НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Среща с Борисов ще има, когато коалицията разработи визия за справянето с корупцията

Президентът Румен Радев: Среща с Борисов ще има, когато коалицията разработи визия за справянето с корупцията

20 Ноември 2018 | 18:52 | Агенция "Фокус"
София. Среща с Борисов ще има, когато водената от него коалиция разработи визия за справянето с корупцията - нали не очаквате да коментираме управленската програма, която изкара хората на улицата. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали ще има среща между него и премиера Борисов, Радев каза: „Среща ще има, когато водената от премиера коалиция разработи ясна и конкретна визия за справянето с корупцията по високите етажи на властта и за прекратяването на катастрофалния срив на инвестциите и за постигане на икономически ръст, който да направи така, че да догоним държавите от Централна и Източна Европа“, поясни държавният глава. „Нали не очаквате, че ще разговаряме и ще обсъждаме четиригодишната програма на кабинета „Борисов“ 3, която изведе хората на улицата“, каза още президентът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Началникът на президентския кабинет Иво Христов: Готовността на държавния глава Румен Радев за разговор с премиера Бойко Борисов не е покана за среща

Началникът на президентския кабинет Иво Христов: Готовността на държавния глава Румен Радев за разговор с премиера Бойко Борисов не е покана за среща

18 Ноември 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
София. Изразената от президента Румен Радев готовност за разговор с премиера Бойко Борисов не бива да се тълкува като покана за среща. Това каза началникът на президентския кабинет Иво Христов в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР.
„Президентът реторично заяви, че би изслушал и премиера Борисов по теми като борбата с корупцията, преодоляването на срива на чуждестранните инвестиции, които гонят исторически минимум, но премиерът Борисов скочи тутакси върху тази възможност и откликна, че е готов за среща и го направи по начин, който показва, че не е разбрал посланието“, каза той.
По думите на Иво Христов има явно ценностно разминаване между разбирането на президента Румен Радев за демокрация, държавност и антикорупция, и това, което практикува правителството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Харизанов, политически анализатор: Срещата между президента Румен Радев и председателя на ГЕРБ Бойко Борисов  не трябва да е при закрити врата

Георги Харизанов, политически анализатор: Срещата между президента Румен Радев и председателя на ГЕРБ Бойко Борисов не трябва да е при закрити врата

17 Ноември 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
София. Срещата между президента Румен Радев и председателя на ГЕРБ Бойко Борисов не трябва да е при закрити врата. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ по Радио „Фокус“ политическият анализатор Георги Харизанов. Според него след такава ще се чуят различни версии за проведените разговори. Той добави, че президентът трябва да се държи като власт, а не като институция. „Не е повод държавният глава да говори за ширеща се бедност при положение, че България, тръгвайки от под нулата и от трагични исторически икономически фактори, днес продължава уверено да върви напред. Това се отразява изключително негативно на обществените настроения. Но също не е вярно, ако слагаме розови очила и казваме, че всичко е наред. Истината е някъде по средата и тя се ражда в спора, иска ми се този спор да бъде максимално публичен“, поясни той. Георги Харизанов каза още, че при срещата президентът Румен Радев не може да нареди, в каква позиция да се яви Борисов, защото той, освен председател на ГЕРБ, остава министър-председател и притежава реалната власт за взимането на решения и за изпълняването на политики в страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В момента страната ни се нуждае от политически консенсус, а не от противопоставяне

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В момента страната ни се нуждае от политически консенсус, а не от противопоставяне

17 Ноември 2018 | 09:31 | Агенция "Фокус"
София. В момента страната ни се нуждае от политически консенсус, а не от противопоставяне. Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов в предаването „Тази събота“ по бТВ. Относно протестите в страната и кои искания са основателни, Цветанов коментира: „Въпрос на гледна точка и дебат. Ако съпоставим есента на 2013 г. и сега разликата е в полза на сегашното управление - възнагражденията са по-добри, а цените са по-ниски. В немалката си част има и една организация, която беше създадена за тези протести – желанието на БСП, на президента Радев, на някои от извънпарламентарните партии, това да е възможност да се търси оставка на правителството. Не смятам, че това е реванш. Реваншът е на избори”.
Цветанов определи изказванията на президента Радев от последните дни – „гражданите не са приоритет на сегашното управление и то губи доверието им. Българите ясно осъзнават, че всички действия и извинения оттук нататък на властта имат една цел да не загубят властта, с която са се сраснали“, като „безотговорно поведение на държавен глава, който трябва да се стреми да е обединител на нацията”. „Ако той има такива твърдения, нека ги изложи с конкретни факти“, заяви той. „Мога да кажа на г-н президента, че когато беше в Министерството на отбраната, съм бил вицепремиер и министър на вътрешните работи и дадох живота си, за да има реални политики в борбата с престъпността”, коментира Цветанов. По думите му страната се нуждае от политически консенсус, а не от политическо противопоставяне.
Той припомни, че президентът е имал възможността да състави „еднолично правителство”, което обаче е имало по-малко приходи в хазната, а в медиите е имало „съмнения” за голям разход в областта на отбраната (вероятно се визира сделката за покупка на изтребители, заради която между „Дондуков” 1 и 2 прехвърчат обвинения в лобизъм – б.р.). „Този човек не може да дава морални оценки за политическото състояние в страната“, коментира той.
Цветанов изрази задоволство от предстоящата среща между държавния глава и премиера Бойко Борисов. Той отбеляза, че за 2 години Радев е имал достатъчно възможности да се запознае с управленската програма на кабинета. „ГЕРБ, премиерът или ПГ на партията никога не са вадили томахавка. В политиката винаги трябва да си с протегната ръка“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът покани на среща Бойко Борисов като председател на ГЕРБ и той прие (ОБЗОР)

Президентът покани на среща Бойко Борисов като председател на ГЕРБ и той прие (ОБЗОР)

16 Ноември 2018 | 22:02 | Агенция "Фокус"
София. След като участва в тържественото събрание във Военната академия „Г. С. Раковски“ по повод празника на Сухопътни войски президентът Румен Радев заяви, че е готов да приеме председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и да изслуша неговата визия. Държавният глава коментира, че би чул визията на Бойко Борисов за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, както и за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа.
Попитан защо прие да се срещне с БСП за представяне на „Визия за България“, но отказа среща с ГЕРБ за данъците за старите автомобили и „Гражданска отговорност“ държавният глава коментира:„Нека не бъркаме закон със визия. Вече много ясно поясних, че няма как президентът да обсъжда с депутати закони, които са в процес на изготвяне“. Според Румен Радев действията на управляващите оттук нататък имат една цел - да не загубят властта, с която са се сраснали. Той обърна внимание, че не може да иска оставки, но винаги ще бъде на страната на гражданите. Румен Радев определи протестите от последните дни като закономерни и основателни.
По-късно стана ясно, че премиерът Бойко Борисов приема поканата на президента Румен Радев за разговор. Премиерът Борисов изразява надежда, че до срещата им, държавният глава ще се запознае с четиригодишната програма за управление на кабинета, както и с последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, за да ги дискутират заедно.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: Не е нормално президентът да не иска да приеме финансовия министър, председателя на бюджетната комисия и НСОРБ

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: Не е нормално президентът да не иска да приеме финансовия министър, председателя на бюджетната комисия и НСОРБ

16 Ноември 2018 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Раковски. Среща между министър-председателя и президента на България е нещо нормално и дори наложително в момента. Не е нормално обаче българският президент да не иска да приеме финансовия министър, председателя на бюджетната комисия и НСОРБ. Това заяви пред журналисти в Раковски председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
Председателят на ПГ на ГЕРБ каза, че е учуден на какво основание е била направена срещата между Румен Радев и цялото ръководство на БСП за представянето на един бъдещ проект, при положение, че самият президент твърди, че той се намира едва в края на законотворческия процес. „Един президент трябва да е независим, а Румен Радев много ясно вече се позиционира при БСП“, коментира Цветанов. По думите му всички български президенти досега са правили поне по 2-3 обръщения на година към народните представители в парламента, но за две години Румен Радев няма нито едно такова. „Това обръщение е знак на уважение към институцията Народно събрание и народните представители в нея“, отбеляза той.
Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов през годините са показали, че при всяко едно съмнение за корупция са подкрепяли реализирането на цялостно разследване по случая. „Такова съмнение имаше и при процедурата по избор на нов тип бойни самолети. Имаше съмнения за опорочаване на процедурата и вземане на еднолично решение в полза на една фирма. Затова ние направихме анкетна комисия с представители на всички политически групи в Народното събрание. Тя установи, че в последния момент е въведен допълнителен критерий, който не кореспондира с решението на българския парламент“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ и допълни, че сега във финалната част на процедурата участват вече няколко фирми.
По темата със законопроекта за промени в Закона за вероизповеданията, Цветанов уточни, че при неговото изготвяне се е търсил политически консенсус и е трябвало да се отговори на притесненията на всички вероизповедания. „Направихме компромис в името на обществения интерес и за да гарантираме, че държавата ще финансира вероизповеданията и ще пресече външно влияние и проповядване на радикализъм“, заяви той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов приема поканата на президента Румен Радев за разговор

Премиерът Бойко Борисов приема поканата на президента Румен Радев за разговор

16 Ноември 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с медийни запитвания информираме, че министър-председателят Бойко Борисов приема поканата на президента Румен Радев за разговор. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Борисов изразява надежда, че до срещата им, държавният глава ще се запознае с четиригодишната програма за управление на кабинета: тук ,както и с последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, за да ги дискутират заедно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Готов съм да приема лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и да изслушам неговата визия

Президентът Румен Радев: Готов съм да приема лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и да изслушам неговата визия

16 Ноември 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
София. Готов съм да приема лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и да изслушам неговата визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далече напред по темпове на икономически растеж и качество на живот. Това каза пред журналисти президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев след тържественото събрание във Военната академия „Г.С.Раковски“ по повод празника на Сухопътни войски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В отговор на въпрос това покана за среща ли е президентът посочи: „Да, отворен съм“. „Корнелия Нинова като лидер на БСП поиска да ме запознае със своята визия за България“, припомни Румен Радев. „Нека не бъркаме закон със визия. Вече много ясно поясних, че няма как президентът да обсъжда с депутати закони, които са в процес на изготвяне“, заяви държавният глава.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Институциите влязоха във война

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Институциите влязоха във война

15 Ноември 2018 | 18:26 | Агенция "Фокус"
София. Институциите влязоха във война. Не приемам критиките, които президентът непрестанно отправя, вземайки страната на опозицията. Да, БСП те направиха президент, но тази длъжност не е партийна. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по Нова телевизия.
Относно критиките и исканата му оставка от страна на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки, Каракачанов заяви: „Марешки да ми говори за морал?! Човек, на който три пъти му свалиха имунитета – за изнудване, рекет, побой. Този човек ще ми дава морални наставления. Нека каже колко плаща данъци този велик бос, който има частни самолети, яхти”, заяви Каракачанов.
Вицепремиерът коментира и протеста на майките на деца с увреждания, както и исканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов. „Не споделям това, което той каза. Това, което каза, беше доста превратно изтълкувано. Това, че не споделяш какво е казал някой, не означава, че трябва да му отрежеш главата. Има и някаква колегиалност, която трябва да проявяваш”, заяви Каракачанов.
Относно протестите за цените на горивата, Каракачанов коментира, че част от протестиращите са футболни агитки. „Публиката знае кога излизат на протест агитките – когато някой ги мотивира по един или друг начин. БСП и ДПС със сигурност участват в организирането, Корнелия Нинова ги подкрепи”, посочи Каракачанов.
За Държавната агенция за българите в чужбина, Каракачанов коментира, че още няма предложение кой да я оглави, но обмисля 1-2 имена, които ще обсъди с колегите си.
Вицепремиерът коментира и случая с бившия македонски премиер Никола Груевски. „Той не е искал българско гражданство, макар че родният му баща е български гражданин. Мога да ви дам информация от мои сигурни източници в Скопие, че Груевски е преминал сухопътната граница на Македония със Сърбия, а до Унгария е преминал със съдействието на сръбските власти. Това е моята информация от Скопие. Прибраха своя човек, осигуриха му коридор”, коментира лидерът на ВМРО.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Президентът взима 11 000 лв. заплата, а аз 7000 лв.

Премиерът Бойко Борисов: Президентът взима 11 000 лв. заплата, а аз 7000 лв.

15 Ноември 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
София. Президентът взима 11 000 лв. заплата, а аз 7000 лв. Това стана ясно от думите на министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Баневи ги задържаха, ще задържат и другите. Има си ред, по който ще ги задържат. Тези хотели само имаме, къде да ги настаним по време на председателството. Когато бях в „Полимери“, единият от резервоарите беше спукан и беше толкова опасен, че можеше да отрови Варна. 12 млн. даде държавата. Те затова са арестувани. Неслучайно всичко, което казваме за по-високите доходи, идва от битката с контрабандата. От 34% при партията държава контрабанда на цигари, сега е под 5%. Превенцията кара контрабандистите да не внасят. Президентът, за да може да бъде обединител, трябва да може да критикува и другите, не само нас. Нашата грешка навремето беше, че аз навремето не можах да наложа волята си над вътрешния и финансов министър да обединим всички системи“, коментира Борисов и уточни, че на президента заплата става 11 000 лв., с 4000 повече от тази на премиера. „Моята става 7000 лв. с над 30 години трудов стаж. Бедността не е грях, когато взимаш 11 000 лв. Ако държавният глава не ги взима, кой да ги взима? И хората заслужават, но те трябва да разберат, че ако сега счупят държавата…“, коментира той
Според него, ако ВМРО се е финансирало от продажба на българско гражданство, вицепремиерът Красимир Каракачанов е щял да се опита да го потули, само че не го е направил. „И 20 души са в ареста. С вицепремиерите работя. На Волен Сидеров и на Цветан Цветанов вярвам, че държат парламентарните групи в парламента. Еднакво са ми близки и тримата. Не си позволих нито една квалификация към президента Радев. С голямо уважение, с голям респект, но просто прави впечатление от всяко едно изказване, че визира само ГЕРБ, а забравя за останалите партии. С Волен Сидеров се съдихме и така го осъдих, че като платих разходите бях 3000 лв. на минус“, добави той.
Борисов каза още, че за него е важно Македония да влезе в НАТО и ЕС. „Не виждам с какво могат да ограбят българската история. Ако се опитат, те ще срещнат много тежък отпор“, добави още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: За две години с яростни атаки БСП не може да ни стигне

Премиерът Бойко Борисов: За две години с яростни атаки БСП не може да ни стигне

15 Ноември 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
София. Две години управление с яростни атаки всеки ден отвсякъде и за две години БСП не може да ни стигнат. Това стана ясно от думите на министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Ако вземете Гърция, опозицията води с 11%. Дори и Валери, и патриотите, и ние, горчиво съжаляваме за това, което каза. Разбира се, има и платени и партийни намеси. Те се виждат и в медиите, не бих се вкарвал в темата. Нормално е опозицията да подкрепя протестите, защото те във всички случаи подлагат управлението на изпитание. Именно с подобни изказвания БСП не може да достигне това, за което да претендира за това, че може да се управлява“, коментира премиерът.
За Търговския регистър и раздаваните бонуси от 4800 лв. на фона на 40 лв. коледна добавка, Борисов коментира: „Разбира се, че не е морално. Затова изпратих Инспектората на Министерството на правосъдието да ги провери. Така че като имаме решение, тече и прокурорската проверка защо се срина регистъра“. По думите му, ако кажат, че имат право да получават бонуси, трябва да се промени законът. „Като променим закона ще изпаднем в следващия разход – как да привлечем в държавната администрация можещи и работещи хора. Ние тук се конкурираме с частния сектор и виждате какви са разликите в заплатите. Близо половин милиард по наше време като управляващи сме дали за пенсионерите като коледни и великденски надбавки. Нашият единствен проблем е как да привлечем добри специалисти, а ни трябват стотици“, каза още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.