НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Среща с Борисов ще има, когато коалицията разработи визия за справянето с корупцията

Президентът Румен Радев: Среща с Борисов ще има, когато коалицията разработи визия за справянето с корупцията

20 Ноември 2018 | 18:52 | Агенция "Фокус"
София. Среща с Борисов ще има, когато водената от него коалиция разработи визия за справянето с корупцията - нали не очаквате да коментираме управленската програма, която изкара хората на улицата. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали ще има среща между него и премиера Борисов, Радев каза: „Среща ще има, когато водената от премиера коалиция разработи ясна и конкретна визия за справянето с корупцията по високите етажи на властта и за прекратяването на катастрофалния срив на инвестциите и за постигане на икономически ръст, който да направи така, че да догоним държавите от Централна и Източна Европа“, поясни държавният глава. „Нали не очаквате, че ще разговаряме и ще обсъждаме четиригодишната програма на кабинета „Борисов“ 3, която изведе хората на улицата“, каза още президентът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Началникът на президентския кабинет Иво Христов: Готовността на държавния глава Румен Радев за разговор с премиера Бойко Борисов не е покана за среща

Началникът на президентския кабинет Иво Христов: Готовността на държавния глава Румен Радев за разговор с премиера Бойко Борисов не е покана за среща

18 Ноември 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
София. Изразената от президента Румен Радев готовност за разговор с премиера Бойко Борисов не бива да се тълкува като покана за среща. Това каза началникът на президентския кабинет Иво Христов в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР.
„Президентът реторично заяви, че би изслушал и премиера Борисов по теми като борбата с корупцията, преодоляването на срива на чуждестранните инвестиции, които гонят исторически минимум, но премиерът Борисов скочи тутакси върху тази възможност и откликна, че е готов за среща и го направи по начин, който показва, че не е разбрал посланието“, каза той.
По думите на Иво Христов има явно ценностно разминаване между разбирането на президента Румен Радев за демокрация, държавност и антикорупция, и това, което практикува правителството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Харизанов, политически анализатор: Срещата между президента Румен Радев и председателя на ГЕРБ Бойко Борисов  не трябва да е при закрити врата

Георги Харизанов, политически анализатор: Срещата между президента Румен Радев и председателя на ГЕРБ Бойко Борисов не трябва да е при закрити врата

17 Ноември 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
София. Срещата между президента Румен Радев и председателя на ГЕРБ Бойко Борисов не трябва да е при закрити врата. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ по Радио „Фокус“ политическият анализатор Георги Харизанов. Според него след такава ще се чуят различни версии за проведените разговори. Той добави, че президентът трябва да се държи като власт, а не като институция. „Не е повод държавният глава да говори за ширеща се бедност при положение, че България, тръгвайки от под нулата и от трагични исторически икономически фактори, днес продължава уверено да върви напред. Това се отразява изключително негативно на обществените настроения. Но също не е вярно, ако слагаме розови очила и казваме, че всичко е наред. Истината е някъде по средата и тя се ражда в спора, иска ми се този спор да бъде максимално публичен“, поясни той. Георги Харизанов каза още, че при срещата президентът Румен Радев не може да нареди, в каква позиция да се яви Борисов, защото той, освен председател на ГЕРБ, остава министър-председател и притежава реалната власт за взимането на решения и за изпълняването на политики в страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В момента страната ни се нуждае от политически консенсус, а не от противопоставяне

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В момента страната ни се нуждае от политически консенсус, а не от противопоставяне

17 Ноември 2018 | 09:31 | Агенция "Фокус"
София. В момента страната ни се нуждае от политически консенсус, а не от противопоставяне. Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов в предаването „Тази събота“ по бТВ. Относно протестите в страната и кои искания са основателни, Цветанов коментира: „Въпрос на гледна точка и дебат. Ако съпоставим есента на 2013 г. и сега разликата е в полза на сегашното управление - възнагражденията са по-добри, а цените са по-ниски. В немалката си част има и една организация, която беше създадена за тези протести – желанието на БСП, на президента Радев, на някои от извънпарламентарните партии, това да е възможност да се търси оставка на правителството. Не смятам, че това е реванш. Реваншът е на избори”.
Цветанов определи изказванията на президента Радев от последните дни – „гражданите не са приоритет на сегашното управление и то губи доверието им. Българите ясно осъзнават, че всички действия и извинения оттук нататък на властта имат една цел да не загубят властта, с която са се сраснали“, като „безотговорно поведение на държавен глава, който трябва да се стреми да е обединител на нацията”. „Ако той има такива твърдения, нека ги изложи с конкретни факти“, заяви той. „Мога да кажа на г-н президента, че когато беше в Министерството на отбраната, съм бил вицепремиер и министър на вътрешните работи и дадох живота си, за да има реални политики в борбата с престъпността”, коментира Цветанов. По думите му страната се нуждае от политически консенсус, а не от политическо противопоставяне.
Той припомни, че президентът е имал възможността да състави „еднолично правителство”, което обаче е имало по-малко приходи в хазната, а в медиите е имало „съмнения” за голям разход в областта на отбраната (вероятно се визира сделката за покупка на изтребители, заради която между „Дондуков” 1 и 2 прехвърчат обвинения в лобизъм – б.р.). „Този човек не може да дава морални оценки за политическото състояние в страната“, коментира той.
Цветанов изрази задоволство от предстоящата среща между държавния глава и премиера Бойко Борисов. Той отбеляза, че за 2 години Радев е имал достатъчно възможности да се запознае с управленската програма на кабинета. „ГЕРБ, премиерът или ПГ на партията никога не са вадили томахавка. В политиката винаги трябва да си с протегната ръка“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът покани на среща Бойко Борисов като председател на ГЕРБ и той прие (ОБЗОР)

Президентът покани на среща Бойко Борисов като председател на ГЕРБ и той прие (ОБЗОР)

16 Ноември 2018 | 22:02 | Агенция "Фокус"
София. След като участва в тържественото събрание във Военната академия „Г. С. Раковски“ по повод празника на Сухопътни войски президентът Румен Радев заяви, че е готов да приеме председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и да изслуша неговата визия. Държавният глава коментира, че би чул визията на Бойко Борисов за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, както и за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа.
Попитан защо прие да се срещне с БСП за представяне на „Визия за България“, но отказа среща с ГЕРБ за данъците за старите автомобили и „Гражданска отговорност“ държавният глава коментира:„Нека не бъркаме закон със визия. Вече много ясно поясних, че няма как президентът да обсъжда с депутати закони, които са в процес на изготвяне“. Според Румен Радев действията на управляващите оттук нататък имат една цел - да не загубят властта, с която са се сраснали. Той обърна внимание, че не може да иска оставки, но винаги ще бъде на страната на гражданите. Румен Радев определи протестите от последните дни като закономерни и основателни.
По-късно стана ясно, че премиерът Бойко Борисов приема поканата на президента Румен Радев за разговор. Премиерът Борисов изразява надежда, че до срещата им, държавният глава ще се запознае с четиригодишната програма за управление на кабинета, както и с последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, за да ги дискутират заедно.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов приема поканата на президента Румен Радев за разговор

Премиерът Бойко Борисов приема поканата на президента Румен Радев за разговор

16 Ноември 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с медийни запитвания информираме, че министър-председателят Бойко Борисов приема поканата на президента Румен Радев за разговор. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Борисов изразява надежда, че до срещата им, държавният глава ще се запознае с четиригодишната програма за управление на кабинета: тук ,както и с последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, за да ги дискутират заедно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Готов съм да приема лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и да изслушам неговата визия

Президентът Румен Радев: Готов съм да приема лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и да изслушам неговата визия

16 Ноември 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
София. Готов съм да приема лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и да изслушам неговата визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далече напред по темпове на икономически растеж и качество на живот. Това каза пред журналисти президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев след тържественото събрание във Военната академия „Г.С.Раковски“ по повод празника на Сухопътни войски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В отговор на въпрос това покана за среща ли е президентът посочи: „Да, отворен съм“. „Корнелия Нинова като лидер на БСП поиска да ме запознае със своята визия за България“, припомни Румен Радев. „Нека не бъркаме закон със визия. Вече много ясно поясних, че няма как президентът да обсъжда с депутати закони, които са в процес на изготвяне“, заяви държавният глава.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Институциите влязоха във война

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Институциите влязоха във война

15 Ноември 2018 | 18:26 | Агенция "Фокус"
София. Институциите влязоха във война. Не приемам критиките, които президентът непрестанно отправя, вземайки страната на опозицията. Да, БСП те направиха президент, но тази длъжност не е партийна. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по Нова телевизия.
Относно критиките и исканата му оставка от страна на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки, Каракачанов заяви: „Марешки да ми говори за морал?! Човек, на който три пъти му свалиха имунитета – за изнудване, рекет, побой. Този човек ще ми дава морални наставления. Нека каже колко плаща данъци този велик бос, който има частни самолети, яхти”, заяви Каракачанов.
Вицепремиерът коментира и протеста на майките на деца с увреждания, както и исканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов. „Не споделям това, което той каза. Това, което каза, беше доста превратно изтълкувано. Това, че не споделяш какво е казал някой, не означава, че трябва да му отрежеш главата. Има и някаква колегиалност, която трябва да проявяваш”, заяви Каракачанов.
Относно протестите за цените на горивата, Каракачанов коментира, че част от протестиращите са футболни агитки. „Публиката знае кога излизат на протест агитките – когато някой ги мотивира по един или друг начин. БСП и ДПС със сигурност участват в организирането, Корнелия Нинова ги подкрепи”, посочи Каракачанов.
За Държавната агенция за българите в чужбина, Каракачанов коментира, че още няма предложение кой да я оглави, но обмисля 1-2 имена, които ще обсъди с колегите си.
Вицепремиерът коментира и случая с бившия македонски премиер Никола Груевски. „Той не е искал българско гражданство, макар че родният му баща е български гражданин. Мога да ви дам информация от мои сигурни източници в Скопие, че Груевски е преминал сухопътната граница на Македония със Сърбия, а до Унгария е преминал със съдействието на сръбските власти. Това е моята информация от Скопие. Прибраха своя човек, осигуриха му коридор”, коментира лидерът на ВМРО.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Президентът взима 11 000 лв. заплата, а аз 7000 лв.

Премиерът Бойко Борисов: Президентът взима 11 000 лв. заплата, а аз 7000 лв.

15 Ноември 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
София. Президентът взима 11 000 лв. заплата, а аз 7000 лв. Това стана ясно от думите на министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Баневи ги задържаха, ще задържат и другите. Има си ред, по който ще ги задържат. Тези хотели само имаме, къде да ги настаним по време на председателството. Когато бях в „Полимери“, единият от резервоарите беше спукан и беше толкова опасен, че можеше да отрови Варна. 12 млн. даде държавата. Те затова са арестувани. Неслучайно всичко, което казваме за по-високите доходи, идва от битката с контрабандата. От 34% при партията държава контрабанда на цигари, сега е под 5%. Превенцията кара контрабандистите да не внасят. Президентът, за да може да бъде обединител, трябва да може да критикува и другите, не само нас. Нашата грешка навремето беше, че аз навремето не можах да наложа волята си над вътрешния и финансов министър да обединим всички системи“, коментира Борисов и уточни, че на президента заплата става 11 000 лв., с 4000 повече от тази на премиера. „Моята става 7000 лв. с над 30 години трудов стаж. Бедността не е грях, когато взимаш 11 000 лв. Ако държавният глава не ги взима, кой да ги взима? И хората заслужават, но те трябва да разберат, че ако сега счупят държавата…“, коментира той
Според него, ако ВМРО се е финансирало от продажба на българско гражданство, вицепремиерът Красимир Каракачанов е щял да се опита да го потули, само че не го е направил. „И 20 души са в ареста. С вицепремиерите работя. На Волен Сидеров и на Цветан Цветанов вярвам, че държат парламентарните групи в парламента. Еднакво са ми близки и тримата. Не си позволих нито една квалификация към президента Радев. С голямо уважение, с голям респект, но просто прави впечатление от всяко едно изказване, че визира само ГЕРБ, а забравя за останалите партии. С Волен Сидеров се съдихме и така го осъдих, че като платих разходите бях 3000 лв. на минус“, добави той.
Борисов каза още, че за него е важно Македония да влезе в НАТО и ЕС. „Не виждам с какво могат да ограбят българската история. Ако се опитат, те ще срещнат много тежък отпор“, добави още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: От миналия петък до вторник президентът напада правителството

Премиерът Бойко Борисов: От миналия петък до вторник президентът напада правителството

15 Ноември 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
София. От миналия петък до вторник президентът напада правителството. Това стана ясно от думите на министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Не знам с какво сме причинили тази фраза „война между институциите“. От миналия петък до вчера за първи път президентът няма ден да не е нападал правителството, включително и за конституционните съдии. Не можах да разбера каква е политическата намеса, след като г-н Семов, моето правителство го предложи навремето за европейски адвокат. Само че Европа го върна и не го хареса, не знам по каква причина – знам, но не искам да коментирам. Коя е острата полемика? Това е все едно някой да ти удря шамари и да казва: „Те се бият“. От миналия петък до вторник той напада правителството“, заяви Борисов и добави, че президентът е дал оценка на медиите, като ги е нарекъл атрофирали. „Вие чувствате ли се атрофирали като медия? Кое е атрофирало в медийната среда? Слаби са журналистите ли? Но ние няма как ви обучаваме. Въпрос към мен ли е? Имам вестник, телевизия, медия ли имам? Въпросът е към вас. Трябва да излезете и да отговорите кое ви пречи. Ако ние по някакъв начин сме ви повлияли кажете: „Правителството на Борисов ни пречи“. Имате си представителни органи, съберете се, посочете и ни поканете и кажете според вас какви са причините. Не ни вкарвайте нас да се обяснявам аз заради медиите“, посочи Борисов.
По думите му партията държава е тази на президента. „Десетилетия БСП все я има, БКП, БСП, конгреси 45-и, 46-и, не ги броя. Партията държава е неговата партия, която го издигна за президент. ГЕРБ е от 10 години, каква партия държава?“, попита той и продължи: „Как няма да живеем в най-бедната държава като 7 млрд. сме разпръснали за управлението на БСП преди две години? В рамките на две години доходите непрекъснато се вдигат. Тръгнали сме от водата. Какво общо има президентската институция с „Визията за България“ на БСП? Само че той приема Корнелия Нинова, тя и излиза и казва, че президентът много е харесал някои визии. В същото време г-н Радев казва, че президентската институция е в края на законотворчеството. А „Визията за България“ е една глупост, която още не е и в началото на процеса. В същото време не иска да се срещне с представители на кметовете, шефа на бюджетната комисия, с финансовия министър“. Борисов попита още с кое от думите му се вижда, че води война? „Да ни критикува колкото иска, но не може когато говори за партия държава да не спомене и БСП. Какви коли карахме по време на управлението на БСП? „Москвич“, „Лада“ и се чакаше 12 години, за да си купиш. Ако беше от партията държава, можеше да си купиш без ред“, каза още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: За две години с яростни атаки БСП не може да ни стигне

Премиерът Бойко Борисов: За две години с яростни атаки БСП не може да ни стигне

15 Ноември 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
София. Две години управление с яростни атаки всеки ден отвсякъде и за две години БСП не може да ни стигнат. Това стана ясно от думите на министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Ако вземете Гърция, опозицията води с 11%. Дори и Валери, и патриотите, и ние, горчиво съжаляваме за това, което каза. Разбира се, има и платени и партийни намеси. Те се виждат и в медиите, не бих се вкарвал в темата. Нормално е опозицията да подкрепя протестите, защото те във всички случаи подлагат управлението на изпитание. Именно с подобни изказвания БСП не може да достигне това, за което да претендира за това, че може да се управлява“, коментира премиерът.
За Търговския регистър и раздаваните бонуси от 4800 лв. на фона на 40 лв. коледна добавка, Борисов коментира: „Разбира се, че не е морално. Затова изпратих Инспектората на Министерството на правосъдието да ги провери. Така че като имаме решение, тече и прокурорската проверка защо се срина регистъра“. По думите му, ако кажат, че имат право да получават бонуси, трябва да се промени законът. „Като променим закона ще изпаднем в следващия разход – как да привлечем в държавната администрация можещи и работещи хора. Ние тук се конкурираме с частния сектор и виждате какви са разликите в заплатите. Близо половин милиард по наше време като управляващи сме дали за пенсионерите като коледни и великденски надбавки. Нашият единствен проблем е как да привлечем добри специалисти, а ни трябват стотици“, каза още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: С БСП не сме дискутирали вътрешнополитическата обстановка

Вицепрезидентът Илияна Йотова: С БСП не сме дискутирали вътрешнополитическата обстановка

30 Октомври 2018 | 08:01 | Агенция "Фокус"
София. На работната среща с БСП вътрешнополитическата обстановка не бе дискутирана. Срещата беше изцяло върху „Визия за България“. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на въпрос на отминалата работна среща с БСП за представянето на „Визия за България“ обсъждани ли са странични въпроси, свързани с вътрешнополитическата обстановка в страната. „Няколко пъти бе направено уточнението от страна на представителите на БСП, че документът не е предизборна платформа, а отворен документ, който трябва да бъде представен пред цялото общество, защо не и пред останалите политически сили“, посочи вицепрезидентът. „В документа има доста трудни и наболели проблеми, които стоят пред всички нас“, коментира Илияна Йотова. „На срещата бяха поставени редица от темите, които се съдържат в проекта. Имаше кратко представяне на основните теми на визията от председателя на БСП Корнелия Нинова. Тя наблегна върху социалните предложения, върху ролята на държавата и върху необходимостта от повече държавност и в икономиката“, обясни вицепрезидентът и допълни, че са дискутирани приоритетите в развитието на икономиката, връзката на финансовата и икономическата политика със социалната инфраструктура, както и „болната“ тема за здравеопазването. „За мен бе интересно да чуя аргументите и мотивите за предложенията във „Визия за България“, каза още Илияна Йотова.
Биляна ИВАНОВА
Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП и президентът Румен Радев постигнаха консенсус по теми от проекта „Визия за България“ (ОБЗОР)

БСП и президентът Румен Радев постигнаха консенсус по теми от проекта „Визия за България“ (ОБЗОР)

26 Октомври 2018 | 21:00 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на БСП Корнелия Нинова и членове на партията разговаряха с президента Румен Радев в сградата на Президентството. Инициативата за срещата е на ръководството на политическата формация, а подов за нея е представянето на проекта „Визия за България“. По време на разговора държавният глава Румен Радев отбеляза, че проектът „Визия за България“ не представлява предизборна програма, написана в кратки срокове с цел разширяване на електоралната база, а с него се търси широк дебат и съгласие за решения на всеобхватни и дълбоки обществени проблеми. Той смята, че от предлаганите идеи на визията биха могли да се възползват всички български граждани. В рамките на дискусията вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че документът опитва да промени статуквото, тъй като финансовата и икономическата инфраструктура ще предопределят до голяма степен развитието на социалната инфраструктура. След проведенaта среща, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че с президента Румен Радев са стигнали до консенсус по много позиции от проекта. Тя изтъкна, че дискусията между представителите на БСП, президента и неговия екип от 15 души е бил много детайлен и насочен в секторни политики. „Получихме поздравление за това, че сме предприели този разговор и сме предпочели този подход към българското общество - за всеки, който иска да се включи прозрачно с широк обществен дебат по обществени въпроси“, каза тя. Корнелия Нинова уточни, че разговорите са били насочени основно към сектори като здравеопазване, икономика, регионално развитие, образование, социална система и култура, както и необходимостта от изграждането на политики с дългосрочни перспективи. Тя обясни, че са коментирали конкретни предложения като засилване на ролята на държавата в ключови сектори в обществения и политическия живот. Лидерът на БСП посочи, че по време на срещата с президента се е стигнало до съгласие по въпроса за връщането на доверието в институциите, защото според нея в момента те не се ползват с такова от българските граждани. Тя каза също, че всички присъстващи на срещата са били на едно мнение, че цели системи в държавната структура се нуждаят от смяна на моделите, с които се управляват.
Лидерът на БСП отбеляза, че проектът „Визия за България“ не предлага конкретен алтернативен бюджет, но засяха сфери, които се отразяват върху него. „Представих алтернативен модел на данъчна политика и изразихме позиция, че при това неравенство, което има в България, сега действащият данъчен модел не е добър, защото ще продължава да задълбочава неравенствата. В рамките на това говорих за прогресивно и семейно облагане, за намаляване на ДДС и преизчисляване на пенсии,“ обясни още тя.
Корнелия Нинова уточни, че разговорът с президента Радев в бил изцяло насочен към обсъждане на „Визия за България“, като обясни, че не са коментирали теми за обща управленска програма или за предсрочни избори. Тя каза също, че се очаква до края на годината да се проведе още една такава среща, след като се съберат конкретни препоръки от българските граждани, експерти и учени по проекта „Визия за България“.
От страна на БСП, в дискусията взеха участие зам.-председателите на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев, Крум Зарков, секретарят на групата Ирена Анастасова, народните представители проф. Георги Михайлов, Георги Гьоков, Любомир Бонев, Славчо Велков, членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров, главният експерт в направление „Публични политики“ към НС на БСП Пламен Милев, Любомир Георгиев - ръководител на отдел „Коалиционна политика" на НС на БСП, Мадлен Стоянова - ръководител на сектор „Връзки с гражданското общество“ на НС на БСП.
От страна на президнетството, в дискусията взеха участие президентът на Република България Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, Иво Христов - началник на кабинета на президента, Надя Младенова - началник на кабинета на вицепрезидента; Димитър Стоянов - главен секретар; Пламен Узунов - секретар по правни въпроси и антикорупция; Гълъб Донев - секретар по социални политики и здравеопазване; Юлияна Димитрова - секретар по икономика и инвестиции, Цвета Тимева - секретар по регионално развитие; Емилия Друмева - секретар по правни въпроси; Николай Копринков - съветник по вътрешна политика и гражданско общество; Валентина Танева - съветник по образование, наука и иновации; Илия Христозов - съветник по икономика и инвестиции; Ирина Николова Гъркова - съветник по духовност и култура; Стефан Янев - секретар по сигурност и отбрана.

Даяна ДЮЛГЕРОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Не сме обсъждали обща управленска програма с президента Румен Радев

Корнелия Нинова, БСП: Не сме обсъждали обща управленска програма с президента Румен Радев

26 Октомври 2018 | 14:47 | Агенция "Фокус"
София. Не сме обсъждали обща управленска програма с президента Румен Радев. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на въпрос на срещата с държавния глава, на която не представена "Визия за България", обсъждана ли е обща управленска програма, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова обясни, че с президента не е разговаряла за предсрочни избори. "Нищо друго не сме обсъждали освен „Визия за България“, каза още тя. Корнелия Нинова коментира, че политиките, които са обсъждани на срещата с президента са били с дългосрочна перспектива. „Която и партия да застане да управлява, тя да спазва тези приоритети и то дългосрочно, не за един мандат“, обясни тя, като изтъкна, че такъв подход на управление е необходим в теми, свързани със закони, Конституция, възстановяване на истинския парламентаризъм в България. „Разговаряхме за нетрайното законодателство, за честата смяна на реформите, за принизената форма на дебата в парламента, който трябва да е на съвсем друго равнище. Влязохме в детайлите“, обясни още Корнелия Нинова. По думите й разговорите са били насочени още към икономиката на страната, пазарни и европейски механизми, за инвестициите, образованието, културата и регионалното развитие. „Коментирахме ролята на държавата в сектор "Здравеопазване", с цялата наша визия за промяна на здравния модел“, изтъкна още тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Корнелия Нинова, БСП: С президента Румен Радев стигнахме до консенсус по много позиции от проекта „Визия за България“

Корнелия Нинова, БСП: С президента Румен Радев стигнахме до консенсус по много позиции от проекта „Визия за България“

26 Октомври 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
София. С президента Румен Радев стигнахме до консенсус по много позиции от проекта „Визия за България“. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Поискахме среща, за да разговаряме и обсъждаме нашия проект за „Визия за България“. Впечатляваща среща. Президентът участва в нея с 15 души, всички свои секретари, експерти и съветници. Разговорът беше много детайлен и по секторни политики“, каза тя. Нинова уточни, че по време на дискусията са успели да обсъдят почти всички сектори. Тя допълни, че са постигнали съвпадение по доста позиции от проекта. „Получихме поздравление за това че сме предприели този разговор и сме предпочели този подход към българското общество - за всеки, който да иска да се включи, прозрачно с широк обществен дебат по обществени въпроси“, каза Нинова и уточни, че са се коментирали конкретни предложения. „Връщане на ролята на държавата в ключови сектори в обществения и политическия живот, като получихме препоръки как да бъде конкретизирана тази роля в отделните сектори“, изтъкна тя. Лидерът на БСП посочи, че по време на срещата с президента Радев са постигнали съгласие за работата и връщането на доверието в институциите, защото според нея в момента не се ползват с такова от българските граждани. „На едно мнение сме, че цели системи се нуждаят от смята на моделите, по които функционират. И двете страни изтъкнахме, че това е необходимо в сферата на здравеопазването, образованието и социалната политика. Останахме отворени и за следващи разговори, но изразяваме задоволство от тази работна среща“, обясни Нинова. Тя посочи, че очаква следващата такава среща да се проведе, когато „Визия за България“ премине през цялата страна и бъдат конкретизирани предложенията, които са дадени от цялото общество. „До края на годината възнамеряваме тази дискусия да мине“, уточни Нинова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започнала е срещата на президента Румен Радев с ръководството на БСП по инициативата на партията за представяне на проекта „Визия за България“

Започнала е срещата на президента Румен Радев с ръководството на БСП по инициативата на партията за представяне на проекта „Визия за България“

26 Октомври 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
София. Започнала е срещата на президента Румен Радев с ръководството на БСП по инициативата на партията за представяне на проекта „Визия за България“, предаде репортер на Агенция "Фокус". Срещата се провежда на „Дондуков“ 2. За нея около 12.00 часа пристигнаха лидерът на партията Корнелия Нинова и народните представители Драгомир Стойнев и Георги Гьоков. Очаква се около 13.30 часа Нинова да даде изявление пред медиите.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с ръководството на БСП по инициативата на партията за представяне на проекта „Визия за България“

Президентът Румен Радев ще се срещне с ръководството на БСП по инициативата на партията за представяне на проекта „Визия за България“

26 Октомври 2018 | 07:23 | Агенция "Фокус"
София. От 12.00 часа президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 представители на ръководството на Българската социалистическа партия (БСП). Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Срещата се провежда по инициативата на БСП за представяне на проекта „Визия за България“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.