НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Студенти в града от българските диаспори в чужбина искат улеснени процедури за легализация на документите си

Варна: Студенти в града от българските диаспори в чужбина искат улеснени процедури за легализация на документите си

12 Ноември 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Варна. Студенти от българските диаспори в чужбина, дошли да учат във Варна, настояват за улеснени процедури за легализация на документи и удостоверяване на произход. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Александър Войдович от Молдова, който изучава машиностроителна техника и технологии в Техническия университет във Варна.
Той и още над 150 студенти от Украйна, Сърбия, Македония, Казахстан и Албания, които следват висшето си образование по Постановлението на Министерски съвет с номер 103 се срещнаха в Икономическия университет с вицепрезидента Илияна Йотова. Пред нея те поставиха проблемите, с които се сблъскват у нас. Според Александър от Молдова в България може би трябва да има специален отдел, в който студентите да могат да подават всички свои документи. По време на срещата Регина от Украйна повдигна въпроса за връщане на документите за постоянното пребиваване в страната ни.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Българските университети не се рекламират достатъчно пред студентите в нашите диаспори в чужбина

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Българските университети не се рекламират достатъчно пред студентите в нашите диаспори в чужбина

12 Ноември 2018 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Варна. Българските университети не се рекламират достатъчно сред бъдещите студенти от диаспорите ни в чужбина. Това заяви преди среща с обучаващи се по Постановлението на Министерски съвет № 103 в Икономическия университет във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Тя коментира, че у нас студентите от българските диаспори в чужбина са общо 2000, но съществен проблем е недостатъчната информираност за възможностите, които предлагат учебните заведения. Според вицепрезидента страната ни трябва да положи усилия за популяризирането на различните програми за допълнително обучение и магистратури, във висшите училища пред младежи от Украйна, Молдова, Сърбия, Албания, Казахстан и Македония. Илияна Йотова добави, че срещата във Варна е първата от встъпването й в длъжност като вицепризидент със студенти, които учат по 103-то постановление на Министерски съвет.
„Неслучайно избрах Варна, защото от тук дойде и първата покана. Искам до науча първо как разбраха тези млади хора за тези университети, какво ги накара да учат в България, как виждат перспективата си след завършването, имат ли предложения за работа, свързват ли бъдещето си с оставане в страната“, допълни тя и припомни, че през лятото е провела друга среща с български студенти, на която те са дали оценка за протичането на Българското европредседателство. „За мое най-голямо удовлетворение видях срещу себе си едни млади хора с много критично, но и с много позитивно мислене. Ще направим и среща със студенти от българските диаспори, които учат и в западните университети. Най-накрая всичко, което чуем, ще обобщим и ще предадем на съответните институции от изпълнителната власт“, добави Илияна Йотова. Тя допълни, че тази година квотите за обучаващи се по Постановлението на Министерски съвет с номер 103 са се увеличили поради завишения интерес от страна на българските диаспори. „Само преди месец аз обиколих доста от българските села с компактно население в Болград и Одеса, но разгласата там не е достатъчна“, коментира още вицепрезидентът.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще се срещне във Варна с чуждестранни студенти от български произход

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще се срещне във Варна с чуждестранни студенти от български произход

12 Ноември 2018 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Варна. От 11.30 часа в аудитория 128 на Икономически университет - Варна вицепрезидентът Илияна Йотова организира Студентска лаборатория „Перспективи за развитие с българска диплома“. Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава. Събитието е първото от поредица срещи, които вицепрезидентът планира със студенти от български произход, които учат във висши учебни заведения в страната по ПМС №103 и ПМС №228.
Изборът да учат в България, възможностите за реализация, трудностите, които срещат – това ще бъдат сред основните теми на разговора в понеделник със студенти от Икономически университет - Варна, Технически университет - Варна, Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.