НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Митрополит Серафим: Смъртта на митрополит Борис е мъченическа и той трябва да бъде причислен в редът на светиите на Българската православна църква

Митрополит Серафим: Смъртта на митрополит Борис е мъченическа и той трябва да бъде причислен в редът на светиите на Българската православна църква

16 Ноември 2018 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Благоевград. От всички писмени източници за митрополит Борис е видно, че смъртта му е мъченическа и той трябва да бъде причислен в редът на светиите на Българската православна църква. Това каза Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим по време на научна сесия „Неврокопският митрополит Борис – стожер на православната вяра и духовност”, посветена на 70-ата годишнина от мъченическата смърт и 130 години от рождението на Неврокопски митрополит Борис, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Митрополит Серафим добави, че в края на 2015 година Неврокопският епархийски съвет е излязъл с предложения до Светия Синод към Българската православна църква, с което се предлага да започне процедура за канонизация на Неврокопския митрополит Борис. Митрополит Серафим добави, че за целта е било предложено да се направи обстойно проучване на живота на митрополит Борис, с оглед създаването на доклад за наличие на условия за неговата канонизация. Той подчерта, че през месец март 2016 година Светият Синод дава своето положително становище по въпроса, утвърждавайки създаването на комисия от нейни членове, представители на Богословските факултети в България, която да започне проучването. „През изминалите две години комисията направи не малко неща по проучването и събирането на материали, свързани с живота на митрополит Борис“, каза още Неврокопският митрополит Серафим. Според него научната сесия, която се провежда в Благоевград, е изключително значимо събитие и затова приветства всички, които са се отзовали на поканите да бъдат част от форума. Неврокопският митрополит Серафим подчерта, че митрополит Борис е една от значимите личности за българския народ, тъй като той е бил истински будител на духа и съвестта на народа, оставяйки дълбока и трайна следа в духовния и културно-исторически живот на нашия народ и държава.
Малко по-рано Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим представи пред присъстващите на научната сесия доклад, включват интересни данни и факти, свързани с живота и дейността на митрополит Борис.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Николов, зам.-кмет на Благоевград: Митрополит Борис е наричан „Съвестта на Българската православна църква”, защото не отстъпва от принципите си, защитавайки духовенството

Иво Николов, зам.-кмет на Благоевград: Митрополит Борис е наричан „Съвестта на Българската православна църква”, защото не отстъпва от принципите си, защитавайки духовенството

16 Ноември 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Благоевград. За Община Благоевград е голяма чест да бъде домакин на научна сесия, посветена на живота и делото на Неврокопският митрополит Борис. Това каза зам.-кметът на Община Благоевград Иво Николов по време на научна сесия „Неврокопският митрополит Борис – стожер на православната вяра и духовност”, посветена на 70-ата годишнина от мъченическата смърт и 130 години от рождението на Неврокопски митрополит Борис, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пирин. Той поздрави присъстващите от името на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов. „Длъжни сме да помним и предаваме историята такава, каквато е. Митрополит Борис не случайно е наричан „Съвестта на Българската православна църква”, тъй като той не отстъпва от принципите си, защитавайки духовенството”, каза още Николов. Той добави, че митрополит Борис е притежавал кураж, затова хора като него трябва да бъдат пример за нас и нашите деца. „От личности като митрополит Борис винаги има какво да научим, дори когато вече не са сред нас”, заяви Иво Николов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Стоянов, зам. областен управител на Благоевград: Животът на митрополит Борис е пример за човек, отдаден на вярата и на българският народ

Иван Стоянов, зам. областен управител на Благоевград: Животът на митрополит Борис е пример за човек, отдаден на вярата и на българският народ

16 Ноември 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Животът на митрополит Борис е пример за човек, отдаден на вярата и на българският народ. Това каза зам. областният управител на Благоевград Иван Стоянов по време на научна сесия „Неврокопският митрополит Борис – стожер на православната вяра и духовност”, посветена на 70-ата годишнина от мъченическата смърт и 130 години от рождението на Неврокопски митрополит Борис, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пирин. „Вярата, заедно с българската ни кръв и език, са едни от стълбовете, на които се крепи хилядолетната ни нация, а животът на митрополит Борис може да ни служи като пример в тази посока”, каза още Иван Стоянов. Той добави, че всички ние имаме дълг да направим така, че делото на митрополит Борис да придобие по-голяма популярност и да стане по-известно, защото това ще ни направи повече християни и повече българи.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: В града беше открита научната сесия „Неврокопският митрополит Борис – стожер на православната вяра и духовност”

Благоевград: В града беше открита научната сесия „Неврокопският митрополит Борис – стожер на православната вяра и духовност”

16 Ноември 2018 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Научна сесия „Неврокопският митрополит Борис – стожер на православната вяра и духовност” бе открита в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Събитието се организира по повод 70 години от смъртта и 130 години от рождението на Неврокопски митрополит Борис. В рамките на два дни с редица мероприятия ще бъде почетена неговата памет. На събитието присъстват Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, свещеници от града и региона, зам. областният управител Иван Стоянов, зам.-кметът на Община Благоевград Иво Николов, председателят на Македонския научен институт доц. Александър Гребенаров, ректорът на Югозападен университет „Неофит Рилски” проф. д-р Борислав Юруков, историци, университетски преподаватели, уредници от Регионален исторически музей – Благоевград, учител и ученици от местни училища, както и десетки граждани и гости на Благоевград.
Иконом Георги Танчев каза, че преди 70 години, точно на големият християнски празник Димитровден, злодейска ръка отнема живота на митрополит Борис. „Митрополит Борис бе наричан ум и съвест на Българската православна църква. Той написа ѝ два стиха, които сякаш описват живота му – „Моят път в живота” и „Пътя към Голгота”.
В рамките на днешния ден ще бъдат представени доклади, свързани с живота и делата на митрополит Борис, а в 17.30 часа ще бъде представена историко-документална изложба. От 18.00 часа пък ще бъде прожектиран филмът “Път към Голготата“.
Утре в 09.00 часа ще бъдат извършени литургия в храм „Въведение Богородично” и панихида на гроба на Неврокопския митрополит.
Организатори на събитието са Неврокопска света митрополия съвместно с Община Благоевград, Югозападен университет „Неофит Рилски” и Македонски научен институт - София.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.