НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: От януари залагаме процедура градските автобуси да имат минимум сертификат Евро 5

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: От януари залагаме процедура градските автобуси да имат минимум сертификат Евро 5

19 Ноември 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. От януари залагаме процедура градските автобуси в Благоевград да имат минимум сертификат Евро 5. Това каза по време на пресконференция кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Той обясни, че от ръководството на Общината са взели това решение с цел намаляване степента на замърсяване. По думите му се коментира и включването на улица „Славянска“ в маршрутите на градския транспорт, а освен това се обсъжда и въпросът с градския транспорт в ж. к. „Освобождение“, но начинът за това е само чрез маршрутки, тъй като там няма как там да преминава автобус. Д-р Камбитов допълни, че се обмисля и пряка връзка чрез градския транспорт между кварталите „Струмско“ и „Еленово“ посредством улица „Пейо Яворов“, понеже в момента начинът гражданите да стигнат от единия до другия квартал е след като се обиколи целия град с обществения транспорт.
Относно намаляването на степента на замърсяване кметът на Община Благоевград коментира, че от Общината смятат да заложат около 1 млн. лв. в бюджета на Общината за 2019 година за озеленяване. Той уточни, че се търси фирма, която да изготви проект за цялостно озеленяване на града, включително и изграждането на зелени пояси, които да спират самото замърсяване. Д-р Атанас Камбитов добави, че в бюджета за 2019 година ще бъде заложено ежемесечно цялостно измиване на улиците в целия град, като за улеснение на гражданите това измиване ще се прави от служителите на „Биострой“ през нощта, а не сутрин, както досега.
Градоначалникът заяви, че проблем в централната градска част и в квартал „Освобождение“ е паркирането. По думите му за 2019 година ще от ръководството на Общината заложат проучване за подземен и надземен паркинг в района на Пазара. Той посочи, че в квартал „Освобождение“ няма никакви общински терени за паркинги, а освен това някои сгради при разрешението си за строеж не са имали планирани гаражи или паркоместа. В тази връзка д-р Камбитов заяви, че има все още неразработена напълно идея за мобилни двуетажни гаражи, каквито има в Германия. Според него може би това е начинът по някакъв начин да се разреши проблемът с паркоместата, но първо трябва да се проверят различни оферти и да се види всъщност те отговарят ли на законовите норми и изисквания в България.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: До края на декември ще приключат строителните дейности на новите социални жилища и след това започваме да ги обзавеждаме

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: До края на декември ще приключат строителните дейности на новите социални жилища и след това започваме да ги обзавеждаме

19 Ноември 2018 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Благоевград. До края на декември ще приключат строителните дейности на новите социални жилища в Благоевград и след това започваме да ги обзавеждаме. Това каза по време на пресконференция кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. „Мисля, че до март ще имаме 172 нови социални жилища. Те стават все по-красиви и по-красиви. В момента, в който сме готови със строително-монтажните работи ще ремонтираме и уличната мрежа, защото имаше доста оплаквания от живеещи в района, че техниката е нарушила асфалтовата настилка. В тези жилища ще се настаняват само млади семейства. Променяме Наредбата и ставаме по-взискателни“, подчерта той. Градоначалникът добави, че вече е подписано споразумение със Синдикатите и всички условия, които те са поставили, са изпълнени.
Д-р Атанас Камбитов каза още, че след 3 дни изтича крайният срок на инициативата „Ти предложи, кмете, направи“. По думите му до момента има много сериозен интерес – постъпили са над 60 предложения от домоуправители, а има и голям брой такива на електронната поща. Той уточни, че ще след 2-3 дни ще започне остойностяването им, за да се видят кое е възможно да се финансира и реализира. Кметът подчерта, че абсолютно всички предложения ще бъдат публикувани в публичен регистър – тези, които могат да се реализират, и тези, които не могат, като техните податели ще получат пълна информация защо не може да се реализира даденото предложение.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Регионът ще има едно от най-модерните депа за отпадъци, има само 4 такива в цялата страна

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Регионът ще има едно от най-модерните депа за отпадъци, има само 4 такива в цялата страна

19 Ноември 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Регион Благоевград ще има едно от най-модерните депа за отпадъци, има само 4 такива в цялата страна. Това каза по време на пресконференция кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. „Подали сме проектното предложение пред управляващия орган и всеки момент очакваме да получим покана за подписване на договор за безвъзмездна помощ за изграждане на анаеробната инсталация. Стойността й е над 30 млн. и по този начин затваряме изцяло проекта Регионална система за битови отпадъци – депо с клетките, компостираща инсталация и след това анаеробната инсталация“, посочи той. Д-р Камбитов отбеляза, че ключовото е изграждането на депото, а след това в огромната си част остават не строително-монтажни работи, а инсталацията на различни машини.
Той коментира и реконструкцията на площад „Георги Измирлиев“ пред сградата на Общинска администрация-Благоевград, като уточни, че до 26 ноември е крайният срок за завършването му и той ще бъде спазен. Кметът добави, че запалването на коледните светлини и на елхата в града ще бъде на 5 декември. По думите му тази година за първи път елхата няма да бъде естествена, а изкуствена, тъй като от екологична гледна точка е по-добре да не се унищожава дърво, а и за площадното пространство е по-добре, че няма да минават оттам тежките машини, които монтират елхата. Д-р Камбитов посочи, че изкуствената елха вече е поръчана и се очаква всеки момент да пристигне, като височината й е около 22-23 метра.
Кметът на Община Благоевград коментира и това, че асфалтирането на улица „Марица“ е към края, като вече се влиз в просрочие, но според него забавянето няма да е с повече от 5-6 дни, с оглед на това, което остава да бъде довършено.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Камбитов, кмет на Община Благоевград: Вече имаме избран изпълнител за видеонаблюдението

Атанас Камбитов, кмет на Община Благоевград: Вече имаме избран изпълнител за видеонаблюдението

19 Ноември 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Вече имаме избран изпълнител за видеонаблюдението. Това каза по време на пресконференция кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Той посочи, че по обществената поръчка на Общината за изграждане на видеонаблюдение е подадена оферта само от един кандидат, като сега се изчаква установения по закон срок и, ако няма обжалвания, до средата на декември ще бъде подписан договор с фирмата - изпълнител. По думи на д-р Камбитов стойността на предвидените дейности е фиксирана и включва софтуера, строително-монтажните работи и всичко останало, което е нужно. Кметът на Благоевград заяви, че това ще бъде най-високо технологичната система за видеонаблюдение в България. Градоначалникът допълни, че ако изпълнителите успеят да я изградят почти изцяло до края на следващата година, Благоевград няма да има конкуренция.
„Конкурсът и условията са така заложени, че първо трябва да се изгради почти цялата система, и чак тогава започваме да изплащаме това, което е направено. Подсигурили сме и сме защитили интереса на общината на 100%. Първите около 70% от системата се правят в началото, а след това са довършителните неща, които я надграждат. Акцентира се върху училищата, има възможности за разчитане на регистрационни табели, както и детекция на оставени вещи, чанти и т.н., а и за засичане на атипично поведение на някои участници в движението“, добави д-р Атанас Камбитов. Според него най-важен е превантивният ефект от тази система, тъй като всеки ще се съобразява с това, че тя е налична. По думите му това ще даде възможност и на „Общинска охрана“ да въдворява по-лесно ред, а освен това ще бъде предоставен достъп до Центъра за наблюдение и на „Полицията“.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: В общината данъците не се вдигат, а падат

Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: В общината данъците не се вдигат, а падат

19 Ноември 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В община Благоевград данъците не се вдигат, а падат. Това каза по време на пресконференция кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. „Категорично данъците на старите коли няма да се вдигнат, а данъците на новите коли, които отговарят на еко-нормите, малко ще намалеят. В този ред на мисли, ако погледнете чисто фискалния ефект от закона, за нас ще бъде отрицателен, но от друга страна се запазва екологичният ефект от това, което направихме преди 2 години. Подобни промени са стъпка в правилната посока“, заяви той. Кметът на Благоевград обясни, че този данък има 2 компонента – имуществен и екологичен. По думите му хората със скъпите коли плащат десетки пъти по-високи данъци, защото при тях тежестта е имущественият компонент, а екологичният компонент е по-голямата тежест за хората със старите коли.
Д-р Камбитов допълни, че структурно погледнато данък превозни средства формира 32% от собствените приходи на общините. Той добави, че ако се погледне структурата на този данък, старите коли формират около 1/3 от този данък, въпреки че те преобладават и са 70% от всички коли, а останалите 2/3 се формират от скъпите нови коли. Относно протестите, които се организират и протест, който предстои тази вечер в Благоевград, кметът Камбитов отбеляза, че той има съвсем нормална комуникация с протестиращите. Той заяви също, че всеки човек има право да протестира, но въпросът е какъв е начинът за това, защото трябва да се спазват правата на всички. Според д-р Камбитов въпросът е, когато вдигаш данъците, да обясниш защо го правиш, ако това е наложително.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.