НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Вечерне Новости“ (Сърбия): Скандална карта от партията на бошняците в Сърбия: отделиха Нови Пазар и Войводина

„Вечерне Новости“ (Сърбия): Скандална карта от партията на бошняците в Сърбия: отделиха Нови Пазар и Войводина

22 Ноември 2018 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Действащият заместник-председател на Националния съвет на бошняците (НСБ) Есад Джуджо, в навечерието на сесията по встъпване в длъжност на новия състав на НСБ, публикува в „Туитър“ скандална карта на региона, за каквато я смята белградския ежедневник „Вечерне Новости“, в която територията на Сърбия е „разкъсана“ на „Кралство Сърбия“, Косово, Санджак и Войводина.
Както пише вестникът, картата на Джуджа е последната от цяла поредица провокации от лагера на Сюлейман Углянин (председател на НСБ)), който сложи Джуджа в листата за последните избори за НСБ. Преди само две седмици Углянин заяви пред своите поддръжници, че Сърбия, която определи като „фашистка държава“, „Иска да легализира геноцида и престъпленията като средство за завладяване на територия и решаване на политически въпроси“. Неговите поддръжници реагираха на това със скандирания: „Републка Санджак“, „Сульо, обичаме те“ и „Вучич – педераст“...
След този скандал, представителите на партията на Углянин „Самоопределение“ постигнаха коалиционно споразумение с партия „Vakat je”, (която бе подкрепена от Расим Ляич) и приеха нейните принципи, сред които са спазването на Конституцията и териториалната цялост на Сърбия. В новия скандал Джуджо наруши този договор, отбелязва „Новости“, като посочва обаче, че представителите на “Vakat je” в сряда не са пожелали да коментират този инцидент. Не се е изказвал по въпроса и Углянин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сюлейман Углянин след победата на изборите в Санджак: Сърбия е чудовище и фашистко творение, което иска да легализира геноцида

Сюлейман Углянин след победата на изборите в Санджак: Сърбия е чудовище и фашистко творение, което иска да легализира геноцида

6 Ноември 2018 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Нови Пазар. Водачът на листата „Самоопределение“ Сюлейман Углянин, който победи на изборите за Национален съвет на бошняците (НСБ) отпразнува успеха в Нови Пазар като политическа победа, съдейки по виковете „Република Санджак“ на неговите поддръжници, пише електронното издание на консервативния белградски ежедневник „Вечерне новости“.
Докато провъзгласяваше победата на своята листа, Углянин заяви пред тълпата, че бошняците все още не са решили своя статут, както и че Александър Вучич е претърпял поражение в Нови Пазар, цитира думите му веснтикът.
Привържениците на НСБ прекъснаха речта на лидера си на няколко пъти, за да скандират „Република Санджак“, „Да живее знамето на Санджак“, „Сульо, ние те обичаме“, а освен това псуваха сръбския президент.
След оповестяването на резултатите от изборите, Углянин заяви, че НСБ е „обществено благо на бошняците“, което цели подобряване на Конституцията и гарантиране на правата им със закони.
Освен това, лидерът на листата „Самоопределение“ увери, че това са най-важните избори за бошняците от разпадането на бивша Югославия, защото те имат в Сърбия, както твърди той, „много нерешени въпроси и голям брой проблеми“.
Углянин също така твърди, че Съвета има законови правомощия да решава „натрупаните проблеми“ с представители на международната общност. Той обяви, че не е доволен от това, че неговата партия не е постигнала абсолютна победа, но посочи, че ще формира мнозинство със съветниците от листата „Vakat je”.
„Доволен съм, че сега имаме повече политически възможности да споделим отговорността и от това, че заедно ще имаме възможност да победим това чудовище и фашистко творение сръбската държава Сърбия, която иска да легализира геноцида и престъпленията, като средство за завладяването на територии и за решаване на политически въпроси“, заключи Углянин.
„Вечерно новости“ отбелязва, че Националните съвети по принцип се занимават с грижата за културните, образователните и други права и интереси на националните малцинства в Сърбия.
„Коментарите на Сюлейман Углянин, направени след победата му на изборите за НСБ са абсолютно неприемливи“, оцени председателят на Сръбската социалдемократическа партия Расим Ляич и добави, че всяка конфронтация с държавата вреди на гражданите на Санджак.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Националните малцинства в Сърбия избраха свои Съвети – бошняците гласуват за Углянин, а албанците за Камберия, във Враня се обиждат на „българин“

„Политика“ (Сърбия): Националните малцинства в Сърбия избраха свои Съвети – бошняците гласуват за Углянин, а албанците за Камберия, във Враня се обиждат на „българин“

5 Ноември 2018 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Белград. Членовете на 22-те национални малцинства в Сърбия избират свои национални Съвети. С изключение на 18-те малцинства, които гласуват директно и които имат 467 545 избиратели, на изборите за членове на новия състав на националните съвети гласуваха хърватското, черногорското, руското и македонското малцинство, за които определяха техните представители (електори) в двете камари на републиканското събрание в Белград. Представителите им гласуваха от името на 44,424 избиратели, пише белградския ежедневник „Политика“.
Първо избра своя представител хърватското малцинство, чиито 77 електора единодушно избраха листата „Хървати заедно“ с Ясен Войнич начело. Електорско гласуване са обявили и представителите на македонското малцинство, но на гласуването за листите, начело накоито излезе Борче Величковски, не присъстваха 20 електора, които напуснаха събранието „недоволни от влиянието на политиците върху избора на Съвета“.
Що се касае до прякото гласуване, то бе белязано от победата на листата „Самоопределение“ на Сюлейман Углянин на изборите за Национален съвет на бошняците (НСБ) в Нови Пазар и Тутин, както и на „Партията на демократичното действие“ (ПДД) на Шаип Камбери, кмет на община Буяновац, на изборите за членове на Националния съвет на албанците (НСА) в Буяновац, Прешево и Медведжа. Според предварителните резултати, които не обхващат местата извън Санджак (Нови Пазар), „Самоопределение“ печели 16 мандата, а след него е листата „Матица бошнячка“ на Муамер Зукорлич с 13 и „Вакат йе“, оглавявана от Саит Качапор с шест мандата. За „Самоопределение“ в изборите за НСБ са гласували 52% от бошняците, регистрирани в избирателните списъци.
От друга страна, партията на Камбери, според неофициалните резултати, е получила 4721 гласа от албанците, на второ място е „Алтернатива за промяна“ оглавявана от кмета на община прешево Шчиприм Арифи (3725 гласа), а трета е „Демократическата партия“ на Нагип Арифия (2325 гласа). Правото си на глас са използвали 14 026 от общо 35 662 избиратели. Най-много гласове при унгарците е спечелила „Унгарски стил“, съобщи председателят на Съюза на унгарците от Войводина Ищван Пастор, чиято партия подкрепи тази листа, която, по неговите думи, е получила 30 от 35 мандата в националния съвет на това малцинство.
Когато става дума за преките избори, се казва в изявление на избирателна комисия на републиката, всички 926 избирателни секции бяха отворени навреме в седем часа, и са затворени в 20 часа. Изборния процес е преминал без сериозни нарушения, с изключение на инцидента във Враня, където, според Душан Аритонович, ръководител на местната администрация на града, представители на местния комитет на Националната партия са обиждали и предизвикали Председателят и членовете на комисията за гласуване. Според Аритонович, цитиран от Танюг, инцидентът се е случил в двора на Националния университет във Враня, когато представителите на Народната партия Джордже Ристич и Драган Павлович наричат цигани и българи иса били председателя на комисията за гласуване Божидар Попович“.
От друга страна председателят на ЦИК Владимир Димитриевич заяви, че ЦИК не е получил нито една жалба или възражение срещу целокупния изборен процес, съобщава Танюг.
В директните избори на 18-те малцинства за национални съвети са участвали общо 58 листи (партии). Най-много са руските – седем, след това албанските – шест, циганските и украинските са по пет. Бошняците румънците и словаците са избирали между четири възможности и т.н.
На изборите са присъствали наблюдатели и представители на мисията на ОССЕ и на делегацията на ЕС в Сърбия, няколко посолства и асоциации.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.