НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: От януари залагаме процедура градските автобуси да имат минимум сертификат Евро 5

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: От януари залагаме процедура градските автобуси да имат минимум сертификат Евро 5

19 Ноември 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. От януари залагаме процедура градските автобуси в Благоевград да имат минимум сертификат Евро 5. Това каза по време на пресконференция кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Той обясни, че от ръководството на Общината са взели това решение с цел намаляване степента на замърсяване. По думите му се коментира и включването на улица „Славянска“ в маршрутите на градския транспорт, а освен това се обсъжда и въпросът с градския транспорт в ж. к. „Освобождение“, но начинът за това е само чрез маршрутки, тъй като там няма как там да преминава автобус. Д-р Камбитов допълни, че се обмисля и пряка връзка чрез градския транспорт между кварталите „Струмско“ и „Еленово“ посредством улица „Пейо Яворов“, понеже в момента начинът гражданите да стигнат от единия до другия квартал е след като се обиколи целия град с обществения транспорт.
Относно намаляването на степента на замърсяване кметът на Община Благоевград коментира, че от Общината смятат да заложат около 1 млн. лв. в бюджета на Общината за 2019 година за озеленяване. Той уточни, че се търси фирма, която да изготви проект за цялостно озеленяване на града, включително и изграждането на зелени пояси, които да спират самото замърсяване. Д-р Атанас Камбитов добави, че в бюджета за 2019 година ще бъде заложено ежемесечно цялостно измиване на улиците в целия град, като за улеснение на гражданите това измиване ще се прави от служителите на „Биострой“ през нощта, а не сутрин, както досега.
Градоначалникът заяви, че проблем в централната градска част и в квартал „Освобождение“ е паркирането. По думите му за 2019 година ще от ръководството на Общината заложат проучване за подземен и надземен паркинг в района на Пазара. Той посочи, че в квартал „Освобождение“ няма никакви общински терени за паркинги, а освен това някои сгради при разрешението си за строеж не са имали планирани гаражи или паркоместа. В тази връзка д-р Камбитов заяви, че има все още неразработена напълно идея за мобилни двуетажни гаражи, каквито има в Германия. Според него може би това е начинът по някакъв начин да се разреши проблемът с паркоместата, но първо трябва да се проверят различни оферти и да се види всъщност те отговарят ли на законовите норми и изисквания в България.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: До края на декември ще приключат строителните дейности на новите социални жилища и след това започваме да ги обзавеждаме

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: До края на декември ще приключат строителните дейности на новите социални жилища и след това започваме да ги обзавеждаме

19 Ноември 2018 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Благоевград. До края на декември ще приключат строителните дейности на новите социални жилища в Благоевград и след това започваме да ги обзавеждаме. Това каза по време на пресконференция кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. „Мисля, че до март ще имаме 172 нови социални жилища. Те стават все по-красиви и по-красиви. В момента, в който сме готови със строително-монтажните работи ще ремонтираме и уличната мрежа, защото имаше доста оплаквания от живеещи в района, че техниката е нарушила асфалтовата настилка. В тези жилища ще се настаняват само млади семейства. Променяме Наредбата и ставаме по-взискателни“, подчерта той. Градоначалникът добави, че вече е подписано споразумение със Синдикатите и всички условия, които те са поставили, са изпълнени.
Д-р Атанас Камбитов каза още, че след 3 дни изтича крайният срок на инициативата „Ти предложи, кмете, направи“. По думите му до момента има много сериозен интерес – постъпили са над 60 предложения от домоуправители, а има и голям брой такива на електронната поща. Той уточни, че ще след 2-3 дни ще започне остойностяването им, за да се видят кое е възможно да се финансира и реализира. Кметът подчерта, че абсолютно всички предложения ще бъдат публикувани в публичен регистър – тези, които могат да се реализират, и тези, които не могат, като техните податели ще получат пълна информация защо не може да се реализира даденото предложение.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Регионът ще има едно от най-модерните депа за отпадъци, има само 4 такива в цялата страна

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Регионът ще има едно от най-модерните депа за отпадъци, има само 4 такива в цялата страна

19 Ноември 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Регион Благоевград ще има едно от най-модерните депа за отпадъци, има само 4 такива в цялата страна. Това каза по време на пресконференция кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. „Подали сме проектното предложение пред управляващия орган и всеки момент очакваме да получим покана за подписване на договор за безвъзмездна помощ за изграждане на анаеробната инсталация. Стойността й е над 30 млн. и по този начин затваряме изцяло проекта Регионална система за битови отпадъци – депо с клетките, компостираща инсталация и след това анаеробната инсталация“, посочи той. Д-р Камбитов отбеляза, че ключовото е изграждането на депото, а след това в огромната си част остават не строително-монтажни работи, а инсталацията на различни машини.
Той коментира и реконструкцията на площад „Георги Измирлиев“ пред сградата на Общинска администрация-Благоевград, като уточни, че до 26 ноември е крайният срок за завършването му и той ще бъде спазен. Кметът добави, че запалването на коледните светлини и на елхата в града ще бъде на 5 декември. По думите му тази година за първи път елхата няма да бъде естествена, а изкуствена, тъй като от екологична гледна точка е по-добре да не се унищожава дърво, а и за площадното пространство е по-добре, че няма да минават оттам тежките машини, които монтират елхата. Д-р Камбитов посочи, че изкуствената елха вече е поръчана и се очаква всеки момент да пристигне, като височината й е около 22-23 метра.
Кметът на Община Благоевград коментира и това, че асфалтирането на улица „Марица“ е към края, като вече се влиз в просрочие, но според него забавянето няма да е с повече от 5-6 дни, с оглед на това, което остава да бъде довършено.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Камбитов, кмет на Община Благоевград: Вече имаме избран изпълнител за видеонаблюдението

Атанас Камбитов, кмет на Община Благоевград: Вече имаме избран изпълнител за видеонаблюдението

19 Ноември 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Вече имаме избран изпълнител за видеонаблюдението. Това каза по време на пресконференция кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Той посочи, че по обществената поръчка на Общината за изграждане на видеонаблюдение е подадена оферта само от един кандидат, като сега се изчаква установения по закон срок и, ако няма обжалвания, до средата на декември ще бъде подписан договор с фирмата - изпълнител. По думи на д-р Камбитов стойността на предвидените дейности е фиксирана и включва софтуера, строително-монтажните работи и всичко останало, което е нужно. Кметът на Благоевград заяви, че това ще бъде най-високо технологичната система за видеонаблюдение в България. Градоначалникът допълни, че ако изпълнителите успеят да я изградят почти изцяло до края на следващата година, Благоевград няма да има конкуренция.
„Конкурсът и условията са така заложени, че първо трябва да се изгради почти цялата система, и чак тогава започваме да изплащаме това, което е направено. Подсигурили сме и сме защитили интереса на общината на 100%. Първите около 70% от системата се правят в началото, а след това са довършителните неща, които я надграждат. Акцентира се върху училищата, има възможности за разчитане на регистрационни табели, както и детекция на оставени вещи, чанти и т.н., а и за засичане на атипично поведение на някои участници в движението“, добави д-р Атанас Камбитов. Според него най-важен е превантивният ефект от тази система, тъй като всеки ще се съобразява с това, че тя е налична. По думите му това ще даде възможност и на „Общинска охрана“ да въдворява по-лесно ред, а освен това ще бъде предоставен достъп до Центъра за наблюдение и на „Полицията“.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: В общината данъците не се вдигат, а падат

Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: В общината данъците не се вдигат, а падат

19 Ноември 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В община Благоевград данъците не се вдигат, а падат. Това каза по време на пресконференция кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. „Категорично данъците на старите коли няма да се вдигнат, а данъците на новите коли, които отговарят на еко-нормите, малко ще намалеят. В този ред на мисли, ако погледнете чисто фискалния ефект от закона, за нас ще бъде отрицателен, но от друга страна се запазва екологичният ефект от това, което направихме преди 2 години. Подобни промени са стъпка в правилната посока“, заяви той. Кметът на Благоевград обясни, че този данък има 2 компонента – имуществен и екологичен. По думите му хората със скъпите коли плащат десетки пъти по-високи данъци, защото при тях тежестта е имущественият компонент, а екологичният компонент е по-голямата тежест за хората със старите коли.
Д-р Камбитов допълни, че структурно погледнато данък превозни средства формира 32% от собствените приходи на общините. Той добави, че ако се погледне структурата на този данък, старите коли формират около 1/3 от този данък, въпреки че те преобладават и са 70% от всички коли, а останалите 2/3 се формират от скъпите нови коли. Относно протестите, които се организират и протест, който предстои тази вечер в Благоевград, кметът Камбитов отбеляза, че той има съвсем нормална комуникация с протестиращите. Той заяви също, че всеки човек има право да протестира, но въпросът е какъв е начинът за това, защото трябва да се спазват правата на всички. Според д-р Камбитов въпросът е, когато вдигаш данъците, да обясниш защо го правиш, ако това е наложително.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февруари 2019 година
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февру...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.