НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова: Въвеждаме задължителен стандарт ISO за достъп на хора в неравностойно положение на плажовете на концесия

Министър Николина Ангелкова: Въвеждаме задължителен стандарт ISO за достъп на хора в неравностойно положение на плажовете на концесия

9 Ноември 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. При откриване на новите процедури за концесия на морски плажове вече ще поставяме като условие за допустимост участниците да представят писмено доказателство, че притежават сертификат ISO 13009:2015. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на bTV. Тя поясни, че става дума за въвеждане на евростандарт, който определя общите изисквания и препоръки към плажните оператори, предлагащи туристически и потребителски услуги, включително за достъп на хора в неравностойно положение.
Този международен стандарт е приложим за плажове през сезона за къпане и се нарича „Туризъм и свързаните с него услуги. Изисквания и препоръки при концесия на плажове“. Той поставя акцент върху значението на съоръженията за посетители с различни потребности. Ние насърчаваме стопаните на ивиците да предлагат повече удобства за плажуващите и през това лято вече имаше 82 плажа с рампи за достъп на хора с увреждания, монтирани от стопаните там, където релефът позволява.
Тя бе категорична, че през последните години българският туризъм се развива изключително успешно. Ръстът на туристическите визити на чужденци за периода януари-септември 2018 г. е 31% спрямо същия период три години по-рано, което представлява 1,9 млн. повече туристи в сравнение с 2015 г. Общо за 2017 г. чуждите туристи у нас са близо 1,8 млн. повече спрямо 2015 г., като ръстът е 25%. Министър Ангелкова изрази удовлетворението си, че резултатите бележат устойчив тренд на нарастване след създаване на Министерството на туризма като самостоятелна институция.
Министърът цитира данни, според които над 7,903 млн. са туристическите посещения на чужденци в България за периода януари-септември тази година, като отчетеният ръст спрямо същия период на миналата година е в размер на 5,5%.
„Нашата основна цел винаги е била разширяване крилата на сезона и създаване на повече активности за турстите. Насърчаваме активната реклама година по рано, за да насочим фокуса към зимните ни курорти”, каза министър Ангекова. Тя добави, че в Стара планина също има много добри условия за практикуване на този вид туризъм, но е необходима цялостна концепция и стратегия за развитие.
В началото на януари ще бъде представена и демоверсията на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), която ще свърже в реално време информационните регистри на местата за настаняване с Министерството на туризма, НАП и МВР. Правим мониторинг на дейността, ще бъдем безкомпромисни както по отношение на изпълнението, така и за спазването на сроковете. Това ще и даде възможност да правим анализи на профила на туриста, както и за намаляване на административната тежест, допълни министърът.
За улеснение на бизнеса ще бъде въведено и лицево разпознаване, чрез което бизнесът може да ползва електронните услуги, които министерството предоставя. Чрез тази лицева идентификация потребителите ще могат да заявяват услуга, например молба за категоризация на място за настаняване.
По отношение промяната в плана на Природен парк Витоша министърът на туризма заяви, че целта на работната група, която е създадена към Министерството на младежта и спорта, е да се осигури максимален достъп до планината. „Планът трябва да се промени за да се подменят старите лифтове и влекове, за да са безопасни. Друго строителство няма да бъде допуснато. Ще има изключително строг контрол“, бе категоричен министърът.
Министър Ангелкова отбеляза, че по време на международното туристическо изложение World Travel Market (WTM) в Лондон към българското Министерство на туризма е била отправена и покана за разписване на добри практики в туризма.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Кметът Петър Паунов представи добрите практики при социалните услуги за деца с увреждания

Кюстендил: Кметът Петър Паунов представи добрите практики при социалните услуги за деца с увреждания

30 Октомври 2018 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов представи добрите практики при социалните услуги за деца с увреждания, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Кметът Паунов, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова посетиха центровете за настаняване от семеен тип „Сияние“ в град Кюстендил. „Целта е да се представи услугата, да се сподели дългогодишният опит на партньорите ни от фондация „Сийдър”, очакваме гостите да споделят своите впечатления, както и подкрепата, която ще бъде осъществявана за хората в неравностойно положение”, каза Петър Паунов. Самият център „Сияние” е създаден през 2010 година, в него са изведени деца от специализирана институция в село Горна Козница. „Тук виждаме доказателството за смисъла от един процес, който България започна преди 10 години – деинституционализацията на грижата за деца. Тези деца, които живеят вече 8 години, са променили начина си на живот благодарение на това, че е създаден модел на грижа, който е много близък до семейния модел на грижа”, каза министър Бисер Петков. По думите му над 90% от децата са изведени от специализираните институции и са в центрове за настаняване от семеен тип. Плановете на министерството са да се развият и социалните услуги за пълнолетни лица. Работи се по разширяване на достъпа до социални услуги, подобряване на качеството и ефективността, да се акцентира върху интегрирания подход и върху публично-частното партньорство. Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова каза, че в момента, заедно с междуведомствена работна група, държавната агенция извежда един много широк консултативен процес, с цел нова национална стратегия за детето с период до 2030 година.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Стриктно изпълняваме поетите ангажименти по плана за приемане на законодателство за хора с увреждания

Министър Бисер Петков: Стриктно изпълняваме поетите ангажименти по плана за приемане на законодателство за хора с увреждания

30 Октомври 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Стриктно изпълняваме поетите ангажименти по плана за приемане на законодателство за хора с увреждания. Това каза пред журналисти в Кюстендил министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Според министър Бисер Петков исканията на майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива” до голяма степен вече са изпълнени. „Ние, като правителство, работим по план за действие по приемане на законодателство за хора с увреждания, стриктно изпълняваме поетите ангажименти в този план, сроковете и датите, които сме разписали в този план за действие”, каза министър Петков. По думите му миналата седмица в комисиите на Народното събрание е гласуван единодушно проектът на закона за хората с увреждания, както и проектът на закона за личната помощ. „Тази седмица, между двете четения, ще се обсъждат предложения за подобряване на двата проектозакона. До средата на месец декември те трябва да бъдат приети от Народното събрание. Вярвам, че това ще бъде изпълнено. Много се надявам, че това ще бъде отчетено, че този протест ще стихне”, каза министър Бисер Петков. Той, заедно с председателя на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова, както и кметът на Община Кюстендил Петър Паунов посетиха центровете за настаняване от семеен тип „Сияние“ в град Кюстендил.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Кметът Петър Паунов ще разговаря с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков

Кюстендил: Кметът Петър Паунов ще разговаря с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков

30 Октомври 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов ще разговаря с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщиха от пресцентъра на Община Кюстендил. Министър Бисер Петков и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова ще посетят центровете за настаняване от семеен тип „Сияние“ в град Кюстендил, квартал „Герена“. След посещението в 11.00 часа двамата ще дадат брифинг. Центровете са изградени по съвместен проект на фондация „Сийдър“ и община Кюстендил през 2010 година. В рамките на посещението си министър Петков ще проведе среща с кмета на Община Кюстендил Петър Паунов и със структурите на Министерството на труда и социалната политика в област Кюстендил.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.