НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Съдът е отказал освобождаване под гаранция на Челси Манинг

ТАСС: Съдът е отказал освобождаване под гаранция на Челси Манинг

22 Април 2019 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Федералният апелативен съд на САЩ отказа да освободи информаторът на „Уикилийкс“ под гаранция, съобщи CNN, цитиран от TACC.
Челси Манинг бе задържана в началото на март, когато отказа да даде показания пред съдебни заседатели пред съда в Александрия, Вирджиния, по случая „Уикилийкс“. Причината за отказа да свидетелства е несигурността на Манинг относно конфиденциалността на процеса, провеждан от жури от съдебни заседатели.
Брадли Манинг, който е имал чин редник от сухопътните войски, беше арестуван през 2010 г., защото е предоставил на „Уикилийкс“ повече от 700 000 военни и дипломатически документи, както и видео файлове, свързани с военната операция на САЩ в Ирак. Това е най-голямото изтичане на класифицираната информация в американската история.
През август 2013 г. Брадли Манинг бе осъден на 35 години затвор. В последствие той е променил пола си, както името си на Челси. През януари 2017 г. Челси Манинг беше помилвана по решение на американския президент Барак Обама. През май 2017 г. тя бе освободена, припомня ТАСС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The National Interest: Асандж трябва да си получи заслуженото

The National Interest: Асандж трябва да си получи заслуженото

14 Април 2019 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Джулиан Асандж твърди, че е журналист, какъвто всъщност не е, пише американското списание The National Interest.
Той може и да не е бил платен руски агент, но за всички негови намерения и цели говорят, че на практика е бил точно такъв. Целта му била да нанесе толкова щети на САЩ, колкото е можел. С помощта на предателя Челси Манинг той подкопа американската дипломация и вероятно е застрашил не един американски живот. Той следва този път на триумф на подлостта, като се опита да повлияе на изхода от изборите през 2016 г., като най-вероятно е работил в сътрудничество с Кремъл. Макар и да не е бил определящ за крайния изход на вота, той със сигурност е допринесъл за повлияването му и със сигурност не е разочаровал руските си сътрудници.
Истинските журналисти нямат зли намерения. Тези, които изкарваха документи от Пентагона, го направиха, защото бяха обезпокоени, че правителството на САЩ лъже собствените си граждани дори в моменти, когато хиляди млади американци умираха в оризовите полета на Виетнам. Удуърд и Бърнстейн тръгнаха след „Всички мъже на президента“, защото откриха, че Белият дом възпрепятства правосъдието. Целта на Асандж не беше нито да стигне до истината за войните по света, чиито разходи в жива сила и пари продължават да се увеличават, нито да предотврати по-нататъшни опити за подкопаване на американската система за контрол и баланс. Целите му бяха откровено деструктивни. Ако мотивите му бяха наистина благородни, може би трябваше да проучи нещата в лагера на Тръмп през лятото на 2016 година. Асандж отчаяно се бори срещу екстрадирането си в САЩ, защото знае, че той не е по-различен от съучастник на „Ал Кайда“. Техните цели са идентични, те се стремят поне да отслабят, ако не могат да унищожат Америка и демократичната система, която тя олицетворява.
Защитниците на Асандж вече алармират, че неговата екстрадиция и неизбежна присъда в американски съд ще заглушат разследващата журналистика в САЩ и на други места по света. Това е нелепо, тъй като Асандж претендира да е журналист. И двата аргумента трябва да се разглеждат с презрението, което заслужават.
Съществуват ограничения за свободата на словото, които се отнасят и за журналистите по същия начин, както и за обикновените граждани. Първата поправка на Конституцията не защитава някого, който призовава за „огън” в претъпкан театър. По същия начин той не защитава журналист, който злонамерено вреди на сигурността на страната, както направи Асандж. Онези, които мислят по друг начин, по дефиниция са врагове на Америка и заслужават каквото наказание да им се определи от съдилищата. Освен това, само защото Законът за шпионажа е на 95 години, това не означава, че той вече не е валиден. Той може и трябва да бъде основа за преследване на онези, които умишлено се опитват да подкопаят сигурността на Америка.
Ако, както мнозина се надяват, Асандж бъде екстрадиран в САЩ и осъден по Закона за шпионажа или друг закон, той наистина би трябвало да хвърли поглед върху онези, чиито злонамерени намерения застрашават американците. Това по никакъв начин няма да ограничи дейностите на законните разследващи журналисти, които разкриват истинските нарушения от страна на правителството от всяко равнище и положение. Колкото до Асандж, той трябва да прекара остатъка от живота си зад решетките. Жалко, че благодарение на щедростта на американския данъкоплатец, той все още ще може да се наслаждава на три добри хранения на ден, да се занимава със спорт и други дейности, и дори да се образова. Дали ако беше в затвора на друга държава, например в Лубянка, животът след Уикилийкс щеше бъде толкова добър?
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Wikileaks публикува видео с котарака на Асандж

ТАСС: Wikileaks публикува видео с котарака на Асандж

14 Април 2019 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Котаракът на основателя на Wikileaks Джулиан Асандж е в безопасност, съобщи в събота в „Туитър“ самата организация, предава ТАСС.
„Можем да потвърдим, че котаракът се намира в безопасност. Асандж помоли своите адвокати да я спасят от заплахите в посолството (на Еквадор) в средата на октомври (2018 г.). Те ще се съберат в свободни условия“, се казва в „туита“ на организацията.
В потвърждение на своите думи, WikiLeaks публикува в социалната мрежа клип, на който котаракът на Асандж седи пред екрана на телевизор, който излъчва кадри от задържането на неговия стопанин. Благодарение на това се разбира, че представеното видео е направено наскоро.
За двете години, през които живее в еквадорското дипломатическо представителство, котаракът успява да стане знаменитост. Както отбелязват от BBC, на негово име има създадени акаунти в социалните мрежи. Но няколко месеца преди ареста на стопанина му, той изчезва безследно. Когато Асандж бе задържан, много медии предположиха, че любимеца на основателя на WikiLeaks е предаден в пансион за домашни животни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бащата на Асандж: На 74 изглеждам по-добре от него на 47

Бащата на Асандж: На 74 изглеждам по-добре от него на 47

14 Април 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Канбера. Бащата на Джулиан Асандж – Джон Шиптън, коментира ареста на своя син във Великобритания пред местното издание The Herald Sun, предава руската агенция REGNUM.
Шиптън заяви, че е видял видеоклипа, на който се вижда как лондонската полиция извлича неговия син от посолството на Еквадор в британската столица. Той обърна внимание на външния вид на Асандж.
„Аз съм на 74 години, но изглеждам по-добре, отколкото той на 47. Това е просто шокиращо!“ – каза Шиптън.
Агенцията припомня, че Асанж наистина изглеждаше като много стар човек, когато го влачеха полицаите - сивата му коса, съчетана с гъста сива брада, създаваше подобно впечатление.
Освен това Шиптън заяви, че вече се е обърнал към премиера на Австралия Скот Морисън с молба да предприеме мерки във връзка с ареста на Асандж.
Но Морисън заявил, че Асандж, като гражданин на Австралия, разбира се, че получи стандартна консулска подкрепа, но за някакви „специални мерки“ за този случай едва ли може да става въпрос.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Джереми Корбин заяви, че Джулиан Асандж трябва да отговори на въпроси относно обвиненията в изнасилване

Independent: Джереми Корбин заяви, че Джулиан Асандж трябва да отговори на въпроси относно обвиненията в изнасилване

14 Април 2019 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че Джулиан Асандж трябва да отговаря на въпроси относно дългогодишни обвинения в изнасилване и сексуално нападение, направени в Швеция, пише британският вестник Independent.
Политикът заяви, че продължава да се противопоставя на екстрадирането на основателя на WikiLeaks в САЩ.
„Моето възражение спрямо екстрадирането му в Съединените щати е, защото вярвам, че WikiLeaks ни разказа истината за това, което се случва в Афганистан и в Ирак“, каза той.
Коментарите на лейбъристкия лидер идват, след като повече от 70 парламентаристи са подписали писмо до министъра на вътрешните работи Саджид Джавид и Даян Абът, като ги призовават да гарантират, че 47-годишният основател на WikiLeaks ще бъде изправен пред шведските власти, ако бъде отправено искане за екстрадиция.
В петък вечер към групата се присъедини външният министър в сянка Емили Торнбъри и призова основателя на WikiLeaks да бъде екстрадиран в Швеция.
Даян Абът, нътрешен министър в сянка, също каза на депутатите, че смята, че „британското правителство трябва да приеме такава молба“, ако шведските власти поискат екстрадирането на Асандж.
Асанж прекара почти седем години в еквадорското посолство в Лондон, където през 2012 г. е потърсил политическо убежище, след като не е успял да се пребори срещу екстрадиция в Швеция, където е издирван по две отделни обвинения.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Асандж трябва да „отговаря за това, което направи“

The Guardian: Асандж трябва да „отговаря за това, което направи“

13 Април 2019 | 02:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Хилари Клинтън заяви, че основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж, чийто уебсайт публикува хакнати имейли от президентската й кампания през 2016 г., трябва да „отговоря за това, което направи“, съобщава британският в. The Guardian.
Нейните коментари идват часове след като Асандж е насилствено изгонен от еквадорското посолство в Лондон, задържан от лондонската полиция и обвинен от САЩ в заговор да проникне в тайна компютърна мрежа на Пентагона.
САЩ потвърдиха, че ще поискат екстрадиция на Асандж от Обединеното кралство, което ще доведе до незабавни опасения за журналистическата защита съгласно първото изменение.
„Мисля, че от обвинителния акт е видно, че не става въпрос за наказване на журналистиката“, заяви Клинтън на събитие в Ню Йорк.
Клинтън заяви, че въпросът не е за свобода на пресата, а „за подпомагане на хакването на военен компютър, за да се краде информация от правителството на САЩ“.
„Виж, ще чакам и ще видя какво ще стане с обвиненията и как ще продължи, но той е пропуснал гаранцията във Великобритания", каза Клинтън. „В крайна сметка той трябва да отговаря за това, което е направил, поне както е бил обвинен.
Клинтън удари Доналд Тръмп, казвайки: „Мисля, че е малко иронично, че Асанж може би е единственият чужденец, който тази администрация би приветствала в Съединените щати“.
Клинтън отдавна сочи руската намеса в изборите през 2016 г. като основен фактор за нейното поражение срещу Тръмп, като по-специално се позова на въздействието на хакнатите имейли, публикувани на WikiLeaks в ключови моменти от кампанията.
Адвокатът на Асандж, Дженифър Робинсън, заяви, че арестуването му „създава опасен прецедент за всички медийни организации в Европа и по света“.
„Това се нарича конспирация“, добави главният редактор на WikiLeaks Кристин Храфснон.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КП „Коалиция за България": Случаят с Джулиан Асандж отново поставя под въпрос демократичните устои

КП „Коалиция за България": Случаят с Джулиан Асандж отново поставя под въпрос демократичните устои

12 Април 2019 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. През последните години ставаме свидетели на брутална агресия срещу представители на журналистическата сфера. Свободата на словото се погазва дори с цената на човешки живот. Международната общност не реагира адекватно при случая с убития журналист Хашоги. Сега случаят с Джулиан Асандж отново поставя под въпрос демократичните устои. Това се посочва в позиция на КП "Коалиция за България", изпратена от пресцентъра на ПП АБВ.
"Арестът на основателя на Уикилийкс е прецедент, който може да се използва за разправа с журналисти и техните източници в бъдеще. Такива актове задушават инакомислието и свободата на словото и пресата, подкопават демократичните устои и са нарушение на човешките права", заявяват от "Коалиция за България" и напомнят, че през 2016 г. ООН постановява, че Асандж е неправомерно задържан. "Въпреки че решението няма правна сила над британските и шведските власти, то е показателно. За неправомерното задържане свидетелства и фактът, че редица международни организации и личности, начело с „Репортери без граници” и Джон Пилджър, се обявиха в подкрепа на журналиста и поискаха освобождаването му", допълват от коалицията.
"АБВ/КП „КБ” се противопоставяме на нарушаването на свободата на словото и печата и призоваваме за зачитане правата на основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж", посочват още от "Коалиция за България".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Помощникът на Асанж арестуван, опитвайки се да напусне Еквадор

AFP: Помощникът на Асанж арестуван, опитвайки се да напусне Еквадор

12 Април 2019 | 04:52 | Агенция "Фокус"
Кито. Сътрудник на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж бе арестуван в четвъртък в Еквадор, докато се опитваше да избяга в Япония, каза вътрешният министър на южноамериканската страна, предава AFP.
Мария Паула Ромо не пожела да разкрие идентичността на човека, но каза, че лицетое много близко до Асандж.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Тръмп „не знае нищо за Уикилийкс“

CNN: Тръмп „не знае нищо за Уикилийкс“

11 Април 2019 | 21:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп, на въпрос дали продължава да „обича“ Уикилийкс, както заяви през 2016 година, отговори н репортерите в Овалния кабинет, че не знае нищо за Уикилийкс, предава американският новинарски канал CNN.
„Не знам нищо за Уикилийкс. Това не ми е тема и знам, че е свързана с Джулиан Асандж. Гледам какво се случва с Асандж“, заяви държавният глава преди срещата с южнокорейския си колега Мун Дже-ин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арестуваха Джулиан Асандж (ОБЗОР)

Арестуваха Джулиан Асандж (ОБЗОР)

11 Април 2019 | 19:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Днес основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж бе задържан от лондонската полиция в еквадорското посолство в британската столица. Това съобщи в четвъртък пресслужбата на британската полиция. По-рано президентът на Еквадор Ленин Морено лиши Асандж от дипломатическо убежище.Скотланд Ярд отбеляза, че полицията изпълнява задълженията си съгласно заповедта за арест, издадена от съда. "Посланикът покани полицията в посолството, след като правителството на Еквадор прекрати убежището на Асандж", се казва в документа.
Макар и в последствие еквадорският президент да заяви, че Асандж няма да бъде екстрадиран в страна, където го заплашва смъртно наказание или може да бъде подложен на мъчения, стана ясно, че Асандж е арестуван не само заради нарушаването на гаранцията през 2012 година, когато избягна арест по обвинения в сексуално насилие в Швеция, но и на основание на искане за екстрадиция в САЩ по обвинения в хакерство. За предявените му обвинения в САЩ го грозят до пет години затвор, което значи, че на основание на това обвинение в не особено тежко престъпление, той все пак може да бъде екстрадиран в САЩ. Подобно развитие се очакваше, особено след избирането на Ленин Морено за президент на Еквадор. Морено, за разлика от предшественика си Рафаел Кореа, има намерение да поддържа много по-добри отношения със САЩ и техните съюзници, а Асандж се превърна в "камъчето в обувката", от което той трябва някак си да се отърве. Лондонският съд наложи задържане под стража и стана ясно, че на 2 май ще се гледа искането за екстрадициата му в САЩ.
САЩ обвиняват Асандж, че заедно с редник Челси Манинг, са отговорни за най-голямото изтичане на класифицирана информация в историята на САЩ, като тогава през 2010 изтекоха данни, съдържащи около 90 000 доклада, свързани с войната в Афганистан, 400 000 доклада, свързани с войната в Ирак, 800 доклада за оценка на задържаните в Гуантанамо и 250 000 съобщения от Държавния департамент, много от тях секретни.

Кой е Джулиан Асандж

Джулиан Асандж (пълно име - Джулиан Пол Асандж) е роден на 3 юли 1971 г. в Таунсвил, Куинсленд, Австралия. Майка му - Кристин Ан е художник, а баща му Джон Шиптън е строител. Родителите са се разделили преди неговото раждане. Той носи името на първия официален съпруг на майката, Ричард Брет Асандж, директор на гастролиращ театър, пише в биографична справка на агенция TACC.
Детството и юношеството Джулиан Асандж преминава в постоянно пътуване. По-късно той пише в биографията си, че е сменил 37 училища и шест университета (включително Университета в Централен Куинсланд и Университета в Мелбърн). Той обаче никога не е завършил висше учебно заведение.
На 16-годишна възраст започва да се интересува от програмиране и почти веднага започва да се занимава с хакерство под прякора "Mendax" (от оксиморона на древния римски поет Хорас Сплендид Мендакс, което означава "благороден лъжец" или "великолепен измамник"). Скоро заедно с приятелите си създава хакерската "Международни саботьори". Асандж бил заподозрян в престъпления като проникване в базите данни на Министерството на отбраната и други отдели на САЩ. На него приписват инцидента, свързан с хакването на компютърната мрежа на НАСА през есента на 1989 година. Тогава, преди кацането на совалката „Атлантис“, думите WANK (Червеи (хакери – бел. ред) срещу ядрените убийци) се появиха на екраните в центъра за управление на полета.
През 1991 г. е започнало разследване срещу Асандж по подозрение за хакване в сървъра на канадската телекомуникационна компания Nortel Networks. По това време той преживява тежка депресия. Разследването на случая е продължило няколко години. През 1996 г. той се признава за виновен по повечето от 31-те обвинения, но е осъден само на глоба от 2100 канадски долара (около 1300 долара), тъй като съдът не е установил в действията му престъпно намерение или преследване на користни цели.
Впоследствие работи като консултант по компютърна сигурност, сменя няколко професии в областта на информационните технологии (по-специално работи като администратор в една от първите австралийски хостинг компании Suburbia). През 1998 г. той е съосновател на австралийската компания Earthmen Technology, която разработва технологии за откриване пробиви в компютърни мрежи

През 2006 г., заедно с група съмишленици, той основава сайт, който публикува класифицирана информация, получена от анонимни източници – „Уикилийкс“. Асандж получи международно признание след публикуването на видеозапис през април 2010 г, как два американски вертолета разстрелват група цивилни през 2007 г в Ирак на сайта „Уикилийкс“. По-късно сайтът публикува хиляди поверителни документи от кореспонденцията на американски дипломати. Тяхното появяване предизвика широк политически и обществен протест.


За да се гарантира конфиденциалността на информаторите и редакторите на „Уикилийкс“, е решено сървърът на сайта да се премести в Швеция, тъй като законодателството на тази страна осигурява надеждна защита за анонимността на потребителите. Във връзка с това през август 2010 г. Асандж пристига в Швеция и подава молба за разрешение за пребиваване и разрешение за работа. През същия месец обаче шведските правоприлагащи органи го обвиняват в сексуални престъпления срещу две шведски гражданки. Асандж отрича да е извършил тези престъпления. Регионалният съд в Стокхолм реши да го арестува и Асандж е принуден да се премести в Обединеното кралство.
През декември 2010 г. Асандж бе задържан в Лондон по искане на шведските правоприлагащи органи, но след това освободен под гаранция от 240 000 британски лири, докато искането за екстрадиция на Швеция бъде разгледано.
През февруари 2011 г. британски съд реши да екстрадира Асандж на шведските власти. На 19 юни 2012 г. той се скрива в еквадорското посолство в Лондон (през август същата година получава еквадорско гражданство). Въпреки оттеглянето на заповедта за арест от Швеция, полицията на Обединеното кралство заяви, че възнамерява да задържа Асандж веднага след като напусне посолството на Еквадор, тъй като през 2012 г. е нарушил условията на гаранцията.
През ноември 2018 г., според The Washington Post, стана известно, че Асандж е обвинен в Съединените щати (преди това е проведено разследване в Съединените щати по подозрение за нарушаване на американския закон за шпионажа от 1917 г., заради което той може да бъде подложен на смъртно наказание).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британски съд призна Джулиан Асандж за виновен за нарушаване на гаранцията

AFP: Британски съд призна Джулиан Асандж за виновен за нарушаване на гаранцията

11 Април 2019 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лондонски съд реши, че основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж е виновен за нарушаване на условията за гаранция през 2012 г. и го задържа под стража в очакване на присъда, предава AFP.
Асандж е изправен пред затвор до 12 месеца по това обвинение.
Той ще се яви на друго съдебно заседание на 2 май по искане на САЩ за екстрадиция за предполагаемо компютърно хакерство.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: САЩ обвиняват Джулиан Асандж в компютърно хакерство

The Hill: САЩ обвиняват Джулиан Асандж в компютърно хакерство

11 Април 2019 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Официални представители на САЩ подадоха обвинения в компютърен хакерски процес срещу основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж във връзка с публикуването на класифицирани правителствени съобщения от бившия редник и разузнавателен анализатор Челси Манинг, пише електронното издание на американския вестник The Hill
Министерството на правосъдието обяви рано в четвъртък, че Асандж е бил арестуван в Лондон във връзка с федерално обвинение за заговор за извършване на неразрешено проникване в класифициран американски правителствен компютър, което носи максимална присъда от пет години.
В обвинението от седем страници се твърди, че Асандж се е сговорил с други хора, за да получи„съзнателно достъп до компютър, без разрешение или с надхвърлящ разрешението достъп“, за да получи класифицирана информация, която „може да бъде използвана във вреда на Съединените щати“.
В обвинителния акт, който първоначално е бил подпечатан през март 2018 г. в източния окръг Вирджиния, се твърди, че Асандж е помогнал на Манинг да разбие парола, съхранявана на компютър на Пентагона, свързан с американска правителствена система, използвана за съхраняване на класифицирана информация.
„Разбиването на паролата е позволило на Манинг да влезе в компютрите под потребителско име, което не й принадлежи“, се казва в съдебния документ. "Такава мярка би затруднила следователите да идентифицират Манинг като източник на оповестяване на класифицирана информация."
Манинг, разузнавателен анализатор с достъп до документи с най-висока секретност е изтеглила четири почти пълни бази данни от различни отдели и агенции на САЩ, включващи чувствителна информация за войните в Афганистан и Ирак, операции в базата Гуантанамо и други съобщения на Държавния департамент.
Според документите на съда, Асандж е настоял Манинг да предостави допълнителна информация, която е изтекла, като й казва, че „любопитни очи никога не изсъхват в моя опит“.
Съобщението на Министерството на правосъдието последва ареста на Асандж в четвъртък в Лондон, където се крие почти седем години в еквадорското посолство.
Британската полиция съобщи, че е бил арестуван по искане за екстрадиция в САЩ за „обвинения, свързани с компютърни престъпления“ и за нарушаване на условията за гаранция от Великобритания, но не е предоставила информация за обвиненията.
Длъжностни лица на САЩ отдавна наблюдават Асандж, чиято организация е публикувала огромно количство чувствителни файлове, които са притеснили Съединените щати, включително файловете, предоставени от Манинг.
Наскоро „Уикилийкс“ привлече голямо внимание за освобождаването на хакнати имейли от Националния комитет на Демократическата партия и лидера на кампанията на Хилари Клинтън, Джон Подеста, преди президентските избори през 2016 г. Американски разузнавателни служители по-късно обвързаха хакването със заговор от Русия, но в обвинителния акт, публикуван в четвъртък, не се споменава публикуването на имейли на демократите.
В оценка след изборите американската разузнавателна общност стигна до заключението, че организацията, подаваща сигнали за нередности, участва активно в получаването и след това публикуването на демократичните имейли, причинявайки сериозно смущение на партията на фона на горещите президентски избори.
Асандж обаче отхвърли критиките към неговите действия, като заяви, че той е действал като други журналисти, когато искат да публикуват класифицирани документи, които са от обществен интерес.
Показаният в четвъртък обвинителен акт твърди, че Манинг е изтеглила четири бази данни от отдели и агенции на САЩ, съдържащи около 90 000 доклада, свързани с войната в Афганистан, 400 000 доклада, свързани с войната в Ирак, 800 доклада за оценка на задържаните в Гуантанамо и 250 000 съобщения от Държавния департамент, много от тях секретни.
„Манинг е предоставила документите на агенти на „Уикилийкс“, за да може „Уикилийкс“ да ги разкрие публично на своя уебсайт“, се казва в обвинителния акт. „Уикилийкс“ публично пусна по-голямата част от класифицираните записи на своя уебсайт през 2010 и 2011 година.
Длъжностни лица описват това, като едно от най-големите изтичания на класифицирана информация в историята на САЩ.
Съдебно дело през ноември миналата година в несвързан случай в Източна област Вирджиния непреднамерено разкри, че федералните прокурори са подготвили запечатан обвинителен акт срещу Асандж, но подробностите за техния случай оттогава остават обвити в мистерия.
Асандж ще бъде обвинен във федерален съд в Александрия, Вирджиния, след като бъде екстрадиран, според съдебни документи.
В момента Манинг е затворена във федерален затвор, след като отказа да даде показания пред федерално голямо жури, разследващо „Уикилийкс“. Голямото жури я намери за виновна за отказа да даде показания.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Джулиан Асандж е обвинен в САЩ за хакерски действия и конспирация

AFP: Джулиан Асандж е обвинен в САЩ за хакерски действия и конспирация

11 Април 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж е арестуван в Лондон по заповед на САЩ, в която го обвиняват за предполагаемата му роля в масовото изтичане на военни и дипломатически документи през 2010 г., съобщиха от Министерството на правосъдието, цитирани от AFP.
Асандж може да бъде осъден на до пет години затвор по федерално обвинение в "заговор за проникване чрез разбиване на паролата в класифициран американски правителствен компютър", се казва в изявление.
В обвинителния акт се твърди, че Асандж е бил в заговор с Челси Манинг, бивш разузнавач на американската армия, за да разбие парола, съхранявана на компютрите на Министерството на отбраната, е довел "до едно от най-големите изтичания на класифицирана информация в историята на САЩ".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Арестуваният Джулиан Асандж може да бъде екстрадиран в САЩ

The Wall Street Journal: Арестуваният Джулиан Асандж може да бъде екстрадиран в САЩ

11 Април 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британската полиция арестува основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж в Лондон по искане на САЩ за екстрадиция - драматична ескалация, която може да помогне на дългогодишните усилия на Вашингтон да изправят пред съда човек, чиято дейност е сравнявана от американски високопоставени служители със „вражеска разузнавателна служба“, пише авторитетното американско издание The Wall Street Journal.
Британската полиция арестува Асандж в четвъртък, след като Еквадор оттегли предоставеното му убежище. Властите в САЩ го обвиняват, че е публикувал класифицирани материали от преди почти едно десетилетие, а отскоро и за материал, за който се твърди, че е откраднат от руските хакери в разгара на президентската кампания в САЩ през 2016 г.
Британската полиция е задържала Асандж в полицейски участък в центъра на Лондон. В четвъртък сутринта те влязоха в еквадорското посолство, където Асандж живее от 2012 г. по покана на правителството на Еквадор, и го качиха в полицейски ван.
В посолството полицията арестува Асандж за нарушаване на условията за гаранция по случай на сексуално нападение. След като е пристигнал в полицейското управление, те са го задържали по искане за екстрадиране от страна на американските власти.
Дженифър Робинсън, адвокатът на Асандж в Лондон, заяви в социалната мрежа „Туитър“, че американската заповед е издадена през декември 2017 г. и „е за заговор с Челси Манинг в началото на 2010 г.“
Разследването на американското министерство на правосъдието срещу Асандж започна след оповестяването от „Уикилийкс“ през 2010 г. на хиляди класифицирани доклади от афганистанската война и други материали. Челси Манинг, бивш армейски разузнавателен анализатор, бе призната за виновна на военния съд за предоставяне на документи.
Специалният прокурор Робърт Мюлер също така се фокусира върху ролята на „Уикилийкс“ в публикуването на хиляди хакнати имейли на демократите като част от усилията на Русия да се намеси в президентската кампания през 2016 г.
Отношенията на Еквадор с Асандж се влошиха рязко след избирането през 2017 г. на президента Ленин Морено, който го описва като „камък в обувката ни“ и заяви, че продължаващото му присъствие в посолството е неприемливо.
Министърът на външните работи на Великобритания Джереми Хънт благодари на президента Морено за сътрудничеството с Великобритания.
„Джулиан Асанж не е герой и никой не е над закона. Той се крие от правосъдието от години,“ написа Хънт в социалната мрежа „Туитър“.
Сър Алън Дънкан, високопоставен служител във външното министерство на Обединеното кралство, заяви, че „съдилищата трябва да решат какво ще се случи след това.“ Полицията заяви, че Асаднж ще остане в ареста, докато се яви пред съдия „възможно най-скоро“. . "
Арестът на Асандж отваря път за вероятно искане за екстрадиране от САЩ, по обвинения, свързани с публикуването на класифицирана информация.
През януари федерален съдия отхвърли искането за публикуване на висящите обвинения. Окръжният съдия на САЩ Леони Бринкема заяви, че защитниците на свободната преса, които искат да направят това, нямат доказателство, че Асандж действително е бил обвинен.
Ричард Леджет, бивш заместник-директор на Агенцията за национална сигурност, каза: „Радвам се, че най-накрая ще бъде изправен пред правосъдието за различните си престъпления в Съединените щати и в чужбина.“
САЩ не са коментирали публично дали са направили или планират да подадат искане за екстрадиция. Говорител на Министерството на правосъдието съобщи в четвъртък, че агенцията е запозната с докладите, че Асандж е задържан, но отказа да коментира.
В социалната мрежа „Туитър“ „Уикилийкс“ каза, че прекратяването на убежището на Асандж от страна на Еквадор нарушава международното право.
"Силните играчи, включително [от] ЦРУ, са ангажирани в сложни усилия да го дехуманизират, да го делегитимизират и да го затворят", написаха от „Уикилийкс“.
При администрацията на Обама тогавашният главен прокурор Ерик Холдър направи разлика между „Уикилийкс“ и новинарските организации, като каза, че „Уикилийкс“ не заслужава същите защити от Първата поправка. Въпреки това, следователите не са могли да открият доказателства, че Асандж е накарал Манинг да предостави документите и не са повдигнали обвинение.
Голямо жури във Вирджиния е поискало свидетелските показания на Манинг през последните седмици, които тя е отказала да предостави. Сега тя е задържана.
Джулиан Асанж отдавна е изправен пред вероятността да бъде арестуван в Лондон по заповед от местен съд, след като той наруши условията на гаранцията по обвиненията за сексуално насилие, Швеция спря разследването, но заповедта е още в сила.
Президентът на Еквадор Морено заяви, че Асандж е нарушил международните споразумения, като „се намесва във вътрешните работи на други държави“ чрез „Уикилийкс“. Той цитира изтичането на документи от Ватикана в „Уикилийкс“ през януари като най-скорошен пример.
„Днес обявявам, че неразумното и агресивно поведение на Джулиан Асандж, враждебните и заплашителни декларации на неговата съюзническа организация срещу Еквадор, и особено нарушаването на международните договори, доведоха до момент, в който убежището на Асандж е несъстоятелно и вече не е приемливо ”, каза Морено.
Ленин Морено каза, че е поискал и е получил гаранция от правителството на Великобритания, че Асандж няма да бъде екстрадиран някъде, където може да бъде подложен на изтезания или смъртно наказание.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Еквадор отмени решението за предоставяне на гражданство на Джулиан Асандж

ТАСС: Еквадор отмени решението за предоставяне на гражданство на Джулиан Асандж

11 Април 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Кито. Властите на Еквадор отмениха решението за предоставяне на гражданство на основателя на „Уикилийкс“, Джулиан Асандж. Това съобщи министърът на външните работи на Еквадор Хосе Валенсия на пресконференция, цитиран от TACC.
"Решението за предоставяне на Асандж на еквадорско гражданство е преустановено поради различни нарушения (на правила, свързани с условията за неговото местонахождение на територията на посолството на Републиката в Обединеното кралство - ТАСС)", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Австралия е убедена, че Джулиан Асандж ще бъде „третиран справедливо в Обединеното кралство“

AFP: Австралия е убедена, че Джулиан Асандж ще бъде „третиран справедливо в Обединеното кралство“

11 Април 2019 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Канбера. Австралия заяви, че ще търси консулски достъп до родения в Куинсланд Джулиан Асандж и изрази увереност, че той ще получи справедлив процес след ареста му във Великобритания в четвъртък, предава AFP.
Външният министър Марис Пейн заяви, че е наясно, че основателят на „Уикилийкс“ Асандж е бил арестуван в Лондон по силата на заповед от 2012 г. заради неявяване пред съда.
"Джулиан Асанж ще продължи да получава обичайната консулска подкрепа от австралийското правителство," каза тя в изявление. "Консулските служители ще се стремят да посетят Асандж в мястото му на задържане."
Пейн добави, че е "уверена", че той "ще получи справедлив процес в Обединеното кралство".
"Тъй като въпросът е предмет на правоприлагането и съдебните производства, няма да предоставяме постоянен коментар,“ уточни министърът.
Случаят на Асандж е спорен в родната му Австралия, където поддръжниците са започнали шумна и координирана кампания за натиск върху последователни правителства, които да го върнат у дома.
Той е роден в отдалечения североизточен град Таунсвил и създава „Уикилийкс“ след изучаване на математика в университета в Мелбърн.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джереми Хънт: Джулиан Асандж не е герой

Джереми Хънт: Джулиан Асандж не е герой

11 Април 2019 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж "не е герой", заяви британският външен министър Джереми Хънт в четвъртък след ареста му в еквадорското посолство в Лондон, цитиран от AFP.
"Неприемливо е някой да избяга, изправен пред правосъдието и той се е опитал да направи това за много дълго време и затова не е герой", казва Хънт в изявление.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Скотланд Ярд: Джулиан Асандж е арестуван и заради искане за екстрадиция в САЩ

Скотланд Ярд: Джулиан Асандж е арестуван и заради искане за екстрадиция в САЩ

11 Април 2019 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Лондон. Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, арестуван в четвъртък в Лондон за нарушаване на условията на пускане под гаранция , също е задържан и по искане за екстрадиция от САЩ, съобщи полицията, цитирана от AFP.
Австралиецът е "арестуван още от името на американските власти, в 10:53 ч. след пристигането му в централното полицейско управление в Лондон въз основа на заповед за екстрадиране по член 73 от Закона за екстрадицията", се казва в изявление.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Биографична справка за Джулиан Асандж

ТАСС: Биографична справка за Джулиан Асандж

11 Април 2019 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джулиан Асандж (пълно име - Джулиан Пол Асандж) е роден на 3 юли 1971 г. в Таунсвил, Куинсленд, Австралия. Майка му - Кристин Ан е художник, а баща му Джон Шиптън е строител. Родителите са се разделили преди неговото раждане. Той носи името на първия официален съпруг на майката, Ричард Брет Асандж, директор на гастролиращ театър, пише в биографична справка на агенция TACC.
Детството и юношеството Джулиан Асандж преминава в постоянно пътуване. По-късно той пише в биографията си, че е сменил 37 училища и шест университета (включително Университета в Централен Куинсланд и Университета в Мелбърн). Той обаче никога не е завършил висше учебно заведение.

На 16-годишна възраст започва да се интересува от програмиране и почти веднага започва да се занимава с хакерство под прякора "Mendax" (от оксиморона на древния римски поет Хорас Сплендид Мендакс, което означава "благороден лъжец" или "великолепен измамник"). Скоро заедно с приятелите си създава хакерската "Международни саботьори". Асандж бил заподозрян в престъпления като проникване в базите данни на Министерството на отбраната и други отдели на САЩ. На него приписват инцидента, свързан с хакването на компютърната мрежа на НАСА през есента на 1989 година. Тогава, преди кацането на совалката „Атлантис“, думите WANK (Червеи (хакери – бел. ред) срещу ядрените убийци) се появиха на екраните в центъра за управление на полета.
През 1991 г. е започнало разследване срещу Асандж по подозрение за хакване в сървъра на канадската телекомуникационна компания Nortel Networks. По това време той преживява тежка депресия. Разследването на случая е продължило няколко години. През 1996 г. той се признава за виновен по повечето от 31-те обвинения, но е осъден само на глоба от 2100 канадски долара (около 1300 долара), тъй като съдът не е установил в действията му престъпно намерение или преследване на користни цели.
Впоследствие работи като консултант по компютърна сигурност, сменя няколко професии в областта на информационните технологии (по-специално работи като администратор в една от първите австралийски хостинг компании Suburbia). През 1998 г. той е съосновател на австралийската компания Earthmen Technology, която разработва технологии за откриване пробиви в компютърни мрежи

През 2006 г., заедно с група съмишленици, той основава сайт, който публикува класифицирана информация, получена от анонимни източници – „Уикилийкс“. Асандж получи международно признание след публикуването на видеозапис през април 2010 г, как два американски вертолета разстрелват група цивилни през 2007 г в Ирак на сайта „Уикилийкс“. По-късно сайтът публикува хиляди поверителни документи от кореспонденцията на американски дипломати. Тяхното появяване предизвика широк политически и обществен протест.


За да се гарантира конфиденциалността на информаторите и редакторите на „Уикилийкс“, е решено сървърът на сайта да се премести в Швеция, тъй като законодателството на тази страна осигурява надеждна защита за анонимността на потребителите. Във връзка с това през август 2010 г. Асандж пристига в Швеция и подава молба за разрешение за пребиваване и разрешение за работа. През същия месец обаче шведските правоприлагащи органи го обвиняват в сексуални престъпления срещу две шведски гражданки. Асандж отрича да е извършил тези престъпления. Регионалният съд в Стокхолм реши да го арестува и Асандж е принуден да се премести в Обединеното кралство.
През декември 2010 г. Асандж бе задържан в Лондон по искане на шведските правоприлагащи органи, но след това освободен под гаранция от 240 000 британски лири, докато искането за екстрадиция на Швеция бъде разгледано.
През февруари 2011 г. британски съд реши да екстрадира Асандж на шведските власти. На 19 юни 2012 г. той се скрива в еквадорското посолство в Лондон (през август същата година получава еквадорско гражданство). Въпреки оттеглянето на заповедта за арест от Швеция, полицията на Обединеното кралство заяви, че възнамерява да задържа Асандж веднага след като напусне посолството на Еквадор, тъй като през 2012 г. е нарушил условията на гаранцията.
През ноември 2018 г., според The Washington Post, стана известно, че Асандж е обвинен в Съединените щати (преди това е проведено разследване в Съединените щати по подозрение за нарушаване на американския закон за шпионажа от 1917 г., заради което той може да бъде подложен на смъртно наказание).

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ЕК счита задържането на Джулиан Асандж за „съдебно дело“

ТАСС: ЕК счита задържането на Джулиан Асандж за „съдебно дело“

11 Април 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия (ЕК) счита задържането в Лондон на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, за „съдебно дело“ и не се намесва в него. Това заяви в четвъртък на брифинг официалният представител на Европейската комисия Маргаритис Схинас, цитиран от TACC
"Получихме тази информация преди няколко минути. Ние не коментираме тази ситуация, но следим отблизо. ЕК изхожда от факта, че този арест е направен въз основа на европейска заповед. Когато има съдебна заповед, чиновниците не трябва да се намесват", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Москва заяви, че Великобритания „задушава свободата“ с ареста на Джулиан Асандж

AFP: Москва заяви, че Великобритания „задушава свободата“ с ареста на Джулиан Асандж

11 Април 2019 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия в четвъртък разкритикува задържането от Великобритания на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж като стъпка срещу демократичните свободи и призова Лондон да уважава правата му, предава AFP
"Ръката на" демокрацията "задушава свободата", заяви говорителката на външното министерство Мария Захарова в социалната мрежа „Фейсбук“ след като британската полиция арестува Асандж в посолството на Еквадор в Лондон.
Говорителят на президента Владимир Путин, Дмитрий Песков, изрази надежда, че правата на основателя на „Уикилийкс“ ще бъдат спазени.
Запитан дали Русия е готова да даде убежище на Асандж, Песков отклони въпроса, но каза на журналисти: "Със сигурност се надяваме, че всичките му права ще бъдат спазени."
Британската полиция арестува Асандж след оттеглянето на убежището му. Той живее в посолството от 2012 г., когато получи убежище от предишния президент на Еквадор Рафаел Кореа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:Еквадор заяви, че има суверенно право да прекрати убежището на Джулиан Асандж

AFP:Еквадор заяви, че има суверенно право да прекрати убежището на Джулиан Асандж

11 Април 2019 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Кито. Еквадор действа в рамките на своите суверенни права, когато реши да оттегли дипломатическото убежище на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, заяви в четвъртък президентът на латиноамериканската страна Ленин Морено, цитиран от AFP.
Асандж бе арестуван в посолството на Еквадор в Лондон, след като Кито отмени политическото му убежище и полицията влезе в посолството.
Морено заяви: "Еквадор е решил суверенно да оттегли дипломатическото убежище на Джулиан Асандж за многократно нарушаване на международните конвенции и протокола за съвместно обитаване".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Арестуваха Джулиан Асандж в Лондон

ТАСС: Арестуваха Джулиан Асандж в Лондон

11 Април 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж е задържан от лондонската полиция в еквадорското посолство в британската столица. Това съобщи в четвъртък пресслужбата на британската полиция. По-рано президентът на Еквадор Ленин Морено лиши Асандж от дипломатическо убежище, предава TACC.
"Той е задържан в полицейски участък в централната част на Лондон, където ще остане, преди да бъде изправен пред Уестминстърския магистратен съд възможно най-скоро", се казва в изявление на Столичнатa полицейска служба.
Скотланд Ярд отбеляза, че полицията изпълнява задълженията си съгласно заповедта за арест, издадена от съда. "Посланикът покани полицията в посолството, след като правителството на Еквадор прекрати убежището на Асандж", се казва в документа.
Британският вътрешен министър Саджид Джавид потвърди, че Асандж е бил задържан от полицията. "Мога да потвърдя, че Джулиан Асандж е арестуван и ще се изправи пред британското правосъдие. Бих искал да благодаря на Еквадор за неговото сътрудничество и на Скотланд Ярд за професионализма", написа той в социалната мрежа „Туитър“.
„Уикилийкс“нарече отказа на убежище на своя основател нарушение на международното право от страна на Еквадор.
През 2012 г. Асандж потърси убежище в дипломатическата мисия на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадирането му в Швеция, където за него е издадена заповед за арест във връзка с твърдения за „сексуална принуда и тормоз“ и изнасилване. Основната грижа на основателя на „Уикилийкс“ е, че Швеция може го депортира в Съединените щати, където австралиецът е изправен пред 35 години затвор или смъртно наказание за публикуване на тайни документи на Държавния департамент. Джулиан Асандж отхвърля обвиненията и ги нарича политически мотивирани.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Джулиан Асандж може свободно да напусне посолството на Еквадор според президента Ленин Морено

„Известия“: Джулиан Асандж може свободно да напусне посолството на Еквадор според президента Ленин Морено

7 Декември 2018 | 06:25 | Агенция "Фокус"
Кито. Основателят на организацията „Уикилийкс“ Джулиан Асандж може да напусне посолството и да застане пред британския съд без риск за живота, пише руския вестник “Известия“.
Както заяви президентът на Еквадор Ленин Морено, правителството на Обединеното кралство е изпратило съобщение, в което се посочва, че конституцията на страната забранява екстрадирането на лице, чийто живот е в опасност.
Морено заяви, че южноамериканскта страна е поискала от Обединеното кралство да даде гаранции, че Асандж няма да бъде предаден на страна, в която действа смъртното наказание. Съобщението беше получено като част от преговорите между Кито и Лондон.
По този начин Морено посочи, че "е посочен път, по който Асандж може да напусне посолството свободно". Тъй като обаче журналистът не се яви в британския съд по-рано, той ще трябва да излежи кратка присъда в британски затвор.
Същевременно, според Reuters, държавният глава на Еквадор е признал, че е негативно настроен относно престоя на основателя на „Уикилийкс“ в посолството.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Адвокатите на Джулиан Асандж се опасяват от предстоящата смяна на посланика на Еквадор в Лондон

РИА Новости: Адвокатите на Джулиан Асандж се опасяват от предстоящата смяна на посланика на Еквадор в Лондон

23 Ноември 2018 | 05:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. Адвокатите на Джулиан Асандж се опасяват от предстоящата смяна на посланика на Еквадор в Лондон, като предполагат, че това е част от стратегия за прекратяване на правото на убежище на основателя на „Уикилийкс“ в посолството на страната във Великобритания, предава РИА Новости.
По-рано президентът на Еквадор Ленин Морено с постановлението си обяви прекратяването на властта на Карлос Абад като посланик в Лондон, където Асандж се крие в посолството на Еквадор от 2012 г. насам.
"Имаше поредица от систематични действия и това уволнение би могло да се впише в политиката, насочена към прекратяване на убежището за Джулиан Асандж", каза за това пред агенцията неговият адвокат Карлос Поведа.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Джулиан Асандж е обвинен в САЩ

The Washington Post: Джулиан Асандж е обвинен в САЩ

16 Ноември 2018 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж е обвинен по секретно обвинение, съобщава The Washington Post.
Прокурорите по невнимание разкриха обвинението - разработка, която значително би могла да раздвижи разследването за намеса на Русия в изборите през 2016 г. и да има значителни последици за онези, които публикуват правителствени тайни.
Разкритието дойде при повдигане на обвинение, несвързано с Асандж. Помощник-прокурор Келън Дуайър, който призова съдията да запази материалите засекретени,като пише, че "поради сложността на ответника и публичността около случая, никоя друга процедура не може да запази поверителния характер на обвинението срещу Асандж. "По-късно Дуайър пише, че обвиненията" трябва да останат запечатани, докато Асандж не бъде арестуван ".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: САЩ подготвят съдебен иск срещу Джулиан Асандж

The Wall Street Journal: САЩ подготвят съдебен иск срещу Джулиан Асандж

16 Ноември 2018 | 06:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Лондон. Министерството на правосъдието на САЩ се подготвя да обвини основателя на сайта „Уикилийкс“, публикувал секретни документи, Джулиан Асанж. Това съобщава The Wall Street Journal.
Според изданието представители на Министерството на правосъдието се надяват, че процесът на създателя на разобличаващия сайт ще може да се осъществи в американски съд.
Трябва да се отбележи, че през последните няколко години прокурорите обсъждат обвиненията, които биха могли да доведат до процес срещу Асандж и сега са готови да го направят. Вероятно ще бъде обвинен за шпионаж.
Адвокатът на Асандж, Бари Полак, цитиран от вестника, заяви, че няма информация за работата на прокурорите. "Ние нямаме никаква информация от властите, че може да започне наказателен процес във връзка с моя довереник", каза адвокатът. "Преследването на човек за публикуване на истинска информация може да стане ужасяващ и опасен прецедент".
От 2012 година Джулиан Асандж се намира в еквадорското посолство в Лондон, където се укри за да избегне арест по дело за сексуално посегателство, образувано срещу него в Швеция. Британските власти не са отменили заповедта си за арест въпреки, че обвиненията срещу него в Швеция са отпаднали поради давност. Австралиецът се опасява, че веднъж арестуван от британските власти ще бъде екстрадиран в САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Mail: Джулиан Асандж обяви условията, при които ще се предаде на британското правосъдие

Daily Mail: Джулиан Асандж обяви условията, при които ще се предаде на британското правосъдие

26 Октомври 2018 | 22:23 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джулиан Асандж обяви условията, при които ще се предаде на британското правосъдие, пише британският таблоид Daily Mail, като се позовава на защитата на австралиеца.
"Според британското правосъдие той може дори да бъде осъден на три до шест месеца затвор", заяви адвоката му Карлос Поведа, отбелязвайки, че адвокатите понастоящем работят по въпроса за "необходимите гаранции" за Асандж, че "след присъдата няма да бъде екстрадиран в Съединените щати" ,
През 2012 г. Асандж поиска убежище в дипломатическата мисия на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадицията в Швеция, където беше издадена заповед за арестуването му във връзка с твърдения за "принуда , сексуален тормоз и изнасилване". Основният проблем на Асандж бе, че Швеция ще го депортира в Съединените щати, където австралиецът го очакват до 35 години затвор или смъртното наказание за публикуване на тайни документи от Държавния департамент. Асандж отхвърля обвиненията и ги нарича политически мотивирани.
През март 2018 г. властите в Еквадор лишиха основателя на „Уикилийкс“ от комуникации - достъп до Интернет и телефон. Тази стъпка на Кито се обяснява с факта, че Асандж продължава да прави политически изявления.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Джулиан Асандж отказва да изпълнява правилата за пребиваване  в еквадорското посолство в Лондон

ТАСС: Джулиан Асандж отказва да изпълнява правилата за пребиваване в еквадорското посолство в Лондон

26 Октомври 2018 | 06:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж отказва да изпълнява правилата за пребиваване в еквадорското посолство в Лондон, предава испанската агенция EFE, цитирана от TACC.
Според агенцията Асанж не е съгласен да получи пароли за достъп до Интернет от територията на дипломатическата мисия. Както се съобщава от EFE, това решение на основателя на ‚Уикилийкс“ вероятно е свързано със съветите на неговите адвокати. По-рано стана известно, че "специалният протокол", приложен към Асандж от еквадорските власти, задължава всички, които искат да го видят, включително представителите на защитата му, да разкриват информация за своите акаунти в социалните мрежи, серийни номера на смартфони и таблети. В същото време правителството на южноамериканската република си запазва правото да "сподели тази информация".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.