НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Приключи протестното шествие срещу дейността на биогаз инсталацията в село Труд

Пловдив: Приключи протестното шествие срещу дейността на биогаз инсталацията в село Труд

20 Октомври 2018 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Приключи протестното шествие срещу дейността на биогаз инсталацията в село Труд. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Станимир Тончев от сдружение с нестопанска цел „Бъдеще за село Труд“. По думите му, проведеното шествие се е отличили с по-продължително затваряне на „Карловско шосе“, което е довело до образуването на дълга колона от автомобили. „Шествието премина без проблеми и безредици. Органите на реда ни оказаха пълно съдействие, за което им благодарим“, посочи Тончев и допълни, че колоната от автомобили вече се е изтеглила.
Около 250 души от село Труд и още 7 населени места са се включили в протеста и са изразили исканията си, сред които оставките на министрите Нено Димов и Румен Порожанов, както и на директора на РИОСВ-Пловдив-Стефан Шилев, също пълна оценка за въздействие върху околната среда и спиране на всякакви разширения на суровинната база на инсталацията в село Труд. Друго от исканията е местната власт, в лицето на община Марица, да намери работещо решение за спирането на съпътстващия производството на Централата трафик на цистерни през кварталите и централната улица. Протестът отправи призив и към премиера Бойко Борисов и насочи неговото внимание към факта, че производството на топло- и електроенергия от биомаса в България е една опорочена, побългарена и неефективна практика.
В момента се провежда първа работна среща на неправителствените организации, които ще подкрепят протеста и организаторите му. Целта на срещата е обсъждане на детайли свързани с национално обединение на всички присъстващи населени места. „Това обединение ще сложи началото на националната борба за адекватни и работещи институции. Ще бъде публично учредено до края на календарната 2018 година и се очаква да продължи да привлича към структурата си недоволни от работата на институциите и мръсния въздух сдружения и комитети от цяла България“, съобщиха организаторите на протестното шествие в село Труд.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестното шествие в село Труд блокира движението по част от „Карловско шосе“, протестиращите са около 250 души

Пловдив: Протестното шествие в село Труд блокира движението по част от „Карловско шосе“, протестиращите са около 250 души

20 Октомври 2018 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Протестното шествие в село Труд блокира движението по част от „Карловско шосе“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Галина Тошева от сдружение с нестопанска цел „Бъдеще за село Труд“. По думите й протестното шествие, което се провежда в момента, е блокирало движението по основната пътна артерия, в участъка от пешеходиния светофар при село Труд до бензиностанцията. Отчита се засилено полицейско присъствие. „Протестното шествие протича нормално, няма безредици. Протестът е добре посетен, както винаги. Участват около 250 души от село Труд и от още 7 населени места, чиито жители се сблъскват със същия проблем“, каза Тошева.
След края на протеста, в 15.00 часа, ще се състои първа работна среща на неправителствените организации, които ще подкрепят протеста и организаторите му. Целта на срещата е обсъждане на детайли свързани с национално обединение на всички присъстващи населени места. „Това обединение ще сложи началото на националната борба за адекватни и работещи институции. Ще бъде публично учредено до края на календарната 2018 година и се очаква да продължи да привлича към структурата си недоволни от работата на институциите и мръсния въздух сдружения и комитети от цяла България“, съобщиха организаторите на протестното шествие в село Труд.
Тони МИХАЙЛОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на село Труд излизат на пореден протест срещу дейността на биогаз инсталацията в населеното място

Пловдив: Жителите на село Труд излизат на пореден протест срещу дейността на биогаз инсталацията в населеното място

20 Октомври 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жителите на село Труд излизат на пореден протест срещу дейността на биогаз инсталацията в населеното място. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите от сдружение с нестопанска цел „Бъдеще за село Труд“. Протестното шествие за чист въздух и за работещи институции ще започне в 13.30 часа от кметството в село Труд и ще премине през „Карловско шосе“ до южният край на селото, където в 14.30 часа ще завърши. „Жителите на селото вече няколко години водят борба с пасивните институции и замърсител на въздуха, който произвежда електричество от биомаса в селото“, коментират от сдружението. Към протеста ще се присъединят още 7 населени места от различни краища на България, които имат същите проблеми. След края на протеста, в 15.00 часас, ще се състои първа работна среща на неправителствените организации, които ще подкрепят протеста и организаторите му. „Целта на срещата е обсъждане на детайли свързани с национално обединение на всички присъстващи населени места. Това обединение ще сложи началото на националната борба за адекватни и работещи институции. Ще бъде публично учредено до края на календарната 2018 година и се очаква да продължи да привлича към структурата си недоволни от работата на институциите и мръсния въздух сдружения и комитети от цяла България“, съобщиха организаторите на протестното шествие в село Труд.
От Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив увериха, че се извършва постоянен контрол на централата за производство на електроенергия чрез биомаса в село Труд. Проверките сочат, че няма замърсявания на въздуха в обекта, не са установени и разпространение на неприятна миризма, описани в сигналите на жителите.
Исканията на протестиращите са оставките на министрите Нено Димов и Румен Порожанов, както и на директора на РИОСВ-Пловдив-Стефан Шилев, също пълна оценка за въздействие върху околната среда и спиране на всякакви разширения на суровинната база на инсталацията в село Труд. Едно от исканията е местната власт, в лицето на община Марица, да намери работещо решение за спирането на съпътстващия производството на Централата трафик на цистерни през кварталите и централната улица. „Протестът ще отправи призив и към премиера Бойко Борисов и ще насочи неговото внимание към факта, че производството на топло- и електроенергия от биомаса в България е една опорочена, побългарена и неефективна според практика“, съобщават организаторите.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.