НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност: КФН трябва да се намеси между интересите на обществото и търговските претенции на застрахователите

Инж. Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност: КФН трябва да се намеси между интересите на обществото и търговските претенции на застрахователите

6 Ноември 2018 | 08:27 | Агенция "Фокус"
София. КФН трябва да се намеси между интересите на обществото и търговските претенции на застрахователите. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ инж. Богдан Милчев, член на УС на Института за пътна безопасност във връзка с внесените промени в Кодекса на застраховането. По думите му недопустимо е текстове за толкова значим обществен проблем да се опитват да се вкарат през „задния вход“ на НС. Относно идеята за въвеждане на таван за обезщетенията инж. Милчев обясни, че според европейската практика няма въведен максимален праг за тях, само за минимален такъв. “Юристи, ангажирани с този проблем, са категорични, че подобно нещо е противоконституционно. То няма да издържи чисто юридически. В същото време застрахователите имат своите аргументи от гледна точка на това, че при тях има проблеми. Техните проблеми обаче не са само в обезщетенията, които плащат. Например, лично за моя автомобил разликата между най-скъпата и най-евтината застраховка, която предлагат различните застрахователни компании, стига до 100 лева. Това говори, че самите застрахователи не са достигнали лимита, който им е позволен да взимат като премия от застрахователните полици и могат да си позволят да слагат цените до 100 лева за една застраховка“, уточни инж. Богдан Милчев. Той обясни, че дебатът планиран за четвъртък е твърде кратко време за изчистване на всички неясноти по темата, като отправи покана към Асоциацията на застрахователите за провеждането на съвместен дебат, на който да бъдат поставени всички проблеми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Караянчева, председател на НС: Разпореждането на премиера Борисов за промените в Кодекса за застраховането не са намеса или скъсване на връзката между парламент и правителство

Цвета Караянчева, председател на НС: Разпореждането на премиера Борисов за промените в Кодекса за застраховането не са намеса или скъсване на връзката между парламент и правителство

4 Ноември 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
София. В никакъв случай това не е намеса или скъсване на връзката между нас и правителството. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в предаването „Неделя 150“ по БНР във връзка с разпореждането на премиера и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. „Това е чуване на всяка една тревога и реакция на българските граждани, за да не се получи нещо, което не би допаднало като политика на българските граждани. Защото работата на правителството и на нас като парламент е да работим в полза на българските граждани и аз също съм за такъв дебат по всяка една тема“, коментира Караянчева.
Тя посочи, че има планирано обществено осъждане в самото заседание на бюджетна комисия в четвъртък и там ще стане ясно точно за какво иде реч в тези промени. „Като председател на партията г-н Борисов има право да изказва да изказва мнение и като партиен лидер, още повече, че той е министър-председател и отговаря за политиките в страната“ добави председателет на Народното събрание.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на ПГ на ГЕРБ да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на ПГ на ГЕРБ да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането

4 Ноември 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. Това съобщиха от пресцентъра на ПП на ГЕРБ. Промените бяха внесени от народния представител Менда Стоянова и касаят реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка „Гражданска отговорност“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането

3 Октомври 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
София. Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането (ЗИД на КЗ). Това съобщиха от правителствената информационна служба. Предложените промени са в резултат от транспонирането на изискванията на Директива (ЕС) 2016/97 на Европейския Парламент и на Съвета от 20 януари 2016 г. относно разпространението на застрахователни продукти. Директивата отменя Директива 2002/92/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно застрахователното посредничество.
Законопроектът предвижда въвеждането на нови, завишени изисквания спрямо познанията и квалификацията на застрахователните посредници, членовете на техните органи и служителите, които са непосредствено заети с разпространение на застрахователни продукти. Новите изисквания са диференцирани по области на познания и спрямо категориите на предлаганите застрахователни продукти. Поставят се нови изисквания за повишаване квалификацията на застрахователните посредници, членовете на техните органи и служителите, които се занимават с разпространение на застрахователни продукти - чрез професионално обучение или развитие, не по-малко от 15 часа годишно. Повишава се минималният размер на застрахователната сума по задължителната застраховка „Професионална отговорност“ на застрахователните посредници.
Законопроектът въвежда регламентация на нова категория разпространители на застрахователни продукти - посредници, предлагащи застрахователни продукти като допълнителна дейност. Те ще могат да бъдат регистрирани при спазване на ограничени изисквания за квалификация, които основно се свеждат до познаването на предлаганите застрахователни продукти и на правилата за разглеждане на претенции и жалби. Предоставя се възможност спрямо тази категория посредници да се прилагат и по-ниски нива на минималната застрахователна сума по задължителната застраховка „Професионална отговорност“ на застрахователните посредници.
С проекта на закон се въвежда ново условие за регистрация на застрахователен посредник, касаещо разкриване на самоличността на лицата, които притежават повече от 10 на сто от капитала на посредника, както и на лицата, които имат тесни връзки с него. Предвидена е и възможност за подаване на заявление за регистрация като застрахователен посредник по интернет. Текстовете поставят и допълнителни изисквания по отношение на пакетните продажби и на продажбите на основаващи се на застраховане инвестиционни продукти.
Със законопроекта се въвеждат нови правила за трансграничното извършване на дейността по застрахователно посредничество и за надзора върху него. Уредена е детайлна процедура по изпращане на уведомления между надзорните органи. Предлага се също така механизъм за разпределение на правомощията между надзорните органи на държавата членка по произход и държавата членка по седалището на клона на застрахователните посредници.
Промените ще създадат задължение за предоставяне на обективна информация относно застрахователните продукти, като се предвижда предоставянето на стандартизиран информационен документ за застрахователния продукт при сключване на застраховки по общо застраховане. Предлага се доразвиване на уредбата в частта й по предоставянето на ползвателите на застрахователни услуги на информация върху траен носител, различен от хартия, включително и чрез интернет страница с изричното съгласие на конкретния ползвател.
ЗИД на КЗ предлага също така актуализирането на минималните размери на застрахователната сума по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, като досегашният размер от 10 000 000 лв. за имуществени или неимуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт да се увеличи на 10 420 000 лв., а досегашният размер от 2 000 000 лв. за вреди, причинени на имущество, да се увеличи на 2 100 000 лв.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.