НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Матео Салвини: Италия и Полша трябва да предизвикат „европейска пролет“, която да промени баланса и да замени френско-германската ос в ЕС

Матео Салвини: Италия и Полша трябва да предизвикат „европейска пролет“, която да промени баланса и да замени френско-германската ос в ЕС

9 Януари 2019 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Варшава. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини заяви в сряда, че Полша и Италия могат да предизвикат „европейска пролет“, която да промени баланса на силите в Европейския парламент, където най-голямо влияние имат дясноцентристите от Германия и Франция, предава AFP.
Изказването на Салвини бе направено във Варшава преди разговорите му с Ярослав Качински, лидерът на полската управляваща партия „Право и справедливост“, на която двамата най-вероятно ще се фокусират върху предстоящите в края на май Европейски избори.
На изборите националистите и десните партии имат възможност да променят баланса на силите и да отнемат лидерството от дясноцентристите.
„Готвим се за нов еквилибриум и нова енергия в Европа. Италия и Полша ще поведат тази нова европейска пролет“, заяви Салвини, като добави, че „ние имаме нов план за Европа, според който ще заменим френско-германската ос“.
Италианският министър е заявил пред полските медии, че е говорил за създаване на „италианско-полска ос“ с премиера на Полша Матеуш Моравиецки по време на срещата им при затворени врата в сряда.
Самият Моравиецки по-рано през деня заяви, че споделя много от критиките на Салвини към Брюксел, който, според тях, дискриминира някои страни.
„Някои страни-членки биват третирани по-различен начин в подобни ситуации, а това май е дефиницията за дискриминация, не е ли?“ – заяви полският министър-председател пред американския телевизионен канал CNBC в сряда.
„Една страна има бюджетен дефицит от 2,4% (Италия), а дефицитът на друга страна надхвърля 3% (Франция), но те са третирани различно заради някакви други съображения“, добави още Моравиецки, визирайки спорът между Рим и Брюксел за италианския бюджет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Италианският парламент прие бюджета за 2019 година

РИА Новости: Италианският парламент прие бюджета за 2019 година

30 Декември 2018 | 21:10 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианският парламент най-накрая одобри на трето четене правителствения законопроект за държавния бюджет за 2019 г., който доведе до остър конфликт между Рим и Брюксел, съобщава РИА Новости.
За одобрението на държавния бюджет за следващата фискална година, както и за тригодишния бюджет за 2019-2021 г. са гласували 313 членове на Камарата на депутатите, а 70 са против.
Тези документи ще придобият законна сила веднага след като бъдат подписани от президента на републиката Серджо Матарела.
Основните разпоредби на държавния бюджет са отказ от очакваното увеличение на ДДС, въвеждането на безусловен основен доход и промени в законодателството с цел предсрочно пенсиониране на гражданите.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Италия и Брюксел постигнаха споразумение за бюджета

Reuters: Италия и Брюксел постигнаха споразумение за бюджета

19 Декември 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия постигна споразумение с Италия за бюджета на страната за 2019 година, с който се избягва възбуждането на дисциплинарни процедури срещу Рим, заяви вицепредседателят на ЕК Валдис Домбовскис, цитиран от Reuters.
„Решението не е идеално. То не представлява дългосрочно решение на икономическите проблеми на Италия. Но позволява да се избегне процедура за големия дефицит на този етап“, заяви Домбовскис на пресконференция в Брюксел.
Той добави, че решението може да бъде преразгледано през януари, ако Рим не приложи напълно постигнатата с Брюксел сделка.
Според компромиса, Италия ще намали бюджетния си дефицит за следващата година до 2,04 от брутния вътрешен продукт от 2,4%, както беше планирано по-рано.
По-значимият структурен дефицит обаче, който изключва еднократните позиции и промените в бизнес цикъла, няма да се промени през 2019 г. от нивата през 2018-а - компромис, наречен от Домбровскис „граничен“.
Според правилата на ЕС Рим е трябвало да намали структурния дефицит с 0,6% от БВП, но вместо това предложи в първоначалния си проектобюджет за 2019 г. увеличение от 1,2%, според Комисията.
Компромисът при нулева промяна не беше идеален, каза Домбровскис, но позволи на Комисията да се откаже от плановете за започване на дисциплинарни действия, които могат да доведат до глоби.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Италия се надява на предстояща бюджетна сделка с Европейския съюз

Reuters: Италия се надява на предстояща бюджетна сделка с Европейския съюз

17 Декември 2018 | 23:11 | Агенция "Фокус"
Рим. Италия се надява да сключи сделка с Европейската комисия за бюджет 2019, след като правителството изпрати поправен вариант до Брюксел, предава агенция Reuters.
Споразумение ще сложи край на седмици на караници между комисията и коалиционното правителство в Италия.
След като министърът на икономиката Джовани Триа отмени насроченото представяне на книга, неговата говорителка заяви, че е зает с преговорите в последния момент и се надява да сключи сделка преди края на деня.
Комисията отхвърли разширения проектобюджет на Италия през октомври, като заяви, че няма да понижи големия дълг на страната и я обвини в явно нарушение на фискалните правила на ЕС. Рим представи ревизиран план миналата седмица с по-малък дефицит.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК: Новият дефицит на Италия не е достатъчен

ЕК: Новият дефицит на Италия не е достатъчен

13 Декември 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Париж. Новият бюджет за 2019 година на италианското правителство, в което то съкращава дефицита си на 2,04%, не е достатъчен, за да осигури одобрението на Европейския съюз, заяви комисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси в четвъртък, предава AFP.
„Това е стъпка в правилната посока, но, въпреки това, трябва да кажа, че все още сме далеч, трябва да бъдат взети още мерки“, каза Московиси в Париж по повод последното предложение на Рим, с което той се опитва да избегне финансовите наказания от Брюксел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матео Салвини: Вярвам в Европа

Матео Салвини: Вярвам в Европа

4 Декември 2018 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини гледа на себе си като на спасител на Европа. „Аз съм обикновен човек“, заяви той в интервю пред европейската редакция на Politico, в което говори за важността на Съюза и изтъкна постиженията си в борбата срещу организираната престъпност и нелегалната миграция.
„Вярвам в Европа. Беше фантастична мечта, която е на път да бъде разрушена“, заяви Салвини. „Ще дадем най-доброто от себе си, за да спасим Европа“.
Въпреки това, италианският вицепремиер отхвърли възможността да се замеси по-надълбоко в брюкселската политика. „Нямам време да организирам европейските избори, които предстоят догодина“, подчерта той.
Десният италиански политик премина към помирителен тон за продължаващия спор между Италия и Съюза за бюджета на първата, като посочи, че независимо от конфликта, „аз се надявам Брюксел да има същата воля за диалог“.
Той също изрази надежда, че следващият европейски комисар от Италия ще получи икономиката.
„Що се отнася до съседката на Италия – Франция, Салвини беше по-критичен. Запитан, дали френският президент Еманюел Макрон му е враг, той каза: „вече не“.
„Макрон не мой проблем, Макрон е проблем на френския народ“, подчерта италианският министър на вътрешните работи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Алексис Ципрас посъветва италианското правителство да се съобрази с исканията на ЕС за бюджета

Kathimerini: Алексис Ципрас посъветва италианското правителство да се съобрази с исканията на ЕС за бюджета

26 Ноември 2018 | 06:34 | Агенция "Фокус"
Атина/Рим. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас съветва италианското правителство да отговори на исканията на Европейския съюз за намаляване на бюджетния дефицит на страната, отбелязва електронното издание на атинския всекидневник Kathimerini, като се позовава на статия в Corriere della Sera.
В анализа, озаглавен „Съветът на Ципрас към Италия: Дайте сега, тогава ще бъде още по-лошо", авторът Федерико Фубини пише, че гръцкият премиер е поднесъл извинение за италианците, че не е взел страната им в конфликта с Европейската комисия. „Не мога да направя нищо, защото щях да съм първият, който ще предизвика подозрения", са думите на Ципрас, цитирани от водещия италиански ежедневник. Рубини допълва: „(Ципрас) несъмнено си спомня, че Италия не е направила нищо, когато се опитваше отчаяно да смекчи условията - драконовски, наложени от страните от еврозоната върху Гърция".
„Но тогава Ципрас... импровизира, след като блокира банковите сметки на гласоподавателите, за да избегне разпадането на системата, предложи на Италия съвети. „По-добре да направите днес това, което те ще направят утре", цитира изданието Ципрас с предположението, че той може би визира варианта за излизане от еврозоната, който той отказа. „Добре, тогава, късмет!“, е заключението на Ципрас по отношение на напрежението между Рим и Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Експерт" (Русия): Не Брекзит, а Италия е основната грижа на Брюксел

"Експерт" (Русия): Не Брекзит, а Италия е основната грижа на Брюксел

26 Ноември 2018 | 02:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Рим. Преговорите за излизането на Обединеното кралство от структурите на Общността навлязоха на финалната права, но вниманието на европейските политици сега да не е насочено към Брекзит, а към Италия. Изострянето на отношенията между Европейската комисия и правителството в Рим след идването на власт на популистите е основната грижа на Европейския съюз, твърдят в редакцията на руското аналитично седмично списание "Експерт".
Италия е една от страните в основата на идеята за обединена Европа и в продължение на много години бе сред най-изявените проевропейски страни. Но с идването на власт преди половин година на правителството на дясната партия "Лига" и популисткото движение "Пет звезди", Рим започна да провокира конфликти в отношенията с Брюксел - най-напред по въпроса за миграцията, а сега и за бюджета. Много бяха обещанията в хода на предизборната кампания в Италия и сега властите се опитват да изпълнят поне част от тях. Но на пътя на увеличението на разходите в бюджета на страната се оказа Европейската комисия, която настоя Рим да преработи плановете си. Италианското правителство отказа да направи отстъпки, но и Брюксел изрази твърдите си намерения да стигне докрай в спора. Това означава, че Италия рискува да се превърне в първата европейска държава, която може да бъде реално наказана за "прегрешения".
Италианската икономика, третата в еврозоната, традиционно се развива много бавно. Бюджетният дефицит на Рим не е толкова голям, за да предизвика подобна сурова реакция от страна на Брюксел, но на раменете на Италия има много тежък товар - огромен дълг, който не позволява на страната да прекъсне дългосрочната си цел, а именно - да успее да си стъпи на краката.
След представянето на новия бюджет на Рим в Брюксел се хванаха за главата. Той бе признат за нереалистичен и затова ЕК настоя Рим да промени ключовите параметри. Правителството на премиера Джузепе Конте, което всъщност се ръководи от вицепремиера и министъра на вътрешните работи Матео Салвини, който е и лидер на "Лига", отказва да внесе големи промени в основния финансов документ на страната. Италианските власти твърдят, че изискванията на ЕК за промяна на бюджета може да доведат до унищожение на страната. Луиджи Ди Майо, вицепремиер на Италия и лидер на движението "Пет звезди" - част от управляващата коалиция, определи исканията на ЕК като опит да накара италианците да приемат бюджета с "кръв и сълзи".
"Много е трудно да се повярва на това", каза Ди Майо пред репортери, "но те не разбират заобикалящата ги реалност".
Италианският вицепремиер увери, че правителството се опитва да избегне прекомерен бюджетен дефицит за следващата година, което може да бъде провокирано от плановете за увеличаване на разходите. Но внасянето на промени в основните параметри на основния финансов документ за 2019 г., т.е. да се "жертват италианците", няма как Рим да допусне.
Позицията на Рим е ясна: поне по отношение на основните параметри, италианското правителство не възнамерява да промени новия бюджет. Управляващата коалиция бе категорична, че това е невъзможно. Популистите потвърдиха, че възнамеряват да изпълнят дадените пред избирателите обещания, които изискват увеличаване на разходите в бюджета. Това само бе себе си ще доведе в крайна сметка и до увеличаване на дефицита на страната.
В рамките на бизнес конференция в Падуа италианският финансов министър Джовани Триа призова ЕС да обърне повече внимание на икономическия растеж. Според него, прогнозите на ЕК са за забавяне на италианската икономика, но подобна е и оценката за икономиките на още две основни държави в Общността - Германия и Франция.
"Проблемът за икономическия растеж е общоевропейски. Той трябва да бъде решен съвместно, а не за всяка страна поотделно, а още повече - без никаква конфронтация. Изглежда, че Европа не е наясно със ситуацията и не е в състояние да преследва макроикономическа стабилизираща политика", коментира финансовият министър на средиземноморската страна.
Ето и какви са финансовите и икономическите цели на Рим за следващата година: бюджетен дефицит от 2,4% и икономически ръст от 1,5%. Според Брюксел двете цифри изглеждат прекалено оптимистични и трудни за изпълнение. Бюджетът предвижда промени в пенсиите и данъците, които ще костват 37 милиарда евро на страната. Две трети от тях - 22 млн. евро, ще трябва да бъдат взети назаем, т.е. те ще увеличат бюджетния дефицит.
Италианският бюджетен дефицит, от една страна, не е толкова голям и се вписва в рамките от три процента, но огромният държавен дълг на Рим, най-големият в Европа, прави ситуацията значително по-трудна.
Що се отнася до Брюксел, ЕК може да предприеме следните стъпки срещу Италия. На 21 ноември изпълнителният орган на ЕС произнесе решения за бюджетите за 2019 г. на страните-членки на еврозоната и настоя Рим да им се подчини.
Публикуването на отрицателен документ във връзка с Италия автоматично ще доведе до началото на процедурата за налагане на наказание, която включва както дисциплинарно (лишаване от правото на глас), така и финансово наказание (до 0,2% от БВП на страната). На Рим ще бъде предложено в рамките на три до шест месеца да намали бюджетния дефицит до нивото, изисквано от ЕС, като се вземе предвид италианската реалност, т.е. огромният дълг на страната.
Майските избори в Европа усложняват допълнително ситуацията. ЕК едва ли ще дръзне да дразни популистите и евроскептците преди вота. А това означава, че важни решения преди гласуването едва ли ще бъдат взети.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Франция и Германия планират да въведат единен бюджет на еврозоната от 2021 година

Politico: Франция и Германия планират да въведат единен бюджет на еврозоната от 2021 година

20 Ноември 2018 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Еврозоната трябва да има единен бюджет до 2021 година, за да може с финансовата си мощ да поема икономическите шокове, заявиха министрите на финансите на Франция и Германия в понеделник, пише европейската редакция на Politico.
Бруно льо Мейр и Олаф Шолц изразиха надежда за общо френско-германско предложение за общ бюджет на еврозоната пред своите колеги в Брюксел на извънредната среща на 27-те финансови министри от страните-членки на Европейския съюз, отбелязва изданието.
„Искаме бюджетът да влезе в сила до 2021 година“, заяви френският финансов министър пред журналистите след срещата. Той ще помогне за „насърчаване на по-голямо сближаване“ и ще има „стабилизираща функция“, а освен това ще може да поема внезапни икономически шокове, добави той.
Бюджетът на еврозоната ще бъде специално за страните, използващи единната валута, но ще съществува в рамките на бюджета на ЕС.
Някои страни обаче, призна Шолц, трябва да бъдат убедени да приемат предложението.
„Някои от тях задават въпроси като ‚каква е добавената стойност от това?‘“ – заяви германският политик. Но, „в крайна сметка, ще намерим решение, което да бъде подкрепено от всички други“.
Преди срещата на еврогрупата, министърът на финансите на Нидерландия Упке Хьокстра заяви, „че нуждата от такъв бюджет изобщо не е убедителна“.
Попитан за коментара на холандците, льо Мейр посочи, че е поканил Хьокстра да „обсъдят предложението по-подробно“.
Срещата в понеделник бе подготовка за следващото събиране на еврогрупата през следващите две седмици. Тогава финансовите министри трябва да се споразумеят за икономически предпазни мерки, които са готови да въведат за еврозоната.
Държавните глави на страните-членки ще трябва да вземат окончателно решение на среща на върха в средата на декември, пише Politico.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Луиджи ди Майо: Европейските избори ще променят политическия пейзаж в ЕС и ще помогнат на Италия

Луиджи ди Майо: Европейските избори ще променят политическия пейзаж в ЕС и ще помогнат на Италия

18 Ноември 2018 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Рим. Изборите за Европейски парламент през май ще променят политическия пейзаж и ще помогнат на Италия в нейните бюджетни битки с Брюксел, заяви вицепремиера и финансов министър на Италия Луиджи ди Майо в неделя, предава Reuters.
Миналия месец Европейската комисия отхвърли бюджета на Италия за 2019 година, като заяви, че той нарушава ангажимента за нисък дефицит и не гарантира намаляване на дълга на страната, който е втория по големина в еврозоната като процент от брутния вътрешен продукт, обяснява британската агенция.
Ди Майо заяви пред ежедневника Corriere della Sera, че е сигурен, че Рим и Брюксел ще избегнат разрива, предвиждайки, че Комисията ще възприеме различен подход след изборите през Май, които със сигурност ще засилят евроскептичните партии.
„... гражданите ще гласуват на европейските избори и ще предизвикат големи промени“, заяви италианският вицепремиер, който е и председател на „Движението 5 Звезди“. „Готови сме да обсъдим нещата на масата, но те не могат да искат от нас да избием италианците“.=

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Франспрес: Париж и Берлин се споразумяха за бъдещия бюджет на еврозоната

Франспрес: Париж и Берлин се споразумяха за бъдещия бюджет на еврозоната

16 Ноември 2018 | 23:57 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция и Германия договориха най-общите рамки на предлагания бюджет за еврозоната, който трябва да представят пред финансовите министри на ЕС в понеделник, е заявил източник от френското финансово министерство, както информира Франспрес.
Общият бюджет на единната валута е едно от ключовите идеи на френския президент Еманюел Макрон за закрила на еврото, но тя породи различия между Франция и Германия двете най-големи икономики в региона.
Френският финансов министър Бруно льо Мер и германският му колега Олаф Шолц „съвместно в понеделник ще представят предложението.. за рамката на бюджета за еврозоната" е съобщил министерският източник пред френската телеграфна агенция.
"Това е важна стъпка напред," е казал той. "Ние ще я споделим с останалите членове."
Източникът е съобщил, че все още не е определен какъв ще е целият размер на бюджета, тъй като първо трябва да се определят „архитектурата и основните му принципи“. Според френско-германското проектопредложение бюджетът ще бъде част от общата бюджетна структура на ЕС и ще се управлява от 19-те държави в зоната.
Макрон ще пътува през уикенда до Берлин, за да разговаря с германския канцлер Ангела Меркел.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Spiegel: Германия и Франция постигнаха консенсус за единен бюджет на еврозоната

Spiegel: Германия и Франция постигнаха консенсус за единен бюджет на еврозоната

16 Ноември 2018 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Берлин. Правителствата на Германия и Франция постигнаха консенсус по въпроса за създаване на единен бюджет на еврозоната, съобщава в петък онлайн изданието на Spiegel.
Според информацията на списанието, министрите на финансите Олаф Шолц и Бруно льо Мейр в понеделник трябва да представят съответстващата концепция в Еврогрупата. Единният бюджет трябва да бъде създаден в рамките на следващия бюджетен период на Европейския съюз.
Проектът се отнася към реформите, които бяха предложени по-рано от президента на Франция Еманюел Макрон. До сега реакцията на Берлин на неговата инициатива за реформиране на еврозоната беше по-скоро сдържана. Канцлерът Ангела Меркел, в хода на изказване в Европарламента във вторник, засегна единствено въпроса за създаване на единна армия на ЕС от предложенията на френския лидер, но не каза нищо по повод идеята му за реформи в еврозоната.
Бюджетното планиране в ЕС се прави за седемгодишни периоди. Текущият бюджетен период заема времето от 2014 до 2020 година. Следващият ще започне през 2021 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Рим не прие исканията на Европейската комисия

BBC: Рим не прие исканията на Европейската комисия

14 Ноември 2018 | 07:42 | Агенция "Фокус"
Рим/Брюксел. Италианското правителство се противопостави на Европейската комисия, като не отстъпи от своя раздут бюджет, съобщава британската BBC.
Вицепремиерът Матео Салвини заяви, че очаквани дефицит от 2.4 на сто и ръст от 1.5 на сто % остават непроменяеми.
Европейската комисия е разтревожена какво влияние ще окажат големите разходи върху високите вече нива на италианския дълг и препоръча на Рим или да ревизира националния бюджет, или да се изправи пред възможни глоби. Във вторник изтече срокът, който тя наложи на популисткото правителство да отговори на нейните възражения.
Предупреждението, което Брюксел отправи към Италия, третата най-голяма икономика в еврозоната, е безпрецедетно към държава, член на Европейския съюз.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Хиляди протестират в Рим срещу антиимигрантската политика на италианското правителство

AFP: Хиляди протестират в Рим срещу антиимигрантската политика на италианското правителство

10 Ноември 2018 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Рим. Няколко хиляди се събраха в Рим в събота, за да протестират срещу несправедливата според тях политика срещу мигрантите, насърчавана от крайнодесния министър на вътрешните работи Матео Салвини, предава AFP.
С лозунги "Животът на черните има значение!" и "Добре дошли за всички; Отваряне на границите!" леви протестиращи се присъединиха към анти-расистки активисти, които доведоха протестиращи от повече от 50 града, за да защитават мигрантите и да протестират срещу неотдавнашен проектозакон за правата на убежище.
Италианският Сенат, подкрепен от партията "Лига" на Салвини и от "Движението Пет звезди", гласуваха, за да проправят пътя за закон, който улеснява изгонването на имигрантите и отнемането на италианското гражданство от някои от тях .
Протестът беше за "да се каже „Не!“ на Салвини, „Не!“ на расизма", каза Серджо Сераино, член на сдружение, което помага на мигрантите, който участва в протеста.
Долната камара на парламента има срок до края на ноември да одобри законопроекта, който слага край на разрешенията за пребиваване с "хуманитарна защита" - форма на по-ниско ниво на статут на бежанец в Италия. Той също така позволява бързото експулсиране на "опасни" търсещи убежище лица.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стив Банън пред „Corriere della Sera“: Италия е изключително важна, но трябва да си промени бюджета

Стив Банън пред „Corriere della Sera“: Италия е изключително важна, но трябва да си промени бюджета

5 Ноември 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Рим. Стив Банън, архитектът на победата на Доналд Тръмп през 2016 година, бивш стратег в Белия Дом, а сега ентусиазирано замесен в европейската политика, е служил на американски военноморски ескадрен миноносец като млад даде интервю пред италианското издание Corriere della Sera. Той продължава да говори като моряк: италианското правителство, по неговите думи, развива своите „морски крака“ – способността да останеш изправен на палубата, когато стане трудно.

Corriere della Sera: Казвате, че Италия е важен експеримент

Стив Банън: „Тя е центъра на политическата вселена“.

Наистина?

„Да, защото вие предефинирате политиката на XXI век“.

В какъв смисъл?

„Вижте, аз проследих изборната ви кампания, „Движението 5 Звезди“ (Д5З) и Матео Салвини. Тя беше толкова интензивна, динамична, енергична, ентусиазирана и в нея участваха младите хора“.

Имате предвид капацитета за иновации в изборната кампания?

„Не само това. Те се фокусираха върху фундаментални въпроси: суверенитет, какво означава гражданството, миграцията. И тогава видях как те успяха да формират правителство, което обединява. Севера и Юга, лявото и дясно, по-популистка с по-националистическа сила. Те са еквивалента на (президента Доналд) Тръмп и (сенатора от Вермонт) Бърни Сандърс в САЩ; те имат идентично мислене по определени въпроси и управляват заедно. Важно е италианците да разберат стойността и смелостта на Луиджи ди Майо и Салвини. Те са изключителни, невероятни“.

Защо „невероятни“?

„И двамата заеха постове в правителството, на които ще трябва да поемат отговорност, а няма политици на света, които, след като са спечелили, приемат някой друг като министър-председател. Вместо това те се съгласиха, че този, който ще ходи на Г-7 и в Овалния кабинет ще е трета страна. Това е единственият случай по рода си на света. И нито един от проблемите, с които трябва да се справят, не беше предизвикан от тях“.

И все пак ставаме свидетели на загуба на доверие в Италия. И не само пазарите: самите италианци започнаха да изнасят парите си в чужбина.

„Не бих го определил като загуба на доверие. Мисля, че те застават на морските си крака. Това е ново правителство и те малко импровизират. Улиците в Рим може и да са надупчени целите, но „Д5З“ представлява бунт срещу корупцията. Те имат съзнание за съзнателно гражданство, което не е перфектно, но ще се подобри. И, да, ще има препятствия по пътя: ще има спорове дали бюджетния дефицит трябва да бъде 2.4% или 1.8% и за това какво трябва да влиза в тези 2.4%“.

Проблемът в размера на дефицита ли е?

„Не“.

В структурата на бюджета?

Мисля, че е в съдържанието на това, което правят: пенсии и други подобни“.

Прекаленото много субсидии тогава, докато маневрата трябва да стимулира бизнеса и производството?

„В коалиционното споразумение между „Д5З“ и „Лигата“ има елементи на програма за растеж. Плоският данък е такса, която всички плащат, дори богатите. Един от проблемите, с които трябва да се справиш в Италия е, че богатите, индустриалците, са успели да прехвърлят и подсигурят парите си в други държави, в Швейцария и не плащат. Италия е богата, страна с уникален предприемачески дух, невероятни майстори. Но много малко инженери. Един от най-големите проблеми е изтичането на мозъци. Вие сте сред страните с най-много завършващи инженери и научни работници, но те отиват в Германия, Великобритания и САЩ. Трябва да спрете изтичането на кръв“.

Мислите ли, че това, поне отчасти, обяснява по-ниския растеж в сравнение с останалата част на Европа?

Със сигурност. Вижте: „Д5З“ е под напрежение, след като обеща универсален базов доход. Другият проблем са пенсиите. Но те трябва да намерят решение.

Звучи сякаш вие предпочитате бюджет с по-малко социални помощи, сякаш обръщате по-голямо внимание на „животинските духове“ на икономиката.

„Оценявам предложенията на „Д5З“. Но предвид финансовото състояние на Италия, трябва да се справиш с редица неприятни факти и един от тях е, че глобалните финансови пазари и конкретно ЕС имат думата. Оценявам това, че Салвини и Ди Майо не само се адаптират, но и са готови да защитават твърдо интересите на италианците. Те имат ясни идеи за икономиката.

Какво ще стане ако те извадят Италия от еврото?

„Извън еврото? Не, вижте: запазете тези неща за друг път. Тяхната работа в момента е да измислят бюджет, фокусиран върху растежа; те трябва да се справят с икономическите проблемил; олигархичният капитализъм, неплащането на данъци, сивата икономика, миграционния въпрос... Правителството има достатъчно работа. Те също трябва да се подготвят за европейските избори. Ние сме на години от това да обсъждаме еврото. Това, което искат тези партии, е да реформират ЕС. Те не искат да го напускат; те се стремят към съюз на суверенни нации. И аз съм сигурен, че всяка държава трябва да има своя собствена валута. Но има споразумение от преди 30 години, това е реалността.

Така че първата стъпка на италианските популисти е да спечелят европейските избори?

„Първата стъпка е маниакално внимание върху икономическото положение на Италия. Лидерите вече видяха реакцията на бюджетната си маневра. Италианците трябва да разберат, че има много трудни и фокусирани лидери по света. Така че, на първо място, правителството трябва да оправи икономиката“.

И след това?

„В светлината на европейските избори Салвини се превръща в международна фигура, нали? Скоро в Италия и из цяла Европа фокусът на разговорите ще се насочи към тези избори“.

Фактът, че ЕС се е превърнал в единно политическо пространство не е едно от неговите постижения?

„Но хората ще започнат да се чудят какво означава да си суверенна нация. Нали си спомняте, как ЕЦБ и технократите искаха да сложат друг технократ там (като премиер), казвайки на две трети от италианците, че техния глас не се брои. Сега, вместо това, европейските избори ще накарат избирателите да се замислят какво точно искат“.

А какво трябва да искат?

Имаме френско-германския проект, Съединените европейски щати: повече интеграция, повече бюрокрация, която да диктува правилата. Салвини, унгарският лидер Виктор Орбан и други са противотежестта на това. Европейските избори представят избор между Съединените европейски щати и съюза на суверенните държави“.

Вие, като тръмпист, искате да отслабите Европа.

Не. Америка гледа на юдео-христианския Запад, като на блок от независими държави. Но нашето дълбоко приятелство с Европа е много солидно. Много малко хора в Америка разбират Европейския съюз. Но те разбират Германия, Франция, Италия“.

С какво можете да подкрепите борците за суверенитет в Европа?

„Възможността да организираме събития заедно, на които хората обменят идеи. Освен това можем да правим дълбочинни анкети, които никога не са правени за европейски избори, на национална и провинциална база, по социални прослойки“.

Това ще струва много.

„Няколко милиона в зелено. Но аз имам донори и ще вложа в това от собствените си пари“.

Американски донори?

Не, не, богати европейци. Хора, които са продали своите бизнеси, или такива, които са по-стари и са произлезли от работническа среда. Хора, които гледат на популистите, като гласа на обикновените хора, като мен. Припомням ви, че е дна от основните разлики между американската и европейската политика са парите. На президентските избори през 2016 година кандидат-президентите изхарчиха 4-5 милиарда долара. Салвини и ди Майо заедно едва ли са изхарчили дори 10 милиона евро“.

Кое е по-добре?

„Вярвам, че европейския модел. Но аз мога да направя статистически анализ, чрез който да установя къде са избирателите и да ги насърчим да гласуват. А също мога да осигуря изборен щаб за бързо реагиране. През 2016 година управлявах един такъв за Доналд Тръмп, който работеше 24 часа в денонощието: дневен ред или опорни точки, отговори, когато нападат вашия кандидат, хора, които да бъдат изпращани да говорят по телевизията. Също така Европа няма достатъчно радио дискусии, което е нещо много важно за консерваторите в Америка. Мислим и по този въпрос“.

А социалните медии?

„Тук италианците могат да ни научат на някои неща“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Финансовите министри от еврозоната се подготвят за дебати по италианския бюджет

AFP: Финансовите министри от еврозоната се подготвят за дебати по италианския бюджет

5 Ноември 2018 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Финансовите министри от еврозоната се подготвят за дебати по италианския бюджет, пише AFP.
Италианският растеж е намалял, безработицата расте и дългът й е колосален. Това вече би било повече от достатъчно, за да предизвика дълбока загриженост, след като финансовите министри от еврозоната се срещнаха за първи път, откакто Брюксел отхвърли бюджета на Рим за 2019 г. Но може би най-поразителната заплаха не са самите мрачни икономически данни, а предизвикателното отношение на Рим; Италианското популистко правителство не изглежда да иска да играе според правилата. Според източници на агенцията повечето от 19-те министри ще подкрепят твърдата позиция на Европейската комисия.
Членовете на блока на единната валута и преди това са нарушавали колективните бюджетни насоки, но никой от тях не го е правил "открито и съзнателно" както непокорната популистка коалиция на юг от Алпите, пише AFP.
И тази безпрецедентна провокация може да доведе до безпрецедентен отговор. Ако правителството на министър-председателя Джузепе Конте не се вмести в изискваните параметри, то може да бъде изправено пред огромни глоби.
"Това ще бъде неизбежно", каза старши европейски служител пред агенцията.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Според анкета, огромното мнозинство от италианците смятат, че Матео Салвини е истинският лидер на Италия

Reuters: Според анкета, огромното мнозинство от италианците смятат, че Матео Салвини е истинският лидер на Италия

2 Ноември 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Рим. Повечето италианци считат, че вицепремиерът и министър на вътрешните работи Матео Салвини е истинският лидер на правителството, като само един от шест е на мнение, че това е премиерът на страната Джузепе Конте, показаха данните от анкета, публикувана в петък, предава Reuters.
Месечното изследване на общественото мнение, провеждано от вестник La Repubblica показва, че 58% от респондентите смятат Салвини, лидерът на партия „Лигата“, за истинската глава на италианското правителство, докато 16% са посочили Конте, а 14% - Луиджи ди Майо, който е начело на антисистемното Движение „5 Звезди“ и е финансов министър и вицепремиер.
Според анкетата на Demos, 58% от хората подкрепят новото италианско правителство.
Освен това, данните от допитването показват, че Салвини е най-харесваният политик в Италия с 60% рейгинг на одобрение, като е следван плътно от премиера Джузепе Конте с 59%.
С това добрите новини за властите в Рим не свършват, защото 62% от респондентите са заявили, че имат доверие на правителството на „Лигата“ и „5 Звезди“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Джузепе Конте е „сигурен“, че ще постигне сделка за бюджета с Брюксел

Politico: Джузепе Конте е „сигурен“, че ще постигне сделка за бюджета с Брюксел

2 Ноември 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианският премиер Джузепе Конте заяви в четвъртък, че е „сигурен“ в постигането на споразумение с Европейската комисия за планирания бюджет на страната, пише европейската редакция на Politico.
Но, той също подчерта, че трябва да бъдат отделени повече средства за справяне със „социалните и икономическите проблеми“ на Италия.
„Това правителство е израз на исканията за промяна и е естествено европейските пазари и институции да искат да разберат в каква посока искаме да тръгнем“, заяви Конте пред италианския ежедневник Corriere della Sera.
„Но съм сигурен, че в нашите разговори с ЕК ще успеем да демонстрираме, че маневрата към растеж е добра“, добави министър-председателят.
Изданието отбелязва, че правителството в Рим иска да увеличи бюджетния дефицит на страната до 2.4%, за да изпълни предизборните си обещания за въвеждане на плосък данък и предоставяне на базов доход за бедните.
В безпрецедентен ход миналата седмица Комисията излезе с „негативно мнение“ относно плановете на италианските власти и даде на Рим три седмици да представи алтернативен бюджет. Брюксел иска от Италия да задържи бюджетния си дефицит от 1.6% от брутния вътрешен продукт и да се съсредоточи върху дълга си, който в момента е вторият най-висок в процентно изражение спрямо БВП в Европейския съюз след гръцкия – 131%.
„В моите контакти (с ЕК) аз усещам откритост и желание за диалог“, отбеляза Конте. „Ние вярваме, че планираният ни дефицит е правилния, за да гарантира прилагането на необходимите за страната мерки... Забавянето на икономическия растеж и социалните и икономически трудности, пред които е изправена Италия изискват от нас да тръгнем по този път“.
Италианският премиер посочи още, че планира да се срещне с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер „много скоро“, за да продължат разговорите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Френският министър на финансите: Еврозоната не е готова за нова криза

Френският министър на финансите: Еврозоната не е готова за нова криза

29 Октомври 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Париж. Европа спешно се нужда от банков съюз и инвестиционен бюджет за еврозоната, заяви министърът на финансите на Франция Бруно льо Мейр в неделя, цитиран от европейската редакция на Politico.
„Не виждаме заразяване в Европа“, заяви льо Мейр в интервю пред Le Parisien, отговаряйки на въпрос дали има риск от криза в Европа днес. Европейската комисия е подала ръка на Италия, добави той.
„Но достатъчно подготвена ли е еврозоната да се справи с нова финансова криза? Моят отговор е не“, подчерта министърът.
Попитан относно уязвимостта на френските банки от събитията в Италия, льо Мейр посочи, че никой няма интерес от това, Рим да е в затруднение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матео Салвини към Брюксел: Няма да променим и една запетайка от бюджета

Матео Салвини към Брюксел: Няма да променим и една запетайка от бюджета

26 Октомври 2018 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Рим. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини заяви, че правителството на страната няма да промени и „запетайка“ от бюджетния си план за следващата година, независимо че той беше отхвърлен от Европейската комисия, пише европейската редакция на Politico.
„Тъй като сме вежливи, отваряме малките писъмца от Брюксел, четем ги и отговаряме“, заяви Салвини. „Те пишат обрано и ние отговаряме, но няма да променим и една запетайка от бюджета“.
„Ако Брюксел или някои големи професори искат растежа на Италия да стои на нула, те са попаднали на грешното правителство и грешния министър“, добави Салвини, цитиран от агенция ANSA. „Ние сме спокойни“.
„Политико“ припомня, че във вторник Европейската комисия даде на Италия три седмици да пренапише проектобюджета си, или ще понесе последствия.
По-рано тази седмица премиерът на страната Джузепе Конте заяви пред Bloomberg, че правителството няма план „Б“. Финансовият министър Джовани Трия написа до Комисията в понеделник: „Италия е наясно, че е избрала път, който не съответства на правилата на Европейския съюз. Това беше трудно, но необходимо, за да можем да върнем растежа на брутния вътрешен продукт до нивата от преди кризата на фона на текущите икономически трудности на италианците“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Джузепе Конте отговаря на въпроси за отношенията между Италия и Русия и мястото на Русия в световния дневен ред

„Российская газета“: Джузепе Конте отговаря на въпроси за отношенията между Италия и Русия и мястото на Русия в световния дневен ред

26 Октомври 2018 | 02:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Италианският премиер Джузепе Конте отговаря на въпроси за отношенията межди Италия и Русия и мястото на Русия в световния дневен ред , в интервю пред руското издание „Российская газета“.
На въпрос как оценява посещението си в Русия, италианският премиер отговаря:
„Аз съм много доволен. Беше топло посрещане. Струва ми се, че между нас възникнаха приятелски отношения. Преди да се разделим, ние направихме това заключение. Прекарахме заедно целия следобед и обсъдихме много теми. Това бяха въпроси от външната и вътрешната политика. Срещата наистина беше много плодотворна.“
След това Конте коментира по програмата на своето правителство за отмяна на антируските санкции:
Най-важното - и казвам това от първия ден - е необходимостта да се поддържа и развива диалогът с Русия. Защото ако Италия поеме изолирана позиция, тогава ще бъде загубена възможността да се придвижат отношенията напред. В този случай не е необходимо да се гледа само на подобряването на отношенията между Италия и Русия - те вече са страхотни. Необходимо е да се има предвид подобрението между всички страни от ЕС и Русия. Италия се опитва да популяризира, по наше мнение, цялостна стратегия. Това включва всички европейски партньори в диалога. Разбира се, през последните години е имало разрив, диалогът, който се провежда от четвърт век, е прекъснат по известни на всички причини. И трябва да се опитаме да възстановим този диалог и взаимното сътрудничество. Искаме да помогнем на Русия, но знаем, че само нашата помощ не е достатъчна. Ето защо искаме да включим всички в тази дейност, всички страни.
След това Конте припомни за желанието изразено от Доналд Тръмп за обратното включване на Русия във формата на Г-7, като заяви, че „ Ако седяхме на масата като Г8 на срещата на върха, би било по-лесно да разрешим много въпроси, включително тези, свързани с най-сериозните кризи на международно равнище, които понастоящем са актуални. Но е вярно и друго. Наясно съм, че тази формула, с която всички ние сме съгласни, сега няма да бъде толкова лесно да се приложи. Така че проблемът не е във формулата и не е във факта, че е "седморка " или "осморка". Има и други инструменти, които могат да работят. Например Италия сега председателства Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). По принцип е важно да се намерят всякакви ситуации и начини формулата да работи, за да се включи Русия. Тъй като изолацията на Русия не е в полза на укрепването на световния мир.“
За диалога межди Русия и НАТО Джузепе Конте смята, че „проблемът на НАТО се припокрива с много други проблеми на Европейския съюз и други структури. Разбира се, ние участваме в дейностите на Северноатлантическия алианс и заставаме твърдо зад тази платформа. Споменахте позицията на президента Тръмп за увеличаване на вноските. Разбира се, задълженията трябва да бъдат изпълнени и ние искаме да направим това. Италия не само има икономически принос, но и допринася за укрепването на международния мир и човешките ресурси. Ние правим много за мирното развитие. По този начин, когато се дава оценка на връзката, тя трябва да бъде направена по изчерпателен начин. И не само за постигане на икономически цели, но и за общото благо. Ако говорим за икономически условия, Италия допринася за развитието на страните в затруднение. От тази гледна точка считаме, че е много важно да поддържаме диалог във всички области в открита форма - конфликтите и кавгите не водят до нищо добро“.
На въпроса за мястото на Русия в живота му Конте отговаря:
„Русия заема много важно място в живота ми. Защо? По лични причини. Преди всичко, заради любовта към музиката, литературата, чета много руска класическа литература и слушам музика. …Като цяло не е възможно да си представим, че един културен човек няма да бъде запознат , включително с руската литература. Тя е съкровище и огромно богатство.“

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джузепе Конте в интервю за ТАСС: Италия ще съдейства за възстановяването на диалога между Европа и Русия

Джузепе Конте в интервю за ТАСС: Италия ще съдейства за възстановяването на диалога между Европа и Русия

25 Октомври 2018 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Москва. Италия се надява на възстановяване на диалога между Европа и Русия и ще съдейства в тази насока. Това увери лидерът на кабинета в Рим Джузепе Конте в ексклузивно интервю за руската информационна агенция TACC.
„Длъжни сме да се постараем да възобновим този диалог, да възобновим сътрудничеството. Искаме да помогнем на Русия. Но знаем, че ако само ние й помагаме, то това ще бъде твърде малко. Ето защо искаме да привлечем всички други страни“, подчерта Конте.
Италианският премиер подчерта също, че се надява на връщането на Русия в Г-8. „Ако бяхме седнали на масата за преговори във формат „осморка“ (на срещата на Г-7 в Канада през юни), щяхме да решим по-просто много въпроси, включително засягащи най-сериозните кризи на международно ниво, актуални в настоящия момент“, подчерта Конте.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Италия няма да промени бюджета, заяви Матео Салвини

Reuters: Италия няма да промени бюджета, заяви Матео Салвини

24 Октомври 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианското правителство няма да промени бюджета си за 2019 г., заяви вицепремиерът Матео Салвини, след като Европейската комисия отхвърли проектобюджета на Рим за 2019 г. и даде на страната срок от три седмици да представи нов план, предава Reuters.
„Италианците са преди всичко“, заяви лидерът на партия „Лига“ в интервю за радио RTL 102.5, което агенцията цитира.
„Не искам да изоставим еврото или пък да напуснем ЕС“, уверява Салвини.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Европейската комисия отхвърля предложения от Италия бюджет

AFP: Европейската комисия отхвърля предложения от Италия бюджет

23 Октомври 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия отхвърли предложения от Италия бюджет за 2019 г. и поиска нов план - ситуация, която е безпрецедентна в историята на организацията, предава AFP, като се позовава на източник от Брюксел.
Комисарят по европейската икономика Пиер Московичи ще поиска от италианското популистко правителство във вторник да "преразгледа бюджета си", който надхвърля границите на ЕС, разкри източникът на агенцията, пожелал анонимност.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Италианският премиер увери: За Рим не съществува вартиант за Италекзит, излизане от Европа или от еврозоната

Италианският премиер увери: За Рим не съществува вартиант за Италекзит, излизане от Европа или от еврозоната

22 Октомври 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Рим. Италия няма да излезе от Европейския съюз или да се откаже от еврото, увери премиерът на страната Джузепе Конте в понеделник, отхвърляйки спекулациите съпътстващи напрежението между Брюксел и Рим във връзка с италианския бюджет, предава AFP.
„Слушайте внимателно: за Италия няма вариант за Италекзит, излизане от Европа или еврозоната“, отсече министър-председателят на пресконференция в Рим, след като Европейската комисия изрази сериозна загриженост за проектобюджета на италианското правителство, който цели да стимулира икономическия растеж, но според Брюксел разходната му част е прекалено голяма за потъналата в дългове средиземноморска държава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Рим увери Брюксел, че ще се придържа към своя бюджет без да увеличава дълга си

AFP: Рим увери Брюксел, че ще се придържа към своя бюджет без да увеличава дълга си

22 Октомври 2018 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианското правителство в понеделник увери Европейския съюз, че ще се придържа към бюджета си, който според Брюксел предвижда прекомерни разходи, но внимателно ще избягва излизането извън собствените си лимити на дълга и дефицита, предава AFP.
"Цифрата от 2,4% (съотношението дефицит към БВП през 2019 г.) е таван, който тържествено се ангажирахме да спазваме", подчерта премиерът Джузепе Конте пред журналисти, след като коалицията изпрати обещанието си в писмо до длъжностни лица на ЕС в Брюксел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС осъди „безпрецедентното" отклонение на Италия от бюджетните правила на Общността

AFP: ЕС осъди „безпрецедентното" отклонение на Италия от бюджетните правила на Общността

18 Октомври 2018 | 20:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Рим. Европейската комисия официално предупреди Италия, че нейните бюджетни планове за 2019 г. предизвикват „сериозна загриженост“ в Европа и са „безпрецедентно отклонение“ от бюджетните правила на Брюксел, предава AFP.
Плановете на Италия за увеличаване на разходите, вместо ограничаването им, са „безпрецедентни в историята на Пакта за стабилност и растеж", пише в писмо до Рим, изпратено от експерти на ЕС в областта на икономическите въпроси, които се позовават на правилата на Блока относно публичните разходи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EU Observer: Италия ще предложи „мини размразяване“ на санкциите срещу Русия

EU Observer: Италия ще предложи „мини размразяване“ на санкциите срещу Русия

17 Октомври 2018 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Рим/Брюксел. Италия възнамерява да предложи „мини размразяване“ на санкциите срещу Русия, съобщава европейското електронно издание EU Observer.
Очаква се на срещата на високо равнище на страните от Общността, която ще се проведе тази седмица, Рим да предложи Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие трябва да подновят кредитирането на по-малки руски фирми. Министърът на външните работи на Литва Линас Линкевичус подчерта, че идеята идва в „лош момент“. Не всички в ЕС обаче споделят мнението му. Така например първият дипломат на Будапеща Петер Сиярто подчерта, че трябва да има „нормално сътрудничество между Европа и Русия".
Банковите санкции бяха наложени след присъединяването на Крим към Русия, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.