НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова участва в туристически форум в столицата

Зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова участва в туристически форум в столицата

16 Ноември 2018 | 09:22 | Агенция "Фокус"
София. Ресорният заместник-кмет по туризъм на Стара Загора Красимира Чахова участва в „Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути“, който се провежда вчера и днес в столицата.Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.
Организатори на форума са Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН и Министерството на туризма на Република България. Форумът бе открит от министъра на туризма Николина Ангелкова. Приветствие към участниците отправи и Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по туризъм. Ключови инициативи като „2018 ЕС – Китай, година посветена на туризма“ или Европейската година за културно наследство допринасят към транснационалното сътрудничество между различните държави, като в същото време насърчават устойчивото развитие на туризма на територията на историческите маршрути.
След официалното откриване Чахова участва в сесия на тема “Създаване на туристическо преживяване, свързано историческите маршрути“. Този панел разгледа някои от най-известните пътища за туризъм и възможните начини за пълноценното използване на богатото културно наследство чрез прилагането на иновативни и неповторими туристически преживявания. Обсъдени бяха и ползотворното развитие, управление и популяризиране на исторически маршрут, добри практики за подобряване на съществуващо културно наследство, както и значението на публично-частните партньорства.
Панелът „Транснационално сътрудничество по историческите маршрути: Анализ и оценка на културни инициативи и на потенциални икономически перспективи“ обедини министри и други високопоставени лица в дискусия как правителствата и институциите биха могли да се възползват от настоящия момент и от политическите инструменти с цел популяризиране на историческите маршрути, като същевременно гарантират развитие на районите, в които се намират.
Във втория ден на Международния конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути се предвиждат дискусии по други важни теми: „Оценка на жизнеспособността и устойчивостта на културния маршрут“, целяща обсъждането на начините за оценка и максимизиране на икономическото и социалното въздействие на културния маршрут върху територията и местните общности, предоставяйки полезни насоки за разработването на подходящи публични политики.
Сесията „Инициативата на СОТ по „Западния път на коприната“ от повишаване на осведомеността до разработване на продукти и ангажиране на заинтересованите страни“ ще дискутира потенциала на взаимосвързаните действия в областта на научните изследвания, мобилизирането на заинтересованите страни и изграждането на местен капацитет, като крайната цел е практическата реализация на инициативата като напълно работещ транснационален туристически маршрут.
Участници във форума са Майкъл Христидес, генерален секретар на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, Али Мунесан, вицепрезидент на Ислямска република Иран и ръководител на организацията за културно наследство, занаяти и туризъм, Салма Елоуми Рекик, министър на туризма и занаятчийството на Република Тунис, Тонг Кон, министър на туризма на Кралство Камбоджа, Хайдер Малик, председател на Държавната агенция по туризъм на Либия, Сайед Мостафави, заместник-министър на администрацията, финансите и туризма на Ислямска Република Афганистан, Омер Арисой, заместник-министър на културата и туризма на Република Турция, Йорге Циалас, държавен секретар за туристическа политика и развитие на Република Гърция, Хайтам Матар, изпълнителен директор на организация за развитие на туризма на Рас ал-Хайма, регион на ОАЕ.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България предлага на Световната организация по туризъм и ЮНЕСКО да бъде създаден „Световен път на древните цивилизации“ (ОБЗОР)

България предлага на Световната организация по туризъм и ЮНЕСКО да бъде създаден „Световен път на древните цивилизации“ (ОБЗОР)

15 Ноември 2018 | 20:49 | Агенция "Фокус"
София. България предлага на Световната организация по туризъм и ЮНЕСКО да бъда създаден „Световен път на древните цивилизации“. Новината съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на втория Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути. „Идеята е да създадем „Световен път на древните цивилизации“ – нещо като „По пътя на коприната“. Защото смятам, че наистина е много важно всеки един от нас да познава своето наследство – това, което предците ни са оставили по нашите земи. И да се опитаме максимално да се възползваме от това богатство и да дадем възможност на хората, които живеят по тези места, да се развиват, стъпвайки именно върху културно-историческото наследство“, обясни Ангелкова. Тя посочи, че се надява Световната организация по туризъм да подкрепи идеята. „За да може да идентифицираме всички световни цивилизации – от Азия, Европа, Африка, Америка, Австралия… Идеята е да поканим абсолютно всички континенти да се включат и да създадем един такъв път на древните цивилизации с идея те максимално да бъдат опознати. И да се създадат маршрути, които да бъдат фокусирани изцяло върху културно-историческото наследство. Ще представим тази идея, след което следва обсъждане със Световната организация по туризъм и смятам, че е добре да включим и ЮНЕСКО, за да може да имаме успех. И смятам, че ако това се приеме, ще бъде важно за България като инициатор“, каза още тя и посочи, че част от българските обекти, които ще се включат в маршрута, със сигурност ще бъдат тези, които са част от списъка на ЮНЕСКО.
Министър Ангелкова обясни, че за България е чест за втори път да е домакин на такова престижно събитие. „Това ни дава възможност да видим как световните цивилизации могат да бъдат върнати чрез туризъм. През хилядолетията, които бележат напредъка на човечеството, цивилизациите са процъфтявали и са западали, но са ни оставили своето културно наследство. И съхранявайки го, можем да започнем международен диалог за общото между нас, възприемайки културата не като нещо статистично и старо, а като динамична система от ценности, която постоянно се развива“, заяви министърът на туризма. Ангелкова посочи, че туризмът е доказал потенциала си като един от основните генератори на растеж на световната икономика. „Той има дял от 10,4% от световния брутен вътрешен продукт и дава заетост на над 113 млн. души по света. България е част от тези положителни тенденции – туризмът има дял от почти 13% от БВП и работим упорито страната ни да се наложи като четирисезонна дестинация“, коментира тя.
По време на откриването на конгреса, депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов коментира, че българите все още сме непознати за света, защото дълго време сме живели в капсулирана система. „И от 15 години усилено водим политика светът да види една много стара държава с много наслоени култури“, каза още Рашидов. Той посочи, че скоро му предстои среща с президента на ЮНЕСКО, на която ще предложи църквата „Св. Стефан“ в Истанбул да влезе в списъка със световно културно наследство на организацията.
По-късно през деня в рамките на конгреса в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ беше открито и туристическо изложение, на което бяха представени български традиционни продукти. „Вярвам, че именно на едно такова събитие – където са и представителите на отделните общини, региони и занаяти, бихме могли да покажем късче от огромната история, култура и традиции, които има нашата страна“, каза министър Ангелкова по време на тържественото откриване на изложението. В него взеха участие народната певица Валя Балканска, родопски гайдари, танцови ансамбли и кукери, които направиха така, че българските обичаи и традиции да оживеят пред погледите на гостите на конгреса.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Министерството на туризма заедно с кметовете и бизнеса ще продължава да промотира България като целогодишна туристическа дестинация

Министър Николина Ангелкова: Министерството на туризма заедно с кметовете и бизнеса ще продължава да промотира България като целогодишна туристическа дестинация

15 Ноември 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на туризма заедно с кметовете и бизнеса ще продължава да промотира България като целогодишна туристическа дестинация.Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на двудневно туристическо изложение в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“, на което са представени български традиционни продукти, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това изложение е в рамките на Международния конгрес за световните цивилизации и исторически маршрути. И вярвам, че именно на едно такова събитие – където са и представителите на отделните общини, региони и занаяти, бихме могли да покажем късче от огромната история, култура и традиции, които има нашата страна. Искам да благодаря на всички общини, които участват – Бургас, Перник, Русе, Белоградчик, Банско, Приморско, Карлово, Чипровци, Троян, Велико Търново и курорта „Св. Св. Константин и Елена“. Всички те ни съдействаха, за да може участниците на международния конгрес да се докоснат до това, което притежава България и което е безценно“, каза още Ангелкова. Тя благодари и на родопските гайдари и народната певица Валя Балканска, които също се включиха в откриването.
„Благодаря на всички, които представят традиционните занаяти от различните краища на страната, за да може всички днес да се докоснат до това, което имаме, и после да се върнат като туристи, за да обиколят прекрасната страна, която имаме. Бих искала да уверя, че Министерството на туризма, разчитайки на подкрепата на кметовете и бизнеса, ще продължава да промотира България като целогодишна туристическа дестинация. А нашата история и нашата култура са визитката ни за света“, заяви Ангелкова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вежди Рашидов, ГЕРБ: Ще предложа църквата „Св. Стефан“ в Истанбул да влезе в списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО

Вежди Рашидов, ГЕРБ: Ще предложа църквата „Св. Стефан“ в Истанбул да влезе в списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО

15 Ноември 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. Скоро имам среща с президента на ЮНЕСКО и ще предложа „Свети Стефан“ – църквата в Истанбул за списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО, защото това е една перла на пъпа на Балканите. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по култура и медии по време на 2-рия Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Много е хубаво името на днешния конгрес. Световни цивилизации и туристически маршрути – две понятия, които не могат едно без друго. Ние, българите, колкото сме и добри, толкова и непознати – непознати, защото живяхме дълго време в една друга система, която имаше своята капсула. И светът още не ни познава – ние сме нови за него. И от 15 години усилено водим политика светът да види една много стара държава с много наслоени култури“, каза още Рашидов.
Той посочи, че малка България е щастлива държава, защото има и византийска, и римска, и ислямска култура. „Притежаваме един от най-големите архиви на ислямски документи, което също е едно от големите богатства на България. Показваме и хиляди експонати в "Лувъра", с което малко държави могат да се гордеят. А в момента там има и втора българска изложба – Преславското злато. И когато открихме тази изложба, президентът на "Лувъра" възкликна: „Защо досега не сме знаели, че има такава култура?“, каза още Рашидов и посочи, че за тези постижения е работил дълго с настоящия министър на туризма Николина Ангелкова.
„Много е важен този форум, но всички ние трябва да разберем нещо много важно – визитната картичка на всеки туризъм е неговото културно наследство. България заслужено има своето място в световната култура“, посочи още Рашидов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Туризмът има дял от 10,4% от световния БВП, дава заетост на над 113 млн. души по света и България е част от тези положителни тенденции

Министър Николина Ангелкова: Туризмът има дял от 10,4% от световния БВП, дава заетост на над 113 млн. души по света и България е част от тези положителни тенденции

15 Ноември 2018 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Туризмът има дял от 10,4% от световния БВП, като дава заетост на над 113 млн. души по света и България е част от тези положителни тенденции. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на 2-рия Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За втори път България има честта да бъде домакин на такова престижно събитие. Искам да благодаря на Световната организация по туризъм, че за втори път гласува доверие на страната ни за провеждането и домакинството на форума. Това ни дава възможност да видим как световните цивилизации могат да бъдат върнати чрез туризъм. Тук е мястото да посоча, че в рамките на срещата на високо ниво ще отправим поглед върху ключовата роля на правителствата за опазването на културното наследство и развитието на туристическите маршрути, което изисква високо трансгранично сътрудничество“, каза още Ангелкова.
Тя посочи, че през хилядолетията, които бележат напредъка на човечеството, цивилизациите са процъфтявали и са западали, но са ни оставили своето културно наследство. „Това наследство показва върха на човешките постижения. То е не само в литературата и изкуството, но и в историите, които ни се предават от нашите предци. Културното наследство разказва нашата обща история и затова трябва да го пазим и да го предаваме на бъдещите поколения. Съхранявайки културното наследство, можем да започнем международен диалог за общото между нас, възприемайки културата не като нещо статистично, а като динамична система от ценности, която постоянно се развива“, заяви министърът на туризма.
Ангелкова посочи, че туризмът е доказал потенциала си като един от основните генератори на растеж на световната икономика. „Той има дял от 10,4% от световния брутен вътрешен продукт и дава заетост на над 113 млн. души по света. България е част от тези положителни тенденции – туризмът има дял от почти 13% от БВП и работим упорито страната ни да се наложи като четирисезонна дестинация“, коментира тя. „Всички мерки, които взима правителството за развитието на българския туризъм, доведоха до поредица от рекордни резултати – през 2017 г. общият брой на туристическите посещения на чужденци достигна над 8 млн. души, които е с 1 милион повече от населението на страната“, обясни Ангелкова.
Министърът посочи, че туризмът е преживяване. „Той свързва по най-естествен начин хора и култури и това е безценно. Пътуването започва с една малка стъпка, но направена с широко отворени очи“, каза още Ангелкова.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България ще бъде домакин на втория Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути

България ще бъде домакин на втория Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути

14 Ноември 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
София. На 15 и 16 ноември 2018 г. България ще бъде домакин на втория Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, организиран от Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН. Той ще се проведе в столичния „София хотел Балкан“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. За форума в София се очакват над 500 участници от България и други страни - министри и ръководители на туризма, представители на публичния и частния сектор в отрасъла и свързаните с него индустрии, международно признати експерти в областта на културата и опазването на културното наследство.
По време на дискусиите ще бъдат обсъдени общи инициативи за развитие на културно-историческия туризъм, както и мерки за опазване и популяризиране на материалното и духовното богатство на човечеството от древността до наши дни. Ще бъдат анализирани възможностите за развитие на туристически проекти, свързани с устойчивостта на културните маршрути и транснационалното сътрудничество за тяхното осъществяване. Сред основните теми ще бъдат също добрите практики като инициативата на СОТ „Западният път на коприната“.
В рамките на събитието Министерството на туризма организира и двудневно туристическо изложение в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ (зона Ларгото), на което ще бъдат представени български традиционни продукти. То ще бъде открито на 15 ноември в 14.00 часа.
Първият конгрес на световните цивилизации, организиран от Световната организация за туризъм, бе проведен също в България през ноември 2016 г.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.