НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Петер Сиярто: Канализираната миграция към Европа, която замислят левите, трябва да бъде предотвратена

Петер Сиярто: Канализираната миграция към Европа, която замислят левите, трябва да бъде предотвратена

4 Февруари 2019 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Външният министър на Унгария Петер Сиярто заяви, че европейските социалисти планират да канализират миграцията към Европа. Той определи това като „опасно“ и нещо, което трябва да бъде предотвратено от избирателите на изборите за Европейски парламент, пише електронното издание Hungary Today.
Сиярто реагира на думите на вицепредседателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, кандидат за председател на ЕК на социалдемократите, който коментира политически документ на ЕК с негово съавторство, по въпросите на миграцията.
„Миграцията трябва да бъде спряна, а не организирана“, заяви Сиярто пред журналистите. За милиардера Джордж Сорос той каза: „Ясно е, че Франс Тимерманс и европейските социалисти следват заповедите на мрежата на Сорос и искат да засилят още повече миграционните тенденции в Европа“.
Укрепването на миграционните тенденции може да бъде предотвратено само ако антимиграционните сили получат мнозинство на изборите за ЕП, подчерта първият дипломат на Будапеща.
„Това е голям дебат, който се провежда и в Съвета на външните министри, тъй като няколко правителства в Европа заеха промиграционни позиции“, поясни Сиярто. „В същото време вярвам, че на европейските избори, избирателите ще определят каква посока да следва Европа по този въпрос“, добави той.
Сиярто разкри, че външните министри разглеждат предизвикателствата, които засягат Европа, като „замразени конфликти“ на изток и „кризисни зони“ на юг и югоизток.
„За съжаление не е постигнат напредък по отношение на кризите, които ни заобикалят на юг, нито в сирийската, нито в либийската криза“, каза министърът. „На всичко отгоре, общо, мигрантите от Африка на юг от Сахара, които пристигат в Северна Африка и тези от Близкия изток, са около 30-35 милиона души, които живеят в непосредствена близост до Европа и могат да решават във всеки един момент, заради условията, в които живеят, да тръгнат към Европа“, добави той.
В светлината на гореизложеното, забележките на Тимерманс са особено тревожни, категоричен е Сиярто.
„Категорично, ние говорим за човек на Сорос, иначе той не би приел Сорос четири пъти и шефа на организациите, финансирани от Джордж Сорос, много пъти“, обясни унгарският външен министър.
„Той разкри плана си: иска да разработи специален канал, нова възможност за вкарване на мигранти в Европа, ако про-миграционните сили запазят мнозинството си в ЕП и ЕК“, добави той. „Това е много опасно за Европа; рисковете за сигурността от миграционните тенденции станаха явни през последните години“, заключи Сиярто.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виктор Орбан към посланика на САЩ: Унгария отказва да танцува на музиката на САЩ

Виктор Орбан към посланика на САЩ: Унгария отказва да танцува на музиката на САЩ

29 Януари 2019 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарският премиер Виктор Орбан е подчертал пред американския посланик в Будапеща миналия месец, че има добри отношения с руския президент Владимир Путин и че се противопоставя на европейските санкции срещу Русия. Освен това той е разкритикувал остро имиграционната политика на Европейския съюз и милиардера Джордж Сорос за неговите усилия в подкрепа на нелегалната миграция в Унгария, като нищо от това не съвпада с визията на САЩ за Европейската политика, предава радио „Спутник“, като се позовава на публикация в американското бизнес издание The Wall Street Journal.
Освен това той е казал на американските представители, че предпочита да провежда неутрална външна политика пред това да се съобразява с изискванията на Вашингтон.
Според информацията на американското издание, той, също така, е отхвърлил исканията на САЩ да противостои на предполагаемия кибер шпионаж на Китай и да подкрепя Украйна срещу Русия, като е заявил, че иска неговата страна да бъде „неутрална, като Австрия“.
Според вестника, премиерът ухажва Китай да инвестира в унгарската информационна инфраструктура. Смята се, че той също се противопоставя на преговорите на ниво министри между НАТО и Киев поради възраженията му срещу новия закон за образованието в Украйна, който според Будапеща е намалил възможността унгарското малцинство в Западна Украйна да учи на майчиния си език.
Представителите на Орбан са цитирани да казват също, че премиерът иска Унгария да се придържа към ангажиментите на НАТО и възнамерява да увеличи броя на изпратените на мисии войски.
Унгарският премиер, който в момента кара четвърти мандат, е подложен на остри критики в Брюксел във връзка с предполагаема атака срещу демократичните институции и гражданското общество, припомня „Спутник“.
По-конкретно, той беше упрекван за твърдата си имиграционна позиция по време на миграционната криза през 2015 г. и последно за мерките срещу неправителствените организации (НПО), които помагат на бежанците и търсещите убежище.
Може би най-известният пример е финансираната от Джордж Сорос фондация „Отворено общество“, която беше изгонена от Унгария по т.нар. „Закон спри Сорос“.
Нещо повече, в момент, когато САЩ водят търговска война с Китай и се опитват да спрат руските проекти за газопроводи, Орбан изрази подкрепата си за инициативата „Един пояс, един път“ на Пекин и си сътрудничи с Москва в енергийния сектор и в икономиката, като цяло.
Политическият анализатор Владимир Шаповалов каза пред "Спутник", че позицията на Орбан няма да остане без отговор от западните страни. Той предположи, че премиерът ще се изправи пред „доста тежка реакция“ и вероятно ще бъде обект на „много сериозни информационни атаки“.
Шаповалов не изключи „венецуелски сценарий“ в Унгария, твърдейки, че Орбан може да бъде свален от власт чрез „репресивни решения“ спрямо неговата страна от САЩ и техните съюзници.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Унгарското правителство няма да участва в дебата в ЕП за състоянието на демокрацията в Унгария

Hungary Today: Унгарското правителство няма да участва в дебата в ЕП за състоянието на демокрацията в Унгария

24 Януари 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарското правителство няма да участва в дебата в Европейския парламент за състоянието на демокрацията в Унгария, пише унгарското англоезично издание Hungary Today.
Предвижда се Европейският парламент да проведе ново разискване относно състоянието на демокрацията и правовата държава в Унгария следващата сряда. ЕП ще обсъди антиправителствените демонстрации от последните седмици. Унгарското правителство реши да не участва в дебата.
„Никой от унгарското правителство няма да участва в това разискване. Сега се провежда предизборната кампания за Европейския парламент. Това е театрална пиеса и ние ще я оставим на онези, които искат да участват ”, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто на пресконференция.
"От наша страна, ние ще оставим решението на хората по време на изборите за ЕП и ако новият парламент, с нови евродепутати, иска да проведе дискусия с нас, ще разгледаме това искане тогава", добави той.
Поради протеста срещу Закона за извънредния труд и създаването на административни съдилища, Европейската група на Зелените инициира нов дебат на Европейския парламент относно ситуацията в Унгария през декември.
Когато през септември беше обсъждан доклад за състоянието на демокрацията в страната беше обсъден от ЕП, Виктор Орбан отиде на събитието, за да защити позициите на своето правителство.
Позицията на унгарското правителство със сигурност ще бъде представена в Брюксел, тъй като се очаква членовете на ЕП от управляващата партия ФИДЕС да участват в дебата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петер Сиярто: Брюксел се опитва да върне провалената миграционна политика

Петер Сиярто: Брюксел се опитва да върне провалената миграционна политика

22 Януари 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Брюксел прави прикрит опит да наложи провалената си миграционна политика, заяви министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто на среща с колегите си от Европейския съюз в Брюксел в понеделник, пише електронното издание Hungary Today.
„Има някаква заблуда, когато става дума за миграция, когато евробюрократите аплодират и правят своите анализи за това, че миграционната криза е минало“, заяви Сиярто пред унгарските журналисти. Министърът обаче изтъкна, че броят на хората, които се опитват да влязат нелегално в Европа е нараснал.
Той посочи, че Пактът за миграцията на ООН е включен като отправна точка в главата за миграция на прессъобщението на министерската среща ЕС-Арабска лига, насрочена за февруари. Сиярто отбеляза, че една трета от страните-членки на Съюза, включително Унгария, не са гласували за пакета.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Виктор Орбан обяви, че ще се бори с Еманюел Макрон по миграционните въпроси

ТАСС: Виктор Орбан обяви, че ще се бори с Еманюел Макрон по миграционните въпроси

10 Януари 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан има намерение да води борба с президента на Франция Еманюел Макрон по въпросите на миграционната политика, заяви самият той в четвъртък на пресконференция в Будапеща, предава ТАСС.
„Не бива да отричаме, че Еманюел Макрон е важна фигура, нещо повече, той е лидер на проимиграционните сили. Нищо лично, това е въпрос за будещето на нашите държави. Ако това, което той иска да осъществи в контекста на миграцията, бъде извършено в Европа, това ще бъде лошо за Унгария и затова аз съм длъжен да се боря с него“, заяви Орбан.
По-рано унгарският премиер изрази надежда, че на европейските избори през май т.г. ще победят партиите, които провеждат антиимиграционна политика.
Унгария, заедно със САЩ, отказа да се присъедини към двата пакта на ООН за миграцията и бежанците. Първо Будапеща се обяви срещу Глобалния договор за сигурна, редовна и регулирана миграция, към който отказаха да се присъединят също Австрия и редица европейски страни. След това Унгария и САЩ гласуваха против резолюцията в подкрепа на Глобалния договор за бежанците.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Виктор Орбан иска антиимиграционно мнозинство в европейските институции

Reuters: Виктор Орбан иска антиимиграционно мнозинство в европейските институции

10 Януари 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в четвъртък, че иска да види мнозинство на антиимиграционните партии в Европейския парламент по-късно тази година, което, както увери той, ще доведе до подобни промени и в европейските институции, предава Reuters.
Целта на Будапеща е първо да осигури антиимиграционно мнозинство в ЕП, след това в Европейската комисия, а по-късно, когато националните избори променят политическия пейзаж на континента, и на Европейския съвет, където националните лидери взимат най-важните решения за Съюза, заяви Орбан на пресконференция в унгарската столица.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петер Сиярто: Пакта на ООН за миграцията е явна опасност за целия свят

Петер Сиярто: Пакта на ООН за миграцията е явна опасност за целия свят

10 Януари 2019 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Пакта на ООН за миграцията е „ясна опасност за целия свят“, която може да предизвика нови миграционни вълни, заяви външният министър на Унгария Петер Сиярто, цитиран от електронното издание Hungary Today.
„Този пакет защитава интересите единствено на мигрантите и пренебрегва хората, които искат да живеят в сигурност и при стабилна обстановка в собствените си страни“, настоя Сиярто.
По неговите думи, това, че 40 страни са гласували против пакта на Общото събрание на ООН „ясно показва“, че усилията „да се направи той отправна точка“ са „лишени от подкрепа и са неприемливи“
Унгарският външен министър подчерта, че Унгария няма да допусне на своя територия и един нелегален мигрант.
„Смятаме контрола върху границите ни за въпрос от националната сигурност и ще защитаваме границите си, което считаме, че е изключително в националните компетенции“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

REGNUM (Русия): Бразилия излезе от Глобалния пакт за миграцията

REGNUM (Русия): Бразилия излезе от Глобалния пакт за миграцията

9 Януари 2019 | 06:45 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Бразилия се оттегля от Глобалния пакт на ООН „за безопасна, организирана и регулирана миграция“. Бразилското Министерство на външните работи уведоми генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за решението си, съобщава бразилският телевизионен канал TeleSur Channel, цитирайки бразилски медии.
Министерството е уведомило и генералния директор на Международната организация по миграция (МОМ), Антонио Мануел де Карвальо Ферейра Виторино. Документът подчертава, че Бразилия "не се задължава да участва в никакви дейности, свързани с Пакта или с неговото прилагане". Новият президент на Бразилия, Жаир Болсонаро, нарече Пакта на ООН инструмент, който „подкопава суверенитета на Бразилия“ и е „неадекватен за решаване на проблема с миграцията“.
Бразилия подписа Глобалния пакт за миграцията през декември 2018 г. при президента Мишел Темер. Над 150 държави подписаха документа, но той не е подписан от Съединените щати, Полша, Унгария, Чехия, Австрия, Израел, България и някои други страни, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

APA: Президентът на Австрия призова за създаването на единнно европейско законодателство за миграцията

APA: Президентът на Австрия призова за създаването на единнно европейско законодателство за миграцията

27 Декември 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Виена. В интервю за държавната информационна агенция APA президентът на Австрия Александър Ван дер Белен подчерта като необходимост създаването на единна система за предоставяне на убежище в Европа.
Ван дер Белен отбеляза липсата на съгласие между страните от Общността по повод проблема с миграцията, като същевременно настоя за зачитане на Женевската конвенция, възможностите за законна имиграция и европейска система за убежище.
„За всеки, който търси убежище, трябва да има подходяща процедура и да му бъде предоставена закрила, ако условията за това са изпълнени", заяви австрийският президент, като същевременно допълни: „Ако искаме да предотвратим незаконната миграция, трябва да създадем възможности за законна имиграция". С европейското законодателство в областта на имиграцията и обща система за убежище „можем да защитим преследваните и в същото време да контролираме имиграцията, към която трябва да работим", изрази увереност държавният глава на Австрия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Според Виктор Орбан на Унгария е отредено да бъде победител през XXI век

Hungary Today: Според Виктор Орбан на Унгария е отредено да бъде победител през XXI век

27 Декември 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Будапеща. През XX век Унгария бе губещ, но през XXI век страната ще бъде победител. Това увери лидерът на кабинета в Будапеща Виктор Орбан, отбелязва електронното издание Hungary Today.
„Ще има избори през 2019 г., но ние гледаме към 2030 година. Благодарение на осемте години на съвместни усилия, ние се намираме на прага на нова ера и съм убеден, че не само ще тръгнем нагоре, но и че ще достигнем целите си“, заяви Орбан.
Коментирайки последните протести на опозицията, унгарският премиер подчерта, че политиката е област, в която битките могат да се водят дори в навечерието на Коледа, а протестите са част от ежедневието в демокрацията. Това обаче не се отнася за насилието, унищожението и вандализма, добави Орбан.
Лесно е да се прецени ситуацията: правителството се обявява за работа, семейството и политиката на сигурност, а опозицията се противопоставя, обясни Орбан.
Тези, които се противопоставят на наскоро приетото изменение на трудовия кодекс, всъщност са против работниците, защото изменението служи на интересите им и ще доведе до по-високи заплати, изрази увереност унгарският премиер. „Противно на лъжите на опозицията", по-високите заплати ще трябва да се плащат от работодателите месечно, както е било и в миналото, добави той.
Коментирайки ситуацията в Европа, Орбан отбеляза, че големите западноевропейски страни „експериментират“ с развитието на смесена цивилизация и „мислят, че християнската Европа трябва да се превърне в християнско-мюсюлманска Европа“. Централна Европа обаче реши да не започва това експеримент, защото рисковете, които носи, са изключително високи, добави лидерът на Будапеща.
„Не искаме нашите страни да бъдат населени със смесено население и затова защитаваме границите си и се противопоставяме на миграцията. Всеки може да види, че тези на Запад не уважават нашето решение… Те използват унгарската опозиция като инструмент“, коментира Орбан.
„Джордж Сорос и неговите мрежи не толерират пропускането на Централна Европа от техния голям експеримент за трансформация на обществото… Изборите за европейски парламент ще бъдат крайъгълен камък в тази борба, защото ще противопоставят политическите сили, които защитават християнската Европа и онези, които подкрепят миграцията. Ще се развие историческа ситуация, в която Унгария се бори не само за себе си, но и за християнска Европа ”, заяви още Орбан.
Миграцията носи изключителни рискове и съжителството на цивилизациите е свързано с трудности, с които Европа може да не се справи, добави той. Демографията е жизненоважен въпрос и унгарското правителство полага всички усилия за укрепване на семействата, защото „вярваме, че те са ключът към продължаването на унгарската история и бъдещето на нацията“, обясни унгарският премиер.
„Ние, унгарците, можем да разчитаме само на себе си. Ето защо започнахме национална консултация за семействата. Считам това за най-сериозния въпрос в дневния ред на унгарската политика”, обяви Орбан.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Александър Вучич не споделя оптимизма на Тръмп за споразумението с Косово

Politico: Александър Вучич не споделя оптимизма на Тръмп за споразумението с Косово

20 Декември 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Белград/Брюксел. Президентът на Сърбия Александър Вучич очевидно не споделя оптимизма на американския лидер Доналд Тръмп за перспективите за мирно споразумение с Косово, коментират в европейската редакция на Politico.
Президентът на САЩ се намеси изненадващо в неуспешните разговори между Сърбия и Косово, целящи постигането на споразумение по въпроси, останали неразрешени от войната им през 1998-1999 г. В писмо до косовския президент Хашим Тачи, публикувано във вторник, Тръмп заяви, че споразумение, което балансира интересите на Косово и Сърбия, е „постижимо“. Вучич е получил подобно писмо, съобщиха белградските медии.
В изказване в Брюксел Вучич описва интереса на Тръмп в отношенията между Белград и Прищина като „много важен" и заяви, че той ще постави още по-голям натиск за постигане на споразумение.
„От друга страна, аз не съм толкова оптимистичен, колкото са в Прищина [от ефекта на писмото]. Не съм толкова оптимистичен, колкото президентът Тръмп", заяви Вучич пред изданието след среща с лидерите на Балканите и Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини. „Виждал съм много различни инициативи", коментира сръбският президент.
Вучич заяви, че Белград е готов отново да участва в диалог с Прищина, подкрепен от ЕС, веднага щом Прищина отмени решението за въвеждането на 100-процентни мита за внос на сръбски стоки.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Америка влиза в диалога между Белград и Прищина

„Вечерне новости“ (Сърбия): Америка влиза в диалога между Белград и Прищина

20 Декември 2018 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич направи три заключения за писмото, което държавният глава на САЩ Доналд Тръмп изпрати до косовския им колега Хашим Тачи: 1) Вашингтон е заинтересован от постигането на компромис между Белград и Прищина, 2) американският лидер се намесва за първи път в диалога за нормализиране на двустранните отношения, което означава и 3) създаване на голяма машина, която ще се намеси в крайния етап на преговорите между двете страни, отбелязва електронното издание на водещия белградски ежедневник „Вечерне новости“.
„Не мисля, че сме близо до решение, нито че ще бъде лесно да достигнем до него, но това (писмото – бел. р.) показва интереса на САЩ от компромис. Нямаме алтернатива освен да продължим да разговаряме, защото се опасявам, че ако не се търси решение, ни очаква нещо лошо“, подчерта Вучич от Брюксел след работен обяд с Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини, на който присъстваха също лидерите на страните от Западните Балкани.
Прехвърлянето на диалога от Брюксел към Вашингтон е ключов въпрос, за който вестникът писа още преди няколко месеца, когато съобщи, че САЩ участват пряко в решаването на косовския въпрос. Този акт категорично показва арогантността на властта във Вашингтон, която с писмото показа „безплодието“ на европейската дипломация, неспособна да се справи с конфликтни ситуации в собствения си заден двор, коментират от редакцията на сръбския ежедневник. Позицията на САЩ е от изключителна важност за по-нататъшното премерване на силите с Русия на Балканите, уверени са в редакцията.
Вучич е убеден, че в процеса на решаване на въпроса за Косово трябва да бъдат включени и други фактори - руснаците, европейците, ООН и „нашите китайски приятели". „Но в момента не сме разрешили дори въпроса за митата, въведени от Прищина. Надявам се, че те бързо ще бъдат премахнати и че всички ще продължат да настояват за това“, подчерта сръбският президент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Русия няма да налага вето в ООН за новото име на Македония

МКД (Македония): Русия няма да налага вето в ООН за новото име на Македония

20 Декември 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. „Дали Преспанският договор ще бъде ратифициран или не, това няма да повлияе на отношенията с Гърция", е казал посланикът на Русия в Гърция Андрей Маслов на журналисти в Атина по време на брифинг за неотдавнашното посещение на премиера Алексис Ципрас в Москва, където имаше среща с руския президент Владимир Путин.Информацията е от македонската онлайн медия МКД, която цитира гръцкия „Катимерини“.
Дипломатът изтъкнал, че отношенията между двете страни се нормализират след инцидента през лятото, когато Гърция експулсира двама руски дипломати и забрани на други двама да влязат в страната, тъй като се предполагаше, че са замесени в дебатите около Преспанския договор. Той поясни, че този въпрос не е бил засегнат в разговора между двамата държавни мъже.
Запитан дали Русия възнамерява да наложи вето по Договора от Преспа в Съвета за сигурност на ООН, Маслов обяснил, че страната му не се противопоставя на никое ново име, което Македония реши да приеме: „За нас няма значение. Руският външен министър Сергей Лавров ясно го каза преди близо година. Тогава той обяви, че независимо за какво име ще се договорят Атина и Скопие, ако то е официално одобрено и залегне в Конституцията на Република Македония, тогава със сигурност ще го признаем".

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euronews: Общото събрание на ООН прие спорния Пакт за миграцията

Euronews: Общото събрание на ООН прие спорния Пакт за миграцията

19 Декември 2018 | 22:10 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Предизвикалият много спорове и противоречиви мнения Глобален пакт на ООН за сигурна, системна и редовна миграция бе приет от Общото събрание на Световната организация, информира Euronews.
Целта на документа е да се засили международното сътрудничество за „сигурна и системна“ миграция.
152 държави са гласували в подкрепа на Пакта, 12 са се въздържали, а 5 са гласували „против“. В групата на последните са Унгария и САЩ.
Държавите, които се обявяват против Пакта, излизат с аргумента, че темата за миграцията е свързана с националния суверенитет и е въпрос на сигурност.
Миналата седмица в Брюксел се проведоха протести срещу Глобалния пакт на ООН за миграцията.
Приетият днес документ не е правно задължителен. Той има препоръчителен характер.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виктор Орбан: Няма да подпишем документ, който признава, насърчава и финансира миграцията

Виктор Орбан: Няма да подпишем документ, който признава, насърчава и финансира миграцията

19 Декември 2018 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Виена. Шансовете са добри „унгарската стратегия“ да бъде потвърдена на форума ЕС-Африка във Виена, заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан в навечерието на срещата, цитиран от електронното издание Hungary Today.
„Нашата позиция е, че трябва да помогнем на територията на Африка, а не проблемите да бъдат донасяни в Европа и особено не в Унгария“, заяви министър-председателят.
„Искаме да потвърдим този стратегически принцип и имаме добри изгледи да го направим“, добави той.
В коментар за Глобалния пакт за миграцията на ООН, Орбан посочи, че мнозинството от страните-членки на ООН са страни с мигрантски корени и е нормално болшинството в Световната организация да подкрепя миграцията.
„Ние сме от другата страна на монетата... и не искаме миграция в Унгария. Няма да подпишем никакъв договор, който признава, насърчава и финансира миграцията на международно ниво“, категоричен е унгарският премиер. „Ще продължим нашата антиимиграционна политика“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости:Общото събрание на ООН прие Глобалния пакт за бежанците

РИА Новости:Общото събрание на ООН прие Глобалния пакт за бежанците

17 Декември 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Общото събрание на ООН прие Глобалния пакт за бежанците.
За него гласуваха 181 страни, 2 са против, а три се въздържаха.
Глобалният пакт има за цел да облекчи тежестта върху приемащите страни и да подобри способността на бежанците да се грижат за себе си.
Освен това документът предвижда създаването на условия за безопасно и достойно завръщане в страните, откъдето са бежанците.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виктор Орбан: Дебатът за миграцията на форума на ЕС беше бурен

Виктор Орбан: Дебатът за миграцията на форума на ЕС беше бурен

17 Декември 2018 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Още една атака бе отблъсната в бурни условия на петъчната среща на върха на Европейския съюз в Брюксел, когато главите на правителства „се събраха, за да дадат още пари и права на мигрантите“, заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан на видео, публикувано на неговата страница във „Фейсбук“, пише електронното издание Hungary Today.
Срещата на върха започна мирно и „изглеждаше весела“, но по-късно тя стана доста бурна, заяви унгарският лидер.
Няколко държави „атакуваха“ Унгария за миграцията и се опитаха да „принудят съвета на премиерите да приеме мерки, които биха довели още мигранти в Европа“, посочи Орбан. „Считам, че това е последен опит, защото много скоро ще има Европейски избори и всичко ще свърши“, добави той.
„Успяхме да отбием още една атака“, подчерта министър-председателят и настоя, че някои от участниците са искали да „поднесат повече пари и права на мигрантите и да репресират държавите, които не искат миграция“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Протестите в Брюксел срещу пакта на ООН за миграцията се обърнаха в насилие

Politico: Протестите в Брюксел срещу пакта на ООН за миграцията се обърнаха в насилие

17 Декември 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Протестите срещу пакта на ООН за миграцията преминаха в насилие в неделя, когато 5500 души демонстрираха в центъра на Брюксел, организирани от десните фламандски партии, пише европейската редакция на Politico.
Митингът беше в отговор на миграционния пакт, който получи подкрепата на повече от 150 души, включително Белгия, на конференция на световната организация в Маракеш, Мароко, миналата седмица. Документът доведе до трус в белгийското правителство, което бе напуснато от фламандската националистическа партия N-VA.
Полицията в белгийската столица арестува около 90 души и използва водни оръдия и сълзотворен газ, след като някои демонстранти хвърлиха камъни по служителите на реда и разбиха прозорец на сградата на Европейската комисия, съобщава вестник De Morgen. В един момент някои протестиращи са се опитали да нахлуят в централата на Комисията.
Други 1000 контрапротестиращи също обикаляха центъра на Брюксел, за да покажат несъгласието си с десните демонстранти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Полицията в Брюксел употреби сълзотворен газ срещу протестиращи срещу Глобалния пакт на ООН за миграцията

Anadolu Agency: Полицията в Брюксел употреби сълзотворен газ срещу протестиращи срещу Глобалния пакт на ООН за миграцията

16 Декември 2018 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Полицията в белгийската столица използва сълзотворен газ, за да разпръсне протест срещу Глобалния пакт на ООН миграцията, подписан в началото на седмицата на специална конференция в мароканския град Маракеш, предава турската държавна агенция Anadolu Agency.
Около хиляди души се събраха в Брюксел, за да демонстрират несъгласието си с документа, приет от около 150 държави-членки на международната организация. Събралите се поискаха оставката на премиера Шарл Мишел, издигнати бяха също лозунги срещу правителствата и миграцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петер Сиярто:  Брюксел и ООН целят легализиране на нелегалната миграция

Петер Сиярто: Брюксел и ООН целят легализиране на нелегалната миграция

11 Декември 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Брюксел и Организацията на обединените нации имат една и съща цел: да легализират нелегалната миграция, заяви външният министър на Унгария Петер Сиярто след среща на външните министри на Европейския съюз в Брюксел в понеделник, пише унгарското англоезично издание Hungary Today.
„Нелегалната миграция към Европа се осъществява по организиран и контролиран начин още от 2015 г.“, каза Сиярто пред унгарските репортери.
През последните три години се наблюдаваше постоянна борба между онези, които искат да спрат, и тези, които искат да организират миграцията, каза той. Позицията на унгарското правителство е последователна от самото начало: миграцията създава опасности и трябва да бъде спряна, каза Сиярто.
Подготвителните разговори за Глобалния пакт за миграцията на ООН представляват предателство за европейците, каза министърът, добавяйки, че окончателната версия на документа не защитава интересите на европейците.
Унгария иска да запази ЕС, където Коледа остава Коледа, с коледна сцена и коледно дърво. Европа трябва да настоява за своите традиции и наследство и да се противопоставя на всички опити за промяна на етническия микс на Европейския съюз, каза Сиярто.
Унгария настоява, че Европа е изправена пред проблем, свързан с миграцията, а не с бежански проблем, а миграционните процеси трябва да бъдат прекратени. Унгария разглежда нелегалните мигранти като нелегални имигранти, а не като бежанци, каза министърът, като добави, че унгарското правителство ще гласува против миграционния пакт на ООН в Ню Йорк.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Helsinki Times: Финландия подписа Глобалния пакт за миграцията

Helsinki Times: Финландия подписа Глобалния пакт за миграцията

11 Декември 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Финландия стана една от около 150-те страни по света, които се ангажираха с Глобалния пакт за миграция на междуправителствена конференция, свикана под егидата на Общото събрание на ООН в Маракеш, Мароко, в понеделник, пише англоезичното финландско издание Helsinki Times.
Министерството на вътрешните работи заяви преди конференцията, че целта на незадължителния пакт е да се определят мерки за управление на миграцията по начин, който да е безопасен, подреден и регулиран и да бъде от полза за всички заинтересовани страни.
"Никоя страна не може сама да реши проблемите на глобалната миграция. В най-добър интерес на всички е да се търсят решения за общите проблеми, така че миграцията да бъде контролирана, а страните на произход, транзит и дестинация да изпълняват своите задължения“, коментира министърът на вътрешните работи Кай Миканен.
"Един пример е посрещането на репатрираните граждани", добави той.
Министерството на вътрешните работи на Финландия също така увери, че тъй като Пактът е основно политически документ, той няма да наложи промени в законодателството или да се намесва в суверенитета на Финландия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Конференцията на ООН прие Глобалния пакт за миграцията

AFP: Конференцията на ООН прие Глобалния пакт за миграцията

10 Декември 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Маракеш. Представители на около 150 държави, участващи в конференцията на ООН в мароканския град Маракеш, приеха Глобалния пакт за миграцията, въпреки отказа на ключови държави от документа, предава AFP.
Описвайки го като „пътна карта за предотвратяване на страданието и хаоса", генералният секретар на международната организация Антониу Гутериш се опита да разсее – съгласно думите му – поредицата митове около пакта, включително твърденията, че той ще позволи на ООН да наложи миграционни политики на държавите-членки.
Глобалният договор за миграция - финализиран през юли след 18 месеца на преговори - бе официално одобрен в началото на двудневната конференция в Маракеш.
От пакта се отказаха държави като България, Австрия, Унгария, Словакия, САЩ и Австралия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: По-малко от 10 души са се събрали на протеста срещу пакта за миграция на ООН

София: По-малко от 10 души са се събрали на протеста срещу пакта за миграция на ООН

9 Декември 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. По-малко от 10 души са се събрали на протеста срещу пакта за миграция на ООН, предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестът се провежда пред Народното събрание.
Протестиращите носят плакати, на които пише: "Не на режисираното преселение на народите", "Не на пакта за ислямизация на България".
В района е засилено полицейското присъствие, движението по бул. "Цар Освободител" се осъществява нормално.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България се въздържа от присъединяване към Глобалния пакт за миграцията

България се въздържа от присъединяване към Глобалния пакт за миграцията

5 Декември 2018 | 12:59 | Агенция "Фокус"
София. Министерският съвет реши Република България да се въздържи от присъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция. Страната ни няма да участва със свои официални представители в Междуправителствената конференция за приемане на Пакта, която ще се проведе в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември. Правителството също така взе решение при последващо гласуване на резолюция в Общото събрание на ООН за утвърждаване на вече приетия пакт Постоянният представител на Република България в ООН да гласува с „въздържал се“. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Темата за по-ефективното управление на миграционните процеси е от основно значение за Република България. На този етап българското правителство смята, че решението за неприсъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция защитава в най-пълна степен интересите на страната и нейните граждани.
Република България ще продължи да изпълнява вече съществуващите и поети международноправни задължения в областта на правата на човека, както и да упражнява засилен контрол на националните граници.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Форумът по въпросите на миграцията в Маракеш

ТАСС: Форумът по въпросите на миграцията в Маракеш

4 Декември 2018 | 23:45 | Агенция "Фокус"
Маракеш. В сряда започва 11-ият световен форум по въпросите на миграцията и развитието в Маракеш., предава TACC. Събитието се провежда в конферентния център "Палмере" под мотото "Съобразяване с международните задължения за отключване на потенциала на всички мигранти за развитие". Съпредседатели на форума са Мароко и Германия.
В продължение на няколко дни, делегати от повече от 130 страни в света по време на пленарните сесии и кръгли маси ще обсъдят ролята и значението на мигрантите в процеса на развитие, а също така ще проучат начини за сътрудничество между Северна и Южна страни по отношение на регулирането на въпросите на миграцията от общ интерес. "
Една от ключовите теми на световния форум в Маракеш заяви също така "обмяната на опит в предоставянето на помощ на мигрантите в приемащите страни, включително в областта на социално-икономическата адаптация, предоставянето на образователни услуги, жилища и възможности за заетост".
Освен това участниците в събитието ще обсъдят приноса на Световния форум за миграцията и развитието за изготвянето на разпоредбите на Световния пакт за безопасна, организирана и регулирана миграция, който ще бъде подписан следващата седмица в Маракеш.
Сред главните оратори на първия ден от форума са генералният директор на Международната организация по миграция Антонио Виторино и специалният представител на генералния секретар на ООН за международна миграция Луиз Арбур.
В Маракеш, за да обсъдят темата за миграцията пристигнаха представители на няколко международни и регионални организации, по-специално ООН, Европейския съюз, Арабската лига, Организацията за ислямско сътрудничество, Африканския съюз, Международния комитет на Червения кръст, на Световната здравна организация, УНИЦЕФ, ЮНЕСКО, Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека, Световната банка и много други структури.
Световният форум по въпросите на миграцията и развитието се провежда в навечерието на Конференция на ООН в Маракеш (10-11 декември), в края на което се очаква страните-членки на ООН да подпишат съгласувания през юли тази година Световен пакт за безопасна, регулярна и регулирана миграция. Този документ, който не е правно обвързващ, има за цел да сведе до минимум отрицателните фактори на миграционните процеси, защитата и интегрирането на мигрантите, както и да увеличи наличието на редовни миграционни маршрути.

Агенция "Фокус" припомня, че България , както и други страни от ЕС (Унгария, Чехия, Австрия, Словакия и Полша) няма да подпишат документа. САЩ се оттеглиха от пакта още при неговото изготвяне.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Под натиска на десните: Европа се оттегля от Глобалния пакт на ООН за миграцията

Politico: Под натиска на десните: Европа се оттегля от Глобалния пакт на ООН за миграцията

30 Ноември 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Виена/Брюксел. Италия стана поредната европейска страна, която се отказа от Глобалния пакт на ООН за миграцията. От Нидерландия, Белгия и Германия до Словакия – документът, който трябва да бъде подписан на специална среща в Маракеш след по-малко от две седмици, предизвиква сериозни противоречия в страните от Общността, коментира Politico в европейската си редакция.
Борбата за пакта доказва, че три години след пика на бежанската криза от 2015 г. и броени месеци преди изборите за Европейски парламент, миграцията остава лесно запалим проблем на континента. Партиите, разположени в дясно на политическия спектър, превръщат миграцията в основен проблем на кампанията. Те се възползваха от пакта, докато някои основни партии се опитаха да откраднат избирателите им, като се обърнаха срещу споразумението. Междувременно либералите и центристите се озоваха в отбранителната позиция с твърдението, че споразумението не представлява опасност и миграцията може да бъде овладяна най-добре чрез международното сътрудничество.
Последната вълна от оттегляния от пакта на страни от ЕС бе предизвикана от консервативния австрийски канцлер Себастиан Курц, който се отказа от документа в края на октомври. Според Луис Арбър, представител на ООН, решенията на европейските страни да се дистанцират от пакта илюстрира ясното „разминаване" между външната политика на някои страни „и вътрешния натиск или опасения, които не са включени в процеса".Тя подчерта, че документът не е обвързващ и след официалното му приемане следващия месец „няма нито една държава-членка, която ще бъде задължена да прави нещо, което не иска".
Глобалният договор определя „кооперативна рамка" за справяне с миграцията. Подписващите страни са съгласни, например, да ограничат натиска върху страни с много мигранти. Документът гласи, че никоя страна не може да се справя сама с миграцията, като същевременно подкрепя „суверенитета на държавите и техните задължения по международното право".
Това уверение не е достатъчно, за да задоволи множество хора в Европа. Унгария, чийто министър-председател Виктор Орбан е подписал политиката си за борба с миграцията, излезе от договора, докато споразумението още се договаряше. Но неотдавнашната вълна от европейски оттегляния бе предизвикана от консервативния австрийски канцлер Себастиан Курц, който се отказа от пакта в края на октомври, уверени са в редакцията.
Хайнц-Кристиан Щрахе, лидерът на крайнодясната „Партия на свободата на Австрия“, коалиционен партньор на Курц, заяви, че Виена трябва да сама да определя посоката на мигрантската си политика. Той изрази увереност, че страната му „играе водеща роля в Европа". Поне по отношение на пакта - България, Чешката република, Полша, Естония, Хърватия и Швейцария, тръгнаха по стъпките на Виена, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Партиите от голямата коалиция в Берлин подкрепиха с голямо мнозинство Глобалния пакт на ООН за миграцията

FAZ: Партиите от голямата коалиция в Берлин подкрепиха с голямо мнозинство Глобалния пакт на ООН за миграцията

27 Ноември 2018 | 20:19 | Агенция "Фокус"
Берлин. Партиите от голямата коалиция в Берлин – Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – подкрепиха с голямо мнозинство спорния Глобален пакт на ООН за миграцията, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Депутатите от двете правителствени фракции гласуваха в Бундестага за съвместно планирана проекторезолюция относно пакта. Германският парламент трябва да вземе решение за документа с гласуване, насрочено за четвъртък.
По-рано от Съюза (ХДС/ХСС) дадоха индикации, че ще преосмислят присъединяването на Германия към глобалния документ, който трябва да бъде подписан на специална конференция в Мароко на 10-11 декември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Въпреки критиката от ХДС: Германският външен министър защити Глобалния пакт на ООН за миграцията

Der Spiegel: Въпреки критиката от ХДС: Германският външен министър защити Глобалния пакт на ООН за миграцията

26 Ноември 2018 | 07:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас отхвърли обвинението, че федералното правителство е предоставило твърде късно информация за Глобалния пакт на ООН за миграцията, предизвиквайки по този начин кампания срещу споразумението, съобщава водещото германско издание Der Spiegel.
Маас подчерта, че в интернет и в социалните медии е налична достатъчно информация за документа, който трябва да бъде подписан в Маракеш следващия месец. Депутатите са били поканени да участват в преговорите за текста в Ню Йорк и Женева. В Бундестага разискванията са проведени през април, припомни първият дипломат на Берлин, като подчерта, че дори и депутат на „Алтернатива за Германия“ е бил сред поканените да чуят резултатите от тези преговори.
Маас сподели, че не се чувства притеснен от спора в коалицията за пакта. Съгласно думите му, напрежението се дължи на факта, че наближава денят за гласуването на споразумението. „Затова дискусиите набират скорост. Мисля, че това не е чак толкова лошо“, увери германският социалдемократ. Единствените му притеснения са свързани с разпространяването на фалшиви новини, призна Маас.
Глобалният пакт на ООН за миграцията ще бъде приет на конференция, която ще се проведе на 10 и 11 декември в Мароко. През юли тази година, след 18 месеца на преговори, ООН постигна съгласие за окончателния вариант на документа, който има за цел да предотврати незаконната имиграция и да контролира законната такава, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: И Словакия отхвърли Глобалния пакт на ООН за миграцията

AFP: И Словакия отхвърли Глобалния пакт на ООН за миграцията

25 Ноември 2018 | 23:28 | Агенция "Фокус"
Братислава. Словакия е поредната страна, която отхвърли Глобалния пакт на ООН за миграцията, предава AFP, като пояснява, че по-рано от документа се отказаха държави като Австрия, Австралия, САЩ и България.
Лидерът на кабинета в Братислава Петър Пелегрини заяви пред журналисти в Брюксел, че Словакия „по никакъв начин няма да подкрепи този пакт на ООН и няма да се съгласи с него".
„Словакия не е съгласна, че няма разлика между законната и незаконната миграция, и смятаме икономическата миграция за незаконна и вредна и за сигурността", допълни премиерът на европейската страна.
Пелегрини поясни, че „ако участието на всеки словашки представител автоматично означава присъединяване към протокола от Маракеш, никой, включително външният министър (Мирослав Лайчак), няма да присъства на срещата".
Лайчак е поддръжник на пакта на ООН и по-рано предупреди, че ще подаде оставка, ако Словакия не подпише документа. Но Пелегрини изрази увереност, че ще може да убеди външния министър да остане на поста.
Глобалният договор за миграция на ООН бе договорен през юли след 18 месеца преговори и се очаква да бъде приет следващия месец на специална среща в Мароко.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: България все още не е готова за пакта за миграция на ООН заради забележки по текста

Министър Екатерина Захариева: България все още не е готова за пакта за миграция на ООН заради забележки по текста

22 Ноември 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
София. България все още не е готова да се присъедини към Пакта за миграция на ООН, защото има забележки по текстовете. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде БНР. „Срещата през декември е по-скоро политическа среща. Пактът е абсолютно незадължителен. Това беше стремежът на държавите да намерят общо решение с този феномен“, обясни тя. „България има някои забележки по текстовете, които можем да изложим на Общо събрание в ООН и в момента не е готова да се присъедини към Пакта“, заяви Екатерина Захариева.
Помолена за позиция за информацията в московското издание „Комерсант”, че газовият проект „Турски поток” ще премине през България, министърът обясни: „Ако има да кажем нещо, ще го кажем официално. Не мисля, че е добра практика български министри, които и да са те, да коментират публикации, особено в чужда преса. Очаквайте това да бъде оповестено по официалния ред от българските власти съвсем скоро“.
Екатерина Захариева се срещна с външния министър на Египет Самех Шукри. Двамата подписаха споразумение за сътрудничество в редица сфери, а първото заседание на новосъздадената двустранна група вероятно ще бъде догодина, когато се очаква у нас да бъде на посещение и президента на Египет Абдел Фатах Сиси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Австралия е поредната страна, отхвърлила Глобалния пакт на ООН за миграцията

Die Welt: Австралия е поредната страна, отхвърлила Глобалния пакт на ООН за миграцията

21 Ноември 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Канбера. Австралия стана поредната страна, отхвърлила Глобалния пакт на ООН за миграцията, съобщава германският национален ежедневник Die Welt, като подчертава, че с оглед твърдата линия на Канбера в бежанската политика решението не може да бъде определено като изненадващо.
Австралийските власти аргументираха оттеглянето си от споразумението с мотива, че той може да доведе до насърчаване на незаконната миграция и съответно – до създаване на допълнителни трудности в борбата срещу трафика на хора. Пактът за миграцията не е в интерес на Австралия и е в разрез с политиката на правителството, обясни премиерът Скот Морисън. Именно той е един от архитектите на суровата миграционна политика на Австралия, чиито власти задържат търсещите убежище в лагери на тихоокеанските острови, припомнят от редакцията.
Междувременно списъкът на страните, отхвърлили спорния пакт на ООН, става все по-дълъг. От него вече се отказаха редица държави, включително САЩ, Полша, Унгария, Австрия и България.
В Германия също се чуват редица аргументи срещу споразумението. Към настоящия момент официален Берлин подкрепя документа, който трябва да бъде подписан на специална конференция в Мароко, която ще се проведе на 10 и 11 декември.
Федералният министър на здравеопазването на Германия Йенс Шпан, един от тримата претенденти за председателския пост в Християндемократическия съюз (ХДС), постави под съмнение необходимостта страната да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията. Той предложи въпросът да бъде гласуван на конгреса на партията в началото на декември, а идеята му бе подкрепена и от други политици от Съюза (ХДС/ХСС). Конгрсът на ХДС ще се проведе преди конференцията в Мароко.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Още един водещ политик на ХДС настоя за гласуване за необходимостта Германия да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията

FAZ: Още един водещ политик на ХДС настоя за гласуване за необходимостта Германия да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията

19 Ноември 2018 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. Още един водещ политик на Християндемократическия съюз (ХДС) подкрепи предложението на федералния здравен министър на ФРГ и кандидат за ръководния пост в партията Йенс Шпан за гласуване на необходимостта от подписването на Глобалния пакт на ООН за миграцията, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Става въпрос за вицепредседателят на фракцията на Съюза (ХДС/ХСС) в Бундестага Карстен Линеман. Той подкрепи идеята на конгреса на ХДС в началото да бъде проведено гласуване дали федералното правителство да подпише документа. Съгласно думите му, в пакта няма „баланс“.
Шпан бе подкрепен и от други политици от Съюза (ХДС/ХСС). Депутатът в Бундестага от Християнсоциалния съюз (ХСС) Петер Рамзауер подчерта, че отношението на пакта към миграцията е като към „нормално и дори желателно явление“, и поради тази причина не го подкрепи. Документът отваря „потока от бежанци към Европа“, алармира германският политик, като същевременно припомни за прага на прием на мигранти в страната.
Генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, която също е кандидат за наследник на Меркел в партията, прикани привърженици и критици на пакта към диалог. „Защото трябва да отговорим на въпроса какво трябва да направим“, подчерта Крамп-Каренбауер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: От ГСДП разкритикуваха християндемократите за Глобалния пакт на ООН за миграцията

Focus: От ГСДП разкритикуваха християндемократите за Глобалния пакт на ООН за миграцията

19 Ноември 2018 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германските социалдемократи (ГСДП) разкритикуваха Християндемократическия съюз (ГСДП) за поставянето под въпрос на необходимостта от подписването на Глобалния пакт на ООН за мигранцията, съобщава изданието Focus.
„Ако част от членовете на ХДС се отказват от пакта, те не само се дистанцират не само от канцлера (Ангела Меркел) и федералното правителство, те се доближават по съдържание с „Алтернатива за Германия“, с (американския президент) Доналд Тръмп, (с унгарския премиер) Виктор Орбан и с (канцлера на Австрия Себастиан) Курц“, подчерта водещият кандидат на ГСДП за европейските избори догодина Катарина Барли. Съгласно думите й, противопоставянето на пакта е обратно на отговорната политика в интерес на Германия и Европа.
Федералният министър на здравеопазването на Германия Йенс Шпан, един от тримата претенденти за председателския пост в Християндемократическия съюз (ХДС), постави под съмнение необходимостта страната да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията. Шпан предложи въпросът да бъде гласуван на конгреса на партията в началото на декември, с което вкара темата за миграцията в борбата за лидерското място в ХДС. Предложението му срещна както критика, така и подкрепа в редиците на християндемократите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Кандидатът за лидерския пост в ХДС Йенс Шпан постави под въпрос необходимостта Германия да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията

Der Spiegel: Кандидатът за лидерския пост в ХДС Йенс Шпан постави под въпрос необходимостта Германия да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията

19 Ноември 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Берлин. Федералният министър на здравеопазването на Германия Йенс Шпан, един от тримата претенденти за председателския пост в Християндемократическия съюз (ХДС), постави под съмнение необходимостта страната да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията. Шпан предложи въпросът да бъде гласуван на конгреса на партията в началото на декември, с което вкара темата за миграцията в борбата за лидерското място в ХДС, коментират в редакцията на авторитетното гермаско издание Der Spiegel.
Предложението обаче му навлече критика от съпартийците му. „Отлагането на подписването на миграционния пакт би била двойна лидерска слабост, която Германия не може да допусне“, заяви председателят на Комисията по външни работи в Бундестага Норберт Рьонтген, който подчерта, че пактът е „изключително важна първа стъпка за международната общност в контролирането на миграцията".
С позицията си Шпан се противопостави на линията на канцлера на ФРГ Ангела Меркел, която миналата седмица защити договора и предупреди за целенасочени „лъжи и дезинформация“, които се разпространяват за него. В страната обаче има политически сили, които му се противопоставят категорично. Сред тях е „Алтернатива за Германия“.
Но не само. Депутатът в Бундестага от Християнсоциалния съюз (ХСС) Петер Рамзауер подчерта, че отношението на пакта към миграцията е като към „нормално и дори желателно явление“, и поради тази причина не го подкрепи. Документът отваря „потока от бежанци към Европа“, алармира германският политик, като същевременно припомни за прага на прием на мигранти в страната.
Генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, която също е кандидат за наследник на Меркел в партията, прикани привърженици и критици на пакта към диалог. „Защото трябва да отговорим на въпроса какво трябва да направим“, подчерта Крамп-Каренбауер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Пактът за миграция на ООН ми намирисва на документ, който подготвя глобалното преселение на народите

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Пактът за миграция на ООН ми намирисва на документ, който подготвя глобалното преселение на народите

16 Ноември 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. Пактът за миграция на ООН ми намирисва на документ, който подготвя глобалното преселение на народите. Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Няма разкол в правителството относно пакта за миграция на ООН. Решението на правителството, че България няма да го подкрепи, вече беше оповестено“, обясни Каракачанов.
Той посочи, че в този пакт има много спорни моменти. „Истината е, че ако искаме да се грижим за бежанци от войната, имаме конвенция за бежанците на ООН. А този глобален пакт за миграция на мен ми намирисва като документ, който ще подготви глобалното преселение на народите. Вътре има обезпокоителни текстове от сорта, че страната, в която се озоват тези кандидат мигранти, ако те нямат лични документи, е длъжна да им издаде такива. Което означава, че ако в България дойдат 100 хил. афганистанци, ние трябва да им издадем български документи. И ако не ги приемат някои от западноевропейските проспериращи държави, тези хора си остават при нас“, каза още вицепремиерът и посочи, че приемащата страна трябва да се погрижи и за здравното, социалното и образователното осигуряване на тези хора.
„Винаги съм казвал така – ако някои от развитите западноевропейски държави имат желание да преселват хора в собствените си държави, да бъдат така добри да организират въздушен транспорт и да ги пренасят от Афганистан директно в Германия например. Защо трябва тези хора да минават пеша и да бъдат мародерствани в Иран, в Турция, в България и през цяла Европа. Това е нехуманно“, коментира Каракачанов.
Той посочи, че няма готово предложение за шеф на агенцията за българите в чужбина.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: България не трябва да подписва пакта за миграция на ООН

Президентът Румен Радев: България не трябва да подписва пакта за миграция на ООН

16 Ноември 2018 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. През декември България не трябва да подписва пакта за миграция на ООН. Това каза пред журналисти президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев след тържественото събрание във Военната академия „Г.С.Раковски“ по повод празника на Сухопътни войски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Проблемът е глобален и като такъв трябва да има пакт. Предлаганите текстове в този пакт не работят в никакъв случай в наш интерес“, заяви той. „Има клаузи, колкото и пактът да е необвързващ, които поставят на риск националния суверенитет, социалните системи и вътрешния ред“, посочи Румен Радев. „Управляващите вече се „опариха“ с Истанбулската конвенция. Явно в момента се лутат как точно да определят позицията си за пакта за миграцията на ООН“, коментира държавният глава. „Разбирам, че им е трудно, защото досега те открито навън не са изразявали някаква твърда българска позиция“, каза още президентът Радев.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Аз съм на категоричната позиция, че не трябва да се приема Глобалният пакт за миграция на ООН

Министър Красимир Каракачанов: Аз съм на категоричната позиция, че не трябва да се приема Глобалният пакт за миграция на ООН

15 Ноември 2018 | 17:59 | Агенция "Фокус"
София. Аз съм на категоричната позиция, че не трябва да се приема Глобалният пакт за миграция на ООН. Това каза министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването „Плюс минус“ по Нова телевизия. "Не сме вътре в Глобалния пакт за миграция, защото подобно нещо се очаква да бъде подписано в Мароко на 8-и или 9-и декември тази година. До момента три европейски държави твърдо са заявили, че няма да подпишат този Глобален пакт за миграция. Което какво означава? Насърчаваме глобалното преселение на хората. Аз съм слушал всякакви поддръжници на всякакъв псевдолиберализъм. Този псевдолиберализъм, който на практика обяснява и защитава всичко, което разрушава държавност, идентичност, пол, култура, религия и възпитание“, допълни Каракачанов. „Истината е, че Унгария, Австрия и Чехия категорично казаха, че няма да го подпишат. Съединените американски щати казаха, че няма да го подпишат. Полша и Хърватска буквално до вчера намерението им беше да не го подписват", коментира той. На въпрос дали крачката назад на ГЕРБ е заради ВМРО, Каракачанов заяви, че в края на краищата те са партньори и са имали няколко разговора с премиера и с външния министър. Изложили са текстовете в Глобалния пакт за миграция, които ги притесняват. "Аз ще ви задам въпроса защо е необходимо да има подобен Глобален пакт за миграция като има Конвенция за бежанците в ООН, приета 1961 година? Според нея всеки едни бежанец, който бяга от война или е преследван по някакви причини, идва на границата на съответната държава заедно с личните си документи и търси политическо убежище. Забележете какво има в този Глобален пакт – първо там се изричат неща, които на практика подсказват за какво става дума. Миграцията, цитирам този проектодокумент, води до просперитет и иновации. Тук възникват много въпроси – ако страната, към която се стреми този мигрант не го приеме, какво правим? Знаете ли какъв текст има вътре – държавата, която го приеме е длъжна, ако той няма документи за самоличност, да му издаде. Идват, да кажем, 100 хиляди афганистанци и ние сме длъжни да им издадем документи за самоличност. Утре някоя от европейските държи, към които те се стремят, кажат, че не ги приемат, тези хора си остават наши. За какво? Аз съм на категоричната позиция, че не трябва да се приема подобно нещо, защото ако искаме да помагаме на бежанци, хора, страдащи от войната или от някакво политическо насилие, си има начини – по Конвенцията за бежанците“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Има теми, по които външният министър Екатерина Захариева търпи критики

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Има теми, по които външният министър Екатерина Захариева търпи критики

15 Ноември 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Бих насочил погледа си към външния министър Екатерина Захариева, защото там има няколко теми, по които тя търпи критики. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров в отговор на въпрос, ако има рокади в кабинета, кои са министрите за смяна, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тя е млад човек, може да седне да си поговорим. Да ѝ кажа как вървят нещата в света. Имам чувството, че изпуска някои тенденции“, посочи той. „По отношение на пакта за мигрантите виждам, че има завой. На Коалиционния съвет казваме, че пактът не трябва да се подкрепя и премиерът се съгласява с това. Изведнъж във външна комисия се говори нещо друго. Това е лош знак към хората и външните ни партньори“, заяви Волен Сидеров. „По някои теми трябва да поговорим с Екатерина Захариева. Надявам се да вникне в тях. Да погледне по-балансирано на геополитическите тенденции в света, които отиват към повече консерватизъм и традиционни ценности, по-малко неолиберализъм и глобализъм“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Богданов, „Обединени патриоти“: Ако се присъединим към пакта на ООН, рискуваме България да бъде „наводнена“ от мигранти

Красимир Богданов, „Обединени патриоти“: Ако се присъединим към пакта на ООН, рискуваме България да бъде „наводнена“ от мигранти

15 Ноември 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. Нито икономически, нито политически можем да си позволим такъв риск. Рискуваме България да бъде „наводнена“ от мигранти, ако се присъединим към пакта. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на „Обединени патриоти“ Красимир Богданов за позицията на България по пакта за миграция на ООН, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Пактът създава условия за откриване на коридори и постоянни трасета, през които да преминават мигранти. Поражда задължения, които биха навредили и на социалната система на България“, обяви той. „Позицията на правителството е съгласувана на Коалиционен съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ - на срещата в Мароко България няма да подкрепи Глобалния пакт за миграция на ООН“, заяви Красимир Богданов. „Дори и пактът да бъде гласуван от други страни на срещата в Мароко, България остава извън пакта“, допълни той. „Ние се намираме в един от най-невралгичните региони в света. Заедно с Гърция и Кипър сме подложени на най-сериозен мигрантски натиск“, каза още депутатът от ПГ на „Обединени патриоти“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Все още не е ясна окончателната позиция на България за пакта за миграция на ООН (ОБЗОР)

Все още не е ясна окончателната позиция на България за пакта за миграция на ООН (ОБЗОР)

14 Ноември 2018 | 21:43 | Агенция "Фокус"
София. Основен въпрос от няколко дни е позицията на България по Глобалния пакт за безопасна, организирана и законна миграция на ООН. Пактът ще бъде разгледан на 10 и 11 декември в Маракеш, като до 1 декември всяка държава трябва да има националната позиция. На 9 ноември първи повдигнаха темата от БСП, които настояха за дебат. От ГЕРБ обещаха разискване да има. На 12 ноември Коалиционният съвет взе решение България да не се присъединява към пакта за миграцията на ООН. Темата беше дискутирана на съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност и обществен ред. „Никой никога не е принуждавал България да се присъединява към пакта за миграция на ООН“, заяви външният министър Екатерина Захариева. Тя обясни, че пактът е декларация, не конвенция затова всяка страна има свободата да прилага националното си законодателство. Министър Захариева уточни, че ако решим да се присъединим към пакта за миграция на ООН, можем да кажем кое считаме за приоритетно за България. Екатерина Захариева обърна внимание, че всички останали страни, външни граници на ЕС, са подкрепили пакта. „Ако се присъединим към пакта на ООН, ще разполагаме с допълнителни доводи да изискваме информация от страни, източници на мигранти“, обяви вътрешният министър Младен Маринов. Той коментира, че пактът не променя с нищо задълженията на България като външна граница на ЕС и няма да промени прилагането на стриктна политика спрямо нелегалната миграция. От ГЕРБ заявиха, че декларацията на БСП в парламента за пакта е показала двойното им лице. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че евродепутатите от БСП са гласували за пакта, а са казали обратното. Той уточни, че Коалиционният съвет е излязъл с позиция за пакта за миграцията с цел да не спекулира БСП със страховете на хората. „Различното гласуване в европейския и в българския парламент е обичайна практика. Това се отнася и до ПГ на ГЕРБ“, отговори депутатът от БСП Валери Жаблянов. От БСП обявиха, че няма необходимост през декември България да подкрепя пакта. Според левицата, ако не е била декларацията им, дискусия за пакта е нямало да има. От „Обединени патриоти“ са против присъединяването ни към пакта за миграция на ООН. От ДПС го подкрепят.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „Обединени патриоти“ е против България да подписва пакта за миграция на ООН

ПГ на „Обединени патриоти“ е против България да подписва пакта за миграция на ООН

14 Ноември 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. Категорично против сме България да подписва пакта за миграция на ООН. Това каза секретарят на ПГ на „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов на съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всеки такъв документ ще доведе до това да се променят приоритетите на всички страни членки на ЕС“, посочи той. „Това не е полезно за България и за ЕС“, заяви Юлиан Ангелов. „Същата беше позицията ни за Истанбулската конвенция. За момента правителството защитава националния интерес, за което ги поздравявам“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Ако се присъединим към пакта на ООН ще разполагаме с допълнителни доводи да изискваме информация от страни, източници на мигранти

Министър Младен Маринов: Ако се присъединим към пакта на ООН ще разполагаме с допълнителни доводи да изискваме информация от страни, източници на мигранти

14 Ноември 2018 | 15:01 | Агенция "Фокус"
София. Ако България се присъедини към пакта за миграция на ООН, ще разполага с допълнителни доводи да изисква сътрудничество от държави, които са източници на мигранти. Това каза вътрешният министър Младен Маринов на съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Пактът за миграция на ООН не променя с нищо задълженията на България като външна граница на ЕС“, посочи той и допълни, че България и сега развива ефективно сътрудничество с други страни. „Пактът няма да промени прилагането на стриктна политика спрямо нелегалната миграция“, заяви Младен Маринов. „От началото на годината има над 30 случая, при които по наш сигнал, са задържани над 250 лица на гръцка и турска територия“, обясни вътрешният министър. „От началото на годината 131 са досъдебните производства за случаи на каналджийство“, каза още Младен Маринов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Ако решим да се присъединим към пакта за миграция на ООН, можем да кажем кое считаме за приоритетно за България

Министър Екатерина Захариева: Ако решим да се присъединим към пакта за миграция на ООН, можем да кажем кое считаме за приоритетно за България

14 Ноември 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. Ако решим да се присъединим към пакта за миграция на ООН, можем да кажем кое считаме за приоритетно за България. Бихме могли да кажем, че не се присъединяваме към друго. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева на съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По всяко време една държава може да реши да се присъедини или не“, обясни тя. „Не мисля, че може да се преструваме, че проблемите на миграция са извън България“, коментира Екатерина Захариева. „България е външна граница на ЕС, към който се стремят мигранти от различни страни“, посочи тя. „Само две държави от ЕС са взели окончателно решение да не се присъединяват към пакта. Всички външни граници са заявили намерението си да се присъединят“, каза още външният министър.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ръководствата на МВР, МВР и МТСП ще информират депутатите от две парламентарни комисии за българската позиция за присъединяване към Глобалния пакт за миграцията на ООН

Ръководствата на МВР, МВР и МТСП ще информират депутатите от две парламентарни комисии за българската позиция за присъединяване към Глобалния пакт за миграцията на ООН

14 Ноември 2018 | 07:58 | Агенция "Фокус"
София. Ръководствата на Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и Министерството на труда и социалната политика ще информират депутатите от две парламентарни комисии за българската позиция за присъединяване към Глобалния пакт за миграцията на ООН. Това ще стане на съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна политика и обществен ред, което ще се проведе в зала 3 в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I“ № 1. Коалиционният съвет взе решение България да не се присъединява към глобалния пакт за миграцията на ООН.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Цветанов обърка световния и европейския ред – управляващите да се разберат помежду си, защото имат проблеми с хората

Корнелия Нинова, БСП: Цветанов обърка световния и европейския ред – управляващите да се разберат помежду си, защото имат проблеми с хората

13 Ноември 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. Цветан Цветанов обърка световния и европейския ред – управляващите да се разберат помежду си, защото имат проблеми с хората на улицата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Пактът за миграция не се е гласувал в Брюксел от ЕП, а се гласува в Ню Йорк и там е гласувал представителят на българското правителство и не евродепутатите на БСП са гласували за пакта на миграция в Брюксел, просто защото той не се гласува там. Едно е Брюксел, едно е Ню Йорк“, каза Нинова. Тя посочи, че Цветанов си е позволил да оспори конституционния ред в държавата и устоите й. „Каза, че при служебен кабинет се управлява еднолично и непрозрачно. Служебният кабинет е разписан в Конституцията на страната. Неговите думи са де факто оспорване на установения конституционен ред“, допълни още Нинова.
Според нея Цветанов се е прехвърлил и на местната власт как БСП са подтикнали своите кметове и те стоят зад протестите в страната. „Много интересно как кметовете ни от Асеновград, от Брегово, от Тунджа, Гоце Делчев, Арчар и Хърлец организираха протестите във Варна, София и Пловдив. Защо са им тогава Фандъкова, Николов, Портних – да си ги оттеглят, след като ние можем с кметовете от Хърлец и от Изворище да направим протестите, каквито ги видяхте в големите градове на страната – благодаря, сериозно признание за нашата сила и на нашите кметове. Да се вземат в ръце в тази ситуация, разбираме, че имат тежки проблеми. С патриотите проблеми и разправии, вътре помежду им проблеми и разправии. Менда Стоянова вкарва един закон, Бойко Борисов го изкарва. Екатерина Захариева каза, че подкрепя пакта за миграция, Бойко Борисов казва, че не подкрепя“, каза Нинова и препоръча на управляващите да не прехвърлят отговорностите там, където ги няма.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Гласуването по пакта за миграция в Eвропарламента ще се проведе най-вероятно през декември

Евродепутатът Петър Курумбашев: Гласуването по пакта за миграция в Eвропарламента ще се проведе най-вероятно през декември

13 Ноември 2018 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. Гласуването по пакта за миграция в Eвропарламента ще се проведе най-вероятно през декември - Цветан Цветанов първо да пооправи нещата в България, вместо да следи процесите в ООН. Това каза за Агенция „Фокус“ евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Петър Курумбашев във връзка с думите на Цветан Цветанов, че социалистите са подкрепили в Eвропарламента пакта за миграция на ООН. „Той много се е объркал, защото няма как да подкрепим нещо в Европейския парламент, което се обсъжда днес. Г-н Цветанов трябва да се запознае и с процедурите в Европейския парламент, а именно, че първо има обсъждане, а след това има гласуване. Въпросът ми към него е как сме гласували нещо, което днес ще обсъждаме?“, попита Курумбашев.
По думите му по всяка вероятност гласуването по пакта ще се проведе през декември. „Вместо да следи процесите в ООН, да проследи тези във Велико Търново, във Варна, в Благоевград и тези с майките на деца с увреждания и да пооправи нещата в България“, допълни Курумбашев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Решението да не се регистрираме е на цялата ни парламентарна група

Георги Свиленски, БСП: Решението да не се регистрираме е на цялата ни парламентарна група

13 Ноември 2018 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България”, на свое общо събрание и с гласуване, взе решение да не се регистрира в Народното събрание. Решението не е еднолично на Корнелия Нинова. На г-н Цветанов му се иска в групата ни да има разцепление, но такова няма. Това заявява зам.-председателят на парламентарната група на левицата Георги Свиленски по повод твърденията на Цветан Цветанов от тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. „Той излъга, че нашите евродепутати са гласували Пакта за миграция. Това е акт на ООН, а не на Европейския парламент. Той се гласува от държавите членки на ООН, а не от евродепутати. По указания на правителството на Борисов, представителят на България го е подкрепил, а външният ви министър Захариева заяви, че той е полезен за националния интерес на България”, казва още Свиленски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): И България няма да подпише Глобалния пакт за миграция на ООН

„МКД“ (Македония): И България няма да подпише Глобалния пакт за миграция на ООН

12 Ноември 2018 | 21:47 | Агенция "Фокус"
София. И България няма да подпише Глобалния пакт за миграция на ООН, пише македонското електронно издание “МКД“.
Глобалния пакт за миграцията на ООН е одобрен през юли от всички държави-членки на ООН, с изключение на САЩ, които се оттеглиха миналата година. Той е подготвен на фона на най-големия приток на мигранти в Европа след Втората световна война.
Въпреки това, десните правителства в Унгария и Австрия обявиха, че няма да потвърдят финалния документ на церемонията в мароканския град Маракеш през декември, поради опасения, че той ще изтрие разлика между легалната и нелегалната миграция. Полша, Чешката република, а сега и България също нямат намерение да потвърдят декларацията от Маракеш.
"Позицията на българското правителство е да не се присъедини към Глобалния пакт за миграция на ООН", заяви заместник-председателят на управляващата дясноцентристка партия ГЕРБ Цветан Цветанов след среща на ръководителите на коалицията, предаде Reuters, цитиран от "МКД".
Антиимигрантските коалиционни партньори на ГЕРБ, Обединени патриоти са силно против Маракешката декларация и твърдят, че тя застрашава националните интереси.
Българският парламент ще обсъди документа в сряда.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: България стана поредната страна, отказала да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията

FAZ: България стана поредната страна, отказала да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията

12 Ноември 2018 | 19:33 | Агенция "Фокус"
София. След САЩ, Унгария, Австралия и Австрия България също отказа да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията, отбелязват в редакцията на германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Изданието привежда позицията на официална София за договора, съгласно която той „заплашва националните интереси на България“.
Пактът бе договорен през 2016 г. от 193 страни-членки на ООН. Документът трябва да помогне за по-доброто управление на мигрантските потоци, припомня вестникът.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Джамбазки, ВМРО: Решението да не се присъединяваме към пакта за миграцията на ООН е изключително добро за България

Ангел Джамбазки, ВМРО: Решението да не се присъединяваме към пакта за миграцията на ООН е изключително добро за България

12 Ноември 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Искам да изразя своето огромно задоволство от решението на Коалиционния съвет България да не се присъединява към глобалния пакт за миграция на ООН. Това каза Ангел Джамбазки, евродепутат и заместник-председател на ВМРО, на брифинг в Министерски съвет след заседание на Коалиционния съвет, предаде репортер наАгенция „Фокус“. „Този документ би бил застрашаващ за националния ни интерес и днешното решение е изключително добро за България. Ще се постараем в дебата в сряда да запознаем и подготвим и двете групи - на ГЕРБ и „Обединение патриоти“, с всички документи, които сме извадили и превели, с текстовете, които нас ни притесняват и са заплаха за българския интерес. Но решението на Коалиционния съвет е България да се присъединява и това е добра новина“, коментира още той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.