НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Конференцията на ООН прие Глобалния пакт за миграцията

AFP: Конференцията на ООН прие Глобалния пакт за миграцията

10 Декември 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Маракеш. Представители на около 150 държави, участващи в конференцията на ООН в мароканския град Маракеш, приеха Глобалния пакт за миграцията, въпреки отказа на ключови държави от документа, предава AFP.
Описвайки го като „пътна карта за предотвратяване на страданието и хаоса", генералният секретар на международната организация Антониу Гутериш се опита да разсее – съгласно думите му – поредицата митове около пакта, включително твърденията, че той ще позволи на ООН да наложи миграционни политики на държавите-членки.
Глобалният договор за миграция - финализиран през юли след 18 месеца на преговори - бе официално одобрен в началото на двудневната конференция в Маракеш.
От пакта се отказаха държави като България, Австрия, Унгария, Словакия, САЩ и Австралия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: По-малко от 10 души са се събрали на протеста срещу пакта за миграция на ООН

София: По-малко от 10 души са се събрали на протеста срещу пакта за миграция на ООН

9 Декември 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. По-малко от 10 души са се събрали на протеста срещу пакта за миграция на ООН, предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестът се провежда пред Народното събрание.
Протестиращите носят плакати, на които пише: "Не на режисираното преселение на народите", "Не на пакта за ислямизация на България".
В района е засилено полицейското присъствие, движението по бул. "Цар Освободител" се осъществява нормално.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България се въздържа от присъединяване към Глобалния пакт за миграцията

България се въздържа от присъединяване към Глобалния пакт за миграцията

5 Декември 2018 | 12:59 | Агенция "Фокус"
София. Министерският съвет реши Република България да се въздържи от присъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция. Страната ни няма да участва със свои официални представители в Междуправителствената конференция за приемане на Пакта, която ще се проведе в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември. Правителството също така взе решение при последващо гласуване на резолюция в Общото събрание на ООН за утвърждаване на вече приетия пакт Постоянният представител на Република България в ООН да гласува с „въздържал се“. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Темата за по-ефективното управление на миграционните процеси е от основно значение за Република България. На този етап българското правителство смята, че решението за неприсъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция защитава в най-пълна степен интересите на страната и нейните граждани.
Република България ще продължи да изпълнява вече съществуващите и поети международноправни задължения в областта на правата на човека, както и да упражнява засилен контрол на националните граници.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Под натиска на десните: Европа се оттегля от Глобалния пакт на ООН за миграцията

Politico: Под натиска на десните: Европа се оттегля от Глобалния пакт на ООН за миграцията

30 Ноември 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Виена/Брюксел. Италия стана поредната европейска страна, която се отказа от Глобалния пакт на ООН за миграцията. От Нидерландия, Белгия и Германия до Словакия – документът, който трябва да бъде подписан на специална среща в Маракеш след по-малко от две седмици, предизвиква сериозни противоречия в страните от Общността, коментира Politico в европейската си редакция.
Борбата за пакта доказва, че три години след пика на бежанската криза от 2015 г. и броени месеци преди изборите за Европейски парламент, миграцията остава лесно запалим проблем на континента. Партиите, разположени в дясно на политическия спектър, превръщат миграцията в основен проблем на кампанията. Те се възползваха от пакта, докато някои основни партии се опитаха да откраднат избирателите им, като се обърнаха срещу споразумението. Междувременно либералите и центристите се озоваха в отбранителната позиция с твърдението, че споразумението не представлява опасност и миграцията може да бъде овладяна най-добре чрез международното сътрудничество.
Последната вълна от оттегляния от пакта на страни от ЕС бе предизвикана от консервативния австрийски канцлер Себастиан Курц, който се отказа от документа в края на октомври. Според Луис Арбър, представител на ООН, решенията на европейските страни да се дистанцират от пакта илюстрира ясното „разминаване" между външната политика на някои страни „и вътрешния натиск или опасения, които не са включени в процеса".Тя подчерта, че документът не е обвързващ и след официалното му приемане следващия месец „няма нито една държава-членка, която ще бъде задължена да прави нещо, което не иска".
Глобалният договор определя „кооперативна рамка" за справяне с миграцията. Подписващите страни са съгласни, например, да ограничат натиска върху страни с много мигранти. Документът гласи, че никоя страна не може да се справя сама с миграцията, като същевременно подкрепя „суверенитета на държавите и техните задължения по международното право".
Това уверение не е достатъчно, за да задоволи множество хора в Европа. Унгария, чийто министър-председател Виктор Орбан е подписал политиката си за борба с миграцията, излезе от договора, докато споразумението още се договаряше. Но неотдавнашната вълна от европейски оттегляния бе предизвикана от консервативния австрийски канцлер Себастиан Курц, който се отказа от пакта в края на октомври, уверени са в редакцията.
Хайнц-Кристиан Щрахе, лидерът на крайнодясната „Партия на свободата на Австрия“, коалиционен партньор на Курц, заяви, че Виена трябва да сама да определя посоката на мигрантската си политика. Той изрази увереност, че страната му „играе водеща роля в Европа". Поне по отношение на пакта - България, Чешката република, Полша, Естония, Хърватия и Швейцария, тръгнаха по стъпките на Виена, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Партиите от голямата коалиция в Берлин подкрепиха с голямо мнозинство Глобалния пакт на ООН за миграцията

FAZ: Партиите от голямата коалиция в Берлин подкрепиха с голямо мнозинство Глобалния пакт на ООН за миграцията

27 Ноември 2018 | 20:19 | Агенция "Фокус"
Берлин. Партиите от голямата коалиция в Берлин – Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – подкрепиха с голямо мнозинство спорния Глобален пакт на ООН за миграцията, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Депутатите от двете правителствени фракции гласуваха в Бундестага за съвместно планирана проекторезолюция относно пакта. Германският парламент трябва да вземе решение за документа с гласуване, насрочено за четвъртък.
По-рано от Съюза (ХДС/ХСС) дадоха индикации, че ще преосмислят присъединяването на Германия към глобалния документ, който трябва да бъде подписан на специална конференция в Мароко на 10-11 декември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Въпреки критиката от ХДС: Германският външен министър защити Глобалния пакт на ООН за миграцията

Der Spiegel: Въпреки критиката от ХДС: Германският външен министър защити Глобалния пакт на ООН за миграцията

26 Ноември 2018 | 07:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас отхвърли обвинението, че федералното правителство е предоставило твърде късно информация за Глобалния пакт на ООН за миграцията, предизвиквайки по този начин кампания срещу споразумението, съобщава водещото германско издание Der Spiegel.
Маас подчерта, че в интернет и в социалните медии е налична достатъчно информация за документа, който трябва да бъде подписан в Маракеш следващия месец. Депутатите са били поканени да участват в преговорите за текста в Ню Йорк и Женева. В Бундестага разискванията са проведени през април, припомни първият дипломат на Берлин, като подчерта, че дори и депутат на „Алтернатива за Германия“ е бил сред поканените да чуят резултатите от тези преговори.
Маас сподели, че не се чувства притеснен от спора в коалицията за пакта. Съгласно думите му, напрежението се дължи на факта, че наближава денят за гласуването на споразумението. „Затова дискусиите набират скорост. Мисля, че това не е чак толкова лошо“, увери германският социалдемократ. Единствените му притеснения са свързани с разпространяването на фалшиви новини, призна Маас.
Глобалният пакт на ООН за миграцията ще бъде приет на конференция, която ще се проведе на 10 и 11 декември в Мароко. През юли тази година, след 18 месеца на преговори, ООН постигна съгласие за окончателния вариант на документа, който има за цел да предотврати незаконната имиграция и да контролира законната такава, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: И Словакия отхвърли Глобалния пакт на ООН за миграцията

AFP: И Словакия отхвърли Глобалния пакт на ООН за миграцията

25 Ноември 2018 | 23:28 | Агенция "Фокус"
Братислава. Словакия е поредната страна, която отхвърли Глобалния пакт на ООН за миграцията, предава AFP, като пояснява, че по-рано от документа се отказаха държави като Австрия, Австралия, САЩ и България.
Лидерът на кабинета в Братислава Петър Пелегрини заяви пред журналисти в Брюксел, че Словакия „по никакъв начин няма да подкрепи този пакт на ООН и няма да се съгласи с него".
„Словакия не е съгласна, че няма разлика между законната и незаконната миграция, и смятаме икономическата миграция за незаконна и вредна и за сигурността", допълни премиерът на европейската страна.
Пелегрини поясни, че „ако участието на всеки словашки представител автоматично означава присъединяване към протокола от Маракеш, никой, включително външният министър (Мирослав Лайчак), няма да присъства на срещата".
Лайчак е поддръжник на пакта на ООН и по-рано предупреди, че ще подаде оставка, ако Словакия не подпише документа. Но Пелегрини изрази увереност, че ще може да убеди външния министър да остане на поста.
Глобалният договор за миграция на ООН бе договорен през юли след 18 месеца преговори и се очаква да бъде приет следващия месец на специална среща в Мароко.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: България все още не е готова за пакта за миграция на ООН заради забележки по текста

Министър Екатерина Захариева: България все още не е готова за пакта за миграция на ООН заради забележки по текста

22 Ноември 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
София. България все още не е готова да се присъедини към Пакта за миграция на ООН, защото има забележки по текстовете. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде БНР. „Срещата през декември е по-скоро политическа среща. Пактът е абсолютно незадължителен. Това беше стремежът на държавите да намерят общо решение с този феномен“, обясни тя. „България има някои забележки по текстовете, които можем да изложим на Общо събрание в ООН и в момента не е готова да се присъедини към Пакта“, заяви Екатерина Захариева.
Помолена за позиция за информацията в московското издание „Комерсант”, че газовият проект „Турски поток” ще премине през България, министърът обясни: „Ако има да кажем нещо, ще го кажем официално. Не мисля, че е добра практика български министри, които и да са те, да коментират публикации, особено в чужда преса. Очаквайте това да бъде оповестено по официалния ред от българските власти съвсем скоро“.
Екатерина Захариева се срещна с външния министър на Египет Самех Шукри. Двамата подписаха споразумение за сътрудничество в редица сфери, а първото заседание на новосъздадената двустранна група вероятно ще бъде догодина, когато се очаква у нас да бъде на посещение и президента на Египет Абдел Фатах Сиси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Австралия е поредната страна, отхвърлила Глобалния пакт на ООН за миграцията

Die Welt: Австралия е поредната страна, отхвърлила Глобалния пакт на ООН за миграцията

21 Ноември 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Канбера. Австралия стана поредната страна, отхвърлила Глобалния пакт на ООН за миграцията, съобщава германският национален ежедневник Die Welt, като подчертава, че с оглед твърдата линия на Канбера в бежанската политика решението не може да бъде определено като изненадващо.
Австралийските власти аргументираха оттеглянето си от споразумението с мотива, че той може да доведе до насърчаване на незаконната миграция и съответно – до създаване на допълнителни трудности в борбата срещу трафика на хора. Пактът за миграцията не е в интерес на Австралия и е в разрез с политиката на правителството, обясни премиерът Скот Морисън. Именно той е един от архитектите на суровата миграционна политика на Австралия, чиито власти задържат търсещите убежище в лагери на тихоокеанските острови, припомнят от редакцията.
Междувременно списъкът на страните, отхвърлили спорния пакт на ООН, става все по-дълъг. От него вече се отказаха редица държави, включително САЩ, Полша, Унгария, Австрия и България.
В Германия също се чуват редица аргументи срещу споразумението. Към настоящия момент официален Берлин подкрепя документа, който трябва да бъде подписан на специална конференция в Мароко, която ще се проведе на 10 и 11 декември.
Федералният министър на здравеопазването на Германия Йенс Шпан, един от тримата претенденти за председателския пост в Християндемократическия съюз (ХДС), постави под съмнение необходимостта страната да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията. Той предложи въпросът да бъде гласуван на конгреса на партията в началото на декември, а идеята му бе подкрепена и от други политици от Съюза (ХДС/ХСС). Конгрсът на ХДС ще се проведе преди конференцията в Мароко.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Още един водещ политик на ХДС настоя за гласуване за необходимостта Германия да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията

FAZ: Още един водещ политик на ХДС настоя за гласуване за необходимостта Германия да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията

19 Ноември 2018 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. Още един водещ политик на Християндемократическия съюз (ХДС) подкрепи предложението на федералния здравен министър на ФРГ и кандидат за ръководния пост в партията Йенс Шпан за гласуване на необходимостта от подписването на Глобалния пакт на ООН за миграцията, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Става въпрос за вицепредседателят на фракцията на Съюза (ХДС/ХСС) в Бундестага Карстен Линеман. Той подкрепи идеята на конгреса на ХДС в началото да бъде проведено гласуване дали федералното правителство да подпише документа. Съгласно думите му, в пакта няма „баланс“.
Шпан бе подкрепен и от други политици от Съюза (ХДС/ХСС). Депутатът в Бундестага от Християнсоциалния съюз (ХСС) Петер Рамзауер подчерта, че отношението на пакта към миграцията е като към „нормално и дори желателно явление“, и поради тази причина не го подкрепи. Документът отваря „потока от бежанци към Европа“, алармира германският политик, като същевременно припомни за прага на прием на мигранти в страната.
Генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, която също е кандидат за наследник на Меркел в партията, прикани привърженици и критици на пакта към диалог. „Защото трябва да отговорим на въпроса какво трябва да направим“, подчерта Крамп-Каренбауер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: От ГСДП разкритикуваха християндемократите за Глобалния пакт на ООН за миграцията

Focus: От ГСДП разкритикуваха християндемократите за Глобалния пакт на ООН за миграцията

19 Ноември 2018 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германските социалдемократи (ГСДП) разкритикуваха Християндемократическия съюз (ГСДП) за поставянето под въпрос на необходимостта от подписването на Глобалния пакт на ООН за мигранцията, съобщава изданието Focus.
„Ако част от членовете на ХДС се отказват от пакта, те не само се дистанцират не само от канцлера (Ангела Меркел) и федералното правителство, те се доближават по съдържание с „Алтернатива за Германия“, с (американския президент) Доналд Тръмп, (с унгарския премиер) Виктор Орбан и с (канцлера на Австрия Себастиан) Курц“, подчерта водещият кандидат на ГСДП за европейските избори догодина Катарина Барли. Съгласно думите й, противопоставянето на пакта е обратно на отговорната политика в интерес на Германия и Европа.
Федералният министър на здравеопазването на Германия Йенс Шпан, един от тримата претенденти за председателския пост в Християндемократическия съюз (ХДС), постави под съмнение необходимостта страната да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията. Шпан предложи въпросът да бъде гласуван на конгреса на партията в началото на декември, с което вкара темата за миграцията в борбата за лидерското място в ХДС. Предложението му срещна както критика, така и подкрепа в редиците на християндемократите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Кандидатът за лидерския пост в ХДС Йенс Шпан постави под въпрос необходимостта Германия да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията

Der Spiegel: Кандидатът за лидерския пост в ХДС Йенс Шпан постави под въпрос необходимостта Германия да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията

19 Ноември 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Берлин. Федералният министър на здравеопазването на Германия Йенс Шпан, един от тримата претенденти за председателския пост в Християндемократическия съюз (ХДС), постави под съмнение необходимостта страната да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията. Шпан предложи въпросът да бъде гласуван на конгреса на партията в началото на декември, с което вкара темата за миграцията в борбата за лидерското място в ХДС, коментират в редакцията на авторитетното гермаско издание Der Spiegel.
Предложението обаче му навлече критика от съпартийците му. „Отлагането на подписването на миграционния пакт би била двойна лидерска слабост, която Германия не може да допусне“, заяви председателят на Комисията по външни работи в Бундестага Норберт Рьонтген, който подчерта, че пактът е „изключително важна първа стъпка за международната общност в контролирането на миграцията".
С позицията си Шпан се противопостави на линията на канцлера на ФРГ Ангела Меркел, която миналата седмица защити договора и предупреди за целенасочени „лъжи и дезинформация“, които се разпространяват за него. В страната обаче има политически сили, които му се противопоставят категорично. Сред тях е „Алтернатива за Германия“.
Но не само. Депутатът в Бундестага от Християнсоциалния съюз (ХСС) Петер Рамзауер подчерта, че отношението на пакта към миграцията е като към „нормално и дори желателно явление“, и поради тази причина не го подкрепи. Документът отваря „потока от бежанци към Европа“, алармира германският политик, като същевременно припомни за прага на прием на мигранти в страната.
Генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, която също е кандидат за наследник на Меркел в партията, прикани привърженици и критици на пакта към диалог. „Защото трябва да отговорим на въпроса какво трябва да направим“, подчерта Крамп-Каренбауер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Пактът за миграция на ООН ми намирисва на документ, който подготвя глобалното преселение на народите

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Пактът за миграция на ООН ми намирисва на документ, който подготвя глобалното преселение на народите

16 Ноември 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. Пактът за миграция на ООН ми намирисва на документ, който подготвя глобалното преселение на народите. Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Няма разкол в правителството относно пакта за миграция на ООН. Решението на правителството, че България няма да го подкрепи, вече беше оповестено“, обясни Каракачанов.
Той посочи, че в този пакт има много спорни моменти. „Истината е, че ако искаме да се грижим за бежанци от войната, имаме конвенция за бежанците на ООН. А този глобален пакт за миграция на мен ми намирисва като документ, който ще подготви глобалното преселение на народите. Вътре има обезпокоителни текстове от сорта, че страната, в която се озоват тези кандидат мигранти, ако те нямат лични документи, е длъжна да им издаде такива. Което означава, че ако в България дойдат 100 хил. афганистанци, ние трябва да им издадем български документи. И ако не ги приемат някои от западноевропейските проспериращи държави, тези хора си остават при нас“, каза още вицепремиерът и посочи, че приемащата страна трябва да се погрижи и за здравното, социалното и образователното осигуряване на тези хора.
„Винаги съм казвал така – ако някои от развитите западноевропейски държави имат желание да преселват хора в собствените си държави, да бъдат така добри да организират въздушен транспорт и да ги пренасят от Афганистан директно в Германия например. Защо трябва тези хора да минават пеша и да бъдат мародерствани в Иран, в Турция, в България и през цяла Европа. Това е нехуманно“, коментира Каракачанов.
Той посочи, че няма готово предложение за шеф на агенцията за българите в чужбина.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: България не трябва да подписва пакта за миграция на ООН

Президентът Румен Радев: България не трябва да подписва пакта за миграция на ООН

16 Ноември 2018 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. През декември България не трябва да подписва пакта за миграция на ООН. Това каза пред журналисти президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев след тържественото събрание във Военната академия „Г.С.Раковски“ по повод празника на Сухопътни войски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Проблемът е глобален и като такъв трябва да има пакт. Предлаганите текстове в този пакт не работят в никакъв случай в наш интерес“, заяви той. „Има клаузи, колкото и пактът да е необвързващ, които поставят на риск националния суверенитет, социалните системи и вътрешния ред“, посочи Румен Радев. „Управляващите вече се „опариха“ с Истанбулската конвенция. Явно в момента се лутат как точно да определят позицията си за пакта за миграцията на ООН“, коментира държавният глава. „Разбирам, че им е трудно, защото досега те открито навън не са изразявали някаква твърда българска позиция“, каза още президентът Радев.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Аз съм на категоричната позиция, че не трябва да се приема Глобалният пакт за миграция на ООН

Министър Красимир Каракачанов: Аз съм на категоричната позиция, че не трябва да се приема Глобалният пакт за миграция на ООН

15 Ноември 2018 | 17:59 | Агенция "Фокус"
София. Аз съм на категоричната позиция, че не трябва да се приема Глобалният пакт за миграция на ООН. Това каза министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването „Плюс минус“ по Нова телевизия. "Не сме вътре в Глобалния пакт за миграция, защото подобно нещо се очаква да бъде подписано в Мароко на 8-и или 9-и декември тази година. До момента три европейски държави твърдо са заявили, че няма да подпишат този Глобален пакт за миграция. Което какво означава? Насърчаваме глобалното преселение на хората. Аз съм слушал всякакви поддръжници на всякакъв псевдолиберализъм. Този псевдолиберализъм, който на практика обяснява и защитава всичко, което разрушава държавност, идентичност, пол, култура, религия и възпитание“, допълни Каракачанов. „Истината е, че Унгария, Австрия и Чехия категорично казаха, че няма да го подпишат. Съединените американски щати казаха, че няма да го подпишат. Полша и Хърватска буквално до вчера намерението им беше да не го подписват", коментира той. На въпрос дали крачката назад на ГЕРБ е заради ВМРО, Каракачанов заяви, че в края на краищата те са партньори и са имали няколко разговора с премиера и с външния министър. Изложили са текстовете в Глобалния пакт за миграция, които ги притесняват. "Аз ще ви задам въпроса защо е необходимо да има подобен Глобален пакт за миграция като има Конвенция за бежанците в ООН, приета 1961 година? Според нея всеки едни бежанец, който бяга от война или е преследван по някакви причини, идва на границата на съответната държава заедно с личните си документи и търси политическо убежище. Забележете какво има в този Глобален пакт – първо там се изричат неща, които на практика подсказват за какво става дума. Миграцията, цитирам този проектодокумент, води до просперитет и иновации. Тук възникват много въпроси – ако страната, към която се стреми този мигрант не го приеме, какво правим? Знаете ли какъв текст има вътре – държавата, която го приеме е длъжна, ако той няма документи за самоличност, да му издаде. Идват, да кажем, 100 хиляди афганистанци и ние сме длъжни да им издадем документи за самоличност. Утре някоя от европейските държи, към които те се стремят, кажат, че не ги приемат, тези хора си остават наши. За какво? Аз съм на категоричната позиция, че не трябва да се приема подобно нещо, защото ако искаме да помагаме на бежанци, хора, страдащи от войната или от някакво политическо насилие, си има начини – по Конвенцията за бежанците“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Има теми, по които външният министър Екатерина Захариева търпи критики

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Има теми, по които външният министър Екатерина Захариева търпи критики

15 Ноември 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Бих насочил погледа си към външния министър Екатерина Захариева, защото там има няколко теми, по които тя търпи критики. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров в отговор на въпрос, ако има рокади в кабинета, кои са министрите за смяна, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тя е млад човек, може да седне да си поговорим. Да ѝ кажа как вървят нещата в света. Имам чувството, че изпуска някои тенденции“, посочи той. „По отношение на пакта за мигрантите виждам, че има завой. На Коалиционния съвет казваме, че пактът не трябва да се подкрепя и премиерът се съгласява с това. Изведнъж във външна комисия се говори нещо друго. Това е лош знак към хората и външните ни партньори“, заяви Волен Сидеров. „По някои теми трябва да поговорим с Екатерина Захариева. Надявам се да вникне в тях. Да погледне по-балансирано на геополитическите тенденции в света, които отиват към повече консерватизъм и традиционни ценности, по-малко неолиберализъм и глобализъм“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Богданов, „Обединени патриоти“: Ако се присъединим към пакта на ООН, рискуваме България да бъде „наводнена“ от мигранти

Красимир Богданов, „Обединени патриоти“: Ако се присъединим към пакта на ООН, рискуваме България да бъде „наводнена“ от мигранти

15 Ноември 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. Нито икономически, нито политически можем да си позволим такъв риск. Рискуваме България да бъде „наводнена“ от мигранти, ако се присъединим към пакта. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на „Обединени патриоти“ Красимир Богданов за позицията на България по пакта за миграция на ООН, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Пактът създава условия за откриване на коридори и постоянни трасета, през които да преминават мигранти. Поражда задължения, които биха навредили и на социалната система на България“, обяви той. „Позицията на правителството е съгласувана на Коалиционен съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ - на срещата в Мароко България няма да подкрепи Глобалния пакт за миграция на ООН“, заяви Красимир Богданов. „Дори и пактът да бъде гласуван от други страни на срещата в Мароко, България остава извън пакта“, допълни той. „Ние се намираме в един от най-невралгичните региони в света. Заедно с Гърция и Кипър сме подложени на най-сериозен мигрантски натиск“, каза още депутатът от ПГ на „Обединени патриоти“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Все още не е ясна окончателната позиция на България за пакта за миграция на ООН (ОБЗОР)

Все още не е ясна окончателната позиция на България за пакта за миграция на ООН (ОБЗОР)

14 Ноември 2018 | 21:43 | Агенция "Фокус"
София. Основен въпрос от няколко дни е позицията на България по Глобалния пакт за безопасна, организирана и законна миграция на ООН. Пактът ще бъде разгледан на 10 и 11 декември в Маракеш, като до 1 декември всяка държава трябва да има националната позиция. На 9 ноември първи повдигнаха темата от БСП, които настояха за дебат. От ГЕРБ обещаха разискване да има. На 12 ноември Коалиционният съвет взе решение България да не се присъединява към пакта за миграцията на ООН. Темата беше дискутирана на съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност и обществен ред. „Никой никога не е принуждавал България да се присъединява към пакта за миграция на ООН“, заяви външният министър Екатерина Захариева. Тя обясни, че пактът е декларация, не конвенция затова всяка страна има свободата да прилага националното си законодателство. Министър Захариева уточни, че ако решим да се присъединим към пакта за миграция на ООН, можем да кажем кое считаме за приоритетно за България. Екатерина Захариева обърна внимание, че всички останали страни, външни граници на ЕС, са подкрепили пакта. „Ако се присъединим към пакта на ООН, ще разполагаме с допълнителни доводи да изискваме информация от страни, източници на мигранти“, обяви вътрешният министър Младен Маринов. Той коментира, че пактът не променя с нищо задълженията на България като външна граница на ЕС и няма да промени прилагането на стриктна политика спрямо нелегалната миграция. От ГЕРБ заявиха, че декларацията на БСП в парламента за пакта е показала двойното им лице. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че евродепутатите от БСП са гласували за пакта, а са казали обратното. Той уточни, че Коалиционният съвет е излязъл с позиция за пакта за миграцията с цел да не спекулира БСП със страховете на хората. „Различното гласуване в европейския и в българския парламент е обичайна практика. Това се отнася и до ПГ на ГЕРБ“, отговори депутатът от БСП Валери Жаблянов. От БСП обявиха, че няма необходимост през декември България да подкрепя пакта. Според левицата, ако не е била декларацията им, дискусия за пакта е нямало да има. От „Обединени патриоти“ са против присъединяването ни към пакта за миграция на ООН. От ДПС го подкрепят.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „Обединени патриоти“ е против България да подписва пакта за миграция на ООН

ПГ на „Обединени патриоти“ е против България да подписва пакта за миграция на ООН

14 Ноември 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. Категорично против сме България да подписва пакта за миграция на ООН. Това каза секретарят на ПГ на „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов на съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всеки такъв документ ще доведе до това да се променят приоритетите на всички страни членки на ЕС“, посочи той. „Това не е полезно за България и за ЕС“, заяви Юлиан Ангелов. „Същата беше позицията ни за Истанбулската конвенция. За момента правителството защитава националния интерес, за което ги поздравявам“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Ако се присъединим към пакта на ООН ще разполагаме с допълнителни доводи да изискваме информация от страни, източници на мигранти

Министър Младен Маринов: Ако се присъединим към пакта на ООН ще разполагаме с допълнителни доводи да изискваме информация от страни, източници на мигранти

14 Ноември 2018 | 15:01 | Агенция "Фокус"
София. Ако България се присъедини към пакта за миграция на ООН, ще разполага с допълнителни доводи да изисква сътрудничество от държави, които са източници на мигранти. Това каза вътрешният министър Младен Маринов на съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Пактът за миграция на ООН не променя с нищо задълженията на България като външна граница на ЕС“, посочи той и допълни, че България и сега развива ефективно сътрудничество с други страни. „Пактът няма да промени прилагането на стриктна политика спрямо нелегалната миграция“, заяви Младен Маринов. „От началото на годината има над 30 случая, при които по наш сигнал, са задържани над 250 лица на гръцка и турска територия“, обясни вътрешният министър. „От началото на годината 131 са досъдебните производства за случаи на каналджийство“, каза още Младен Маринов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Ако решим да се присъединим към пакта за миграция на ООН, можем да кажем кое считаме за приоритетно за България

Министър Екатерина Захариева: Ако решим да се присъединим към пакта за миграция на ООН, можем да кажем кое считаме за приоритетно за България

14 Ноември 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. Ако решим да се присъединим към пакта за миграция на ООН, можем да кажем кое считаме за приоритетно за България. Бихме могли да кажем, че не се присъединяваме към друго. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева на съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По всяко време една държава може да реши да се присъедини или не“, обясни тя. „Не мисля, че може да се преструваме, че проблемите на миграция са извън България“, коментира Екатерина Захариева. „България е външна граница на ЕС, към който се стремят мигранти от различни страни“, посочи тя. „Само две държави от ЕС са взели окончателно решение да не се присъединяват към пакта. Всички външни граници са заявили намерението си да се присъединят“, каза още външният министър.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ръководствата на МВР, МВР и МТСП ще информират депутатите от две парламентарни комисии за българската позиция за присъединяване към Глобалния пакт за миграцията на ООН

Ръководствата на МВР, МВР и МТСП ще информират депутатите от две парламентарни комисии за българската позиция за присъединяване към Глобалния пакт за миграцията на ООН

14 Ноември 2018 | 07:58 | Агенция "Фокус"
София. Ръководствата на Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и Министерството на труда и социалната политика ще информират депутатите от две парламентарни комисии за българската позиция за присъединяване към Глобалния пакт за миграцията на ООН. Това ще стане на съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна политика и обществен ред, което ще се проведе в зала 3 в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I“ № 1. Коалиционният съвет взе решение България да не се присъединява към глобалния пакт за миграцията на ООН.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Цветанов обърка световния и европейския ред – управляващите да се разберат помежду си, защото имат проблеми с хората

Корнелия Нинова, БСП: Цветанов обърка световния и европейския ред – управляващите да се разберат помежду си, защото имат проблеми с хората

13 Ноември 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. Цветан Цветанов обърка световния и европейския ред – управляващите да се разберат помежду си, защото имат проблеми с хората на улицата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Пактът за миграция не се е гласувал в Брюксел от ЕП, а се гласува в Ню Йорк и там е гласувал представителят на българското правителство и не евродепутатите на БСП са гласували за пакта на миграция в Брюксел, просто защото той не се гласува там. Едно е Брюксел, едно е Ню Йорк“, каза Нинова. Тя посочи, че Цветанов си е позволил да оспори конституционния ред в държавата и устоите й. „Каза, че при служебен кабинет се управлява еднолично и непрозрачно. Служебният кабинет е разписан в Конституцията на страната. Неговите думи са де факто оспорване на установения конституционен ред“, допълни още Нинова.
Според нея Цветанов се е прехвърлил и на местната власт как БСП са подтикнали своите кметове и те стоят зад протестите в страната. „Много интересно как кметовете ни от Асеновград, от Брегово, от Тунджа, Гоце Делчев, Арчар и Хърлец организираха протестите във Варна, София и Пловдив. Защо са им тогава Фандъкова, Николов, Портних – да си ги оттеглят, след като ние можем с кметовете от Хърлец и от Изворище да направим протестите, каквито ги видяхте в големите градове на страната – благодаря, сериозно признание за нашата сила и на нашите кметове. Да се вземат в ръце в тази ситуация, разбираме, че имат тежки проблеми. С патриотите проблеми и разправии, вътре помежду им проблеми и разправии. Менда Стоянова вкарва един закон, Бойко Борисов го изкарва. Екатерина Захариева каза, че подкрепя пакта за миграция, Бойко Борисов казва, че не подкрепя“, каза Нинова и препоръча на управляващите да не прехвърлят отговорностите там, където ги няма.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Гласуването по пакта за миграция в Eвропарламента ще се проведе най-вероятно през декември

Евродепутатът Петър Курумбашев: Гласуването по пакта за миграция в Eвропарламента ще се проведе най-вероятно през декември

13 Ноември 2018 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. Гласуването по пакта за миграция в Eвропарламента ще се проведе най-вероятно през декември - Цветан Цветанов първо да пооправи нещата в България, вместо да следи процесите в ООН. Това каза за Агенция „Фокус“ евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Петър Курумбашев във връзка с думите на Цветан Цветанов, че социалистите са подкрепили в Eвропарламента пакта за миграция на ООН. „Той много се е объркал, защото няма как да подкрепим нещо в Европейския парламент, което се обсъжда днес. Г-н Цветанов трябва да се запознае и с процедурите в Европейския парламент, а именно, че първо има обсъждане, а след това има гласуване. Въпросът ми към него е как сме гласували нещо, което днес ще обсъждаме?“, попита Курумбашев.
По думите му по всяка вероятност гласуването по пакта ще се проведе през декември. „Вместо да следи процесите в ООН, да проследи тези във Велико Търново, във Варна, в Благоевград и тези с майките на деца с увреждания и да пооправи нещата в България“, допълни Курумбашев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Решението да не се регистрираме е на цялата ни парламентарна група

Георги Свиленски, БСП: Решението да не се регистрираме е на цялата ни парламентарна група

13 Ноември 2018 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България”, на свое общо събрание и с гласуване, взе решение да не се регистрира в Народното събрание. Решението не е еднолично на Корнелия Нинова. На г-н Цветанов му се иска в групата ни да има разцепление, но такова няма. Това заявява зам.-председателят на парламентарната група на левицата Георги Свиленски по повод твърденията на Цветан Цветанов от тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. „Той излъга, че нашите евродепутати са гласували Пакта за миграция. Това е акт на ООН, а не на Европейския парламент. Той се гласува от държавите членки на ООН, а не от евродепутати. По указания на правителството на Борисов, представителят на България го е подкрепил, а външният ви министър Захариева заяви, че той е полезен за националния интерес на България”, казва още Свиленски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): И България няма да подпише Глобалния пакт за миграция на ООН

„МКД“ (Македония): И България няма да подпише Глобалния пакт за миграция на ООН

12 Ноември 2018 | 21:47 | Агенция "Фокус"
София. И България няма да подпише Глобалния пакт за миграция на ООН, пише македонското електронно издание “МКД“.
Глобалния пакт за миграцията на ООН е одобрен през юли от всички държави-членки на ООН, с изключение на САЩ, които се оттеглиха миналата година. Той е подготвен на фона на най-големия приток на мигранти в Европа след Втората световна война.
Въпреки това, десните правителства в Унгария и Австрия обявиха, че няма да потвърдят финалния документ на церемонията в мароканския град Маракеш през декември, поради опасения, че той ще изтрие разлика между легалната и нелегалната миграция. Полша, Чешката република, а сега и България също нямат намерение да потвърдят декларацията от Маракеш.
"Позицията на българското правителство е да не се присъедини към Глобалния пакт за миграция на ООН", заяви заместник-председателят на управляващата дясноцентристка партия ГЕРБ Цветан Цветанов след среща на ръководителите на коалицията, предаде Reuters, цитиран от "МКД".
Антиимигрантските коалиционни партньори на ГЕРБ, Обединени патриоти са силно против Маракешката декларация и твърдят, че тя застрашава националните интереси.
Българският парламент ще обсъди документа в сряда.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: България стана поредната страна, отказала да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията

FAZ: България стана поредната страна, отказала да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията

12 Ноември 2018 | 19:33 | Агенция "Фокус"
София. След САЩ, Унгария, Австралия и Австрия България също отказа да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията, отбелязват в редакцията на германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Изданието привежда позицията на официална София за договора, съгласно която той „заплашва националните интереси на България“.
Пактът бе договорен през 2016 г. от 193 страни-членки на ООН. Документът трябва да помогне за по-доброто управление на мигрантските потоци, припомня вестникът.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Джамбазки, ВМРО: Решението да не се присъединяваме към пакта за миграцията на ООН е изключително добро за България

Ангел Джамбазки, ВМРО: Решението да не се присъединяваме към пакта за миграцията на ООН е изключително добро за България

12 Ноември 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Искам да изразя своето огромно задоволство от решението на Коалиционния съвет България да не се присъединява към глобалния пакт за миграция на ООН. Това каза Ангел Джамбазки, евродепутат и заместник-председател на ВМРО, на брифинг в Министерски съвет след заседание на Коалиционния съвет, предаде репортер наАгенция „Фокус“. „Този документ би бил застрашаващ за националния ни интерес и днешното решение е изключително добро за България. Ще се постараем в дебата в сряда да запознаем и подготвим и двете групи - на ГЕРБ и „Обединение патриоти“, с всички документи, които сме извадили и превели, с текстовете, които нас ни притесняват и са заплаха за българския интерес. Но решението на Коалиционния съвет е България да се присъединява и това е добра новина“, коментира още той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Коалиционният съвет взе решение България да не се присъединява към глобалния пакт за миграцията на ООН

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Коалиционният съвет взе решение България да не се присъединява към глобалния пакт за миграцията на ООН

12 Ноември 2018 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. Коалиционният съвет взе решение България да не се присъединява към глобалния пакт за миграцията на ООН. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов след заседание на Коалиционния съвет на управляващите в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днешният повод за Коалиционен съвет са рутинните срещи, които правим всяка седмица, обсъждането на актуалните теми в държавата и решенията, които трябва да бъдат взети от Съвета и да бъдат спуснати към парламентарните групи и управлението като цяло“, уточни Цветанов. По думите му една от темите е била глобалният пакт за миграцията на ООН. „За тази сряда е предвидено да има дебат в парламента и съвместни заседания на вътрешните и външна комисии, заедно с МВР, МВнР и МТСП. Това, което имаме като решение днес на Коалиционен съвет, е позицията на българското правителство да е не се присъединяваме към глобалния пакт за миграцията на ООН. Смятаме, че това е правилното решение към настоящия момент“, заяви още Цветанов.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ако Корнелия Нинова и БСП бяха в парламента, щяха да разберат, че дебатът за пакта на ООН за миграцията предстои

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ако Корнелия Нинова и БСП бяха в парламента, щяха да разберат, че дебатът за пакта на ООН за миграцията предстои

10 Ноември 2018 | 12:18 | Агенция "Фокус"
София. Ако Корнелия Нинова и нейната група бяха в парламента и участваха активно, щяха да разберат, че дебатът за пакта на ООН за миграцията е насрочен за сряда между вътрешната и външната комисия, за да коментираме позицията на правителството, която още не е изградена. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов за пакта на ООН за миграцията след научна конференция на тема: „Проекции на комунистическия тоталитаризъм в България в периода 1944-1989 г.“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме интерес от силни политики, свързани с миграцията. Предстои дебатът в парламента“, заяви той. „Защо президентът в обръщението си за 10 ноември не каза нищо за пакта за миграция на ООН“, попита Цветан Цветанов. „Вчера видяхме, че Корнелия Нинова говореше по темата, но не даде пояснения защо, когато се водеше дебатът в ЕП и имаше гласуване, от ПЕС подкрепиха пакта за миграцията“, коментира той. „В пакта има много ясно послание - не е правнообвързащ за нито една държава. Всяка трябва да го изпълнява съгласно националното си законодателство, спазвайки международното право. България го е направила по брилянтен начин“, заяви Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Питам Корнелия Нинова какво ѝ е отношението към евродепутатите от БСП, които подкрепиха пакта на ООН за миграцията

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Питам Корнелия Нинова какво ѝ е отношението към евродепутатите от БСП, които подкрепиха пакта на ООН за миграцията

10 Ноември 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София. Вчера нещо предизвика голяма емоция от незнанието, от прикриването на истината от Корнелия Нинова с декларацията за пакта на ООН за миграцията. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов във връзка с обръщението на президента Румен Радев към нацията по повод 10 ноември в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. „В този документ се постигна съгласие, защото няма правна обвързаност към държавите, които подкрепят този пакт. Това означава, че всъщност всяка една държава ще може да взима своето решение. Този дебат се водеше и в Европейския парламент. Искам да попитам Корнелия Нинова какво ѝ е отношението за евродепутатите от БСП, които са част от ПЕС. И Сергей Станишев, и Курумбашев, и Пирински подкрепиха този пакт с гласовете си в ЕП. Гласуването в Мароко ще бъде на 10 декември. БСП, отсъствайки от парламента загубват парламентаризма и това, което имаме като възможност ние да инициираме“, коментира Цветанов.
По думите му ролята и ангажимента на управляващото мнозинство е да подсигури кворума. „Провел съм необходимите разговори с всички, които могат да участват във формирането му. Всички казват, че стабилността на държавата е по-важна от политическото его, което можеш да изразиш в публичното пространство. Чест прави на „Воля“, че въпреки че не подкрепиха бюджета, те участват в парламентарния дебат“, каза още Цветан Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова към Екатерина Захариева: Кой ви упълномощи да заявите публично, че България подкрепя Глобалния пакт за миграция на ООН

Корнелия Нинова към Екатерина Захариева: Кой ви упълномощи да заявите публично, че България подкрепя Глобалния пакт за миграция на ООН

9 Ноември 2018 | 22:33 | Агенция "Фокус"
София. Кой ви упълномощи да заявите публично, че България подкрепя Глобалния пакт за миграция на ООН, който ще бъде подписан през декември. Това попита лидерът на БСП Корнелия Нинова вицепремиера Екатерина Захариева в предаването „Панорама“ по БНТ във връзка с Глобалния пакт за безопасна, организирана и законна миграция на ООН и позицията на България по него.„След като правителството няма решение и тепърва ще се взема, кой Ви упълномощи на 29 октомври 2018 г. да заявите публично: „България подкрепя Глобалния пакт за миграция на ООН, който ще бъде подписан през декември“ - само след месец, нямате много време за становище. И Външно министерство изразявате позиция „България подкрепя окончателния вариант на проекта, в който са отразени въпроси от първостепенно значение за страната ни“. Ако няма решение нито на правителство, нито на парламент, кой ви даде право като външен министър да правите това изявление?“, попита Нинова.
„Отговаря ли на българския национален интерес, когато имаме нелегална миграция и един човек е дошъл по този начин, да сме задължени да приемаме цялото му семейство. Ето тук го пише - в Пакта за миграция на ООН“, попита още Нинова.
„По същия начин подписахте Истанбулската конвенция - без решение на Министерския съвет, без обсъждане в парламента. И днес си позволихте да лъжете от трибуната на парламента, че заради България цяла Европа няма да прилага Истанбулската конвенция. Заради Българската конституция, вие сте вицепремиер - Българската конституция казва, че Истанбулската конвенция е противоконституционна“, заяви още лидерът на БСП.
В отговор вицепремиерът Захариева заяви, че работата по пакта е започнала още през 2016 г. в ООН. „Отново се случва абсолютно същото, което се случва винаги, но методите са измислени от техните учители - всявай страх и фалшиви новини в обществото“, заяви Захариева. Тя добави, че на 1 ноември Съветът по европейски въпроси към ЕС е взел решение ,че България ще възражи в ЕС ратифицирането на Истанбулската конвенция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Целта на пакта за миграцията на ООН е да спре незаконната миграция и президентът Радев е първият български политик, който го подкрепи

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Целта на пакта за миграцията на ООН е да спре незаконната миграция и президентът Радев е първият български политик, който го подкрепи

9 Ноември 2018 | 21:43 | Агенция "Фокус"
София. Целта на пакта за миграцията на ООН е да спре незаконната миграция и президентът Радев е първият български политик, който го подкрепи. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Панорама“ по БНТ във връзка с Глобалния пакт за безопасна, организирана и законна миграция на ООН и позицията на България по него. „България не е взела такова решение. Всъщност първият български политик, който публично подкрепи този пакт, беше президентът Радев в речта си пред ООН. Така или иначе този пакт, който не е задължителен документ - подчертавам, който все още не е приет и по който България все още не е изработила своето становище и позиция. Тепърва ще се присъединяват към него - той нито е конвенция, нито ще се ратифицира, нито ще се приема. Не става въпрос за узаконяване на незаконната миграция, както отново се, опитва да се подведе обществото. Експертите от три министерства работят, две години и половина се работи по този пакт, имало е възможност да се изразява становище, все още има. Целта на този пакт е точно обратната - да се спре незаконната миграция и да се вземат 23 мерки - всяка от държавите, която реши да се присъедини на доброволен принцип“, заяви Захариева.
Тя отбеляза, че целта на България е опазването на външните граници и спирането на трафика на хора.
България за съжаление все още е източник на мигранти, не малко българи са мигранти по света. Така че когато говорим за социални права на законната миграция, България има интерес от това българските граждани да се третират по равен начин, добави вицепремиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Позицията на България по пакта на ООН за миграцията скара управляващи и опозиция (ОБЗОР)

Позицията на България по пакта на ООН за миграцията скара управляващи и опозиция (ОБЗОР)

9 Ноември 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
София. Глобалният пакт за безопасна, организирана и законна миграция на ООН и позицията на България по него се превърна в поредната тема, която нажежи отношенията между управляващи и опозиция по време на петъчния парламентарен контрол. Пактът ще бъде разгледан на 10 и 11 декември в Маракеш, като до 1 декември всяка държава трябва да вземе решение за националната си позиция.
В декларация от името на парламентарната група на „БСП за България“ председателят на партията Корнелия Нинова заяви, че иска дебат по темата и „премиерът Бойко Борисов да обясни кога и кой реши да присъедини България към пакта“. „Става дума за документ, който стимулира по-голяма миграция и класифицира същата като добро и неизбежно явление. Нещо повече, решението оттук до мигрантските въпроси се свежда в това нелегалната миграция да се трансформира в легална такава“, заяви Нинова. Тя посочи, че Австрия, която председателства Съвета на ЕС в момента, на заседание на своя Министерски съвет е решила да отхвърли този пакт, като същите мнения изразяват и Унгария, Полша и други държави. „САЩ се оттеглят от пакта. Навсякъде в Европа тази тема се обсъжда, но както обикновено в България – не. Някой знае ли с какво решение на кой орган Борисов присъединява България към този пакт? Министерски съвет – не. Парламент – още по-малко. Къде и кой взе решение България да се присъедини?“, попита Нинова. Тя подчерта, че става въпрос не за бежанци от войни, а за мигранти. „Не може да вкарвате България в това без да има обсъждане, обществено мнение, парламент, Министерски съвет, институции. Единствената следа, че нещо ще се случва е увеличението на Бюджет 2019 г. за парите за миграция“, коментира лидерът на БСП.
От своя страна народният представител от ГЕРБ Христо Гаджев коментира, че единственото вярно в декларацията на левицата е, че този пакт ще се разглежда през декември. Той посочи, че все още не е взето решение за национална българска позиция и на 14 ноември предстои да се проведе дебат, в който Гаджев покани за участие и опозицията. „Следващата сряда Комисията по външна политика и Комисията по вътрешен ред и сигурност ще проведат дебат с ресорните министерства, които са участвали в преговорния процес – МВР, МВнР и Министерството на труда и социалната политика, на съвместно заседание, за да се обсъди българската позиция. Съобразно това обсъждане и съобразно документите, които ще бъдат предоставени на Народното събрание, то ще излезе със своя позиция“, каза още Гаджев. Той обясни още, че дори и пактът да бъде приет, той не е правово обвързващ и всяка държава може да продължи да следва своята мигрантска политика.
За да вземат участие по темата, в парламента дойдоха и тримата министри, които участват в преговорния процес. Министърът на външните работи Екатерина Захариева коментира, че за пореден път от БСП се опитват да отклоняват вниманието от собствените си проблеми и да всяват неоснователни страхове у хората, подвеждайки ги с информацията, че България се е присъединила към пакта. „Българската позиция по отношение на миграцията е ясна и тя многократно е повтаряна – спиране на незаконната миграция, опазване на външните граници и връщане веднага на незаконните мигранти. Също така обща борба с трафикантите. И никаква друга позиция България няма и не може да има нито в този пакт, нито в който и да е друг документ“, обясни Захариева и посочи, че няма как България да вземе решение да се присъедини или не без дебат в парламента. „Така че нека да спят спокойно колегите от БСП, не сме взели решение. Могат да участват в дебата“, каза още тя.
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов се присъедини към тезата на Захариева, че не трябва да се спекулира със страховете на българските граждани. „По отношение на политиката за миграция в момента България прилага ефективни мерки, които се одобряват от ЕС – както по политиката за връщане, така и за опазване на границата. Така че ние ще продължим да прилагаме мерките по тази политика и да отстояваме интересите на България като страна-членка на ЕС и като държава, която се намира на първа линия“, каза още Маринов и посочи, че трите министерства, които работят във връзка с пакта, защитават интереса на българските граждани.
От своя страна, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обясни, че министерството участва в анализа на този пакт, който има отношение относно трудовата миграция. „Политиката ни е да изпълняваме политиките на ЕС в това отношение“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Марков, ГЕРБ: На Европа е необходим пакт срещу, а не за емиграцията

Георги Марков, ГЕРБ: На Европа е необходим пакт срещу, а не за емиграцията

9 Ноември 2018 | 19:36 | Агенция "Фокус"
София. На Европа е необходим пакт срещу, а не за емиграцията. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ народният представител от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков. Той обясни, че проблемите с Глобалния пакт за емиграция са два. „Единият е чисто конституционен. Той е, че в парламентарна държава, каквато е България, няма как, което и да е правителство, под някаква форма да подпише и да даде гласа си в Маракеш без парламента да е дал мандат, тъй като този пакт има претенции за глобален, решаващ глобални световни проблеми, в които България да участва. От друга страна той засяга суверенитета на страната. Проблемите идват от това, че този пакт е „за“ миграцията с уводни думи, че я смята за глобален феномен, източник на просперитет и развитие“ каза той. Според Георги Марков България не трябва да се присъединява към този пакт. По думите му в българския парламент трябва да има дебат, на който да се реши дали трябва да рискуваме националния си суверенитет. На фона на жертвите, които Европа даде заради политиката си да приема мигранти, е цинично да се вярва, че миграцията води до просперитет и ще е тази, която до 2030 г. ще гарантира икономическото развитие на Европа, каза още той.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: По отношение на политиката за миграция в момента България прилага ефективни мерки, които се одобряват от ЕС

Министър Младен Маринов: По отношение на политиката за миграция в момента България прилага ефективни мерки, които се одобряват от ЕС

9 Ноември 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
София. По отношение на политиката за миграция в момента България прилага ефективни мерки, които се одобряват от ЕС. Това каза на брифинг в Народното събрание министърът на вътрешните работи Младен Маринов по повод пакта на ООН за миграцията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„По отношение на политиката за миграция в момента България прилага ефективни мерки, които се одобряват от ЕС – както по политиката за връщане, така и за опазване на границата. Така че ние ще продължим да прилагаме мерките по тази политика и да отстояваме интересите на България като страна-членка на ЕС и като държава, която се намира на първа линия“, каза още Маринов и посочи, че не трябва да се спекулира със страховете на българските граждани. Той обясни, че трите министерства, които работят във връзка с пакта, защитават интереса на българските граждани.
От своя страна, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обясни, че министерството участва в анализа на този пакт, който има отношение относно трудовата миграция. „Политиката ни е да изпълняваме политиките на ЕС в това отношение“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: БСП се опитват да всяват неоснователни страхове у хората, подвеждайки ги с това, че България се е присъединила към пакта на ООН за миграцията

Министър Екатерина Захариева: БСП се опитват да всяват неоснователни страхове у хората, подвеждайки ги с това, че България се е присъединила към пакта на ООН за миграцията

9 Ноември 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. За пореден път от БСП се опитват да отклоняват вниманието от собствените си проблеми и да всяват неоснователни страхове в хората, подвеждайки ги с информацията, че България се е присъединила към пакта на ООН за миграцията. Това каза на брифинг в Народното събрание министърът на външните работи Екатерина Захариева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Няма решение на България за присъединяване или не към него. Дебатът за този пакт започва през 2016 г. и оттогава той се води с експерти. Българската позиция по отношение на миграцията е ясна и тя многократно е повтаряна – спиране на незаконната миграция, опазване на външните граници и връщане веднага на незаконните мигранти. Също така обща борба с трафикантите. И никаква друга позиция България няма и не може да има нито в този пакт, нито в който и да е друг документ“, каза още Захариева и посочи, че няма как България да вземе решение да се присъедини или не без дебат в парламента. „Така че нека да спят спокойно колегите от БСП, не сме взели решение. Могат да участват в дебата“, каза още Захариева.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Гаджев, ГЕРБ: Съдържанието на пакта на ООН за миграцията се покрива с досегашните политики на България, инициираме дебат по позицията на страната на 14 ноември

Христо Гаджев, ГЕРБ: Съдържанието на пакта на ООН за миграцията се покрива с досегашните политики на България, инициираме дебат по позицията на страната на 14 ноември

9 Ноември 2018 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Съдържанието на пакта на ООН за миграцията се покрива с досегашните политики на България, инициираме дебат по позицията на страната на 14 ноември. Това каза от трибуната на Народното събрание депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев в декларация от името на парламентарната група, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Взимам думата, за да оспоря единственото вярно твърдение, което беше от декларацията на председателят на БСП Корнелия Нинова, че на 10 и 11 декември в Маракеш ще бъде разглеждан този пакт за мигранти. Това е диалог по темата и няма решение още на Министерски съвет. Затова искам да помоля колегите народни представители да следят малко и програмата на Народното събрание, защото точно следващата сряда Комисията по външна политика и Комисията по вътрешен ред и сигурност ще проведат дебат с ресорните министерства, които са участвали в преговорния процес – МВР, МВнР и Министерството на труда и социалната политика, на съвместно заседание, за да се обсъди българската позиция. Съобразно това обсъждане и съобразно документите, които ще бъдат предоставени на Народното събрание, то ще излезе със своя позиция“, каза още Гаджев.
Той посочи, че Министерски съвет до 1 декември трябва да вземе решение за състава на българската делегация в Маракеш и за българската позиция. „Участие могат да вземат и представители и на президентската институция, на министър-председателя и на министъра на външните работи и по този начин България да изрази своята позиция. Ролята на парламента ще бъде чута в тази позиция. Точно затова на 14 ноември правим дебат по темата, така че се надявам БСП да участват в него, за да може да намерим консенсус“, каза още Гаджев.
Депутатът посочи, че предстои да бъде взето решение дали България да подкрепи въпросния документ още не е взето. „И даже и да бъде подкрепен въпросният пакт, той не е правово обвързващ. След евентуалното приемане в Маракеш на този факт следва да се продължи с позиция на ООН, която тепърва трябва да се изготви. Самото съдържание на този документ в голяма част се покрива в досегашните политики по миграция на България. В него излишно е написано, че всяка държава-членка може сама да определя миграционната си политика. Т.е. всяка държава, която го е подкрепила, може да си запази миграционната политика. Така че елате на дискусията, бъдете веднъж конструктивни, за да можем да излезем с национална позиция“, каза той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Искаме дебат и премиерът Борисов да обясни кога и кой реши да присъедини България към пакта на ООН за миграцията, който не защитава националния ни интерес

Корнелия Нинова, БСП: Искаме дебат и премиерът Борисов да обясни кога и кой реши да присъедини България към пакта на ООН за миграцията, който не защитава националния ни интерес

9 Ноември 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. Искаме дебат и премиерът Борисов да обясни кога и кой реши да присъедини България към пакта на ООН за миграцията, който не защитава националния ни интерес. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Нинова покрай бюджета и корупционните скандали тази седмица се изпуска един много важен въпрос. „Подписването на пакта за миграция на ООН. Европа и ние като член на ЕС преживяхме много кризи - финансова, икономическа социална, но Европа отслабна и се раздели не толкова от тях, а най-вече от мигрантската криза. Гордостта на Европа, ценността на Европа да се премахват стени се обезличи и започна ново вдигане на такива“, допълни Нинова. „В пакта за миграция, който предстои има и някои добри решения, но както беше и с Истанбулската конвенция зад текстовете срещу домашното насилие, да се прикрие идеята за неопределеност на пола, така и тук. Става дума за документ, който стимулира по-голяма миграция и класифицира същата като добро и неизбежно явление“, посочи Нинова. „Нещо повече, решението оттук до мигрантските въпроси се свежда в това нелегалната миграция да се трансформира в легална такава“, заяви Нинова.
Тя уточни, че вчера е провела среща с посланичката на Австрия в централата на БСП. „Австрия е председател на Съвета на ЕС. Похвално продължиха някои от приоритетите на българското председателство, но по време на тази среща разговаряхме за различните ни позиции по този случай. Австрия, която председателства Европа в момента, на заседание на своя Министерски съвет реши да не подписва пакта и да го отхвърли. Същите мнения изразяват Унгария, Полша и други. САЩ се оттеглят от пакта. Навсякъде в Европа тази тема се обсъжда, но както обикновено в България – не. Някой знае ли с какво решение на кой орган Борисов присъединява България към този пакт? Министерски съвет – не. Парламент – още по-малко. Къде и кой взе решение България да се присъедини?“, попита Нинова.Тя подчерта, че става въпрос не за бежанци от войни, а за мигранти. „Не може да вкарвате България в това без да има обсъждане, обществено мнение, парламент, Министерски съвет, институции. Единствената следа, че нещо ще се случва е увеличението на Бюджет 2019 г. за парите за миграция. Иначе пълно мълчание. Вчера г-н Борисов се бил накарал на ЕНП. Това е неговото политическо семейство и ни е малко странно, защото 10 години г-н Борисов следва сляпо политиката на Меркел и ЕНП“, заяви още Нинова и попита защо пък Борисов да не вземе завой. „Този завой е много остър. Освен това изглежда само на думи“, допълни още лидерът на БСП.
Нинова обърна внимание на алтернативата. По думите й БСП се е осмелила да плува срещу течението две години. „Очевидно пътят на Европа днес е в тази посока, по която ние две години мъчително вървяхме“, допълни още лидерът на БСП. Тя припомни, че партията си е позволила дори да каже „не“ на своето политическо семейство – ПЕС. „Имахме характера да го направим. Днес след две години очевидно и Европа започва да осъзнава, че това е правилната политика. Европа започва да се връща към истинските си ценности. Малко е късно, но по-добре по-късно, отколкото никога“, коментира Нинова.
„Махалото тръгна от едната крайност към абсолютно другата крайност – популизма, анархизма, националистически формации и т.н. Задачата пред разумните български и европейски лидери днес е да спрем махалото, където е интереса на Европа и разума, а той е съюз на равноправни европейски държави, както беше основан“, допълни още лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard: Австрия няма да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията

Der Standard: Австрия няма да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията

31 Октомври 2018 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Виена. Австрия няма да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията, съобщава водещият виенски ежедневник Der Standard.
Правителството във Виена отхвърли договора поради „опасения относно съдържанието му“. Поради тази причина управляващите няма да изпратят свой представител в Маракеш, където през декември 193 страни ще се опитат да постигнат съгласие по въпроса за справяне с миграционните потоци. Правителството на канцлера Себастиан Курц се притеснява, че документът ще доведе до загуба на австрийския суверенитет в миграционната политика и в правото за определяне на критерии за разделение между легалната и нелегалната миграция. Очаква се решението на кабинета във Виена да бъде официално обявено в сряда, 31 октомври.
Договорът не е правно обвързващ. В него трябва да бъдат определени базовите принципи на международните документи за справяне с бежанци и мигранти. Очаква се да бъде приет на конференцията на ООН в мароканския град Маракеш, която ще се проведе на 10 и 11 декември. Той също така трябва да определи правните възможности за миграцията.
Изданието подчертава, че Австрия е четвъртата страна, която се отказва от глобалния пакт. По-рано САЩ, Унгария и Австралия обявиха, че няма да подпишат документа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.