НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Корнелия Нинова: Докато съм председател на БСП - голяма коалиция с ГЕРБ няма да има и старият Устав на партията няма да се върне

Корнелия Нинова: Докато съм председател на БСП - голяма коалиция с ГЕРБ няма да има и старият Устав на партията няма да се върне

16 Ноември 2018 | 17:07 | Агенция "Фокус"
София. Докато съм председател на БСП - голяма коалиция с ГЕРБ няма да има и старият Устав на партията няма да се върне. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Плюс – минус“ по Нова телевизия. Тя подчерта, че ще се бори по всякакъв начин срещу това. На въпрос такива давления има ли, тя обясни: „Който ме слуша сега, знае защо го казвам и към кого е отправено. Когато си изберете друг председател, правете каквото искате. Докато съм аз, коалиция с ГЕРБ нито икономическа, нито финансова обвързаност, нито олигархични зависимост и няма да има“, каза Нинова. По отношение на Устава на БСП, Корнелия Нинова заяви: „Ще положа всички усилия да не се върне старият Устав. Ние въведохме три мандата на депутат и идват други колеги; два мандата председател и друг председател и той да се избира от всички членове“, обобщи промените в Устава на БСП Корнелия Нинова. „Смятам, че това е основа на демокрация в партия, която може да се прехвърли като начин на управление в държавата. Няма да отстъпя от това. Нека да опитват колегите да променят Устава. Докато съм председател ще полагам усилия да няма връщане назад“, подчерта тя.
Попитана дали е в синхрон с президента Радев, че оставка на кабинета би била абдикация от отговорност, Нинова отговори: „Ето един пример за различни позиции. Ние смятаме, че трябва да има оставка и предсрочни избори. Той е на друго мнение, с уважение за това“, посочи Нинова и обърна внимание, че президентската институция е независима. Лидерът на БСП заяви, че е удовлетворена, че когато БСП е представила документа „Визия за България“, президентът го е оценил като прекрасен. Нинова определи „Визия за България“ като надпартиен, националноотговорен, ориентиран към България и с много леви политики документ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Етикетът „стабилност“ на това управление вече не върви, нито една система не е стабилна

Корнелия Нинова, БСП: Етикетът „стабилност“ на това управление вече не върви, нито една система не е стабилна

16 Ноември 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
София. Етикетът „стабилност“ на това управление вече не върви, нито една система не е стабилна. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Плюс – минус“ по Нова телевизия. Нинова обърна внимание, че 12 социални плащания са замразени в бюджета.
По повод преизчислението на пенсиите, лидерът на БСП обясни, че увеличението им, заложено в бюджета на управляващите няма да компенсира скока на цените. „Ние правим нашия алтернативен бюджет с много ясни разчети откъде ще дойдат приходите. Няма популизъм и просто едно харчене на пари. От ГЕРБ винаги ни обвиняват, че когато правим бюджет, не даваме алтернатива за приходите. Миналата година също направихме алтернативен бюджет. Той беше отречен със същите аргументи. Сега накрая на 2018 г., ако погледнете какъв бюджет изпълниха ГЕРБ – те изпълниха нашия“, допълни лидерът на БСП.
Във връзка с последните срещи на БСП по проекта „Визия за България“ в Северозападна България, Нинова коментира: „Първо предпочитам да ви кажа какво хората ми казаха. Като че ли цялата философия на положението в момента се съдържаше в едно изречение. Представих бюджета - този на ГЕРБ и този на БСП. След като приключих един човек стана и каза: „Бюджетът си е бюджет, но гладът си е глад“.
Попитана дали със замразяване на заплатите на политиците, ще се преборят с глада, Нинова отговори: „Не, но е много важно на равнището на тема справедливост и несправедливост. Да не говорим за икономическа, политическа и морална логика. Заплатите на депутати и министър-председател, президент, омбудсман растат автоматично с ръста на средната заплата, а никъде по света заплатата на работещ човек не се определя по този начин“, каза още Корнелия Нинова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: Надяваме се управляващите да чуят гласа на пенсионерите за преизчисляване на пенсиите

Георги Гьоков, БСП: Надяваме се управляващите да чуят гласа на пенсионерите за преизчисляване на пенсиите

16 Ноември 2018 | 11:41 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се, след като управляващите не чуват предложенията на опозицията, да чуят гласа на пенсионерите. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Гьоков обяви, че ще помогне подписите да станат 300 хил. По време на брифинга стана ясно, че подписите са събирани в продължение на 3 месеца.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Внасяме над 30 000 подписа на пенсионерите за преизчисляване на пенсиите, ще направим такова предложение и в бюджета за 2019 г.

Корнелия Нинова, БСП: Внасяме над 30 000 подписа на пенсионерите за преизчисляване на пенсиите, ще направим такова предложение и в бюджета за 2019 г.

16 Ноември 2018 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. Внасяме над 30 000 подписа на пенсионерите за преизчисляване на пенсиите, ще направим такова предложение и в бюджета за 2019 г. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Към нас се обърна сдружение Съюз на пенсионерите, които са обявили национална подписка и днес внасят в Народното събрание над 30 000 подписа от цялата страна с искане за преизчисляване на пенсиите с нов средно осигурителен доход за 2017 г. Подписката продължава. Тя е подкрепена и от млади хора“,съобщи Нинова. „Ние ще я внесем в деловодството. Отдавна настояваме всички пенсии да бъдат преизчислени с друг средноосигурителен доход. Внесли сме предложение в бюджета между първо и второ четене. Това ще струва на бюджета 800 млн. лв. и сме посочили откъде да дойдат тези пари. Подкрепяме исканията и не само – провеждаме тази политика години наред, защото смятам, че възрастните хора са едни от най-ощетените в страната“, допълни лидерът на БСП. Корнелия Нинова уточни, че другата седмица БСП ще настоява за преизчисляване и изрази радостта си, че има зад гърба си такава подкрепа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 1,2 милиона пенсионери ще получат по 40 лв. добавка към пенсиите си за Коледа (ОБЗОР)

Над 1,2 милиона пенсионери ще получат по 40 лв. добавка към пенсиите си за Коледа (ОБЗОР)

14 Ноември 2018 | 20:21 | Агенция "Фокус"
София. 1 290 600 пенсионери ще получат добавка към пенсиите си за месец декември. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание в сряда. Допълнителната сума към пенсията е в размер на 40 лв. и ще се изплаща на пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях за месец декември 2018 г. е в размер до 348 лв. включително, т.е. до размера на линията на бедност за 2019 г. За изплащането на добавките към пенсиите за Коледа правителството ще отпусне допълнително 51 624 000 лв. лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2018 г.
Премиерът уточни, че в рамките на кабинетите, които досега е управлявал, за Коледа и Великден върху пенсиите са били раздадени допълнителни 460 млн. лева.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 1,2 милиона пенсионери ще получат добавка в размер на 40 лв. към пенсиите си за Коледа

Над 1,2 милиона пенсионери ще получат добавка в размер на 40 лв. към пенсиите си за Коледа

14 Ноември 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. 1 290 600 пенсионери ще получат добавка към пенсиите си за месец декември. Допълнителната сума към пенсията е в размер на 40 лв. и ще се изплаща на пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях за месец декември 2018 г. е в размер до 348 лв. включително, т.е. до размера на линията на бедност за 2019 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба. За изплащането на добавките към пенсиите за Коледа правителството ще отпусне допълнително 51 624 000 лв. лева по бюджета на държавното обществено осигуряване. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2018 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.