НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. д-р Славчо Томов: Предстои акредитиране и на трета университетска болница в Плевен, тъй като капацитетът на университета го налага

Проф. д-р Славчо Томов: Предстои акредитиране и на трета университетска болница в Плевен, тъй като капацитетът на университета го налага

19 Октомври 2018 | 19:28 | Агенция "Фокус"
София. Предстои акредитиране и на трета университетска болница в Плевен, тъй като капацитетът на университета го налага. Това каза ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Славчо Томов в интервю за Агенция „Фокус“. Той изтъкна, че университетът набляга на практическото обучение. „Например напоследък за клиничните дисциплини е изключително важно обучението и контактът с пациентите“, каза проф Томов. Ректорът обясни, че вече има втора университетска болница, която предоставя своята база за практически обучения. „Това, което е по-важно, че университетът инвестира в модерни методи за обучение със симулатори. В телекомуникационния център са закупени вече няколко такива симулатори, в началото на следващата година ще бъде открит нов Респикационнен център, в който ще бъдат закупени фантоми, които ще позволят нашите студенти да се обучават и да изучават спешните състояния в кардиологията и анестизиологията“, обясни проф. Томов. Според него обучаващите се студенти ще имат изключително голяма практическата полза от това.
На журналистически въпрос, каква част от завършилите студенти в университета остават да работят в България, той отговори, че по-голямата част от завършилите избират да работят в страната. „Има тенденция част от завършилите лекари да заминават в чужбина, в страни от Европейския съюз и да работят там, но около 60% завършилите остават в България“, посочи той. Според него лекарите в България работят с високотехнологична апаратура, а младите хора се интересуват не само от нивото на заплащане. „Тях ги интересува не по-малко условията, при които ще се реализират и да имат възможност за професионално развитие“, каза проф. Томов.

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д-р Славчо Томов: Интересът към медицината и лекарската професия е доста голям

Проф. д-р Славчо Томов: Интересът към медицината и лекарската професия е доста голям

19 Октомври 2018 | 18:39 | Агенция "Фокус"
София. Интересът към медицински специалности и лекарската професия е голям. Ние като висше училище наблюдаваме какви са нагласите на младите хора, които завършват средно образование и какви са техните желания, в каква посока вървят и мислят. Това каза ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Славчо Томов в интервю за Агенция „Фокус“. По думите му след като бъдат приети, те доста осъзнато и мотивирано учат. „Тези студенти знаят какво искат да постигнат и знаят как да го направят, което мен лично ме радва“, каза посочи той. Проф. Славчо Томов обясни, че в България остават много качествени деца, които са завършили средното си образование, въпреки големия процент на студентите, които са избрали да се обучават в чужбина. „Отмина времето, когато във висшите медицински училища могат да попадат хора, които не са ориентирани и някои от тях или отпадаха или завършваха с нежелание и работят това, за което са придобили диплома. Днес ситуацията е друга, във висшите учебни заведения попадат много мотивирани млади хора“, посочи той.
Ректорът на Медицинския университет в Плевен обясни, че през последните няколко години капацитетът на висшето училище е нараснал за всички направления. По думите му обучаващите се в университета са малко над 3 000. „Студентите по медицина са основната част и годишно ние приемаме около 100-120 държавна поръчка, българо-езиково обучение и 250-300 англо-езиково обучение. За едно място на българо-езиково обучение тази година сме имали шест кандидати, за англо-езиково трима“, каза той. Проф. Славчо Томов обясни, че всички студенти минават през изпит по по биология и химия. „Интересът определено е голям. Ние се опитваме да отговаряме по адекватен начин с подходящ метод на обучение“, изтъкна той. Проф. Томов каза, че за тази година новоприетите студенти са над 500 студенти, като най-големият брой е по специалности медицина. „Ние предлагаме повече от 10 специалност в различни направления- медицина, здравни грижи и обществено здраве и социални дейности“, коментира той.
Според него най-търсените специалности продължават да бъдат акушерство, медицинска сестра, фармация и рехабилитация ерготерапия. „Интересът за магистърските програми и специално за нашето висше училище през годините има тенденция да нараства. За бакалавър, броят на кандидатите стои на едно ниво, като всичко това се случва на фона на намаляваща раждаемост и демографския срив. Всичко това показва, че Медицинският университет в Плевен привлича и младите хора да се обучават в него“, обясни още ректорът на учебното заведение.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д-р Славчо Томов: Денят на българския лекар е важен за самочувствието на медиците

Проф. д-р Славчо Томов: Денят на българския лекар е важен за самочувствието на медиците

19 Октомври 2018 | 18:11 | Агенция "Фокус"
София. Всички се вълнуваме, важен е този празник за нас, за самочувствието на българския лекар, защото през годините те са доказали, че са и могат да бъдат изключително добри професионалисти на много високо ниво. Това каза ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Славчо Томов в интервю за Агенция „Фокус“. Според проф. Томов това го доказват редица факти. „Българските лекари са едни от най-търсените в чужбина и западните европейски страни. Дори и там те продължават да работят и да доказват своя професионализъм и да защитават името на българския лекар, където и да се намират те“, посочи той. По думите му празникът е значим, защото българските лекари го честват като професионален празник и го свързват с един свещен покровител, какъвто е Свети Йоан Рилски. „Всяка година Секцията на българския лекарски съюз в нашата университетска болница събира лекарите на тържествено събитие, на което се излъчва един достоен лекар от общността в региона“, каза той. Проф. Славчо Томов обясни, че така този лекар е удостояван с почетно звание. „Тази година събитията ще продължат в тази посока, само че все още не се знае кои са номинираните лекари и кои ще бъде награденият“, уточни той. Според него това все пак е един своеобразен избор на гилдията и призванието, което ще получи този лекар ще бъде изненада.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.