НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Приключи протестното шествие срещу дейността на биогаз инсталацията в село Труд

Пловдив: Приключи протестното шествие срещу дейността на биогаз инсталацията в село Труд

20 Октомври 2018 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Приключи протестното шествие срещу дейността на биогаз инсталацията в село Труд. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Станимир Тончев от сдружение с нестопанска цел „Бъдеще за село Труд“. По думите му, проведеното шествие се е отличили с по-продължително затваряне на „Карловско шосе“, което е довело до образуването на дълга колона от автомобили. „Шествието премина без проблеми и безредици. Органите на реда ни оказаха пълно съдействие, за което им благодарим“, посочи Тончев и допълни, че колоната от автомобили вече се е изтеглила.
Около 250 души от село Труд и още 7 населени места са се включили в протеста и са изразили исканията си, сред които оставките на министрите Нено Димов и Румен Порожанов, както и на директора на РИОСВ-Пловдив-Стефан Шилев, също пълна оценка за въздействие върху околната среда и спиране на всякакви разширения на суровинната база на инсталацията в село Труд. Друго от исканията е местната власт, в лицето на община Марица, да намери работещо решение за спирането на съпътстващия производството на Централата трафик на цистерни през кварталите и централната улица. Протестът отправи призив и към премиера Бойко Борисов и насочи неговото внимание към факта, че производството на топло- и електроенергия от биомаса в България е една опорочена, побългарена и неефективна практика.
В момента се провежда първа работна среща на неправителствените организации, които ще подкрепят протеста и организаторите му. Целта на срещата е обсъждане на детайли свързани с национално обединение на всички присъстващи населени места. „Това обединение ще сложи началото на националната борба за адекватни и работещи институции. Ще бъде публично учредено до края на календарната 2018 година и се очаква да продължи да привлича към структурата си недоволни от работата на институциите и мръсния въздух сдружения и комитети от цяла България“, съобщиха организаторите на протестното шествие в село Труд.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестното шествие в село Труд блокира движението по част от „Карловско шосе“, протестиращите са около 250 души

Пловдив: Протестното шествие в село Труд блокира движението по част от „Карловско шосе“, протестиращите са около 250 души

20 Октомври 2018 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Протестното шествие в село Труд блокира движението по част от „Карловско шосе“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Галина Тошева от сдружение с нестопанска цел „Бъдеще за село Труд“. По думите й протестното шествие, което се провежда в момента, е блокирало движението по основната пътна артерия, в участъка от пешеходиния светофар при село Труд до бензиностанцията. Отчита се засилено полицейско присъствие. „Протестното шествие протича нормално, няма безредици. Протестът е добре посетен, както винаги. Участват около 250 души от село Труд и от още 7 населени места, чиито жители се сблъскват със същия проблем“, каза Тошева.
След края на протеста, в 15.00 часа, ще се състои първа работна среща на неправителствените организации, които ще подкрепят протеста и организаторите му. Целта на срещата е обсъждане на детайли свързани с национално обединение на всички присъстващи населени места. „Това обединение ще сложи началото на националната борба за адекватни и работещи институции. Ще бъде публично учредено до края на календарната 2018 година и се очаква да продължи да привлича към структурата си недоволни от работата на институциите и мръсния въздух сдружения и комитети от цяла България“, съобщиха организаторите на протестното шествие в село Труд.
Тони МИХАЙЛОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на село Труд излизат на пореден протест срещу дейността на биогаз инсталацията в населеното място

Пловдив: Жителите на село Труд излизат на пореден протест срещу дейността на биогаз инсталацията в населеното място

20 Октомври 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жителите на село Труд излизат на пореден протест срещу дейността на биогаз инсталацията в населеното място. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите от сдружение с нестопанска цел „Бъдеще за село Труд“. Протестното шествие за чист въздух и за работещи институции ще започне в 13.30 часа от кметството в село Труд и ще премине през „Карловско шосе“ до южният край на селото, където в 14.30 часа ще завърши. „Жителите на селото вече няколко години водят борба с пасивните институции и замърсител на въздуха, който произвежда електричество от биомаса в селото“, коментират от сдружението. Към протеста ще се присъединят още 7 населени места от различни краища на България, които имат същите проблеми. След края на протеста, в 15.00 часас, ще се състои първа работна среща на неправителствените организации, които ще подкрепят протеста и организаторите му. „Целта на срещата е обсъждане на детайли свързани с национално обединение на всички присъстващи населени места. Това обединение ще сложи началото на националната борба за адекватни и работещи институции. Ще бъде публично учредено до края на календарната 2018 година и се очаква да продължи да привлича към структурата си недоволни от работата на институциите и мръсния въздух сдружения и комитети от цяла България“, съобщиха организаторите на протестното шествие в село Труд.
От Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив увериха, че се извършва постоянен контрол на централата за производство на електроенергия чрез биомаса в село Труд. Проверките сочат, че няма замърсявания на въздуха в обекта, не са установени и разпространение на неприятна миризма, описани в сигналите на жителите.
Исканията на протестиращите са оставките на министрите Нено Димов и Румен Порожанов, както и на директора на РИОСВ-Пловдив-Стефан Шилев, също пълна оценка за въздействие върху околната среда и спиране на всякакви разширения на суровинната база на инсталацията в село Труд. Едно от исканията е местната власт, в лицето на община Марица, да намери работещо решение за спирането на съпътстващия производството на Централата трафик на цистерни през кварталите и централната улица. „Протестът ще отправи призив и към премиера Бойко Борисов и ще насочи неговото внимание към факта, че производството на топло- и електроенергия от биомаса в България е една опорочена, побългарена и неефективна според практика“, съобщават организаторите.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.