НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Hungary Today: Държавният департамент вярва, че Груевски трябва да бъде върнат в Македония

Hungary Today: Държавният департамент вярва, че Груевски трябва да бъде върнат в Македония

22 Ноември 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарските медии са се свързали с Държавния департамент на САЩ, за да искат мнението му относно полученото право на политическо убежище от бившия македонски премиер Никола Груевски в Унгария, след като местните средства за масова информация първо съобщиха новината, а в последствие самият Груевски потвърди това развитие, пише електронното издание Hungary Today.
Американското външно ведомство е заявило, че следи внимателно случая на бившия македонски премиер,а особено сега, когато той получи убежище. Заедно с това от Вашингтон потвърдиха позицията си от по-рано, че Груевски е осъден на две години затвор след „подробно и прозрачно съдебно дело“. Също така Държавният департамент добавя, че:
„Г-н Груевски е обвиняем по още четири наказателни дела. Вярваме, че съдебните дела в Македония трябва да продължат и г-н Груевски да бъде подведен под отговорност от македонската правосъдна система“.
Изданието припомня, че Никола Груевски беше премиер в периода 2006 – 2016 година. Миналата седмица бе издадена заповед за арест, след като той не се яви, за да започне да излежава двугодишната си ефективна присъда за „корупция“, както посочва медията. Миналия вторник той обяви на своята страница във „Фейсбук“, че е в Будапеща и е поискал политическо убежище. Скопие подаде документи за екстрадиция във вторник тази седмица. Междувременно външният министър на Унгария Петер Сиярто призна, че служителите на унгарското посолство са помогнали на бившия македонски премиер да отиде в Будапеща.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фокус (Македония): Германският Бундестаг пита дали бягството на Груевски не е с разрешение на македонските власти

Фокус (Македония): Германският Бундестаг пита дали бягството на Груевски не е с разрешение на македонските власти

22 Ноември 2018 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Скопие/Берлин. В германския Бундестаг е обсъждан въпросът дали бягството на Никола Груевски не е с разрешение на македонските власти, пише македонският Фокус.
„Унгария не трябва да се превръща в „дългата ръка“ на автократа Никола Груевски, а Македония да изясни дали бягството не е с разрешение от местните власти“.Това са коментирали депутати от германския Бундестаг по молба на Дойче Веле.
Торстен Фрай, член на Комисията по външна политика на Бундестага от парламентарната група на коалицията ХДС / ХСС, която е част от семейството на европейските народни партии, където е и Фидес, партията на Виктор Орбан: „Разбира се, много е трудно от германска гледна точка да се оценяват процедурите около възможното убежище на Никола Груевски в Унгария. Спекулациите и в Македония са много”.
Йосип Юратович, социалдемократ, от същата парламентарна Комисия: „Системата „Груевски" се предлага с демократични средства. Това наистина смущава -демократични сили злоупотребяват с демократични средства. Мога само да се надявам, Унгария в случая да е действала по същия начин, както с всички други, които търсят убежище. Случаят „Груевски“ е тест за надеждността на правовата държава в Унгария“.
Александър граф Ламбсдорф, заместник ръководител на парламентарната група на либералите: " С решението си да даде убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски Виктор Орбан постави личното приятелство над крайното решение ":
Андрей Хунко, експерт по европейска политика в Левицата в Бундестага: процедурите във връзка с бягството на Груевски са "изключително странни и будят тревога". Именно унгарското правителство защитава осъден бежанец. Очевидно не става дума за убежище за политически преследвана лице. Това подкопава доверието в правовата държава и в Македония, и в Унгария. Трябва да се изясни дали бягството на Груевски не е с разрешение на македонските власти, както се предполага в Скопие.
Мануел Сарацин, от Партията на зелените: „От унгарското правителство се очаква "да приеме решението на македонския съд и да не се превръща в „дългата ръка“ на бившия авторитарен премиер". - От една страна, членка на ЕС с право се очаква да допринася за укрепване на правовата държава и демокрацията в държава, кандидат за Евросъюза“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ /Македония/: Десет дена няма отговор: бягството на Груевски или е „подхвърлено“ от МВР или е договорено с властите?!

„Вечер“ /Македония/: Десет дена няма отговор: бягството на Груевски или е „подхвърлено“ от МВР или е договорено с властите?!

21 Ноември 2018 | 23:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Десет дни изминаха, но няма официален отговор как Груевски е излязъл от Македония и е влязъл в Албания. „Къде са пропуските и кой е отговорен за бягството на Груевски?“, пита македонският вестник „Вечер“. „След десет дни обществото вече иска отговори от компетентните институции“. На пресконференция правителственият говорител Миле Бошнаковски съобщи, че в МВР се водят две процедури, а когато всички данни се изяснят и картината стане пълна и задълбочена, тогава и хората ще бъдат информирани.
Експертите обаче не изключват възможността този сценарий да е договорен между бившия премиер и властите и посочват редица пропуски.
И все пак в цялата тази ситуация има само две възможности: или МВР напълно съзнателно е „подхвърлило“ случая, или всичко е договорено?!
„Изпратихме молба за екстрадиция, когато Груевски вече е получил политическо убежище? Останаха без отговор много въпроси и затова не съществува трето сценарий - или службите са „подхвърлили“, или нещата са договорени, казва политологът Владимир Божиновски пред „Вечер“.
Според специалиста по комуникации Петър Арсовски, институциите е трябвало да бъдат по-прецизни. Но въпреки пропуските, безспорно е, че Груевски получи убежище по бързата процедура, с което се нарушава механизмът за получаване на убежище. Въпросът бе решен благодарение на Орбан. Най-големият пропуск бе, че се допуска Груевски да напусне страната.
Във вторник в страницата си във Фейсбук бившият премиер обяви, че молбата му е удовлетворена. „Днес (вторник – бел. ред.) Република Унгария, страна-член на ЕС и НАТО, отговори положително на моето предварително подадено заявление за получаване на политическо убежище заради политическото преследване, на което съм подложен в Република Македония.“. Така започва обръщението си Никола Груевски.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нова ТВ (Македония): ЕС и ЕП ще поставят въпроса за политическото убежище  на Груевски

Нова ТВ (Македония): ЕС и ЕП ще поставят въпроса за политическото убежище на Груевски

21 Ноември 2018 | 22:31 | Агенция "Фокус"
Скопие/Брюксел/Будапеща. Евродепутатът Петър Ниделмулер от унгарската Социалистическа партия заяви за македонския телевизионен канал 1ТВ в сряда, че въпросът за убежище за Никола Груевски е въпрос на ЕС и той ще бъде обсъден на няколко нива в блока.
Според него въпросът, без съмнение, ще влезе в дневния ред на срещата на Съвета на външните министри от ЕС, която ще се състои на 6 декември. Той е убеден, че Австрия, която е председател на ЕС в момента, ще го повдигне за обсъждане.
Ниделмулер обяви също, че той ще се обсъжда и по време на пленарната сесия на Европейския парламент в началото на декември. Той е уверен, че тази инициатива ще бъде подкрепена от повечето политически групи. Депутатът написа отворено писмо до председателя на Европейската народна партия Манфред Вебер, който е от ХДС, партията на Ангела Меркел.
„Орбан иска да покаже, че може всичко, но постоянно се кара с целия Евросъюз, с Брюксел, с цялата опозиция в Унгария. Но вярвам, че политическата цена за това ще бъде висока, тъй като ще стане още по-изолиран в собственото си политическо семейство, повече, отколкото е сега. От друга страна, всички европейски държави, които видяха случилото се, ще станат още по-строги към него, партията му и правителството. Това е напълно неприемливо решение“, е мнението на депутата от унгарската Петър Ниделмулер от унгарската Социалистическа партия.Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Независен весник”(Македония): Черна гора нямаше правна основа да задържи Груевски, според външния министър  Дарманович

“Независен весник”(Македония): Черна гора нямаше правна основа да задържи Груевски, според външния министър Дарманович

21 Ноември 2018 | 21:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Черна гора нямаше никаква правна основа да задържи бившия премиер Никола Груевски, докато преминавал през територията на държавата. За транзита на Груевски черногорските служби информираха македонските“, заяви министърът на външните работи на Черна гора Сърджан Дарманович на съвместна пресконференция в Скопие с неговия домакин ръководителят на македонската дипломация Никола Димитров, информира македонският „Независен вестник“.

„Отговорът е прост, защото и нашата позиция е ясна. Ние нямаме никакво правно основание да го задържим, той е македонски гражданин, бивш премиер е в кола с дипломатически номера на трета държава. Когато той е минавал през територията на Черна гора, на граничните ни пунктове нямаше никаква информация, че става дума за лице, извън закона. За всичко това сме съобщили на службите за сигурност в Македония. Нашите служби са направили това като между приятели. От страна на Черна гора нямаше никакви игри или скрити действия, постъпихме според правилата у нас и всички закони“, отговори Дарманович на журналистически въпрос.

Попитан дали вече са били призовани посланиците на Сърбия и Албания в македонското МВнР във връзка с делото „Груевски“, министър Никола Димитров съобщи, че изпълняващият длъжността ръководител на посолството в Тирана вече е имал среща в албанското външно министерство и е съобщил в Скопие информацията, която имат албанските власти. Той добави, че комуникацията между Скопие и Тирана се води и на други нива, извън дипломатическите.
Поискана е среща и в Белград, в сръбското Външно министерство, за да се научи от официалните източници по какъв начин Груевски е влязъл и излязъл от Сърбия.
„Мисля, че тази среща още не е проведена. Във всеки случай я очакваме, за да имаме официална информация поне на това ниво на дипломатическата комуникация“, каза Димитров пред журналистите в Скопие.
На питане дали е възможно заради бягството на Груевски да се стигне до влошаване на отношенията между Македония и Албания и Сърбия, министърът каза, че „случаят показва колко е важно регионалното сътрудничество, защото ако една държава е изправена пред предизвикателство, и целият район изпитва затруднения и обратно. Това е урок от този случай. Ние нямаме интерес да влошаваме отношенията помежду си. Напротив, колкото по-напред върви Черна гора в преговорите с ЕС, толкова по-добре е и за Македония. Както чухме, и за Черна гора е добре, ако ние затворим процеса и станем членове на НАТО като 30 държава“, каза Димитров на съвместната пресконференция. Коментирайки изявленията на Вучич и Вулин във връзка с подкрепата на Македония и Черна гора за членство на Косово в Интерпол, министърът Дарманович подчерта, че Подгорица за втори път го подкрепя и не разбира защо Сърбия го превръща в такава драма. „ От нашия регион за приемането на Косово в Интерпол гласуваха Албания, Македония, Черна гора, Хърватия и Словения. Само Босна и Херцеговина беше против. Всички знаехме кой как ще гласува. Ние гласувахме с убедително мнозинство, заедно с нашите съюзници от НАТО и ЕС. Не виждам защо трябва има такива изненади, освен ако не става дума за вътрешнополитическа употреба. В повечето случаи Черна гора следи външната европейска политика и сигурността. Срещаме сериозно разбиране на позицията си в НАТО“, поясни СърджанДарманович.
Скопие също за втори път подкрепи Прищина за членство в Интерпол. „Въпросът обаче съвсем не е лесен и решението никак не е просто, тъй като двете страни сме съседки. Въпреки това то отговаря на контактите ни. Македония е сред страните, признали Косово, и това решение взехме, като тръгнахме от ролята на нашите двустранни отношения взехме“, каза Никола Димитров.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Черногорският министър Дарманович за 1ТВ (Македония): Не поемаме никаква отговорност за транзита на Груевски

Черногорският министър Дарманович за 1ТВ (Македония): Не поемаме никаква отговорност за транзита на Груевски

21 Ноември 2018 | 21:26 | Агенция "Фокус"
Скопие/Подгорица. В изявление за скопския телевизионен канал 1ТВ черногорският външен министър Сърджан Дарманович казва, че черногорските власти не са допуснали пропуски при транзитното преминаване на бившия премиер Никола Груевски през страната. В черногорската система той не е бил регистриран като лице, което не бива да преминават границата. В страната се влиза и с лична карта, а за бившия премиер от македонските власти нямало все още информация, че го издирват, така че отношението към него било като към всеки гражданин.
Министърът на външните работи отхвърля всякаква възможност за участие на властите от Подгорица в бягството на Груевски. Той подчертава, че веднага са уведомили Скопие, нито една информация не е била скрита.
За ролята на унгарските дипломати при транзитното преминаване през Черна гора, Дарманович поясни, че нищо не биха могли да направят институциите в Подгорица, защото Груевски е потърсил помощ от унгарското посолство в Тирана и се движел с унгарски дипломатически автомобил.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Телма (Македония): Македония няма да разваля отношенията си с Унгария и със съседите си заради Груевски

Телма (Македония): Македония няма да разваля отношенията си с Унгария и със съседите си заради Груевски

21 Ноември 2018 | 20:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония няма намерение да разваля отношенията си нито с Унгария, нито със съседите си заради бягството на Груевски, информира скопската телевизия „Телма“.
Това е казал шефът на македонската дипломация Никола Димитров.Дали страната ще отговори на Унгария само протестно писмо или ще направи и крачка напред, зависи и от това как Унгария ще подкрепи Македония по пътя й към ЕС и НАТО, заявява външният министър на съседката ни.
„Принципът на върховенството на закона е силен държавен интерес и той ще бъде взет под внимание при всички бъдещи контакти и стъпки, които нашата дипломация ще предприеме с Унгария. И все пак, има нещо, което напълно вреди на самия ни интерес. Предпочитаме Унгария да не подкрепи членството ни в НАТО, за да започнем преговорите по присъединяването. Така, че всичко това трябва да се отчете наедно.", заяви Никола Димитров, министър на външните работи на Македония.
Той обяви, че за убежището на Груевски ще разговаря открито с унгарския си колега Сиярто на 4 и 5 декември, когато в Брюксел ще се състои министерската среща на НАТО. Според него да се предоставя убежище от Будапеща на човек, който е управлявал страната си като владетел, както го определи Европейската комисия, който има присъда, четири други обвинения и пет разследвания, е ирония и парадокс. Става дума за убежище в държава, членка.
В сряда черногорският външен министър информира, че за бягството на Груевски и преминаването му транзитно през територията на Черна гора са уведомени македонските служби и е действано по всички правила. "Ние нямаме никакво правно основание да гзадържим македонски гражданин, бивш премиер, който се движи в автомобил с дипломатически номера на трета държава. В момента, когато той е прекосявал територията на Черна гора, на граничните й пунктове нямаше никакъв сигнал, че става дума за лице, поставено извън закона. Затова информирахме службите за сигурност на Македония. Така че от страна на Черна гора нямаше никакви игри или скрити действия", заяви Сърджан Дарманович, външен министър на Черна гора.
За това дали е поискана информация от Сърбия и Албания за бягството на Груевски Димитров информира, че и.д. посланик в Тирана вече е имал среща в албанското МВР, за да получи информацията, с която те разполагат, между двете страни се поддържат връзки и на други нива извън дипломатическите. Посолството в Белград има указания да поиска среща в сръбското Външно министерство, както и официална информация, но до този момент тя не е предоставена. Случаят „Груевски“, според Димитров, показва колко важно е регионалното сътрудничество, а Македония няма интерес да влошава отношенията между съседите.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Унгария изключи възможността за екстрадиране на Никола Груевски в Македония, в Скопие имат противоположно мнение

„Сител“ (Македония): Унгария изключи възможността за екстрадиране на Никола Груевски в Македония, в Скопие имат противоположно мнение

21 Ноември 2018 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Унгария изключи възможността за екстрадиране на бившия премиер на Македония Никола Груевски. След получаване на убежището унгарският министър на правосъдието подчерта, че Груевски не може да бъде върнат в страната, в която е обект на политическо преследване, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Македонските власти напразно се стремят да уредят екстрадирането на бившия премиер. Като му предоставя политическа закрила, Унгария признава, че Груевски е жертва на преследване. Бившият лидер на кабинета в Скопие може дори да получи документи от властите в Будапеща, което ще му позволи да пътува извън пределите на Унгария свободно и ако поиска – дори да я напусне, обясниха от Будапеща.
Правосъдният министър в Скопие, от друга страна, има противоположно мнение. Министерството на правосъдието на Македония ще поиска отмяна на решението за предоставяне на политическо убежище на бившия премиер на страната Никола Груевски. Това увери правосъдният министър на югозападната ни съседка Рената Дескоска, като поясни, че съотвеното искане ще бъде изпратено до Унгария.
Съгласно думите на Денкоска, с новите изменения в Закона за убежището в Унгария се предижда възможност за отмяна на правото на убежище. Ако Груевски не получи унгарско гражданство, разрешението му за предоставяне на убежище ще бъде повторно подадено за разглеждане след изтичането на срок от три години.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Македония ще настоява за отмяна на решението за предоставяне на убежище на Никола Груевски

„Макфакс“ (Македония): Македония ще настоява за отмяна на решението за предоставяне на убежище на Никола Груевски

21 Ноември 2018 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министерството на правосъдието на Македония ще поиска отмяна на решението за предоставяне на политическо убежище на бившия премиер на страната Никола Груевски. Това увери правосъдният министър на югозападната ни съседка Рената Дескоска, като поясни, че съответното искане ще бъде изпратено до Унгария, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Съгласно думите на Денкоска, с новите изменения в Закона за убежището в Унгария се предвижда възможност за отмяна на правото на убежище. Ако Груевски не получи унгарско гражданство, разрешението му за предоставяне на убежище ще бъде повторно подадено за разглеждане след изтичането на срок от три години.
„Има и други възможности. Унгария има нов Закон за убежището, който е доста ограничителен и дава възможност дори за отмяна на решение за убежище. Правителството обмисля да изпрати искане за отмяна на решението за убежище с аргумента, че то е основано на определени факти, които в действителност не са такива, каквито са представени“, обясни македонският правосъден министър.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първият дипломат на Будапеща Петер Сиярто: Унгарските дипломати не са нарушили международното право

Първият дипломат на Будапеща Петер Сиярто: Унгарските дипломати не са нарушили международното право

21 Ноември 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто отхвърли обвиненията, че дипломатите на Будапеща са замесени в каквото и да било отвличане или бягство от Македония на бившия премиер Никола Груевски, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
„Нито един унгарски дипломат не е участвал в подобно нещо. Бившият македонски премиер дойде в Унгария от Албания при съвсем нормални условия, 100% зачитайки международното право и вътрешната правна система на онези държави, чиито граници е преминал“, категоричен бе първият дипломат на Будапеща.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Йоханес Хан очаква обяснение от Унгария за предоставянето на убежище на Никола Груевски

A1 On (Македония): Йоханес Хан очаква обяснение от Унгария за предоставянето на убежище на Никола Груевски

21 Ноември 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан очаква солидно обяснение от министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, ако бъде потвърдена информацията, че бившият македонски премиер Никола Груевски е получил убежище в страната, предава скопската електронна медия A1 On.
„Взимам под внимание информацията за решението на Унгария да предостави политическо убежище на Никола Груевски. Ако се потвърди, очаквам от Виктор Орбан обяснение за основанията за това", написа австрийският политик в профила си в социалната мрежа „Туирът“, след като Груевски обяви, че Будапеща е удовлетворила молбата му за закрила.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Лошите условия в македонските затвори са един ор аргументите на Будапеща за предоставяне на убежище на Никола Груевски

„Независен“ (Македония): Лошите условия в македонските затвори са един ор аргументите на Будапеща за предоставяне на убежище на Никола Груевски

21 Ноември 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лошите условия в затворите в Македония са един от аргументите, поради които унгарските власти са предоставили убежище на бившия премиер на югозападната ни съседка Никола Груевски, който във вторник сам съобщи, че искането му е уважено след разглеждане на молбата му по ускорена процедура, отбелязва електронното издание на скопския вестник „Независен“.
По същия начин, по който обяви, че е избягал в Будапеща – чрез съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“, Груевски потвърди, че е получил закрила от унгарските власти. Сред аргументите, с които той е подкрепил своето искане, са „доказателства“, че в затвора в Шутка е подготвяно убийството му.
Ден по-рано, в отговор на депутатски въпроси в парламента в Будапеща, Гергели Гулаш, началникът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан заяви, че при вземането на решение по искането на Груевски са взети предвид македонската съдебна система и условията в затворите, които Европейската комисия и Съветът на Европа определя като „лоши“. Той добави, че в Будапеща не са уверени, че съдебният процес срещу Груевски в родината му е воден справедливо.
Несигурността около това дали на бившия македонски премиер е получил политическо убежище продължи до късния следобед на вторник, след като унгарските медии съобщиха сутринта, че Службата за имиграция и убежище е произнесла положително решение.
Македонските власти не разполагаха с официална информация за процедурата за Груевски. Когато новината от Унгария стана публично достояние, Министерството на правосъдието в Скопие направи окончателната подготовка за изпращане на молбата за екстрадицията на бившия македонски премиер. Министърът на правосъдието Рената Тренески-Дескоска заяви, че има правно основание за екстрадирането на Груевски в Македония и поради тази причина сподели очакванията си, че той трябва да бъде върнат в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Бързата процедура по предоставянето на убежище на Никола Груевски доказва протекция от страна на унгарския премиер

Der Spiegel: Бързата процедура по предоставянето на убежище на Никола Груевски доказва протекция от страна на унгарския премиер

21 Ноември 2018 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Будапеща/Скопие. Необичайно бързо финализирата процедура за предоставяне на политическо убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски в Унгария доказва, че той се ползва с подкрепата на лидера на кабинета в Будапеща Виктор Орбан, коментират в редакцията на водещото германско издание Der Spiegel, като припомнят, че двамата политици се радват на дългогодишно приятелство.
Новината бе потвърдена във вторник с пояснението, че унгарските миграционни власти са приели аргумента на Груевски, че „правителството (на Македония)… иска да ограничи свободата на бившия премиер с недемократични стъпки“.
Бившият председател на ВМРО-ДПМНЕ бе осъден в родината си на лишаване от свобода за срок от две години по едно от делата, които се водят срещу него за нередности по време на мандатите му в периода 2006-2016 г. Преди седмица Груевски избяга в Унгария със съдействието на дипломати на Будапеща, припомнят от редакцията.
Македонските власти се опитват да убедят Унгария да им върне беглеца. С положителното решение на Будапеща за предоставянето на политическо убежище, предаването на Груевски на македонското правосъдие изглежда малко вероятно.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цялото изявление на Никола Груевски по повод получаването на политическо убежище в Унгария

Цялото изявление на Никола Груевски по повод получаването на политическо убежище в Унгария

20 Ноември 2018 | 19:34 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Бившият македонски премиер Никола Груевски излезе с позиция на своята страна във „Фейсбук“ по повод това, че Унгария одобри молбата му за предоставяне на политическо убежище. Агенция „Фокус“ представя целия текст на изявлението без редакторска намеса:
„Днес (20 ноември) Република Унгария, страна-членка на ЕС и НАТО, отговори позитивно на внесеното по-рано от мен искане за получаване на политическо убежище заради политическо преследване в Република Македония.
В искането за политическо убежище посочих, че го искам заради политическо преследване от новото правителство, оглавявано от партия СДСМ (Социалдемократически съюз на Македония).
Посочих, че правителството иска да ми отнеме свободата, използвайки недемократични мерки и методи, злоупотребявайки с прокуратурата и съдебната система в Македония.
Обясних как започна всичко, с началото на публикуването на незаконно придобитите аудио материали, назначаването на прокурор от Специализираната прокуратура, който стана партийна маша на СДСМ, също както и съдът. Описах всички неправди, нередности, незаконни операции, дискриминацията, скалъпените съдебни процеси и присъди, конкретните съдебни дела срещу мен и изтезанията, които търпя след формирането на новото правителство, както и редица мои колеги, давайки конкретни примери и доказателства и завърших с многобройните заплахи за моя живот, с които се сблъсках в последните дни преди да напусна Република Македония.
Посочих и приложих конкретни примери, че в Република Македония няма условия за справедлив и законов съдебен процес, нито възможност в атмосферата на политически лов на вещици от правителството да защитя своя живот след многобройните заплахи, които бяха отправени срещу мен.
В Македония се сблъсках със съдии, които за всяко мое или на моя екип искане чакат инструкции какво да решат от правителството или от специалния прокурор, от когото и самите съдии се плашат и на който гледат като на представител на настоящото правителство.
Подробно обясних няколко фундаментални нарушения на законите, сред които, противозаконно използвване на нелегално добити аудио материали, които бяха обявени за легални под външен натиск, използването на копия, които не са сравнени с оригинала, като доказателства въз основа на които се произнасят присъди, използването на вещи лица, които противно на закона правят експертизи без да имат лиценз за вещи лица, флагрантно нарушение на Закона за защита на личните данни и пренебрегване от страна на съда на всичко това, дейностите на македонските съдилища, които противоречат на практиката на съда в Страсбург, какъвто е примерът с отхвърлянето на актовете за прекратяване на процедура, издадени от страна на президента на Македония в два конкретни случая и тяхното приемане в страна-членка на ЕС, недаването на възможност за достатъчно време за подготовка на защитата чрез съзнателното назначаване на заседания всеки ден, понякога по цял ден, издадени становища на Комисията за защита от дискриминация, която посочи, че съм обект на пряка дискриминация от съдията Добрила Кацарска и от Основния съд Скопие 1, обявяването на присъдата по случая „Тенк“, в смисъл, че съм признат за виновен, от сегашния премиер около 10 дни преди съдията да обяви решението си и безброй други факти и доказателства, които представих и от които се състави огромен запис от над 30 страници.
Съдът и прокуратурата са се превърнали в инструмент за политическо изнудване и разправа с политическите инакомислещи, както и за прикриване на слабата работа на правителството.
Последните репресивни присъди на Миле Янакиевски и Кирил Божиновски, които очевидно са задържани, само, за да може правителството да смекчи критиките след моето заминаване от страната и искане за политическо убежище заради политическо преследване, с фалшиви, изфабрикувани и несъществуващи доказателства само потвърждават атмосферата, в която живее днес Република Македония.
Днес в Република Македония живеят в условия на репресии от страна на правителството, дискриминация, преследване, политически арести и пълен контрол на правителството върху съдебната и обвинителната система, изваждане и поставяне в ареста или затвора според политическите обстоятелства и нужди.
Вместо да се развива съдебната система в Македония, има спад. Съдът и прокуратурата се използват като политически инструмент на правителството за осъществяване на своите политически цели и изнудване.
Реших да се противопоставя на всичко това и с моята постъпка да повдигна този въпрос на по-високо ниво.
Някой може да ме обича или да не ме обича, да се съгласява или не е съгласен с мен, да смята, че водя добри или лоши политики, но не може да отрече или да си затвори очите пред това, което се случва в Македония в този период, който описвам.
Аз реших да не изпълня желанието на СДСМ, докато те разграбват и разпродава държавата и националните интереси да седя затворен с политическо решение и ежедневно да се боря за оцеляване в затвора, за където имам информация, че ми се готви ликвидация.
Реших да продължа борбата за македонската кауза, за каузата на Република Македония, по начин, който само мога в момента, по начин, който много други личности в историята, когато са имали възможност са го правили. И както казах в предходното съобщение, никога няма да се откажа от тази кауза.
Не съм избягал от правосъдието, а използвайки други методи, регулирани от международното право, продължавам да търся правосъдие за мен и всички други жертви на политическо преследване в Македония.
Аз до последния момент, дори и да виждах колко несправедливо ме обвиняват и съдят, дори да беше очевидно, че съдиите, още преди да започне делото и преди да погледнат доказателствата, знаеха присъдата, ежедневно, както никой досега, се сблъсквах с правосъдната система, до момента, когато настоящото правителство реши несправедливо и с политическо решение да ме прати в затова и след това да ме ликвидира.
Публично заявих, че съм готов да отида в затвора, ако Заев се откаже от опустошителните политики за Македония и малтретирането на други хора. Но очевидно той иска всичко иска да реализира продажбата на национални интереси и да осъществи грабежа на държавата и да съди и осъди стотици мои съмишленици и да ме затвори и ликвидира.
Реших да се боря и да се изправя пред този страхливец, който безочливо мами и краде народа си всеки ден и злоупотребява с държавната функция, до която той стигна нечестно.
Македония не трябва да остава държава, в която правителството управлява съдебната система и всеки ден има политическо преследване. Огромен брой хора са под политическо преследване в Македония. Това трябва да спре.
Македония трябва да стане член на НАТО и ЕС, но не трябва да позволява под прикритието на тази цел, настоящата недемократична власт да се разправя с политическите опоненти и да конструира съдебни дела и присъди, за да може безпрепятствено да върши престъпления, корупция и продажбата на държавни и национални интереси.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Груевски: Унгария ми предостави убежище, продължавам борбата

Никола Груевски: Унгария ми предостави убежище, продължавам борбата

20 Ноември 2018 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Бившият македонски премиер Никола Груевски обяви на своята страница във „Фейсбук“, че Унгария му е предоставила политическо убежище. Това, по неговите думи, се е случило, защото е жертва на политическо преследване в .Македония и също така, защото е получил информация, че в затвора ще бъде ликвидиран.
В изявлението си Груевски посочва още, че съдът и прокуратурата са се превърнали в инструмент за политически натиск и разправа над инакомислещите.
„Аз реших да се противопоставя на всичко това и с моите действия да изпратя този въпрос на по-високо ниво. Някой може да ме иска, или да не ме иска, да се съгласява, или да не се съгласява с мен, да смята, че водя добри или лоши политики, но не може да отрече, или да си затвори очите пред онова, което се случва в Македония в този период и което ще опиша“, пише бившият македонският премиер.
Той казва още, че е решил да не изпълнява желанието на СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония) да седи в затвора, докато те „разпродават държавата“. Груевски пише, че продължава борбата за македонската кауза.
„Аз не избягах от правосъдието, а, използвайки други методи, регулирани от международното право, продължавам да търся справедливост за мен и всички други жертви на политическо преследване в Македония“, обяснява още Груевски.
Почетният председател на ВМРО-ДПМНЕ посочва също, че Македония трябва да стане членка на НАТО и Европейския съюз, но „не трябва да позволява под прикритието на тази цел, настоящата недемократична власт да се разправя с политически опоненти и да им организира съдебни дела и хвърляне в затвора, за да може безпрепятствено да извършва престъпления, корупция и разпродажба на държавните и националните интереси“.

Агенция „Фокус“ припомня:

Никола Груевски бе осъден на две години лишаване от свобода по делото „Тенк“ за закупуването на луксозен „Мерцедес“ от Министерството на вътрешните работи на Македония по времето, когато той беше премиер, като по същото производство тогавашният ресорен министър получи повече от шест години затвор. Това е само едно от общо петте дела, които образува македонската Специализирана прокуратура, в които фигурант е Никола Груевски.
След неколкократни искания на бившия премиер за отлагане на влизането му в изправителната институция в Шуто Оризари, които бяха отхвърлени от всички съдебни инстанции, на 13 ноември той пресича границата с Албания на неизвестно място и се явява в посолството на Унгария в Тирана, където подава молба за предоставяне на политическо убежище, на основание, че в родината му срещу него има политическо преследване.
От там Груевски се качва на автомобил, с който през Черна гора и Сърбия пристига в Будапеща, откъдето обяви местоположението си и разкри, че е поискал убежище.
Унгарските власти, включително премиерът Виктор Орбан и външният министър Петер Сиярто, заявиха, че молбата на бившия македонски премиер е чисто юридически, а не политически, въпрос и отказаха да коментират и сътрудничат.
В периода до вторник, 20 ноември, случаят около бившия македонски премиер беше съпътстван от множество спекулации за начина му на придвижване от Скопие до Будапеща и за това, дали той продължава да е в Унгария, или е заминал за Русия, Турция, Белиз, или друга дестинация.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Решението за Груевски е взето въз основа на оценките на ЕС за македонското правосъдие

„МКД“ (Македония): Решението за Груевски е взето въз основа на оценките на ЕС за македонското правосъдие

20 Ноември 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Будапеща. На дебата за Никола Груевски в унгарския парламент в понеделник представители на правителството са заявили, че молбата за предоставяне на политическо убежище на бившия македонски премиер се разглежда въз основа на оценките на Европейския съюз за състоянието на правосъдната система на Македония и за условията в македонските затвори, предава скопското електронно издание „МКД“.
В понеделник и вторник унгарските медии са пълни със заглавия, свързани с Груевски, отбелязва изданието. Повечето медии съобщиха, че Службата за имиграция и убежище в Унгария вече е взела решение по молбата на бившия македонски премиер и те смятат, че то е било позитивно.
В понеделник, припомня „МКД“, Груевски беше тема на дебатите на заседание в унгарския парламент, белязано от въпроси на опозицията. По време на сесията на фасадата на народното събрание е провесен огромен плакат с лика на Груевски, на който пише „ВИП мигрантът на Орбан“.
От кабинета кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан са заявили по време на обсъжданията, че при решението за молбата на Груевски трябва да се вземат предвид условията в македонските затвори, както и ситуацията в македонското правосъдие, което получава лоши оценки в докладите на Европейската комисия и Съветът на Европа. Те са посочили, че не са сигурни в справедливостта на съдебния процес, по който бившият македонски премиер получи присъда от две години лишаване от свобода.
„МКД“ припомня ,че на 9 ноември Груевски трябваше да се яви в затвора Шуто Оризари, за да започне излежаването на присъдата си по делото „Тенк“, за закупуването на брониран „Мерцедес“ на стойност 600 хиляди евро. На 13 ноември почетният председател на ВМРО-ДПМНЕ на своя профил във „Фейсбук“ Груевски обяви, че е в Будапеща и чака да получи политическо убежище в Унгария заради заплаха за животи си в Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Груевски е получил политическо убежище, твърдят в Унгария

„МКД“ (Македония): Груевски е получил политическо убежище, твърдят в Унгария

20 Ноември 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарски медии разкриват, че съответните органи вече са взели решение по искането за политическо убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски, без да уточняват дали отговорът е позитивен, или негативен. Но оценките на всички средства за масова информация са, че Груевски е получил положителен отговор, предава скопското електронно издание „МКД“.
Медиите коментират, че бързината, с която е взето решението, говори, че е повече от сигурно, че Груевски ще получи политическо убежище.
Изданието отбелязва, че във вторник Министерството на правосъдието на Македония е информирало, че искането за екстрадиция на бившия премиер е подготвено и може да се очаква то да бъде изпратено още същия ден до унгарските власти, без значение какво ще бъде решението им по молбата на Груевски.

Агенция „Фокус“ припомня:

Никола Груевски бе осъден на две години лишаване от свобода по делото „Тенк“ за закупуването на луксозен „Мерцедес“ от Министерството на вътрешните работи на Македония по времето, когато той беше премиер, като по същото производство тогавашният ресорен министър получи повече от шест години затвор. Това е само едно от общо петте дела, които образува македонската Специализирана прокуратура, в които фигурант е Никола Груевски.
След неколкократни искания на бившия премиер за отлагане на влизането му в изправителната институция в Шуто Оризари, които бяха отхвърлени от всички съдебни инстанции, на 13 ноември той пресича границата с Албания на неизвестно място и се явява в посолството на Унгария в Тирана, където подава молба за предоставяне на политическо убежище, на основание, че в родината му срещу него има политическо преследване.
От там Груевски се качва на автомобил, с който през Черна гора и Сърбия пристига в Будапеща, откъдето обяви местоположението си и разкри, че е поискал убежище.
Унгарските власти, включително премиерът Виктор Орбан и външният министър Петер Сиярто, заявиха, че молбата на бившия македонски премиер е чисто юридически, а не политически, въпрос и отказаха да коментират и сътрудничат.
В периода до вторник, 20 ноември, случаят около бившия македонски премиер беше съпътстван от множество спекулации за начина му на придвижване от Скопие до Будапеща и за това, дали той продължава да е в Унгария, или е заминал за Русия, Турция, Белиз, или друга дестинация.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Унгария е взела решение по искането за убежище на Никола Груевски?

„Вечер“ (Македония): Унгария е взела решение по искането за убежище на Никола Груевски?

20 Ноември 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Част от унгарските медии във вторник излязоха с информация, че Службата за миграция и убежище на Унгария вече е взела решение по искането на бившия македонски премиер Никола Груевски за политическо убежище, пише електронното издание на македонския вестник „Вечер“, като уточнява, че в съобщенията на унгарските средства за масова информация не се посочва дали то е прието, или отхвърлено.
Според маджарските закони, Службата за имиграция има срок от 15 до 60 дни да реши дали ще удовлетвори искането на Груевски.
Изданието посочва, че македонското Министерство на правосъдието подготвя документацията за екстрадиция, която се очаква да бъде предадена в най-скоро време на съответните унгарски органи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петер Сиярто: Нито една страна от ЕС не е повдигнала въпроса за Никола Груевски

Петер Сиярто: Нито една страна от ЕС не е повдигнала въпроса за Никола Груевски

20 Ноември 2018 | 02:23 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Нито една страна от ЕС не е повдигнала въпроса за Никола Груевски, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от македонския телевизионен “Канал 5“
В отговор на журналистически въпрос, Сиярто заяви, че бившият македонски премиер Никола Груевски е изразил желание да подаде молба за убежище в унгарско посолство, но правителството на Унгария не е имала никаква роля в неговото идване.
Той каза, че унгарските власти за първи път разбрали за случая в една от съседните страни в Македония и че Груевски "напълно законно дойде в Унгария в съответствие със съответните национални и международни закони, а всички преминавания през границите са легитимни. Унгарските органи, въз основа на мерките за сигурност, решиха да приемат молбата му за убежище в централната служба на Бюрото за убежище (не знам точно какво е името им) в Будапеща“.
Както каза той, никой колега от ЕС не повдигна въпроса в понеделник. Той, , ще проведе двустранни разговори с македонския външен министър в рамките на срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел в началото на декември.
"За Унгария подкрепата на Македония не е въпрос на партийно или правителствено съчувствие", каза той. Той също така повтори позицията на правителството, че това не е политически, а правен въпрос.
Сиярто отговори само на един журналистически въпрос и добави в самото начало на отговора, че няма да отговори на допълнителни въпроси.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“  (Македония): Александър Вучич твърди, че Никола Груевски е пътувал законно и придружаван от унгарци

„Телма“ (Македония): Александър Вучич твърди, че Никола Груевски е пътувал законно и придружаван от унгарци

20 Ноември 2018 | 01:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Сръбският президент Александър Вучич твърди в телевизионно интервю, че бившият македонски премиер Никола Груевски е пътувал законно и придружаван от унгарци, съобщава македонският телевизионен канал “Телма“.
Сръбският президент Александър Вучич късно тази вечер в телевизионно интервю, заяви че Груевски е прекосил границата между Сърбия и Унгария рано сутринта на 12 ноември в съпровод на двама унгарци и с временен документ.
"На 12 ноември (понеделник) в 5:11 часа въпросното лице напусна Сърбия през ГКПП Хоргош с пасаван номер 100.501 издаден в Тирана с лична карта и в съпровод на две лица с дипломатически документи и с дипломатическо превозно средство, заяви Вучич в интервю по сръбската телевизия „Хепи“.
Това е първият път, когато сръбски официален представител обяви и потвърди, че Груевски е прекосил Сърбия по какъв начин. Пасаван е временен документ, издаден от посолство, ако лицето заяви, че е загубил своя паспорт. С пасаван, издаден в Тирана, Груевски е успял да стигне до Унгария и да потърси убежище в имиграционната служба в Будапеща.
Вучич твърди, че за одисеята на Груевски през Балканите не е виновна нито Сърбия, нито Черна гора, нито Албания, а македонските власти, които са му позволили да избяга, без да издадат международна заповед за арест.
„Едва на 13.11. в 19.35 ч. от Интерпол Скопие ни беше изпратена заповед. Така че, ако го спрем, ще бъде отвличането на Груевски от наша страна. Три дни по-късно. Кой се забави? Искате Сърбия да арестува хората без заповед. Да не мислите, че ние сме диво племе? Вместо да си зададете въпроса кой и защо чака толкова много“, каза Вучич в интервюто.
Сръбският президент смята, че пътуването на Груевски е законосъобразно и с валидни документи.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Никола Груевски е телефонирал на един от своите адвокати от Будапеща още на 13 ноември вечерта

„Телма“ (Македония): Никола Груевски е телефонирал на един от своите адвокати от Будапеща още на 13 ноември вечерта

19 Ноември 2018 | 22:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. В късните часове на 13 ноември, в същия ден, когато Груевски обяви на своя профил в социалната мрежа „Фейсбук“, че е в Будапеща и че ще поиска политическо убежище, се е свързал по телефона с Еленко Миланов, а след това последвала и комуникация чрез SMS съобщения, свързани с правни въпроси, заяви самият Миланов по македонския телевизионен канал “Телма“.
Той се обади на 13 ноември в късните вечерни часове. Съдебния съвет е информиран не само от мен, а от всички в екипа, с които сме се свързали. Телефонното му обаждане беше след съобщението в социалните мрежи. Не съм свързан по никакъв начин с молбата за убежище, защото нямаме нищо общо с това. … Мисля, че МВР има номера на Груевски. Те със сигурност го имат не от телефона ми, а от други източници, които могат да го предоставят ", каза Миланов.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): На  унгарския парламент окачиха банер с текст „Орбановият ВИП-мигрант“

„Плюс Инфо“ (Македония): На унгарския парламент окачиха банер с текст „Орбановият ВИП-мигрант“

19 Ноември 2018 | 21:56 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Депутатите от унгарската опозиционна Демократическа коалиция провесиха плакат с лика на избягалия Никола Груевски на един от прозорците на унгарския парламент, с думите "Орбановият VIP-мигрант", съобщиха унгарските медии, цитиран от македонското електронно издание “Плюс Инфо“.
Опозиционните партии днес в парламента поискаха създаването на анкетна комисия за случая с Никола Груевски, за да се определи евентуалното участие на унгарските власти в бягството на осъдения бивш премиер на Република Македония, а миналата седмица призоваха унгарското правителство да арестува и бързо да екстрадира Груевски.
Унгарската националистическа партия Йобик, както и левите партии като Диалог и Демократична коалиция, заявиха, че на Груевски трябва да му бъде отказано убежище и че той трябва да бъде екстрадиран в Македония.
Депутатът и говорител на Йобик Адам Миркоцки, тогава нарече ситуацията "скандал без прецедент", заявявайки, че Груевски е "търсен престъпник" от страна, която не е във война и че не е преследван по религиозни или политически причини.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският „Канал 5“ от Будапеща: Никола Груевски е още в Будапеща и чака за убежище

Македонският „Канал 5“ от Будапеща: Никола Груевски е още в Будапеща и чака за убежище

19 Ноември 2018 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Скопие/Будапеща. Скопската телевизия „Канал 5“ изпрати свой екип в унгарската столица Будапеща. Репортетът на място докладва, че бившият македонски премиер Никола Груевски все още е в страната и чака решението на властите за молбата му за политическо убежище в страната.
Според медията проведено по-рано през деня заседание в парламента се е превърнало в истинска драма. Опозицията е поискала създаването на анкетна комисия, която да разследва случая „Груевски“. Някои от депутатите са поискали и инициирането на наказателно преследване срещу неизвестен извършител.
По-рано бе съобщено, че опозицията в парламента на Унгария е поставила под въпрос политиката на убежище на властта заради аферата с бягството на бившия македонски премиер.
Държавният секретар в кабинета на премиера Виктор Орбан, Балаж Орбан, е отговорил на нападките, като е обяснил, че Груевски е подал молба за убежище, без да посочва в коя държава е представил искането си. Той е подчертал, че унагрските власти не са били замесени в неговото бягство от Македония, а искането му е било прието за разглеждане от „съображения за сигурност". Балаж Орбан е поискал от опозицията да спре „кампанията за дезинформация" по случая, особено по въпроса защо Груевски не е в транзитната зона. „Правилата за граничните процедури не трябва да се прилагат за лица със специално третирани“, е било обяснението на Орбан. По този начин, според унгарските медии, специалното третиране на Груевски се потвърждава от властите, които акцентират върху факта, че той е бил министър-председател в продължение на 10 години.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Според първия дипломат на Подгорица няма нищо спорно в пресичането на Груевски на черногорската граница

„Канал 5“ (Македония): Според първия дипломат на Подгорица няма нищо спорно в пресичането на Груевски на черногорската граница

19 Ноември 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Според министъра на външните работи на Черна гора Сърджан Дарманович няма нищо спорно в преминаването на бившия македонски премиер Никола Груевски през границата на страната – властите са подходили както биха направили към всеки друг чуждестранен гражданин, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Дарманович подчерта, че не е имало информация, че Груевски и издирван за извършено престъпление или за изтърпяване на наказание по дело.
„По времето, когато той решава да потърси убежище в Унгария и в което унгарските дипломати са решили да му направят определени услуги, срещу Никола Груевски не беше в сила заповед на Интерпол, нито Македония бе подала някакви сигнали, за да разберат другите страни, че той е човек извън закона“, поясни Дарманович на днешната среща с представители на медиите в Подгорица.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Унгарската опозиция се противопостави на специалното отношение към Никола Груевски

„Фокус“ (Македония): Унгарската опозиция се противопостави на специалното отношение към Никола Груевски

19 Ноември 2018 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Скопие/Будапеща. Опозицията в парламента на Унгария постави под въпрос политиката на убежище на властта заради аферата с бягството на бившия македонски премиер Никола Груевски, издирван с международна заповед, отбелязва електронното издание на скопския „Фокус“, като се позовава на местни медии.
„Унгарското правителство се отказа от политиката си за убежище, приемайки бежанец“, коментира Адам Миркошки от опозиционното движение „Йобик“, което е втора политическа сила в парламета. Той не пропусна да отправи въпрос з ролята на властите в Будапеща за влизането в страната на бившия македонски премиер.
Държавният секретар в кабинета на премиера Виктор Орбан, Балаж Орбан, отговори, че Груевски е подал молба за убежище, без да посочва в коя държава е представил искането си. Той подчерта, че унагрските власти не са били замесени в неговото бягство от Македония, а искането му е било прието за разглеждане от „съображения за сигурност".
Балаж Орбан поиска опозицията да спре „кампанията за дезинформация" по случая, особено по въпроса защо Груевски не е в транзитната зона. „Правилата за граничните процедури не трябва да се прилагат за лица със специално третирани“, обясни Орбан.
По този начин, според унгарските медии, специалното третиране на Груевски се потвърждава от властите, които акцентират върху факта, че той е бил министър-председател в продължение на 10 години.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): След бягството на Никола Груевски – македонските власти ще настояват за отнемане и на личната карта на обвиняеми?

„Независен“ (Македония): След бягството на Никола Груевски – македонските власти ще настояват за отнемане и на личната карта на обвиняеми?

19 Ноември 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. След бягството на бившия премиер Никола Груевски от Македония, използвайки единствено личната си карта, македонските власти ще търси начин на обвиняемите да бъде отнеман и този документ за самоличност като мярка за сигурност, съобщава електронното издание на скопския вестник „Независен“.
Премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев заяви, че съдебната система работи и търси начини как да се реши този въпрос, с оглед на това, че личната карта е единственият документ за самоличност на обвиняемите на свобода, т.е. на онези, които не са в ареста.
„Съдът вече не може да отнема само паспорт, трябва да взима и лична карта, защото имаме съседни страни, в които пътуваме само с този документ. Изземването на паспорта с цел предотвратяване преминаване на държавната граница, не е достатъчна мярка. Законът трябва да се промени. Правосъдната система работи и търси начини“ за уреждане на въпроса, увери македонският министър-председател.
Властите очевидно не са предвиждали или не искали да предвидят, че заподозрените, на които е отнет само паспортът, могат да избягат от Македония с лична карта, с оглед на международните договори, които е подписала страната при управлението на ВМРО-ДПМНЕ със съседните страни като Сърбия, Черна гора, Албания, Косово.
Груевски избяга с лична карта и според неофициална информация я е използвал за пресичането на границата между Черна гора и Сърбия. Бившите разузнавачи Горан Груевски и Никола Бошковски, на които също им бяха отнети личните карти, избягаха с фалшиви паспорти. И двата случая обаче показаха нефункционалноста на институциите, коментират от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Press 24 (Македония): МВР има предположения за евентуални съучастници в бягството на Груевски

Press 24 (Македония): МВР има предположения за евентуални съучастници в бягството на Груевски

18 Ноември 2018 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Полицията и прокуратурата имат информация за действията и евентуалните съучастници в организирането на бягството на бившия премиер на Македония Никола Груевски. От Министерството на вътрешните работи са заявили пред местна телевизия, че в координация с прокуратурата в момента се предприемат действия за проверка на предположенията, но повече подробности не могат да бъдат съобщени, тъй като цялата разследване все още е в ход, предава скопското електронно издание Press 24.
От МВР казват, че в полицията има разследване, за да се провери възможното участие на полицейски служители:
"Отделът за вътрешен контрол, криминални разследвания и професионални стандарти в МВР извърши незабавни проверки, събра необходимите уведомления и инспектира служебната документация в Отделаза граждански работи, Отдела за гранични работи и миграция, Отдела за международно полицейско сътрудничество, Отдела за защита на определени личности и съоръжения, катедра "Оперативна техники" и сектор "Вътрешни работи" Скопие. Докладът ще бъде представен на Специализираната прокуратура, за да бъдат предприети допълнителни мерки", заявиха от МВР.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР на Македония: Според нашата информация Груевски е в Унгария

МВР на Македония: Според нашата информация Груевски е в Унгария

18 Ноември 2018 | 17:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият македонски премиер Никола Груевски продължава да е на територията на Унгария, съобщи Министерството на вътрешните работи на съседната ни страна пред скопския телевизионен канал „Телма“.
„Според информацията, с която разполагаме и разговора с МВР на Унгария, Груевски е в Унгария, където очаква решението на властите за неговата молба за убежище“, са отговорили от вътрешното министерство на въпроса на медията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Скопие няма договор за екстрадиция с Будапеща и ще връща Груевски по други канали

„МКД“ (Македония): Скопие няма договор за екстрадиция с Будапеща и ще връща Груевски по други канали

18 Ноември 2018 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министерството на правосъдието на Македония, което е отговорно за превеждането на документите за екстрадиция на бившия македонски премиер Никола Груевски, информира, че искането ще се направи през други правни канали, защото страната няма договор за екстрадиция с Унгария, предава скопското електронно издание „МКД“.
Груевски избяга от Македония, след като присъдата му по случая „Тенк“ от две години лишаване от свобода влезе в сила, отбелязва „МКД“, като посочва, че от събота, според някои неофициални информации, той вече е в някоя друга държава. Като възможни дестинации се споменават Турция, Русия, Беларус, Азербайджан...
Правните актове, чрез които се иска екстрадицията на Груевски са Законът за международно правно сътрудничество по наказателни дела, Европейската конвенция за екстрадиция от 1957 година и разпоредбите на Договора между СФР Югославия и Народна република Унгария за правна взаимопомощ от 1968 година.
Македония няма такова споразумение и с Гърция, но и в случая с избягалите Горан Груйевски и Никола Божковски, които отидоха в Солун, македонските правосъдни органи се позоваха на други правни актове в искането за екстрадиция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„1 ТВ“ (Македония): Медиите с все повече информации, че Груевски е напуснал Унгария

„1 ТВ“ (Македония): Медиите с все повече информации, че Груевски е напуснал Унгария

18 Ноември 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Поради липсата на официална информация от македонските и унгарските власти, регионалните и европейските медии продължават да излизат различни информации за бежанеца Никола Груевски, бивш македонски премиер и настоящ депутат, предава скопският телевизионен канал „1 ТВ“.
Български и унгарски медии неофициално обявиха, че, може би, Груевски повече не е в Унгария, а е в Турция или Русия, а други медии споменаха неофициално Азербайджан като възможна дестинация, отбелязва медията.
Според все още непотвърдена информация, Груевски е напуснал Унгария, както е заявил високопоставен неназован представител на ВМРО-ДПМНЕ пред българската агенция „Фокус“, пишат регионалните медии. Крайната дестинация за бившия премиер, който избяга, е, както се казва, Русия или Турция.
„1 ТВ“ припомня, че Никола Груевски бе осъден на две години затвор на 11 ноември от македонския съд и според официалната информация е избягал през Албания и Черна гора с унгарски дипломатически автомобил. Почетният председател на ВМРО-ДПМНЕ, на който миналата година беше отнет личният и дипломатическият паспорт заради съдебните процеси, както обяви сам той във „Фейсбук“, се озова в Унгария, където поиска политическо убежище.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Заев уверява, че Груевски ще бъде върнат, Унгария решава за убежището му

„Сител“ (Македония): Заев уверява, че Груевски ще бъде върнат, Унгария решава за убежището му

18 Ноември 2018 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев уверява, че бившият премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който е осъден на две години затвор и избяга в Унгария, ще бъде върнат в държавата, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
„Казвам, че Груевски ще бъде върнат. Унгария трябва да каже дали е бил отвлечен или е влязъл по своя воля в дипломатическата кола“, заяви Заев в интервю пред друга македонска телевизия. При това той посочи примера с бившия хърватски премиер Иво Санадер, който избяга от Хърватия, след като беше осъден, но една година по-късно бе заловен и върнат на властите в Загреб.
И докато в Македония се подготвя искането и документацията за екстрадацията на Груевски, а унгарските власти разглеждат неговата молба за политическо убежище, в македонското Министерство на вътрешните работи се водят две разследвания, които трябва да установят как е избягал Груевски и дали някой от правозащитните органи му е помогнал, за което се очаква МВР да излезе с подробности, отбелязва телевизионният канал.
Досега Прокуратурата и МВР на Македония не са излезли с официална информация за бягството и движението на Груевски и за това къде са пропуските в целия случай, коментира „Сител“.
Това, което се знае досега за маршрута на движение на бившия премиер, за което пристигна потвърждение и от албанската полиция, е, че той е бил на албанска територия и от там, през прохода Хан Хоти, е влязъл в Черна гора. Говорителят на албанската полиция за АТФ е заявил, че несъмнено Груевски е влязъл в страната пеша, защото неговото влизане не е регистрирано на нито един граничен пункт между Македония и Албания. От там той е отишъл в Черна гора, където, според сръбските и черногорските медии, които се позовават на дипломатически източници, е влязъл в Сърбия през ГКПП Добраково, а от там е заминал за Унгария.
Множество македонски медии в събота предадоха информация на българския „Фокус“, че Груевски е напуснал Унгария и е заминал за Турция или Русия, отбелязва още „Сител“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бивш началник на македонското военно разузнаване: Не вярвам Груевски да отиде в Белиз, Унгария се замеси в криминална драма

Бивш началник на македонското военно разузнаване: Не вярвам Груевски да отиде в Белиз, Унгария се замеси в криминална драма

18 Ноември 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият директор на отдела за военна сигурност и разузнаване на македонското Министерство на вътрешните работи Владимир Пивоваров смята, че Службата за сигурност и контраразузнаване (УБК) не е свършила по най-добрия възможен начин работата си, за да осуети бягството на бившия премиер на страната Никола Груевски в Будапеща, пише македонският „Фокус“.
„В този конкретен случай Унгария се замеси в криминална драма. Тук не става въпрос за политика и не знам защо престъпникът получава политически чадър. Всички си мислят, че ще замине за Белиз. Не вярвам да се случи такова нещо, защото той ще отиде в страна, която ще му гарантира сигурност“, подчерта Пивоваров в интервю за македонска телевизия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Нови теории на унгарските медии за бягството на Никола Груевски

„Телма“ (Македония): Нови теории на унгарските медии за бягството на Никола Груевски

18 Ноември 2018 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Има ли Беларуска връзка в бягството на Груевски? Няколко унгарски медии предават изявление на добре информиран дипломат, който твърди, че бившият македонски премиер е бил возен с дипломатически автомобил с номер „55“, който е на белоруските дипломатически представителства. Източникът казва това, защото номер 55 на дипломатическите коли е запазен за белоруските дипломатически превозни средства, предава скопският телевизионен канал „Телма“, който уточнява, че това е само една от много теории, които циркулират в унгарската столица по повод поискалия политическо убежище бивш македонски министър-председател.
Журналистите са проверили авиационния сайт Flight Finder и са установили, че любимият самолет на Орбан в дните, когато се случва драмата с Груевски, имал цял ден престой в Сърбия, на белградското летище. ОЕ-ЛЕМ е обозначението на самолета, собственост на известен унгарски олигарх и милионер, но този самолет всъщност е самолет, който често се използва от Орбан за частни целим например посещение на футболни мачове, включително и на Световното първенство в Русия.
Сега същият самолет се свързва с Груевски в друга версия на бягството. Самолетът се намираше на летището на Виена в продължение на две седмици. След това в сряда, 14 ноември, той отлетя от Виена в Будапеща рано сутринта. И веднага след това продължил към Белград, където пристигнал към осем и половина сутринта и останал до 16 часа следобед. Полетът се случва ден след като Груевски обяви, че е в Будапеща, така че унгарските журналисти разпитват и проучват дали в тези моменти, когато бившият премиер писа във „Фейсбук“, е бил в Белград и с въпросния самолет се е прехвърлил на летището „Ферихеги“ в Будапеща.

Такива теории за бягството на осъдения македонски политик са все повече и повече, отбелязва „Телма“, тъй като правителството на Орбан става все по-потайно в обясненията. Груевски дори бе сравнен с Михаил Саакашвили, бившият грузински президент избягал от Тбилиси след обвинения в корупция, който след това избяга и от Украйна, където получи и политическа функция. Миналото лято Саакашвили беше в къща близо до езерото Балатон, но исканията му за убежище в Унгария бяха отхвърлени от правителството на Орбан. За унгарските медии това означава, че Орбан няма еднакво мнение за всички посткомунистически лидери и че Груевски е изцяло привилегирован.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пулс24.мк (Македония):Дали Груевски вече не стигнал в Азърбайджан?

Пулс24.мк (Македония):Дали Груевски вече не стигнал в Азърбайджан?

18 Ноември 2018 | 06:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според информациите, които в петък имаше във всички медии, Никола Груевски е напуснал Унгария, съобщава електронният сайт Пулс24.мк и пита „Дали вече не естигнал в Азърбайджан, една от потенциалните дестинации?
Все по-силно и повече се говори, че правителството на Виктор Орбан пряко е замесено в планирането и осъществяването на тази акция в стил Джеймс Бонд. Като възможни крайни точки се споменават редица страни.
Едно обаче не е ясно: как пътува Груевски? с какви документи?
Споменава се и за беларуска връзка, тъй като номерът 055 на колата, с която се твърди, че е преминал границата, може да отведе до автомобили, принадлежащи на беларуски дипломати.
От сайта "Флајт фајндер", пише Пулс24.мк се вижда, че в дните, когато се развиваше драмата с Груевски, самолетът на Орбан цял ден е престоял в на белградското летище. Ое-Лем е обозначението на самолет, собственост на известен унгарски олигарх и милионер, той всъщност най-често се използва за частни цели и за посещения на футболни мачове, както и на мундиала в Русия. Ползвал го е и Орбан.
От унгарска страна няма официално потвърждение, че Груевски не е на тяхна територия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Агенция „Фокус“ предизвика фурор с новина за вероятна промяна в местоположението на Никола Груевски (ОБЗОР на албанските медии)

Агенция „Фокус“ предизвика фурор с новина за вероятна промяна в местоположението на Никола Груевски (ОБЗОР на албанските медии)

17 Ноември 2018 | 23:24 | Агенция "Фокус"
София/Тирана. Скандалът с бягството на бившия премиер на югозападната ни съседка Никола Груевски отдавна надхвърли пределите не само на Македония и дори на Балканския полуостров.
Във вторник, 13 ноември, Груевски публукува съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“, с което обяви, че се намира в Будапеща и че е потърсил политическо убежище от Унгария. В последвалите дни не само македонските, но и медиите в страните от региона отразиха широко аферата. И докато в Скопие разсъждаваха дали Груевски е изчезнал, избягал или отвлечен, източник от висшите кръгове на ВМРО-ДПМНЕ разкри за Агенция „Фокус“, че бившият лидер на партията вече е напуснал пределите на Унгария и се е насочил към Русия или Турция. Официално потвърждение на информацията все още няма, но новината предизвика истински фурор в балканските средства за масова информация. В Албания, която е една от страните, в които Груевски се е спрял на път за Унгария, новината на Агенция „Фокус“ бе широко отразена от десетки медии, които публикуваха материали по темата, базирани на информацията от нашата редакция.

На практика огромна част от медиите в Албания публикуваха материали под заглавие: „Българска агенция съобщи: Груевски е напуснал Унгария“. След това средствата за масова информация привеждат тескта, който Агенция „Фокус“ разпространи в сутрешните часове на 17 ноември: „Според все още непотвърдена информация бившият македонски премиер Никола Груевски вече е напуснал Унгария, съобщи за Агенция "Фокус" висш представител на ВМРО-ДПМНЕ.
Като крайна дестинация на издирвания македонски политик се посочват Русия и Турция“.

„Според българска информационна агенция Никола Груевски е променил местоположението си. Информацията е обявена от високопоставен член на ВМРО-ДПМНЕ, който посочва Русия и Турция като следваща дестинация на Груевски“, написа електронното издание на Gazeta Ere.

Електронното издание Lajm написа: „Преди няколко дни бившият македонски премиер Никола Груевски обяви, че е в Унгария, където е потърсил политическо убежище. Съответното известие той направи чрез своя профил в социална мрежа „Фейсбук“. Но днес българска медия каза, че Груевски вече не е в Унгария, а я е напуснал. Според Агенция „Фокус" Груевски е променил местоположението си. Тази информация е била оповестена от член на ВМРО-ДПМНЕ“, е съобщението, публикувано от изданието.

На новината внимание обърна и телевизионният канал Alsat-M. „Българска агенция съобщи: Груевски е напуснал Унгария“, след което привежда превод на материала на Агенция „Фокус“.
Flaka също предаде: „Българска медия: Груевски напусна Унгария, сега в Русия или Турция“, след което привежда текста на Агенция "Фокус".

Ето и справка на част от другите медии, които препубликуваха новината на Агенция "Фокус":

Fakti Ditor
Almakos
Ekonomia Online
Pa censure
Arbresh
Portalb
Ina
SOT
Medial
Java News
Fol
Mapo
Lajmi.net
Botasot


Редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беглецът „Груйо“ в немските медии: Дали Скопие не се отърва умишлено от бившия македонски премиер? (Коментари в печатните издания – Агенция „Фокус“)

Беглецът „Груйо“ в немските медии: Дали Скопие не се отърва умишлено от бившия македонски премиер? (Коментари в печатните издания – Агенция „Фокус“)

17 Ноември 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Скандалът с бягството на бившия премиер на югозападната ни съседка Никола Груевски отдавна надхвърли пределите не само на Македония, но и на Балканския полуостров. Отзвукът от зрелищната афера на практика достигна до всички европейски столици, че дори и до САЩ. След сдържаните официални изявления, изобилстващи с „призиви“ и изразени различни видове „загриженост“ дойде редът на медийните коментари, които освен анализ на събитията, не спестяват и сарказма за „трилъра с Груйо“. Агенция „Фокус“ представя по-интересните статии от немскоезичните държави – Германия, Австрия и Швейцария.


Австрийският национален ежедневник Der Kurir обърна внимание на маршрута, използван от Никола Груевски, за да достигне до унгарска земя. В редакцията са на мнение, че бившият македонски премиер е влязъл в Унгария през територията на съседна Сърбия, след като е преминал границата й с Черна гора.


Авторитетният германски ежедневник Die Welt също разсъждава над въпроса как Груевски е достигнал до Унгария. „Бившият македонски премиер Никола Груевски предприе смело бягство в Будапеща, където му бе позволено да влезе в страната без никакви проблеми и незабавно да подаде молба за убежище“, обобщава изданието в обширна статия, посветена на скандала в югозападната ни съседка.
„Три са възможните теории: както много други македонци, Груевски може да има и български паспорт. Възможно е той да е разполагал с няколко служебни паспорта – това не е необичайно за дипломатите и политиците. Или той е пристигнал със специално разрешение от Министерство на вътрешните работи в Будапеща?“, пише изданието.
Основният въпрос, на който германският вестник търси отговор, е друг. „Най-важното обаче е дали бягството на Груевски е предварително обсъдено и планирано с унгарския премиер Виктор Орбан? Официално правителството твърди, че няма нищо общо с бягството или влизането в страната на бившия македонски министър-председател. Но никой в Унгария наистина не вярва, че Груевски е изпробвал късмета си без конкретна надежда за успех. Ако Орбан има пръст в ситуацията, защо му е да защитава македонците?“
Die Welt припомня, че лидерът на кабинета в Будапеща често е помагал на Груевски в миналото. Бизнесмени от неговото обкръжение са му съдействали да създаде десни популистки медии. „Но сега, когато е осъден, Груевски е опасен. Защитата му носи единствено политически негативи. Едно от възможните обяснения е дългосрочната стратегия на Орбан за Балканите. „Той смята, че по-рано унгарските крале са възприемали Балканите за техен район на влияние. Целта му е да изгради дългосрочни позиции и мрежи с посланието, че страните от региона може да разчитат на него при нужда“, твърди анализатор, цитиран от редакцията на германския вестник.


„Хората в Македония се питат как изобщо Никола Груевски може да напусне страната“, пише швейцарският ежедневник Die Neue Zuercher Zeitung в обемен материал за скандалното бягство на бившия македонски премиер от страната.
От редакцията са категорични – ако осъден изчезне просто така в деня преди изтичането на крайния срок за произнасяне по жалбата му, то властите може най-малко да бъдат уличени в небрежност – особено предвид факта, че сценариите за бягството на Груевски в чужбина вече бяха широко анализирани от медиите. „Полицията, тайните служби и граничната охрана също трябва да изтърпят някои неприятни въпроси", пише изданието.
Предвид тези несъответствия има хора, които подозират, че правителството на премиера Зоран Заев умишлено не е попречило на Груевски. Наистина, бягството на осъден бивш премиер от вече опозиционна партия е тежка ипотека, но по-тежка е излежаването на присъдата му в затвора, докато се представя като жертва на политическото преследване на правителството в Скопие, коментират швейцарският вестник.


„Ако Унгария все още е правова държава, правосъдието й би трябвало да започне незабавно разследване за ролята на министър-председателя Виктор Орбан в бягството на бившия македонски премиер Никола Груевски от родината му, пише друго швейцарско издание - вестник Der Tages-Anzeiger.
Причината – „дори и да изглежда немислимо, Груевски не би могъл да се появи в Будапеща без знанието на унгарското правителство. Едва ли обаче някой унгарски прокурор ще се опита да приложи закон, насочен срещу организациите за защита на правата на човека, срещу самия министър-председател“.
Изданието е категорично, че аферата „Груевски“ разкрива двуличността на кампанията на Будапеща срещу бежанците. „Защо след като твърди, че за него е важна сигурността на Унгария, Орбан пусна осъден престъпник да влезе на нейна територия?“ е въпросът, който задават в редакцията на Der Tages-Anzeiger.

Редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Tages-Anzeiger: Правилата не важат за приятели – ако Унгария беше правова държава, Орбан щеше да бъде разследван за бягството на Груевски

Der Tages-Anzeiger: Правилата не важат за приятели – ако Унгария беше правова държава, Орбан щеше да бъде разследван за бягството на Груевски

17 Ноември 2018 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Будапеща. „Ако Унгария все още е правова държава, правосъдието й би трябвало да започне незабавно разследване за ролята на министър-председателя Виктор Орбан в бягството на бившия македонски премиер Никола Груевски от родината му, пише швейцарското издание Der Tages-Anzeiger.
Причината – „дори и да изглежда немислимо, Груевски не би могъл да се появи в Будапеща без знанието на унгарското правителство. Едва ли обаче някой унгарски прокурор ще се опита да приложи закон, насочен срещу организациите за защита на правата на човека, срещу самия министър-председател“.
Изданието е категорично, че аферата „Груевски“ разкрива двуличността на кампанията на Будапеща срещу бежанците. „Защо след като твърди, че за него е важна сигурността на Унгария, Орбан пусна осъден престъпник да влезе на нейна територия?“ е въпросът, който задават в редакцията на Der Tages-Anzeiger.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NZZ: Дали Скопие не иска да се отърве от „Груйо“?

NZZ: Дали Скопие не иска да се отърве от „Груйо“?

17 Ноември 2018 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Хората в Македония се питат как изобщо Никола Груевски може да напусне страната“, пише швейцарският ежедневник Die Neue Zuercher Zeitung в обемен материал за скандалното бягство на бившия македонски премиер от страната.
От редакцията са категорични – ако осъден изчезне просто така в деня преди изтичането на крайния срок за произнасяне по жалбата му, то властите може най-малко да бъдат уличени в небрежност – особено предвид факта, че сценариите за бягството на Груевски в чужбина вече бяха широко анализирани от медиите. „Полицията, тайните служби и граничната охрана също трябва да изтърпят някои неприятни въпроси", пише изданието.
Предвид тези несъответствия има хора, които подозират, че правителството на премиера Зоран Заев умишлено не е попречило на бягството на Груевски. Наистина, бягството на осъден бивш премиер от вече опозиционна партия е тежка ипотека, но по-тежка е излежаването на присъдата му в затвора, докато се представя жертва на политическото преследване на правителството в Скопие, коментират швейцарският вестник.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Никола Груевски – един бежанец, който е добре дошъл за унгарския премиер

Die Welt: Никола Груевски – един бежанец, който е добре дошъл за унгарския премиер

17 Ноември 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Скопие/Будапеща. Бившият македонски премиер Никола Груевски предприе смело бягство в Будапеща, където му бе позволено да влезе в страната без никакви проблеми и незабавно да подаде молба за убежище. Защо обаче Унгария помага на един престъпник е въпросът, на който търсят отговор в редакцията на водещия германски ежедневник Die Welt в обширна статия, посветена на скандала в югозападната ни съседка.
Изданието припомня наличната към момента информация за бягството на Груевски и възможните маршрути, по които може би е достигнал до територията на Унгария. Припомня се, бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ е заявил желанието си да пътува до Будапеща и да кандидатства там за политическо убежище в „унгарска дипломатическа мисия извън Македония“. Следва справка на Die Welt за присъдата по делото „Танк“, която Груевски получи и кратка ретроспекция на събитията до 13 ноември, когато се разбра, че бившият македонски премиер е в Будапеща.„Оттогава насам всичко е официално“, подчертават от редакцията.
В сряда тази седмица унгарските власти потвърдиха присъствието на Груевски в страната, а на следващия ден бяха обявени и подробности. Противно на правилата, на Груевски му е позволено „да се позове на съображения за сигурност", за да подаде молбата си за убежище директно в имиграционната служба в Будапеща ю. Изключението е допуснато „предвид факта, че той беше премиер на Македония десет години".
Нормалната процедура за подаване на молби за убежище предвижда това да се случва само в унгарските дипломатически мисии или в т.нар. транзитни зони на сръбската граница, припомня германският вестник.
Разпитът на Груевски в Будапеща е „отнел много време", твърдя унгарците. В петък говорителят на правителството Золтан Коваш цитира мотивите, дадени от Груевски за молбата му за убежище - той е получил заплахи за живота си и съдебните процеси срещу него не са „справедливи". В същото време Коваш подчерта, че не „правителството", а „компетентните органи по сигурността", са взели решение да доведат бившия македонски премиер в Будапеща.
Това са фактите, но все още има много въпросителни. Например, как Груевски може да пътува, след като македонските власти са конфискували паспорта му? Личната му карта е достатъчна, за да влезе в Албания, но за преминаване през външните граници на ЕС е необходим паспорт.
Три са възможните теории: както много други македонци, Груевски може да има и български паспорт. България разглежда всички македонци от славянски произход като българи и затова имат право на паспорт, пояснява редакцията.
Възможно е обаче Груевски да е разполагал с няколко служебни паспорта – това не е необичайно за дипломатите и политиците. Или той е пристигнал със специално разрешение от Министерство на вътрешните работи в Будапеща. От отговора на този въпрос особено много се интересуват унгарците.
Друг въпрос е дали влизането му в Унгария е в съответствие с местното законодателство. Вероятно не - самото правителство говори за „изключение" поради извънредния характер на аферата. За такова изключение обаче от пръв поглед изглежда, че няма правно основание.
Най-важното обаче е дали бягството на Груевски е предварително обсъдено и планирано с унгарския премиер Виктор Орбан бе обсъдено и планирано? Официално правителството твърди, че няма нищо общо с бягството или влизането в страната на бившия македонски министър-председател. Но никой в Унгария наистина не вярва, че Груевски е изпробвал късмета си без конкретна надежда за успех. Ако Орбан има пръст в ситуацията, защо му е да защитава македонците?
Лидерът на кабинета в Будапеща често е помагал на Груевски в миналото. Бизнесмени от неговото обкръжение му помогнаха да създаде десни популистки медии. Но сега, когато е осъден, Груевски е опасен. Защитата му носи единствено политически негативи. Или?
Едно от възможните обяснения е дългосрочната стратегия на Орбан за Балканите. „Той смята, че по-рано унгарските крале са възприемали Балканите за техен район на влияние. Целта му е да изгради дългосрочни позиции и мрежи с посланието, че страните от региона може да разчитат на него при нужда“, твърди анализатор, цитиран от редакцията на германския вестник.
Аферата „Груевски“ носи на Орбан политически капитал. САЩ се разгневиха и настояха бившият премиер на Македония незабавно да бъде предаден на правосъдната система в страната му. Но на Балканите някои политици – например в България и Сърбия, следят ситуацията внимателно и в тях се затвърждава усещането, че Орбан е надежден.
Груевски не може да получи убежище в Унгария съгласно действащия закон. Но процедурите около молбата му за убежище ще се проточат вероятно с месеци, твърди Die Welt.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Според унгарски медии Будапеща може да е трамплин за бягството на Никола Груевски в трета страна

„Алсат-М“ (Македония): Според унгарски медии Будапеща може да е трамплин за бягството на Никола Груевски в трета страна

17 Ноември 2018 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според унгарски медии Будапеща може да е трамплин за бягството на Никола Груевски в трета страна, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Медията подчертава, че унгарските средства за масова информация поставят въпроса за това дали правителството в Будапеща не е замесено в организирането на бягството на бившия македонски премиер. Привеждат се различни коментари относно възможността Груевски да получи убежище в страната, но заключението почти на всички медии е индентично - твърде много е вложено в неговото бягство, за да бъде върнат в Македония. Няма много доклади относно бъдещото развитие по случая „Груевски“, но не се изключва възможността той да отиде в друга страна.
Вестниците припомнят, че пропагандата срещу американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос тръби за близките отношения между Груевски и лидера на кабинета в Будапеща Виктор Орбан. Не се пропуска да се отбележи, че и двамата политици имат проруски възгледи.
По-рано висш представител на ВМРО-ДПМНЕ съобщи за Агенция „Фокус“, че бившият македонски премиер Никола Груевски вече е напуснал Унгария. Като крайна дестинация на издирвания македонски политик бяха посочени Русия и Турция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Бившият македонски премиер Никола Груевски изчезна тайнствено, както всичко, случващо се в Македония през последните 100 години

Красимир Узунов: Бившият македонски премиер Никола Груевски изчезна тайнствено, както всичко, случващо се в Македония през последните 100 години

17 Ноември 2018 | 14:05 | Агенция "Фокус"
София. Бившият македонски премиер Никола Груевски изчезна тайнствено, както всичко, случващо се в Македония през последните 100 години. Това каза в седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Красимир Узунов, познавач на историята на Македония и проблемите на Балканите и президент на Агенция и национална радиоверига „Фокус“. Според него бившият премиер е избягал не без съдействието на македонските власти. „Трябва да има някаква тайнственост, но трябва да има и някакъв драматизъм. Ако разсъждаваме практично – кой позволи на Груевски да си изтегли всички авоари от сметки, като едва ли е човек, който е държал всичките си пари в македонски сметки, преди да изчезне на 11-ти? Възкръсна някаква унгарска компания „Малев“, която е закрита през 2012 година, за да се стигне до дипломатически автомобил, който преминава, никой не го поглежда. Той преминава през цяла Албания, след това през Черна гора и през Сърбия. Злите езици твърдят, че е получил вечеря в Сърбия от високи кръгове и след това е отишъл в Унгария“, отбеляза Красимир Узунов. Той каза още, че македонският премиер Зоран Заев рискува цяла група около Груевски да се инсталира в чужбина и да направят задгранично представителство на ВМРО. А ако се чете историята на тази организация, го е имало, добави Красимир Узунов. Той коментира, че е неприятна намесата на името на България в бягството на бившия македонски премиер, обясни Узунов. Според него обаче ще има българска следа в изчезването на му. По отношение на Унгария, той добави, че страната ще излезе от положение без проблеми, още повече ако Груевски наистина снощи е заминал за Турция или за Русия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: Зоран Заев обвини Унгария в отвличането на бивш премиер, Македония не заслужава такъв срам

ВМРО-ДПМНЕ: Зоран Заев обвини Унгария в отвличането на бивш премиер, Македония не заслужава такъв срам

17 Ноември 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. В рамките на пресконференция в Скопие говорителят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски подчерта, че в рамките на вчерашния ден (петък, 16 ноември), министър-председателят на Македония Зоран Заев на два пъти е отправил обвинения срещу Унгария в отвличането на бивш премиер – на Никола Груевски, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
„С цялата тежест на премиерския си пост, Заев вчера на два пъти обвини Република Унгария, че е отвлякла македонски гражданин, бивш премиер, почетен председател на опозицията, при това лице, което участва в съдебен процес! Република Македония не заслужава такъв срам“, реагират от ВМРО-ДПМНЕ след вчерашното изявление на министър-председателя, в което той попита дали Никола Груевски не е бил отвлечен.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Албанският президент определи случая „Груевски“ като политическо преследване

„Курир“ (Македония): Албанският президент определи случая „Груевски“ като политическо преследване

17 Ноември 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Тирана/Скопие. Държавният глава на Албания Илир Мета определи случая с бившия македонски премиер Никола Груевски като политическо преследване, отбелязва близкото до кръговете на ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Курир“.
„Всеки политик, особено такъв с голяма отговорност, както е в този случай, не трябва да бяга нито от истината, нито от политическата битка. Имаме случаи и в Албания, затваряния, които са смятани за политически, но те се изправиха пред тях“, коментира Мета в отговор на журналистически въпрос.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Според непотвърдена информация бившият македонски премиер Никола Груевски е напуснал Унгария и е заминал за Русия или Турция

Според непотвърдена информация бившият македонски премиер Никола Груевски е напуснал Унгария и е заминал за Русия или Турция

17 Ноември 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според все още непотвърдена информация бившият македонски премиер Никола Груевски вече е напуснал Унгария, съобщи за Агенция "Фокус" висш представител на ВМРО-ДПМНЕ.
Като крайна дестинация на издирвания македонски политик се посочват Русия и Турция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Унгария отрече да е помагала на Никола Груевски да напусне Македония

„Телма“ (Македония): Унгария отрече да е помагала на Никола Груевски да напусне Македония

17 Ноември 2018 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Скопие/Будапеща. От кабинета на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан опровергаха медийните доклади, че официална Будапеща е оказала съдействие на бившия македонски премиер Никола Груевски да напусне родината си, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Нито Унгария, нито властите й са помогнали на Груевски, подчертаха от кабинета на Орбан.
Информацията докладва репортер на телевизията директно от Будапеща.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: На бившия македонски премиер „ помага Унгария, за да избегне затвора“

The Guardian: На бившия македонски премиер „ помага Унгария, за да избегне затвора“

17 Ноември 2018 | 05:06 | Агенция "Фокус"
Лондон. Мистерията около това как изпадналият в немилост бивш премиер на Македония Никола Груевски е напуснал страната си дни преди да влезе в затвора с присъда за корупция, се задълбочава, пише британският водещ всекидневник The Guardian.
Това се случва след серия от твърдения, че Унгария стои зад неговото бягство.
Вестникът обяснява на читателите си, че току-що преглътнали новината за бягството на Груевски, официалните власти в Скопие трябвало да чуят и съобщението от Тирана в късните часове на четвъртък, че той е подпомогнат от унгарски дипломати. Когато открили на кого точно принадлежи колата, се оказа, че това е номер на дипломатическата мисия на Будапеща в Тирана, с нея той е бил преведен през северната граница в Черна гора.
Часове само преди това Гергели Гюлаш, шеф на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, потвърди, че избягалият лидер е потърсил убежище в унгарско представителство извън Македония, но категорично отрече Будапеща да има участие в тези събития. Молбата му вече се разглежда.
Социалдемократичното правителство в бившата югославска република в четвъртък е отправила молба за екстрадиция. Започнало е и разследване за това дали бягството му не е подпомогнато от хора от македонската полиция.
Лидерът на опозиционната дясна партия ВМРО миналата година е бил лишен от своя паспорт и е бил под постоянна 24-часова охрана. “Непрекъснато го водеха в съда, той се държеше настрана от публичния поглед,” добре информиран източник е съобщил на Тhe Guardian. “Не можеше да се види дори в блока, където живееше.”
В началото на тази седмица дискредитираният лидер обяви на страницата си във Фейсбук, че е принуден да бяга заради „безброй“ заплахи за живота му. Двугодишната присъда, която е получил за злоупотреба с държавни фондове, като е купил луксозна кола, според него е политически мотивирана, същото важи и за редица други дела, които са висящи.
Твърдата политика на Груевски има важна роля в напреженията със съседна Гърция, продължили дълго време и свързани с името на балканската държава, пише лондонският The Guardian.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Заев: „Груевски ще бъде върнат“

МКД (Македония): Заев: „Груевски ще бъде върнат“

17 Ноември 2018 | 02:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът Зоран Заев е съобщил в интервю за скопския телевизионен канал на албански език „Алсат-М“ , че е сигурен, че Никола Груевски ще бъде върнат в Македония, информира македонската медия МКД. Той е дал за пример случая с хърватския премиер Иво Санадер, който през декември 2010 е обвинен в корупция и избягва в Австрия, но през юли 2011 година е заловен и върнат на властите в Загреб. „ Унгария трябва да каже дали е бил отвлечен, дали по своя воля е влязъл с дипломатическа кола“, заяви премиерът Заев пред медията.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония):Унгарските медии: Противоречивата молба за убежище на Груевски е в процедура

МКД (Македония):Унгарските медии: Противоречивата молба за убежище на Груевски е в процедура

16 Ноември 2018 | 23:10 | Агенция "Фокус"
Скопие/Будапеща. И в петък топ тема за унгарските медии е бягството на бившия македонски премиер Никола Груевски, информира македонското електронно издание „МКД“ и пояснява, че основните теми, които интересуват унгарските журналисти са: как той е влязъл в страната, кой му помага в Будапеща, какви ще са последиците за правителството на Виктор Орбан, с когото, както намекват медиите в Унгария, той е бил в близки приятелски отношения.

Електронната медия„24.hu“ съобщава, че най-вероятно Груевски е влязъл с кола през Сърбия, най-вероятно с помощта на сръбските власти, и със знанието на унгарската гранична служба, тъй като е малко вероятно човек от неговия ранг да премине незабелязано граница, на която и от двете страни са разположени доста полицейски сили. Според сайта, малко възможно е и да е пристигнал в страната без предварително да не е съобщено на унгарските власти.
Няма информация къде е той в момента. Знае се, че в Будапеща е пренощувал в хотел с пет звезди и че от канцеларията на премиера Орбан отрекоха да се е срещал с него във вилата му.
По повод искането за политическо убежище унгарските медии изтъкват, че като лице от държава, която е оценена като безопасна, той няма право да кандидатства за убежище в страна от ЕС, но и намекват, че за Груевски може би ще се направи изключение. Правителството вече е потвърдило, че е започнала процедура по неговото искане. Обикновено тя трае около 60 дни, но в изключителни случаи може да се получи отговор и за 15 дни. Според закона, през този период лицето, търсещо убежище, трябва да чака в транзитната зона, но сегашният случай е по-различен, припомня унгарското електронно издание „24.hu“.
Унгарският експерт по въпроса с търсене, съответно разрешаване, на убежище, Марта Падави коментира за „hungarytoday.hu“, че при нормални условия не е възможно македонски държавен мъж, който избягва затвор и против когото не се води политическо гонене, до получи убежище в Унгария, тъй като идва от държава, която е обявена за спокойна в политическо отношение.
С бягството си в Унгария Груевски поставя в неудобно положение самия Орбан. Унгарският премиер е изправен пред избор – дали да се съобрази с европейските правила или да брани Груевски, към когото Москва заявяваше нескрито симпатиите си, намекват унгарските медии.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Самолетът на Орбан отлетя за Белград, ден след като Груевски потърси убежище

„Нова ТВ“ (Македония): Самолетът на Орбан отлетя за Белград, ден след като Груевски потърси убежище

16 Ноември 2018 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Скопие/Будапеща. Частният самолет на Виктор Орбан, след като месец стоя на летището във Виена излетя за Будапеща, от там за Белград и после обратно в унгарската столица. Това се случи ден след като Груевски обяви, че иска убежище в Унгария, информира македонската „Нова ТВ“, като се позовава на съобщение от петък вечерта на най-известния унгарски разследващ портал „Атлацо“.
Луксозният самолет, който се ползва от унгарски държавници и бизнес елита стои във Виена от началото на октомври. Той е регистриран като ОЕ-LEM и рано във вторник е отлетял от летището в австрийската столица за Будапеща, после почти веднага се е отправил за Белград, след което се върнал обратно
Още през септември порталът обяви, че управляващият елит на Унгария се е сдобил със съвсем нов луксозен самолет, за сумата от 53 милиона евро, кой му е собственик не е ясно, но се знае, че е регистриран в Австрия.
По информация на „Атлацо“ той е кацнал в Будапеща рано сутринта, преди 6.30 часа местно време, за Белград е отлетял след час и половина, в 8 часа. В сръбската столица е пристигнал след 30 минути, а обратно е поел на обед и е кацнал в Будапеща малко преди 16.00 часа. От тогава самолетът стои на летището в унгарската столица.
В петък унгарското правителство обяви, че „не е помагало на Груевски да напуска Македония“. Но в съобщението няма нито дума за информациите, че унгарски дипломати активно са му помагали в най-малко три други държави. При това никой досега официално не бе обвинил Будапеща, че е извела Груевски от Македония“, коментира медията.
Съобщава се също, че Груевски е „легално в Унгария“.
В информацията от „Нова ТВ“ се припомня, че унгарските власти вече са потвърдили, че Груевски е изразил желание да иска убежище в трета държава и това най-вероятно се е случила в посолството в Тирана, след което е отпътувал през Черна гора за Сърбия. Припомня се, че логистиката на цялото пътуване е била организирана от унгарски дипломати от посолствата в трите държави.
От Сърбия все още няма отговор кога и как Груевски е заминал за Унгария, а сръбското министерство на вътрешните работи отказва да отговори на две запитвания вече от немската Deutsche Welle за повече информация.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.