НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Plusinfo (Македония): Додик: Аз съм сърбин,БиХ е моето работно място

Plusinfo (Македония): Додик: Аз съм сърбин,БиХ е моето работно място

22 Ноември 2018 | 01:22 | Агенция "Фокус"
Скопие/Сараево. Сръбският член на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик заяви, че ще продължи да пътува в чужбина с паспорта си от Република Сръбска, подчертавайки, че Босна и Херцеговина (БиХ) е само работното му място, пише на сайта си македонската електронна медия Plusinfo.
„Няма какво да променям. Аз съм сърбин. Искам повече Сърбия отколкото БиХ. Тя е само мое работно место. Нищо повече.“, изтъкна Додик.
Той обяви, че няма да прихване „стереотипите“, които разпространяват чужденците, че БиХ е „нещо, което трябва да бъде свято“ за тия, които живеят в тази страна.
„Ние сме част от БиХ по силата на международен договор, а този договор всъщност разби международната общност. Почти няма много елементи, които да ни задържат в БиХ“, подчерта Додик.
В Босна и Херцеговина днес се отбелязва 23-та годишнина от подписване на Общия рамков договор за мир в БиХ (известен като Дейтънско споразумение – бел. ред.), което се случи в американската база „ Райт- Петерсън“ край Дейтън, Охайо. С него през 1995 година се сложи край на войната в тази страна.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: Националисти доминират тричленното президентство в Босна и Херцеговина

AFP: Националисти доминират тричленното президентство в Босна и Херцеговина

20 Ноември 2018 | 06:22 | Агенция "Фокус"
Сараево. Националисти доминират тричленното президентство в Босна и Херцеговина, пише AFP.
Тримата членове на колективното президентство на Босна и Хецеговина ще встъпят в длъжност, като първи на ротационен принцип ще поеме президентския пост бившият президент на Република Сръбска националистът Милорад Додик.
Тримата президенти ще сменят местата си на всеки осем месеца в рамките на сложната мирна сделка, която сложи край на войната в Босна през 90-те години и раздели властта между трите основни групи: босненски мюсюлмани (бошняци), сърби и хървати.
През октомври избирателите избраха националистите да представят първите две общности, като знак за това как етническата принадлежност продължава да оформя политиката в страната повече от две десетилетия след войната.
Додик, про-руски политик, който е в обхвата на американските санкции, ще се закълне заедно с встъпващия босненски мюсюлмански президент Сефик Джаферович, който бе кандидат на националистическата консервативна Партия на демократичното действие.
Към тях ще се присъедини и хърватският президент, социалдемократът Желко Комшич, различен от двамата националисти, който призова за "Босна на гражданите", която да разчупи националистическите стереотипи.
Милорад Додик призовава за премахване на Върховния представител и чуждестранните съдии в Конституционния съд на страната, наложени от Дейтънското мирно споразумение.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Milliyet: „Турски поток“ – гигантски газов мост на дъното на морето

Milliyet: „Турски поток“ – гигантски газов мост на дъното на морето

19 Ноември 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Завърши строителството на морския участък на „Турски поток“, по който ежегодно ще бъдат доставяни 31,5 млрд. куб. м природен газ в страната. Газопроводът не само ще повиши стратегическото значение на Турция, но и ще стане символ на помирението между Анкара и Москва, пише Митхат Юрдакул в статия за вестник Milliyet.
На тържествената церемония в Истанбул присъстваха държавните глави на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Основите на проекта бяха положени от същите тези двама лидери преди четири години. „Турски поток“ е първото споразумение между Москва и Анкара след кризата със свалянето на руския бомбардировач Су-24 край границата със Сирия. Затова е и символ на нормализацията на отношенията между двете страни.
Всичко започна с отмяната на проекта за „Южен поток“ по политически причини. Тогава започнаха руско-турските преговори и през декември 2014 г. плановете за изграждането на новия газопровод бяха обявени изненадващо след преговори между Путин и Ердоган.
САЩ и Европейският съюз се противопоставиха на проекта. Вашингтон го определи като „напълно политически“, а страните от Общността се дистанцираха от него. Русия, с подкрепата на Турция, стартира изпълнението на проекта.
Докато двете страни се опитваха да преодолеят някои затруднения като влиянието на изборите в Турция върху проекта и настояванията за отстъпки в цените на природния газ, в двустранните отношения настъпи криза. Инцидентът от 24 ноември 2015 г. със свалянето на руския бомбардировач доведе до преустановяване на дейностите по „Турски поток“, както впрочем и на всички други съвместни проекти. В този период започнаха обсъжданията за алтернативни източници на природен газ, в частност Азербайджан.
Кризата обаче бе преодоляна бързо. И при първата визита на Путин в Турция след нея основна тема на разговорите му с Ердоган стана възобновяването на проекта за строителството на газопровода. Сближаването между двете страни доведе до ускоряването на дейностите по изграждането на „Турски поток“. Бързо бяха издаден всички необходими разрешения за строежа на газопровода на турска земя, след което започна полагането на тръбите.
Към април тази година завърши строителството на участъка от първото разклонение, а към август бе построен 80% от газопровода. За няколко месеца морският участък на „Турски поток“ бе финализиран. И така до церемонията в Истанбул, на която в понеделник присъстваха президентите на Русия и Турция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Анкара разчита на първи доставки по „Турски поток“ през следващата година

ТАСС: Анкара разчита на първи доставки по „Турски поток“ през следващата година

19 Ноември 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Анкара разчита, че първите доставки на природен газ по тръбопровода „Турски поток“ ще бъдат реализирани още през следващата година. Това подчерта държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган на церемонията за завършването на морския участък на газопровода, предава TACC.
„С нашите приятели от Руската федерация положихме много усилия от гледна точка на отношенията ни с цел реализиране на проекта. Той има историческо значение за нашите отношения. Надяваме се, че след необходимите тестове, през 2019 г. ще бъдем готови за експлоатация на „Турски поток“, подчерта Ердоган на церемонията в Истанбул, на която присъства и руският президент Владимир Путин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин и Ердоган участват в церемонията по откриването на морския участък на „Турски поток“

ТАСС: Путин и Ердоган участват в церемонията по откриването на морския участък на „Турски поток“

19 Ноември 2018 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган участват в церемонията по откриването на морския участък на газопровода „Турски поток“ чрез видеоконференция, която се излъчва на живо от информационната агенция TACC.
Очаква се по-късно през деня двамата лидери да обсъдят въпроси за по-нататъшното развитие на руско-турските отношения, актуалната и регионалната международна проблематика.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хюриет”: Морската част на газопровода „Турски поток” приключва с участието на Ердоган и Путин

„Хюриет”: Морската част на газопровода „Турски поток” приключва с участието на Ердоган и Путин

19 Ноември 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Изграждането на морската част на газопровода „турски поток” приключва днес с тържество в Конгресния център в Истанбул в присъствието на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, пише вестник „Хюриет”. Морският участък на „Турски поток” се състои от две паралелни тръби по дъното на Черно море с дължина 930 километра, които излизат на турска територия в района на Къйкьой. След изграждането на терминал в Къйкьой ще потече руски газ за Турция, чието количество ще е достатъчно за нуждите на 15 милиона домакинства. Половината от природния газ ще бъде използван в Турция, а останалата половина - ще се прехвърли в Европа.
След тържествената церемония двамата лидери ще разговарят насаме в Президентската резиденция „Мабеин”. Очаква се Ердоган и Путин да обсъдят преимуществено два въпроса. Единият – за увеличаване на взаимната търговия в местна валута, а другият – за визова либерализация, посочва още „Хюриет”.


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Самолетът на Путин кацна в Истанбул

ДХА: Самолетът на Путин кацна в Истанбул

19 Ноември 2018 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Специалният самолет на Президентството на Руската федерация, превозващ Владимир Путин, кацна в 14.20 часа (13.20 часа българско време) на летище „Ататюрк” в Истанбул, предаде информационната агенция ДХА. Заедно с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Владимир Путин ще участва по-късно днес в тържествената церемония по повод завършване на морския участък на газопровода „Турски поток”, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин пристига в Истанбул по повод завършването на морския участък на „Турски поток“

ТАСС: Владимир Путин пристига в Истанбул по повод завършването на морския участък на „Турски поток“

19 Ноември 2018 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин пристига на еднодневна визита в Истанбул по повод завършването на морския участък на газопровода „Турски поток“, съобщава TACC.
От пресслужбата на Кремъл поясниха, че в Истанбул руският лидер и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган ще участват в специална церемония чрез видеоконференция. „Също така ще се състои среща между Путин и Ердоган, в хода на която ще бъдат обсъдени въпроси за по-нататъшното развитие на руско-турските отношения, актуалната и регионалната международна проблематика“, се казва още в разпространеното съобщение.
През 2018 г. Путин посети Турция два пъти. Визитите бяха свързани с участие в международни срещи за Сирия: през април във формата Русия-Иран-Турция и през октомври във формата Русия-Франция-Германия-Турция. И в двата случая лидерът на Кремъл води отделни преговори с Ердоган. Последната визитата в Турция на Путин специално за среща с турския президент бе на 11 декември 2017 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Гърция агитира Брюксел „Турски поток“ да продължи на нейна територия

ТАСС: Гърция агитира Брюксел „Турски поток“ да продължи на нейна територия

18 Ноември 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция агитира активно в Брюксел за продължаване на строителството на „Турски поток“ през територията на Гърция и от там към Европа, заяви премиерът на страната Алексис Ципрас в хода на третата Солунска среща на върха на лидерите на балканските страни, на която присъстваха също премиерите на България и Сърбия и вицепремиера на Румъния, съобщава ТАСС.
„В момента се изучават възможностите за отклоняване на тръба от магистралния газопровод East-Med (планираният Източно Средиземноморски тръбопровод, съвместен проект на Гърция, Израел, Италия и Кипър) към Балканите и ние агитираме в Брюксел за значителните перспективи от разширяването на газопровода „Турски поток“ към Гърция“, заяви Ципрас, обрисувайки енергийната политика на страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Сергей Лавров не изключи продължаването на „Турски поток“ през европейските страни, включително по линията България-Сърбия-Унгария

EA Daily: Сергей Лавров не изключи продължаването на „Турски поток“ през европейските страни, включително по линията България-Сърбия-Унгария

17 Ноември 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров уточни, че към настоящия момент Москва разглежда различни възможности за продължаването на газопровода „Турски поток“ на европейска територия, предава информационната агенция EA Daily.
Едно от възможните направления е маршрутът България-Сърбия-Унгария и оттам – до терминала в австрийския град Баумгартен.
Но Лавров подчерта, че Москва е научила печалния урок от „Южен поток“ и не желае повторение на ситуацията. Поради тази причина Русия ще пристъпи към работа по проекта „само след получаване на твърди положителни гаранции от Европейския съюз“.
Съответното първият дипломат на Москва заяви в
в интервю за сръбския ежедневник Telegraf, цитирано от информационната агенция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Международната общност трябва да съдейства за търсенето на решение на проблемите в Босна и Херцеговина, време е за премахване на външните протекторат

Сергей Лавров: Международната общност трябва да съдейства за търсенето на решение на проблемите в Босна и Херцеговина, време е за премахване на външните протекторат

17 Ноември 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Москва. Международната общност трябва да съдейства за търсенето на решение на проблемите в Босна и Херцеговина. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в интервю за сръбския ежедневник Telegraf, цитирано от информационната агенция TACC.
„Убеден съм, че е необходимо предаването на отговорността за случващото се в отделните ентитети на местните органи на властта в съответствие с техните компетенции. Време е за премахване на външния протекторат, а именно апарата на Върховния представител в Босна и Херцеговина, който се превърна в рудимент. Задачата на международната общност се свежда до съдействие на страните в разширяване на спектъра на съвместните им интереси, в търсенето на собствени рецепти за компромисно решение на проблемните въпроси, включително реформа в правосъдната система, извеждането на чуждестранните специалисти от състава на Конституционния съд на страната. Доколкото знаем, избраният от сърбите член на Президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик също активно се застъпва за това“, подчерта Лавров.
Съгласно думите му, Русия е най-последователният защитник на Дейтънското споразумение, в който са защитени суверенитетът и териториалната цялост на страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: В лицето на Русия нашите сръбски приятели имат най-последователния и искрен съюзник в процеса на разрешаването на косовския въпрос

Сергей Лавров: В лицето на Русия нашите сръбски приятели имат най-последователния и искрен съюзник в процеса на разрешаването на косовския въпрос

17 Ноември 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Москва/Белград. Москва е готова да разгледа всеки вариант за постигане на споразумение за Косово, стига то да бъде приемливо за Сърбия. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в интервю за сръбския ежедневник Telegraf, цитирано от информационната агенция TACC.
„Нашата позиция за Косово е добре известна, тя се базира на международното право, преди всичко, на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Неизменно оказваме многостранно съдействие на нашите сръбски приятели в усилията, насочени към законното отстояване на интересите на Сърбия. Ако в Белград сметнат някой от вариантите за споразумение за приемлив, ние сме готови да го разгледаме“, поясни първият допломат на Москва в отговор на въпрос дали Русия е готова да подкрепи уреждането на кововския въпрос чрез демаркация между сърби и албанци.
„В лицето на Русия нашите сръбски приятели имат най-последователния и искрен съюзник в процеса на разрешаването на косовския въпрос. Убеден съм, че основната помощ от наша страна се съдържа в подкрепата на позицията на Белград на международната сцена, основаваща се на необходимостта от спазване на Резолюция 1244. Тази линия следваме и в ООН, включително в Съвета за сигурност, и в много други структури, включително ЮНЕСКО, Интерпол и Световната търговска организация“, подчерта Лавров, като същевременно увери, че „така ще действаме и занапред“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Западът упорито се опитва да превърне Балканите в плацдарм срещу Русия

Сергей Лавров: Западът упорито се опитва да превърне Балканите в плацдарм срещу Русия

17 Ноември 2018 | 08:24 | Агенция "Фокус"
Москва/Белград. Западът предприема упорити опити да превърне Балканския полуостров в плацдарм срещу Москва. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в интервю за сръбския ежедневник Telegraf, цитирано от информационната агенция TACC.
„След края на Студената война западните държави се отказаха от съвместната работа за оформяне на архитектурата на равнопоставена и неделима сигурност в Евроатлантическия регион, за което Русия настойчиво призоваваше. Вместо това избраха пътя за разширяване на контролираното от тях геополитическо пространство, създаването на нови разделителни линии на европейския континент. Например, през 1999 г., грубо нарушавайки международното право, бомбардираха Югославия в продължение на два и половина месеци, а след това в опит да легиримират агресията признаха едностранно провъзгласената независимост на Косово“, подчерта първият дипломат на Москва пред белградското издание.
Съгласно думите му, един от резултатите от антируската линия на Запада „стана режисираният и подкрепяният от Вашингтон и европейските страни въоръжен пуч в Киев от февруари 2014 г. В резултат Украйна, която имаше всичко необходимо, за да стане успешна и процъфтяваща страна, се оказа въвлечена в кървава междуособица“, допълни Лавров.
„Остава впечатлението, че уроците от украинската трагедия не са научени на Запад. Днес се предприемат упорити опити Балканите да се превърнат в още един плацдарм срещу Русия. От страните в региона се изисква следния избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел“, подчерта руският външен министър.
„Ние знаем, че върху Белград се оказва сериозен натиск с цел да принудят страната да се откаже от взаимноизгодното сътрудничество с нас. Сръбките братя се противопоставят уверено на това. В Москва оценяват самостоятелния и многовековен независим външнополитически курс на Сърбия, който – разбира се, съм уверен, че отговаря на основните интереси на вашия народ“, коментира Лавров.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Cumhuriyet (Турция): С първото разклонение на „Турски поток“ всичко е наред, второто носи несигурност

Cumhuriyet (Турция): С първото разклонение на „Турски поток“ всичко е наред, второто носи несигурност

13 Ноември 2018 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. В статия за турския ежедневник Cumhuriyet, посветена на предстоящото откриване на първото разклонение на газопровода „Турски поток“, който се строи вместо „Южен поток“, Хюсеин Хайатсевър отбелязва, че първият етап на проекта е преминал по план, но все още има несигурност по отношение на второто му разклонение: първоначално то трябваше да се простира от Русия до Гърция, но сега се водят преговори за дублиране с маршрута на изоставения „Южен поток“, т.е. за преминаването му през България.
Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще посети Истанбул, за да присъства на церемония по повод приключването на изграждането на газопровода „Турски поток" под Черно море. Съветникът на лидера на Кремъл Юрий Ушаков направи изявление пред руските медии, съгласно което Путин и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще вземат участие в събитието, която ще се проведе в Истанбул на 19 ноември.
„Турски поток“ се състои от две разклонения, всяко от които ще пренася по 15,75 милиарда кубически метра газ годишно. Природният газ, пренасян по първото разклонение на газопровода, ще бъде транспортиран директно в Турция, в провинция Къркларели (граничеща с България – бел.р.) Първите доставки са планирани за 2020 г.
Второто разклонение на „Турски поток" предвижда доставки на руски природен газ за европейските държави, но остава неясно какъв ще бъде маршрутът на изграждането му. Проектът за втората нишка на тръбопровода бе изготвен след решението на България да се откаже от строителството на „Южен поток“, който предвиждаше директни доставки на руско гориво за страната. Съгласно плановете, второто разклонение на газопровода трябваше да минава през Гърция. Но на този етап се обсъжда маршрутът, който предвижда преминаването му през България, а оттам – към Сърбия, Унгария и накрая – Централна Европа. Наскоро министър-председателите на България и Сърбия Бойко Борисов и Ана Бърнабич заявиха своето желание страните да се присъединят към „Турски поток“. На свой ред унгарският външен министър Петер Сиярто подчерта, че Европейският съюз не трябва да възпрепятства страните от Централна Европа да получават газ по „Турски поток“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.