НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ЕК: Комисар Мария Габриел: Дезинформацията онлайн руши доверието помежду ни

ЕК: Комисар Мария Габриел: Дезинформацията онлайн руши доверието помежду ни

9 Ноември 2018 | 17:48 | Агенция "Фокус"
София. За никого от нас не е тайна, че разпространението на дезинформация онлайн вече заема застрашителни размери. Тя ерозира доверието на гражданите и поражда растящо недоверие в традиционните медии. Днес сме свидетели на влиянието на социалните медии, при които често трудно можем да достигнем до източника на информация, да проверим достоверността на информацията, да си отговорим на въпроси като например кой стои зад разпространяваната дезинформация, вътрешен или чуждестранен фактор е, мотивиран ли е от икономическа или политическа изгода. Днес повече от всякога е важно да бъдем амбициозни да се справим с общи усилия с негативното въздействие на дезинформацията онлайн върху върху демокрацията, обществото, нашите ценности. Това заяви комисарят по цифровата икономика и общество по време на конференцията "Фалшиви новини от истински тролове", в която представи актуалното състояние на политиката на ЕК за борба с дезинформацията онлайн и резултатите от предприетите до момента мерки, включително Кодекса за добри практики, изготвен наскоро от Форума относно дезинформацията онлайн, се казва в съобщение от Представителство на ЕК в България.
Мария Габриел подчерта ключовата роля на Кодекса за добри практики за борба с дезинформацията онлайн, който й беше представен на 26 септември. „Този кодекс е основа за саморегулиране на онлайн платформите и рекламната индустрия, както и съществена стъпка за осигуряване на прозрачна, справедлива и надеждна онлайн кампания преди изборите за Европейски парламент. Очакваме онлайн платформите и рекламната индустрия да постигнат съгласие с представители на медиите, академичните среди и експертите и да започнат да прилагат бързо и ефективно кодекса. Редица компании като Гугъл, Фейсбук, Мозила и Туитър вече се ангажираха да прилагат кодекса и представиха подробни индивидуални пътни карти как планират да разширят своите инструменти срещу дезинформацията в навечерието на европейските избори“, информира българския еврокомисар.
Сред тези дейности, декларирани от платформите, са проучване на публикуването на реклами, прекратяване на плащането на печалби от реклама на акаунти и уебсайтове, които разпространяват дезинформация, политическата реклама трябва да стане по-прозрачна. Например, реклами във Фейсбук и Туитър, които се отнасят до избори или политически кандидат, ще включват бележка “Платено от..”, така че гражданите да могат ясно да разграничат политически промотираното съдържание от други типове съдържание. Не по-малко важен е декларирания ангажимент на платформите да предприемат действия спрямо фалшивите акаунти и нечестното използване на автоматизирани ботове. Оправомощаване на потребителите да могат да докладват за случаи на дезинформация е друго обещание, дадено от платформите и рекламната индустрия.
„Това са ангажименти, които сега трябва да бъдат приложени на практика. Ще бъда бдителна относно тяхното изпълнение и се надявам като доброволни мерки да постигнат резултат. През декември ще оценим прогреса и ще преценим има ли значителни подобрения или е необходимо адаптиране на Кодекса. Ако резултатите са неудовлетворителни, си запазваме правото да обмислим допълнителни действия, включително от регулаторен характер. Никой няма делегирано право да бъде министерство на истината. Не става дума за цензура, а за осъзнаване, че рушенето на доверието на гражданите не води до нищо добро за никого. Нужно е да останем единни в тази кауза, за да запазим доверието помежду си“, отправи апел българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК: Мария Габриел: Цифровизирането на библиотечните ресурси ще позволи много по-широк и бърз достъп до културното ни наследство

ЕК: Мария Габриел: Цифровизирането на библиотечните ресурси ще позволи много по-широк и бърз достъп до културното ни наследство

9 Ноември 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. Съвременните библиотеки като субект и обект на цифровата трансформация бяха във фокуса на третото издание на Националния форум „Библиотеките днес“ 2018, организиран от Фондация „Глобални библиотеки – България“ под патронажа на комисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел, се казва в съобщение от Представителство на ЕК в България.
Конференцията събра лектори и участници от България, Европа и САЩ за дебат относно предизвикателствата пред обществените библиотеки, опазването и достъпа до културното наследство в XXI век, новите технологии и програми в библиотеките, медийната грамотност и цифровите умения.
„Неотменна е ролята на библиотеките за съхраняване на нашето културно-историческо богатство и предаването му на поколенията. Твърдя го не само като комисар по цифровата икономика и общество, но и като привърженик на историята и културното наследство, познанието, автентичното съдържание. И истински вярвам в силата на цифровизацията да съхрани всичко това. Съществува огромна възможност цифровизираното познание да достигне чрез един клик до нашите граждани, така че те да се ползват от по-голям достъп до културно съдържание, без значение от времето, пространството или физическите ограничения“, заяви комисар Мария Габриел, която обобщи дискусиите в двудневния форум. Тя отбеляза също, че възможностите не са само за гражданите, но също така и за библиотеките - истински да изпълнят мисията си да осигуряват качествени ресурси, за да стимулират креативността, интелектуалното любопитство и да улесняват обучението през целия живот и изследванията във всички общности.
Комисарят отбеляза и трудностите, пред които библиотеките са изправени, що се отнася до цифровизирането на библиотечните ресурси. То може да бъде скъпо и изискващо голям човешки ресурс, особено за по-малките и регионалните библиотеки. Не винаги те имат достатъчни бюджет и персонал, за да могат да се справят с тези предизвикателства. Мария Габриел представи редица действия на Европейската комисия, които могат да дадат решения на библиотеките. Така например по Програмата за изследвания и иновации са подкрепени 50 изследователски проекта с общ бюджет от 195 милиона евро за културно наследство, цифрови библиотеки, включително изследвания, свързани с триизмерните технологии, виртуалната и добавена реалност. И в момента текат няколко проекта, които използват тези технологии, като Pluggable social platform for heritage awareness and participation и NewsEye. Тези проекти свързват в партньорство библиотеки, музеи и университети с предприятия за информационни и комуникационни технологии от девет различни държави членки.
„Говорейки за цифровизацията и библиотеките обаче трябва да обърнем поглед към темата за цифровите умения. Каквито и стратегии да изработваме, каквито и мерки да предлагаме, ако хората не разполагат с нужните умения да търсят и работят с библиотечните ресурси онлайн, то цифровизирането на тези ресурси няма да постигне търсените резултати. Горда съм, че българските библиотеки оценяват в пълна степен важността на цифровите умения и организират дейности, с които да помогнат на хората от своите общности за придобиването на такива. В тазгодишното издание на Европейската седмица на програмирането например библиотеките проведоха десетки инициативи за първи стъпки в програмирането. Библиотеките са обществени пространства, в които хората имат доверие. Цифровите услуги на библиотеките са от съществена важност за онлайн аудиторията. Ние също така се нуждаем от библиотеките като надеждни посредници в нашите общности, за да имаме информирани граждани с критично мислене, които знаят да боравят с информация и в същото време са способни да различават дезинформацията“, заключи комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК: Мария Габриел: Ползите от виртуалната и добавена реалност трябва да бъдат достъпни за всички при гарантиране на човешките права

ЕК: Мария Габриел: Ползите от виртуалната и добавена реалност трябва да бъдат достъпни за всички при гарантиране на човешките права

9 Ноември 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Виртуалната и добавената реалност ще имат безпрецедентно влияние върху начина, по който правим бизнес и начина, по който живеем. Виртуалната реалност може да доведе до цяла нова парадигма на взаимодействието между човек и машина, особено ако е съчетано с най-новите открития на изкуствения интелект и изследванията на мозъка. Например, в сферата на здравеопазването съчетаването на виртуална реалност с изкуствен интелект и роботика ще позволи хирургичните операции да бъдат извършвани по много по-прецизен за хирурга начин, но и много по-малко инвазивен начин. При боравене с виртуална реалност хирургът ще има достъп до цялата важна информация, като кръвното налягане на пациента, сърдечен ритъм и точния размер и разположение на кръвоносните съдове и други части на тялото, които иначе не са директно видими. Добавете към това ръка на робот и бърза свързаност за данните и вече дори няма да има значение дали докторът и пациентът са в една и съща стая. Това заяви комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на конференцията за виртуалната реалност и изкуствения интелект "Бъдещето на реалността", която се проведе под неин патронаж, се казва в съобщение от Представителство на ЕК в България.
Мария Габриел представи стратегията на ЕК за изкуствения интелект и обсъди с представители на световно известни високотехнологични компании от няколко континента как да се развиват високите технологии в полза на хората и бизнеса.
Тя наблегна, че ако трябва да се надгради върху този пример, ясно че очертават няколко посоки за по-нататъшно развитие: сътрудничество във виртуална реалност, вместо в двуизмерна видеоконференция, дистанционен контрол върху робот или други машини не чрез кликвания на мишката, а чрез действия във виртуална реалност, съчетани с директен достъп до „сетивата“ на машината, обогатяване на начина, по който възприемаме пространството чрез добавена реалност, например чрез налагане на картина как е изглеждало едно нещо върху руините, които са останали от него днес. Така ще можем например да видим как са изглеждали древните Рим или Атина, когато все още са съществували старите постройки.
В същото време Мария Габриел посочи, че ползите трябва да бъдат достъпни за всички граждани, като се гарантират и защитят основните им права. С тази цел Европейската комисия подкрепя проекти за научна и развойна дейност, за развитието на инфраструктура, мощности и умения, предлага правна рамка, отговаряща на реалностите. Тя даде няколко конкретни примера, като програмата «Хоризонт 2020», в която средствата за цифрови проекти са близо 13 милиарда евро. От тях в сферата на виртуалната и добавената реалност са достъпни около 100 милиона евро за проекти до 2020 г. Осигурени са също 1 милиард евро до 2023 г. за проекта Human Brain Project – едно невероятно проучване в продължение на цяло десетилетие за това как функционира човешкият мозък.
Българският еврокомисар обърна специално внимание и на стратегията за изкуствения интелект, която ще инвестира 1,5 милиарда евро в изкуствен интелект до 2020 г., за да може цялостното инвестиране в тази област в ЕС – публично и частно, да достигне до 20 милиарда евро до 2020 г. Последващата цел на стратегията е да се достигне годишно финансиране на изкуствения интелект в размер на 20 милиарда евро.
За следващия бюджетен период от 2021 г. до 2027 г. са предложени инвестиции в цифрови иновации за над 15 милиарда евро по новата програма „Хоризонт Европа“. По предложение на Мария Габриел вече работи и експертна група на високо равнище, която да изработи проект за етични насоки за развитие и употреба на изкуствения интелект. Първи проект ще бъде готов за допитване с обществеността и с по-широкия Алианс за изкуствен интелект - платформа за диалог между множество заинтересовани страни.
«Колкото повече виртуалната реалност става част от нашия живот, толкова повече полезни приложения ще бъдат открити за нея. Затова е толкова важно да имаме бърза широколентова свързаност навсякъде – с установяването на новия Кодекс за електронните съобщения ние проправяме пътя за внедряването на 5G още от 2020 г. Затова е важно също да бъдем амбициозни и изградим европейски суперкомпютър от световна класа, към което се стремим с новото съвместно предприятие на ЕК и държавите членки EuroHPC. По новата програма «Цифрова Европа» с бюджет от над 9 милиарда евро, която предложих, също ще бъдат инвестирани средства в изкуствен интелект интелект. Подходяща инфраструктура и подготвени с високи цифрови умения граждани са ключ за успеха ни в областта на изкуствения интелект, добавената и виртуалната реалност», заяви българският еврокомисар Мария Габриел.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мария Габриел: Ще настояваме в програмата „Хроизонт Европа“ да има 16 млрд. евро, част от които да са за изследвания в областта на виртуалната реалност

Еврокомисарят Мария Габриел: Ще настояваме в програмата „Хроизонт Европа“ да има 16 млрд. евро, част от които да са за изследвания в областта на виртуалната реалност

9 Ноември 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Това, което ми се иска и ще продължа да настоявам е наследникът на програмата „Хоризонт 2020“, който ще бъде „Хоризонт Европа“ да има повече средства за изследвания и иновации в областта на виртуалната реалност. Затова нашето предложение – на мен и моя екип е в следващия програмен период на програмата „Хроизонт Европа“ да има 16 млрд. евро, от които една не малка част да бъдат посветени на такъв тип иновации. Това каза еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел на конференция за виртуалната реалност и изкуствения интелект "Бъдещето на реалността", предаде репортер на Агенция „Фокус“. “Новите технологии, особено виртуалната реалност задават един много съществен въпрос – на прага ли сме на нова парадигма на взаимодействие между човека и машината? До този момент виртуалната и добавена реалност не са били толкова в центъра на политиките ни, но тази конференция е една голяма сигнална лампа за моя екип. Даваме си равносметка, че и ние като политици имаме отговорността да бъдем по-адекватни и по-подкрепящи иновациите“, заяви Мария Габриел. По думите й виртуалната реалност днес има много по-големи отражения в ежедневието ни, но трябва да се развие потенциала й и в области като туризма и медицината. „Иска ми се дадем много по голям тласък на такъв тип проекти“, каза тя. Еврокомисарят отчете, че до инвестициите за изкуствен интелект по програмата до 2020 година са 1,5 млрд., но целта е чрез публично-частни инвестиции те да достигна 20 млрд. “Но амбицията ни за периода 2021-2027 г. тези 20 млрд. да се осигуряват годишно“, обясни тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Утре голяма част от заобикалящия ни свят ще бъде управляван от изкуствен интелект – трябва да подготвим днешните деца за това

Министър Красимир Вълчев: Утре голяма част от заобикалящия ни свят ще бъде управляван от изкуствен интелект – трябва да подготвим днешните деца за това

9 Ноември 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. Днес броят на мрежовите устройства надвишава 2,5 пъти населението на земята. Преди 2-3 години те надвишиха за пръв път населението на земята, а през 2025 година ще бъдат 75 милиарда. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференция за виртуалната реалност и изкуствения интелект "Бъдещето на реалността", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Все по-голяма част от нашето ежедневие прекарваме пред екрана на електронните устройства – работим, учим, забавляваме се, слушаме музика, комуникираме“, допълни образователният министър. Според него това променя както начина ни на живота , така и образователните системи, включително и нещата което децата учат и за които трябва да учат. „Знаем, че светът ще претърпи мащабни дигитални трансформации през следващите десетилетия, за които ние готвим днешните деца. Днешните ученици ще са за пазара на труда през 2050 година“, обърна внимание той. „Знаем, че базовите умения винаги са тези, от които ще има нужда всяко едно дете. Значението им ще нараства, за това образователната система трябва да направи всичко възможно да мотивира децата за обучение“, коментира министър Вълчев, като уточни, че училищата в страната трябва да се опитват да са в крак с времето, а не да го спират. „Утре голяма част от заобикалящия ни свят ще бъде управляван от изкуствен интелект“, подчерта той. „Трябва да направим така, че децата да добият новите умения, като креативност, умения за учене, социални и граждански компетенции“, допълни министър Вълчев. По думите му обаче, ако изкуственият интелект е този, който ще прави много неща, то ефективната формула ще бъде да се свърже изчислителната мощ на машините със социално-емоционалните и когнитивните способности на човека и човешките ценности. „Можем да постигнем този микс само ако възпитаваме децата и в придобиването на хуманитарни умения, ако ги направим хора“, подчерта министърът.
„Днес ние сме изправени пред големи предизвикателства като общество, най-вече нашето общо бъдеще чрез образованието и информационните технологии“, заяви министър Вълчев. По думите му занапред информационните технологии ще променят живота ни много повече, отколкото през изминалите 20 години. „Стартираме голям проект „Образование за бъдещето“, в който ще провеждаме дейности по дигитална креативност още от първи клас. Ще създадем достъпа до отворено образователно съдържание, така че да променим начина на учене. Ще разширим приема в специалности, свързани с информационните технологии“, посочи той, като отбеляза, че днешните деца учат много по-добре, когато използват дигитални устройства.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Мария Габриел ще участва във форуми за изкуствения интелект, фалшивите новини и цифровизацията на библиотеките

Комисар Мария Габриел ще участва във форуми за изкуствения интелект, фалшивите новини и цифровизацията на библиотеките

9 Ноември 2018 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. От 09.00 часа в зала „Джон Атанасов“ в София Тех Парк българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел ще открие конференция за виртуалната реалност и изкуствения интелект "Бъдещето на реалността", която се провежда под неин патронаж, заедно с министър-председателя Бойко Борисов. Комисарят ще представи стратегията на ЕК за изкуствения интелект и ще обсъди с представители на световно известни високотехнологични компании от няколко континента как да се развиват високите технологии в полза на хората и бизнеса. Това съобщиха от Представителството на ЕК в България.
Форумът "Библиотеките днес и цифровата трансформация" е следващата за деня конференция, която също се провежда под патронажа на българския еврокомисар. Националната конференция с международно участие събира лектори и участници от България, Европа и САЩ за дебат относно предизвикателствата пред обществените библиотеки, опазването и достъпа до културното наследство в XXI век, новите технологии и програми в библиотеките, медийната грамотност и цифровите умения. Комисарят ще закрие форума в 11.30 ч. в зала „Рубин“ на хотел „Рамада“.
В 14.00 часа в зала 6 на НДК Мария Габриел ще участва в конференцията "Фалшиви новини от истински тролове", в която ще представи актуалното състояние на политиката на ЕК за борба с дезинформацията онлайн и резултатите от предприетите до момента мерки, включително Кодекса за добри практики, изготвен наскоро от Форума относно дезинформацията онлайн.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.