НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Студенти в града от българските диаспори в чужбина искат улеснени процедури за легализация на документите си

Варна: Студенти в града от българските диаспори в чужбина искат улеснени процедури за легализация на документите си

12 Ноември 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Варна. Студенти от българските диаспори в чужбина, дошли да учат във Варна, настояват за улеснени процедури за легализация на документи и удостоверяване на произход. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Александър Войдович от Молдова, който изучава машиностроителна техника и технологии в Техническия университет във Варна.
Той и още над 150 студенти от Украйна, Сърбия, Македония, Казахстан и Албания, които следват висшето си образование по Постановлението на Министерски съвет с номер 103 се срещнаха в Икономическия университет с вицепрезидента Илияна Йотова. Пред нея те поставиха проблемите, с които се сблъскват у нас. Според Александър от Молдова в България може би трябва да има специален отдел, в който студентите да могат да подават всички свои документи. По време на срещата Регина от Украйна повдигна въпроса за връщане на документите за постоянното пребиваване в страната ни.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Българските университети не се рекламират достатъчно пред студентите в нашите диаспори в чужбина

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Българските университети не се рекламират достатъчно пред студентите в нашите диаспори в чужбина

12 Ноември 2018 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Варна. Българските университети не се рекламират достатъчно сред бъдещите студенти от диаспорите ни в чужбина. Това заяви преди среща с обучаващи се по Постановлението на Министерски съвет № 103 в Икономическия университет във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Тя коментира, че у нас студентите от българските диаспори в чужбина са общо 2000, но съществен проблем е недостатъчната информираност за възможностите, които предлагат учебните заведения. Според вицепрезидента страната ни трябва да положи усилия за популяризирането на различните програми за допълнително обучение и магистратури, във висшите училища пред младежи от Украйна, Молдова, Сърбия, Албания, Казахстан и Македония. Илияна Йотова добави, че срещата във Варна е първата от встъпването й в длъжност като вицепризидент със студенти, които учат по 103-то постановление на Министерски съвет.
„Неслучайно избрах Варна, защото от тук дойде и първата покана. Искам до науча първо как разбраха тези млади хора за тези университети, какво ги накара да учат в България, как виждат перспективата си след завършването, имат ли предложения за работа, свързват ли бъдещето си с оставане в страната“, допълни тя и припомни, че през лятото е провела друга среща с български студенти, на която те са дали оценка за протичането на Българското европредседателство. „За мое най-голямо удовлетворение видях срещу себе си едни млади хора с много критично, но и с много позитивно мислене. Ще направим и среща със студенти от българските диаспори, които учат и в западните университети. Най-накрая всичко, което чуем, ще обобщим и ще предадем на съответните институции от изпълнителната власт“, добави Илияна Йотова. Тя допълни, че тази година квотите за обучаващи се по Постановлението на Министерски съвет с номер 103 са се увеличили поради завишения интерес от страна на българските диаспори. „Само преди месец аз обиколих доста от българските села с компактно население в Болград и Одеса, но разгласата там не е достатъчна“, коментира още вицепрезидентът.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще се срещне във Варна с чуждестранни студенти от български произход

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще се срещне във Варна с чуждестранни студенти от български произход

12 Ноември 2018 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Варна. От 11.30 часа в аудитория 128 на Икономически университет - Варна вицепрезидентът Илияна Йотова организира Студентска лаборатория „Перспективи за развитие с българска диплома“. Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава. Събитието е първото от поредица срещи, които вицепрезидентът планира със студенти от български произход, които учат във висши учебни заведения в страната по ПМС №103 и ПМС №228.
Изборът да учат в България, възможностите за реализация, трудностите, които срещат – това ще бъдат сред основните теми на разговора в понеделник със студенти от Икономически университет - Варна, Технически университет - Варна, Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.