НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Тhe Times: Кабинетът на Тереза Мей одобри споразумението с ЕС, прикривайки недоволство сред министрите

Тhe Times: Кабинетът на Тереза Мей одобри споразумението с ЕС, прикривайки недоволство сред министрите

15 Ноември 2018 | 03:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Кабинетът на Тереза Мей одобри споразумението с ЕС, прикривайки недоволство сред министрите, пише британският вестник The Times.
Тереза Мей заплаши недоволните в своята партия, че може изобщо да няма Брекзит, след като тя прокара сделката си с ЕС през разделения кабинет.
Естер Маквей, министърът по въпросите на социалните грижи, се смяташе, че е на прага да напусне снощи след спорове в края на маратонската пет-часова среща.
Въпреки че Маквей беше един от деветте старши министри, които критикуваха сделката Тереза Май излезе, заявявайки, че е осигурила подкрепата на кабинета за "решителна стъпка" към финализирането на Брекзит на специална среща на лидерите на ЕС на 25 ноември.
Министър-председателят обаче призна, че е изправена пред "трудни дни ", след като Джейкъб Рийс-Мог, лидер на „брекзитърите“ отхвърли проектоспоразумението, заявявайки, че ще направи Великобритания "постоянен васал" и предупреди, може да предизвика вот на недоверие.
Тереза Май трябва да си осигури подкрепата на депутатите от Камарата на общините, където се очаква гласуването да е на 18 декември.
Говорейки пред офиса си, тя каза: "Когато премахнете детайлите, избора пред нас е ясен: тази сделка, която дава резултат от гласуването на референдума, който възстановява контрола над нашите пари, закони и граници, слага край на свободното движение на хора през границите, защитава работните места и сигурността на нашия съюз; или да напуснем без никаква сделка или изобщо да няма Брекзит. "
Публикуването на документите само добави въпроси как ще работи споразумението. Те показват, че министрите са се договорили, че Великобритания ще влезе в неограничен митнически съюз с ЕС, ако не бъде намерено решение за предотвратяване на твърда граница в Северна Ирландия до края на преходния период през декември 2020 г. Обединеното кралство има право да удължи преходен период, но все още не е ясно колко дълго.
Няма да има едностранно право на отказ от предпазния механизъм и Великобритания няма да може да реализира сделки за свободна търговия през това време. Тя може да поиска да се оттегли, но окончателното решение ще се състои в независим арбитражен комитет, чиито членове ще бъдат номинирани от двете страни. Великобритания би могла да избере да удължи преходния период като алтернатива, но ще трябва да договори бюджетни плащания с Брюксел.
Като част от митническото споразумение Великобритания се ангажира да поддържа и спазва всички нови европейски правила за опазване на околната среда, както и разпоредби, които обхващат правата на работниците.
Освен това, в ход, който ще разгневи Демократичната юнионистка партия (ДЮП) правителството също така прие, че Северна Ирландия ще трябва да следва допълнителни правила на единния пазар, които няма да се прилагат другаде. Това ефективно ще създаде регулаторна граница в Ирландско море, нарушавайки една от червените линии на ДЮП и по-вероятно партията да гласува против сделката.
Девет министри изразиха резерви по време на вчерашното заседание на кабинета: Доминик Рааб - министър за Брекзит Андреа Лиъдсъм - председател на Парламента, Джефри Кокс - главен прокурор, Пени Мордънт - министър по въпросите на развитието , Майкъл Гуув, министър на околната среда, Джеръми Хънт – външен министър,Саджид Хавид –вътрешен министър, баронеса Евънс - председател на камарата на лордовете и министър Маквей.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС и Великобритания са публикували съвместно текста на проектоспоразумението за Брекзит

AFP: ЕС и Великобритания са публикували съвместно текста на проектоспоразумението за Брекзит

14 Ноември 2018 | 22:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз и британското правителство съвместно публикуваха в сряда подробния проект за споразумението за напускане на Великобритания, който трябва да бъде договорен между лидерите на ЕС и лондонския парламент, предава AFP
Споразумението от 585 страници и по-краткото политическо изявление за амбициите за бъдещи взаимоотношения след Брекзит бяха публикувани, след като кабинетът на премиера Тереза Май одобри проекта.
Главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние каза в сряда, че "бе постигнат решителен напредък" по отношение на Брекзит - ключова фраза, която да доведе до свикване на среща на високо равнище.
Съгласно мандата на Барние, ако докладва на държавите-членки на ЕС, че такъв напредък е постигнат, председателят на Европейския съвет Доналд Туск може да свика извънредна среща на високо равнище.
Туск и Барние ще направят съвместно изявление в четвъртък сутринта . Длъжностни лица вече заявиха, че среща на върха може да се проведе още на 25 ноември следващата седмица.
Преговарящият в ЕС Мишел Барние заяви в сряда, че споразумението ще предотврати връщането на "твърдата" граница на остров Ирландия, като позволи на цялото Обединено кралство да остане в митническия съюз.
"Сега намерихме решение, заедно с Великобритания, да избегнем твърдата граница на остров Ирландия", каза Барние пред репортери, добавяйки, че този "предпазен механизъм" ще бъде използван само ако двете страни не успеят да постигнат по-широко търговско споразумение в рамките на 21-месечния преходен период.
"Ако не сме готови до юли 2020 г., можем съвместно да решим да удължим прехода, за да осигурим повече време. Само ако нямаме споразумение и преходният период не бъде удължен, предпазната клауза ще влезе в сила.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британският кабинет е одобрил споразумението с ЕС за Брекзит

AFP: Британският кабинет е одобрил споразумението с ЕС за Брекзит

14 Ноември 2018 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Британският кабинет е одобрил споразумението с ЕС за Брекзит на свое петчасово заседание в сряда, предава AFP
Това става ясно от изявление на британския министър-председател Тереза Мей.
„Колективното решение на кабинета бе, че правителството подкрепя проектоспоразумението с политическа декларация“, заяви Тереза Мей пред офиса ѝ на Даунинг Стрийт 10.
ОТ ЕС съобщиха, че главният преговарящ Мишел Барние ще даде пресконференция в 22:00 часа българско време.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей ще направи изявление в британския парламент на 15 ноември за Брекзит

Reuters: Тереза Мей ще направи изявление в британския парламент на 15 ноември за Брекзит

14 Ноември 2018 | 21:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей ще направи изявление в британския парламент на 15 ноември за Брекзит, предава Reuters.
По-рано в сряда, говорейки пред депутатите, премиерът обеща, че те ще могат да се запознаят с окончателния текст на споразумението, но не уточни точно кога може да се случи това. За целта проектът за сделка по Брекзит, договорен от британските и европейските преговарящи, трябва първо да бъде одобрен от британския кабинет и Комитета на постоянните представители на ЕС.
Освен това текстът на споразумението трябва да бъде одобрен както от Европейския парламент, така и от британските законодатели. Те трябва да имат време да завършат този процес до 29 март 2019 г., датата, на която е планирано официалното напускане на Великобритания от ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Правителството на Великобритания решава за Брекзит

AFP: Правителството на Великобритания решава за Брекзит

14 Ноември 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министрите от правителството на Великобритания се събраха в сряда, за да решат съдбата на споразумението за Брекзит, предложено от преговарящите екипи на ЕС и Обединеното кралство, предава AFP.
Проектопредложението бе посрещнато с тежки критики от радикалните „брекзитъри“ в Консервативната партия на Тереза Мей.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Ирландия: Срещата на върха на ЕС за Брекзит може да се състои на 25 ноември

Премиерът на Ирландия: Срещата на върха на ЕС за Брекзит може да се състои на 25 ноември

14 Ноември 2018 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Извънредната среща на върха на Европейския съюз за одобряване на сделката между Лондон и Брюксел за Брекзит може да се състои на 25 ноември, съобщи премиерът на Ирландия Лео Варадкар в сряда, цитиран от AFP.
Ако кабинетът на британския премиер Тереза Мей се съгласи на предложението, тогава ЕС може да излезе със съобщение по-късно в сряда за „вероятен съвет на ЕС на 25 ноември“, заяви Варадкар пред ирландските депутати.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Брекзит: Мей заяви на кабинета си „Това е сделката, сега ме подкрепете“

The Guardian: Брекзит: Мей заяви на кабинета си „Това е сделката, сега ме подкрепете“

14 Ноември 2018 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей събира правителството на спешно заседание в сряда след обед, за да се подпишат министрите под нейната дълго очаквана окончателна сделка по Брекзит, пише в изданието си от сряда лондонският всекидневник The Guardian и уточнява, че твърдите привърженици на напускането на Евросъюза сред торите са се обърнали към водещите министри да блокират постигнатите договорености .
Очаква се заседанието да бъде доста разгорещено, тъй като то е кулминация на месеци усилия и преговори. То трябва да покаже открито дали водещите министри в кабинета на Тереза Мей лично подкрепят споразумението, което техният министър-председател успя да постигне.
Привечер във вторник министрите бяха поканени на Даунинг Стрийт 10, а някои от тях имаха индивидуални срещи с госпожа Мей и шефът на екипа й Гавин Баруел. Те имаха възможност да се запознаят с ключови документи, но не им бе позволено да вземат със себе си нито един от тях. Нови срещи „очи в очи“ ще се проведат в сряда.
“Кабинетът ще се събере в два часа (лондонско време – бел.ред.) в сряда, за да обсъди проекта за споразумението, постигнато от преговарящите екипи в Брюксел и да реши какви ще са следващите стъпки, които трябва да предприеме“,” съобщил за медиите говорителят на Даунинг стрийт 10. “Преди тази среща министрите са поканени да прегледат документацията.”
Рано вечерта започнаха да се появяват и някои от ключовите документи по сделката. Стана ясно, че Обединеното кралство трябва да се съгласи, че независим арбитражен комитет ще прецени кога ще може да се приключи с обсъжданията по митническите въпроси като цяло, като се предвижда в тях да участват еднакъв брой представители на Великобритания и Ес плюс един независим.
Предстои през юли 2019 година да се направи и преглед, както съобщават източници от Брюксел, а това е шест месеца преди края на преходния период. По време на този преглед ще се прецени дали Обединеното кралство е готово да се придвижи напред към сделката за свободна търговия или ще се увеличи този преходен период до края на 2021 година.
Очаква се министрите да проучат специфичните елементи около спора за границата в Северна Ирландия. Източници от Даунинг стрийт 10 информират, че регионът няма да бъде третиран по различен начин в митническите преговори. В същото време от Брюксел обявяват, че Северна Ирландия се ползва със специален статут що се отнася до митническия съюз и общия пазар.
Твърдите поддръжници на Брекзит реагираха меко, но негативно на предстоящата сделка - и дадоха знак, че те възнамеряват да гласуват срещу нея, когато въпросът влезе за обсъждане в британския парламент.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Брекзит навлиза в решителна фаза, а Тереза Мей търси подкрепа за сделката

The Times: Брекзит навлиза в решителна фаза, а Тереза Мей търси подкрепа за сделката

14 Ноември 2018 | 01:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. В сряда Тереза Мей ще заложи собствената си лидерска роля, тъй като ще потърси подкрепата на кабинета за проекта по сделката около напускането на Великобритания от Евросъюза, пише в броя си британският The Times .
Министър-председателят вече започна да привиква ключови министри от кабинета си, както и лидери на демократичната юнионистка партията и да ги инструктира, като им дава сведения за основните елементи от споразумението с ЕС.
Преговарящите по него страни изработиха проект за сделката, който е в обем от повече от 500 страници. Това е резултатът от проведените във вторник заключителни разговори в Брюксел.
Окончателното ключово искане на Обединеното кралство е за механизъм по излизане на страната от митническото споразумение – „спирачката“, която досега задържаше развитието на преговорите. Според това последно искане на Лондон кралството ще продължи да се съобразява с правилата на ЕС, за да избегне „твърда“ граница с Ирландия.
Привържениците на Брекзит нееднократно напомняха, че те не могат да подкрепят подобно решение, тъй като то в действителност, вкарват завинаги Великобритания в капана на Европейския съюз.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лондон и Брюксел са постигнали проектоспоразумение за Брекзит

AFP: Лондон и Брюксел са постигнали проектоспоразумение за Брекзит

13 Ноември 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Лондон. Преговарящите екипи на Великобритания и Европейският съюз са постигнали проектоспоразумение за излизането на страната от структурите на Общността, предава AFP, като се позовава на съобщение от офиса на премиера на Обединеното кралство Тереза Мей.
В разпространения текст се казва, че кабинентът на Мей ще проведе среща в 16:00 часа българско време в сряда, за да обсъди документа, които двата преговарящи екипа са съгласували. „И ще вземе решение за следващите стъпки“, се казва още в изявлението на Даунинг стрийт.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крайната фаза на преговорите за Брекзит на страниците на британския печат (Агенция "Фокус")

Крайната фаза на преговорите за Брекзит на страниците на британския печат (Агенция "Фокус")

13 Ноември 2018 | 05:51 | Агенция "Фокус"
Крайната фаза на преговорите за споразумение между ЕС и Обединеното кралство и застоя в последните часове около проблема с ирландската граница, както и все по-голямата вероятност Великобритания и ЕС да се разделят без да се споразумеят е централна тема в британския печат днес .

***
Лондон. Мишел Барние се опитва да притисне Тереза Мей за споразумение с ЕС, пише британският ежедневник The Times
Тереза Мей порица Брюксел снощи, затова, че налага ускорено темпо на преговорите, след като преговарящите работиха трескаво, за да сключат споразумение до сряда.
Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС, разгневи британския премиер, като заяви, че на заседанието на кабинета на Мей във вторник ще бъдат предложени параметрите на споразумение.
Всъщност разговорите все още са свързани с искането на Великобритания за механизъм за излизане от т.нар. Временен митнически съюз – предпазен механизъм, под който ще остане в съответствие с правилата на ЕС, за да се предотврати твърда граница в Ирландия. Премиерът не се осмелява все още да споделя предложените компромиси с високопоставените членове на кабинета.
Преговорите се очакваше да продължат и в понеделник вечерта, но офисът на премиера настоя, че кабинетът няма да бъде помолен да подпише споразумение във вторник, дори ако има пробив. Заклетите евроскептици се втвърдили опозицията си за предпазния механизъма, а привържениците на оставането в ЕС се готвят да провалят споразумението в парламента.
Както в Лондон, така и в Брюксел се казва, че сряда е последният ден, на който може да бъде задействана среща на върха през ноември. Без него разговорите ще се отложат до средата на декември, което значително ще увеличи шансовете за Брекзит без споразумение.
***

Лондон. Времето изтича, британският премиер Тереза Мей твърди, че преговорите са към края си, пише британският вестник The Guardian.
Усилията на Тереза Май да сключи споразумение за Брекзит до края на март попаднаха на сериозно забавяне, след като се оказа, че преговарящите от Обединеното кралство и Европейския съюз полагат усилия да преодолеят пропастта относно ирландската граница навреме за среща на върха през ноември.
Премиерът бе принуден да признае, че "значителни" проблеми остават въпреки разговорите, които продължиха до ранните часове на понеделник сутринта. Ако в сряда няма осезателен напредък, графикът на преговорите ще се окаже още по-труден.
Членовете на кабинета, които очакват да подпишат заключителната позиция за споразумението за Брекзит във вторник, завиха, че въпросът едва ли ще бъде обсъден на срещата, очаква се само актуализиране на подготвеността на Великобритания за липса на споразумение.
Преговарящите останаха до 2.45 часа в понеделник в търсене на пробив, който не се получи, тъй като ЕС направи поредица от искания в последния момент, като придаде нови условия на предпазната клауза, която е предназначена да влезе в сила, ако няма дългосрочна сделка за свободна търговия до края на 2020 г.
Това закъснение на преговорите почти със сигурност забавя постигането на споразумение на равнище ЕС до срещата на върха, насрочена за 13 и 14 декември и прави все по-трудно критичното "определящо окончателно гласуване" на депутатите от британския парламент за споразумението да се проведе преди Коледа.
В понеделник вечерта банкет, даден за бизнес-елита на страната в кметството на Лондон Мей заяви: "Преговорите за напускането ни вече са в крайна сметка". Но в забележки, насочени към преговарящите в Брюксел, тя добави, че не може да се очакват отстъпки тази седмица, само за да се запази жива идеята за срещата на върха за Брекзит през ноември.
"Работихме много усилено, включително през нощта, за да постигнем напредък по останалите въпроси в споразумението за оттегляне, които са значителни", каза премиерът. "Двете страни искат да постигнат споразумение, но това, за което преговаряме, е изключително трудно".
***

Лондон. Тереза Мей предупреди ЕС, че няма да прави компромиси, пише британският вестник Daily Express.
В кратка реакция на твърденията на ЕС, че двете страни се доближават до споразумение, министър-председателят настоя, че няма да говори излишно, докато преговорите стигнат до последната си фаза. Тя също така сигнализира за готовността си да се откаже от преговорите, освен ако сделката не върне контрол над законите, границите и парите на Обединеното кралство. "Няма да компрометирам това, което хората гласуваха на референдума. Това няма да бъде споразумение на всяка цена", каза тя. Нейното изказване дойде след размяна на обвинения между страните заради застоя на преговорите в понеделник, пише изданието.
Главният преговарящ на ЕС Брюксел Мишел Барние раздразни премиера, като предложи сделка да бъде представена на министрите още на тази сутрин. Тереза Мей обаче предупреди, че думите му не трябва да бъдат взимани много на сериозно.
След кръг от преговори между двата преговарящи екипи в Брюксел, които продължиха до почти 3 сутринта в понеделник, надеждите за специална среща на върха този месец, за да се подпише споразумение за Брекзит почти угаснаха.
Преговарящите трябва да постигнат по-нататъшен напредък в разрешаването на спора за бъдещето на границата в Северна Ирландия до сряда в полунощ, за да не се проточи проблема до декемврийското събиране на лидери на ЕС.
Без знак за раздвижване на замразените разговори вчера министър-председателят използва годишната си реч пред банкета даван за бизнеселита в кметството в Лондон, за да направи ново предупреждение за готовността й да излезе от разговорите за Брекзит.
"С мнозинство британците искат да осигурим напускането на ЕС и аз съм решена да им го осигуря", подчерта премиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Тереза Мей предупреди ЕС, че няма да прави компромиси

Daily Express: Тереза Мей предупреди ЕС, че няма да прави компромиси

13 Ноември 2018 | 05:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей предупреди ЕС, че няма да прави компромиси, пише британският вестник Daily Express.
В кратка реакция на твърденията на ЕС, че двете страни се доближават до споразумение, министър-председателят настоя, че няма да говори излишно, докато преговорите стигнат до последната си фаза. Тя също така сигнализира за готовността си да се откаже от преговорите, освен ако сделката не върне контрол над законите, границите и парите на Обединеното кралство. "Няма да компрометирам това, което хората гласуваха на референдума. Това няма да бъде споразумение на всяка цена", каза тя. Нейното изказване дойде след размяна на обвинения между страните заради застоя на преговорите в понеделник, пише изданието.
Главният преговарящ на ЕС Брюксел Мишел Барние раздразни премиера, като предложи сделка да бъде представена на министрите още на тази сутрин. Тереза Мей обаче предупреди, че думите му не трябва да бъдат взимани много на сериозно.
След кръг от преговори между двата преговарящи екипи в Брюксел, които продължиха до почти 3 сутринта в понеделник, надеждите за специална среща на върха този месец, за да се подпише споразумение за Брекзит почти угаснаха.
Преговарящите трябва да постигнат по-нататъшен напредък в разрешаването на спора за бъдещето на границата в Северна Ирландия до сряда в полунощ, за да не се проточи проблема до декемврийското събиране на лидери на ЕС.
Без знак за раздвижване на замразените разговори вчера министър-председателят използва годишната си реч пред банкета даван за бизнеселита в кметството в Лондон, за да направи ново предупреждение за готовността й да излезе от разговорите за Брекзит.
"С мнозинство британците искат да осигурим напускането на ЕС и аз съм решена да им го осигуря", подчерта премиерът.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Времето изтича, Тереза Мей твърди, че преговорите са към края си

The Guardian: Времето изтича, Тереза Мей твърди, че преговорите са към края си

13 Ноември 2018 | 04:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Времето изтича, британският премиер Тереза Мей твърди, че преговорите са към края си, пише британският вестник The Guardian.
Усилията на Тереза Май да сключи споразумение за Брекзит до края на март попаднаха на сериозно забавяне, след като се оказа, че преговарящите от Обединеното кралство и Европейския съюз полагат усилия да преодолеят пропастта относно ирландската граница навреме за среща на върха през ноември.
Премиерът бе принуден да признае, че "значителни" проблеми остават въпреки разговорите, които продължиха до ранните часове на понеделник сутринта. Ако в сряда няма осезателен напредък, графикът на преговорите ще се окаже още по-труден.
Членовете на кабинета, които очакват да подпишат заключителната позиция за споразумението за Брекзит във вторник, завиха, че въпросът едва ли ще бъде обсъден на срещата, очаква се само актуализиране на подготвеността на Великобритания за липса на споразумение.
Преговарящите останаха до 2.45 часа в понеделник в търсене на пробив, който не се получи, тъй като ЕС направи поредица от искания в последния момент, като придаде нови условия на предпазната клауза, която е предназначена да влезе в сила, ако няма дългосрочна сделка за свободна търговия до края на 2020 г.
Това закъснение на преговорите почти със сигурност забавя постигането на споразумение на равнище ЕС до срещата на върха, насрочена за 13 и 14 декември и прави все по-трудно критичното "определящо окончателно гласуване" на депутатите от британския парламент за споразумението да се проведе преди Коледа.
В понеделник вечерта банкет, даден за бизнес-елита на страната в кметството на Лондон Мей заяви: "Преговорите за напускането ни вече са в крайна сметка". Но в забележки, насочени към преговарящите в Брюксел, тя добави, че не може да се очакват отстъпки тази седмица, само за да се запази жива идеята за срещата на върха за Брекзит през ноември.
"Работихме много усилено, включително през нощта, за да постигнем напредък по останалите въпроси в споразумението за оттегляне, които са значителни", каза премиерът. "Двете страни искат да постигнат споразумение, но това, за което преговаряме, е изключително трудно".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Times: Мишел Барние се опитва да притисне Тереза Мей за споразумение с ЕС

Тhe Times: Мишел Барние се опитва да притисне Тереза Мей за споразумение с ЕС

13 Ноември 2018 | 03:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Мишел Барние се опитва да притисне Тереза Мей за споразумение с ЕС, пише британският ежедневник The Times
Тереза Мей порица Брюксел снощи, затова, че налага ускорено темпо на преговорите, след като преговарящите работиха трескаво, за да сключат споразумение до сряда.
Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС, разгневи британския премиер, като заяви, че на заседанието на кабинета на Мей във вторник ще бъдат предложени параметрите на споразумение.
Всъщност разговорите все още са свързани с искането на Великобритания за механизъм за излизане от т.нар. Временен митнически съюз – предпазен механизъм, под който ще остане в съответствие с правилата на ЕС, за да се предотврати твърда граница в Ирландия. Премиерът не се осмелява все още да споделя предложените компромиси с високопоставените членове на кабинета.
Преговорите се очакваше да продължат и в понеделник вечерта, но офисът на премиера настоя, че кабинетът няма да бъде помолен да подпише споразумение във вторник, дори ако има пробив. Заклетите евроскептици се втвърдили опозицията си за предпазния механизъма, а привържениците на оставането в ЕС се готвят да провалят споразумението в парламента.
Както в Лондон, така и в Брюксел се казва, че сряда е последният ден, на който може да бъде задействана среща на върха през ноември. Без него разговорите ще се отложат до средата на декември, което значително ще увеличи шансовете за Брекзит без споразумение.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: ЕС27 обсъди хода на преговорите по Брекзит и потвърди подкрепата си за Мишел Барние

МВнР: ЕС27 обсъди хода на преговорите по Брекзит и потвърди подкрепата си за Мишел Барние

12 Ноември 2018 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Съвет „Общи въпроси“ (чл.50) обсъди хода на преговорите по Брекзит. България бе представена в заседанието от заместник-министъра на външните работи Емилия Кралева. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. Съветът потвърди подкрепата си за главния преговарящ Мишел Барние. 27-те държави бяха единни в защитата на интегритета на единния пазар, оказването на солидарност към Ирландия и за това, че европейските граждани и бизнес не трябва да понесат цената на Брекзит. Потвърдиха, че за тях най-важен приоритет е сключване на Споразумение за оттегляне, което да гарантира плавното излизане на Великобритания от ЕС, но заявиха готовността си да се подготвят за всички възможни сценарии. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние представи пред министрите информация за развитието на преговорите през последните дни. По редица важни елементи от споразумението е постигат напредък, но все още отворен остава въпросът за границата между Ирландия и Северна Ирландия. Българският представител подчерта, че оттегляне на ОК със споразумение, включващо взаимно приемливи условия и ясно дефиниран преходен период, е най-добрият вариант за всички, включително за Великобритания. Заместник-министър Кралева отбеляза, че правата на гражданите трябва да останат водещ приоритет при всички възможни сценарии. Тя оцени високо инициативите на Европейската комисия за осигуряване на по-добра координираност на мерките за подготовка за оттеглянето.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Преговорите за Брекзит продължават, няма постигнато споразумение

AFP: Преговорите за Брекзит продължават, няма постигнато споразумение

12 Ноември 2018 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит предупреди министрите от останалите 27 държави-членки, че няма сключена сделка за излизането на Великобритания от структурите на Общността, предава AFP.
„Мишел Барние обясни, че интензивните преговори продължават, но все още не е постигнато споразумение. Някои ключови въпроси остават в процес на обсъждане, и по-специално решението за избягване на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия", се казва в изявление на Европейския съвет.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Борис Джонсън: Брат ми има право – сделката на Мей е най-големият провал на държавата след Суец

The Telegraph: Борис Джонсън: Брат ми има право – сделката на Мей е най-големият провал на държавата след Суец

12 Ноември 2018 | 03:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Планът на министър председателя да ни превърне в „непотребна вещ“ за Брюксел е рецепта за непрекъснат раздор около Брекзит,заявява бившият външен министър в двата кабинета на Тереза Мей Борис Джонсън пред вестник The Telegraph.
Наистина не мога да повярвам, но това правителство като че ли е на ръба на пълна капитулация. С всеки ден, който мине, ние сякаш ставаме все по-страхливи. Вече се съгласихме да дадем над 40 милиарда паунда за нищо – и със сигурност в замяна няма да има търговска сделка.
Съгласихме се да се превърнем в „непотребна вещ“ на Брюксел, като се подписваме не само в книгата на сега действащите му правила, но и за огромни „късове“ бъдещи регулации – макар че няма да имаме дори право да се чуе гласът ни при съставянето на законопроектите. Ние се съгласихме на всякакви обещания, според които Европейският съд ще има думата при прилагането на това законодателство в Обединеното кралство.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.