НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Румен Порожанов: България има един добър облик като земеделска страна и производител на храни

Министър Румен Порожанов: България има един добър облик като земеделска страна и производител на храни

14 Ноември 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
София. България има един добър облик като земеделска страна и производител на храни във връзка с направените инвестиции и модернизацията на предприятията. Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов на откриването на кръгла маса, с която се дава старт на кампания в подкрепа на производители на български храни, предаде репортер на Агенция “Фокус”. “Този облик винаги трябва да се надгражда, за да можем да сме конкурентоспособни на международния пазар, който е безмилостен. Положителна тенденция се наблюдава в ръста на бели и червени меса, само за тази година. Говоря за данни, които са за първите осем месеца, съпоставени с първите осем месеца на миналата година - има увеличение на производството на бяло месо с 18,4 %, а на червените - с 7,6”, каза министърът. “За същия период в млекопреработвателните предприятия е преработено с 11.2 % повече мляко спрямо същия период миналата година. Отчита се нарастване в производството на пресни пакетирани млека с 22%, на масло с 18 %, на краве сирене с 15%. Същевременно производството на имитиращи продукти с растителни мазнини намалява около 17% след като предприехме промените в нормативните наредби и забраната за ползване им в млекопреработвателните предприятия”, обясни Порожанов. “За първите шест месеца на тази година износът на селскостопански стоки нарастна с 13.5 % спрямо същия период на 2017 година и достига 1.9 милиарда”, допълни министърът.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Започваме кампания в подкрепа на българските производители

Министър Румен Порожанов: Започваме кампания в подкрепа на българските производители

14 Ноември 2018 | 16:37 | Агенция "Фокус"
София. Желаем в този месец и половина до Коледа да акцентираме върху нашите постижения, върху българското земеделско производство и българските храни. Целта е да надградим постигнатото, за да може да продължим по правилния път. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на кръгла маса, с която се даде старт на кампания в подкрепа на производителите на български храни под мотото „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти“, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.
Във връзка с инвестициите, които са направени и модернизацията на предприятията, България вече има един добър опит като земеделска и производителка на храни страна, каза министър Порожанов.
Положителна тенденция се наблюдава с ръст в производството на бели и червени меса:
Само за първите 8 месеца на тази година, съпоставени с 8-те месеца на миналата година има увеличение при производството на бели меса с 18.4%, на червените меса – 7.6%. Същата тенденция се отнася и за потреблението на готови млечни продукти и яйца. Делът на българското производство в общото потребление при киселото мляко, кравето сирене, кашкавала и яйцата е около или над 90%. За периода януари-август 2018 г. се запазва тенденцията на увеличение на обема на произведените млечни продукти, като най-голям ръст бележи производството на пресни млека (40%) и сирена (33%).
Същевременно производството на имитиращи продукти с растителни мазнини намалява:
с около 17%, след като се предприеха промените в нормативната уредба и забраната за използването им в млекопреработвателните предприятия, подчерта министърът. По предварителни данни за първите 6 месеца на тази година износът на селскостопански стоки, където се включват и храните, нараства с 13,5% спрямо 2017 г. и достига 1,9 млрд евро. По думите на Румен Порожанов очакванията са износът да надхвърли 4 млрд евро.
Той съобщи, че е направено проучване в 5-те най-големи хранителни вериги в страната за това какъв е делът на българските и вносните хранителни стоки и резултатите показват, че има значителен ръст в продажбата на български стоки. В малките хранителни магазини от семеен тип българските стоки също преобладават.
„Делът на хляб и хлебни изделия от българските производители в големите хранителни вериги е между 77% и 100%. В една от тях се продават само български хлебни изделия. По отношение на деликатесите и колбасите съотношението е между 55 и 80 на сто, а при млечните продукти то е между 57% и 75%. При сертифицираните български биопродукти се забелязва сериозен ръст през последната година, като една от веригите декларира ръст от над 167%“ , посочи министър Порожанов.
Над 2 млрд. лв. ежегодно се отделят за подкрепа на земеделските стопани. Министър Порожанов подчерта, че финансирането за следващата година в област земеделие ще бъде балансирано между всички сектори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов ще открие кръгла маса, с която се дава старт на кампания в подкрепа на производителите на български храни

Министър Румен Порожанов ще открие кръгла маса, с която се дава старт на кампания в подкрепа на производителите на български храни

14 Ноември 2018 | 07:17 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще открие кръгла маса, с която се дава старт на кампания в подкрепа на производителите на български храни. Това съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. По време на събитието ще бъдат изнесени актуални данни за производството, търговията и износа на основни земеделски продукти и храни. Ще бъдат обсъдени възможностите за подкрепа на българските производители и реализацията на традиционни български храни.
Събитието ще се проведе от 14.00 часа в „София хотел Балкан“, зала „Средец.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февруари 2019 година
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февру...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.