НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Интерфакс“: Ердоган посочи кой е заповядал убийството на Хашоги

„Интерфакс“: Ердоган посочи кой е заповядал убийството на Хашоги

2 Ноември 2018 | 23:14 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Заповедта за убийството на журналиста Джамал Хашоги произлиза от високопоставени длъжностни лица в Саудитска Арабия, написал в петък за американския вестник The Washington Post Реджеп Таийп Ердоган, информира руската агенция „Интерфакс“.
"Знаем, че убийството на Хашоги е поръчано от върхушката в ръководството на Саудитска Арабия ", пише турският президент.
На Турция е известно, че непосредствено изпълнители на престъплението има сред 18-те души, задържани в Саудитска Арабия след смъртта на Хашоги, отбелязва Ердоган.
В същото време той подчертава, че двете страни ще запазят приятелските си отношения и че той не се съмнява, че заповедта за това действие не идва от краля на Саудитска Арабия Салман.
"Нито за миг не вярвам, че кралят Салман е издал заповед за нападението над Хашоги", пише Ердоган.
В този смисъл той дава да се разбере, че не приема убийството на журналиста като отражение на официалната политика на арабската държава.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“ : Защо убийството на Джамал Хашоги не предизвика реакция като случая „Скрипал“

„Взгляд“ : Защо убийството на Джамал Хашоги не предизвика реакция като случая „Скрипал“

24 Октомври 2018 | 02:03 | Агенция "Фокус"
Москва. Защо убийството на Джамал Хашоги не предизвика реакция като случая „Скрипал“, пише руският вестник “Взгляд“.
Журналистът Джамал Хашоги, убит в Истанбул, не стана "нов Скрипал". И не само защото единият е умрял, а другият е жив. Нито САЩ, нито Великобритания, нито ЕС бързат да налагат санкции срещу кралския двор в Рияд или да изгонят саудитски дипломати от столиците си. Какво предизвика такава забележителна разлика със скорошната антируска кампания? И защо Ердоган трябва да се възмущава заради целия свят?
Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Истанбул и това, а което му се случи с пълна сигурност, може да се смята за убийство, предизвиква реакция в света, която не може да се нарече иначе освен ограничена. Не говоря за възмущение от смъртта на журналист, най-вероятно убит на територията на консулството на Саудитска Арабия - гневът е бурен и очакван. Въпросът е, че Саудитска Арабия, чиито власти турската и друга преса, пряко обвинява за участие в смъртта на Хашоги, не е подложена на остаркизъм на световно ниво.
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган прави твърди изявления: директно заявява, че служители по сигурността и разузнавачи на служба при саудитския крал Салман са пряко ангажирани с убийството на Хашоги. Но останалата част от света не бърза да сподели доверието на Ердоган.
Да, Доналд Тръмп заяви, че не е доволен от обясненията на Рияд за смъртта на Хашоги. Имаше новини, че директорът на ЦРУ Джина Хаспъл е участвала лично в разследването на убийството на журналиста. Но нищо подобно на координираното експулсиране на дипломати, подобно на това, което беше инициирано от Великобритания след делото „Скрипал" и което беше предприето в Европейския съюз и в САЩ, не виждаме, макар че дипломати бяха заподозрени, че са замесени в смъртта на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.
Нито имаше някакви инициативи за налагане на санкции, въпреки че делото „Хашоги не изглежда като съшито с бели конци като случая „Скрипал“.
Може да се говори само за негативната реакция на отделни фирми (включително големи) и граждани, включително и на авторитетни фигури. И дори сега е забележимо използването на случая по скоро с антируски подтекст. Така например бившият шеф на британското външно министерство Борис Джонсън публикува статия в The Daily Telegraph. Джонсън обаче не толкова обвиняваше саудитците, колкото практикуваше антируски атаки. Той използва случая „Хашоги“ само за да прави паралел със случая „Скрипал“.
"По-специално, се налага идеята - само по себе си справедливо - за необходимостта Саудитска Арабия и Турция да представят на обществеността възможно най-конкретна информация за това, което е довело до смъртта на журналиста. Любопитно е да чуете призиви за диалог и представяне на доказателства от устните на Джонсън ", отбеляза руското посолство в Лондон по този въпрос. "В края на краищата, той беше този, който, като външен министър, беше един от инициаторите на твърдата антируска линия на Обединеното кралство след събитията в Солсбъри, която предвижда отказ от предоставяне на каквито и да е доказателства за официално сътрудничество", - заявяват от пресслужбата на посолството, цитирана от ТАСС.
Немският Deutsche Welle, от своя страна, коментира отказа на началника на Siemens Джо Кезер да участва в саудитския "Давос в пустинята" - сравнявайки го не с нещо друго, а с пристигането на същия бизнесмен в Русия през 2014 година. Убийството на Хашоги убеди ръководителя на Сименс повече от така нареченото анексиране на Крим, заключава немската медия.
Така че, дори онези, които се възмутиха от жестокото убийство на журналист и хвърлиха сянка върху кралския двор в Рияд, изразиха този възмущение по много особен начин.
Според Дмитрий Абзалов, председател на Центъра за стратегически комуникации, темата за убийството на саудитския журналист е много сложна за западните страни.
"Например в Щатите дори най-отявлените лобисти като Линдзи Греъм правят двусмислени изявления. Във Великобритания лейбъристите ще се възползват от ситуацията, за да притиснат своите консервативни противници по някои въпроси ", продължи експертът.
"В същото време не си струва да чакаме въвеждането на санкции срещу Рияд и има финансови и икономически причини за това. Саудитците са най-големият потребител на американски оръжия в брутно изражение. Освен това Съединените щати няма да могат да започнат пълноправна антииранска кампания без подкрепата на Саудитска Арабия, а Израел няма да се откаже от саудитската регионална тежест ", смята политическият анализатор.
Абзалов обясни също така интереса на Ердоган по този въпрос. Както съобщи вестник “Взгляд“по-рано, турският президент предложи онези, които участват в убийството на Хашоги в Истанбул да бъдат съдени в Турция.
"Изявлението на турския лидер показва, че екипът, който дойде от Саудитска Арабия, е имал за задача да отстрани журналиста. Или в краен случай да окаже силен натиск. Вторият важен аспект е, че останките са открити в кладенеца, който сам по себе си е уникален и показва укриването на следи. Сега Рияд ще се опита да смекчи ситуацията, тези 15-18 души ще бъдат арестувани и най-вероятно ще бъдат обвинени в надвишаване на допустимите граници ", предложи Абзалов.
"Турция, която заедно с Иран е основният противник на Саудитска Арабия в региона, ще се опита да развие активно тази тема, тъй като е полезно за нея ", каза Абзалов.
"За дълго време Ердоган беше смятан, ако не за последния диктатор на Европа, като Лукашенко, то поне за предпоследния. От тази гледна точка въпросът за човешките права е много благоприятен за него, показва от самото начало, че има по-радикални играчи, които не спират да използват много радикални средства ", каза Абзалов.
"Той подчерта няколко пъти, че Хашоги е дошъл в консулството за разрешение да се ожени за турска гражданка и това показва, че Ердоган сега ще се опита да заеме позицията на жертва, което вече се случва", каза Абзалов.
"Саудитска Арабия, за разлика от Русия, всъщност е най-близкият съюзник на Съединените щати, плюс това е финансово много важна страна за целия Запад", каза Николай Добронравин, професор по световната политика във Факултета по международни отношения в Държавния университет в Санкт Петербург. "Затова, независимо от случилото се в Истанбул, сюжетите, свързани със Саудитска Арабия, ще се смекчат до максимум. Въпреки това не трябва да се преувеличава и да се каже, че не е имало и няма да има никаква реакция от страна на служителите в Европа и САЩ ".
Добронравин вярва, че реакцията на Запада за смъртта на Хашоги все още предстои и зависи от това как ще се развие ситуацията в Съединените щати, а там няма единство за това как да се реагира срещу Саудитска Арабия за смъртта на журналист, който е работил не за някоя неизвестна медия, а за една от най-авторитетните.
"В САЩ няма единен външнополитически център. Има администрация на президента, има Конгрес, да не говорим за други центрове на влияние и вземане на решения. Ако говорим за първите две, очевидно за президентската администрация, конфликтът със Саудитска Арабия е изключително нерентабилен и ще бъде смекчен по всякакъв начин, - вярва Добронравин. "За Демократическата партия, напротив, тази ситуация е изключително полезна и демократите ще я влошат с всички възможни сили. В такава ситуация, по мое мнение, не струва да очакваме консолидирано решение поне до междинните избори за Конгреса, които ще се проведат на 6 ноември. " Други западни държави могат да действат по различен начин, но като цяло ще чакат реакцията, която ще преобладава в Съединените щати. Добронравин обаче е убеден, че при всички случаи отхвърлянето на съюз със Саудитска Арабия е изключително малко вероятно за Съединените щати. В крайна сметка, Америка е твърде тясно свързана с тази страна, както икономически, така и политически.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Пенс: САЩ ще изискват отговори от Саудитска Арабия за смъртта на Джамал Кашоги

Майк Пенс: САЩ ще изискват отговори от Саудитска Арабия за смъртта на Джамал Кашоги

23 Октомври 2018 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският вицепрезидент Майк Пенс обеща във вторник да бъде оказан натиск на Саудитска Арабия за отговори, свързани с убийството на журналиста Джамал Хашоги, предава AFP.
Изявлението на Пенс в рамките на събитие, организирано от вестник The Washington Post, за който работеше саудитецът, бе направено, след като държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че убийството на журналиста в консулството на Рияд в Истанбул е планирано щателно от арабското кралство.
"Америка се нуждае от отговори и ще изискаме тези отговори", категоричен бе Пенс, допълвайки, че това трябва да се случи в близко време.

Превод и редактиране: Тереза ​​Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ердоган увери близките на Джамал Хашоги: Турция ще направи всичко за разрешаването на случая

AFP: Ердоган увери близките на Джамал Хашоги: Турция ще направи всичко за разрешаването на случая

23 Октомври 2018 | 18:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган увери семейството на убития саудитски журналист Джамал Ханшоги, че Анкара ще направи "всичко", за да реши случая, предава AFP.
Ердоган е поднесъл съболезнованията си в телефонен разговор със сина на журналиста Абдула Хашоги и други членове на семейството му, които е уверил, че "Турция ще направи всичко необходимо за разкриване на убийството", разкри източник от Президентството в Анкара.

Превод и редактиране: Тереза ​​Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турската полиция е открила подозрителни куфари в изоставен автомобил на саудитското консулство

Hurriyet: Турската полиция е открила подозрителни куфари в изоставен автомобил на саудитското консулство

23 Октомври 2018 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Автомобил, използван от консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, е бил открит изоставен на паркинг в града с три подозрителни куфара в багажника и медицинска маска за лица, съобщава турският вестник Hurriyet, като подчертава, че превозното средство се превърна в център на текущото разследване на убийството на журналиста Джамал Хашоги.
Колата, която съответства на друго превозно средство, видяно пред консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, където Хашоги изчезна на 2 октомври, е открита от полицията на частен паркинг в квартал "Султангази", след подаден сигнали.
Според полицейски служител, разговарял с редакцията на изданието, автомобилът марка "Мерцедес" е с дипломатически номера и е бил закаран в паркинга от един от аташетата на консулството, идентифициран като Мохамед О. Това се е случило на 7 октомври.
"Ние го познаваме, тъй като той използва нашия паркинг понякога. Обикновено неговият шофьор използва този автомобил. Но на 7 октомври той го караше сам", разкрива източник на изданието.
И докато турските власти и международната общественост все още се опитват да разберат къде е тялото на убития журналист, саудитският аташе е бил забелязан на същия паркинг на 18 октомври с BMW с дипломатически регистрационни номера. Той е паркирал колата си до "Мерцедес"-а и е разтоварил от нея три куфара, два от които - доста големи. При товареното на багажа с неизвестно съдържание на земята е паднала и медицинска маска, която се използва при работа с тежки химикали. Аташето е е забелязал и я е изхвърлил в близък контейнер за отпадъци.
Турската полиция е отишла на паркинга 22 октомври, но не е успяла да претърси колата поради дипломатическия имунитет. Саудитска Арабия трябва да издаде разрешение на турските власти да обискират превозното средство. В следобедните часове на вторник полицейски служители отново са забелязани в близост до автомобила, но остава неясно дали са получили разрешение за претърсването му.

Превод и редактиране: Тереза ​​Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лидер на турска партия съобщи, че са намерени части от тялото на журналиста Хашоги

ТАСС: Лидер на турска партия съобщи, че са намерени части от тялото на журналиста Хашоги

23 Октомври 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Части от тялото на саудитския журналист Джамал Хашоги са намерени в кладенец на територията на Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, съобщи лидерът на турската опозиционна партия „Родина“ Догу Перинчек, предава ТАСС.
„Властите са намерили части от тялото на Хашоги в кладенец в саудитското генерално консулство“, заяви той. По думите на Перинчек, „турските сили за сигурност са провели обиски в консулството и са намерили части от тялото в кладенец, разположен във вътрешния двор“.
Същевременно, според съобщение на изданието Aydinlik, стаав въпрос за резиденцията на генералния консул, която е разположена на няколкостотин метра от сградата на Генералното консулство.
Засега няма официално потвърждение на новината.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Guardian: Случаят Джамал Хашоги: колкото повече се засилва натискът върху наследника, толкова повече саудитите говорят за „сбирщина“ виновни

Guardian: Случаят Джамал Хашоги: колкото повече се засилва натискът върху наследника, толкова повече саудитите говорят за „сбирщина“ виновни

22 Октомври 2018 | 03:35 | Агенция "Фокус"
>Лондон. Саудитският външен министър Адел ал-Джубеир, твърди, че колумнистът на „Вашингтон поуст“ е убит в „ долнопробна операция“, информира британският Guardian.

За американската телевизия Fox News министърът е заявил: “Това е дело на индивиди, които са прекрачили извън кръга на своите правомощия.” Той твърди, че Бин Салман няма никакво отношение към случилото се в консулството в Истанбул и че убийците нямат тесни връзки с принца, въпреки убедителните сведения за противното.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters:  Официалните саудитски власти пускат нова версия за смъртта на Хашоги

Reuters: Официалните саудитски власти пускат нова версия за смъртта на Хашоги

21 Октомври 2018 | 21:29 | Агенция "Фокус"
Рияд. В атмосфера на засилващ се международен скептицизъм за историята със смъртта на журналиста Джамал Хашоги властите в Риад предлагат нова версия за събитията, случили се в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, съобщава Reuters.
Тази версия в основните си части влиза в противоречие с предишните официални обяснения.
Последният разказ, предоставен на медиите от саудитски държавен служител, пожелал анонимност, съдържа подробности за това как 15 саудити, изпратени на 2 октомври специално за среща с Хашоги, са го заплашили, че ще го обявят за дрогиран, после са го отвлекли и убили, докато той им е оказвал съпротива, накрая един от похитителите се е преоблякъл в неговите дрехи, за да имитира как самият журналист напуска сградата.
След като две седмици отричаше да има участие в изчезването на 59-годишния журналист, в събота Саудитска Арабия обяви, че той е умрял при юмручна схватка в консулството. Час по-късно друг официален саудитски служител обяви, че е умрял от удушаване. Тази информация беше повторена няколкократно.
Официалният служител представил документи от вътрешно саудитско разузнаване, които свидетелстват, че се предприемат мерки дисиденти да се върнат обратно в страната. Той е представил и документ, пряко свързан с Хашоги. Освен това държавният чиновник е показал и данни, предоставени от участващите в т. нар. 15-членен екип, занимаващ се с този конкретен случай. Тези данни съдържат първоначални резултати от вътрешното проучване. Той обаче не дава доказателства, с които да се потвърдят данните от разследването, нито други свидетелски показания.
Това описание е най-новото саудитско обяснение по случая, което се променяше много пъти. Властите отначало отхвърлиха като фалшиви съобщенията, според които Хашоги е изчезнал в консулската служба и настояваха, че скоро след като влязъл в сградата, той я напуснал. Когато медиите няколко дни по-късно съобщиха, че е бил убит в нея, те обявиха това твърдение за „безпочвено“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Рияд „не знае къде е тялото“ на убития журналист Джамал Хашоги

AFP: Рияд „не знае къде е тялото“ на убития журналист Джамал Хашоги

21 Октомври 2018 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Рияд. Министърът на външните работи на Саудитска Арабия Абдел ал Джубейр заяви, че Рияд „не знае къде е тялото“ на журналиста Джамал Хашоги, въпреки че призна за убийството, което определи като „огромна грешка“, предава AFP.
В интервю за Fox News, на което се позовава агенцията, Джубейр заяви, че властите на арабското кралство първоначално са вярвали, че Хашоги е напуснал сградата на консулството в Истанбул, където е бил забелязан за последен път на 2 октомври.
Но след „докладите, които получавахме от Турция", саудитските власти са започнали разследване, от което е станало ясно, че Хашоги е бил убит в дипломатическата мисия.
„Не знаем нищо по отношение на детайлите, как е загинал, къде е тялото му“, подчерта първият дипломат на Рияд, като допълни, че саудитския прокурор е постановил заповеди за задържането на 18 души
Той нарече убийството „огромна грешка", която американско-саудитските отношения в крайна сметка ще преодолеят.
„Хората, които са направили това, са го сторили това извън обхвата на своята власт. Очевидно е направена огромна грешка и това, което обърка грешката, е опитът да се опита да се прикрие", категоричен бе Джубейр.
„Това е недопустимо във всяко правителство, което - за съжаление, се е случило. Искаме да сме сигурни, че отговорните са наказани и че имаме процедури, за да предотвратим повтарянето на подобно нещо“, увери саудитският външен министър.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция, Германия и Великобритания виждат „спешна необходимост от изясняване“ на смъртта на Джалал Кашоги

AFP: Франция, Германия и Великобритания виждат „спешна необходимост от изясняване“ на смъртта на Джалал Кашоги

21 Октомври 2018 | 18:19 | Агенция "Фокус"
Берлин. Франция, Германия и Великобритания изискаха от Саудитска Арабия да изясни „спешно“ причините за смъртта на журналиста Джамал Хашоги в сградата на консулството на арабското кралство в Истанбул, предава AFP.
„Остава спешната необходимост от изясняване на това какво точно се е случило на 2 октомври - отвъд хипотезите, изложени досега от саудитското разследване, които трябва да бъдат подкрепени от факти, за да бъдат считани за достоверни", се казва в съвместно изявление на трите страни от Европейския съюз.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турция ще разкрие цялата истина за смъртта на Джалал Кашоги

Реджеп Тайип Ердоган: Турция ще разкрие цялата истина за смъртта на Джалал Кашоги

21 Октомври 2018 | 18:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща да разкрие „цялата истина“ за убийството на журналиста Джамал Кашоги, който изчезна на 2 октомври след посещение в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, предава AFP.
Говорейки на митинг в Истанбул, турският президент подчерта, че ще направи специално изявление по случая следващата седмица.
„Тук търсим справедливост и ще разкрием цялата истина, не чрез някакви обикновени стъпки, а цялата истина“, увери Ердоган.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Според Великобритания обяснението на Саудитска Арабия за смъртта на Джамал Кашоги не е достоверно

AFP: Според Великобритания обяснението на Саудитска Арабия за смъртта на Джамал Кашоги не е достоверно

21 Октомври 2018 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Според Великобритания обяснението за смъртта на журналиста Джамал Хашоги, представено от Саудитска Арабия, не е достоверно, предава AFP.
„Не мисля, че това е достоверно", подчерта британският външен министър Доминик Рааб, като допълни, че има „сериозен въпросителен знак по отношение на предоставената версия".
„Подкрепяме турското разследване, британското правителство иска да види хората, които са отговорни за тази смърт".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutshe Welle: Берлин проговори по случая „Хашоги“ – поставен е под въпрос оръжейният износ за Саудитска Арабия

Deutshe Welle: Берлин проговори по случая „Хашоги“ – поставен е под въпрос оръжейният износ за Саудитска Арабия

21 Октомври 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас постави под съмнение бъдещите оръжейни доставки за Саудитска Арабия, предава Deutsche Welle.
„Не виждам никакви основания за позитивно решение по въпроса за доставки на оръжия в Саудитска Арабия“, подчерта германският социалдемократ, пояснявайки, че Берлин ще очаква приключването на разследването на обстоятелствата на смъртта на журналиста Джамал Хашоги.
Още по-рязко се изказа председателят на парламентарната комисия по външнополитически въпроси Норберт Рьонтген: „За мен е абсолютно ясно: ако върхушката в Саудитска Арабия не бъде сменена в близко време, то ще бъде необходимо да преустановим целия експорт на оръжия за страната – дори тези доставки, които сме договорили по-рано“. Той призова германските политици и бизнесмени да се въздържат от участие в инвестиционния форум в арабското кралство, който ще се проведе следващата неделя. По-рано и партията „Зелени“ призова правителството в Берлин да не вярва на Рияд.
Към настоящия момент Саудитска Арабия е втория по значимост вносител на германско оръжие: за първите девет месеца на текущата година Берлин е доставил на Рияд оръжия на стойност 416,4 млн евро.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Убийците на Джамал Хашоги трябва да отговарят за действията си

Ангела Меркел: Убийците на Джамал Хашоги трябва да отговарят за действията си

21 Октомври 2018 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви в събота, че онези, които са зад смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги, трябва да бъдат подведени под отговорност и призовава за "прозрачност" от страна на Рияд, предава AFP.
"Виновните трябва да отговорят за действията си", заявиха канцлерът Ангела Меркел и външният министър Хайко Маас в съвместно изявление.
"Очакваме прозрачност от Саудитска Арабия за обстоятелствата около смъртта му", каза той. "Наличните доклади за случилото се в консулството в Истанбул са недостатъчни."
Отделно, Маас каза пред германската телевизия, че правителството му може да замрази износните лицензии за продажба на оръжие в Саудитска Арабия, докато случаят не бъде изяснен.
Маас каза пред програма на ARD, че понастоящем "няма основа за вземане на решения в полза на износа на оръжие за Саудитска Арабия".
Германия миналия месец одобри износ на оръжие за Саудитска Арабия за 416 млн. eвро за 2018 г. В миналото военният износ на Берлин в Саудитска Арабия се e състоял предимно от патрулни лодки.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп е неудовлетворен от обясненията на Саудитска Арабия, но подкрепя оръжейната сделка с Кралството

AFP: Доналд Тръмп е неудовлетворен от обясненията на Саудитска Арабия, но подкрепя оръжейната сделка с Кралството

21 Октомври 2018 | 03:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп заяви в събота, че не е удовлетворен от отговора на Саудитска Арабия за смъртта на дисидент журналист, но предупреди, че няма да отмени сделката с Кралството за стотици милиарди долари, предава AFP.
Саудитска Арабия призна, че критикът Джамал Хашоги е бил убит в истанбулското консулство след сбиване, със закъснение от две седмици, но местонахождението на тялото му остава неясно.
Според саудитските власти 18 саудитци са били арестувани във връзка със смъртта му и двама висши служители, приближени на принц Мохамед бин Салман, както и трима други разузнавателни агенти, са били уволнени.
"Това беше една голяма първа стъпка. Това беше добра първа стъпка", каза Тръмп.
- Но искам да стигна до отговора“, подчерта той.
Въпреки това Тръмп предупреди да не се спира продажбата на оръжие на Рияд, заявявайки, че това ще навреди на американските работни места, въпреки международния гняв заради смъртта на Хашоги.
"Имаме сделка за 450 милиарда долара, от които 110 милиарда долара е военна поръчка, но това е оборудване и различни неща, поръчани от Саудитска Арабия", каза Тръмп пред репортери.
"Това е повече от милион работни места, което не ни позволява да отменим такава поръчка. Това би навредило повече на нас, отколкото на тях", добави той, отбелязвайки, че Рияд може да купи оръжията от други страни като Китай или Русия.
"Но има и други неща, които могат да бъдат направени, включително и санкции", завърши американският президент.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Генералният секретар на ООН и САЩ реагираха на потвърждението на смъртта на Джамал Хашоги

АFP: Генералният секретар на ООН и САЩ реагираха на потвърждението на смъртта на Джамал Хашоги

20 Октомври 2018 | 03:38 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Вашингтон. Генералният секретар на ООН и САЩ реагираха на потвърждението на смъртта на Джамал Хашоги, предава AFP.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви в петък, че е "дълбоко разтревожен" от потвърждаването от Саудитска Арабия на смъртта на известния дисидент - журналист Джамал Хашоги в консулството на кралството в Истанбул.
"Генералният секретар е дълбоко разтревожен от потвърждаването на смъртта на Джамал Хашоги, като изказва съболезнованията си на семейството и приятелите на Джамал Хашоги", се казва в изявление на кабинета на Гутериш.
"Генералният секретар подчертава необходимостта от незабавно, задълбочено и прозрачно разследване на обстоятелствата около смъртта на Хашоги и пълната отговорност за виновните лица".
От Белият дом заявиха в петък, че са "натъжени" след потвърждението, че журналистът Джамал Хашоги е бил убит в саудитско консулство, но не споменават за бъдещите американски действия срещу Саудитска Арабия, която е основен съюзник на САЩ.
В първия отговор на САЩ на признанието на Саудитска Арабия, говорителят на Белия дом Сара Сандърс каза само, че Вашингтон "ще вземе предвид съобщението".
"Ние ще продължим да следим отблизо международните разследвания на този трагичен инцидент и ще настояваме за правосъдие, което е навременно, прозрачно и в съответствие с всички необходими процедури", каза тя.
"Ние сме натъжени да чуем потвърждението за смъртта на Джамал Хашоги и изразяваме най-дълбоките си съболезнования на семейството, годеницата и приятелите му."

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Саудитска Арабия е арестувала 18 души за убийството на Джамал Хашоги

AFP: Саудитска Арабия е арестувала 18 души за убийството на Джамал Хашоги

20 Октомври 2018 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Рияд. Саудитска Арабия е арестувала 18 души за убийството на Джамал Хашоги, предава AFP.
Саудитска Арабия призна в събота, че дисидентът - журналист Джамал Хашоги е бил убит в консулството ѝ в Истанбул, съобщиха от държавните медии, две седмици след изчезването му.
Кралството съобщи също, че е уволнило висшия служител на разузнаването Ахмад ал Асири и съветника за кралски медии Сауд ал-Кахани, двамата най-близки помощници на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който е изправен пред нарастващ натиск заради аферата "Хашоги".
Саудитският журналист Джамал Хашоги, критик на ръководството на кралството и сътрудник на "Вашингтон пост", беше забелязан за последен път на 2 октомври, когато влезе в консулството на своята страна в Истанбул.
Изчезването му бе забулено в тайна и предизвика международна криза, като турски официални лица обвиниха Саудитска Арабия за убийство, спонсорирано от държавата.
"Дискусиите между Джамал Хашоги и тези, с които се срещна в консулството на кралството в Истанбул ... се превърнаха в битка, довела до смъртта му", каза Саудитската агенция за пресата, позовавайки се на главния прокурор.
Кралството съобщи, че 18 души са били арестувани в рамките на текущото разследване.
Саудитският крал също така разпореди създаването на министерски комитет под председателството на короната, за да преструктурира агенцията за разузнаване на кралството и да "дефинира правомощията ѝ точно", заявиха държавните медии.
Президентът Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати, които са най-големият защитник на Саудитска Арабия, могат да наложат санкции заради вероятното убийство на Хашоги.
Държавният секретар Майк Помпео каза пред радио "The Voice of America": "Със сигурност ще разгледаме широк спектър от потенциални отговори".
Администрацията на Тръмп е особено бавна, в критиките към Саудитска Арабия, въпреки убедителните доказателства, че Хашоги, критик на могъщия престолонаследник на ислямското петролно кралство, изчезна след влизането си в Саудитско консулство в Истанбул.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Саудитска Арабия призна, че Джамал Хашоги е бил убит в косулството на страната в Истанбул

AFP: Саудитска Арабия призна, че Джамал Хашоги е бил убит в косулството на страната в Истанбул

20 Октомври 2018 | 01:38 | Агенция "Фокус"
Рияд. Саудитска Арабия призна в събота, че дисидентът - журналист Джамал Хашоги е бил убит в консулството ѝ в Истанбул, съобщиха държавните медии в кралството, цитирани от AFP.
"Дискусиите между Джамал Хашоги и тези, с които той се срещна в консулството на кралството в Истанбул ... се превърнаха в битка, довела до смъртта му", каза Саудитската агенция за пресата, позовавайки се на главния прокурор.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Служителите в саудитското консулство са дали показания пред прокуратурата в Истанбул

AFP: Служителите в саудитското консулство са дали показания пред прокуратурата в Истанбул

19 Октомври 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Членовете на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул са дали показания пред турската прокуратура като част от разследването на изчезването и вероятната смърт на журналиста Джамал Хашоги, предава AFP.
Петнадесет служители, всички от които турски граждани, са свидетелствали пред прокурорите, съобщиха местните медии. По-рано турските следователи извършиха задълбочен оглед на сградата на консулството и в резиденцията консул, който се завърна в Рияд във вторник.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турските власти опровергаха твърденията за даване на САЩ „какъвто и да било аудиозапис“ за Джамал Хашоги

AFP: Турските власти опровергаха твърденията за даване на САЩ „какъвто и да било аудиозапис“ за Джамал Хашоги

19 Октомври 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските власти опровергаха твърденията, че са предоставили на САЩ „какъвто и да било аудиозапис“ за изчезването на журналиста Джамал Хашоги, предава AFP.
„Турция няма да даде каквато и да било аудиозапис на (Майк) Помпео или друг американски служител", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу два дни след срещата си с американски държавен секретар в Анкара.
По-рано бе съобщено, че в рамките на разговорите помежду им Чавушоглу е предал на първия дипломат на Вашингтон запис, който хвърля светлина върху случая с изчезването на журналиста след посещение в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тръмп: Разузнаването на САЩ разполага с данни за смъртта на Хашоги

ТАСС: Тръмп: Разузнаването на САЩ разполага с данни за смъртта на Хашоги

19 Октомври 2018 | 00:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сведенията, с които разполага американското разузнаване, свидетелстват, че изчезналият саудитски журналист Джамал Хашоги не е сред живите, твърди в интервю за „Ню Йорк Таймс“ в четвъртък Доналд Тръмп, съобщава ТАСС.
Главата на Белия дом отбелязва обаче, че все още е „твърде рано“ да се правят заключения за това кой е поръчал убийството му. „Лошо, много лошо, а последиците трябва да са сериозни“, изтъква той.
И добавя: „Ние работим с разузнаванията на редица страни“. В материала се съобщава, че Тръмп "е изразил доверие в данните от редица разузнавателни източници, които навеждат на мисълта, че в убийството на Хащоги роля имат и представители от най-високите етажи на властта в Саудитска Арабия ".
Президентът на САЩ обаче подчертава и важността на връзките, които съществуват между Вашингтон и Рияд. "Те бяха много добри съюзници, купуваха в огромни количества разни неща и инвестираха в нашата страна, а аз ценя това“, отбелязва той в интервюто за „Ню Йорк Таймс“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Американското разузнаване свързва убийството на Джамал Хашоги със саудитския престолонаследик, но Доналд Тръмп може да пренебрегне оценката им

The New York Times: Американското разузнаване свързва убийството на Джамал Хашоги със саудитския престолонаследик, но Доналд Тръмп може да пренебрегне оценката им

18 Октомври 2018 | 19:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Представители на американските разузнавателни служби все повече се убеждават, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман има вина за убийството на журналиста Джамал Хашоги – оценка, която изправя Белия дом пред предизвикателство с оглед стремежите на Вашингтон да поддържа близки отношения с Рияд, коментират в редакцията на водещото американско издание The New York Times.
Разузнавателните агенции все още не са в състояние да съберат преки доказателства за участието на принца. Те също така не са в състояние да заключат дали принц Мохамед директно е разпоредил убийството на Хашоги или е имал намерение той да бъде заловен и върнат в Саудитска Арабия, подчертаха американски и европейски официални лица.
Но разузнавателните агенции все пак имат косвени свидетелства за участието на принца в деянието - включително присъствието на членовете на неговите служби за сигурност и задържането на саудитски служители, обсъждали евентуален план за задържане на Хашоги.
Длъжностни лица също така подчертават, че пълният контрол на принца върху службите за сигурност прави много малко вероятно операцията да е била предприета без негово знание.
Американските разузнавателни агенции ще представят заключенията си пред държавния глава на САЩ Доналд Тръмп. Оценката е подготвена от екип, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео се върна от Рияд без видимо дипломатическо решение на кризата.
Източници на изданието твърдят, че разузнавателните служби се опитват да се погрижат да не ограничат политическите възможности на Белия дом и просто да изложат фактите по случая, с които разполагат.
Разузнавателните доклади са само един фактор, който Белият дом трябва да обмисли при действията си по въпроси, засягащи националната сигурност. Тръмп би могъл да пренебрегне класифицираната оценка, когато преценява провеждането на кои политики са в интерес на САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тръмп е поискал аудио запис, „ако има такъв“ по случая с журналиста Хашоги

The Guardian: Тръмп е поискал аудио запис, „ако има такъв“ по случая с журналиста Хашоги

18 Октомври 2018 | 01:48 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп е поискал от Турция аудиозапис за смъртта на журналиста Джамал Хашоги, съобщава The Guardian
Така ще се потвърдят слуховете, че е бил жестоко измъчван преди да го убият в саудитското консулство в Истанбул.
Турските власти са отговорили, че подобен запис е бил предаден на САЩ и Саудитска Арабия.
В сряда обаче Тръмп е заявил пред репортерите: „Ние го поискахме … ако той съществува“ – преди да добави, че „вероятно съществува“.
Преди това Тръмп намекна, че вярва в отговорността на саудитския крал Салман и престолонаследника Мохаммед бин Салман и предупреди да не се правят безразсъдни преценки. Той отрече да е прикривал саудитските управляващи, но в същото време посочи, че те са важни като стратегически и търговски партньори.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Разследването на случая с изчезналия журналист Джамал Хашоги стигна до близкото обкръжение на саудитския престолонаследник

CNN: Разследването на случая с изчезналия журналист Джамал Хашоги стигна до близкото обкръжение на саудитския престолонаследник

17 Октомври 2018 | 22:35 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В сряда турските служби са обискирали резиденцията на саудитския консул в Истанбул, търсейки улики за случилото се с Джамал Хашоги, съобщава CNN/b>. Засилват се подозренията, че хората, отговорни за смъртта на журналиста, са в тесни връзки с най-високите етажи на властта в Риад.
Източници са казали пред медията, че група саудити, за които турските официални власти вярват, че са свързани с несъмненото убийство на Хашоги, е била водена от високо поставен офицер от разузнаването, за когото се знае, че е близък с кръга от приближени на престолонаследника Мохамед бин Салман.
В понеделник турските следователи проведоха разследване само в консулската служба, а в сряда влязоха и в резиденцията на генералния консул Мохаммад ал-Отаиби в Истанбул. Той обаче е напуснал страната още във вторник, по информация на Анадолската новинарска агенция.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Майк Помпео даде на Рияд „няколко дни“, за да обясни изчезването на Хашоги

Washington Examiner: Майк Помпео даде на Рияд „няколко дни“, за да обясни изчезването на Хашоги

17 Октомври 2018 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Саудитска Арабия има „няколко дни“, за да обясни каква е била съдбата на изчезналия критик на властите в Рияд Джама Хашоги, заяви държавният секретар на САЩ при завръщането си от обиколката в региона, пише онлайн изданието на вестник Washington Examiner.
„Разумно е да им дадем още няколко дни, за да го завършат и да го направят правилно, така че да е обстойно и пълно“, заяви Помпео пред репортерите, докато пътуваше за Брюксел. „Имах възможност да говоря с годеницата на Джамал. За всички е по-добре да е по-рано, отколкото по-късно“.
Помпео беше в Саудитска Арабия и Турция през тази седмица, на фона на гнева от изчезването и предполагаемото жестоко убийство на Хашоги, журналист от Washington Post и гражданин на САЩ. Той е видян да влиза в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул и според информацията на турските медии, е бил измъчван и убит, което предизвика международна криза.
„Убеден съм, че саудитите разбират сериозността на Америка по въпроса и се надявам саудитите също да го вземат на сериозно, както ми казаха вчера, че ще направят“, обясни държавният секретар. „Определено времето ще покаже; ние ще видим разследването и неговите резултати“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хюриет“: Ако САЩ има затруднения с елиминирането на терористите в Манбидж, Турция е готова да помогне

„Хюриет“: Ако САЩ има затруднения с елиминирането на терористите в Манбидж, Турция е готова да помогне

17 Октомври 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган е казал на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, че Анкара може лесно да ликвидира сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС/YPG) в района на Манбидж, ако САЩ не успеят да го направят, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от онлайн изданието на вестник „Хюриет“.
„Турция е готова да „елиминира терористите в сирийския Манбидж, ако САЩ срещат затруднения“, заяви първият дипломат на Анкара пред журналистите след срещата си с Помпео в турската столица. Освен това държавният секретар на Съединените щати е разговарял с Ердоган на летището Есербога, отбелязва изданието.
„Обсъдихме случаят (Джамал) Хашоги и Манбидж. Имахме плодотворна дискусия. Обменихме мнения по много въпроси, включително борбата срещу ПКК (Работническата партия на Кюрдистан)“, добави Чавушоглу, като подчерта, че страните са постигнали консенсус за това, че „повече няма място за санкции в двустранните отношения“. Освен това, САЩ са приели, че споразумението с Турция за изчистването на Манбидж от ОНС просто е било забавено.
Майк Помпео, от своя страна, призова Анкара да освободи бивш учен от НАСА, както и други затворници, няколко дни, след като Турция предаде пастор Андрю Брънсън, който беше в основата на развалянето на отношенията между страните, съобщиха от Държавния департамент чрез изявление.
„Секретарят е обсъдил с външния министър Чавушоглу продължаващото несправедливо задържане на доктор Серкан Гьогле и други граждани на САЩ, както и местни служители на мисията на САЩ в Турция“, заяви говорителят на американското външно ведомство Хедър Науърт.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Майк Помпео се срещна с турския президент в Анкара

Anadolu Agency: Майк Помпео се срещна с турския президент в Анкара

17 Октомври 2018 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна с държавния секретар на САЩ Майк Помпео в столицата Анкара, предава държавната информационна агенция Anadolu Agency.
Ердоган разговаря с Помпео на международното летище „Есенбога“. Срещата им продължи около 35 минути и бе проведена преди официалното му посещение в Молдова.
Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, началникът на Националната разузнавателна служба Хакан Фидан и говорителят на президента Ибрахим Калин, както и специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри също присъстваха на срещата.
Преди посещението си в Анкара, Помпео отиде в Саудитска Арабия, където проведе разговори с крал Салман бин Абдулазис ас-Сауд и престолонаследника принц Мохамед бин Салман относно изчезването на Джамал Кашоги, журналист в Saudi Washington Post, който е в неизвестност от 2 октомври след отиването му в саудитското консулство в Истанбул.
Опасенията са, че Кашоги е убит след изчезването си.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Рияд обеща никой да не бъде изключван от разследването на изчезналия журналист

AFP: Рияд обеща никой да не бъде изключван от разследването на изчезналия журналист

17 Октомври 2018 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Рияд. Властите на Саудитска Арабия обещаха, че никой няма да бъде изключван от разследването на изчезването на журналиста Джамал Хашоги. Съответното обяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео след посещение в Рияд, предава AFP.
На въпрос дали член на саудитското кралско семейство вероятно би могъл да бъде държан отговорен по случая, Помпео отговори: „Те не правеха никакви изключения по отношение на това кого ще държат отговорен".
Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп изпрати държавния секретар Майк Помпео в Рияд за среща с краля на Саудитска Арабия Салман във връзка с изчезването на журналиста Джамал Кашоги.
Хашоги, кореспондент на The Washington Post изчезна на 2 октомври, след като влезе в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, за да получи необходимите документи, за да се ожени за годеницата си – турска гражданка.
Тръмп неотдавна предупреди Саудитска Арабия за „тежко наказание", ако се окаже, че Рияд има нещо общо със смъртта на Хашоги. На свой ред крал Салман заяви, че ще отговори на санкциите на САЩ „още по-тежко“, ако администрацията на Тръмп предприеме действия срещу Рияд.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Кристин Лагард отмени предстоящото си пътуване в Рияд

АFP: Кристин Лагард отмени предстоящото си пътуване в Рияд

17 Октомври 2018 | 05:05 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард отмени предстоящото си пътуване в Рияд, предава AFP.
Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард отложи планирано пътуване до Близкия изток с участие на конференция вСаудитска Арабия след изчезването на Джамал Хашоги.
"Предварително планираното пътуване на изпълнителния директор в Близкия изток се отлага," каза говорител на МВФ в изявление без допълнително обяснение.
Лагард бе решила да участва в конференция за инвестиции в кралството,която обаче бе бойкотирана от световни лидери в бизнеса след предполагаемата смърт на Джамал Хашоги, който за последен път бе видян в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:Доналд Тръмп настоява, че Саудитска Арабия трябва да се смята за невинна за изчезването на Джамал Хашоги до доказване на евентуална вина

AFP:Доналд Тръмп настоява, че Саудитска Арабия трябва да се смята за невинна за изчезването на Джамал Хашоги до доказване на евентуална вина

17 Октомври 2018 | 02:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп даде заден ход във вторник на глобалното осъждане на Саудитска Арабия за изчезването и вероятното убийство на журналиста Джамал Хашоги, заявявайки, че кралството заслужава да бъде смятано за невинно, предава AFP.
В интервю Тръмп направи паралел с обвиненията в сексуално насилие, които едва не провалиха номинацията за Върховния съд на Брет Кавано.
„Тук започваме отново, знаеш ли, че си виновен, докато не бъде доказано, че си невинен" - каза той. "Не ми харесва това. Току-що минахме през това със съдия Кавано и той беше невинен през цялото време, доколкото забелязах. Мисля, че трябва първо да разберем какво се е случило“, - каза Тръмп.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Саудитският консул в Истанбул е напуснал Турция във вторник

Anadolu Agency: Саудитският консул в Истанбул е напуснал Турция във вторник

16 Октомври 2018 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Генералният консул на Саудитска Арабия в Истанбул Мохамад ал-Отайби е напуснал Турция в посока Рияд във вторник, според дипломатически източници, предава Anadolu Agency.
Ал-Отайби отпътува от Истанбул на фона на текущо разследване за изчезналия саудитски журналист Джамал Хашгоги.
Отпътуването му идва, когато турски и саудитски чиновници се готвят да претърсят резиденцията му, заявиха служители на турското външно министерство.
Саудитска Арабия се готви да признае, че липсващия журналист е починал по време на разпит, като нещо се е объркало , според информации, публикувани в международни и турски медии в понеделник.
Саудитските власти все още не дават ясно обяснение за съдбата на Хашгоги, след като няколко държави - особено Турция, САЩ и Великобритания - настояват случаят да бъде изяснен колкото е възможно по-скоро.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Майк Помпео призова за „прозрачно разследване“ на съдбата на Хашоги от Рияд

The Washington Post: Майк Помпео призова за „прозрачно разследване“ на съдбата на Хашоги от Рияд

16 Октомври 2018 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Рияд. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео натисна лидерите на Саудитска Арабия във вторник да ускорят „прозрачното“ разследване за съдбата на изчезналия журналист Джамал Хашоги, независимо, че представители на турските власти бяха допуснати да огледат предполагаемото място на изчезване на критика на саудитските власти – генералното консулство на страната в Истанбул, пише американското издание The Washington Post.
Както отбелязва вестникът, Помпео бе изпратен от президента на САЩ Доналд Тръмп в Рияд да разговаря с крал Салман, външния министър Адел ал Джубейр и фактическия лидер на страната принц Мохамед бин Салман.
„Секретар Помпео предаде посланието, че е изключително важно да се проведе бързо, прозрачно и задълбочено разследване“, заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт. Тя добави, че външният министър се е обадил на Тръмп и съветника по национална сигурност на Белия Дом Джон Болтън, за да ги информира за резултатите от срещата.
„Независимо, че САЩ имат да обсъждат със саудитското ръководство редица двустранни и регионални въпроси, след като разбрахме какво се е случило с Джамал Хашоги, това бе основната цел на това пътуване и тази тема от най-голям интерес за президента“, обясни Науърт. „Секретарят ясно показа това по време на днешните срещи“.
Вестникът отбелязва, че Помпео никога не е изговарял името на Хашоги, който е американски гражданин, публично“.
„Ние сме твърди и стари съюзници“, каза престолонаследникът Мохамед на държавния секретар пред репортерите. „Ние се сблъскваме с предизвикателствата заедно – в миналото, днес и утре“.
Помпео е отговорил ентусиазирано, както отбелязва WPost: „Абсолютно“.
Както посочва изданието, помощниците на Помпео не са пожелали да коментират излязлата в медиите информация, че саудитското ръководство е готово да промени позицията си и да признае причастността си към предполагаемото убийство на Хашоги. До момента от Рияд настояват, че журналистът е напуснал консулството с документа, който е искал, в ръка и те нямат идея какво се е случило след това с него.
След претърсването на саудитското консулство в Истанбул от турските власти също няма конкретни доказателства, че критикът на саудитското кралство семейство е завършил жизнения си път именно там.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Полицията в Истанбул ще претърси и резиденцията на саудитския консул във връзка със случая „Хашоги“

AFP: Полицията в Истанбул ще претърси и резиденцията на саудитския консул във връзка със случая „Хашоги“

16 Октомври 2018 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Полицията в Истанбул ще претърси и резиденцията на консула на Саудитска Арабия в града като част от разследването за изчезването на журналиста Джамал Хашоги, който е забелязан за последно в консулството на Кралството в турския мегаполис, съобщиха пред AFP дипломатически източници.
Те не са уточнили точно кога ще се състои претърсването. Това се случва, след като турската полиция проведе девет часов обиск на сградата на консулството две седмици след изчезването на журналиста.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Майк Помпео пристигна в Рияд, където ще разговаря за изчезването на Хашоги

AFP: Майк Помпео пристигна в Рияд, където ще разговаря за изчезването на Хашоги

16 Октомври 2018 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Рияд. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна в саудитската столица Рияд във вторник, където ще бъде приет от крал Салман, с когото ще разговаря за изчезналия журналист Джамал Хашоги, предава AFP.
Помпео е посрещнат на летището от външния министър на Саудитска Арабия Абел ал Джубейр и посланика на страната във Вашингтон принц Халид бин Салман, съобщава кореспондент на „Франс прес“.
Хашоги е роден в Саудитска Арабия, но има американско гражданство и е известен критик на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Той е в неизвестност от 2 октомври, когато за последно е видян да влиза в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, за да уреди документите си за брак.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хюриет“: Екипът на турската полиция излезе от саудитското консулство след 9-часова инспекция

„Хюриет“: Екипът на турската полиция излезе от саудитското консулство след 9-часова инспекция

16 Октомври 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Екипът на турската полиция за разследване на изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги прекара повече от 9 часа в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, където се твърди, че е убит въпросният журналист, пише електронното издание на вестник „Хюриет“.
Хашоги, който е гражданин на САЩ, коментатор във вестник The Washington Post и водещ критик на могъщия престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, изчезна, след като влезна в консулството на 2 октомври, за да получи документи за сключване на брак. Турските власти вярват, че той е убит вътре в консулството, а след това трупът му е бил премахнат.
Екипът за обиска на саудитското консулство е бил оглавен от действащия главен прокурор на Турция, който е бил придружаван от представители на Саудитска Арабия. Там са били още специалисти от анти-терористичното звено на местното Министерство на вътрешните раборти, както и екипи за разследване на места, където са извършени престъпления от Истанбулския провинциален директорат по сигурността.
Целият екип е превозен до дипломатическото представителство на Рияд от четири автомобила. Взети са проби от почвата на територията на консулството. С разследващите е доведено и полицейско куче.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Саудитска Арабия обмисля да признае, че Хашоги е починал в консулството в Истанбул

CNN: Саудитска Арабия обмисля да признае, че Хашоги е починал в консулството в Истанбул

16 Октомври 2018 | 02:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Саудитска Арабия обмисля да признае, че журналистът Джамал Хашоги е починал по време на разпит, съобщава американският телевизионен канал CNN.
Хашоги не е бил виждан, откакто е влязъл в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, за да уреди брачна документация на 2 октомври.
Турските официални представители заявиха, че смятат, че е бил убит, нещо, което Саудитска Арабия отрича засега.
Но CNN цитира два източника, като казва, че саудитците подготвят доклад, който ще признае смъртта на Хашоги, в резултат от разпит, по време на планирано отвличане.
Един източник на CNN предупреди, че докладът все още се подготвя и може да се промени, докато друг заяви, че вероятно ще приключи, че операцията е извършена без разрешение и че участниците ще бъдат държани отговорни.
The Wall Street Journal, цитирайки хора, запознати с въпроса, каза, че кралството преценява дали да каже, че недоброжелателни оперативни служители са убили Хашоги по погрешка по време на разпит. Вестникът, както и CNN, заявиха, че изявлението на Саудитска Арабия не е финализирано.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турската полиция започна претърсването на саудитското консулство в Истанбул

AFP: Турската полиция започна претърсването на саудитското консулство в Истанбул

15 Октомври 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската полиция и други представители на служби влязоха в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, за да претърсят помещенията във връзка с разследването на случая с изчезналия журналист Джамал Хашоги, предава кореспондент на AFP.
Екипът от полицейски служители и прокурори започнаха работа в сградата, след като получиха разрешение от официален Рияд.
По-рано бе съобщено за пристигането на място на представители на Саудитска Арабия в съвместния разследващ екип.
Хашоги, кореспондент на американското издание The Washington Post, изчезна на 2 октомври, след като влезе в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, за да получи необходимите документи, за да се ожени за годеницата си – турска гражданка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Саудитски представители на съвместния екип, разследващ изчезването на Хашоги, влязоха в консулството на Рияд в Истанбул

Daily Sabah: Саудитски представители на съвместния екип, разследващ изчезването на Хашоги, влязоха в консулството на Рияд в Истанбул

15 Октомври 2018 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Около дузина саудитски членове на съвместния екип, разследващи изчезването на журналиста Джамал Хашоги, са забелязани да влизат в консулството на Рияд в Истанбул в късните следобедни часове на деня, съобщава вестник Daily Sabah.
Източници от Министерството на външните работи в Анкара заявиха по-рано, че турските власти ще претърсят консулството в Саудитска Арабия, но все още не са влезли в сградата. Изявлението бе направено, след като саудитският крал Салман разговаря по телефона с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.
В текста външнополитическото ведомство в Анкара подчерта, че саудитските власти са отворени за сътрудничество. Претърсването на консулството в Истанбул ще се проведе като част от текущото разследване на турските власти по случая с изчезването на журналиста.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турската полиция разследва твърденията за заличаването на тялото на Джамал Хашоги с киселина

Hurriyet: Турската полиция разследва твърденията за заличаването на тялото на Джамал Хашоги с киселина

15 Октомври 2018 | 18:08 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската полиция разследва твърденията, че тялото на журналиста Джамал Хашоги може да се заличава с киселина в сградата на саудитското консулство в Истанбул, съобщава вестник Hurriyet.
Хашоги, журналист и кореспондент на водещото американско издание Washington Post изчезна на 2 октомври след посещение в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. По-късно Анкара съобщи, че същия ден 15 граждани на арабското кралство да пристигнали в града и са влезли в консулството, докато Хашоги е бил вътре в сградата. Групата е вкючвала водещ съдебен експерт, служители на разузнаването и кралски гвардейци.
Туран Кислакчъ, ръководител на Асоциацията за турско-арабски медии и приятел на Хашоги, твърди, че саудитците в консулството вече са се отървали от тялото на журналиста, след като са го убили. „Полицията и MİT [Националната разузнавателна агенция на Турция] разследват сериозно това твърдение. Те изследват дали тялото на Хашоги не е разтворено с киселина", предадоха турските медии.
Представители на двете страни се очаква да проведат съвместна „инспекция" на саудитското консулство в Истанбул, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп увери: Няма сделка с Турция за санкциите

Reuters: Доналд Тръмп увери: Няма сделка с Турция за санкциите

15 Октомври 2018 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръм потвърди, че не е сключил споразумение с Турция за отмяна на санкциите в замяна на освобождаването на американски пастор Андрю Брънсън, който бе освободен от турски затвор и се завърна в родината си през уикенда, предава Reuters.
„Нямаме сделка с с Турция. Днес се чувствам много различно по отношение на Турция, отколкото преди два дни. Имам много добро усещане за страната - преди два дни не бе така“, заяви Тръмп пред репортери в Белия дом.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Доналд Тръмп изпраща Майк Помпео на среща със саудитския крал

Washington Examiner: Доналд Тръмп изпраща Майк Помпео на среща със саудитския крал

15 Октомври 2018 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп изпраща държавния секретар Майк Помпео в Рияд, където трябва да проведе среща с краля на Саудитска Арабия Салман във връзка с изчезването на журналиста Джамал Кашоги, съобщава американското издание Washington Examiner.
„Току-що разговарях с краля на Саудитска Арабия, който отрича да знае каквото и да било за съдбата на нашия саудитския ни гражданин. Той каза, че работят в тясно сътрудничество с Турция, за да намерят отговор. Веднага изпращам нашия държавен секретар да се срещне с краля!“, обяви Тръмп чрез пост в социалната мрежа „Туитър“.
Хашоги, кореспондент на The Washington Post изчезна на 2 октомври, след като влезе в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, за да получи необходимите документи, за да се ожени за годеницата си – турска гражданка.
Тръмп неотдавна предупреди Саудитска Арабия за „тежко наказание", ако се окаже, че Рияд има нещо общо със смъртта на Хашоги. На свой ред Салман заяви, че ще отговори на санкциите на САЩ „още по-тежко“, ако администрацията на Тръмп предприеме действия срещу Рияд.
Оман, Бахрейн, Йордания, Ливан, Обединените арабски емирства, Египет и Палестинската автономия публикуваха изявления в неделя, изразяващи солидарност и подкрепа за Саудитска Арабия.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турските власти ще претърсят консулството на Саудитска Арабия в Истанбул

AFP: Турските власти ще претърсят консулството на Саудитска Арабия в Истанбул

15 Октомври 2018 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Истанбул. По-късно през деня турските власти ще претърсят консулството на Саудитска Арабия в Истанбул във връзка с разследването на изчезналия журналист Джамал Хашоги, предава AFP, като се позовава на дипломатически източник от Анкара.
„Очаква се претърсването да се извърши към вечерните часове на деня“, поясни източник, пожелал анонимност.
Хашоги, критик на Рияд и саудитски гражданин, пребиваващ в САЩ, изчезна на 2 октомври, след като посети сградата, за да получи официални документи, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Саудитска Арабия ще отговори на възможни икономически санкции

Reuters: Саудитска Арабия ще отговори на възможни икономически санкции

14 Октомври 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Рияд. От Саудитска Арабия заявиха в неделя, че ще отговорят на възможни икономически санкции, наложени от други страни във връзка със случая Джамал Хашоги, съобщи държавната агенция СПА, като се позова на официален източник, предава Reuters.
Кралството ще отговори на всяка мярка с по-голяма, е отбелязал източникът, като е добавил, че „саудитската икономика има жизнена и влиятелна роля върху глобалната икономика“.
Британската агенция е под натиск, след като Джамал Хашоги, критик на властите в Рияд, изчезна на 2 октовмри след посещение в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Турция заяви, че Саудитска Арабия трябва да сътрудничи в случая с Джамал Хашоги и да позволи достъп до консулството си

Reuters: Турция заяви, че Саудитска Арабия трябва да сътрудничи в случая с Джамал Хашоги и да позволи достъп до консулството си

13 Октомври 2018 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Саудитска Арабия трябва да съдейства на разследването на изчезналия саудитски журналист Джамал Хашоги и да позволи на турските власти да влязат в консулството ѝ в Истанбул, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, предава Reuters.
Чавушоглу заяви това пред журналисти по време на посещение в Лондон, след като делегация от Саудитска Арабия пристигна в Турция за съвместно разследването на изчезването на Хашоги.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Times: Демократическата партия иска да знае дали американското разузнаване е било наясно със заговора срещу саудитския журналист Джамал Хашоги

The Washington Times: Демократическата партия иска да знае дали американското разузнаване е било наясно със заговора срещу саудитския журналист Джамал Хашоги

13 Октомври 2018 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Демократическата партия отправи искане към президентската администрация на Доналд Тръмп да обяви всичко, което знае за изчезването на Джамал Хашоги, журналист, за който се смята, че е бил убит от саудитски агенти, след като е влязъл в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, пише американското електронно издание The Washington Post.
Тръмп вече обяви, че иска случаят да бъде разнищен и да се разбере какво се е случило с Хашоги и много членове на американския Конгрес отправиха сериозни заплахи към правителството на Саудитска Арабия, в случай че се разбере, че то е организирало убийството.
Но няколко демократи намекнаха, че вярват че американското правителство може и да е било наясно с плановете на Саудитска Арабия предварително.
Членовете на Камарата на представителите Марк Покан (Уисконсин) и Ро Кана (Калифорния) са инициирали подписка, която иска американското разузнаване да разкрие дали е имало информация за плановете и дали е предупредило Джамал Хашоги.
„Имайки предвид дълбоките отклонения на това потенциално престъпление, предварителното знание от страна на САЩ за плановете на Саудитска Арабия да задържи Хашоги и дали американското разузнаване е извършило своя дълг да предупреди (Хашоги), ние възнамеряваме да използваме пълната сила на конгресния контрол и разследващите сили, за да се сдобием с тези въпроси, ако никой не ни ги даде“, заявиха законодателите в писмо към директора на Националното разузнаване Дан Коутс.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп обеща „тежко наказание“ за Саудитска Арабия, ако тя стои зад изчезването на Джамал Хашоги

AFP: Доналд Тръмп обеща „тежко наказание“ за Саудитска Арабия, ако тя стои зад изчезването на Джамал Хашоги

13 Октомври 2018 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е възможно Саудитска Арабия да стои за изчезването на журналиста Джамал Хашоги и предупреди, че Вашингтон ще наложи „тежко наказание“, ако това се окаже истина, предава AFP.
„Ще стигнем до дъното на този случай и ще има тежко наказание“, заяви Тръмп пред американския телевизионен канал „CBS“.
„Към този момент те го отричат и то яростно. Може ли да са те? Да“, добави той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Кристин Лагард заяви, че е „ужасена“ от случая с Джамал Хашоги, но няма да отмени посещението си в Саудитска Арабия

AFP: Кристин Лагард заяви, че е „ужасена“ от случая с Джамал Хашоги, но няма да отмени посещението си в Саудитска Арабия

13 Октомври 2018 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Бали. Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви, че е „ужасена“ от информациите за съдбата на саудитския журналист Джамал Хашоги, но въпреки това възнамерява да присъства на икономическа среща в Рияд през този месец, предава AFP.
„Ужасяващи неща се съобщиха и аз съм ужасена, но трябва да движа работата на МВФ във всички краища на света“, заяви тя в Бали, където в момента протича среща на МВФ и Световната банка.
„Към този момент намерението ми е да не променям плановете си и да бъда много внимателна към информацията, която излиза през следващите няколко дена“, добави още тя.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Саудитска Арабия отхвърля обвиненията относно убийството на журналиста Джамал Хашоги, заяви вътрешният министър на страната

Reuters: Саудитска Арабия отхвърля обвиненията относно убийството на журналиста Джамал Хашоги, заяви вътрешният министър на страната

13 Октомври 2018 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Рияд. Саудитска Арабия отхвърля обвиненията относно убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, заяви министърът на вътрешните работи на страната, предава Reuters.
Според него обвиненията за издадена заповед за убийството на Хашоги са „лъжи“, насочени срещу правителството, според официалната агенция на Саудитска Арабия.
Хашоги за последно е видян влизайки в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври, за да получи документите за предстоящата си сватба. Представителите в консулството твърдят, че той е излязъл малко след това, но турските власти и неговата годеница, която е чакала отвън, твърдят че той изобщо не е излязъл.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Саудитска делегация пристигна в Турция за разговори във връзка с изчезването на Джамал Хашоги

AFP: Саудитска делегация пристигна в Турция за разговори във връзка с изчезването на Джамал Хашоги

13 Октомври 2018 | 05:25 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Рияд. Саудитска делегация пристигна в Турция за разговори във връзка с изчезването на Джамал Хашоги, предава AFP.
Саудитска Арабия отхвърли в събота обвиненията, че Джамал Хaшоги е наредено да бъде убит в консулството ѝ в Истанбул като "лъжи и неоснователни твърдения",
Тъй като спорът се засили, "Вашингтон пост" съобщи, че турски официални лица имат записи, направени от вътрешната страна на сградата, за които се твърди, че доказват твърденията , че Хашоги е бил измъчван и убит в консулството.
В първата реакция на правителството на Саудитска Арабия по обвиненията за убийството на Хашоги, вътрешният министър принц Абдел Азиз бин Сауд бин Найеф каза, че "това, което се говори за заповеди да бъде убит, са лъжи и безпочвени твърдения".
Кралство "се действа съобразно принципите, правилата и традициите си и в съответствие с международните закони и конвенции", добави той според официалната агенция на Саудитска Арабия.
Случаят рискува да навреди на имиджа на кралството и на връзките му със Запада на фона на реформите на принц Мохамед бин Салман.
Големи имена от медиите и бизнеса вече отмениха изяви на голяма конференция в Рияд този месец.

Превод и редакция: Юлиян Марков


.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Великобритания се готви да наложи санкции на Саудитска Арабия заради изчезването на Хашоги

The Independent: Великобритания се готви да наложи санкции на Саудитска Арабия заради изчезването на Хашоги

13 Октомври 2018 | 02:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания се готви да наложи санкции на Саудитска Арабия заради изчезването на Хашоги, пише британският вестник The Independent.
Официални представители на Обединеното кралство вероятно са започнали изготвянето на списък на саудитски служители по сигурността и правителството, които биха могли да бъдат подложени на санкции в зависимост от изхода на разследването за изчезването на дисидентския журналист Джамал Хашоги, заяви източник, близък до Рияд и Лондон.
Списъкът, изготвен от Службата за чуждестранно и британско гражданство, може да бъде използван, ако Великобритания реши да се позове на "поправката Магнитски", което миналата година позволи на Великобритания да наложи санкции на чуждестранни служители, обвинени в нарушения на правата на човека или да наложи ограничения върху търговската дейност и пътуванията на саудитски граждани в координация с Европейския съюз.
Помолено да потвърди или отрече съставянето на списъка Министерството на външните работи заяви, че "няма какво да добави" към проблема с Хашоги, освен коментарите на външния министър Джеръми Хънт, направени в четвъртък:
"Навсякъде по света хората, които отдавна се смятат за приятели на Саудитска Арабия, казват, че това е много, много сериозен въпрос", каза Хънт. "Ако тези твърдения са верни, ще има сериозни последици."
Смята се, че Джамал Хашоги е посетил консулството на Саудитска Арабия в Истанбул най-малко два пъти преди 2 октомври, а източници на вестника заявиха , че часът за посещението на Хашоги вероятно е бил отлаган нарочно до тази дата. Един турски служител заяви пред изданието, че аудио- и видеозаписите показват, че Хашоги е бил нападнат и убит скоро след влизането си в консулството.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.