НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Тhe Times: Кабинетът на Тереза Мей одобри споразумението с ЕС, прикривайки недоволство сред министрите

Тhe Times: Кабинетът на Тереза Мей одобри споразумението с ЕС, прикривайки недоволство сред министрите

15 Ноември 2018 | 03:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Кабинетът на Тереза Мей одобри споразумението с ЕС, прикривайки недоволство сред министрите, пише британският вестник The Times.
Тереза Мей заплаши недоволните в своята партия, че може изобщо да няма Брекзит, след като тя прокара сделката си с ЕС през разделения кабинет.
Естер Маквей, министърът по въпросите на социалните грижи, се смяташе, че е на прага да напусне снощи след спорове в края на маратонската пет-часова среща.
Въпреки че Маквей беше един от деветте старши министри, които критикуваха сделката Тереза Май излезе, заявявайки, че е осигурила подкрепата на кабинета за "решителна стъпка" към финализирането на Брекзит на специална среща на лидерите на ЕС на 25 ноември.
Министър-председателят обаче призна, че е изправена пред "трудни дни ", след като Джейкъб Рийс-Мог, лидер на „брекзитърите“ отхвърли проектоспоразумението, заявявайки, че ще направи Великобритания "постоянен васал" и предупреди, може да предизвика вот на недоверие.
Тереза Май трябва да си осигури подкрепата на депутатите от Камарата на общините, където се очаква гласуването да е на 18 декември.
Говорейки пред офиса си, тя каза: "Когато премахнете детайлите, избора пред нас е ясен: тази сделка, която дава резултат от гласуването на референдума, който възстановява контрола над нашите пари, закони и граници, слага край на свободното движение на хора през границите, защитава работните места и сигурността на нашия съюз; или да напуснем без никаква сделка или изобщо да няма Брекзит. "
Публикуването на документите само добави въпроси как ще работи споразумението. Те показват, че министрите са се договорили, че Великобритания ще влезе в неограничен митнически съюз с ЕС, ако не бъде намерено решение за предотвратяване на твърда граница в Северна Ирландия до края на преходния период през декември 2020 г. Обединеното кралство има право да удължи преходен период, но все още не е ясно колко дълго.
Няма да има едностранно право на отказ от предпазния механизъм и Великобритания няма да може да реализира сделки за свободна търговия през това време. Тя може да поиска да се оттегли, но окончателното решение ще се състои в независим арбитражен комитет, чиито членове ще бъдат номинирани от двете страни. Великобритания би могла да избере да удължи преходния период като алтернатива, но ще трябва да договори бюджетни плащания с Брюксел.
Като част от митническото споразумение Великобритания се ангажира да поддържа и спазва всички нови европейски правила за опазване на околната среда, както и разпоредби, които обхващат правата на работниците.
Освен това, в ход, който ще разгневи Демократичната юнионистка партия (ДЮП) правителството също така прие, че Северна Ирландия ще трябва да следва допълнителни правила на единния пазар, които няма да се прилагат другаде. Това ефективно ще създаде регулаторна граница в Ирландско море, нарушавайки една от червените линии на ДЮП и по-вероятно партията да гласува против сделката.
Девет министри изразиха резерви по време на вчерашното заседание на кабинета: Доминик Рааб - министър за Брекзит Андреа Лиъдсъм - председател на Парламента, Джефри Кокс - главен прокурор, Пени Мордънт - министър по въпросите на развитието , Майкъл Гуув, министър на околната среда, Джеръми Хънт – външен министър,Саджид Хавид –вътрешен министър, баронеса Евънс - председател на камарата на лордовете и министър Маквей.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС и Великобритания са публикували съвместно текста на проектоспоразумението за Брекзит

AFP: ЕС и Великобритания са публикували съвместно текста на проектоспоразумението за Брекзит

14 Ноември 2018 | 22:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз и британското правителство съвместно публикуваха в сряда подробния проект за споразумението за напускане на Великобритания, който трябва да бъде договорен между лидерите на ЕС и лондонския парламент, предава AFP
Споразумението от 585 страници и по-краткото политическо изявление за амбициите за бъдещи взаимоотношения след Брекзит бяха публикувани, след като кабинетът на премиера Тереза Май одобри проекта.
Главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние каза в сряда, че "бе постигнат решителен напредък" по отношение на Брекзит - ключова фраза, която да доведе до свикване на среща на високо равнище.
Съгласно мандата на Барние, ако докладва на държавите-членки на ЕС, че такъв напредък е постигнат, председателят на Европейския съвет Доналд Туск може да свика извънредна среща на високо равнище.
Туск и Барние ще направят съвместно изявление в четвъртък сутринта . Длъжностни лица вече заявиха, че среща на върха може да се проведе още на 25 ноември следващата седмица.
Преговарящият в ЕС Мишел Барние заяви в сряда, че споразумението ще предотврати връщането на "твърдата" граница на остров Ирландия, като позволи на цялото Обединено кралство да остане в митническия съюз.
"Сега намерихме решение, заедно с Великобритания, да избегнем твърдата граница на остров Ирландия", каза Барние пред репортери, добавяйки, че този "предпазен механизъм" ще бъде използван само ако двете страни не успеят да постигнат по-широко търговско споразумение в рамките на 21-месечния преходен период.
"Ако не сме готови до юли 2020 г., можем съвместно да решим да удължим прехода, за да осигурим повече време. Само ако нямаме споразумение и преходният период не бъде удължен, предпазната клауза ще влезе в сила.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британският кабинет е одобрил споразумението с ЕС за Брекзит

AFP: Британският кабинет е одобрил споразумението с ЕС за Брекзит

14 Ноември 2018 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Британският кабинет е одобрил споразумението с ЕС за Брекзит на свое петчасово заседание в сряда, предава AFP
Това става ясно от изявление на британския министър-председател Тереза Мей.
„Колективното решение на кабинета бе, че правителството подкрепя проектоспоразумението с политическа декларация“, заяви Тереза Мей пред офиса ѝ на Даунинг Стрийт 10.
ОТ ЕС съобщиха, че главният преговарящ Мишел Барние ще даде пресконференция в 22:00 часа българско време.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Постоянните представители на страните членки на ЕС са започнали извънредно заседание за Брекзит

ТАСС: Постоянните представители на страните членки на ЕС са започнали извънредно заседание за Брекзит

14 Ноември 2018 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Постоянните представители на държавите от ЕС в Брюксел започнаха в сряда вечер спешна среща по въпроса за напускането на Великобритания от общността , предава TACC.
Това се съобщава на журналистите от европейски дипломатически източник. Тази среща се провежда паралелно със срещата на правителството на Великобритания в Лондон, където се обсъжда същата тема.
"Постоянните представители започнаха среща по преговорите по член 50 (от Договора от Лисабон, който регламентира излизането на страната от ЕС – бел. ред.)," каза дипломатът.
Преди това многобройни източници съобщиха, че ЕС и Обединеното кралство са постигнали съгласие по текста на споразумение относно Брекзит, което включва решение на основния проблем - въпросът за граничния контрол между Република Ирландия и Северна Ирландия.
Досега нито една от страните не е потвърдила това официално.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Правителството на Великобритания решава за Брекзит

AFP: Правителството на Великобритания решава за Брекзит

14 Ноември 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министрите от правителството на Великобритания се събраха в сряда, за да решат съдбата на споразумението за Брекзит, предложено от преговарящите екипи на ЕС и Обединеното кралство, предава AFP.
Проектопредложението бе посрещнато с тежки критики от радикалните „брекзитъри“ в Консервативната партия на Тереза Мей.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Ирландия: Срещата на върха на ЕС за Брекзит може да се състои на 25 ноември

Премиерът на Ирландия: Срещата на върха на ЕС за Брекзит може да се състои на 25 ноември

14 Ноември 2018 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Извънредната среща на върха на Европейския съюз за одобряване на сделката между Лондон и Брюксел за Брекзит може да се състои на 25 ноември, съобщи премиерът на Ирландия Лео Варадкар в сряда, цитиран от AFP.
Ако кабинетът на британския премиер Тереза Мей се съгласи на предложението, тогава ЕС може да излезе със съобщение по-късно в сряда за „вероятен съвет на ЕС на 25 ноември“, заяви Варадкар пред ирландските депутати.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Брекзит: Мей заяви на кабинета си „Това е сделката, сега ме подкрепете“

The Guardian: Брекзит: Мей заяви на кабинета си „Това е сделката, сега ме подкрепете“

14 Ноември 2018 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей събира правителството на спешно заседание в сряда след обед, за да се подпишат министрите под нейната дълго очаквана окончателна сделка по Брекзит, пише в изданието си от сряда лондонският всекидневник The Guardian и уточнява, че твърдите привърженици на напускането на Евросъюза сред торите са се обърнали към водещите министри да блокират постигнатите договорености .
Очаква се заседанието да бъде доста разгорещено, тъй като то е кулминация на месеци усилия и преговори. То трябва да покаже открито дали водещите министри в кабинета на Тереза Мей лично подкрепят споразумението, което техният министър-председател успя да постигне.
Привечер във вторник министрите бяха поканени на Даунинг Стрийт 10, а някои от тях имаха индивидуални срещи с госпожа Мей и шефът на екипа й Гавин Баруел. Те имаха възможност да се запознаят с ключови документи, но не им бе позволено да вземат със себе си нито един от тях. Нови срещи „очи в очи“ ще се проведат в сряда.
“Кабинетът ще се събере в два часа (лондонско време – бел.ред.) в сряда, за да обсъди проекта за споразумението, постигнато от преговарящите екипи в Брюксел и да реши какви ще са следващите стъпки, които трябва да предприеме“,” съобщил за медиите говорителят на Даунинг стрийт 10. “Преди тази среща министрите са поканени да прегледат документацията.”
Рано вечерта започнаха да се появяват и някои от ключовите документи по сделката. Стана ясно, че Обединеното кралство трябва да се съгласи, че независим арбитражен комитет ще прецени кога ще може да се приключи с обсъжданията по митническите въпроси като цяло, като се предвижда в тях да участват еднакъв брой представители на Великобритания и Ес плюс един независим.
Предстои през юли 2019 година да се направи и преглед, както съобщават източници от Брюксел, а това е шест месеца преди края на преходния период. По време на този преглед ще се прецени дали Обединеното кралство е готово да се придвижи напред към сделката за свободна търговия или ще се увеличи този преходен период до края на 2021 година.
Очаква се министрите да проучат специфичните елементи около спора за границата в Северна Ирландия. Източници от Даунинг стрийт 10 информират, че регионът няма да бъде третиран по различен начин в митническите преговори. В същото време от Брюксел обявяват, че Северна Ирландия се ползва със специален статут що се отнася до митническия съюз и общия пазар.
Твърдите поддръжници на Брекзит реагираха меко, но негативно на предстоящата сделка - и дадоха знак, че те възнамеряват да гласуват срещу нея, когато въпросът влезе за обсъждане в британския парламент.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Брекзит навлиза в решителна фаза, а Тереза Мей търси подкрепа за сделката

The Times: Брекзит навлиза в решителна фаза, а Тереза Мей търси подкрепа за сделката

14 Ноември 2018 | 01:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. В сряда Тереза Мей ще заложи собствената си лидерска роля, тъй като ще потърси подкрепата на кабинета за проекта по сделката около напускането на Великобритания от Евросъюза, пише в броя си британският The Times .
Министър-председателят вече започна да привиква ключови министри от кабинета си, както и лидери на демократичната юнионистка партията и да ги инструктира, като им дава сведения за основните елементи от споразумението с ЕС.
Преговарящите по него страни изработиха проект за сделката, който е в обем от повече от 500 страници. Това е резултатът от проведените във вторник заключителни разговори в Брюксел.
Окончателното ключово искане на Обединеното кралство е за механизъм по излизане на страната от митническото споразумение – „спирачката“, която досега задържаше развитието на преговорите. Според това последно искане на Лондон кралството ще продължи да се съобразява с правилата на ЕС, за да избегне „твърда“ граница с Ирландия.
Привържениците на Брекзит нееднократно напомняха, че те не могат да подкрепят подобно решение, тъй като то в действителност, вкарват завинаги Великобритания в капана на Европейския съюз.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лондон и Брюксел са постигнали проектоспоразумение за Брекзит

AFP: Лондон и Брюксел са постигнали проектоспоразумение за Брекзит

13 Ноември 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Лондон. Преговарящите екипи на Великобритания и Европейският съюз са постигнали проектоспоразумение за излизането на страната от структурите на Общността, предава AFP, като се позовава на съобщение от офиса на премиера на Обединеното кралство Тереза Мей.
В разпространения текст се казва, че кабинентът на Мей ще проведе среща в 16:00 часа българско време в сряда, за да обсъди документа, които двата преговарящи екипа са съгласували. „И ще вземе решение за следващите стъпки“, се казва още в изявлението на Даунинг стрийт.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крайната фаза на преговорите за Брекзит на страниците на британския печат (Агенция "Фокус")

Крайната фаза на преговорите за Брекзит на страниците на британския печат (Агенция "Фокус")

13 Ноември 2018 | 05:51 | Агенция "Фокус"
Крайната фаза на преговорите за споразумение между ЕС и Обединеното кралство и застоя в последните часове около проблема с ирландската граница, както и все по-голямата вероятност Великобритания и ЕС да се разделят без да се споразумеят е централна тема в британския печат днес .

***
Лондон. Мишел Барние се опитва да притисне Тереза Мей за споразумение с ЕС, пише британският ежедневник The Times
Тереза Мей порица Брюксел снощи, затова, че налага ускорено темпо на преговорите, след като преговарящите работиха трескаво, за да сключат споразумение до сряда.
Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС, разгневи британския премиер, като заяви, че на заседанието на кабинета на Мей във вторник ще бъдат предложени параметрите на споразумение.
Всъщност разговорите все още са свързани с искането на Великобритания за механизъм за излизане от т.нар. Временен митнически съюз – предпазен механизъм, под който ще остане в съответствие с правилата на ЕС, за да се предотврати твърда граница в Ирландия. Премиерът не се осмелява все още да споделя предложените компромиси с високопоставените членове на кабинета.
Преговорите се очакваше да продължат и в понеделник вечерта, но офисът на премиера настоя, че кабинетът няма да бъде помолен да подпише споразумение във вторник, дори ако има пробив. Заклетите евроскептици се втвърдили опозицията си за предпазния механизъма, а привържениците на оставането в ЕС се готвят да провалят споразумението в парламента.
Както в Лондон, така и в Брюксел се казва, че сряда е последният ден, на който може да бъде задействана среща на върха през ноември. Без него разговорите ще се отложат до средата на декември, което значително ще увеличи шансовете за Брекзит без споразумение.
***

Лондон. Времето изтича, британският премиер Тереза Мей твърди, че преговорите са към края си, пише британският вестник The Guardian.
Усилията на Тереза Май да сключи споразумение за Брекзит до края на март попаднаха на сериозно забавяне, след като се оказа, че преговарящите от Обединеното кралство и Европейския съюз полагат усилия да преодолеят пропастта относно ирландската граница навреме за среща на върха през ноември.
Премиерът бе принуден да признае, че "значителни" проблеми остават въпреки разговорите, които продължиха до ранните часове на понеделник сутринта. Ако в сряда няма осезателен напредък, графикът на преговорите ще се окаже още по-труден.
Членовете на кабинета, които очакват да подпишат заключителната позиция за споразумението за Брекзит във вторник, завиха, че въпросът едва ли ще бъде обсъден на срещата, очаква се само актуализиране на подготвеността на Великобритания за липса на споразумение.
Преговарящите останаха до 2.45 часа в понеделник в търсене на пробив, който не се получи, тъй като ЕС направи поредица от искания в последния момент, като придаде нови условия на предпазната клауза, която е предназначена да влезе в сила, ако няма дългосрочна сделка за свободна търговия до края на 2020 г.
Това закъснение на преговорите почти със сигурност забавя постигането на споразумение на равнище ЕС до срещата на върха, насрочена за 13 и 14 декември и прави все по-трудно критичното "определящо окончателно гласуване" на депутатите от британския парламент за споразумението да се проведе преди Коледа.
В понеделник вечерта банкет, даден за бизнес-елита на страната в кметството на Лондон Мей заяви: "Преговорите за напускането ни вече са в крайна сметка". Но в забележки, насочени към преговарящите в Брюксел, тя добави, че не може да се очакват отстъпки тази седмица, само за да се запази жива идеята за срещата на върха за Брекзит през ноември.
"Работихме много усилено, включително през нощта, за да постигнем напредък по останалите въпроси в споразумението за оттегляне, които са значителни", каза премиерът. "Двете страни искат да постигнат споразумение, но това, за което преговаряме, е изключително трудно".
***

Лондон. Тереза Мей предупреди ЕС, че няма да прави компромиси, пише британският вестник Daily Express.
В кратка реакция на твърденията на ЕС, че двете страни се доближават до споразумение, министър-председателят настоя, че няма да говори излишно, докато преговорите стигнат до последната си фаза. Тя също така сигнализира за готовността си да се откаже от преговорите, освен ако сделката не върне контрол над законите, границите и парите на Обединеното кралство. "Няма да компрометирам това, което хората гласуваха на референдума. Това няма да бъде споразумение на всяка цена", каза тя. Нейното изказване дойде след размяна на обвинения между страните заради застоя на преговорите в понеделник, пише изданието.
Главният преговарящ на ЕС Брюксел Мишел Барние раздразни премиера, като предложи сделка да бъде представена на министрите още на тази сутрин. Тереза Мей обаче предупреди, че думите му не трябва да бъдат взимани много на сериозно.
След кръг от преговори между двата преговарящи екипи в Брюксел, които продължиха до почти 3 сутринта в понеделник, надеждите за специална среща на върха този месец, за да се подпише споразумение за Брекзит почти угаснаха.
Преговарящите трябва да постигнат по-нататъшен напредък в разрешаването на спора за бъдещето на границата в Северна Ирландия до сряда в полунощ, за да не се проточи проблема до декемврийското събиране на лидери на ЕС.
Без знак за раздвижване на замразените разговори вчера министър-председателят използва годишната си реч пред банкета даван за бизнеселита в кметството в Лондон, за да направи ново предупреждение за готовността й да излезе от разговорите за Брекзит.
"С мнозинство британците искат да осигурим напускането на ЕС и аз съм решена да им го осигуря", подчерта премиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Тереза Мей предупреди ЕС, че няма да прави компромиси

Daily Express: Тереза Мей предупреди ЕС, че няма да прави компромиси

13 Ноември 2018 | 05:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей предупреди ЕС, че няма да прави компромиси, пише британският вестник Daily Express.
В кратка реакция на твърденията на ЕС, че двете страни се доближават до споразумение, министър-председателят настоя, че няма да говори излишно, докато преговорите стигнат до последната си фаза. Тя също така сигнализира за готовността си да се откаже от преговорите, освен ако сделката не върне контрол над законите, границите и парите на Обединеното кралство. "Няма да компрометирам това, което хората гласуваха на референдума. Това няма да бъде споразумение на всяка цена", каза тя. Нейното изказване дойде след размяна на обвинения между страните заради застоя на преговорите в понеделник, пише изданието.
Главният преговарящ на ЕС Брюксел Мишел Барние раздразни премиера, като предложи сделка да бъде представена на министрите още на тази сутрин. Тереза Мей обаче предупреди, че думите му не трябва да бъдат взимани много на сериозно.
След кръг от преговори между двата преговарящи екипи в Брюксел, които продължиха до почти 3 сутринта в понеделник, надеждите за специална среща на върха този месец, за да се подпише споразумение за Брекзит почти угаснаха.
Преговарящите трябва да постигнат по-нататъшен напредък в разрешаването на спора за бъдещето на границата в Северна Ирландия до сряда в полунощ, за да не се проточи проблема до декемврийското събиране на лидери на ЕС.
Без знак за раздвижване на замразените разговори вчера министър-председателят използва годишната си реч пред банкета даван за бизнеселита в кметството в Лондон, за да направи ново предупреждение за готовността й да излезе от разговорите за Брекзит.
"С мнозинство британците искат да осигурим напускането на ЕС и аз съм решена да им го осигуря", подчерта премиерът.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Времето изтича, Тереза Мей твърди, че преговорите са към края си

The Guardian: Времето изтича, Тереза Мей твърди, че преговорите са към края си

13 Ноември 2018 | 04:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Времето изтича, британският премиер Тереза Мей твърди, че преговорите са към края си, пише британският вестник The Guardian.
Усилията на Тереза Май да сключи споразумение за Брекзит до края на март попаднаха на сериозно забавяне, след като се оказа, че преговарящите от Обединеното кралство и Европейския съюз полагат усилия да преодолеят пропастта относно ирландската граница навреме за среща на върха през ноември.
Премиерът бе принуден да признае, че "значителни" проблеми остават въпреки разговорите, които продължиха до ранните часове на понеделник сутринта. Ако в сряда няма осезателен напредък, графикът на преговорите ще се окаже още по-труден.
Членовете на кабинета, които очакват да подпишат заключителната позиция за споразумението за Брекзит във вторник, завиха, че въпросът едва ли ще бъде обсъден на срещата, очаква се само актуализиране на подготвеността на Великобритания за липса на споразумение.
Преговарящите останаха до 2.45 часа в понеделник в търсене на пробив, който не се получи, тъй като ЕС направи поредица от искания в последния момент, като придаде нови условия на предпазната клауза, която е предназначена да влезе в сила, ако няма дългосрочна сделка за свободна търговия до края на 2020 г.
Това закъснение на преговорите почти със сигурност забавя постигането на споразумение на равнище ЕС до срещата на върха, насрочена за 13 и 14 декември и прави все по-трудно критичното "определящо окончателно гласуване" на депутатите от британския парламент за споразумението да се проведе преди Коледа.
В понеделник вечерта банкет, даден за бизнес-елита на страната в кметството на Лондон Мей заяви: "Преговорите за напускането ни вече са в крайна сметка". Но в забележки, насочени към преговарящите в Брюксел, тя добави, че не може да се очакват отстъпки тази седмица, само за да се запази жива идеята за срещата на върха за Брекзит през ноември.
"Работихме много усилено, включително през нощта, за да постигнем напредък по останалите въпроси в споразумението за оттегляне, които са значителни", каза премиерът. "Двете страни искат да постигнат споразумение, но това, за което преговаряме, е изключително трудно".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Times: Мишел Барние се опитва да притисне Тереза Мей за споразумение с ЕС

Тhe Times: Мишел Барние се опитва да притисне Тереза Мей за споразумение с ЕС

13 Ноември 2018 | 03:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Мишел Барние се опитва да притисне Тереза Мей за споразумение с ЕС, пише британският ежедневник The Times
Тереза Мей порица Брюксел снощи, затова, че налага ускорено темпо на преговорите, след като преговарящите работиха трескаво, за да сключат споразумение до сряда.
Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС, разгневи британския премиер, като заяви, че на заседанието на кабинета на Мей във вторник ще бъдат предложени параметрите на споразумение.
Всъщност разговорите все още са свързани с искането на Великобритания за механизъм за излизане от т.нар. Временен митнически съюз – предпазен механизъм, под който ще остане в съответствие с правилата на ЕС, за да се предотврати твърда граница в Ирландия. Премиерът не се осмелява все още да споделя предложените компромиси с високопоставените членове на кабинета.
Преговорите се очакваше да продължат и в понеделник вечерта, но офисът на премиера настоя, че кабинетът няма да бъде помолен да подпише споразумение във вторник, дори ако има пробив. Заклетите евроскептици се втвърдили опозицията си за предпазния механизъма, а привържениците на оставането в ЕС се готвят да провалят споразумението в парламента.
Както в Лондон, така и в Брюксел се казва, че сряда е последният ден, на който може да бъде задействана среща на върха през ноември. Без него разговорите ще се отложат до средата на декември, което значително ще увеличи шансовете за Брекзит без споразумение.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: ЕС27 обсъди хода на преговорите по Брекзит и потвърди подкрепата си за Мишел Барние

МВнР: ЕС27 обсъди хода на преговорите по Брекзит и потвърди подкрепата си за Мишел Барние

12 Ноември 2018 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Съвет „Общи въпроси“ (чл.50) обсъди хода на преговорите по Брекзит. България бе представена в заседанието от заместник-министъра на външните работи Емилия Кралева. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. Съветът потвърди подкрепата си за главния преговарящ Мишел Барние. 27-те държави бяха единни в защитата на интегритета на единния пазар, оказването на солидарност към Ирландия и за това, че европейските граждани и бизнес не трябва да понесат цената на Брекзит. Потвърдиха, че за тях най-важен приоритет е сключване на Споразумение за оттегляне, което да гарантира плавното излизане на Великобритания от ЕС, но заявиха готовността си да се подготвят за всички възможни сценарии. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние представи пред министрите информация за развитието на преговорите през последните дни. По редица важни елементи от споразумението е постигат напредък, но все още отворен остава въпросът за границата между Ирландия и Северна Ирландия. Българският представител подчерта, че оттегляне на ОК със споразумение, включващо взаимно приемливи условия и ясно дефиниран преходен период, е най-добрият вариант за всички, включително за Великобритания. Заместник-министър Кралева отбеляза, че правата на гражданите трябва да останат водещ приоритет при всички възможни сценарии. Тя оцени високо инициативите на Европейската комисия за осигуряване на по-добра координираност на мерките за подготовка за оттеглянето.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Преговорите за Брекзит продължават, няма постигнато споразумение

AFP: Преговорите за Брекзит продължават, няма постигнато споразумение

12 Ноември 2018 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит предупреди министрите от останалите 27 държави-членки, че няма сключена сделка за излизането на Великобритания от структурите на Общността, предава AFP.
„Мишел Барние обясни, че интензивните преговори продължават, но все още не е постигнато споразумение. Някои ключови въпроси остават в процес на обсъждане, и по-специално решението за избягване на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия", се казва в изявление на Европейския съвет.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Борис Джонсън: Брат ми има право – сделката на Мей е най-големият провал на държавата след Суец

The Telegraph: Борис Джонсън: Брат ми има право – сделката на Мей е най-големият провал на държавата след Суец

12 Ноември 2018 | 03:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Планът на министър председателя да ни превърне в „непотребна вещ“ за Брюксел е рецепта за непрекъснат раздор около Брекзит,заявява бившият външен министър в двата кабинета на Тереза Мей Борис Джонсън пред вестник The Telegraph.
Наистина не мога да повярвам, но това правителство като че ли е на ръба на пълна капитулация. С всеки ден, който мине, ние сякаш ставаме все по-страхливи. Вече се съгласихме да дадем над 40 милиарда паунда за нищо – и със сигурност в замяна няма да има търговска сделка.
Съгласихме се да се превърнем в „непотребна вещ“ на Брюксел, като се подписваме не само в книгата на сега действащите му правила, но и за огромни „късове“ бъдещи регулации – макар че няма да имаме дори право да се чуе гласът ни при съставянето на законопроектите. Ние се съгласихме на всякакви обещания, според които Европейският съд ще има думата при прилагането на това законодателство в Обединеното кралство.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Times: Европейският съюз е отхвърлил ключови предложения на Тереза Мей за Брекзит

The Sunday Times: Европейският съюз е отхвърлил ключови предложения на Тереза Мей за Брекзит

11 Ноември 2018 | 06:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Европейският съюз е отхвърлил ключови предложения на Тереза Мей за Брекзит, пише неделното издание на британския вестник The Times.
Тереза Мей по-рано заявяваше, че страните са договорили 95% от цялото споразумение, докато Брюксел и Лондон все още не могат да разрешат различията по редица въпроси, включително границата между Северна Ирландия и Ирландия. В същото време външният министър на Обединеното кралство Джеръми Хънт каза, че Великобритания и ЕС ще се споразумеят до края на ноември.
Според вестника британският премиер се надява да обедини кабинета си и да преодолее "крайната бариера" в преговорите с ЕС, като предложи създаването на "независим механизъм" за решаване на "митническия пъзел". Някои виждаха в този механизъм възможността да се избегне твърдата граница със Северна Ирландия.
Брюксел обаче заяви, че е възможно да се контролира спазването на решенията само в рамките на Европейския съд. Освен това се съобщава, че четирима министри, които се противопоставят на Брекзит, са готови да напуснат правителството на Мей.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еvening Standard: Министърът на търговията Лиъм Фокс предупреди,че може да няма споразумение за Брекзит

Еvening Standard: Министърът на търговията Лиъм Фокс предупреди,че може да няма споразумение за Брекзит

11 Ноември 2018 | 03:49 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания може да не е в състояние да постигне споразумение за Брекзит с Европейския съюз, защото спорните въпроси все още блокират преговорите, призна министърът на търговията Лиъм Фокс, цитиран от Evening Standard.
"Очертава се труден край на преговорите", каза Фокс пред Sky News в събота.
Той заяви, че ако Великобритания не успее да се справи с нерешените въпроси като границата на Северна Ирландия, "може да не успеем да постигнем споразумение с Европейския съюз".
Предпазният механизъм, планът за извънредни ситуации, предназначен да запази отворената граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, докато Великобритания и ЕС уредят бъдещите си отношения, остава основната пречка пред по-широката сделка за оттегляне между двете страни.
Попитан дали няма да подаде оставка, ако предпазният механизъм няма край, оставяйки Обединеното кралство обвързано с правилата на ЕС, Лиъм Фокс каза: "Няма да играя тази медийна игра за това кой ще подава оставка."
Фокс също призна, че Великобритания дори не е започнала да обсъжда подробностите на бъдещото си търговско споразумение с Европа.
Това признание идва, точно когато плановете за Брекзит на Тереза Мей са подложени на силен натиск след оставката на транспортния министър Джо Джонсън.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Привърженици на оставането в ЕС готвят „преврат“ на Тереза Мей

Sunday Express: Привърженици на оставането в ЕС готвят „преврат“ на Тереза Мей

11 Ноември 2018 | 03:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Привърженици на оставането в ЕС готвят „преврат“ на Тереза Мей, пише неделният британски вестник Sunday Express.
Бившият министър Джо Джонсън - който подаде оставка заради Брекзит отрече, че оркестрира "преврат" срещу Тереза Мей, след като намекна за по-нататъшни министерски оставки в подкрепа на втори референдум.
Джо Джонсън - брат на бившия външен министър Борис Джонсън, предупреди, че Великобритания се насочва към нещо "неотменимо глупаво". Бившият министър на транспорта зашемети Тереза Мей и останалата част от кабинета вчера, като обяви оставката си в знак на протест срещу това, как се развива Брекзит. Джо Джонсън, който по време на референдума от 2016 г. се застъпваше за оставане в ЕС, каза пред Ник Робинсън от ВВС, че сега призовава за втори референдум.
Интервюиращият попита: "Мей е казала отново и отново, че няма да има референдум. Не е ли това вашата рецепта за преврат срещу министър-председателя?"
Джонсън отрече това: "Не е това, което искам да постигна, а настоявам другите да спрат и да се замислят, че правителството ще постави на масата васалството, което е неприемливо.
Бившият министър твърди, че знае и за други в кабинета, които "обмислят сериозно" дали да приемат преговорите на Тереза Мей.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Observer: Обвиняват Тереза Мей в „най-големият подарък на суверенитет в съвременната британска история“

The Observer: Обвиняват Тереза Мей в „най-големият подарък на суверенитет в съвременната британска история“

11 Ноември 2018 | 02:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Обвиняват Тереза Мей в „най-големият подарък на суверенитет в съвременната британска история“, пише британският седмичник The Observer
Тереза Мей беше обвинена от бивш колега от кабинета, че е планирала "най-големия подарък за суверенитета в съвременното време", в момент, в който е изправена пред най-голямото предизвикателство притисната между твърдолинейните евроскептици и привържениците на оставането в ЕС в редиците на собствената ѝ партия.
Ден след като Джо Джонсън, братът на бившия външен министър Борис Джонсън, подаде оставка от правителството и призова за втори референдум за Брекзит, бившият министър на образованието Джъстин Грийнгинг започна атака срещу премиера, заявявайки, че нейните планове ще оставят страната в "най-лошия от всички светове".
Оказайки все повече натиск върху Мей, Грийнинг, която подаде оставка от кабинета през януари, подкрепи призива на бившия министър на транспорта за втори референдум и каза, че депутатите трябва да отхвърлят сделката на премиера. Тя заяви пред изданието: "Парламентарната безизходица е известна от доста време. Сега е изключително важно парламентът да отхвърли този план, защото това е най-големият подарък за суверенитета в съвременната британска история.
"Вместо това правителството и парламентът трябва да признаят, че трябва да дадем на хората последна дума за Брекзит. Само те могат да преодолеят задънената улица и да избират от практическите възможности за бъдещето на Великобритания, които сега са на масата. "
Грийнинг добави: "Както много от нас, Джо Джонсън е прагматик във връзка с отношенията на Великобритания с ЕС. Но консервативните депутати все по-често виждат, че този суверенитет, подарен от номер 10, оставя страната ни без право на глас за правилата, които управляват живота ни ... Това не е в национален интерес, това е най-лошият от всички светове и не решава нищо ".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Коалиционният партньор на Тереза Мей, заяви, че няма да подкрепи споразумението с ЕС за Брекзит

Daily Express: Коалиционният партньор на Тереза Мей, заяви, че няма да подкрепи споразумението с ЕС за Брекзит

10 Ноември 2018 | 05:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Коалиционният партньор на Тереза Мей – Демократичната юнионистка партия (ДЮП) от Северна Ирландия заяви, че няма да подкрепи споразумението с ЕС за Брекзит, пише Daily Express.
Лидерът на партията, Арлин Фостър е заявила, че "нито един юнионист", не би могъл да подкрепи очевидното застъпничество на министър-председателя за споразумение за оттегляне, което включва предпазен механизъм за Северна Ирландия, за да се избегне твърда граница на остров Ирландия. Тереза Мей разчита на подкрепата на 10-те депутати от партията , за да спечели решаващо мнозинство в парламента, гласове, които в крайна сметка биха могли да определят дали кабинетът ще получи одобрение на споразумението в парламента. Арлин Фостър обвини Мей, че е "обвързана с идеята за граница по Ирландско море", въпреки уверенията на "Даунинг стрийт", в което се твърди друго.
В писмо до Демократичната юнионистка партия министър-председателят настоява, че този предпазен механизъм никога няма да се влезе в сила и заявява, че иска механизъм, който да създаде временна "обща митническа територия" в рамките на Европейския съюз за цялото Обединено кралство.
Но Фостър предупреди, че ДЮП е твърдо против споразумението за напускане, което може да остави Северна Ирландия да работи по различни правила спрямо останалата част от Обединеното кралство.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че Брекзит не може да бъде спрян

The Independent: Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че Брекзит не може да бъде спрян

10 Ноември 2018 | 03:39 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че Брекзит не може да бъде спрян, с което нанесе удар по депутатите от неговата партия, които се опитват да прокарат втори референдум, пише британският вестник The Independent.
Коментарите на Корбин отбелязват отклонение от официалната позиция на партията, кoято поставя перспективата за ново гласуване, включително възможността за оставане в Европейския съюз.
Предпочитаният вариант за лейбъристите е да се проведе кампания за общи избори, но тъй като преговорите по споразумението за Брекзит навлизат в хаотичните последни етапи, партията е под натиск да смекчи позицията си за нов обществен вот, пише изданието
Корбин е направил коментара си след като министърът на транспорта Джо Джонсън драматично подаде оставка в знак на протест срещу плана за споразумение с ЕС на Тереза Мей, казвайки, че Великобритания "се насочва към некохерентен Брекзит" и настоява за референдум върху окончателното споразумение.
Делегатите на Конференцията на лейбъристите през септември гласуваха в огромно мнозинство в подкрепа на предложение, в което се казва, че партията "трябва да подкрепи всички възможности, останали на масата, включително кампанията за втори референдум".
Опозицията смята да отхвърли споразумението, ако то не отговаря на изискванията за работни места и права на работниците, което според високопоставените служители би позволило на лейбъристите да преследват предпочитания от тях вариант - общи избори.
В интервю за германския вестник Der Spiegel Корбин е бил попитан дали би спрял Брекзит. Той е отговорил: "Ние не можем да го спрем." Референдумът се състоя, стартиран е член 50. Това, което можем да направим, е да признаем причините, поради които хората гласуваха за напускане."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Братът на Борис Джонсън подаде оставка като министър в кабинета на Тереза Мей

The Guardian: Братът на Борис Джонсън подаде оставка като министър в кабинета на Тереза Мей

10 Ноември 2018 | 02:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Братът на Борис Джонсън подаде оставка като министър в кабинета на Тереза Мей, пише във водеща статия британския вестник The Guardian.
Надеждите на британския премиер Тереза Мей да спечели подкрепата на парламента за споразумението за напускане на ЕС се сринаха, след като Джо Джонсън подаде оставка от правителството и я обвини, че предлага на депутатите избор между "васалство и хаос".
Четири месеца след оттеглянето на Борис Джонсън като външен министър,брат му като привърженик на оставането в ЕС, министър на транспорта заяви, че не може да подкрепи споразумението, което Мей се очаква да представи в парламента в рамките на седмици, и вместо това ще насочи енергията си за втори референдум.
"За мен става все по-ясно, че споразумението за оттегляне, което се финализира в Брюксел и в кабинета дори докато пиша, ще бъде ужасна грешка", пише той в онлайн статия.
Той заяви, че на обществото се предлага "споразумение, което ще остави страната ни икономически отслабена, без право на глас по правилата на ЕС, които трябва да следва и ще донесе години на несигурност за бизнеса" или Брекзит без споразумение, който „познавам като министър на транспорта и ще причини неимоверни щети на нашата нация“.
"Представянето на нацията на избор между два дълбоко непривлекателни изхода, васалство и хаос е провал на британската държава в мащаб, невиждан след Суецката криза".
Паундът падна на чуждестранните борси след оставката на Джонсън с почти 0.7% спрямо долара, за да падне под 1.30 лири за долар.
Джонсън каза, че лошото споразумение го е обединило с брат му Борис, който през юли се оттегли като външен министър след плана на Тереза Мей от „Чекърс“ .
"Моят брат Борис, който ръководи кампанията за напускане, е толкова недоволен от предложенията на правителството, както съм и аз!", каза Джонсън. "Наистина той наскоро отбеляза, че предложените мерки са" значително по-лоши от оставането в ЕС ". За това той без съмнение е прав. "
Бившият заместник министър-председател Михаел Хезълтайн, който подкрепя кампанията за нов референдум, заяви: "Това е много важна оставка. Той е млад политик, който има всичко, за да спечели от това да остане в правителството, да преследва своята забележителна кариера, да държи главата си надолу и да чака събитията да се развиват. Той не направи това. Той подаде оставка по принципен въпрос, поставяйки страната пред партията си и собствената си кариера.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.