НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Вечер“ (Македония): Според лидера на „Самоопределение“ Тачи ще свърши като Груевски, но в Русия

„Вечер“ (Македония): Според лидера на „Самоопределение“ Тачи ще свърши като Груевски, но в Русия

16 Ноември 2018 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Прищина. Според председателя на опозиционното движение „Самоопределение“ Албин Курти президентът на Косово Хашим Тачи ще свърши като бившия македонски премиер Никола Груевски – ще потърси убежище, но не в Унгария, а в Русия, отбелязва скопското електронно издание „Вечер“.
Визирайки срещата на Тачи с руския президент Владимир Путин в Париж, проведена в кулоарите на събитията по повод 100-годишнната от края на Първата световна война, Курти заяви, че с действията в международен план Тачи върви по стъпките на Груевски.
„Преди две години и половина, малцина или може би никой не вярваше, че Доналд Тръмп ще спечели (президентските избори в САЩ) или, че ще се случи Брежит. Също така, преди година и половина на никой не му идваше на ум, че бившият македонски премиер Груевски ще търси убежище в Унгария. И така, по този път върви и Тачи – към убежище в Русия. Не можем да го спрем по неговия път, но можем да го спрем да не вземе Косово с него. Косово не може да бъде пренесено в куфар, никога от никого“, каза Курти на пресконференция в Прищина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: Путин действително е потвърдил готовността на Москва да подкрепи споразумение между Сърбия и Косово

Дмитрий Песков: Путин действително е потвърдил готовността на Москва да подкрепи споразумение между Сърбия и Косово

14 Ноември 2018 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Президентът на Русия в разговора си с президента на Косово Хашим Тачи в Париж действително е потвърдил, че Русия ще подкрепи споразумение между Белград и Прищина, ако такова бъде постигнато, предава ТАСС.
Това съобщи пред журналистите прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков, коментирайки думите на Тачи.
„Естествено, Путин обърна внимание на необходимостта първо да се постигне консенсус със Сърбия“, отбеляза представителят на Кремъл, „И той каза, че тази договореност, която бъде постигната между страните, ще бъде подкрепена от нас“.
Песков отбеляза, че Путин и Тачи са говорили накратко по време на мероприятията по случай 100-годишнината от края на Първата световна война, които се проведоха в Париж на 11 ноември. По неговите думи, това е била беседа в кулоарите, където руският лидер е контактувал също и с много други високопоставени участници в мероприятията.
Руската агенция припомня, че Тачи по рано съобщи, че в Париж е обсъдил с Путин отношенията между Белград и Прищина. „В Париж се срещнах с президента на Русия Владимир Путин и ни се съсредоточихме върху диалога за нормализация на отношенията между Косово и Сърбия за всестранно, задължително споразумение. По този въпрос позицията на президента Путин беше твърда: „Ако вие (Косово и Сърбия) постигнете мирно споразумение, Русия ще го подкрепи“, написа Тачи в „Туитър“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОК: Няма да се провеждат събития в Испания, докато не си промени позицията за Косово

МОК: Няма да се провеждат събития в Испания, докато не си промени позицията за Косово

14 Ноември 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Лозана. Твърди се, че Международният олимпийски комитет (МОК) е призовал международните федерации да не провеждат събития в Испания, докато страната не гарантира достъп на всички състезатели, включително на атлети от Косово, съобщава държавната „Радио и телевизия Косово (RTK)”.
Предупреждението идва в светлината на споровете, предизвикани от забраната на испанското правителство да се допускат участници от Косово до Световното първенство по карате в Мадрид.
„Ако испанското правителство не създаде условия, гарантиращи достъп не само на Косово, но и на всеки атлет, да се състава, ние трябва да предупредим всички МФ (Международни федерации), че, докато не бъде разрешен проблемът, те не трябва да провеждат международни състезания там“, е заявил директорът на МОК за връзките с Националните олимпийски организации Пере Миро, според цитата на Inside The Games.
Косовските атлети получиха позволение да участват в Световното първенство по карате, но бяха задължени да носят „неутрални“ екипи без национален герб. Знамето на Косово също не трябва да се показва на състезанието
Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008-а година, беше признато за член на МОК през 2014 година, получавайки правото да участва в международните спортни събития като независима държава.
Медията отбелязва, че признаването на най-младата балканска страна е проблематичен въпрос за Испания, защото автономната провинция Каталуния гласува да се отдели от страната на несанкциониран референдум в края на 2017 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Французите ясно показаха, че подкрепят Хашим Тачи

Danas (Сърбия): Французите ясно показаха, че подкрепят Хашим Тачи

14 Ноември 2018 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Белград/Париж. Косовският президент Хашим Тачи умело доби от влиятелните кръгове във френската администрация правото да се намери на втория ред на неделната церемония, организирана по случай 100-годишнината от края на Първата световна война, отбелязва на първа страница белградският ежедневник Danas.
Изданието смята, че „позиционирането“ на Тачи точно зад най-влиятелните световни лидери, включително президентът на Русия Владимир Путин носи ясно политическо послание, че официален Париж „се грижи много за косовското правителство, начело с Тачи“, както е заявил неназован дипломатиески източник.
Събеседниците на вестника са посочили, че някои френски политици никога не са крили подкрепата си за Прищина, въпреки че официален Белград, начело с президента на Сърбия Александър Вучич, наскоро установи добри отношения с френския си колега Еманюел Макрон.
Според информацията на Danas, във вторник посолството на Сърбия в Париж, както и дипломатическите представителства на някои други държави във Франция, включително Русия, Черна Гора и Ирландия, са повдигнали въпроси към организаторите за разпределението на местата на церемонията, но единственият отговор, който са получили гласи, че „местата са разпределени по азбучен ред“. Източниците на изданието от дипломатическите кръгове твърдят, че Вучич не е говорил за разпределението на местата с Макрон след церемонията.
Посланикът на Франция в Белград Фредерик Мондолини е изпратил вчера публично извинение на президента Вучич и „сръбския народ“ по повод протокола и местата, на които са седели по време на церемонията.
„Малко съм тъжен, че трябваше да отпразнуваме нашата обща победа преди обявеното посещение на френския президент в Сърбия. Това, по някакъв начин, развали поне малко нещата... Става дума за това неудобство, което е за съжаление... За съжаление, това беше грешка и ние молим президента Вучич и сръбския народ за извинение“, заяви посланик Мондолини в ефира на сръбската „Първа телевизия“.
Сръбският президент коментира изявлението на френския дипломатически представител в „Туитър““ „Благодаря на посланик Мондолини за прекрасната реч и отношението, което показа към сръбските жертви. Сърбия ще посрещне по величествен начин президента Макрон“.
„Това, че Тачи се оказа на видно място е срам за домакина на церемонията, но и поражение за сръбската дипломация, която не успя да осигури по-добро място на президента на Сърбия. Прищина е известна с лобирането си на международната сцена, особено на Запад, но е трудно да се повярва, че това е само резултат от лобирането. Видното място на Тачи на церемонията при Триумфалната арка и невзрачната позиция на Вучич показва, че официален Париж цени високо Прищина от политическа гледна точка. Той ще продължи да го прави и при продължаването на преговорите за решение на косовския въпрос“, заяви неназован дипломатически източник за Danas.
Борко Стефанович, бивш служител на Министерството на външните работи на Сърбия и настоящ лидер на „Сръбската левица“ посочи пред изданието, че става въпрос за „грешка на организаторите на мероприятието, че са поставили лидерите по азбучен ред“.
„Мисля, че нашето МВнР е свършило своята работа. Не разбирам за какъв азбучен ред става дума, когато Меркел, Путин и Макрон седяха в центъра. Така че, може да има първо друг критерий, а след това да е този азбучен ред. Извинението на френския посланик беше на място и бе направено, за да се омекоти вече направената грешка. Разбира се, тя веднага се използва за пропаганда и манипулация от нашия режим“, смята Стефанович.
Милош Йованович, председател на Демократическата партия на Сърбия (ДПС) оцени за Danas, че „с това Вучич и настоящото сръбско правителство само показва, че не разбира и познава по същество днешния свят, а от друга страна неговите постоянни приказки как Сърбия е уважавана по света нямат никаква реална стойност и достоверност“, констатира Йованович.
Политологът Бобан Стоянови пък е посочил пред „Данас“, че „разпределението на местата говори, че Сърбия е далеч от взимащите решения, далеч от приятелствата с най-влиятелните страни и далеч от онова, което ни се говори през последните години“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Според лидера на „Самоопределение“ Хашим Тачи може да обсъжда с Владимир Путин само молбата му за убежище в Русия

Zeri (Косово): Според лидера на „Самоопределение“ Хашим Тачи може да обсъжда с Владимир Путин само молбата му за убежище в Русия

13 Ноември 2018 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на опозиционното движение „Самоопределение“ Албин Курти изрази мнение, че президентът на Косово Хашим Тачи може да обсъжда с държавния глава на Руската федерация само един въпрос – личната му молба за убежище в страната, отбелязва електронното издание на водещото прищински ежедневник Zeri.
„След всички отстъпки, които направи на (президента на Сърбия Александър) Вучич, Тачи си направи снимка с Путин. Може да постигне споразумение с него само по въпроса за личната му молба за политическо убежище в Русия“, написа Курти в социалната мрежа „Фейсбук“.
В понеделник президентът на Косово Хашим Тачи обяви за провеждането на среща с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, състояла се кулоарите на мероприятията в Париж по повод отбелязването на 100-годишнината от края на Първата световна война. В рамките й лидерът на Кремъл е изказал подкрепа на Прищина за продължаващия диалог с Белград.
„В Париж за пръв път се срещнах с президента на Русия Владимир Путин. Диалогът за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия и възможността за постигане на всеобхватно и правно обвързващо споразумение бяха основният фокус на нашия разговор. По този въпрос президентът на Русия беше категоричен: „Ако вие (Косово и Сърбия) постигнете мирно споразумение, Русия ще подкрепи това споразумение", написа Тачи в социалната мрежа „Фейсбук“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Ана Бърнабич обясни какво значи за нея компромис за Косово

„МКД“ (Македония): Ана Бърнабич обясни какво значи за нея компромис за Косово

13 Ноември 2018 | 02:42 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският министър-председател Ана Бърнабич обясни какво значи за нея компромис за Косово, пише македонското електронно издание “МКД“.
Тя подчерта, че за нея компромис има между това, че Косово е част от Сърбия и това Сърбия да го признае.
"Компромисът е между тези две страни. Но ако някой настоява, че Косово е независимо и че Сърбия ще признае, това няма да се случи, Белград ще продължи да настоява, че Косово е Сърбия ", каза Бърнабич на форума" Сърбия в ЕС ", организирана от Фондация Конрад Аденауер.
Тя отбеляза, че "Кутията на Пандора" е отворена преди 10 години, когато Косово обяви независимост "извън всички демократични принципи".
"Опитваме се да я затворим и ще бъде трудно. Не знам дали това ще бъде възможно, бих искал да намеря компромис и всички заедно да се придвижим напред ", каза тя.
Сръбският премиер каза, че Косово не е същия случай като Хърватия, БиХ, Словения и Македония, защото това бяха признати републики в рамките на СФРЮ, а Косово и Метохия винаги е било неразделна част от Сърбия.
Тя също така посочи, че решението за Косово е труден и преди всичко емоционален въпрос.
Бърнибич също така посочи, че замразеният конфликт в никакъв случай не е добро решение и това винаги ще дърпа района назад.
Тя заяви, че понякога се чувства като затворена в "шизофренната" политика, когато на една среща говори колко Сърбия може да напредва благодарение на четвъртата индустриална революция, а след това отива на среща, на която се говори за инциденти и нападения срещу сърбите в Косово.
"Това е политика на 19-ти век и докато не решим този въпрос, ще останем между политиката на 19 и 21 век. Затова мисля, че решението е в компромиса ", заключи Бърнбич.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Какъв е смисълът в общуването между лидерите на Косово и Русия

„Взгляд“: Какъв е смисълът в общуването между лидерите на Косово и Русия

13 Ноември 2018 | 01:35 | Агенция "Фокус"
Москва. Какъв е смисълът в общуването между лидерите на Косово и Русия, пише руският вестник "Взгляд".
Лидерът на косовските албанци Хашим Тачи обяви среща с Владимир Путин "в кулоарите" на юбилейните тържества в Париж. Най-вероятно се е провел кратък разговор. Ползата от това за бившия полеви командир Тачи е разбираема. Чрез "колекционирането на ръкостискания" със световните лидери, той печели политическа тежест и решава вътрешни проблеми. Но защо Москва се нуждае от този разговор?
"В Париж се срещнах с руския президент Владимир Путин", пише в понеделник лидерът на Косово Хашим Тачи. В подкрепа на думите си той публикува снимки с руския лидер.
Кремъл не съобщи за среща с ръководителя на тази държавна единица, чиято независимост Русия не признава. Програмата за пребиваване в Париж на 11 ноември на тържествата в чест на стогодишнината от края на Първата световна война не предвижда отделни преговори с други лидери. В същото време Кремъл не изключи контактите "мимоходом" с участниците в събитията. Такива срещи очевидно са включвали кратък разговор между Путин и Тачи.
"Ние се фокусирахме върху диалог, насочен към нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия за всеобхватно обвързващо споразумение. По този въпрос позицията на президента Путин беше ясна: "Ако вие (Косово и Сърбия) постигнете мирно споразумение, Русия ще го подкрепи", пише Тачи.
"Съдейки по коментара на Хашим Тачи в социалната мрежа „Туитър“, французите са му оказали огромно внимание на годишнината", каза пред вестника експертът на Института за славянски изследвания на Руската академия на науките Георги Енгелхард. - Те поставят Тачи в почетните редици сред лидерите на страните - основните участници в Първата световна война. Въпреки че, първо, Косово тогава не е била държава и Албания, която току-що беше създадена, много косвено участва в Първата световна война. "
В Белград реагираха остро на самия факт на появата на косовски лидер в Париж. Сръбският телевизионен канал РТС заяви: президентът Александър Вучич изрази недоумение, че организаторите на Парижките празници "поставят Тачи до Путин", така че лидерът на косовските въстаници е бил във фокуса на камерите по време на празненствата.
Що се отнася до Хашим Тачи, известен също като „Змията“ (от времето, когато е бил командир на косовската освободителна армия), той успешно използва присъствието си на Парижкия форум, включително да потвърди собствената си тежест в световната политика.
"Тачи ходи и комуникира с лидерите и след това пише за това в „Туитър“. Заради факта, че той например общува с Тръмп, и Тръмп твърдо подкрепи тези преговори ", каза Енгелхард. "Трябва да разберем, че в самата Прищина ситуацията не е най-благоприятна - конфликти с премиера Рамуш Харадинай, с други местни политици и партии. Следователно е много важно за него да демонстрира както своята дейност, така и успехите си в международната политика, да покаже на всички, че той е значима фигура, че той има реално международно значение и че е грешно да се изтласка такъв човек от политическата сцена в Косово ".
Предимствата на бившия полеви командир, който е станал почти истински президент, са разбираеми. Но дали е полезно за Русия фактът, че разговорът с руския лидер чрез усилията на Тачи попадна в центъра на вниманието? Според Енгелхард има опасност "сега тази история да се развива (включително в Сърбия) преди всичко от враговете на Москва - за да прехвърли отговорността за възможно най-тежки отстъпки в преговорите на Белград с Прищина на Русия и руския президент" - предполага Енгелхард.
Разговорите, които , както напомня експерта се провеждат по въпроса за фактическото признаване на Косово, се водят под надзора на Брюксел. През септември ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини заяви: ЕС очаква преговорите между Белград и Прищина да приключат до май 2019 г. Тези, които биха се възползвали от "прехвърлянето на отговорността" за принудителните отстъпки на сърбите към косоварите "очевидно ще се опитат да избелят своя имидж и ще се опитат да подкопаят престижа и влиянието на Русия в региона", каза Енгелхард.
Но тази възможност за "отрицателно насърчаване", отбелязваме, е само една версия. И е възможно положителният ефект да бъде по-значим. Въпросът има нужда от Москва в каквито и да е контакти между Белград и Прищина.
Истинският процес на преговори между Косово и Сърбия затихна преди около шест месеца и постепенно се премести в областта на "дрънкане на оръжия", заяви военният анализатор Евгений Крутиков пред вестника
Косоварите, противно на инструкциите на европейските структури и дори НАТО, създават собствена професионална армия от бивши бандити и терористи, за които възнамеряват да купят въоръжение за 300 милиона евро. През август косовско-албанските власти не позволиха създаването на автономни общини от сръбските общности в северната част на самопровъзгласилата се република. Това, припомняме, беше единственото договорено условие за продължаване на преговорите между Белград и Прищина, пише изданието.
В същото време се чуват слухове за евентуално ескалиране на насилието в Северно Косово. В края на септември сръбските войски бяха поставени в бойна готовност. В този контекст през последните месеци Белград и Прищина обсъждат определено компромисно решение, свързано с преначертаването на границите и обмен на територии. Съединените щати подкрепят тази идея, настоявайки за окончателно споразумение, включващо корекция на границите на Сърбия и непризнатата република, отбелязва ТАСС.
"Добре е, ако реалният процес на преговори може да бъде възобновен, защото въпреки различните възгледи по тази тема никой не се нуждае от нова война на Балканите".
Въпреки това, да се възобновят преговорите в рамките на случайна среща на празнична вечеря в Париж, според събеседника, е почти нереално.
Но като цяло Русия ръководи или най-малкото все още води много рационална политика спрямо Сърбия, отбелязва Енгелхард. Москва постоянно настоява за спазване на Резолюция 1244 на ООН за признаване на суверенитета на Сърбия над Косово. "Тази политика позволява на Белград по някакъв начин да защити суверенитета си над Косово", посочва експертът. От друга страна, Москва не позволява на настоящите сръбски власти да се поддават на натиска на Запада. "Например преди месец Вучич пътува до Москва и представи идеята си за фактическо признаване на независимостта на Косово и получи отрицателен отговор. А основната част от електората на Вучич е русофилският електорат. " - припомня Енгелхард. Следователно, Вучич не можа да пренебрегне това "не", каза Москва.
Русия не се интересува от признаването на Косово от Белград, главно защото това признание е свързано с приемането на Косово в НАТО, смята Енгелгард. Албания, припомняме, е вече в алианса от 2009 г. насам, Черна гора - от 2017 г. насам. Липсата на териториални спорове (и признаването на Косово от Белград означава, че няма спорове) отваря пътя за приемането и на Сърбия в НАТО.
"Новите регионални проблеми вече възникват в южната част на Сърбия, където живеят албанци, в Санджак, където има мюсюлмани бошняци. И "за да се гарантира сигурността", страната ще трябва да се присъедини към НАТО, прогнозира Енгелхард. - След това влизането на Босна и Херцеговина е неизбежно. Република Сръбска ще позволи това. Цялата територия на Балканите може да е в НАТО. За Русия, от гледна точка на нейните държавни интереси, това става проблематично. "
Следователно присъствието на Русия в "косовския въпрос" (например като посредник в мирните преговори за съдбата на Северно Косово) означава, че Москва не се елиминира от проблемите на региона - и това дава на "русофилската партия" шанс да влияе на ръководството на страната и да не позволява реализацията на гореспоменатия сценарий. Следователно, ръкостискане с Хашим Тачи може да послужи за добро.
Особено след като, както припомни Крутиков, това не е първият път, когато косовският лидер комуникира с представители на руските власти. - Разбира се, не с президента. Но той дойде в Москва, проведе разговори в Държавната Дума. Никой не казва, че те са толкова "прокажени", че няма нужда да говорят с тях ", казва източникът.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.