НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Washington Post: Си Дзинпин с офанзива на Филипините, целяща да намали американското влияние в страната

The Washington Post: Си Дзинпин с офанзива на Филипините, целяща да намали американското влияние в страната

20 Ноември 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Манила. На азиатска среща на върха миналата седмица вицепрезидентът на САЩ МайкПенс и китайският президент Си Дзинпин си размениха нападки и представиха противоречащи си визии за Азиатско-тихоокеанския регион, наклонени към един от двата полюса - Съединените щати или Китай, пише електронното издание на вестник Washington Post.
Часове по-късно, китайският лидер замина за Югоизточна Азия, за да омайва съюзниците на Вашингтон.
Си пристигна на Филипините във вторник, като първият китайски лидер на държавно посещение през последните 13 години. Той постави венец на паметник на филипински национален мъченик, преди да подпише десетки споразумения, включително значителна сделка за проучване на нефт и газ в оспорваното Южнокитайско море.
Визитата на Си на Филипините – някога непоклатим съюзник на САЩ с дълбоки исторически и културни връзки с Америка - демонстрира как Югоизточна Азия и Тихия океан се превърнаха в бойно поле на ускоряващата се надпревара за глобално влияние между Пекин и Вашингтон.
„Китай и Филипините са близки съседи с хилядолетна история на обмен, добросъседство, приятелство", каза Си при откриването на двустранните срещи във вторник, „а сътрудничеството е единственият правилен избор“.
Залозите в Манила са големи и Си търси да спечели президента Родриго Дутерте с щедри инвестиции, докато се налага да се изправи срещу филипинските военни, които остават близки до САЩ и се стремят към по-тесни връзки с Вашингтон.
„Филипините са потенциално бижу в короната на Си във външната му политика“, заяви Ричард Хейдариан, военен анализатор от Манила. „Никой друг китайски президент не е бил толкова близо да откъсне Филипините от сферата на влияние на САЩ“. Хейдариан описва южно-азиатската държава като „ключова“ в азиатската геополитика.
Когато Си и Дутерте обявиха споразумение във вторник, което ще подготви пътя за съвместно проучване на нефт и газ в Южнокитайско море, то представляваше кулминацията на обрат на две страни, които бяха блокирани в горчиви териториални спорове години преди Дутерте да вземе властта през 2016 г.
Филипинският президент първо посети Пекин тази година, шокирайки света, като обърна гнева си към САЩ и обеща да намери в Си нов стабилен партньор, който може да осигури инвестиции на стойност милиарди долари.
В кулоарите на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия в Сингапур той обвини Съединените щати, че се поддават на напрежение с продължаващи военни игри и военноморски обучения във водите на Южнокитайско море. Военният флот на САЩ проведе учения миналата седмица във Филипинско море, в международни води на изток от Филипините.
Китай е „вече притежава“ на оспорваните води на Южнокитайско море, заяви Дутерте пред репортери. „Китай е там. Това е реалност, а Америка и всички останали трябва да осъзнаят, че те са там”.
Дутерте се надява, че договорът ще бъде в брой. От повече от две дузини споразумения, подписани между двете страни във вторник, много свързани с инфраструктурата, включително в гр. Давао, където Дутерте беше кмет преди да стане президент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Страните от АТИС приеха заключителна декларация без спорните точки

ТАСС: Страните от АТИС приеха заключителна декларация без спорните точки

18 Ноември 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Порт Морсби. Срещата на върха на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) завърши. Заради значителни разногласия между делегатите на форума заключителна декларация е приета без спорните точки, съобщиха в неделя представители на секретариата на АТИС, предава ТАСС.
„За първи път в историята на форума лидерите на 21-те члена на АТИС не успяха да се споразумеят за приемането на заключителна декларация“, заяви премиерът на Папуа-Нова Гвинея Питър Онийл пред журналистите. Той отбеляза, че по време на работните срещи участниците във форума са приложили всички усилия за осигуряването на открита търговска политика.
По думите на Онийл, текстът на заключителното комюнике ще бъде публикуван по-късно.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лидерите от АТИС не са успели да се съгласят за обща декларация

AFP: Лидерите от АТИС не са успели да се съгласят за обща декларация

18 Ноември 2018 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Порт Морсби. Лидерите на 21-те Азиатско-Тихоокеански икономики не са успели да се споразумеят за съвместна декларация в края на своята двудневна среща на върха в Порт Морсби, Папуа-Нова Гвинея, предава AFP, като се позовава на информация от китайски дипломат.
„Лидерите се съгласиха, че вместо традиционната лидерска декларация, те ще оставят на Папуа-Нова Гвинея, като председател, да излезе с изявление от името на членовете“, заяви китайският дипломат Жанг Ксиалонг.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Президентът на Китай увери: Инициативата „Един пояс, един път“ не е капан

AFP: Президентът на Китай увери: Инициативата „Един пояс, един път“ не е капан

17 Ноември 2018 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Порт Марсби. Държавният глава на Китай Си Дзинпин защити инициативата на Пекин „Един пояс, един път“, като увери, че тя „не е капан“, предава AFP.
„Тя не е предназначена да служи на скрита геополитическа програма, не е насочена срещу никого и не изключва никого... нито пък е капан, както някои хора я определят", увери Си Дзинпин на срещата на лидерите на страните от Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС).
По-рано в събота вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс отправи истинско предизвикателство към представителите на Китай на срещата на върха на АТИС, като заяви, че Вашингтон им предлага „по-добър вариант“ на икономическо сътрудничество от Пекин и разкритикува „авторитаризма и агресията“ на азиатската страна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

USA Today: Майк Пенс предизвиква Китай на срещата на върха на АТИС: САЩ предлагат „по-добър вариант“ за икономическо сътрудничество

USA Today: Майк Пенс предизвиква Китай на срещата на върха на АТИС: САЩ предлагат „по-добър вариант“ за икономическо сътрудничество

17 Ноември 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Порт Марсби. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс отправи истинско предизвикателство към представителите на Китай на срещата на върха на лидерите на страните от Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС), като заяви, че Вашингтон им предлага „по-добър вариант“ на икономическо сътрудничество от Пекин и разкритикува „авторитаризма и агресията“ на азиатския тигър, отбелязва електронното издание на ежедневника USA Today, най-тиражираният американски вестник.
Пенс говори в Порт Морсби, Папуа-Нова Гвинея, където се събраха политически и бизнес лидери от 21 страни от Тихия океан и други държави, които съставляват 60% от световната икономика. В речта си американският президент подчерта, че САЩ имат визия за „свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион".
„САЩ протегнаха ръката си в духа на приятелство и партньорство, търсейки сътрудничество, а не контрол", увери Пенс.
Американският вицепрезидент изтъкна инвестициите в страната му като алтернатива на китайската инициатива „Един пояс, един път“, която обхващаща Югоизточна Азия, Централна Азия, Близкия изток и Африка. Инициативата е подложена на критика заради задлъжняването на редица страни към Пекин, от което китайските власти се възползват за сключването на изгодни за тях сделки. Така например наскоро правителството на Шри Ланка предостави на Китай едно от своите пристанища, след като не успя да погаси дълга си. Други държави като Малайзия отмениха или преразглеждат редица проекти по инициативата.
„Знайте, че САЩ предлагат по-добър вариант. Ние не давим нашите партньори в море от дългове, ние не принуждаваме или компрометираме вашата независимост. САЩ работят открито и справедливо. Ние не предлагаме свиващ се колан или еднопосочен път", категоричен бе Пенс.
Вицепрезидентът на САЩ обвини Китай в поставянето на „огромни бариери" за компании, навлизащи на местния пазар, и уличи Пекин в несправедливи практики като „принудително предаване на технологии, кражба на интелектуална собственост и промишлени субсидии в безпрецедентен мащаб. САЩ няма да променят курса си, докато Китай промени подходите си“, подчерта Пенс.
Но докато той потвърди политическата линия на президента Доналд Тръмп „Америка на първо място", Китай и други държави защитиха системата на световната свободна търговия. Говорейки директно пред Пенс, държавният глава на Китай Си Дзинпин отправи предупреждения срещу протекционизма и едностранчивостта и заяви, че страните сега са изправени пред избор между сътрудничество и конфронтация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.