НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Предложихме на БСП да излъчат техни специалисти, с които заедно да уточним методиката за проверка на пътищата

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Предложихме на БСП да излъчат техни специалисти, с които заедно да уточним методиката за проверка на пътищата

12 Декември 2018 | 08:43 | Агенция "Фокус"
София. Това, което сме предложили на БСП е да излъчат техни специалисти, които заедно с нашите да уточнят методиката, по която ще се взимат пробите за проверка на пътищата. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Светослав Глосов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. На въпрос, свързан с това, че опозицията е настоявала да се вземат проби от всички ремонтирани пътища и дали се притеснява от това, Глосов отговори: „Много интересно, че опозицията иска да се направи нещо, което те направиха, когато бяха управляващи. По времето на Орешарски, по искане на това правителство, беше сезирана Европейската комисия, бяха направени проби на всички тези участъци, които отново се цитират. От лаборатория определена от ЕК бяха взети проби от всички тези участъци, 2014 година, няма констатирани нарушения. Ако имаше нарушения, щяха да бъдат санкционирани възложителите, щеше да има финансови корекции, каквито няма. Още повече, че Европейската комисия посочи магистрала "Тракия" като пример за добро управление на европейските пари и качествено изпълнение“, обясни той. Попитан тогава какъв е проблемът да се вземат такива проби, Глосов обясни, че са всъщност са доволни. „Особено за участъка между Чирпан и Стара Загора, който е в най-трагично състояние, въведен в експлоатация 2007 година. Една такава експертиза би ни помогнала да установим каква е причината за лошото качество. Това, което сме предложили на БСП, като вносители на искането, е да излъчат техни специалисти, които заедно с нашите да уточнят методиката, по която ще се взимат пробите“, допълни той. „Всяка лаборатория в ЕС е независима по закон. Прокуратурата взе необходимите проби за различен вид изследвания на пътя, който коментирахме, възложила ги е на чужда лаборатория, която ние не знаем коя е, очакваме да се произнесе“, каза още Глосов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Строители организират мирен протест заради атаките срещу тях (ОБЗОР)

Строители организират мирен протест заради атаките срещу тях (ОБЗОР)

11 Декември 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
София. Камарата на строителите в България (КСБ) организира мирна демонстрация със строителна техника в столицата на 12 декември. Очаква се около 1000 машини да бъдат разположени по протежението на бул. „Цариградско шосе“ от 07.00 часа до 12.00 часa. Ще бъде внесена и подписка в подкрепа на строителния бранш в Народното събрание, а писмо с исканията на строителите ще бъде представено на вниманието на президента и Министерския съвет. Това обяви председателят на Управителния съвет (УС) на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев по време на пресконференция в сградата на браншовата организация. Той уточни, че до момента са събрани около 53 хил. подписа. Инж. Терзиев разясни, че заплануваните действията от страна КСБ идват в отговор на неспиращите атаки срещу тях и натрапването в публичното пространство на невярна и подвеждаща информация, уронваща престижа на българските компании и достойнството на българските строители. Той припомни, че на 16 октомври Камарата излезе с декларация, която бе изпратена до президента, министър-председателя, председателя на НС и парламентарно представените партии. „В нея изразихме нашето безпокойство от атаките срещу бранша и обвиненията за високи цени, безобразно качество на изпълнението, корупционни практики и отклоняване на средства. Тези обвинения се отправят публично и от представители на политически сили, без да са подкрепени от никакви доказателства и се отразяват тежко на авторитета на бранша“, подчерта инж. Терзиев. По думите му ситуацията, в която строителният бранш е поставен, е безпрецедентна и им коста милиони. Според него е много вероятно целта на тези атаки да са дискредитиране или дори ликвидиране на българските компании преди предстоящия старт на големите проекти по европейските програми, като по този начин да бъде предоставен на чужди компании българският строителен сектор. Инж. Терзиев допълни, че Камарата е обезпокоена от безотговорното говорене, защото то може до доведе до спиране на еврофондовете за България, които осигуряват над 80% от заетостта в сектор „Строителство“. „Искаме подобряване на законодателството, касаещо бранша – Закона за устройство на територията и Закона за обществените поръчки, както и въвеждане на отговорност за всеки участник в строително-инвестиционния процес. Трябва да има и политика за подготовка и квалификация на кадрите“, каза председателят на УС на КСБ. Инж. Терзиев отбеляза още, че трябва да се въведе възможност за търсене на отговорност на субектите, които създават и разпространяват невярна информация.
По-късно през деня говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева, която бе сред вносителите на искането в Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите в страната, обяви, че подкрепя българските строители. „Заедно със строителите настояваме за едно и също - да докажем, че пътищата в България отговарят на техническите изисквания и не застрашават ничий живот“, посочи Йончева. „Вярвам, че строителите подкрепят нашите искания за независима експертиза в европейска лаборатория на магистрални участъци, строени и ремонтирани през последните 5 години, какъвто е периодът на устойчивост. Това е начин да изчистим всяко съмнение в професионализма на българския строител. Те заслужават това!“, заявява Елена Йончева. Според нея независимата експертиза на качеството на българските магистрали помага на строителите, които са принудени да работят в обстановка, в която често се констатират редица нередности по цялата верига на инвестиционния процес. „Отговорност за тези нарушения носят не строителите, а мафиотският модел на управление в България“, допълни още Йончева.
„Фокус“ припомня, че:БСП внесе на два пъти искане в Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите в страната. Второто искане дойде в отговор на Камарата на строителите, които настояха за оставките на четиримата депутати от левицата, внесли първото. В началото на ноември Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски поискаха от АПИ независима европейска лаборатория да провери определени участъци от магистралите, които са строени през последните пет години. От Камарата на строителите реагираха като поискаха оставките на четиримата депутати в срок до 18 ноември и дори заплашиха, че ще блокират парламента, за да не ги допускат до работа. Седмица по-късно лично лидерът на БСП Корнелия Нинова внесе второ искане, подписано вече от всички 79 народни представители на левицата, с което je застанаха зад четиримата си колеги. Тогава Нинова коментира, че реакцията на Камарата на строителите е абсурдна за нормална, европейска, правова държава, а работата на бизнеса не е да ограничава конституционни права на народни представители. По-късно Агенция „Пътна инфраструктура“ предложи на БСП да определи пътни експерти, с които да се потърсят решения за експертиза на настилките, а председателят на БСП Корнелия Нинова отговори, че това е опит от страна на АПИ случаят да се „замете“.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Строителният сектор трябва да бъде оставен да работи

Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Строителният сектор трябва да бъде оставен да работи

11 Декември 2018 | 19:46 | Агенция "Фокус"
София. Готвим мирна демонстрация утре. Ще излезем с тежки машини по „Цариградско шосе“, няма да влизаме в града, ще спрем на 11 км до летище София, само за да покажем поведение, че ни има. Това каза изпълнителният директор на Камарата на строителите в България инж. Мирослав Мазнев в предаването „Още от деня“ по БНТ.
„Заявяваме от доста време по различен начин с декларации, че този сектор трябва да бъде оставен да работи, политическата игра не е нашата цел“, отбеляза той.
На въпрос какви са политическите интереси в сектора на строителството и кой има интерес да атакува сектора Мазнев отговори, че политическата игра не е тяхната сцена. „Нашето виждане е там, където свършва политиката и започва реализацията на нашите проекти и реализацията на икономическите искания на страната да върви. В тези наши виждания се намесват хора, преди всичко с обществено влияние, упражняваха се и някои медии, упражняват се и някои специалисти върху наш гръб, за да изградят някакъв имидж“, коментира инж. Мазнев.
Той добави, че от сектора си имат две тези, с които си обясняват атаката срещу тях - някой на гърба на подобна голяма структура иска да изгради политически имидж по нов начин и второ - защото България е една от малкото бивши социалистически страни, в които строителния сектор се запазва в български ръце.
„В момента започва последната фаза на усвояването на средства и са предвидени 12-13 милиарда евро и като кажете тези строители са бандити и крадци, оставям на всеки да прецени кой ще дойде...“, добави изпълнителният директор на Камарата на строителите в България
Имаме проблеми в нашия бранш. Не случайно проведохме срещи с държавната администрация, с политическите партии, с парламентарните групи и говорим в тази насока - трябва да усъвършенстваме законовата база, която стои в основата, върху която изпълняваме нашите дейности. Имаме доста проблеми и тези проблеми пречат на нашата работа, каза още инж. Мазнев.
По повод обвиненията за некачествено строителство той заяви, че няма обща отговорност, има индивидуална и този, който е сбъркал, трябва да понесе своята отговорност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Със строителите настояваме за едно и също- да докажем, че пътищата отговарят на изискванията и не застрашават ничий живот

Елена Йончева, БСП: Със строителите настояваме за едно и също- да докажем, че пътищата отговарят на изискванията и не застрашават ничий живот

11 Декември 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепям българските строители. Заедно със строителите настояваме за едно и също - да докажем, че пътищата в България отговарят на техническите изисквания и не застрашават ничий живот. Това се посочва в съобщение на говорителя на ПГ на БСП Елена Йончева по повод обявения протест на Камарата на строителите, изпратено до медиите. „Вярвам, че строителите подкрепят нашите искания за независима експертиза в европейска лаборатория на магистрални участъци, строени и ремонтирани през последните 5 години, какъвто е периодът на устойчивост. Това е начин да изчистим всяко съмнение в професионализма на българския строител. Те заслужават това!“, заявява Елена Йончева. „Независимата експертиза на качеството на българските магистрали помага на строителите, които са принудени да работят в обстановка, в която често се констатират редица нередности по цялата верига на инвестиционния процес. Отговорност за тези нарушения носят не строителите, а мафиотският модел на управление в България“, пише още Йончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Николай Иванов: Макар и с бавни темпове вървим напред по отношение на безопасността на пътищата

Д-р Николай Иванов: Макар и с бавни темпове вървим напред по отношение на безопасността на пътищата

11 Декември 2018 | 14:54 | Агенция "Фокус"
София. По отношение на безопасността на пътищата вървим макар и с бавни темпове напред. Това каза председателят на УС на Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ (ББАПБ) д-р Николай Иванов на пресконференция на Камарата на строителите в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Несъмнено в последните десетина години се изгради голяма част от магистралната инфраструктура в страната. Ако някъде, търсим проблеми, а ние всички пътуваме и ги виждаме непрекъснато, то те са заради недостатъчното финансиране в последните 15-ина години на поддържането на републиканската и общинска пътна мрежа“, отбеляза той. „Националната пътна мрежа е наша собственост - на всеки един от нас и ако ние не се грижим за собствеността си, не даваме достатъчно средства за нея, тя ще се руши, няма да е комфортна и достатъчно безопасна“, допълни д-р Иванов. „Трафикът в последните 10 години се увеличи близо три пъти“, отчете още той. „По отношение на безопасността на пътищата вървим макар и с бавни темпове напред. Не бива да сме само лоши и черногледи. Българските строители от векове насам са качествени и отговорни хора. На всякъде може да има грешки и черни овце, но това не бива да се очерня целия сектор“, коментира още той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Николай Николов, КСБ: Под 1% от обектите от Националната програма за енергийна ефективност бяха некачествено изпълнени

Инж. Николай Николов, КСБ: Под 1% от обектите от Националната програма за енергийна ефективност бяха некачествено изпълнени

11 Декември 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
София. Под 1% от обектите, изпълнени от Националната програма за енергийна ефективност, са били некачествено изпълнени. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на Камарата на строителите в България и председател на ОП на КСБ – Бургас инж. Николай Николов на пресконференция на Камарата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Националната програма за енергийна ефективност е една наша болка. Каквото и да кажем, тя приключи. Затихващо, но приключи“, заяви инж. Николов. Той отбеляза, че в рамките ѝ са били предвидени за обновление 2 022 обекта в цялата страна. „Около 1 600 вече са завършени, 220 се довършват и за около 220 предстои евентуално да бъдат сключени договори“, уточни той. „За нас това е една много добра социална програма тя съживи нашите градове и квартали. Живнаха районите и средата стана много по-уютна, а обектите по-икономични“, коментира инж. Николов. „В програмата бяха включени над 1000 наши фирми и над 70 000 работници. Лошото беше, че бяха подадени, не без участието на медиите, за около 3% сигнали за некачествено изпълнение и само 20 от тях имаха основание, което е под 1%. Ние направихме нашето изследване – тези 20 бяха изпълнени от непрофесионалисти, от фирми в сивия сектори, които нямаха възможности, някои ги бяха зарязали, но бяха завършени пак от фирми от Камарата“, отчете той. „Има толкова много доволни хора от програма, вашите колеги нито едно предаване не направиха в тази посока. Добрата новина не е новина“, обърна се инж. Николов към представителите на медиите. „Програмата свърши. В момента Франция започва 40 000 обекта. Познайте къде ще отидат нашите работници. Това е другата болка – няма как да ги върнем, създадени готови екипи. С човешкия фактор при нас положението е ужасно - една бригадата като изчезне, на нейно място няма друга. Тази битка, която са започнали срещу нас, ако така продължи и с тези ниски цени, може би скоро няма да има кой да строи и кого да критикуват“, коментира още инж. Николов.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Илиян Терзиев, КСБ: Малките компании са тези, които имат нужда от подкрепа

Инж. Илиян Терзиев, КСБ: Малките компании са тези, които имат нужда от подкрепа

11 Декември 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
София. Малките компании имат нужда от подкрепа, а не големите. Големите компании ще се оправят сами. Това каза на пресконференция председателят на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев в отговор на критиките към Камарата, че се е превърнала в защитник единствено на големите компании в бранша, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Без така наречените „малки компании“ при нас няма как да се случи, каквото и да било. Ако си мислите, че има голяма компания, която може да направи всичко на даден обект, това е абсурдно. Няма вариант, по който да се случи това“, коментира той.
Като пример, който не е добре организиран в строителния процес у нас, той даде изискването според Закона за обществените поръчки да се декларира в началото на проект, който изисква 4 годишен период, с коя компания ще работиш след 3 години и половина. „Представете си, че 10 фирми участват с 10 подизпълнителя и те са различни като възможности, знания и умения. Защо ще ме караш да го обявявам и след това да правим хиляди лупинги, за да ги махна. Ако можеш от тези подизпълнители да вземаш най-добрия – това е конкуренцията. До скоро в ЗОП това бе абсолютно невъзможно, но мисля, че се преборихме“, поясни инж. Терзиев.
„Аз мога да кажа за себе си – при мен над 70% от строително-монтажните работи, които изпълнявам, се изпълняват от така наречения „подизпълнител“ или малки фирми, но които са много добри в своята област. Това е целта на мероприятието – фирма от 4 или 7 човека, но да са добри в това, което правят. За мен те имат нужда от подкрепа“, посочи той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Илиян Терзиев, КСБ: Искаме промени в Закона за обществените поръчки и Закона за устройството на територията

Инж. Илиян Терзиев, КСБ: Искаме промени в Закона за обществените поръчки и Закона за устройството на територията

11 Декември 2018 | 13:53 | Агенция "Фокус"
София. Хората, които в момента ни атакуват, са БСП. Това каза на пресконференция председателят на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Най-важното, което искаме на този етап, е промени в Закона за обществените поръчки и Закона за устройството на територията, така че да е ясно кои фирми участват, на кой етап каква е конкретната отговорност, много са точките. Във всички парламентарни групи сме представили конкретно нашите искания“, заяви инж. Терзиев. „Ние не сме молили за каквото и да било, освен за подкрепа на бранша“, подчерта той. По думите му трябва да се разделят четирите етапа при строителството, в които имат роля инвеститорът, проектантът, надзорът и строителят, който накрая издава обекта на останалите и те му го приемат. „Не винаги само строителят е виновен“, подчерта инж. Терзиев. По думите му загубите за бранша от състоянието, в което се намира в момента и атаките към него, са за милиони левове. „В тази ситуация има два вида загуби – финансови и чисто човешки. Вярвайте ми за мен човешките са много повече от паричните, това е големият проблем“, отбеляза той.
„Очакванията за следващия програмен период са от порядъка на 12 и 15 млрд. евро. Няма фирма в Европа, която не би желала да участва в раздаването на тази баница“, посочи инж. Терзиев, като уточни, че по-добрата конкурентоспособност на българските фирми е свързана и с по-ниското заплащане. „Ние сме последни по часова ставка - 3,5 евро на час“, посочи той. По думите му дори и изпълнението на обекти да бъде спечелено от чужди фирми, пак работата се върши от български работници. „Пак ние ще строим, пак ние ще свършим работата, коя външна фирма си е докарала работници отвън? Идват с техни инженерни кадри и трябва да свършим работата ние“, допълни инж. Терзиев.
На въпрос дали строителите ще преминат към ефективни протестни действия, ако не бъдат чути, той отговори: „Ако е протест на моята фирма, ще ви кажа веднага, но ни сме Камара от над 5 000 фирми. Дано не се налага, дано ни чуят и видят, но това трябва да бъде решение на един доста по-широк кръг от фирми. Не бих желала да се ангажирам не е коректно към нашите членове“.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Със строителство у нас се занимават около 20 000 фирми, в Камарата са вписани само 5 100

Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Със строителство у нас се занимават около 20 000 фирми, в Камарата са вписани само 5 100

11 Декември 2018 | 13:38 | Агенция "Фокус"
София. Със строителство у нас се занимават около 20 000 фирми, в Камарата са вписани само 5 100. Разбирате какъв е мащабът, върху който се упражнява строителна дейност с нерегламентирани структури, които не притежават съответните специалисти и квалификация и обектите, които се изпълняват от тях, много често са извън данъчното облагане и закони. Това каза на пресконференция изпълнителният директор на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Мирослав Мазнев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сивият сектор при нас не може да бъде изследван така, както мерят по кофите колко цигари са с бандерол и колко не са. Затова статистиката е много относителна“, посочи инж. Мазнев. „Камарата не е панацея, но следи за фирмите - какъв състав имат, какви референции получават и как работят“, отбеляза той.
„В България нашите големи обекти в значителна част се изпълняват от малки и средни фирми. Чуждите фирми не могат да предвидят и разчитат на този ресурс, докато не се свържат с българските. Това е основната причина поради която гледат с предубеденост и се стараят да отстранят по-големите фирми с цел тяхното заместване“, коментира инж. Мазнев. По думите му в сравнение с останалите бивши социалистически страни България е запазила един силен строителен сектор. „Ние работихме с чуждите фирми и продължаваме да работим с тях, но да сте виждали немски работници или други? Те идват само с консултантски дейности или просто продават своите референции, които утежняват нашата стойност. Затова строителният бизнес ще бъде пречка в техните очи. Той доказал своите възможности и нека да ни кажат тези европейски страни, които скачат, че в България не могат работят техни фирми – колко български фирми и са пуснали и спечелили обществени поръчки в тези държави“, коментира той, като отбеляза, че обектите, които се изпълняват от български фирми са не по-качествени от тези на чужди.
„Става въпрос за много пари – от там нататък може би моралът и скрупулите за някои хора изглежда по друг начин. Ние съжаляваме само за едно – че българи и още повече политици се подават на тази нотка и са склонни със своята изява, която цели преди всичко популизъм и събиране на гласове, да създаде негативна представа не само в България, а в Европа. Вие знаете какво значи един сигнал в Европа, когато се каже – парите, които дават, се крадат, много повече са, отколкото са необходими, с тях се строи некачествено. Големият риск е да бъдат спрени тези пари – и те ще бъдат спрени не за тези, които побутват към тези действия, а за фирмите, на хората, които с труда си изкарват заплатите си“, посочи още инж. Мазнев.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Илиян Терзиев, КСБ: Атаките срещу нас не спират - много е вероятно да се цели предоставяне на българския строителен сектор на чужди фирми

Инж. Илиян Терзиев, КСБ: Атаките срещу нас не спират - много е вероятно да се цели предоставяне на българския строителен сектор на чужди фирми

11 Декември 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Атаките срещу нас не спират. Това каза на пресконференция председателят на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Инж. Терзиев припомни, че на 16 октомври Камарата излезе с декларация, която бе изпратена до президента, министър-председателя, председателя на Народното събрание и парламентарно представените партии. „В нея изразихме нашето безпокойство от атаките срещу бранша и обвиненията за високи цени, безобразно качество на изпълнението, корупционни практики и отклоняване на средства. Тези обвинения се отправят публично и от представители на политически сили, без да са подкрепени от никакви доказателства и се отразяват тежко на авторитета на бранша“, подчерта инж. Терзиев. „В нашата декларация ние категорично заявихме, че не искаме да бъдем използвани за политически цели и предизборна агитация. Поискахме и проведохме срещи с парламентарно представените сили и председателя на Народното събрание. На тях поставихме нашите проблеми и предложения за подобряване на законодателството на строително-инвестиционния процес и получихме обещание за подкрепа“, обясни той. „За съжаление, атаките срещу бранша не спряха, напротив - продължава засиленото натрапване в общественото пространство на невярна и подвеждаща информация, уронваща престижа на българските компании и достойнството на българския строител“, заяви инж. Терзиев. По думите му ситуацията, в която е поставен строителния бранш в момента, е безпрецедентна. „Подобно унищожително отношение към нашата професия до сега никой не си е позволявал. Притеснени сме, че това едва ли е случайно. Много е вероятно целта на тези атаки е да бъдат дискредитирани или дори ликвидирани български компании преди предстоящия старт на големите проекти по европейски програми и по този начин да бъде предоставен на чужди компании българския строителен сектор“, коментира инж. Терзиев. „Обезпокоени сме от безотговорното говорене“, допълни той, като посочи, че то граничи с национално предателство, което може да доведе до спирането на еврофондовете в България, които осигуряват 80% от заетостта в строителния сектор.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Илиян Терзиев, КСБ: Ще проведем мирни демонстрации със строителна техника в столицата на 12 декември

Инж. Илиян Терзиев, КСБ: Ще проведем мирни демонстрации със строителна техника в столицата на 12 декември

11 Декември 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. На 12 декември, сряда, от 7.00 до 12.00 часа Камарата на строителите организира мирни демонстрации със строителна техника и внасяне на подписка за подкрепа на строителния бранш в Народното събрание. Това каза на пресконференция председателят на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Инж. Терзиев обясни, че в протестните шествия ще се включат около 1000 машини. Той уточни още, че в подписката на Камарата на строителите вече са се включили около 53 хиляди души. По думите му машините ще са структурирани по протежението на бул. „Цариградско шосе“, но така че да не пречат на гражданите. Очаква се около 9.30 часа декларацията да бъде внесена в Народното събрание, а по-късно и в президентството.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Камарата на строителите в България ще проведе пресконференция

Камарата на строителите в България ще проведе пресконференция

11 Декември 2018 | 07:52 | Агенция "Фокус"
София. Камарата на строителите в България ще проведе пресконференция, на която ще бъдат обявени предстоящите действия на Камарата в подкрепа на строителния бранш, част от кампанията „Аз съм строител“. Това съобщиха от пресцентъра на Камарата. Пресконференцията ще се проведе от 11.00 ч. в Централния офис на Камарата на строителите в България, ул. „Михаил Тенев“ №6, ет. 1. На срещата ще присъстват председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, изп. директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев, членове на УС на организацията, представители на строителни фирми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Камарата на инженерите ни подкрепят в желанието за експертиза на пътищата в независима европейска лаборатория

Елена Йончева, БСП: Камарата на инженерите ни подкрепят в желанието за експертиза на пътищата в независима европейска лаборатория

6 Декември 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
София. Камарата на инженерите ни подкрепят в желанието за експертиза на пътищата в независима европейска лаборатория. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева след среща с Камарата на инженерите в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ контролът на пътищата е в интерес на българския строител.
„Става дума какъв е контролът на бенефициента на държавата, когато се възлагат обществени поръчки при строителство. Тук нашата битка съвпада с тази на Камарата на инженерите. Считаме, че когато има добър контрол от камарата на инженерите, защото считаме, че когато има добър контрол от страна на държавата при строителство, включително на пътища, означава по-малко корупция, по-качествен строеж и по-голям шанс за фирмите да се конкурират и по-справедлива бизнес среда“, каза Йончева. Тя посочи, че желанието на БСП за експертиза на пътищата съвпада със желанието на инженерите.
Доц. д-р. инж. Методи Андреев заяви, че Камарата на инженерите провежда срещи с всички парламентарни групи. По думите му строителният надзор трябва да е независим. Той коментира и темата за пълния инженеринг. „Въпросът с пълния инженеринг достигна предела си. Всъщност това е фундамента на българската грандкорупция. Ние сме много разтревожени, защото вече общественият интерес няма как да бъде защитен. В тази битка практически ние искаме да постигнем една независимост между отделните участници“, заяви още Андреев. По думите му иначе се получават скъпи и лоши обекти.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски: Искаме независима проверка на пътищата от европейска лаборатория

Георги Свиленски: Искаме независима проверка на пътищата от европейска лаборатория

6 Декември 2018 | 09:25 | Агенция "Фокус"
София. Абсолютно недопустимо и неприемливо е, че след приемането на Акт 16, никой няма право да проверява пътищата. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в студиото на бТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той обясни, че обектите, които са посочени от БСП в иска за проверка на качеството на магистралите, са пътища, които са построени през последните 5 години или са ремонтирани в същия срок.
„В отговора на агенцията, на страница и половина се обясняват нормативни и законоданелни детайли и се посочва, че законодателството не предвижда такава възможност“, констатира депутатът. Свиленски добави, че според отговора на АПИ не може да се извърши такава проверка, но тъй като темата вече се политизира и привлича обществено внимание, се допуска от страна на БСП да бъдат осигурени експерти, с които те да влязат в преговори и да уточнят какво могат да направят. „Ние не искаме да участваме в такива преговори. Искаме проверката да бъде извършена от независима европейска лаборатория, която не е участвала във вземането на проби от тези участъци. Да бъде независима от възложители, изпълнители, от АПИ, от БСП“, категоричен бе народният представител.
„Ще посочим точните места, от които искаме да се вземат проби“, добави Свиленски. Той поясни, че от БСП вече са се обърнали към европейски лаборатории, с които разговарят за цената на услугата. „Искаме да защитим държавния интерес. Ако трябва, БСП ще плати тези проби. Обществото трябва да знае как са строени пътищата“, заключи Свиленски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП настоява независима европейска лаборатория да провери магистралите в страната (ОБЗОР)

БСП настоява независима европейска лаборатория да провери магистралите в страната (ОБЗОР)

5 Декември 2018 | 20:48 | Агенция "Фокус"
София. На 14 ноември БСП внесе за втори път искане в Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите в страната. Тогава лидерът на партията Корнелия Нинова обясни, че действията им идват в отговор на Камарата на строителите, които настояха за оставките на четиримата депутати от левицата, внесли първото искане. От АПИ изпратиха отговор до народните представители от ПГ на „БСП за България“ на 4 декември. В него се посочва, че Агенцията е анализирала нормативната база, определяща извършването на експертиза и изпитвания на пътната настилка, и е установено, че разписаните процедури в нормативните актове се отнасят за етапа на строителство на пътната инфраструктура, а след въвеждането на обектите в експлоатация не е предвиден ред, по който да бъдат изпълнявани изследвания на вече готовите пътни обекти. В отговора си АПИ предложи на ПГ „БСП за България“ да излъчи работна група от пътни експерти, с която представителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ да потърсят варианти за експертни и технически решения, съответстващи на законовите рамки, подписаните договори за безвъзмездна финансова помощ и на международния опит. От АПИ обясняват, че евентуалното съгласие за експертиза е необходимо да бъде предшествано от уточняване на вида изследване, точно на кой метър от участъка ще бъде извършено, при какви мерки за безопасност, при какви условия и от кого.
На 5 декември председателят на БСП Корнелия Нинова коментира на брифинг в парламента, че отговорът на АПИ е опит случаят да се „замете“. „В писмото на АПИ се съдържат неверни твърдения. Абсурдно е да не може да се направи проверка на вече построен път. Твърди се, че такива проверки могат да се правят само по време на строителството“, обясни тя. „Неприемливо е твърдението, че такива проверки, трябва да се правят от лаборатория, посочена от изпълнителя. Тоест строителят да проверява сам себе си“, коментира Нинова и уточни, че това не може да гарантира обективност. „Неприемливо е опозицията да дава експерти на АПИ, за да решат проблема. Това предложение означава две неща - или некомпетентност, която АПИ признава, че не може да се справи, или е поредният опит да ни накарат да се сговорим“, заяви лидерът на левицата. „Настояваме за трета независима страна, която да бъде европейска независима лаборатория, не оперирала досега в България“, каза още Корнелия Нинова.
Говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева обясни, че партията ще посочи конкретните точки по магистралите, от които европейска лицензирана лаборатория да вземе „ядките“. „Ще се направи проект за организация на движението по време на взимането на „ядките“. Той ще бъде съгласуван и одобрен от АПИ“, посочи тя и допълни, че всички отсечки, посочени от БСП, са построени или ремонтирани през последните 5 години. „Няма да създаваме експертна група, защото считаме, че европейската лицензирана лаборатория ще вземе необходимите „ядки“. Тя ще ни даде информация за качеството на пътната настилка, за дебелината на пластовете и качеството на материалите, които са вложени. Дали качеството и дебелината отговарят на техническите изисквания“, заяви Елена Йончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Ще посочим конкретните точки по магистралите, от които европейска лицензирана лаборатория да вземе „ядките“

Елена Йончева, БСП: Ще посочим конкретните точки по магистралите, от които европейска лицензирана лаборатория да вземе „ядките“

5 Декември 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
София. Какво ще направим, след като получихме писмото на АПИ - ще посочим от къде да бъдат взети „ядките“, конкретните точки. В писмото ни до АПИ вече сме посочили отсечките от магистралите. Това каза на брифинг в Народното събрание говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще се направи проект за организация на движението по време на взимането на „ядките“. Той ще бъде съгласуван и одобрен от АПИ“, посочи тя и допълни, че всички отсечки, посочени от БСП са построени или ремонтирани през последните 5 години. „Няма да създаваме експертна група, защото считаме, че европейската лицензирана лаборатория ще вземе необходимите „ядки“. Тя ще ни даде информация за качеството на пътната настилка, за дебелината на пластовете и качеството на материалите, които са вложени. Дали качеството и дебелината отговарят на техническите изисквания“, заяви Елена Йончева. „След получаване на АКТ 16 няма никакво законово основание, което да забранява извършването на техническа експертиза. Когато има съмнения и видими повреди на пътя, е необходимо да бъде извършена такава техническа експертиза“, обясни тя. „Не са изключени недобросъвестно съставени протоколи по отношение на качеството. Не са изключени недобросъвестно направени лабораторни изследвания“, каза още Елена Йончева.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Камарата на строителите организира подписка срещу твърдения за корупция и злоупотреби - защо е срещу опозицията, а не срещу ОЛАФ

Корнелия Нинова, БСП: Камарата на строителите организира подписка срещу твърдения за корупция и злоупотреби - защо е срещу опозицията, а не срещу ОЛАФ

5 Декември 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. Камарата на строителите организира подписка сред своите работници за преустановяване необоснованите и неподкрепени с доказателства публични твърдения за корупция и злоупотреби в строителството. Това каза на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Защо не направите подписка срещу ОЛАФ, а сте тръгнали да правите подписка срещу опозицията“, коментира тя. „Уважаеми строители, когато казваме нещо не просто твърдим необосновано, а се подписваме с имената си и подписите си“, заяви лидерът на левицата. „Такова твърдение с имена и подписи е подадено в Прокуратурата. Там има сигнал със същите твърдения за злоупотреби и съмнения за корупция от ОЛАФ“, обясни Корнелия Нинова. „Това ще бъде прецедент и в европейската политическа история - подписка не срещу управленско решение или процедура, проведена от управляващи, а срещу опозицията и то защото търси истината“, обяви тя. „Ние искаме независима европейска лаборатория да каже фактите, а органите да се заемат оттам нататък“, каза още Корнелия Нинова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Отговорът на АПИ на искането ни за проверка на магистралите е опит случаят да се „замете“

Корнелия Нинова, БСП: Отговорът на АПИ на искането ни за проверка на магистралите е опит случаят да се „замете“

5 Декември 2018 | 12:02 | Агенция "Фокус"
София. Получихме отговор от АПИ на искането ни за проверка на строителството на някои отсечки от магистралите. Чак след 30 дни, но все пак отговор. За нас той е опит да ни се „хвърли прах в очите“ и да се „замете“ случаят. Това каза на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В него се съдържат неверни твърдения. Абсурдно е да не може да се направи проверка на вече построен път. Твърди се, че такива проверки могат да се правят само по време на строителството“, обясни тя. „Неприемливо е твърдението, че такива проверки, трябва да се правят от лаборатория, посочена от изпълнителя. Тоест строителят да проверява сам себе си“, коментира Нинова и уточни, че това не може да гарантира обективност. „Неприемливо е опозицията да дава експерти на АПИ, за да решат проблема. Това предложение означава две неща - или некомпетентност, която АПИ признава, че не може да се справи, или е поредният опит да ни накарат да се сговорим“, заяви лидерът на левицата. „Настояваме за трета независима страна, която да бъде европейска независима лаборатория, не оперирала досега в България“, каза още Корнелия Нинова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ предлага на БСП да определи пътни експерти, с които да се потърсят решения за експертиза на настилките

АПИ предлага на БСП да определи пътни експерти, с които да се потърсят решения за експертиза на настилките

4 Декември 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
София. Агенция „Пътна инфраструктура“ предлага на БСП да определи пътни експерти, с които да се потърсят решения за експертиза на настилките. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ. Агенция „Пътна инфраструктура“ изпрати отговора до народните представители от Парламентарната група на „БСП за България“ в 44-то Народно събрание по повод искането им за извършването на независима експертиза на пътната настилка на участъци от републиканските пътища, строени и въвеждани в експлоатация в периода 1982-2016 г. В писмото се посочва, че АПИ е анализирала нормативната база, определяща извършването на експертиза и изпитвания на пътната настилка. Установено е, че разписаните процедури в нормативните актове се отнасят за етапа на строителство на пътната инфраструктура, а след въвеждането на обектите в експлоатация не е предвиден ред, по който да бъдат изпълнявани изследвания на вече готовите пътни обекти. Предвид широкия обществен интерес, както и политизирането на въпроса, АПИ предлага на ПГ „БСП за България“ да излъчи работна група от пътни експерти, с която представителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ да потърсят варианти за експертни и технически решения, съответстващи на законовите рамки, подписаните договори за безвъзмездна финансова помощ и на международния опит. В отговора се посочва, че евентуалното съгласие за експертиза е необходимо да бъде предшествано от уточняване на вида изследване, точно на кой метър от участъка ще бъде извършено, при какви мерки за безопасност, при какви условия и от кого.
Пълният текст на писмото до Парламентарната група на „БСП за България“ в приложения линк - http://www.api.bg/files/6815/4393/7602/pismo_BSP.pdf
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вяра Емилова, БСП: Призоваваме АПИ за отговор на нашето искане за независима експертиза на пътищата – изминаха 30 дни, откакто го внесохме

Вяра Емилова, БСП: Призоваваме АПИ за отговор на нашето искане за независима експертиза на пътищата – изминаха 30 дни, откакто го внесохме

4 Декември 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. Призоваваме АПИ за отговор на нашето искане за независима експертиза на пътищата – изминаха 30 дни, откакто го внесохме. Това каза секретарят на БСП Вяра Емилова по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На 6 ноември група депутати от БСП внесе искане в АПИ за извършване на независима проверка в европейска лаборатория. Почти 30 дни по-късно ние нямаме никакъв отговор. Обръщаме се днес към АПИ да поемат своята отговорност и да отговорят на нашето питане. Припомняме, че Елена Йончева лансира и петиция със същата цел до ЕК и ОЛАФ. Към момента, може да проверите в интернет, е подписана от над 12 600 души“, подчерта Емилова. Тя заяви, че БСП декларира пълната си подкрепа към действията на Елена Йончева. „Призоваваме всички български граждани, които искат - да подкрепят петицията, могат да я намерят лесно“, допълни Вяра Емилова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП внесе за втори път искане в АПИ за независима проверка на магистралите в страната (ОБЗОР)

БСП внесе за втори път искане в АПИ за независима проверка на магистралите в страната (ОБЗОР)

14 Ноември 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
София. БСП внесе за втори път искане в Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите в страната. Лидерът на партията Корнелия Нинова обясни, че действията им идват в отговор на Камарата на строителите, които настояха за оставките на четиримата депутати от левицата, внесли първото искане. Преди седмица Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски поискаха от АПИ независима европейска лаборатория да провери определени участъци от магистралите, които са строени през последните пет години. От Камарата на строителите реагираха като поискаха оставките на четиримата депутати в срок до 18 ноември и дори заплашиха, че ще блокират парламента, за да не ги допускат до работа.
В сряда Нинова обяви, че с внасянето на искането, сега подписано от всички 79 народни представители на БСП, те застават зад четиримата си колеги и се обявяват за нормалността в държавата. Според нея реакцията на Камарата на строителите е абсурдна за нормална, европейска, правова държава, а работата на бизнеса не е да ограничава конституционни права на народни представители. „Показателна е втората акция на едрия бизнес в България, след първата, в която застанаха зад Валери Симеонов и заплашиха, че ще изкарат работници срещу майките. Искаме да се върне нормалността, законността и правовия ред и всеки да прави това, за което е избран“, коментира Нинова.
Тя подчерта, че въпросната проверка трябва да се осъществи от независима европейска лаборатория, която не е работила в България, няма представителство тук и не е несвързана по никакъв начин със страната ни. По думите на Нинова от АПИ са отговорили, че и до сега са правени проверки, но само по документи, докато от БСП настояват за експериментална. „Да се вземат ядки от тези места, които сме посочили, и да се направи обективен анализ на качеството и на изпълнението“, поясни тя. На въпрос какво ще предприеме парламентарната й група, ако от АПИ откажат проверката, тя отговори: „Ще продължим по европейска линия.“ Нинова припомни и, че преди повече от година народният представител от "БСП за България“ Жельо Бойчев е внесъл сигнали в прокуратурата за незаконосъобразно разходване на средства за изграждането на магистрали. „Внесохме ги с много конкретни факти и доказателства и би трябвало прокуратурата да се занимава и с този въпрос“, каза тя.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Внесеното искане от БСП е същото от миналата седмица

АПИ: Внесеното искане от БСП е същото от миналата седмица

14 Ноември 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
София. Внесеното днес от БСП искане за извършване на полеви изпитвания на настилката на участъци от републиканските пътища е същото, каквото постъпи през миналата седмица. Единствената разлика е, че под предишното са се подписали 21 народни представители от парламентарната група на социалистите, а сега от 79. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по повод запитвания от медии каква е разликата между двете постъпили искания.
Исканата проверка е за участъци, построени както през последните години, така и за отсечки от АМ „Тракия“ и АМ „Хемус“, изграждани в предишни периоди, включително и за участъка между Чирпан и Стара Загора на АМ „Тракия“, построен в периода 2005-2007 г. и за чийто ремонт сега ще са необходими около 60 млн. лв.
В момента АПИ подготвя отговор до депутатите като се проверяват всички закони и нормативни документи, регламентиращи проверка от външни лица. Предстои в следващите дни отговорът да бъде изпратен.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Тези, които организират кампания срещу българските строители, очевидно работят за чуждите

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Тези, които организират кампания срещу българските строители, очевидно работят за чуждите

14 Ноември 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София. Тези, които правят организирана кампания срещу българските строители, очевидно работят за чуждите. Това каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов след среща с Камарата на строителите в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Политици, отговорни за различни стопански отрасли в страната, не трябва да си го позволяват“, заяви той и обяви, че уронването на стопанския имидж трябва да бъде наказуемо или да подлежи на сериозна имуществена санкция. „Формулирахме като основна задача защитата на доброто име на строителите и на отраслите в българската индустрия. Втората задача е образованието, третата е работната ръка“, обясни Искрен Веселинов. „Продължават усилията ни да облекчим достъпа на българи от българските диаспори до трудовия пазар в България“, коментира той. „Смятаме, че Камарата трябва да има инструменти да се саморегулира. Да има санкции към строителите с нарушения, които да се показват, когато си партнират с община или с държавата“, каза още Искрен Веселинов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Проверката на магистралите трябва да се осъществи от лаборатория, която не е свързана с България

Корнелия Нинова, БСП: Проверката на магистралите трябва да се осъществи от лаборатория, която не е свързана с България

14 Ноември 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Проверката на магистралите трябва да се осъществи от независима европейска лаборатория, която не е работила в България, няма представителство и не е несвързана със страната. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова преди депутати от ПГ на „БСП за България“ да внесат за втори път искането до Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите – този път от името на цялата група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Нинова от АПИ са отговорили, че и до сега са правени проверки, но само по документи, докато от БСП настояват за експериментална. „Да се вземат ядки от тези места, които сме посочили и да се направи обективен анализ на качеството и на изпълнението“, поясни тя. На въпрос какво ще предприеме парламентарната й група, ако от АПИ откажат проверката, тя отговори: „Ще продължим по европейска линия.“
Тя припомни и, че преди повече от година народният представител от "БСП за България“ Жельо Бойчев е внесъл сигнали в прокуратурата за незаконосъобразно разходване на средства за изграждането на магистрали. „Внесохме ги с много конкретни факти и доказателства и би трябвало прокуратурата да се занимава и с този въпрос“, каза Нинова.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Искането на Камарата на строителите за оставки на депутати е абсурдно

Корнелия Нинова, БСП: Искането на Камарата на строителите за оставки на депутати е абсурдно

14 Ноември 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. Искането на Камарата на строителите за оставки на депутати е абсурдно. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова преди депутати от ПГ на „БСП за България“ да внесат за втори път искането до Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите – този път от името на цялата група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По повод искането от страна на Камарата на строителите в България четиримата депутати от БСП, внесли първото искане за проверка на пътищата, да подадат оставка, Нинова коментира: „Това е драстично нарушаване на закони, на правила и на морални норми. Работата на бизнеса не е да ограничава конституционни права на народни представители да си вършат делата така, както намерят за добре“. По думите й това поведение е абсурдно за нормална, европейска, правова държава. „То е и показателно. Втора акция на едрия бизнес в България след като в първата застанаха зад Валери Симеонов и заплашиха, че ще изкарат работници срещу майки“, отбеляза Нинова. „Искаме да се върне нормалността, законността, правовия ред и всеки да прави това, за което е избран или назначен и то да го прави качествено. Не ни пречете ние да си свършим качествено работата“, заяви тя. Нинова уточни, че БСП са провели среща с представители на Строителната камара преди да внесат искането си за независима проверка. „Това, което ние можем да им гарантираме са правила за работа, законност, еднакви условия за всички, никакъв политически натиск, рекет и изнудване в упражняване на тяхната работа. Но срещу това бихме искали почтеност и качество на строителството. Нека да си гледат тяхната работа да строят качествено и да ни оставят ние да си гледаме нашата“, коментира още лидерът на БСП.


Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Внасяме отново искането в АПИ за независима проверка на магистралите - този път от името на цялата парламентарна група

Корнелия Нинова, БСП: Внасяме отново искането в АПИ за независима проверка на магистралите - този път от името на цялата парламентарна група

14 Ноември 2018 | 12:02 | Агенция "Фокус"
София. Внасяме отново искането в АПИ за независима проверка на магистралите - този път от името на цялата парламентарна група. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова преди депутати от ПГ на „БСП за България“ да внесат за втори път искането до агенцията за независима проверка на магистралите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Няма разлика от предишното искане по съдържание и това, което днес внасяме. Преди една седмица четирима наши колеги - Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски внесоха искане независима европейска лаборатория да провери определени участъци от магистралите, които са строени през последните пет години. Сега внасяме същото искане със 79 подписа, това е действие за връщане на нормалността в държавата“, коментира Нинова. „След като колегите внесоха искането, Камарата на строителите реагира абсолютно неадекватно, заявявайки, че иска оставката на тези 4 депутати, поставяйки срок до 18 ноември и заплашвайки, че ако това не се случи, ще блокират парламента и няма да ги допускат до работа. Днес, с тези 79 подписа заставаме зад четиримата колеги цялата парламентарна група и отново искаме тази проверка. Ще доведем тези искания до край“, обясни Нинова.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутати от ПГ на „БСП за България“ ще внесат искане до Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите

Депутати от ПГ на „БСП за България“ ще внесат искане до Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите

14 Ноември 2018 | 08:01 | Агенция "Фокус"
София. В 11.30 часа в сградата на Агенция „Пътна инфраструктура“ в София, бул. „Македония“ 3, депутати от ПГ на „БСП за България“ ще внесат искане до агенцията за независима проверка на магистралите от името на всички народни представители от ПГ на левицата. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев: БСП е единственият стабилен политически фактор

Драгомир Стойнев: БСП е единственият стабилен политически фактор

12 Ноември 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. "Пътят, по който е поело ръководството и партията - представяне на конкретни алтернативни политики и извеждане на дебата от парламента и сред обществото, представяне на Визия за развитие на страната ни, очертава БСП, като единствения стабилен политически фактор". Това заяви пред bTV зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той обясни, че на заседанието на Националния съвет на партията са били обсъдени важни теми, сред които алтернативният бюджет на партията, като подчерта, че тази точка е била приета единодушно. Той коментира, че в една партия е хубаво да има различни гласове, има и хора които не са съгласни, но голямата част са съгласни с водените политики. На въпрос за вестник "Дума", той обясни, че изпълняващият длъжността Йордан Мичев е подал оставка, но ще продължи работата си във вестника. Стойнев допълни, че ще бъде проведен конкурс и през януари месец ще бъде избран нов главен редактор, а до тогава длъжността временно ще се изпълнява от Ивелин Николов.
Драгомир Стойнев подчерта, че живеем в два паралелни свята - светът на управляващите, които чрез медиите внушават на хората как всичко е прекрасно, как държавата е стабилна и доходите се увеличават и реалната картина на българските граждани, които трудно смогват да свързват двата края, трудно плащат своите комунални услуги, граждански застраховки и други разходи със заплатите, които взимат. "Това напрежение и липсата на институции, които да защитават техните интереси, водят до протести", заяви той и даде като пример организацията на граждани сами да залавят крадци, сами да асфалтират пътища между две населени места. Стойнев коментира, че управляващите започват да се чувстват недосегаеми и не чуват проблемите на хората. "Проблемите на майките на деца с увреждания можеха да бъдат решени много по-рано и ние настоявахме за това- законите да бъдат приети още през август, но управляващите решиха че е време да си вземат ваканция. Предупрежденията на БСП по повод увеличаването на цената на хляба и предложението за намаляване на ДДС върху него, отново не бяха чути", каза зам.-председателя на ПГ на левицатa и подчерта, че вместо това- отново е предложен един бюджет, който ще бъде харчен по непрозрачен начин.
"Трябва да сме наясно с приоритетите си. Ако първи приоритет е справянето с демографската криза, за това трябва да се предприемат нужните мерки", заяви Стойнев. Той допълни, че левицата е предложила в тази посока за работещите майки- за второ и трето дете да има еднократна помощ от 6 400 лв. По думите му с подобни мерки младите хора ще усетят помощ от страна на институциите. Според него хората искат именно това, както и реформи и нови методи на управление. "Трябва да има предсрочни избори. Не случайно казахме, че докато Валери Симеонов не подаде оставката, няма да се регистрираме в НС. Ако той крепи това правителство, нека още днес всички да си я подадат", заключи Драгомир Стойнев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев: БСП има силите не само да предложи алтернатива, но и да я изпълни

Антон Кутев: БСП има силите не само да предложи алтернатива, но и да я изпълни

12 Ноември 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
София. България влезе в ситуация, в която изборите не са изключени, и то съвсем скоро. БСП има силите, не само да предложи алтернатива, но и да и да я изпълни, за което ще е нужна много работа. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Според него който и да вземе властта, трябва да е с единствената цел - да промени държавата. "Никой няма право да пребивава във властта, ако няма идея как да направи тези промени", заяви той. Кутев подчерта, че БСП е силна и разломи няма. Според него на вчерашния пленум се е провел разговор, който винаги се е водил в БСП и е бил полезен.
Помолен да коментира искането от страна на прокуратурата за сваляне на имунитета на двама депутати от БСП, Кутев заяви: "Когато говорим за КТБ, нека сме наясно, че има един човек, който участваше пряко. Той беше депутат и бизнесмен и много добър със собственика и управителя на банката преди да фалира тя. От там се източиха много пари и бяха замесени много имена, включително и на действащи тогава министри". Според него от всичко това, след 4 години разследване, прокуратурата установи, че небесно сините очи на Елена Йончева източват КТБ. "Това е цинизъм. Делян Пеевски успя да узакони стотици милиони, антокорупционната комисия го проверява и установява, че всичко е законно. Как става така - за 4 години 600 млн. лв. - 800 млн. лв. стават напълно законни?", попита Кутев. Той подчерта, че от началото на годината има 10-15 видими убийства, 10 коли изчезват в София само за ден. Всичко това обаче излиза извън пряката дейност на прокуратурата, а Елена Йончева се оказва човекът, който е източил КТБ и пере пари. Социалистът припомни, че излиза в един вестник информация, че Йончева ще е водач на листата на БСП и прокуратурата изведнъж намира в нея банков обирач, а Камарата на строителите решава, че ще ѝ иска оставката. "Не знам кой ги навързва тези работи, но знам, че ако проблемът на тази държава е Елена Йончева, то всички - през министър-председателя, главния прокурор и шефа на Камарата на строителите, трябва да си тръгнат веднага. Те нямат смисъл, щом имат толкова власт и това им е проблемът", добави той.
По повод на искането на Камарата на строители за оставки на 4-ма депутати от БСП, Кутев коментира, че чл. 12 от Конституцията казва, че граждански сдружения, каквото са и те, нямат право да се занимават с политически искания. "Да се иска оставката на депутат за това, че иска проверка на публични средства и да се казва, че това вреди на имиджа на България, е недопустимо", заяви той. По думите му те нарушават и диалога с работниците, което ще доведе, от своя страна, до допълнително напрежение в тези отношения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП излезе с декларация в защита на четиримата си депутати, внесли искане за ревизия на пътищата в АПИ  (ОБЗОР)

БСП излезе с декларация в защита на четиримата си депутати, внесли искане за ревизия на пътищата в АПИ (ОБЗОР)

11 Ноември 2018 | 22:21 | Агенция "Фокус"
София. БСП излезе с декларация в защита на четиримата си депутати, внесли искане за ревизия на пътищата в АПИ. Чрез декларацията си БСП се обръща към институциите и гражданите на републиката с настояване да проявят активност за опазването на основните граждански и човешки права, залегнали в българската Конституция. Според БСП опитите за ограничаването на правата на опозиционните народни представители започват да придобиват системен характер, изразяващ се в действия на парламентарното мнозинство, основани изцяло върху политическата целесъобразност, без да се съобразяват с основният закон на държавата. Левицата пояснява, че заявеното намерение от корпоративни организации за препятстване на дейността на народни представители се намира в разрез с основни принципи на конституционно установения ред, каквито са свободата на убеждение и неговото изразяване, както и свободния мандат на парламентаристите. Стана ясно, че документът ще бъде изпратен и до европейските институции. Декларацията на БСП бе приета на заседанието на Националния съвет на партията и бе във връзка с искането на Строителната камара за оставката на депутатите Елена Йончева, Крум Зарков, Христо Проданов и Георги Свиленски. Предложението за документа направи лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Пред журналисти преди Пленума лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че този път ПГ на „БСП за България“ ще внесе отново подписката в АПИ не с 4, а със 79 подписа. „Елате и ни извадете от парламента за това, че искаме истината и че се борим срещу евентуални корупционни практики. Абсолютно е недопустимо в правова и демократична държава бизнес да поставя условия на депутатите, да не изпълняват основните си правомощия, да искат информация и да се борят срещу корупцията. Обръщам се към Камарата на строителите. Знаем колко сте големи и колко сте силни, но има неща, които са по-силни и по-големи от всеки от нас. Това са Конституцията и основните права на българските граждани. Нито ще подават оставки четиримата, нито ще спрат да ходят на работа“, заяви още Нинова.
Лидерът на БСП коментира още и изказването на ГЕРБ за служебния кабинет на президента Румен Радев. Тя посочи, че ГЕРБ ги е страх от служебен кабинет на държавния глава, но според нея това не може да е основание да оспорват Конституцията.
Пленумът на БСП утвърди алтернативния бюджет за 2019 г. Той бе заложен като точка в дневния ред на Националния съвет и бе представен от заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. Бюджетните политики на опозицията дават стойностно изражение на тези, заложени в проекта „Визия за България“. Бюджетната философия на опозицията е „Устойчиво социалноикономическо развитие с финансова стабилност”. Цели на БСП са гарантирано национално финансиране на политиките за устойчиво социалноикономическо развитие и възстановяване на доверието в социално - и здравноосигурителната система. Алтернативните бюджетни цели на левицата са намаляване на бедността и неравенствата и преодоляване на задълбочаващите се регионални различия. В хода на дискусията постъпиха и някои допълнения към проекта за алтернативен бюджет.
Алтернативният бюджет на БСП бе представен на 5 ноември 2018 г. За публичното обсъждане бяха поканени синдикати, работодателски, граждански и браншови организации, както и политически партии. Опозицията внася за втора поредна година предложение за алтернативни бюджетни политики.
Пленумът на БСП реши още четвъртото заседание на 49-ия конгрес на БСП да се проведе на 26 януари в НДК. Членовете на Националния съвет насрочиха конгреса за 10.00 часа и утвърдиха 4 точки в дневния ред. По първа точка лидерът на БСП Корнелия Нинова ще представи политически доклад „България и Европа днес. Визия за утрешния ден. Задачите на БСП". Делегатите ще обсъждат и проекта „Визия за България“. На вниманието на конгреса ще бъде представен и отчет за дейността на членовете на Европейския парламент, избрани с листата на Коалиция за България, през мандат 2014-2019 г. Конгресът трябва да приеме и предизборна платформа за участието на БСП в изборите за Европейски парламент през 2019 г. Точка в дневния ред на конгреса, свързана с промяна на Устава на партията, няма да има. Съгласно Устава на БСП конгресът е върховен орган на партията, който се избира за срок четири години и заседава не по-малко от веднъж годишно. Последното заседание на 49-ия конгрес беше през октомври 2017 г.
Пленумът на БСП се занимаваше още с реда за номиниране на кандидати за членове на Европейския парламент и проекта за подготовката на работна програма на партията за участие във вота. Националният съвет разгледа и проект за стратегия за ляв медиен пул и развитието на в. „Дума“. На заседанието стана ясно, че Йордан Мичев подава оставка като временно изпълняващ длъжността главен редактор на вестник „Дума“ и остава на длъжността зам.-главен редактор. Националният съвет откри процедура за избор на главен редактор - титуляр до края на януари и избра комисия за организиране на подбора с председател Иван Токаджиев. До избора на главен редактор, Националният съвет на БСП определи длъжността да се заема от Ивелин Николов.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Не отговаря на истината твърдението на Елена Йончева, че срещата с БСП  бе заради нейното искане за експертиза на магистралите

Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Не отговаря на истината твърдението на Елена Йончева, че срещата с БСП бе заради нейното искане за експертиза на магистралите

11 Ноември 2018 | 17:22 | Агенция "Фокус"
София. Искам да опровергая неистините, които се разпространиха в публичното пространство и с които за пореден път се уврежда авторитетът на строителния бранш. Депутатът Елена Йончева, заяви, че КСБ се е срещала с БСП заради нейното искане за експертиза, внесено в АПИ, което категорично не отговаря на истината. Това заяви изпълнителният директор на КСБ в предаването „Тази неделя“ по бТВ. „КСБ излезе с Декларация и след това изпрати писма до всички парламентарно представени сили, председателя на НС, Президента и Премиера с искане за срещи, заради създалата се негативна за българския строителен бранш атмосфера, резултат от необосновани атаки, в които прозират политически цели“, обясни инж. Мазнев. В декларацията на КСБ се посочва, че тези атаки се отразяват тежко на авторитета и на работата на строителния бранш, върху който заради недоказани твърдения, хвърлени в публичното пространство, се слагат обидни етикети. „На тези срещи наред с искането на КСБ да спре използването на бранша за трупане на политически дивиденти, ние представихме и нашите идеи за промени в законодателството, които да направят по-ефективен строително-инвестиционния процес. Апелирахме към политиците да бъдат по-мъдри, когато отправят послания към европейските институции, както и да се говори с факти и доказателства, а не просто защото някой иска да си прави политическа кампания“, обясни инж. Мазнев.
„КСБ е за осветляване на сектора, ние сме сред първите организации подписали меморандум за сътрудничество с КПКОНПИ. Нещо повече поискали сме среща с ОЛАФ, за да представим нашата позиция, във връзка с разпространението на подвеждащи, не отговарящи на истината информации, касаещи изпълнението на инфраструктурни проекти, финансирани, с подкрепата на европейските фондове“, каза още изп. директор на Камарата. КСБ посочва, че проектите, реализирани с подкрепата на фондовете на ЕС, се контролират и проверяват от всички нормативно регламентирани органи –български и европейски, преминали са съответните комисии, одити и т.н. „Ние считаме, че проектите се реализират според българското и европейското законодателство и вярваме, че в нашата страна съществуват достатъчно институции, които работят добре и гарантират тяхната законност и прозрачност“, е позицията на организацията.
„Безспорно все още искаме оставките на четиримата депутати от БСП, те са заради политическото говорене и уронването на авторитета на строителния бранш с необосновани внушения за корупция, а не заради експертизата относно качеството на изпълнение на определени проекти от пътния сектор. Искаме г-жа Йончева да обясни къде е връзката корупция–качество. Когато искаш да ти дойде майстор и да ти направи банята и се получат някакви отклонения в качеството, има ли корупция? Недостатъци, свързани с качественото изпълнение има навсякъде по света. Но когато се говори за корупция и се увлича цял бранш с такива тежки обвинения, когато се говори преди да има каквито и да е доказателства- това уронва престижа както на бранша, така и на заетите в него хора. Вече станаха твърде много атаките срещу нас. Това влияе върху доверието от чуждите ни партньори“, заяви Мирослав Мазнев. Той допълни, че браншът все още не е получил извинение от президента Радев, както и че само той не е отговорил на поканата за среща с Камарата. Инж. Мазнев каза още, че към КСБ има Комисия за професионална етика, в която постъпват жалби. Те се обсъждат в широк състав, след което се вземат съответните решения.
Изп. директор на КСБ потвърди решимостта на организацията за протестни действия след 18.11.т.г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Четвъртото заседание на 49-ия конгрес на БСП ще се проведе на 26 януари в НДК

Четвъртото заседание на 49-ия конгрес на БСП ще се проведе на 26 януари в НДК

11 Ноември 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. Четвъртото заседание на 49-ия конгрес на БСП ще се проведе на 26 януари в НДК, научи репортер на Агенция „Фокус“. Решението бе взето на заседание на Националния съвет на партията. Членовете на Пленума насрочиха конгреса за 10.00 часа и утвърдиха 4 точки в дневния ред. По първа точка лидерът на БСП Корнелия Нинова ще представи политически доклад „България и Европа днес. Визия за утрешния ден. Задачите на БСП". Делегатите ще обсъждат и проекта „Визия за България“. На вниманието на конгреса ще бъде представен и отчет за дейността на членовете на Европейския парламент, избрани с листата на Коалиция за България, през мандат 2014-2019 г. Конгресът трябва да приеме и предизборна платформа за участието на БСП в изборите за Европейски парламент през 2019 г. Точка в дневния ред на конгреса, свързана с промяна на Устава на партията, няма да има. Съгласно Устава на БСП конгресът е върховен орган на партията, който се избира за срок четири години и заседава не по-малко от веднъж годишно. Последното заседание на 49-ия конгрес беше през октомври 2017 г.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пленумът на БСП утвърди алтернативния бюджет за 2019 г.

Пленумът на БСП утвърди алтернативния бюджет за 2019 г.

11 Ноември 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
София. Пленумът на БСП утвърди алтернативния бюджет за 2019 г., научи „Фокус“. Той бе заложен като точка в дневния ред на Националния съвет и бе представен от заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. Бюджетните политики дават стойностно изражение на политиките, заложени в проекта „Визия зя България“. Бюджетната философия на опозицията е „Устойчиво социалноикономическо развитие с финансова стабилност”. Цели на БСП са гарантирано национално финансиране на политиките за устойчиво социалноикономическо развитие и възстановяване на доверието в социално - и здравноосигурителната система. Алтернативните бюджетни цели на левицата са намаляване на бедността и неравенствата и преодоляване на задълбочаващите се регионални различия. В хода на дискусията постъпиха и някои допълнения към проекта за алтернативен бюджет.
Алтернативният бюджет на БСП бе представен на 5 ноември 2018 г. За публичното обсъждане бяха поканени синдикати, работодателски, граждански и браншови организации, както и политически партии.
Опозицията внася за втора поредна година предложение за алтернативни бюджетни политики.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НС на БСП единодушно подкрепи предложение на Корнелия Нинова за декларация в защита на правата на гражданите

НС на БСП единодушно подкрепи предложение на Корнелия Нинова за декларация в защита на правата на гражданите

11 Ноември 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. НС на БСП единодушно подкрепи предложение на Корнелия Нинова за декларация в защита на правата на гражданите. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. В нея се посочва: „НС на БСП се обръща към институциите и гражданите на републиката с настояване да проявят активност за опазването на основните граждански и човешки права, залегнали в българската Конституция".
Според БСП опитите за ограничаването на правата на опозиционните народни представители започват да придобиват системен характер, изразяващ се в действия на парламентарното мнозинство, основани изцяло върху политическата целесъобразност, без да се съобразяват с основният закон на държавата.
Според левицата заявеното намерение от корпоративни организации за препятстване на дейността на народни представители се намира в разрез с основни принципи на конституционно установения ред, каквито са свободата на убеждение и неговото изразяване, както и свободния мандат на парламентаристите. „Посегателството, както и заплахите за ограничаване на свободата на народни представители и тяхната дейност от страна на граждани и други организации е пряко нарушение на Конституцията. Отправянето на заплахи за препятстване на дейността им в официален документ на Строителната камара представлява заплаха срещу конституционния ред в държавата и поставя под съмнение свободното упражняване на човешките и граждански права. В декларацията на Камарата бяха заплашени народните представители Елена Йончева, Георги Свиленски, Крум Зарков и Христо Проданов заради изказани от тях мнения и предприети действия. НС и ПГ на „БСП за България” ясно заявяват своята подкрепа за колегите си, като разширява подкрепата на искането им с подписите на цялата парламентарна група", посочват от БСП.
„В нарушение на Правилника на Народното събрание от пленарна зала беше отстранен Председателят на ПГ на „БСП за България”, заради изказано мнение от трибуната. Отстраняването на зам.-председател на Народното събрание на опозицията, заради изказване на мнение представлява нарушение на основни граждански права, провъзгласени от Конституцията на България и от поредица международноправни документи", заявяват от левицата. Според БСП автономията на Народното събрание, като върховен орган изразител на властта на суверена, не може да служи за основание на мнозинството да ограничава правата на народните представители от опозицията, в разрез с установените от закона норми, включително Правилника на Народното събрание.
„Обръщаме се към съдебната власт да използва всички дадени ѝ от Конституцията правомощия да защити конституционния ред и парламентарната република. Снемането на имунитет на народен представител не бива да се превръща в обикновена стандартна процедура, която дава възможност за всеки формален повод народните представители да бъдат подлагани на натиск с прикрити, но и доста прозрачни политически намерения", посочват от БСП. От партията посочиха, че в българския парламент свободата на словото на един народен представител е най-голямото негово право, основно средство за защита правата на всички граждани на нашето общество. „Имунитетът за изказаните от него мнения и за гласуванията му в Народното събрание е необходимо условие за защита на правата на всички граждани. Опитите на ръководството на Народното събрание да въздейства върху решенията на опозиционните народни представители с административни мерки, често пъти нарушавайки правилника на Народното събрание, подкопават принципа за върховенство на правото. Политическата власт на мнозинството не означава налагане на политически и идеологически диктат, в разрез с принципите на свободата на съвестта и политическия плурализъм. Налагането на волята на временно парламентарно мнозинство върху опозицията със средствата на принуда, публична дискредитация и заплахи може да има за резултат поставянето на България в групата на несвободните държави, тенденция която за съжаление се наблюдава от години в нашия политически живот", посочват от БСП.
Според левицата в публично изявление, председателят на най-голямата парламентарна група, е поставил под съмнение демократичния характер на служебния кабинет и ролята на президента при неговото съставяне. „Изказаното мнение има антиконституционен характер, доколкото прерогативите на президента са ясно записани в Конституцията. За съжаление, в условията на повишено внимание към България от страна на европейските институции по повод основни права и свободи, сегашните действия на парламентарното мнозинство, а също така на подкрепящи го обществени организации, зад които стоят ясно заявени частни интереси, ще бъдат разбрани бързо и оценени от тях. НС на БСП ще запознае с текста на Декларацията Европейския комисия и Съвета на Европа. Правителството носи пълна отговорност за авторитета на България в международната общност и за съхраняването на конституционния ред в държавата", заявиха от БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Промените в Устава на БСП бяха полезна и демократична промяна

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Промените в Устава на БСП бяха полезна и демократична промяна

11 Ноември 2018 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Устава на БСП бяха полезна и демократична промяна. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти преди началото на Националния съвет на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предизвикахте ме с тези заглавия от сутринта – страховити: „Преврат“, „Кървав Пленум“, „Взимат главата на Нинова“, та си викам, чакай да сляза да ме видите. Цяла съм с глава“, коментира тя. На въпрос дали е заплашена демокрацията в БСП, Нинова коментира, че всеки е свободен да изразява мнения, оценка и позиция в партията. „Всички са тук, да заповядат, вратата е отворена. Всеки да си направи предложението, ще се гласуват всички предложения и каквото реши мнозинството. По-голямо доказателство за демокрация от това не мога да ви дам“, допълни още лидерът на БСП. „Също толкова демократично Националният съвет на последното си заседание реши конгресът да бъде през януари. Моето мнение беше обратното. Както виждате председателят отстъпи пред решението на мнозинството и за това конгресът ще бъде през януари“, допълни още Нинова. Попитана дали на конгреса ще се гледа въпросът как да се избира лидера, Нинова обясни: „Доколкото знам ще има предложение днес в дневния ред на конгреса да влезе промяна в Устава и връщане на старото положение“, обясни Нинова във връзка с последните промени в Устава, с които председателят на Националния съвет на партията се избира пряко от членовете на БСП. „Отново демократично това ще се реши вътре в залата с гласуване на мнозинството. Каквото реши то, това ще бъде решението на партията. Аз съм предложила тази реформа в партията. Две години я провеждам, въпреки всички удари и тежести, нали не очаквате, че мнението ми ще е обратно“, посочи още лидерът на БСП. Тя обясни, че това е било една полезна и демократична промяна. „Три мандата депутат и не повече, за да има обновление в партията и да се забрави положението на вечния депутат. Два мандата на председател на партията, за да не си помисли, който и да е, че партията е негова и вечна и пряк избор на председателя, за да се даде по-голяма демократичност всеки член на партията да може да се произнася по този въпрос“, припомни промените в Устава Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ще изпратим до европейските институции декларацията в подкрепа на депутатите, които внесоха искането в АПИ за ревизия на пътищата

Корнелия Нинова, БСП: Ще изпратим до европейските институции декларацията в подкрепа на депутатите, които внесоха искането в АПИ за ревизия на пътищата

11 Ноември 2018 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. Ще изпратим до европейските институции декларацията в подкрепа на депутатите, които внесоха искането в АПИ за ревизия на пътищата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти преди началото на Националния съвет на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали прокуратурата и Цацаров потъпкват свободите на Елена Йончева и проф. Георги Михайлов, Нинова отговори: „Разбирам въпроса ви и желанието ви да се намеся с думи в работата на съдебната система и няма да го направя, защото досега говорихме за демокрацията, нали? Съдебната система е независима и политиците нямат право да се месят там. Те имат право да изразяват позиция. Нашата позиция е, че това срещу Елена Йончева и Георги Михайлов се прави срещу техните действия като депутати, политици и разследващ журналисти. Нарушенията ще се доказват в съда“, допълни още лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ще внесем отново подписката в АПИ не с 4, а със 79 подписа – елате и ни извадете от парламента за това, че искаме истината

Корнелия Нинова, БСП: Ще внесем отново подписката в АПИ не с 4, а със 79 подписа – елате и ни извадете от парламента за това, че искаме истината

11 Ноември 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Ще внесем отново подписката в АПИ не с 4, а със 79 подписа – елате и ни извадете от парламента за това, че искаме истината и че се борим срещу евентуални корупционни практики. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти преди началото на Националния съвет на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще се обърна към всички членове на Националния съвет с предложение да приемем декларация, обръщение към българските институции и граждани в защита на колегите депутати, четирима подписали искането до АПИ за ревизия на строителството на АПИ“, каза Нинова във връзка с внесеното искане от Елена Йончева, Крум Зарков, Георги Свиленски и Христо Проданов и искането на Строителната камара за техните оставки. „Президентът е прав, че свободомислието се наказва. Не само се наказва, то просто се тъпче. Потъпкват се основни човешки права и свободи, затова ще се обърнем днес към всички български граждани да защитим тези права и свободи. Абсолютно е недопустимо в правова и демократична държава бизнес да поставя условия на депутатите, да не изпълняват основните си правомощия, да искат информация и да се борят срещу корупцията. Обръщам се към Камарата на строителите. Знаем колко сте големи и колко сте силни, но има неща, които са по-силни и по-големи от всеки от нас. Това са Конституцията и основните права на българските граждани. Нито ще подават оставки четиримата, нито ще спрат да ходят на работа“, заяви още Нинова. Лидерът на БСП допълни, че идеята е декларацията да бъде в защита на депутатите със свалени имунитети Елена Йончева и проф. Георги Михайлов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще предложи на Пленума декларация в защита на депутатите, внесли подписка в АПИ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще предложи на Пленума декларация в защита на депутатите, внесли подписка в АПИ

11 Ноември 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще предложи на Пленума декларация в защита на депутатите, внесли подписка в АПИ, предаде репортер на Агенция "Фокус". Декларацията е във връзка с искането на Строителната камара за оставки на Крум Зарков, Елена Йончева, Христо Проданов и Георги Свиленски, след като внесоха искане за независима експертиза на пътищата в България.
"Нито ще подават оставки, нито ще спрат да ходят на работа", каза Нинова.
Деница КИТАНОВА

Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният съвет на БСП ще заседава

Националният съвет на БСП ще заседава

11 Ноември 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Националният съвет на БСП ще проведе заседание. То е насрочено за 11.00 часа и ще се състои в зала „Александър Лилов“ в централата на БСП. Пленумът бе свикан от Изпълнителното бюро на партията на 6 ноември 2018 г. Дневният ред предвижда общо четири точки. Пленумът трябва да вземе решение за свикване на заседание на 49-ия конгрес на БСП. Съгласно Устава на БСП конгресът е върховен орган на партията, който се избира за срок четири години и заседава не по-малко от веднъж годишно. Последното заседание на 49-ия конгрес беше през октомври 2017 г. Членовете на Националния съвет трябва да определят дата, час, място и дневен ред на следващото заседание на конгреса. Проекторешението ще бъде представено от лидера на БСП Корнелия Нинова.
На вниманието на делегатите заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев ще представи алтернативния бюджет на БСП. Опозицията внася за втора поредна година предложение за алтернативни бюджетни политики. Те дават стойностно изражение на политиките, заложени в проекта „Визия зя България“. Бюджетната философия на опозицията е „Устойчиво социалноикономическо развитие с финансова стабилност”. Цели на БСП са гарантирано национално финансиране на политиките за устойчиво социалноикономическо развитие и възстановяване на доверието в социално- и здравноосигурителната система. Алтернативните бюджетни цели на левицата са намаляване на бедността и неравенствата и преодоляване на задълбочаващите се регионални различия. Пленумът на БСП ще се занимае с реда за номиниране на кандидати за членове на Европейския парламент и проекта за подготовката на работна програма на партията за участие във вота. Националният съвет ще разгледа и проект за стратегия за ляв медиен пул и развитието на в. „Дума“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Готова съм да напусна парламента, ако се потвърди, че качеството на магистралите отговаря на нормативните изисквания

Елена Йончева, БСП: Готова съм да напусна парламента, ако се потвърди, че качеството на магистралите отговаря на нормативните изисквания

10 Ноември 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. Бих искала да уведомя Камарата на строителите, че съм готова да напусна парламента, каквото е тяхното искане. При условие, което е напълно изпълнимо. След като се потвърди, че качеството на магистралите отговаря на нормативните изисквания, си подавам оставката като народен представител. Това написа говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.
„За да се извърши тази проверка, очаквам Агенция „Пътна инфраструктура" да разреши извършването на техническа експертиза в лицензирана европейска лаборатория на качеството на автомагистрали „Тракия“, „Хемус“, „Струма“, „Марица“ и на път I – 1, път II – 18“, пише още говорителят на БСП.
Йончева припомня, че в петък от Камарата на строителите разпространиха официално съобщение, в което настояват за оставките на депутатите Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски, които стоят зад искането за експертиза, с внушението, че от българските магистрали се краде”. Поводът е именно внесеното в АПИ искане за независима техническа експертиза на магистралите. В становище на браншовата организация се посочва, че това е „поредната доза политическо говорене, което има за цел да извлече дивиденти за сметка на авторитета на българските строители“ и предупреждават, че ако не бъдат взети мерки до 18 ноември относно публичното поведение и отправяните обидни към бранша твърдения, камарата и нейните фирми членове ще предприемат стъпки към граждански протести.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Констативният протокол с проблемите на пътя край Своге е бил изпратен до АПИ още миналата година

Елена Йончева, БСП: Констативният протокол с проблемите на пътя край Своге е бил изпратен до АПИ още миналата година

10 Ноември 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
София. Преди да бъде отнет имунитетът на Елена Йончева, тя заедно с колеги от БСП, внесе искане за независима експертиза, която да установи качеството на магистралите. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Йончева коментира, че преди 3 дни е получила констативния протокол за пътя край Своге. „Документът от 20 юни, миналата година, е бил изпратен до Агенция „Пътна инфраструктура" още тогава", каза Йончева. Тя обясни, че в него, на базата на експертиза, са били изброени в 7 точки проблеми с пътя, където загинаха 20 души. Депутатът коментира, че в първите две пише, че е установено износване на горния слой на асфалта и лошо сцепление, както и рисков завой с голям вираж- точно в участъка, където стана инцидентът през август тази година. Йончева поясни, че документът, изпратен до пътна агенция, съдържа задължително предписание- "пълна подмяна на асфалтовото покритие", и че срокът за изпълнение е „незабавно". „Изпратихме този документ веднага в прокуратурата и изводите трябва да ги направи тя", заяви народният представител.
Елена Йончева каза, че започнала да получава документи, след като БСП поиска от АПИ да разреши независими лаборатории от чужбина да направят проверка на петте магистрали. Йончева припомни, че бившият стрителен министър Николай Нанков е заявил официално, че има влагани недопустими материали в асфалтовата смес при ремонта край Своге.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Строителната камара поиска да спра Елена Йончева и искането за проверка на магистралите, отказах им

Корнелия Нинова, БСП: Строителната камара поиска да спра Елена Йончева и искането за проверка на магистралите, отказах им

10 Ноември 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
София. Няма да тълкувам мотивите на главния прокурор. Правим изводи от фактите - че поисканите имунитети идват след две години, в момент, в който, особено Елена, много ярко се прояви в разследващи нейни материали и филми. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Дарик радио, съобщиха от пресцентъра на партията. Тя уточни, че мотивите изглеждат интересно - за пране на пари за закупуване на фотокамери и техника за снимане на филми в Сирия. „Странни са всички тези неща“, каза тя и припомни, че "сигналите" започнаха от ГЕРБ - от Антон Тодоров, Делян Добрев, Тома Биков, всички тези обвинения по времето на "Кумгейт". Тя уточни, че при проф. Георги Михайлов обвиненията започват след ярките му прояви по вота на недоверие за здравеопазване. „Две остриета на БСП! Опозиция не управлява, не раздаваме обществени поръчки“, каза Нинова. Тя коментира, че Елена Йончева разполага с документи, които водят до изводи за корупция и злоупотреби, като подчерта, че става въпрос за трасето край Своге, където стана катастрофата. Тя обясни, че става въпрос за протокол, направен години преди катастрофата, в който различни институции констатират нарушенията и злоупотребите при строителството на отсечката и казват, че незабавно трябва да се коригира, но никой не си е мръднал пръста. „Някой трябва да носи отговорност - защо някой, цяла година, е проспал тази препоръка“, попита Нинова. Тя коментира, че депутати са поискали обективна проверка на обстоятелства - искат информация, искат независима лаборатория. Корнелия Нинова каза, че при срещата си със строителната камара, е гарантирала, че при смяна на управлението ще има ред, правила, закон и всички ще бъдат равнопоставени, че никой няма да бъде изнудван да връща пари от обществени поръчки. Тя припомни, че камарата е поискала да не се внася искане до АПИ. „Отказах и казах, че няма да спра Елена. Нито искам, нито мога, защото искам истината- ако има нарушения, да има отговорност“, отбеляза лидерът на БСП.
„Различното в правенето на Алтернативния бюджет е, че не както друг път, наддаваме - те дават 500 млн. за здраве, ние 600 млн., те за социални помощи - 100, ние 120. Това не решава проблема. Различното е, че предлагаме финансирането да върви с промяна в моделите“, каза Корнелия Нинова по темата за бюджета. Тя изтъкна, че дадените от правителството 500 млн. за здравеопазване не намаляват цената на лекарствата, не правят здравеопазването по-достъпно, не задържат лекарите, не подготвят нови медицински сестри. „Нашият бюджет решава точно това. Не просто наливане на пари, а даване на пари с ефект, който да стигне до хората“, поясни Нинова. Тя коментира, че в Алтернативния бюджет е заложено за образованието пари да се дадат за безплатни учебници до 12 клас. „Не са много пари, но биха помогнали на много хора“, подчерта тя. Нинова обясни, че друго предложение е да има един учебник по предмет за цялата страна. „Няма система в образованието, колкото и пари да се наливат“, коментира лидерът на левицата.
„Приетото от правителството решение казва, че кметовете и общинските съветници вземат решението за увеличението на данъка за стари автомобили и слага граници „от-до“ в числа. Това, с което се обърнах към нашите кметове е – направете усилие да се придържате към долната граница“, каза Нинова по темата за увеличаващите се данъци за стари автомобили. Тя поясни, че хората не са виновни, че са бедни, за да карат стари коли. Нинова смята, че е по-добре да се направи усилие да бъдат повишени доходите. „Въпрос на приоритети е да се помогне на хората“, категорична бе тя. Корнелия Нинова препоръча да се направи и друго за здравето на хората – да намали ДДС на лекарствата или да се платят дълговете на общинските болници, за да не се закриват, или най-накрая да има програма за профилактика.
Лидерът на БСП съобщи, че в неделя ще бъдат приети правилата и начинът за номиниране за евродепутати. Тя коментира, че вярва в преизбирането на Сергей Станишев, за който поясни, че е „наша номинация“. „След сериозни разговори в нашето политическо семейство, ПЕС, се стигна до решение да се остави свобода на отделните държави да си направят листата и платформата - с какви послания, с какви политики се изпращат кандидатите. По-важното е българите да гледат хората в листите и лицата, които издигаме и защо отиват там“, аргументира се Нинова. „Ще изпратим хора, които ще отстояват политиките на България и на БСП“, изрази увереност лидерът на БСП. Тя обясни, че има няколко неща от които няма да отстъпи- от позициите за Истанбулската конвенция и за Пакта за миграция на ООН. Нинова коментира, че в пакта има хубави текстове, които касаят нашата диаспора, но между добрите текстове, с дребен шрифт, има тревожни неща, например - да се издават документи за самоличност на хора, които са пристигнали без такива. „Ние сме за помощ на бежанците при война - това е международно, българско човешко право, но разширяването на кръга на миграция по екологични, икономически и социални причини е опасност“, обясни Нинова.
„Хората ни смятаха за част от статуквото. Затова предложихме „Визия за България“. Ние не сме еднакви. Ако бяхме едно и също, щях да приема да съм председател на парламента, колегите ми да са министри. Избрахме трудния път - да останем в опозиция и да се различим от статуквото. Пътят е верен, просто трябва да продължим усилията и да не се предаваме“, категорична бе Нинова. Тя изрази увереност, че е алтернативата на Бойко Борисов, но в политиките, не в постовете.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Единственото нещо, което към правила, е журналистика

Елена Йончева, БСП: Единственото нещо, което към правила, е журналистика

10 Ноември 2018 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. „Това са атаки срещу мен, които отдавна продължават от страна на депутати от ГЕРБ. Главна прокуратура е образувало дело по сигнал, а не обвинение, на тримата депутати - това е Делян Добрев от ГЕРБ, за когото внесох сигнал в прокуратурата и ДАНС за създаване на схема в Община Хасково, вторият депутат е Тома Биков, който само преди няколко години казваше, че Борисов, ако не стане депутат, ще влезе в затвора и третият, бивш депутат от ГЕРБ - Антон Тодоров, който написа „Шайка" и каза, че ГЕРБ са шайка, което означава и организирана престъпна група". Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България" Елена Йончева пред БТВ, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Тя добави, че в този сигнал, в това заведено дело, няма нито един факт, който да доказва твърденията. „Аз въобще не знам какво значи пране на пари. Консултирах се с адвокати, защото никога не съм се занимавала с бизнес. Единственото нещо, което съм правила през целия си живот, това е- журналистика и документалистика", отбеляза Йончева. Тя поясни, че когато през 2012г. -2013 г. е била поканена от ТВ7 да работи като външна продукция по създаване на документални филми и преки включвания от места на събитията, тогава юристи на телевизията са я посъветвали да сключи договор с фирмата, за да може да бъде закупена техника. „Офшорната фирма ми е подадена от ТВ7. Нямам основание да се съмнявам през тези години, че има нещо нередно, защото телевизията има лиценз", обясни Йончева. Тя коментира, че през 2012 - 2013 г. КТБ е била банка на годината. „Това означава ли, че всички журналисти, които са работили в ТВ7 и са имали външни продукции, или са получавали заплата в дадената телевизия, са участвали в някакви схеми?", попита Елена Йончева. „Все още вярвам, че има шанс да получим правосъдие", изрази надежда Йончева.
На въпрос за ново разследване от страна на Йончева по отношение на корупцията, свързано със строителството, тя коментира: "Опитваме се дадем повече светлина по всички болезнени теми". Тя припомни, че преди няколко дни е изпратено искане до АПИ да разрешат техническа експертиза на петте основни магистрали. Тя обясни, че във връзка с иска до АПИ е получила множество документи, сред които е документ, касаещ участъка в Своге, където загинаха много хора. Той е свързан с некачественото строене на пътя. Тя коментира, че е имало срещи с Корнелия Нинова, за да бъде разубедена- да не се подава сигнал до АПИ. „Нашият иск не е насочен срещу строителните фирми. Ние се опитваме да ги защитим", уточни Йончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.