НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Никола Петров, НАО-Рожен: Интересът на младите хора в България към астрономията е огромен, но обучаващите се в чужбина са двойно повече от тези у нас

Д-р Никола Петров, НАО-Рожен: Интересът на младите хора в България към астрономията е огромен, но обучаващите се в чужбина са двойно повече от тези у нас

20 Октомври 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
София. Интересът на младите хора към астрономията е огромен. Но това, което се случва последните години, показва, че студенти по астрономия, които се обучават в момента в България са до 20 души. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Националната астрономическа обсерватория-Рожен д-р Никола Петров. Той обясни, че това са студентите от първи до пети курс, учещи в катедрата в Шумен и в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „Статистиката показва, че два пъти повече български студенти се обучават в чужди университети, а не в България“, каза той. Според него това донякъде е свързано със застарялата инфраструктура и научна база на учебните заведение по астрономия в страната ни. „Да се надяваме, че ще предложим нещо по-добро през следващите години, използвайки финансирането, което получихме през този септември“, каза той. На журналистически въпрос конкурентна ли е Роженската обсерватория на световните обекти, той отговори: „Когато говорим за конкуренция, трябва да разглеждаме процеса в две направления“, каза той. Според него този процес се разглежда от към гледна точка на технология и теоретични постижения в областта на астрономията. „Когато говорим за съвременна технология - телескопи, наблюдателна апаратура, не сме чак толкова на световно ниво и едва ли скоро ще стигнем до такова. Що се отнася до това, теоретично съставените модели на едни или други астрономически обекти, които наблюдаваме, със сигурност нашата страна е на световно ниво“, каза той. По думите му България и българските астрономи не отстъпват теоретично, на който и да е било в света. Д-р Никола Петров обясни още, че обсерваторията в Рожен непрекъснато се посещава от туристи и граждани.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Никола Петров, НАО-Рожен: През септември получихме финансиране, с което ще подменим наблюдателната си апаратура

Д-р Никола Петров, НАО-Рожен: През септември получихме финансиране, с което ще подменим наблюдателната си апаратура

20 Октомври 2018 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Смолян. Най-накрая от началото на септември вече имаме първото финансиране по един дългоочакван проект, който е част от европейската програма „Национална пътна карта на научна инфраструктура“, която беше гласувана и приета още през 2011 г. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Националната астрономическа обсерватория-Рожен д-р Никола Петров. Той обясни, че още тогава обсерваторията е спечелили участието си по този конкурс, но финансирането е станало през месец септември. „Това е много важно за нас, защото тези средства биха ни помогнали. Първо, за да не се оплакваме през следващите няколко години за това, че оставаме в края на годината с финансов недостиг. Най-важното обаче е, че този проект ще ни даде възможности да направим и да си подновим нашата наблюдателна и приемна апаратура“, посочи още той. По думите му, чрез този проект ще може да се направят и частични ремонти на инфраструктурата в обсерваторията. „Същественото по този проект е, че не сме единствените участници в него, а сме в консорциум заедно с катедрите по астрономия на Шуменския и Софийския университет“, изтъкна Никола Петров. Той обясни, че това са университетите, които захранват на практика България с бъдещи астрономи. „Важно е да разберем това, че имаме една вратичка, където бихме могли да бъдем по-обещаващи, като перспектива за тези, които биха желали за в бъдеще да се занимават с тази наука“, смята той. Директорът на астрономическата обсерватория в Рожен посочи, че средствата от този проект идват от държавния бюджет, въпреки че са по европейска програма. „Работим и по други научни проекти, където няма някакви огромни средства и финансирания, но имаме съвместни проекти за астрономически изследвания с почти всички държави в Европа, но и извън нея. Там изготвяме регулярни научни и изследователски проекти в областта на астрономията“, каза още д-р Никола Петров.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.