НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Алсат – М“ (Македония): Утвърдиха третото проектопредложение за промяна на македонската Конституция

„Алсат – М“ (Македония): Утвърдиха третото проектопредложение за промяна на македонската Конституция

11 Ноември 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонската парламентарна комисия по конституционни въпроси утвърди текста на третото проектопредложение за изменение на Конституцията на страната, с което държавата се задължава да зачита суверенитета, териториалния интегритет и политическата независимост на съседните страни, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
Депутати от мнозинството, иронизирайки критиките на опозицията, заявиха, че тази поправка ще спре Македония да обяви война на Гърция, отбелязва медията.
Дебатът беше фокусиран и върху резултата от референдума, който според мнозинството е бил ясен знак, че гражданите са за членство в НАТО и ЕС. Докато за опозицията изходът от допитването е отхвърляне на Преспанския договор, отбелязва още „Алсат – М“. Четвъртата поправка, чийто текст ще се дискутира на следващото заседание на Комисията, се отнася до грижата на държавата за диаспората и защитата на културното и историческото наследство на македонския народ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ohrid News Македония): Движението  „Македония блокира“ организира протести пред домовете на охридските депутати, подкрепили конституционните промени

Ohrid News Македония): Движението „Македония блокира“ организира протести пред домовете на охридските депутати, подкрепили конституционните промени

11 Ноември 2018 | 03:59 | Агенция "Фокус"
Охрид. Движението "Македония блокира" протестира в Охрид тази вечер срещу конституционните промени, насочени към промяна на името. На протеста беше прочетено протестно писмо, което по-късно бе изпратено до депутатите Сашо Василевски и Любен Арнаудов. В писмото ги призовават да размислят и да не подкрепят промените в Конституцията с цел институционализиране на Договора от Преспа, защото това е в ущърб на Република Македония, съобщава охридското електронно издание Ohrid News.
Участниците в протеста, който се предвождаше от Филип Петровски от ВМРО-ДПМНЕ и Янко Бачев от „Единствена Македония“, първо посетиха дома на депутата Сашо Василевски, който е охраняван със силно полицейско присъствие. Полицията позволи на лидерите на движението да подадат протестно писмо до депутата Василевски. Те останаха почти петнайсет минути пред дома на депутата, когото нападаха, обиждаха и обвиниха в престъпление.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Сашо Василевски (Македония): Натиснах зеленото копче с чиста съвест

Сашо Василевски (Македония): Натиснах зеленото копче с чиста съвест

11 Ноември 2018 | 00:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Натиснах зеленото копче без да ми е оказван натиск и с чиста съвест“, заяви депутатът от групата на осемте опозиционни представители, които подкрепиха конституционните промени в македонския парламент, цитиран от македонското електронно издание “Фокус“.
Протестиращи тази вечер пред дома на депутата Любен Арнаудов посетиха и дома на депутата Сашо Василевски, също обвиняем по делото "27 април". Те изпратиха писма до депутатите, в които настояват те да не гласуват за конституционни промени.
Василевски коментира, че писмото е доставено късно.
„Натиснах зеления бутон без натиск и с чиста съвест, която няма да ме измъчва. Това е защото фалшивият патриотизъм, който от 30 години ни мъчи трябва го загърбим. Македония има един път и това е ЕС и НАТО. Ще се боря като депутат, за да укрепим стратегическото партньорство със Съединените щати. Мога да го гарантирам, защото това е единствената ни перспектива. Фалшивият патриотизъм ще присъства още известно време и ще изчезне ", каза Василевски.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“  (Македония): Комисията прие  поправката на македонската конституция, гарантираща суверенитета на съседните страни

„Телма“ (Македония): Комисията прие поправката на македонската конституция, гарантираща суверенитета на съседните страни

10 Ноември 2018 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Комисията по конституционните въпроси на парламента в Скопие прие с 10 гласа „За“ и два „Против“ поправката на македонската конституция , гарантираща суверенитета на съседните страни, съобщава македонският телевизионен канал “Телма“.
Опозицията заяви, че изменението е ненужно, като се има предвид, че Конституцията вече гарантира суверенитета и че Македония никога не е имала териториални претенции. Депутатите от управляващата СДСМ отговориха, че поведението и риториката на ВМРО-ДПМНЕ през последните години са създали необходимост Гърция да иска да се спре политическата реторика на териториалните претенции.
Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ днес потвърдиха мнението, че конституционните промени и целият процес, който се провежда в парламента, са незаконни.
"Ние 120-те народни представители нямаме мандат да направим това. Това, което правим тук, е извън закона, извън Конституцията ", каза Зоран Илиовски, депутат от ВМРО-ДПМНЕ.
На няколко пъти външният министър беше попитан дали и кога ще има конституционни промени в Гърция, за да се гарантира териториалната цялост на Македония.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): В събота Комисията по конституционните въпроси в Македония ще обсъжда проектопредложението за зачитане на суверенитета на съседните страни

„Макфакс“ (Македония): В събота Комисията по конституционните въпроси в Македония ще обсъжда проектопредложението за зачитане на суверенитета на съседните страни

10 Ноември 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Третото проектопредложение за промяна на македоснката конституция ще бъде разгледано на заседание на парламентарната Комисия за конституционните въпроси в събота, съобщава македонската агенция „Макфакс“.
С третата поправка се отваря член 3 от Основния закон, който гарантира, че територията на Македония е неделима и неотчуждаема и че границите могат да се променят само със закон. В този член ще се добави, че Скопие ще зачита териториалния интегритет, суверенитета и политическата независимост на съседните държави, като гаранция, че Македония няма претенции към тях.
С разглеждането на проектопредложенията за поправка на Конституцията в парламентарната комисия започна втората фаза от процеса. За да преминат те в следващия етап е нужно мнозинство от 61 гласа. Следващата стъпка е заседание на парламента, на което да се гласува тези предложения да станат част от Конституцията, за което ще трябва квалифицирано мнозинство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат М“ (Македония): Одобрено е изменението на преамбюла на македонската конституция от комисията в Събранието

„Алсат М“ (Македония): Одобрено е изменението на преамбюла на македонската конституция от комисията в Събранието

9 Ноември 2018 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Одобрено е изменението на преамбюла на македонската конституция от Комисията по конституционни въпроси в Събранието на Република Македония, съобщава скопският телевизионен канал “Алсат М“.
С девет гласа "за" и седем" против "Парламентарната комисия по конституционни въпроси одобри проекта за изменение на преамбюла на Конституцията. С него решенията на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония (АСНОМ), проведено в манастира Прохор Пчински, което слага началото на македонската държава, трябва да бъдат заменени с призива на АСНОМ, за да се избегне частта, призоваваща за обединението на македонците от части на Македония в Гърция и България. Охридското рамково споразумение се добавя като фраза. Комисията ще прегледа и другите две изменения този уикенд. Пленарната сесия за тази фаза на конституционните промени е насрочена за 1 декември.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Зоран Заев обяви „вероятна“ смяна на министри

„Курир“ (Македония): Зоран Заев обяви „вероятна“ смяна на министри

8 Ноември 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев обяви „вероятна“ смяна на министри от кабинета в Скопие, съобщава електронното издание на местния „Куриер“.
На въпрос дали до края на годината може да се очаква реконструкция на правителството, Заев отговори, че при хода на – съгласно думите му – сериозни парламентарни процеси, не се обсъждат подобни стъпки, но не изключи промяна в ръководните постове на министерствата.
„Ако един министър не идва в правителството, логично е правителството да седне, да помисли, да го смени. Това е редът на нещата. Ние със сигурност разговаряме с коалиционните партньори, които споделят отговорността“, загатна Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Комисията по конституционните въпроси одобри първото проектопредложение за изменения на Основния закон

„Канал 5“ (Македония): Комисията по конституционните въпроси одобри първото проектопредложение за изменения на Основния закон

8 Ноември 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Комисията по конституционни въпроси на парламента в Скопие прие първото проектопредложение за изменения на Основния закон на Македония с 10 гласа „за“ и пет „против“, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Предложението – първото от общо четирите, издигнати от правителството на премиера Зоран Заев, предвижда включването на географското определение „северна“ към конституционното име на страната. Изключение ще бъде чл. 36, който съдържа исторически аспект на името.
На втория ден от дебатите опозицията отново обвини, че целият процес за промяна на името и Конституцията протича без прозрачност, без консенсус и без зачитане на волята на гражданите, изразена на референдума от 30 септември. Заместник-министърът на външните работи Андрей Жерновски отхвърли обвиненията, като припомни, че са са проведени шест заседания, на които са обяснени всички стъпки в процеса за внасяне на промени в Конституцията на Македония. „През цялото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ (Християн Мицковски) повтаряше, че този договор (за името) е подписан от правителството и е негова отговорност. Когато има процес, в който постоянно се консултират опозицията и президентът на страната, без да изясняват позициите си и като напускат срещите, може да се заключи, че това е бягство от отговорност“, заяви Жерновски.
Комисията по конституционни въпроси продължава с обсъжданията на второто проектопредложение за промени в Основния закон, с който в преамбюла на Конституцията решенията на Антифашистко събрание за народно освобождение на Македония (АСНОМ) се заменят с призива от АСНОМ и се добавя Охридското рамково споразумение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Промените в Конституцията на Македония ще влязат в сила, когато Гърция ратифицира договора за името

„Фактор“ (Македония): Промените в Конституцията на Македония ще влязат в сила, когато Гърция ратифицира договора за името

8 Ноември 2018 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Промените в Конституцията на Македония, свързани с договора за името, ще влязат в сила, когато гръцкият парламент ратифицира споразумението и приеме протокола за членството на страната в НАТО. Това заяви министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев при откриването на заседанието на Комисията по конституционни въпроси, съобщава македонското електронно издание „Фактор“.
Заев отново подчерта, при добавянето на географското определение „северна“ към конституционното име на страната е „цената“ за членството на Македония в НАТО и Европейския съюз.
Сесията на Комисията, на която обсъждат четирите предложения за конституционни изменения, издигнати от правителството в Скопие, може да продължи не повече от 12 работни дни.
Председателят на Събранието Талат Джафери насрочи пленарна сесия за 1 декември, на която депутатите ще гласуват за измененията, които Комисията преди това би трябвало да е одобрила.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“ (Македония): Започва втората фаза на процедурата за конституционни промени

„24 Инфо“ (Македония): Започва втората фаза на процедурата за конституционни промени

7 Ноември 2018 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Започва втората фаза на процедурата за промени в Конституцията на Македония, предава скопската електронна медия „24 Инфо“. Парламентарната комисия по конституционни въпроси стартира обсъждането на четирите проектоизменения на Конституцията, съгласно Договора от Преспа. Дебатите ще продължат 12 дни. Председателят на парламента Талат Джафери, който е и председател на комисията, насрочени следващото пленарно заседание за 1 декември.
По-рано премиерът Зоран Заев подчерта на пресконференция, че четирите изменения не съдържат спорни елементи, в съответствие са с международните стандарти и заслужават подкрепа от всички депутати в името на интеграцията на Македония в Европейския съюз и НАТО. Съгласно думите му, в тях са заложени и предложенията на независимата парламентарна група на ВМРО-ДПМНЕ в македонския парламент. Депутатите в Събранието, като поясни Заев, имат възможност чрез дебат фа подобрят текста на предложените проектоизменения.
Първата поправка се отнася до замяната на Република Македония с Република Северна Македония навсякъде в Конституцията с изключение на чл. 36, където има исторически аспект.
Втората се отнася до преамбюла на Конституцията, където, както заяви Заев, към решенията на Антифашистко събрание за народно освобождение на Македония (АСНОМ) се допълва, че Охридското рамково споразумение трябва да бъде градивен елемент на държавата.
В третото изменение се добавя само един параграф, а именно, че Македония зачита суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните страни, което дава по-големи гаранции за трайността и неприкосновеността на границите с Гърция, въпреки че текстът се отнася за всички съседи.
В четвъртото изменение, в допълнение към потвърждаването на македонската идентичност, се подчертава, че Македония защитава правата и интересите на своите граждани, живеещи или пребиваващи в чужбина, и насърчавайки връзките им с родината.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Правителството предвижда деполитизация на администрацията

„Телма“ (Македония): Правителството предвижда деполитизация на администрацията

6 Ноември 2018 | 23:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството предвижда деполитизация на администрацията, съобщава македонският телевизионен канал “Телма“.
Законът за административните служители, както и за служителите в публичния сектор ще бъде преразгледан, за да се разграничи държавната и публичната администрация. Министърът на администрацията Дамян Манчевски информира, че до края на следващата година ще бъде известно дали ще има условия за евентуално наемане на държавни служители в частния сектор и при какви условия. Представяйки реформите в неговия сектор, той каза, че има проблеми с прилагането на Закона за общата и административната процедура, тъй като е неприложим и се работи по неговите изменения.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македоня): Правителството изложи програма за реформи наречена “План 18“

Радио „Свободна Европа“ (Македоня): Правителството изложи програма за реформи наречена “План 18“

6 Ноември 2018 | 22:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството изложи програма за реформи наречена “План 18“, съобщава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
Съдебната система, разузнавателните служби, публичната администрация и борбата срещу организираната престъпност и корупцията са областите, които са във фокуса на реформите, съдържащи се в правителствения „План 18“ за приближаване до целите по пътя към ЕС. Правителството очаква опозиционните предложения за реформите.
На среща с журналисти премиерът Зоран Заев, вицепремиерът по евроинтеграцията Буяр Османи, министърът на вътрешните работи Оливър Спасовски, министъра на правосъдието Рената Десковска и министърът на администрацията Дамян Манчевски говореха за реформите от „План 18“, който бе приет на заседание на правителството миналата седмица.
Премиерът заяви, че крайната цел на реформите е да се подобри живота на гражданите. Той каза, че ЕС бдително наблюдава как се осъществяват реформите, но че те са предимно за гражданите.
"Всички мерки в посочените области трябва да формулират нови ценности в нашата система, паралелно с политическите процеси, с които се провеждат и които се отнасят до прилагането на Договора от Преспа и предстоящите конституционни промени. В крайна сметка това цели по-добър живот тук, в Македония", казва Заев.
Вицепремиерът Османи заяви, че в плана са включени препоръки на международни организации, експерти, но въпреки усилията на правителството, опозицията все още не се е включила в проекта със свои забележки. Той каза, че лично се е срещнал с опозицията от ВМРО-ДПМНЕ за този план, но досега не са получени конкретни писмени предложения от опозицията.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Опрощението е морален акт, но правната система трябва да се зачита

Зоран Заев: Опрощението е морален акт, но правната система трябва да се зачита

6 Ноември 2018 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опрощението е морален акт, но правната система трябва да се зачита, заяви премиерът на Македония Зоран Заев на брифинг в сградата на Правителството, цитиран от скопското електронно издание “Независен“.
Същността на формирането на Координационния орган за помирение е да помогне за предотвратяването на политически кризи, за облекчаване на намирането на качествени решения за реформите в тяхното изпълнение, но и да даде помощ в частта на помирението заради евентуална политическа намеса в правните процеси, отбеляза тази вечер премиера Зоран Заев.
„Македония има сериозен успех в междуетническото обединение, нас ни обединиха реформите, надеждата за интеграцията в ЕС и НАТО, но през годините назад политическата разделение отиде твърде далеч. Това сериозно засяга основната клетка на обществото, това е семейството. Аз съм свидетел, а може би и вие, на разделени братя и сестри, политически разделени, има дори случаи на мъже и жени, разделени на тази основа. Това е демократично, но не е здравословно за обществото, особено когато виждам колко личен е дебатът и колко омраза внася той. Нашето задължение е да успокоим обществото", каза Заев.
Той посочи, че ще бъде търсена помощта на правните институции, за да се намерят правни механизми за това, какво означава помирение, какво означава опрощение.
„Понякога това означава извинение. На първата среща с новата депутатка група, депутатът Кръстьо Муковски направи извинение от негова страна и аз от моя, както и извинение от Талат Джафери и това за мен е най-голямото опрощаване. Това обаче зависи от мен, но правната система трябва да е над всичко", каза премиерът.
На въпрос дали смята, че е приемливо той да говори за реформа на съдебната система, когато в неговото правителство е вицепремиерът Буяр Османи, срещу когото тече разследване, Заев отговори, че това е още едно доказателство за прозрачността на правителството и за това, че законът се прилага за всички в държавата.
- Бях министър-председател преди съдебния процес и изчаках неговия край. Започнах като ръководител на опозицията и завърших като премиер. Никой не е имунизиран и в бъдеще всички тези закони ще бъдат насочени към мен първо. Винаги съм уважавал презумпцията за невинност, независимо дали става дума за мен, за мои сътрудници, за политически противник. Само чрез прозрачни процедури можем да стигнем до истината и до цялостното заключение, че има правен ред. Ако беше по друго време, това щеше да се случи тайно, добави Заев.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“: В Парламента се създава комисия за помирение

„Нова Македония“: В Парламента се създава комисия за помирение

6 Ноември 2018 | 00:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на Парламента в Скопие Талат Джафери свиква във вторник среща, на която ще се обсъди въпросът за създаване на комисия за „помирение и интеграция“, съобщава вестник „Нова Македония“.
На нея са поканени заместник председателите на Народното събрание, председателите на партийните парламентарни групи, както и представители на депутати от политически партии, които нямат парламентарни групи.
Срещата се организира по инициатива на групата на независимите депутати, които се отделиха от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, и водената от нея коалиция „За по-добра Македония“.
В дневния ред на срещата има само една точка – създаване на „междупартийно парламентарно тяло за помиряване и интеграция“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Мигрантски керван. Мексико 14 ноември 2018 година..
Мигрантски керван. Мексико 14 ноември 2018 година..

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.