НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Валери Симеонов, НФСБ: Не е необходимо Волен Сидеров да се подписва на номинацията на Марияна Николова, няма драма

Валери Симеонов, НФСБ: Не е необходимо Волен Сидеров да се подписва на номинацията на Марияна Николова, няма драма

22 Ноември 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Не е необходимо Волен Сидеров да се подписва на номинацията на Марияна Николова. Това е заложено в политическото ни споразумение и няма драма. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на НФСБ и депутат от ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Волен Сидеров не гласува, значи не одобрява тази номинация“, заяви той. Попитан дали „Обединени патриоти“ ще са заедно на евроизборите, Валери Симеонов посочи, че това е работа на трите партии. На въпрос дали смята да отстрани Волен Сидеров като председател на ПГ на „Обединени патриоти“, Симеонов посочи, че достатъчно е работил със Сидеров. „Надявам се да работим и за напред“, допълни той. Попитан дали двамата със Сидеров са разговаряли, той уточни, че разговорите им са били онзи ден в Министерски съвет и са продължили 6 часа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Предложих известно време да няма вицепремиер, но това не беше прието

Волен Сидеров, „Атака“: Предложих известно време да няма вицепремиер, но това не беше прието

22 Ноември 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. Изразих идея известно време поне да няма вицепремиер, но предложението ми не беше прието. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан седнал ли е Валери Симеонов на мястото му в пленарна зала, той коментира: „Кое наричате моето място?“. По думите му неговото място историята ще го определи. Лидерът на „Атака“ посочи, че е за намаляването на партийните субсидии. „Нека това да се обмисли разумно. Той има различни страни този въпрос. Ако не получават пари за дейността си партиите, как ще се финансират. Има държави, които и този въпрос са го решили. Примерно спонсорство, частни лица или фирми“, обясни той и допълни, че партийните субсидии дразнят хората. „Трябва да се питаме дали това ожесточение срещу партиите е добро. Партиите са същността на парламентарната демокрация. Другото какво е – тоталитаризъм, абсолютна монархия“, коментира Сидеров. Попитан дали президентска република е вариант, той посочи: "Президентска република също е вариант. Трябва да се говори и да се мисли за този вариант. Президент-премиер - водят се битки, които не са полезни. Ако президентът може да има изпълнителната власт, да. Някой се притесняват ,че това е концентрация на власт, обаче пък дали за България е по-добрият вариант. Не знам, ама айде да седнем да го обсъждаме“, посочи лидерът на „Атака“. „Гледам по студията политолози обсъждат сега Сидеров - Симеонов, хайде да обсъждаме това, каква система. Ако трябва да променяме Конституцията, в каква посока", коментира още Сидеров и поясни, че би участвал пълноценно в такива дебати.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Имах лични причини да не гласувам при избора на Марияна Николова за вицепремиер, не смятам, че е необходим моят подпис за кандидатурата й

Волен Сидеров, „Атака“: Имах лични причини да не гласувам при избора на Марияна Николова за вицепремиер, не смятам, че е необходим моят подпис за кандидатурата й

22 Ноември 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Имах лични причини да не гласувам вчера при избора на Марияна Николова за вицепремиер, не смятам, че е необходим моят подпис за кандидатурата й. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан защо вчера шри гласуването е изтеглил и депутатите от „Атака“, Сидеров посочи: „Те не са кукли на конци. Всеки решава сам“.
На въпрос защо не е подписал предложението за избора на Марияна Николова като вицепремиер, той коментира: „Не съм, защото не познавам тази жена. Не знам на какво е способна и тя изведнъж ми се предлага. Само заради това. Не смятам, че е нужно да подписваме тримата някаква номинация. Това е квота на НФСБ. Или се приема, или не се приема. Не е нужен моят подпис“. Волен Сидеров поясни, че неговото одобрение не е необходимо.
Относно това дали ще се срещне с новия вицепремиер Марияна Николова, Сидеров уточни, че се среща с всеки, който пожелае. „Защо не“, попита Сидеров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Румяна Коларова, политолог: Липсата на допирни точки между разказите на управляващи и опозиция води до биполярно разстройство в обществото

Доц. Румяна Коларова, политолог: Липсата на допирни точки между разказите на управляващи и опозиция води до биполярно разстройство в обществото

22 Ноември 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Липсата на допирни точки между разказите на управляващи и опозиция води до биполярно разстройство в обществото. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Румяна Коларова, като уточни, че сме станали свидетели на подобно разминаване в логиката и в последното телевизионно интервю на премиера Бойко Борисов във връзка с политическата обстановка у нас. Според нея подобни сблъсъци и несъвместимости са изключително тежки за демокрацията. „Това са два несъвместими Аз-а, от които демокрацията не печели. Това е и основната слабост на сегашната политическа ситуация – в политическия дебат няма демократичност, няма диалог. Това е изключително вредно и генерира тези аморфни протести. Защо? Защото хората вече не знаят кое е реалността, когато виждат взаимоизключващи се интерпретации. В две паралелни реалности ли да живеем? Това е отговорност на политиците, защото европейският модел на политика е точно обратното – съгласие, което на първо място предполага да се говори на един език“, обясни доц. Румяна Коларова добави, че точни прогнози по отношение на продължаващите протести са невъзможни поради разнородността им. Крайно време е правителството да вземе политически решения с видими резултати в посока поетите вече обещания към избирателите си – реално повишаване на доходите и подобряване на образованието, здравеопазването и социалните услуги, с които да компенсират социалното неравенство в обществото, обясни политологът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Нотев, "Атака": Не очаквам напрежение заради Валери Симеонов, работното му място  вече е в парламента

Явор Нотев, "Атака": Не очаквам напрежение заради Валери Симеонов, работното му място вече е в парламента

22 Ноември 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. Не очаквам напрежение, работното място на Валери Симеонов вече е в парламента. Това каза пред журналисти заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ на "Обедини патриоти" и член на "Атака" Явор Нотев, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Засега не сме се виждали с него, не сме се срещали", каза Нотев за Валери Симеонов. Попитан дали очаква Симеонов да оспори председателството на Волен Сидеров в ПГ на "Обединени патриоти", той призова да не се коментират несъстояли се неща. "Засега няма индикации, няма признаци за това", обясни Нотев.
На въпрос дали "Обединени патриоти" ще работят спокойно и в синхрон, Нотев обясни: "Всъщност денят започва така".
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Румяна Коларова, политолог: Вицепремиерът Марияна Николова е отговор на нуждата от нови лица в политиката, но с минимално отстъпление на Валери Симеонов от властта

Доц. Румяна Коларова, политолог: Вицепремиерът Марияна Николова е отговор на нуждата от нови лица в политиката, но с минимално отстъпление на Валери Симеонов от властта

22 Ноември 2018 | 09:12 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Марияна Николова е отговор на нуждата от нови лица в политиката, но с минимално отстъпление на Валери Симеонов от властта. Така политологът доц. Румяна Коларова коментира за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ последната персонална промяна в кабинета „Борисов 3“, която народните представители гласуваха вчера. „Да оставиш в правителството свой началник на кабинет на своето място означава, че твоето персонално влияние върху решенията на кабинета е доста по-силно, отколкото просто да се оттеглиш в Парламента и да номинираш някакъв експерт или друг от своята Парламентарна група на своето място“, уточни политологът. Според нея това е опит да се управлява кризата в редиците на „Обединените патриоти“, които като нездрава коалиция, чужда на логиката на изпълнителната власт, са имали нужда от време да разберат как да реагират на персоналната грешка на вече бившия вицепремиер Валери Симеонов. „Ще видим как малката коалиция ще се справи с кризата, в която влезе по силата на рутинната вече за Патриотите политическа риторика, а дори и арогантен политически стил, към който се придържат. Той обаче често им носи бонус в електорален план. Тепърва те ще трябва да осъзнаят, че едно е да си в предизборна кампания, а друго – да си в средата на мандата на едно правителство“, обясни доц. Румяна Коларова. Според нея последните сътресения по високите етажи на властта, както и която и да е политическа партия, не са в състояние да предизвикат предсрочни избори – поне не и преди европейските. От друга страна обаче, уточни политологът, олигарсите са тези, които се възползват от всяка дестабилизация на правителството като инвестират в организирани действия с ясна цел – предсрочни избори и смяна на правителството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Марияна Николова зае вицепремиерското място на Валери Симеонов (ОБЗОР)

Марияна Николова зае вицепремиерското място на Валери Симеонов (ОБЗОР)

22 Ноември 2018 | 05:37 | Агенция "Фокус"
София. Със 116 гласа "за", 62 "против" и без "въздържали се" парламентът прие оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избра Марияна Николова на негово място. Проекторешението бе внесено в деловодството на парламента от премиера Бойко Борисов. Валери Симеонов подаде оставка на 16 ноември – след 26 дни на протести на майките на деца с увреждания, породени от негово изказване от октомври, когато той нарече майките „кресливи жени“, а децата им „уж болни“. Оставката на Симеонов е петата в кабинета „Борисов“ 3 след тeзи на министрите Николай Петров, Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски.
Преди гласуването управляващи и опозиция влязоха в остри спорове в пленарната зала. Още в началото на заседанието от „БСП за България“ настояха на разискванията да присъства и премиерът Бойко Борисов, който да представи мотивите за оставката на Симеонов. От опозицията се оплакаха, че председателстващият заседанието на парламента Емил Христов не им е дал думата и е закрил дебатите по оставката, макар че е имало желаещи за изказване. От своя страна ГЕРБ заявиха, че от опозицията са вдигнали ръка за изказване след закриването на дебатите.
Последва 15-минутна почивка, в която се проведе заседание на председателския съвет на НС. След него стана ясно, че дебатът ще продължи, макар че по-рано е бил закрит.
Фокусът на разискванията обаче се измести от подадената оставка към взаимни обвинения между ГЕРБ и БСП, свързани с провеждани политики, олигархия и придобиването на българско гражданство.
Думата бе дадена на Корнелия Нинова, която заяви, че коалицията ГЕРБ – „Обединени патриоти“ е зачената грешно и резултатът е на лице. Тя коментира, че това не е коалиция за политики, а за власт, пари и постове. „Две години скандали и нестабилност в управлението, които доведоха до нестабилност в държавата. Вие помните ли за нещо друго коалиционните партньори и министрите да са спорили две години освен за това кой какъв пост да заеме“, заяви още лидерът на БСП.
От своя страна народният представител от ГЕРБ Вежди Рашидов попита защо БСП не боравят с факти, а с популизъм. „За каква олигархия говорите на това управление, а пропуснахте услужливо някои други, които лобират за тях. Николай Банев не е ли ваш? Ветко Арабаджиев не е ли ваш? А мъжът ви къде работи? В какво ги обвинявате тези наши министри. Не е честно така да говорите популистки“, заяви още Рашидов.
Рамадан Аталай от ДПС коментира, че ГЕРБ трябва да кажат остават ли под натиска на националистите и докога ще продължат да им угаждат. По думите му с оставката на Валери Симеонов не променят нищо.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че Валери Симеонов подава оставка, воден от националния интерес и за да се намали напрежението в обществото.
Последва въпрос от страна на Нинова, която поиска да разбере като член на УС на „Европол" какво ще направи Цветан Цветанов, за да информира страните от ЕС за пробива в европейската сигурност, които допуска правителството на Бойко Борисов. В отговор Цветанов поясни, че процедурата по българско гражданство приключва с указ на президентската институция.
В дебата се включи и вицепремиерът Красимир Каракачанов, който коментира, че целта на театъра на БСП не е била да се обсъди кандидатурата на Марияна Николова, а да се обърне дебатът като вот на недоверие към кабинета. Вицепремиерът посочи, че за негово учудване не е имало нито един въпрос към Николова. „Разчитам новия вицепремиер Марияна Николова да бъде енергична по отношение на демографската политика. Демографската криза е основният проблем на българската нация през последните 20 години и ако не се вземат мерки, ще бъдем поредното правителство, което не е направило нищо“, каза още Каракачанов.
След полагането на клетва като вицепремиер Марияна Николова коментира пред журналисти, че нейният приоритет ще са икономиката и демографската политика. Тя посочи, че има подкрепата на кабинета. „Считам, че ще има приемственост в последователната политика, която правителството води“, заяви още Николова. Попитана дали ще потърси диалог с майките на деца с увреждания, заради които бившият вицепремиер Валери Симеонов подаде оставка, тя обясни, че ако те пожелаят, е готова да се проведе такава. „Моята кандидатура е излъчена от коалиция „Обединени патриоти“, но ще търся диалог с всеки народен представител. За момента не усещаме нежелание от тяхна страна за това“, каза още Николова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Има голям риск от намаляването на държавната субсидия за политическите партии, но аз мога да поема ангажимент и ще го предложа

Премиерът Бойко Борисов: Има голям риск от намаляването на държавната субсидия за политическите партии, но аз мога да поема ангажимент и ще го предложа

21 Ноември 2018 | 23:51 | Агенция "Фокус"
София. Има голям риск от намаляването на държавната субсидия за политическите партии, но аз мога да поема ангажимент и ще го предложа. Това каза премиерът Бойко Борисов в „Шоуто на Слави“ по бТВ относно това подкрепя ли референдума на хората, които са гласували за намаляване на субсидията на партиите на 1 лв., след като за втора поредна година правителство му залага 11 лв.
„Вкарахме закона в парламента. ГЕРБ го подкрепи, не събра необходимите гласове и работим по стария закон“, обясни той.
Водещият заяви, че Министерски съвет предлага бюджета, а парламентът одобрява. По този начин правителството е можело според волята на 2,5 млн. души, които искат субсидия от 1 лв., да предложат това в бюджета. От своя страна премиерът коментира, че това е предложено и подкрепено от тях. „Тук има следния риск, ако направим такава ниска субсидия от 1 лв. парламентът и политическите партии ще попаднат веднага в ръцете на богатите хора, не казвам дори и олигарси – сигурно и в техните ръце. Това е единственият начин партиите да имат своя политически живот – семинари, обучения и всичко останало“, добави Борисов. Той уточни, че от субсидията си ГЕРБ прави непрекъснато дарения. Според него отказът от субсидия е популизъм. „Когато вкараме партиите в такъв режим, партиите ще тръгнат през бизнеса, да не говорим за кампании, които излезе, че се финансират от социални слаби. Ставаме зависими от олигарсите“, поясни Бойко Борисов. Премиерът даде пример с президентската кампания и закона за даренията, като накрая е излязло, че социални слаби плащат, а не знаят.
"Дали няма да ни излезе това спестяване много по-скъпо след това. Предпазвам политическите партии, особено по-малките. Дойдат ли избори всички тръгват да почват с какво ще помогнеш или искат да помогнат, по-лошото. Ама те като ти „помогнат”, след това идва и си поставя условията. Затова според мен субсидията не е голяма, но пак казвам, щом така е решено, ще го предложа, да видим какво ще стане”, коментира още премиерът.
На въпрос защо 2-3 големи фирми печелят всички обществени поръчки, има съмнения за нередности, примерно „Джи Пи груп“, а правителството си мълчи и в играта ли е то, Борисов заяви: „Въпросът е несправедлив. Към „Джи Пи груп“ има повдигнати обвинения. Спрени 14 млн. плащания. Службите разследват. Прокуратурата се занимава в момента. Има повдигнати обвинения към двама души“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов за АЕЦ „Белене“: Българските данъкоплатци са си купили два нови реактора – да ги изхвърлим в Дунава или да ги ползваме

Премиерът Бойко Борисов за АЕЦ „Белене“: Българските данъкоплатци са си купили два нови реактора – да ги изхвърлим в Дунава или да ги ползваме

21 Ноември 2018 | 23:40 | Агенция "Фокус"
София. Българските данъкоплатци са си купили два нови реактора – да ги изхвърлим в Дунава или да ги ползваме. Това заяви премиерът Бойко Борисов в „Шоуто на Слави“ по бТВ в отговор на въпрос защо проектът „Белене“ е бил подновен, след като през годините не веднъж министър-председателят е казвал, че заради проекта страната ни ще бъде ощетена с милиарди, което ще попречи доходите да се вдигнат по-бързо. „Съдът в Женева определи България да пати около 1,2 млрд. лева с лихви от около 300 хил. лева на ден, без да може да се обжалва“, обясни той. „Как да не го прекратим, след като беше така направен договорът без теми, да не се връщаме толкова назад. Съдът каза - тези два реактора Русия незабавно трябва да ги достави на България, а България е длъжна да плати. Руснаците ги докараха и седят два реактора на брега Дунава“, коментира Борисов.
„Българските данъкоплатци са си купили два реактора. Стоят на брега на Дунава. Да ги хвърлим реката? Стоят завити с найлон, така ли да стоят? Общо данъкоплатците са дали 3 млрд. лева Или да ги използваме?“, поясни той. Борисов заяви, че строежът на АЕЦ „Белене“ е бил спрян, защото е трябвало да бъдат изкарани 20 млрд. лева „Сега търсим инвеститори. Говорихме с премиерите от Балканите – Сърбия, Черна гора, Македония, да стане това Балкански проект и те да влязат с миноритарен дял, за да сглобим проект“, каза още той и добави, че очаква отговор.
На въпрос удовлетворен ли е Борисов от избора на главен прокурор в лицето на Сотир Цацаров, премиерът заяви, че не той отговаря за това, като уточни, че изборът е на ВСС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Сделката за ЧЕЗ е частна, не искам да се меся

Премиерът Бойко Борисов: Сделката за ЧЕЗ е частна, не искам да се меся

21 Ноември 2018 | 23:32 | Агенция "Фокус"
София. Не искам да се меся в частни сделки. Това, което българските институции направиха, категорично без моя намеса - спряха тази сделка. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос Гинка Върбакова ли ще бъде купувачът на активите на ЧЕЗ в България в „Шоуто на Слави“ по бТВ. „Пак се връщаме на това през кои години се продадоха ЕРП-тата и защо се продадоха“, посочи премиерът. Попитан не трябва ли държавата да участва в сделката, както правителството заяви по-рано, Бойко Борисов коментира: „Веднага следва въпросът защо държавата да не участва и в другите две дружества. Тогава започваме да изкупуваме за милиони нещо, което преди нас са продали - защо? Къде е отговорността на тези, които са ги продали?".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: За машинно гласуване сме „за“, за електронното – в цяла Европа се отказаха заради киберсигурността

Премиерът Бойко Борисов: За машинно гласуване сме „за“, за електронното – в цяла Европа се отказаха заради киберсигурността

21 Ноември 2018 | 23:29 | Агенция "Фокус"
София. За машинно гласуване сме „за“, за електронното – в цяла Европа се отказаха заради киберсигурността и заради това, че не може да се осигури сигурността, защото от другата страна не се знае кой стои, когато си пуска гласа. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Шоуто на Слави“ по бТВ. „Това е единственото, което ако се нарича отстъпление, то е отстъпление в цяла Европа. В Естония пробиха картите за изборите. В Германия Конституционният съд забрани електронното гласуване“, заяви Борисов.
„Народът иска и още на първите избори хакерите, като подредят и фалшифицират изборите, тогава трябва да видим какво да правим. 2 години след избора на президента Тръмп основната тема на САЩ е намесата на Русия в изборите им. Всеки ден разследванията, които се водят, са за намесата на Русия в изборния процес. За радост България успя да се справи с всички, най-успешната борба ни беше с източването на кредитни карти“, коментира премиерът. Той припомни, че по времето, когато е станал главен секретар на МВР, страната ни е била номер 1 заедно с Колумбия по източването на кредитни карти. „И ни извадиха от всички списъци. Просто имаме фантастични хакери“, добави той.
По думите му киберсигурността неслучайно е номер 1 като коментар в Европа, както и това как да се защитят системата и машините. „Точно на изборите в Германия ни хакнаха системите на 5-6 министерства, включително и на МС. Милиарди струва защитата на системата. Милиарди отделя Европа, за да защити своята сигурност. Рискът е този, нека да се дебатира в парламента“, призова Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Свободата на медиите в много държави е свързана с управляващите, а при нас е точно обратното - автоцензурата е на самите журналисти

Премиерът Бойко Борисов: Свободата на медиите в много държави е свързана с управляващите, а при нас е точно обратното - автоцензурата е на самите журналисти

21 Ноември 2018 | 23:22 | Агенция "Фокус"
София. Свободата на медиите в много държави е свързана с управляващите, а при нас е точно обратното - автоцензурата е на самите журналисти. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в интервю за предаването "Шоуто на Слави" по бТВ.
Попитан защо ГЕРБ подкрепи медийния закон на Пеевски, а не предложи собствен законопроект, който да отговаря на европейските критерии, Борисов отговори, че този закон е бил подкрепен от всички парламентарни групи. "И не вярвам към закона някой да има претенции, защото той изсветлява собствеността на медиите. Не случайно казах на вицепремиера Екатерина Захариева да покани евркомисаря, който отговаря за това, да се направи широка кръгла маса и да изясним тази тема. Защото ако медиите на Пеевски имат 5% дял - той има "Телеграф", "Монитор" и един спортен вестник, всички останали са на други собственици. И какво стана модерно в България - всеки олигарх или политическа партия си прави медия. И в един момент, ако бъде разследван за нещо, казва: "Вие ме разследвате заради медията". А други медии атакуват прокуратурата. А всички заедно атакуват правителството", посочи Борисов и заяви, че няма нищо лошо в изсветляването на медиите.
"И на Вас например никой нищо не ви е казал, а сте правили шаржове с мен, правили сте ме на маймуна, какво ли не сте ме правили. Някой някога да ви е критикувал? А когато други бяха премиери, ви завираха в дупките. Тогава нямаше ЕС и доклада на ЕК. А такъв добър доклад досега не е имало - три от шестте неща паднаха - особено в борбата с организираната престъпност", посочи премиерът.
Попитан как ще коментира това, че медиите са много внимателни откакто той е на власт и затова България е паднала в класациите по свобода на медиите, Борисов отговори, че това не е вярно. "Аз само заради една ехидна усмивка на депутат - Антон Тодоров в Нова телевизия, го накарах да си подаде оставката. Заради ехидна усмивка. Свободата на медиите обикновено и в много държави е свързана с управляващите. А при нас е точно обратното - автоцензурата е на самите журналисти от самите медии. Има медии, на които всеки ден аз съм на карикатура, всеки един анализът за мен е отвратителен. Не е честно това, което някой прави със собствените си медии, след това да го приписват на нас", коментира Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: С оставките си министрите поеха политическа отговорност за инцидента край Своге, скърбим за загиналите

Премиерът Бойко Борисов: С оставките си министрите поеха политическа отговорност за инцидента край Своге, скърбим за загиналите

21 Ноември 2018 | 23:16 | Агенция "Фокус"
София. София. Взимането на оставките им, това тримата да не са министри, е понасяне на политическа отговорност. Това каза премиерът Бойко Борисов за оставките на бившите министри Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев заради тежката катастрофа край Своге в „Шоуто на Слави“ по БТВ. „Скърбим и съжаляваме за загиналите“, заяви той. „Връщането на Николай Нанков като зам.-министър в МРРБ го обяснявам с това, че следващата година едно от най-важните неща е тол системата. Тя ще донесе приходи в бюджета“, посочи Бойко Борисов. „Върнах Николай Нанков като експерт, защото се занимаваше с тол системата и трябва да я довършат“, допълни той. „Да се върнеш като зам.-министър също е политическа отговорност. А Ивайло Московски и Валентин Радев се върнаха като депутати, защото такъв е законът“, обяви премиерът. „Срещнах много мощна съпротива на партията и на коалиционния ни партньор, защото тримата са доказани експерти и нямаха вина“, посочи Борисов и уточни, че съпротива е имало и за оставка на депутата от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев. „Не винаги един партиен лидер може да надделее, когато партията застане зад някого“, коментира премиерът. „Не съм лидер, който да надделее, защото е демокрация. Преди години партията беше една, сега е друга“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: До края на мандата ни външният дълг ще достигне 17% от БВП

Премиерът Бойко Борисов: До края на мандата ни външният дълг ще достигне 17% от БВП

21 Ноември 2018 | 23:09 | Агенция "Фокус"
София. До края на мандата ни външният дълг ще достигне 17% от БВП. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Шоуто на Слави“ по бТВ. „В момента нашият дълг е под 20%. Ръстът на приходите за тези 4 години е 10 млрд. лв. 40% ръст на приходите и 30% ръст на БВП при 20% външен дълг. Разликата от мандата на БСП за 4 години досега са 10 млрд., 40% приходи повече в хазната и 30% ръст на БВП. 110 млрд. лв., до края на мадната 130 млрд. ще бъде БВП“, коментира Борисов.
„11 млрд. близо фискален резерв. Плюс за тези 2 години платени 1,3 млрд. за руските реактори, 1,2 за американските централи, и 3,7 млрд. за КТБ. Общо 6,7 млрд. и пак имаме 11 млрд., благодарение на събраната повече пара от приходните агенции и борбата с контрабандата“, заяви Борисов и посочи, че дългът е 20% от БВП. „Когато дойдохме този мандат беше 27%. До края на мандата – 17%. Само преди няколко месеца върнахме 2,4 млрд. от външния дълг. Това са цифрите“, каза още премиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: По време на моето управление КТБ беше стабилна банка и затова искаме да влезем в еврозоната - тя е гарант, че такова нещо не може да стане

Премиерът Бойко Борисов: По време на моето управление КТБ беше стабилна банка и затова искаме да влезем в еврозоната - тя е гарант, че такова нещо не може да стане

21 Ноември 2018 | 23:03 | Агенция "Фокус"
София. По време на моето управление КТБ беше стабилна банка и затова искаме да влезем в еврозоната - тя е гарант, че такова нещо не може да стане. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в интервю за предаването "Шоуто на Слави" по бТВ.
На въпрос как ще коментира, че активите на КТБ са станали 5,5 млрд. лв. по време на неговото управление, като допреди това са били 2 млрд. лв., Борисов отговори: "Всички банки растяха тогава. И ние държахме много твърд контрол и поетапно намалявахме парите. И не е редно да се говори за Орешарски - той не е изкупителната жертва".
Борисов посочи, че отговорност за всичко, което се е случило, носят БСП, защото те избират министър-председателя, тъй като са мандатоносител. "Той да им опира пешкира на мандата на БСП. По време на моето управление КТБ беше стабилна банка и затова искаме толкова много да влезе в еврозоната - тя е гарант, че никога не може да се получи такова нещо. Затова това ни е основна цел, а другите не го харесват", коментира премиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Новият вицепремиер е от „Обединени патриоти“ и Красимир Каракачанов най-правилно го представи в парламента

Премиерът Бойко Борисов: Новият вицепремиер е от „Обединени патриоти“ и Красимир Каракачанов най-правилно го представи в парламента

21 Ноември 2018 | 22:40 | Агенция "Фокус"
София. Новият вицепремиер е от „Обединени патриоти“ и Красимир Каракачанов най-правилно го представи в парламента. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Шоуто на Слави“ по бТВ. „Участвам в парламента на всеки парламентарен контрол, когато има питане. Днешният ден, представянето на нов вицепремиер, можеше да го направи друг вицепремиер. Тъй като в 9.00 часа имам работа със службите и прокуратурата по контрабандата, 10.00 часа среща с МС, в 11.00 часа среща със синдикатите и работодателите. С цялото ми уважение към парламента, отивам винаги, когато трябва, а още повече че новият вицепремиер е от "Обединени патриоти" и вицепремиерът Каракачанов най-правилно го предложи“, коментира Борисов. Той уточни, че уважава много парламента, но много пъти просто се използва това време, за да се изговорят много небивалици, лични обиди, нападки. „Не виждам смисъл, и без това институциите нямат особено одобрение и рейтинг, за да допринасям и аз за това. Всеки път, когато е трябвало да отговаря на въпрос, съм бил там и съм отговарял. Когато е трябвало, съм там“, каза още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Марияна Николова зае вицепремиерското място на Валери Симеонов (ОБЗОР)

Марияна Николова зае вицепремиерското място на Валери Симеонов (ОБЗОР)

21 Ноември 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. Със 116 гласа "за", 62 "против" и без "въздържали се" парламентът прие оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избра Марияна Николова на негово място. Проекторешението бе внесено в деловодството на парламента от премиера Бойко Борисов. Валери Симеонов подаде оставка на 16 ноември – след 26 дни на протести на майките на деца с увреждания, породени от негово изказване от октомври, когато той нарече майките „кресливи жени“, а децата им „уж болни“. Оставката на Симеонов е петата в кабинета „Борисов“ 3 след тeзи на министрите Николай Петров, Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски.
Преди гласуването управляващи и опозиция влязоха в остри спорове в пленарната зала. Още в началото на заседанието от „БСП за България“ настояха на разискванията да присъства и премиерът Бойко Борисов, който да представи мотивите за оставката на Симеонов. От опозицията се оплакаха, че председателстващият заседанието на парламента Емил Христов не им е дал думата и е закрил дебатите по оставката, макар че е имало желаещи за изказване. От своя страна ГЕРБ заявиха, че от опозицията са вдигнали ръка за изказване след закриването на дебатите.
Последва 15-минутна почивка, в която се проведе заседание на председателския съвет на НС. След него стана ясно, че дебатът ще продължи, макар че по-рано е бил закрит.
Фокусът на разискванията обаче се измести от подадената оставка към взаимни обвинения между ГЕРБ и БСП, свързани с провеждани политики, олигархия и придобиването на българско гражданство.
Думата бе дадена на Корнелия Нинова, която заяви, че коалицията ГЕРБ – „Обединени патриоти“ е зачената грешно и резултатът е на лице. Тя коментира, че това не е коалиция за политики, а за власт, пари и постове. „Две години скандали и нестабилност в управлението, които доведоха до нестабилност в държавата. Вие помните ли за нещо друго коалиционните партньори и министрите да са спорили две години освен за това кой какъв пост да заеме“, заяви още лидерът на БСП.
От своя страна народният представител от ГЕРБ Вежди Рашидов попита защо БСП не боравят с факти, а с популизъм. „За каква олигархия говорите на това управление, а пропуснахте услужливо някои други, които лобират за тях. Николай Банев не е ли ваш? Ветко Арабаджиев не е ли ваш? А мъжът ви къде работи? В какво ги обвинявате тези наши министри. Не е честно така да говорите популистки“, заяви още Рашидов.
Рамадан Аталай от ДПС коментира, че ГЕРБ трябва да кажат остават ли под натиска на националистите и докога ще продължат да им угаждат. По думите му с оставката на Валери Симеонов не променят нищо.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че Валери Симеонов подава оставка, воден от националния интерес и за да се намали напрежението в обществото.
Последва въпрос от страна на Нинова, която поиска да разбере като член на УС на „Европол" какво ще направи Цветан Цветанов, за да информира страните от ЕС за пробива в европейската сигурност, които допуска правителството на Бойко Борисов. В отговор Цветанов поясни, че процедурата по българско гражданство приключва с указ на президентската институция.
В дебата се включи и вицепремиерът Красимир Каракачанов, който коментира, че целта на театъра на БСП не е била да се обсъди кандидатурата на Марияна Николова, а да се обърне дебатът като вот на недоверие към кабинета. Вицепремиерът посочи, че за негово учудване не е имало нито един въпрос към Николова. „Разчитам новия вицепремиер Марияна Николова да бъде енергична по отношение на демографската политика. Демографската криза е основният проблем на българската нация през последните 20 години и ако не се вземат мерки, ще бъдем поредното правителство, което не е направило нищо“, каза още Каракачанов.
След полагането на клетва като вицепремиер Марияна Николова коментира пред журналисти, че нейният приоритет ще са икономиката и демографската политика. Тя посочи, че има подкрепата на кабинета. „Считам, че ще има приемственост в последователната политика, която правителството води“, заяви още Николова. Попитана дали ще потърси диалог с майките на деца с увреждания, заради които бившият вицепремиер Валери Симеонов подаде оставка, тя обясни, че ако те пожелаят, е готова да се проведе такава. „Моята кандидатура е излъчена от коалиция „Обединени патриоти“, но ще търся диалог с всеки народен представител. За момента не усещаме нежелание от тяхна страна за това“, каза още Николова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Майките обявиха край на протестите, но излизат бащите и синовете, защото в България не може да живее по този начин

Елена Йончева, БСП: Майките обявиха край на протестите, но излизат бащите и синовете, защото в България не може да живее по този начин

21 Ноември 2018 | 19:37 | Агенция "Фокус"
София. Майките обявиха край на протестите. Поклон за всички майки, които излязоха на улицата, но днес вече излизат бащите и синовете, защото България не може да живее по този начин. Това каза говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева пред БТВ, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Тя коментира, че хората излизат на улиците заради арогантното поведение на властта, не само на Валери Симеонов. "Валери Симеонов просто подпали недоволството", поясни Йончева. Тя заяви, че не е чула аргументи - защо г-жа Николова е избрана за вицепремиер. "Това, което също ни смути е, че премиерът Борисов отсъстваше от пленарната зала, а се прави такава важна рокада и то в критична ситуация за България. Би трябвало да изслушаме аргументите на г-н Борисов", добави Йончева. Тя коментира, че 53% от българите са работещи бедни и получават чисти доходи 460лв., в същото време българското правителство говори за икономически растеж. "Растежът не е от работеща икономика, той е поради факта, че българи изпращат от чужбина пари на своите роднини и семейства", каза народният представител. Тя обясни, че всяка година 2.5 млрд. лв. изпращат работещите българи в чужбина и става дума само за сумата, която е по банков път. Тя изтъкна, че според БАН цифрата е 2 пъти по-голяма. "Говорим, че е спаднала безработицата - тя спада и най-вероятно е спаднала в най-бедните райони, защото хората заминават", допълни Йончева. "Вижте какво става с преките чуждестранни инвестиции - за последните 10 години са паднали повече от 10 пъти", каза тя. Йончева припомни доклад на Световната банка, според който има три причини за това-корупция, липса на добра съдебна система, липса на предвидимост. Тя коментира, че се вдигат данъците на най-онеправданите хора, вдигат се данъци на старите коли, увеличават се цените на дрехите и обувките, вдигат се осигуровките и хората стават все по-бедни. " За всяка корупционна схема, която сме разнищвали през последната една година, сме внасяли документи в прокуратурата, мои колеги са внасяли по различни теми сигнали в прокуратурата и до ден днешен - няма реакция. Как да си обясним това?", попита Йончева.
На въпрос за поисканата оставката на Елена Йончева от строителния бранш тя каза: "Ние не рушим имиджа им. Това, което искаме, е в тяхна защита". Тя припомни, че се иска от АПИ да разрешат да бъдат взети проби от участъците на 4-те магистрали, построени през последните 5 години. "Това за моя изненада предизвика бурна реакция", каза Йончева. Тя поясни, че на практика няма нужда да се иска такава техническа експертиза, защото хората, които пътуват по тези пътища, виждат какво се случва с тях. "Нека погледнем какво казва докладът на Държавния департамент за България, за ситуацията в нашата страна. Корупцията е огромна, особено при реализирането на големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор", каза Йончева. Тя попита дали е вярно, че 40 % от големите инфраструктурни проекти се връщат към властимащите. "С една такава проверка не само ще дадем цялостна картина, но с такава проверка ние ще докажем дали това е така. Дали има обосновани съмнения за едно такова предположение", каза още Елена Йончева. Тя каза, че ще се докаже дали и другите пътища са строени по начина, по който е строен участъкът в Своге "Моята среща с много експерти, професори, доценти показва, че не са строени както трябва и то, не защото нямаме добри специалисти, ние имаме много добри специалисти, много добри фирми, които строят качествено, които строят отговорно, но те са поставени в много специфични условия", добави Йончева. Тя каза, че от АПИ все още няма отговор. "Ние настояваме независимата експертизата да бъде направена в лицензирана европейска лаборатория, която няма бизнес в България, за да отпаднат всякакви съмнения", заключи Елена Йончева.
"Не съм казвала,че се чувствам застрашена. Винаги съм карала личен автомобил, като депутат никога не съм ползвала кола на парламента. Предложиха ми да ползвам автомобил от БСП, защото имат определена информация. Приех предложението", коментира Йончева по другата тема - за нейната сигурност.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Марияна Николова: Ще се справя с отговорността, която не е лека, постът ми е изключително отговорен

Вицепремиерът Марияна Николова: Ще се справя с отговорността, която не е лека, постът ми е изключително отговорен

21 Ноември 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. Ще се справя с отговорността, която не е лека, постът ми е изключително отговорен. Това каза новият вицепремиер Марияна Николова на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Току-що бях избрана на длъжността заместник-министър председател на Република България. Един отговорен пост, който изисква продължаване на започнатото по отношение на линията на управленската програма на правителството, а също така повишаване на доходите на населението. Това са мои приоритети, към които аз ще се стремя“, каза още Николова. "Моят приоритет, уважаеми представители на медиите, е икономика, икономика и само икономика. Демографската политика също не е за подценяване", допълни Николова. По думите й здравеопазването също не е без значение. Попитана дали ще се справи с отговорността, Николова посочи: „Ще се справя с отговорността, която не е лека. Постът, който заемам е изключително отговорен. Нека първо да видим какъв ще е ресорът на отговорност“, каза тя. По думите й този ресор на отговорност се определя от министър-председателя и той може да прецени конкретни институции и агенции да й бъдат възложени. Попитана дали ще продължи работата по Закона за шума, Николова коментира, че законопроектът е в Народното събрание. По думите й, ако бъде одобрен и приет, там има разписани органи и институции, които ще извършват проверки и ще направят санкции по отношение на нарушителите. Във връзка с думите на вицепремиера Симеонов, че майките на деца с увреждания са „кресливи жени“, а децата им „уж болни“, тя посочи, че няма да коментира изказвания на политици. „На първо място аз съм майка и към конкретно дете не бих правила, каквито и да е изказвания“, каза Николова. Попитана дали ще говори като Симеонов, тя обясни, че нейният изказ не е такъв по принцип. Николова разказа и как е станала началник кабинет на вицепремиера Симеонов. "Преди да заема длъжността началник на кабинет, работих в НЕК като ръководител на отдел "Договорноправен и правна защита". Към мен беше отправено предложение от страна на кабинета на г-н Симеонов, тъй като изискванията на му са били да бъде човек с достатъчен опит в администрацията и човек, който в крайна сметка разбира от управление на административен кабинет. Когато се явих, с мен имаше още около 10 кандидата. След два дни ми се обадиха да ми кажат, че аз съм одобрена за длъжността, тъй като имам значителен опит", допълни още Николова. В отговор на въпрос дали ще покани Волен Сидеров на разговор, Николова посочи, че е готова на разговор с всеки народен представител.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Марияна Николова: Ако майките на деца с увреждания изявят желание за среща, аз съм готова да проведем такава

Вицепремиерът Марияна Николова: Ако майките на деца с увреждания изявят желание за среща, аз съм готова да проведем такава

21 Ноември 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. Ако майките на деца с увреждания изявят желание за среща, аз съм готова да проведем такава. Това каза пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът Марияна Николова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Моята кандидатура е излъчена от коалиция „Обединени патриоти“, но ще търся диалог с всеки народен представител. За момента не усещаме нежелание от тяхна страна за това“, обясни Николова.
Попитана каква е оценката й на протеста на майките на деца с увреждания, тя отговори: „Разбирам майките дотолкова, доколкото те наистина са преживели много. Аз също съм майка и това е важно да се отбележи. И един от моите приоритети ще бъде българското дете“.
Николова посочи, че ако някоя от майките иска диалог с нея, тя е готова на такъв. „Като член на кабинета при заявено искане за среща от страна на конкретна група, винаги съм готова за такава. С моето поведение и с моите действия към момента не съм направила нещо, с което да формулирам конкретно отношение към майки или към друг“, коментира тя.
На въпрос дали застава зад позицията на Валери Симеонов, че всичко е едва ли не изкривено от медиите и това, което той е казал, не е съвсем така, Николова отговори, че е гледала изявлението. „Но първоначално в медиите не беше дадено цялото изявление. След като вече се даде цялото, тогава се разбра неговият пълен смисъл. Това мога кажа.“
Попитана колко време й е трябвало да размисли дали да приеме поста на вицепремиер, Николова отговори: "Всичко стана много бързо". Тя посочи, че за нея тази длъжност е отговорност и чест. „Нека да видим какъв ще е възложеният ресор на отговорност от страна на министър-председателя и съответно мога да кажа какви конкретни действия и мерки ще предприема“, обясни тя. Николова посочи, че е готова да взаимодейства с всеки един народен представител. „А Валери Симеонов е народен представител“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Марияна Николова: Никога не съм членувала в политическа партия, нито съм била телевизионна водеща

Вицепремиерът Марияна Николова: Никога не съм членувала в политическа партия, нито съм била телевизионна водеща

21 Ноември 2018 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. Никога не съм членувала в политическа партия, нито съм била телевизионна водеща. Това каза новият вицепремиер Марияна Николова на брифинг в Народното събрание в отговор на въпрос дали е работила в телевизия и дали е членувала в НДСВ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитана дали изборът ѝ за вицепремиер ще укрепи правителството, Николова заяви: „По отношение на кабинета не мога да кажа до момента дали моята длъжност укрепва кабинета, или не“, каза още Николова. Вицепремиерът заяви, че тя има подкрепата на кабинета. „Считам, че ще има приемственост в последователната политика, която правителството води“, заяви още Николова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Марияна Николова: Не мога да коментирам „Атака“, излъчена съм от „Обединени патриоти“ и съм избрана от Народното събрание

Вицепремиерът Марияна Николова: Не мога да коментирам „Атака“, излъчена съм от „Обединени патриоти“ и съм избрана от Народното събрание

21 Ноември 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
София. Не мога да коментирам „Атака“, излъчена съм от „Обединени патриоти“ и съм избрана от Народното събрание. Това каза новият вицепремиер Марияна Николова на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя посочи, че нейният приоритет ще са икономиката и демографската политика. „Интерес за мен представляват децата – те са нашето злато. Искам да кажа, че ако ресорът на отговорност е свързан със Държавната агенция за закрила на детето, аз ще искам да ми бъдат представени конкретни мерки“, каза Николова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Разчитам новия вицепремиер Марияна Николова да бъде енергична по отношение на демографската политика

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Разчитам новия вицепремиер Марияна Николова да бъде енергична по отношение на демографската политика

21 Ноември 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. Разчитам новия вицепремиер Марияна Николова да бъде енергична по отношение на демографската политика. Това каза пред журналисти вицепремиерът Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Демографската криза е основния проблем на българската нация през последните 20 години и ако не се вземат мерки ще бъдем поредното правителство, което не е направило нищо“, каза още Каракачанов. Той посочи, че разчита Марияна Николова да бъде изключително енергична. По думите му, когато се говори за демографска политики, страната ни трябва да спре да финансира маргиналната раждаемост. „Нямаме никаква полза да финансираме гетата“, допълни вицепремиерът. Според него страната ни трябва да финансира грамотната раждаемост. Той обясни, че Валери Симеонов се връща като депутат след като е приета оставката му. Попитан дали връщането му ще увеличи напрежението сред патриотите, Каракачанов отговори: "Не, напротив, смятам, че ще даде възможност всеки ден да си говорят заедно в една стая с колегите".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Имаме проблеми, вчера сме си говорили четири часа, резултатът е липсата на „Атака“ в зала

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Имаме проблеми, вчера сме си говорили четири часа, резултатът е липсата на „Атака“ в зала

21 Ноември 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
София. Имаме проблеми, вчера сме си говорили четири часа, резултатът е липсата на „Атака“ в зала. Това каза пред журналисти вицепремиерът Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Защо, питайте тях“, каза Каракачанов. Той обясни, че всяка партия в коалицията има право да оттегли вицепремиер, министър, или друг член на изпълнителната власт и да го замени с предложение, което направи. „Защо г-н Сидеров не дойде в парламента днес, този въпрос към него“, коментира Каракачанов и допълни, че въпросът за неговата оставка творчески или не, не е поставян. По думите му мнението на ВМРО е че в Парламентарната група на "Обединени патриоти" да има минимум сътресения. „Няма да променяме формата на ръководството на групата“, коментира Каракачанов.
Относно това дали Сидеров иска да е водач на листата на евроизборите, вицепремиерът заяви, че това е интересна теза. „Не е задал въпроса така. Той зададе въпроса по следния начин на Симеонов: „Ще бъдем ли заедно на евроизборите", тъй като Симеонов каза, че след толкова много оплюване от негова страна, трябва да говори с партията си. Персонално не е обсъждано“, добави вицепремиерът.
Каракачанов коментира и днешните дебати в зала по оставката на вицепремиера Валери Симеонов: „Българският парламент за пореден път стана жертва на вътрешнопартийните битки в БСП. На Нинова й е ясно, че ако не държи хард тон и не се опитва всеки ден да сваля властта, ще я свалят нейните хора в партията, защото има огромна опозиция срещу нея“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Марияна Николова положи клетва като вицепремиер пред Народното събрание

Марияна Николова положи клетва като вицепремиер пред Народното събрание

21 Ноември 2018 | 13:09 | Агенция "Фокус"
София. След като парламентът избра Марияна Николова на мястото на Валери Симеонов като вицепремиер по икономическата и демографската политика, тя положи клетва пред Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Коя е Марияна Николова?
Марияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и административни практики“ и „Право“ в СУ „Свети Климент Охридски“. Вписана е в Софийска адвокатска колегия. Има редица обучения и специализации в страни-членки на ЕС - Германия, Австрия и Великобритания. Работила е в „Топлофикация“ АД като юрисконсулт. Заемала е различни експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и административната реформа.
Работи като директор на Дирекция „Правнонормативна дейност“ в МЗХ. През 2014 г. става член на Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие”. През 2015 г. работи като държавен експерт в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. От 2015 до 2017 г. е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита” в НЕК. Професионалната й кариера я отвежда и в Държавната агенция за метрология и технически надзор към Министерство на икономиката. Преподавател е по структура на администрацията и административен процес в Института по публична администрация към МС. От май 2017 г. е началник на политическия кабинет на заместник-министър председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.
Владее свободно френски и английски език.
Деница Китанова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избра Марияна Николова на негово място

Парламентът прие оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избра Марияна Николова на негово място

21 Ноември 2018 | 13:07 | Агенция "Фокус"
София. Със 116 гласа "за", 62 "против" и без "въздържали се" парламентът прие оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избра Марияна Николова на негово място, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проекторешението бе внесено в деловодството на парламента от премиера Бойко Борисов. Валери Симеонов подаде оставка на 16 ноември – след 26 дни на протести на майките на деца с увреждания, породени от негово изказване от октомври, когато той нарече майките „кресливи жени“, а децата им „уж болни“. Оставката на Симеонов ще е петата в кабинета „Борисов“ 3 след тази на министрите Николай Петров, Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Проблемът с българското гражданство започна при Орешарски

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Проблемът с българското гражданство започна при Орешарски

21 Ноември 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. Проблемът с българското гражданство започна при Орешарски. Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов по време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
По думите му лидерът на БСП Корнелия Нинова три пъти се е опитала да внуши лъжата, че той е продавал българско гражданство, при положение, че преди една година има становище на ДАНС и само преди две седмици на прокуратурата. Каракачанов уточни, че тези становища показват, че няма такива данни. "Къде започна проблемът, пак при Орешарски", посочи още Каракачанов. "Ако искаме да няма корупция в тази система, защото не ДАБЧ издава българското гражданство, а Министерство на правосъдието и президента като институция бие печата. Ако искаме да няма съмнителни елементи трябва да опростим процедурата за българите в чужбина, а не да ги мотаме години наред", допълни вицепремирът. "Извадете едно доказателство, че аз или ВМРО сме получавали една стотинка, и аз ще изпълня обещанието си, което казах, публично на площада", каза Каракачанов във връзка с обещанието си да се застреля.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Целта на театъра на БСП не беше да се обсъди кандидатурата на Марияна Николова, а да се обърне дебатът като вот на недоверие към кабинета

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Целта на театъра на БСП не беше да се обсъди кандидатурата на Марияна Николова, а да се обърне дебатът като вот на недоверие към кабинета

21 Ноември 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. Целта на театъра на БСП не беше да се направи обсъждане на кандидатурата на Марияна Николова, а да се обърне дебатът като вот на недоверие към кабинета. Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов по време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Днес нямаше никакъв дебат по темата за оставката на Валери Симеонов като вицепремиер. За мое най-голямо учудване нямаше нито един въпрос към Марияна Николова", подчерта Каракачанов.
По думите му е факт, че доходите на българските граждани се вдигат според възможностите на бюджета. "10% на държавните служители, от миналата година заплатите на военните, учителите, полицаите. Средства за модернизация на Българската армия, средства за нови превозни средства на полицията. Когато говорихте за престъпността, пропуснахте да кажете, че тези над 1000 души полицаи, със своята работа, доведоха до резултати в борбата с битовата престъпност. Да, не са резултатите, които всички ние очакваме, но те са видими. Не може да отречете, че това правителство, колкото и да не го харесвате, направи всичко възможно, за да повишава доходите", допълни още Каракачанов.
По отношение на протестите, Красимир Каракачанов заяви, че няма да говори колко са били протестиращите, нито кой финансира агитките. "Няма да кажа или всъщност ще кажа - от БСП в Стара Загора раздадохте листовки на протестиращите. Факт е, че в обществото има недоволство. Недоволството на част от обществото е може би заради темпът, с който се променят нещата, но уважаеми колеги, всеки един трябва да бъде честен пред своите избиратели и да кажем - няма как да искаш германски заплати, а да работиш като в Анадола през миналия век. Няма как да стане", подчерта още Каракачанов.
Той заяви, че Валери Симеонов си е подал сам оставката. "Никой не го е заключвал в никакъв кабинет, никой не го е принуждавал. Г-н Симеонов прецени, че в тази ситуация е по-добре да си подаде оставката", допълни още Каракачанов и обясни, че БСП има вътрешни проблеми и на банките има депутати, които искат да сменят лидера на партията. "Ако бях на ваше място,щеше да ме е срам да говоря за протести, защото в новата история на България е имало най-много, най-масови и най-озверели протести бяха по време на ваше управление", допълни вицепремиерът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев: ДПС ще продължи със същото, но в по-големи дози

Йордан Цонев: ДПС ще продължи със същото, но в по-големи дози

21 Ноември 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. ДПС ще продължи със същото, но в по-големи дози. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция "Фокус". "ДПС има от първия ден едно искане и то е националистите да не бъдат във властта", каза Цонев. По думите му след оставката на вицепремиера Валери Симеонов управляващите ще получат от ДПС от същото в по-големи дози. "Ние ще продължим да се борим срещу този модел на управление", каза още Цонев и посочи, че Движението ще използва всички демократични методи.
По думите му този дебат показва, че кризата не само, че не е отминала и не е в този проблем, а че управляващите изобщо нямат визия за това, което се случва. "Уважаеми колеги от ГЕРБ, днешният дебат и словото на председателя на ПГ показва, че не разбирате, че не може да управлявате повече в този формат с този коалиционен партньор. Вие не разбирате, че вашият прочит на успехите не е този на опозицията, но най-лошото е, че не е прочитът на обществото. Никой няма да даде кредит на доверие и презареждане на тази коалиция. Съставихте я в името на стабилността на страната – има ли един, който може да си вдигне ръката и да потвърди, че страната е стабилна в момента в тази коалиция? Четете историята, гледайте я, анализирайте я. Това, което се случва, не е изолирано, то не се случва за първи път. От последните 10 години няма изкаран един мандат и всеки завършва с протести, независимо кой управлява", коментира Цонев. "Не ви ли светва някаква лампа, че всички тук трябва нещо да променим. Този прочит, който направихте днес, не е нито в полза на ГЕРБ, нито на дясната, нито на лявата, нито на средната част на залата. Каква стабилност е това от сутрин до вечер управлението да се занимава със себе си, някого да „заключват“ вчера в премиерския кабинет, за да се разберат по между си, да не се карат. За какво са караниците? За програма ли? Няма никакъв рестарт, казвам го от името на цялата на ПГ на ДПС. Нищо няма да се промени с тази оставка. Изборите са онзи инструмент, с който се презарежда системата", каза още Йордан Цонев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Единствената институция, даваща българско гражданство е президентската, а днешното управление има воля да се бори с всякакви корупционни схеми

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Единствената институция, даваща българско гражданство е президентската, а днешното управление има воля да се бори с всякакви корупционни схеми

21 Ноември 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Единствената институция, даваща българско гражданство е президентската, а днешното управление има воля да се бори с всякакви корупционни схеми. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в лично обяснение след процедурата по начина на водене на Корнелия Нинова, която попита за европейското гражданство, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: "Европейският човек" Цветанов ще информира ли "Европол", ще изтриете ли петното от лицето на България и каква отговорност ще понесе малкия ви коалиционен партньор

Корнелия Нинова, БСП: "Европейският човек" Цветанов ще информира ли "Европол", ще изтриете ли петното от лицето на България и каква отговорност ще понесе малкия ви коалиционен партньор

21 Ноември 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
София. "Европейският човек" Цветанов ще информира ли "Европол", ще изтриете ли петното от лицето на България и каква отговорност ще понесе малкия ви коалиционен партньор. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в процедура по начина на водене, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Моля, да упражните текстовете на правилника и да помолите г-н Цветанов да ми отговори на репликата, тъй като не го направи. Тя беше въпрос подкрепя ли правителстото политика, в която се продават паспорти и българско гражданство и се нанася удар по европейската сигурност", каза Нинова. Тя настоя за отговор от "уж европейската партия".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Процедурата по българско гражданство приключва с указ на президентската институция

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Процедурата по българско гражданство приключва с указ на президентската институция

21 Ноември 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
София. Процедурата по българско гражданство приключва с указ на президентската институция. Това каза в дуплика председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на репликата на лидера на БСП Корнелия Нинова, която го попита какво ще направи като член на УС на "Европол", за да информира страните в ЕС за пробива в европейската сигурност, който допуска правителството на Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Може би искате оставката на Илияна Йотова? Недейте, защото тя ще се появи като потенциален кандидат за председател на БСП", обърна се Цветанов към Нинова.
"Г-жо Нинова, силата на днешното управление е, че има политическата воля да се бори с корупцията и всяко едно явление, което уронва авторитета на институциите. Силата на всяка една политическа партия е да прави разграничаване от народни представители, които имат повдигнати обвинения. Това, което е изключително важно да знаете, когато има политическа воля, са най-много атаките", каза Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Като член на УС на "Европол" какво ще направи Цветан Цветанов, за да информира страните от ЕС за пробива в европейската сигурност, които допуска правителството на Бойко Борисов

Корнелия Нинова, БСП: Като член на УС на "Европол" какво ще направи Цветан Цветанов, за да информира страните от ЕС за пробива в европейската сигурност, които допуска правителството на Бойко Борисов

21 Ноември 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. Като член на УС на "Европол" какво ще направи Цветан Цветанов, за да информира европейските страни за пробива в европейската сигурност, който допуска правителството на Бойко Борисов. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в реплика към Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Г-н Цветанов, в името на европейското развитие на България ви питаме, подкрепяте ли политиката на правителството на Бойко Борисов, чрез която се издават фалшиви документи за европейско гражданство и се нанася удар по европейската сигурност. Какво ще направите като член на УС на "Европол", за да информирате европейските страни за пробива в европейската сигурност, които допуска правителството на Бойко Борисов и вицепремиерът, който носи отговорност за този сектор", каза Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП не спечели нищо от дебата по оставката на Валери Симеонов – предизвикаха конфликти, мислейки си, че ги крепят на повърхността, но те ще ги сринат на избори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП не спечели нищо от дебата по оставката на Валери Симеонов – предизвикаха конфликти, мислейки си, че ги крепят на повърхността, но те ще ги сринат на избори

21 Ноември 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. БСП не спечели нищо от дебата – предизвикаха конфликти, защото си мислят, че ги крепят на повърхността, но те ще ги сринат на избори. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не мога да разбера кога колегите от БСП са искрени и кога не са. Колеги от БСП, спомням си думите, които бяха казани от ваш депутат и то в предизборна кампания“, каза още Цветанов и визира изказването на Крум Зарков в телевизионния ефир, че ще с бивши ченгета от ДС са замисляли да тормозят нечии дядовци. „Това, което направи депутат от левицата да обиди всички български граждани, като да каза, че 80% от тях са дебили. Този народен представител понесе ли някаква отговорност?“, попита Цветанов. „Искам да попитам народният представител, който нарече всички депутати убийци, някой понесе ли отговорност за това? Или много е добре да се скрием за дадена тема“, заяви още Цветанов.
Той обърна внимание и на депутат от БСП, обвинен в пране на пари в особено големи размери и посочи, че само Вежди Рашидов има право да говори за олигарси. По отношение на коалицията ГЕРБ-„Обединени патриоти“, Цветанов коментира: „Няма да скрия от вас, че имаме и различия, че емоцията е много по-голяма в тези отношения помежду ни. Имаме 4-годишна управленска програма и не сме направили отстъпление ежеседмично и годишно. Темата за хората с увреждания, майките и техните деца, нека си припомним какво направихте вие, когато имахте възможност да управлявате“, заяви още Цветанов. „Нека не говорим колко беше минималната работна заплата във вашия управленски мандат само преди две три години. Нека да припомним какъв е ангажиментът на настоящото правителство – това е да увеличаваме ежегодно минималната работна заплата“, допълни още Цветанов. Той обърна внимание, че при БСП е имало средна работна заплата 828 лв., имаме средна работна заплата към настоящия момент 1117 лв. По адрес на „Воля“, Цветанов заяви: „Някой път имат различия с управляващото мнозинство по секторни политики, но показват ангажимент към своите избиратели, че интересът на страната е по-важен от междуличностните пристрастия на всеки един от тях“, каза Цветанов. По думите му сега правителството е стабилно. Той посочи, че са видели при служебен кабинет какво прави президентът Радев. "Да отива в спирала на една нестабилност", каза Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Валери Симеонов подава оставка, воден от националния интерес и за да намалим напрежението в обществото

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Валери Симеонов подава оставка, воден от националния интерес и за да намалим напрежението в обществото

21 Ноември 2018 | 11:55 | Агенция "Фокус"
София. Валери Симеонов подава оставка, воден от националния и обществения интерес и за да намалим напрежението в обществото. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Този дебат трябваше да бъде много по-продуктивен. Трябваше да бъде сблъсък на политики, а не на популизъм и това, което са свикнали да правят БСП. За тези, които смятаха, че ще бъде отнет гласът на опозицията - радвам се, че Корнелия Нинова се върна в пленарна зала. Тя отсъстваше от този дебат, за който настояваше да се проведе“, заяви Цветан Цветанов.
„Темата, която провокира сериозно обществено негодувание бе изказване на вицепремиера Валери Симеонов. Както премиера, така и аз казахме, че подобни думи не трябва да си позволяват българските политици. Той ще понесе своята отговорност“, каза още Цветанов.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамадан Аталай, ДПС: ГЕРБ трябва да кажат остават ли под натиска на националистите и докога ще продължат да им угаждат - с оставката на Валери Симеонов не променят нищо

Рамадан Аталай, ДПС: ГЕРБ трябва да кажат остават ли под натиска на националистите и докога ще продължат да им угаждат - с оставката на Валери Симеонов не променят нищо

21 Ноември 2018 | 11:45 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ трябва да кажат остават ли под натиска на националистите и докога ще продължат да им угаждат - с оставката на Валери Симеонов не променят нищо, виждаме, че нямат и нагласа. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай по време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той попита ГЕРБ дали са харесвали езика на така наречения вицепремиер Валери Симеонов. "Имате време да управлявате, не да властвате", каза Аталай. "Оставката толкова закъсня, че няма нито един от нас идея как и по какъв начин ще се измъкнем от всичко това, което е създадено в обществото с протестиращите, с бунтуващите се, с това, че премиерът не идва в парламента", каза още Аталай. По думите му няма как ГЕРБ да са доволни, след като патриотите ги дърпат надолу. Той поясни, че е очаквал от управляващите да кажат дали ще променят политиката, или ще продължат със скандалите. "Ние не се радваме и не стреляме фойерверки, че един вицепремиер си подаде оставката, ние гледаме със загриженост на всичко това, което се случва и в опозицията, и в управляващите, затова еволюцията ни е необходима", допълни още Аталай.
"Уважаеми управляващи, видяхте ли, че няма нищо страшно да се води един дебат, защото парламентът е мястото, където трябва да се кажат онези неща, които интересуват обществото и разбира се, основното нещо, което е, че не трябва да забравяме за какво сме се събрали днес. Темите станаха няколко. Темата стана необходима ли ви е еволюция. Някой от вас достатъчно мимикрират. Повдигнахте още една тема за основополагащ разговор за изборите, за онези 1,5 млн., които са гласували за вас. Основната тема днес е оставката на вицепремиера и тук искам да ви задам един въпрос. Вие доволни ли сте от вашето управление, колеги? Вие от малката коалиция, доволни ли сте от всичко това, което направихте за година и половина? Няколко акцента - скандали всяка сутрин, а същевременно премиерът вече, виждам го, че не му е удобно да седне до вас, г-н Каракачанов. Със синята каска, докато се опитвате да примирите онези, които си търсят личния интерес в това управление, премиерът се чуди по какъв начин и как да събере Балканите. Как да направи така, че обществото да е доволно от това, след като нищо не се случва в техен интерес", заяви още Аталай.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Представляваме 1,5 млн. българи и няма да подадем оставка

Тома Биков, ГЕРБ: Представляваме 1,5 млн. българи и няма да подадем оставка

21 Ноември 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. Представляваме 1,5 млн. българи и няма да подадем оставка - не сме революционно мнозинство, но сме длъжни да спираме всеки опит за създаване на неконституционни механизми за идване на власт. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков по време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Прави ми впечатление, че пропускате в анализа си на политическото положение редица факти, които са основополагащи, за да бъде правилен анализът. На първо място пропускате факта, че преди година и половина имаше парламентарни избори, които бяха предсрочни и бяха проведени от служебното правителство на вашия президент Румен Радев. На тези избори 1,5 млн. български граждани дадоха мандат на ГЕРБ и "Обединените патриоти" да съставят коалиционно правителство между първата и третата политическа сила в страната", каза още Биков и подчерта, че това не е било между втората и третата, както БСП са се опитали. "Този кабинет е легитимен, той не е паднал от небето, не е назначен от някого. Не е служебен", каза Биков и подчерта, че кабинетът има парламентарно мнозинство.
"Какво изправяте срещу този важен факт? Казвате българският народ иска да си ходите, да има предсрочни избори, респективно да има служебен кабинет, който може би ще вземе и някакви нелегитимни решения, както веднъж го направи. Една седмица преди встъпването на сегашното правителство, служебният кабинет взе решение за закупуване на самолети за 1,8 млрд. лв. Нелегитимно решение, абсолютно незаконно", допълни още депутатът от ГЕРБ и подчерта, че такъв кабинет няма право да взима такова решение. "Вие казвате, че българският народ иска да си ходим. Тези милион и половина души, които стоят и в момента зад това правителство, част ли са от българския народ според вас?", попита Биков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите от ПГ на „БСП за България“ удрят по банките в знак на протест срещу председателстващия НС Емил Христов

Депутатите от ПГ на „БСП за България“ удрят по банките в знак на протест срещу председателстващия НС Емил Христов

21 Ноември 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите от ПГ на „БСП за България“ удрят по банките в знак на протест срещу председателстващия НС Емил Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Всичко започна след като депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов заговори за образованието на Крум Зарков, а Антон Кутев от БСП поиска думата по процедура по начина на водене, защото не е дадена възможност на БСП да отговори. От своя страна председателстващият отново даде думата на Вежди Рашидов, който заяви, че не е имал нищо против образованието на „това младо момче“, визирайки Зарков. Думата поиска отново Антон Кутев от БСП, но тя не му дадена. В знак на протест народните представители от опозицията започнаха да удрят по банките в зала.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Славчо Атанасов, „Обединени патриоти“: БСП управляваха четири пъти и превръщаха парламента в крепост, заградена с метални съоръжения

Славчо Атанасов, „Обединени патриоти“: БСП управляваха четири пъти и превръщаха парламента в крепост, заградена с метални съоръжения

21 Ноември 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. БСП управляваха четири пъти и превръщаха парламента в крепост, заградена с метални съоръжения. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Славчо Атанасов по време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много от вас са нови народни представители. Нямате вина за това, което се е случвало, но трябва да бъдем паметливи. Това правителство, хубаво или лошо - въпрос на гледна точка, в края на краищата никога досега не е поставяло метални съоръжения край българския парламент. Вие четири пъти управлявахте държавата и в тези четири пъти превръщахте българският парламент в крепост“, каза още Атанасов.
От своя страна зам.-председателят на „БСП за България“ Крум Зарков заяви, че се говори за миналото, а за колегите му от БСП разговорът е за бъдещето.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вежди Рашидов, ГЕРБ: Защо БСП не боравят с факти, а с популизъм – мъжът на Корнелия Нинова къде работи

Вежди Рашидов, ГЕРБ: Защо БСП не боравят с факти, а с популизъм – мъжът на Корнелия Нинова къде работи

21 Ноември 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. Защо БСП не боравят с факти, а с популизъм – мъжът на Корнелия Нинова къде работи. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Вежди Рашидов време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Г-жо Нинова, вие днес имате темата олигарси и политици. Два мандата бях министър, доста олигарси, идваха да им сменям статути на паметници на културата, но аз не го смених“, каза още Рашидов. „За каква олигархия говорите на това управление, а пропуснахте услужливо някои други, които лобират за тях. Николай Банев не е ли ваш? Ветко Арабаджиев не е ли ваш? А мъжът ви къде работи? В какво ги обвинявате тези наши министри. Не е честно така да говорите популистки“, заяви още Рашидов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Коалицията ГЕРБ – „Обединени патриоти“ е зачената грешно, ще доведе до нестабилност и ето го резултата

Корнелия Нинова, БСП: Коалицията ГЕРБ – „Обединени патриоти“ е зачената грешно, ще доведе до нестабилност и ето го резултата

21 Ноември 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
София. Коалицията ГЕРБ – „Обединени патриоти“ е зачената грешно, ще доведе до нестабилност и ето го резултата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Коалицията между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е обречена от самото начало“, подчерта Нинова. По думите й това не е коалиция за политики, а за власт, пари и постове. „Две години скандали и нестабилност в управлението, които доведоха до нестабилност в държавата. Вие помните ли за нещо друго коалиционните партньори и министрите да са спорили две години освен за това кой какъв пост да заеме“, заяви още лидерът на БСП. Според нея провежданата политика от управляващите е в полза на богатите.
Лидерът на БСП обърна внимание, че хората са на улицата и протестират за доходи, срещу корупцията, несправедливостта, смяна на модела и системата. „Поне от две години ви говорим как виждаме промяната в модела и кой е този модел“, каза още Нинова. По думите й става въпрос за смяна на модела, в който политици и олигарси, независимо кой управлява, се сговарят помежду си и работят за собствените си интереси и срещу тези на народа. „Вие дадохте ярки примери за този модел, като внесохте законопроекта, с който да опростите задължения на един олигарх в държавата и няколко закона, с които да съдерете три кожи от народа с нови данъци“, допълни Нинова. Тя посочи, че увеличението на заплатите на политическия елит също е доказателство за този модел. "Време е на този модел да се сложи край и да се мисли за бъдещето, защото паралелната държава краде 10 млрд. лв., а вашата - тази на цъфтежа и растежа, подхвърля 50 млн. лв. за коледни надбавки. 10 млрд. се крадат, 50 млн. се хвърлят за коледни надбавки", добави Нинова.
Тя коментира днешните дебати в зала: „Нито едно изказване от страна на първата политическа партия в коалицията и нито едно представяне на новия кандидат за вицепремиер. Какво говори това? Обърканост и страх от вас, защото сте прави в исканията си за промяна на този модел и оставка. Тази оставка е поредната, но тя е следствие и няма да реши нищо“, заяви Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Българите получиха доказателство, че управляващите изтриха думата морал от българския език и че са прави, когато искат оставката на правителството

Корнелия Нинова, БСП: Българите получиха доказателство, че управляващите изтриха думата морал от българския език и че са прави, когато искат оставката на правителството

21 Ноември 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
София. Българите получиха доказателство, че управляващите изтриха думата морал от българския език и че са прави, когато искат оставката на правителството. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Уважаеми български граждани, днес получихте още едно доказателство за вашата правота, когато искате оставката на цялото правителство и смяна на модела на управление. Получихте го това доказателство тук, в най-важната институция на България - българският парламент. За пореден път министър-председателят унижи Народното събрание. 10 години в управлението той налага този стил. Няма държавност, няма институции. Един човек решава еднолично въпроса. Днес получихте и доказателство, че управляващото мнозинство изтри думата морал от българския език. Вицепремиерът, върху който тежат съмнения за търговия с българско гражданство, е дошъл да представи оставката на вицепремиер, който посегна на най-святото – майчинството и болните деца“, допълни Нинова.
Тя уточни, че българите са получили доказателство за своята сила. „Те са уплашени от своята сила“, каза още Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Волен Сидеров не е подписал предложението за вицепремиер в лицето на Марияна Николова

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Волен Сидеров не е подписал предложението за вицепремиер в лицето на Марияна Николова

21 Ноември 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. Волен Сидеров не е подписал предложението за вицепремиер в лицето на Марияна Николова. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Цветанов призова да се попита Волен Сидеров защо и подчерта, че не коментира взаимодействието между коалиционните партньори пред медиите.
Във връзка с казаното от премиера Бойко Борисов, че ще се счупи коалицията, ако поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов, Цветанов заяви: "Сега имаме друга хипотеза".
На въпрос дали "Обединени патриоти" са имали представител на председателския съвет в НС, Цветанов заяви, че не са имали. "Имаме пълно съгласие по всички теми, които бяха подложени на гласуване", каза още Цветанов. Той обясни, че са постигнали консенсус да се проведе дебат. По отношение на отсъствието на премиера, Цветанов посочи, че е обяснил, че днес се провежда заседание на Министерски съвет.
Той поясни, че се надява "Атака" да подкрепи Марияна Николова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, "Воля": Каквато и кандидатура да предложат за вицепремиер на мястото на Валери Симеонов, ще е по-добра от старата и ще я подкрепим в аванс

Веселин Марешки, "Воля": Каквато и кандидатура да предложат за вицепремиер на мястото на Валери Симеонов, ще е по-добра от старата и ще я подкрепим в аванс

21 Ноември 2018 | 10:40 | Агенция "Фокус"
София. Каквато и кандидатура да предложат, ще е по-добра от старата и ще я подкрепим в аванс. Това каза лидерът на "Воля" Веселин Марешки след извънреден председателски съвет на НС, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Когато чухме представянето и част от биографията ѝ малко ме притесни. Това, че е била част от "Топлофикация"-София. Знаем, че "Топлофикация" не се развива добре", заяви още Марешки. За връщането на Валери Симеонов в Народното събрание, Марешки коментира, че парламентът не е поправителен дом. Попитан дали е имало представители на "Обединени патриоти", Марешки посочи, че не е имало техни представители.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарните дебати по оставката на вицепремиера Валери Симеонов продължават

Парламентарните дебати по оставката на вицепремиера Валери Симеонов продължават

21 Ноември 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарните дебати по оставката на вицепремиера Валери Симеонов продължават. Това съобщи пред журналисти заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев след извънреден председателски съвет на НС, предаде репортер на Агенция "Фокус". Стойнев заяви, че консенсус не е постигнат за присъствието на премиера Бойко Борисов на заседанието.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът в оставка Валери Симеонов няма да прави изявление във връзка с вчерашния коалиционен съвет

Вицепремиерът в оставка Валери Симеонов няма да прави изявление във връзка с вчерашния коалиционен съвет

21 Ноември 2018 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът в оставка Валери Симеонов няма да прави изявление във връзка с вчерашния коалиционен съвет. Това съобщиха пред журналисти в Министерския съвет от правителствената информационна служба.
Очакваше се това да стане преди началото на днешното правителствено заседание. Кадровите промени в кабинета бяха разисквани в продължение на няколко часа през вчерашния ден, като преговорите завършиха без Сидеров, който напусна по-рано коалиционния съвет на "Обединени патриоти". На излизане от Министерски съвет лидерът на "Атака" бе кратък в коментара си пред медиите и не пожела да даде подробности за това как е преминала срещата. "Всичко изчистихме, всичко е наред, всичко е прекрасно", каза той. Попитан остава ли коалицията "Обединени патриоти", Сидеров отговори: "Да, разбира се, че остава, няма проблем. Няма никакъв проблем, аз не виждам защо се вълнувате толкова". "Няма нищо какво да кажа специално. Аз съм само един прост депутат", допълни още той.
По-късно вечерта стана ясно, че Марияна Николова е предложена за вицепремиер на мястото на Валери Симеонов, но документът с проекторешението за това е изготвен без подписа на лидера на „Атака“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: БСП направиха артистичен жест с вдигане на ръка след закриване на дебатите

Данаил Кирилов, ГЕРБ: БСП направиха артистичен жест с вдигане на ръка след закриване на дебатите

21 Ноември 2018 | 10:05 | Агенция "Фокус"
София. БСП направиха артистичен жест с вдигане на ръка след закриване на дебатите. Това каза председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов в процедура по начина на водене, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Моля ви да се придържате към разпоредбата на чл. 61 от нашия правилник, когато изрично постановява кога и как се закриват разискванията", каза Кирилов. Той посочи още: "Не знам вие накъде гледахте, но аз гледах наляво, когато вие трикратно попитахте дали има други изказвания. Колетите от ляво изчакаха вие да затворите изказванията и трима колеги вдигнаха механично ръка", допълни Кирилов. "Направихте артистичен жест след обявяването на закриването на дебата", допълни още Кирилов.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, „Воля“: Драгомир Стойнев направи силно изказване, ние искаме БСП да се изказват, но не четете правилника, както Дяволът Евангелието

Веселин Марешки, „Воля“: Драгомир Стойнев направи силно изказване, ние искаме БСП да се изказват, но не четете правилника, както Дяволът Евангелието

21 Ноември 2018 | 09:58 | Агенция "Фокус"
София. Драгомир Стойнев направи силно изказване, ние искаме БСП да се изказват, но не четете правилника, както Дяволът Евангелието. Това каза лидерът на „Воля“ и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки в процедура по начина на водене във връзка със закриване на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Марешки се обърна към колегата си председателстващ заседанието Емил Христов: „Не се поддавайте на натиска и да не нарушаваме законите в Република България. В крайна сметка ние сме гласували този правилник, имаше достатъчно време. Няколко пъти подканихте всеки желаещ да се изкаже. Направихте закриване, и след това имаше няколко вдигнати ръце от БСП. Аз не искам да вземам думата. Срещу този двоен стандарт протестират всички български граждани“, заяви още Марешки.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Столът на Емил Христов не зависи от Цветан Цветанов, нека даде думата на всички депутати, които искат да се изказват по оставката на Валери Симеонов

Георги Свиленски, БСП: Столът на Емил Христов не зависи от Цветан Цветанов, нека даде думата на всички депутати, които искат да се изказват по оставката на Валери Симеонов

21 Ноември 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
София. Столът на Емил Христов не зависи от Цветан Цветанов, нека даде думата на всички депутати, които искат да се изказват. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски в процедура по начина на водене във връзка със закриване на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов от страна на председателстващият заседанието Емил Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не може само педи три минути да сте казал, че сте видели г-жа Нинова малко късно, малко рано. Става един народен представител, наказва ви пред всички медии и започвате да се гънете“, каза още Свиленски. По думите му ПГ на „БСП за България“ има време.
От своя страна председателстващият НС Емил Христов се обърна към лидера на БСП Корнелия Нинова и ѝ каза: „Вие сте права, може да сте вдигнали ръка, но аз действително съм закрил дебатите“, допълни още Христов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Моля, председателстващият НС да бъде принципен, БСП вдигнаха ръка след като бяха закрити дебатите

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Моля, председателстващият НС да бъде принципен, БСП вдигнаха ръка след като бяха закрити дебатите

21 Ноември 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. Моля, председателстващият НС да бъде принципен, БСП вдигнаха ръка след като бяха закрити дебатите. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в процедура по начина на водене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Няколко пъти вие г-н председател, вие се обърнахте и попитахте дали има желаещи за изказване. Нямаше нито един, който да вдигне ръка“, каза още Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.