НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

С до 30% по-висок данък за старите автомобили гласуваха депутатите на първо четене (ОБЗОР)

С до 30% по-висок данък за старите автомобили гласуваха депутатите на първо четене (ОБЗОР)

18 Октомври 2018 | 19:26 | Агенция "Фокус"
София. Без дебат в пленарна зала парламентът гласува на първо четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, които изменят начина за определяне на данъка на леките автомобили и на тежкотоварните с маса до 3,5 тона. Приетите текстове предвиждат новата формула за изчисляване да включва два компонента – имуществен и екологичен. Имущественият отчита мощността и годината на производство, а екологичният – екологичната категория на автомобила. По този начин размерът на данъка ще зависи от замърсяването, което превозното средство причинява на околната среда.
Новите данъчни правила ще засегнат голяма част от собствениците на автомобили в България. Регистрираните у нас превозни средства са над 3,6 милиона, като 65% от тях са над 15 години.
Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова обясни, че ръстът на данъка за тези автомобили ще бъде не повече от 20-30%. По думите ѝ това няма да е голяма сума, която да утежни хората. „От друга страна, мисля, че като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух, който дишаме ние и нашите деца, и дали ще продължим да се превръщаме във втора употреба пазар за старите коли в Европа“, заяви още Стоянова. Според нея в обществото има консенсус за това, че трябва да има комплексни мерки за подобряване на въздуха в големите и малките градове.
Според БСП увеличението ще подложи най-уязвимите слоеве в държавата на още едно изпитание. Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов посочи, че не е имало дискусия по промените и обвини управляващите, че са накарали хората да обеднеят още повече.
След като бъдат приети окончателно и на второ четене в парламента, новите правила трябва да влязат в сила от 1 януари 2019 г.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, БСП: Гласувах „против“ Закона за корпоративното подоходно облагане, защото с него подложихме най-уязвимите слоеве в държавата на още едно изпитание

Иван Иванов, БСП: Гласувах „против“ Закона за корпоративното подоходно облагане, защото с него подложихме най-уязвимите слоеве в държавата на още едно изпитание

18 Октомври 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. Гласувах „против“ Закона за корпоративното подоходно облагане, защото с него подложихме най-уязвимите слоеве в държавата на още едно изпитание. Това каза в отрицателен вот народният представител от ПГ на "БСП за България" Иван Иванов след приемане на Закона за корпоративното подоходно облагане на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Иванов коментира изменението в преходните и заключителните разпоредби на Закона за местните и данъци и такси, където се увеличава данъка на автомобилите над 15 години. Той уточни, че от БСП подкрепят екологията, но текстовете касаят тези български граждани, които карат автомобили над 15 години. Иванов обърна внимание, че не е имало дискусия по промените и обвини управляващите, че са накарали хората да обеднеят още повече.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се предвижда промяна на данъка на автомобилите

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се предвижда промяна на данъка на автомобилите

18 Октомври 2018 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той беше приет с 95 гласа „За“, 3 гласа „Против“ и с 31 въздържали се.
С новите промени се предлага промяна на данъка върху леките и товарните автомобили до 3,5 т., като той ще се определя по формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен. Имущественият отчита мощността и годината на производство, а екологичният – екологичната категория на автомобила. По този начин размерът на данъка ще зависи от замърсяването, което превозното средство причинява.
Предлага се и промяна в облагаемата товароносимост на товарните автомобили с технически допустима маса над 3,5 т., но не повече от 12 т., като вместо за всеки започнат тон, същата ще се изчислява за всеки започнати 750 кг.
С цел облекчаване на административната тежест се предвижда още и нотариусите при реализиране на сделка за придобиване на автомобил да имат възможност да извършват проверка за това дали той е с платен данък чрез системата за обмен на информация, поддържана от Министерството на финансите.
Със законопроекта се предвижда и да не се прилага данъчно облекчение за основно жилище и данъка върху недвижимите имоти да се определя в пълен размер за всички жилища на данъчно задълженото лице, когато повече от едно жилище е декларирано като основно.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Поскъпването на данъка върху автомобилите няма да е с над 30%

Менда Стоянова, ГЕРБ: Поскъпването на данъка върху автомобилите няма да е с над 30%

16 Октомври 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
София. Не повече от 30% ще е поскъпването на данъка върху автомобилите. Това заяви председателят на бюджетна комисия и депутат от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова, предаде БНР. Комисията, която е водеща за промените в данъчните закони догодина, подкрепи на първо четене промените. „С новата формула ще се отчита екостандартът на автомобила при формирането на налога“, категорична е Стоянова. „Данъкът на тези автомобили е изключително нисък. Някои от тях плащат данък от порядъка на 6-7 лева, така че 30 процента не е сума, която би могла да има съществено значение", посочи депутатът от ГЕРБ.
Предлагат се и промени в данъка върху жилищата, с които отстъпка вече да се ползва само за едно основно жилище. „Ефектът от това ще е прекратяване на некоректна практика да се декларират повече от едно жилище в различни общини“, обясни Менда Стоянова. „Няма как да гледаме на боб и да кажем колко ще бъде ефектът", коментира тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.