НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Цецка Цачева: Надяваме се до лятото да има възможност да бъде приключен Механизмът за сътрудничество и оценка на България

Министър Цецка Цачева: Надяваме се до лятото да има възможност да бъде приключен Механизмът за сътрудничество и оценка на България

15 Март 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
София. Надяваме се до лятото да има възможност да бъде приключен Механизмът за сътрудничество и оценка на България. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на парламентарен контрол, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „И след Доклада на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България по механизма за сътрудничество и оценка от миналата година продължи решимостта на отговорните институции за постигане на необратимост на реформата в правосъдната система и борбата с корупцията. Правителството остава решено да предприеме необходимите стъпки, гарантиращи върховенството на закона в страната и то в максимално кратки срокове“, заяви Цачева.
Тя посочи, че заключението на ЕК е, че като цяло България е постигнала значителен напредък. Цачева обясни, че България продължава работа и по всички посочени в доклада показатели. „Ние сме категорично решени в оставащото време до лятото – юни-юли, когато трябва да бъде устният доклад, да довършим мерките, които са в процес на изпълнение, за да имаме възможност за приключване на механизма“, каза още Цачева.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на правосъдието: Проверката в Агенцията по вписванията сочи, че промените във вътрешните правила относно възнагражденията в агенцията не са незаконосъобразни

Министерство на правосъдието: Проверката в Агенцията по вписванията сочи, че промените във вътрешните правила относно възнагражденията в агенцията не са незаконосъобразни

26 Ноември 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
София. Инспекторатът по чл. 46 от Закона за администрацията към министъра на правосъдието приключи проверката в Агенция по вписванията (АВ) относно спазването на законовите, подзаконовите и вътрешноведомствените актове за организация на работата в Агенцията.
Проверката бе разпоредена от министър Цецка Цачева по повод медийни публикации във връзка с изплатените допълнителни възнаграждения на служителите в Агенцията за третото тримесечие на тази годината. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.
Условията за определяне и изплащане на допълнителните възнаграждения за постигнати резултати се уреждат с Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация, приета с ПМС №129 от 26.06.2012 г. и Вътрешните правила за заплатите в Агенцията по вписванията.
Конкретните правила и разработена методика за определяне на допълнително възнаграждение за постигнати резултати, въз основа на определените оценки, се посочват в утвърдените от изпълнителния директор на Агенцията Вътрешни правила за заплатите в агенцията.
Инспекторатът е установил, че в Агенцията по вписванията се прилагат следните вътрешни правила, имащи отношение към „допълнителните възнаграждения за постигнати резултати“: Вътрешни правила за заплатите на АВ, Вътрешни правила за работните заплати на длъжностните лица по регистрация и Вътрешни правила за работните заплати на служителите в АВ, назначени по реда на Постановление на МС от 1996 г.
Трите подзаконови нормативни акта са изготвени от Агенцията и утвърдени от изпълнителния й директор през 2013 г. От тогава до сега те са били променяни многократно.
Проверяващите са разгледали детайлно и последните промени, утвърдени през тази година от изпълнителните директори Зорница Даскалова и Габриела Козарева. Последните промени се отнасят до контрола върху поставените оценки на служителите. За първи път е въведено и изискването служителите да са изработили реално поне 1/3 от оценявания период, с което се преодолява старата практиката да получават допълнително възнаграждение служители, които имат реално изработени дни под този срок. В заключение в доклада се сочи, че утвърдените изменения на Правилата не са незаконосъобразни, тъй като не противоречат на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.
Многобройните промени през годините, както и три отделни правила за различните категории служители са оценени от Инспектората като пречка за създаване на трайна и ефективна практика, относно изчисляването на възнагражденията на различните категории служители.
Предвид това в доклада се съдържа следната препоръка към изпълнителния директор на Агенцията: „Да се изготвят единни Вътрешни правила за заплатите в Агенцията по вписванията, касаещи и трите категории служители – служителите на агенцията; длъжностните лица по регистрация по Закона за търговския регистър в дирекция „Длъжностни лица по регистрация“ и служителите, назначени по реда на Постановление на МС№ 66/28.03.1996 г., при стриктно спазване на нормативните актове.“


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Свободата на медиите в много държави е свързана с управляващите, а при нас е точно обратното - автоцензурата е на самите журналисти

Премиерът Бойко Борисов: Свободата на медиите в много държави е свързана с управляващите, а при нас е точно обратното - автоцензурата е на самите журналисти

21 Ноември 2018 | 23:22 | Агенция "Фокус"
София. Свободата на медиите в много държави е свързана с управляващите, а при нас е точно обратното - автоцензурата е на самите журналисти. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в интервю за предаването "Шоуто на Слави" по бТВ.
Попитан защо ГЕРБ подкрепи медийния закон на Пеевски, а не предложи собствен законопроект, който да отговаря на европейските критерии, Борисов отговори, че този закон е бил подкрепен от всички парламентарни групи. "И не вярвам към закона някой да има претенции, защото той изсветлява собствеността на медиите. Не случайно казах на вицепремиера Екатерина Захариева да покани евркомисаря, който отговаря за това, да се направи широка кръгла маса и да изясним тази тема. Защото ако медиите на Пеевски имат 5% дял - той има "Телеграф", "Монитор" и един спортен вестник, всички останали са на други собственици. И какво стана модерно в България - всеки олигарх или политическа партия си прави медия. И в един момент, ако бъде разследван за нещо, казва: "Вие ме разследвате заради медията". А други медии атакуват прокуратурата. А всички заедно атакуват правителството", посочи Борисов и заяви, че няма нищо лошо в изсветляването на медиите.
"И на Вас например никой нищо не ви е казал, а сте правили шаржове с мен, правили сте ме на маймуна, какво ли не сте ме правили. Някой някога да ви е критикувал? А когато други бяха премиери, ви завираха в дупките. Тогава нямаше ЕС и доклада на ЕК. А такъв добър доклад досега не е имало - три от шестте неща паднаха - особено в борбата с организираната престъпност", посочи премиерът.
Попитан как ще коментира това, че медиите са много внимателни откакто той е на власт и затова България е паднала в класациите по свобода на медиите, Борисов отговори, че това не е вярно. "Аз само заради една ехидна усмивка на депутат - Антон Тодоров в Нова телевизия, го накарах да си подаде оставката. Заради ехидна усмивка. Свободата на медиите обикновено и в много държави е свързана с управляващите. А при нас е точно обратното - автоцензурата е на самите журналисти от самите медии. Има медии, на които всеки ден аз съм на карикатура, всеки един анализът за мен е отвратителен. Не е честно това, което някой прави със собствените си медии, след това да го приписват на нас", коментира Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Президентът на Румъния отхвърли номинанцията на кабинета за ръководител на Антикорупционната прокуратура

Reuters: Президентът на Румъния отхвърли номинанцията на кабинета за ръководител на Антикорупционната прокуратура

21 Ноември 2018 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Държавният глава на Румъния Клаус Йоханис отхвърли номинацията на управляващия в Букурещ кабинет за ръководител на Антитерористичната прокуратура, предава Reuters.
Адина Флореа е слабо познат прокурор в черноморския град Костанца. Предложението да заеме ключовия пост бе посрещнато с притеснения от редица магистрати и дипломати, които изрази притеснения, че тя е твърде „мека“ за функцията на Главен прокурор в специализирания орган.
Номинацията на Флора е част от редица законови и персонални промени, направени от управляващите социалдемократи, възприемани от мнозина – главно на Запад, като заплаха за независимостта на съдебната система в страната. Изборът й може да засили още повече притесненията на Европейския съюз относно демократичните ценности в някои от източните й държави.
Флора отказа коментар относно решението на Йоханис.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдийска колегия на ВСС: Докладът по Механизма за сътрудничество и проверка дава позитивна оценка на резултатите по препоръките за отстояване на независимостта на съдебната власт

Съдийска колегия на ВСС: Докладът по Механизма за сътрудничество и проверка дава позитивна оценка на резултатите по препоръките за отстояване на независимостта на съдебната власт

20 Ноември 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. С Доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка от 13 ноември се дава позитивна оценка на постигнатите резултати по препоръките, свързани с отстояване на независимостта на съдебната власт и продължаване на съдебната реформа. Това се посочва в позиция на Съдийската колегия на ВСС по Доклада на ЕК до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка. „Като положителна практика са посочени действията на колегиите на ВСС за обявяване и провеждане на конкурси на върховните нива на органите на съдебната власт при условията на прозрачност и с оглед заемане на свободните длъжности по законосъобразен начин“, става ясно от позицията. „Относно напредъка по препоръката за постигане на равномерна натовареност в органите на съдебната власт като позитивни стъпки към по-широка реформа на съдебната карта са отчетени предприетите мерки за преразпределяне на подсъдността по граждански дела чрез законодателна промяна, започналите наскоро няколко процедури за прехвърляне на бройки към най-натоварените съдилища – Софийски районен съд, Софийски градски съд, както и Специализирания наказателен съд. Европейската комисия е отчела, че тези усилия на ръководно и законодателно равнище ще бъдат от значение за облекчаване на натовареността на посочените съдилища в краткосрочен план. В по-дългосрочен план Европейската комисия е оценила като важен аспект в провежданата съдебна реформа разработването и продължаването на проектите за електронното правосъдие и съдебната карта“, се посочва в позицията. Съдийската колегия на ВСС изразява удовлетвореност от дадената положителна оценка за постигнатите резултати в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия по горепосочените показатели и препоръки и декларира воля за продължаване на действията за разрешаване на предизвикателствата пред които е изправена, като продължи да отбелязва напредък и устойчивост по постигнатите резултати. Съдийската колегия на ВСС изразява благодарност на всички съдии и съдебни служители за положените усилия, без които оценения от Европейската комисия резултат не би бил постигнат.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Реорганизират правителството в Румъния непосредствено преди ротационното председателство на страната на ЕС

АFP: Реорганизират правителството в Румъния непосредствено преди ротационното председателство на страната на ЕС

19 Ноември 2018 | 23:30 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Реорганизират правителството в Румъния непосредствено преди ротационното председателство на страната на ЕС, предава AFP.
Румънските управляващи социалдемократи постигнаха съгласие в понеделник за сериозна реорганизация на правителството, в което ще бъдат сменени осем министри малко преди страната да поеме ротационното председателство на ЕС.
Този ход бе възприет като предложение на лидера на Социалдемократическата партия (СДП) Ливиу Драгнеа и според агенцията ще засили властта му.
Лидерите на СДП решиха да сменят министрите на транспорта, икономиката, културата, развитието, труда, спорта, отбраната и комуникациите.
Шестима ще бъдат освободени, а Лия Олгута Василеску, съюзник на Драгнеа поема транспортното министерство, като напуска това на труда Министърът на отбраната Михай Фифор подаде оставка по-рано през деня.
Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер запази позицията си, въпреки слуховете, че и той ще бъде уволнен.
Изказвайки се заедно с Драгнеа на пресконференция, премиерът Виорица Данчила каза, че промените ще дадат "добавена стойност" на правителството. Тя също така се позова на подготовката за поемането на шестмесечното ротационно председателство на ЕС през януари.
"Поемаме председателството на ЕС и имаме нужда от опитни хора", каза Данчила.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Presse: Финландия е готова да поеме европредседателството вместо Румъния

Die Presse: Финландия е готова да поеме европредседателството вместо Румъния

16 Ноември 2018 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Хелзинки/Букурещ. На фона на нарастващата загриженост за способността на правителството на Румъния да се справи успешно с ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, Финландия предложи да замени страната в изпълнението на отговорната задача, съобщава електронното издание на водещия австрийски ежедневник Die Presse.
Предложението на Хелзинки бе обявено от премира Юха Сипиля, който подчерта, че подобно развитие ще даде на Румъния повече време, за да се подготви за европредседателството. Севернара ни съседка би могла да поеме кормилото в ЕС в средата на следващата година, вместо в началото й, поясни Сипиля.
Министерството на външните работи на Румъния отхвърли категорично предложението на Финландия с уверенията, че страната е „много добре подготвена“ за предстоящото председателство.
По-рано тази седмица президентът на Румъния Клаус Йоханис призна, че страната не е подготвена да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС. В тази връзка той настоя управляващото в Букурещ правителство на премиера Виорика Дънчила да подаде оставка.
Съгласно думите на Йоханис, ситуацията в страната е „излязла от релси“ и е налице „политическа необходимост за смяна на правителството“, което той описа като „нещастен случай на румънската демокрация“.
Дънчила пое премиерски пост през януари, но според мнозина ролята й в управлението е ограничена – правителството продължава да бъде водено от лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгнеа. Самият той не може да пое функциите на министър-председател заради обвиненията срещу него за изборни измами.
От редакцията припомнят, че Румъния трябва да поеме председателството на ЕС на 1 януари 2019 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: България се позиционира добре, мога да уверя колегите в Европа, че ще работим така, че да падне целият механизъм за сътрудничество и проверка

Премиерът Бойко Борисов: България се позиционира добре, мога да уверя колегите в Европа, че ще работим така, че да падне целият механизъм за сътрудничество и проверка

15 Ноември 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. България се позиционира добре, мога да уверя колегите в Европа, че в следващите месеци ще работим така, че да падне целият механизъм за сътрудничество и проверка. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Според Борисов България стои много добре на международната сцена. По думите му страната е получила много добър доклад от Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка. „Той отговори на много въпроси. Мога да уверя колегите в Европа, че в следващите месеци така ще работим, че да падне целият механизъм. Убеден съм, че вече и след този доклад ще разговаряме с колегите от Холандия. Те чакаха добър доклад – мисля, че сега го имат, и по въздух и вода България ще влезе в Шенген“, каза още премиерът.
По темата за бонусите на депутатите и актуализацията на техните заплати премиерът Борисов заяви, това е рядко популистки ход. По думите му за депутатите това са 90 лв. „Но тук не влизат само президентската заплата, не само правителството, но и Съдебната система. Правили сме го и преди – ще го направим пак“.
Министър-председателят каза още, че правителството работи за достоен живот на българите. „Работим, за да имат метро, което не са имали, за да имат магистрали, за да имат по-високи доходи и да настигнем другите страни“, добави Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реакции у нас след доклада на ЕК (ОБЗОР)

Реакции у нас след доклада на ЕК (ОБЗОР)

14 Ноември 2018 | 20:44 | Агенция "Фокус"
София. Ден след излизането на доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, документът бе основна тема сред политиците.
Във вторник на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, министърът на правосъдието Цецка Цачева и вътрешният министър Младен Маринов коментираха, че докладът отразява обективно стремежа на всички институции, отговорни са провеждане на реформа в правосъдната система, с цел българските граждани да имат обективно правосъдие.
Веднага след брифинга министрите опозицията изрази съмнение относно приключването на механизма през следващата година. Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков посочи, че това е хубаво нещо, но въпросът е дали това ще е успех за България или провал за мониторинговия механизъм. Той коментира, че в доклада на ЕК се прокрадва и нещо ново. „Комисията констатира, че през последната година медийната среда в България се е влошила драматично и това трябва да бъде знак за всички ни“, каза още той. Зарков посочи и че ЕК потвърждава твърденията на президента Румен Радев, че има още много какво да се направи по отношение на корупцията по високите етажи и като цяло. „А когато говори за медийната среда - потвърждава изцяло това, което президентът Радев каза наскоро за състоянието на нашата демокрация“, каза още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.
На правителственото заседание в сряда министър-председателят Бойко Борисов коментира, че докладът кореспондира с най-щедрия бюджет на държавата към всички съсловия. Премиерът цитира казаното от вицепрезидента на ЕК Франс Тимерманс, който във вторник обяви, че ако България продължи по поетия път, мониторинговият механизъм ще отпадне още преди края на мандата на тази Комисия. Той изтъкна, че за първи път от шест точки в доклада се затварят три, отнасящи се към темите „организирана престъпност” и „съдебна реформа” - нещо, което по думите му десетилетия е тормозило българите. „Това ли искат протестите - да спре борбата? Това ли е оценката, която се дава, че било блато? Ето какво е казал европейски социалист номер 1, кандидатът на европейските социалисти за председател на ЕК. Благодаря му за коректността, защото и той е в предизборна кампания“, добави той и обърна внимание, че Тимерманс е холандец. Министър-председателят изрази убедеността си, че когато се запознае с доклада, холандското правителство би могло да промени позицията си по темата за приемането на България в Шенген.
Премиерът обърна внимание на свободата на медиите, тема за която говорят партньорите на страната ни в Европейския съюз. Той заяви, че ще разпореди на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева да покани европейски комисари да се убедят на място с положението. Според Борисов у нас е необходим дебат за свободата на медиите.
Пред една от националните телевизии вицепремиерът Захариева коментира, че констатацията и ситуацията по отношение на доклада на европейските ни партньори в медийната среда не е приятна. „Самият доклад се позовава на други международни организации и изследвания. Първо натиск никъде не се споменава, а и аз съм убедена, че това не е така“, заяви тя. Захариева уточни, че правителството и изпълнителната власт по никакъв начин не оказват натиск върху медийната среда в България. „Критиката в доклада не е към правителството, а и към автоцензурата и самоконтрола от страна на медиите”, обясни тя.
Пред Радио „Фокус“ ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев коментира, че мониторинговият доклад не е прищявка на Брюксел, а необходим механизъм за страната ни. По думите му, след като в сферите на гарантиране на независимост на съдебната власт, законодателната рамка и ефективност в борбата с организираната престъпност България е постигнала значителен напредък, предстои да съсредоточим усилията си в другите 3 области – корупция в по-високите етажи на властта, външни граници и продължаване на съдебна реформа. „Очакваме мониторингът, осъществяван от ЕК през последните 11 години, да отпадне преди края на настоящия мандат на ЕК, но решението на този въпрос е изцяло в ръцете на българската страна“, обясни Огнян Златев. Според него ако това се случи, ще е още една стъпка към Шенгенското пространство. По думите му той е причина някои страни-членки на ЕС да поставят под съмнение присъединяването ни, докато България е изпълнила всички технически условия.
В Народното събрание от ПГ на ДПС коментираха доклада, като зам.-председател на групата Йордан Цонев заяви, че това е най-добрият досега. Според него за положителния доклад заслуга имат не само управляващите, но и опозицията. По отношение на критиките в доклада, Цонев поясни: „Ако управляващите не бяха бавили закона ни за прозрачността на медиите, в Доклада по Механизма за сътрудничество и проверка нямаше да има критики“.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мария Габриел: Прогрес е голямото послание от Доклада по Механизма за сътрудничество и проверка

Еврокомисарят Мария Габриел: Прогрес е голямото послание от Доклада по Механизма за сътрудничество и проверка

14 Ноември 2018 | 18:25 | Агенция "Фокус"
София. ЕК много добре подбира думите си. Голямото послание остава: прогрес и най-добрият доклад. Това каза еврокомисарят Мария Габриел за Доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка в предаването „Лице в лице“ по БТВ. „Говорим вече за завършване на процеса, на път сме на необратима реформа“, заяви тя. „За параграфа за прозрачността на медиите комисията ясно много казва, че е извън обхвата на Механизма за сътрудничество и проверка. Подчертава, че е много важно да продължим да имаме дебат по темата, за да не може да има каквито и да било съмнения за оказван натиск или заплахи“, обясни Мария Габриел. „Идеята на премиера Бойко Борисов за дебат за фалшивите новини е много важна. Една от големите ми битки е тази с фалшивите новини“, посочи еврокомисарят. „Всеки дебат, в който се атакуват фалшивите новини, рушащи доверието между гражданите и институциите, е добре дошъл“, коментира Мария Габриел. „Медийната среда преживява труден преход поради голямата роля, която платформите и социалните медии имат. Те иззеха редакторските функции на медиите“, обяви тя. „В следствие на категорично дадената положителна оценка в доклада трябва да продължим по този път- прозрачност на докладите и регулярност на диалога“, каза още еврокомисарят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВСС: Докладът на ЕК дава позитивна оценка на постигнатите резултати по препоръките, свързани с отстояване на независимостта на съдебната власт

ВСС: Докладът на ЕК дава позитивна оценка на постигнатите резултати по препоръките, свързани с отстояване на независимостта на съдебната власт

14 Ноември 2018 | 14:40 | Агенция "Фокус"
София. С Доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка от 13 ноември 2018 г. се дава позитивна оценка на постигнатите резултати по препоръките, свързани с отстояване на независимостта на съдебната власт и продължаване на съдебната реформа. Това се посочва в позиция на ВСС относно Доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка от 13 ноември 2018 г., съобщиха от пресцентъра на Висшия съдебен съвет. „Като положителна практика са посочени действията на колегиите на ВСС за обявяване и провеждане на конкурси на върховните нива на органите на съдебната власт при условията на прозрачност и с оглед заемане на свободните длъжности по законосъобразен начин.
Относно напредъка по препоръката за постигане на равномерна натовареност в органите на съдебната власт като позитивна първа стъпка към по-широка реформа на съдебната карта са отчетени предприетите действия от страна Прокурорската колегия и Пленума на ВСС за преструктуриране и окрупняване на 11 районни прокуратури", посочват от ВСС. Според институцията в Доклада се отбелязва, че процесът на реформиране на съдебната карта на районните прокуратури в страната следва да продължи в посока към реализиране на приетия унифициран модел едновременно с развитието на електронното правосъдие.
„Прокурорската колегия на ВСС изразява удовлетвореност от дадената положителна оценка на постигнатите резултати по горепосочените показатели и препоръки. Прокурорската колегия заявява воля за продължаване на действията по оптимизиране на структурите на районните прокуратури, както и за активно осъществяване на всички законоустановени правомощия с оглед цялостното изпълнение на препоръките на ЕК", се посочва още в позицията на ВСС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Необходим е дебат за свободата на медиите, нито един член на кабинета няма никаква възможност и желание да влияе на която и да е от тях

Премиерът Бойко Борисов: Необходим е дебат за свободата на медиите, нито един член на кабинета няма никаква възможност и желание да влияе на която и да е от тях

14 Ноември 2018 | 11:41 | Агенция "Фокус"
София. Необходим е дебат за свободата на медиите, нито един член на кабинета няма никаква възможност и желание да влияе на която и да е от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много внимателно четем всяка дума, която казват нашите партньори – говори се за свободата на медиите и как едни медии тормозели някого. Искам да провокирам дебат по темата, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева да покани някои еврокомисари, отговарящи за темата. Ако някой се е почувствал засегнат от някоя медия, то мога да кажа и вие всички да го потвърдите, че нито един от вас няма абсолютно никаква възможност и желание да влияе на която и да е медия“, коментира премиерът. „Не може ние да сме обсадени седмици наред, на живи връзки да се показват среди пръстове, да се наричат членове на кабинета мърша, боклуци и какво ли не, в същото време някой да излиза и да казва, че няма свобода на медиите“, добави той. Премиерът обърна внимание, че всичко това не се цензурира и се повтаря всяка вечер в най-гледаното време. „Знам, че има страни, в които 2 - 3 - 5 пъти в годината се правят карикатури за премиер, за президент - в България това е всеки ден, години наред", поясни Бойко Борисов и заяви, че дебатът за медиите и свободата им трябва да се проведе незабавно.
„На кой какво е забранено? Олигарх, създал си медия, за да защитава това, което е откраднал и изведнъж ние не трябва да го пипаме този олигарх, който и да е той. Говорим по принцип", допълни той. „Няма нещо в тази тема, което да ни притесни, няма нещо скрито в България, да не е публикувано и излязло, фалшиви и жълти новини колкото искате“, каза още Борисов и обясни, че всяка година участва в публични срещи на най-опозиционните медии по тяхна причина.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Благодаря на европейски социалист номер 1 – Франс Тимермас за коректността в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка

Премиерът Бойко Борисов: Благодаря на европейски социалист номер 1 – Франс Тимермас за коректността в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка

14 Ноември 2018 | 11:06 | Агенция "Фокус"
София. Благодаря на европейски социалист номер 1 – Франс Тимермас за коректността в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание във връзка доклада на ЕС по Механизма за сътрудничество и проверка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Той пряко кореспондира и с най-щедрия бюджет. За някои може да е недостатъчен, но в историята на България е най-щедрият към всички съсловия – вдигане на заплатите, половин милиард за военни, полицаи, за всички, повече за общините, за хората с увреждания, за здраве - минахме 5 млрд. в здравеопазването, за инфраструктура, във всяка една сфера. Тук трябва да благодаря на МВР, на приходните агенции, на прокуратурата, на всички, които работят и особено на звеното за корупция и контрабанда в БОП“, коментира Борисов и поясни, че тези пари са дошли в бюджета вследствие на резултати от тяхната работа за борба с контрабандата и престъпността. „Преди тези пари отиваха в организирана престъпност, сив сектор, черен сектор и т.н. Затова, за да не ми се изкривяват думите ще прочета това, което каза вицепрезидентът на ЕК г-н Тимерманс, който е социалдемократ, холандец по произход, кандидат на европейските социалисти, който може да стане и председател на Комисията. Искам да му благодаря публично, защото с такава страст защитаваше България и обясняваше защо в рамките на следващите месеци, ако всички продължим по този път, ще отпадне мониторингът на механизма“, коментира Борисов. Премиерът подчерта, че за първи път от 6 точки се затварят три. „Казано е условно, защото искат с тази дума да ни накарат да не си мислим, че сме си свършили работата. Това са точки, които касаят темата за организираната престъпност, съдебна реформа -нещо, което десетилетия тормозеше българите. Затова ще кажа само какво заявява Тимерманс - в доклада се отчита, че „България продължава да отбелязва стабилен напредък в изпълнението на окончателните препоръки, които отправихме през януари 2017 г., тези реформи са необходими за ефективната борба за корупцията и организираната престъпност. Убеден съм, че ако настоящата положителна тенденция продължава и ако напредъкът се запази трайно и необратимо, процесът по този механизъм за България може да приключи преди края на мандата на настоящата комисия“, обърна внимание Борисов. „Това ли искат протестите - да спре борбата? Това ли е оценката, която се дава, че било блато? Ето какво е казал европейски социалист номер 1, кандидатът на европейските социалисти за председател на ЕК. Благодаря му за коректността, защото и той е в предизборна кампания“, добави той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хамид Хамид, ДПС: Положителни са оценките за Антикорупционния орган в Доклада по Механизма за сътрудничество и проверка

Хамид Хамид, ДПС: Положителни са оценките за Антикорупционния орган в Доклада по Механизма за сътрудничество и проверка

14 Ноември 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. Оценките в Доклада по Механизма за сътрудничество и проверка за Антикорупционния орган са положителни. Не можем да не изразим задоволството си от този факт. Това каза на брифинг зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Участвахме активно във всички предложения по Доклада по Механизма за сътрудничество и проверка“, посочи той. „Голяма част от нашите предложения се одобриха“, коментира Хамид Хамид. „И ДПС има своя принос в положителната оценка в доклада“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Ако не бяха бавили закона ни за прозрачността на медиите, в Доклада по Механизма за сътрудничество и проверка нямаше да има критики

Йордан Цонев, ДПС: Ако не бяха бавили закона ни за прозрачността на медиите, в Доклада по Механизма за сътрудничество и проверка нямаше да има критики

14 Ноември 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. По отношение на критиките в Доклада по Механизма за сътрудничество и проверка за прозрачността на медийната среда - ако управляващите не бяха бавили закона ни, и той беше приет преди няколко месеца, тези критики нямаше да ги има. Това каза на брифинг зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По отношение на свободата на словото, там думата имат медиите. Те също има какво да прочетат в доклада и какво да добавят“, посочи той. „Имаше и критики по отношение на влиянието на определени издатели за журналистически позиции. Имаше такива случаи, имаше изтекли имейли, в които от „Капитал“ казваха как трябва да изглеждат позициите, признаваха, че имат участие в назначения в изпълнителната власт“, обясни Йордан Цонев. „Докладът по Механизма за сътрудничество и проверка е доста обективен. Трябва да продължим да работим в посока, за да няма повече механизми за наблюдение“, заяви той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Докладът по Механизма за сътрудничество и проверка е обективен и добър за страната ни

Йордан Цонев, ДПС: Докладът по Механизма за сътрудничество и проверка е обективен и добър за страната ни

14 Ноември 2018 | 10:33 | Агенция "Фокус"
София. Докладът по Механизма за сътрудничество и проверка е обективен и добър за страната ни. Това е най добрият доклад от началото на прилагането на механизма. Това каза на брифинг зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Напредъкът е очевиден. Нещата, които са казани в доклада са верни“, посочи той. „Напредъкът на страната по процесите и секторите е достатъчно голям. Механизмът вече доста се е изчерпал“, коментира Йордан Цонев. „Приемаме тази сравнително висока оценка като постижение за всички, които са взели участие в процесите“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Златев, ЕК в България: Мониторинговият доклад на ЕК не е прищявка на Брюксел, а необходим механизъм за България

Огнян Златев, ЕК в България: Мониторинговият доклад на ЕК не е прищявка на Брюксел, а необходим механизъм за България

14 Ноември 2018 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Мониторинговият доклад на ЕК не е прищявка на Брюксел, а необходим механизъм за България. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев във връзка с напредъка на страната ни по механизма за сътрудничество и проверка. „Да не се фокусираме върху това, че механизмът е нещо наложено – той е необходим, за да може българските граждани да живеят в още по-демократични условия и да се чувстват сигурни в своето бъдеще“, уточни той и обърна внимание, че ЕК и България работят ръка за ръка за преодоляване на слабостите от първия ден на присъединяването ни към Съюза през 2007 година. След като в сферите на гарантиране на независимост на съдебната власт, законодателната рамка и ефективност в борбата с организираната престъпност България постигна значителен напредък, предстои да съсредоточим усилията си в другите 3 области – корупция в по-високите етажи на властта, външни граници и продължаване на съдебна реформа, обясни Огнян Златев. „В доклада доста ясно е отбелязано, че изминалата година след ноември 2017 година, когато излезе и миналия доклад на ЕК, е бил период на политическа стабилност в България, което е допринесло за устойчивостта на процеса на реформи. Очакваме мониторингът, осъществяван от ЕК през последните 11 години, да отпадне преди края на настоящия мандат на ЕК, но решението на този въпрос е изцяло в ръцете на българската страна“, обясни Огнян Златев. Според него ако това се случи, ще е още една стъпка към Шенгенското пространство. Той е причина някои страни-членки на ЕС да поставят под съмнение присъединяването ни, докато България е изпълнила всички технически условия, уточни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Правителството не оказва натиск върху медийната среда у нас

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Правителството не оказва натиск върху медийната среда у нас

14 Ноември 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
София. Правителството и изпълнителната власт по никакъв начин не оказват натиск върху медийната среда в България. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия по повод на протестите заради цените на горивата. Според нея медиите трябва да се саморегулират и самоконтролират.
„Констатацията и ситуацията по отношение на доклада в медийната среда не е приятна. Самият доклад се позовава на други международни организации и изследвания. Първо натиск никъде не се споменава, а и аз съм убедена, че това не е така. Докладът по-скоро се намеква, че трябва да се предприемат мерки. Заради факта, че всеки опит за промяна ще се тълкува като опит за цензура или за повече регулация, много е важно медиите сами да се саморегулират и много важен е самоконтролът и автоцензурата. Когато натискът влезе в съдебната зала, понякога правосъдието излиза, но от друга страна балансът между това да бъде информирано обществото за това какво се случва и в изпълнителната власт, и в съдебната система и върху това да не се чувстват натискани съдиите прокурорите също трябва да бъде затворен. Правителството и изпълнителната власт по никакъв начин не оказват натиск върху медийната среда в България. Критиката в доклада не е към правителството, а и към автоцензурата и самоконтрола от страна на медиите”, обясни тя.
Екатерина Захариева подчерта напредъка на страната ни в редица сектори в сравнение с 2007 година, когато България беше приета в ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Златев, ЕК: Румъния направи крачка назад от важните теми, ЕК добавя още 8 допълнителни препоръки

Огнян Златев, ЕК: Румъния направи крачка назад от важните теми, ЕК добавя още 8 допълнителни препоръки

14 Ноември 2018 | 08:48 | Агенция "Фокус"
София. Румъния направи крачка назад от важните теми, ЕК добавя още 8 допълнителни препоръки. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев във връзка с мониторинговия доклад на Комисията. По думите му се отчита и сериозен застой в процесите на реформи в северната ни съседка. „В предишния доклад Румъния демонстрира застой в процеса на реформи за изминалия период. Очевидно има отстъпление по теми, по които страната вървеше напред в последните 10 години. Ние не намираме за достатъчни тези 12 препоръки, които ЕК посочи в миналия доклад. В тазгодишния обаче ЕК добави още 8 допълнителни препоръки. Дали Румъния ще се справи с изпълнението на тези препоръки до края на мандата на настоящата ЕК – предстои да видим. Нека не сравняваме двете държави една с друга – всяка от тях трябва да работи усилено, за да преодолее оставащите стъпки до прекратяване на механизма“, обясни Огнян Златев. Той коментира още, че не може да се сравняват докладите на ЕК за България и Румъния, тъй като критериите и механизмите са различни. Напредъкът на всяка една страна зависи единствено от индивидуални й усилия и постижения, допълни ръководителят на Представителството на ЕК в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Докладът на ЕК е положителен и коректен

Министър Цецка Цачева: Докладът на ЕК е положителен и коректен

14 Ноември 2018 | 08:35 | Агенция "Фокус"
София. Докладът на ЕК е положителен, обективен и коректно отчита отговорните по механизма за сътрудничество и оценка институции и ясно се подчертава необратимостта на реформите и процесите, които са в етап на наблюдение от страна на мониторинга. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в Сутрешния блок на БНТ във връзка с доклада на ЕК за оценка на напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка.
„За първи път ясно е заявено условно изпълнение на три от водещите показатели за наблюдение по три препоръки. Това е независимостта на съдебната власт, нормативната рамка и справяне с организираната престъпност. По останалите три показатели, по които продължаваме да работим, заключението е за съществен напредък и, както се казва в доклада, препоръките са близо до изпълнение“, заяви министър Цачева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов: В Доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка липсват обичайните шаблони, но са заменени с други такива

Проф. Николай Радулов: В Доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка липсват обичайните шаблони, но са заменени с други такива

13 Ноември 2018 | 20:28 | Агенция "Фокус"
София. В Доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка липсват обичайните шаблони, но са заменени с други такива. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов. Според него докладът е написан със скрита ирония. "Как да оценим заявлението за политическа стабилност? Какво значи тя и дали е добра за българите? Много е важно не как се чувстват европейците спрямо българите, а как се чувстват българите в тази обстановка. Започвам да си мисля, че докладът е резултат на задължение на определен набор чиновници, които са длъжни да напишат нещо, защото така си отчитат работата. Трябва да си особено дебелокож, за да даваш добра оценка, ограничавайки се с това, че има политическа стабилност. Може да има прекрасна политическа стабилност, но няма стабилност на живота, на съществуването на гражданите", обясни експертът по национална сигурност. Проф. Николай Радулов обясни, че след европейските избори ще дойдат на власт хора, които няма да са с толкова благоприятно отношение към управляващите у нас и прогнозира, че поради тази причина процесът на прекратяване на Мониторинга върху България може да бъде блокиран.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата: Силно удовлетворяваща е положителната оценка за положените усилия и постигнатите резултати в Механизма за сътрудничество и проверка

Прокуратурата: Силно удовлетворяваща е положителната оценка за положените усилия и постигнатите резултати в Механизма за сътрудничество и проверка

13 Ноември 2018 | 18:39 | Агенция "Фокус"
София. Силно удовлетворяваща е положителната оценка за положените усилия и постигнатите от България устойчиви резултати. Това се посочва в позиция на Прокуратурата по доклада на ЕК относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка.
"Коректно е отчетен приносът на Прокуратурата на Република България за значителния напредък и близкото до пълно изпълнение на показателите, определени от ЕК, три от които - приети за изцяло изпълнени. Констатирано е подобряване на ефективността на наказателния процес, като резултат от промените в НПК и в изпълнение на препоръките в Независимия експертен анализ на Прокуратурата", посочват от Прокуратурата.
Според институцията положително е оценена активността на главния прокурор за отчетност пред Народното събрание, като гаранция за прозрачност и независимост на Прокуратурата.
В позицията се посочва, че е подчертан и същественият напредък и резултатите по показателя „Организираната престъпност“, както и водените редица мащабни разследвания за корупция срещу високопоставени длъжностни лица. Позитивно е и становището за предприетите от ръководството на ПРБ действия по оптимизиране на структурата на районните прокуратури.
Според Прокуратурата липсата на нови препоръки и изразената увереност, че България може да приключи процеса по Механизма за сътрудничество и оценка идната година са показателни за необратимостта на напредъка.
"Прокуратурата ще продължи действията за пълното изпълнение на препоръките, като отново подчертава, че то е постижимо единствено при добро и конструктивно взаимодействие между всички институции. Ръководството на Прокуратурата изразява благодарност към прокурорите, следователите и съдебните служители и цени приноса им за признатия напредък", се уточнява в позицията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Не е важно да затваряме глави - важно е да убедим себе си, че в България има работеща правосъдна система

Крум Зарков, БСП: Не е важно да затваряме глави - важно е да убедим себе си, че в България има работеща правосъдна система

13 Ноември 2018 | 17:46 | Агенция "Фокус"
София. За нас най-важното е всеки български гражданин, когато отиде на съд да има доверие в съдебната система и ще продължим да работим в тази посока.Това каза пред журналисти зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков във връзка с доклада на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От БСП гледаме на този доклад спокойно. Ще прочетем техническата му част изключително внимателно, ще предприемем нашите законодателни инициативи, които са препоръчани в него, както правим досега“, заяви Зарков.
Той коментира, че ЕК потвърждава твърденията на президента Румен Радев, че има още много какво да се направи по отношение на корупцията по високите етажи и като цяло. А когато говори за медийната среда - потвърждава изцяло това, което президентът Радев каза наскоро за състоянието на нашата демокрация.
Попитан как БСП ще отговори на призива на вицепремиера и министър на външните работи за съвместни действия на институциите, за да приключат препоръките Зарков посочи, че и досега партията му е участвала в съвместни действия на институциите в тази посока. „В части от доклада са залегнали и наши законодателни инициативи, които са били приети и които също са допринесли за това 3 от главите да бъдат временно затворени. Сега трябва да работим, за да бъдат затворени и другите. Но пак подчертавам - не е важно да затваряме глави, важно е да убедим себе си, че в България има работеща правосъдна система“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Механизмът за сътрудничество и проверка върви към своя край, но въпросите пред българската правосъдна система и правителство остават

Крум Зарков, БСП: Механизмът за сътрудничество и проверка върви към своя край, но въпросите пред българската правосъдна система и правителство остават

13 Ноември 2018 | 17:30 | Агенция "Фокус"
София. Механизмът за сътрудничество и проверка върви към своя край, но въпросите пред българската правосъдна система и правителство остават. Това каза пред журналисти зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков във връзка с доклада на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Председателят Юнкер е обещал, че ще завърши механизма преди края на неговия мандат. Това послание трябва да бъде интерпретирано внимателно, защото важно е дали са изпълнени препоръките, а не доколко ще се изпълни някоя политическа заявка“, заяви Зарков.
„Докладът ще приключи - хубаво. Но дали това ще е успех за България или провал за мониторинговия механизъм е въпросът. На правителството тепърва предстои да обясни не само на ЕК и останалите страни-членки, а и на българските граждани, че живеем в страна, в която има независим и ефективен съд т.е. правосъдие и справедливост“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП:  В доклада на ЕК  се прокрадва нещо ново - Комисията констатира, че през последната година медийната среда в България се е влошила драматично

Крум Зарков, БСП: В доклада на ЕК се прокрадва нещо ново - Комисията констатира, че през последната година медийната среда в България се е влошила драматично

13 Ноември 2018 | 17:22 | Агенция "Фокус"
София. В доклада на ЕК се прокрадва нещо ново - Комисията констатира, че през последната година медийната среда в България се е влошила драматично.Това каза пред журналисти зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков във връзка с доклада на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „И този доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка е предпоследен. Предпоследни бяха и предишният и по-предишният“, коментира Зарков.
„От шест показателя, ЕК казва, че три са временно изпълнени. Интересно е тези които не са изпълнени. Не са изпълнени изискванията за продължаване на съдебната реформа и може би най-важното - изискванията за борба с корупцията по висшите етажи на властта и корупцията като цяло. Като при корупцията като цяло специално внимание се обръща на това, което Комисията нарича ключова рискова област - тази на обществените поръчки“, заяви Зарков.
„Когато преди година спорихме с колегите от ГЕРБ дали предишният предпоследен доклад е успешен или не, те казваха: „Поне няма нови изисквания“. За съжаление в този доклад сякаш се прокрадва и нещо ново - Комисията констатира, че през последната година медийната среда в България се е влошила драматично и това трябва да бъде знак за всички ни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Положителната оценка, дадена на МВР в доклада на ЕК, е обективна и в резултат на съвместни усилия

Министър Младен Маринов: Положителната оценка, дадена на МВР в доклада на ЕК, е обективна и в резултат на съвместни усилия

13 Ноември 2018 | 17:21 | Агенция "Фокус"
София. Положителната оценка, дадена на МВР в доклада на ЕК, е обективна и в резултат на съвместни усилия. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов на брифинг във връзка с доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Положителната оценка, която е дадена на МВР по показател 6 – борба с организираната престъпност, приемам като обективна и като резултат от усилия, които са полагани през годините, съвместно със Специализираната прокуратура. Оценката се базира и на международната дейност на ГДБОП. Тя е в резултат и на доверието, което е изградено при взаимодействието с партньорските служби по отношение на противодействие на организираната престъпност“, каза още Маринов.
Той посочи, че МВР е направило множество стъпки и продължава да прави такива по отношение укрепване капацитета на ГДБОП. „Включително и последната година беше укрепен капацитетът за борба с корупцията и с изпирането на пари и противодействието на киберсигурността. В международен план службата работи изключително добре, ползва се с доверие от всички партньорски служби и по тази причина ефективно противодейства на организираната престъпност“, коментира вътрешният министър.
Маринов посочи, че оценките са позитивни не само в този доклад, но вече и в няколко последователни доклада. „Което дава една визия, че ние работим в правилната посока. Но независимо от тези положителни оценки, заявявам, че това ни кара да бъдем още по-отговорни и да продължим развитието на тези процеси. Продължаваме работа по отношение на корупцията във взаимодействие с всички институции, които имат за задача да ѝ противодействат. На първо място, работим за сигурността на българските граждани и се надяваме да постигнем още по-добри резултати, така че показател 6 да бъде затворен окончателно и Механизмът за сътрудничество и проверка да бъде приключен преди изтичането на мандата на тази Комисия“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Докладът на ЕК за България е положителен - който както и да го интерпретира, българските граждани са интелигентни и могат да четат

Министър Екатерина Захариева: Докладът на ЕК за България е положителен - който както и да го интерпретира, българските граждани са интелигентни и могат да четат

13 Ноември 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
София. Докладът на ЕК за България е положителен, така че който както и да го интерпретира, българските граждани са интелигентни и могат да четат. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева на брифинг във връзка с доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Този обективен и позитивен доклад не само че не ни успокоява, но ни прави по-отговорни и ни мотивира да продължаваме със същото темпо да осъществяваме съдебната реформа. По всички препоръки имаме много ясен план – работим по тях и ако някой трябва да се актуализира, то това ще се направи. Докладът показва, че имаме законовата база и органите са извършили правилните реформи. Има не лоши резултати и по разследването на корупцията. Нека да направим така всички заедно, че следващата година този механизъм да приключи“, каза още Захариева и посочи, че работата по този механизъм никога не е спирала.
„Всяка година този доклад се интерпретира и се използва и за политически цели. Но ми се иска вместо да го използваме да се обвиняваме кой какво е свършил, и кой какво – не, да видим като държава какво се направили и да се обединим заедно – включително и президентската институция, за да може българските граждани да ни имат доверие. Докладът е положителен, така че който и както да го интерпретира, българските граждани са интелигентни и могат да четат“, посочи Захариева.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Докладът на ЕК за сътрудничество и проверка е положителен, обективен и ясно очертава постигнатите резултати

Министър Цецка Цачева: Докладът на ЕК за сътрудничество и проверка е положителен, обективен и ясно очертава постигнатите резултати

13 Ноември 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
София. Правителството ще продължи да изпълнява препоръките на Механизма за сътрудничество и проверка и след неговото окончателно приключване. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева на брифинг във връзка с доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„ЕК посочва, че напредъкът, постигнат по всички показатели на механизма, е значителен. 3 от тях – „Зависимост на съдебната система, „Правна рамка и „Организирана престъпност, се считат за условно затворени. А по останалите три показатели е постигнат значителен напредък, като препоръките са много близо до изпълнението“, посочи Цачева.
„ЕК отбелязва, че новият състав на ВСС се е установил в управленската си роля в дух на професионализъм и добро сътрудничество. Оценено е и засилването на районните инспекторати и предотвратяване на корупцията в областта на обществените поръчки“, коментира Цачева. Тя посочи, че правителството заявява своята продължаваща решимост за консолидиране на усилията по постигане на всички резултати. „Ще продължим да изпълняваме препоръките на Механизма и след неговото окончателно приключване“, каза още Цачева.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Докладът на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка показва, че България може да приключи механизма до края на мандата на тази Комисия

Министър Екатерина Захариева: Докладът на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка показва, че България може да приключи механизма до края на мандата на тази Комисия

13 Ноември 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
София. Докладът на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка показва, че България може да приключи механизма до края на мандата на тази комисия. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева на брифинг във връзка с доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Искам да благодаря на ЕК и комисарите, които са работили по този доклад. Считам, че той наистина отразява обективно стремежа на всички институции, отговорни са провеждане на реформа в правосъдната система, с цел българските граждани да имат обективно правосъдие. В доклада на ЕК се констатира, че през последните 12 месеца след последния доклад през ноември 2017 г. България е продължила усилията да изпълни препоръките и ЕК счита, е някои от тях вече за изпълнени – това са независимост на съдебната власт, правната рамка и организираната престъпност. ЕК счита, че изпълнението в някои случаи продължава, така че продължава и мониторингът по другите препоръки. ЕК счита и, че ако България продължи решителните реформи и бързите темпове, с които ги осъществява, тя ще може да приключи механизма до края на мандата на тази комисия“, коментира Захариева.
Тя посочи, че по отношение на корупцията по високите етажи на властта ЕК счита за изключително положително всеобхватното антикорупционно законодателство. „Също счита, че председателят на КПКОНПИ е назначен по прозрачен начин. По отношение на препоръките, свързани с корупцията на местно ниво има също положително становище. Заключението е, че България по стигнала напредък по всички показатели, които още не са затворени“, коментира външният министър.
Захариева посочи, че за първи път се счита, че 3 от 6-те показателя са временно затворени. „А за да стане окончателно – трябва да има окончателно затваряне на целия механизъм. Отчита се много позитивно и рамката на Висшия съдебен съвет и начина, по който се избират членовете му“, обясни тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Румъния: Евродепутатите изразяват дълбока загриженост за съдебната независимост и върховенството на закона

ЕП: Румъния: Евродепутатите изразяват дълбока загриженост за съдебната независимост и върховенството на закона

13 Ноември 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейският парламент е „дълбоко загрижен“ от реформата на румънските съдебни и наказателни закони, която застрашава разделението на властите и борбата срещу корупцията, се казва в съобщение от пресслужбата на ЕП.
В резолюцията, отразяваща дебата с румънския премиер Виорика Дънчила на 3 октомври, евродепутатите призовават румънските власти да приложат гаранции, за да се избегне всякаква намеса, която води до нарушаване на системата за проверки и баланси и да се противопоставят на всякакви мерки за декриминализиране на корупцията на високо ниво.
Приетият текст с 473 гласа „за“, срещу 151 гласа „против“ и 40 гласа „въздържал се“ се позовава на новото законодателство относно съдии и прокурори, съдебната организация и Висшия магистратски съвет. В съответствие с предупрежденията на Групата държави срещу корупцията на Съвета на Европа (GRECO) и на Венецианската комисия, евродепутатите предупреждават, че новото законодателство би могло да окаже въздействие върху независимостта на съдебната система, нейната ефикасност и качество, включително да има негативни последици за борбата срещу корупцията.
Измененията в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс - много от които Конституционният съд на Румъния счита за противоконституционни - са още една причина на безпокойство поради тяхното допълнително въздействие върху способността за борба срещу корупцията, престъпленията свързани с насилие и организираната престъпност.
Ролята на румънските разузнавателни служби и предполагаемата им намеса в дейността на румънската съдебна система карат ЕП да предложи засилване на парламентарния контрол в Румъния.
Безпристрастно разследване на действия на полицията за борба с безредиците
Парламентът осъжда "насилствената и непропорционална намеса" на полицията по време на масовите протести в Букурещ през август 2018 г. и призовава румънските власти да осигурят прозрачно, безпристрастно и ефективно разследване на действията на полицията за борба с безредиците.
Евродепутатите предупреждават, че законодателството относно финансирането, организацията и функционирането на неправителствените организации може да сплаши гражданското общество и отбелязват, че това може да влезе в конфликт с принципа на свобода на сдружаване и правото на неприкосновеност на личния живот.
Внимателно наблюдение на усилията за борба срещу корупцията и спазването на принципите на правовата държава
Парламентът приканва Европейската комисия да възобнови годишния си антикорупционен мониторинг във всички държави членки на ЕС и предлага система от стриктни показатели за измерване нивото на корупция във всяка страна и оценяване на техните антикорупционни политики.
Необходим е редовен, систематичен и обективен процес за оценка на зачитането на демокрацията, основните права и върховенството на закона, според Парламента. Той ще гласува отделна резолюция в сряда, която ще повтори неговите призиви за създаване на механизъм за оценка на основополагащите ценности на ЕС във всички държави членки веднъж годишно.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Според ЕС Румъния се е отказала от съдебните реформи

AFP: Според ЕС Румъния се е отказала от съдебните реформи

13 Ноември 2018 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия се оплака във вторник, че Румъния се е „оттеглила" от реформите в съдебната система, и настоя Букурещ да възстанови незабавно усилията си за борба с корупцията и гарантиране на независимостта на съдебната система, предава AFP.
„Съжалявам, че Румъния не само блокира процеса на реформи, но също така отново отвори и отстъпи назад по въпроси, по които бе постигнат напредък през последните 10 години", каза заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс.
„От съществено значение е Румъния да се върне веднага в борбата с корупцията и да осигури независима съдебна власт", допълни Тимерманс.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК: Европейската комисия докладва относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка

ЕК: Европейската комисия докладва относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка

13 Ноември 2018 | 15:46 | Агенция "Фокус"
София/Брюксел. Европейската комисия прие най-новия си доклад относно стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти по отношение на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), се казва в прессъобщение от ЕК.
В днешния доклад се разглежда напредъкът, отбелязан през последната година, с оглед на изпълнението на 17-те окончателни препоръки, отправени от Комисията в доклада от януари 2017 г., и се оценяват положително продължаващите усилия и решимост на България в изпълнението на тези препоръки. Комисията е убедена, че ако задържи настоящата положителна тенденция, страната ще съумее да изпълни всички оставащи препоръки и съответно оставащите показатели. Това ще даде възможност процесът по МСП за България да приключи преди края на мандата на настоящата Комисия — в съответствие с насоката, изразена от председателя Жан-Клод Юнкер в началото на мандата му.
През дванадесетте месеца след последния доклад от ноември 2017 г. България продължи да полага усилия за изпълнение на препоръките, отправени в доклада от януари 2017 г. Комисията счита, че няколко препоръки вече са изпълнени, а редица други са съвсем близо до етапа на изпълнение. Въз основа на това три от шестте показателя (за независимостта на съдебната власт,
законодателната рамка и организираната престъпност) могат да се считат за временно прекратени
. От Комисията се изисква наблюдението да продължи, за да се потвърди тази оценка, тъй като в някои случаи действията са в ход.
Първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс заяви: „В доклада се отчита, че България продължава да отбелязва стабилен напредък в изпълнението на окончателните препоръки, които отправихме през януари 2017 г. Тези реформи са необходими за ефективната борба с корупцията и организираната престъпност. Убеден съм, че ако настоящата положителна
тенденция продължи и ако напредъкът се запази трайно и необратимо, процесът по МСП за България може да бъде приключен преди края на мандата на настоящата Комисия“.
Комисията вярва, че България ще продължи усилията си за реформи и ще бъде в състояние да изпълни всички оставащи препоръки. Тя ще продължи да следи отблизо напредъка и ще направи допълнителна оценка на постигнатите резултати преди края на настоящия си мандат. Комисията очаква, че с това процесът по МСП за България ще бъде приключен. За да постигне тази цел,
България се приканва да продължи да следва настоящата положителна тенденция, насочена към изпълнението на всички оставащи препоръки.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Министерския съвет ще бъде даден брифинг във връзка с доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка

В Министерския съвет ще бъде даден брифинг във връзка с доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка

13 Ноември 2018 | 14:07 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на правосъдието Цецка Цачева и министърът на вътрешните работи Младен Маринов ще дадат брифинг в Министерския съвет във връзка с доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Масовите протести показват реалното състояние на борбата с корупцията в страната

Президентът Румен Радев: Масовите протести показват реалното състояние на борбата с корупцията в страната

13 Ноември 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. Масовите протести показват реалното състояние на борбата с корупцията в страната. Това каза призидентът Румен Радев пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус". Във връзка с информацията, че в доклада на ЕК е отчетен напредък в борбата с корупцията и на въпрос дали според него има такъв на фона на масовите протести, държавният глава отговори: „Самите протести са достатъчно основателни като аргумент. Показват реалното състояние“. „Предварителният доклад не е постъпвал в президентството, но мога да ви кажа, че като гражданин знам за нашата правосъдна система повече, отколкото един доклад от Брюксел“, каза държавният глава.
Попитан дали проверката на прокуратурата срещу конституционния съдия проф. Атанас Семов ще се отрази на легитимността на решенията на Конституционния съд, президентът заяви, че не може да гадае решенията и действията на другите институции.
Във връзка с призива за вето върху Закона на депутата от ДПС Делян Пеевски за медиите, президентът обясни: „Без прозрачност и свобода на медиите не може да имаме и ефективна антикорупционна политика. Това е изключително важно условие“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Президентът на Румъния призна: Страната не е готова за председателството на ЕС, поиска оставката на правителството

„Нова Македония“ (Македония): Президентът на Румъния призна: Страната не е готова за председателството на ЕС, поиска оставката на правителството

13 Ноември 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Президентът на Румъния Клаус Йоханис призна, че страната не е подготвена да поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, отбелязва електронното издание на първия скопски вестник – „Нова Македония“. В тази връзка той настоя управляващото в Букурещ правителство на премиера Виорика Дънчила да подаде оставка.
Съгласно думите на Йоханис, ситуацията в страната е „излязла от релси“ и е налице „политическа необходимост за смяна на правителството“, което той описа като „нещастен случай на румънската демокрация“.
Дънчила пое премиерски пост през януари, но според мнозина ролята й в управлението е ограничена – правителството продължава да бъде водено от лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгнеа. Самият той не може да пое функциите на министър-председател заради обвиненията срещу него за изборни измами.
От редакцията припомнят, че Румъния трябва да поеме председателството на ЕС на 1 януари 2019 г.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се Eвропейската комисия да представи докладите за напредъка на България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка

Очаква се Eвропейската комисия да представи докладите за напредъка на България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка

13 Ноември 2018 | 07:36 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се Eвропейската комисия да представи докладите за България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка. Документите трябва да оповестят напредъка на двете страни по отношение на правосъдните реформи.
Миналата година Комисията отправи 17 препоръки към страната ни за постигане на целта на Механизма и евентуалното му отпадане. Бяха отчетени положителни тенденции по много от проблемните области, но и необходимост от още работа по поставените цели. В заключението на доклада бе уточнено, че приключването на процеса в рамките на мандата на настоящата Комисията зависи от това колко бързо България може да изпълни препоръките по необратим начин.
„Фокус“ припомня: България и Румъния се присъединиха към Европейския съюз на 1 януари 2007 г., но с условие да продължат реформите в сферата на правосъдието и върховенството на закона. С тази цел бе създаден Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП), чрез който Европейската комисия осъществява наблюдение по изпълнение на реформите и публикува периодични доклади по напредъка им.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Магдалинчев, ВСС: По Мониторинговия доклад нагласите в Брюксел са положителни

Боян Магдалинчев, ВСС: По Мониторинговия доклад нагласите в Брюксел са положителни

12 Ноември 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София. По Мониторинговия доклад нагласите в Брюксел са положителни. Това каза Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, съобщиха от екипа на предаването.
Ще отпадне ли мониторинга по правосъдие и вътрешен ред над България?
„Престараваме ли се в очакване на поредния мониторингов доклад дали България има правораздаване по право”, попита Беновска. Боян Магдалинчев отговори, че се надява скоро да се разберат резултатите.
„Главният прокурор Цацаров е супер активен – искане на депутатски имунитети, разглеждане на решения на различни съдилища. КОНПИ образува производства. Специализираната прокуратура е супер активна, залавя престъпници, разследва, праща ги в съда с МВР. Това някаква кампания ли е или сега му е дошло времето”, попита Беновска. Магдалинчев посочи, че това не е кампания и когато искаме да се спазва законът, трябва да се намесят органите, които по конституция и закон са упълномощени да правят проверки. „Това не е заради доклада", допълни той.
„Кога очакваме доклада”, попита Беновска. „Към средата на следващата седмица се очаква да излезе доклада", отговори Магдалинчев.
„Получихте ли драфт и имате ли представа какво пише”, попита Беновска. „Не, но скоро имахме посещение в Брюксел и там усетихме какви са нагласите, а те са положителни и позитивни”, отговори Магдалинчев.
„10 - 11 години чакаме позитивни нагласи, но този мониторинг нито ни признава някакви постижения, нито признава тезата, че като ще имаме мониторинг над нас и Румъния, трябва да има над всички останали държави, или да няма над никой”, попита Беновска.
„Ноемврийския доклад от миналата година беше изключително позитивен. Имаше още шест препоръки, които трябваше да се изпълнят. Голяма част от тях са изпълнени”, каза Магдалинчев.
Делото „Октопод”
„Изкушавам се да Ви попитам нещо знаково. Специализираният наказателен съд се произнесе с оправдателна присъда в полза на Алексей Петров след 8-годишни съдебни прения и отпадане на обвинения по давност. Петров стана знакова фигура с акцията “Октопод” и като човек на ДАНС, но той не е единственият от видимите и има невидими, подобни потърпевши, в житейски и професионален план. Как ВСС логистично ще се опитате да санирате подобни ситуации”, попита Беновска.
„ВСС не е само административен орган, но в огромната си част сме такъв. ВСС назначава, избира, премества, дисциплинарно наказва от длъжност магистратите, отговаря и за дейността на органите на съдебната власт”, заяви Боян Магдалинчев.
Ролята на ВСС
„Разделихте се на две колегии – съдийска и прокурорска, което някак внесе повече ред и целенасоченост в действията на съдебната власт. Не може да бъдат само администратор и безучастен наблюдател”, попита Беновска. „Добре е да се види дали са изпълнени всички наказателни и материално правни постановления от съда", отговори Магдалинчев.
„Как ще отпадне подозрението, че прокуратурата понякога прави обвинения, които да проточат един процес или да вкарат някого в процес”, попита Беновска. „Процесът протича толкова време, колкото е нужно да се съберат доказателства. При случая с журналистката в Русе, бяхме в Брюксел, и цяла Европа беше настръхнала дали има посегателство над свободата на словото. Аз казах, че искрено се надявам да е криминално деяние, както и излезе. Откри се самоличността на извършителя и съда ще се произнесе, след като прокуратурата внесе обвинения в съда”, посочи Боян Магдалинчев.
Решението на ВКС за „Гражданска отговорност”
„ВКС взе решение, с което е на път да се свали, или поне е застрашено от размирици и протести правителството. Това е решението, което се отнася за широк кръг лица при обезщетение по “Гражданска отговорност”, попита Беновска. „Това е една от основните функции на върховните съдилища, тълкувателната дейност”, отговори Магдалинчев.
„Ако аз претърпя злополука с летен край, Вие ще може да предявите искане за емоционално обезщетение. Правомерен ли е този огромен кръг”, попита Беновска. „Искът за обезщетение по ГО е за неимуществени вреди. Става въпрос за душевни болки. ВКС разшири кръга на субекти за обезщетения. Не е проблем това, че могат да искат обезщетение, а въпросът е дали може да се докаже, че са налице такива страдания и болки. Ако не се докаже, съдът ще отхвърли исковата молба”, отговори Магдалинчев. „Подкрепяте ли това решение на ВКС”, попита Беновска.
„Малко се преекспонират нещата. Сумите, които се събират от ГО са около 600 млн. лева, а претърпените вреди се изплащат за 192 млн.лева. Не знам дали това е достоверно. Право на всеки, който има претенции, че е претърпял някаква вреда, поради загуба на близък и приятел, той да си предяви иск, а съдът да реши”, отговори Магдалинчев.
„Говори се, че Лозан Панов и адвокатски кантори, един кръг от “компетентни юристи” са го намислили това, за да може да се изкарват добри хонорари за печелене на дела. Няма да Ви открия Америка, че почти всички пострадали при ПТП веднага се появят или звънят на телефона ти, адвокати, които искат да те защитават”, попита Беновска.
„Зная. Това са някъде около девет кантори. Пред лятото на тази година ВСС предприе промяна на ГПК, чрез народни представители. Защото се предполага, че тази кантори са в София, но имат влияние и контакти из страната, като се разпръсква подсъдността из цялата страна. И там има адвокати, които могат да работят не по-лошо от адвокатите тук в София”, отговори Магдалинчев.
„След колегиите на ВСС се разделиха, тушира ли се напрежението между главния прокурор Цацаров и Лозан Панов, председателя на ВКС? Днес имаше отчетно-изборно събрание на Съюза на съдиите в България с избран нов състав и председател на УС Калин Калпакчиев, Даниела Мавродиева, Вероника Бозова, Емил Дечев, Йордан Дамаскинов, Петко Петков. Това на кого са хора”, попита Беновска.
„Това са хора на Съюза на съдиите. Тази организация е финансирана в по-голямата си част от проектите по линия на външни средства”, каза Магдалинчев.
„Как ще развиете това, че между правото и правораздаването има огромна ножица”, попита Беновска.
„Искрено се надявам да не повлияят хората, които практикуват правото от това кой плаща парите. Надявам се нито един съдия да не слага в основата на правораздаването логистична подкрепа отзад”, обобщи Боян Магдалинчев пред Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 на 11 ноември 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Халил Летифов, ДПС: Човекът с „далекогледа” се нарича Ахмед Доган

Халил Летифов, ДПС: Човекът с „далекогледа” се нарича Ахмед Доган

12 Ноември 2018 | 08:09 | Агенция "Фокус"
София. Човекът с „далекогледа” се нарича Ахмед Доган. Това каза Халил Летифов, заместник-председател на ПГ на ДПС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“.
Иска ли ДПС да се върне във властта?
„Г-н Летифов, хубаво ли е да си във властта? Святкат ли ви очите, като си представяте, че може отново ДПС да се върне във властта?”, попита водещата Илиана Беновска. Халил Летифов отговори, че това не е най-голямата цел пред ДПС. Той продължи, че упражнението „стани да седна” се е изчерпало като поведение. Въпросът е от участието във властта какви са резултатите за страната. „Всички политици казват така, когато искат да влязат във властта, а после започват едни протести от гражданите, неслучайно Ви вкарвам в този коридор, които са недоволни от управляващите. Доколко тези протести вече са спонтанни, както преди 29 години, те и тогава май-не бяха, и доколко вече са аранжирани, Вие ще ми кажете, защото трябваше да бъдете пръв участник днес в предаването, а се наложи да обърнем цялата схема, защото Вас Ви блокираха на магистрала „Тракия” по пътя от Пловдив за София!”, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че вече 29 години България е демократична страна, включително и с негативните оттенъци от това. „С ирония ли го казвате?”, попита водещата. Народният представител отговори, че е напълно сериозен и вярва, че всеки има правото свободно да изрази своето мнение. „А ако някой праща на някого да изразява неговото мнение?”, попита водещата. Халил Летифов отговори, че в такъв случай си има институции, които трябва да налагат закона и правовия ред.
Законът за медиите, изготвен от ДПС.
„Един от важните приоритети е наистина този за правораздаването и правосъдието, правя разлика между двете понятия. ДПС винаги е поставял в центъра на своето внимание и това. Не на последно място е последният, приет по ваше предложение закон за медиите, които трябва да изсветлят своята собственост и начин на финансиране и всички неясноти, които може би витаят в медийния сектор. Как гледате на това, че ГЕРБ не ви припозна като партньор в своята коалиция? Разбира се има обективен резултат, по изборен резултат вие сте след „Обединените патриоти”?”, попита водещата Илиана Беновска. Халил Летифов отговори, че резултатите наистина са такива, а що се отнася до закона за медиите, с него ДПС са отворили една много сериозна тема. Според него, когато говорим за властта трябва да се запитаме и за властта на медиите, самият той често се пита коя е четвъртата и коя първата власт. Народният представител беше категоричен, че когато една власт управлява, тя трябва да бъде осветлена и ясна.
„Това е хубаво, но как ще спрем фалшивите новини, защото този закон няма да свърши тази работа и той не е имал за цел това, но се започва отнякъде?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че най-малкото българските граждани ще са наясно кой изразява тази позиция. „Аз съжалявам, че не приехте моето предложение, но тогава бях и в чужбина, да декларираме ние, собствениците на медии и медиите и политическата си ориентация!”, обясни водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че това е интересно предложение, но нали медията трябва да бъде независима? Беновска на свой ред отговори: „Аз харесвам ябълки, но не харесвам круши, това не е зависимост, нали?”.
Солидаризират ли се ДПС с изказването на президента Радев, че демокрацията е в опасност?
„Доколко вие от ДПС, с чиито гласове на втори тур беше избран президентът Радев, ставате съпричастни към неговите изявления, включвам тук и последното му преди 10-ти ноември за застрашената демокрация, нуждата от промени, „нов път”, „ново водачество”? Някакъв общ план ли имате с президента?”, попита водещата Илиана Беновска. Халил Летифов отговори, че няма никакви общи действия с президента, а ДПС носи отговорност само за собствените си действия и позиции. „Но започвате да пеете сякаш в една тоналност!”, отбеляза водещата. Гостът й отговори: „Така ни е научил почетният председател – 29 години, дали е скучно или не, ние сме предвидим партньор в политиката и предвидим политически субект! И досега като предвидим политически субект ние оценка за президентската институция не сме давали и сега няма да дадем. Това ще го направи председателят или ръководните органи, ако има необходимост! А що се отнася до това какви позиции изразява президентът Радев, те са отговорност на тази институция президент”.
„Да, разбира се, че са отговорност на президента, но неслучайно подчертах, че вашите гласове допринесоха да бъде избран за президент на България и вие носите отговорност също за това. Съгласен ли сте например, че демокрацията е в опасност, че медиите сме под общ знаменател всичките корумпирани, зависими, безлични?”, попита водещата Илиана Беновска. Халил Летифов отговори, че ДПС са дали своята оценка за медиите, имат и законодателна инициатива. А що се отнася до демокрацията и нейната застрашеност – националистите са заплаха за демокрацията в България. Иначе ДПС очаква президентът да бъде обединител на нацията – нещо, което му е вменено и по Конституция.
Кои са потенциалните партньори на ДПС?
„Не се ли опитвате ДПС да подведете големия коалиционен партньор ГЕРБ и Бойко Борисов да направи правителство на малцинството, без да изреждам няколкото такива в най-новата ни история, всички те бяха обречени на неуспех?”, попита водещата Илиана Беновска. Халил Летифов отговори, че ДПС са заявили ясна позиция, че сегашният модел е изчерпан и трябва да се направи програма за ускорено и догонващо развитие, макар и да звучи малко витиевато, но няма друг вариант. Водещата отвърна, че звучи отговорно, трябва наистина да има национална стратегия, а не като се сменят политиците утре всичко да започва отначало. „Благодаря, че говорите с нашия език!”, отвърна Летифов.
„Как обаче ще се осъществи практически това? Седят си Борисов и ГЕРБ и „Патриотите” Волен Сидеров, Валери Симеонов и Каракачанов във властта, президентът развява „байракът на промяната”, Корнелия Нинова – „и тук ми е добре, и там ми е добре”, опитва се да се закрепи в БСП, но „пърха” около президента. Кои са вашите партньори?”, попита водещата Илиана Беновска. Халил Летифов отговори, че партньори могат да бъдат тези, които припознаят програмата на ДПС и я доразвиват. „Кои са те, не ги виждам, далекоглед ли трябва да си сложа?”, продължи водещата. Събеседникът й отговори: „Човекът с далекогледа се нарича г-н Доган! Ще питате него и ще Ви ориентира в ситуацията. В името на България ще трябва да намерим и партньори, за да догоним това развитие!”.
„Нова политическа формация на Радев ли?”, попита водещата Илиана Беновска. Народният представител отговори, че въпросът за евентуална бъдеща политическа формация на президента Радев трябва да бъде зададен на самия него, от ДПС не са запознати с плановете на президента. Той още веднъж подчерта, че потенциални партньори са тези, които припознаят програмата, а разговори тепърва предстоят.
„Кога ще е готова и кога ще я представите?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че са в напреднал стадий. „Това ми звучи почти като „напреднала бременност”, кога ще дойде деветият месец на програмата?”, попита водещата. Гостът й отговори, че е необходимо още време, а председателят на ДПС Мустафа Карадайъ най-добре може да каже кога точно ще стане. „Той ли е основният зачеващ”, продължи водещата. Гостът й отговори: „Той е председател на Движението!”.
Ще има ли предсрочни избори следващата година?
„В момента вашият председател е на конгрес на АЛДЕ, как ще повишите вашите възможности да имате по-важна властова роля в България, предстоят европейски избори през май догодина и общински през есента?”, попита водещата Илиана Беновска. Халил Летифов отговори, че ръководството на ДПС работи за възстановяване на позициите. Той продължи, че „Обединените патриоти” наистина са имали малко повече гласове от ДПС, но математическият сбор с ГЕРБ не е довел до добри резултати. „Нашите предупреждения вървят вече година и половина, че тази математически събрана коалиция няма да даде очаквания резултат. Всички последствия, които са в подкрепа на нашата теза, са толкова много, че следващата година освен двата редовни избора може да има и такива. Изборът на г-н Борисов ще събори третото правителство на г-н Борисов!”, категоричен бе народният представител.
„Плашите в момента ли, размахвате бустанско плашило, или наистина поемате отговорността, дайте си сметка наистина да има три избора в една година?”, продължи водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че председателят на ДПС е бил ясен – или ще си отидат „Обединените патриоти”, или ще падне цялото правителство. Той беше категоричен, че „Обединените патриоти” са воденичен камък за правителството на Бойко Борисов. Тази цена обаче ще се плаща не само от ГЕРБ, но и от цялата страна. „Ако някой ме убеди мен, че това поведение на вицепремиерите трябва да бъде толерирано, че то е адекватно, че това е нормално, че това отношение трябва да бъде овластено – ще направя всичко, което сметне за необходимо! Не могат да ме убедят, за съжаление не могат да убедят и българското общество!”, заяви Летифов. И социологическите изследвания ясно показват това отношение. ДПС не плаши никого, просто констатира.
„Как наистина виждате развоя, ако не си подадат оставките „Патриотите”? Предстоят през май европейски избори, а през есента местни, къде виждате евентуални предсрочни парламентарни и как?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че предсрочните избори са неизбежни. „Кога е въпрос, който не е толкова важен. За съжаление ще ги има, но трябва да е ясно, че ще са благодарение на така наречените „Обединени патриоти”. Оттук нататък е по-важен въпросът, на който дължим отговор – какво правим след това!”, завърши Халил Летифов разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 11-ти ноември 2018.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Мерджанов, БСП: На конгреса отново ще поставим въпроса за избор на председател на партията

Атанас Мерджанов, БСП: На конгреса отново ще поставим въпроса за избор на председател на партията

12 Ноември 2018 | 08:02 | Агенция "Фокус"
София. На конгреса отново ще поставим въпроса за избор на председател на партията. Това каза Атанас Мерджанов, член на НС на БСП, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, съобщиха от екипа на предаването.
„Вие сте назован от Корнелия Нинова, като опозиция. Какъв интерес преследвате Вие да бъдете в опозиция, искате отново да сте народен представител ли или да сте член на Изпълнителното бюро, или да имате друг вид облаги”, попита Беновска. Атанас Мерджанов поздрави Беновска за въпроса и каза, че на пленума на БСП е направил дръзко опровержение, че тези, които не са опозиция, но са с позиция в БСП, едва ли не се стремят отново към постове и депутатски места. Независимо от промените в устава, те искат БСП да бъде не просто силна опозиция, а алтернатива на управляващите и да поеме съдбата на управлението на държавата. „В моето обръщение казах, че Корнелия Нинова е натикала вътрешната опозиция в багажника на колата на БСП, която управлява еднолично и Ви е залепила устата с изолирбанд. Така ли е”, попита Беновска. Атанас Мерджанов не се съгласи и отговори, че е имало ярки несъгласия с начина, по който Корнелия Нинова ръководи Националния съвет и партията. „Разбрах, че освен Вашето ярко изказване е имало и ярко изказване на Румен Овчаров, който казал на Нинова, че не е най-умната, както и ярко изказване на евродепутата Георги Пирински, както и на Георги Гергов. Може ли да разкажете за тези изказвания”, попита Беновска. „Вътрешнопартийната дискусия е била много ценна и не е успяла да изплаши критиците на Нинова. Георги Пирински, Велислава Дърева, Петър Мутафчиев, Ивелин Николов, Георги Гергов, Румен Овчаров са направили силни изказвания и са дали да се разбере, че 50-те, подписали писмото срещу Корнелия Нинова, не са близки до олигарсите и не са хора, които се стремят към постове и не търсят възмездие. Всички тези хора са участвали в много битки за авторитета на партията. Лековато и несериозно е да бъдат игнорирани техните опит и знания. Това са хора с позиция, а не опозиция. Членовете на НС на БСП не трябва да бъдат безгласна маса от 176 човека", заяви Атанас Мерджанов. Той добави, че думите на Румен Овчаров към Нинова, че не е най-умната са от по-предишен пленум. Според Мерджанов смисълът на неговото изказване е, че партията трябва да функционира демократично, ИБ трябва да си признава грешките и да не допуска нови такива, като игнорира ролята НС на партията.
„Изредихте ли грешки ма ИБ, освен това, което те правят под диктовка на Корнелия Нинова да игнорират ролята на НС”, попита Беновска. „Критиките са за това, че има взети решение, които не са изпълняват, че БСП се отделя от избирателите", допълни Мерджанов. „БСП създавате впечатление, че винаги имате забележки към лидера си и после, когато се налага Вие, хора с позиции, не успявате да доведете нещата докрай да бъдете партия на народа, защитник на слабия”, попита Беновска. „БСП трябва да предложи сериозна перспектива за хората в държавата и да работи за преодоляване на неравенствата, за да бъде смислена алтернатива", посочи Мерджанов. „С влизане и излизане от парламента не ставаме по-симпатични и по-резултатни, нито с крясъци и лозунги", допълни той. БСП няма да се превърне в алтернатива, а се отдалечава все повече от желания резултат. „Визия за България” трябваше да бъде разработена и гласувана от НС на БСП, е посочил Георги Пирински на пленума. И после да се обсъжда с гражданите. Корнелия Нинова не е дала отговор на тези въпроси. Петър Мутафчиев е отправил въпроси, свързани със символиката на партията, дори на подиума и сцената не е имало отличителни знаци на БСП.
„Да Ви бръкна в джоба, къде Ви е милионът, който Георги Гергов е раздал”, попита Беновска. „Георги Гергов трябваше за освести някои хора, които прибързано го бяха изключили от активната политическа игра като Йордан Мичев, който вече не главен редактор на партийния вестник", каза Мерджанов. По думите му БСП трябва да управлява с капацитета, ума и таланта на всички свои членове, затова е писмото на Костадин Паскалев и Петър Мутафчиев. Това е още една стъпка, че не може БСП да се управлява като фирма или търговско дружество.
„Победихте ли като махнахте Йордан Мичев от поста главен редактор на в. “Дума”, попита Беновска. „Няма победители и победени. Има сериозно усилие и аз се надявам ИБ и НС ще си дадат сметка, че без вътрешнопартийна сериозна дискусия, без красноречиви и ярки позиции и доказателства, без загриженост за партията и нейните членове, не може да убедим българските граждани, че ще бъдем смислена алтернатива на сегашните управляващите”, отговори Атанас Мерджанов. Най-яркият вътрешнопартиен скандал беше с Йордан Мичев и вестник „Дума” и подписите на 50-те членове на Изпълнителното бюро, категоричен бе социалистът.
„Поставихте ли въпроса към Нинова дали ще спре да погазва НС да взима важните по устав решения”, попита Беновска. Мерджанов посочи, че пленумът е постигнал резултат. „Имахте замисъл да поставите въпроса кой ще избира председателя на БСП – конгресът или НС”, попита Беновска. „Такава дискусия в партията върви, но промените в устава са сложна динамика и този въпрос ще бъде поставен, защото от него зависи как ще функционира БСП – еднолично или демократично", отговори социалистът. „С вождизъм БСП не може да спечели предсрочни парламентарни избори. Голяма грешка е БСП да подражава в стила на управление на Борисов", добави Мерджанов. Той допълни, че е поставен въпросът пред Корнелия Нинова дали БСП е партия от вождистки тип като ГЕРБ, гербаджийски тип. „Като казвате вождистки и гербаджийски тип, кажете от кога не сте печелили БСП”, попита Беновска. „Това с вождизма на Борисов си е работа на ГЕРБ", отговори Мерджанов.
„Корнелия Нинова прави ли се на Бойко Борисов”, попита водещата. Атанас Мерджанов отговори, че това само ще отблъсне избирателите на БСП и българските граждани. „Какво ще стане с постановката кой избира председателя на БСП”, попита Беновска. „Това ще бъде решено от конгреса и делегатите му на 26 януари следващата година", отговори Атанас Мерджанов. По думите му БСП не може и не бива да се развива по този едноличен модел на възприемане на управлението. „На предишното заседание на конгреса този въпрос отново беше поставен и 150 човека гласуваха за него", каза още той.
„Замисляте ли на конгреса, хората с позиция в БСП, да свалите Корнелия Нинова от председателския пост. Вие един от претендентите ли сте”, попита Беновска. Атанас Мерджанов каза, че въпросът не е да бъде свалена Корнелия Нинова. „Писмото на 50-те, т.нар. “кърваво писмо” е, че не може и не бива ИБ да се отнася лековато към общопартийните решения. За тази година е трябвало да се проведе заседание на конгреса на БСП, но то ще бъде отложено за следващата година, което значи, че не се спазва уставът. От този пленум излизаме с резултат за конгреса. Заседанието на днешния пленум е било сигнал към ИБ е, че така повече не може и не бива да се подценява ролята на НС", добави той.
„Обсъждахте ли изявлението на президента Румен Радев по повод 10-ти ноември и заявлението на Корнелия Нинова, че тя е готова да се подпише под всяка дума, произнесена от Радев”, попита Беновска. „БСП подкрепя конституционализма и правата на гражданите", отговори Мерджанов. „Недопустимо е депутати на БСП с гражданска позиция да бъдат нападени от Камарата на строителите, заради исканата от тях проверка на АПИ на пътната мрежа", каза Мерджанов.
„Някой упълномощил ли е Корнелия Нинова да казва, че застава зад всяка дума на президента Радев”, попита Беновска. „Корнелия Нинова е председател на НС на БСП и има правото и задължението да се произнася по възлови позиции на президент и премиер. Тук Нинова е права", допълни социалистът.
„Каква е кратката версия за в. “Дума”, като няма да се стърпя да направя забележка, че Вие днес направихте може би един акт към президента Радев, който каза, че медиите не са свободни и са задкулисни, ще му дадете ли една свободна и незадкулисна зависима медия, без ирония”, попита Беновска. „Президентът Радев е сериозен човек и има основания да казва, че е застрашена демокрацията, но той самият е участник в целия този процес. Освен на декларирани реалности, всички наши държавници трябва сериозно да се замислят в активното участие в тези процеси. В. “Дума” винаги е била свободна и независима медия. Оттук-нататък се надявам на обективна работа на комисията за избор на нов главен редактор, който да поеме съдбата на в. “Дума”, обобщи Атанас Мерджанов пред Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 на 11 ноември 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Нотев, зам.-председател в 44-тото НС: ОП не „извиваме ръцете на ГЕРБ“ за облаги

Явор Нотев, зам.-председател в 44-тото НС: ОП не „извиваме ръцете на ГЕРБ“ за облаги

12 Ноември 2018 | 07:55 | Агенция "Фокус"
София. ОП не „извиваме ръцете на ГЕРБ“ за облаги. Това каза Явор Нотев, зам.-председател в 44-тото Народно събрание от ПП Атака, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Илиана Беновска посрещна госта си Явор Нотев с темата за правосъдието и Обединените патриоти и обоснова избора с факта, че той е авторитетен юрист и защото „правосъдието е в основата на законността“. Тя го попита: „Как ще излезете от мъртвата хватка, че протести искат настойчиво оставката на председателя на НФСБ Валери Симеонов, а напоследък и на другия лидер на партия от ОП – Красимир Каракачанов, лидерът на ВМРО?“ Нотев каза, че не улавя връзката между правосъдието и протестите и затова Илиана Беновска обясни, че протестите са по непроизнесени съдебни решения или друг вид актове, които да доказват виновно или невинно поведение на лидерите. Явор Нотев заяви, че протестите са инициирани от конкретни случки, които намират своето основание в тях. Според него хората, които са убедени, че тези личности са престъпили определени човешки правила и трябва да си отидат от управлението на страната, имат средствата на демокрацията, чрез които могат да изразят позицията си. „Това са послания, които ние трябва да прочетем и осмислим тогава, когато решаваме в цялост въпроса за управлението на държавата и това по какъв начин то може да се осъществи“, посочи гостът. Той отчете възможност за допуснати тежки грешки в комуникацията с майките на деца с увреждания. Явор Нотев припомни, че протестът на майките продължи с месеци, а Беновска допълни, че той още продължава, независимо отпуснатите 150 милиона повече от правителството за социални грижи и каза, че затова пита за правосъдието и законността. Тя каза, че квалификацията на Валери Симеонов не може да бъде щадящо отмината, но същото не се отнася и за Красимир Каракачанов по отношение на Държавната агенция за българите в чужбина, където той има косвена вина, посочвайки нейния председател.
Протестите и демокрацията
Беновска поиска ясен отговор на въпроса „Протестите белег ли са на една работеща демокрация, или премиерът Борисов прекалено много ги допусна да бъдат прекалено много наброй, прекалено безразборно? Вие, като коалиционни партньори, какво мислите по този въпрос?“ Явор Нотев разграничи два нюанса на протестите – от една страна позицията на организаторите на протести, които ги използват като инструмент за постигане на всичко, по всяко време, а от друга – начинът, по който се приемат те от управляващите. „Премиерът подсказа, че за него становището и целите, които преследват тези обществени движения, имат огромно значение“, каза той и допълни, че иначе не може да оцени оставката на трима министри, които премиерът много бързо прие, че трябва да си отидат по повод едно пътно произшествие. Нотев поясни, че говори за случая с автобуса около град Своге и министрите Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев и каза, че те са напуснали позициите си без наличието на съдебен акт и изясняване на причините за случилото се. Явор Нотев припомни, че Димитър Главчев също е бил много лесно жертван по повод друг натиск, който може да се определи също като обществен, а не политически. „Казвам, че тогава, когато става дума за хора от редиците на ГЕРБ, на премиера като че ли му е по-лесно да изрази своето становище, което аз определям като много лесно отстъпващо и даващо право на протести и обществен натиск“, каза още той. Според Нотев, условието да престанат протестите се отнася до оставката на лидери на партии от малката коалиция, а Беновска каза, че „те не са недосегаеми“. Заместник-председателят на 44-тото народно събрание отбеляза, че премиерът разглежда такива случаи с особено внимание и не би се намесил пряко и радикално в работата на малката коалиция и партиите в нея. Илиана Беновска заяви, че за сметка на Бойко Борисов, лидерът на Атака и председателят на малката коалиция Волен Сидеров е доста по-пряк и по-прям, искайки оставката на Валери Симеонов. В тази връзка Явор Нотев каза: „Ние от Атака не променяме оценката си за това, което представлява публично изказаната позиция на Валери Симеонов по отношение на протеста на майките. За нас този език е недопустим. Той не бива да бъде толериран, не бива и да бъде протежиран в порядъка на подкрепа за такъв лидер, който по този начин говори с хора от обществото.“
Илиана Беновска припомни за още една игра с огъня на Валери Симеонов преди около два месеца, когато отново е имало напрежение в коалицията – Бойко Борисов се е прибрал от Брюксел специално, за да се проведе коалиционен съвет, който продължил до късно вечер, а Валери Симеонов си позволил преди това, в 12 часа на обяд, да направи пресконференция, в която да изложи исканията си към министър-председателя и ГЕРБ, преди да ги заяви пред коалицията. Тази игра Беновска е нарекла „прескачане на политическата етика“. Тя попита госта си Явор Нотев „Как ще квалифицирате подобно поведение? Това партньорско ли е, коректно ли е и не е ли превишаване на самопреценката за собственото място на малкия коалиционен партньор и в частност на самия Симеонов?“ Гостът каза, че могат и да се дадат други такива примери и щом всички те водят до напрежение с големия коалиционен партньор ГЕРБ пред очите на обществото, то той отново заявява позицията си. „Не е толкова лесно с човек като Валери Симеонов да се поддържа добър тон, добър разговор, да се следват едни и същи цели и да се върви с една обща посока“, добави Нотев. Беновска попита каква е кратката версия за взаимоотношенията между Валери Симеонов и Волен Сидеров в миналото и това, което Симеонов твърди, че е дал ефир на Сидеров и го е направил избираем, а Волен Сидеров твърди обратното. „Не започвате ли да приличате малко на капризите на реформаторите“, попита също водещата, а Явор Нотев каза, че не би продължил този спор с догадки. Той допълни също: „За мен Волен Сидеров е качество, което може да се забележи в ефира на всяка една телевизия, на всяка една медия“. Беновска каза, че Волен Сидеров ще бъде много доволен от това и си даде „пет“ с ръка с Явор Нотев. Гостът заяви, че колонката, която лидерът на Атака е списвал като журналист също е била много популярна и припомни факта, че той е бил главен редактор на вестник „Демокрация“. Илиана Беновска поиска отговор на втората част на нейния въпрос, а именно дали капризите им не наподобяват поведението на Реформаторския блок. Явор Нотев каза, че искал да излязат от „дребнотемието“, но водещата отрече това да е дребнотемие. Той припомни за изказване на Волен Сидеров, който е казал, че двамата с Валери Симеонов са „остри камъни“ и трудно биха могли да „мелят“ заедно. Нотев изрази надеждата си тези личностни сблъсъци да не доведат до краха на коалицията. Илиана Беновска попита: „Като казвате, че двамата лидери Волен Сидеров и Валери Симеонов са се самоназовавали като остри камъни, да не ги заобли Корнелия Нинова в ролята си на опозиция като непрекъснато се опитва да клати тази коалиция и да създава впечатления у обществото, че тя е нестабилна?“ Гостът отговори, че това не би могло да се получи чрез посланията, които се хвърлят в общественото пространство и допълни, че в този сблъсък на лидера на БСП се чувства много комфортно като член на Атака на плоскостта на непрекъснатото израждане на идеи и законопроекти, които те в миналото са предприемали, а водещата обобщи, че Корнелия Нинова не заобля остриетата на Атака с действията си. Явор Нотев заяви, че тя е фактор, благодарение на който членовете на партията непрекъснато си припомнят това, което е било от значение за интересите на българските граждани. „Това, което тя предлага, винаги може да намери своята първоидея във внесени от Атака законопроекти и отхвърлени с гласовете на БСП“, каза още той.
Речта на президента по повод 10 ноември и БСП
Беновска върна госта си към друг въпрос, свързан в общественото съзнание с Корнелия Нинова, а именно президентът Радев, издигнат от Инициативния комитет на БСП, но избран и благодарение на гласовете на ДПС на втори тур. Тя припомни за обръщението на Румен Радев към народа в навечерието на годишнината от 10ти ноември, в което той изрази тревога за демокрацията, законността и корупцията и попита Нотев как окачествява това изказване на президента. „Разделението на властите не би трябвало да ми дава основание пряко да давам оценки на проявите и посланията, които президента на държавата излъчва по конкретни поводи“, каза Явор Нотев и заяви, че ефектът от тези послания няма как да не тревожи. Той допълни, че обръщенията на Румен Радев не будят усещането за единство. Беновска попита дали изказването на г-н Нотев, че е слушал речта на президента с интерес, думата „интерес“ е в кавички с ирония, или с уважение. Гостът отрече да е с ирония и каза, че с интерес очаква речта на президента на всеки 24 май. „Той умее да обхване аудиторията на тези празници, когато посланието му е наистина завладяващо и е лишено от конкретни преки политически задачи“, заяви Нотев. Илиана Беновска припомни, че Румен Радев е нарекъл България блато, че сме на тъмно, че медиите са слугински и зависими, а Явор Нотев призна, че от това боли и не знае каква е далечната стратегическа цел на президента и до къде ще доведе подобно говорене. „Аз лично не съм привърженик на подобни оценки и ми се струва, че те не са от категорията на идеи и послания, които трябва президентът на една страна да отправя към своите сънародници“, добави гостът. Водещата благодари за заключението и задълбочи въпроса си, защото президентът по конституция е призван да обединява нацията и цитира предишния си събеседник Емил Христов, според който Радев искал да се направи на Цезар. „Какво провиждате Вие като бъдеща роля на президента, защото се говори, че той вероятно ще създаде своя партия със или без Корнелия Нинова и ще предизвика пренареждане на политическия живот? Възможно ли е това?“, попита водещата. Явор Нотев каза, че времето ще покаже дали това е възможно, но теоретично може да се говори за подобен сценарий и заяви, че не вижда особена разлика в позициите, които заемат Нинова и президента, когато остро критикуват управлението. Беновска попита дали това не поставя демокрацията в опасност, а събеседникът ѝ каза, че държавността е поставена в опасност заради непремерени и изключително тежки и остри изявления на лидера на опозицията. Според него втората по големина партия в парламента изисква повече отговорност и по-обосновано критикуване към управляващите и допълни, че когато президентът се присъединява към този спор, това не е знак за еманципация. Беновска попита кой трябва да се еманципира, във връзка с това, че президентът трябва да е непартиен, а Явор Нотев обясни, че в момента има такава близост, че е налице идея за близост, отколкото за еманципация и отдалечаване. „На мен ми се струва, че за момента няма разделителна линия, няма нещо, което качествено да отличава позицията на президента, защото неговата роля трябва да бъде коренно различна от тази на опозицията“, добави Нотев.
Последният въпрос на Илиана Беновска беше: „Има ли нещо, което Обединени патриоти искат да получат, за да продължат да бъдат коректен партньор, а не капризно дете в коалицията с ГЕРБ?“ Явор Нотев отговори, че дребни сделки, за да останат лоялни и коректни, нямат място в отношенията им с ГЕРБ и каза, че тези шумове се преекспонират. Според него те не са толкова между отделните партии и малката коалиция, а между партиите вътре в малката коалиция. „Аз не зная дали някой може да укори лидерите на партиите от малката коалиция в такъв меркантилен подход към властта. Специално от Атака това категорично не е така. Нашите партньори също мисля, че не са извивали ръце.“, заяви Явор Нотев, а Беновска отговори: „Тези думи ще ги запомним. Поемате наистина висока национална отговорност пред избирателите. Благодаря Ви за което.“ каза Беновска. Така приключи разговорът между Явор Нотев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 11 ноември 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Христов, зам.-председател на 44-тото НС: Президентът Радев иска да е Цезар, а не Гладиатор

Емил Христов, зам.-председател на 44-тото НС: Президентът Радев иска да е Цезар, а не Гладиатор

12 Ноември 2018 | 07:43 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Радев иска да е Цезар, а не Гладиатор. Това каза Емил Христов, зам.-председател на 44-тото Народно събрание (от ГЕРБ), в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
„Президентът, който е обединител на нацията по Конституция, какво впечатление Ви прави с неговите слова? И не на последно място – леко съм учудена, че това, което той произнесе по повод 10-ти ноември, беше го озаглавил „обръщение към народа“ и така го бяха и пратили в имейл – „обръщение към народа“. Може би такъв е етикетът, но може би това подсказва и нещо друго в неговата самооценка“, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Емил Христов отговори, че президентът не е трябвало да прави това обръщение към народа, че не му подхожда. На въпроса на водещата защо той отговори: „Иво Христов може да направи такова, той така си го беше и написал Иво Христов, така ни го прочете и президентът, но президентът трябва наистина да обединява“.
„Чакайте малко, Вие говорите, че президентът всъщност е артикулатор, четец на произведенията на своя началник кабинет Иво Христов?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът ѝ отговори, че смята, че това не са думите на президента. Според него президентът трябва да казва нещата по друг начин, а не да се впуска в гладиаторски битки. „Слушах Ви анонса внимателно, аз не мисля, че президентът иска да бъде Гладиатор, той иска да бъде Цезар!“, заяви заместник-председателят на Народното събрание.
„Можете ли да анализирате публичните прояви на президента, той вече почти две години е такъв? Не случайно започнах с това, че той по Конституция е обединител на нацията“, продължи водещата Илиана Беновска. Емил Христов отговори, че не му приляга да прави анализи на президента и че президентът се „закача“ с Народното събрание, но не бива от Народното събрание да отвръщат по същия начин. Той изрази мнение, че Румен Радев е последователен в своите действия и припомни новогодишното му обръщение, което е подбуждало хората към гняв. То не е съдържало нищо, което да ни накара да помислим с надежда за утрешния ден. Президентът е изразил безпокойство за демокрацията и сега прави същото. „Аз попитах тогава има ли той някакви сведения, които да го безпокоят по отношение на демокрацията, защото тогава демокрацията, както и сега не е в опасност. Ние така виждаме нещата“, добави заместник-председателят на парламента. Той изтъкна факта, че няма застрашени журналисти, днешните протести са били отразени доста подробно, така че няма нищо, което да застрашава демокрацията. Това, което демокрацията изисква от едно управление, то го прави.
„А доколко обективна е оценката Ви, че не е застрашена демокрацията? Доколко не го казвате като самозащита, за да можете ГЕРБ да запазите властта за себе си“, продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че наистина не вижда нещо, което би могло да накара хората да се безпокоят. Емил Христов категорично заяви, че не може да се съгласи с тезата на президента, че решенията се вземат на тъмно. „Добре, трябва ли за всяко нещо управляващите да питаме в президентството и в централата на БСП какво решение да вземем, за да не бъдат задкулисни?“, попита заместник-председателят на парламента. Той изтъкна факта, че непрекъснато се провеждат обществени обсъждания, търсят се мнения на различни организации, тоест няма нещо, което да върви задкулисно.
„Понякога обаче няма да откажете да признаете, че има отсъствие на публични дебати и се налага премиерът и председател на ГЕРБ Борисов да се разпорежда да се правят обсъждания“, изтъкна водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че безгрешни хора няма и разбира се ГЕРБ също не твърдят, че са безгрешни. Според него обаче и това не е заплаха за демокрацията, защото има толкова много институции и медии, които се намесват и нещата си отиват на мястото.
Защо ГЕРБ искат да са във властта?
„Отговорете ми съвсем аргументирано, самозащита ли е реакцията ви срещу президента, за да запазите властта за себе си, или вие имате друга мисия, друга задача, която искате да осъществите и наистина ще го направите“, попита водещата Илиана Беновска. Емил Христов отговори, че за ГЕРБ властта не е самоцел и те са го показвали през годините. Когато има някакви проблеми самият премиер предпочита да отидат на предсрочни избори, защото вижда, че има друга обстановка. В същото време, ако някой от ГЕРБ някъде сбърка, той си тръгва и това е видно за всички. Хората обаче вече няколко пъти избират ГЕРБ да управлява, защото явно харесват програмата, която партията представя.
Кой е писал „Визия за България“?
„Но не харесват вашите партньори, особено в лицето на Валери Симеонов“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Гостът ѝ не се съгласи и изтъкна, че „Обединените патриоти“ са получили доста сериозна подкрепа на последните избори. Що се отнася до конкретния случай с изказването на лидера на НФСБ, ГЕРБ ясно са заявили мнението си, че не го подкрепят и смятат това изказване за недопустимо. „Но говорим за това защо искаме властта за себе си. Искаме я, защото тази програма, която я изпълняваме и която няма нищо общо с лозунгите, които се вдигат с „Визия за България“, тази програма е писана от хората, тя е писана по време на срещите с тях, тя е обсъждана с тях в предизборната ни платформа, правени са редица кръгли маси с тях, така че тя не е просто дошла отнякъде. Не се закачам с „Визия за България“. Ние не знаем откъде е дошла тя, всъщност май никой не знае откъде е дошла“, посочи заместник-председателят на парламента.
„Имате сведения, че някой е писал „Визия за България“ и я е дал на БСП ли“, попита водещата Илиана Беновска. Емил Христов отговори, че не би могъл да твърди подобно нещо, но припомни, че е имало група млади хора, които през зимата са представили своя визия за България, която си заслужава да бъде погледната. Помолен да бъде по-конкретен, заместник-председателят на парламента обясни, че става дума за млади и перспективни хора, с добро професионално развитие, които са изказали своите виждания за бъдещето на страната. „И сега отправяте съмнение, че тези хора са присъединени към БСП, така ли?“, попита водещата Илиана Беновска. Емил Христов отговори, че не казва такова нещо, просто смята, че визията на тези млади хора е доста по-обоснована и в нея няма лозунги. „Обвинявате тогава БСП в плагиатство ли“, продължи водещата. Гостът ѝ отговори: „Не, просто правя един паралел за себе си и си позволявам да го направя публично, за да могат хората да потърсят нещо по-добро. Още повече, че БСП ни предложиха всички да разгледаме тяхната визия, да я обсъдим!“.
Връзките между президента Радев и БСП. Има ли планове държавният глава да прави своя партия?
„Като говорим за БСП и като говорим за прозрачност и осветеност, както и президентът искаше в едно от своите обръщения към народа, ще Ви кажа един факт от днес. Корнелия Нинова дойде на лидерския пост с публично обещание и даже си спомням, че на мой въпрос тя каза, че всичко в БСП ще бъде видимо, осветено и публично. Днес за пореден път пленумът, който БСП проведе, беше закрит за журналисти“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Емил Христов отговори: „Навеждате ме на една мисъл – може би това е, което безпокои президентът Радев, че нещо се крои задкулисно!“.
„Говори се, че президентът Радев – вариант А: ще прави своя политическа партия. Вариант Б: ще вземе част от БСП и ще обособи своя партия. Вариант Ц: ще направи своя партия заедно с БСП и така нататък. А как оценявате онова, което аз в коментара си нарекох „пърхане“ на Корнелия Нинова около президента! Това полезно ли е за президента и редно ли е за България“, попита водещата Илиана Беновска. Емил Христов отговори, че всъщност трябва да се запитане редно ли е един президент да бъде толкова ухажван от политически партии и в същото време да атакува така политическите партии. Той отново се върна към тезата си от началото на разговора, че Румен Радев по скоро се опитва да бъде Цезар. Според председателя на Народното събрание държавният глава няма намерение да прави партия, защото е в удобната позиция да може да казва всичко, което мисли, но хората не очакват от него вече дела.
„Делата са за изпълнителната власт, президентът е по-скоро даващ насоки и разбира се ще изразя субективно мнение, че тези лица, които се озовават на президентското място, не винаги, в повечето случаи даже не сме напълно сигурни в обема на техните знания и компетентности, в техните характерови особености и в техните цели“, коментира водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че според него президентът никога няма да стане човекът, който прави нещата в България, защото за това се иска отговорност. „Казваш, че ще направиш нещо и го правиш и хората трябва да може да отидат да пипнат онова нещо, което си направил, както прави премиерът Борисов! Може да не е идеалното, но всички имаме възможност да отидем да видим какво е направено! Докато аз не виждам как това нещо бихме могли да го постигнем от другата страна! Така че не вярвам президентът да тръгне и да носи отговорността“, заяви председателят на парламента. Той добави, че работата на президента е по-скоро да задава целите и задачите. Според Емил Христов до този момент сме имали президенти, които са успявали да извадят на показ своя идея и да заявят, че стоят зад нея.
Оценката му за президента Росен Плевнелиев
„С риск да ми се разсърдите, но не мога да си спестя оценката за предишния ваш президент Плевнелиев, който не знам какво предлагаше и какво можеше да се вземе от неговите излияния“, заяви водещата Илиана Беновска. Емил Христов отговори, че президентът Плевнелиев никога не е имал политически апетити. Той не е обявявал война нито на политическите партии, нито на правителството или на Народното събрание. „Но обяви рязка война на Русия, нажежи до червено отношенията между България и Русия“, подчерта водещата. Събеседникът ѝ отговори, че от ГЕРБ също са смятали, че това поведение не е най-доброто и затова са действали малко по-различно. Той подчерта, че е нормално да има някакви разминавания, но не е нормално да има война между институциите.
Внесеното в АПИ искане от БСП за изследване качеството на определени пътища. Твърденията на Корнелия Нинова, че ГЕРБ, заедно с прокуратурата, се опитва да ги сплаши
„Като казахте, че онова, което прави Борисов, може да бъде пипнато и обследвано, последният случай – БСП онзи ден внесе искане до АПИ, а днес на своя пленум гласува декларация в защита на внеслите тази подписка, да се пипнат, да се обследват, да се ревизират качествата на определени пътища в България. Какъв е анализът Ви за това, какви последици ще има“, попита водещата Илиана Беновска. Емил Христов отговори, че според него това е добра идея, няма нищо лошо да се види какво е направено до този момент. Той обаче подчерта, че ако има някъде някакъв проблем едва ли може да видим някой друг, освен изпълнителите и тези, които трябва да контролират. „Не се страхуваме от тези неща, това е един от начините да направим България малко по-добра, да въведем малко повече дисциплина и контрол! Мисля си, че и гражданското общество, хората, които в момента са недоволни от нещо, те също искат това – да правим нещата по-добри и всеки следващ ден да е малко по-добър”, каза още заместник-председателят на парламента.
„Г-н заместник-председател на Народното събрание, Корнелия Нинова ви обвини вас, ГЕРБ, че съвместно с главния прокурор Сотир Цацаров се опитвате да ги плашите, като искате отнемане на имунитети на депутати от БСП, за да не могат те да провеждат своята опозиционна политика. „Крехкото цвете на БСП” Елена Йончева ще падне ли жертва на скалъпени обвинения”, попита водещата Илиана Беновска. Емил Христов отговори, че по-скоро би оставил този въпрос на прокуратурата. Той заяви, че от ГЕРБ гледат с усмивка на обвиненията на Нинова и попита как е възможно ГЕРБ да влияе на прокуратурата. Заместник-председателят на парламента добави, че нещата, които Елена Йончева изнася, по никакъв начин не се отразяват на авторитета на ГЕРБ и на начина, по който работят.
Кворумът в Народното събрание
„Кворумът в Народното събрание се оказва твърде непостижима понякога в първите минути на пленарните заседания величина, защо и докога”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че може би ще изпадне в противоречие с казаното дотук, но не смята, че кворумът е задължение на мнозинството. Той беше категоричен, че кворумът е задължение на всеки един народен представител, без значение от коя парламентарна група е. Хората са избирали своите представители, за да работят, а не да бойкотират и очакват от тях да казват това, което те мислят.
„Ако продължава да няма кворум, какви санкции ще вземете”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът ѝ отговори, че вече е станало ясно, че кворум има. Дори от ГЕРБ в един от дните първоначално не са се регистрирали, за да видят дали от БСП ще се регистрират, когато се гледа техен закон. „Това не го харесвам, това не го одобрявам, всички трябва да бъдем там!”, посочи Христов. „Ако перифразирам президента Радев, който казва, че демокрацията е в опасност, кворумът в опасност ли е в Народното събрание”, попита за финал на разговора водещата. Събеседникът ѝ отговори, че кворумът не е в опасност. „С малко повече ограничения, но кворум винаги има, беше дискутирано това”, завърши Емил Христов разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 11-ти ноември 2018.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Президент Радев, на Гладиатор ли се правите

Илиана Беновска: Президент Радев, на Гладиатор ли се правите

11 Ноември 2018 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. Президент Радев, на Гладиатор ли се правите? Това е въпросът на журналиста Илиана Беновска в днешното издание на предаването „Беновска пита” по Канал 3 и К2, съобщиха от екипа на предаването.
Президент Радев, ако замисълът, със словото си за 10 ноември, е да са правите на Максимус - Гладиаторът на силата и честта, то не ви се получава - изглеждате като карикатура на последна страница, защото не казвате какво конкретно предлагате да се направи, за да живеем в повече законност и справедливост.
Президент Радев, коремното ви не е достатъчно, за да сте убедителен, че от сърце и по съвест се борите за просперитета на нацията. Ще се въздържа да коментирам поучителния ви ви патос и произношение, неуверените ви очи и вдървената ви стойка. За начина на заснемането и нелепия монтаж на изказването ви ще си замълча. Само ще кажа, че ако бяхте говорил на живо щяхте да се доближите повече до хората.
Не знам уговаряли ли сте се с председателката на БСП Корнелия Нинова да заяви, че би се подписала под думите ви. Не съм сигурна и дали нейното пърхане около вас е добра подкрепа за тезите ви. Защото, публично известно е, че Нинова брутално гази основния закон на БСП, Устава. И се е курдисала на кормилото на БСП, заедно с присъдружни по интереси, а вътрешната си опозиция е натикала в „багажника“ на колата на БСП, със залепени с изолирбанд уста.
Президент Радев, на Гладиатор ли се правите?
Аз съм Беновска. И питам.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

11 Ноември 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София. Илиана Беновска отново ще пита: „Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България?” в авторското си предаване „Беновска пита“ днес от 17.00 часа. Това съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3”. Нейни събеседници в днешното издание на предаването ще бъдат: зам.-председателят на 44-тото НС Емил Христов (ГЕРБ), зам.-председателят на 44-тото НС Явор Нотев (Атака), Атанас Мерджанов от БСП и Халил Летифов от ДПС.
Повторението се излъчва по Канал 3 и по К2 в неделя вечер от 22.30 часа. Адресът на предаването е benovskapita@gmail.com
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Докладът от проверката за бонусите в Агенцията по вписванията се очаква в края на следващата седмица

Министър Цецка Цачева: Докладът от проверката за бонусите в Агенцията по вписванията се очаква в края на следващата седмица

11 Ноември 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. Блокиралият бизнеса у нас крах на Търговския регистър не е достатъчна причина в администриращата го Агенция по вписванията да не си раздадат бонуси. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева в предаването „Тази неделя” по бТВ. „Имаше срив, имаше криза по отношение на Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, но останалите три регистъра на агенцията работеха безпроблемно. След възстановяването на Търговския регистър бяха положени невероятни усилия да се навакса със закъснението, вписванията вече се извършват в записания в закона срок”, подчерта тя.
По думите ѝ в момента върви проверка на целесъобразността и законосъобразността на раздаваните бонуси, като доклад по въпроса са очаква в края на следващата или началото на по-следващата седмица.
Пред медиите самата шефка на агенцията Габриела Козарева не каза къде в диапазона 700-3000 лв. е собственият й бонус. Днес Цачева отбеляза, че подчинената й има такова право. Тя допълни, че Козарева е поела агенцията „в най-критичния момент” и свършеното в краткия период „заслужава да бъде оценено”.
На въпрос защо България остана без Търговски регистър, Цачева заяви, че върви проверка от компетентните служби. „Имат законови срокове, надявам се до края на годината проверката да бъде приключена”, обясни тя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Бонуси са раздадени не само в Агенцията по вписванията

Министър Цецка Цачева: Бонуси са раздадени не само в Агенцията по вписванията

10 Ноември 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. Бонуси са раздадени не само в Агенцията по вписванията. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в предаването „Седмицата“ по Дарик радио. „Във вчерашната нарочна пресконференция информирахме представителите на медиите, че съгласно действащата наредба за възнаграждение на служителите в държавните администрации, която е в сила от 2012 г., е предвидено нормативно възможността във всички администрации. Тук искам веднага да заявя, че бонуси са раздадени не само в Агенцията по вписванията“, коментира Цачева и обясни, че това е нормативен акт, който се отнася за всички администрации, но е разбираемо защо Агенцията е във фокуса на вниманието с оглед безпрецедентния срив, който се случи това лято в Търговския регистър. „Важно е да се знае и още едно число, че средномесечната сума на възнагражденията за всички тези служители в нея е над 815 000 лв. Това не са суми, които се раздават процентно на равно по всичко. Действително сривът на Търговския регистър доведе до затруднения в цялостния стопански живот в страната. Нямаме загубена информация или заведени дела. Вярно е, че по време на кризата в Търговския регистър, други три регистъра работиха. Назначила съм проверка от Инспектората на Министерството на правосъдието със задача да провери дали има нарушения на наредбата и на вътрешните правила при определяне на бонусите“, допълни тя и подчерта, че министърът на правосъдието няма отношение нито към определянето на кои лица, нито към размерите на тези бонуси.
„За нуждите на регистрите има предвидени средства и за календарната 2018 г., и допълнително за цялото Министерство 2,5 млн. лв. за бюджета за 2019 г., които по-голямата част са за Агенцията по вписванията. Много ми се иска да заявя, че няма да спре Търговския регистър, но се работи с техника. Няма вече опашки в Агенцията по вписванията. Създадена е организация, така че да няма затруднения за бизнеса“, каза още Цецка Цачева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДС: Изразяваме възмущението си от това, че служителите на Агенцията по вписванията са получили бонуси в размер на 600 000-700 000 лв. през месеците юли, август и септември

СДС: Изразяваме възмущението си от това, че служителите на Агенцията по вписванията са получили бонуси в размер на 600 000-700 000 лв. през месеците юли, август и септември

10 Ноември 2018 | 07:40 | Агенция "Фокус"
София. Съюзът на демократичните сили изразява възмущението си от информацията, че служителите на Агенцията по вписванията са получили бонуси в размер на 600 000-700 000 лв., като "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" през месеците юли, август и септември. Това се посочва в позиция на СДС във връзка с изплатени бонуси на служители в Агенцията по вписванията, раздавани в периода, през който Търговския регистър не е работил.
„Скандализирани сме от факта, че бонуси са получени и за периода на срива на Търговския регистър, довел до 18 дневен хаос в икономиката на България - една от многобройните кризи, белязали настоящото управление през последните месеци“, заявяват от СДС.
„Чиновническата арогантност, демонстрирана с тези допълнителни възнаграждения, както и недобре обмислените предложения за „бонус-малус“ в автомобилното застраховане, ни карат да смятаме, че това е новият модел на управление по старата максима за „моркова и тоягата“. Но и в случая с Агенцията по вписвания, и в предложената за обсъждане системата „бонус-малус“, тоягата винаги е за гражданите, а морковът остава за институциите и чиновниците“, пишат от партията.
Според СДС аргументът, че допълнителните възнагражденията не са незаконни, не дава отговор на въпроса - морални ли са в конкретния случай.
„Обръщаме се към българското правителство с настоятелно искане да осъзнае, че в обществото ни има остра липса на справедливост, че търпението на гражданите вече е изчерпано, че не искат да бъдат управлявани по този начин, че малките камъчета често обръщат колата по-бързо от големите препятствия“, допълва СДС.
„Ако управленският потенциал е изчерпан, ако няма политическа воля за изкореняване на тези практики и експерти, които да предлагат работещи и адекватни решения, е възможно скоро да се стигне до нова, много сериозна управленска криза и до предсрочни избори“, се посочва още в позицията на партията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на правосъдието Цецка Цачева разпореди проверка на раздадените бонуси на служителите от Агенцията по вписванията (ОБЗОР)

Министърът на правосъдието Цецка Цачева разпореди проверка на раздадените бонуси на служителите от Агенцията по вписванията (ОБЗОР)

9 Ноември 2018 | 20:45 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на правосъдието Цецка Цачева разпореди проверка на бонусите за служителите от Агенцията по вписванията, като най-късно по-следващия понеделник ще бъде получен докладът от нея. Проверката се налага заради информацията, че на служители във ведомството са раздавани бонуси за периода, в който Търговският регистър не функционираше. Между 635-те служители на Агенцията по вписванията са разпределени 599 хил. лв. бонуси.
В изявление министър Цецка Цачева обясни, че при нарушение ще бъде безкомпромисна, но според нея между законност и морал има разлика и не може само заради срива в Търговския регистър за съвестните служители да не се приложи наредбата за бонусите. „Наредбата за заплатите за служителите в държавната администрация е в сила от 2012 г. Съгласно тази наредба всеки един ръководител на административна структура определя нарочни вътрешни правила. Като в тях се дава възможност за изплащане на така наречените бонуси, които са резултат от няколко неща. Преди всичко става въпрос за икономии в определения бюджет на всяка една административна структура, които в масовия случай се натрупват от болнични листове на служители, които през съответния период са били в платен отпуск по болест, както и целта на тези средства е да стимулира съответните представители на администрацията за полагане на максимални усилия в изпълнение на служебните си задължения“, заяви още Цачева.
Сред получилите бонуси е и новият директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева, която е била оценена от правосъдния министър за „много добрите резултати“ в усилията за възстановяване в пълнота функционалността на Търговския регистъра, както и работата по отношение на останалите три регистъра на Агенцията.
Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева посочи, че отговорните служители за срива на Търговския регистър не са получили допълнителни възнаграждения. По думите ѝ в дирекция „Информационно обслужване и технологии“ работят четирима души и трима от тях не са получили бонуси, тъй като ги смята за отговорни за случилото се.
Козарева посочи, че най-вероятно срещу тримата служители, ще се предприемат мерки, но докато тече разследване за срива за виновни не може да се говори. Тя уточни, че ако тези хора успеят да докажат, че са невинни, ще останат на работа, а ако не - няма да има причина не само да получават бонуси, а да продължат да работят за този работодател.
Козарева уточни, че към този момент служителите във въпросната дирекция вече са шестима. Тя посочи, че е можело да бъдат избегнати бонусите, но изрази мнение, че е постъпила правилно. „Бройката все още не е достатъчна, обемът от работа все още е огромен и аз искам да разчитам на тези хора и да изисквам от тях да полагат повече от нормативно установеното им задължение“, каза още Козарева.
Темата коментира в парламента и министърът на финансите Владислав Горанов. Той обясни, че е неприемливо е да има допълнителни възнаграждения на служители, които носят отговорност за техническия проблем в Търговския регистър. По думите му обаче не бива да се дамгосват експертите и служителите от Агенцията по вписванията.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габриела Козарева, Агенция по вписванията: Бонусите можеха да бъдат отложени, но смятам, че съм използвала правилно този механизъм

Габриела Козарева, Агенция по вписванията: Бонусите можеха да бъдат отложени, но смятам, че съм използвала правилно този механизъм

9 Ноември 2018 | 16:11 | Агенция "Фокус"
София. Можеше да бъдат отложени бонусите, но смятам, че съм използвала правилно този механизъм. Това каза Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията в изявление във връзка с раздадени бонуси за служители в Агенцията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нямаме нито едно заведено дело срещу нас. Получаваме искания, получаваме настоявания, но мисля, че се справихме с това“, каза още Козарева. По думите й в момента забавата в Търговския регистър е преодоляна от хората, които работят там и нямат отношение към срива. „Тези хора работят извънредно без да може да им бъде заплатено по някакъв начин и да бъдат компенсирани. Бройката все още не е достатъчна, обемът от работа все още е огромен и аз искам да разчитам на тези хора и да изисквам от тях да полагат повече от нормативно установеното им задължение“, каза още Козарева.
Тя уточни, че най-големият бонус е малко над 3000 лв., а най-ниският 700 лв. Козарева допълни, че размерът на бонуса не зависи от йерархията на служителите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Надявам се да получа доклада от проверката за бонусите на служителите в Агенцията по вписванията най-късно по-следващия понеделник

Министър Цецка Цачева: Надявам се да получа доклада от проверката за бонусите на служителите в Агенцията по вписванията най-късно по-следващия понеделник

9 Ноември 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се да получа доклада от проверката за бонусите на служителите в Агенцията по вписванията най-късно по-следващия понеделник. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в изявление във връзка с бонуси за Агенцията по вписванията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преразпределила съм тази сутрин с мои заповеди проверката да стартира още в понеделник. Имам уверението от г-жа Козарева, че необходимата документация ще бъде предоставена своевременно още във вторник. С надежда съм да получа доклада на Инспектората докрая на следващата седмица, най-късно по-следващият понеделник“, допълни още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.