НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Le Monde: В Париж и Берлин говорят за различни европейски армии

Le Monde: В Париж и Берлин говорят за различни европейски армии

29 Ноември 2018 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Париж. Проектът за европейска армия се приема добре в Германия, макар ентусиазмът, който да предизвика, да се сблъсква с липсата на разбирателство между Берлин и Париж по въпроса. В двете ключови европейски столици имат различна представа, когато говорят за европейска армия. Германците се стремят към създаването й не заради защитата на Европа, а за да бъде запазена идеята за „европейския дом“. Остава неясно обаче дали канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон ще намерят общ знаменател, коментират в редакцията на водещия парижки ежедневник Le Monde.
Ако Германия можеше, щеше да регистрира авторското право на понятието „европейска армия", тъй като Берлин го използва наляво и надясно от десетилетия. От своя страна Меркел побърза да го подкрепи с речта си в Европейския парламент от 14 ноември. Най-изненадващото нещо в ситуацията не беше промяната в ролите, а реакцията на германците. Тя отразява две неща. На първо място Париж и Берлин говорят за различни европейски армии. Освен това Германия е на мнение, че избраното от Макрон време не е подходящо.
Напомнянето за френско-германската дружба не може да скрие факта, че Берлин и Париж се придържат към различна логика, когато говорят за европейската армия. В Страсбург Ангела Меркел говори за нейното формиране, но причината, за която спомена тя, казва много: войната между европейците ще бъде невъзможна. Това отразява традиционната германска концепция, според която сигурността предполага политическа интеграция. По този начин Берлин се стреми да създаде европейска армия, чиято задача ще бъде не да защитава Европа, а да запази „европейския дом“.
Сега, когато европейският проект е под въпрос заради Брекзит, както и заради ситуацията в редица други страни - от Италия до Полша, запазването на ЕС става още по-важно. За канцлера европейската армия е един от начините за продължаване на интеграцията.
От редакцията са категорични – необходима е дискусия за разрешаване на проблемите в Общността, като са изтъкнати четири приоритетни области за разговори. Заключението е, че несигурността за бъдещето на отношенията между ЕС и САЩ, а също и заплахата за Европа, произтичаща от Русия и тероризма, принуждават Брюксел да действа във все повече и различни ситуации. Затова Берлин и Париж трябва да започнат да разговарят не един на друг, а един с друг.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министерството на обраната на Германия обясни необходимостта от създаване на общоевропейска армия

ТАСС: Министерството на обраната на Германия обясни необходимостта от създаване на общоевропейска армия

18 Ноември 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Единната армия на Европейския съюз е нужна, за да бъдат отстоявани решително европейските интереси в случай на възникване на кризи и за да бъдат повишени способностите на Европа за възможно участие на нейните сили във военни операции. Такова мнение изказа министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен в интервю пред медийната група Funke, публикувано в неделя, предава ТАСС.
„Европейците се нуждаят от армия не само за съвместни учения на военнослужещите и добро снабдяване, но и в политическата воля за решително отстояване на европейските интереси, или ако възникне някаква криза“, заяви фон дер Лайен. „Ние, политиците, трябва така да организираме и модернизираме нашите структури за взимане на решения, че Европа да може да действа бързо по въпросите за възможно участие във военни антикризисни операции“, отбеляза тя.
Германският военен министър смята, че единната европейска армия не може да е конкуренция на силите на НАТО. „Алианса винаги ще остане за европейците първи адресат по въпросите на отбраната“, посочи тя. Министърът напомни, че участниците в НАТО сега „инвестират повече във въоръжените си сили“, а „бюджета на Бундесвера за следващата година ще нарасне с 12%“.
Руската агенция припомня, че президентът на Франция Еманюел Макрон заяви на 6 ноември, че Европа трябва да създаде собствени единни въоръжени сили. Той също така изказа мнение, че ЕС трябва да се защитава от Китай, Русия и САЩ. След това германският канцлер отбелязва, че Съюзът трябва да работи в посока на създаване на единна армия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Как Европа се превърна сама във васал на САЩ

„Взгляд“: Как Европа се превърна сама във васал на САЩ

16 Ноември 2018 | 00:54 | Агенция "Фокус"
Москва. Как Европа се превърна сама във васал на САЩ, пише руският вестник “Взгляд“.
Еманюел Макрон си позволи да критикува Съединените щати: той заяви, че въпреки всички съюзни отношения Европа не трябва да бъде васал на Щатите. Френският президент изрази натрупаното раздразнение на европейските елити, които бяха уморени от факта, че през последните години Вашингтон говори на Стария свят на езика на ултиматумите. Каква е вероятността дългогодишните американски съюзници да престанат да бъдат част от "американския свят"?
Френският президент Еманюел Макрон нарече Съединените щати исторически съюзник на Франция. "Да си съюзник не означава да си васал. Не трябва да зависим от тях ", казва Макрон. Според френския президент страната трябва да бъде суверенна, а нейната защита е автономна. - Мога ли да кажа на французите, че поверявам нашата сигурност на Съединените щати? Не. Защото вярвам в нашия суверенитет и суверенитета на Европа ", заяви президентът. Макрон твърди, че "в някои области Франция е твърде зависима от Съединените щати, това не е добро".
Изданието припомня, че френският лидер преди това призова за създаването на единна европейска армия, която да защитава ЕС не само от Русия и Китай, но и от Съединените щати - за да не зависи от Вашингтон по въпросите на сигурността
Ръководителят на комисията на Съвета на федерацията за информационна политика Алексей Пушков смята, че САЩ винаги са третирали своите съюзници като васали а Тръмп го "прави в много груба и видима форма", затова е предизвикал съпротива у европейците. "Ако една държава плаща 75% от бюджета на НАТО, тогава какъв би могъл да бъде балансът на властта? Естествено САЩ ще играят водеща роля в НАТО ", каза Пушков пред вестник „Взгляд“.
"Западният военен съюз без участието на САЩ не е жизнеспособен, но европейците демонстрират недоволството си от Тръмп и едностранната му политика, и казват:" Е, ако така вървят нещата, ние ще създадем европейска армия ... ", - заключи сенаторът.
Германският политолог Александър Рар заявява, че Германия се е превърнала от съюзник във васал на САЩ. "На германците е забранено провеждането на енергиен диалог, партньорство с Русия. Те искат да забранят изграждането на "Северен поток" 2 по всякакъв начин, въпреки че това е суверенно решение на германските фирми, на Европейския съюз. Просто американците започват да се намесват в европейските въпроси ", каза Рар.
Но след като американците през последните десетилетия, така умело са трансформирали водещите елити на почти всички европейски страни, създали са свой собствен управляващ елит, влияят върху медиите и неправителствените организации, практически върху целия социално-икономическия живот на Европа, аз лично мисля, че на Европа би ѝ било невъзможно да се отдели от американците. За съжаление европейският проект ще продължи да се развива под крилото на Pax Americana. Това все повече се разбира в Русия, а в Китай започват да го разбират. Това е трагично развитие. Наистина се надявам, че греша ", заключи Александър Рар.
Председателят на Президиума на Съвета по външна и отбранителна политика на Русия Фьодор Лукянов заявява: "Европа няма вътрешно единство, в нея няма лидери, които да се чувстват уверени в своите страни. Макрон, който преди година и половина започна като невероятно обещаващ политик, сега има много нисък рейтинг и се бори с необходимостта от решаване на огромен брой непопулярни проблеми. Меркел напуска, Великобритания е почти напълно погълната от вътрешни проблеми, Италия е напълно неразбираема, откъде ще дойде лидерът за стратегически пробив в Европа, е неясно ", каза експертът. "Единственият, на когото се възлагат надежди, е Макрон, но за момента той може да го направи само реторически", добави Лукянов.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Еманюел Макрон не желае Франция да бъде васал на САЩ

ТАСС: Еманюел Макрон не желае Франция да бъде васал на САЩ

14 Ноември 2018 | 23:44 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция и Съединените щати са исторически съюзници, но съюзник не означава васал. Това съобщи в сряда френският президент Емануел Макрон в интервю за TF1 на борда на френския самолетоносач „Шарл де Гол“, цитиран от TACC.
"Съединените щати са наши исторически съюзници и продължават да бъдат. Но да бъдеш съюзник не означава да бъдеш васал, не трябва да зависим от тях", казва Макрон, коментирайки състоянието на отношенията между Париж и Вашингтон.
Той не коментира изявленията на американския президент Доналд Тръмп в социалната мрежа „Туитър“ с критики към него. "Няма да отговарям на публикации в социални мрежи и не мисля, че французите очакват това от мен", казва Макрон. Той подчерта, че "съюзниците трябва да се уважават взаимно".
"Във великите моменти ние бяхме съюзници, заедно се ангажирахме да се борим срещу тероризма както в Сирия, така и в Африка, а нашите войници действат заедно всеки ден", каза той.
Франция трябва да бъде суверенна, а нейната защита е автономна, заяви Макрон.
"Мога ли да кажа на французите, че поверявам нашата сигурност на Съединените щати?", заяви Макрон. "Не, защото вярвам в нашия суверенитет и суверенитета на Европа".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph:'Направете Франция отново велика!’

The Telegraph:'Направете Франция отново велика!’

14 Ноември 2018 | 03:52 | Агенция "Фокус"
Лондон/Вашингтон/Париж. „Направете Франция отново велика!“, Тръмп се присмива за световните войни, след като Меркел призовава за „реална истинска европейска армия“, пише вестник The Telegraph.
Доналд Тръмп е нападнал Макрон със сатирични бележки в Туитър, като е заявил, че французите „са започнали да учат немски език в Париж“, преди още САЩ да са се намесили в световните войни. С това се е опитал да придаде завършен вид на присмехулно-пренебрежителната си молба, която е отправил към френския президент, „НАПРАВЕТЕ ФРАНЦИЯ ОТНОВО ВЕЛИКА!“.
Тръмп е започнал туитването с необичайно нападения срещу призива на Еманюел Макрон за „европейска армия“, като е свързал възобновените приятелски отношения с Германия в името на френската отбрана с нацистката окупация на Франция.
Минути след като той е избухнал онлайн, германският канцлер Ангела Меркел е заявила своята безпрецедентна подкрепа за отбранителните планове на Макрон. Тя е казала, че също иска „реална истинска европейска армия ", която да допълва и няма да е враждебно настроена към Северноатлантическия съюз, НАТО.
В избухналото туитване Тръмп се е оправдал, че не е успял да участва във възпоминанието на френското гробище в края на седмицата по време на тържествата за края на Първата световна война, нещо, за което американският президент беше сериозно критикуван от мнозина. Той се оправда с дъжда, който валеше. После шумно и с високопарни фрази е заплашил да преразгледа митата за виното.
“Еманюел Макрон предлага Европа да си изгради своя собствена армия, за да се защитава от САЩ, Китай и Русия“, пише Тръмп в Туитър веднага след завръщането си от възпоминанията в Париж. “Но и в Първата и във Втората световна война е замесена Германия. Как свърши това за Франция? Те започнаха да изучават немски език в Париж преди САЩ да се появят. Плащайте за НАТО или няма да я бъде!“
Господин Тръмп често критикува страните, членки за сумите, които заплащат за участието си в НАТО, и твърди, че те са „смешно несправедливи“ в сравнение с онова, което САЩ отделят.
Забележките му са станали обект на присмех от страна на Ги Верхофстат, съюзник на Макрон и координатор на Брекзит от страна на Парламента на ЕС, който е написал в Туитър следното: "Онова, което Тръмп не успява да осъзнае, е, че без френските пари, САЩ дори нямаше да ги има, тъй като Франция финансира Американската революция. Те дори ви дадоха Статуята на свободата, за да какво да чествате!”
Коментарите се появяват точно два дни след като господин Макрон и госпожа Меркел си стиснаха ръцете и се целунаха след като тържествено отбелязаха столетието от подписването на 11 ноември 1918 година на мирния договор, с който се слага край на Първата световна война.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Държавният департамент не харесва идеята за европейска армия, независима от САЩ

„Известия“: Държавният департамент не харесва идеята за европейска армия, независима от САЩ

14 Ноември 2018 | 01:22 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ се обявяват против всякакви действие, които могат да отслабят НАТО. Така във вторник официалният представител на Държавният департамент Хедър Науърт е коментирала идеята за създаване на собствена армия от Евросъюза, пише в изданието си в сряда руският всекидневник „Известия“ .
„Полагаме усилия да не пренебрегваме НАТО. НАТО – това е надеждна организация, която САЩ и много други държави поддържат от много години вече. Затова не искаме НАТО да бъде отслабена“, цитира думите й агенция РИА Новости.
На 6 ноември президентът на Франция Еманюел Макрон предложи създаването на независима от САЩ армия, която самостоятелно да гарантира сигурността в Европа.
Американският лидер Доналд Тръмп определи идеята на френския си колега като «много оскърбителна» и отново призова страните от Европа «да заплатят своя дълг за НАТО ».
Инициативата на Макрон обаче среща подкрепата на Германия. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел прикани Европейският съюз да започне работа по създаването на собствена армия и по изграждането на европейски Съвет за сигурност.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп отново разкритикува френския президент за коментарите му за европейската отбрана

AFP: Доналд Тръмп отново разкритикува френския президент за коментарите му за европейската отбрана

13 Ноември 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръм отправи поредна словесна атака срещу френския президент Еманюел Макрон за призива му за създаване на единна европейска армия, предава AFP.
„Еманюел Макрон предполага да изгради своя собствена армия, за да защити Европа срещу САЩ, Китай и Русия. Но Германия бе в основата на двете световни войни. Как се отрази това на Франция? Те започнаха да учат немски в Париж преди да дойдат САЩ!", написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.
През уикенда Макрон разгневи Тръмп, заявявайки, че Европа се нуждае от собствена армия и постави САЩ наравно с Русия и Китай в списъка със заплахи за европейската сигурност.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Monde: ЕС избира стратегията на единака в отношенията си със САЩ

Le Monde: ЕС избира стратегията на единака в отношенията си със САЩ

13 Ноември 2018 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Париж. Водещият френски ежедневник Le Monde посвети цяла поредица статии на кризата в трансатлантическите отношения. В актуалния си брой вестникът публикува материал, в който отбелязва колебанията на страните от Европейския съюз в избирането на линията на поведение спрямо съюзника им в лицето на САЩ.
Европа търси себе си в опита да преразгледа отношенията си с американците. На европейците предстои да решат дали ще се примирят с ролята на младшия партньор на САЩ и да продължат да следват след американската политика, или да последват стратегията на единака в отношенията си с Вашингтон. С оглед предложението за създаване на единна европейска армия и усилията за реализиране на плановете за нея, изглежда Брюксел ще заложи на второто, обобщават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times (Китай): Може ли пречупеният Западен алианс да се поучи от Първата световна война

Global Times (Китай): Може ли пречупеният Западен алианс да се поучи от Първата световна война

12 Ноември 2018 | 22:58 | Агенция "Фокус"
Париж. Може ли пречупеният Западен алианс да се поучи от Първата световна война, пише китайското англоезично издание Global Times.
Неделята в която се отбелязва 100-годишнината от края на Първата световна война бе белязана от репортажи за речта на американския президент в дъжда на американско военно гробище край Париж. Малко медии писаха за това, че войната произтича от конкуренцията за хегемония и колонии. Много от продължаващите регионални конфликти и сблъсъци днес все още могат да бъдат проследени до този период на колониализъм.
Но поне медиите по целия свят отбелязаха едно нещо - нарастващите различия в западния свят на фона на показното единство по време на церемониите в неделя в Париж.
"Патриотизмът е точно противоположен на национализма", каза френският президент Еманюел Макрон в своето изказване: "Национализмът е предателство на патриотизма." Като казваме "Нашите интереси са на първо място, кой се интересува от другите", изтриваме това, което дава живот на нацията, което я прави велика и е от съществено значение: нейните морални ценности ". Това очевидно е намек към американския президент Доналд Тръмп.
Макрон е прав за повдигането на въпроса за национализма, защото както Първата световна война, така и Втората световна война бяха възпламеними от екстремни национализъм, расизъм и популизъм. Именно поради единството, отговорността и сътрудничеството на останалия свят, които също се интересуват от интересите на развиващите се страни и приветстваха участието на развиващите се страни, човечеството успява да сложи край на двете войни.
По ирония на съдбата, когато Западът отбелязва Първата световна война, единството, отговорността и сътрудничеството са трудни за намиране. САЩ, които навремето предвождаха Запада и помогнаха за решаването на изхода на две световни войни, сега изоставят ценностите на това единство .
Въпреки че Макрон говори за това, как да се действа с унилатерализма на САЩ и как да се преодолеят различията в западния свят, все още остава без отговор.
Разочарован от време на време от Вашингтон, ЕС започна да търси нови стратегически инициативи. Блокът съобщи, че е учреден инструмент със специална цел да заобиколи американските санкции срещу Иран, за да защити търговията на Европа с Техеран и очаква да изгради своя армия, за да намали зависимостта си от САЩ за отбрана, което Тръмп нарече"много обидно".
Участието и консултациите с развиващите се страни за опазване на световния мир изглежда не са от полза за Запада. Дали западните страни черпят поуки от преди 100 години, се питат от изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Макрон постигна пирова победа над Тръмп

The Washington Post: Макрон постигна пирова победа над Тръмп

12 Ноември 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Париж. Церемониите в Париж за отбелязване на 100-годишнината от края на Първата световна война се превърнаха в поредно европейско неудобство за президента на САЩ Тръмп, който пристигна във френската столица още в петък. Посещението му можеше да бъде добра възможност за изграждане на мостове с традиционните съюзници на Вашингтон, но вместо това Тръмп подчерта, че различията между САЩ и европейските партньори се задълбочават, коментират в редакцията на водещото американско издание The Washington Post.
Тръмп успя да предизвика скандал още преди кацането си на летището в Париж, като нападна френския президент Еманюел Макрон заради коментарите му по въпросите на международната сигурност.
В събота Тръмп отказва да посети американското гробище в департамента Ен, където са погребани войници, загинали в битката при Бело Ууд в периода 1-26 юни 1918 г. Причината за отсъствието му е... дъжд. Това решение предизвиква възмущение сред и от двете страни на океана, които заявиха единодушно, че лошото време не е основателна причина лидерът на Белия дом да пренебрегва своите задължения. Множество други лидери, включително канадският премиер Джъстин Трюдо, не се изплашиха от природните условия и отдадоха почит на падналите.
„На Западния фронт е валяло непрекъснато. Слава богу, това не е отказало смелите ни герои да изпълняват задълженията си“, написа британският депутат Тобиъс Елууед в социалната мрежа „Туитър“.
В неделя Тръмп, както и руският президент Владимир Путин, пропуснаха марша през Шанз-Елизе до Триумфалната арка, на която присъстваха десетки държавни глави. Наблюдателната преса не пропусна този символичен момент и го отбеляза в коментарите си. И тогава Макрон, който стоеше на знаменития паметник, изобличи лозунга на Тръмп „Америка на първо място“.
«Старите демони отново надигат глава. Новите идеологии манипулират религиите и историята заплашва да повтори трагедиите от миналото. Нека отново обещаем да запазим мира като първи и най-важен приоритет, защото знаем на каква е цената му.
Национализмът е предателство на патриотизма. Като поставим нашите собствени интереси на първо място и пренебрегваме другите, унищожаваме това, което е най-скъпо за хората, което ги държи живи: техните морални ценности", бяха думите, които Макрон отправи към присъстващите.
Приятелството, което преди това съществуваше между Тръмп и неговия френски колега, отдавна е угаснало, въпреки размяната на няколко учтиви туйтове този уикенд. Тръмп се оттегли от Парижкото споразумение за климата и от сделката за ядрената програма на Иран, като пренебрегна опитите на Макрон да го убеди да не го прави. Той приветства укрепването на десните популисти в европейските страни, включително Франция, където те се конкурират с Макрон. Междувременно френският президент съзнателно действа като противник на Тръмп.
„Струва ми се, че Макрон е изгубил всички илюзии по отношение на Тръмп и че с ласкателство ще успее да получи отстъпки от него. Но той не се решава да му даде рязък отказ, защото не е сигурен в реакцията на американския президент. Това е предпазлив реализъм“, коментира Томас Райт от Института „Брукингс“.
В интервю за CNN Макрон заяви, че в никакъв случай не може да се определи като глобалист от карикатура, водещ луксозен начин на живот, както го представят Тръмп и неговите крайнодесни колеги от Европа. Макрон се нарече прагматичен интернационалист, осъзнаващ общите предизвикателства, пред които са изправени световните лидери.
„Бих нарекъл себе си патриот. Наистина вярвам, че нашият народ е много важен и че французите са различни от германците ... Но аз не съм националист ", увери френският президент. „Аз твърдо вярвам в сътрудничеството между различните нации, смятам, че такова сътрудничество е полезно за всички, докато националистите понякога действат въз основа на принципа на едностранчивост и закона за най-силния, който не одобрявам. Очевидно това е разликата", обясни лидерът на Париж.
Тези вярвания се споделят от германския канцлер Ангела Меркел, която според мнозина е най-важната фигура сред европейските лидери, въпреки че нейната водеща роля в края на кариерата й явно е отслабена. „Лесно е да унищожиш институциите, но да ги построиш е изключително трудно", каза Меркел в речта си в неделя, като отново говори за защита на световния ред, създаден след края на Втората световна война и който гарантира десетилетия на мир и просперитет в Европа.
В събота Макрон и Меркел посетиха Компиен, където е подписано примирието за края на Първата световна война. На същото място през 1940 г. Хитлер принуждава Франция да се предаде. В Компиен, символ на победа и поражение за двете страни, Макрон и Меркел призоваха за единство.
Но тази емоционална сцена не отразява настоящата ситуация. Подобно на Макрон, Меркел предупреждава Европа за необходимостта от укрепване на колективната защита в контекста на ненадеждността на САЩ. И двамата лидери обаче ще бъдат изправени пред сериозни политически препятствия на вътрешния фронт.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Нетаняху определи разговора си с Путин в Париж като „много важен“

Reuters: Нетаняху определи разговора си с Путин в Париж като „много важен“

12 Ноември 2018 | 05:03 | Агенция "Фокус"
Париж. Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че разговарял в неделя на тържествата за честване на 100-годишнината от края на Първата световна война в Париж и че това е първата среща между двамата държавници след смъкването на руския самолет при израелска въздушна атака в Сирия през септември, съобщава Reuters.
“Разговорът с президента Путин беше добър и много делови. Дори бих го оценил като много добър,” е заявил Нетаняху пред репортерите след церемонията в Париж и е добавил, че е имал разговор и с американския президент Доналд Тръмп.
Москва обяви през октомври, че е доставила ракети „земя-въздух“ от серията С-300 на Сирия, докато Израел е обстрелвал ирански цели.
Доставката е получена след като Русия, основният поддръжник на правителството в Дамаск, индиректно обвини Израел за смъкването на руския военен джет.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.