НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Die Kronen Zeitung: Съдът в Залцбург отхвърли обвинителния акт срещу заподозрения в шпионаж в полза на Русия австрийски офицер

Die Kronen Zeitung: Съдът в Залцбург отхвърли обвинителния акт срещу заподозрения в шпионаж в полза на Русия австрийски офицер

14 Ноември 2018 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Районият съд в Залцбург отхвърли обвинителния акт срещу 70-годишния бивш полковник от Бундесхера, заподозрян в шпионаж в полза на Русия, съобщава австрийският национален ежедневник Die Kronen Zeitung.Така след два дни в ареста пенсионираният офицер от федералната армия, за когото се твърди, че е предавал секретна информация на Русия от 1992 г. насам, се завръща вкъщи.
Според адвоката на офицера Михаел Хофер неговият клиент никога не е разкривал държавни тайни - престъпление, в което го обвини Прокуратурата в Залцбург. Хофер твърди, че бившият полковник от Бундесхера никога не е имал достъп до такъв тип секретна информация. "Клиентът ми ме увери, че не е разкрил никакви държавни тайни. Той е много доволен от решението на съда", подчерта Хофер в интервю за изданието, като същевременно допълни, че клиентът му "не се възприема като шпионин".
Въпреки че все още има подозрения към офицера, съдията в Районния съд в Залцбург отхвърли молбата за задържането му под стража. Магистратът не вижда опасност от бягството или укриването на заподозрения: той е добре интегриран в обществото и има безупречно досие. След пенсионирането му бившият полковник така или иначе вече няма достъп до никаква военна информация. Единствената мярка, която бе наложена спрямо него, е забрана за контакт с представители на тайни служби. В допълнение той е задължен да се явява всеки ден в полицията. В случай че наруши мерките, бившият офицер от австрийската армия ще бъде изправен пред арест.
Разследването срещу 70-годишния пенсиониран полковник от австрийската армия бе за предполагаемо събиране и предаване на военна информация на Москва в продължение на две десетилетия. За свършената работа той е получил възнаграждение в размер на 300 хил. евро. Самият бивш офицер призна, че е бил вербуван от Москва през 1988 г. Работил е в контролен център на австрийската армия и веднъж на две седмици е осъществявал контакт с руснак с кодово име „Юрий“. Допуснато бе, че той е разкривал секретна информация на Русия за ВВС на родината си, както и за артилерийските й системи. Малко преди излизането си в пенсия той е започнал да предава доклади и за ситуацията в страната с миграцията, разкрил е също и детайлна информация за високопоставени офицери на австрийската армия. Според австрийското контраразузнаване Москва е успяла да го предупреди, че спецслужбите на Виена са го разкрили.
Скандалът имаше политически последици. На специална пресконференция миналата седмица канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че министърът на външните работи на Карин Кнайсл е отменила планираната за началото на декември визита в Руската федерация заради скандала. Първият дипломат на Виена привика в МВнР руските дипломати в страната за обяснение.
На свой ред от Москва отрекоха участието им в аферата. Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров призна, че е „неприятно изненадан“ от факта, че Австрия се въздържа от отправянето на официално
искане към Русия за изясняване на ситуацията. МВнР на Русия направи демарш пред посланика на Виена в Москва.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Австрийският президент няма намерение да обсъжда с Путин шпионския скандал в Париж

ТАСС: Австрийският президент няма намерение да обсъжда с Путин шпионския скандал в Париж

10 Ноември 2018 | 21:17 | Агенция "Фокус"
Париж. Австрийският президент и върховен главнокомандващ на австрийската армия, Александър Ван дер Белен не възнамерява да обсъжда с руския президент Владимир Путин в Париж случая с пенсионирания австрийски офицер, който е заподозрян в шпионаж в полза на Русия, предава TACC.
"Не, когато няколко десетки държавни глави и президенти ще бъдат в Париж, ние с [Путин] не планираме двустранна среща", - заяви президентът пред австрийската обществена радиостанция О-1, в отговор на въпрос, дали той ще обсъди с президента избухналия между двете страни шпионски скандал.
Ван дер Белен също призова да не се драматизира въпроса за отношенията с Русия.
"Тази афера трябва първо да се разследва Да видим дали има в него нещо повече от, така да се каже, измислена история, а след това ще бъде необходимо да се вземат подходящи мерки, - каза президентът на страната - сега трябва да се разследва дали е вярно, правилно ли е обвинението, до каква информация е имало достъп засегнатото длъжностно лице – дали това се отнася до австрийските национални интереси или се касае за различни преговори, с НАТО, -. всичко това е необходимо да се изясни аз в момента не виждам причина да го драматизирам ".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Австрийските власти задържаха подозирания за шпионаж в полза на Русия полковник в оставка

ТАСС: Австрийските власти задържаха подозирания за шпионаж в полза на Русия полковник в оставка

10 Ноември 2018 | 17:54 | Агенция "Фокус"
Виена. Полковникът в оставка от австрийската армия, който е подозиран от австрийските власти в предаване на държавни тайни в полза на Русия е задържан. В момента се решава въпроса за налагане на мярка постоянно задържане под стража, съобщи в събота агенция APA, позовавайки се на информация от прокуратурата в Залцбург, която се занимава с разследването на това дело, предава ТАСС.
Заподозреният е задържан на територията на провинция Горна Австрия и се намира в предварителния арест. В момента го разпитват следователи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Заподозреният в шпионаж австрийски полковник си е признал, пишат австрийските медии

ТАСС: Заподозреният в шпионаж австрийски полковник си е признал, пишат австрийските медии

10 Ноември 2018 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Виена. Пенсионираният полковник от австрийската армия, заподозрян от властите на страната в предаване на държавни тайни в полза на Русия, е дал показания, в които си е признал деянията, пише австрийският вестник Die Presse, позовавайки се на неназован източник от Министерството на отбраната на страната, предава ТАСС.
Както твърди изданието, бившият военен си е признал, че е получил 300 хиляди евро от руската страна за своята работа. Вестникът отбелязва, че заподозреният полковник е работил дълго време в централния апарат на австрийското военно министерство и конкретно в отдела за структурно планиране и е имал възможност да се информира за съдържанието на преговорите във ведомството и отношенията между висшия ръководен състав.
При това от министерството са уверили, че заподозреният не е имал достъп до особено важни държавни тайни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Зад шпионския скандал стои Германия, която не може да прости на Австрия „сватбата с Русия“

EA Daily: Зад шпионския скандал стои Германия, която не може да прости на Австрия „сватбата с Русия“

10 Ноември 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Виена. Зад руско-австрийския шпионски скандал стои Германия, която не може да прости на Австрия „сватбата с Русия“, заяви пред кореспондент на руската агенция EA Daily президентът на Европейския информационен център по правата на човека (Австрия) Гари Мъри.
„През последните години руско-австрийските отношения претърпяха качествена промяна и от неутрално-делови станаха политически топли. Не могат да простят това на Австрия“, смята политологът.
В отговор на въпрос кой печели от „шпионския скандал“ между Виена и Москва, Мъри предположи:
„На този фон, както ми се струва, има само три играча. Първият – това е извънсистемната опозиция в Русия. Но това е слаба версия, това не е в полето на Навални, нито влиза в интересите му. Втората са Щатите. Тази версия може да се разглежда, тъй като Австрия е „газов проводник“ на Русия за Европа, а САЩ възнамеряват да доставят в ЕС своя втечнен газ. Но трябва да сме наясно, че в американците традиционно такава информация не се задържа дълго и ако я имаха, те щяха да я дадат по-рано. Третият играч, в което аз съм повече от убеден, е Германия. Именно тя, според мен, не може да прости на Австрия, че немскоезична страна гради отношения с Русия не по схемата „Австрия – Европейски съюз (разбирай: ФРГ) – Русия“, а по схемата „Австрия – Русия“. Последната, емоционална, капка за Берлин стана сватбата на австрийския външен министър Катрин Кнайсъл, на която дойде руският президент Владимир Путин. Всъщност, това беше „сватба с Русия“ и Германия със сигурност не може да прости на Австрия за това“.
В полза на немската следа говори и фактът, че Kronen Zeitung, където за първи път бе публикувана информацията, е издание с германски капитал (50% +1 глас), уточнява експертът.
По мнението на Мъри,престъпните деяния, за които е обвинен „австрийският полковник“ не издържат критиката дори при повърхностен анализ.
„Вестник „Крона“ съобщи, че полковникът се е занимавал с шпионаж в полза на Русия в продължение на 20 години, а през 2006-а е „излязъл от играта“. Вие си мислите, че ГРУ (Главното разузнавателно управление – военното разузнаване на Русия) биха му позволили просто така да излезе в пенсия? Не мога да си спомня такива случаи в историята на разузнаването. Ако той беше направил това самостоятелно, то щяха да го намерят умрял от сърдечен удар или в резултат от автомобилна катастрофа още през 2006-а година. Логично е да се предположи, че той не се е занимавал с нищо „шпионско“. В потвърждение на тази версия говорят два факта. Първият е присъдата, която го заплашва, за което разбрахме от същия Kronen Zeitung. Това са смехотворните две години лишаване от свобода. Такива минимални присъди за шпионаж не дават. А вторият факт е сумата пари, която полковника уж бил получил за 20 години сътрудничество с руските спецслужби. Това са някакви си 300 хиляди евро. Ако ги разделим на 20 години, ще получим по 15 хиляди евро на година. Т.е. малко повече от хиляда евро месечно. Това е толкова несериозна сума за Австрия, а още повече за „къртица“ работеща в щаба на сухопътните войски на една от централните страни в ЕС, че изобщо не се нуждае от коментар“, заключи Гари Мъри.
Руската агенция припомня, че на 9 ноември западните медии съобщиха за разобличаването на „руски шпионин“ в Австрия – някой си полковник от австрийската армия в оставка, който в продължение на 20 години предавал на Русия сведения за миграционната криза, военната авиация и артилерийските системи. Канцлерът на Австрия Себастиян Курц вече заяви, че случаят с шпионажа няма да подобри отношенията с Русия.
В тази връзка, отбелязва EA Daily, се правят исторически паралели с най-известния двоен агент – началника на агентурното отделение на разузнавателната служба към Генералния щаб на Австрия Алфред Редл, който в началото на XX век в течение на десетки години издава на руското командване австрийските агенти в Санкт Петербург, а освен това предава плана за австрийското нахлуване в Сърбия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Външните министри на Русия и Австрия са обсъдили шпионския скандал

РИА Новости: Външните министри на Русия и Австрия са обсъдили шпионския скандал

10 Ноември 2018 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Москва/Виена. Министрите на външните работи на Русия и Австрия Сергей Лавров и Катрин Кнайсъл са обсъдили по телефона двустранните отношения след задържането на пенсионирания австрийски военен по обвинение за шпионаж в полза на Москва, съобщават на уебсайта на руското външно ведомство, предава РИА Новости.
Както отбелязват от министерството, Кнайсъл е разяснила мотивите на Виена за взимането на това решение в развилата се ситуация и е изразила надежда, че тези мерки няма да се отразят на бъдещото развитие на двустранните взаимоотношения.
Лавров, от своя страна, е подчертал неприемливостта на „практиката на предявяването публично на обвинения без доказателства“, което е в разрез с нормите на международното общуване. Той също така е отбелязал, че всички взаимни тревоги трябва да се обсъждат по отворените канали за комуникация и на те трябва да са основани на факти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: Какво знаем за шпионския скандал във Виена

„Коммерсантъ“: Какво знаем за шпионския скандал във Виена

9 Ноември 2018 | 22:01 | Агенция "Фокус"
Виена. Какво знаем за шпионския скандал във Виена, пише електронното издание на руският вестник “Коммерсантъ“.
Отношенията на Русия с един от ключовите съюзници в ЕС претърпяха сериозен удар. В петък австрийските власти потвърдиха, че разследват информация за възможното сътрудничество на пенсиониран полковник от австрийските въоръжени сили с руското разузнаване. Австрийският външен министър Карин Кнайсл вече отмени посещението си в Москва, което бе насрочено за началото на декември.
„Мащабът на наблюдението беше огромен. Повече от 2 хиляди обекти бяха под контрол. Искаме да знаем кой е проследяван, кога е приключило следенето и искаме да бъдем сигурни, че всичко е свършило ", каза австрийският канцлер Себастиан Курц през юни тази година, като коментира доклади за тайни разузнавателни дейности от страна на Германия в неговата държава през 1999-2006. Този скандал отдавна е затихнал, но в петък 32-годишният канцлер трябваше отново да говори с репортери за шпионаж - този път от Русия.
Много повече подробности за "шпионския трилър" бяха съобщени в петък през деня от австрийските медии. Позовавайки се на "информираните източници", изданието Kronen Zeitung изясни, че с 70-годишният пенсионер е бил вербуван през 1988 г. в Техеран и е сътрудничил със съветското и руското военно разузнаване в продължение на две десетилетия. Съобщава се, че се е свързвал с руския си колега с псевдоним „Юри“ на всеки две седмици и редовно предавал информация за функционирането на австрийските военновъздушни сили (включително изтребителите Eurofighter) и артилерийските установки в криптирана форма или чрез сателитни комуникации. За неговата работа той е получил около 300 хил. евро. Сега, според австрийската прокуратура, той може да бъде осъден на до десет години затвор.
"Преди всичко това е силен удар за Австрия, която заема много правилна, сдържана и посредническа позиция по редица въпроси, опитвайки се да обедини гледните точки или поне да създаде основа за диалог между нас и американците. Но сега властите не могат да не вземат под внимание общественото мнение и са длъжни да направят изявления ", каза за вестника Владимир Швайцер, ръководител на отдела за социални и политически изследвания в Института за Европа в Руската академия на науките.
"Тази чуждестранна разузнавателна служба, която е предала важна информация на Австрия, вероятно е имала за цел да създаде затруднения за приятелската политика на Австрия спрямо Русия и да популяризира скандала", казва Герхард Мангот, водещ австрийски експерт по Руската федерация, професор по международни отношения в университета в Инсбрук. В същото време той вярва, че последиците от шпионажа за руско-австрийските и руско-европейските отношения ще бъдат краткотрайни, а периодът на охлаждане ще продължи няколко месеца. Според него "австрийските власти вероятно са знаели, че сред австрийските специални служби може да има такива, които се предполага, че работят за руските специални служби или за специалните служби на други държави". "И въпреки това, много приятелска линия беше изградена по отношение на Русия - докато Виена не беше принудена да коментира публично скандала", каза г-н Мангот за изданието. "Поради това, че този офицер не е високопостявен, може да се очаква, че всички скоро ще се успокоят и още по-странно е, че Министерството на външните работи на Руската федерация реши да отиде към обостряне на отношенията и да призове австрийския посланик“, заяви Мангот.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: МВнР на Русия изрази протест пред австрийския посланик в Москва във връзка с шпионския скандал в Бундесхера

ТАСС: МВнР на Русия изрази протест пред австрийския посланик в Москва във връзка с шпионския скандал в Бундесхера

9 Ноември 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Москва/Виена. Министерството на външните работи на Руската федерация връчи протестна нота на австрийския посланик в страната Йоханес Айгнер във връзка с твърденията на Виена за разкриване на държавни тайни от офицер от Бундесхера в полза на Москва. Това се казва в съобщение, публикувано на официалната интернет страница на руското външнополитическо ведомство, предава TACC.
В МВнР на Русия са изразили недоумение по повод решението на австрийските власти да не обсъждат с Москва подозренията по „установените канали на диалог“, а вместо тояа са прибегнали към „сензационното разпространяване на информация в медиите и публично изискване за обяснение от нас“. Ведомството отбелязва със съжаление, че в последно време този метод е станал обичаен за множество западни страни. Подчертава се обаче, че Москва няма да използва подобен подход.
Внимание е обърнато и на изявлението на министъра на външните работи на Австрия Карин Кнайсл, съгласно което двустранните отношения между Виена и Москва ще бъдат сериозно засегнати, в случай че подозренията за шпионаж бъдат потвърдени. На свой ред руснаците отбелязват, че предприетите от Виена стъпки, основани единствено на подозрения, а не на доказателства, вече са довели до усложняване на отношенията, които са се отличавали с позитивна динамика.
Агенцията подчертава, че на свой ред австрийският дипломат е обещал незабавно да информира своята столица за отправения демарш.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шпионски скандал помрачи позитивните руско-австрийски отношения (ОБЗОР)

Шпионски скандал помрачи позитивните руско-австрийски отношения (ОБЗОР)

9 Ноември 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Виена/Москва. Европа пак се разтресе от шпионски скандал. И този път обвиненията са насочени към Русия, а страната, която я посочи с пръст, е Австрия. Така бе хвърлена сянка в руско-австрийските отношения, които традиционно се характеризират като позитивни.

Какво е известно за предполагаемия агент на Москва?

Разследването се води срещу 70-годишен пенсиониран полковник от австрийската армия, за когото се предполага, че е събирал и предавал военна информация на Москва в продължение на две десетилетия. За свършената работа той е получил възнаграждение в размер на 300 хил. евро. Лицето, чиято самоличност Виена все още не разкрива, е от Залцбург. Самият той е признал, че е бил вербуван от Москва през 1988 г. Работил е в контролен център на австрийската армия и веднъж на две седмици е осъществявал контакт с руснак с кодово име „Юрий“. Допуска се, че той е разкривал секретна информация на Русия за ВВС на родината си, както и за артилерийските й системи. Малко преди излизането си в пенсия той е започнал да предава доклади и за ситуацията в страната с миграцията, разкрил е също и детайлна информация за високопоставени офицери на австрийската армия. Според австрийското контраразузнаване Москва е успяла да го предупреди, че спецслужбите на Виена са го разкрили.

Действията на австрийските правоохранителни органи

Прокуратурата на Австрия е образувала наказателно дело срещу пенсионирания полковник. Според съобщенията в различните медии той може да бъде осъден на до 10 г. лишаване от свобода заради шпионаж и разкриване на държавни тайни.
Министерството на отбраната на Австрия потвърди задържането на полковника. „Военното контраразузнаване разкри аферата с помощта на международно сътрудничество. От началото на 90-те години на миналия век той е шпионирал Бундесхера и е предавал документи на Русия. Срещу него е заведено дело“, се казва в разпространеното изявление.
За агента на руското военно разузнаване в Бундесхера Виена е била информирана от чуждестранна разузнавателна агенция, без обаче да се конкретизира обаче коя е тази „приятелска“ страна. Ясно е единствено, че сигналът е подаден от спецслужба на страна от Европейския съюз. Това заяви на специална пресконференция министърът на отбраната на Австрия Марио Кунасек.„Получихме намек от партньорска европейска служба за изтичане на информация. Започнахме да проверяваме тази информация и идентифицирахме заподозрения. Благодаря на нашите партньори за информацията“, заяви Кунасек на извънредната пресконференция във Виена.
Съобщено бе, че военното аташе на Русия е призовано за обяснения във военното ведомство в австрийската столица.

Първи политически последствия от скандала в Бундесхера

На специална пресконференция канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че министърът на външните работи на Карин Кнайсл е отменила планираната за началото на декември визита в Руската федерация заради скандала. Пояснено бе, че първият дипломат на Виена е привикала в МВнР руските дипломати в страната за обяснение. „Във връзка със скандала последва реакция от министъра на външните работи; тя призова руските представители в МВнР, а също отмени посещението си в Русия“, заяви Курц, като припомни, че Кнайсл трябваше да посети Москва на 2-3 декември за обсъждане на реализацията на австрийско-руски форум.


Реакцията на Москва

„Без коментар“. Това се чу най-напред от представител на Москва – прессекретаря на руското посолство във Виена Булат Хайдаров.
Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров призна, че е „неприятно изненадан“ от факта, че Австрия все още не е отправила искане към Москва за изясняване на шпионския скандал в Бундесхера, след като стана ясно, че 70-годишен австрийски полковник в продължение на две десетилетия е събирал и предавал военна информация на руското разузнаване.
„Тази информация ме изненада неприятно. От векове насам е прието, че ако една страна има притеснения за действия на друга държава, то, в съответствие с нормите на международното общуване, следва да отправи директно запитване. В последно време нашите западни партньори се водят по правилото да не прибягват до традиционната дипломация, а към мегафоните, обвинявайки ни публично за нещо, за което не ни е известно нищо“, бе коментарът на Лавров във връзка със скандала.
„Трябва да следваме тези норми, които са изработени в хода на формирането на практиката на международното общуване. Днес каним посланика на Австрия в МВнР, за да му обърнем внимание с какви методи да работят, ако им възникнат въпроси към Руската федерация“, поясни първият дипломат на Москва.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: „Партньори от ЕС“ са предали на Виена информацията за агента на руското военно разузнаване в Бундесхера

ТАСС: „Партньори от ЕС“ са предали на Виена информацията за агента на руското военно разузнаване в Бундесхера

9 Ноември 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Виена. Австрия е получила информация за заподзрения в шпионаж в полза на Русия полковник от спецслужба на страна от Европейския съюз. Това заяви на специална пресконференция министърът на отбраната на Австрия Марио Кунасек, предава TACC.
„Получихме намек от партньорска европейска служба за изтичане на информация. Започнахме да проверяваме тази информация и идентифицирахме заподозрения. Благодаря на нашите партньори за информацията“, заяви Кунасек на извънредната пресконференция във Виена.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard: Прокуратурата в Залцбург потвърди разследването  срещу заподозрения в шпионаж в полза на Русия

Der Standard: Прокуратурата в Залцбург потвърди разследването срещу заподозрения в шпионаж в полза на Русия

9 Ноември 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Прокуратурата в австрийския град Залцбург потвърди, че е получила известие от Министерството на отбраната във Виена за подозренията срещу 70-годишен пенсиониран полковник, шпионирал в полза на Русия, съобщава столичният ежедневник Der Standard.
В документа се казва, че докладът за руския шпионин в редиците на австрийската армия е постъпил от чуждестранна разузнавателна агенция. Коя точно остава неясно към момента.
Прокуратурата разглежда доклада по направление „Престъпления, свързани с разкриването на държавна тайна" по чл. 252, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сергей Лавров е „неприятно изненадан“ от липсата на официално запитване от Виена във връзка с шпионския скандал в Бундесхера

ТАСС: Сергей Лавров е „неприятно изненадан“ от липсата на официално запитване от Виена във връзка с шпионския скандал в Бундесхера

9 Ноември 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров призна, че е „неприятно изненада“ от факта, че Австрия все още не е отправила искане към Москва за изясняване на шпионския скандал в Бундесхера, след като стана ясно, че 70-годишен австрийски полковник в продължение на две десетилетия е събирал и предавал военна информация на руското разузнаване, предава TACC.
„Тази информация ме изненада неприятно. От векове насам е прието, че ако една страна има притеснения за действия на друга държава, то, в съответствие с нормите на международното общуване, следва да отправи директно запитване. В последно време нашите западни партньори се водят по правилото да не прибягват до традиционната дипломация, а към мегафоните“, бе коментарът на Лавров във връзка със скандала.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Австрийският посланик в Русия също е привикан в МВнР в Москва

ТАСС: Австрийският посланик в Русия също е привикан в МВнР в Москва

9 Ноември 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Москва. Посланикът на Австрия в Руската федерация бе привикан в Министерството на външните работи в Москва във връзка със скандала за шпионаж в Бундесхера, предава TACC.
Към настоящия момент не се привеждат други подробности.
По-рано през деня министърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсл отмени планираната за началото на декември визита в Руската федерация, след като стана ясно, че 70-годишен австрийски полковник е събирал и предавал военна информация на Москва. Първият дипломат на Виена привика в МВнР руските дипломати в страната за обяснение. Съответното обяви на специална пресконференция канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Австрийският външен министър отмени визитата си в Русия заради шпионския скандал в Бундесхера

ТАСС: Австрийският външен министър отмени визитата си в Русия заради шпионския скандал в Бундесхера

9 Ноември 2018 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Виена/Москва. Министърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсл отмени планираната за началото на декември визита в Руската федерация заради шпионския скандал в Бундесхера. След като стана ясно, че 70-годишен австрийски полковник е събирал и предавал военна информация на Москва, първият дипломат на Виена е привикала в МВнР руските дипломати в страната за обяснение. Това обяви на специална пресконференция канцлерът на Австрия Себастиан Курц, предава TACC.
„Във връзка със скандала последва реакция от министъра на външните работи; тя призова руските представители в МВнР, а също отмени посещението си в Русия“, заяви Курц.
Кнайсл трябваше да посети Москва на 2-3 декември за обсъждане на реализацията на австрийско-руски форум, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Presse: Скандал в австрийската армия - полковник е шпионирал 20 години за руснаците

Die Presse: Скандал в австрийската армия - полковник е шпионирал 20 години за руснаците

9 Ноември 2018 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Виена. Нов скандал с Русия, този път в Австрия – 70-годишен полковник от армията призна, че в продължение на 20 г. е шпионирал армията в полза на Москва, за което е получил 300 хил. евро, съобщава водещият виенски ежедневник Die Presse.
Очаква се по-късно през деня канцлерът Себастиан Курц и министърът на отбраната Марио Куназек да направят изявления за аферата. Съгласно наличната към момента информация, става въпрос за лице от Залцбург, което е предавало информация на руското военно разузнаване. Самият той (самоличността му не се уточнява) е признал, че е бил вербуван от Москва през 1988 г. Той е работил в контролен център на австрийската армия и веднъж на две седмици е осъществявал контакт с руснак с кодово име „Юрий“. Допуска се, че той е разкривал секретна информация на Русия за ВВС на родината си, както и за артилерийските й системи. Малко преди излизането си в пенсия той е започнал да предава доклади и за ситуацията в страната с миграцията, разкрил е също и детайлна информация за високопоставени офицери на австрийската армия.
От редакцията поясняват, че за шпионската дейност на бившия полковник Виена е била информирана от чуждестранна разузнавателна агенция. Не се конкретизира обаче коя е тази „приятелска“ страна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.