НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

TACC: Пожарите в Калифорния са локализирани, загинали са най-малко 88 души

TACC: Пожарите в Калифорния са локализирани, загинали са най-малко 88 души

25 Ноември 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Сакраменто. Пожарите в Калифорния са локализирани, загинали са най-малко 88 души, предава TACC.
Пожарът в Северна Калифорния, който е признат за най-опустошителния в съвременната история на щата, е напълно локализиран. Това се посочва в съобщението на Калифорнийския отдел за горите и противопожарната защита в неделя.
Изгорялата площ е около 620 квадратни километра. Огънят разруши около 14 хиляди къщи. Не по-малко от 85 души са загинали след 8 ноември в окръг Бют в северната част на щата.
Друг голям пожар в южната част на Калифорния, близо до Малибу, също е изцяло локализиран. Жертвите на тези два пожара са най-малко 88 души. Търсенето на загинали продължава.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Броят на жертвите на пожарите в Калифорния достигна 77 души

AFP: Броят на жертвите на пожарите в Калифорния достигна 77 души

19 Ноември 2018 | 07:17 | Агенция "Фокус"
Сакраменто. Броят на загиналите от най-смъртоносните и най-разрушителни горски пожари в историята на Калифорния се увеличиха в неделя до 77 души, съобщи офисът на шерифа на окръг Бют, цитиран от AFP.
"Останките на един човек бяха намерени днес", увеличавайки броя на загиналите в резултат на пожара тип „лагерен огън“, който избухна преди 10 дни в Северна Калифорния, се казва в съобщението.
Броят на хората, които не са локализирани, е спаднал до 993, което е значително по-малко от първоначално обявената цифра от повече от 1200 души.
Повече от 10 000 домове са били унищожени в пламъците, които са погълнали площ, приблизително равна на размерите на Чикаго, и по същество изтрили от картата района на град Парадайз.
Много хора са евакуирани в църкви и палаткови лагери в района.
Американският президент Доналд Тръмп разгледа пораженията в град Парадайз по време на посещение в събота, а също така посети и засегнатия от друг пожар на юг луксозен район на Малибу, където загинаха трима души.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Президентът Доналд Тръмп е изразил скръбта си от унищожението на калифорнийския град

AFP: Президентът Доналд Тръмп е изразил скръбта си от унищожението на калифорнийския град

17 Ноември 2018 | 23:09 | Агенция "Фокус"
Парадайз, Калифорния. Президентът на САЩ е изразил скръбта си поради унищожението на калифорнийския град Парадайз от опустошителния пожар в района, който е най-силния в цялата истоиря на щата Калифорния, съобщава AFP.
Повече от 1000 са изчезналите хора. Двd огромни пламъка в събота бяха създали сериозен димен проблем и когато Тръмп излезе от президентския самолет в авиобаза Бийл, северно от главния град Сакраменто, слънцето се е опитвало да пробие през силната димна пелена, стелеща се като гъста мъгла
"Много е тъжно," продумал Тръмп, след като огледал онова, което е останало от Парадайз, където може би единствените хора, които могат да се срещнат в този момент са работниците от службите за спешна помощ. Той е бил информиран, че има и по-тежко засегнати от огъня области.
Огънят е погълнал район, приблизително с размера на Чикаго, унищожавайки близо 10 000 жилища и 2 400 други сгради.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Жертвите на пожарите в Калифорния станаха 71, повече от 1000 души са в неизвестност

VOA: Жертвите на пожарите в Калифорния станаха 71, повече от 1000 души са в неизвестност

17 Ноември 2018 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Парадайз, Калифорния. По официални данни броят на хората, които са в неизвестност от началото на огъня в Калифорния, вече надхвърля 1000, а загиналите в най-смъртоносните пожари в историята на щата достигна числото 71, съобщава радио VOA.
Шериф Кори Хонея е казал в петък, че списъкът на изчезналите жители само от четвъртък до петък се е увеличил с 631 имена.
В петък огнеборците са успели да потушат пламъците в някои участъци от битката си с огъня. Около 500 спасители вече цяла седмица работят в гористите местности в и около Парадайз, най-пострадалият град в северна Калифорния. Пламъците са превърнали града с 27 000 жители в пепел, унищожили са почти 12 000 сгради, в това число и поне 9 700 жилища, и продължават да заплашват с унищожаване нови хиляди постройки.
Евакуирани са над 52 000 души, които в момента са настанени в различни приюти и подслони, мотели, при роднини и приятели и в други временни убежища.
Според официалните служби в петък поне 25 човека са били изпратени в болница, заради избухване на епидемия, причинена от вируса „Норуолк“.
В петък са били затворени училищата, атракционите и туристическите обекти в крайбрежната област около Сан Франциско заради гъстия стелещ се дим от горския пожар.
Продължава да се разследва причината за пожарите, според официалните лица тя може да е и от искра при лошо функциониране на електрическо съоръжение.
Белият дом съобщи, че президентът Тръмп ще посети Калифорния в събота и ще се срещне с „отделни хора, засегнати от горските пожари“. Той предвижда да пътува до двата засегнати от огъня района на щата. Неговата визита е седмица след като обвини чиновниците от Калифорния за пожарите и заплаши да спре федералните пари. Той обаче не споменава в съобщенията си в Туитър за засушаването в Калифорния, което според много учени е симптоматично за климатичните промени, които настъпват.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Броят на обявените за изчезнали при пожарите в Калифорния надхвърли 600 души

AFP: Броят на обявените за изчезнали при пожарите в Калифорния надхвърли 600 души

16 Ноември 2018 | 05:43 | Агенция "Фокус"
Сакраменто. Броят на хората, изброени като липсващи в един от най-смъртоносните горски пожари в Калифорния, е нараснал до над 600, съобщиха властите в четвъртък, като останките на още седем допълнителни жертви бяха открити от спасители, предава AFP.
Шерифът на окръг Бют заяви, че броят на липсващите се е увеличил повече от два пъти през деня на 631, след като е направена справка на направените спешни повиквания.
"Искам да разберете, че хаосът, в който се намирахме, когато започна пожарът, беше изключителен", каза той пред журналисти, обяснявайки зашеметяващата бройка на лицата в неизвестност
Броят на загиналите достигна 63 души, след като бяха намерени останките на още седем жертви. Още трима са загинали в Южна Калифорния.
Президентът Доналд Тръмп ще посети Калифорния в събота, за да се срещне засегнати от горските пожари, за които се смята, че са най-големите в историята на щата.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АВС: Броят на жертвите на пожарите в Калифорния достигна 58 души

АВС: Броят на жертвите на пожарите в Калифорния достигна 58 души

15 Ноември 2018 | 07:11 | Агенция "Фокус"
Сакраменто. Броят на жертвите на пожарите в Калифорния достигна 58 души, съобщава американският телевизионен канал ABC.
Броят на жертвите на пожарите в американския окръг Бют в Северна Калифорния се е увеличил от 48 на 56 души. Това съобщи в сряда местният шериф на пресконференция, предавана от ABC. По този начин, общата смъртност от пожарите , които понастоящем горят в Калифорния, е 58 души.
"Днес бяха открити останките на още осем души, прави броят на загиналите в окръга 56", информира шерифът. Според него всички жертви са изгорели в домовете си в района на град Парадайз, почти унищожен от огъня.
Площта на пожарът в окръг Бют е повече от 546 квадратни километра. Огънят разруши над 7 600 сгради, възможно е да се локализират едва 35 % от него.
Над 5 100 пожарникари, 622 единици специална техника, 21 хеликоптера, 107 булдозера и 71 самолета са мобилизирани за борба с пожара в района. Около 200 души се водят безследно изчезнали.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Най-смъртоносният горски пожар в Калифорния отне вече 48 човешки живота

Reuters: Най-смъртоносният горски пожар в Калифорния отне вече 48 човешки живота

14 Ноември 2018 | 06:24 | Агенция "Фокус"
Парадайз, Калифорния. Във вторник са били открити останките на още шест жертви в и около северния калифорнийски град Парадайз, който е в огън от миналата седмица, съобщава Reuters.
Последните жертви са съобщени от екипа на шериф Кори Хонеа, докато е преминавал през призрачен район на Парадайз, затрупан от пепел и най-различни обгорени отпадъци. Самият град се намира в подножиeто на планината Сиера в щата Калифорния на 175 мили (280 клм) северно от Сан Франциско.
Градчето, в което до неотдавна са живеели 27 000 души, на шестия ден от най-тежката огнена стихия в историята на щата е изгубило вече над 7,000 жилищни и обществени сгради, 228 души са в списъка на изчезналите, а спасителните екипи се опитват да установят съдбата и на още близо 1300 негови жители, за които техните близки са им дали данни.
До вторник вечерта огънят бе опустошил 125,000 акра земя (над 50 000 хектара), близо 8,000 хектара повече от вечерта в понеделник. Повече от 50 000 жители на засегнатия район очакват да бъдат евакуирани.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ABC: Жертвите на пожарите  в Калифорния достигнаха 44 души

ABC: Жертвите на пожарите в Калифорния достигнаха 44 души

13 Ноември 2018 | 06:22 | Агенция "Фокус"
Сакраменто. Повече от десет горски пожара, горящи в американския щат Калифорния, доведоха до смъртта на 44 души, съобщи телевизионният канал ABC.
Огромното мнозинство от смъртните случаи са регистрирани в окръг Бют в северната част на щата, на около 150 километра от столицата Сакраменто. Площта на този огън надхвърля 450 квадратни километра, като пожарникарите са успели да локализират едва една четвърт от него.
Както съобщи шерифът на окръг Бют на пресконференция на 13 ноември, на територията на два града в този район са намерени останките на още 13 души. "Към днешна дата са открити телата на още 13 души, което увеличи общия брой на [жертвите] на 42 души", информира шерифът. "Доколкото разбирам, това прави този пожар най-големият по отношение на броя на жертвите в историята на САЩ", каза шерифът. Според ABC, след пресконференцията, той изясни фразата и каза, че става дума за историята на щата, а не за Съединените щати като цяло.
Поради пожари в редица калифорнийски окръзи действа извънредно положение. Американският президент Доналд Тръмп вече нареди на държавата да отпусне средства от федералния бюджет за борба със стихията. Държавният глава обяви в понеделник засегнатите райони на Калифорния за район на крупно стихийно бедствие.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Броят на жертвите на пожарите в Калифорния достигна 23 души

AFP: Броят на жертвите на пожарите в Калифорния достигна 23 души

11 Ноември 2018 | 05:21 | Агенция "Фокус"
Сакраменто. Броят на жертвите на пожарите в Калифорния достигна 23 души, предава AFP.
В събота са открити още 14 тела, като 10 от тях са намерени сред руините в град Парадайз, а други четири са открити в Конкоу, окръг Бут.
Пожарникарите се опитват да овладеят пожарите в двата края на щата, но за сега нямат успех според местните власти. При пожара в Пардайз са изгорели над 6 700 сгради, повечето от които жилищни.
В района на Малибу са евакуирани над двеста хиляди души.
Доналд Тръмп е обвинил местните власти в лошо управление на горите и е призовал населението да спазва указанията за евакуация.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Броят на жертвите на пожарите в Калифорния достигна девет души

AFP: Броят на жертвите на пожарите в Калифорния достигна девет души

10 Ноември 2018 | 07:02 | Агенция "Фокус"
Сакраменто. Девет души са загинали и десетки хиляди бяха евакуирани в петък, след като в американския щат Калифорния избухнаха горски пожари, като единият бързоразпространяващ се пожар заплашва световно-известния курорт Малибу, предава AFP.
Всички смъртни случаи са в района на град Парадайз, в окръг Бут, северно от столицата Сакраменто, където на цялото население от 26 000 е разпоредена евакуация.
Бързо-движещия пожар започна в четвъртък сутрин. Разпален от силни ветрове, той е унищожил 70 000 акра (28 300 хектара) гори и за сега не е овладян, заявиха от Калифорнийската противопожарна служба.
Два други пожара избухнаха в южната част на Калифорния, една в окръг Вентура близо до Таузънд Оукс, където ветеран от морската пехота застреля 12 души в бар за кънтри музика в сряда вечер.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.