НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АБВ и Камарата на строителите в България се обявиха за създаване на ясни правила в строителния бранш  (ОБЗОР)

АБВ и Камарата на строителите в България се обявиха за създаване на ясни правила в строителния бранш (ОБЗОР)

22 Октомври 2018 | 19:52 | Агенция "Фокус"
София. Ръководството на АБВ се срещна с Камарата на строителите в България. След срещата председателят на партията Румен Петков заяви, че има агресия срещу строителството, от която губи обществото. Той определи 4 звена в бранша- определящото инвестиционната политика; създаващото организирането по планиране, проектиране и определяне на изпълнител; контролно звено; изпълнител. Според него в момента изпускаме първите три, а се съсредоточаваме само върху изпълнителите на проектите. Румен Петков апелира за срив в системата на образование и подготовка на кадрите в строителство през последните 20 години. По думите му ситуацията в цялата система на образованието в строителството е драматична. От АБВ обявиха, че привличането изпълнители от чужбина е грешна политика, за това страната ни трябва да съумее да задържи подготвените си специалисти. „Като държава допуснахме определящото за всеки обект да бъде ниската цена, без да си дадем сметка, че ниската цена рефлектира върху качеството“, заяви Румен Петков. Той посочи, че липсата на способност на държавата да планира инвестициите в строителния бранш рефлектира тежко върху сектора. „Трябва да бъдат наложени много ясни правила, общи норми, технология на подготовка на кадрите, заявени от бранша“, коментира Румен Петков.
Председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев обяви, че се очаква в следващия програмен период да бъдат изпълнени проекти за 15 млрд. лева. Той обърна внимание на това, че пред строителния бранш стои въпросът дали ще може да ги усвои. „Ако създадем правила, ще намерим начин да се опитаме да усвоим всички средства“, посочи инж. Терзиев. От Камарата на строителите в България настояват за създаване на единни правила в бранша при приемането на строително-монтажните работи и при изпълнението на проектите.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Илиян Терзиев, Камара на строителите в България: Проекти за 15 млрд. лева се очаква да бъдат изпълнени в следващия програмен период

Инж. Илиян Терзиев, Камара на строителите в България: Проекти за 15 млрд. лева се очаква да бъдат изпълнени в следващия програмен период

22 Октомври 2018 | 12:34 | Агенция "Фокус"
София. Проекти за 15 млрд. лева се очаква да бъдат изпълнени в следващия програмен период. Това каза на пресконференция на тема „Проблемите на строителния бранш и съответните решения“ инж. Илиян Терзиев, председател на УС на Камарата на строителите в България след среща с ръководството на АБВ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Отговорно трябва да кажа, че строителният бранш е изправен пред това дали ще може да я усвои“, заяви той. „Ако създадем правила, ще намерим начин да се опитаме да усвоим всички средства“, коментира инж. Терзиев. „Камарата в последно време и в бъдеще организира доста срещи с политически партии и с министерства, отговорни за изпълнението на следващия програмен период. Визирам европейките средства“, обяви той. „Специалистите ни постоянно заминават в чужбина. Това са същите хора, които тук работят некачествено, лошо и безотговорно, те получават суперлативи оттатък границата“, посочи Илиян Терзиев. „Бихме искали създаване на единни правила в бранша при приемането на строително-монтажните работи и при изпълнението“, посочи той. „Масово се шири мнението, че няма пари. Повярвайте ми, има страшно много пари, въпросът е, че някой трябва да даде възможност публично-частното партньорство да се развива“, каза още инж. Терзиев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Като държава допуснахме определящото за всеки обект да бъде ниската цена, без да си дадем сметка, че ниската цена рефлектира върху качеството

Румен Петков, АБВ: Като държава допуснахме определящото за всеки обект да бъде ниската цена, без да си дадем сметка, че ниската цена рефлектира върху качеството

22 Октомври 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Допуснахме като държава определящото за всеки обект да бъде ниската цена. Без да си дадем сметка, че ниската цена рефлектира върху качеството. Това каза на пресконференция на тема „Проблемите на строителния бранш и съответните решения" председателят на АБВ Румен Петков след среща с ръководството на Камарата на строителите в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Считаме, че в строителния бранш много тежко рефлектира липсата на способност на държавата да планира инвестициите, които прави в сектора“, обяви той. „Трябва да бъдат наложени много ясни правила, общи норми, технология на подготовка на кадрите, заявени от бранша“, заяви Румен Петков. „Когато на обект в началната му фаза се изсипваме всички, водени от камерите, за да изложим вижданията си пред широката общественост на гърба на изпълнителя, компрометираме като цяло и обекта, и атмосферата“, коментира председателят на АБВ. „Създаваме нагласа на омраза към изпълнителя, който изпълнява това, което е прието от заявителя след обществени обсъждания“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Има агресия срещу строителството, от която губи обществото

Румен Петков, АБВ: Има агресия срещу строителството, от която губи обществото

22 Октомври 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. Има агресия срещу строителството, от която губи обществото. Това каза на пресконференция на тема „Проблемите на строителния бранш и съответните решения" председателят на АБВ Румен Петков след среща с ръководството на Камарата на строителите в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Звена по веригата са - ресурсен орган, който определя инвестиционната политика, както и звеното, което създава организацията по планиране, проектиране, обществена поръчка и определя изпълнителя. Третото звено е контролното, а четвъртото е това на изпълнителя“, обясни той. „Ние изпускаме първите три и се съсредоточаваме върху четвъртото, което е само изпълнител“, коментира Румен Петков. „През последните 20 години се срина системата на образование и подготовка на кадрите в строителство“, обърна внимание той. Според него ситуацията в цялата система на образованието в строителството е драматична. „За нас, в който и да е сектор привличането на изпълнители от чужбина е грешна политика. Те идват добиват опит, познания и умения, след което си тръгват. Ставаме една „подготвителна площадка“, посочи Румен Петков. „Първата ни стъпка като държава е да съумеем да задържим подготвените си специалисти. Това означава ясна и категорична намеса на държавата в изграждането на авторитета на всяка професия“, заяви председателят на АБВ и даде пример, че страната ни не може да осигури 40% от необходимите медицински сестри.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.