НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Германия удължава с шест месеца забраната за износ на оръжия за Саудитска Арабия

AFP: Германия удължава с шест месеца забраната за износ на оръжия за Саудитска Арабия

29 Март 2019 | 02:56 | Агенция "Фокус"
Берлин. Коалиционното правителство на германския канцлер Ангела Меркел в четвъртък удължи с шест месеца ембарго върху износа на оръжие за Саудитска Арабия, което беше наложено миналия октомври в отговор на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, предава AFP.
Забраната среща опозиция в рамките на самото германско правителство и партньорите в ЕС, но има подкрепата на групи за защита на правата на човека, пише агенцията.
"Заповедта за спиране на износа на оръжия в Саудитска Арабия се удължава с шест месеца от 31 март до 30 септември 2019 г.", се казва в изявление на правителствения говорител Щефан Зайберт.
Берлин реагира на убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул миналия октомври, като обяви замразяване на продажбите на оръжие на Саудитска Арабия и други страни, участващи във войната в Йемен.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:Турция все още не е разкрила всичко около убийството на Хашоги

AFP:Турция все още не е разкрила всичко около убийството на Хашоги

16 Февруари 2019 | 01:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция все още не е разкрила цялата информация, която е намерила по повод убийството на журналиста Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. За това съобщава в петък президентът Реджеп Ердоган, предава AFP.
В интервю за телевизионния канал A-Haber той е потвърдил, че „ние все още не сме предоставили всички елементи, с които разполагаме“. Според турския държавен глава Анкара "е предопределена да изнесе този случай пред международната общност," е казал Ердоган, като е призовал САЩ да се ангажират по-сериозно в този случай.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Саудитският престолонаследник, споменал думата „куршум“ в частен разговор за принудителното връщане на Джамал Хашоги

The New York Times: Саудитският престолонаследник, споменал думата „куршум“ в частен разговор за принудителното връщане на Джамал Хашоги

8 Февруари 2019 | 02:53 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Престолонаследникът на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман Ал Сауд, е споменал в личен разговор с най-близкия съветник думата "куршум" в контекста на възможностите за действие в случай на евентуален провал за опитите за принудително завръщане на журналиста Джамал Хашоги, по-късно убит в Турция, пише The New York Times, цитирайки бивши и настоящи служители на САЩ и други страни.
Тези източници очертаха съдържанието на някои поверителни доклади, изготвени, включително от американските разузнавателни служби, във връзка със смъртта на саудитския журналист. Това включва споменаване на прихващането на частния разговор на принца с бившия шеф на саудитското разузнаване принц Турки ал-Фейсал през септември 2017 г. В този разговор престолонаследникът е казал, че Хашoги, ако не може да бъде убеден да се върне сам в Саудитска Арабия, трябва да бъде принуден да го направи. Ако и това не проработи, тогава, както каза принцът, ще получи куршум.
Източници на изданието смятат, че престолонаследникът не е имал предвид пряка заповед за елиминиране на Хашоги. По-скоро това е метафора, целяща да подчертае сериозността на намеренията на Мохамед бин Салман, се казва в статията. Той обръща внимание на факта, че журналистът е бил убит малко повече от година след споменатия по-горе разговор.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хабертюрк”: Русия очаква от Турция да изпълни ангажиментите си за района на град Идлиб в Сирия

„Хабертюрк”: Русия очаква от Турция да изпълни ангажиментите си за района на град Идлиб в Сирия

7 Февруари 2019 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. МВнР на Русия изрази очаквания Турция да активизира своите усилия в района на град Идлиб в Сирия и да изпълни изцяло поетите ангажименти там, информира електронното издание „Хабертюрк”. Говорителката на МВнР Мария Захарова уточни, че става въпрос за ангажиментите от срещата между президентите на Русия и Турция в Сочи на 17 септември м.г., включително за създаването на зона за деескалация и прекратяване на сегашната неприемлива ситуация в Идлиб. Освен това Мария Захарова посочи, че в момента се извършва подготовка за широкомащабна военна операция за освобождаване на Идлиб от терористите и установяването на пълен контрол в района посочва още „Хабертюрк”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: САЩ ще разчитат на съюзници, за да предотвратят повторния възход на „Ислямска държава“ в Сирия

Washington Examiner: САЩ ще разчитат на съюзници, за да предотвратят повторния възход на „Ислямска държава“ в Сирия

5 Февруари 2019 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. След като САЩ изтеглят сухопътните си сили от Сирия, останалите членове на международната коалиция от 79 държави трябва да се погрижат за разгрома на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, за да не се стигне до повторното й възраждане в страната. Това подчерта ръководителят на Централното командване на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Вотел в реч пред Конгреса на САЩ, съобщава американското издание Washington Examiner.
Вотел говори пред Комисията по въоръжените сили в Сената. Той подчерта, че докато е в ход „планираното и координирано“ изтегляне на американските войски от Сирия, част от страната все още е под контрола на от 1 000 до 1 500 членове на „Ислямска държава“. Дори когато контролираните от тях територии бъдат превзети, борбата срещу джихадистите няма да приключи, предупреди генералът.
„Трудно спечелените от коалицията победи на бойното поле може да бъдат гарантирани само чрез поддържане на бдителна офанзива срещу тях" (джихадистите), категоричен бе Вотел, описвайки „Ислямска държава“ като организация, „която запазва лидери, бойци, ресурси и профанната идеология".
Предупреждението на Вотел бе отправено ден след предаването на тримесечния доклад от Министерството на отбраната пред Конгреса, в който се отбелязва, че „Ислямска държава“ остава „добре дисциплинирана сила“, която изглежда бива пропусната от „въздушните удари на коалицията“, и която „възстановява ключови функции и способности“.
В доклада на главния инспектор от Министерството на отбраната се казва, че според Пентагона на фона на „отсъствието на постоянен [контратерористичен] натиск, „Ислямска държава“ вероятно ще се възроди в Сирия в рамките на шест до дванадесет месеца и ще си възвърне територията в средната долина на река Ефрат".
Първоначалният план на Вашингтон бе 2,2-те хиляди американски войници да обучат до 30 хил. местни сили за сигурност, които да се борят с джихадистите след изтеглянето на контингента на САЩ. Проектът пропадна заради решението от декември миналата година на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп да започне изтеглянето на американските военнослужещи от близкоизточната страна.
Вместо това САЩ ще настояват съюзниците им да да засилят и изпълнят мисията за стабилизация. В тази връзка Вотел заяви, че ще се консултира със съюзниците и партньорите на Вашингтон за полагане на усилия за стабилизиране и за защита на кюрдските съюзници, които са се борили от името на САЩ срещу „Ислямска държава“ в Сирия.
„Тези подробности се разработват сега, те ще осигурят непрекъснатост на кампанията и ще допринесат за предотвратяване на възраждането на „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия", подчерта американският генерал.
Вотел не потвърди твърдението на Тръмп, че американските сили ще продължат да атакуват джихадистите от база в Ирак, откъдето ще бъдат наблюдавани и действията на режима в Техеран. Той подчерта единствено, че САЩ „проучват всички възможности“, за да запазят военния натиск срещу „Ислямска държава“ без присъствие на американски военни по земя.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Международната коалиция в Сирия удари сили на режима

АА: Международната коалиция в Сирия удари сили на режима

4 Февруари 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Коалицията, водена от САЩ, която се бори срещу „Ислямска държава“ в Сирия нанесе удар по пост на режима и рани двама войници, съобщава Anadolu Agency.
Полковник Шон Раян заяви пред американска медия, че коалиционните сили са обстрелвали пост на режима на западния бряг на река Ефрат.
Коалиционните сили реагираха на нападението в рамките на „самозащита“, каза той, без да разкрива повече подробности.
От друга страна, един офицер от армията на режима на Башар ал-Асад заяви, че двама офицери са ранени.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Военни на САЩ в Ирак за да „наблюдават Иран“

Reuters: Военни на САЩ в Ирак за да „наблюдават Иран“

4 Февруари 2019 | 00:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е важно да държи американско военно присъствие в Ирак, така че Вашингтон да може да държи под око Иран, „защото Иран е истински проблем“, съобщава агенция Reuters.
Президентът се оплака от „безкрайните войни“ в Сирия и Афганистан в интервю за CBS и даде да се разбере, че иска да намали скъпоструващото американско военно присъствие в тези страни, въпреки предупрежденията срещу такива действия от страна на военните му съветници и разузнавателни началници.
Съединените щати биха могли да разчитат в голяма степен на разузнавателната дейност в Афганистан, каза той, и да отговорят на събитията в Сирия от американските бази в съседен Ирак.
Иранската революционна гвардия е изпратила оръжия и хиляди войници в Сирия, за да подпомогне управлението на сирийския президент Башар Асад по време на седемгодишната гражданска война.
Тръмп каза, че Съединените щати са похарчили „цяло състояние“ във военновъздушната база „Ал Асад“ в Западен Ирак, която той е посетил през декември, и че САЩ трябва да я поддържат.
„Една от причините, заради която искам да я запазим е, защото искам да наблюдаваме Иран повече, защото Иран е истински проблем“, заяви той в интервюто пред CBS.
На въпрос дали това означава, че той иска да може да нанесе удар срещу Иран, Тръмп каза: „Не, защото искам да мога да гледам Иран. Искам само да гледам“.
Президентът защити решението си от декември да изтегли войските от Сирия, но отказа да предостави график за изтеглянето, което предизвика критики от страна на членовете на неговата републиканска партия и притеснения сред някои съюзници.
Първоначално Тръмп заяви, че изтеглянето от Сирия трябва да бъде незабавно, но след това той заяви, че ще бъде постепенно.
„Някои от силите, които ще излязат от Сирия, ще отидат в Ирак, където могат да наблюдават каквото и да било възраждане на „Ислямска държава“ или друга войнствена групировка и „в крайна сметка някои ще се приберат вкъщи“, каза Тръмп.
Доналд Тръмп заяви, че американските сили могат да бъдат разгърнати отново, ако има възраждане на групировки като „Ал Кайда“. „Ще се върнем, ако трябва“, добави американският президент.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ердоган призова Тръмп да изпълни обещанието си за изтеглянето на войските от Сирия

РИА Новости: Ердоган призова Тръмп да изпълни обещанието си за изтеглянето на войските от Сирия

3 Февруари 2019 | 23:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция разчита на това, че обещанието на американския президент Доналд Тръмп за изтегляне на войските от Сирия ще бъде изпълнено в най-скоро време, заяви президентът Ердоган, съобщава РИА Новости.
„Господин Тръмп обеща, че САЩ ще напуснат на изток от Ефрат. Надяваме се, че това обещание ще бъде изпълнено в близкото време. Не искаме да живеем под заплаха и сме готови да направим всичко необходимо за нейното отстраняване“, заяви Ердоган в интервю за TRT.
Той отново подчерта, че Турция подкрепя запазването на териториалната цялост и политическото единство на Сирия.
По думите на Ердоган, буферната зона в Северна Сирия трябва да бъде контролирана от Турция. „Ще предприемем всички мерки, за да обезпечим сигурността в тази зона“, добави турският президент.
По-рано Ердоган заяви,че Анкара е готова да започне операция на изток от Ефрат, както и в Манбидж срещу силите за самоотбрана на сирийските кюрди, ако САЩ не ги изведат оттам. По-късно той съобщи, че е решил да отложи началото на военната операция в Сирия след телефонен разговор с Тръмп на 14 декември, в резултат на който американският президент взе решение за изтегляне на войската от Сирия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Турският президент ще се срещне с руския си колега на 14 февруари

АА: Турският президент ще се срещне с руския си колега на 14 февруари

3 Февруари 2019 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще вземе участие в среща на върха заедно с президентите на Русия и Иран, която ще се проведе на 14 февруари в руския черноморски град Сочи, съобщава Anadolu Agency.
Той изрази надежда, че тази среща на върха ще спомогне за по-нататъшното подобряване на положението в районите Джераблус, Африн и Идлиб в северната и западната част на Сирия, за да могат бежанците, принудени да напуснат страната, да се завърнат.
Турският президент добави, че ситуацията в тези части „става по-добра с всеки изминал ден“, като досега 300 хиляди бежанци са се завърнали от Турция.
Според оценки в момента в Турция има около 3,6 милиона сирийски бежанци.
Отбелязвайки, че са предприети стъпки с Русия по отношение на патрулите около северния сирийски град Манбидж, Ердоган обяви, че турска делегация се е върнала от Русия за преговори за Сирия, които са довели до „положително развитие“.
„Надявам се, че това положително развитие ще доведе до излизането на тези терористични организации от мястото, и че неговите законни собственици ще дойдат и ще се заселят в земите си“, каза той.
Президентът Ердоган подчерта още, че политиката на Турция за северна Сирия е фокусирана върху териториалната цялост на страната, добавяйки, че разговори със сирийското правителство се провеждат на по-ниски нива.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ердоган заяви, че Турция поддържа контакти със Сирия на „ниско ниво“

AFP: Ердоган заяви, че Турция поддържа контакти със Сирия на „ниско ниво“

3 Февруари 2019 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговото правителство поддържа контакт на „ниско ниво“ със сирийския режим чрез своята шпионска агенция, въпреки че е един от най-ревностните му критици, предава AFP.
"Външната политика спрямо Сирия се провежда на ниско ниво“, заяви Ердоган в телевизионно интервю.
Коментарите на Ердоган са първият път, когато Турция потвърждава за преки разговори с Дамаск на ниско ниво.
„Дори, ако това е твой враг, няма да прекъснеш напълно връзките, в случай че ти потрябват“, добави той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ердоган заяви, че не разбира „мълчанието“ на САЩ за убийството на Хашоги

AFP: Ердоган заяви, че не разбира „мълчанието“ на САЩ за убийството на Хашоги

3 Февруари 2019 | 20:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини САЩ заради запазването на „мълчание“ относно убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, предава AFP.
„Не разбирам мълчанието на Америка…. Искаме всичко да бъде изяснено, защото има жестокост, има убийство“, заяви Ердоган в телевизионно интервю. „Убийството на Хашоги не е обикновено“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Говорителят на Ердоган разговаря по телефона с Джон Болтън за Сирия и за подготовка на визита на Тръмп в Турция

АА: Говорителят на Ердоган разговаря по телефона с Джон Болтън за Сирия и за подготовка на визита на Тръмп в Турция

29 Януари 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, разговаря по телефона с Джон Болтън – съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Анадолската агенция (АА). Обсъдени са детайли от постигнатите договорености по време на телефонния разговор между Ердоган и Тръмп през миналата седмица. Преимуществено е разговаряно за последните събития в Сирия. Двете страни са постигнали съгласие по важни теми, като продължаване на координацията в процеса за военно изтегляне на САЩ от Сирия; близко сътрудничество за изграждането на зона за сигурност по сирийско-турската граница; претворяване в живота на пътната карта за сирийския град Манбидж. Успоредно с регионалните въпроси и двустранните връзки, е подчертана важността на ефективното сътрудничество на двете страни в борбата с тероризма. На дневен ред е бил поставен и въпросът за планиране на държавно посещение, което се очаква да осъществи президентът на САЩ Доналд Тръмп в Турция през тази година, посочва още АА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НТВ: Ердоган: Самият сирийски народ кани турската армия да влезе в страната

НТВ: Ердоган: Самият сирийски народ кани турската армия да влезе в страната

25 Януари 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. При връщането си от еднодневната визита в Москва турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде обширни изявления за придружаващите го журналисти, предаде телевизионният канал НТВ. Ердоган бе попитан по-конкретно дали Споразумението от Адана от 1998 година на Турция със Сирия ще остане същото и дали това означава установяване на връзки с Дамаск.
„Няма никой, който да казва, че това споразумение е невалидно. Точно обратното; самият г-н Путин подава сигнали, че това споразумение може да се окаже важно от гледна точка на нашата борба с тамошния тероризъм. Това споразумение действаше до 2011 година. Ние не може да установяваме контакти с един режим, който е причина за смъртта на близо един милион души и принудил милиони да избягат от страната. За намиране на разрешение в Сирия ние сме в интензивни контакти с Русия и с Иран. Питат ни; как така вие сте там, в Сирия? Ние сме пригранична държава и от там за нас постоянно има терористична заплаха. Стрелят по нас с ракети; имаме човешки жертви; принудени сме да се намесваме, за да защитим националната си сигурност. Влязохме военно в Джараблус, в Африн (операцията „Маслинова клонка”, стартирала на 20 януари м.г. – бел. на „Фокус”), в Ел Баб. От време навреме задават въпроса: „Вие поканени ли сте?”. Няма нужда да бъдем канени. Срещу нас има фактически нападения. Понесли сме жертви – над сто души. Нас там ни е поканил сирийският народ. Населението на Африн, на Джараблус, на Ел Баб; дори и на Ракка. Племената в Ракка ни канят с въпроса: „Кога турската армия ще дойде при нас?”, думи на Ердоган, цитирани от НТВ.
Освен това Ердоган подчертава „важността от поддържането на духа от диалога от Астана по Сирия между Турция, Русия и Иран. По отношение на визовата либерализация за турски граждани в Русия, турският президент посочва, че „процесът е в заключителния си етап и се очаква само подписът на Путин”, отбелязва още НТВ.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Corriere della Serra (Италия): Къде са сега 40-те хиляди чуждестранни бойци от редиците на „Ислямска държава“

Corriere della Serra (Италия): Къде са сега 40-те хиляди чуждестранни бойци от редиците на „Ислямска държава“

16 Януари 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Рим. Къде са сега 40-те хиляди чуждестранни бойци от редиците на „Ислямска държава“ , анализира италианският всекидневник Corriere della Serra.
Според анализатори и разузнавателни източници тази терористична група все още представлява заплаха за глобалната сигурност. От 40 хиляди чуждестранни бойци от 110 страни, една част се е върнала у дома. Според американски мозъчен тръст, основан от Али Суфан, бивш агент на ФБР, участвал в разследвания преди атаките от 11 септември, броят на нападенията, направени от Ислямската държава, продължава да нараства, както видяхме по случая на Страсбург на Коледа или Манчестър на Нова година. "Ето защо завърналите се, независимо от причините за завръщането си у дома, ще продължат да представляват риск", обяснява Суфан. През юли 2017 г. мрежата за бдителност за радикализация (RAN) изчисли, че около 30% от 5000-те бойци, идващи от Европейския съюз и заминали за Сирия и Ирак, са се върнали. В някои страни, като Дания, Швеция и Обединеното кралство, броят на завърналите се е приблизително 50% от броя на заминалите. През февруари 2018 г. руският президент Владимир Путин заяви, че 10% от 9 000 бойци от Русия и бившите съветски републики са се завърнали.
Така че има два проблема. Първият е рискът от бягство на опасни субекти от затвори в Ирак и Сирия и възможното им завръщане в Европа. Вторият се отнася до влиянието на джихадистката пропаганда върху младите хора. След 11 септември 650 души-заподозрени джихадисти бяха задържани в американския затвор в Гуантанамо. Картините от отношението към тях бяха разпространени по света, превръщайки се в мощно оръжие за набиране на нови джихадисти, толкова много, че Обама пое обещанието за закриване на затвора през 2009 г. за кратко време. След това обаче президентът Тръмп удължи съществуването му с още 25 години. Самият лидер на „Ислямска държава“Ал Багдади е решил да създаде групировката точно докато е бил в американски затвор в Ирак през 2004 г. "Не е случайно, че американските затвори са били наричани "университети за тероризъм ", защото в килиите екстремистите са се радикализирали допълнително и са се срещали с други екстремисти", подчертава Лоренцо Видино, директор на Програмата за екстремизъм на университета „Джордж Вашингтон“. Всички неправителствени организации за човешки права на планетата, като се започне с най-авторитетната организация Human Rights Watch, предупреждават: "Осигуряването на справедлив процес и спазването на човешките права на джихадистите не е само правен въпрос, но и въпрос на сигурността и стабилността на демокрациите в целия свят “.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Ердоган и Тръмп ще попречат на елементите, които се опитват да предотвратят изтеглянето на САЩ от Сирия

Daily Sabah: Ердоган и Тръмп ще попречат на елементите, които се опитват да предотвратят изтеглянето на САЩ от Сирия

14 Януари 2019 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган е провел телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп в понеделник за последните събития в Сирия и двустранните отношения на фона на дипломатическото напрежение покрай изтеглянето на САЩ от близкоизточната страна, пише онлайн изданието на вестник Sabah.
Ердоган отново е повторил, че Турция няма проблеми с кюрдите и нейната цел е да освободи региона от терористични групировки, като „Ислямска държава“, „Работническата партия на Кюрдистан“ и сирийските й клонове „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС) и „Партията на демократическото единство“ (ПДЕ).
Двамата лидери са подчертали, че ще попречат на елементите, които се опитват да предотвратят изтеглянето на САЩ от Сирия и са обсъдили установяването на зона свободна от терористи в Северна Сирия, която ще се основава на териториалния интегритет на страната.
Турският президент е добавил, че страната му подкрепя решението на Вашингтон за изтегляне от близкоизточната страна и е уверил, че Анкара е готова да предостави всякаква подкрепа.
Освен това Тръмп и Ердоган са подчертали важността на реализирането на „пътната карта“ за Манбидж, за да бъде предотвратено създаването на вакуум на властта.
Държавните глави са се съгласили да насърчават двустранните икономически отношения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирийската опозиция призовава за „радикално решение“ на проблема с Идлиб

AFP: Сирийската опозиция призовава за „радикално решение“ на проблема с Идлиб

14 Януари 2019 | 01:57 | Агенция "Фокус"
Бейрут, Ливан. В неделя сирийската опозиция призова за „радикално разрешаване“ на проблема с мощна джихадистка групировка, която държи в ръцете си провинция Идлиб, последният бастион на метежниците в страната, съобщава AFP.
В четвъртък групировката Хаят Тарир ал-Шам (ХТШ) обяви, че държи под контрол провинция Идлиб – тогава тя се договори с остатъците от противников съюз да се спре огънят след дни на постоянни сражения. Доминирана от предишен клон на Ал Каида в Сирия, ХТШ обяви правителство на спасението, което да управлява провинция Идлиб и части от съседните провинции Алепо и Хама.

Сирийската Национална коалиция, която е водещата опозиционна структура, разкритикува остро опитите на ХТШ „да вземе в свои ръце“ целия регион.
"Нужно е радикално решение, което да сложи край на нейното присъствие в Идлиб и в останалите райони“, се казва в изявление на коалицията при закриване на неделната й среща, на която са обсъждани последните развития на случващото се в Сирия.
Идлиб е защитена от буферна зона, създадена в резултат от постигнати договорености между Русия и Турция през септември 2018-та. Джихадистки групи като ХШТ е трябвало да се оттеглят от предвидената за демилитаризация зона до средата на октомври, но това тъй и не се случи. Това е принудило Националната коалиция да потърси споразумение с Турция, за да защити цивилните лица в провинцията.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турция продължава да струпва войски по границата със Сирия

ДХА: Турция продължава да струпва войски по границата със Сирия

12 Януари 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Газиантеп. Продължава съсредоточаването на военни части на турската армия по границата със Сирия, предаде информационната агенция ДХА.
Снощи ж.п. военен конвой от 19 вагона пристигна на ж.п. гара Февзипаша в околия Ислахийе на пограничната провинция Газиантеп. Натоварена е бронирана техника, включително и танкове, идваща от околия Дериндже на провинция Коджаели (източно от Истанбул). След кратка почивка на ж.п. гарата, конвоят продължи към пограничните райони със Сирия, придружаван от военен персонал, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Военният министър на Турция от границата със Сирия: Плановете са готови, продължава усилената подготовка за военна операция

„Джумхуриет”: Военният министър на Турция от границата със Сирия: Плановете са готови, продължава усилената подготовка за военна операция

11 Януари 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Шанлъурфа. Министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар извършва инспекция на войсковите части по границата със Сирия, информира вестник „Джумхуриет”. Министърът пристигна в пограничната провинция Шанлъурфа, придружаван от началника на ГЩ армейски генерал Яшар Гюлер и командващият сухопътните войски армейски генерал Юмит Дюндар. „Пред нас стоят задачите за военна операция в град Манбидж, в източните райони на река Ефрат. Плановете са изготвени, подготовката ни за тях продължават с усилено темпо. Единствената ни цел са терористите (подразбират се Отрядите за народна самоотбрана (ОНС) на Партията на демократичното единство (ПДЕ) на сирийските кюрди – бел. на „Фокус”). Ние нямаме никакъв проблем с нашите кюрдски братя, с които сме кръвно свързани; всеки нормално мислещ го знае това. …”, обяснява турският военен министър, цитиран от „Джумхуриет”.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Започна изтеглянето на американския контингент от Сирия, потвърдиха от водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“

AFP: Започна изтеглянето на американския контингент от Сирия, потвърдиха от водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“

11 Януари 2019 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Дамаск. Водената от САЩ международна коалиция срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ потвърди началото на изтеглянето на американския контингент от Сирия, без да уточнява от кои точно райони и какви ще бъдат графиците, предава AFP.
„Започна процеса на изтегляне от Сирия“, заяви полковник Шон Райън в изявление за агенцията, визирайки американските военнослужещи.
Друга информация не се привежда към момента.
Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви решението за изтегляне на американския контингент от Сирия миналия месец. Първоначално бе определен срок от 30 дни, но по-късно той бе удължен до четири месеца.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Figaro: Кюрдите предлагат на Русия собствен план за мир

Le Figaro: Кюрдите предлагат на Русия собствен план за мир

11 Януари 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Москва/Дамаск. Опасявайки се от обявеното изтегляне на американския контингент от Сирия, кюрдите са предложили на Кремъл да стане посредник в защитата на границата с Турция, особено на изток от река Ефрат, пише Жорж Малбрюн в статия за водещия френски ежедневник Le Figaro.
Изоставените от САЩ кюрди нямат друг избор, освен да се обърнат към Русия и Дамаск, за да избегнат военната офанзива на Турция срещу военните им укрепления в североизточната част на Сирия. По време на посещението си в Москва на 14 декември, след неочакваното обявяване на изтеглянето на американските войски от Сирия, кюрдските власти са представили пътна карта на руските дипломати за разработване на „система за обща защита срещу външни заплахи“.
По време на посещението си в Москва кюрдската делегация се е обърнала към Русия с молба за медиация. Според източници „Русия прие предложението много сериозно" и изрази готовност да работи за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Сирия.
Първият етап от тази пътна карта следва да бъде защитата на границата с Турция на изток от Ефрат. Тази роля е възложена на сирийската армия, която ще върне граничните служители в зоните, от които войските на Дамаск бяха изтеглени през 2012 г. - в съгласие с кюрдите - във време, когато въстанието срещу Асад набираше скорост. „Не можем да изключим разполагането на армия на северната граница с Турция", признава Елдар Халил, един от представителите на кюрдската делегация, която посети Москва. Но кюрдите настояват някои от тях да бъдат включени на служба в граничната охрана.
Вторият етап ще бъде разпускането на „Сирийските демократични сили“ (СДС) – съюз, съставен от араби, но доминиран от кюрди, които изиграха важан роля в борбата на Запада срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“. Искането е Турция да не нахлува на североизток. Част от членовете на СДС ще влязат в състава на сирийската армия, а останалите ще се върнат към живота на цивилните – например на полицейска служба.
Кюрдите се надяват, че разпускането на СДС няма да доведе до изтегляне на оръжията, дадени им от американците. Страните продължават преговорите, подчертава авторът.
Но, според същия представител, „американците са готови да оставят оръжията на арабските или кюрдските военни, за да се борят с „Ислямска държава". Включително и тежкото въоръжение като противотанкови ракети? Дори ако в крайна сметка попадне в ръцете на сирийската армия?“ Дипломатът на ООН, отговарящ за сирийските преписки, се чуди. Според Reuters американски офицери са препоръчали на Пентагона да остави оръжията на кюрдите до края на борбата им срещу последните твърдини на джихадистите.
Въпросът за ресурсите, по-точно за природните изкопаеми също е включен в пътната карта на кюрдите, но това не е най-критичният момент. Кюрдите не са против връщането на петролните кладенци на сирийското правителство, чиито сили контролират североизточната част на страната. По-трудна точка от преговорите ще бъде запазването на собственото управление - избрания минипарламент и силите за сигурност.
През последните години кюрдите говориха много за автономията на техния регион. И дори ако в тяхната пътна карта изрично се посочва, че искат да живеят в „обединена Сирия”, кюрдите се надяват да запазят част от своята автономия, гарантирана от новата конституция. По този повод миналото лято започнаха преговори със сирийското правителство. Споменава се идеята за предоставяне на специален статут на кюрдите. Въпреки че сирийският външен министър Уалид Муалем заяви, че „не е против” предоставянето на известна автономия на кюрдите, режим в Дамаск все още не вярва много в децентрализацията.Кюрдите разчитат на Русия да убеди Дамаск.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ се готвят да изтеглят войските от Сирия, въпреки споровете с Турция за съдбата на кюрдите

ТАСС: САЩ се готвят да изтеглят войските от Сирия, въпреки споровете с Турция за съдбата на кюрдите

11 Януари 2019 | 01:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американските военни смятат, че разминаването на позициите на Вашингтон и Анкара по отношение на кюрдите може да забави изтеглянето на американските войски от Сирия, но Пентагонът все още се готви да изпълни тези планове, съобщава агенция TACC, позовавайки се на вестник The Wall Street Journal.
По-рано този месец съветникът на президента по националната сигурност Джон Болтън заяви, че американският контингент няма да напусне Сирия, докато Анкара не обещае да се въздържа от удари по кюрдите в тази страна. „Представители на отбраната заявиха, че Пентагонът не е получил нови инструкции и докато това не стане, властите ще продължат да изпълняват плана за изтегляне на войските“, се казва в статията на вестника.
В публикацията се посочва, че първоначално американските власти заявиха готовността си да осигурят изтеглянето на контингента от Сирия в рамките на няколко седмици. В същото време американските военни поискаха за това около четири месеца. Понастоящем във Вашингтон не се посочват точните дати. В статията се отбелязва, че Пентагонът обмисля дали оръжията, които Вашингтон е предоставил преди това на кюрдите, да бъдат оставени в Сирия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Турското унижение на Болтън подчертава трудностите при продажбата на американския план за изтегляне от Сирия

The Washington Post: Турското унижение на Болтън подчертава трудностите при продажбата на американския план за изтегляне от Сирия

9 Януари 2019 | 21:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветникът по национална сигурност на Белия Дом Джон Болтън пътува до Турция тази седмица, за да говори с турските власти да работят заедно по плана на американския президент Доналд Тръмп за изтегляне на военнослужещите от САЩ от Сирия, пише американското издание The Washington Post в материал, представен без редакторска намеса.
Вместо това той бе нахокан.
Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган, който отказа да се срещне с Болтън, го гълча на живо по телевизията във вторник и описа като „сериозна грешка“ коментарите му, с които постави нови условия за американския план за изтегляне, според които Анкара трябва да защити американските кюрдски съюзници. Турция смята кюрдските въоръжени формирования за терористи и обещава да ги нападне веднага, щом американците се изтеглят.
Яростната реакция на Анкара е най-новият проблем около проблемното усилия на Белия Дом да извади 2000 американски войници от Сирия – изтегляне, което Тръмп обяви внезапно миналия месец, без да има подробен план за осъществяването му.
Болтън и държавният секретар Майк Помпео обикалят Близкия Изток, опитвайки се да обяснят мярката и да осигурят подкрепа за нея. Но усилията на администрацията да получат поддръжка вместо това предизвикаха съмнения в плана, изложиха на показ вътрешните разногласия и объркаха американските партньори.
В понеделник в Ерусалим, Болтън изброи „целите“ преди изтеглянето – включително окончателното разгромяване на „Ислямска държава“ (ИД) и осигуряването на защита за сирийските кюрди – което отива далеч отвъд простото твърдение на президента на САЩ, че американските военнослужещи се прибират от Сирия.
„Посланието, което Болтън изпрати от Израел е неприемливо. Ние не можем да го преглътнем“, заяви Ердоган в рамките на речта си пред депутати от неговата партия. Той намекна също, че може да пренебрегне искането на администрацията на Тръмп за отлагане на турската военна операция срещу съюзните на САЩ сирийски кюрди. „Много скоро, ние ще предприемем действия за неутрализирането на терористичните организации в Сирия“, заяви турският лидер.
Администрацията бе отблъсната по подобен начин и на други места във вторник, тъй като американските съюзници прокарваха собствените си приоритети. В Йордания външният министър Айман Сафади посрещна Помпео с благи думи и усмивка, но подчертаваше исканията си САЩ да координират изтеглянето на военнослужещите си от Сирия с регионалните съюзници. Министърът, също така, отхвърли искането на Израел Вашингтон да признае суверенитета на Тел Авив над Голанските възвишения.
Сафади подчерта също позицията на Йордания и други американски съюзници в арабския свят, че предстоящото предложение на САЩ за мир между Израел и Палестина трябва да признава държавата на последните и Източен Ерусалим за тяхна столица.
Междувременно във Вашингтон специалният пратеник на администрацията, натоварен със създаването на американски военен съюз с държави от Персийския залив, подаде оставка вчера. Антъни Зини, който бе назначен на тази длъжност миналата година, заяви, че не е постигнат напредък в разрешаването на ожесточения спор, който разделя страните от Персийския залив, което подкопава перспективите за пакта за сигурността.
Пенсиониран генерал на морската пехота и бивш ръководител на американското централно командване, Зини е последният старши ветеран, който напуска администрацията, след оставката на пенсионирания генерал от морската пехота Джим Матис като министър на отбраната и оттеглянето на пенсиониран армейски генерал Джон Кели като началник на администрацията на Белия Дом.
Най-голямо внимание обаче се отделя на Турция и все по-обърканото обяснение на администрацията за намеренията й в Сирия.
Аарън Щайн, директор за Близкия Изток на Foreign Policy, заяви, че напрежението около сирийската политика на Вашингтон до голяма степен е резултат от това, че персоналът на Тръмп пренебрегва „желанията на президента“.
„Каквото и да си мислите за Доналд Тръмп, той беше много, много ясен, че иска да се изтегли от Сирия. Вместо да се вслушат в това, бюрокрацията по националната сигурност изготвя план, който е разчетен на вечното присъствие на САЩ там. Всички се опитват да интерпретират посланието на президента“. В резултат от това, колебанията на САЩ около Сирия, които обикновено биха се случили не пред очите на обществото, „буквално се виждат от целия свят“, заяви Щайн. Коментирайки твърденията на медиите, че Ердоган е унижил Болтън, като е отказал да се срещне с него, говорителят на американския Съвет за национална сигурност Гарет Маркиз заяви, че посолството на САЩ в Анкара е поискало среща с Ердоган, но тя не е била потвърдена заради други задължения на държавния глава.
Маркиз заяви, че Болтън е имал „продуктивна дискусия“ с говорителя на турския президент Ибрахим Калън по време на срещата, продължила повече от два часа.
В хода на беседата, Болтън е казал на Калън, че статията на Ердоган, публикувана във вторник от New York Times, е неточна и обидна, твърди източник, който разполага с информацията от официално лице, присъствало на срещата от американска страна. В материала си турският президент казва, че Тръмп е „взел правилното решение“ да обяви изтеглянето от Сирия, но се стреми да постави неразумни ограничения на Турция, която може да заеме мястото на САЩ.
Болтън е представил на Калин документ, в който се потвърждава намерението на Тръмп да изтегли американските сили, но също така се настоява за защита на кюрдските бойци, каза неназованият източник относно закритата дипломатическа сесия.
Според позицията на САЩ, американските войници и техните съюзници в Сирия ще продължат борбата срещу остатъците от ИД по време на периода на „организираното“ изтегляне. Въпреки че са дадени заповеди на американските военни да започнат подготовка за изтегляне, силите ще извършват операции срещу джихадистката група до напускането им. За да се предотврати възраждането на ИД, Съединените щати ще запазят неопределени възможности на място за текущи операции.
Заповедта за изтеглянето не включва незабавно заминаване от Сирия на отделния американски гарнизон в Ат Танф, Югоизточна Сирия. Администрацията заяви, че оставащите няколкостотин военнослужещи на САЩ и коалицията осигуряват буфер срещу евентуална експанзия на иранските сили и техните проксита, които подпомагат правителството на сирийския президент Башар Асад.
Делегацията на Болтън, в която участва Джоузеф Дънфорд, председател на началник щабовете на американската армия, Джеймс Джефри, специален пратеник на Белия Дом за Сирия и за коалицията срещу ИД – подчерта, че Вашингтон търси решение чрез преговори на опасенията на Турция и ще сътрудничи с Анкара за освобождаването на въздушното пространство над Североизточна Сирия.
По време на дискусиите Болтън подчерта, че САЩ се противопоставят на всяко турско малтретиране на „Сирийските демократични сили“, които се сражават заедно със САЩ срещу ИД. Но Калън не се отказа от настояването на Турция, че по-голямата част от тези бойци, които са членове на сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“, или YPG, са съюзници на кюрдските сепаратисти в Турция. Той каза, че в Сирия няма да се предприемат никакви офанзивни действия, докато американските сили са там, но Турция е изцяло в правото си да атакува кюрдските "терористи".
Болтън и Помпео настояват всички бойци на СДС, за които се смята, че са 60 хиляди, да останат невредими. Но това не е поставено като формално условие за изтеглянето, твърди източник, запознат със ситуацията. Той твърди, че „определено ще има битка“ между Турция и кюрдските формирования, щом американците напуснат Сирия.
Една възможност е кюрдските сили да се фрагментират, докато се съпротивляват на турската атака. Друга възможност е, че кюрдите да прехвърлят своята лоялност към Асад и неговите руски и ирански поддръжници.
В Йордания във вторник Помпео каза, че заминаването на американските войски няма да засегне приоритетите на САЩ в региона, особено целта да се спре иранската експанзия в Сирия. Повтаряйки забележките, които той направи преди това в интервютата с медиите, Помпео каза, че засиленият, но неопределен, "дипломатически и търговски" натиск ще постигне тази цел. Преди обявяването на оттеглянето на Тръмп, Помпео и Болтън казаха, че американските войски ще останат за неопределено време в Сирия, докато войските, командвани от Иран и техните проксита, не изчезнат.
Държавният секретар заяви, че оглавяваната от САЩ коалиция в региона „е толкова ефективна днес, колкото беше вчера и силно се надявам, че ще продължи да бъде ефективна, и дори по-ефективна, утре. Тук не става въпрос само за конкретна тактика.... Решението на президента за изтегляне на нашите хора от Сирия не влияе по никакъв начин на нашия капацитет да постигаме резултати“ и на продължаващата борба с Иран и ИД, заяви той.
Тръмп подчерта, че страните от региона трябва да допринесат по съществено финансово и военно за постигането на общите цели, тема, която Помпео има намерение да засегне на предстоящите си визити в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирствва, Бахрейн, Кувейт, Катар и Египет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирийски министър е оптимист за преговорите с кюрдите

Reuters: Сирийски министър е оптимист за преговорите с кюрдите

9 Януари 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийски министър изрази оптимизъм в сряда относно преговорите за политическа сделка с кюрдските групи в Дамаск, като посочи, че в разговорите, под егидата на Русия, е постигнат напредък, предава Reuters.
Кюрдските формирования, които контролират обширни територии в Северна Сирия, подновиха контактите си с Дамаск след обявлението на американския президент Доналд Тръмп, че войските на САЩ се изтеглят от региона и предвид много вероятната офанзива на Турция.
Заместник-министърът на външните работи на Сирия Файсал Мекдад заяви пред журналистите, че кюрдите призовават Дамаск да разположи военни части по границата с Турция.
Попитан дали е постигнат напредък в преговорите, дипломатът отбеляза: „Мисля, че винаги трябва да сме оптимисти. Опитът от миналото не е окуражаващ. Но сега въпросът е близко до разрешаване“.
Той изрази одобрението си за скорошните изявления на кюрдски групи, че са част от сирийската държава и нация, като подчерта, че „условията“ са подходящи за тяхното завръщане в страната.
„Ето защо съм оптимист... ние насърчаваме тези политически групи да са откровени в диалога, който се води в момента между тях и сирийската държава и да имат предвид, че нямат алтернатива на това“, заяви Мекдад пред малка група журналисти, включително от „Ройтерс“.
Високопоставен кюрдски политик е заявил пред британската агенция миналата седмица, че групите са представили „пътна карта“ за сделка с Дамаск по време на скорошните им срещи в Министерството на външните работи на Русия в Москва.
Медията коментира, че ако подобна сделка бъде постигната, това ще означава обединение на двете най-големи части от страната, разделени от продължилата осем години война и ще остави само северозападния ъгъл на Сирия в ръцете на антиправителствените бунтовници, подкрепяни от Турция.
„Ройтерс“ обяснява, че приоритетът на кюрдските власти в Северна Сирия е да намерят начин да предпазят региона от Турция, която гледа на кюрдските въоръжени формирования „Отряди за народна самоотбрана“ като на заплаха за националната си сигурност.
„Всички чуждестранни сили ще се изтеглят от Сирия“, категоричен е Мекдад.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Майк Помпео пристигна на необявена визита в Ирак, проведе срещи с политици на Багдад

AFP: Майк Помпео пристигна на необявена визита в Ирак, проведе срещи с политици на Багдад

9 Януари 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Багдад. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който започна обиколка в Близкия Изток, пристигна на необявена предварително визита в Ирак, където проведе среща с представители на управляващите в Багдад, предава AFP.
Помпео е разговарял с председателя на иракския парламент. Агенцията подчертава, че посещението на първия дипломат на Вашингтон в Ирак се случва по-малко от две седмици, след като държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви решението за изтегляне на американския контингент от Сирия. В медиите вече бяха разпространени доклади за предислоциране на американските в бази в Ирак.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Най-близките съюзници на САЩ в Сирия понасят най-голямото си поражение

„Взгляд“: Най-близките съюзници на САЩ в Сирия понасят най-голямото си поражение

9 Януари 2019 | 00:45 | Агенция "Фокус"
Манбидж. Най-близките съюзници на САЩ в Сирия понасят най-голямото си поражение, пише руският вестник “Взгляд“
Американското ръководство продължава да коментира сензационното си решение от края на миналата година - да изтегли американските войски от Сирия. Това решение ще засегне не само позицията на САЩ. Не по-малко важен е фактът, че САЩ всъщност предадоха най-близките си съюзници в Сирия - кюрдите. Каква съдба очаква сирийските кюрди и какви отстъпки ще направят те пред Дамаск?
Арабският вестник Аш-Шарк ал-Аусат съобщи, че кюрдите са предложили план за уреждане на отношенията с Москва и Дамаск. Тя включва прехвърляне на контрол над североизточната част на Сирия на сирийските власти в замяна на признаването на правото на кюрдите на самоуправление. Успоредно с това войските на Асад трябва да гарантират защитата на сирийско-турската граница, т.е. сигурността на кюрдското население. Според вестника Русия, от своя страна, ще действа като гарант за това споразумение.
Неочакваното, емоционално и привидно не напълно логичното решение на Тръмп завари всички неподготвени. Както знаете, на 19 декември домакинът от Белия дом обяви финала на сирийската кампания за САЩ. Практически изляха гнева си върху Тръмп: либерали, консерватори, дори пацифисти и феминистки (кюрдската тема е специална за тях). На следващия ден влиятелният ръководител на Пентагона , четиризвездният генерал Джеймс Матис, подаде оставка, макар да има непоколебим авторитет в армията. Тръмп не е съгласувал решението си с която и да е институция. Държавният департамент, ЦРУ и Пентагона бяха държани на тъмно до последно.
Разбирането на реакцията на американските политици не е трудно - резултатът от изтеглянето на американските войски ще окаже сериозно влияние върху положението в Арабската република. И това ще удари предимно кюрдите, които до скоро бяха съюзници на САЩ в Сирия.

От къде дойде силата на кюрдите

Преди началото на гражданската война в Сирия кюрдите не бяха в много добро положение. От десетилетие страдаха от тормоз от страна на Башар Асад, а още по-рано - от баща му. Много от тях са лишени от гражданство и от право на частна собственост. Някои от тях бяха изгонени в пустинята (така бяха освободени териториите за арабите). Кюрдските публикации бяха забранени и преподаването на националния език беше забранено в училищата.
Парадоксално е, че гражданската война даде шанс на кюрдите. С течение на времето кюрдите се изправиха на крака. Такива важни градове като Манбидж, Африн, Хасака, Ракка, Табка и Тал-Рифат се оказаха под техен контрол или влияние.
Кюрдите наистина са се засилили. Изглежда, че те няма да се задоволят само с естествения обхват на своето съществуване и да се ограничат само до защитата на кюрдските райони. Апетитът, както знаете, идва с яденето. Постепенно тяхното влияние започна да се усеща в провинциите Алепо и Деир ез-Зор. Нещо повече, кюрдите са допринесли значително за разгрома на терористите от „Ислямска държава“ и след като са страдали много от сунитските радикали, те имаха причина за отмъщение, оправдание и подкрепа. Първо, бойните части създадоха зони за сигурност около кюрдите. След това те тривиализираха отмъщението за 2014 г., когато радикалите организираха репресии срещу кюрдското население. По време на клането в Кобани бе убит малкият син на лидера на сирийските кюрди.
Американските войски, т.е. около 2000 военни съветници и морски пехотинци, понастоящем са разположени и на територията на сирийски Кюрдистан. Говорим за провинция Хасака на североизток. С течение на времето американците създадоха поне две военни бази. Американски инструктори и съветници получиха най-модерните оръжия и оборудване, които те предадоха и на кюрдите. Те са обучавали и тренирали кюрдски бойци. С течение на времето кюрдските единици – Отрядите за народна самоотбрана (ОНС) станаха сериозен играч и разшириха териториите си на юг, запад и север до сирийско-турската граница. Кюрдите допринесоха значително за освобождението на сирийската столица на „Ислямска държава“ – Ракка . Сега този град и както и част от едноименната провинция са под контрола на кюрдските единици.
Обширната територия с размер на средна европейска държава започва да се контролира от местните военизирани сили. Създават се администрации, провеждат се местни избори, назначават се областни и селищни управители. Някой дори каза, че кюрдите провеждат публичен експеримент и създават общество, използвайки моделите на Мюри Букчин. Американският социолог е известен с радикалните си леви социални и анархистки възгледи. Кюрдите дават специални правомощия на селските общини и местните власти на микроравнище. На жените бяха дадени много важни ръководни позиции. През 2016 г. беше обявено създаването на федерация под името Рожава. Четвъртият най-голям народ от Близкия изток се възползва от широка автономия.
Това разгневи много хора. Естествено, Дамаск видя това като сепаратизъм на етническа основа. Антагонизмът засили взаимната историческа и антропологична враждебност на арабите и кюрдите.
През лятото на 2018 г. кюрдите проведоха интензивни преговори с Дамаск. Последният изискваше силно намаляване на автономията и достъп до петролните съоръжения в североизточната част (те бяха под контрола на кюрдите). Преговорите не постигнаха успех. На кюрдите им изглеждаше, че Асад иска твърде много. Нещо повече, дори нямаше намек, че американците могат да напуснат Сирия.
Това не се харесва на Русия и Иран. Москва и Техеран разчитат на Дамаск, виждат в официалните власти основния и единствен съюзник, който може да контролира цялата територия на Сирия.
Мотивите на иранците са ясни: историческата неприязън на шиитите към кюрдите. Много по-трудно е да се оцени руската политика в кюрдска посока. Преди няколко години Москва отказа да подкрепи кюрдите. В Москва пристигна солидна делегация от кюрди, водена от техния лидер Салих Муслим. Трябва да се отбележи, че това се случи преди сериозните контакти на кюрдите с американците. Заради идеологически, исторически и геополитически причинни те се обърнаха към Русия, но получиха категоричен отказ от Москва.
Разбира се, това се дължи предимно на енергийни и икономически фактори. Москва по всякакъв начин се стреми да завърши изграждането на газопроводи за Европа, а търговските отношения с Турция не трябва да се отписват. Накратко, Русия взе решение. Коректността на това решение от гледна точка на геополитиката (всичко е ясно с икономиката) може да се съди във времето. Между другото, в средата на декември 2018 г. кюрдската делегация също посети Москва. Но нищо друго, освен съвети да поискат помощ от Дамаск, кюрдите не получиха от Русия.
С други думи, сирийските кюрди бяха „отхвърлени” от всички. Това е всичко. Последните в тази серия бяха, американците. Действията им обаче ще бъдат най-болезнени за кюрдския народ.

Интересът на Турция

Къде може да дойде опасността за кюрдите не е сериозен въпрос, тъй като отговорът е очевиден. Разбира се, Турция разглежда кюрдите на юг, от другата страна на турско-сирийската граница, като заплаха за националната сигурност. От своя страна, кюрдският национализъм, желанието на този народ да създаде държавен център е екзистенциална заплаха за турската държавност. Анкара се страхува от нарастващия кюрдски фактор, считайки кюрдите от Сирия за терористи.
С една дума, има основание да се вярва, че турската армия или поне протурските групи с подкрепата на Анкара могат да започнат офанзива срещу граничните градове, за да изтласкат кюрдите обратно навътре в Сирия. Има още един сценарий: въздушните удари на турските военновъздушни сили към ключовите логистични и инфраструктурни позиции на кюрдите на североизток.
Турция бе в трудна ситуация. Тя не може да бездейства. Съществува много дълбоката вяра на турските стратези в опасността от кюрдите. Министърът на отбраната на Турция отбеляза новата година на границата със Сирия, като заяви, че няма да допусне заплахата от терористи.

Ще им се наложи да отстъпят

И така, какво ще означава оттеглянето на американците от Сирия за кюрдите?
Във всеки случай изтеглянето на войските е труден въпрос. Тръмп каза, че "ще напуснем Сирия след известно време." Според различни оценки този процес ще отнеме около четири месеца. В допълнение, ръководителят на Овалния кабинет подчерта, че Вашингтон ще продължи да защитава кюрдите в Сирия.
Резултатът вече е близо и най-вероятно след няколко месеца ще стане ясно къде ще се обърнат кюрдите. Най-вероятно ще бъде в посока на Дамаск. Това вероятно е по-малкото зло ... Кюрдите вече са отстъпили контрола на Манбидж на Дамаск - и ще трябва да направят допълнителни отстъпки. Ще се наложи да отстъпят арабските райони, които са зона за сигурност на територията на кюрдите. Дамаск също отдавна изисква интеграцията на част от кюрдските бойци в редовната сирийска армия. И накрая, достъп до най-важното - до петрола на североизток.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хюриет”: Анкара към Вашингтон: Турция трябва да бъде първият ви съюзник; една нощ из невиделица можем да влезем в Сирия

„Хюриет”: Анкара към Вашингтон: Турция трябва да бъде първият ви съюзник; една нощ из невиделица можем да влезем в Сирия

8 Януари 2019 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик (доскорошен министър на закритото Министерство по европейските въпроси и главен преговарящ на Турция с ЕС – бел. на „Фокус”) критикува остро САЩ заради тяхната подкрепа за сирийските кюрди, пише вестник „Хюриет”.
„Когато говори за съюзници, Вашингтон трябва да има предвид на първо място Турция. Голямо пречупване и разочарование обаче е споменаването и цитирането на „ДАЕШ като съюзник”. Който казва на държавата Република Турция „да не закача кюрдите”, първо да се погледне в огледалото. Да си припомни безчинствата и жестокостите на кюрдите. Държавата Република Турция е приятел и на кюрдите, и на арабите, и на туркоманите в района. Историята показва, че през повечето време единственият приятел на тези народи е била именно Турция. Необходимо е никога да не се забравя следното: Никой, ама наистина никой, не може да дава уроци на Република Турция да се грижи и защитава нашите кюрдски братя. Най-големият приятел, даже единственият приятел на кюрдите, е точно Република Турция. Въпросите за сигурността на Турция не могат да бъдат отлагани във времето под каквато и да е форма; да се играе с това и да се протака процесът; да се водят пазарлъци по тази тема. Една нощ внезапно можем да влезем там (подразбира се – провеждане на трета турска военна операция в Сирия – бал. на „Фокус”).”, предупреждава говорителят на ПСР, цитиран от „Хюриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Star Lebanon: Настъпление на джихадисти поставя под въпрос сделката между Москва и Анкара за Идлиб

Daily Star Lebanon: Настъпление на джихадисти поставя под въпрос сделката между Москва и Анкара за Идлиб

8 Януари 2019 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Настъпление на групировката „Хаят Тахрир аш Шам“ (ХТШ) във вторник срещу подкрепяните от Турция сирийски бунтовници в провинция Идлиб се приближава все по-близо до фронтовата линия с правителствените сили, заявиха представител на групировката и на активистка група, пише електронното издание Daily Star Lebanon.
Настъплението поставя под въпрос съдбата на постигнатото през септември споразумение за установяване на демилитаризирана зона в северозападната сирийска провинция между Турция и Русия, което предотврати офанзивата на сирийската армия в Идлиб, посочва изданието.
Медията посочва, че ХТШ, сирийският клон на „Ал Кайда“, разширява властта си над бунтовническия анклав, който включва провинция Идлиб и съседни части от провинции Алепо, Хама и Латакия.
Основните бунтовнически сили, подкрепяни от турците, Националната армия, се разполагат по фронтове близо до бойците, за да отблъснат всяко ново настъпление към тях.
Говорителят на Националната армия майор Юсеф Хамуд заяви, че терористите от ХТШ са завзели четири села в равнината Ал Габ от вражески бунтовнически групировки във вторник.
„Призоваваме (бунтовническите фракции) в Идлиб да започнат операция, с която да се опитаме да отворим нов фронт и да ги освободим от част от натиска върху тях“, заяви той.
По неговите думи, бойците от ХТШ, които са започнали офанзивата си миналата седмица, се готвят да се отправят към ключовите населени места Ариха и Маарат ал Нуман в Идлиб.
Базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права съобщи, че в равнината ал Габ се води ожесточено сражение. ОТ там твърдят, че ако ХТШ везмат Ариха, Маарат ал Нуман и още няколко села между тях, те ще имат фактически контрол върху провинцията.
Боевете се водят и в буферната зона, установена по фронтовите линии с руско-турската сделка, съобщават местен жител и Обсерваторията.
Жител на Сал ал Габ заяви, че подкрепяните от Турция фракции „нямат друг избор освен да се бият до смърт“.
„Фракциите са затворени в много малък район“. Постиженията на ХТШ са принудили цивилни граждани да бягат към правителствените територии, добави още жителят.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Times: Майк Помпео започна близкоизточна обиколка, на която ще увеличава натиска върху Иран

Washington Times: Майк Помпео започна близкоизточна обиколка, на която ще увеличава натиска върху Иран

8 Януари 2019 | 18:34 | Агенция "Фокус"
Аман. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп ще удвои търговските и дипломатическите си усилия през идните седмици за „поставяне на истински натиск върху Иран“, заяви държавният секретар Майк Помпео в началото на близкоизточната си обиколка във вторник, пише електронното издание на вестник Washington Times.
Помпео ще се срещне със съюзниците на САЩ в региона, включително Йордания, Египет и няколко страни от Персийския залив, с които ще координира кампанията срещу Техеран.
Изданието отбелязва, че обиколката идва на фона на объркването около противоречащите си изявления, идващи от високопоставени американски официални лица и президента Тръмп във връзка с планирането изтегляне на войските на САЩ от Сирия. Държавният глава направи изненадващото обявление миналия месец, когато заяви, че около две хиляди военнослужещи, сражаващи се заедно със сирийските кюрдски съюзници в Североизточна Сирия срещу екстремистите от „Ислямска държава“, скоро ще бъдат изтеглени. Той не даде подробности, като например сроковете, оставяйки обърканите партньори на САЩ в региона да се състезават за влияние около условията на изтеглянето.
Помпео твърди, че планираното напускане на Сирия няма да усложни анти-иранската кампания на администрацията. Той каза, че съюзниците на САЩ в региона, включително Йордания, са съгласни, че Техеран представлява „огромен риск“ за Близкия Изток.
„Решението на президента да изтегли нашите хора от Сирия по никакъв начин не оказва влияние върху капацитета ни да постигнем това“, подчерта дипломатът на съвместна пресконференция с колегата си от Йордания Айман Сафади. „Ще видите през следващите дни и седмици, че удвояваме не само дипломатическите, но и търговските си усилия да поставим под истински натиск Иран и да постигнем това, което определихме за тях през май“.
Посещението на Помпео започна, когато американският съветник по националната сигурност Джон Болтън трябваше да напусне Турция, без да се срещне с президента Реджеп Тайип Ердоган – очевидно заради разногласия относно кюрдските бойци в Сирия.
Официални представители на САЩ заявиха, че се очаква двамата да се консултират във вторник относно съдбата на свързаните със САЩ кюрди в Сирия, като част от дискусиите за изтеглянето на американските войски.
Говорителят на Съвета по национална сигурност Гарет Маркис заяви, че на американските официални лица е казано, че Ердоган е оправдал отказа си да се срещне с Болтън с реч пред парламента във връзка с предстоящите местни избори в Турция.
Изданието припомня, че през ноември САЩ възстанови санкциите срещу Иран, които бяха вдигнати след подписването на ядреното споразумение със Западните сили през 2015 година. Ограничителните мерки обхващат иранското корабоплаване, финансовия и енергийния сектори. Те са вторият кръг санкции на администрацията, след излизането от ядреното споразумение през май.
По-късно във вторник Помпей се срещна с краля на Йордания Абдула II в кралския дворец в столицата на Аман.
Помпео е споменал пред монарха, че по-късно във вторник президентът Тръмп ще произнесе реч от Овалния офис.
„Той ще направи редица забележки“, каза Помпео за президента. „За първи път от две години говори от Овалния кабине. Ще бъде за границата, най-вече южната ни граница. Видях една ранна верси. Той ще направи много новини“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Борбата на сирийските кюрди срещу "Ислямска държава" е една огромна лъжа

Реджеп Таийп Ердоган: Борбата на сирийските кюрди срещу "Ислямска държава" е една огромна лъжа

8 Януари 2019 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. „Много скоро“ Турция ще предприеме действия за ликвидирането на терористите на сирийска територия, заяви президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган във вторник, цитиран от електронното издание на вестник Yeni Safak.
Анкара не може да приеме скорошните коментари на съветника по национална сигурност на Белия Дом Джон Болтън, че Турция трябва да се съгласи да защитава „кюрдските съюзници“ на Вашингтон в Сирия, подчерта турският лидер.
В изказване пред депутатите от управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ в парламента на Турция, той посочи, че Болтън е направил „сериозна грешка“ като е поставил нови условия за изтеглянето на САЩ от Сирия и че Турция никога няма да направи компромис по въпроса за терористите от сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“.
„Твърденията, че Турция се цели в сирийските кюрди са непочтени, грозни, вулгарни и клеветнически“, заяви Ердоган.
Изданието припомня, че в неделя Болтън каза, че САЩ няма да изтеглят войските си от Североизточна Сирия, докато турското правителство не гарантира, че няма да атакува "кюрдски бойци", имайки предвид терористичната група YPG/PKK.
В продължаващата 30 години въоръжена кампания на ПКК срещу Анкара са загинали повече от 40 хиляди души, припомня вестникът и посочва, че ОНС са сирийската издънка на ПКК.
Анкара обяви, че планира трета контратерористична операция в Сирия срещу кюрдските формирования.
Ердоган пък подчерта, че Турция е решена да елиминира „терористичния коридор“ в Северна Сирия, като добави, че Турция не прави разлика между терористичните групировки.
„За Турция няма разлика между ПКК, ОНС, ПДЕ (Партията на демократическото единство) и „Ислямска държава“, обясни президентът.
„Борбата на ОНС срещу „Ислямска държава“ е една огромна лъжа“, добави той.
Той каза, че подготовката на Турция за изкореняване на „Ислямска държава“ в Северна Сирия
„заедно с други терористични организации е в ход“.
„Много скоро ще действаме, за да неутрализираме терористичните групировки в Сирия. И ще елиминираме други терористични групи, които биха могли да ни попречат да направим това", добави Ердоган.
Той каза, че Турция винаги е уважавала съюзниците си, като добави, че страната му очаква същото отношение от своите съюзници.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция призова САЩ да вземат дадените на сирийските кюрди оръжия

AFP: Турция призова САЩ да вземат дадените на сирийските кюрди оръжия

8 Януари 2019 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Във вторник Турция призова САЩ да си вземе обратно оръжията, дадени на сирийските кюрдски формирования в рамките на борбата срещу „Ислямска държава“, заяви говорителят на турския президент, цитиран от AFP.
„Очакваме всички оръжия, които бяха дадени, да бъдат отнети“, заяви Ибрахим Калън пред журналистите в Анкара след срещата си със съветника на Белия Дом по национална сигурност Джон Болтън.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хюриет”:  Ердоган отказа да се срещне с Джон Болтън – не се налагало, а и бил много зает

„Хюриет”: Ердоган отказа да се срещне с Джон Болтън – не се налагало, а и бил много зает

8 Януари 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отговори на журналистически въпроси защо не се е срещнал с Джон Болтън, съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп, информира вестник „Хюриет”. „Всъщност неговият събеседник и колега е говорителят на Президентството Ибрахим Калън. Следователно, точно той трябваше да се срещне с Джон Болтън (срещата се проведе в Президентския дворец „Бештепе” и продължи 2 часа и 10 минути, веднага след нея в ранния следобед Джон Болтън напуска Анкара – бел. на „фокус”). … Ако ние бяхме счели за необходимо, можехме да кажем „Да” на подобно искане. Не се наложи; още повече че в момента ние сме твърде заети. Това обаче не трябва да се оценява като някаква критика. … Аз във всеки един момент мога да разговарям с президента на САЩ Доналд Тръмп.”, обяснява Ердоган, цитиран от „Хюриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган в статия за The New York Times: Турция може да защити интересите на САЩ и сирийците

Реджеп Таийп Ердоган в статия за The New York Times: Турция може да защити интересите на САЩ и сирийците

8 Януари 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Таийп Ердоган написа статия за американския вестник The New York Times по повод предстоящото изтегляне на армията на САЩ от Сирия, в която обеща, че няма допусне победа на терористите и ще защитава интересите на Вашингтон и сирийците в близкоизточната страна. Материалът е представен без редакторска намеса.
„Президентът Тръмп взе правилното решение да се изтегли от Сирия. Изтеглянето обаче трябва да бъде осъществено внимателно и в сътрудничество с правилните партньори, които могат да защитят интересите на САЩ, международната общност и сирийския народ.Турция, която има втората по големина постоянна армия в НАТО, е единствената страна, която има силата и отдадеността, за да изпълни тази задача.
През 2016-а Турция стана първата страна, която разгърна сухоземни военни части за борба с т.нар. „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия. Нашата военна интервенция прекъсна достъпа на групата до границите на НАТО и възпрепятства способността им да извършват терористични атаки в Турция и Европа.
За разлика от операциите на коалицията в Рака и Мосул, които разчитаха до голяма степен на въздушни удари, които бяха осъществявани без да се отчитат жертвите сред гражданското население, турската армия и бойците от „Свободната сирийска армия“ (ССА) обикаляха от врата на врата, за да изкоренят бунтовниците от Ал Баб, бивша крепост на т.нар. ИД.
Нашият подход остави основната инфраструктура на града до голяма степен непокътната и направи възможно животът да се върне към нормалното в рамките на няколко дни. Днес, децата отново ходят на училище, финансирана от Турция болница лекува болните, а нови бизнес проекти създават работни места и укрепват местната икономика. Тази стабилна обстановка е единственият лек срещу тероризма.
Турция е решена да разгроми т.нар. ИД и други терористични групи в Сирия, защото турският народ е добре запознат със заплахата от насилствен екстремизъм. През 2003 г., когато станах премиер, координираните атаки на Ал Кайда отнеха десетки животи в Турция.
Неотдавна, терористите от т.нар. ИД се прицелиха в нашите граждани, нашия начин на живот и всеобхватния, умерен мироглед, който нашата цивилизация представлява. Преди няколко години терористичната групировка ме нарече „коварен Сатана“. Видяхме ужаса в лицата на хилядите християни и язиди, които потърсиха убежище в Турция, когато тези терористи дойдоха за тях в Сирия и Ирак.
Казвам това отново: Няма да има победа за терористите. Турция ще продължи да прави каквото трябва, за да обезпечи собствената си сигурност и тази на международната общност.
Във военно отношение, т.нар. ИД е победена в Сирия. Въпреки това ние сме дълбоко загрижени, че някои външни сили могат да използват остатъците на организацията като извинение за намеса в вътрешните работи на Сирия.
Военната победа срещу терористичната група е само първата стъпка. Урокът от Ирак, където се е родила тази терористична група, е, че преждевременните декларации за победа и безразсъдните действия, които те стимулират, създават повече проблеми, отколкото решават. Международната общност не може да си позволи да направи същата грешка и днес.
Турция предлага цялостна стратегия за премахване на основните причини за радикализацията. Искаме да гарантираме, че гражданите няма да се чувстват несвързани с правителството, терористичните групи няма да се възползват от оплакванията на местните общности и обикновените хора ще могат да разчитат на стабилно бъдеще.
Първата стъпка е да се създадат стабилизационни сили с бойци от всички части на сирийското общество. Само един разнообразен орган може да служи на всички сирийски граждани и да донесе закон и ред в различни части на страната. В този смисъл бих искал да подчертая, че нямаме спор със сирийските кюрди.
В условията на война много млади сирийци нямаха друг избор, освен да се присъединят към ОНС/ ПДЕ (сирийските кюрдски Отряди за народна самоотбрана и Партията за демократическо единство), сирийският клон на ПКК (Работническата партия на Кюрдистан,която Турция и Съединените щати смятат терористична организация. Според Human Rights Watch, бойците от ОНС са нарушили международното право, като са набирали деца.
След изтеглянето на САЩ от Сирия ще извършим интензивен процес на проверка и събирнае на децата войници с техните семейства и ще включим всички бойци, които нямат връзки с терористични организации, в новите стабилизационни сили.
Осигуряването на адекватно политическо представителство за всички общности е друг приоритет. Под контрола на Турция сирийските територии, които са под контрола на ОНС, или т.нар ИД, ще бъде управлявана от народно избрани съвети. Лица, които нямат връзки с терористични групи, ще имат право да представляват своите общности в местните власти.
Местните съвети в предимно кюрдските части на Северна Сирия до голяма степен ще се състоят от представители на кюрдската общност, като същевременноще гарантират, че всички други групи ще имат справедливо политическо представителство. Турските служители със съответния опит ще ги съветват по общинските въпроси, образованието, здравеопазването и спешните служби.
Турция възнамерява да сътрудничи и координира действията си с нашите приятели и съюзници. Ние бяхме тясно свързани с процесите в Женева и Астана и сме единствената заинтересована страна, която може да работи едновременно със САЩ и Русия. Ние ще градим върху тези партньорства, за да си свършим работата в Сирия.
Време е всички заинтересовани страни да обединят усилията си, за да сложат край на терора, разгърнат от ИД, враг на исляма и мюсюлманите по света, и да запазят териториалната цялост на Сирия. Турция е доброволец да поеме това тежко бреме в критичен момент в историята. Разчитаме на международната общност да застане зад нас.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Остро послание на Ердоган към САЩ: Операцията на турската армия в Сирия е съвсем скоро

„Джумхуриет”: Остро послание на Ердоган към САЩ: Операцията на турската армия в Сирия е съвсем скоро

8 Януари 2019 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган говори на заседание в Меджлиса на Парламентарната група на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на тема Сирия, предаде вестник „Джумхуриет”. Ердоган критикува много остро Джон Болтън, съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп; с което визира предстояща операция на турските въоръжени сили в района източно от река Ефрат в Сирия. „Общо взето сме приключили подготовката си тази операция. Съвсем скоро ще предприемем решителни действия за обезвреждане на терористичните организации на територията на Сирия.”, предупреждава Ердоган, цитиран от „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Ердоган: Турция има план за осигуряване на мира в Сирия – за да защити своята сигурност и благоденствието на международната общност

„Джумхуриет”: Ердоган: Турция има план за осигуряване на мира в Сирия – за да защити своята сигурност и благоденствието на международната общност

8 Януари 2019 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган публикува статия във вестник New York Times, посветена на позициите и намеренията на Анкара по отношение на Сирия, пише вестник „Джумхуриет”.
„Турция има план за осигуряване на мира в Сирия. Тръмп взе правилно решение за изтегляне от Сирия. Анкара е решителна в намерението си да ликвидира терористичните групи в Сирия. Турция ще предприеме стъпките, които трябва да предприеме за свята собствена сигурност. … Още един път казвам: В Сирия няма да има победа за терористите. Турция ще продължи да прави всичко, което е необходимо за гарантиране на своята собствена сигурност и в интерес на благоденствието на международната общност. Изтеглянето на САЩ от Сирия трябва да бъде внимателно планирано и осъществено в сътрудничество с правилните партньори.”, посочва Ердоган в New York Times, цитиран от „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Турция за американските бази: „Дайте ги, или ги унищожете“

Reuters: Турция за американските бази: „Дайте ги, или ги унищожете“

8 Януари 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. По време на преговорите във вторник Турция ще поиска от официалните американски лица базите на САЩ в Сирия да бъдат предадени на Анкара, или да бъдат унищожени, съобщи вестник Hurryiet, предава Reuters, като коментира, че това искане може да усложни разговорите около американското изтегляне от Сирия.
Британската агенция припомня, че във вторник се очаква съветникът по национална сигурност на САЩ Джон Болтън да разговаря с турския си колега Ибрахим Калън, няколко дни, след като американецът добави като условие за изтеглянето на САЩ, Турция да се съгласи да защитава сирийските кюрдски формирования, които са съюзници на Вашингтон, но са смятани за терористи от Анкара.
„Дайте ги, или ги унищожете“, гласи заглавието на материал на вестник Hurryiet, който се отнася до оставащите 22 американски военни бази в Сирия. В него се цитират неназовани източници, които са посочили, че Турция няма да приеме Вашингтон да ги остави на сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС).
Висш турски служител по сигурността каза на Ройтерс миналата седмица, че Вашингтон трябва да позволи на Турция да използва своите бази в Сирия.
Тъй като напрежението около решението на Тръмо за изтегляне на американските войски от Сирия се увеличава, не беше ясно дали Болтън ще се срещне с президента Реджеп Тайип Ердоган.
В делегацията на Болтън бяха също председателят на Съединените щабове генерал Джоузеф Дънфорд и специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри.
Калън е говорител на Ердоган и заместник-ръководител на турския съвет за сигурност и външна политика.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ердоган увери Тръмп, че подкрепяните от САЩ сили в Сирия ще бъдат защитени

ТАСС: Ердоган увери Тръмп, че подкрепяните от САЩ сили в Сирия ще бъдат защитени

8 Януари 2019 | 05:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган увери Доналд Тръмп в готовността на Анкара да гарантира сигурността на силите в Сирия, които са подкрепяни от Вашингтон. Това заяви държавният секретар Майкъл Помпео в интервю за телевизионния канал на CNBC, предава агенция TACC.
Държавният секретар беше попитан дали САЩ вярват, че турската страна няма да удари кюрдите в Сирия. „Президентът Ердоган, когато той и президентът Тръмп обсъдиха как трябва да бъде положението, пое ангажимент, че турците ще продължат кампанията срещу „Ислямска държава“, след нашето напускане и ще гарантират сигурността на всички, които се биха с нас и помогнаха в борбата срещу терористичната групировка“, каза Помпео.
„Ето защо съветникът Болтън ще бъде там днес или утре, за да се консултира с турската страна за това как ще направим това в светлината на изтеглянето на САЩ“, добави държавният секретар.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ информираха съюзниците как ще напуснат Сирия

РИА Новости: САЩ информираха съюзниците как ще напуснат Сирия

8 Януари 2019 | 05:05 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ информираха подробно своите съюзници за това как ще се осъществи изтеглянето на американските войски от Сирия, съобщи държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който започва обиколка на Близкия изток, предава РИА Новости.
Така Помпео отговори на въпроса на френски журналист, който каза, че французите имат много въпроси за американската стратегия за излизане от Сирия.
В средата на декември 2018 г. Тръмп обяви победа над „Ислямска държава“ в Сирия, отбелязвайки, че това е единствената причина за престоя на американските военни в страната. По-късно говорителят на Белия дом Сара Сандърс съобщи, че Съединените щати започват да изтеглят войските от Сирия, но победата над групировката не означава края на коалицията.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Помпео заяви, че САЩ са унищожили „Ислямска държава“ на 99%

ТАСС: Помпео заяви, че САЩ са унищожили „Ислямска държава“ на 99%

8 Януари 2019 | 04:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати са унищожили терористичната групировка „Ислямска държава“ на 99%. Това изявление бе направено от държавния секретар Майкъл Помпео пред репортери на борда на самолета, който се отправи към Аман (Йордания). Стенограмата от разговора беше разпространена от Държавния департамент, предава агенция TACC.
„Ликвидирахме 99% от самопровъзгласилия се халифат... Всеки материал за новини трябва да започне с това. Съгласни ли сте?“- обърна се към журналистите ръководителя на американската дипломация.
„Някой оспорва ли тези факти? Това беше изключително успешна кампания“, отбеляза държавният секретар. Нито един от присъстващите журналисти не оспори твърденията на Помпео.
Той потвърди, че в предстоящата си реч в Кайро ще критикува действията на иранските власти.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тръмп и Макрон обсъдиха плана за изтегляне на САЩ от Сирия

ТАСС: Тръмп и Макрон обсъдиха плана за изтегляне на САЩ от Сирия

8 Януари 2019 | 02:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп обсъди плановете за изтегляне на войските от Сирия в разговор с френския президент Еманюел Макрон, съобщава агенция TACC.
„Лидерите на двете страни обсъдиха ситуацията в Сирия, като потвърдиха общия ангажимент за унищожаването на групировката „Ислямска държава“, както и плановете за решително, целенасочено и координирано изтегляне на американски войски от Сирия“, заявиха от Белият дом.
Информацията събеседниците са подчертали, че „всяка нова употреба на химическо оръжие в Сирия е неприемлива“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Пентагонът увери, че изтеглянето на американските войски от Сирия няма да бъде произволно

ТАСС: Пентагонът увери, че изтеглянето на американските войски от Сирия няма да бъде произволно

8 Януари 2019 | 01:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Изтеглянето на американските войски от Сирия има утвърдени стандарти и няма да бъде произволно. Това се посочва в изявление на Пентагона, съобщава агенция TACC.
Щабът на операция „Непоколебима решителност“ има утвърдена рамка за изтеглянето на войските от Сирия и в момента осъществява това изтегляне“, заяви американското министерство на отбраната. „Тази рамка се основава на съществуващите реалности и няма да доведе до изтеглянето на войските да бъде с произволен характер“, се казва в документа.
На 19 декември американският президент Доналд Тръмп обяви решението да започне изтеглянето на американски войски от Сирия. Той обясни това с факта, че победата над терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия е достигната и, че борбата срещу терористите е единствената причина, поради която американските военни са там.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Помпео: Изтеглянето на войски от Сирия означава промяна в американската тактики в борбата срещу „Ислямска държава“ и Иран

ТАСС: Помпео: Изтеглянето на войски от Сирия означава промяна в американската тактики в борбата срещу „Ислямска държава“ и Иран

7 Януари 2019 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Изтеглянето на американските войски от Сирия означава, че Вашингтон променя тактиката в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, както и в борбата срещу Иран. Това заяви държавният секретар Майкъл Помпео в интервю за CNBC, предава агенция TACC.
„Имаше много шум покрай изтеглянето на войските от Сирия“, - заяви ръководителят на американската дипломация. Както обясни той, по време на предстоящото пътуване до Близкия изток, той ще увери съюзниците и партньорите, че стратегията на САЩ не се е променила. „Що се отнася до нашето отношение към поражението на „Ислямска държава“ по целия свят, стратегията ни за противодействие на Иран не се е променила“, заяви той. Както добави Помпео, Съединените щати „все още имат за цел да сложат край на враждебното влияние“ на Иран.
„Говорим за промяна на тактиката - ние изтегляме 2 хиляди войници - но целите, които преследвахме през 24-те месеца на сегашната администрация, останаха напълно същите“, отбеляза държавният секретар. Както той обясни, САЩ „ще продължат да укрепват съюзите“ в региона, за да изпълнят тези цели.
Външното министерство разпространи информацията, че Помпео ще посети Бахрейн, Египет, Йордания, Катар, Кувейт, Обединените арабски емирства, Оман и Саудитска Арабия от 8 до 15 януари по време на турне в Близкия изток. Ръководителят на американската дипломация планира да обсъди както въпросите на двустранните отношения с изброените държави, така и регионалния дневен ред и борбата с тероризма.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Изтеглянето на САЩ от Сирия трябва да се извърши по благоразумен начин

Доналд Тръмп: Изтеглянето на САЩ от Сирия трябва да се извърши по благоразумен начин

7 Януари 2019 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп се опита да сложи край на опасенията за рязко изтегляне на американските военнослужещи от Сирия, заявявайки, че борбата срещу групировката „Ислямска държава“ не е приключила и че оттеглянето ще бъде направено по „благоразумен" начин, предава AFP.
„Ще напуснем с благоразумно темпо, като в същото време продължаваме да се борим с „Ислямска държава“ и да правим всичко останало, което е разумно и необходимо!", написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.
Лидерът на Белия дом попадна под натиск от страна на Вашингтон и в съюзническите столици след изявлението си, че смята „Ислямска държава“ за победа и поради тази причина ще изтегли американския контингент от Сирия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: САЩ предислоцират войски, изтеглени от Сирия, до военни бази в Киркук

Yeni Safak: САЩ предислоцират войски, изтеглени от Сирия, до военни бази в Киркук

7 Януари 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Вашингтон планира да задържи част от войските, които ще бъдат изтеглени от Сирия в американските военни бази в северния иракски град Киркук, съобщава турският вестник Yeni Safak.
Говорейки екскслузивно пред изданието, бившият иракски полковник от армията Вадала Нафи разкри, че американските войски, които вече са били изтеглени от Сирия през Ирак през последните няколко седмици, са били прехвърлени в американски военни бази в Киркук.
Въпросните американски части са предислоцирани в авиобаза Киван в Киркук и в базата Айн ал-Асад в Анбар. Разместването на военнослужещите на САЩ е част от „американския заговор“ за разпалване на вътрешни бори в страната, твърди друг източник на изданието - бившия депутат Набил Харбул.„Целите са Багдад и Дамаск, за да се свърже алиансът Израел-ОАЕ-Саудитска Арабия", посочи Харбул. „Те работят за поляризиране на населението по линиите араби-кюрди, туркмени-кюрди, шийти-сунити", поясни иракчанинът.
Според лидера на Иракския тюркменски фронт Йомер Бейоглу ходът на Вашингтон за пренасочване на войските си към Киркук е с цел контролиране на тръбопроводите, които изпомпват 400 000 барела в Иран, и е последният опит на Вашингтон да предаде контрола над Мосул и Талафар на пешмергите. Бейоглу предупреди за спокойствие преди бурята в региона, като се позовава на американския план за обсада на районите Киван и Ал Багара.
Миналия месец Тръмп обяви решението си да изтегли две хилядите американски войници от Сирия, предизвиквайки критики от страна на много съюзници и съветници по сигурността, включително и такива от своя кабинет. След съобщението министърът на отбраната Джеймс Матис подаде оставка.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Ибрахим Калън: Твърденията, че Турция се насочва към кюрдите са неразумни

Anadolu Agency: Ибрахим Калън: Твърденията, че Турция се насочва към кюрдите са неразумни

7 Януари 2019 | 00:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. В отговор на забележките на американския съветник по националната сигурност Джон Болтън, говорителят на турския президент определи като „неразумни“ твърденията, че Турция се насочва към кюрдите, тъй като страната се бори с терористите от „Ислямска държава“, ПКК и „Народни отряди за защита“.
В изявление Ибрахим Калън заяви: „Проблемът е, че ПКК и „Народни отряди за защита“ полагат усилия за установяване на ред, като потискат кюрдите, които не им се подчиняват, и техните терористични действия срещу нашата страна“.
„Няма съмнение, че терористична група не може да бъде съюзник на САЩ“, каза Калън.
По-рано Болтън заяви, че САЩ няма да изтеглят войски от североизточна Сирия, докато турското правителство не гарантира борбата с „Ислямска държава“ и, че няма да атакува „кюрдски бойци“, имайки предвид терористичната група ПКК.
Калън подчерта, че целта на Турция в борбата срещу тероризма е да осигури национална сигурност и да осигури мир и стабилност в региона.
Той отбеляза, че Турция е единствената държава-членка на НАТО, която се противопоставя на терористичната група ПКК и нейните сирийски клонове, както и на другите терористи от „Ислямска държава“ и ФЕТО.
Президентският говорител заяви, че страната ще се координира със своите съюзници и страните от региона в борбата срещу тероризма, като същевременно решително ще прилага политиките, необходими за националната сигурност.
Принципът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че „ние ще бъдем както на полето, така и на масата“, ясно обяснява, че военните и дипломатическите средства винаги са отворени за националните интереси, каза Калън.
Той подчерта, че целта на Турция е да изчисти Сирия от всички терористични групи, да защити нейната териториална цялост и да предостави политически и социални условия за безопасното завръщане на сирийците в тяхната страна чрез защита на живота на цивилните.
„Неуважително е към нашите кюрдски братя да се твърди, че те са представени от терористична група“, добави президентският говорител.
Калън каза, че целта на Турция, докато се бори срещу ПКК и нейните сирийски клонове, е „да спаси кюрдите от тиранията и потисничеството на тази терористична група и да гарантира тяхната безопасност на живота и собствеността“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп заяви, че никога не е обещавал бързо изтегляне на войските от Сирия

ТАСС: Доналд Тръмп заяви, че никога не е обещавал бързо изтегляне на войските от Сирия

6 Януари 2019 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп заяви, че никога не е давал обещание за бързо изтегляне на американските войски от Сирия и отказа да даде пред журналистите конкретна времева рамка за изпълнение на решението, обявено през декември, предава руската информационна агенция TACC.
„Изтегляме войските от Сирия… никога не съм казвал, че ще направим това бързо“, заяви Тръмп.
По-рано американската телевизия NBC съобщи, че САЩ може да оставят част от военнослужещите си в южната част на Сирия за неопределено време, въпреки решението на Тръмп за пълно изтегляне на контингента. Вашингтон обаче може да изслуша мнението на държави като Израел и Йордания, преди да вземе решение за базата в ат-Танф, където са разположени няколкостотин американски и съюзнически военнослужещи. Тази информация се потвърждава и от агенция Bloomberg.
Съветникът на Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън е на посещение в Израел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Джон Болтън увери, че американските войници ще останат в Сирия, докато не бъде гарантирана сигурността на кюрдите

Bloomberg: Джон Болтън увери, че американските войници ще останат в Сирия, докато не бъде гарантирана сигурността на кюрдите

6 Януари 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Ерусалим/Вашингтон. Силите на САЩ ще останат в Североизточна Сирия, докато Турция не се съгласи да не преследва кюрдите. Това обяви съветникът на Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, предава Bloomberg.
„Не смятаме, че турците трябва да предприемат военни действия, които не са напълно съгласувани и договорени със САЩ", заяви Болтън пред репортери в Израел преди срещата му в Турция с президента Реджеп Тайип Ердоган, която ще се състои в понеделник. „Така че те не застрашават нашите войски, но също така, че трябва да отговорят на изискването на президента, съгласно което сирийските опозиционни сили, които се биха с нас, да не бъдат застрашени", подчерта Болтън.
Болтън разговаря с репортери в Еруслим преди срещите му израелски политици и представители на разузнавателните служби. По-късно в неделя той ще разговаря с премиера на Израел Бенямин Нетаняху.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Джон Болтън разясни „условията“ за изтеглянето на американските военни в Сирия

The New York Times: Джон Болтън разясни „условията“ за изтеглянето на американските военни в Сирия

6 Януари 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Тел Авив. Джон Болтън, съветник по националната сигурност на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, заяви в неделя, че изтеглянето на американските военни от Североизточна Сирия е обусловено от победата над близкоизточната радикална групировка „Ислямската държава“ и от гарантирането на страна на Турция на сигурността на кюрдските бойци, свързани с Вашингтон, отбелязва популярният вестник The New York Times.
Болтън, който отпътува за Израел, за да успокои съюзника на Тръмп, подчерта, че няма график за изтегляне на американските сили от близкоизточната страна, но настоя, че САЩ нямат неограничен ангажимент в Сирия.
„Има цели, които искаме да постигнем, това е условие за изтеглянето. Графикът се определя от политическите решения, които трябва да изпълним", поясни Болтън пред репортери в Ерусалим.
Тези условия, съгласно думите му, включват окончателната победа над джихадистите в Сирия и и защитата на кюрдските милиции, които се сражаваха заедно с американските войски срещу екстремистката групировка.
Коментарите на Болтън отбелязват първото публично потвърждение, че изтеглянето е забавено, тъй като Тръмп е изправен пред сериозни критики от съюзници и оставката на министъра на отбраната Джеймс Матис за политиката, която трябваше да бъде проведена в рамките на седмици.
В средата на декември Тръмп обяви, че САЩ ще изтеглят всичките си две хиляди военнослужещи от Сирия. Решението му породи страхове за изчистването на пътя за турско нападение срещу кюрдски бойци в Сирия, които се сражават заедно с американските войски срещу екстремистите от „Ислямска държава“.
Болтън, който ще пътува в Турция в понеделник, заяви, че САЩ настояват нейните кюрдски съюзници да бъдат защитени от всяка планирана турска офанзива. Очаква се той да отправи официално предупреждение към турския президент Реджеп Тайип Ердоган в рамките на посещението му в страната. „Не смятаме, че турците трябва да предприемат военни действия, които не са напълно съгласувани със САЩ", подчерта Болтън, като допълни, че ще се стреми да „разбере какви са турските цели и възможности и това, което остава несигурно".
По-рано Тръмп заяви, че няма да позволи на Турция да убива кюрдите, припомни Болтън.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The American Conservative: Защо САЩ няма да са в състояние да напуснат Сирия бързо?

The American Conservative: Защо САЩ няма да са в състояние да напуснат Сирия бързо?

6 Януари 2019 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ няма да са в състояние да изтеглят военнослужещите си от Сирия, защото държавният глава Доналд Тръмп и неговият кръг остават ангажирани с действия срещу Иран, пише професорът по политически науки в Университета в Колорадо и автор на книгата „Република в опасност: Американската империя и либералната традиция“ Дейвид С. Хендриксън в статия за списание The American Conservative.
Въпросът за антииранската програма на администрацията във Вашингтон остана на заден план заради решението на Доналд Тръмп за оттегляне на американските сили от Сирия. САЩ се отказаха от ядрената сделка с Иран, подписана от предходния президент Барак Обама с Иран и страните партньори и, ако вземем предвид думите му по време на пресконференцията във вторник, лидерът на Белия дом не показва никакви признаци на съжаление за тази неблагоразумна стъпка. Освен това Вашингтон води икономическа война срещу Иран, според традиционните критерии на международното право.
Поради тази антииранска програма САЩ подливат вода за незаконна война на Саудитска Арабия в Йемен – точно както правеше и Обама.
С решението си да оттегли американските войски от Сирия, Тръмп е ранил, може би смъртно, неоконсервативния план да използва кюрдите като лост срещу Турция и Иран. Но не вярвайте за секунда, че голямата игра е свършила. Големите изявления, че решението на Тръмп за Сирия сигнализира за оттегляне от САЩ Близкия изток, трябва да се разглеждат с най-голяма степен на съмнение. Не е изключено възможността това отстъпление на Тръмп от един от антииранските фронтове да бъде съпътствано в бъдеще с напредък по друг.
От началото на гражданската война в Сирия администрацията на Обама зае позицията, че „Асад трябва да отиде”, поставяйки САЩ на страната на сирийската опозиция. За съжаление опозицията доминира не от свободолюбивите бунтовници, а от джихадистите, които оксиморон на свободата, тъй като войната привлече десетки хиляди фанатици от чужбина. След като Вашингтон се ангажира с отстраняването на Асад, Америка беше принудена да влезе в неформален съюз с джихадистите. САЩ не създадоха „Ислямска държава“ или „Джабхан ан-Нусра“, но провеждаха политика в Сирия, заедно със своите съюзници Турция и Саудитска Арабия, които допринесоха значително за властта на джихада.
След впечатляващите победи на „Ислямска държава“ през 2014 г. Обама отвори два нови фронта във войната срещу терора, един в Ирак и един в Сирия, един легален и нелегален, един оправдан, а другият не. В Ирак имаше основателни причини да подкрепим правителството, както направи САЩ. В Сирия обаче действат и други мотиви. Официалният императив да се работи за свалянето на Асад са усилията на САЩ срещу „Ислямска държава“. И след като нямаше как Ващингтон да работи с Дамаск или Москва, то трябваше да си сътрудничи с кюрдите. И наистина, кюрдите, около 10% от населението, станаха единствената реална подкрепа в Сирия за операциите на САЩ. Това доведе до лошия ефект от вбесяването на турците и разширяването на кюрдския териториален контрол над некюрдските региони, като всички те бяха несъмнено подплатени от американски обещания за бъдеща подкрепа за кюрдите.
Оттеглянето на американски войски от Сирия е силно желателно, а отричането на тези обещания към кюрдите може да е било неизбежно (ние наистина не знаем какво е обещано). Да се направи това внезапно и без обяснение обаче е трудно да се оправдае. Отговорната политика на оттегляне - курс, който очевидно не е предпочитан нито от Тръмп, нито от повечето местни критици, би била да се работи с Русия, Сирия и Турция, за да се осигури автономна кюрдска област в контекста на примирие или мирно споразумение. След това оттеглянето на САЩ ще продължи, за да се намали опасността от кръвопролитие.
Остава да се види как ще се развие всичко това. Тръмп, след консултации с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 23 декември, удължи срока за изтегляне на войските до 120 дни. Все още може да го промени. Турските сили изглеждат неспокойни.
Според критиците на Тръмп, най-лошото нещо, което той е направил при обявяването на оттеглянето от Сирия, е да признае поражението на Русия, Иран и правителството на Асад. Според мнозина трите сили работят коварно за цели, които са еднакво лоши. Истината обаче е далеч по-малко черно-бяла.
Русия действаше сама за себе си, но и за международен ред, когато ставаше дума за помощ на Сирия срещу въстаниците, с които САЩ се съюзиха, като ги нарекоха „умерени бунтовници". Квазисъюзът на САЩ с „Ал Кайда" е толкова лош, колкото оценката на моралната несигурност, заплашваща по-нататъшното разрушаване на Сирия и превземането на столицата Дамаск. Русия се намеси през 2015 г. по покана на сирийското правителство, за да отблъсне този призрак, и помогна да се организират безбройните примирия и разделения сред бойците, които вдигнаха обсади в големи райони през последните две години. Тя също така спонсорира преговорите в Астана за разрешаване на кризата с турците и иранците, последната от които беше през ноември.
Желанието за мирно уреждане на сирийската война трябва да бъде очевидно. Колкото повече се улеснява връщането на бежанците, толкова по-малка ще бъде тежестта върху западните страни. Разходите за войната бяха ужасяващи; копнеж за нормалност е категоричното желание на изтощените оцелели. Асад е популярен в Сирия. Причината е проста: той спечели войната срещу въстаниците, които в продължение на пет години взимаха заложници от общностите и опустошаваха обсадените градове.
И все пак администрацията на Тръмп, заедно с останалата част от Вашингтон, е решително настроена срещу възстановяването на Сирия. Въпреки оттеглянето на войските, Тръмп изглежда вероятно ще се придържа към трите „не“-та: няма реална подкрепа за завръщането на бежанците, няма признаване на режима и няма средства за възстановяване от САЩ или от някой друг. Нека страдат. Това изглежда е основната идея.
Конструктивната политика щеше да покаже, че САЩ ще се присъединят към мирния процес в Астана, ще признаят сирийското правителство и ще работят за прекратяване на войната. Общата цел на Русия и Америка ще бъде автономията на кюрдите под сирийския флаг при условие за оттеглянето на кюрдската подкрепа за сънародниците им Турция. Асад ще бъде приет като победител във войната, с Русия, която контролира отслабването на напрежението и защитата на прогоненото население.
Пречките пред икономическото възстановяване на Сирия ще бъдат премахнати, в замяна на което „Хизбула“ и Иран ще намалят влиянието си. Това са очертанията на правдоподобно споразумение. В детайлите има много дяволи, но защо да не работим за тези цели по дипломатически път? Защо да не работим за мир?
Някои знаят защо не. Ако си сътрудничиш с Русия, небето ще падне. Асад е зло и трябва да бъде свален. Ако американските сили излязат от Сирия, кой ще блокира Иран? Каквито и да бъдат победите, които Асад регистрира у дома, трябва да разберем, че трябва решително да им се противопоставяме в чужбина и да положим усилия за предотвратяване на възстановяването на Сирия.
Това е жестока политика на колективно наказание, която всъщност е непродуктивна в укрепването на интересите на САЩ. Дори онези, които критикуват и подкрепят отговорното оттегляне, изискват Асад да бъде съден в Хага в процес на военни престъпления, позиция, която изглежда неразличима на практика от трите „не“-та.
Малко вероятно е да се откаже от този консенсус. Той казва:„Приключихме“; по всяка вероятност не сме. Тръмп обяви оттеглянето на американските сили от Сирия, но неговата администрация все още е обвързана със сваляне на режима и икономическа война срещу народа. Тръмп все още е активно ангажиран с другите антиирански фронтове. Той ще бъде под силен натиск, за да покаже своята самоувереност по този въпрос. А той може да си мисли, че има предимството да го направи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сьозджю”: Джон Болтън: Не искаме военна операция на Турция в Сирия без координация с нас; САЩ няма да се изтеглят от Сирия, без споразумение за защита на кюрдите

„Сьозджю”: Джон Болтън: Не искаме военна операция на Турция в Сирия без координация с нас; САЩ няма да се изтеглят от Сирия, без споразумение за защита на кюрдите

6 Януари 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Йерусалим/Анкара. Съветникът по национална сигурност на американския президент – Джон Болтън, направи важни изявления след оповестеното в края на миналата година намерение на САЩ да се изтеглят военно от Сирия, предаде вестник „Сьозджю”. Джон Болтън е на посещение в Израел и отговори на журналистически въпроси, като подчерта желаенето на Доналд Тръмп да бъде ликвидирана ДАЕШ. „Без координация с нас, не искаме Турция да провежда военна операция в Сирия. Без да изготвим споразумение относно защитата на кюрдите, САЩ няма да изтеглят войските си от Сирия.”, декларира Джон Болтън, цитиран от „Сьозджю”.
Тази седмица съветникът по национална сигурност на Доналд Тръмп пристига на посещение в Анкара. Самият той заяви, че в рамките на близкоизточната му обиколка в Израел и Турция ще бъде обсъден процесът на изтеглянето на войските на САЩ от района, посочва още „Сьозджю”.


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Помпео ще посети Риад, за да поднови проучването по убийството на Хашоги

Yeni Safak: Помпео ще посети Риад, за да поднови проучването по убийството на Хашоги

5 Януари 2019 | 00:52 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. В петък Държавният департамент на САЩ е обявил, че Майк Помпео ще пътува до Риад, за да потърси начин да възобнови разследването на смъртта на журналиста Хашоги, съобщава турският Yeni Safak.
Освен Саудитска Арабия държавният секретар ще посети Йордания, Египет, Бахрейн, Обединените Арабски Емирства, Катар, Оман и Кувейт, като част от неговото делово пътуване от 8 януари до 15 януари, съобщават от ведомството.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео ще посети осем страни от Близкия изток

ТАСС: Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео ще посети осем страни от Близкия изток

4 Януари 2019 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският държавен секретар Майкъл Помпео ще посети Бахрейн, Египет, Йордания, Катар, Кувейт, Обединените арабски емирства, Оман и Саудитска Арабия от 8 до 15 януари , съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от TACC.
В изявлението се отбелязва, че първо Помпео ще отиде в йорданската столица Аман, където ще се срещне с йорданските лидери, за да обсъдят начини за разширяване на стратегическото сътрудничество между двете страни. След това той ще посети столицата на Египет Кайро, където ще обсъди редица неотложни регионални въпроси, включително Иран, Ивицата Газа, борбата с тероризма и икономическото и енергийното сътрудничество.
След това държавният секретар ще пътува до столиците на Бахрейн и Обединените арабски емирства (ОАЕ) Манама и Абу Даби. В катарската столица Доха той ще ръководи делегацията на САЩ на втория стратегически диалог между САЩ и Катар, от който се очаква да засили двустранното сътрудничество във военни, енергийни, антитерористични, търговски и други въпроси.
В столицата на Саудитска Арабия Рияд държавният секретар ще се срещне със саудитските лидери, за да обсъди ключови двустранни и регионални приоритети, включително Йемен, Иран и Сирия. Помпео също ще поиска актуална информация за разследването на убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.