НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Иван Нейков, бивш социален министър: Трябва да се създаде Кодекс за правата и задълженията на хората с увреждания

Иван Нейков, бивш социален министър: Трябва да се създаде Кодекс за правата и задълженията на хората с увреждания

26 Октомври 2018 | 21:44 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се създаде кодекс за правата и задълженията на хората с увреждания. Това каза за обзорното предаване "Това е България" на Радио „Фокус“ бившият социален министър Иван Нейков. Той допълни, че един от сериозните проблеми в българското законодателство, както и в приетите на първо четене проектозакони за хората с увреждания, е действието съобразно конюктурата.
"Тепърва трябва да бъдат приети доста подробни подзаконови нормативни актове, които да реализират идеите на Закона. Вторият риск е - ние може да имаме и Закона и подзаконовите актове, но може да нямаме инфраструктурата, чрез която да реализираме идеите на Закона за хората с увреждания. Една от най-интересните, важни и ценни новости в Закона е комплексната индивидуална оценка, която трябва да бъде правена на всеки човек с увреждане и въз основа на нея да бъдат определяни потребностите на този човек“, каза още Иван Нейков.
Той обърна внимание, че в обществото не се говори за това как да се стимулират предприемачите да създават социални услуги и уточни, че в България има огромна нужда от тях. По думите му всяка социална услуга създава много работни места и даде за пример, че има социални услуги, при които двама потребители създават едно работно място. Експертът допълни, че е неотложно създаването на система за контрол върху качеството на доставчиците на социални услуги.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие единодушно на първо четене законите за хората с увреждания и за личната помощ (ОБЗОР)

Парламентът прие единодушно на първо четене законите за хората с увреждания и за личната помощ (ОБЗОР)

26 Октомври 2018 | 20:33 | Агенция "Фокус"
София. Два от законопроектите за хората с увреждания минаха на първо четене в парламента. Единодушно депутатите приеха законите за хората с увреждания и за личната помощ. Така за гласуване остава само законопроектът за социалните услуги. През новия Закон за хората с увреждания от 1 януари 2021 година се създава Държавна агенция за хората с увреждания. Тя ще бъде правоприемник на сегашната Агенция за хората с увреждания. Законът предвижда да има и Съвет за наблюдение с 4-годишен мандат, който да гарантира защитата на правата на хората с увреждания. Въвежда се нов вид оценка, която да отчита индивидуалните потребности на хората с увреждания. От 1 януари 2019 година те ще получават месечна финансова подкрепа на база на линията на бедност, а не на база гарантиран минимален доход, както досега. Помощта ще се определя от степента и вида на увреждането, както и от потребностите. От 1 януари 2020 година ще се предоставят и медицински изделия. Въвежда се „квота на работната сила“ в публичната и в частната сфера. Квотният принцип ще се отнася за работодатели с персонал от 50 и повече работници и служители. Неспазването на квотните задължения ще води до изплащане на компенсации. Регламентира се нова форма на заетост – защитената заетост за хора с трайни и множество увреждания, осъществявана в центрове. Предвижда се разработване и изпълнение на Национална програма в подкрепа на работодателите. Предвидено е зачитане за осигурителен стаж при пенсиониране за времето, през което са полагани грижи за лице с трайно намалена работоспособност или степен на увреждане над 90%, както и за дете, което се нуждае постоянно от чужда помощ. Ще бъде създадена информационна система за хората с увреждания, която ще служи за наблюдение и анализ на социално-икономическия им статус. Регламентира се финансова подкрепа за национално представителните организации на и за хората с увреждания, осигурена под формата на субсидия от държавния бюджет. По закона ще се изискват около 332 милиона лева за следващата година. В сравнение с 2018 година ще бъдат необходими допълнително около 133 милиона лева. Социалният министър Бисер Петков заяви, че приемането на Закона за хората с увреждания е първата стъпка към положителната промяна, която те очакват. Министърът коментира, че в дискусията между двете четения недостатъците по законопроекта ще бъдат коригирани.
В Закона за личната помощ се предлага хората с увреждания да избират асистентите си, да договарят условията и да прекратяват договорите с тях. Друго предложение е личната помощ да се предоставя въз основа на индивидуална оценка на потребностите. През юни първият вносител на законопроекта беше омбудсманът Мая Манолова. През юли той беше подкрепен и внесен и от „Воля“ и от БСП. Изрично се регламентират органите по предоставяне на лична помощ, ползвателите и доставчиците на лична помощ, както и изискванията за извършване на дейност като асистент. Предвиден е и контрол по прилагането му, както и регламентация на отчитането на изразходваните средства и подпомогнатите лица с увреждания. Ако законът се приеме, ще бъде необходим ресурс в размер на над 105 млн. лева.
В дебата по законопроектите от БСП настояха ресорният вицепремиер Валери Симеонов да присъства на гласуването. Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че докато няма оставка на Валери Симеонов, няма да има консенсус за хората с увреждания. Според нея с протестите си майките на деца с увреждания са дали оценката си за управляващите. „Показахте унизително и нечовешко отношение към тези хора, а днес „се биете в гърдите“, че работите и търсите консенсус“, обяви тя. Вицепремиерът не дойде на гласуването.
В отговор от ГЕРБ изтъкнаха, че БСП няма политически мотиви, затова минава към лични нападки, което е причината партията им да е в това състояние. „Нека политиката за хората с увреждания да не се прави от една политическа сила, а от 44-тото Народно събрание“, призова председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той помоли БСП да престанат да внасят омраза и напрежение. Цветанов благодари за високата оценка на депутатите за усилията на социалното министерство и на работните групи. От полигона „Ново село“ край Сливен премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството е изпълнило в пълен обем ангажиментите си към майките на деца с увреждания, които са в пъти повече, отколкото през управление на БСП.
След приемането на законите омбудсманът Мая Манолова заяви: „Ще се борим докрай законите за хората с увреждания да не бъдат „окастрени“ до степен, в която да не приличат на себе си“. Тя обърна внимание, че каузата за хората с увреждания е успяла да обедини партии от различни цветове. Омбудсманът определи приемането на двата закона като победа за всички хора с увреждания. От организацията на майки на деца с увреждания „Системата ни убива“, които присъстваха на гласуването, заявиха, че протестите им ще продължат, докато законите не се приемат окончателно.
От няколко дни на общественото внимание е въпросът трябва ли ресорният вицепремиер, в случая Валери Симеонов, да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Пръв такава идея изказа социалният министър Бисер Петков на обсъждането на Закона за хората с увреждания във водещата социална комисия. След това депутатите от ДПС и БСП реагираха остро на идеята, определяйки я за неприемлива и скандална, с оглед на сегашната ситуация. Междувременно вицепремиерът Симеонов беше освободен от поста председател на Съвета по етническите въпроси. В петък от ПГ на ГЕРБ обявиха, че ще предложат социалният министър да продължи да оглавява Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Майките на деца с увреждания обявиха обаче, че държат Съветът да се ръководи от вицепремиер.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Жители на града организират протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

Велико Търново: Жители на града организират протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

26 Октомври 2018 | 18:03 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Жители на Велико Търново организират протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Събитието се организира за кратък период от време чрез социалните мрежи, уточни за Радио „Фокус“ – Велико Търново Ваня Димова, която е един от организаторите. Подкрепа и желание да се включат в протеста са заявили около 150 човека. „Организираме се във връзка с позорните изказвания, поведение и отношение на вицепремиера ни Валери Симеонов, за чиито пост ние настояваме той да си подаде оставката. Недопустимо е човек с неговата позиция по такъв начин да се отнася с българските граждани. Всички, които ще се включат в протеста ще настояват за незабавната оставка на Валери Симеонов“, посочи Ваня Димова.
Тя допълни, че протестът ще бъде изцяло мирен и движението няма да се спира. Обявеният начален час е 18.00 ч. като се очаква протестът да продължи до 20.00 ч. Протестиращите ще заявят своята гражданска позиция пред паметник „Майка България“ в центъра на града.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Изказването на Валери Симеонов е арогантно, нечовешко, ненормално отношение към хората с увреждания с България

Корнелия Нинова, БСП: Изказването на Валери Симеонов е арогантно, нечовешко, ненормално отношение към хората с увреждания с България

26 Октомври 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. Изказването на Валери Симеонов е арогантно, нечовешко, ненормално отношение към хората с увреждания с България. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на въпрос какво смята за обяснението на Валери Симеонов, че думите които е казал за майките на деца с увреждания са извадени от контекста, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ майките, които от 6 месеца поставят на държавата справедливи предложения за грижата на хората с увреждания, в представите на вицепремиера са „кресливи“ жени, които използват уж болните си деца. "Разбрахме го като арогантно, нечовешко, ненормално отношение към хората с увреждания с България", добави тя. Според нея организираните протести на родителите на деца с увреждания нямат политически нагласи. Корнелия Нинова уточни, че това са протести за основни ценности, като майчинство, деца, грижа за болни хора, държавност. „Смятам, че този протест е човешки, общочовешки“, изтъкна тя.
Корнелия Нинова обясни, че по време на срещата с президента Радев, не са коментирали конкретно алтернативен бюджет, но са засегнали въпроси, които ще се отразят на него. „Представих алтернативен модел на данъчна политика и изразихме позиция, че при това неравенство, което има в България, сега действащият данъчен модел не е добър, защото ще продължава да задълбочава неравенствата. В рамките на това говорих за прогресивно и семейно облагане, за намаляване на ДДС и преизчисляване на пенсии,“ каза тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Ще се борим докрай законите за хората с увреждания да не бъдат „окастрени“ до степен, в която да не приличат на себе си

Омбудсманът Мая Манолова: Ще се борим докрай законите за хората с увреждания да не бъдат „окастрени“ до степен, в която да не приличат на себе си

26 Октомври 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Ще бдим, ще настояваме, ще се борим докрай законите да не бъдат „окастрени“ до степен, в която да не приличат на себе си. Това каза пред журналисти в парламента омбудсманът Мая Манолова, след като депутатите приеха законите за хората с увреждания и за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние сме реалисти, това е което можеше да се случи за момента. Сериозната работа предстои. Ще участваме активно в работните групи“, посочи тя. „Поздравления за депутатите. Случи се нещо, което преди няколко месеца, беше немислимо. Депутатите не искаха и да чуят за Закона за личната помощ“, коментира Мая Манолова. „Каузата успя да обедини цветове и партии, депутати от ляво и от дясно“, заяви омбудсманът. „Това е победа. Трябва да можем да се радваме на победите даже и когато не са окончателни. Това е победа не за омбудсмана и за майките от палатките, а за хората с увреждания“, обяви Мая Манолова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Ще гласуваме и втория закон за хората с увреждания, а вицепремиерът Валери Симеонов още го няма

Филип Попов, БСП: Ще гласуваме и втория закон за хората с увреждания, а вицепремиерът Валери Симеонов още го няма

26 Октомври 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Вече ще гласуваме и втория закон за хората с увреждания, а вицепремиерът Валери Симеонов още го няма. Това каза секретарят на ПГ на БСП Филип Кутев в дебатите по гласуването на Законопроекта за личната помощ на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Моля да обясните какво се случва, направихте ли връзка с него, нещо по-важно ли има“, коментира той. „Сигурен съм, че председателят на парламента Цвета Караянчева е изпълнила обещанието си да го покани“, посочи Филип Попов. „Ще се постарая да разбера какво се случва“, допълни зам.-председателят на НС Емил Христов.
В началото на пленарния ден, преди гласуването на Законопроекта за хората с увреждания, от БСП настояха ресорният вицепремиер да присъства в парламента.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Изпълнили сме в пълен обем ангажиментите си към майките на деца с увреждания, в пъти повече отколкото през управление на БСП

Премиерът Бойко Борисов: Изпълнили сме в пълен обем ангажиментите си към майките на деца с увреждания, в пъти повече отколкото през управление на БСП

26 Октомври 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Сливен. Изпълнили сме в пълен обем ангажиментите си към майките на деца с увреждания, в пъти повече отколкото през управление на БСП. Това каза пред журналисти на полигона „Ново село“ край Сливен премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В парламента приеха първия закон, върви вторият за хората с увреждания. Видяхте в бюджета – 150 млн. повече. Което сме поели като ангажимент, в срок се прави. Вчера в МС в ресорите направихме промени. Между първо и второ четене ще се предложи социалният министър отново да си отговаря. Искахме миналата сряда, когато приемахме и нямаше още този скандал, да е по-високо нивото, да се върши повече работа. Мисля, че и сега всички трябва да са спокойни“, коментира Борисов. Във връзка с протестите срещу вицепремиера Валери Симеонов, премиерът заяви, че в рамките на демокрацията не може да каже на никой да не протестира. „Това, което поехме като ангажимент в МС и парламента е изпълнено в пълен обем в пъти повече, отколкото по време на управление на БСП. Толкова мога да кажа на тези хора“, каза още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие единодушно Закона за хората с увреждания на първо четене

Парламентът прие единодушно Закона за хората с увреждания на първо четене

26 Октомври 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие Закона за хората с увреждания на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 174 народни представители.
Правителството предлага създаване на Държавна агенция за хората с увреждания, която да започне да функционира от 1 януари 2021 г. Държавната агенция ще бъде правоприемник на Агенцията за хората с увреждания. Целта е единната структура да координира изпълнението на цялостната държавна политика за правата на хората с увреждания.
През закона ще се създаде и Съвет за наблюдение с 4-годишен мандат, който да гарантира защитата на правата на хората с увреждания. Съветът ще провежда консултации с представителните организации на и за хора с увреждания.
Законът въвежда нов вид оценка, която да отчита индивидуалните потребности на хората с увреждания. Оценката ще се прави от специализирани отдели към дирекции „Социално подпомагане".
На законово ниво се предвижда получаване на месечна финансова подкрепа на база на линията на бедност, а не на база гарантиран минимален доход, както досега. Месечната финансова подкрепа ще бъде отпусната от 1 януари 2019 г. и ще се определя в зависимост от степента и вида на увреждането, както и от и потребностите. От 1 януари 2020 година ще се предоставят и медицински изделия.
Въвежда се „квота на работната сила“ в публичната и в частната сфера. Квотният принцип ще се отнася за работодатели с персонал от 50 и повече работници и служители. Неспазването на квотните задължения ще води до изплащане на компенсации. Регламентира се нова форма на заетост – защитената заетост за хора с трайни и множество увреждания, осъществявана в центрове. Предвижда се разработване и изпълнение на Национална програма в подкрепа на работодателите. КНСБ подкрепят промените, ССИ се въздържа от подкрепа, а представителите на АИКБ, БТПП, БСК и КТ „Подкрепа“ не ги подкрепят.
Предвидено е зачитане за осигурителен стаж при пенсиониране за времето, през което са полагани грижи за лице с трайно намалена работоспособност или степен на увреждане над 90%, както и за дете, което се нуждае постоянно от чужда помощ.
Ще бъде създадена информационна система за хората с увреждания, която ще служи за наблюдение и анализ на социално-икономическия статус на хората.Информационната система ще поддържа профил на всеки.
Регламентира се финансова подкрепа за национално представителните организации на и за хората с увреждания, осигурена под формата на субсидия от държавния бюджет, както н контрол по отношение на изпълнението на субсидираните от държавата дейности.
При приблизително запазване на броя на хората с увреждания с най-малко 50% трайно намалена работоспособност, които са около 490 хил. души средногодишно, ще се изискват около 332 милиона лева за следващата година. В сравнение с 2018 година ще бъдат необходими допълнително около 133 милиона лв.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Приемането на Закон за хората с увреждания е първата стъпка към положителната промяна, която се очаква

Министър Бисер Петков: Приемането на Закон за хората с увреждания е първата стъпка към положителната промяна, която се очаква

26 Октомври 2018 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Приемането на Закон за хората с увреждания е първата стъпка към положителната промяна за тях, която всички искаме и те очакват. Това каза социалният министър Бисер Петков преди гласуването на Законопроекта на хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Следващите стъпки са приемането на Законопроектите за личната помощ и за социалните услуги. Те в пакет би трябвало да решат голяма част от проблемите на хората с увреждания“, заяви той. „В изказванията в зала бяха посочени някои недостатъци на законопроекта, той не е съвършен. Мисля, че дискусията между двете четения ще даде възможност част от тях да бъдат коригирани“, каза още Бисер Петков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Докато няма оставка на вицепремиера Валери Симеонов, няма да има консенсус за хората с увреждания

Корнелия Нинова, БСП: Докато няма оставка на вицепремиера Валери Симеонов, няма да има консенсус за хората с увреждания

26 Октомври 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Докато няма оставка на вицепремиера Валери Симеонов, няма да имате консенсус по отношението към хората с увреждания. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в дебатите по Законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Протестите пред МС са всеки ден. Това ли е работата, която сте свършили. Ние не ви даваме оценка, те ви я дават, когато всеки ден са под прозорците на парламента“, се обърна тя към управляващите. „Това означава или несвършена работа, или показано отношение. Ако днес полагаме усилия да сложим начало на една реформа и да свършим работа, сте им длъжници“, посочи Корнелия Нинова. „Показахте унизително и нечовешко отношение към тези хора, днес „се биете в гърдите“, че работите и търсите консенсус“, заяви тя.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП няма политически мотиви и минава към лични нападки - за това са в това състояние

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП няма политически мотиви и минава към лични нападки - за това са в това състояние

26 Октомври 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Когато някой няма политически мотиви, минава към лични нападки. Това е същността на БСП и за това са в това състояние. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в дебатите по Законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато се отвличаха хора в България, управляваше БСП. Когато имаше поръчкови убийства и не се разкриваха, управляваше БСП“, обяви той. „Аз успях да го направя тогава с екипа си в МВР“, заяви Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Цветан Цветанов да върне парите, които дължи на държавата

Антон Кутев, БСП: Цветан Цветанов да върне парите, които дължи на държавата

26 Октомври 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. Цветан Цветанов да върне парите, които дължи на държавата. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев в дебатите по Законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Аз нямам проблеми с имоти, вие имате“, се обърна той към Цветан Цветанов. „Ако ще говорим за парламентаризъм, вие имате да връщате пари на държавата. Според имотната декларация имате пари да ги върнете“, заяви Антон Кутев. „Призоваваме ви след като върнете парите, да назовете поне 4 проблема в държавата и да ги решите“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нека политиката за хората с увреждания да не се прави от една политическа сила, а от 44-тото Народно събрание

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нека политиката за хората с увреждания да не се прави от една политическа сила, а от 44-тото Народно събрание

26 Октомври 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. Нека политиката за хората с увреждания да не се прави от една политическа сила, а от 44-тото Народно събрание. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в дебатите по Законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дебатът преди изказването на Антон Кутев вървеше много конструктивно“, коментира той. „Молбата ми към БСП е да престанат да внасят омраза и напрежение“, посочи Цветан Цветанов. „Направете го, някъде другаде. Може би имате лични проблеми, всеки има, но не ги изразява в парламента“, се обърна той към БСП. „Благодаря за високата оценка за усилията на социалното министерство и на работните групи по законопроекта“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Експлоатацията на страданието е престъпление по всички конвенции

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Експлоатацията на страданието е престъпление по всички конвенции

26 Октомври 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Експлоатацията на страданието е престъпление по всички конвенции, които третират правата на личността. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ и председател на правна комисия Данаил Кирилов в дебатите по Законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако искате резултат, не преекспонирайте. Останете на базата на разумния диалог“, призова той депутатите от БСП. „Представете си, че говорите не пред този състав на НС, а пред Емилия Масларова или пред Сергей Станишев. Искам да кажете твърденията и изискванията си пред тях“, коментира Данаил Кирилов по повод изказването на зам.-председателя на ПГ на БСП Антон Кутев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Протестите направиха политиката за хората с увреждания приоритет за правителството

Антон Кутев, БСП: Протестите направиха политиката за хората с увреждания приоритет за правителството

26 Октомври 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Протестите направиха политиката за хората с увреждания приоритет за правителството. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев в дебатите по Законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Драма има. Валери Симеонов не може да го оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания“, заяви той. „Идеята, че няма драма е погрешна. Драма има и тя е сериозна. Подбрали сте абсолютно неподходящ човек“, коментира Антон Кутев. „Гражданският натиск беше основателен и смислен. Ако не беше той, резултатът нямаше да го има“, обяви той. „Законът за хората с увреждания няма да свърши цялата работа, но ще свърши някаква работа“, каза още Антон Кутев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ГЕРБ ще предложи социалният министър да продължи да оглавява Националния съвет за интеграция на хората с увреждания

ПГ на ГЕРБ ще предложи социалният министър да продължи да оглавява Националния съвет за интеграция на хората с увреждания

26 Октомври 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. Ние от ГЕРБ ще направим предложение между двете четения министърът на труда и социалната политика да продължи да оглавява Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на социална комисия Светлана Ангелова в дебатите по Законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма драма, ние сме на първо четене на закона. До влизането в сила председател на Националния съвет е социалния министър“, обясни тя. „Законопроектът измина един труден път. В продължение на месеци се проведоха многочасови срещи и обсъждания“, коментира Светлана Ангелова. „Имаше протести и недоволни, имаше напрежение. Внушаваха се спекулации, че правителството не иска да има нов закон, че няма да можем да се справим и законопроекта няма да бъде приет преди бюджета“, посочи тя. „Правителството не бяга от ангажиментите си към хората с увреждания. Тази политика винаги е била приоритет“, заяви Светлана Ангелова. „Правителството отпусна 150 млн. лева за хората с увреждания, което е с 56% повече от бюджета за 2018 година“, припомни депутатът от ГЕРБ. „Целта на закона е да предложи цялостна нова правна рамка за уреждане на обществените отношения за гарантиране на правата на хората с увреждания“, обяви Светлана Ангелова и уточни, че в законопроекта са приети значителна част от предложенията на протестиращите майки на деца с увреждания.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Толя Стоицова, НБУ: Еволюцията на протестите е психологически естествена, всяка малка победа води до по-големи желания

Проф. Толя Стоицова, НБУ: Еволюцията на протестите е психологически естествена, всяка малка победа води до по-големи желания

26 Октомври 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. Еволюцията на протестите е психологически естествена, всяка малка победа води до по-големи желания. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Толя Стоицова, преподавател по социална и медийна психология в Нов български университет. „За разлика от техническите и технологичните сфери, социалното общество се развива най-бавно“, обясни тя. Според нея това може да намери реално отражение в протести за абсурдни неща. По думите й регулатори на социалното общество са медиите, като те трябва не само да информират, но и да ориентират в информационния поток. „За целта е нужна трибуна за специалисти, които на елементарен език да обяснят хода на обществените процеси“, каза още проф. Стоицова. „Аз съм далеч от мисълта, че българинът не разбира какво се случва около него, както някои го упрекват. Няма такова нещо, просто хората не знаят и не могат да знаят всичко. Затова е нужно да бъдат насочвани, за да взимат по-коректни и адекватни решения дали да протестират или не. Нямам никаква критика към медиите по отношение на това как те разширяват нашите сетива и дават възможност да знаем къде какво се случва не само в рамките на нашата държава, но и по целия свят. Но информационната функция, за която говоря, е различна от познавателната функция“, коментира проф. Толя Стоицова. Тя добави, че натрупването на множество негативни факти от социална гледна точка, изразяващи се в недоволство в различни точки по света, създава отлични условия за популизъм. „Той обещава, но не изпълнява, тъй като за да вземеш, първо трябва да дадеш“, допълни тя. „В недалечното минало народът повярва, че държавата ни „може да бъде оправена за 800 дни“, но не опита да разсъждава дали това е практически възможно“, уточни проф. Стоицова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа на първо четене Законопроекта за хората с увреждания

Парламентът ще разгледа на първо четене Законопроекта за хората с увреждания

26 Октомври 2018 | 07:31 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа на първо четене Законопроекта за хората с увреждания с вносител Министерски съвет. Това се посочва в програмата за работа на Народното събрание. Правителството предлага създаването на Държавната агенция за хората с увреждания. Новосъздадената агенция ще започне да функционира от 1 януари 2021 г. Държавната агенция ще бъде правоприемник на Агенцията за хората с увреждания. През закона ще се създаде и Съвет за наблюдение с 4-годишен мандат, който да гарантира защитата на правата на хората с увреждания. Законопроектът въвежда нов подход за социално приобщаване чрез оценка, която да отчита индивидуалните потребности на хората с увреждания. На законово ниво се предвижда получаване на месечна финансова подкрепа, която ще се изчислява на базата на линията на бедност, а не на база гарантиран минимален доход, както досега. Месечната финансова подкрепа ще бъде отпусната от 1 януари 2019 г. Ще се предоставят и помощи за медицински изделия. Въвежда се „квота на работната сила“ в публичната и в частната сфера. Квотният принцип ще се отнася за работодатели с численост на персонала от 50 и повече работници и служители. Предвидено е зачитане за осигурителен стаж при пенсиониране за времето, през което са полагани грижи за лице с увреждане.
Народните представители ще разгледат на първо четене и Законопроекти за личната помощ с вносители БСП и „Воля“. Предлага се хората с увреждания да избират асистентите си, да договарят условията и да прекратяват договорите. Личната помощ да се предоставя въз основа на индивидуална оценка на потребностите. Ако законът се приеме, ще бъде необходим ресурс в размер на над 105 млн. лева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Възстановено е движението в района на кръстовището между булевардите „Мария Луиза" и „Тодор Александров”

София: Възстановено е движението в района на кръстовището между булевардите „Мария Луиза" и „Тодор Александров”

25 Октомври 2018 | 19:28 | Агенция "Фокус"
София. Възстановено е движението в района на кръстовището между булевардите „Мария Луиза" и „Тодор Александров”. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Всеки момент ще бъде възстановено и нормалното движение на трамваите от линии 4 и 10.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майките на деца с увреждания протестират четвърта вечер

Майките на деца с увреждания протестират четвърта вечер

25 Октомври 2018 | 19:17 | Агенция "Фокус"
София. За четвърта поредна вечер майките на деца с увреждания и граждани се събраха пред министерския съвет с искане за оставката на Валери Сименов, предаде БНР.
Протестиращите майки обявиха, че протестните им действия ще продължат, докато вицепремиерът не се оттегли от поста.
Майките блокираха движението в района на площад „Независимост“.
Протестните прояви преминаха към гражданско неподчинение. В момента протестиращите блокират кръстовището към булевардите „Княгиня Мария Луиза“ и „Тодор Александров“, развяват черни знамена и скандират - „Всеки ден ще е така до победата“.
Протестиращите заявиха, че извинението не е решение и че техните прояви ще продължат до подаването на оставка.
Те ще протестират всеки ден, включително събота и неделя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Затруднено е движението в района на кръстовището между булевардите „Мария Луиза" и „Тодор Александров” заради провеждането на протест

София: Затруднено е движението в района на кръстовището между булевардите „Мария Луиза" и „Тодор Александров” заради провеждането на протест

25 Октомври 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
София. Временно е затруднено движението в района на кръстовището между булевардите „Мария Луиза” и „Тодор Александров” заради провеждането на протест. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Трамваите, които се движат по линии 4 и 10, са отклонени по бул. „Христо Ботев”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов се извини на майките на деца с увреждания, протестите продължават (ОБЗОР)

Вицепремиерът Валери Симеонов се извини на майките на деца с увреждания, протестите продължават (ОБЗОР)

25 Октомври 2018 | 01:52 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Валери Симеонов се извини на майките на деца с увреждания след извънреден Коалиционен съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в Министерския съвет. Симеонов подчерта, че по никакъв начин не е целял да обиди, когото и да било. По думите му на проведения коалиционен съвет при министър-председателя е бил обсъден въпросът, свързан с медийната кампания по повод негово изявление и ежедневните протести пред Министерския съвет. Симеонов обясни, че в тази връзка по настояване на коалиционния съвет той поднася своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от неговото изказване в интервю пред телевизия СКАТ, където заявява, че законът за лица с увреждания е започнат като „опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“. Извинението си Симеонов поднесе минути, след като в телевизионно интервю заяви, че няма да се извини, тъй като от него се иска не извинение, а оставката.
Извинението на Симеонов се превърна в основна тема сред народните представители.
Извинението на вицепремиера бе сред основните обсъждани теми в парламента. От ПГ на „БСП за България“ поискаха изслушване на Симеонов в парламента, но предложението беше отхвърлено.
ДПС настояха за оставката на вицепремиера, тъй като извиненията не вършили работа. Председателят на Парламентарната група Мустафа Карадайъ коментира, че Симеонов трябва час по-скоро да си отиде, защото той е воденичен камък на шията и на ГЕРБ, и на страната.
Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев заяви, че са необходими нови избори и смяна на модела на управление.
От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че БСП не са алтернатива. По думите му в правителството няма задкулисие, а всичко излиза наяве.
Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки поиска оставките на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Той обърна внимание, че Каракачанов е защитил Симеонов.
Пред журналисти зам.-председателят на парламента Явор Нотев и член на "Атака" заяви, че оценката на партията за изявлението на вицепремиера Валери Симеонов остава непроменена. По думите му извинението е ново обстоятелство, което ще бъде обсъдено във връзка с отношенията в коалицията и решенията за по-нататъшни действия.
Въпреки поднесеното от вицепремиера Валери Симеонов извинение в 17.30 часа пред Министерския съвет отново се събраха около 100-150 протестиращи с искане за неговата оставка. Малко преди 19.00 часа протестиращите тръгнаха от Министерския съвет към Орлов мост“ и движението по бул. „Цар Освободител“ беше затворено в пространството от Министерския съвет до ул. „Георги С. Раковски“, където се намира централата на НФСБ. Те се заканиха да продължат с протестите до подаването на оставка от страна на Валери Симеонов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Нормално е ресорният вицепремиер да бъде председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, както е и на НСТС

Министър Бисер Петков: Нормално е ресорният вицепремиер да бъде председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, както е и на НСТС

24 Октомври 2018 | 17:35 | Агенция "Фокус"
София. Нормално е ресорният вицепремиер, както е председател на Съвета за тристранно сътрудничество, да бъде председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Бисер Петков във връзка с текстовете на Закона за хората с увреждания, в които се посочва, че ресорният вицепремиер трябва да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министърът уточни, че се говори за бъдеще време и че това е мярка, която не е за този кабинет, а занапред.
На въпрос дали мисли, че ще върви работата в този съвет предвид настроенията срещу него, Бисер Петков отговори: „Предвидено е в тази втора глава от законопроекта за хората с увреждания да се реализира на практика хоризонталния характер на политиките на хората с увреждания. Една от мерките е да се повиши нивото на ръководството на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Съгласно действащото законодателство министърът на труда и социалната политика е председател на този съвет. Останалите министерства, които имат ангажименти за провеждане на тази политика, са представени от заместник-министър. Нормално е и това е предложението ресорният вицепремиер, както е председател на националния съвет за тристранно сътрудничество, да бъде председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания“.
„Аз съм удовлетворен, че Комисията по труда и социалната политика подкрепи с консенсус двата законопроекта. Това е признание за няколкомесечен труд на един голям екип от хора, които се ангажираха с подготовка на тези два законопроекта, които целят да подобрят положението на хората с увреждания“, заяви министърът по повод приетите от комисията Закон за хората с увреждания и Закон за личната помощ. По думите му обаче проблемите няма да се решат с магическа пръчка. „Нормално е да има критики. Това, че гласуването беше единодушно в подкрепа от народните представители, не отменя критиките“, каза той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Ясна е позицията ни за идеята Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Ясна е позицията ни за идеята Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания

24 Октомври 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
София. Позицията на ДПС по този въпрос е ясна. Това каза пред журналисти д-р Хасан Адемов, председател на Комисията по социална политика във връзка с текстовете на Закона за хората с увреждания, в които се посочва, че ресорният вицепремиер трябва да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали този текст няма да провокира напрежение сред хората, д-р Адемов обясни: „Това е въпрос, който е извън компетенциите на народните представители. Мисля, че отговорът на този въпрос, се налага от само себе си". "Нашата позиция по този въпрос е ясна, така че няма смисъл да коментирам“, допълни д-р Адемов. Той уточни, че е доволен от постигнатия консенсус по пакета от закони за хората с увреждания.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Социална комисия прие на първо четене Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

Социална комисия прие на първо четене Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

24 Октомври 2018 | 16:58 | Агенция "Фокус"
София. Социална комисия прие на първо четене Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. И двата законопроекта бяха приети единодушно с 21 гласа "за", без "против" и "въздържали се". Предстои двата законопроекта да бъдат разгледани на първо четене и от пленарна зала. Те са заложени в дневния ред на депутатите като точка първа и втора за петък.
В рамките на заседанието освен министър Бисер Петков, членовете на Социална комисия и омбудсмана Мая Манолова, присъстваха работодателски и синдикални организации, както и представители на хората с увреждания. Протестиращите майки изразиха становище, че двата закона предлагат един цялостно нов подход към хората с увреждания и са стъпка напред, но според тях обаче само с това няма да се направи цялостната реформа.
Законът за хората с увреждания е внесен от Министерски съвет. Стратегическата цел, която се постига с проекта, е предоставяне от държавата на необходимата и адекватна социално-икономическа подкрепа за хората с увреждания, чрез която да бъдат максимално приобщени в обществото. С предлаганата нормативна уредба се гарантира равноправното и пълноценното упражняване на правата на хората с увреждания. Със закона се дефинират по нов начин областите и средствата за подкрепа за социално приобщаване и се въвеждат принципи, които определят личния избор, независимост, равнопоставеност, достъпност, пълноценно и ефективно участие в обществения живот на хората с увреждания и техните семейства.Със закона се създава Национален съвет за интеграция на хората с увреждания, като е предвидено ръководство му да се осъществява от ресорния вицепремиер. Със законопроекта се предвижда създаването на нова структура към Министерския съвет със статут на държавна агенция. Предвижда се Държавната агенция за хората с увреждания да осъществява дейности, свързани с изготвяне на индивидуалната оценка на потребностите и координиране на политиката за правата на хората с увреждания. Целта е единната структура да координира изпълнението на цялостната държавна политика за правата на хората с увреждания. Новосъздадената държавна агенция ще има водеща роля при координацията между отделните институции и организации и ще започне да функционира от 1 януари 2021 г.
Законът за личната помощ е разработен от екипа на омбудсмана Мая Манолова и е внесен от ПГ на „БСП за България“ и ПГ на „Воля“. Целта на закона е чрез осигуряване на лична помощ да се подпомогнат лицата с увреждания да упражняват основните си права, да имат възможности за избор, независим живот, активно включване и участие в общността и достъп до различни услуги и дейности, като по този начин се разрешат описаните по-горе проблеми с действащите социални услуги „личен и социален асистент“ и се отговори на изискванията на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Проектът регламентира механизма лична помощ, чрез който се осигурява устойчивост на личната помощ и нейното финансиране; предоставяне на лична помощ въз основа на реална индивидуална оценка на потребностите и единни критерии за включване в механизма, които са определени на нормативно ниво, както и гъвкавост на дейностите и предоставяне на възможност на нуждаещия се да избира кой ще му бъде асистент.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Голямата задача е между първо и второ четене да постигнем синхрон между Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

Министър Бисер Петков: Голямата задача е между първо и второ четене да постигнем синхрон между Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

24 Октомври 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. Голямата задача е между първо и второ четене да постигнем синхрон между Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ.Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в края на обсъжданията на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ на заседание на Комисия по труда, социалната и демографската политика, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че крайният резултат не е съвършен, но е стъпка в правилната посока.
По думите му е важно да има стиковане в разпоредбите на проектите. „Ние предложихме и благодаря на председателя на Комисията да представим проекта на Закона за социалните услуги, за да можете, вие уважаеми народни представители, да имате представа и от третия законопроект и на тази база да можем да търсим по-голямо решаване на проблемите на хората с увреждания. В законопроекта за социалните услуги са всъщност механизмите и възможностите за подкрепа“, допълни още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Протестите на майките на деца с увреждания в града продължават

Бургас: Протестите на майките на деца с увреждания в града продължават

24 Октомври 2018 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Бургас. Протестите на майките на деца с увреждания продължават. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Гергана Маврова, един от организаторите на протеста и майка на дете с увреждане. Протестът ще се проведе отново на пл. „Атанас Сиреков“ от 17.30 часа.
„Ние излязохме на протест, за да искаме промяна в системата и реформа“, добави Маврова. Според нея обнадеждаващото е, че в тяхна подкрепа идват и млади хора, и майки със здрави деца, които са съпричастни с проблемите им, а това означава, че обществото не е безпристрастно. Относно извинението на вицепремиера Валери Симеонов, Маврова коментира, че то не е искрено, но в случая не е важна оставката, а да се подобрят условията за живот на хората с увреждания в страната.
Деница ДИМИТРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Законите за хората с увреждания са стъпка в правилна посока

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Законите за хората с увреждания са стъпка в правилна посока

24 Октомври 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
София. Законите за хората с увреждания са стъпка в правилна посока. Това каза председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов по време на обсъждането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Основната цел на политиките за хората с увреждания са да изпълним препоръките на конвенцията на ООН за тяхната защита, а от друга страна да дадем възможност на всички хора с увреждания да преодолеят препятствията и абсолютно всички трудности, които им пречат да се интегрират адекватно в обществото“, допълни още д-р Адемов.
Той съобщи, че се очаква следващата сряда министър Бисер Петков да представи готовия проект на Закона за социалните с услуги в комисията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Калин Поповски, „Обединени патриоти“: Надявам се с приемането на Закона за хората с увреждания да спадне общественото напрежение

Д-р Калин Поповски, „Обединени патриоти“: Надявам се с приемането на Закона за хората с увреждания да спадне общественото напрежение

24 Октомври 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се с приемането на Закона за хората с увреждания да спадне общественото напрежение. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ д-р Калин Поповски по време на заседание на Комисия по труда, социалната и демографската политика, на което се обсъждат Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Двата закона са много тежки, много големи. Знаете колко работни групи, колко консултации. За това не може да виним администрацията на министър Петков, че ги е забавил. Има обективни реалности, които наложиха да ги гледаме в късната есен“, зави той.
Той изрази надежда да падне общественото напрежение. Поповски обърна внимание и на средствата за хора с увреждания в бюджета за 2019, които според него също би трябвало да намалят общественото напрежение. „Наистина си мисля за тези хора. Правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ отдавна е помислило и в разходната част на бюджета тези пари са предвидени“, допълни още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Ще подкрепим Закона за хората с увреждания, защото смятам, че сме стъпили на правилната писта за решаване на проблемите им

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Ще подкрепим Закона за хората с увреждания, защото смятам, че сме стъпили на правилната писта за решаване на проблемите им

24 Октомври 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим Закона за хората с увреждания, защото смятам, че сме стъпили на правилната писта за решаване на проблемите на тези хора. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова по време на обсъждането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ПГ на ГЕРБ ще подкрепи закона за хората с увреждания. Не защото това е проект на закон на Министерски съвет. Ние ще гласуваме "за" и ще подкрепим точно този вариант, защото в него голяма част от исканията на протестиращите майки на деца с увреждания са намерили израз“, заяви Ангелова. По думите ѝ ГЕРБ ще го подкрепи, защото той е приет и подкрепен от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.
Според нея всички обвинения към управляващите са се оказали неоснователни, тъй като днес се обсъждат двата обещани законопроекта. Тя подчерта, че е необходима реформа за хората с увреждания. Ангелова уточни, че ГЕРБ ще подкрепи и Закона за личната помощ. „Да, той има своите несъвършенства, но се надявам с общи усилия да изчистим текстовете и действително да имаме два работещи закона за хората с увреждания, които ще бъдат в подкрепа на тази група“, допълни депутатът от ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков: С колегите от БСП ще подкрепим на първо четене Закона за хората с увреждания, но не означава, че няма да отправим сериозни критики

Георги Гьоков: С колегите от БСП ще подкрепим на първо четене Закона за хората с увреждания, но не означава, че няма да отправим сериозни критики

24 Октомври 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. С колегите от БСП ще подкрепим на първо четене Закона за хората с увреждания, но не означава, че няма да отправим сериозни критики. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на обсъждането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него някои от проблемите на хората с увреждания ще останат същите дори и след приемане на този закон. „Аз и представителите на ПГ на „БСП за България“ в Комисията по труда и социалната политика ще подкрепим законопроекта на Закона за хората с увреждания. Това не означава, че няма да отправим сериозни критики. От ПГ на „БСП за България“ оценяваме усилията, които са положени от всички страни. Наясно сме, че се работеше под сериозен обществен и функционален начин“, поясни Гьоков. Той изрази надежда този нов закон да стане основа за интеграцията на хората с увреждания. Според него всички трябва да са наясно, че не само законодателни пречки, но и липса на достатъчни финансови средства, също са проблем.
По думите му липсва финансова обосновка на предвидените в проекта дейности. По отношение на Закона за личната помощ, Гьоков уточни, че няма как БСП да не го подкрепя. "Радвам се, че има консенсус в парламента", каза още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: В Закона за хората с увреждания не отстъпихме от жалоните на реформата, ще бдим между четенията нито една от  малките ни победи да не бъде отстранена

Омбудсманът Мая Манолова: В Закона за хората с увреждания не отстъпихме от жалоните на реформата, ще бдим между четенията нито една от малките ни победи да не бъде отстранена

24 Октомври 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. В Закона за хората с увреждания не отстъпихме от жалоните на реформата, ще бдим между четенията нито една от малките ни победи да не бъде отстранена. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на обсъждането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нека да използвам възможността да изразя своето становище и по проекта на Закона за хората с увреждания, защото заедно с моя екип активно участвахме в неговото изработване. Нека да кажа, че ние подкрепяме този проект, който беше представен днес от министъра на труда и социалната политика“, заяви още Манолова. По думите й протестиращите майки са работили сериозно и динамично. „Имахме разправии, скандали, обиди, сълзи, но в крайна сметка се обединихме около този проект, който е представен днес“, обясни омбудсманът. По думите й този проект не е идеален, нито съвършен. „Има много пропуски, които надявам се, част от тях могат да бъдат коригирани между първо и второ четене“, заяви още Манолова. Тя обясни, че основният проблем е свързан с медицинската експертиза. "Моето огромно притеснение при изготвянето на този проект, изобщо на пакета от закони, беше какво ще се случи на 1 януари и дали огромните очаквания и надежди, които хората с увреждания имат към правеното от нас законодателство ще се сбъднат. Благодарение на нашата обща работа, наистина ще успеем да покажем, че реформата в тези политики започва", допълни още тя. По отношение на Закона за личната помощ, Манолова поясни, че той е кауза на много организации. "Нека да е ясно, че той е жизнено важен за хората с най-тежки увреждания, за техните семейства, ще им осигури спокойствие", допълни тя. По думите й той създава устойчивост в предоставянето на лична помощ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Единодушно парламентарната здравна комисия прие на първо четене Законопроекта на хората с увреждания

Единодушно парламентарната здравна комисия прие на първо четене Законопроекта на хората с увреждания

24 Октомври 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по здравеопазване прие единодушно на първо четене Законопроекта на хората с увреждания с вносител Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Промените са внесени в парламента на 18 октомври. Според кабинета необходимостта от нов закон идва от това, че действащият Закон за интеграция на хората с увреждания е допълван и изменян над 30 пъти и е изчерпал потенциала си. Правителството предлага създаването на Държавната агенция за хората с увреждания към Министерски съвет. Новосъздадената държавна агенция ще има водеща роля при координацията между отделните институции и организации и ще започне да функционира от 1 януари 2021 г. Държавната агенция ще бъде правоприемник на Агенцията за хората с увреждания. В новата агенция ще работят екипи, които да извършват индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания. Ще се пренасочват служители от Агенцията за социално подпомагане.
През закона ще се създаде и Съвет за наблюдение, който да гарантира защитата на правата на хората с увреждания. В него ще участват- двама представители, определени от омбудсмана, двама представители, определени от председателя на Комисията за защита от дискриминация; четирима представители на организациите на и за хората с увреждания, определени от тях; един представител на академичната общност, определен от Българската академия на науките. Членовете му трябва да бъдат определени в 3-месечен срок от влизането в сила на закона, а в шестмесечен срок Съветът за наблюдение да приеме правилник за дейността си.
Законопроектът въвежда нов подход за социално приобщаване чрез оценка, която да отчита индивидуалните потребности на хората с увреждания. Оценката ще се извършва от специализирани отдели в дирекции „Социално подпомагане“.
На законово ниво се предвижда получаване на месечна финансова подкрепа от хората с увреждания. Тя ще се изчислява на базата на линията на бедност, а не на база гарантиран минимален доход, както досега. Месечната финансова подкрепа ще бъде отпусната от 1 януари 2019 г. Всички издадени и влезли в сила месечни добави ще се трансформират. В случай че трансформираната месечна финансова подкрепа е в по-малък размер от досегашната, ще се отпуска по-благоприятната.
Ще се предоставят и целеви помощи съобразно вида на увреждането и потребностите на оценяваното лице. Помощите ще се отпускат за помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия (ПСПСМИ), покупка и/или приспособяване на лично моторно превозно средство, приспособяване на жилище, балнеолечение и/или рехабилитационни услуги и наем на общинско жилище.
В рамките на законопроекта се въвежда „квота на работната сила“, която да гарантира и увеличи заетостта на хората с трайни увреждания в обичайна работна среда. Законовите разпореждания се отнасят за публичната и за частната сфера. Неспазването на квотните задължения ще води до изплащане на компенсационни вноски от работодателите. Квотният принцип ще се отнася за работодатели с численост на персонала от 50 и повече работници и служители. С отделна разпоредба се предвиждат преференции за всеки работодател, който създаде производствено звено или сектор, в който работят 5 и повече хора с увреждания.
Със законопроекта е предвидено зачитане за осигурителен стаж при пенсиониране на времето, през което са полагани грижи за лице с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто, както и за дете с определена чужда помощ, което се нуждае постоянно от чужда помощ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Законопроектът за хората с увреждания е много добре структуриран, ясен и съобразен с международните стандарти

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Законопроектът за хората с увреждания е много добре структуриран, ясен и съобразен с международните стандарти

24 Октомври 2018 | 14:55 | Агенция "Фокус"
София. Законопроектът за хората с увреждания е много добре структуриран, ясен и съобразен с международните стандарти в сферата. Това каза на извънредно заседание на парламентарната здравна комисия председателят ѝ д-р Даниела Дариткова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Според разбиранията ми същността на реформата е реалната интеграция на хората с увреждания“, заяви тя. „Много е важно регламентирането и приемането на Националната програма за ранната диагностика и генетични заболявания“, обърна внимание тя и уточни, че това ще бъде крачка напред в диагностиката. „Важен ангажимент е и обезпечаването на бременните неосигурени жени“, каза още д-р Дариткова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Колев, „Обединени патриоти“: Не бива да противопоставяме хората на увреждания с работодателите и обратното

Георги Колев, „Обединени патриоти“: Не бива да противопоставяме хората на увреждания с работодателите и обратното

24 Октомври 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. Не бива да противопоставяме хората с увреждания на работодателите и обратното. Това каза на извънредно заседание на парламентарната здравна комисия зам.-председателят й Георги Колев в дебатите по гласуването на Законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да се дадат предложения, в които работодателите и синдикатите да получат стимули при назначаването на хората с увреждания“, посочи той и допълни, че в закона трябва да бъдат намалени санкциите за работодателите, ако не назначават хора с увреждания.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Михайлов, БСП: Законопроектът за хората с увреждания е положителен финал на усилия, които заслужават адмирации

Георги Михайлов, БСП: Законопроектът за хората с увреждания е положителен финал на усилия, които заслужават адмирации

24 Октомври 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. Законопроектът за хората с увреждания е положителен финал на усилия, които заслужават адмирации. Това каза на извънредно заседание на парламентарната здравна комисия депутатът от ПГ на БСП Георги Михайлов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва много внимателно да се прецизират съставът и представителството на Съвета за наблюдение на хората с увреждания“, обяви той. „Рискуваме да има изкривявания в начина на разглеждане на проблемите на хората с увреждания“, уточни Георги Михайлов. „Ще внесем, консултирайки се с организациите, конкретни текстове, за да не се допускат проблеми със смисъла на закона в частта за трудовата заетост“, заяви депутатът от БСП. „Тази ранима част на обществото заслужава вниманието на всички нас“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Предвидено е Националният съвет за интеграция на хората с увреждания да се ръководи от ресорния вицепремиер

Министър Бисер Петков: Предвидено е Националният съвет за интеграция на хората с увреждания да се ръководи от ресорния вицепремиер

24 Октомври 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. Предвидено е Националният съвет за интеграция на хората с увреждания да се ръководи от ресорния вицепремиер. Това каза социалният министър Бисер Петков по време на представянето на Закона за хората с увреждания пред Комисия по труда, социалната и демографската политика, предаде репортер на Агенция „Фокус“
„Регламентират се специфични функции на централната власт и органите на местното самоуправление, с които се разширяват отговорностите“, зави той. По думите му предвидено е създаване на областни съвети за правата на хората с увреждания на регионално ниво“, каза той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Категорично сме за отпадането на квотите в Закона за хората с увреждания

Вицепремиерът Валери Симеонов: Категорично сме за отпадането на квотите в Закона за хората с увреждания

22 Октомври 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
София. Категорично сме за отпадането на квотите в Закона за хората с увреждания. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов след среща с работодателските организации в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него квотите, които задължават назначаването на хора с инвалидност, са абсолютно несъстоятелни. „Това води до съответни санкции, които са в размер на 30% от минималната работна заплата. В България има остър недостиг на работна ръка – няма работодател, който да не назначи инвалид, стига да му върши работа“, обясни той. Според вицепремиера в тези текстове е заложен популизъм, прикрит под грижата за инвалидите. „Една такава санкция от минималната работна заплата автоматично се превръща в закон за всички тези предприятия на дребния и средния бизнес – то се превръща в един допълнителен данък“, уточни още Симеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, който до края на седмицата влиза за разглеждане в парламента (ОБЗОР)

Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, който до края на седмицата влиза за разглеждане в парламента (ОБЗОР)

18 Октомври 2018 | 04:30 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания. Toва съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след края на седмичното правителствено заседание. Той обясни, че проектозаконът е одобрен във вида, в който е внесен след направените поправки. „За изпълнението на дейностите в бюджета за 2019 г. са предвидени 486 млн. лева. В законопроекта се предвиждат мерки за подкрепа на хората с увреждания – както финансова, така и подкрепа за изграждане на достъпна среда и подкрепа за работодателите за устройване и приспособявне на работни места за хора с увреждания“, каза още социалният министър.
Петков посочи, че по този начин се изпълнява ангажиментът, който правителството пое в подписания на 9 октомври план за действие за приемане на законодателство за хората с увреждания. „Искам да подчертая, че правата на хората с увреждания и мерките, предвидени в законопроекта, са обезпечени за следващата година с финансов ресурс общо от 486 млн. лв., който консолидира наличния финансов ресурс за тази политика в Министерството на труда и социалната политика, 133 млн. лв. от бюджета на Държавното обществено осигуряване, които се плащат сега като социални инвалидни пенсии в непълен размер, и допълнителните 150 млн. лв., които премиерът и правителството обещаха. Искам да благодаря на премиера и на колегите, че подкрепиха финализирането на законопроекта“, каза още социалният министър. По-късно Петков лично уведоми протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова за взетото решение от Министерски съвет.
Агенция „Фокус“ припомня: Във вторник Националният съвет за тристранно сътрудничество не излезе с единна позиция по промените в Закона. Работодателските организации остро възразиха срещу въвеждането на задължителни квоти за назначаване на хора с увреждания в частния сектор. До края на седмицата законът за хората с увреждания ще бъде внесен в парламента.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, който до края на седмицата влиза за разглеждане в парламента (ОБЗОР)

Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, който до края на седмицата влиза за разглеждане в парламента (ОБЗОР)

17 Октомври 2018 | 18:49 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания. Toва съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след края на седмичното правителствено заседание. Той обясни, че проектозаконът е одобрен във вида, в който е внесен след направените поправки. „За изпълнението на дейностите в бюджета за 2019 г. са предвидени 486 млн. лева. В законопроекта се предвиждат мерки за подкрепа на хората с увреждания – както финансова, така и подкрепа за изграждане на достъпна среда и подкрепа за работодателите за устройване и приспособявне на работни места за хора с увреждания“, каза още социалният министър.
Петков посочи, че по този начин се изпълнява ангажиментът, който правителството пое в подписания на 9 октомври план за действие за приемане на законодателство за хората с увреждания. „Искам да подчертая, че правата на хората с увреждания и мерките, предвидени в законопроекта, са обезпечени за следващата година с финансов ресурс общо от 486 млн. лв., който консолидира наличния финансов ресурс за тази политика в Министерството на труда и социалната политика, 133 млн. лв. от бюджета на Държавното обществено осигуряване, които се плащат сега като социални инвалидни пенсии в непълен размер, и допълнителните 150 млн. лв., които премиерът и правителството обещаха. Искам да благодаря на премиера и на колегите, че подкрепиха финализирането на законопроекта“, каза още социалният министър. По-късно Петков лично уведоми протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова за взетото решение от Министерски съвет.
Агенция „Фокус“ припомня: Във вторник Националният съвет за тристранно сътрудничество не излезе с единна позиция по промените в Закона. Работодателските организации остро възразиха срещу въвеждането на задължителни квоти за назначаване на хора с увреждания в частния сектор. До края на седмицата законът за хората с увреждания ще бъде внесен в парламента.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Социалният министър Бисер Петков лично съобщи на протестиращите майки, че законопроектът за хората с увреждания е одобрен от Министерския съвет

Социалният министър Бисер Петков лично съобщи на протестиращите майки, че законопроектът за хората с увреждания е одобрен от Министерския съвет

17 Октомври 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков дойде при протестиращите майки пред парламента, за да им съобщи, че законопроектът за хората с увреждания е одобрен от Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изпълняваме ангажимента, който поехме по Плана за действие, обсъждан на 9 октомври. Датите, които бяха разписани, се спазват. В петък законопроектът ще бъде в парламента и неговото разглеждане ще продължи“, обяви той. „Одобреният законопроект от Министерски съвет е във вида, в който беше подкрепен на Националния съвет, на който вие присъствахте“, обърна се министърът към протестиращите майки. „Вчера законопроектът за социалните услуги, който също познавате като съдържание и бяхте включени в работната група, е качен за обществено обсъждане на сайта на министерството“, припомни Бисер Петков. Според него до края на годината законопроектът ще бъде в Народното събрание. „След Министерския съвет се обадих лично на омбудсмана Мая Манолова, за да я уведомя. Дойдох и при вас, за да ви съобщя, че това, за което сме се разбрали - се спазва“, обяви социалният министър. „Надявам се това да възвърне доверието между нас. А в Народното събрание, както беше заявено, законопроектите да се гледат и заедно, което е част от споразумението“, коментира Петков.
Една от протестиращите майки посочи: „Министерството спази обещанието си. И вчера, и днес бяхме пред Министерски съвет, за да сме наблизо и да можем да реагираме при евентуален проблем. Както разбирам, оттук нататък „топката“ е в Народното събрание“. „Готови сме за протест по всяко едно време на денонощието. Краят на палатковия лагер ще бъде, когато се гласуват законите на второ четене“, обяви тя. „Палатките не се махат, местим се пред Министерството на здравеопазването. Имаме много неща да вършим“, каза още протестиращата майка.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Mинистър Бисер Петков: Искането на протестиращите за минимални пенсии в размер на 55% от минималната работна заплата ще доведе до дисбаланс в пенсионната система

Mинистър Бисер Петков: Искането на протестиращите за минимални пенсии в размер на 55% от минималната работна заплата ще доведе до дисбаланс в пенсионната система

17 Октомври 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. Искането на протестиращите за минимални пенсии в размер на 55% от минималната работна заплата ще доведе до дисбаланс в пенсионната система. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„По отношение на искането за увеличаване на минималните пенсии правителството още в управленската програма на коалицията и в първите месеци на своето управление направи първи стъпки за значително увеличение. Само преди по-малко от една година минималният размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст беше малко над 160 лв., а е предвиден от 1 юли 2019 г. да достигне 220 лв., като понастоящем е 207 лв. Увеличаването на минималния размер в нивото, което се поставя като искане от протестиращите – 55% от минималната работна заплата, или 308 лв., е свързано с един дисбаланс в цялата пенсионна система. Защото и сега голяма част от пенсиите са на минимален размер“, каза още Петков.
Той посочи, че това, което правителството прави, е стриктно да съблюдава и да спазва правилата в пенсионната система за ежегодно индексиране на всички пенсии. „В проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година е предвидено индексиране от 1 юли с 5,7%. Общо планираните разходи за пенсии за следващата година приближават границата от 10 млрд. лв. – това е повече от 500 млн. лв. от тези, които са за тази година. Също така има предложение, което считам, че до голяма степен развързва проблема с тавана на пенсиите, защото е предвидено увеличаване на тавана от 1 юли на 1200 лв., което ще позволи на над 40 хил. пенсионери, чиито пенсии са ограничени на максималния размер, да получават доизчислен размер на пенсията. А за другите, за които ще остане таванът, ще получат също увеличаване от 290 лв. на изплащания им размер. Така че със стъпките, които правителството предприе, до голяма степен се удовлетворяват исканията, които бяха заявени на днешния митинг. Водим разговор с организацията на пенсионерите, вслушваме се и се опитваме реалистичните искания да бъдат удовлетворени“, коментира социалният министър.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството одобри проекта на Закон за хората с увреждания

Правителството одобри проекта на Закон за хората с увреждания

17 Октомври 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри проект на Закон за хората с увреждания, с който се уреждат обществените отношения, свързани с насърчаването, защитата и гарантирането на равноправното и пълноценно упражняване на техните права. С предлаганата нормативна уредба по нов начин се дефинират областите и средствата за необходимата подкрепа за социално приобщаване на хората с увреждания. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Проектът на Закон за хората с увреждания въвежда нова индивидуална оценка, която е комплексна и ще отразява потребностите на човека с увреждане, изследвайки неговото здравословно състояние, функционалните затруднения и наличието на бариери при изпълнение на ежедневните му дейности, както и вида на необходимата подкрепа.
От 1 януари 2019 г. на хората с увреждания над 18 годишна възраст ще се предоставя месечна финансова подкрепа, която ще компенсира разходите, породени от увреждането и представлява сума, в зависимост от степента на увреждане. Размерът на финансовата подкрепа ще се определя в зависимост от линията на бедност. През 2019 г. хората с над 90% степен на увреждане с право на чужда, които получават социална пенсия за инвалидност, ще получават 57% от линията на бедност или 198 лв. на месец.
Със законопроекта се предвижда от 1 януари 2021 г. да се създаде Държавната агенция за хората с увреждания като нова структура към Министерския съвет. Тя ще изготвя индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания и ще има водеща роля при координацията на цялостната държавна политика за техните права. Новата структура ще е правоприемник на сегашната Агенция за хората с увреждания. Към нея ще бъдат насочени служители от Агенцията за социално подпомагане, които до настоящия момент изпълняват политиките по социално-икономическа защита на хората с увреждания.
Предвижда се разработване и изпълнение на Национална програма в подкрепа на работодателите за финансиране на дейности по приспособяване и/или оборудване на работни места и осигуряване при необходимост на достъп до тях, с цел стимулиране и подпомагане на работодателите за наемане на хора с трайни увреждания. С проекта на Закона за хората с увреждания се регламентира защитената заетост за хора с тежки и множество увреждания. Предвижда се създаване на центрове за защитена заетост, като механизъм в подкрепа на трудовата интеграция на хора с тежки и множество увреждания.
Предвижда се изграждане на информационна система за хората с увреждания, която да служи за наблюдение и анализ на социално-икономическия статус на хората с трайни увреждания, за планиране на дейности, свързани със задоволяване на индивидуалните им потребности и за разработване на секторни политики. Информационната система ще поддържа профил на всеки човек с трайно увреждане с възможност за индивидуален достъп до персоналните данни за лицето чрез идентификация по реда на Закона за електронната идентификация.
Със законопроекта се създават възможности за публично финансиране на проектен принцип на дейности за изграждане на достъпна среда, с цел премахване на съществуващи пречки и прегради пред достъпността и в подкрепа на мобилността на хората с увреждания, по реда на Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност.
Предвижда се от 01 януари 2020 г. финансирането и предоставянето на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания да премине към системата на здравеопазването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Mинистър Бисер Петков: Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, в него правата им са обезпечени с финансов ресурс от 486 млн. лв.

Mинистър Бисер Петков: Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, в него правата им са обезпечени с финансов ресурс от 486 млн. лв.

17 Октомври 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, в него правата на хората с увреждания са обезпечени с финансов ресурс от 486 млн. лв. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес на редовното си заседание Министерски съвет одобри проекта на Закона за хората с увреждания. По този начин се изпълнява ангажиментът, който правителството пое в подписания на 9 октомври план за действие за приемане на законодателство за хората с увреждания“, каза още Петков и посочи, че проектът на Закона за хората с увреждания е бил приет във вида, в който е внесен.
„В него се предвиждат и мерки за подкрепа на хората с увреждания – както финансова, така и подкрепа за изграждане на достъпна среда и подкрепа за работодателите за устройване и приспособявне на работни места за хора с увреждания. Искам да подчертая, че правата на хората с увреждания и мерките, предвидени в законопроекта, са обезпечени за следващата година с финансов ресурс общо от 486 млн. лв., който консолидира наличния финансов ресурс за тази политика в Министерството на труда и социалната политика, 133 млн. лв. от бюджета на Държавното обществено осигуряване, които се плащат сега като социални инвалидни пенсии в непълен размер, и допълнителните 150 млн. лв., които премиерът и правителството обещаха. Искам да благодаря на премиера и на колегите, че подкрепиха финализирането на законопроекта“, каза още социалният министър.
Петков обясни, че законопроектът ще бъде внесен до края на седмицата в Народното събрание, където ще започне неговото разглеждане. „И аз лично ще уведомя днес протестиращите майки и омбудсмана за взетото решение от Министерски съвет“, каза още министърът.
Той посочи още, че Законопроектът за социалните услуги вече е на обществено обсъждане. „Очакваме в рамите на едномесечния срок за обществени консултации заинтересованите страни да представят становище, така че до края на годината и този законопроект да бъде внесен в парламента", каза Петков.
Цветилена СИМОЕНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се правителството да разгледа законопроекта за хората с увреждания

Очаква се правителството да разгледа законопроекта за хората с увреждания

17 Октомври 2018 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се на днешното заседание да бъде разгледан Законопроектът за хората с увреждания. Във вторник Националният съвет за тристранно сътрудничество не излезе с единна позиция по промените в Закона. Работодателските организации остро възразиха срещу въвеждането на задължителни квоти за назначаване на хора с увреждания в частния сектор. В петък законът за хората с увреждания ще бъде внесен в парламента.
В дневния ред на правителственото заседание е Националната програма за елиминация на морбили и рубеола 2019-2022. Точката е внесена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.
Правителството ще гласува и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 2018 г. Предложението е направено от транспортния министър Росен Желязков. Кабинетът ще разгледа и проекторешение за участие на военнослужещи от въоръжените сили на Р България в мисията на НАТО в Ирак. Министрите ще гласуват и промени в Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти в ЕС, както и изменения в Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. И двете предложения са на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
Заседанието на Министерския съвет ще започне в 10.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Работодателите отхвърлиха проектозакона за хората с увреждания

Работодателите отхвърлиха проектозакона за хората с увреждания

16 Октомври 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
София. Представителните работодателски организации отхвърлиха проекта на закона за хората с увреждания, който беше разглеждан на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БНР. Критики към проектозакона изказа вицепремиерът Валери Симеонов, от КТ "Подкрепа" също обявиха своите резерви. Единствено от КНСБ подкрепят предложените текстове, които утре влизат за одобрение в правителството.
Вицепремиерът Валери Симеонов обобщи законопроекта като противоречив. "По общо убеждение има сериозни пропуски. Законът е правен под натиск, с излишно, ненужно напрежение", каза той.
Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал коментира, че законопроектът ще реши някои проблеми, свързани с нечий рейтинг или със спиране на протести, но няма да реши проблемите на хората с уврждания.
Димитър Бранков от Стопанската камара обясни, че квотите за наемане на хора с увреждания и санкциите не насърчават бизнеса. "Така наречената "компенсационна такса" е практически уреждане на данък в пълно противоречие с управленската програма на правителството, с обещанията, които са давани преди изборите, разбира се. Неясно е защо точно използваме термина такса. Таксата противоречи и на Закона за държавните такси. Нито се предоставя услуга, нито се извършва някаква дейност. Всичкото това са въпросителни, на които не виждаме отговор нито в мотивите, нито в оценката на въздействие", заяви той.
Омбудсманът Мая Манолова обясни, че квотите и наказанията имат алтернатива. "Тогава, когато имате възможност да ползвате услуги, които се предоставят или продукти от предприятия, в които са ангажирани хора с увреждания", посочи Манолова. Тя беше прекъсната от Симеонов, който каза: "Г-жо Манолова, не учете работодателите кое е полезно и кое не е за тях. Аз, например, не мога да разбера какво такова огромно доверие имате в Бюрото по труда".
Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" открои проблема с достъпността."И към момента, инвеститорите имат възможност да пуснат в експлоатация сграда, която не отговаря на заложения проект", отбеляза тя.
Въвеждането на квотите и според президента на КТ "Подкрепа" Димитър Маноловняма да реши проблема. "Твърде много са хората, които ще предпочетат 30% от минималната работна заплата и да си спестят това главоболие", каза той. Манолов се обърна и към омбудсмана и поиска подкрепа за кампания срещу нощния труд."Тези дни ще напечатам фланелки с надпис "Нощният труд ни убива" и много ще ми се иска, когато тръгнем да се занимаваме с това как се заплаща нощния труд, как се полага, и на нас да ни бъде обърнато достатъчно внимание", призова той.
Единствено от КНСБ подкрепят законопроекта. Според Ася Гонев крачката е в правилната посока.
Проектът на Закон беше внесен от социалния министър Бисер Петков. В него се регламентира основно искане на протестиращите майки на деца с увреждания – индивидуалната оценка, която ще е с по-голяма тежест. От януари интеграционните добавки трябва да се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на бедност и диференцирани според степента на увреждане.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Съдебните лекари в града ще протестират заради неизплатени хонорари

Пловдив: Съдебните лекари в града ще протестират заради неизплатени хонорари

16 Октомври 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Съдебните лекари в Пловдив ще протестират, съобщи за Радио „Фокус“-Пловдив д-р Марин Балтов от отделението по Съдебна медицина в УМБАЛ „Св. Георги“. По думите му основната причина са неизплатени хонорари от досъдените производства от страна на Министерството на вътрешните работи. Той обясни, че от началото на годината са преведени 4-5 транша със суми за миналата и по-миналата години. За тази година обаче не са изплатени никакви средства.Става въпрос за малко под 500 000 лева към всички вещи лица в Пловдивска област - автоексперти, оценители, психиатри, тълковници, счетоводители и др. Само за съдебните лекари дължимата сума е до 100 000 лева.
„Има Наредба 2 от 2015 година на министъра на правосъдието, с която е описано, че след като приключи експертизата и се издадат документите, в двумесечен срок те трябва да изплатят съответните суми“, каза още д-р Балтов. По думите му лекарите са сигнализирали министерството с изпращане на писма и с организиране са срещи, но без резултат. Поради тази причина на 27 октомври ще се организира национална среща на съдебните лекари, която ще се проведе в Пловдив и на нея ще се набележат последващите действия.
„До сега не ходихме на огледи извън работно време. Само ако е убийство или ПТП със смъртен случай. Въпреки всичко те не разбраха толеранса и се чудим какви мерки да изберем. Най-вероятно ще блокираме досъдебното производство до изготвяне на експертизи. Това са предварителните нагласи“, добави още д-р Балтов. По думите му забавянето на плащането е в цялата страна, но в по- големите дирекции. „Министерството не може да задели пари за нас. За по-малките дирекции като Смолян, Кърджали успяват да заделят средства по някакъв начин със забавяне, но не толкова, колкото при нас. Бяхме толерантни да се вземат мерки, но идва края на годината“, каза още съдебният медик.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: В Окръжния съд е насрочено заседание по делото срещу миньори от Бобов дол, протестирали заради неизплатени заплати

Кюстендил: В Окръжния съд е насрочено заседание по делото срещу миньори от Бобов дол, протестирали заради неизплатени заплати

16 Октомври 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. В Окръжен съд – Кюстендил е насрочено заседание по делото срещу миньори от Бобов дол, протестирали заради неизплатени заплати. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Окръжен съд – Кюстендил. Заседанието е насрочено за 14.00 часа. Делото е заведено срещу 84 служители на мините в Бобов дол, протестирали заради неизплатени заплати, и отказали да бъдат на работните си места. През месец септември делото защото един от миньорите, страна по гражданското дело, не беше редовно призован. За друг от миньорите не беше върнат отрязък от призовката.
„Фокус” припомня, че на 11 и 12 май 2017 година част от миньорите в Бобов дол проведоха протестни действия пред административната сграда на дружеството, отказвайки да отидат на работа.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание, на което ще бъде обсъден Закона за хората с увреждания

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание, на което ще бъде обсъден Закона за хората с увреждания

16 Октомври 2018 | 07:08 | Агенция "Фокус"
София. Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание от 11.00 часа в сградата на Министерския съвет. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На заседанието ще бъде обсъден проектът на Закон за хората с увреждания, внесен от министъра на труда и социалната политика.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бисер Петков: Търсим  решения за всички хора с увреждания, не само за протестиращите майки и техните деца

Бисер Петков: Търсим решения за всички хора с увреждания, не само за протестиращите майки и техните деца

15 Октомври 2018 | 07:52 | Агенция "Фокус"
София. Търсим решения за всички хора с увреждания, не само за протестиращите майки и техните деца. Това каза Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Петков заяви позиции по следните теми:
Властта и социалната грижа.
Беновска покани в студиото министъра на труда и социалната политика Бисер Петков с въпроса как издържа, имайки предвид отговорната му работа и проблемите, с които се сблъсква. Министърът отговори, че си върши работата и се опитва да проявява стоицизъм в трудните ситуации.
„Лесно ли ни е на нас – здравите?“ попита водещата. Петков отговори, че на никого не му е лесно, но на хората с увреждания със сигурност им е по-трудно и на тези, които се грижат за тях. Беновска припомни, че е кръстила разговора им „властта и социалната грижа“ и по този повод попита министъра дали двете са съвместими – дали властникът разбира нуждите на тези, които зависят социално от него. Бисер Петкова коментира, че дълг на всяка една демократично избрана власт е да се вслушва в исканията и нуждите на обществото, и да полага грижа, а министерството на труда и социалната политика преди се е наричало министерство на труда и социалната грижа. „Колко е голяма финансовото слънце и може ли то да огрее, да обгрижи всички социални проблеми?“ попита Беновска и допълни, че е започнал процес на решаване на проблемите, но засега само на една много малка част. Петков обясни, че финансовият ресурс трябва да стига за всички, но той е ограничен, за съжаление, но главната задача на правителството е да разпределя и преразпределя бюджета за да се постига максимална ефективност. В помощ на социалната политика са и финансирания по европейски програми – Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Европейски социален фонд.
Какво, наистина, се прави за хората с увреждания:
Беновска отвори темата за майките на деца с увреждания и попита министъра дали тези програми не звучат абстрактно за тях. Петков отговори, че има реални програми, които подпомагат хора с увреждания – обучение, грижа и създаване на специализирани центрове за помощ. Това, което хората очакват е стабилност, но тя няма как да бъде осъществена без бюджетно финансиране . Министърът обясни, че до миналата година личните асистенти са били проектно финансирани, но вече финансирането се осигурява от бюджета.
Водещата призова министъра човешки и конкретно да обясни какво включва подписаният с майките на деца с увреждания и представителите на организации на хората с увреждания план за действие. Министър Петков обясни, че месеци наред се водят разговори и се търсят решения, въпреки разминаванията и създаващото се напрежение. Той спомена, че под решението седи и подписът на омбудсмана Мая Манолова.
Беновска попита госта си как оценява активното участие на Манолова в случая, защото много хора отправят обвинения към нея, че „яха вълната за политически рейтинг“. Петков бе категоричен, че намесата ѝ е положителна не само в този случай, защото дава импулс за бързо решаване на проблемите. Той припомни, че парламентът в петък е гласувал промени в закона отнасящ се до децата сираци. С плана за действие за децата с увреждания министърът подчерта, че се поставя начало на процеса по решаване на проблема – с конкретни действия и срокове. Петков обясни, че първото действие вече е изпълнено – проведено е заседание за интеграция на хората с увреждания и с голямо мнозинство е подкрепен проектозаконът за хората с увреждания. Беновска попита дали това е устойчиво постижение след неуспехите. Министър Петков сподели надеждите си това да е устойчиво действие, защото комплексно решава проблемите на хората с увреждания чрез значително по-голяма финансова подкрепа, която да компенсира за трудностите и допълнителните разходи, чрез акцентиране на индивидуалната оценка на състояние и потребностите, и бъдещи мерки, които са свързани с медицинските изделия и помощните средства. Проектът прилага и основни положение от Конвенцията за правата на хората с увреждания. Петков подчерта, че първата стъпка е проектът да се превърне в закон, следващата стъпка е на 17-ти октомври, на заседание на Министерски съвет да бъдат разгледани точките на законопроекта и до края на седмицата да постъпи в Народното събрания за обсъждания. В плана е заложено той да бъде приет до средата на декември, заедно със законопроекта за личната помощ. Според министъра голяма част от очакванията и исканията на обществото ще бъдат решени с приемането им.
„Възможно ли е да се решат веднъж и завинаги тези проблеми?“ попита Беновска. Министърът на труда и социалната политика отговори, че не е възможно, защото потребностите на хората с увреждания и не само на тях се изменят и развиват и няма универсално решение. Петков припомни, че през 2016г. правителството е направило опит за решаване на проблемите на децата с увреждания като се увеличи семейната помощ, но това освен че не е дало положителен резултат е изострило значително други проблеми. Министърът подчерта, че търсят решения за всички хора с увреждания, а не само за протестиращите майки и техните деца. „Знаете, че опозицията винаги търси да критикува – БСП критикуваха министър- председателя за думите му, че дава още 150 милиона лева за децата с уврежданията“ коментира Беновска. Петков обясни, че това зависи от министър-председателя – да осигури допълнителен ресурс за социалната политика, защото благодарение на увеличението могат да се обезпечат допълнителните права, които законопроектът за хората с увреждания им предоставя. Над 460 милиона ще е бюджетът за хората с увреждания за 2019г., който е почти 2 пъти по-голям от този за 2018г., обясни министърът и припомни, че през 2018г. бюджетът е бил увеличен с 81 милиона. По неговите думи се наблюдава тенденция за увеличаване на финансирането и това зависи именно от министър-председателя и финансовия министър.
БСП критикува – културата или хората с увреждания са по-важни?; Проектозаконът за социалните услуги; Социалните работници имат ли сърца?
„Вие казахте, че има програми за стимулиране заетостта на хората с увреждания и за достъпна среда, но БСП също реагира и каза, че парите за култура са много по-малко от парите за хората с увреждания. Кое е по-важно?“ попита Беновска. Министър Петков отговори, че и двете неща са приоритет, но изкуството на политиката е да се преразпределя бюджетът и да се насочват ограничените средства в приоритетни направления, а не едно да се разглежда като страдащо за сметка на друго. Относно проектозакона и конкретните политики за хората с увреждания, министър Петков обясни, че е невъзможно реализирането им без допълнителния финансов ресурс, който не е за сметка, на която и да било сфера. Беновска попита кои други закони са свързани със сегашния законопроект. Петков отговори, че проектозаконът за социалните услуги е третият, който адресира хората с увреждания и не само тях, а миналата седмица е било последното заседание на работната група и през следващите седмици законопроектът ще бъде предложен за обществено обсъждане. Беновска попита кои са слабите страни на този законопроект. Министър Петков отговори, че в общественото обсъждане ще се открият евентуално слабите места, но според него проектът има много силни страни, защото е иновативен, предлага нови политики за планиране и предоставяне на социалните услуги, поставя акцент върху професионалистите в сферата и качеството на услугите. Беновска попита къде ще намерят съвестни хора, които да следят „дали социалните работници имат сърце“. Министърът на труда и социалната политика обясни, че няма как някой „без сърце“ да се промени, но е уверен, че в социалната сфера има много хора, които работят „със сърце“ и те трябва да бъдат подкрепяни, усилията им да бъдат по-високо оценени и да получават по-добро възнаграждение. Петков спомена, че второ гласуване е преминал и проектозаконът за предприятията на социалната и солидарната икономика, а министерството на труда и социалната политика е изготвило 3 законопроекта за няколко месеца.
Повишаване на минималната заплата и пенсия, и тавана на осигурителния доход:
Беновска подчерта, че непрекъснато има реална нужда и политически искания за повишаване на минималната заплата и минималната пенсия, както и на тавана на осигурителния доход, а миналата седмица е било планирано да има надзорен съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), на който да се разгледа бюджета на държавното обществено осигуряване и, може би, именно на този съвет е могло да се дадат отговори на тези въпроси. Водещата попита госта си какво е неговото лично виждане – трябва ли да се увеличи таванът на осигурителния доход. Петков отговори, че заседанието на надзорния съвет ще разглежда бюджета на националното обществено осигуряване и ще се проведе утре. На него ще бъдат обсъдени предложенията на управителя на НОИ за следващата година, а относно въпроса на Беновска – министър Петков обясни, че максималният осигурителен доход е основен параметър на осигурителната и пенсионната система и няколко години е бил на ниво от 2600 лева, а всяка година синдикатите искат да бъде увеличен. Това ще вкара допълнително приходи в осигурителната система и дава възможност за по-високи пенсии. Петков обясни, че минималната работна заплата расте с около 10 % годишно, а таванът не е променян и заради това е предложено максималният осигурителен доход да се увеличи на 3000 лева. Работодателите, обаче, критикуват начина, по който е анонсирано предложението след двустранна среща между синдикатите и правителството, но сега предстои обсъждане и всички страни ще изразят своите позиции. Над 40 000 пенсионери ще получават по-високи пенсии, около 146 000 работещи ще плащат по-високи осигурителни вноски, защото доходът им е по-висок от сегашния таван от 2600 лева. „Докога държавата ще субсидира пенсиите?“ попита Беновска. Петков отговори, че едва ли ще дойде момент, в който държавата ще спре да субсидира пенсиите, имайки предвид нивата на осигурителните вноски и съотношението между работещи и пенсионери, но въпросът е подпомагането от страна на бюджета да е в поносими размери. По думи на министъра тенденцията е за намаляване финансирането от бюджета – около 2/3 от разходите ще се покриват от осигурителните вноски, а държавната субсидия ще с около 250 милиона по-малко от тазгодишната – 4 милиарда лева.
„Какъв ще бъде бюджетът на социалното министерство?“ попита за финал Беновска. Петков обяви, че бюджетът ще е по-голям от този на 2018г. с 150 милиона повече за хората с увреждания и с 40 милиона повече за целеви помощи, но това са груби сметки.
Така завърши разговорът между Бисер Петков и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 14-ти октомври 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.