НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Вечерне новости“ (Сърбия): Пакетът на Путин за мощна Сърбия

„Вечерне новости“ (Сърбия): Пакетът на Путин за мощна Сърбия

15 Ноември 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Русия Владимир Путин приготвя специален пакет за Сърбия с най-малко 20 стратегически споразумения, който ще бъде представен в средата на януари в Белград, по време на срещата му със сръбския държавен глава Александър Вучич, е научил от неофициални източници белградския ежедневник „Вечерне новости“.
Според информацията на изданието, пакетът, на стойност няколко стотин милиона евро, включва сериозни инвестиции от Изток в инфраструктурата на Сърбия, енергийния й сектор, селското стопанство, отбранителните системи, образованието и туризма. Най-важната част трябва да са договорите за изграждане на железопътни коридори, присъединяване на страната към газопровода „Турски поток“, за доставка на танкове Т-72 и противовъздушни ракети, както и за износа на селскостопанска продукция в най-голямата страна на света.
В допълнение, пише вестникът, пристигането на Путин в сръбската столица е от голямо значение за страната в хода на дипломатическата борба за Косово, в която за нея подкрепата на Русия е изключително ценна. Двамата държавници са на една и съща позиция – без участието на Москва е невъзможно да бъде постигнато устойчиво и компромисно решение, а посещението на великия лидер е насърчително преди, може би, решителният кръг от преговорите за съдбата на „южната сръбска провинция“, за каквато я смята „Новости“. В това отношение, отбелязва изданието, позицията на Русия, че тя ще подкрепи всеки договор, постигнат между сърбите и албанците, е много важна.
„Новости“ отбелязва, че сръбското политическо ръководство очаква много от посещението на първия човек в Кремъл, което бе потвърдено и в сряда, след срещата между руския посланик Александър Чепурин, от Вучич:
„Вярваме, че предстоящото посещение на Путин ще бъде далеч най-плодотворното по броя и съдържанието на споразуменията в различните сфери, които ще бъдат подписани. С голямо внимание и нетърпение очакваме разговорите и аз съм уверен, че това ще бъде още едно потвърждение на нашите много добри, близки, искрени и приятелски отношения и че ще имаме възможност да издигнем с още едно ниво отношенията между Сърбия и Русия.
Освен това Вучич похвали Русия и нейния президент за подкрепата им за териториалния интегритет на Сърбия и усилията за намиране на компромисно решение за Косово, а не такова, което ще е в резултат на натиск, изнудване и едностранни решения.
Междувременно, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди в сряда, че Путин и Тачо накратко са говорили в Париж и че руският президент е потвърдил готовността на Москва да подкрепи споразумение между Белград и Прищина, ако се стигне до него:
„Путин подчерта необходимостта Косово да постигне консенсус със Сърбия. Той заяви, че сме готови да подкрепим споразумение, за което двете страни ще гарантират“,.
Позициите на Москва бяха обяснени и от посланика Чепурин, който след срещата си с Вучич заяви, че Кремъл е напълно готов да сътрудничи и помага за решаването на косовския въпрос и че Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН е правна рамка, която трябва да се спазва при търсенето на компромис.
„Основният проблем е в това, че разговорите в Брюксел се водят вече шест години, както и че, докато Сърбия е изпълнила всички постигнати договорености, това не може да се каже за другата страна, особено, когато става дума за формирането на Общността на сръбските общини“.
Политическият анализатор Драгомир Анджеликович смята, че кратката среща между Путин и Тачи в Париж всъщност е друго потвърждение на интереса на Русия към постигането на компромис между Белград и Прищина и подпомагане на Сърбия в този процес:
„Русия досега се оказа истински приятел за нас. Пристигането на Путин е първостепенно политическо събитие, което се очаква и от държави, които са много по-големи от нашата“.
Първият човек в Русия, припомня още „Новости“, най-вероятно ще даде на Вучич орден „Св. Александър Невски“ по време на посещението си в Сърбия.
Това отличие се дава на сърбин за първи път от повече от сто години, а последният лауреат е Никола Пашич. Изданието коментира, че решението на лидера на най-голямата страна в света да награди Вучич говори най-вече за неговото отношение към сръбския държавен глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Вучич е уверен, че визитата на Путин в Белград ще бъде максимално плодотворна

РИА Новости: Вучич е уверен, че визитата на Путин в Белград ще бъде максимално плодотворна

14 Ноември 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич изказа увереност, че очакваната през януари визита на руския лидер Владимир Путин в Белград ще стане „най-плодотворната по съдържание и брой подписани документи“, предава РИА Новости.
В сряда сръбският държавен глава проведе среща с посланика на Русия в Белград Александър Чепурин. На части от разговора, посветен включително и на посещението на руския президент в Сърбия, присъства националната телевизия „РТС“.
„Уверен съм, че неговата визита ще стане най-плодотворната досега по смисъл, брой споразумение и тяхното съдържание в различни сфери от живота на обществото, които ние ще подпишем“, цитира думите на президента телевизионният канал.
Вучич отбеляза, че за Сърбия особено значение имат енергетиката, инфраструктурните проекти, иновационните технологии и други отрасли, в които двете страни имат добро сътрудничество.
„Още веднъж искам да благодаря на руския президент и на вас за подкрепата, която оказвате на сръбския народ и Сърбия в защитаването на териториалната й цялост и че подкрепяте усилията й за постигане на компромисно решение (по косовския въпрос), а не решение в резултат от натиск и шантаж“, заяви сръбският лидер.
Вучич също изрази удовлетворение, от ноемврийската визита на вицепремиера на Русия Юрий Борисов в Сърбия и срещата с него.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.