НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Волен Сидеров, „Атака“: Имах лични причини да не гласувам при избора на Марияна Николова за вицепремиер, не смятам, че е необходим моят подпис за кандидатурата й

Волен Сидеров, „Атака“: Имах лични причини да не гласувам при избора на Марияна Николова за вицепремиер, не смятам, че е необходим моят подпис за кандидатурата й

22 Ноември 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Имах лични причини да не гласувам вчера при избора на Марияна Николова за вицепремиер, не смятам, че е необходим моят подпис за кандидатурата й. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан защо вчера шри гласуването е изтеглил и депутатите от „Атака“, Сидеров посочи: „Те не са кукли на конци. Всеки решава сам“.
На въпрос защо не е подписал предложението за избора на Марияна Николова като вицепремиер, той коментира: „Не съм, защото не познавам тази жена. Не знам на какво е способна и тя изведнъж ми се предлага. Само заради това. Не смятам, че е нужно да подписваме тримата някаква номинация. Това е квота на НФСБ. Или се приема, или не се приема. Не е нужен моят подпис“. Волен Сидеров поясни, че неговото одобрение не е необходимо.
Относно това дали ще се срещне с новия вицепремиер Марияна Николова, Сидеров уточни, че се среща с всеки, който пожелае. „Защо не“, попита Сидеров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Румяна Коларова, политолог: Липсата на допирни точки между разказите на управляващи и опозиция води до биполярно разстройство в обществото

Доц. Румяна Коларова, политолог: Липсата на допирни точки между разказите на управляващи и опозиция води до биполярно разстройство в обществото

22 Ноември 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Липсата на допирни точки между разказите на управляващи и опозиция води до биполярно разстройство в обществото. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Румяна Коларова, като уточни, че сме станали свидетели на подобно разминаване в логиката и в последното телевизионно интервю на премиера Бойко Борисов във връзка с политическата обстановка у нас. Според нея подобни сблъсъци и несъвместимости са изключително тежки за демокрацията. „Това са два несъвместими Аз-а, от които демокрацията не печели. Това е и основната слабост на сегашната политическа ситуация – в политическия дебат няма демократичност, няма диалог. Това е изключително вредно и генерира тези аморфни протести. Защо? Защото хората вече не знаят кое е реалността, когато виждат взаимоизключващи се интерпретации. В две паралелни реалности ли да живеем? Това е отговорност на политиците, защото европейският модел на политика е точно обратното – съгласие, което на първо място предполага да се говори на един език“, обясни доц. Румяна Коларова добави, че точни прогнози по отношение на продължаващите протести са невъзможни поради разнородността им. Крайно време е правителството да вземе политически решения с видими резултати в посока поетите вече обещания към избирателите си – реално повишаване на доходите и подобряване на образованието, здравеопазването и социалните услуги, с които да компенсират социалното неравенство в обществото, обясни политологът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Румяна Коларова, политолог: Вицепремиерът Марияна Николова е отговор на нуждата от нови лица в политиката, но с минимално отстъпление на Валери Симеонов от властта

Доц. Румяна Коларова, политолог: Вицепремиерът Марияна Николова е отговор на нуждата от нови лица в политиката, но с минимално отстъпление на Валери Симеонов от властта

22 Ноември 2018 | 09:12 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Марияна Николова е отговор на нуждата от нови лица в политиката, но с минимално отстъпление на Валери Симеонов от властта. Така политологът доц. Румяна Коларова коментира за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ последната персонална промяна в кабинета „Борисов 3“, която народните представители гласуваха вчера. „Да оставиш в правителството свой началник на кабинет на своето място означава, че твоето персонално влияние върху решенията на кабинета е доста по-силно, отколкото просто да се оттеглиш в Парламента и да номинираш някакъв експерт или друг от своята Парламентарна група на своето място“, уточни политологът. Според нея това е опит да се управлява кризата в редиците на „Обединените патриоти“, които като нездрава коалиция, чужда на логиката на изпълнителната власт, са имали нужда от време да разберат как да реагират на персоналната грешка на вече бившия вицепремиер Валери Симеонов. „Ще видим как малката коалиция ще се справи с кризата, в която влезе по силата на рутинната вече за Патриотите политическа риторика, а дори и арогантен политически стил, към който се придържат. Той обаче често им носи бонус в електорален план. Тепърва те ще трябва да осъзнаят, че едно е да си в предизборна кампания, а друго – да си в средата на мандата на едно правителство“, обясни доц. Румяна Коларова. Според нея последните сътресения по високите етажи на властта, както и която и да е политическа партия, не са в състояние да предизвикат предсрочни избори – поне не и преди европейските. От друга страна обаче, уточни политологът, олигарсите са тези, които се възползват от всяка дестабилизация на правителството като инвестират в организирани действия с ясна цел – предсрочни избори и смяна на правителството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Марияна Николова зае вицепремиерското място на Валери Симеонов (ОБЗОР)

Марияна Николова зае вицепремиерското място на Валери Симеонов (ОБЗОР)

22 Ноември 2018 | 05:37 | Агенция "Фокус"
София. Със 116 гласа "за", 62 "против" и без "въздържали се" парламентът прие оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избра Марияна Николова на негово място. Проекторешението бе внесено в деловодството на парламента от премиера Бойко Борисов. Валери Симеонов подаде оставка на 16 ноември – след 26 дни на протести на майките на деца с увреждания, породени от негово изказване от октомври, когато той нарече майките „кресливи жени“, а децата им „уж болни“. Оставката на Симеонов е петата в кабинета „Борисов“ 3 след тeзи на министрите Николай Петров, Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски.
Преди гласуването управляващи и опозиция влязоха в остри спорове в пленарната зала. Още в началото на заседанието от „БСП за България“ настояха на разискванията да присъства и премиерът Бойко Борисов, който да представи мотивите за оставката на Симеонов. От опозицията се оплакаха, че председателстващият заседанието на парламента Емил Христов не им е дал думата и е закрил дебатите по оставката, макар че е имало желаещи за изказване. От своя страна ГЕРБ заявиха, че от опозицията са вдигнали ръка за изказване след закриването на дебатите.
Последва 15-минутна почивка, в която се проведе заседание на председателския съвет на НС. След него стана ясно, че дебатът ще продължи, макар че по-рано е бил закрит.
Фокусът на разискванията обаче се измести от подадената оставка към взаимни обвинения между ГЕРБ и БСП, свързани с провеждани политики, олигархия и придобиването на българско гражданство.
Думата бе дадена на Корнелия Нинова, която заяви, че коалицията ГЕРБ – „Обединени патриоти“ е зачената грешно и резултатът е на лице. Тя коментира, че това не е коалиция за политики, а за власт, пари и постове. „Две години скандали и нестабилност в управлението, които доведоха до нестабилност в държавата. Вие помните ли за нещо друго коалиционните партньори и министрите да са спорили две години освен за това кой какъв пост да заеме“, заяви още лидерът на БСП.
От своя страна народният представител от ГЕРБ Вежди Рашидов попита защо БСП не боравят с факти, а с популизъм. „За каква олигархия говорите на това управление, а пропуснахте услужливо някои други, които лобират за тях. Николай Банев не е ли ваш? Ветко Арабаджиев не е ли ваш? А мъжът ви къде работи? В какво ги обвинявате тези наши министри. Не е честно така да говорите популистки“, заяви още Рашидов.
Рамадан Аталай от ДПС коментира, че ГЕРБ трябва да кажат остават ли под натиска на националистите и докога ще продължат да им угаждат. По думите му с оставката на Валери Симеонов не променят нищо.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че Валери Симеонов подава оставка, воден от националния интерес и за да се намали напрежението в обществото.
Последва въпрос от страна на Нинова, която поиска да разбере като член на УС на „Европол" какво ще направи Цветан Цветанов, за да информира страните от ЕС за пробива в европейската сигурност, които допуска правителството на Бойко Борисов. В отговор Цветанов поясни, че процедурата по българско гражданство приключва с указ на президентската институция.
В дебата се включи и вицепремиерът Красимир Каракачанов, който коментира, че целта на театъра на БСП не е била да се обсъди кандидатурата на Марияна Николова, а да се обърне дебатът като вот на недоверие към кабинета. Вицепремиерът посочи, че за негово учудване не е имало нито един въпрос към Николова. „Разчитам новия вицепремиер Марияна Николова да бъде енергична по отношение на демографската политика. Демографската криза е основният проблем на българската нация през последните 20 години и ако не се вземат мерки, ще бъдем поредното правителство, което не е направило нищо“, каза още Каракачанов.
След полагането на клетва като вицепремиер Марияна Николова коментира пред журналисти, че нейният приоритет ще са икономиката и демографската политика. Тя посочи, че има подкрепата на кабинета. „Считам, че ще има приемственост в последователната политика, която правителството води“, заяви още Николова. Попитана дали ще потърси диалог с майките на деца с увреждания, заради които бившият вицепремиер Валери Симеонов подаде оставка, тя обясни, че ако те пожелаят, е готова да се проведе такава. „Моята кандидатура е излъчена от коалиция „Обединени патриоти“, но ще търся диалог с всеки народен представител. За момента не усещаме нежелание от тяхна страна за това“, каза още Николова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Марияна Николова: Ще се справя с отговорността, която не е лека, постът ми е изключително отговорен

Вицепремиерът Марияна Николова: Ще се справя с отговорността, която не е лека, постът ми е изключително отговорен

21 Ноември 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. Ще се справя с отговорността, която не е лека, постът ми е изключително отговорен. Това каза новият вицепремиер Марияна Николова на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Току-що бях избрана на длъжността заместник-министър председател на Република България. Един отговорен пост, който изисква продължаване на започнатото по отношение на линията на управленската програма на правителството, а също така повишаване на доходите на населението. Това са мои приоритети, към които аз ще се стремя“, каза още Николова. "Моят приоритет, уважаеми представители на медиите, е икономика, икономика и само икономика. Демографската политика също не е за подценяване", допълни Николова. По думите й здравеопазването също не е без значение. Попитана дали ще се справи с отговорността, Николова посочи: „Ще се справя с отговорността, която не е лека. Постът, който заемам е изключително отговорен. Нека първо да видим какъв ще е ресорът на отговорност“, каза тя. По думите й този ресор на отговорност се определя от министър-председателя и той може да прецени конкретни институции и агенции да й бъдат възложени. Попитана дали ще продължи работата по Закона за шума, Николова коментира, че законопроектът е в Народното събрание. По думите й, ако бъде одобрен и приет, там има разписани органи и институции, които ще извършват проверки и ще направят санкции по отношение на нарушителите. Във връзка с думите на вицепремиера Симеонов, че майките на деца с увреждания са „кресливи жени“, а децата им „уж болни“, тя посочи, че няма да коментира изказвания на политици. „На първо място аз съм майка и към конкретно дете не бих правила, каквито и да е изказвания“, каза Николова. Попитана дали ще говори като Симеонов, тя обясни, че нейният изказ не е такъв по принцип. Николова разказа и как е станала началник кабинет на вицепремиера Симеонов. "Преди да заема длъжността началник на кабинет, работих в НЕК като ръководител на отдел "Договорноправен и правна защита". Към мен беше отправено предложение от страна на кабинета на г-н Симеонов, тъй като изискванията на му са били да бъде човек с достатъчен опит в администрацията и човек, който в крайна сметка разбира от управление на административен кабинет. Когато се явих, с мен имаше още около 10 кандидата. След два дни ми се обадиха да ми кажат, че аз съм одобрена за длъжността, тъй като имам значителен опит", допълни още Николова. В отговор на въпрос дали ще покани Волен Сидеров на разговор, Николова посочи, че е готова на разговор с всеки народен представител.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Марияна Николова: Ако майките на деца с увреждания изявят желание за среща, аз съм готова да проведем такава

Вицепремиерът Марияна Николова: Ако майките на деца с увреждания изявят желание за среща, аз съм готова да проведем такава

21 Ноември 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. Ако майките на деца с увреждания изявят желание за среща, аз съм готова да проведем такава. Това каза пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът Марияна Николова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Моята кандидатура е излъчена от коалиция „Обединени патриоти“, но ще търся диалог с всеки народен представител. За момента не усещаме нежелание от тяхна страна за това“, обясни Николова.
Попитана каква е оценката й на протеста на майките на деца с увреждания, тя отговори: „Разбирам майките дотолкова, доколкото те наистина са преживели много. Аз също съм майка и това е важно да се отбележи. И един от моите приоритети ще бъде българското дете“.
Николова посочи, че ако някоя от майките иска диалог с нея, тя е готова на такъв. „Като член на кабинета при заявено искане за среща от страна на конкретна група, винаги съм готова за такава. С моето поведение и с моите действия към момента не съм направила нещо, с което да формулирам конкретно отношение към майки или към друг“, коментира тя.
На въпрос дали застава зад позицията на Валери Симеонов, че всичко е едва ли не изкривено от медиите и това, което той е казал, не е съвсем така, Николова отговори, че е гледала изявлението. „Но първоначално в медиите не беше дадено цялото изявление. След като вече се даде цялото, тогава се разбра неговият пълен смисъл. Това мога кажа.“
Попитана колко време й е трябвало да размисли дали да приеме поста на вицепремиер, Николова отговори: "Всичко стана много бързо". Тя посочи, че за нея тази длъжност е отговорност и чест. „Нека да видим какъв ще е възложеният ресор на отговорност от страна на министър-председателя и съответно мога да кажа какви конкретни действия и мерки ще предприема“, обясни тя. Николова посочи, че е готова да взаимодейства с всеки един народен представител. „А Валери Симеонов е народен представител“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Марияна Николова: Никога не съм членувала в политическа партия, нито съм била телевизионна водеща

Вицепремиерът Марияна Николова: Никога не съм членувала в политическа партия, нито съм била телевизионна водеща

21 Ноември 2018 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. Никога не съм членувала в политическа партия, нито съм била телевизионна водеща. Това каза новият вицепремиер Марияна Николова на брифинг в Народното събрание в отговор на въпрос дали е работила в телевизия и дали е членувала в НДСВ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитана дали изборът ѝ за вицепремиер ще укрепи правителството, Николова заяви: „По отношение на кабинета не мога да кажа до момента дали моята длъжност укрепва кабинета, или не“, каза още Николова. Вицепремиерът заяви, че тя има подкрепата на кабинета. „Считам, че ще има приемственост в последователната политика, която правителството води“, заяви още Николова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Марияна Николова: Не мога да коментирам „Атака“, излъчена съм от „Обединени патриоти“ и съм избрана от Народното събрание

Вицепремиерът Марияна Николова: Не мога да коментирам „Атака“, излъчена съм от „Обединени патриоти“ и съм избрана от Народното събрание

21 Ноември 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
София. Не мога да коментирам „Атака“, излъчена съм от „Обединени патриоти“ и съм избрана от Народното събрание. Това каза новият вицепремиер Марияна Николова на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя посочи, че нейният приоритет ще са икономиката и демографската политика. „Интерес за мен представляват децата – те са нашето злато. Искам да кажа, че ако ресорът на отговорност е свързан със Държавната агенция за закрила на детето, аз ще искам да ми бъдат представени конкретни мерки“, каза Николова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Разчитам новия вицепремиер Марияна Николова да бъде енергична по отношение на демографската политика

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Разчитам новия вицепремиер Марияна Николова да бъде енергична по отношение на демографската политика

21 Ноември 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. Разчитам новия вицепремиер Марияна Николова да бъде енергична по отношение на демографската политика. Това каза пред журналисти вицепремиерът Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Демографската криза е основния проблем на българската нация през последните 20 години и ако не се вземат мерки ще бъдем поредното правителство, което не е направило нищо“, каза още Каракачанов. Той посочи, че разчита Марияна Николова да бъде изключително енергична. По думите му, когато се говори за демографска политики, страната ни трябва да спре да финансира маргиналната раждаемост. „Нямаме никаква полза да финансираме гетата“, допълни вицепремиерът. Според него страната ни трябва да финансира грамотната раждаемост. Той обясни, че Валери Симеонов се връща като депутат след като е приета оставката му. Попитан дали връщането му ще увеличи напрежението сред патриотите, Каракачанов отговори: "Не, напротив, смятам, че ще даде възможност всеки ден да си говорят заедно в една стая с колегите".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Имаме проблеми, вчера сме си говорили четири часа, резултатът е липсата на „Атака“ в зала

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Имаме проблеми, вчера сме си говорили четири часа, резултатът е липсата на „Атака“ в зала

21 Ноември 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
София. Имаме проблеми, вчера сме си говорили четири часа, резултатът е липсата на „Атака“ в зала. Това каза пред журналисти вицепремиерът Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Защо, питайте тях“, каза Каракачанов. Той обясни, че всяка партия в коалицията има право да оттегли вицепремиер, министър, или друг член на изпълнителната власт и да го замени с предложение, което направи. „Защо г-н Сидеров не дойде в парламента днес, този въпрос към него“, коментира Каракачанов и допълни, че въпросът за неговата оставка творчески или не, не е поставян. По думите му мнението на ВМРО е че в Парламентарната група на "Обединени патриоти" да има минимум сътресения. „Няма да променяме формата на ръководството на групата“, коментира Каракачанов.
Относно това дали Сидеров иска да е водач на листата на евроизборите, вицепремиерът заяви, че това е интересна теза. „Не е задал въпроса така. Той зададе въпроса по следния начин на Симеонов: „Ще бъдем ли заедно на евроизборите", тъй като Симеонов каза, че след толкова много оплюване от негова страна, трябва да говори с партията си. Персонално не е обсъждано“, добави вицепремиерът.
Каракачанов коментира и днешните дебати в зала по оставката на вицепремиера Валери Симеонов: „Българският парламент за пореден път стана жертва на вътрешнопартийните битки в БСП. На Нинова й е ясно, че ако не държи хард тон и не се опитва всеки ден да сваля властта, ще я свалят нейните хора в партията, защото има огромна опозиция срещу нея“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Марияна Николова положи клетва като вицепремиер пред Народното събрание

Марияна Николова положи клетва като вицепремиер пред Народното събрание

21 Ноември 2018 | 13:09 | Агенция "Фокус"
София. След като парламентът избра Марияна Николова на мястото на Валери Симеонов като вицепремиер по икономическата и демографската политика, тя положи клетва пред Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Коя е Марияна Николова?
Марияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и административни практики“ и „Право“ в СУ „Свети Климент Охридски“. Вписана е в Софийска адвокатска колегия. Има редица обучения и специализации в страни-членки на ЕС - Германия, Австрия и Великобритания. Работила е в „Топлофикация“ АД като юрисконсулт. Заемала е различни експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и административната реформа.
Работи като директор на Дирекция „Правнонормативна дейност“ в МЗХ. През 2014 г. става член на Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие”. През 2015 г. работи като държавен експерт в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. От 2015 до 2017 г. е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита” в НЕК. Професионалната й кариера я отвежда и в Държавната агенция за метрология и технически надзор към Министерство на икономиката. Преподавател е по структура на администрацията и административен процес в Института по публична администрация към МС. От май 2017 г. е началник на политическия кабинет на заместник-министър председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.
Владее свободно френски и английски език.
Деница Китанова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избра Марияна Николова на негово място

Парламентът прие оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избра Марияна Николова на негово място

21 Ноември 2018 | 13:07 | Агенция "Фокус"
София. Със 116 гласа "за", 62 "против" и без "въздържали се" парламентът прие оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избра Марияна Николова на негово място, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проекторешението бе внесено в деловодството на парламента от премиера Бойко Борисов. Валери Симеонов подаде оставка на 16 ноември – след 26 дни на протести на майките на деца с увреждания, породени от негово изказване от октомври, когато той нарече майките „кресливи жени“, а децата им „уж болни“. Оставката на Симеонов ще е петата в кабинета „Борисов“ 3 след тази на министрите Николай Петров, Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев: ДПС ще продължи със същото, но в по-големи дози

Йордан Цонев: ДПС ще продължи със същото, но в по-големи дози

21 Ноември 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. ДПС ще продължи със същото, но в по-големи дози. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция "Фокус". "ДПС има от първия ден едно искане и то е националистите да не бъдат във властта", каза Цонев. По думите му след оставката на вицепремиера Валери Симеонов управляващите ще получат от ДПС от същото в по-големи дози. "Ние ще продължим да се борим срещу този модел на управление", каза още Цонев и посочи, че Движението ще използва всички демократични методи.
По думите му този дебат показва, че кризата не само, че не е отминала и не е в този проблем, а че управляващите изобщо нямат визия за това, което се случва. "Уважаеми колеги от ГЕРБ, днешният дебат и словото на председателя на ПГ показва, че не разбирате, че не може да управлявате повече в този формат с този коалиционен партньор. Вие не разбирате, че вашият прочит на успехите не е този на опозицията, но най-лошото е, че не е прочитът на обществото. Никой няма да даде кредит на доверие и презареждане на тази коалиция. Съставихте я в името на стабилността на страната – има ли един, който може да си вдигне ръката и да потвърди, че страната е стабилна в момента в тази коалиция? Четете историята, гледайте я, анализирайте я. Това, което се случва, не е изолирано, то не се случва за първи път. От последните 10 години няма изкаран един мандат и всеки завършва с протести, независимо кой управлява", коментира Цонев. "Не ви ли светва някаква лампа, че всички тук трябва нещо да променим. Този прочит, който направихте днес, не е нито в полза на ГЕРБ, нито на дясната, нито на лявата, нито на средната част на залата. Каква стабилност е това от сутрин до вечер управлението да се занимава със себе си, някого да „заключват“ вчера в премиерския кабинет, за да се разберат по между си, да не се карат. За какво са караниците? За програма ли? Няма никакъв рестарт, казвам го от името на цялата на ПГ на ДПС. Нищо няма да се промени с тази оставка. Изборите са онзи инструмент, с който се презарежда системата", каза още Йордан Цонев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Единствената институция, даваща българско гражданство е президентската, а днешното управление има воля да се бори с всякакви корупционни схеми

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Единствената институция, даваща българско гражданство е президентската, а днешното управление има воля да се бори с всякакви корупционни схеми

21 Ноември 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Единствената институция, даваща българско гражданство е президентската, а днешното управление има воля да се бори с всякакви корупционни схеми. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в лично обяснение след процедурата по начина на водене на Корнелия Нинова, която попита за европейското гражданство, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: "Европейският човек" Цветанов ще информира ли "Европол", ще изтриете ли петното от лицето на България и каква отговорност ще понесе малкия ви коалиционен партньор

Корнелия Нинова, БСП: "Европейският човек" Цветанов ще информира ли "Европол", ще изтриете ли петното от лицето на България и каква отговорност ще понесе малкия ви коалиционен партньор

21 Ноември 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
София. "Европейският човек" Цветанов ще информира ли "Европол", ще изтриете ли петното от лицето на България и каква отговорност ще понесе малкия ви коалиционен партньор. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в процедура по начина на водене, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Моля, да упражните текстовете на правилника и да помолите г-н Цветанов да ми отговори на репликата, тъй като не го направи. Тя беше въпрос подкрепя ли правителстото политика, в която се продават паспорти и българско гражданство и се нанася удар по европейската сигурност", каза Нинова. Тя настоя за отговор от "уж европейската партия".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Процедурата по българско гражданство приключва с указ на президентската институция

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Процедурата по българско гражданство приключва с указ на президентската институция

21 Ноември 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
София. Процедурата по българско гражданство приключва с указ на президентската институция. Това каза в дуплика председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на репликата на лидера на БСП Корнелия Нинова, която го попита какво ще направи като член на УС на "Европол", за да информира страните в ЕС за пробива в европейската сигурност, който допуска правителството на Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Може би искате оставката на Илияна Йотова? Недейте, защото тя ще се появи като потенциален кандидат за председател на БСП", обърна се Цветанов към Нинова.
"Г-жо Нинова, силата на днешното управление е, че има политическата воля да се бори с корупцията и всяко едно явление, което уронва авторитета на институциите. Силата на всяка една политическа партия е да прави разграничаване от народни представители, които имат повдигнати обвинения. Това, което е изключително важно да знаете, когато има политическа воля, са най-много атаките", каза Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Като член на УС на "Европол" какво ще направи Цветан Цветанов, за да информира страните от ЕС за пробива в европейската сигурност, които допуска правителството на Бойко Борисов

Корнелия Нинова, БСП: Като член на УС на "Европол" какво ще направи Цветан Цветанов, за да информира страните от ЕС за пробива в европейската сигурност, които допуска правителството на Бойко Борисов

21 Ноември 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. Като член на УС на "Европол" какво ще направи Цветан Цветанов, за да информира европейските страни за пробива в европейската сигурност, който допуска правителството на Бойко Борисов. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в реплика към Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Г-н Цветанов, в името на европейското развитие на България ви питаме, подкрепяте ли политиката на правителството на Бойко Борисов, чрез която се издават фалшиви документи за европейско гражданство и се нанася удар по европейската сигурност. Какво ще направите като член на УС на "Европол", за да информирате европейските страни за пробива в европейската сигурност, които допуска правителството на Бойко Борисов и вицепремиерът, който носи отговорност за този сектор", каза Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП не спечели нищо от дебата по оставката на Валери Симеонов – предизвикаха конфликти, мислейки си, че ги крепят на повърхността, но те ще ги сринат на избори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП не спечели нищо от дебата по оставката на Валери Симеонов – предизвикаха конфликти, мислейки си, че ги крепят на повърхността, но те ще ги сринат на избори

21 Ноември 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. БСП не спечели нищо от дебата – предизвикаха конфликти, защото си мислят, че ги крепят на повърхността, но те ще ги сринат на избори. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не мога да разбера кога колегите от БСП са искрени и кога не са. Колеги от БСП, спомням си думите, които бяха казани от ваш депутат и то в предизборна кампания“, каза още Цветанов и визира изказването на Крум Зарков в телевизионния ефир, че ще с бивши ченгета от ДС са замисляли да тормозят нечии дядовци. „Това, което направи депутат от левицата да обиди всички български граждани, като да каза, че 80% от тях са дебили. Този народен представител понесе ли някаква отговорност?“, попита Цветанов. „Искам да попитам народният представител, който нарече всички депутати убийци, някой понесе ли отговорност за това? Или много е добре да се скрием за дадена тема“, заяви още Цветанов.
Той обърна внимание и на депутат от БСП, обвинен в пране на пари в особено големи размери и посочи, че само Вежди Рашидов има право да говори за олигарси. По отношение на коалицията ГЕРБ-„Обединени патриоти“, Цветанов коментира: „Няма да скрия от вас, че имаме и различия, че емоцията е много по-голяма в тези отношения помежду ни. Имаме 4-годишна управленска програма и не сме направили отстъпление ежеседмично и годишно. Темата за хората с увреждания, майките и техните деца, нека си припомним какво направихте вие, когато имахте възможност да управлявате“, заяви още Цветанов. „Нека не говорим колко беше минималната работна заплата във вашия управленски мандат само преди две три години. Нека да припомним какъв е ангажиментът на настоящото правителство – това е да увеличаваме ежегодно минималната работна заплата“, допълни още Цветанов. Той обърна внимание, че при БСП е имало средна работна заплата 828 лв., имаме средна работна заплата към настоящия момент 1117 лв. По адрес на „Воля“, Цветанов заяви: „Някой път имат различия с управляващото мнозинство по секторни политики, но показват ангажимент към своите избиратели, че интересът на страната е по-важен от междуличностните пристрастия на всеки един от тях“, каза Цветанов. По думите му сега правителството е стабилно. Той посочи, че са видели при служебен кабинет какво прави президентът Радев. "Да отива в спирала на една нестабилност", каза Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Валери Симеонов подава оставка, воден от националния интерес и за да намалим напрежението в обществото

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Валери Симеонов подава оставка, воден от националния интерес и за да намалим напрежението в обществото

21 Ноември 2018 | 11:55 | Агенция "Фокус"
София. Валери Симеонов подава оставка, воден от националния и обществения интерес и за да намалим напрежението в обществото. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Този дебат трябваше да бъде много по-продуктивен. Трябваше да бъде сблъсък на политики, а не на популизъм и това, което са свикнали да правят БСП. За тези, които смятаха, че ще бъде отнет гласът на опозицията - радвам се, че Корнелия Нинова се върна в пленарна зала. Тя отсъстваше от този дебат, за който настояваше да се проведе“, заяви Цветан Цветанов.
„Темата, която провокира сериозно обществено негодувание бе изказване на вицепремиера Валери Симеонов. Както премиера, така и аз казахме, че подобни думи не трябва да си позволяват българските политици. Той ще понесе своята отговорност“, каза още Цветанов.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамадан Аталай, ДПС: ГЕРБ трябва да кажат остават ли под натиска на националистите и докога ще продължат да им угаждат - с оставката на Валери Симеонов не променят нищо

Рамадан Аталай, ДПС: ГЕРБ трябва да кажат остават ли под натиска на националистите и докога ще продължат да им угаждат - с оставката на Валери Симеонов не променят нищо

21 Ноември 2018 | 11:45 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ трябва да кажат остават ли под натиска на националистите и докога ще продължат да им угаждат - с оставката на Валери Симеонов не променят нищо, виждаме, че нямат и нагласа. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай по време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той попита ГЕРБ дали са харесвали езика на така наречения вицепремиер Валери Симеонов. "Имате време да управлявате, не да властвате", каза Аталай. "Оставката толкова закъсня, че няма нито един от нас идея как и по какъв начин ще се измъкнем от всичко това, което е създадено в обществото с протестиращите, с бунтуващите се, с това, че премиерът не идва в парламента", каза още Аталай. По думите му няма как ГЕРБ да са доволни, след като патриотите ги дърпат надолу. Той поясни, че е очаквал от управляващите да кажат дали ще променят политиката, или ще продължат със скандалите. "Ние не се радваме и не стреляме фойерверки, че един вицепремиер си подаде оставката, ние гледаме със загриженост на всичко това, което се случва и в опозицията, и в управляващите, затова еволюцията ни е необходима", допълни още Аталай.
"Уважаеми управляващи, видяхте ли, че няма нищо страшно да се води един дебат, защото парламентът е мястото, където трябва да се кажат онези неща, които интересуват обществото и разбира се, основното нещо, което е, че не трябва да забравяме за какво сме се събрали днес. Темите станаха няколко. Темата стана необходима ли ви е еволюция. Някой от вас достатъчно мимикрират. Повдигнахте още една тема за основополагащ разговор за изборите, за онези 1,5 млн., които са гласували за вас. Основната тема днес е оставката на вицепремиера и тук искам да ви задам един въпрос. Вие доволни ли сте от вашето управление, колеги? Вие от малката коалиция, доволни ли сте от всичко това, което направихте за година и половина? Няколко акцента - скандали всяка сутрин, а същевременно премиерът вече, виждам го, че не му е удобно да седне до вас, г-н Каракачанов. Със синята каска, докато се опитвате да примирите онези, които си търсят личния интерес в това управление, премиерът се чуди по какъв начин и как да събере Балканите. Как да направи така, че обществото да е доволно от това, след като нищо не се случва в техен интерес", заяви още Аталай.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Представляваме 1,5 млн. българи и няма да подадем оставка

Тома Биков, ГЕРБ: Представляваме 1,5 млн. българи и няма да подадем оставка

21 Ноември 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. Представляваме 1,5 млн. българи и няма да подадем оставка - не сме революционно мнозинство, но сме длъжни да спираме всеки опит за създаване на неконституционни механизми за идване на власт. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков по време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Прави ми впечатление, че пропускате в анализа си на политическото положение редица факти, които са основополагащи, за да бъде правилен анализът. На първо място пропускате факта, че преди година и половина имаше парламентарни избори, които бяха предсрочни и бяха проведени от служебното правителство на вашия президент Румен Радев. На тези избори 1,5 млн. български граждани дадоха мандат на ГЕРБ и "Обединените патриоти" да съставят коалиционно правителство между първата и третата политическа сила в страната", каза още Биков и подчерта, че това не е било между втората и третата, както БСП са се опитали. "Този кабинет е легитимен, той не е паднал от небето, не е назначен от някого. Не е служебен", каза Биков и подчерта, че кабинетът има парламентарно мнозинство.
"Какво изправяте срещу този важен факт? Казвате българският народ иска да си ходите, да има предсрочни избори, респективно да има служебен кабинет, който може би ще вземе и някакви нелегитимни решения, както веднъж го направи. Една седмица преди встъпването на сегашното правителство, служебният кабинет взе решение за закупуване на самолети за 1,8 млрд. лв. Нелегитимно решение, абсолютно незаконно", допълни още депутатът от ГЕРБ и подчерта, че такъв кабинет няма право да взима такова решение. "Вие казвате, че българският народ иска да си ходим. Тези милион и половина души, които стоят и в момента зад това правителство, част ли са от българския народ според вас?", попита Биков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите от ПГ на „БСП за България“ удрят по банките в знак на протест срещу председателстващия НС Емил Христов

Депутатите от ПГ на „БСП за България“ удрят по банките в знак на протест срещу председателстващия НС Емил Христов

21 Ноември 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите от ПГ на „БСП за България“ удрят по банките в знак на протест срещу председателстващия НС Емил Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Всичко започна след като депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов заговори за образованието на Крум Зарков, а Антон Кутев от БСП поиска думата по процедура по начина на водене, защото не е дадена възможност на БСП да отговори. От своя страна председателстващият отново даде думата на Вежди Рашидов, който заяви, че не е имал нищо против образованието на „това младо момче“, визирайки Зарков. Думата поиска отново Антон Кутев от БСП, но тя не му дадена. В знак на протест народните представители от опозицията започнаха да удрят по банките в зала.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Славчо Атанасов, „Обединени патриоти“: БСП управляваха четири пъти и превръщаха парламента в крепост, заградена с метални съоръжения

Славчо Атанасов, „Обединени патриоти“: БСП управляваха четири пъти и превръщаха парламента в крепост, заградена с метални съоръжения

21 Ноември 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. БСП управляваха четири пъти и превръщаха парламента в крепост, заградена с метални съоръжения. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Славчо Атанасов по време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много от вас са нови народни представители. Нямате вина за това, което се е случвало, но трябва да бъдем паметливи. Това правителство, хубаво или лошо - въпрос на гледна точка, в края на краищата никога досега не е поставяло метални съоръжения край българския парламент. Вие четири пъти управлявахте държавата и в тези четири пъти превръщахте българският парламент в крепост“, каза още Атанасов.
От своя страна зам.-председателят на „БСП за България“ Крум Зарков заяви, че се говори за миналото, а за колегите му от БСП разговорът е за бъдещето.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вежди Рашидов, ГЕРБ: Защо БСП не боравят с факти, а с популизъм – мъжът на Корнелия Нинова къде работи

Вежди Рашидов, ГЕРБ: Защо БСП не боравят с факти, а с популизъм – мъжът на Корнелия Нинова къде работи

21 Ноември 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. Защо БСП не боравят с факти, а с популизъм – мъжът на Корнелия Нинова къде работи. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Вежди Рашидов време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Г-жо Нинова, вие днес имате темата олигарси и политици. Два мандата бях министър, доста олигарси, идваха да им сменям статути на паметници на културата, но аз не го смених“, каза още Рашидов. „За каква олигархия говорите на това управление, а пропуснахте услужливо някои други, които лобират за тях. Николай Банев не е ли ваш? Ветко Арабаджиев не е ли ваш? А мъжът ви къде работи? В какво ги обвинявате тези наши министри. Не е честно така да говорите популистки“, заяви още Рашидов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Коалицията ГЕРБ – „Обединени патриоти“ е зачената грешно, ще доведе до нестабилност и ето го резултата

Корнелия Нинова, БСП: Коалицията ГЕРБ – „Обединени патриоти“ е зачената грешно, ще доведе до нестабилност и ето го резултата

21 Ноември 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
София. Коалицията ГЕРБ – „Обединени патриоти“ е зачената грешно, ще доведе до нестабилност и ето го резултата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Коалицията между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е обречена от самото начало“, подчерта Нинова. По думите й това не е коалиция за политики, а за власт, пари и постове. „Две години скандали и нестабилност в управлението, които доведоха до нестабилност в държавата. Вие помните ли за нещо друго коалиционните партньори и министрите да са спорили две години освен за това кой какъв пост да заеме“, заяви още лидерът на БСП. Според нея провежданата политика от управляващите е в полза на богатите.
Лидерът на БСП обърна внимание, че хората са на улицата и протестират за доходи, срещу корупцията, несправедливостта, смяна на модела и системата. „Поне от две години ви говорим как виждаме промяната в модела и кой е този модел“, каза още Нинова. По думите й става въпрос за смяна на модела, в който политици и олигарси, независимо кой управлява, се сговарят помежду си и работят за собствените си интереси и срещу тези на народа. „Вие дадохте ярки примери за този модел, като внесохте законопроекта, с който да опростите задължения на един олигарх в държавата и няколко закона, с които да съдерете три кожи от народа с нови данъци“, допълни Нинова. Тя посочи, че увеличението на заплатите на политическия елит също е доказателство за този модел. "Време е на този модел да се сложи край и да се мисли за бъдещето, защото паралелната държава краде 10 млрд. лв., а вашата - тази на цъфтежа и растежа, подхвърля 50 млн. лв. за коледни надбавки. 10 млрд. се крадат, 50 млн. се хвърлят за коледни надбавки", добави Нинова.
Тя коментира днешните дебати в зала: „Нито едно изказване от страна на първата политическа партия в коалицията и нито едно представяне на новия кандидат за вицепремиер. Какво говори това? Обърканост и страх от вас, защото сте прави в исканията си за промяна на този модел и оставка. Тази оставка е поредната, но тя е следствие и няма да реши нищо“, заяви Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Българите получиха доказателство, че управляващите изтриха думата морал от българския език и че са прави, когато искат оставката на правителството

Корнелия Нинова, БСП: Българите получиха доказателство, че управляващите изтриха думата морал от българския език и че са прави, когато искат оставката на правителството

21 Ноември 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
София. Българите получиха доказателство, че управляващите изтриха думата морал от българския език и че са прави, когато искат оставката на правителството. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Уважаеми български граждани, днес получихте още едно доказателство за вашата правота, когато искате оставката на цялото правителство и смяна на модела на управление. Получихте го това доказателство тук, в най-важната институция на България - българският парламент. За пореден път министър-председателят унижи Народното събрание. 10 години в управлението той налага този стил. Няма държавност, няма институции. Един човек решава еднолично въпроса. Днес получихте и доказателство, че управляващото мнозинство изтри думата морал от българския език. Вицепремиерът, върху който тежат съмнения за търговия с българско гражданство, е дошъл да представи оставката на вицепремиер, който посегна на най-святото – майчинството и болните деца“, допълни Нинова.
Тя уточни, че българите са получили доказателство за своята сила. „Те са уплашени от своята сила“, каза още Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Волен Сидеров не е подписал предложението за вицепремиер в лицето на Марияна Николова

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Волен Сидеров не е подписал предложението за вицепремиер в лицето на Марияна Николова

21 Ноември 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. Волен Сидеров не е подписал предложението за вицепремиер в лицето на Марияна Николова. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Цветанов призова да се попита Волен Сидеров защо и подчерта, че не коментира взаимодействието между коалиционните партньори пред медиите.
Във връзка с казаното от премиера Бойко Борисов, че ще се счупи коалицията, ако поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов, Цветанов заяви: "Сега имаме друга хипотеза".
На въпрос дали "Обединени патриоти" са имали представител на председателския съвет в НС, Цветанов заяви, че не са имали. "Имаме пълно съгласие по всички теми, които бяха подложени на гласуване", каза още Цветанов. Той обясни, че са постигнали консенсус да се проведе дебат. По отношение на отсъствието на премиера, Цветанов посочи, че е обяснил, че днес се провежда заседание на Министерски съвет.
Той поясни, че се надява "Атака" да подкрепи Марияна Николова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, "Воля": Каквато и кандидатура да предложат за вицепремиер на мястото на Валери Симеонов, ще е по-добра от старата и ще я подкрепим в аванс

Веселин Марешки, "Воля": Каквато и кандидатура да предложат за вицепремиер на мястото на Валери Симеонов, ще е по-добра от старата и ще я подкрепим в аванс

21 Ноември 2018 | 10:40 | Агенция "Фокус"
София. Каквато и кандидатура да предложат, ще е по-добра от старата и ще я подкрепим в аванс. Това каза лидерът на "Воля" Веселин Марешки след извънреден председателски съвет на НС, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Когато чухме представянето и част от биографията ѝ малко ме притесни. Това, че е била част от "Топлофикация"-София. Знаем, че "Топлофикация" не се развива добре", заяви още Марешки. За връщането на Валери Симеонов в Народното събрание, Марешки коментира, че парламентът не е поправителен дом. Попитан дали е имало представители на "Обединени патриоти", Марешки посочи, че не е имало техни представители.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарните дебати по оставката на вицепремиера Валери Симеонов продължават

Парламентарните дебати по оставката на вицепремиера Валери Симеонов продължават

21 Ноември 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарните дебати по оставката на вицепремиера Валери Симеонов продължават. Това съобщи пред журналисти заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев след извънреден председателски съвет на НС, предаде репортер на Агенция "Фокус". Стойнев заяви, че консенсус не е постигнат за присъствието на премиера Бойко Борисов на заседанието.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът в оставка Валери Симеонов няма да прави изявление във връзка с вчерашния коалиционен съвет

Вицепремиерът в оставка Валери Симеонов няма да прави изявление във връзка с вчерашния коалиционен съвет

21 Ноември 2018 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът в оставка Валери Симеонов няма да прави изявление във връзка с вчерашния коалиционен съвет. Това съобщиха пред журналисти в Министерския съвет от правителствената информационна служба.
Очакваше се това да стане преди началото на днешното правителствено заседание. Кадровите промени в кабинета бяха разисквани в продължение на няколко часа през вчерашния ден, като преговорите завършиха без Сидеров, който напусна по-рано коалиционния съвет на "Обединени патриоти". На излизане от Министерски съвет лидерът на "Атака" бе кратък в коментара си пред медиите и не пожела да даде подробности за това как е преминала срещата. "Всичко изчистихме, всичко е наред, всичко е прекрасно", каза той. Попитан остава ли коалицията "Обединени патриоти", Сидеров отговори: "Да, разбира се, че остава, няма проблем. Няма никакъв проблем, аз не виждам защо се вълнувате толкова". "Няма нищо какво да кажа специално. Аз съм само един прост депутат", допълни още той.
По-късно вечерта стана ясно, че Марияна Николова е предложена за вицепремиер на мястото на Валери Симеонов, но документът с проекторешението за това е изготвен без подписа на лидера на „Атака“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът излезе в 15-минутна почивка, за да се проведе Председателски съвет, който да реши дали да се продължи с дебатите по оставката на Валери Симеонов

Парламентът излезе в 15-минутна почивка, за да се проведе Председателски съвет, който да реши дали да се продължи с дебатите по оставката на Валери Симеонов

21 Ноември 2018 | 10:08 | Агенция "Фокус"
София. По предложение на ДПС парламентът излезе в 15-минутна почивка, за да се проведе Председателски съвет, който да реши дали да се продължи с дебатите по оставката на Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението направи Рамадан Аталай от ДПС. „Нека да сме на висотата на НС. Колеги от управляващото мнозинство. Политика с емоции, и на инат няма да ви заведе до онази цел, която сте тръгнали“, каза Аталай.
Той направи тази процедура след поредица от процедури по начина на водене, възникнали от закриването на разискванията след едно единствено изказване на зам.-председателя на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по оставката на вицепремиера Валери Симеонов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: БСП направиха артистичен жест с вдигане на ръка след закриване на дебатите

Данаил Кирилов, ГЕРБ: БСП направиха артистичен жест с вдигане на ръка след закриване на дебатите

21 Ноември 2018 | 10:05 | Агенция "Фокус"
София. БСП направиха артистичен жест с вдигане на ръка след закриване на дебатите. Това каза председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов в процедура по начина на водене, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Моля ви да се придържате към разпоредбата на чл. 61 от нашия правилник, когато изрично постановява кога и как се закриват разискванията", каза Кирилов. Той посочи още: "Не знам вие накъде гледахте, но аз гледах наляво, когато вие трикратно попитахте дали има други изказвания. Колетите от ляво изчакаха вие да затворите изказванията и трима колеги вдигнаха механично ръка", допълни Кирилов. "Направихте артистичен жест след обявяването на закриването на дебата", допълни още Кирилов.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, „Воля“: Драгомир Стойнев направи силно изказване, ние искаме БСП да се изказват, но не четете правилника, както Дяволът Евангелието

Веселин Марешки, „Воля“: Драгомир Стойнев направи силно изказване, ние искаме БСП да се изказват, но не четете правилника, както Дяволът Евангелието

21 Ноември 2018 | 09:58 | Агенция "Фокус"
София. Драгомир Стойнев направи силно изказване, ние искаме БСП да се изказват, но не четете правилника, както Дяволът Евангелието. Това каза лидерът на „Воля“ и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки в процедура по начина на водене във връзка със закриване на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Марешки се обърна към колегата си председателстващ заседанието Емил Христов: „Не се поддавайте на натиска и да не нарушаваме законите в Република България. В крайна сметка ние сме гласували този правилник, имаше достатъчно време. Няколко пъти подканихте всеки желаещ да се изкаже. Направихте закриване, и след това имаше няколко вдигнати ръце от БСП. Аз не искам да вземам думата. Срещу този двоен стандарт протестират всички български граждани“, заяви още Марешки.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Столът на Емил Христов не зависи от Цветан Цветанов, нека даде думата на всички депутати, които искат да се изказват по оставката на Валери Симеонов

Георги Свиленски, БСП: Столът на Емил Христов не зависи от Цветан Цветанов, нека даде думата на всички депутати, които искат да се изказват по оставката на Валери Симеонов

21 Ноември 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
София. Столът на Емил Христов не зависи от Цветан Цветанов, нека даде думата на всички депутати, които искат да се изказват. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски в процедура по начина на водене във връзка със закриване на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов от страна на председателстващият заседанието Емил Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не може само педи три минути да сте казал, че сте видели г-жа Нинова малко късно, малко рано. Става един народен представител, наказва ви пред всички медии и започвате да се гънете“, каза още Свиленски. По думите му ПГ на „БСП за България“ има време.
От своя страна председателстващият НС Емил Христов се обърна към лидера на БСП Корнелия Нинова и ѝ каза: „Вие сте права, може да сте вдигнали ръка, но аз действително съм закрил дебатите“, допълни още Христов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Моля, председателстващият НС да бъде принципен, БСП вдигнаха ръка след като бяха закрити дебатите

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Моля, председателстващият НС да бъде принципен, БСП вдигнаха ръка след като бяха закрити дебатите

21 Ноември 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. Моля, председателстващият НС да бъде принципен, БСП вдигнаха ръка след като бяха закрити дебатите. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в процедура по начина на водене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Няколко пъти вие г-н председател, вие се обърнахте и попитахте дали има желаещи за изказване. Нямаше нито един, който да вдигне ръка“, каза още Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

141 народни представители установи поименната проверка в Народното събрание

141 народни представители установи поименната проверка в Народното събрание

21 Ноември 2018 | 09:48 | Агенция "Фокус"
София. 141 народни представители установи поименната проверка в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Проверката бе поискана от депутата от ГЕРБ и председател на Правна комисия Данаил Кирилов преди гласуването на предложението на Халил Летифов от ДПС за разделно гласуване на оставката на Валери Симеонов като вицепремиер и избора на Марияна Николова на негово място. След поименната проверка предложението на Летифов бе подложено на гласуване и отхвърлено.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Главчев, ГЕРБ: Аз си подадох оставката като председател на парламента и няма нищо страшно

Димитър Главчев, ГЕРБ: Аз си подадох оставката като председател на парламента и няма нищо страшно

21 Ноември 2018 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. Аз си подадох оставката като председател на парламента и няма нищо страшно Това каза Димитър Главчев, бивш председател на Народното събрание и депутат от ГЕРБ в лично обяснение към Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Не знам какво точно ми се е случило, за да плашите. Само че аз си подадох оставката. Няма нищо страшно, но вие си правете простата аритметика, че няма как да поискате оставката, тъй като сте 79 вече", допълни още Главчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ако Емил Христов си представя, че с процедурни хватки ще ми отнеме думата, си мислете за Димитър Главчев

Корнелия Нинова, БСП: Ако Емил Христов си представя, че с процедурни хватки ще ми отнеме думата, си мислете за Димитър Главчев

21 Ноември 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
София. Ако Емил Христов си представя, че с процедурни хватки ще ми отнеме думата, си мислете за Димитър Главчев. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с прекратяването на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов от страна на председастелстващия Емил Христов, след като той не видя, че има желаещи за изказвания, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Г-н председател, добронамерено предупреждавам недейте с процедурни хватки да ни отнемате думата да говоря като председател на опозиционна партия. Ако си представяте, че заради тези процедурни хватки, които разигравате, след това няма да ми дадете думата да говоря, си мислете за г-н Главчев", каза Нинова.
Председателстващият заседанието Емил Христов заяви, че е имал намерението да ѝ даде думата след гласуването на предложението за персонални промени в МС. "Дадох си сметка, че не съм ви забелязал", каза той и уточни, че не се страхува от това, което се е случило с тези преди него.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Валери Симеонов си отива след дълга и срамна за политическата система игра с обществото, а Марияна Николова започва с фалстарт

Драгомир Стойнев, БСП: Валери Симеонов си отива след дълга и срамна за политическата система игра с обществото, а Марияна Николова започва с фалстарт

21 Ноември 2018 | 09:29 | Агенция "Фокус"
София. Валери Симеонов си отива след една дълга и срамна за политическата система игра с обществото, а Марияна Николова започва с фалстарт. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време не дабатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Съвсем нормално е ГЕРБ да подкрепи г-жа Николова, но тя тръгва с фалстарт. Моят съвет е да се откажете от този пост. Валери Симеонов, който не е в зала, стигна до НС. Симеонов си отива официално след една дълга и срамна за политическата система игра с обществото. От властта трябва да си тръгне цялото правителство. Личността на Валери Симеонов, усилията му да остане вкопчен в стола си, увъртанията на премиера от това какво може и не може да иска от патриотичната патерица на властта, са срамна картина на това управление", заяви още Стойнев. По думите му нестабилността на правителството е видна още от самото начало. Той посочи, че поредната оставка не е излизане от кризата, а задълбочаване. "За обществото правителството вече е извън управлението", допълни Стойнев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „БСП за България“ настоява премиерът Бойко Борисов да представи мотивите за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

ПГ на „БСП за България“ настоява премиерът Бойко Борисов да представи мотивите за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

21 Ноември 2018 | 09:20 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България“ настоява премиерът Бойко Борисов да представи мотивите за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Процедурното предложение направи народният представител от ПГ на „БСП за България“ Валери Жаблянов преди дабатите по оставката на Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„ПГ на „БСП за България“ настоява министър-председателят да дойде в пленарната зала, защото той отговаря за всички действия на правителството. Министър-председателят предлага неговият състав по Конституция“, заяви още Жаблянов. Той уточни, че мотивите за освобождаването на Валери Симеонов трябва да станат ясни от устата на премиера Борисов. „Ние така и не разбрахме по какъв повод Валери Симеонов си тръгва“, допълни Жаблянов. Той обясни, че БСП разглежда отсъствието на премиера като неуважение.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първан Симеонов, политолог: Оставките вече не са оръжие на управляващите

Първан Симеонов, политолог: Оставките вече не са оръжие на управляващите

21 Ноември 2018 | 09:10 | Агенция "Фокус"
София. Оставките вече не са оръжие на управляващите. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов. Според него ерозията в публичния имидж на управлението се усеща най-вече при „Обединените патриоти“. Най-големият препъни-камък в коалицията е подреждането на листите за Европейските избори, дали „Атака“ или ВМРО да има водеща роля. Ролята на Патриотите все повече се минимизира и ерозията може да доведе до ситуация, при която в следващ Парламент да има само три партии – ГЕБР, БСП и ДПС, допълни политологът. „Малката коалиция спешно трябва да измисли сюжет, който да освежи образа й. Едното е членовете й да спрат да говорят един на друг и да започнат да говорят на хората, защото те в момента си говорят един на друг през медиите. Второто, което трябва да направят е час по-скоро да се разберат за Европейските избори и ако ще тръгват по различни пътища, да тръгват, защото няма време. В противен случай те ще продължават да затъват до Европейските избори. Следващото, което трябва да направят е да се споразумеят за няколко неща, които нямат спор. Напоследък стана така, че „Атака“ и НФСБ започнаха да изглеждат почти мирогледни, ценностни и геополитически. Например, когато Волен Сидеров каже нещо хубаво за Русия, Валери Симеонов отговаря с нещо лошо за Русия, или обратното. В тази ситуация Красимир Каракачанов трябваше да играе „синя каска“, да бъде помирител. Те трябва да се разберат кои са онези неща, по които нямат различия. Така могат да спасят възможността да влязат в следващ парламент“, обясни Първан Симеонов. Той каза още, че оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов е вътрешнокоалиционна идея, споделяна единствено от лидера на „Атака“ Волен Сидеров и уточни, че едва ли би се стигнало до нея.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С кворум от 129 народни представители започна пленарното заседание, на което трябва да бъде гласувана оставката на вицепремиера Валери Симеонов

С кворум от 129 народни представители започна пленарното заседание, на което трябва да бъде гласувана оставката на вицепремиера Валери Симеонов

21 Ноември 2018 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. С кворум от 129 народни представители започна пленарното заседание, на което трябва да бъде гласувана оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проекторешението е внесено от министър-председателя Бойко Борисов. В него се предлага още Марияна Николова да заеме мястото на вицепремиера.
В зала присъстват: Марияна Николова, вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, министърът на туризма Николина Ангелкова, на Българското председателство Лиляна Павлова, на културата Боил Банов и на енергетиката Теменужка Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Сиди, ВМРО: Номинацията на Марияна Николова е най-логична и най-правилна

Александър Сиди, ВМРО: Номинацията на Марияна Николова е най-логична и най-правилна

21 Ноември 2018 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. В малката коалиция през последната година и половина активно си говорим през медиите, а не помежду си и това е по-големият проблем. В момента, в който седнем и си говорим, нещата се решават. По отношение на това, че искахме да има вицепремиер, излъчен от НФСБ, е логично, защото това е начинът, по който НФСБ са съпричастни към управлението. Това каза депутатът от ВМРО Александър Сиди в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия.
Той обясни, че не е разбрал „Атака” да не са съгласни с кандидатурата на Марияна Николова за вицепремиер. Според него партията на Волен Сидеров ще подкрепи номинацията на гласуването в парламента в сряда: „Смятам, че „Обединени патриоти”, след като вчера свършиха всички разговори и срещи, оставаме обединени, което би трябвало да означава, че днес „Атака” ще подкрепят това решение”.
Според него номинацията на Марияна Николова е най-логична и най-правилна. "Номинацията, която е предложена, е човек, който е бил най-близко до Валери Симеонов до момента и няма да има никакви трусове във властта. Единственото, за което твърдо вярвам е, че ще бъде променен начинът на изразяване, което беше проблем при г-н Симеонов, защото той свърши много работа като вицепремиер и се надявам тази добра работа да продължи да се случва от тук нататък в неговия ресор. Вярвам, че „Атака” ще подкрепи тази кандидатура”.
Депутатът обясни, че вчерашният разговор е бил в приятелска обстановка. По отношение на исканата оставка от Волен Сидеров на Красимир Каракачанов, Сиди коментира: „По отношение на това, че срещу малкия партньор във властта има изключително много атаки - всъщност основната идея е, че трябва да чуем хората какво казват. Целият гняв беше насочен предимно към партньорите в малката коалиция. Включително с изказванията на г-н Симеонов, включително атаката срещу ВМРО - как ние сме паспортна мафия, което всички органи в държавата казаха, че не е вярно. Това е нещото, което вчера е казал г-н Сидеров и е казал като своя идея и, че всъщност по-добрият вариант според него е да излезе г-н Каракачанов от управлението и съответно ние, трите партии, да се опитаме да рестартираме доверието в себе си чрез работа, без да имаме атаките, които имаме когато сме в изпълнителната власт”.
Александър Сиди заяви, че все още не е изяснено в какъв формат ще се явят „Обединени патриоти” на евроизборите: „Обединени патриоти” са най-доброто, което се е случвало на патриотичната сцена последните 25 години. И тримата лидери го осъзнават. Така че ние трябва да започнем да работим, да се опитаме да върнем доверието в себе си и в „Обединени патриоти” и една от стъпките ще бъде да чуем гласа на хората на улицата. От там нататък, ако нещата вървят, ще решим явяваме ли се заедно и кой ще бъде водач”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще гласува оставката на вицепремиера Валери Симеонов

Парламентът ще гласува оставката на вицепремиера Валери Симеонов

21 Ноември 2018 | 07:21 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще гласува оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание. На вниманието на депутатите се поставя проекторешение за персонални промени в състава на Министерски съвет, внесено от министър-председателя Бойко Борисов. В него се предлага народните представители да освободят Валери Симеонов от поста заместник министър-председател по икономическата и демографската политика и на негово място като вицепремиер да изберат Марияна Николова. Валери Симеонов подаде оставка на 16 ноември – след 26 дни на протести на майките на деца с увреждания, породени от негово изказване от октомври, когато той нарече майките „кресливи жени“, а децата им „уж болни“. Оставката на Симеонов ще е петата в кабинета „Борисов“ 3 след тази на министрите Николай Петров, Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски.
Депутатите ще разгледат промените в Закона за гражданското въздухоплаване на първо четене. Измененията са внесени от Министерски съвет. Първата група промени произтичат от европейски актове и създават мерки по прилагане на европейските регламенти в областта на въздухоплаването, както и се отстраняват констатирани несъответствия от Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз. С втората група изменения се прецизират текстове, касаещи необходимостта от съгласуване на терминология и функции съобразно приложимите понятия в други закони и документите по Международната конвенция за гражданско въздухоплаване.
Народните представители ще се занимаят с промените в Закона за експортното застраховане, които ще бъдат подложени на второ гласуване. Промените касаят отпадането на Междуведомствения съвет по експортно застраховане като орган, който взема решения по приемане на краткосрочни и дългосрочни стратегии за подкрепа на износа на български стоки и услуги, осъществяване на български инвестиции в чужбина и изпълнение на проекти, свързани с износ на български стоки и услуги, включително в случаите на финансиране на проекти извън територията на Република България, да определя експозициите по държави. Идеята е той да бъде заменен с надзорен съвет на Българска агенция за експортно застраховане.
По предложение на председателя на Комисията по енергетика и депутат от ГЕРБ Делян Добрев ще бъде изслушан енергийният министър Теменужка Петкова за процедурата по избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ и възможности за структуриране на проекта.
След пленарното заседание 6 парламентарни комисии ще проведат заседания. Комисията по вероизповеданията и правата на човека и Комисията по правни въпроси ще проведат съвместно заседание, на което ще разгледат годишния доклад на министъра на правосъдието по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу Република България през 2017 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се вицепремиерът в оставка Валери Симеонов да даде повече подробности за вчерашния коалиционен съвет

Очаква се вицепремиерът в оставка Валери Симеонов да даде повече подробности за вчерашния коалиционен съвет

21 Ноември 2018 | 07:11 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се преди началото на днешното правителствено заседание вицепремиерът в оставка Валери Симеонов да направи изявление, с което да даде повече подробности за вчерашния коалиционен съвет. Кадровите промени в кабинета бяха разисквани в продължение на няколко часа, като преговорите завършиха без Сидеров, който напусна по-рано коалиционния съвет на "Обединени патриоти". На излизане от Министерски съвет лидерът на "Атака" бе кратък в коментара си пред медиите и не пожела да даде подробности за това как е преминала срещата. "Всичко изчистихме, всичко е наред, всичко е прекрасно", каза той. Попитан остава ли коалицията "Обединени патриоти", Сидеров отговори: "Да, разбира се, че остава, няма проблем. Няма никакъв проблем, аз не виждам защо се вълнувате толкова". "Няма нищо какво да кажа специално. Аз съм само един прост депутат", допълни още той.
По-късно през деня стана ясно, че Марияна Николова е предложена за вицепремиер на мястото на Валери Симеонов, но документът с проекторешението за това е изготвен без подписа на лидера на „Атака“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Марияна Николова е предложена за вицепремиер на мястото на Валери Симеонов (ОБЗОР)

Марияна Николова е предложена за вицепремиер на мястото на Валери Симеонов (ОБЗОР)

20 Ноември 2018 | 21:46 | Агенция "Фокус"
София. Марияна Николова е предложена за вицепремиер на мястото на Валери Симеонов. Това става ясно от проекторешение, което е включено в дневния ред на народните представители за сряда. С него премиерът Бойко Борисов предлага на Народното събрание да освободи Валери Симеонов като заместник министър-председател по икономическата и демографската политика във връзка с подадена от него оставка и на негово място да избере Марияна Николова, която до момента бе началник на политическия кабинет на Симеонов. По-рано през деня стана ясно, че документът е изготвен без подписа на председателя на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров. Кадровите промени в кабинета бяха разисквани в продължение на няколко часа, като преговорите завършиха без Сидеров, който напусна по-рано коалиционния съвет на "Обединени патриоти". На излизане от Министерски съвет лидерът на "Атака" бе кратък в коментара си пред медиите и не пожела да даде подробности за това как е преминала срещата. "Всичко изчистихме, всичко е наред, всичко е прекрасно", каза той. На въпрос кой ще наследи вицепремиера Валери Симеонов на поста, Волен Сидеров отговори: "Това ще го реши премиерът. Не знам какво е предложението, питайте премиера и останалите коалиционни партньори". Попитан остава ли коалицията "Обединени патриоти", Сидеров отговори: "Да, разбира се, че остава, няма проблем. Няма никакъв проблем, аз не виждам защо се вълнувате толкова". "Няма нищо какво да кажа специално. Аз съм само един прост депутат", допълни още той.
Очаква се в сряда преди заседанието на Министерския съвет Валери Симеонов да даде повече информация относно преговорите между коалиционните партньори за негов заместник на поста.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Марияна Николова е предложена за вицепремиер на мястото на Валери Симеонов

Марияна Николова е предложена за вицепремиер на мястото на Валери Симеонов

20 Ноември 2018 | 19:26 | Агенция "Фокус"
София. Марияна Николова е предложена за вицепремиер на мястото на Валери Симеонов. Това става ясно от внесено проекторешение за персонални промени в Министерския съвет, публикувано на сайта на Народното събрание.
С него премиерът Бойко Борисов предлага на Народното събрание да освободи Валери Симеонов като заместник министър-председател по икономическата и демографската политика във връзка с подадена от него оставка и на негово място да избере Марияна Николова.
По-рано през деня стана ясно, че документът е изготвен без подписа на председателя на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, ВМРО: Темата за оставка на вицепремиера Красимир Каракачанов не е актуална

Искрен Веселинов, ВМРО: Темата за оставка на вицепремиера Красимир Каракачанов не е актуална

20 Ноември 2018 | 18:18 | Агенция "Фокус"
София. Темата за оставка на вицепремиера Красимир Каракачанов не е актуална. Това каза зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и на Националния изпълнителен комитет на ВМРО Искрен Веселинов в предаването „Лице в лице“ по БТВ. „Обсъждахме искането за оставка на вицепремиера Красимир Каракачанов. С това започна заседанието, тъй като прекалено много медийна енергия се концентрира върху тази идея“, посочи той. „Волен Сидеров обясни, че това за него е ход, за да се запази от атаките лидерът на ВМРО, които често са необосновани. Като опитът да се залепи прокурорското разследване в ДАБЧ за Каракачанов и ВМРО“, коментира Искрен Веселинов. „Сидеров каза, че е по-добре Каракачанов да е на позиция, на която може да прави политика, без да е атакуван“, допълни той. „Дадохме контрадовод, че когато един министър е изключително ефективен, има висока обществена подкрепа и се е заел с мисията да повиши боеспособността на Българската армия и да върне престижа ѝ, е нелепо да го изтегляме“, заяви Искрен Веселинов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов: ВМРО подкрепя идеята да има вицепремиер на мястото на Валери Симеонов, излъчен от НФСБ

Искрен Веселинов: ВМРО подкрепя идеята да има вицепремиер на мястото на Валери Симеонов, излъчен от НФСБ

20 Ноември 2018 | 18:09 | Агенция "Фокус"
София. Мисля, че Валери Симеонов ще се върне в парламента и ще работи. Получил е този мандат от българските граждани. Това каза зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и на Националния изпълнителен комитет на ВМРО Искрен Веселинов в предаването „Лице в лице“ по БТВ. „В това не виждам нищо чудно, практика е. Валери Симеонов да бъде един от депутатите, които ще имат своя принос за повишаване качеството на работата на парламента“, коментира той. „Основното от днешното заседание на коалицията ни е, че тонът доста се промени. Фактът, че се говори лице в лице е доста окуражаващ“, заяви Искрен Веселинов и допълни, че голяма част от недоизказаните неща са изказани. Попитан ще има ли вицепремиер на мястото на Валери Симеонов, той посочи: „Да, ще има. Редно е НФСБ да направят такова предложение, което да покаже тяхната съпричастност към управлението“. В отговор на въпрос лидерът на „Атака“ Волен Сидеров съгласил ли се е с това, Веселинов уточни: „Дебатът по темата продължаваше, когато напуснах заседанието. Останаха само тримата лидери. Те са завършили разговора и още нямам информация“. „ВМРО подкрепя идеята да има вицепремиер на мястото на Валери Симеонов, излъчен от НФСБ. Смятаме, че така е редно и подписано в споразумението“, обяви зам.-председателят на НФСБ. В отговор на въпрос актуална ли е информацията, че кандидатите за поста вицепремиер са Борис Ячев, Христиан Митев и Мариана Николова, Искрен Веселинов обясни: „Сигурен съм, че и тримата имат качества. Лидерите на партиите са тези, които ще оповестят окончателното име. Не съм участвал в разискването на нито едно от тези имена“.
Попитан как гледат „Обединени патриоти“ на протестите, Веселинов каза: „Как можем да гледаме на протестите - като на реални проблеми, които се извеждат от хората. Ние като политици трябва да ги решаваме. Няма измислени проблеми. Друг е въпросът дали ще се решат чрез протести или напротив“. „Трябва да бъде чут гласът на протестиращите хора. Исканията, които са справедливи и обосновани, да намерят своето нормално решение чрез политически средства“, посочи още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Преговорите за нов вицепремиер продължават без Волен Сидеров

Преговорите за нов вицепремиер продължават без Волен Сидеров

20 Ноември 2018 | 17:30 | Агенция "Фокус"
София. Преговорите за нов вицепремиер продължават без лидера на "Атака" Волен Сидеров, научи репортер на Агенция „Фокус“. Според запознати преговорите между "Обединени патриоти" са забоксували, след като Валери Симеонов е предложил за заместник на поста му да бъде назначена Марияна Николова, началник на политическия му кабинет, но Волен Сидеров е отказал да подпише предложението.
Малко след това лидерът на „Атака“ напусна Министерски съвет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.