НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВМРО-ДПМНЕ: Заевизмът донесе два века присъди на хора, които не са направили нищо лошо

ВМРО-ДПМНЕ: Заевизмът донесе два века присъди на хора, които не са направили нищо лошо

24 Март 2019 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Невинни граждани са станали жертви на политическо преследване само защото не са съгласни с политиката на Зоран Заев, казва ВМРО-ДПМНЕ, като коментира присъдите за 27 април, като общата присъда за 16 души е 211 години, цитира думите на партията македонската агенция “Макфакс“.
Заевизмът завладя институциите и донесе двувековно наказание за хората, които не са направили нищо лошо и чийто единствен грях е, че се противопоставиха на Заев, докато хората, които се биха за „Ислямска държава“ и убиха стотици, са получили само 6 години затвор. Неправдите, лъжите и унижението на СДСМ и Заев се докоснаха до всеки гражданин,” казва ВМРО-ДПМНЕ в изявление.
Освен това опозицията коментира, че въпреки обещанията, няма по-висок стандарт, по-добър бизнес климат, по-високи заплати и пенсии, а в здравеопазването има епидемии, хората умират и се провеждат незаконни търгове.
ВМРО-ДПМНЕ добавя, че младите хора бягат, а несправедливостта, престъпността и бедността се превръщат в ежедневие.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Зиядин Села за присъдата на Алими:Твоето наказание е символ на сегашния режим на Али и Зоран, приятелю мой!

МКД (Македония): Зиядин Села за присъдата на Алими:Твоето наказание е символ на сегашния режим на Али и Зоран, приятелю мой!

15 Март 2019 | 22:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Твоето престъпление е само в това, че децата ми все още имат възможност да ме наричат баща и аз мога да им отговоря.“, споделя в профила си във Фейсбук лидерът на партията „Алианс за албанците“ Зиядин Села, цитиран от скопската онлайн медия МКД, след присъдата от 7 години затвор за Абдулфетах Алими за „Кървавия четвъртък“ от 27 април 2017 година.
В писмото си Села разказва: „„На една среща Фетах ми каза: „Не ми е толкова неприятно, че ще ме накажат, най ми е неприятно, че ще ме сложат в един кюп с престъпниците!“
В изповедта си лидерът на „Алианс за албанците“ казва: „Ти си в затвора, защото аз съм жив. Няма защо да си като тези, които искаха да ме видят мъртъв. Как тези, които днес са живи, но са потънали в престъпност. Да, да, те са свободни, дори заемат управляващи позиции. Ако твоята присъда някой иска да използва като символ и да докаже, че предишният режим е имал два елемента - албанци и македонци, ти не си такъв символ. Ти си образ на обикновения албанец, който иска да живее и обича свободата. Ти си символ за албанец, върху чието лице все още се рисуват политически процеси, политизирана съдебна система и двойни стандарти. Фетах не може да е символ на предишния режим, негови символи са Али и Никола. Твоята присъда днес, Фетах, е символ на сегашния режим на Али и Зоран.”
Послеслов: „Тежък е днешният ден, Фетах! По-добре никога да не бях отворил очи вечерта на оня 27 април вместо да живеят в този срам. Да, ти си виновен. Виновен си, че днес аз се чувствам виновен, защото нямам сила да ти помогна. Виновен си, че съм жив ", пише Села в своя Фейсбук профил.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Затвор за всичките 16 обвиняеми по дело "27 април", които получиха присъди

„Локално“ (Македония): Затвор за всичките 16 обвиняеми по дело "27 април", които получиха присъди

15 Март 2019 | 22:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Съдебен състав, ръководен от съдия Добрила Кацарска, в петък одобри искането на прокуратурата и присъди затвор за 16 от 17-те обвиняеми за кървавите събития от 27 април 2017 година в македонския Парламент, информира скопската онлайн медия „Локално“. Всички те получиха присъда от общо 211 години лишаване от свобода в размер между седем и 15 години. Обвинението е отменено само за Игор Дурловски.
В специално изявление за медиите прокурор Ивана Трайковска посочи, че “с днешната присъда е възтържествувала справедливостта”. Тя посочи, че след като Прокуратурата получи писмено съдебното решение за присъдата, ще прецени дали да я оспори”. Поименно са посочени присъдите: С най-голямо наказание е Митко Чавков - 18 години затвор, с присъда от по 15 години лишаване от свобода са Митко Пешов, Душко Лазаров, Горан Ѓошевски-Леви, Мунир Пепик, Яне Ченто, Влатко Трайковски и Никола Митровски-Кольо, 14 години – за Вилям Михайловски, 13 години затвор се присъждат на Оливер Поповски, 12 - за Младен Додевски, Игор Юг и Горанче Ангеловски, 10 - за Оливер Радулов, на осем години е осъден Александър Василевски-Нинджа и Абдулфетах Алими – на седем години лишаване от свобода.
Присъдата е с аргумент "терористична заплаха за конституционния ред и сигурност". Съдебният процес започна през август 2018 година. Той е един от най-големите в новата македонска история. В началото делото се водеше срещу 33-ма души, обвинени за насилствено проникване в парламента в Скопие и нападение срещу депутати от сегашното управление. След като бе приет Закон за амнистията, 15 души бяха помилвани, съобщава „Локално“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Костадин Костадинов реагира пръв от управляващата партия реагира на присъдите за 27 април

„Фактор“ (Македония): Костадин Костадинов реагира пръв от управляващата партия реагира на присъдите за 27 април

15 Март 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Костадин Костадинов, депутат и говорител на СДСМ, реагира пръв от управляващата партия след днешната присъда за нахлуването в парламента на 27 април 2017 година, пише македонското електронно издание “Фактор“.
"Когато правосъдието почука на вратата! Видя се истинското лице на ВМРО-ДПМНЕ. Насилието, заплахите, опитите за убийства, антизападните дейности ... ”, пише говорителят на СДСМ.
Бившият министър на вътрешните работи Митко Чавков бе осъден на 18 години затвор, а всички други обвиняеми получиха от 7 до 15 години затвор, с изключение на Игор Дурловски, който беше оправдан.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Никола Груевски е организирал насилието на 27 април?

„Алсат – М“ (Македония): Никола Груевски е организирал насилието на 27 април?

31 Януари 2019 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Защитен свидетел по делото за събитията в македонския парламент на 27 април 2017 година е посочил бившия премиер на страната Никола Груевски като организатор на случилото се насилие, заяви в съдебната зала прокурорът Вилма Русковска, която преразказа част от показанията му, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
Според думите на Русковска, Яне Ченто и Александър Василевски – Нинджа били ядосани на бившия шеф на Бюрото за обществена сигурност - Чавков, защото те непрекъснато работили по директивата на Груевски, а по-късно били изоставени. По-късно, в отговор на журналистически въпроси, прокурорът заяви, че скоро се очаква разследване на организаторите, макар че този път не спомена директно имената.
„Ще видите кои са те, когато изготвим наредбата. Все пак, смятам, че трябва да получим заповед за разследване“, заяви прокурорът по делото „27 април“.
По-рано в съдебната зала прокуратурата поиска лишаване от свобода за 16 обвиняеми за застрашаване на конституционния ред и сигурност. Минималната присъда, предвидена в закона, е 10 години затвор. Рускоска отбеляза, че амнистията на някои индивиди не трябва да засяга делото, въпреки че е оказала голямо влияние върху чувството за безнаказаност.
„Много неща се случиха от началото на процеса досега, когато сме на последните думи. Много неща се случиха вътре и извън съдебната зала. Вътре няма да забравя свидетелствата на Дусица Мърджа, Фросина Ременски и Павле Богоевски. Техните емоции, в мен като човек, провокираха горчивина и срам, че такава травма им се е случила в парламента. Законът за амнистията като политическо решение в мен като гражданин доведе до още една горчивина“, каза Русковска.
Тя обаче е убедена, че обвиняемите са виновни и че обвинението има солидни доказателства пред съда. Процесът продължава в понеделник, когато заключителните аргументи трябва да дадат обвиняемите и защитата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алсат-М (Македония): Роднините на Груевски няма да се изслушват, твърдят от прокуратурата в Скопие

Алсат-М (Македония): Роднините на Груевски няма да се изслушват, твърдят от прокуратурата в Скопие

21 Януари 2019 | 23:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Съпругата, майката и най-близките роднини на избягалия Никола Груевски няма да бъдат изслушвани в прокуратурата, съобщи македонската телевизия Алсат-М.
Прокурор Вилма Русковска посочи, че в предварителните разпити вече са дали показания телохранителите на бившия премиер. През тази седмица се очакват нови показания, както и
И все пак два месеца след бягството остава загадка как той е напуснал Македония, кой му е помогнал, дали това му действие не е само част от плана да не влиза в затвора. До този момент няма сведения дали някоя институция не е помагала на Груевски, който успя да премине през Албания Черан гора и Сърбия и по най-бърз начин да стигне до Будапеща, където също тъй бързо получи политическо убежище.
Там той се ползва със статут на свободен гражданин, а унгарските медии го заснеха няколко пъти на оживени места в унгарската столица, включително и в скъп ресторант, където обядваше с гости от Скопие.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Телма (Македония): Груевски на пазар за подаръци, а прокуратурата пазарува нови свидетели по обвинението срещу него

Телма (Македония): Груевски на пазар за подаръци, а прокуратурата пазарува нови свидетели по обвинението срещу него

21 Януари 2019 | 22:09 | Агенция "Фокус"
Скопие/Будапеща. Никола Груевски отново е заснет в Унгария, съобщава на електронната си страница скопската медия Телма. Този път в мол и отново е с чанта в ръце. Видеото, на което е показан, е направено от унгарския портал "444" и в него се споменава, че това е бившият македонски премиер, който бе поискал унгарско убежище, бягайки от правосъдието в собствената си страна. В него се съобщава също, че процедурата, по която Виктор Орбан му даде убежище в Унгария, поражда съмнения, тъй като официално от два месеца той е в неизвестност, т.е. със статут на бежанец, но с одобрено убежище.
Разследването на бягството му все още не е доказало как е напуснал Македония, нито кой може да поеме отговорност. Прокурор Вилма Рускоска обявява, че през тази седмица ще има нови свидетели, но не разкрива дали са политици или длъжностни лица. Чакат се и записите от охранителните камери от Албания.
С помощтта на унгарски дипломати Груевски успя да стиген до Будапеща през ноември, но унгарското правителство отрича да е оказвало помощ.
Според потвърдени данни от унгарската столица той се е свързал както с партийни функционери, така и със свои приближени държавни служители.
Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Всички, помогнали за бягството на Никола Груевски ще бъдат съдени

„МКД“ (Македония): Всички, помогнали за бягството на Никола Груевски ще бъдат съдени

19 Януари 2019 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Всички, помогнали за бягството на Никола Груевски ще бъдат съдени, заявиха от македонското правителство, цитирани от македонското електронно издание “МКД“
Съобщението на правителството посочва, че разследването, провеждано от прокуратурата, трябва да бъде приключено преди да бъдат публикувани публични данни, особено що се отнася до информации за граждани на трети страни.
"Правителството и Министерството на вътрешните работи са решени да спазват законите и няма да позволят на изпълнителната власт да наруши разследването, провеждано от прокуратурата, което беше редовна практика в миналото," се казва в изявлението, като добавя, че е необходимо напълно да се изяснят всички въпроси в разследването,които недвусмислено и без съмнение ще покажат пълната картина и всички участници.
Съобщението изяснява, че според компетенциите и процедурите с информация относно реконструкцията на бягството и участието на помагачи, основана на сериозни подозрения, подкрепена с доказателства, първо трябва да излезе прокуратурата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Появи се антизападният агент Груевски и издаде заповедите на своите пионки

СДСМ: Появи се антизападният агент Груевски и издаде заповедите на своите пионки

10 Януари 2019 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Появи се антизападният агент Никола Груевски и написа заповеди на своите пионки – (Християн Мицковски) и (Янко) Бачев“. Така от управляващия в Скопие СДСМ отговориха на съобщението, с което бившият министър-председател Никола Груевски се обърна към депутататите в македонския парламент с призив да размислят и да не гласуват за конституционните промени, предава скопската телевизия „ТВ21“.
„Страхливецът Никола Груевски, шефът на Мицковски, Бачев и Иванов, пише заповеди в социалните мрежи, в отчаяни опити да нанесе някаква вреда на напредъка на страната, на сближаването на ЕС и НАТО.
Не останаха хора, които да слушат антимакедонските команди на Груевски.
Командирът на насилието и сценарият на 27 април се самозалъгва, той отдавна е затворена страница за гражданите, част от черното, тъмно минало, който го очаква сблъсък с правосъдието.
Не е имало по-голямо зло, което да се е случвало с Македония и всички нейни граждани, от Никола Груевски и неговото престъпно, режимно управление. Гражданите знаят това много добре.
Македония е много по-силна, отколкото предполагат антизападните Груевски, Мицковски и Бачев. Македония ще бъде член на ЕС и НАТО. Македония върви напред и няма да се върне!
Осъденият престъпник Никола Груевски няма да избегне правосъдието. Ще изтърпи наказанието, за което е осъден, и за всичкото зло, което е сторил на Македония“, се казва в изявлението на СДСМ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Никола Груевски „уловен“ пред банкомат в Будапеща

„Телма“ (Македония): Никола Груевски „уловен“ пред банкомат в Будапеща

6 Януари 2019 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Зрител на скопската телевизия „Телма“ изпрати снимка до редакцията, на която – според твърденията му – е заснет бившият министър-председател на Македония Никола Груевски, избягал в Унгария след процеса срещу него.
На снимката се вижда как мъж тегли пари от банкомат. Кадърът е заснет пред супермаркет в периферията на Будапеща. Зрителят, който е направил снимката, твърди, че Груевски е имал шапка и шал, и веднага след тегленето на парите, се е обадил по телефона и е пристигнал джип със затъмнени стъкла.
Телевизията припомня, че Груевски има бежански статут в Унгария и е там от 11 ноември, за да избегне изтърпяването на присъдата си.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Никола Груевски не е напуснал Македония през ГКПП?

„Фактор“ (Македония): Никола Груевски не е напуснал Македония през ГКПП?

2 Януари 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според Главния прокурор на Македония Любомир Йовески бившият министър-председател Никола Груевски не е напуснал страната през граничен контролно-пропускателен пункт, отбелязва скопското електронно издание „Фактор“.
„Изслушани са свидетели, но за да не възпрепятствам досъдебното производство, няма да разкрия други подробности“, заяви Йовески.
„Прокуратурата предприема повече действия, за да предостави доказателства, както вече казахме. Доказателства за международна правна помощ бяха поискани от компетентните органи на Република Албания и на Република Черна гора. Взети са записи от охранителните камери по пътищата, от точките за плащане на пътни такси, граничните пунктове, както и около дома на бившия премиер”, поясни Йовевски.
Прокуратурата, добави Главният прокурор, анализира съдържанието на събраните материали, като същевременно очаква такива да бъдат предадени и от Албания.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Македонските депутати гласуваха промените в Наказателния кодекс без дискусия

„Телма“ (Македония): Македонските депутати гласуваха промените в Наказателния кодекс без дискусия

29 Декември 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Без всякакви дискусии, управляващото мнозинство в Македония в петък вечерта прокара по-меките наказания за измами с обществени поръчки. В залата не са били вносителите на предложенията за изменение и допълнение на Наказателния кодекс Артан Груби, Снежана Ванчева и Соня Мираковска и се е наложило преди гласуването те да бъдат издирвани в кулоарите на парламента, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
В крайна сметка 63 депутати гласуваха „за“, а един се „въздържа“. ВМРО-ДПМНЕ напусна залата. Променя се Член 275-в от НК, който се отнася до злоупотреба с процедурата за публично оповестяване, възлагане на обществена поръчка или публично-частно партньорство, и, от своя страна, е свързан с престъпленията, за които са обвинени Сеад Кочан и Василие Авировик.
Спекулира се, че това е условие на народния представител Владанка Авирович, която е майка на един от обвинените и на Зекир Рамчилович, който е близък с Кочан, за да гласуват за конституционните промени, отбелязва медията. Присъдите се намаляват на три и четири години затвор, а с това се дава възможност за условна присъда. „Телма“ пише, че обществеността е реагирала остро на това решение, а 16 неправителствени организации са обявили, че ще протестират, ако промените бъдат приети.
Промените в НК не включват член 353 относно злоупотребата със служебно положение, който преди това депутатите от управляващото мнозинство се опитаха да прокарат, но, както посочва телевизионният канал, депутатите са си оставили възможност да го направят в различна форма. По този член се водят най-голям брой дела от Специализираната прокуратура, а ако той бъде променен, според плановете на народните представители, това ще означава свобода и по-ниски глоби за бившите министри Канчевска-Милевска, Янкуловска, Янакиевски, Димовски и Миялков, обяснява „Телма“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Наказателният съд в Скопие публикува писмото на американския посланик Джес Бейли

„Телма“ (Македония): Наказателният съд в Скопие публикува писмото на американския посланик Джес Бейли

28 Декември 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Наказателният съд в Скопие публикува писмото на посланика на САЩ в страната Джес Бейли, в което той изрази загриженост относно слуховете, че решенията в страната биват взимани по „инструкции от САЩ", предава скопският телевизионен канал „Телма“.

Текстът на Бейли:

„Като се има предвид Вашата роля като високо ценен партньор в усилията на американското посолство за укрепване на върховенството на закона и независимостта на съдебната система в Македония, аз ви призовавам за помощ по въпроса, който предизвиква загриженост, и става дума за постоянни фалшиви слухове, в които се твърди, че посолството на САЩ имат за цел да повлияе на съдиите.
През изминалите седмици на мен и на моите колеги на няколко пъти ни бе казано, че съдиите твърдят, че са взимали решения по настоящи съдебни дела, разследвания и задържания по „инструкции от американците". Нищо не може да бъде по-далеч от истината.
САЩ продължават и се застъпват за независимостта на македонската съдебна система. Считаме, че съдиите трябва да вземат решения въз основа на валидни закони и доказателства, а не въз основа на политически оценки или намеси на политически или правителствени лица. Това е нашето последователно послание, публично и частно.
Както знаете, нашите програми за обучение и наставничество бяха предназначени за повишаване на професионалните умения и устойчивост на македонските съдии, така че те да могат да издържат на външния натиск и да взимат независими, разумни решения. Всяко предположение, че САЩ искат да управляват съдебните решения, е фалшиво.
Аз съм дълбоко обезпокоен от такива постоянни фалшиви слухове, като се има предвид ангажимента ни към независимата съдебна система. За да спомогнем за разкриването на такива неверни твърдения, бих искал да споделя съдържанието на това писмо с колегите Ви съдии, за да се уверя, че нашата позиция е и ще остане същата, т.е. те са независими в прилагането на закона и че нищо друго, освен фактите и закона, не трябва да влияе на техните решения ”, се казва в писмото на посланик Бейли.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Македонският парламент прие нуждата от промяна на Наказателния кодекс по съкратена процедура

„Нова ТВ“ (Македония): Македонският парламент прие нуждата от промяна на Наказателния кодекс по съкратена процедура

26 Декември 2018 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентът в Скопие в сряда прие нуждата да се направят промени в Наказателния кодекс на страната по съкратена процедура, по предложение на депутати от управляващото мнозинство, предава скопският телевизионен канал „Нова ТВ“, като посочва, че следва да заседават парламентарните комисии, в които ще бъдат разгледани предложенията.
Координаторът на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мичевски посочи, че измененията са оттеглени три пъти, а след това отново са внесени и депутатите са объркани и не знаят кои изменения са оттеглени и кои са предложени.
- Искането за изменение на Наказателния кодекс е подадено и оттеглено три пъти от вчера до днес. Моля ви да ни обясните какви промени трябва да гласуваме, защото депутатите не знаят кое предложение вече е оттеглено, а кое не е“ каза Мицевски.
Председателят на парламента Талат Джафери отговори на това, че вносителят на предложението има право да оттегли предложението съгласно процедурата.
Измененията бяха предложени от народните представители Артан Груби, Снежана Калевска Ванчева, Соня Мираковска, Лидия Тасевска и Весел Мемеди.
Заедно с измененията на Наказателния кодекс, които са включени в дневния ред на днешното парламентарно заседание, е предложена промяна на чл. 275-в, които се отнася до злоупотреба с процедурата за публично обявяване, възлагане на обществена поръчка или публично-частно партньорство. В параграф 3 се правят изменения, които намаляват присъдата от 5 на 4 години. Той гласи следното:
"Ако извършителят, извършил престъплението по ал. 1 на този член, е извършил за себе си или за друг имуществено облагодетелстване в по-голям мащаб, той се наказва с лишаване от свобода най-малко 5 години."
Сега той се променя на "4 години".
В предложението, за което се дебатира в парламента, се отменят измененията в чл. 353 от НК за злоупотреба с служебно положение и власт.
Ако измененията в Наказателния кодекс, които вече са в парламентарната процедура, са приети, според НОВА, подсъдимите в случаите „Тендери“ и „Трезор“ могат да бъдат освободени от наказателно преследване. Измененията на Наказателния кодекс могат да засегнат и процедурата по обжалване на вече идентифицираните обвиняеми в "Тенк".
В случая "Тендери" се обвиняват бившия министър на културата Елизабета Канчевска Милевска, в "Трезор" са обвинени Сашо Миялков Горан Груйовски, Тони Якимовски и Небойша Стайкович. Никола Груевски, Гьоко Поповски и Гордана Янкулоска вече са осъдени в "Тенк".
Ако бъдат приети днешните изменения, те ще окажат влияние и върху присъдата, получена от Василие Авирович, обвинен по случая „Труст“ на Специализираната прокуратура и синът на депутатката Владанка Авирович от СПМ (Социалистическата партия на Македония), която гласува за конституционните промени.
Авирович е осъден на три години лишаване от свобода и забрана за извършване на дейност и да бъде управител или отговорно лице на юридическо лице за срок от 3 години.
Той и Сеад Кочан, осъден на 6 години затвор, обжалват присъдата пред Апелативния съд, който все още не се е произнесъл по жалбите на осъдените.
Предложените законови промени ще отворят възможността Апелативният съд да смекчи присъдата за Авирович, т.е. ще може да получи пробация.
Министърът на правосъдието Рената Дескоска каза, че правителството не е внесло изменения в Наказателния кодекс.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Адвокатът на Никола Груевски внесе искане за амнистия за 27 април без да е обвинен

„МКД“ (Македония): Адвокатът на Никола Груевски внесе искане за амнистия за 27 април без да е обвинен

26 Декември 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Еленко Миланов, адвокатът, който защитаваше Никола Груевски, а също така е представител на няколко обвиняеми за събитията в македонския парламент от 27 април 2017 година, е внесъл искане за амнистия за себе си, а не за някой от клиентите му, защото в Закона за амнистия се посочвало, че всеки гражданин може да поиска амнистия, предава скопското електронно издание „МКД“.
Съдията Добрила Кацарска на заседанието в сряда е поискала Миланов да изясни дали не е изпуснала нещо и Миланов случайно да е обвинен за 27 април, а тя да не знае, отбелязва медията.
Искането на адвокатът на бившия македонски премиер увеличава бройката на поискалите амнистия по случая до 29.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: Досега са подадени 38 искания за амнистия пред Наказателния съд в Скопие

Макфакс: Досега са подадени 38 искания за амнистия пред Наказателния съд в Скопие

24 Декември 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. Общо 38 обвиняеми и осъдени за събитията от 27 април в Народното събрание подадоха молба до Наказателния съд в Скопие за амнистия, предава Макфакс.
Те добавят, че тези 38 искания за амнистия са били изпратени на Отдела за организирана престъпност и корупция и Отдела за наказателно право.
Това означава, че амнистията за 27 април е поискана от някои от вече законно осъдените лица, които подлежат на амнистия, пише агенцията.
Крайният срок за подаване на исканията за амнистия от обвиняемите за събитията от 27 април 2017 година изтича утре.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонски зам.-министър: Съседните страни, през които е минал Груевски, не е трябвало да го арестуват

Македонски зам.-министър: Съседните страни, през които е минал Груевски, не е трябвало да го арестуват

17 Декември 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заместник-министърът на правосъдието на Македония Оливер Ристовски заяви пред белградския ежедневник „Политика“. Че Сърбия не е имала задължение да задържи или арестува Никола Груевски, когато той е минавал през страната, предава македонската агенция „Макфакс“.
В интервюто Ристовски е посочил факта, че бившият македонски премиер по това време не е бил обявен за международно издирване.
„Доколкото ми е известно, нито един официален представител на правителството на Македония не разкритикува Сърбия, нито поиска обяснение защо Груевски не е бил арестуван“, заяви той.
Политикът добавим, че нито една от съседните страни, през които е преминал Груевски преди да бъде обявен за международно издирване, не е била длъжна, нито е трябвало да го арестува за действията му в Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония):Трайковски си взе болнични, за да посети Груевски в Будапеща

„Макфакс“ (Македония):Трайковски си взе болнични, за да посети Груевски в Будапеща

13 Декември 2018 | 00:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Митническият служител Александър Трайковски, който вчера (вторник – бел. ред.) бе сниман в Будапеща заедно с укриващия се Никола Груевски, е взел отпуска, съобщава македонската информационна агенция „Макфакс“ .
Трайковски е общински съветник в градската община на Скопие „Гази Баба“, активен член на ВМРО-ДПМНЕ. Специализираната прокуратура го разследва, но досега няма заповед с предписани мерки за неотклонение паспортът му не е отнет.
В понеделник той трябва да се яви в съда по за дело случая "Насилие в Център".
За Агенцията от македонските митници са съобщили, че "от 5 декември 2018 г. той е в отпуска по болест, в съответствие с вътрешните правила на митническата администрация“. Освен това „митническият служител през изминалия период е имал дълги отсъствия от работа, но не е бил в командировка в Унгария ".

Вчера сутринта (вторник – бел. ред.) Александър Трайковски е заминал за Будапеща с полет на "Уиз Еър", за да се срещне с Груевски.
Днес (сряда – бел. ред.) телефонът му не е отговарял. От митниците твърдят, че ще проверят твърденията, които са публикувани в медиите, техните компетентни органи ще разследват случая.

От МВР не са отговорили на журналистическите въпроси дали Трайковски ще бъде поканен за разговор по случая „Груевски“, аргументът е бил, че случаят се разследва и не могат да говорят.
Прокурор Уилма Русковска обаче заяви, че до две седмици публично ще бъдат обявени предварителните резултати от досъдебното производство за бягството на бившия премиер.
Последната активност на Александър Трайковски са протести под мотото "Свобода за Никола Груевски" и искане до президента Георге Иванов да спре разследването.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Канал5 (Македония): Груевски е видян в Будапеща

Канал5 (Македония): Груевски е видян в Будапеща

13 Декември 2018 | 00:30 | Агенция "Фокус"
Скопие/Будапеща. Груевски е видян в Будапеща, съобщава македонската телевизия Канал 5.

Бившият премиер на съседна Македония е в компанията на непознати събеседници и в спокойна атмосфера, описва обстановката медията и припомня, че месец след бягството си и последвалото искане на убежище Груевски „показа лицето си и излезе на светло.“

Какво прави Никола Груевски в свободното време е загадка, съобщава телевизията на електронния си сайт.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Македонската прокуратура ще излезе с  информация около бягството на Никола Груевски след две седмици

„Алсат-М“ (Македония): Македонската прокуратура ще излезе с информация около бягството на Никола Груевски след две седмици

12 Декември 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Прокуратурата през следващите две седмици ще представи информация за резултатите от фазата на предварителното разследване на бягството на бившия премиер Никола Груевски и начина, по който той е напуснал Македония.
Следващата седмица прокурорите ще заминат за Черна гора, за да получат видеозаписи по случая, такива ще се изискат и от Албания. Вчера журналист от The Guardian публикува снимка на Груевски, която е първата му снимка на публично място след напускането на страната. Това заявиха на пресконференция прокурорът Вилма Русковска и министърът на правосъдието Рената Десковска.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев поздравил куртоазно Виктор Орбан, но не го питал за екстрадицията на Груевски

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев поздравил куртоазно Виктор Орбан, но не го питал за екстрадицията на Груевски

4 Декември 2018 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Загреб. Македонският премиер Зоран Заев, след срещата на върха на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) в Загреб, даде изявление пред медиите, в което оцени форума като добра възможност да повтори своите очаквания за подкрепа за членството на Скопие в ЕС и НАТО от приятелските страни, пише македонският „Фокус“.
В отговор на въпросите на журналистите, дали при посещението си в Загреб е успял да говори с унгарския премиер Виктор Орбан, който в понеделник е присъствал на вечерята, организирана от хърватския им колега Андрей Плевнкович, той е отговори, че се е поздравил куртоазно с него.
„Надявам се при следващата възможност да можем директно, двустранно, да изложим нашите искания, че предоставянето на убежище на Никола Груевски е неоснователно, защото според международните конвенции и законите трябва да отслужи своето наказание в Република Македония“, заяви Заев.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: Въпросът за Груевски да си го решават Скопие и Будапеща

Йенс Столтенберг: Въпросът за Груевски да си го решават Скопие и Будапеща

3 Декември 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Случаят на бившия македонски премиер Никола Груевски трябва да бъде решен между Скопие и Будапеща, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като добави, че Алиансът няма намерение да се намесва в изчистването на въпроса около бягството на осъдения бивш министър-председател, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
„Не мога да коментирам този въпрос, той трябва да бъде зададен на Скопие и Будапеща, а не на НАТО“, заяви Столтенберг в Брюксел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): МВР на Унгария не знае как Никола Груевски е влязъл в страната

„Канал 5“ (Македония): МВР на Унгария не знае как Никола Груевски е влязъл в страната

29 Ноември 2018 | 19:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. В писмен отговор Министерство на вътрешните работи на Унгария твърди, че не разполага с информация как бившия премиер на Македония Никола Груевски е влязъл на територията на страната, за да потърси убежище, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Официалният отговор, подписан от държавния секретар по координация и управление, Бенце Боднар, е, че МВР няма конкретни данни. Запитването е отправено от македонската редакция на Радио "Свободна Европа".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Македонският парламент свали имунитета на Никола Груевски

„Сител“ (Македония): Македонският парламент свали имунитета на Никола Груевски

27 Ноември 2018 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентът на Македония одобри искането на съда за задържане на депутата Никола Груевски и с 62 гласа „за“ прие решението за отнемане на имунитета на бившия министър-председател на югозападната ни съседка, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха на заседанието, но обявиха, че с оглед факта, че Унгария предостави убежище на Груевски, няма значение какво ще бъде решението на парламента в Скопие.
Груевски бе главна тема и на заседанието на унгарския парламент. Лидерът на кабинета в Будапеща Виктор Орбан обясни пред депутатите, че е много зает и няма време да проведе среща с бившия македонски премиер. Той отново изказа благодарността си към него за подкрепата, която е оказал за справянето с бежанската криза. Орбан за пореден път подчерта, че се съмнява в капацитета на македонската съдебна система и нейната независимост при вземането на решение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Как четири страни, съюзници на Скопие, допуснаха бягството на Груевски?

„Нова Македония“ (Македония): Как четири страни, съюзници на Скопие, допуснаха бягството на Груевски?

27 Ноември 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Разследването ще разкрие подробности за бягството на Никола Груевски, но остава въпросът как четири страни, наши приятели, са позволили това, попита премиерът Зоран Заев. Той очаква обществеността да бъде информирана много бързо какво точно се е случило в Македония за бягството на бившия премиер, пише онлайн изданието на вестник „Нова Македония“.

„Аз съм информиран от МВР и знам, досега до къде са стигнали нещата и вярвам, че много бързо на обществеността ще й бъдат съобщени подробности за това, какво се е случило в Република Македония, защото знаем какво се е случило в Албания, Черна гора, Сърбия и Унгария . Остава въпросът как наши приятели, четири страни, са позволили това, разбира се, остава въпросът как в три държави-членки на НАТО, твърдящи, че там има върховенство на закона, казвам това в кавички, в момент, когато македонското общество, македонския парламент е сериозно фокусиран заради огромното вдъхновение от правото да бъде член на ЕС и НАТО, се случи точно това, което се случи. Но затова са разследванията , така че информацията, която бъде получена, трябва да бъде споделена с обществеността“, заяви Заев.
Премиерът съжалява, че МВР все още не може да излезе с подробна информация. Той посочи, че уважава факта, че Прокуратурата е разследва сериозно случая и че по време на разследването не могат да бъдат съобщени всички подробности.
Премиерът отрече, да е разговарял с Никола Груевски малко преди той да напусне страната.
„Ще се окаже, че сме се споразумели заедно. Откакто съм министър-председател, в продължение на година и половина, нямам контакт с г-н Груевски. Последните контакти бяха, когато беше парламента беше вглъбен в тази безкрайна дискусия, преди да се случат трагичните събития на 27 април. Той беше там, в парламента, когато говорихме за деблокиране на процеса, че е ясно, че мнозинството съществува и да не ги мъчим Македония и македонските институции. Тогава бяха последните разговори“ , обясни министър-председателят.
В същото време и гръцки евродепутат от СИРИЗА, Стелиос Кулоглу изиска отговори от върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини за одобреното искане за убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски от Унгария.
„Разглежда се възможността да се поискат обяснения от Унгария за причината да му даде политическо убежище на Груевски. Какви са следващите стъпки, които планирате да предприемете, за да не може държава-членка да пречи на работата на правосъдието в страна-кандидат за членство“, са въпросите, които Кулоглу задава на Могерини.
Евродепутатът подчерта, че върховенството на закона е фундаменталната ценност и за държавите-членки и страните-кандидатки за членство и добави, че "премиерът Виктор Орбан, въпреки решенията на ЕС, не приема бежанци“.
„ Това очевидно не се отнасяше за г-н Груевски, който беше осъден за тежки престъпления. Върховенството на закона остава основна ценност както за държавите-членки, така и за кандидатите за членство. Унгария подкрепя интеграцията на БЮРМ в ЕС, но, както изглежда, не смята, че страната е сигурна, давайки убежище на Груевски“, пише Кулоглу.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Обзор на реакциите в унгарската преса за Никола Груевски

Hungary Today: Обзор на реакциите в унгарската преса за Никола Груевски

27 Ноември 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Думите на унгарския премиер Виктор Орбан, че Никола Груевски заслужава „добро отношение“ предизвикаха разнопосочни реакции от местната преса, пише електронното издание Hungary Today, което представя част от реакциите в унгарските средства за масова информация.
В резюмето на медията се казва, че Орбан е заявил, че не знае дали обвиненията срещу бившия македонски премиер са изфабрикувани, или не, но Груевски е съюзник, първият лидер, който се е присъединил към Унгария в изграждането на гранична ограда, за да се предотврати масовата нелегална миграция и затова заслужава добро отношение, както го нарече Орбан, от Унгария. Министър-председателят заяви още, че организациите, които критикуват решението на местните власти да дадат политическо убежище на бившия македонски премиер са същите, които подкрепят мигрантите, влизащи нелегално в Европа.

В “168 ora”, бившият външнополитически редактор на Nepszabadsag Габор Миклош вярва, че унгарският премиер иска да стане „по-голям брат“ на десните лидери на Балканите, но се съмнява, че регионалните политици намират тази идея за привлекателна. Той не изключва възможността Орбан да е повлиян от личен сантимент в случая с Груевски и вярва също, че унгарският премиер може да е обещал помощ на македонския си колега в случай, че той се окаже в беда. Въпреки това Миклош намира, че цената, която Унгария трябва да плати за този жест в дипломатическо отношение е прекалено висока.

В Merce, Силард Ищван Пап също е на мнение, че унгарското правителство се опитва да изгради мрежа от съюзници на Балканите като защитава Груевски, защото той е бил част именно от тази мрежа. Той критикува опозицията, която не предприема никакви действия във връзка с тази мрежа, въпреки че на Балканите има и леви партии, с които тя може да си сътрудничи.

Петер Таряни, ляв експерт по национална сигурност, пише за Hirklikk, че може да има съображения за националната сигурност, които оправдават даването на убежище на Никола Груевски. Бившият македонски премиер, обяснява той, трябва да има огромно количество информация за Балканите и може да е рационално да се използват предимствата от това, че му се помага, които са повече от негативите. Авторът спекулира, че в случай, че Груевски не остане в Унгария за дълго, ще бъде логично да се подозирам, че Будапеща не е действала по своя инициатива, когато му е помогнала да се придвижи от Албания до Будапеща.

В Pesti Sracok, Тамаш Пилхал изригва срещу лидерите на опозиционните партии, които обвиняват Орбан за това, че е подслонил Груевски, защото самият той се страхува да не бъде съден, когато загуби властта си. Проправителственият коментатор намира за особено слаб коментара на председателя на „Демократическата коалиция“ Ференц Гюршани, според когото „затвора е правилното място за престъпници като Груевски и Орбан“. Ако тази „коалиция на ужасите“, както пише авторът, дойде на власт чрез преврат, организиран отвън, сценарият ще бъде същият, както в Македония – политическите противници ще бъдат преследвани и изпратени в затвора.

В Magyar Hirlap, Ищван Ковач, стратегически директор на проправителствения Център „за основни права“ отхвърля критиките, че правителството прилага двойни стандарти, когато отказва убежище на близкоизточните бежанци, докато моментално е дало такова на бившия македонски премиер, осъден за корупция. Те си мислят, твърди Ковач, че „ако някой е докаран тук от Сорос и неговите хора, по дефиниция е задължително да му се даде убежище, докато такова трябва да бъде отказано на някой, който бяга от страната си заради Сорос и неговите хора“. Той също отхвърля и аргумента, че щом Унгария смята Македония за сигурна страна и отказва убежище на бежанците, идващо от тази посока, тя не трябва да предоставя това право на политиците, осъдени за корупция в същата страна. Авторът не вярва, че правосъдната система на Македония е независима, но това, в същото време, не означава, че близкоизточните мигранти са преследвани в същата страна.

В проправителствения ежедневник Magyar Idok, Андраш Карпати обяснява, че Груевски е съден от Специализираната прокуратура, изградена от новото правителство и решението на съда по обвиненията от тази институция, е взето от нови съдии, отново назначени от новото правителство. По тази причина авторът вярва, че бившият македонски премиер има пълни основания да твърди, че не е получил справедлив процес в Македония.

В друг материал на същото издание, Карпати цитира Цветин Хилиманов, македонски журналист, който обвинява новото правителство, че е пуснало на свобода ислямистки етнически албански терористи, които са вкарани в затвора от администрацията на Груевски и заради това бившият премиер има основания да се страхува за живота си в своята родина. Той вече е бил мишена на опит за убийство и затова е наредил на вътрешния министър да купи бронирания „Мерцедес“. През тази година Груевски е осъден именно за това нареждане и Хилиманов счита, че обвинението в корупция е изфабрикувано. Македонският журналист е основател на македонското движение „Спри операция Сорос“, което е било съюзник на правителството на Груевски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Зоран Заев опроверга информацията за разговор с Никола Груевски преди бягството му от Македония

„Макфакс“ (Македония): Зоран Заев опроверга информацията за разговор с Никола Груевски преди бягството му от Македония

26 Ноември 2018 | 06:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев отхвърли твърденията, че е провел разговор с бившия премиер на страната Никола Груевски преди бягството му в страната, предава скопската информационна агенция „Макфакс“.
Лидерът на кабинета в Скопие увери, че последният път, когато е разговарял с Груевски по телефона, е било преди щурма на парламента от 27 април 2017 г. Така Заев опроверга съобщeнията в част от медиите, според които минути преди да напусне Македония, Груевски е разговарял с него.
„Накрая ще се окаже, че заедно сме договорили нещата. Откакто съм министър-председател, в продължение на година и половина, нямам контакт с Груевски. Последните контакти бяха когато парламентът бе блокиран в тази безкрайна дискусия, преди лошите събития от 27 април 2017 г. Точно там, в парламента, когато говорихме за отблокирането на процеса… бе последният ни разговори“, увери Заев.
Македонският премиер твърди, че е напълно запознат с разследването на Министерството на вътрешните работи и че сътрудничи с унгарските власти за екстрадирането на бившия премиер. Към момента информацията по случая не може да бъде обявена публично, подчерта Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Alsat (Македония): Преди да изчезне Груевски е раговарял със Заев?

Alsat (Македония): Преди да изчезне Груевски е раговарял със Заев?

25 Ноември 2018 | 02:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият премиер Никола Груевски надхитри полицейските служби, съобщава македонският телевизионен канал Alsat на електронната си страница. Бягството му е резултат от „добре организиран сценарий“. Две седмици преди това е имал среща с унгарския посланик в Скопие. Един ден преди датата, на която е трябвало да се яви в затвора, той създава впечатление, че купува дрехи и неща, нужни му за затвора. Два дена преди бягството, според информациите, с които разполага Alsat, той се е обадил на роднините си и на някои свои близки съдружници.
От достоверни източници Alsat е научил за няколкото етап, през които е преминало самото бягство. Осъществяването му е започнал във вечерните часове, когато с автомобила си е излязъл да се повози из главните улици на Скопие. Минути преди полунощ е излязъл със своя автомобил, а бял „Фиат“ го е следвал до околовръстния път в квартал, недалеч от центъра на македонската столица. Според записите от камерите „Сейфсити“ става видимо, че колата се е върнала в гаража, но не и бившият премиер.
Смята се, че още в началото той не е бил в личния си автомобил, а направо в колата на унгарските служби, личната му кола е била шофирана от служител на унгарското посолство и след това върната в гаража. От околовръстния път е потеглил към Дебър, откъдето неофициално се твърди, че е преминал нелегално границата между Македония и Албания. За да не попадне на полицейските служби, Груевски се е движил по второстепенни пътища, а не по главния път, на който има разположени камери за видеонаблюдение.
От източници телевизията е научила, че между Груевски и премиера Заев се е провел телефонен разговор, в който го е информирал за намерението си да избяга. От телевизионния канал са се свързали със Заев за коментар, но той е отрекъл с обяснението, че от дълго време не е имал пряка връзка с Груевски. Общувал е с него само в определени случаи и то с посредничеството на куриери.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Унгарското разузнаване е помогнало на бившия македонски лидер да избяга

Politico: Унгарското разузнаване е помогнало на бившия македонски лидер да избяга

24 Ноември 2018 | 23:29 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарското разузнаване е участвало в бягството на бившия премиер на Македония. Това са съобщили в европейската редакция на американското издание Politico две лица, запознати със случая.
В началото на тази седмица унгарският външен министър каза, че уунгарски дипломати са съпровождали Груевски по време на пътуването му през Балканите до Унгария.
Говорителят на унгарското правителство отказа да коментира ролята на разузнавателния апарат на страната в операцията.
Премиерът Виктор Орбан, дългогодишен съюзник на Груевски, публично защити решението да се даде убежище на бившия македонски премиер, като се аргументира с онова, което той описа като „сложни политически битки и игри“ в Македония.
От Държавния департамент на САЩ са изразили загриженост дали Груевски ще се подчини на заповедта за екстрадицията му в Македония.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: От 165 молби за убежище в Унгария само Никола Груевски и още три лица са получили право на убежище

Макфакс: От 165 молби за убежище в Унгария само Никола Груевски и още три лица са получили право на убежище

24 Ноември 2018 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Службата за имиграция и убежище установи, че след влизането в сила на законите срещу имигрантите от 1 юли и до 21 ноември, е получила общо 165 молби за убежище, от които 88 са били отхвърлени, процедурата за 65 все още продължава, а 8 са били изтеглени, съобщи порталът "Индекс", цитиран от Макфакс.
Положителен отговор е даден на четирима кандидати, един от които е Никола Груевски, който бе осъден на две години затвор в Македония, пише порталът.
Сел Бернадет, която е независим депутат в унгарския парламент, поискала да види документите, с които Груевски е подал молба за убежище, но Службата за имиграция и убежище, не е позволила. Те са посочили, че законът не предвижда депутатите да имат достъп до документи, съдържащи лични данни. Народният представител научи, че Никола Груевски лично се е свързал със Службата по имиграция и убежище на 12 ноември, когато е поискал убежище.
Унгарският закон за "Стоп Сорос" предвижда всеки, който е влязъл в Унгария от така наречената сигурна държава, да не може да получи убежище. Но бившият премиер на Македония Никола Груевски получи убежище само за няколко дни, въпреки че според информацията той в страната е влязъл през Сърбия, която унгарските власти считат за безопасна страна, пише агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“  (Македония): Унгарската опозиция ще поиска парламентарно разследване на делото Груевски

„Фокус“ (Македония): Унгарската опозиция ще поиска парламентарно разследване на делото Груевски

24 Ноември 2018 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарската опозиция ще поиска парламентарно разследване на делото Груевски, пише македонското електронно издание “Фокус“.
Унгарската социалистическа партия и други опозиционни партии подготвят общ план срещу предоставянето на убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски от властите начело с премиера Виктор Орбан.
Както пише портала 24.hu, те ще инициират дискусии и ще настояват за създаване на парламентарна анкетна комисия, след което ще представят обща позиция на опозицията за случая Груевски, докато в парламента ще се направи предложение как да се постъпи.
Опозицията заявява, че не приема Груевски да получи закрила в тяхната страна, защото е осъден на ефективна присъда в Македония и не отговаря на условията за предоставяне на убежище.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle (Македония): Бягството на Никола Груевски не e първото политическо бягство в Македония

Deutsche Welle (Македония): Бягството на Никола Груевски не e първото политическо бягство в Македония

24 Ноември 2018 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бягството на Никола Груевски не e първото политическо бягство в Македония, пише македонската редакция на Deutsche Welle.
Никола Груевски избяга, когато свободата в Македония дойде след десет години авторитаризъм. Това може да изглежда парадоксално, но в основата си това тълкуване е от съществено значение - Груевски не може да понесе тази свобода, в която за пръв път би трябвало да прекара две години в затвора. За Груевски десетте години, в които управляваше, бяха неговият средновековен свят, в който не само се чувстваше в безопасност, но и се наслаждаваше, пише редакцията.
Това не е първото бягство в историята на лидер на ВМРО. Също такъв спектакъл имаше при бягството на прословутия Ванче Михайлов, лидерът на ВМРО между двете световни войни, който издигна терора върху инакомислещите на нивото на библейска заповед. Когато през май 1934 г. Кимон Георгиев извърши военен преврат в България и образува профашистко правителство, една от основните му цели е да елиминира ВМРО от българската политика, защото с безбройните убийства става непоносима тежест за държавата. Военното правителство забрани ВМРО и нареди ареста на Ванче Mихайлов. Водачът на ВМРО се крие в Пиринска Македония, защитен от ятаци от страха на местното население, уплашено от него. Но, както винаги в такива ситуации, обръчът се свива, така че броят на лоялните хора намалява - и е време за бягство. Ванче Михайлов тогава бяга в Турция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Парите на Никола Груевски са изнесени от кума му от първия му брак

„Независен“ (Македония): Парите на Никола Груевски са изнесени от кума му от първия му брак

24 Ноември 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парите на Никола Груевски са изнесени от кума му от първия му брак Ристо Новачевски, собственик на фирма "Диамед", който приватизира девет центъра за хемодиализа в Македония, пише скопското електронно издание “Независен“
Македонските власти блокираха сметката на Новачевски, но след като той прехвърли 10 милиона евро в Монако, парите от продажбата на компанията му.
Наскоро фирмата "Диаверум" влезе на македонския пазар и пое фирма "Диамед", която ще стопанисва центровете за хемодиализа до 2034 година.
"Диамед" Македония започна да работи с девет диализни центъра през 2010 г., когато спечели търга за 20 години. Другите центрове за диализа бяха дадени на компанията на Орце Камчев. Парите за диализа се получават от Фонда за здравно осигуряване на Македония.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Социалдемократите и Зелените в Европейския парламент ще настояват за екстрадицията му от Унгария

„Канал 5“ (Македония): Социалдемократите и Зелените в Европейския парламент ще настояват за екстрадицията му от Унгария

24 Ноември 2018 | 08:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Социалдемократите и Зелените в Европейския парламент ще настояват за екстрадицията му от Унгария в специален доклад , който ще бъде представен за разглеждане от евродепутатите след пет дни, съобщава македонският телевизионен канал “Канал 5“.
След Групата на европейските социалдемократи и Зелените внесоха изменения, с които се иска да се преразгледа убежището, което Унгария даде на Греувски и ще се настоява той да бъде екстрадиран, а относно делото на бившия македонски премиер се очаква да бъде определено като задълбочено и прозрачно.
"Ние вярваме, че македонските правни процеси трябва да продължат в съответствие с процедурите в страната, а Никола Груевски трябва да отговаря пред македонската съдебна система. Призоваваме Унгария, като държава-членка на ЕС, да спазва върховенството на закона, което е основен принцип на Европейския съюз, държавите-членки и страните-кандидатки и да екстрадират Никола Груевски в Скопие. Очакваме всички заинтересовани страни да действат стриктно в съответствие със съответните национални и международни закони, подчертавайки, че тези действия не трябва да бъдат политизирани, се посочва в едно от двете изменения в доклада, предложени от социалдемократите.
В другото се изисква в доклада да бъде заявено, че Груевски е осъден от македонските съдилища за злоупотреба със служебното положение на две години затвор, след прозрачен съдебен процес, като присъдата е потвърдена от няколко съдебни инстанции и че срещу него се водят и други наказателни производства.
Изменение представиха и Групата на Зелените, чрез което призовават унгарските власти да предоставят цялата необходима информация и обяснения във връзка със случая на Груевски, който, както се посочва, е избягал от страната с тайната дипломатическа помощ на Унгария.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Страни на чудесата, Груевски, Хернади и Орбан

МКД (Македония): Страни на чудесата, Груевски, Хернади и Орбан

24 Ноември 2018 | 02:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Предадохте ни“, е заявил унгарският премиер Виктор Орбан на Хърватия за тяхната червена заповед за един от най-влиятелните бизнесмени в Унгария, съобщава македонската МКД.
Македонският външен министър Никола Димитров много лаконично определи случая като "Груевски-Орбан", ирония и парадокс, пише на сайта си медията и коментира: „Такъв би бил отговорът на всеки честен македонски гражданин“.
Според регионалните и световните медии все още няма официално потвърждение дали Груевски е получил убежище от унгарските власти, но повече от сигурно е, че това се е случило и то преди да е изминала цяла седмица, след като стъпи на унгарска земя.
Клаузите на Дъблинския договор за убежище може би донякъде са спазени, ако Орбан реши да го използва като коз пред Европейската комисия.
Но за да се спаси той от мигрантите, по границата се постави онази известна бодлива тел и я подсили с хеликоптери и кавалерия, а на 1 юни 2016 г., в Унгария бяха произнесени и първите присъди срещу нелегални мигранти.
"Проектът" с бодливата ограда бе дарен и на властите в Черна гора, като им отпусна 25 км бодлива тел на 28 април 2018. Въпросът, който МКД задава на Орбан, е: присъства ли в правните документи прилагането на този физически метод? Дали това не е нарушаване на човешките права?“ И коментира: „Очевидно, целта е защита от икономически мигранти, които търсят убежище, а не от престъпници“.

Според МКД иронията и парадоксът в поведението на унгарския премиер са стигнали кулминацията си, в петък, когато хърватските медии обявиха, че той се е обърнал дръзко към властите в Загреб заради червената заповед за задържане на Золтан Хернанди с думите „Предадохте ни“. Защо е постъпил така, когато обществеността знае, че скандалният Хернади е недосегаем за хърватското правосъдие? На 24 юли 2018 година Европейският съд в Люксембург е присъдил Унгария да предаде Хернади на Хърватия, тъй като е обвинен, че е дал подкуп на бившия премиер Иво Санадер.
За Хернади европейската общественост знае, че е бивш собственик на банки в Унгария и Хърватия. Смятан е за един от най-влиятелните унгарци и много близък приятел на Виктор Орбан, който, въпреки европейските решения, го предпазва от хърватското правосъдие.
„При анализ на двата случая – „Груевски“ и „Хернади“, които имат общ знаменател – „Орбан“ се стига до извода, че унгарският премиер защитава престъпници по всеки възможен начин, като се огражда с помощта на мигранти, които търсят убежище заради войни в своите страни“, пише скопската медия в коментара си.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TV21 (Македония): Ще обсъдим екстрадицията на Груевски, но … ще му гарантиране и сигурността

TV21 (Македония): Ще обсъдим екстрадицията на Груевски, но … ще му гарантиране и сигурността

24 Ноември 2018 | 01:44 | Агенция "Фокус"
Скопие/Будапеща. „Ще обсъдим екстрадицията на Груевски, но … ще му гарантиране и сигурността“, това е заявил унгарският премиер Виктор Орбан, информира македонската телевизия TV21.
Пред Радио „Кошут“ Виктор Орбан е казал: „ С Груевски се познаваме отдавна. Без него щеше да е тежко да се брани унгарската граница от имигрантския поток“. Той е пояснил, че не може да влияе на правосъдната система, но смята, че целият случай трябва да се разгледа внимателно преди да се вземе окончателно решение. В същото време той подчертава, че Никола Груевски е част от преследването на организациите, които са свързани с Джордж Сорос. Според него в Македония се случват сложни политически игри, а съдебната система е част от тях.
„Молбата за убежище е юридически оправдана. Унгарските власти ще постъпят според правилата, а решението, което ще вземат, трябва да бъде уважено. Мога да кажа, че гарантираме статута на бежанците, т.е. тяхната сигурност в Унгария, това важи за всички, и за бившия премиер на Македония също ", е заявил премиерът на Унгария Виктор Орбан.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Никола Груевски е започнал да изпразва банковите си сметки преди три месеца

„Макфакс“ (Македония): Никола Груевски е започнал да изпразва банковите си сметки преди три месеца

23 Ноември 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Източници от Службата за финансово разузнаване на Македония са разкрили пред местната агенция „Макфакс“, че бившият премиер на страната Никола Груевски е започнал да изпразва сметките си в пет банки преди три месеца на малки части. „Няма внезапно изтегляне на средства, това е правено полека и много по-рано“, е заявил събеседникът на медията.
Същите източници потвърждават, че банките, съгласно правните разпоредби, са информирали Службата за финансово разузнаване, че бившият премиер постоянно тегли определени суми, за които те имали законово задължение да сигнализират. Според източници е била информирана и Специализираната прокуратура.
Според имотния списък, обявен от Груевски, той не притежава недвижима собственост на свое име, а само приблизително 230 хиляди евро и художествени картини. Бившият премиер е съобщил, че има 33 платна на стойност около 11 хиляди евро. Той не е отчел заеми и кредити. Осъденият експремиер е заел длъжността с имот за приблизително 43 хиляди евро.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Според Виктор Орбан, в Македония се случват сложни политически борби и игри, в които участва правосъдната система

Reuters: Според Виктор Орбан, в Македония се случват сложни политически борби и игри, в които участва правосъдната система

23 Ноември 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан в петък защити решението на Будепеща да предостави политическо убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски, който беше осъден на две години затвор в родината си, като обяви, че двамата са съюзници и обвини правосъдната система в Македония, че участва в политически игри, предава Reuters.
В интервю пред държавното радио mr1, унгарският лидер, освен другото, заяви, че съдебните процеси срещу Груевски са политически мотивирани и те не трябва да влияят на унгарските власти.
„В Македония се водят сложни политически борби и игри и правосъдната система участва в тях“, заяви Орбан. „Делата в Македония не ни влияят. Интересуваме се единствено дали молбата за убежище има добра юридическа обосновка“.
Премиерът отхвърли международните критики към Унгария за това, че е помогнала на Груевски да премине Балканите и да стигне до Будапеща, където го е подслонила, като ги определи за вдъхновени от хората и организациите, свързани с американския милиардер Джордж Сорос.
Британската агенция се е опитала да намери и „роденият в Будепеща филантроп“, за какъвто го определя „Ройтерс“, но без успех. Агенцията припомня, че Виктор Орбан държи Сорос и неговата фондация „Отворено общество“ отговорни за насърчаването на миграцията от мюсюлманските страни към Европа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виктор Орбан: Груевски е мой съюзник, Сорос е зад политическото преследване срещу него

Виктор Орбан: Груевски е мой съюзник, Сорос е зад политическото преследване срещу него

23 Ноември 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Организацията на американския милиардер Джордж Сорос е зад политическото преследване на бившия македонски премиер Никола Груевски, заяви в петък министър-председателят на Унгария Виктор Орбан в интервю пред местното радио „Кошут“, пише македонският „Фокус“.
По думите на Орбан, е нормално Будапеща да помогне на Груевски, тъй като той има голям принос за спирането на мигрантския поток към Унгария.
„Става дума за бивш лидер на приятелска страна, страна, която имаше ключова роля за справянето с нелегалната миграция. Без тази помощ щеше да е много по-трудно да се защитят унгарските граници. Човек трябва да се отнася честно към своите съюзници“, заяви Орбан като посочи, че той и Груевски са съюзници.
Както отбеляза унгарския премиер, страната му вече от 30 години функционира като демокрация и това не е първият път, когато тя приема важни хора, но предишните случаи не са имали същата тежест, като този с Груевски. Той подчерта, че властите в Будапеща ще гарантират сигурността на бовшия македонски премиер, който, по неговите думи, се сблъсква със сложни битки в Македония.
Попитан за бягството от Македония и екстрадицията, Орбан заяви, че Унгария ще предостави справедливо отношение на Груевски, а правителството няма да се намесва в правните процедури, които се провеждат от компетентните органи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейската комисия: Случаят на Груевски е юридически, а не политически въпрос

Европейската комисия: Случаят на Груевски е юридически, а не политически въпрос

23 Ноември 2018 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарска медия зададе въпрос на оглавяваната от Жан-Клод Юнкер Европейска Комисия за нейното мнение по случая с Никола Груевски. От там отговориха, че въпросът не трябва да бъде политизиран и че очакват всички да действат стриктно в рамките на върховенството на закона. Според Комисията, Македония е „засилила своето върховенство на закона“, пише електронното издание Hungary Today.
Говорител на ЕК заяви, че е запознат със случая на бившия македонски премиер, но според съответното европейско законодателство, страните-членки сами разглеждат и решават индивидуалните молби за предоставяне на убежище. Но от Комисията са подчертали, че очакват всяка страна да действа стриктно според правилата – без да политизират случая – тъй като върховенството на закона е водещ принцип и в страните-членки и в страните-кандидатки.
„Върховенството на закона остава фундаментален принцип и за страните-членки, и за кандидатите за приемане. Това е от решаващо значение за доверието в Европа. Изненадващо е, че Унгария подкрепя членството на Македония в ЕС, но не смята, че тя е сигурна страна“, са подчертали евробюрократите.
Изданието припомня, че по-рано унгарското правителство излезе със същата позиция, че случаят на Груевски е чисто юридически, а не политически въпрос.
Освен това от Комисията са посочили, че след години на спад, Македония е укрепила върховенството на закона, което е отразено в констатациите на Европейския съвет от юни 2018 година.
Въпреки че Комисията не отговори на въпроса на унгарска медия, дали ще обсъди делото Груевски с унгарското правителство, тя привлече вниманието на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан от сряда: "Забелязвам доклади за решението на Унгария да даде политическо убежище на Никола Груевски. Ако бъде потвърдено, очаквам добро обяснение на основанията му от Виктор Орбан". Хан добави, че е "изненадващо, че Унгария подкрепя членството на Македония в ЕС, но не го смята за безопасно".
В същото време партия „Йобик“ обяви, че ще се стикова с Европейската комисия по делото Груевски и ще обсъди с нея дали Македония спазва с върховенството на закона. Според Мартон Гьонгьоси, лидер на парламентарната група на фракцията, ако Скопие се съобразява с върховенството на закона, тогава ситуацията е ясна и правителството трябва да екстрадира бившия македонски премиер в родината му.

Никола Груевски заема длъжността премиер между 2006 г. и 2016 г. Една заповед за арест бе издадена миналата седмица, след като той не се яви в затвора, за да излежи двегодишна присъда. Миналия вторник той обяви на страницата си във „Фейсбук“, че е в Будапеща и е поискал политическо убежище. Скопие внесе в Будапеща документи за екстрадиция във вторник вечерта. Междувременно министърът на външните работи и търговията Петер Сиярто призна, че персоналът на унгарското посолство е помогнал на Никола Груевски да дойде в Будапеща. Тази седмица Груевски получи убежище в Унгария - с необичайно бърза петдневна процедура.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Християн Мицковски осъди бягството на Никола Груевски и настоя да се намерят виновните и помагачите

„Вечер“ (Македония): Християн Мицковски осъди бягството на Никола Груевски и настоя да се намерят виновните и помагачите

22 Ноември 2018 | 23:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски осъди бягството на бившия премиер и бивш лидер на партията Никола Груевски и смята, че е важно да се открият виновните за него и помагачите в интервю за скопския телевизионен канал „1ТВ“, цитиран от македонското електронно издание “Вечер“
„Осъждам самия акт на бягството и начина, по който действа господин Груевски, но е много важно да се установи чия е вината за бягството и кои са помагачите , които подпомогнаха това действие", каза Мицковски и добави, че като председател на партията насърчава хората да отговорят на всички въпроси на македонската общественост.
В гостуване в открито студио на 1ТВ, Мицковски каза, че не е имало признаци, че Груевски ще избяга от страната и смята, че отговорността трябва да се търси в институциите, които трябва да кажат как се е случило бягството.
"Това, което е важно, е да получим отговор, тъй като това се случи, защо компетентните институции в тази държава, за които мога да кажа от личен опит, че много точно знаят къде се движа аз, как не са знаели къде е пътувал Груевски, който е осъден на две години лишаване от свобода. Ако наистина не са знаели, това е голяма грешка. Крайно време е да спрем шоуто, организирано от нашето правителство. Настоявам да открият виновниците и помагачите в разследването", каза Мицковски.
Той посочи, че е говорил с Груевски, преди последният да обжалва съдебно решение и преди парламентарното гласуване за мандата му.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Сега трябва ли да поддържаме същия този Никола Груевски

Християн Мицковски: Сега трябва ли да поддържаме същия този Никола Груевски

22 Ноември 2018 | 23:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Запитан дали се дистанцира от политиката на своя предшественик Никола Груевски за подслушване, арест и рекет срещу инакомислещите, дали нарича все още „политическо преследване“ процесите срещу избягалия експремиер, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че не е бил свидетел на тези събития в интервю по македонския телевизионен канал ”1TB”
"Сега трябва ли да подкрепим същия този Груевски? Аз не бих искал да го подкрепям и ще се боря срещу това, защото ви казах, искам да видя Македония с истински европейски ценности, реформирана съдебна система, просперираща, с възможности за всички", каза Мицковски и добави, че програмата на партията му има точен начин да постигне тези цели.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Оливер Спасовски: Всички ГКПП в Македония са били уведомени, че Никола Груески няма право да напуска страната

Оливер Спасовски: Всички ГКПП в Македония са били уведомени, че Никола Груески няма право да напуска страната

22 Ноември 2018 | 21:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Всички ГКПП в Македония са били уведомени, че Никола Груевски няма право да напуска страната, заяви министърът на вътрешните работи на Македония на армейския полигон „Криволак“, цитирани от македонското електронно издание “МКД“
Той е завил, че всички гранични пунктове са били информирани, че осъденият бивш премиер Никола Груевски не може да пресича границата, дори с лична карта. "От 2017 г. от юли месец след отнемане на паспорта му въз основа на съдебното решение, е изпратено уведомление до всички гранични пунктове, че Никола Груевски не може да напусне Република Македония, включително с лична карта "каза днес вътрешният министър Оливер Спасовски.
Той заяви пред медиите в "Криволак", че това е информацията, която на този етап може да бъде споделена с обществеността.
Спасовски добави, че Министерството на вътрешните работи ще бъде готово да предприеме определени действия по започналото наказателно производство и обществеността ще бъде информирана.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Специализираната прокуратура на Македония предяви две нови обвинения по случая „Талир“

„Канал 5“ (Македония): Специализираната прокуратура на Македония предяви две нови обвинения по случая „Талир“

22 Ноември 2018 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Специализираната прокуратура на Македония предяви две нови обвинения по случая „Талир“, съобщава македонския телевизионен “Канал 5“.
Във връзка с разследването, започнало през юни за делото "Талир" на Специалната прокуратура днес представи два обвинителни акта. Единият е за незаконното финансиране на партията ВМРО-ДПМНЕ. По него са обвинени Никола Груевски, Кирил Божиновски, Миле Янакиевски, Леко Ристовски и Елизабета Чангаровска. Прокуратурата ги обвинява в злоупотреба със служебно положение и пране на пари. Като юридическо лице партията ВМРО-ДПМНЕ е обвинена в пране на пари. Никола Груевски според обвинителния акт от 2009 до 2015 е нарушил законите за финансиране политическите партии и борбата с корупцията, като е осигурявал пари от анонимни източници за финансиране на ВМРО-ДПМНЕ. Помагали са му Божиновски и Янакиевски, които са оказвали натиск върху представители на фирми, които са имали договори за обществени поръчки с държавни органи и предприятия, да предоставят пари в брой за нуждите на тогавашната управляваща партия.
Второто обвинение срещу Груевски и Божиновски е за злоупотреба със служебно положение – двамата са решили АД „Бетон“ да изгради централата на партията, въпреки че по това време фирмата е ималa активни договори с държавни органи. АД „Бетон“ през 2011-2012 е била в зависимост от ВМРО-ДПМНЕ и нейните функционери, които са били начело на държавни органи и предприятия, от които е получавала най-голямата си част от приходите.
По този начин обвиняемите според прокуратурата са изпрали над 8 милиона евро. И по двете обвинения прокуратурата изисква задържането на бившия премиер Груевски, , който е получил убежище в Унгария. Собствеността на партията е запорирана именно поради подозрение, че по тези две обвинения са извършени престъпни действия.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„21 ТВ“ (Македония): Груевски е изпразнил 35 сметки преди да избяга, ще го съдят задочно по друго дело

„21 ТВ“ (Македония): Груевски е изпразнил 35 сметки преди да избяга, ще го съдят задочно по друго дело

22 Ноември 2018 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Никола Груевски е успял да изтегли около 230 хиляди евро, без да срещне пречки от правозащитните органи. Преди да избяга от Македония той е изпразнил 35-те банкови сметки, които е имал в страната. От финансовата полиция заявиха пред скопския телевизионен канал „ТВ 21“, че те не отговарят за следенето на банковите транзакции на обвиняемите, както и че разследването трябва да бъде поето от Специализираната прокуратура.
Че Груевски няма пари в банковите сметки, или имоти на свое име в Македония, потвърдиха и от Специализираната прокуратура, отбелязва медията, като посочва, че, „докато бившият премиер Груевски е приготвял куфарите си и сега се радва на статута си на политическо убежище в Унгария, днес (22 ноември) специалният прокурор Лиле Стефанова поиска затвор за него и всички други, обвинени по случая „Траектория“.
Защитата поиска отделна процедура за Груевски, а Съдебният съвет прие предложението на обвинителя - Груевски да бъде съден задочно.
На заседанието присъства и бившият министър на транспорта и съобщенията Миле Янакиевски, който с белезници на ръце бе доставен от затвора "Шутка" (Шуто Оризари), където излежава 30-дневен арест, като превантивна мярка да не избяга като бившият си началник Груевски. Иначе, бившият вицепремиер Владимир Пешевски, който също е обвиняем по делото "Траектория" не пожела да коментира - дали той ще бъде следващият, на когото ще му бъде определена мярка за задържане. Той каза в телевизионното предаване миналата седмица, че Груевски трябва да се върне в Македония.
В случая "Траектория" обвинени Никола Груевски, Владимир Пешевски Миле Янакиевски и бившият директор на предприятие "Държавни пътища", Любчо Георгиевски. Според обвинителния акт на Специализираната прокуратура, те, през втората половина на 2012 г. и през 2013 г., са предприели няколко действия, с които в процедурата за избор на фирма за изграждане на магистрали Миладиновци - Щип и Кичево - Охрид, са използвали и превишили правомощията си. Според прокуратурата, обвиняемите са ощетили бюджета с 155 милиона евро.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Специализираната прокуратура с нови обвинения срещу функционери на ВМРО-ДПМНЕ, включително Никола Груевски

„Алсат – М“ (Македония): Специализираната прокуратура с нови обвинения срещу функционери на ВМРО-ДПМНЕ, включително Никола Груевски

22 Ноември 2018 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Специализираната прокуратура на Македония внесе две нови обвинения по делото „Талир“. Едното е за незаконно финансиране на партия ВМРО-ДПМНЕ, а другото се отнася до строителството на партийната централа в центъра на Скопие, съобщава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
Специализираната прокуратура внесе обвинение срещу шест лица за незаконно попълване на партийната каса и това са бившият председател на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, Кирил Божиновски, Миле Янакиевски, Илия Димовски, Леко Ристовски и Елизабета Чингаровска.
За незаконното построявване на белия дворец (централата на ВМРО-ДПМНЕ) са обвинени Никола Груевски и Кирил Божиновски. Още миналия месец съдът взе решение да запорира имотите на опозиционната партия заради съществуваща възможност новото ръководство да започне да разпродава части от тях.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Европейската комисия е безсилна пред решението на Унгария да даде убежище на Груевски

„Фокус“ (Македония): Европейската комисия е безсилна пред решението на Унгария да даде убежище на Груевски

22 Ноември 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия споделя позицията на европейския комисар по разширяването Йоханес Хан, че решението да се даде политическо убежище на Никола Груевски заслужава допълнителни обяснения от страна на унгарските власти“, пише македонският „Фокус“.
„Не може да се избяга от върховенството на закона“, заяви говорителят на ЕК Маргаритис Шинас.
Той обясни, че решението за предоставяне на политическо убежище на бившия македонски премиер е решение на съдията и че ЕК „не може да направи много тук“, но това не означава, че не са нужни допълнителни обяснения.
„Такъв тип решения изискват допълнителни обяснения“, посочи Шинас. ЕК потвърди, че е получила писмото на евродепутата Бенедек Явор, в който той иска отговор от европейския комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос за законосъобразността на решението за Груевски.
Според Явор, това решение противоречи на директива на ЕС от 2011 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Театър на абсурда в Македония

„Денешен“ (Македония): Театър на абсурда в Македония

22 Ноември 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Какъв ден драги читатели“, пише Мартина Антич в своята редовна колонка за скопския ежедневник „Денешен“. „От една страна е одобрена молбата за убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски, а от друга Сашо Миялков е арестуван. Как случайно успяват да се задушат някои събития в страната е просто невероятно. Наистина не е справедливо две толкова големи неща в един ден, така че хората да не знаят на върху какво да се съсредоточат повече, дали върху бежанеца, за който държава-членка на ЕС потвърждава, че е преживял политическо преследване и който с помощта на магия и филмови трикове без паспорт се оказа в Будапеща или неговия братовчед, който го арестуваха насред хотел Мариот“.
„Когато вече сме при ареста, малко разочароващо е фактът, че то не бе никак грандиозно, както би очаквала публиката: с камери, с лягане на земята, с цяла единица алфи, или както биха казали старите, с пълна програма, както подобава за един Миялков. Нямаше и цял отряд камери и фотографи пред Шутка (затвора в Шуто Оризари), те бяха заловени пред журналистите, които обаче нямаха време да се организират и реагират. Очевидно сценарият е бил по-различен от този миналата седмица, когато като в екшън филм търсеха Груевски да го арестуват по мазета, гаражи и багажници“, пише авторът.
„Кой знае, може би оценката им е била, че самият акт на задържане ще бъде достатъчно голяма новина, за да се направи един хубав дефокус и да се забрави за скандала с бягството на Груевски, така че народецът със спокойна душа ще каже, че – ‚ето, очевидно има справедливост, а Заев и правителството го прилагат‘. Освен това и ще опровергаят и нововъзникналата коалиция Заев - Миялков, така че вече няма да се говори, че той е помогнал при отварянето на чакрите на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, за да гласуват за промяна на конституционното име. Гласуване, което се дължи не само на изключването на тези депутати от партията, но и на изключването му“.
„За да бъде театърът по-интересен, правителството обяви, че не приема предложения закон за амнистия относно събитията от 27 април (2017 година в македонския парламент – бел. „Фокус“) и че Специализираната прокуратура, разбирай майката, се е захванала с обемната досъдебна процедура за албанския театър. Не е справедливо да настояваме, че тези две неща имат връзка с гласуването за конституционните промени в следващите етапи, хората сами си вършат работата. И сигурно това няма да повлияе на мотивацията на депутатите да гласуват за конституционните промени, осъзнатите европейски перспективи няма как да се изпарят току така“.
„Миналият път също така писах за филмовите сценарии, които тази власт обича да режисира, вместо да се захване с реално разрешаване на проблемите и с някаква работа. Докато ние се занимаваме с Груевски, Орце (Камчев) и Миялков, станахме Северна Македония и ни измислиха преброяване, на което няма да се брои по етническа принадлежност и ще ни самоопределят по някакви други признаци. Освен самоопределени, ще си умрем от въздуха, който го обещаха, но го няма. Ние сме на път да измрем от отровата, която дишаме, а другата половина да станем устойчиви като бръмбар на лъчение, устойчиви, но бедни от ежедневните заеми и нулеви чуждестранни инвестиции“.
„И докато чакаме възстановяването на ДДС, сто хиляди заплата за лекарите и инвестиции от Google май е по-вероятно да дочакаме импичмънт и арестуване на президента Иванов, за да може раята да се занимава с всичко друго, но не и некадърността на правителството“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Държавният департамент вярва, че Груевски трябва да бъде върнат в Македония

Hungary Today: Държавният департамент вярва, че Груевски трябва да бъде върнат в Македония

22 Ноември 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарските медии са се свързали с Държавния департамент на САЩ, за да искат мнението му относно полученото право на политическо убежище от бившия македонски премиер Никола Груевски в Унгария, след като местните средства за масова информация първо съобщиха новината, а в последствие самият Груевски потвърди това развитие, пише електронното издание Hungary Today.
Американското външно ведомство е заявило, че следи внимателно случая на бившия македонски премиер,а особено сега, когато той получи убежище. Заедно с това от Вашингтон потвърдиха позицията си от по-рано, че Груевски е осъден на две години затвор след „подробно и прозрачно съдебно дело“. Също така Държавният департамент добавя, че:
„Г-н Груевски е обвиняем по още четири наказателни дела. Вярваме, че съдебните дела в Македония трябва да продължат и г-н Груевски да бъде подведен под отговорност от македонската правосъдна система“.
Изданието припомня, че Никола Груевски беше премиер в периода 2006 – 2016 година. Миналата седмица бе издадена заповед за арест, след като той не се яви, за да започне да излежава двугодишната си ефективна присъда за „корупция“, както посочва медията. Миналия вторник той обяви на своята страница във „Фейсбук“, че е в Будапеща и е поискал политическо убежище. Скопие подаде документи за екстрадиция във вторник тази седмица. Междувременно външният министър на Унгария Петер Сиярто призна, че служителите на унгарското посолство са помогнали на бившия македонски премиер да отиде в Будапеща.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.