НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Фактор“ (Македония): Рамуш Харадинай се закани на сърбите с „още по-тежки мерки“ от 100-процентните мита

„Фактор“ (Македония): Рамуш Харадинай се закани на сърбите с „още по-тежки мерки“ от 100-процентните мита

10 Декември 2018 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Прищина. Освен 100-процентните мита за вноса в Косово на сръбски стоки, Прищина ще предприеме и други, „още по-тежки мерки“ срещу Белград. Това предупреди министър-председателят на най-младата държава на Балканите Рамуш Харадинай, съобщава скопското електронно издание „Фактор“.
„Има и други мерки, които може да бъдат наложени, но те не са свързани с тарифи. Ще видите, когато стане време за тях“, увери Харадинай пред албанската телевизия А2, цитирана от скопската медия.
Косово наложи данък от 10% върху вноса на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина на 6 ноември, след като страната не бе приета в Интерпол. след анкетите на Интерпол, а на 21 ноември увеличи митата до 100%.
Въпреки натиска и призива за премахване на митата, Харадинай заяви, че ще бъдат отменени, едва когато Сърбия призна независимостта на Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Рамуш Харадинай очаква икономическо обединение между Косово и Албания в близко бъдеще

RTK (Косово): Рамуш Харадинай очаква икономическо обединение между Косово и Албания в близко бъдеще

26 Ноември 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай заяви в понеделник на съвместното заседание на правителствата на Прищина и Тирана, че подписаните девет споразумения в близко бъдеще ще доведат до икономическо обединение между Косово и Албания, съобщава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
По неговите думи, хората в двете страни очакват повече от двете правителства и те ще продължат сътрудничеството, за да се справят с многото предизвикателства.
„Днес Косово прилага приоритетите от дневния ред за европейски реформи и успешно изпълни всички критерии за визова либерализация и очаква неговото право да бъде уважено от всички институции на Европейския съюз“, заяви Харадинай.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Салваторе Куочи пред Koha Ditore: Косово няма пълен суверенитет в северната част на страната

Салваторе Куочи пред Koha Ditore: Косово няма пълен суверенитет в северната част на страната

26 Ноември 2018 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Прищина. Командващият силите на КФОР в Косово Салваторе Куочи даде интервю пред авторитетния прищински ежедневник Koha Ditore, което е напечатано на първата страница на изданието в четвъртък. Италианецът посочва, че Косово няма пълен суверенитет в северната част на страната и че все още има проблеми с това, как тя да бъде направена пълноценна част от държавата.
„Северно Косово е регион, където Прищина няма пълен суверенитет и затова има места, където все още не са разрешени проблемите как те да станат пълноценна част от Косово. Това определено се дължи на факта, че мнозинството от косовските сърби живеят там, а албанците са малцинство. Това е регион, където на Прищина й е трудно да бъде ефективно. Това, също така, е регион, където съществуват паралелни структури и те, като цяло, са ефективни. Смятам, че предизвикателствата са свързани с факта, че деликатната ситуация в този регион не се наблюдава в другите части на Косово“, цитира думите на Куочи вестникът.
Що се отнася до евентуалната трансформация на Косовските сили за сигурност (КСС) във Въоръжени сили на Косово, италианският генерал заяви, че позицията на НАТО е, че трябва да бъде постигнат консенсус между всички заинтересувани страни, включително косовските сърби. „Това трябва да бъде направено чрез поправки в Конституцията, защото ще покаже, че всички граждани на Косово одобряват тази трансформация“,добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BalkanInsight (Балкани): 48 часа независимост за Косово

BalkanInsight (Балкани): 48 часа независимост за Косово

24 Ноември 2018 | 00:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. В последните дни правителството на Косово увеличи вносните мита за Сърбия и Босна и Херцеговина. Така ясно припомни, че то е суверенна държава, но може да е и камуфлаж, за да могат политиците докато трупат точки да прикриват неуспехите си, пише в коментар за BalkanInsight редакторът на изданието от Прищина Ералдин Фазлиу.
„Изглежда, че косоварите като цяло приемат последното решение на правителството на Косово да наложи 100-процента увеличение на митата за стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина“, продължава коментарът на Фазлиу: „Правителственото решение, взето през тази седмица, бе одобрено от премиера Рамуш Харадинай, който говори за “непрекъснати обструкции“ на косовския суверенитет ” от страна на Сърбия на международната сцена.“
„Макар че мерките са реакция срещу сръбските нарушения предимно на икономическото споразумение, очевиден е фактът, че въвеждането им среща толкова широка подкрепа в целия политически спектър в Прищина и идва веднага след сръбската кампания срещу членството на Косово в Интерпол. ЕС заклейми налагането на тези мита и предупреди властите „незабавно“ да ги отменят, тъй като противоречили на правилата от Централноевропейското споразумение за свободна търговия, ЦЕФТА. Правителството обаче е готово категорично да застане до Харадинай, който заяви, че ще ги отмени едва, когато Сърбия признае Косово за суверенна държава. За много критици асиметричната позиция на ЕС спрямо Косово, в сравнение със Сърбия, е очевидна“, коментира Ералдин Фазлиу за BalkanInsight и добавя: „ Комисарят за външната политика на ЕС Федерика Могерини никога не е искала от Сърбия „незабавно“ да спре агресивната си политика по отношение на суверенитета на Косово, което е признато за независима държава от мнозинството страни, членуващи в ЕС. Бивши европейски дипломати в Прищина също критикуват неравностойното отношения и езика, използван от Могерини. Тя предпочита да не коментира обструкционистката политика на Сърбия срещу усилията на Косово да се присъедини към международните организации, но с доста силен глас ЕС обявява, че именно Косово предприема подобни мерки. Подобна лицемерна позиция става още по-видима, тъй като самата ЦЕФТА не реагира официално на решението на косовското правителство. Основният въпрос, който трябва отново да се зададе, е: какъв тип нормални отношения между Косово и Сърбия е постигнал ЕС през седемте години на процеса за нормализиране на връзките между тях?“, пита прищинският редактор на BаlkanInsight.
В заключение той пише: „ През тези 48 часа, само един човек остана мълчалив: президентът на Косово Хашим Тачи не каза нито дума за действията на правителството. Няма значение колко дълго то ще може да устои на натиска от ЕС за отмяна на митата, случилото се е възможност една малка страна да се порадва на пълния си суверенитет“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92:"Хората в Косово са заложници на мошеническа политика, това е въпрос за ЕС"

B92:"Хората в Косово са заложници на мошеническа политика, това е въпрос за ЕС"

23 Ноември 2018 | 22:42 | Агенция "Фокус"
Белград. "Решенията на Прищина показват, че гражданите в Косово и Метохия стават заложници на една мошеническа политика, която е отречена от европейските ценности и управлението на закона.", е заявила в интервю за белградската обществена медия RTS или Първа телевизия в петък вечерта Ядранка Йоксимович, министър без портфейл в сръбското правителство, отговаряща за европейската интеграция. Информацията е на радио B92.
"Най-голямата тежест се понася от хората в Косово и Метохия, сред които преди всичко потърпевши са сърбите, но също и всички граждани на КиМ (Косово и Метохия). Тези решения (взети от Прищина) показват, че гражданите на КиМ страдат от политика, която е напълно противоположна на фундаменталните европейски ценности и изцяло отхвърляне от закона. Това е въпрос, който трябва да се разгледа от ЕС," е предупредила Йоксимович.

Според Йоксимович, освен че е част от диалога между Прищина и Белград, който се спонсорира от ЕС, и от закрилата на сърбите в Косово, тази „мошеническа политика на Прищина“ е тема, която трябва да се обсъди и от ЕС, "който не може мълчаливо да гледа как в Косово фундаментални европейски права буквално се изгарят и унищожават."

"Когато стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина се горят, изгарят също и основите на европейския проект, защото те стъпват върху свободата на движение на хора, стоки и капитали, фундаменталните ценности на Европа,"категорична е Йоксимович.

В допълнение е пояснила, че разрушаването на свободата на движение „като най-важната европейска свобода " отдавна се посреща с мълчание, а сега се нарушава и друга „фундаментална европейска свобода – свободата на движение на стоки“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Посланикът на Русия в Сърбия посъветва Прищина да не надценява силите си

ТАСС: Посланикът на Русия в Сърбия посъветва Прищина да не надценява силите си

23 Ноември 2018 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Москва/Белград. Посланикът на Руската федерация в Сърбия Александър Чепурин посъветва косовските албанци в Прищина да не надценяват своите сили, съобщава руската телеграфна агенция ТАСС.
Това той заявява в петък по повод сто-процентовото увеличение на митата за сръбски и босненски стоки, което обяви Прищина. Според Александър Чепурин въвеждането на „мита-санкции“ от Прищина потвърждават думите на Наполеон, които той е повтарял, докато е отстъпвал през 1812 година: „От великото до смешното има само една стъпка“. В Туитър посланикът е написал и пояснение: „Смисълът на това изречение е: „не е нужно да се надценяваме ".
В последните три дни президентът на Сърбия Александър Вучич е имал две срещи с посланиците на Русия и Китай Александър Чепурин и Ли Манчан. Държавният глава е запознал дипломатите с последните данни по този въпрос и ги е помолил да информират лидерите на Китай и Русия за случващото се в Косово. По-рано президентът на Сърбия и посланиците се договорили да поддържат всекидневни контакти, докато се преодолее кризата, предизвикана от Прищина, се казва в съобщението на руската президентска пресслужба.
Сръбското население на Метохия, автономният сръбски район в северно Косово, се снабдява със стоки, произведени в Сърбия. Преди това сръбската продукция се продаваше и в районите, населени с албанци, но напоследък властите в Прищина се опитват да ги заменят със стоки, внос от други държави. Подобни мерки нанасят сериозен удар по джоба на жителите на Косово, а новите мита, с предвижданото 100-процентово увеличение, ще поставят сръбското население в крайно тежко положение, заявяват анализаторите.
От сряда Косово е увеличило със 100 процента митническите такси за стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина. В отговор президентът Вучич проведе спешни срещи с посланиците на Русия, Китай, САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия, както и извънредно заседание на Съвета за сигурност на държавата.
На свой ред премиерът на Босна и Херцеговина Денис Звиздич заяви, че подобно решение на Косово е погрешно и нарушава Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА).

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Прешевската долина подкрепи Прищина и поиска да бъде освободена от 100-процентовите мита за сръбските стоки

Zeri (Косово): Прешевската долина подкрепи Прищина и поиска да бъде освободена от 100-процентовите мита за сръбските стоки

23 Ноември 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Прешево. Политически и бизнес представители на трите общини в Прешевската долина – Прешево, Медведжа и Буяновац – изразиха подкрепата си за решението да се наложат 100-процентови мита на стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина, но призоваха властите в Прищина да освободят абланските фирми от Долината от мярката, пише прищинският вестник Zeri в петък.
Лидерът на „Албанската демократическа партия“ и бивш кмет на Прешево Регми Мустафа заяви пред радио „Свободна Европа“, че правителството на Косово трябва да разгледа възможността за премахване на мярката за продукти на албанските компании, опериращи в региона на Прешевската долина. По неговите думи, подобен ход ще е акт на „позитивна дискриминация“ и ще позволи на албанските предприемачи в Долината да оцелеят, пише изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич след Съвета за национална сигурност: Някои държави се радват на увеличаването на митата от Косово

Александър Вучич след Съвета за национална сигурност: Някои държави се радват на увеличаването на митата от Косово

22 Ноември 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че някои държави, като например Македония, „ се радват“ на въвеждането на митата, въпреки че знаят, че те представляват нарушение на ЦЕФТА (Централноевропейско споразумение за свободна търговия) и Спогодбата за стабилизация и асоциация (ССА), предава скопското електронно издание „МКД“.
Според Вучич ситуацията с въвеждането на мита от 100% върху стоките от Сърбия е „най-тежката за изминалите десет години“, или от случая с мигрантската криза, когато тогавашният премиер на Хърватия забрани влизането на камиони и микробуси от Сърбия.
След заседание на Съвета за национална сигурност държавният глава повтори, че му се иска да вярва, че цялата ситуация ще завърши мирно и че Сърбия ще даде своя цялостен принос за „успокояване на страстите“, както и че се надява някоя от европейските сили „да има силата и волята да смири“ властите в Прищина.
Вучич се опасява, че Прищина в този случай „ще отиде до края, дори целият свят да е против тях“ и изрази загриженост от това, че вместо да преговарят, „някои се окопават още по-дълбоко в окопите си“.
В отговор на въпрос на журналист, какво ще се случи, ако Прищина не оттегли решението си за митата, сръбският президент увери, че „последиците ще бъдат катастрофални и унищожителни за отношенията в целия регион“.
„Това не е пукнатина в диалога, това е много повече и по-опасно от това. Това е „пар екселанс“ политическа мярка. Те не могат да постигнат нито една своя икономическа цел по този начин. „Затова и (неотдавна) смениха ръководителя на Стопанската камара на Косово, който е икономист и би се противопоставил на подобни мерки. Икономика, в която пазарът не функционира не е икономика, там няма икономика“, обясни Вучич.
Той добави, че Косово го очаква увеличение на хляба с до 30%, заради което има малък брой пекарни, които са се противопоставили на решението.
Вучич, също така, посочи, че някои държави, като например Македония, „се радват“ на въвеждането на митата, въпреки че знаят, че те представляват нарушение на ЦЕФТА и ССА.
По неговите думи, президентът и премиерът на Косово Хашим Тачи и Рамуш Харадинай, играят ролите на „добрия и лошия полицай“, но по време на кризата заради увеличаването на митата са внесли инициатива в Конституционния съд на Косово държавният и общественият имот на сръбските общини да бъде отнет отново, както и че това е подготовка за приемане на нов Закон за защита на потребителите, който ще доведе до ново, немитническо, облагане на стоките от Сърбия.
Вучич каза, че върховният представител на Европейския съюз за външна политика и сигурност Федерика Могерини и ръководителят на делегацията на ЕС в Сърбия Сем Фабричи са реагирали „коректно“ и са се обявили срещу решението на Прищина, както и че Европа сега е реагирала „по-силно и по-ясно от последния път“.
„Ако бяха реагирали така преди десет дни, когато бяха наложени митата от 10%, тогава и отношението (на Прищина) щеше да бъде по-различно“, увери сръбският лидер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„От 'така нареченото' Косово с любов“ (ОБЗОР)

„От 'така нареченото' Косово с любов“ (ОБЗОР)

22 Ноември 2018 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Прищина. Водещата тема във всички косовски медии е решението на правителството на страната да наложи вносни мита от 100% върху всички стоки с произход Сърбия и Босна и Херцеговина. Мярката няма да се прилага за международните марки, произведени в двете съседни страни.

Премиерът Рамуш Харадинай заяви в сряда, че Прищина е принудена да вземе решението "защото Сърбия блокира Косово". "Ние анализирахме начина, по който Сърбия прилага споразумението ЦЕФТА (Централно-европейско споразумение за свободна търговия) по отношение на Косово. Стоките от Косово срещат затруднения при влизането в Сърбия, всеки продукт е анализиран и транспортирането е затруднено. Те възпрепятстват нашите стоки, въпреки че сме се оплаквали няколко пъти. Това е легитимна мярка, която Косово предприе", заяви Харадинай. Министър-председателят също така разкри, че не се е консултирал с президента на страната Хашим Тачи по данъчното решение, защото е в чужбина, но че е обсъдил въпроса с председателя на парламента Кадри Весели и вицепремиера Фатмир Лимай. Министърът на търговията и индустрията Едрит Шала каза на правителствено заседание в сряда, че Косово е ангажирано да работи за подобряване на отношенията с всички съседи, но "тези отношения не могат да бъдат подобрени, когато Република Косово не се третира като равна държава". Заместник министър-председателятЕнвер Ходжай се обърна към „Фейсбук“, за да коментира решението на правителството. "Сърбия продължи с дивашки и мръсни кампании срещу Косово, опитвайки се да навреди на Косово на международната сцена, като по този начин наруши процеса на нормализиране между двете страни. Косово предприе първата стъпка за налагане на десет процента мито, но тъй като това не беше достатъчно, за да промени деструктивното отношение на Сърбия към Косово, правителството на Косово реши днес да наложи 100% мито за вноса от Сърбия и Босна. Република Косово ще предприеме всички необходими мерки за защита на своя суверенитет и жизненоважни интереси ", пише Ходжай.

Вицепремиерът и министър на външните работи Беджет Пацоли заяви, че решението на правителството на да увеличи вносните ставки не е насочено срещу косовските сърби и е част от усилията на Косово за изграждане на достойна държава."Същото важи и за Босна и Херцеговина, която действа синхронизирано със Сърбия, когато става дума за Косово", пише Пацоли. Той изрази надежда, че това няма да доведе до увеличение на цените, тъй като няма причина за това и обеща, че правителството ще бъде близо до търговията, производителите и гражданите. "Днешното гласуване на правителствената среща беше единодушно, каквато е и правителствената коалиция", каза Пацоли.

Министърът на инфраструктурата Пал Лекай, заяви в сряда, че ако митническото решение бъде отменено, няма причина сегашното правителство да съществува. Лекай твърди, че никой не може да ги накара да отменят решението. "Няма оттегляне от решението, натискът няма да проработи, но ако то бъдепремахнато, няма причина правителството да съществува", подчерта той, като добави, че правителството на Харадинай няма да бъде свалено от „Сръбска листа“ и опозиционните партии и ще продължи да изпълнява задълженията си. Говорейки за неуспеха на Косово да стане член на Интерпол, Лекай заяви, че след голямата агресия на Сърбия, диалогът между Косово и Сърбия трябва да бъде прекъснат.

„Сръбска листа“, която доскоро беше част от управляващата коалиция в Косово, обяви, че решението на правителството да увеличи вносните мита със 100% е „неофициално обявяване на война срещу косовските сърби“
Лидерът на фракцията Горан Ракич излезе с изявление до медиите, в което се казва, че „Прищина иска да изгони сърбите от Косово“. „Ако тази лудост не бъде прекратена, сръбският народ няма да има шанс да оцелее в Косово и ще бъде ликвидиран. Ето защо, ние призоваваме за спешна реакция и помощ от Белград“, добави Ракич.

Koha Ditore съобщава на своята първа страница, че правителството е предполагало, че ще въведе допълнителни мерки спрямо Сърбия в отговор на кампанията й срещу Косово на международната сцена. На първата страница, изцяло посветена на историята за вносните мита, Zeri публикува знак „Стоп“ и заглавие: "От ‚така нареченото‘ Косово с любов". Изданието пише, че диалогът за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, който продължава вече 7 години, не е постигнал целта си и дипломатическата борба се изостря. Сърбия продължава да създава пречки за Косово, както в отношенията му с други държави, така и в членството му в международни организации, но също забавя вътрешните процеси, като трансформирането на силите за сигурност на Косово във Въоръжени сили на Косово. Също така се казва, че правителството в Прищина "обяви отворена икономическа война на Сърбия", като е въвело 100% мито върху нейните стоки.

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БиХ за косовските мита: Ставка от 100% е сигнал, че някой не иска да работи с вас

БиХ за косовските мита: Ставка от 100% е сигнал, че някой не иска да работи с вас

22 Ноември 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Сараево. Министърът на външните работи на Босна и Херцеговина (БиХ) Игор Църнадак отбеляза, че решението на Косово да наложи вносни мита от 100% върху произведените в Босна стоки е абсурдно и е резултат от неуспеха на Прищина да влезе в Интерпол, пише онлайн изданието Sarajevo Times.
„БиХ не го заслужава, защото действахме принципно, както сме правили през всички тези години, в смисъл, че гласувахме за членство в тези организации, които са определени в рамките на диалога Белград – Прищина в Брюксел и други, за които Белград се е съгласил. През годините винаги е било така“, заяви Църнадак в интервю пред klix.ba.
„Това може да се разглежда като откровен враждебен акт. Когато се увеличат митата с 10%, това може да има икономическа логика, но 100% - това е послание, че някой не иска да работи с вас“, подчерта външният министър на БиХ.
По неговите думи, това ще има множество последствия за Косово, но най-важно е да се чуе позицията на Европейския съюз.
„Надявам се, че позицията на ЕС ще бъде категорична, защото устна присъда няма да е достатъчна“, заяви Църнадак, като добави, че лично ще постави въпроса на срещата на външните министри в Черна гора на 29 ноември.
Изданието припомня, че Косово увеличи до 100% вносните мита за стоки с произход от БиХ и Сърбия, като обоснова решението си с намерение да засили вътрешното производство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): „Сръбска листа“ заяви, че увеличаването на митата е „обявяване на война“

Koha Ditore (Косово): „Сръбска листа“ заяви, че увеличаването на митата е „обявяване на война“

22 Ноември 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. „Сръбска листа“ (партията на косовските сърби), която доскоро беше част от управляващата коалиция в Косово, обяви, че решението на правителството да увеличи вносните мита със 100% е „неофициално обявяване на война срещу косовските сърби“, пише авторитетния прищински ежедневник Koha Ditore.
Лидерът на "Сръбска листа" Горан Ракич излезе с изявление до медиите, в което се казва, че „Прищина иска да изгони сърбите от Косово“. „Ако тази лудост не бъде прекратена, сръбският народ няма да има шанс да оцелее в Косово и ще бъде ликвидиран. Ето защо, ние призоваваме за спешна реакция и помощ от Белград“, добави Ракич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1On (Македония): Ляич и Ракич реагират на косовската мярка за сто-процентно увеличение на вносните мита

А1On (Македония): Ляич и Ракич реагират на косовската мярка за сто-процентно увеличение на вносните мита

22 Ноември 2018 | 00:07 | Агенция "Фокус"
Скопие/Прищина/Белград. Сръбският вицепремиер и министър на търговията Расим Ляич заяви в сряда, че решението на Прищина да повиши на 100 процента митата за внос на сръбски стоки е пречка и спиране на търговията между Косово и централна Сърбия. Това е политическо решение с огромни негативни последици, съобщава македонската медия А1on.
Според него причините за това решение са две: вчерашното (вторник – бел. ред.) гласуване на срещата на Интерпол и фактът, че международната общност все още не е реагирала остро и своевременно на досегашните бариери, които Прищина издига.
Последиците винаги са огромни, преди всичко те са икономически. Те са дефинитивно прекъсване на търговията между централна Сърбия и Косово, обяви сръбският вицепремиер.
Според него няма да се намери производител в Сърбия, който да издържи на толкова високи данъци, такси и мита, които се въвеждат.
Председателят на коалиция„Сръбска листа“ Горан Ракич изтъкна, че с най-новите си мерки Прищина цели да изгони всички сърби от Косово.
„Това е неофициална война срещу косовските сърби. Ако не се спре тази лудост, в Косово и Метохия няма да оцелее нито един сърбин, с нас е свършено. Затова търсим спешна помощ от Белград“, заяви Ракич.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: Александър Вучич свика Съвета за национална сигурност, насрочи срещи с посланиците в Белград

Tanjug: Александър Вучич свика Съвета за национална сигурност, насрочи срещи с посланиците в Белград

21 Ноември 2018 | 19:05 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, след като властите в Косово въведоха 100-процентни мита срещу вноса на стоки, произведени в западната ни съседка, предава държавната информационна агенция Tanjug.
Освен това Вучич ще проведе срещи с посланиците на Китай, Русия и страните от Голямата четворка – Германия, Италия, Великобритания и Франция.
По-рано в сряда правителството на Косово взе решение за увеличаване на митата за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина на 100%, като обяви, че скоро ще бъдат наложени допълнителни мерки.
Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай публикува съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“, от което стана ясно, че решението на Прищина влиза в сила незабавно. „На днешното заседание правителството на Косово реши да наложи 100-процентни мита върху вноса на стоки с произход от Сърбия и Босна и Херцеговина, с изключение на международните марки, изброени в приложението. Освен това правителството задължава Министерството на търговията и промишлеността, и всички съответни институции да премахнат и предотвратят възможния внос и достъп до пазара на всички продукти, които противоречат на официалното и конституционно наименование на Република Косово. Решението влиза в сила незабавно - компетентните институции са длъжни да го прилагат“, написа Харадинай.
Косовският вицепремиер Енвер Ходжай публикува пост в социалната мрежа „Туитър“. „Сърбия продължава агресивната си кампания срещу Косово на международната сцена. Това подкопава процеса на нормализиране. За да защити жизнените си интереси, правителството на Косово реши да увеличи на 100% митата за внос. Скоро ще бъдат обяви и допълнителни мерки", написа на свой ред Ходжай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сараево определи като „враждебен акт“ решението на Косово за увеличаване на митата за вноса от Сърбия и Босна и Херцеговина

ТАСС: Сараево определи като „враждебен акт“ решението на Косово за увеличаване на митата за вноса от Сърбия и Босна и Херцеговина

21 Ноември 2018 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Сараево. Министърът на търговията и икономическите отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович определи решението на Косово са налагане на 100-процентни мита за внос на сръбски стоки враждебен акт, който нарушава Централноевропейско споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА), предава руската информационна агенция TACC, като се позовава на сараевски портал Klix.ba.
„Решението на Косово е безсмислено и реваншистко, и е резултат от вчерашното поражение на Общото събрание на Интерпол. Босна и Херцеговина не заслужава това. Става въпрос за враждебен акт. Когато въвеждате 10-процентови мита, може да има някаква икономическа логика, но такса в размер на 100% - това е сигнал, че страната не иска да сътрудничи с вас, заяви Шарович.
По-рано министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай публикува съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“, от което стана ясно, че решението на Прищина влиза в сила незабавно. „На днешното заседание правителството на Косово реши да наложи 100-процентни мита върху вноса на стоки с произход от Сърбия и Босна и Херцеговина, с изключение на международните марки, изброени в приложението. Освен това правителството задължава Министерството на търговията и промишлеността, и всички съответни институции да премахнат и предотвратят възможния внос и достъп до пазара на всички продукти, които противоречат на официалното и конституционно наименование на Република Косово. Решението влиза в сила незабавно - компетентните институции са длъжни да го прилагат“, написа Харадинай.
Косовският вицепремиер Енвер Ходжай публикува пост в социалната мрежа „Туитър“. „Сърбия продължава агресивната си кампания срещу Косово на международната сцена. Това подкопава процеса на нормализиране. За да защити жизнените си интереси, правителството на Косово реши да увеличи на 100% митата за внос. Скоро ще бъдат обявни и допълнителни мерки", написа на свой ред Ходжай.
Официален Белград все още не е коментирал решението на Прищина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Telegraf (Сърбия): Прищина започна търговска война с Белград

Telegraf (Сърбия): Прищина започна търговска война с Белград

21 Ноември 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Прищина. Електронното издание на водещия белград ежедневник Telegraf тълкува решението на косовските власти за увеличаване на митата за внос на сръбски стоки в страната на 100% като започването на търговска война.
От редакцията цитират съобщение на министър-председателя на Косово Рамуш Харадинай в социалната мрежа „Фейсбук“, от което става ясно, че решението на Прищина влиза в сила незабавно.
„На днешното заседание правителството на Косово реши да наложи 100-процентни мита върху вноса на стоки с произход от Сърбия и Босна и Херцеговина, с изключение на международните марки, изброени в приложението. Освен това правителството задължава Министерството на търговията и промишлеността, и всички съответни институции да премахнат и предотвратят възможния внос и достъп до пазара на всички продукти, които противоречат на официалното и конституционно наименование на Република Косово. Решението влиза в сила незабавно - компетентните институции са длъжни да го прилагат“, написа Харадинай.
Изданието привежда и пост в социалната мрежа „Туитър“ от косовския вицепремиер Енвер Ходжай. „Сърбия продължава агресивната си кампания срещу Косово на международната сцена. Това подкопава процеса на нормализиране. За да защити жизнените си интереси, правителството на Косово реши да увеличи на 100% митата за внос. Скоро ще бъдат обявени и допълнителни мерки", написа на свой ред Ходжай.
Официален Белград все още не е коментирал решението на Прищина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Косово налага 100-процентни мита върху вноса на сръбски стоки

„Макфакс“ (Македония): Косово налага 100-процентни мита върху вноса на сръбски стоки

21 Ноември 2018 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Прищина. Правителството на Косово взе решение за увеличаване на митата за внос на стоки от Сърбия на 100%, като обяви, че скоро ще бъдат наложени допълнителни мерки, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Съответната информация бе разпространена чрез пост в социалната мрежа „Туитър“ на вицепремиера Енвер Ходжай. „Сърбия продължава агресивната си кампания срещу Косово на международната сцена. Това подкопава процеса на нормализиране", написа Ходжай, допълвайки, че решението за увеличаване на митата е с цел защита на жизнените интереси на Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Диалогът с Прищина ще бъде подновен след премахването на митата, Сърбия няма да се поддаде на шантажа на ЕС

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Диалогът с Прищина ще бъде подновен след премахването на митата, Сърбия няма да се поддаде на шантажа на ЕС

19 Ноември 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Белград. Сърбия няма да се поддаде на шантажа на Европейския съюз дори и с цената на това преговорите за членство в Общността да бъдат замразени за дълъг период от време. Това е категоричната позиция на официален Белград след „неприличните предложения“, отправени към държавния глава Александър Вучич по дипломатически канали, пише електронното издание на водещия сръбски ежедневник „Вечернье Новости“.
От редакцията поясняват, че Брюксел е предложил на Сърбия да възобнови прекъснатия диалог за нормализиране на двустранните отношения с Косово, в замяна на откриването на три нови глави от преговорния процес за членството на западната ни съседка в ЕС. Изданието припомня, че Белград прекъсна преговорите с Прищина, след като косовските власти въведоха допълнителни мита от 10% за вноса от Сърбия.
Министърът по европейските въпроси Ядранка Йоксимович заяви за „Вечернье Новости“, че заради свършената до този момент работа Сърбия заслужава откриването на най-малко три нови глави от преговорния процес, макар страната да има готовност за отварянето на седем глави. „При тези обстоятелства политиката на моркова и тоягата вече не е актуална. Надявам се, че ЕС и държавите-членки ще се отнасят към Сърбия с по-голям политически такт, като към сериозен кандидат и надежден партньор и по този начин да изпратят по-добро послание към нашите граждани. Ние, разбира се, като правителство, работим за реформите, понякога по-бързо, понякога по-бавно, но несъмнено бележим напредък и трябва да го по надежден начин това да бъде признато от ЕС и държавите-членки", подчерта Йоксимович.
„По този начин Брюксел губи статута на посредник в диалога и подкопава доверието в себе си. Не става въпрос за това, че Прищина не спазва постигнатите досега споразумения, а за поставянето по политически причини на нови препятствия за свободната търговия, която засяга всички. Такива стъпки поставят под въпрос целия диалог и процес на нормализиране на отношенията между сърби и албанци“, предупреди на свой ред сръбският вицепремиер и министър на търговията Расим Ляич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Според лидера на „Самоопределение“ Тачи ще свърши като Груевски, но в Русия

„Вечер“ (Македония): Според лидера на „Самоопределение“ Тачи ще свърши като Груевски, но в Русия

16 Ноември 2018 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Прищина. Според председателя на опозиционното движение „Самоопределение“ Албин Курти президентът на Косово Хашим Тачи ще свърши като бившия македонски премиер Никола Груевски – ще потърси убежище, но не в Унгария, а в Русия, отбелязва скопското електронно издание „Вечер“.
Визирайки срещата на Тачи с руския президент Владимир Путин в Париж, проведена в кулоарите на събитията по повод 100-годишнната от края на Първата световна война, Курти заяви, че с действията в международен план Тачи върви по стъпките на Груевски.
„Преди две години и половина, малцина или може би никой не вярваше, че Доналд Тръмп ще спечели (президентските избори в САЩ) или, че ще се случи Брежит. Също така, преди година и половина на никой не му идваше на ум, че бившият македонски премиер Груевски ще търси убежище в Унгария. И така, по този път върви и Тачи – към убежище в Русия. Не можем да го спрем по неговия път, но можем да го спрем да не вземе Косово с него. Косово не може да бъде пренесено в куфар, никога от никого“, каза Курти на пресконференция в Прищина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Пакетът на Путин за мощна Сърбия

„Вечерне новости“ (Сърбия): Пакетът на Путин за мощна Сърбия

15 Ноември 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Русия Владимир Путин приготвя специален пакет за Сърбия с най-малко 20 стратегически споразумения, който ще бъде представен в средата на януари в Белград, по време на срещата му със сръбския държавен глава Александър Вучич, е научил от неофициални източници белградския ежедневник „Вечерне новости“.
Според информацията на изданието, пакетът, на стойност няколко стотин милиона евро, включва сериозни инвестиции от Изток в инфраструктурата на Сърбия, енергийния й сектор, селското стопанство, отбранителните системи, образованието и туризма. Най-важната част трябва да са договорите за изграждане на железопътни коридори, присъединяване на страната към газопровода „Турски поток“, за доставка на танкове Т-72 и противовъздушни ракети, както и за износа на селскостопанска продукция в най-голямата страна на света.
В допълнение, пише вестникът, пристигането на Путин в сръбската столица е от голямо значение за страната в хода на дипломатическата борба за Косово, в която за нея подкрепата на Русия е изключително ценна. Двамата държавници са на една и съща позиция – без участието на Москва е невъзможно да бъде постигнато устойчиво и компромисно решение, а посещението на великия лидер е насърчително преди, може би, решителният кръг от преговорите за съдбата на „южната сръбска провинция“, за каквато я смята „Новости“. В това отношение, отбелязва изданието, позицията на Русия, че тя ще подкрепи всеки договор, постигнат между сърбите и албанците, е много важна.
„Новости“ отбелязва, че сръбското политическо ръководство очаква много от посещението на първия човек в Кремъл, което бе потвърдено и в сряда, след срещата между руския посланик Александър Чепурин, от Вучич:
„Вярваме, че предстоящото посещение на Путин ще бъде далеч най-плодотворното по броя и съдържанието на споразуменията в различните сфери, които ще бъдат подписани. С голямо внимание и нетърпение очакваме разговорите и аз съм уверен, че това ще бъде още едно потвърждение на нашите много добри, близки, искрени и приятелски отношения и че ще имаме възможност да издигнем с още едно ниво отношенията между Сърбия и Русия.
Освен това Вучич похвали Русия и нейния президент за подкрепата им за териториалния интегритет на Сърбия и усилията за намиране на компромисно решение за Косово, а не такова, което ще е в резултат на натиск, изнудване и едностранни решения.
Междувременно, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди в сряда, че Путин и Тачо накратко са говорили в Париж и че руският президент е потвърдил готовността на Москва да подкрепи споразумение между Белград и Прищина, ако се стигне до него:
„Путин подчерта необходимостта Косово да постигне консенсус със Сърбия. Той заяви, че сме готови да подкрепим споразумение, за което двете страни ще гарантират“,.
Позициите на Москва бяха обяснени и от посланика Чепурин, който след срещата си с Вучич заяви, че Кремъл е напълно готов да сътрудничи и помага за решаването на косовския въпрос и че Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН е правна рамка, която трябва да се спазва при търсенето на компромис.
„Основният проблем е в това, че разговорите в Брюксел се водят вече шест години, както и че, докато Сърбия е изпълнила всички постигнати договорености, това не може да се каже за другата страна, особено, когато става дума за формирането на Общността на сръбските общини“.
Политическият анализатор Драгомир Анджеликович смята, че кратката среща между Путин и Тачи в Париж всъщност е друго потвърждение на интереса на Русия към постигането на компромис между Белград и Прищина и подпомагане на Сърбия в този процес:
„Русия досега се оказа истински приятел за нас. Пристигането на Путин е първостепенно политическо събитие, което се очаква и от държави, които са много по-големи от нашата“.
Първият човек в Русия, припомня още „Новости“, най-вероятно ще даде на Вучич орден „Св. Александър Невски“ по време на посещението си в Сърбия.
Това отличие се дава на сърбин за първи път от повече от сто години, а последният лауреат е Никола Пашич. Изданието коментира, че решението на лидера на най-голямата страна в света да награди Вучич говори най-вече за неговото отношение към сръбския държавен глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Федерика Могерини очаква Косово да премахне допълнителните мита на сръбските стоки

„МКД“ (Македония): Федерика Могерини очаква Косово да премахне допълнителните мита на сръбските стоки

15 Ноември 2018 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини очаква Косово да премахне допълнителните мита на сръбските стоки, пише македонското електронно издание “МКД“.
Могерини каза това на пресконференция в Брюксел, проведена след срещата за споразумението за стабилизиране и асоцииране на Албания и Европейския съюз, съобщи ЕС на своя сайт. Тя също така отбеляза, че очаква диалогът да продължи.
Журналистите попитаха албанския външен министър Дитмир Бушати каква е позицията на Тирана и дали ще приеме възможно споразумение между Белград и Прищина, свързано с промяна на границите или дори с размяна на население, но той отказа да отговори на въпроса.
Могерини каза, че лично оценява мъдрата позиция на Тирана да не се изказва за това дали и какво съдържание да има евентуален договор преди да са ясни конкретните параметри.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Вучич е уверен, че визитата на Путин в Белград ще бъде максимално плодотворна

РИА Новости: Вучич е уверен, че визитата на Путин в Белград ще бъде максимално плодотворна

14 Ноември 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич изказа увереност, че очакваната през януари визита на руския лидер Владимир Путин в Белград ще стане „най-плодотворната по съдържание и брой подписани документи“, предава РИА Новости.
В сряда сръбският държавен глава проведе среща с посланика на Русия в Белград Александър Чепурин. На части от разговора, посветен включително и на посещението на руския президент в Сърбия, присъства националната телевизия „РТС“.
„Уверен съм, че неговата визита ще стане най-плодотворната досега по смисъл, брой споразумение и тяхното съдържание в различни сфери от живота на обществото, които ние ще подпишем“, цитира думите на президента телевизионният канал.
Вучич отбеляза, че за Сърбия особено значение имат енергетиката, инфраструктурните проекти, иновационните технологии и други отрасли, в които двете страни имат добро сътрудничество.
„Още веднъж искам да благодаря на руския президент и на вас за подкрепата, която оказвате на сръбския народ и Сърбия в защитаването на териториалната й цялост и че подкрепяте усилията й за постигане на компромисно решение (по косовския въпрос), а не решение в резултат от натиск и шантаж“, заяви сръбският лидер.
Вучич също изрази удовлетворение, от ноемврийската визита на вицепремиера на Русия Юрий Борисов в Сърбия и срещата с него.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Вучич е уверен, че визитата на Путин в Белград ще бъде максимално плодотворна

РИА Новости: Вучич е уверен, че визитата на Путин в Белград ще бъде максимално плодотворна

14 Ноември 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич изказа увереност, че очакваната през януари визита на руския лидер Владимир Путин в Белград ще стане „най-плодотворната по съдържание и брой подписани документи“, предава РИА Новости.
В сряда сръбският държавен глава проведе среща с посланика на Русия в Белград Александър Чепурин. На части от разговора, посветен включително и на посещението на руския президент в Сърбия, присъства националната телевизия „РТС“.
„Уверен съм, че неговата визита ще стане най-плодотворната досега по смисъл, брой споразумение и тяхното съдържание в различни сфери от живота на обществото, които ние ще подпишем“, цитира думите на президента телевизионният канал.
Вучич отбеляза, че за Сърбия особено значение имат енергетиката, инфраструктурните проекти, иновационните технологии и други отрасли, в които двете страни имат добро сътрудничество.
„Още веднъж искам да благодаря на руския президент и на вас за подкрепата, която оказвате на сръбския народ и Сърбия в защитаването на териториалната й цялост и че подкрепяте усилията й за постигане на компромисно решение (по косовския въпрос), а не решение в резултат от натиск и шантаж“, заяви сръбският лидер.
Вучич също изрази удовлетворение, от ноемврийската визита на вицепремиера на Русия Юрий Борисов в Сърбия и срещата с него.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: Путин действително е потвърдил готовността на Москва да подкрепи споразумение между Сърбия и Косово

Дмитрий Песков: Путин действително е потвърдил готовността на Москва да подкрепи споразумение между Сърбия и Косово

14 Ноември 2018 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Президентът на Русия в разговора си с президента на Косово Хашим Тачи в Париж действително е потвърдил, че Русия ще подкрепи споразумение между Белград и Прищина, ако такова бъде постигнато, предава ТАСС.
Това съобщи пред журналистите прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков, коментирайки думите на Тачи.
„Естествено, Путин обърна внимание на необходимостта първо да се постигне консенсус със Сърбия“, отбеляза представителят на Кремъл, „И той каза, че тази договореност, която бъде постигната между страните, ще бъде подкрепена от нас“.
Песков отбеляза, че Путин и Тачи са говорили накратко по време на мероприятията по случай 100-годишнината от края на Първата световна война, които се проведоха в Париж на 11 ноември. По неговите думи, това е била беседа в кулоарите, където руският лидер е контактувал също и с много други високопоставени участници в мероприятията.
Руската агенция припомня, че Тачи по рано съобщи, че в Париж е обсъдил с Путин отношенията между Белград и Прищина. „В Париж се срещнах с президента на Русия Владимир Путин и ни се съсредоточихме върху диалога за нормализация на отношенията между Косово и Сърбия за всестранно, задължително споразумение. По този въпрос позицията на президента Путин беше твърда: „Ако вие (Косово и Сърбия) постигнете мирно споразумение, Русия ще го подкрепи“, написа Тачи в „Туитър“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОК: Няма да се провеждат събития в Испания, докато не си промени позицията за Косово

МОК: Няма да се провеждат събития в Испания, докато не си промени позицията за Косово

14 Ноември 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Лозана. Твърди се, че Международният олимпийски комитет (МОК) е призовал международните федерации да не провеждат събития в Испания, докато страната не гарантира достъп на всички състезатели, включително на атлети от Косово, съобщава държавната „Радио и телевизия Косово (RTK)”.
Предупреждението идва в светлината на споровете, предизвикани от забраната на испанското правителство да се допускат участници от Косово до Световното първенство по карате в Мадрид.
„Ако испанското правителство не създаде условия, гарантиращи достъп не само на Косово, но и на всеки атлет, да се състава, ние трябва да предупредим всички МФ (Международни федерации), че, докато не бъде разрешен проблемът, те не трябва да провеждат международни състезания там“, е заявил директорът на МОК за връзките с Националните олимпийски организации Пере Миро, според цитата на Inside The Games.
Косовските атлети получиха позволение да участват в Световното първенство по карате, но бяха задължени да носят „неутрални“ екипи без национален герб. Знамето на Косово също не трябва да се показва на състезанието
Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008-а година, беше признато за член на МОК през 2014 година, получавайки правото да участва в международните спортни събития като независима държава.
Медията отбелязва, че признаването на най-младата балканска страна е проблематичен въпрос за Испания, защото автономната провинция Каталуния гласува да се отдели от страната на несанкциониран референдум в края на 2017 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Klan Kosova (Косово): Срещата с Путин е върхово постижение косовската дипломация

Klan Kosova (Косово): Срещата с Путин е върхово постижение косовската дипломация

14 Ноември 2018 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Прищина. В интервю пред прищинския телевизионен канал Klan Kosova президентът на Косово Хашим Тачи говори за срещата си с руския лидер Владимир Путин, като поясни, че тя е продължила няколко минути и се е отнасяла до диалога Белград – Прищина и възможността за постигане на мирно споразумение в края на процеса.
Лидерът на косовските албанци заяви, че Путин е подкрепил споразумението между двете страни. „Путин подчерта, че това е деликатен въпрос, но в същото време е повече от ясно, че Русия ще подкрепи възможно споразумение, постигнато между Сърбия и Косово. Държавният глава на най-младата балканска държава добави, че срещата е върхово постижение за косовската дипломация. „Това е първата среща между Косово и Русия на подобно ниво“, отбеляза той.
„Позицията на Русия е много важна, защото ако бъде постигнато споразумение, тя няма да използва правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН по отношение на членството на Косово в организацията. Това е стъпка напред“, подчерта Тачи, като добави, че традиционните връзки между Москва и Белград няма да са препятствие за това, Косов да има „нормални“ отношения с Русия. „Ние не сме нито приятели, нито врагове и можем да имаме нормални отношения, каквито имат всички страни-членки на ЕС с Русия“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Французите ясно показаха, че подкрепят Хашим Тачи

Danas (Сърбия): Французите ясно показаха, че подкрепят Хашим Тачи

14 Ноември 2018 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Белград/Париж. Косовският президент Хашим Тачи умело доби от влиятелните кръгове във френската администрация правото да се намери на втория ред на неделната церемония, организирана по случай 100-годишнината от края на Първата световна война, отбелязва на първа страница белградският ежедневник Danas.
Изданието смята, че „позиционирането“ на Тачи точно зад най-влиятелните световни лидери, включително президентът на Русия Владимир Путин носи ясно политическо послание, че официален Париж „се грижи много за косовското правителство, начело с Тачи“, както е заявил неназован дипломатиески източник.
Събеседниците на вестника са посочили, че някои френски политици никога не са крили подкрепата си за Прищина, въпреки че официален Белград, начело с президента на Сърбия Александър Вучич, наскоро установи добри отношения с френския си колега Еманюел Макрон.
Според информацията на Danas, във вторник посолството на Сърбия в Париж, както и дипломатическите представителства на някои други държави във Франция, включително Русия, Черна Гора и Ирландия, са повдигнали въпроси към организаторите за разпределението на местата на церемонията, но единственият отговор, който са получили гласи, че „местата са разпределени по азбучен ред“. Източниците на изданието от дипломатическите кръгове твърдят, че Вучич не е говорил за разпределението на местата с Макрон след церемонията.
Посланикът на Франция в Белград Фредерик Мондолини е изпратил вчера публично извинение на президента Вучич и „сръбския народ“ по повод протокола и местата, на които са седели по време на церемонията.
„Малко съм тъжен, че трябваше да отпразнуваме нашата обща победа преди обявеното посещение на френския президент в Сърбия. Това, по някакъв начин, развали поне малко нещата... Става дума за това неудобство, което е за съжаление... За съжаление, това беше грешка и ние молим президента Вучич и сръбския народ за извинение“, заяви посланик Мондолини в ефира на сръбската „Първа телевизия“.
Сръбският президент коментира изявлението на френския дипломатически представител в „Туитър““ „Благодаря на посланик Мондолини за прекрасната реч и отношението, което показа към сръбските жертви. Сърбия ще посрещне по величествен начин президента Макрон“.
„Това, че Тачи се оказа на видно място е срам за домакина на церемонията, но и поражение за сръбската дипломация, която не успя да осигури по-добро място на президента на Сърбия. Прищина е известна с лобирането си на международната сцена, особено на Запад, но е трудно да се повярва, че това е само резултат от лобирането. Видното място на Тачи на церемонията при Триумфалната арка и невзрачната позиция на Вучич показва, че официален Париж цени високо Прищина от политическа гледна точка. Той ще продължи да го прави и при продължаването на преговорите за решение на косовския въпрос“, заяви неназован дипломатически източник за Danas.
Борко Стефанович, бивш служител на Министерството на външните работи на Сърбия и настоящ лидер на „Сръбската левица“ посочи пред изданието, че става въпрос за „грешка на организаторите на мероприятието, че са поставили лидерите по азбучен ред“.
„Мисля, че нашето МВнР е свършило своята работа. Не разбирам за какъв азбучен ред става дума, когато Меркел, Путин и Макрон седяха в центъра. Така че, може да има първо друг критерий, а след това да е този азбучен ред. Извинението на френския посланик беше на място и бе направено, за да се омекоти вече направената грешка. Разбира се, тя веднага се използва за пропаганда и манипулация от нашия режим“, смята Стефанович.
Милош Йованович, председател на Демократическата партия на Сърбия (ДПС) оцени за Danas, че „с това Вучич и настоящото сръбско правителство само показва, че не разбира и познава по същество днешния свят, а от друга страна неговите постоянни приказки как Сърбия е уважавана по света нямат никаква реална стойност и достоверност“, констатира Йованович.
Политологът Бобан Стоянови пък е посочил пред „Данас“, че „разпределението на местата говори, че Сърбия е далеч от взимащите решения, далеч от приятелствата с най-влиятелните страни и далеч от онова, което ни се говори през последните години“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Според лидера на „Самоопределение“ Хашим Тачи може да обсъжда с Владимир Путин само молбата му за убежище в Русия

Zeri (Косово): Според лидера на „Самоопределение“ Хашим Тачи може да обсъжда с Владимир Путин само молбата му за убежище в Русия

13 Ноември 2018 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на опозиционното движение „Самоопределение“ Албин Курти изрази мнение, че президентът на Косово Хашим Тачи може да обсъжда с държавния глава на Руската федерация само един въпрос – личната му молба за убежище в страната, отбелязва електронното издание на водещото прищински ежедневник Zeri.
„След всички отстъпки, които направи на (президента на Сърбия Александър) Вучич, Тачи си направи снимка с Путин. Може да постигне споразумение с него само по въпроса за личната му молба за политическо убежище в Русия“, написа Курти в социалната мрежа „Фейсбук“.
В понеделник президентът на Косово Хашим Тачи обяви за провеждането на среща с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, състояла се кулоарите на мероприятията в Париж по повод отбелязването на 100-годишнината от края на Първата световна война. В рамките й лидерът на Кремъл е изказал подкрепа на Прищина за продължаващия диалог с Белград.
„В Париж за пръв път се срещнах с президента на Русия Владимир Путин. Диалогът за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия и възможността за постигане на всеобхватно и правно обвързващо споразумение бяха основният фокус на нашия разговор. По този въпрос президентът на Русия беше категоричен: „Ако вие (Косово и Сърбия) постигнете мирно споразумение, Русия ще подкрепи това споразумение", написа Тачи в социалната мрежа „Фейсбук“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Ана Бърнабич обясни какво значи за нея компромис за Косово

„МКД“ (Македония): Ана Бърнабич обясни какво значи за нея компромис за Косово

13 Ноември 2018 | 02:42 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският министър-председател Ана Бърнабич обясни какво значи за нея компромис за Косово, пише македонското електронно издание “МКД“.
Тя подчерта, че за нея компромис има между това, че Косово е част от Сърбия и това Сърбия да го признае.
"Компромисът е между тези две страни. Но ако някой настоява, че Косово е независимо и че Сърбия ще признае, това няма да се случи, Белград ще продължи да настоява, че Косово е Сърбия ", каза Бърнабич на форума" Сърбия в ЕС ", организирана от Фондация Конрад Аденауер.
Тя отбеляза, че "Кутията на Пандора" е отворена преди 10 години, когато Косово обяви независимост "извън всички демократични принципи".
"Опитваме се да я затворим и ще бъде трудно. Не знам дали това ще бъде възможно, бих искал да намеря компромис и всички заедно да се придвижим напред ", каза тя.
Сръбският премиер каза, че Косово не е същия случай като Хърватия, БиХ, Словения и Македония, защото това бяха признати републики в рамките на СФРЮ, а Косово и Метохия винаги е било неразделна част от Сърбия.
Тя също така посочи, че решението за Косово е труден и преди всичко емоционален въпрос.
Бърнибич също така посочи, че замразеният конфликт в никакъв случай не е добро решение и това винаги ще дърпа района назад.
Тя заяви, че понякога се чувства като затворена в "шизофренната" политика, когато на една среща говори колко Сърбия може да напредва благодарение на четвъртата индустриална революция, а след това отива на среща, на която се говори за инциденти и нападения срещу сърбите в Косово.
"Това е политика на 19-ти век и докато не решим този въпрос, ще останем между политиката на 19 и 21 век. Затова мисля, че решението е в компромиса ", заключи Бърнбич.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Какъв е смисълът в общуването между лидерите на Косово и Русия

„Взгляд“: Какъв е смисълът в общуването между лидерите на Косово и Русия

13 Ноември 2018 | 01:35 | Агенция "Фокус"
Москва. Какъв е смисълът в общуването между лидерите на Косово и Русия, пише руският вестник "Взгляд".
Лидерът на косовските албанци Хашим Тачи обяви среща с Владимир Путин "в кулоарите" на юбилейните тържества в Париж. Най-вероятно се е провел кратък разговор. Ползата от това за бившия полеви командир Тачи е разбираема. Чрез "колекционирането на ръкостискания" със световните лидери, той печели политическа тежест и решава вътрешни проблеми. Но защо Москва се нуждае от този разговор?
"В Париж се срещнах с руския президент Владимир Путин", пише в понеделник лидерът на Косово Хашим Тачи. В подкрепа на думите си той публикува снимки с руския лидер.
Кремъл не съобщи за среща с ръководителя на тази държавна единица, чиято независимост Русия не признава. Програмата за пребиваване в Париж на 11 ноември на тържествата в чест на стогодишнината от края на Първата световна война не предвижда отделни преговори с други лидери. В същото време Кремъл не изключи контактите "мимоходом" с участниците в събитията. Такива срещи очевидно са включвали кратък разговор между Путин и Тачи.
"Ние се фокусирахме върху диалог, насочен към нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия за всеобхватно обвързващо споразумение. По този въпрос позицията на президента Путин беше ясна: "Ако вие (Косово и Сърбия) постигнете мирно споразумение, Русия ще го подкрепи", пише Тачи.
"Съдейки по коментара на Хашим Тачи в социалната мрежа „Туитър“, французите са му оказали огромно внимание на годишнината", каза пред вестника експертът на Института за славянски изследвания на Руската академия на науките Георги Енгелхард. - Те поставят Тачи в почетните редици сред лидерите на страните - основните участници в Първата световна война. Въпреки че, първо, Косово тогава не е била държава и Албания, която току-що беше създадена, много косвено участва в Първата световна война. "
В Белград реагираха остро на самия факт на появата на косовски лидер в Париж. Сръбският телевизионен канал РТС заяви: президентът Александър Вучич изрази недоумение, че организаторите на Парижките празници "поставят Тачи до Путин", така че лидерът на косовските въстаници е бил във фокуса на камерите по време на празненствата.
Що се отнася до Хашим Тачи, известен също като „Змията“ (от времето, когато е бил командир на косовската освободителна армия), той успешно използва присъствието си на Парижкия форум, включително да потвърди собствената си тежест в световната политика.
"Тачи ходи и комуникира с лидерите и след това пише за това в „Туитър“. Заради факта, че той например общува с Тръмп, и Тръмп твърдо подкрепи тези преговори ", каза Енгелхард. "Трябва да разберем, че в самата Прищина ситуацията не е най-благоприятна - конфликти с премиера Рамуш Харадинай, с други местни политици и партии. Следователно е много важно за него да демонстрира както своята дейност, така и успехите си в международната политика, да покаже на всички, че той е значима фигура, че той има реално международно значение и че е грешно да се изтласка такъв човек от политическата сцена в Косово ".
Предимствата на бившия полеви командир, който е станал почти истински президент, са разбираеми. Но дали е полезно за Русия фактът, че разговорът с руския лидер чрез усилията на Тачи попадна в центъра на вниманието? Според Енгелхард има опасност "сега тази история да се развива (включително в Сърбия) преди всичко от враговете на Москва - за да прехвърли отговорността за възможно най-тежки отстъпки в преговорите на Белград с Прищина на Русия и руския президент" - предполага Енгелхард.
Разговорите, които , както напомня експерта се провеждат по въпроса за фактическото признаване на Косово, се водят под надзора на Брюксел. През септември ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини заяви: ЕС очаква преговорите между Белград и Прищина да приключат до май 2019 г. Тези, които биха се възползвали от "прехвърлянето на отговорността" за принудителните отстъпки на сърбите към косоварите "очевидно ще се опитат да избелят своя имидж и ще се опитат да подкопаят престижа и влиянието на Русия в региона", каза Енгелхард.
Но тази възможност за "отрицателно насърчаване", отбелязваме, е само една версия. И е възможно положителният ефект да бъде по-значим. Въпросът има нужда от Москва в каквито и да е контакти между Белград и Прищина.
Истинският процес на преговори между Косово и Сърбия затихна преди около шест месеца и постепенно се премести в областта на "дрънкане на оръжия", заяви военният анализатор Евгений Крутиков пред вестника
Косоварите, противно на инструкциите на европейските структури и дори НАТО, създават собствена професионална армия от бивши бандити и терористи, за които възнамеряват да купят въоръжение за 300 милиона евро. През август косовско-албанските власти не позволиха създаването на автономни общини от сръбските общности в северната част на самопровъзгласилата се република. Това, припомняме, беше единственото договорено условие за продължаване на преговорите между Белград и Прищина, пише изданието.
В същото време се чуват слухове за евентуално ескалиране на насилието в Северно Косово. В края на септември сръбските войски бяха поставени в бойна готовност. В този контекст през последните месеци Белград и Прищина обсъждат определено компромисно решение, свързано с преначертаването на границите и обмен на територии. Съединените щати подкрепят тази идея, настоявайки за окончателно споразумение, включващо корекция на границите на Сърбия и непризнатата република, отбелязва ТАСС.
"Добре е, ако реалният процес на преговори може да бъде възобновен, защото въпреки различните възгледи по тази тема никой не се нуждае от нова война на Балканите".
Въпреки това, да се възобновят преговорите в рамките на случайна среща на празнична вечеря в Париж, според събеседника, е почти нереално.
Но като цяло Русия ръководи или най-малкото все още води много рационална политика спрямо Сърбия, отбелязва Енгелхард. Москва постоянно настоява за спазване на Резолюция 1244 на ООН за признаване на суверенитета на Сърбия над Косово. "Тази политика позволява на Белград по някакъв начин да защити суверенитета си над Косово", посочва експертът. От друга страна, Москва не позволява на настоящите сръбски власти да се поддават на натиска на Запада. "Например преди месец Вучич пътува до Москва и представи идеята си за фактическо признаване на независимостта на Косово и получи отрицателен отговор. А основната част от електората на Вучич е русофилският електорат. " - припомня Енгелхард. Следователно, Вучич не можа да пренебрегне това "не", каза Москва.
Русия не се интересува от признаването на Косово от Белград, главно защото това признание е свързано с приемането на Косово в НАТО, смята Енгелгард. Албания, припомняме, е вече в алианса от 2009 г. насам, Черна гора - от 2017 г. насам. Липсата на териториални спорове (и признаването на Косово от Белград означава, че няма спорове) отваря пътя за приемането и на Сърбия в НАТО.
"Новите регионални проблеми вече възникват в южната част на Сърбия, където живеят албанци, в Санджак, където има мюсюлмани бошняци. И "за да се гарантира сигурността", страната ще трябва да се присъедини към НАТО, прогнозира Енгелхард. - След това влизането на Босна и Херцеговина е неизбежно. Република Сръбска ще позволи това. Цялата територия на Балканите може да е в НАТО. За Русия, от гледна точка на нейните държавни интереси, това става проблематично. "
Следователно присъствието на Русия в "косовския въпрос" (например като посредник в мирните преговори за съдбата на Северно Косово) означава, че Москва не се елиминира от проблемите на региона - и това дава на "русофилската партия" шанс да влияе на ръководството на страната и да не позволява реализацията на гореспоменатия сценарий. Следователно, ръкостискане с Хашим Тачи може да послужи за добро.
Особено след като, както припомни Крутиков, това не е първият път, когато косовският лидер комуникира с представители на руските власти. - Разбира се, не с президента. Но той дойде в Москва, проведе разговори в Държавната Дума. Никой не казва, че те са толкова "прокажени", че няма нужда да говорят с тях ", казва източникът.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония); Опозицията в Косово не изключва сваляне на правителството с помощта на депутатите от Сръбска листа

„Плюс Инфо“ (Македония); Опозицията в Косово не изключва сваляне на правителството с помощта на депутатите от Сръбска листа

12 Ноември 2018 | 21:36 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на Демократичния съюз на Косово (ДЛК) Иса Мустафа, след днешното заседание на партийното председателство заяви, че ДЛК не изключва възможността да използва гласовете на депутатите на Сръбската листа за събаряне на правителството на Рамуш Харадинай, предаде кореспондентът на Македонската информационна агенция от Прищина, цитиран от македонското електронно издание “Плюс Инфо“.
Мустафа заяви пред репортери, че правителството, което водеше ДЛК миналата година бе свалена по същия начин, чрез използването на гласовете на депутатите сърби, от лидера на сега управляващата Демократическа партия на Косово (ДПК) Кадри Весели.
Сръбска листа предложи гласовете си на опозицията в парламента за свалянето на правителството на Харадинай поради решението да се наложат допълнителни такси за вноса на сръбски продукти в Косово.
Лидерът на основната опозиционна партия в Косово подчерта, че намерението му е да свали правителството и да се отиде на предсрочни избори с политическо споразумение и за тази цел не изключва сътрудничество с всички политически сили.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Западните дипломати търсят консенсус за споразумението между Косово и Сърбия

Koha Ditore (Косово): Западните дипломати търсят консенсус за споразумението между Косово и Сърбия

12 Ноември 2018 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Прищина. Водещият прищински ежедневник Koha Ditore публикува статия, в която цитира западни източници, според които противопоставянето на идеята за териториален обмен между Косово и Сърбия прави постигането на споразумение невъзможно, и че непроменената позиция на германското правителство срещу подобна перспектива остава основна пречка в тази посока.
Според изданието има и други западни страни, които се противопоставят на промените на границите, включително Великобритания, но основният проблем е, че огромното мнозинство от косовските политически партии също са против корекцията. В резултат на това западните дипломати подчертават необходимостта споразумението между Косово и Сърбия да получи широка подкрепа в съответните общества. „Ние осъзнахме, че само подписът на (президента на Косово Хашим) Тачи не е достатъчен ... виждаме, че той няма достатъчно подкрепа за това споразумение", коментира западен дипломат, цитиран от изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1On (Македония): Тачи получи пълна подкрепа от Тръмп за договора със Сърбия

А1On (Македония): Тачи получи пълна подкрепа от Тръмп за договора със Сърбия

12 Ноември 2018 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Скопие/Прищина/Париж. Президентът на Косово Хашим Тачи обяви в неделя, че се е срещнал с американския президент Доналд Тръмп и е получил неговата пълна подкрепа за договора със Сърбия. За това съобщава кореспондентът на македонската агенция МИА от Прищина, цитиран от местната електронна медия А1On.
Косовските медии отбелязват, че в съобщението никъде не се споменава за „корекция на границите“ със Сърбия, за които по-рано се твърдеше, че има подкрепата на Вашингтон.
Косовският президент е в Париж в повод тържествата, с които се отбелязва 100-годишнината от края на Първата световна война.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Получих 100% подкрепа от Доналд Тръмп за договор със Сърбия

Хашим Тачи: Получих 100% подкрепа от Доналд Тръмп за договор със Сърбия

11 Ноември 2018 | 18:44 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Косово Хашим Тачи съобщи в неделя, че държавният глава на САЩ Доналд Тръмп в събота вечерта е изразил 100-процентовата си подкрепа за постигането на договор между Прищина и Белград, предава македонският портал „А1 Он“.
Косовските медии забелязват, че в „туийта“ на Тачи няма и дума за неговата идея за „корекция на границите“ със Сърбия, за което по-рано твърдеше, че има подкрепа от Вашингтон.
„Снощи имах много добра среща с американския президент Доналд Тръмп. Той изрази 100% подкрепа за правно обвързващ договор между Косово и Сърбия. Благодарен съм за неговата лична и подкрепата на САЩ“, написа косовският държавен глава, който също участва в мероприятията по случай 100-годишнината от края на Първата световна война в Париж.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Либертас“ (Македония): Косовската опозиция не иска да сваля правителството с помощта на сърбите

„Либертас“ (Македония): Косовската опозиция не иска да сваля правителството с помощта на сърбите

11 Ноември 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Прищина. Депутатът от косовското Движение „Самоопределение („Ветевендосие“) Реджеп Селими заяви, че неговата партия няма да си сътрудничи със „Сръбска листа“, която предложи гласовете на своите десет депутати на опозицията за сваляне на правителството на премиера Рамуш Харадинай, съобщи кореспондентът на МИА от Прищина, предава скопското електронно издание „Либертас“.
Партията на косовските сърби в събота вечерта съобщи, че поради въвеждането на по-високи вносни мита за сръбските производители за в бъдеще ще действа като опозиция в парламента и предложи на невлизащите в управляващата коалиция албански партии, които имат 58 от 120 депутатски места, че им предоставят своите гласове за вот на недоверие срещу Харадинай.
Но от „Самоопределение“, въпреки че отдавна настояват за предсрочни парламентарни избори, заявиха ,че както не са си сътрудничили със „Сръбска листа“ за формирането на косовското правителство, така и няма да си сътрудничат с нея за свалянето на му.
Депутатът на опозиционната албанска партия припомни свое изказване в парламента, когато е казал на Харадинай, че „не би направил правителство със „Сръбска листа“, но също така и не би свалил едно албанско правителство с помощта на сърбите в парламента“.
„Самоопределение не си сътрудничи със СЛ, за да свали правителството на Харадинай. Тя си сътрудничи с другия опозиционен спектър и с други депутати, дори и от управляващото мнозинство, тъй като смятаме, че политиките на СЛ не съответстват на интересите на Косово, нито на тези на опозицията“, заяви Селими, като посочи, че тази позиция се споделя от всички в неговата партия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): „Сръбска листа“ обяви, че излиза от правителството на Харадинай и минава в опозиция, която вече ще има гласове за вот на недоверие

„А1 Он“ (Македония): „Сръбска листа“ обяви, че излиза от правителството на Харадинай и минава в опозиция, която вече ще има гласове за вот на недоверие

11 Ноември 2018 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Прищина. „Сръбска листа“ (СЛ), която представлява правата на косовоските сърби в парламента на Косово, предоставя гласовете на своите десет депутати на опозиционните албански партии с цел да бъде свалено правителството на Рамуш Харадинай, предава македонският портал „А1 Он“.
СЛ, която е част от управляващата коалиция в страната и се координира открито с властите в Белград , обяви в събота вечерта, че „косовските сърби не могат и не искат да бъдат заложници на безотговорните албански представители и тяхната демагожка и подмолна борба за собственото им политическо оцеляване“.
Повод за решението на фракцията е мярката на правителството да увеличи с 10% митата на вносните стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина.
Партията на косовските сърби анонсира, че от сега нататък ще е част от опозицията в парламента и „ще подкрепи всяко предложение за сваляне на правителството поради предприетите мерки и отношението на властите към интересите на сърбите, към Сърбия и региона, като цяло“.
„Сръбска листа бе принудена да прибегне до такъв вид политически действия, за да защити жизнените интереси на гражданите от сръбска националност, които вече търпят големи несправедливости заради незаконните действия на Прищина“, се казва в съобщението на партията.
В него се отбелязва още, че СЛ ще призове косовските сърби на мирни протести, ако правителството на Харадинай не отмени решението за увеличаване на вносните мита върху произведени в Сърбия стоки.
Медията отбелязва, че фракцията има няколко министри в правителството, които продължават да изпълняват функциите си, въпреки решението от преди няколко месеца за излизане от властта във връзка с насилственото прогонване от Косово на директора на сръбската правителствена Канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич.
„А1 Он“ посочва, че опозиционните партии на албанците в 120-членния парламент на Косово имат общо 58 депутати и ако приемат предложението на „Сръбска листа“ могат да си осигурят нужното мнозинство за успешен вот на недоверие към правителството на Харадинай и насрочване на предсрочни парламентарни избори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Няма да има подялба на Косово, нито Република Сръбска в Косово

Хашим Тачи: Няма да има подялба на Косово, нито Република Сръбска в Косово

10 Ноември 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Косово Хашим Тачи в събота в Париж заяви, че в резултат от разговорите за нормализация на отношенията между Прищина и Белград няма да има подялба на Косово, или създаване на Република Сръбска на територията на страната, предава македонският портал „А1 Он“.
„Няма подялба на Косово, нито асоциации с изпълнителни правомощия, което подразбира формиране на Република Сръбска в Косово“, заяви Тачи в Париж, където е по покана на френския президент Еманюел Макрон и ще участва в мероприятията по случай 100-годишнината от края на Първата световна война.
Държавният глава на Косово подчерта, че резултатът от диалога за нормализация на отношенията между Белград и Прищина трябва да е подписването на правно обвързващ договор.
„Първата точка ще бъде взаимно признаване на Косово и Сърбия“, поясни той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): В Прищина се провежда марш за обединение на Косово с Прешевската долина

„А1 Он“ (Македония): В Прищина се провежда марш за обединение на Косово с Прешевската долина

10 Ноември 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовското сдружение „Чамерия“ организира в събота в Прищина „Марш за обединение на Прешево, Медведжа и Буяновац с Република Косово“в подкрепа за намеренията на косовския президент Хашим Тачи да постави този въпрос на масата за преговори със Сърбия, предава македонският портал „А1 Он“.
Маршът преминава от Националната библиотека до площад „Скендербег“. Според организаторите, мероприятието не е свързано с нито една политическа структура, а е „за доброто на гражданите на Косово“, съобщава кореспондентът на МИА от Прищина.
Обединението между Косово и с Прешевската долина, област в Южна Сърбия, където мнозинство са албанците, е идея, която упорито се налага от Тачи и на която остро се противопоставят почти всички отговорни фактори в страната, както и по-голямата част от международната общност, отбелязва медията.
Според противниците на идеята на Тачи, сред които най-отявлен е косовският премиер Рамуш Харадинай, зад декларативната борба за присъединяване на Прешевската долина към Косово се крие намерението на държавния глава за размяна на територии със Сърбия, което би отворило Кутията на Пандора, не само в Косово, но и в целия регион.
Идеята за размяна на територии, посочва още „А1 Он“, има поддръжници и в Белград, където премиерът Александър Вучич и министърът на външните работи Ивица Дачич се обявяват за, както се нарича от тях, „разграничаване с албанците“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Хърватия е против „корекция на границите“ между Косово и Сърбия

RTK (Косово): Хърватия е против „корекция на границите“ между Косово и Сърбия

10 Ноември 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. „Що се отнася до корекцията на границите, от гледната точка на човек, който идва от страна с болезнено минало, ние не мислим, че това е най-доброто възможно решение“, заяви посланикът на Хърватия в Прищина Мария Капитанович в интервю пред вестник „Зери“, предава държавната „Радио и телевизия Косово (RTK)“.
Дипломатът обясни, че Загреб не подкрепя идеята за промяна на границите между Косово и Сърбия, защото това няма да направи по-стабилен региона.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Засегнат съм от неприятната намеса на СПЦ, тя предлага безотговорна политика

Александър Вучич: Засегнат съм от неприятната намеса на СПЦ, тя предлага безотговорна политика

10 Ноември 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че се чувства засегнат от „неприятната намеса“ на Сръбската православна църква (СПЦ) в политиката на страната за Косово, съобщава кореспондентът на агенция МЕТА от Белград, пише онлайн изданието на вестник „Нова Македония“.
По повод изявлението на Светия Синод на СПЦ, че „на никаква цена не бива да се поставя под въпрос суверенитета и интегритета на Сърбия над Косово“, Вучич заяви пред репортерите от сръбските медии в Хелзинки, че суверенитетът се пази от територията, армията и народа и попита „кое от това има Сърбия в Косово“.
„Цялостен суверенитет би означавал Сърбия да въведе армия и полиция в Косово“, обясни Вучич и добави, че това е безотговорна политика, с която не би искал да рискува, защото неговото желание е да защити сръбския народ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Усилията на ЕС за договор между Сърбия и Косово се провалиха

Сергей Лавров: Усилията на ЕС за договор между Сърбия и Косово се провалиха

10 Ноември 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров оцени в петък, че усилията на Европейския съюз да посредничи между Белград и Прищина са се провалили, предава белградското радио „Б92“.
Според Лавров, САЩ също „налагат въпроса за формирането на (косовска) армия“.
„Очевидно е, че усилията на ЕС се провалиха, защото Прищина отказва да приложи всички споразумения, които бяха постигнати до този момент“, обясни руският външен министър.
Той уточни, че това, най-вече, се отнася до формирането на Общност на сръбските общини в Косово.
„Усилията на Прищина до формира собствена армия представляват откровено нарушения на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Допълнително, Прищина е поставена под натиск отвън и най-много от САЩ“, продължи дипломатът.
След срещата си с министъра на външните работи на Коморските острови, който преди това е бил в Белград в четвъртък, Лавров подчерта, че Москва приветства решението на страната да оттегли признанието си на Косово.
„Разбира се, че го приветстваме. Русия ще продължи да се придържа към решенията на Съвета за сигурност и в бъдеще, визирам преди всичко Резолюция 1244, в която се казва, че Косово е част от Сърбия. Трябва да бъдат изпълнени всички мерки, предвидени в тази резолюция“, подчерта първият дипломат на Москва.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сръбската църква: На никаква цена не може да се поставя под въпрос суверенитета на Сърбия над Косово – това не е само политически въпрос

Сръбската църква: На никаква цена не може да се поставя под въпрос суверенитета на Сърбия над Косово – това не е само политически въпрос

10 Ноември 2018 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Белград. „На никаква цена не може да се поставя под въпрос суверенитета и интегритета на Сърбия в Косово и Метохия. Косово никога не е било, нито може да бъде, чисто политически въпрос, за чието решаване имат монопол изключително държавните органи“, заявиха от Светият архиерейски синод на Сръбската православна църква“, пише онлайн изданието на вестник „Нова Македония“.
„За нас въпросът за Косово и Метохия, през историята и днес, преди всичко е за оцеляването на духовенството, монашеството, вярващия народ, а също така това е древно светилище, без което не бихме били това, което сме“, се казва в съобщението на Сръбската църква.
„Всеки подпис, който е за признаване на Косово, влизане в ООН, или отричане на Сърбия от него под каквато и да била форма, завинаги ще предаде историческите права на Сърбия върху тези коренни територии на нашата духовност и държава“, предупреждават още от Светия Синод на СПЦ.
Сръбската църква специално предупреждава за това, че под предлаганото „разграничаване между сърбите и албанците“ се предвижда откъсването на най-голямата и най-важна част на Косово от състава на Сърбия и неговото признаване като независимо Косово, или част от Велика Албания. Последиците от подобно решение ще бъдат трагични за оцеляването на нашия сръбския народ и неговите светилища. Ако това се случи, мнозинството от сърбите, останали без нужната защита и сигурност, биха били принудени да се изселят от тази историческа територия, на която с още по-голяма интензивност ще се формира едно чисто албанско общество, чрез заличаването на следите от сръбското съществуване, се посочва в изявлението на СПЦ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Границата между Косово и Сърбия няма да бъде очертана на етнически принцип

Хашим Тачи: Границата между Косово и Сърбия няма да бъде очертана на етнически принцип

10 Ноември 2018 | 00:52 | Агенция "Фокус"
Прищина. Очертаването на границата между Косово и Сърбия няма да бъде направено по етнически признак, заяви президентът на Косово Хашим Тачи в интервю за AFP в петък.
Това лято президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич повдигнаха въпроса за преначертаване на границата, коментираха някои наблюдатели.
"Ще работим заедно, за да дефинираме границите, както направихме с Македония и Черна гора, но няма да има граници, основаващи се на етнически линии", каза той.
"Косово ще остане мултиетнично, също и Сърбия, няма да има изселване на населението. Районът ще бъде по-сигурен благодарение на това споразумение", продължи Тачи.
Страните се стремят да постигнат споразумение за прекратяване на дипломатическия блокаж, продължил години наред, пише агенцията.
По въпроса за създаване на Косовска армия на мястото на Косовските сили за сигурност Хашим Тачи заяви:
"Аз съм президентът на суверенна държава. Въоръжените сили на Косово ще бъдат създадени. Това е решено.“
"Никой в Сърбия не може да наложи вето на това, независимо дали те го харесват или не. Всичко, което ще направим, ще бъде конституционно и законово. Това ще бъде постепенен процес, координиран с нашите партньори в НАТО и САЩ", добави той.
"Това е нова армия, мирна, мултиетническа, с над 10% представителство на малцинствата", завърши Тачи.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Epoka e Re: Според „Самоопределение“ президентът на Косово трябва да бъде арестуван след връщането от Брюксел

Epoka e Re: Според „Самоопределение“ президентът на Косово трябва да бъде арестуван след връщането от Брюксел

9 Ноември 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Прищина. Електронното издание на водещия прищински ежедневик Epoka e Re публикува статия, в която акцентира върху негативното отношение на опозиционната партия „Самоопределение“ на Албин Курти по повод срещата в Брюксел между държавните глави на Косово и Сърбия – Хашим Тачи и Александър Вучич.
В рамките на пресконференция в Прищина фракционният лидер Глауф Конжуфка на партията заяви, че би трябвало Тачи да бъде арестуван след връщането си от Брюксел, защото „той нарушава Конституцията на Косово с идеята си за корекция на границите“. Конжуфка също така критикува начина, по който бе обявена срещата между двамата президенти. „Само 24 часа по-рано. Това е нова практика и не е случайна, защото сега те прилагат стратегията за обявяване на срещите само няколко часа преди началото им. Първата причина е, че те искат да избегнат провеждането на заседания в парламента, а втората причина е да се предотврати реакцията на хората", изрази увереност Конжуфка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Според Александър Вучич има един „пъклен“ план: „Европейците се опитват да ни изтласкат от пазара на електроенергия в Северно Косово“

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Според Александър Вучич има един „пъклен“ план: „Европейците се опитват да ни изтласкат от пазара на електроенергия в Северно Косово“

9 Ноември 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Коментирайки резултатите от проведената в четвъртък в среща в Брюксел с президента на Косово Хашим Тачи, държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич подчерта, че целта на Европейския съюз е да изтласка Сърбия от Северно Косово - при това незаконно, отбелязва електронното издание на водещия белградски ежедневник „Вечернье Новости“.
„Тежки дни очакват нашата нация. Преди няколко дни с решение на властите в Прищина незаконно бяха увеличени с 10% митата за внос на стоки от Централна Сърбия по споразумението за ЦЕФТА. Никой не е особено развълнуван от това в Европа. Там говорят за създаването на косовска армия, която е в разрез с Брюкселското споразумение. Те се опитват да изгонят Сърбия от Северно Косово и това е незаконно. Не искат да чуят решението ни", коментира Вучич.
Същевременно той предположи за наличието на друг „пъклен план“: да се прекрати правото на Сърбия да транспортира електроенергия в северните части на Косово.
„Те искат да ни изгонят незаконно, без да искат да чуят нашите възгледи. В момента Германия, Франция, Италия, Швейцария, Нидерландия, Белгия, Люксембург и Хърватия са срещу нас, гласуват против нас, когато имат шанс. С нас са Испания, Словакия и Босна и Херцеговина. Директорът на СУОС има пълната ни подкрепа и ние няма да уважаваме и не прилагаме тяхното решение. Искат да предизвикат енергиен хаос, но няма да се откажем от нашия народ и държава“, увери сръбският президент. Той подчерта, че е представил позицията си пред Тачи и Върховния представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини.
По отношение на плановете за създаване на косовска армия Вучич още веднъж сподели загрижеността на официален Белград от подобно развитие на ситуацията и сподели притесненията си, че тя ще бъде насочена към северната част на Косово. „Притеснявам се, но това няма да се случи!“, категоричен бе държавният глава на Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич след преговорите с президента на Косово: Не искам да разговарям с Тачи, но по-добре да говорим сто години, отколкото да воюваме и един ден

Александър Вучич след преговорите с президента на Косово: Не искам да разговарям с Тачи, но по-добре да говорим сто години, отколкото да воюваме и един ден

8 Ноември 2018 | 19:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В рамките на диалога за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина в Брюксел се проведе поредна среща между президентите на двете страни – Александър Вучич и Хашим Тачи, организирана с посредничеството на Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
След преговорите държавният глава на западната ни съседка подчерта, че положението на Сърбия е сложно. „Не ми е комфортно и не искам да разговарям с Тачи, но по-добре да говорим сто години, отколкото да воюваме и един ден. Това е моята работа. Мирът е важен. С нищо друго не може да бъде сравнен“, заяви Вучич след срещата в Брюксел.
Могерини на свой ред подчерта, че очаква от Вучич и Тачи да потвърдят готовността на страните им да увеличат усилията за постигането на правно обвързващ договор за нормализирането на отношенията между двете страни.Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сърбия и Косово: Преговори за нормализация на двустранните отношенията на фона на внезапна търговска война (ОБЗОР)

Сърбия и Косово: Преговори за нормализация на двустранните отношенията на фона на внезапна търговска война (ОБЗОР)

8 Ноември 2018 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. В Брюксел стартира нов кръг от преговорите под егидата на Европейския съюз за нормализиране на двустранните отношения между Сърбия и Косово. „Надявам се, че този (преговорен) процес ще бъде завършен със споразумение, което със сигурност означава взаимно признаване и възможност за членство на Косово в ООН, откриване на пътя за признаване на страната от петте оставащи членки на ЕС и разкриването на сигурна европейска перспектива и за двете страни", подчерта държавният глава на най-младата държава на Балканите Хашим Тачи преди началото на преговорите в Брюксел.
Косовският президент призна, че очаква срещата, организирана в Брюксел с посредничеството на ЕС, да бъде „трудна, тъй като моят колега от Сърбия е труден събеседник, сложен и в същото време – натоварващ. Мога да кажа, че предпочитам седна на масата с Дявола и да водя диалог с него, отколкото с Александър Вучич, защото той, с целия си потенциал, целия държавен арсенал на Сърбия, работи на разпадането на Косово като държава", обобщи Тачи.

Атмосферата на масата за преговори в Брюксел едва ли ще бъде позитивна. Причината този път е решението на правителството на Косово да увеличи данъка върху вноса на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина с 10 на сто. Прищина аргументира мярката с необходимостта от защита на вътрешния пазар на страната, но същевременно косовски политици заявиха, че тя е „най-добрият отговор на деструктивното поведение на Сърбия". По-рано обаче местните медии предадоха, че в Косово преобладават произведените в Сърбия продукти и че до края на годината вносът от съседната страна ще достигне 400 млн. евро.
Таксите ще се прилагат за вноса на мляко и млечни продукти, вода, бисквити, строителни материали и сокове с произход от Сърбия и Босна и Херцеговина, но няма да се отнасят за продуктите на международните марки, които се произвеждат в двете страни.

Часове преди началото на срещата Тачи-Вучич в Брюксел, вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай потвърди, че 10-процентните мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина ще останат в сила. В два последователни поста в социалната мрежа „Туитър“, Ходжай написа, че Сърбия води „мръсна“ и „корумпирана“ кампания срещу косовската държавност, а външната политика на Босна и Херцеговина е продължение на тази на официален Белград. „Косовското правителство е поело ангажимент за сътрудничество, но няма да оттегли икономическите мерки, докато този подход не бъде променен", написа Ходжай.

Решението на Прищина предизвика критики от официален Белград, който изиска от международната общност незабавна реакция. Такава последва: ЕС призова Прищина да изясни незабавно причините за новите мерки, като заяви, че това е явно нарушение на ЦЕФТА (Централноевропейско споразумение за свободна търговия).
Сръбският външен министър Ивица Дачич на свой ред подчерта, че решението на властите в Прищина е натиск върху ЕС да предостави либерализиране на визовия режим за гражданите на Косово. Първият дипломат на Белград заяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич ще обсъди решението на органите на Прищина с официални представители на ЕС по време на срещата на върха на Европейската народна партия (ЕНП), която се провежда в Хелзинки.

В твърденията му може и да има известни основания. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай изрази мнение, че „би било добре“ президентът на най-младата държава на Балканите Хашим Тачи да обмисли дали трябва да бъдат продължавани преговорите със Сърбия, докато дневният им ред зависят единствено от настроенията на други страни. „Това, което ми прави впечатление, е, че диалогът е много важен за Европейския съюз. Би било много лошо една страна, в случая Косово и Тачи, да стигне до диалог, но гражданите й да не получат либерализация на визовия режим. Той трябва да реши сам какво да прави. Трябва ли да отиде на тези преговори? Дали трябва да приема дневният ред да страната да зависи от настроението на други?“, бяха въпросите, които Харадинай отправи пред журналисти.

Въпреки новото изостряне в отношенията между Белград и Прищина, преговори в Брюксел ще има, потвърдиха и двете страни. Положителните изявление от столиците дойдоха, след като Върховният представител на Европейския съюз по въпросите за външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини призова президентите на Сърбия и Косово седнат на масата за преговори. „Очаква се двамата лидери да повторят готовността си за засилване на работата за постигане правно обвързващ договор за цялостна нормализиране на отношенията, който е ключов за европейския път на двете страни", съобщиха от пресслужбата на Могерини.
Срещата в Брюксел ще се проведе няколко дни преди пристигането на двамата лидери в Париж, където ще присъстват на церемония по случай 100-годишнината от края на Първата световна война, по покана на френския президент Еманюел Макрон. Очаква се във френската столица Тачи и Вучич да отделят време за разговор.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Косовският премиер посъветва Хашим Тачи да помисли дали да продължава диалога със Сърбия

A1 On (Македония): Косовският премиер посъветва Хашим Тачи да помисли дали да продължава диалога със Сърбия

8 Ноември 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай изрази мнение, че „би било добре“ президентът на най-младата държава на Балканите Хашим Тачи да обмисли дали трябва да бъдат продължавани преговорите със Сърбия, докато дневният им ред зависят единствено от настроенията на други страни, предава скопската електронна медия A1 On.
Харадинай заяви пред журналисти, че няма информация за това какво ще се обсъжда в Брюксел на среща между Тачи и сръбския му колега Александър Вучич. „Това, което ми прави впечатление, е, че диалогът е много важен за Европейския съюз. Би било много лошо една страна, в случая Косово и Тачи, да стигне до диалог, но гражданите да не получат либерализация на визовия режим. Той трябва да реши сам какво да прави. Трябва ли да отиде на тези преговори? Дали трябва да приема дневния ред да страната да зависи от настроението на други?“, бяха въпросите, които Харадинай зададе.
Той допълни, че са въведени допълнителни 10-процентни мита върху вноса на сръбски продукти в Косово в отговор на отношението на Белград към държавността на Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bota Sot (Косово): Таксите за внос от Сърбия и Босна и Херцеговина остават в сила, потвърди косовският вицепремиер

Bota Sot (Косово): Таксите за внос от Сърбия и Босна и Херцеговина остават в сила, потвърди косовският вицепремиер

8 Ноември 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай потвърди, че 10-процентните мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина ще останат в сила, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Bota Sot.
В два последователни поста в социалната мрежа „Туитър“, Ходжай написа, че Сърбия води „мръсна“ и „корумпирана“ кампания срещу косовската държавност, а външната политика на Босна и Херцеговина е продължение на тази на официален Белград. „Косовското правителство е поело ангажимент за сътрудничество, но няма да оттегли икономическите мерки, докато този подход не бъде променен", написа Ходжай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Хашим Тачи предпочита да води „диалог с Дявола, отколкото с Вучич“

Danas (Сърбия): Хашим Тачи предпочита да води „диалог с Дявола, отколкото с Вучич“

8 Ноември 2018 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи потвърди пред прищински медии, че срещата в Брюксел със сръбския му колега Александър Вучич ще се състои, но подчерта, че би предпочел да води преговори с Дявола, отколкото с него, отбелязва електронното издание на белградския ежедневник Danas.
„Надявам се, че този (преговорен) процес ще бъде завършен със споразумение, което със сигурност означава взаимно признаване и възможност за членство на Косово в ООН, откриване на пътя за признаване на страната от петте оставащи членки на ЕС и разкриването на сигурна европейска перспектива и за двете страни", подчерта Тачи.
Косовският президент призна, че очаква срещата, организирана в Брюксел с посредничеството на Европейския съюз, да бъде „трудна, тъй като моят колега от Сърбия е труден събеседник, сложен и в същото време – натоварващ. Мога да кажа, че предпочитам седна на масата с Дявола и да водя диалог с него, отколкото с Александър Вучич, защото той, с целия си потенциал, целия държавен арсенал на Сърбия, работи на разпадането на Косово като държава", обобщи Тачи.
Срещата в Брюксел ще се проведе няколко дни преди пристигането на двамата лидери в Париж, където ще присъстват на церемония по случай 100-годишнината от края на Първата световна война, по покана на френския президент Еманюел Макрон. Очаква се във френската столица Тачи и Вучич да отделят време за разговор.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92: Харадинай отхвърля позицията на Австрия

B92: Харадинай отхвърля позицията на Австрия

8 Ноември 2018 | 00:44 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай отхвърля позицията на Австрия по споразумението между Белград и Прищина, информира белградската медия B92.
Австрия е готова да приеме всяка договореност между Косово и Сърбия, включително и „корекция на границата“. Това е предложил в Прищина австрийският канцлер Себастиан Курц.
Базираният в Прищина всекидневник Zeri в сряда пише, че според Харадинай „идеята за промяна на границата е мъртва“ и че „ подобни сценарии имат като свои последици трагедии на Балканите“.
След изявлението на австрийския канцлер пред журналистите друг местен вестник, Gazeta Express, прави заключение, че Виена "вече е започнала да лобира в полза на корекция на границата, като се опитва да наложи тази идея и на други европейски държави“, пише на сайта си електронната медия B92.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.