НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Емил Гъгнев, ОДБХ – Кюстендил: Кметовете на общините в областта са задължени да свикат епизоотичните комисии заради случаите на бруцелоза в село Вуково

Д-р Емил Гъгнев, ОДБХ – Кюстендил: Кметовете на общините в областта са задължени да свикат епизоотичните комисии заради случаите на бруцелоза в село Вуково

5 Март 2019 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Кметовете на общините в област Кюстендил са задължени да свикат епизоотичните комисии заради констатираните случаи на бруцелоза в село Вуково. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване на животните” към Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Кюстендил.
Кметовете на общини трябва да свикат заседания на общинските епизоотични комисии по график, считано от 8 март нататък. Общинските кметове трябва да разпоредят на кметовете на села и кметските наместници да предприемат мерки за недопускане използването на общински пасища и места за водопой от животни, които не са идентифицирани и не са им извършени мерките по Националната програма за профилактика, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонозите. Също така трябва да разпоредят на кметовете и кметските наместници на населени места да следят за спазване на забраната за пасищно отглеждане на свине; да разпоредят да се следи в населените места за нерегламентирано движение на животни; да информират собствениците на животновъдни обекти за предприемане на действия за регистриране на тези обекти по реда на закона. Необходимо е и кметът на община Бобошево да организира събрания по населените места, на които органите на Регионалната здравна инспекция и ОДБХ да обяснят опасностите и да предложат мерки на населението за недопускане на увеличаването на проблема. Директорът на ОДБХ трябва да организира инвентаризация на всички едри, дребнипреживни, свине и еднокопитни животни на територията, както и отразяване в системата за инвентаризация.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: БАБХ констатира нови случаи на бруцелоза при животни във Вуково

Кюстендил: БАБХ констатира нови случаи на бруцелоза при животни във Вуково

28 Февруари 2019 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. БАБХ констатира нови случаи на бруцелоза при животни във Вуково. Това съобщиха от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Отчетени са положителни проби при овце, свине и кучета в първичното огнище на болестта. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи нови случаи на заболели животни от бруцелоза в констатираното през септември 2018 г. първично огнище на болестта в село Вуково, област Кюстендил. При последното изследване в същия животновъден обект (тип заден двор), в резултат на прилаганите оздравителни мерки, на 17 февруари 2019 г. са отчетени положителни проби за бруцелоза при овце, свине и кучета. Животните в обекта са евтаназирани по хуманен начин. Бруцелозата е опасна зооноза – предава се от животни на хора. Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на недобре термично обработени месо и мляко. Затова положително реагиралите животни подлежат на незабавно умъртвяване по хуманнен начин. Продължава дезинфекцията на двора, помещенията и инвентара в животновъдния обект. Извършват се епизоотично проучване за проследяване източника на инфекцията и инвентаризация на обекта. При необходимост ще се направят допълнителни серологични изследвания на останалите животни в населеното място.
За предприемане на мерки по компетентност е уведомена и Регионалната здравна инспекция – Кюстендил.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Нови случаи на заболели животни от бруцелоза са установени в констатираното миналата година първично огнище на бруцелоза в село Вуково

Кюстендил: Нови случаи на заболели животни от бруцелоза са установени в констатираното миналата година първично огнище на бруцелоза в село Вуково

27 Февруари 2019 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Нови случаи на заболели животни от бруцелоза са установени в констатираното миналата година първично огнище на бруцелоза в село Вуково. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил. През месец септември 2018 година в един животновъден обект в селото беше констатирано заболяването. Положително реагиралите животни бяха хуманно умъртвени. В резултат на прилаганите оздравителни мерки, през 50 дни са взимани кръвни проби от всички животни с отрицателен резултат. При последното изследване, направено на 17 февруари, са установени положителни проби за бруцелоза при овце, свине и кучета. Бруцелозата е опасна зооноза (предава се от животни на хора). Затова, положително реагиралите животни подлежат на незабавно умъртвяване по хуманнен начин. Уведомена е и Регионалната здравна инспекция – Кюстендил, за предприемане на мерки по компетентност.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Янка Драганова, РЗИ-Варна: От години не сме имали случаи на болни от бруцелоза

Д-р Янка Драганова, РЗИ-Варна: От години не сме имали случаи на болни от бруцелоза

16 Октомври 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Варна. От години във Варна не са регистрирани случаи на хора, заболели от бруцелоза. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна началникът на отдела за надзор на заразните болести в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Янка Драганова. По думите й Агенцията по безопасност на храните добре контролира всички симптоми, характерна за бруцелозата по животните. Правят се и периодични изследвания. „Моят съвет е хранителните продукти като месо и млечни изделия да се подлагат на добра термична обработка“, обясни специалистът.
Тя допълни, че болестта се причинява най-често от бактерия от рода Бруцела. Тя е силно издръжлива във външна среда и се развива изключително добре в домашни животни – крави, овце, кози, свине, а също и в диви животни. Според д-р Драганова бактерии на бруцелоза се откриват в мляко, млечни продукти и месо, особено когато продуктите са купени от улични търговци рискът е особено голям. „Човек се заразява най-често при консумация на замърсени хранителни продукти и при недобра термична обработка. Много рядко става заразяването по контактно-битов път чрез кожа, лигавици, при стригането на овцете“, каза още д-р Драганова. Тя обясни също, че в човешкото тяло бактериите се размножават по лимфен път като в напреднали стадии проникват в черния дроб, далака и дори мозъка. Обикновено заразяването има инкубационен период от една до три седмици. Заболяването е придружено с втрисане, повишаване на телесната температура до 40 градуса. Характеризира се с изпотяване, главоболие, ставно-мускулни болки, увеличени лимфни възли, черен дроб и далак.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Цветан Христов, ОДБХ – Велико Търново: Човек може да се зарази с бруцелоза при недобра хигиена и контакт със заболяло животно

Д-р Цветан Христов, ОДБХ – Велико Търново: Човек може да се зарази с бруцелоза при недобра хигиена и контакт със заболяло животно

12 Октомври 2018 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Човек може да се зарази с бруцелоза при недобра хигиена и при контакт със заболяло животно. Това коментира за Радио „Фокус“- Велико Търново д-р Цветан Христов от отдел „Здравеопазване на животните” в областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните във Велико Търново. Той уточни, че бруцелозата е заразно заболяване, от което боледуват най-вече животните, но опасност има и за хората. Коментарът му е по повод регистрирания случай в Кюстендилско на заразен с бактериалното заболяване ветеринарен лекар.
„Заразяването при животните става чрез изпражнения, секрети от пикочо половата система, при раждания от околоплодните течности, чрез поглъщането от други животни става тяхното заразяване. Болестта протича без смъртност, поне не съм чувал досега да има смъртен случай. Младите боледуват по-остро, което ще рече с температура, отказване от храна, забавяне на растежа. Възрастните животни боледуват хронично и в резултат се получава преминаване в т.нар. хронична форма на заболяването, при която обикновено бруцелите се локализират в пикочо половата система. При мъжките животни може да се наблюдава отичане на скроталната торба, при бременните женски, макар и не задължително – аборти“, обясни д-р Христов.
Той уточни, че при хората болестта протича както при младите животни – с вдигане на температура, отпадналост, отказ от храна. При бременните жени от 5 до 8 месец може да се наблюдава и аборт.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Цветан Христов, ОДБХ – Велико Търново: С поредица от мерки се стремим да не допуснем наличието на бруцелоза

Д-р Цветан Христов, ОДБХ – Велико Търново: С поредица от мерки се стремим да не допуснем наличието на бруцелоза

12 Октомври 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С поредица от мерки се осъществява контрол за недопускането на заболяването бруцелоза сред животните. Това коментира за Радио „Фокус“- Велико Търново д-р Цветан Христов от отдел „Здравеопазване на животните” в областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните във Велико Търново. Той уточни, че в България болестта по говедата я няма от поне 50 години насам.
„За целта всяка година животните, говедата на възраст над 12 месеца се изследват 100% за бруцелоза като им се взема кръв и се изпраща към съответните акредитирани лаборатории за изследване. При овцете се взема кръв, като стадата ако са над 50 животни се изследват 25% от животните, а ако са под тази бройка се изследват 100% от всички животни и по този начин се стремим да не допуснем наличието на това заболяване“, посочи д-р Христов.
Той допълни, че по принцип България е свободна от това заболяване и когато се установи болно животно, се избиват не само болните, но и контактните с тях, за да се спре разпространението на заболяването. Д-р Цветан Христов посочи, че за над 20-годишния си стаж, не помни да е имало случай на заразено животно или човек с бруцелоза във Великотърновска област.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Красимира Панчева, Регионална здравна инспекция – Кюстендил: Деветима души са изследвани за бруцелоза, при един пробата е положителна

Д-р Красимира Панчева, Регионална здравна инспекция – Кюстендил: Деветима души са изследвани за бруцелоза, при един пробата е положителна

12 Октомври 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Деветима души са изследвани за бруцелоза, при един пробата е положителна. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Красимира Панчева, главен инспектор към Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионална здравна инспекция – Кюстендил. Изследваните лица са имали контакт с животните, отглеждани в животновъден обект при който беше констатирано първично огнище на бруцелоза по дребните преживни животни. Заболяването е зооноза, от него боледуват хора и животни. Поради тази причина се е наложило да се вземат проби от деветима души, имали пряк контакт с животновъдния обект. „Механизмът за предаване на инфекцията е множествен, най-вероятно заразяването при мъжа е станало по контактно-битов път, при обслужване или преглед на животните. Лечението е дълго, ще се преценява на място от страна на колегите в София. Приемат се антибиотици, след това ще се продължи и с домашно лечение”, каза д-р Красимира Панчева. По думите й към момента не се предвижда вземане на други проби.
Венцеслав ИЛЧЕВОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Златко Величков, Регионална здравна инспекция – Кюстендил: Един човек е дал положителна проба за бруцелоза, след установеното огнище на болестта в село Вуково

Д-р Златко Величков, Регионална здравна инспекция – Кюстендил: Един човек е дал положителна проба за бруцелоза, след установеното огнище на болестта в село Вуково

11 Октомври 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Един човек е дал положителна проба за бруцелоза, след установеното огнище на болестта в село Вуково. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Златко Величков, директор на Регионална здравна инспекция – Кюстендил. По думите му само една проба е дала положителен резултат, след вземане на първите изследвания от хора, които са били в контакт с животновъдния обект в село Вуково, при който е установено първично огнище на бруцелоза при дребните преживни животни. Заболяването е зооноза, като от него боледуват животни и хора. Мъжът е хоспитализиран за лечение в инфекциозна болница в столицата. Продължава издирването на други хора, които са били в контакт с животновъдния обект.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Няма нови случаи на бруцелоза сред дребните преживни животни в село Вуково

Кюстендил: Няма нови случаи на бруцелоза сред дребните преживни животни в село Вуково

3 Октомври 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Няма нови случаи на бруцелоза сред дребните преживни животни в село Вуково. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил. Дейностите на ветеринарните власти продължават по отношение на извършване на проучване, чрез което да се установи по какъв начин и от къде е дошла заразата в животновъдния обект в селото. Вече са взети проби и от два други животновъдни обекта извън село Вуково. Проучването е установено, че към тези обети са транспортирани животни от стадото в село Вуково. Резултатите от пробите са отрицателни за бруцелоза. Остават в сила наложените мерки с цел предотвратяване на разпространението на заболяването. Сред тях е забрана за придвижване на животни от и до животновъдни обекти в село Вуково.

„Фокус” припомня, че през месец септември беше обявено първично огнище на бруцелоза сред дребните преживни животни в село Вуково.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Красимира Панчева, РЗИ - Кюстендил: Заради огнището от бруцелоза по дребните преживни животни в с. Вуково ще се вземат кръвни проби и на част от хората в селото

Д-р Красимира Панчева, РЗИ - Кюстендил: Заради огнището от бруцелоза по дребните преживни животни в с. Вуково ще се вземат кръвни проби и на част от хората в селото

3 Октомври 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Заради огнището от бруцелоза по дребните преживни животни в село Вуково ще се вземат кръвни проби и на част от хората в населеното място. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Красимира Панчева, главен инспектор в Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионална здравна инспекция в Кюстендил. По думите ѝ това ще стане през настоящата седмица, след което пробите ще бъдат предадени за изследване към референтна лаборатория. Целта е да се установи дали болестта се е разпространила и сред хората, защото става въпрос за зооноза – обща за човека и за животните. „Непрекъснато имаме присъствие там. Прави се проучване, издирват се хората, нещата не са много лесни по откриването на тези хора”, каза д-р Красимира Панчева. Последният случай на масово заразяване е от 2015 година в Община Рила, когато около 40 души бяха установени със заболяването.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Велка Войнова, ОДБХ - Кюстендил: Забранено е придвижването на едри, дребни преживни и еднокопитни животни от и към животновъдните обекти в село Вуково

Д-р Велка Войнова, ОДБХ - Кюстендил: Забранено е придвижването на едри, дребни преживни и еднокопитни животни от и към животновъдните обекти в село Вуково

25 Септември 2018 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Наложени са конкретни забрани във връзка с констатираното огнище на бруцелоза в село Вуково. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Велка Войнова, временно изпълняващ длъжността на директор в Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил. Наложените мерки за с цел предотвратяване по-нататъшното разпространение на заболяването. В тази връзка е забранено придвижването на едри, дребни преживни и еднокопитни животни от и към животновъдните обекти в село Вуково, община Бобошево, с изключение на животните, предназначени за незабавно клане при гарантиране на здравния им статус. Има забрана за консумация на млякото и на млечните продукти, добити от животновъдния обект. „Има стриктен контрол при движението на всички животни в цялата област. Не трябва да се допуска движение на животни, за които не са изпълнени съответните мерки за профилактика. Активизирана е дейността на органите на МВР в тази връзка”, каза д-р Велка Войнова. По думите ѝ всички тези мерки са потвърдени на заседание на Областната епизоотична комисия, след което и на общинската епизоотична комисия в Бобошево. В същото време всички служители на дирекцията работят в повишена епизоотична готовност.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Продължава епидемиологичното проучване с цел изясняване навлизането на бруцелоза в животновъдния обект в село Вуково

Кюстендил: Продължава епидемиологичното проучване с цел изясняване навлизането на бруцелоза в животновъдния обект в село Вуково

25 Септември 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Продължава епидемиологичното проучване с цел изясняване навлизането на бруцелоза в животновъдния обект в село Вуково. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Велка Войнова, временно изпълняващ длъжността на директор в Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил. По думите ѝ проучването има за задача да се изясни начинът, източникът и самото проникване на заболяването в това населено място. В същото време ще се вземат проби от животни в други обекти, свързани с животновъдния обект в село Вуково, където са открити болни овце. Установено е, че през месеците май и август има излезли животни от село Вуково, които са транспортирани в други обекти на територията на областта. Става въпрос за два животновъдни обекта. Поради тази причина се налага и от тези два обекта на 100 % да бъдат взети кръвни проби.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ: Трите положително реагирали за бруцелоза овце от огнището в село Вуково вече са умъртвени по хуманен начин

БАБХ: Трите положително реагирали за бруцелоза овце от огнището в село Вуково вече са умъртвени по хуманен начин

21 Септември 2018 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Трите положително реагирали за бруцелоза овце от огнището в село Вуково вече са умъртвени по хуманен начин. Това съобщиха от Българската на агенция по безопасност на храните (БАБХ). Животните са предадени в предприятие за обезвреждане на странични животински продукти. Междувременно на заседание на Областната епизоотична комисия в Кюстендил бяха докладвани мерките, взети във връзка с констатираното във Вуково огнище на бруцелоза по овцете и козите. С областния управител бяха обсъдени и уточнени мерките, които трябва да бъдат прилагани.
За предотвратяване по-нататъшното разпространение на заболяването се забранява придвижването на едри, дребни преживни и еднокопитни животни от и към животновъдните обекти в село Вуково, община Бобошево, с изключение на животните, предназначени за незабавно клане при гарантиране на здравния им статус.
На официалните ветеринарни лекари е разпоредено извършването на инвентаризация на всички едри, дребни преживни и еднокопитни животни на територията на ОДБХ, отразяване във ВетИС и извършване на серологично изследване на всички едри, дребни преживни и еднокопитни животни, отглеждани в село Вуково. Поет е ангажимент за съдействие от страна на регистрираните ветеринарни лекари, обслужващи животновъдните обекти.
Всички нови положително реагирали за бруцелоза животни ще бъдат умъртвени по хуманен начин, като труповете им ще бъдат унищожени чрез загробване на място или в предприятие за обезвреждане на странични животински продукти.
На заседанието са уведомени останалите областни служби за констатираното нарушаване на ветеринарномедицинското законодателство от страна на стопанката на обекта. Предстоят действия от страна на полицията за проучване връзките на инфектирания обект с други обекти в страната, както и за проучване възможностите за търсене отговорност на стопанката.
На заседание на Общинската епизоотична комисия в град Бобошево в 17.30 часа днес ОДБХ Кюстендил запозна структурите на общинско ниво с решението на Областната епизоотична комисия и с мерките, които трябва да бъдат предприети за предотвратяване на разпространението на заболяването.
Българската агенция по безопасност на храните напомня, че заболяването е изключително опасно за хората – при предишния констатиран случай в град Рила заболяха над 40 човека. БАБХ апелира населението да не купува мляко, месо и животни без ветеринарномедицински гаранции за безопасност, а закупуваното за лична консумация сурово мляко да се използва след сваряване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Още три проби са положителни за бруцелоза след дребните преживни животни в село Вуково

Кюстендил: Още три проби са положителни за бруцелоза след дребните преживни животни в село Вуково

21 Септември 2018 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Още три проби са положителни за бруцелоза след дребните преживни животни в село Вуково. Това стана ясно по време на провелата се извънредна епизоотична комисия в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Пробите са взети на 18 септември, резултати са показали, че от взетите проби от 25 овце, има три положителни проби. Информирани са собственикът на животновъдния обект и кметският наместник. Тези животни са поставени под възбрана. С цел животните да не изчезнат, поради факта, че първото животно с положителна проба не открито в обекта, екипът от ветеринарни специалисти е предприел последващи действия. Трите животни са изолирани в отделно помещение. Те са заключени с катинар. Дадено е уверение от собственика, че няма да има проблеми. Потърсено е и първото животно с положителна проба, което към момента не е известно. Собственикът е дал обяснение, че преди няколко дни едно от животните в стадото е умряло, трупът е изхвърлен в град Бобошево. Предстои проверка. Към момента няма обективни доказателства къде се намира първото животно. По отношение на последващите три животни е направена последваща проверка, уговорено е и пристигане на екип от екарисажа, с цел хуманно умъртвяване на животните. Към насоящия момент трите животни са евтаназирани.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Органите на МВР са сигнализирани във връзка с липсващи животни от животновъден обект със случай на бруцелоза

Кюстендил: Органите на МВР са сигнализирани във връзка с липсващи животни от животновъден обект със случай на бруцелоза

21 Септември 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Органите на МВР са сигнализирани във връзка с липсващи животни от животновъден обект със случай на бруцелоза. Това стана ясно по време на провелото се извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. По случая са сезирани Районно управление на МВР – Дупница, както и Районна прокуратура – Дупница. Те трябва да предприемат действия по компетентност във връзка с издирване на липсващото животно, чиято проба е положителна за бруцелоза. При проверка в животновъдния обект животното не е открито от ветеринарните власти. На 20 септември е извършено поредно посещение на животновъдния обект, с цел започване на истинско епизоотично проучване. До момента са предприети адекватни действия по случая. На 17 септември е получена информация, че една от пробите в стадото е положителна за бруцелоза. Пробите са взети на 10 септември по официалната програма. Обектът е поставен под възбрана, организирано е следващо пробовземане от всички животновъдни обекти, което се е случило на 18 септември. Активно е съдействието и на местната власт. Взети са кръвни проби за изследване от наличните в животновъдния обект овце. На място е установено, че има и свине, които са повече от броя, указан по системата. Те са затворени по боксове. Взета е кръв за изследване от всички животновъдни обекти в населеното място.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Установено е грубо нарушаване на ветеринарномедицинското законодателство при животновъден обект в село Вуково

Кюстендил: Установено е грубо нарушаване на ветеринарномедицинското законодателство при животновъден обект в село Вуково

21 Септември 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Установено е грубо нарушаване на ветеринарномедицинското законодателство при животновъден обект в село Вуково. Това стана ясно по време на провелото се извънредно заседание на Областната епизоотична комисия по повод установения случай на бруцелоза сред дребните преживни животни в село Вуково, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. В рамките на заседанието беше посочено, че на 18 септември ветеринари са били в животновъдния обект в село Вуково, в който е установен случай на заболяването, за да вземат следващи проби от животните. Тогава е установено, че в обекта липсват три животни. От 28 животни се намират на място 25. Едно от липсващите животни е това, чиято проба е положителна за бруцелоза. Освен това е установено, че има премаркиране на животните. Ветеринарните власти са установили, че животни, които реално виждат лекарите пред очите си като шилета, в системата се водят за овце, а това е грубо нарушение на ветеринарномедицинското законодателство, защото е забранено премаркиране на животните. Нарушенията са оформени в доклад и предстои предприемане на административно-наказателни действия, които ще бъдат не само за собственика на животновъдния обект, но и към регистрирания ветеринарен лекар.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Агенция „Фокус“ публикува съвети на БАБХ по повод регистрирания случай положителен резултат на бруцелоза в село Вуково

Агенция „Фокус“ публикува съвети на БАБХ по повод регистрирания случай положителен резултат на бруцелоза в село Вуково

21 Септември 2018 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. В резултат на изследване на 28 овце от стопанство в село Вуково, община Бобошево, обл. Кюстендил, във връзка с изпълнение на мерките по Програмата за надзор и контрол на болестта бруцелоза по овцете и козите в България за периода 2016-2018г., на 17.09.2018г. е получен положителен резултат за бруцелоза при един брой овца. Лабораторното изследване е извършено от референтната лаборатория на НДНИВМИ, гр. София. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.
От Агенцията уточняват, че заразени с бруцелоза животни могат да предадат болестта и на хората. „Това може да стане чрез консумация на необработени храни, получени от болни животни, при обслужване на животните и при боравене с добити от болни животни суровини и продукти като вълна, кожи и др.“, допълват от БАБХ.
В тази връзка БАБХ съветва потребителите:
1. Информирайте незабавно обслужващия ветеринарен лекар за всяко умряло или болно животно, както и за предстоящи транспортирания на животни от едно стопанство в друго;
2. Закупувайте храни от животински произход единствено от регистрирани обекти – само от тях може да сте сигурни в безопасността на предлаганите продукти. Консумацията на мляко и месо, както и на продукти, произведени от тях, за които няма гаранции за произход или за здравен статус на животните, от които са добити, представляват сериозен риск за всички, на които се предлагат храните;
3. Термичната обработка на суровото мляко и месо са добра защита срещу причинителя на бруцелоза. Затова за лична консумация в домашни условия млякото трябва да се вари, а месото да е добре изпечено, за да са безопасни;

"На 18 септември от всички дребни преживни животни в селото са взети кръвни пробни, резултатите, от които, се очакват в следващите няколко дни. До излизане на резултатите от изследванията животните са под карантина", допълват още от БАБХ.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ОДБХ - Смолян: Бруцелозата при хората се лекува продължително, а заболелите животни се унищожават при условия, които изключват разпространение на заразата

ОДБХ - Смолян: Бруцелозата при хората се лекува продължително, а заболелите животни се унищожават при условия, които изключват разпространение на заразата

20 Септември 2018 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Смолян. Заболяването бруцелоза представлява зооноза, което означава, че се развива у хора и у животни. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Смолян от Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Смолян. Естествен резервоар и източник на зараза при бруцелозата са основно крави, кози и овце, както и свине. При козите болестта протича безсимптомно. Животните са най-заразни по време на аборт (мъртвораждане). Причинителите се отделят със заразения плод, околоплодните води, влагалищните секрети, урината. С отделянията им се заразяват пасища, обори, водоеми. Бруцелите се съдържат в млякото и в месото на болните животни. Отделянето на причинителя в млякото може да бъде много продължително – до няколко години, което има важно епидемиологично значение.
Клиничната картина се обуславя от пораженията в местата на локализация. Наблюдават се треска, аборти, метрит, плацентит, мастит, тендинит, бурзит, артрит и абсцези по крайниците. Клинико-епизоотологичните данни могат да насочат за болестта, но сигурна диагноза се поставя чрез бактериологични и серологични изследвания. Изпращат се за комплексна разработка кръв, мляко, маточен секрет, абортирал плод и др. Всички крави се изследват задължително един път годишно .
Клиничната картина при човека може да започне остро или постепенно. Разнообразните симптоми са както общи (температура, обща отпадналост, главоболие, болки в мускулите и ставите), така и органно специфични (със засягане на дихателната система, сърдечно-съдовата система, опорно-двигателния апарат, нервната система, пикочо-отделителната система, черен дроб, слезка, лимфни възли, очи, нехарактерен обрив, склонност към кървене и др.). Характерни са температурните пристъпи (покачване на температурата, с последващо спадане и започване на нова температурна вълна). Ако не се лекува, бруцелозата може да хронифицира. Болните с бруцелоза задължително се хоспитализират в Инфекциозни отделения. Лечението на бруцелоза е продължително, като се провежда с поне 2 антибиотика. Болните животни не се лекуват, а се унищожават при условия, които изключват разпространение на заразата.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: През последните 12 г. години в областта няма констатирани случаи на бруцелоза

Смолян: През последните 12 г. години в областта няма констатирани случаи на бруцелоза

20 Септември 2018 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Смолян. През последните години на територията на област Смолян няма констатирани случаи на бруцелоза. За последно заболяването е констатирано на 7 юни 2006 г. в Златоград. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Смолян от Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян. Във връзка с констатирано огнище на бруцелоза от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните са издадени Заповед за обявяване на първично възникнало огнище на заболяването бруцелоза по дребни преживни животни в с. Вуково, общ. Бобошево, обл. Кюстендил, и Заповед за предприемане на съответните мерки във връзка с огнището.
Бруцелозата е остро заразно заболяване, което се причинява от микроорганизми (бруцели), които се отделят с урината, млякото, околоплодната течност и други секрети от заразени домашни животни (крави, кози, свине), гризачи и кучета. Бруцелите се съдържат и в месото, където попадат по кръвен път. С отделянията на болните животни се заразяват пасища, обори и водоеми. Човек може да се зарази чрез консумация на непреварено мляко, недостатъчно термично обработено месо, при пряк контакт с болни животни или замърсени от тях повърхности или чрез вдишване на заразен оборски прах. Клиничното протичане на бруцелозата у човека е разнообразно поради сформирането на огнища в различни органи и системи – костно-мускулна, пикочно-полова, нервна система, сърдечно – съдова и други. Наблюдават се бронхити, миокардити, менингити и менингоенцефалити, ставни поражения.
Надзорът и контролът на бруцелозата по едрите преживни животни (ЕПЖ) и дребните преживни животни (ДПЖ) в България се извършва съгласно Програма надзор и контрол на болестта бруцелоза в България през 2016 – 2018 г. Съгласно програмата ежегодно се извършват: еднократно серологично изследване на всички ЕПЖ на възраст над 24 месеца; двукратно серологично изследване на всички абортирали ЕПЖ – непосредствено след аборта и 15-20 дни след това; бактериологично изследване на абортирани фетуси, плаценти или мъртвородени телета и малачета; двукратно серологично изследване на всички мъжки разплодни бици отглеждани в регионалните дирекции по селекция и репродукция към ИАСРЖ; серологични изследвания през два месеца на всички ЕПЖ, ДПЖ, свине, еднокопитни и кучета в населените места с констатирана бруцелоза; еднократно серологично изследване на всички овце и кози навършили 6 месечна възраст, отглеждани в стадо с по-малко от 50 броя животни; еднократно серологично изследване на 25 % от овце и кози навършили 6 месечна възраст, отглеждани в стадо с повече от 50 броя животни; еднократно серологично изследване на всички некастрирани мъжки разплодни животни (кочове и пръчове) на възраст над шест месеца; двукратно серологично изследване на абортирали овце и кози при масови аборти – непосредствено след аборта и 15-20 дни след това; бактериологично изследване на абортирани фетуси при масови аборти или мъртвородени агнета и ярета; серологични изследвания през два месеца на всички ЕПЖ, ДПЖ, свине, еднокопитни и кучета в населените места с констатирана бруцелоза.
В стопанствата с открита бруцелоза се вземат следните мерки: при входа на помещенията за животни се поставя изтривалка, напоена с дезинфекционен разтвор, работи се с предпазно работно облекло, гумени ботуши, ръкавици и предпазни очила, които подлежат на дезинфекция, осигуряват се условия за дезинфекция и измиване на ръцете, не се допуска хранене и пушене, хората, работещи в предприятия за преработка на продукти от животински произход, доставяни от района в който се намира заразената ферма, се изследват серологично.
Профилактика на заболяването се осъществява чрез строг ветеринарен контрол, евтаназия на всички болни животни, граничен ветеринарен контрол, правилна обработка на млякото, млечните продукти, месото и недопускане на консумация на млечни и местни продукти с неконтролиран произход.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Красимира Панчева, РЗИ-Кюстендил: Към момента няма заболели от бруцелоза хора в село Вуково

Д-р Красимира Панчева, РЗИ-Кюстендил: Към момента няма заболели от бруцелоза хора в село Вуково

20 Септември 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Към момента няма заболели от бруцелоза хора в село Вуково. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Красимира Панчева, главен инспектор в Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионална здравна инспекция – Кюстендил. По думите й вече се предприемат мерки за извършване на подробно епидемиологично проучване на място. Целта е да бъдат установени всички хора, имали контакт със стадото от животни, в което е открито заболяване.
„Ще преценим, ще проверим за симптоми сред тези хора. Ще се вземат и кръвни проби за изследване, с цел да се провери дали няма заразени хора”, каза д-р Красимира Панчева. По думите й заболяването е с множествен механизъм на предаване, а симптомите могат да бъдат различни. Сред тях са висока температура, обща отпадналост, главоболи, ставни и мускулни болки. Могат да се засегнат дихателната и сърдечносъдовата системи. Най-често заразяването на хората става при консумация на необработени мляко и млечни продукти, както и при директен контакт с животните.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Провежда се проучване за начина, чрез който бруцелозата се е появила в животновъден обект в село Вуково

Кюстендил: Провежда се проучване за начина, чрез който бруцелозата се е появила в животновъден обект в село Вуково

20 Септември 2018 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Провежда се проучване за начина, чрез който бруцелозата се е появила в животновъден обект в село Вуково. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Велка Войнова, изпълняващ длъжността на директор в Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил. Извършва се проследяване в информационната система, както и на всяка една информация за движение на животни от и до животновъдния обект, от който една овца е дала положителна проба за бруцелоза.
„Днес се насочваме към обектите, които епидемиологично са свързани със заразения обект. Ние трябва да уточним от къде точно е дошло заболяването, защото при бруцелозата източник на заразата е болното животно”, каза д-р Велка Войнова. По думите й този момент започва периодично вземане на проби. Вече е извършено едно пробовземане, изчаква се резултатът. В случай, че има нова положителна проба от животно, то ще бъде умъртвено. Пробите ще се вземат през 50 дни. Ако се получат два последователни отрицателни резултата, през 50 дни, започва двукратно вземане на проби през 6 месеца. Необходимо е и дезинфекция на обекта, защото един от начините за заразяване на хората е въздушно-прахов.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Велка Войнова, ОДБХ – Кюстендил: Благодарение на националната програма е установено бързо заболяването от бруцелоза в село Вуково, взети са допълнителни проби

Д-р Велка Войнова, ОДБХ – Кюстендил: Благодарение на националната програма е установено бързо заболяването от бруцелоза в село Вуково, взети са допълнителни проби

19 Септември 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Благодарение на националната програма е установено бързо заболяването от бруцелоза в село Вуково. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил доктор Велка Войнова, изпълняващ длъжността директор на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Кюстендил. „Ще подчертая, че заболяването е констатирано в резултат на изпълнение на мерките по Програмата за надзор и контрол на болестта бруцелоза по овцете и козите в България, за периода 2016 – 2018 година. В този случай може да се каже, че програмата е изпълнила целта за която е създадена”, каза д-р Войнова. По думите й това е да се установи наличието на заболяването, да се предприемат превантивни мерки към останалото поговолие, към хората. Преди още да имаме клиника на заболяването, преди това заболяване да се е прехвърлило към хората, за да не се тръгне по обратния път на заболяването. Д-р Войнова съобщи също, че са взети на 10 септември са допълнителни проби относно установения случай на бруцелоза в село Вуково.
„След като получихме протокол от изпитването, предприехме незабавни действия по установяване на ситуацията в заразеното стопанство. В това число и на останалите животновъдни обекти, които са разположени на територията на село Вуково. Моите колеги бяха там, във връзка необходимостта от извършване на епидемиологично проучване и вземане на проби от всички дребни преживни животни, отгледани в населеното място. Проверката се извърши в присъствието на кметския наместник, безусловно съдействие имахме от страна на кметския наместник, както и от всички животновъди в село Вуково”, каза д-р Войнова. По думите й отново са взети проби от овцете от заразения обект, взети са и 21 проби от кози, които са на останалите стопани в село Вуково. При проверката не е установено, че в населеното място се отглеждат едри преживни животни. 21 проби, това са 100 % от пробите при стопаните. Това са дребни задни дворове, където хората отглеждат по две – три кози за лична консумация.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Предстои заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с установен случай на бруцелоза в село Вуково

Кюстендил: Предстои заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с установен случай на бруцелоза в село Вуково

19 Септември 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Предстои заседание на Областната епизоотична комисия в Кюстендил във връзка с установен случай на бруцелоза в село Вуково. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Областна епизоотична комисия – Кюстендил. Очаква се официално писмо от страна на Българска агенция по безопасност на храните. По първоначални данни случай на бруцелоза е установен при проба от една овца в стадо в село Вуково. По данни на дирекцията случаят е установен при изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България. Положително е реагирала една овца за бруцелоза, която е част от стадото на частен стопани в село Вуково, община Бобошево. Поради факта, че заболяването е опасно за здравето на животните и на хората, положително реагиралите за бруцелоза дребни преживни животни подлежат на незабавно умъртвяване по хуманен начин. Наличните мляко и млечни продукти, собствено производство, в обекта с положително реагиралото за бруцелоза животно ще бъдат унищожени.
В село Вуково се отглеждат 28 овце и 21 кози.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.