НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: Уважен е искът срещу 12 от миньорите в Бобов дол, стачкували заради неизплатени заплати през 2017 г.

Кюстендил: Уважен е искът срещу 12 от миньорите в Бобов дол, стачкували заради неизплатени заплати през 2017 г.

27 Ноември 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Уважена е една част от съдебния иск срещу няколко стачкуващи миньори от Бобов дол. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Окръжен съд – Кюстендил. Съдът се е произнесъл в срок по образуваното гражданско дело. Искът е внесен от страна на въгледобивното дружество срещу 83-ма работници, стачкували заради неизплатени трудови възнаграждения миньори на 11 и 12 май 2017 година. За 77 от миньорите искът е отхвърлен от съда поради недоказана стачка на посочените дати. Само за датата 11 май 2017 година искът е уважен по отношение на 12 лица, които са били нощна смяна на работа в дружеството. Според съда осъществената тогава от тях стачка е незаконна. Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Окръжният съд ще гледа делото срещу миньори от Бобов дол, протестирали заради неизплатени заплати

Кюстендил: Окръжният съд ще гледа делото срещу миньори от Бобов дол, протестирали заради неизплатени заплати

20 Ноември 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Окръжният съд ще гледа делото срещу миньори от Бобов дол, протестирали заради неизплатени заплати. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Окръжния съд. Заседанието е насрочено за 14.00 часа. Делото е заведено срещу 84 служители на мините в Бобов дол, протестирали заради неизплатени заплати, и отказали да бъдат на работните си места. На провелото се заседание през месец октомври стана ясно, че за едно от лицата, страна по гражданското дело не е върнат отрязък от призовката. Това стана причина делото да бъде отложено.

„Фокус” припомня, че на 11 и 12 май 2017 година част от миньорите в Бобов дол проведоха протестни действия пред административната сграда на дружеството, отказвайки да отидат на работа.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Нейков, бивш социален министър: Трябва да се създаде Кодекс за правата и задълженията на хората с увреждания

Иван Нейков, бивш социален министър: Трябва да се създаде Кодекс за правата и задълженията на хората с увреждания

26 Октомври 2018 | 21:44 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се създаде кодекс за правата и задълженията на хората с увреждания. Това каза за обзорното предаване "Това е България" на Радио „Фокус“ бившият социален министър Иван Нейков. Той допълни, че един от сериозните проблеми в българското законодателство, както и в приетите на първо четене проектозакони за хората с увреждания, е действието съобразно конюктурата.
"Тепърва трябва да бъдат приети доста подробни подзаконови нормативни актове, които да реализират идеите на Закона. Вторият риск е - ние може да имаме и Закона и подзаконовите актове, но може да нямаме инфраструктурата, чрез която да реализираме идеите на Закона за хората с увреждания. Една от най-интересните, важни и ценни новости в Закона е комплексната индивидуална оценка, която трябва да бъде правена на всеки човек с увреждане и въз основа на нея да бъдат определяни потребностите на този човек“, каза още Иван Нейков.
Той обърна внимание, че в обществото не се говори за това как да се стимулират предприемачите да създават социални услуги и уточни, че в България има огромна нужда от тях. По думите му всяка социална услуга създава много работни места и даде за пример, че има социални услуги, при които двама потребители създават едно работно място. Експертът допълни, че е неотложно създаването на система за контрол върху качеството на доставчиците на социални услуги.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Манолова, омбудсман: Най-сериозното нещо, което може да отпадне от Закона за хората с увреждания, са квотите за работните места

Мая Манолова, омбудсман: Най-сериозното нещо, което може да отпадне от Закона за хората с увреждания, са квотите за работните места

26 Октомври 2018 | 21:36 | Агенция "Фокус"
София. Най-сериозното нещо, което може да отпадне от Закона за хората с увреждания, са квотите за работните места. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ омбудсманът Мая Манолова във връзка с опасенията някои предложения да отпаднат от приетия между първо и второ четене Законопроект.
„Аз не разбирам упорството на работодателските организации, предвид факта, че те самите плачат за работници, твърдят че няма квалифицирана работна ръка, априори да се изключват близо 80 000 души. Това са хората с чужда помощ. Една част от тях биха могли лично да бъдат ангажирани в трудовия процес.
Друга част от тях- техните близки, тези които сега са вързани и не могат да се реализират професионално, биха могли след въвеждането на асистенти, да могат да продължат своята професионална кариера“, обясни омбудсманът.
Омбудсманът Мая Манолова уточни, че ще участва в заседанията на всички работни групи по уточняване на текстовете от законопроекта за второ четене.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие единодушно на първо четене законите за хората с увреждания и за личната помощ (ОБЗОР)

Парламентът прие единодушно на първо четене законите за хората с увреждания и за личната помощ (ОБЗОР)

26 Октомври 2018 | 20:33 | Агенция "Фокус"
София. Два от законопроектите за хората с увреждания минаха на първо четене в парламента. Единодушно депутатите приеха законите за хората с увреждания и за личната помощ. Така за гласуване остава само законопроектът за социалните услуги. През новия Закон за хората с увреждания от 1 януари 2021 година се създава Държавна агенция за хората с увреждания. Тя ще бъде правоприемник на сегашната Агенция за хората с увреждания. Законът предвижда да има и Съвет за наблюдение с 4-годишен мандат, който да гарантира защитата на правата на хората с увреждания. Въвежда се нов вид оценка, която да отчита индивидуалните потребности на хората с увреждания. От 1 януари 2019 година те ще получават месечна финансова подкрепа на база на линията на бедност, а не на база гарантиран минимален доход, както досега. Помощта ще се определя от степента и вида на увреждането, както и от потребностите. От 1 януари 2020 година ще се предоставят и медицински изделия. Въвежда се „квота на работната сила“ в публичната и в частната сфера. Квотният принцип ще се отнася за работодатели с персонал от 50 и повече работници и служители. Неспазването на квотните задължения ще води до изплащане на компенсации. Регламентира се нова форма на заетост – защитената заетост за хора с трайни и множество увреждания, осъществявана в центрове. Предвижда се разработване и изпълнение на Национална програма в подкрепа на работодателите. Предвидено е зачитане за осигурителен стаж при пенсиониране за времето, през което са полагани грижи за лице с трайно намалена работоспособност или степен на увреждане над 90%, както и за дете, което се нуждае постоянно от чужда помощ. Ще бъде създадена информационна система за хората с увреждания, която ще служи за наблюдение и анализ на социално-икономическия им статус. Регламентира се финансова подкрепа за национално представителните организации на и за хората с увреждания, осигурена под формата на субсидия от държавния бюджет. По закона ще се изискват около 332 милиона лева за следващата година. В сравнение с 2018 година ще бъдат необходими допълнително около 133 милиона лева. Социалният министър Бисер Петков заяви, че приемането на Закона за хората с увреждания е първата стъпка към положителната промяна, която те очакват. Министърът коментира, че в дискусията между двете четения недостатъците по законопроекта ще бъдат коригирани.
В Закона за личната помощ се предлага хората с увреждания да избират асистентите си, да договарят условията и да прекратяват договорите с тях. Друго предложение е личната помощ да се предоставя въз основа на индивидуална оценка на потребностите. През юни първият вносител на законопроекта беше омбудсманът Мая Манолова. През юли той беше подкрепен и внесен и от „Воля“ и от БСП. Изрично се регламентират органите по предоставяне на лична помощ, ползвателите и доставчиците на лична помощ, както и изискванията за извършване на дейност като асистент. Предвиден е и контрол по прилагането му, както и регламентация на отчитането на изразходваните средства и подпомогнатите лица с увреждания. Ако законът се приеме, ще бъде необходим ресурс в размер на над 105 млн. лева.
В дебата по законопроектите от БСП настояха ресорният вицепремиер Валери Симеонов да присъства на гласуването. Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че докато няма оставка на Валери Симеонов, няма да има консенсус за хората с увреждания. Според нея с протестите си майките на деца с увреждания са дали оценката си за управляващите. „Показахте унизително и нечовешко отношение към тези хора, а днес „се биете в гърдите“, че работите и търсите консенсус“, обяви тя. Вицепремиерът не дойде на гласуването.
В отговор от ГЕРБ изтъкнаха, че БСП няма политически мотиви, затова минава към лични нападки, което е причината партията им да е в това състояние. „Нека политиката за хората с увреждания да не се прави от една политическа сила, а от 44-тото Народно събрание“, призова председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той помоли БСП да престанат да внасят омраза и напрежение. Цветанов благодари за високата оценка на депутатите за усилията на социалното министерство и на работните групи. От полигона „Ново село“ край Сливен премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството е изпълнило в пълен обем ангажиментите си към майките на деца с увреждания, които са в пъти повече, отколкото през управление на БСП.
След приемането на законите омбудсманът Мая Манолова заяви: „Ще се борим докрай законите за хората с увреждания да не бъдат „окастрени“ до степен, в която да не приличат на себе си“. Тя обърна внимание, че каузата за хората с увреждания е успяла да обедини партии от различни цветове. Омбудсманът определи приемането на двата закона като победа за всички хора с увреждания. От организацията на майки на деца с увреждания „Системата ни убива“, които присъстваха на гласуването, заявиха, че протестите им ще продължат, докато законите не се приемат окончателно.
От няколко дни на общественото внимание е въпросът трябва ли ресорният вицепремиер, в случая Валери Симеонов, да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Пръв такава идея изказа социалният министър Бисер Петков на обсъждането на Закона за хората с увреждания във водещата социална комисия. След това депутатите от ДПС и БСП реагираха остро на идеята, определяйки я за неприемлива и скандална, с оглед на сегашната ситуация. Междувременно вицепремиерът Симеонов беше освободен от поста председател на Съвета по етническите въпроси. В петък от ПГ на ГЕРБ обявиха, че ще предложат социалният министър да продължи да оглавява Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Майките на деца с увреждания обявиха обаче, че държат Съветът да се ръководи от вицепремиер.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Жители на града организират протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

Велико Търново: Жители на града организират протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

26 Октомври 2018 | 18:03 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Жители на Велико Търново организират протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Събитието се организира за кратък период от време чрез социалните мрежи, уточни за Радио „Фокус“ – Велико Търново Ваня Димова, която е един от организаторите. Подкрепа и желание да се включат в протеста са заявили около 150 човека. „Организираме се във връзка с позорните изказвания, поведение и отношение на вицепремиера ни Валери Симеонов, за чиито пост ние настояваме той да си подаде оставката. Недопустимо е човек с неговата позиция по такъв начин да се отнася с българските граждани. Всички, които ще се включат в протеста ще настояват за незабавната оставка на Валери Симеонов“, посочи Ваня Димова.
Тя допълни, че протестът ще бъде изцяло мирен и движението няма да се спира. Обявеният начален час е 18.00 ч. като се очаква протестът да продължи до 20.00 ч. Протестиращите ще заявят своята гражданска позиция пред паметник „Майка България“ в центъра на града.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Изказването на Валери Симеонов е арогантно, нечовешко, ненормално отношение към хората с увреждания с България

Корнелия Нинова, БСП: Изказването на Валери Симеонов е арогантно, нечовешко, ненормално отношение към хората с увреждания с България

26 Октомври 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. Изказването на Валери Симеонов е арогантно, нечовешко, ненормално отношение към хората с увреждания с България. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на въпрос какво смята за обяснението на Валери Симеонов, че думите които е казал за майките на деца с увреждания са извадени от контекста, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ майките, които от 6 месеца поставят на държавата справедливи предложения за грижата на хората с увреждания, в представите на вицепремиера са „кресливи“ жени, които използват уж болните си деца. "Разбрахме го като арогантно, нечовешко, ненормално отношение към хората с увреждания с България", добави тя. Според нея организираните протести на родителите на деца с увреждания нямат политически нагласи. Корнелия Нинова уточни, че това са протести за основни ценности, като майчинство, деца, грижа за болни хора, държавност. „Смятам, че този протест е човешки, общочовешки“, изтъкна тя.
Корнелия Нинова обясни, че по време на срещата с президента Радев, не са коментирали конкретно алтернативен бюджет, но са засегнали въпроси, които ще се отразят на него. „Представих алтернативен модел на данъчна политика и изразихме позиция, че при това неравенство, което има в България, сега действащият данъчен модел не е добър, защото ще продължава да задълбочава неравенствата. В рамките на това говорих за прогресивно и семейно облагане, за намаляване на ДДС и преизчисляване на пенсии,“ каза тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Над 4 млн. лева са натрупаните задължения към съдебните лекари

Министър Младен Маринов: Над 4 млн. лева са натрупаните задължения към съдебните лекари

26 Октомври 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София. Задълженията за цялата страна мисля, че са над 4 млн. лева над момента. Натрупани са в предишни години. Това каза пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Младен Маринов за протеста на съдебни лекари в Пловдив заради неизплатени хонорари, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има проблем и е натрупан с годините. Правим всичко възможно с наличния бюджет да изплащаме постепенно и равномерно в цялата страна. Проблемът не е само в Пловдив“, посочи той. „Надявам се с новия бюджет и допълнително отпуснати средства да може да се изчисти проблемът“, коментира Младен Маринов. „Уверявам ви, че това не е проблем, свързан с организацията, а с това, че финансите са до там“, каза още вътрешният министър.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Стоицова, „Системата ни убива“: Това, че отделни личности ни подкрепят не означава, че протестът ни е нечий

Мая Стоицова, „Системата ни убива“: Това, че отделни личности ни подкрепят не означава, че протестът ни е нечий

26 Октомври 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
София. Това, че отделни личности застават с имената си като подкрепящи ни, това че омбудсманът Мая Манолова застана зад нас и изработи с екипа си Закона за личната помощ, не означава, че протестът е нечий. Това каза пред журналисти в парламента Мая Стоицова от организацията на майки на деца с увреждания „Системата ни убива“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Борим се за правата на децата ни и на порасналите ни деца“, обяви тя. „Свикнахме с опита да се политизира целият ни протест“, коментира Мая Стоицова. „Мисля, че във всичките години и в последните месеци, в които протестираме по-активно, показахме, че не искаме да бъде политизиран протестът ни“, заяви тя. „Синът ми става на 17 години следващата седмица. В тази битка съм, откакто той беше на 3. Има майки с много по-големи деца“, обясни Мая Стоицова. „Искаме да видим законите докрай. След това започваме реформата за ТЕЛК. Искаме индивидуална оценка на увреждането да стане водеща“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Стоицова, „Системата ни убива“: И след приемането на законите, протестите продължават - искаме да видим финала

Мая Стоицова, „Системата ни убива“: И след приемането на законите, протестите продължават - искаме да видим финала

26 Октомври 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. И след приемането на законите, протестите продължават. Искаме да видим финала. Това каза пред журналисти в парламента Мая Стоицова от организацията на майки на деца с увреждания „Системата ни убива“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес в парламентарна зала чухме депутати от всички партии да говорят на нашия език срещу ТЕЛК, за хоризонтални политики за уврежданията, за единен регистър на хората с увреждания. Най-после заговориха на нашия език“, посочи тя. „Сега ние искаме да ги попитаме - готови ли са да се преборим с ТЕЛК. Явно е общо искане и всички смятат, че това е голямата спънка реформата да не се случи така, както трябва“, каза още Мая Стоицова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Ще се борим докрай законите за хората с увреждания да не бъдат „окастрени“ до степен, в която да не приличат на себе си

Омбудсманът Мая Манолова: Ще се борим докрай законите за хората с увреждания да не бъдат „окастрени“ до степен, в която да не приличат на себе си

26 Октомври 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Ще бдим, ще настояваме, ще се борим докрай законите да не бъдат „окастрени“ до степен, в която да не приличат на себе си. Това каза пред журналисти в парламента омбудсманът Мая Манолова, след като депутатите приеха законите за хората с увреждания и за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние сме реалисти, това е което можеше да се случи за момента. Сериозната работа предстои. Ще участваме активно в работните групи“, посочи тя. „Поздравления за депутатите. Случи се нещо, което преди няколко месеца, беше немислимо. Депутатите не искаха и да чуят за Закона за личната помощ“, коментира Мая Манолова. „Каузата успя да обедини цветове и партии, депутати от ляво и от дясно“, заяви омбудсманът. „Това е победа. Трябва да можем да се радваме на победите даже и когато не са окончателни. Това е победа не за омбудсмана и за майките от палатките, а за хората с увреждания“, обяви Мая Манолова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Ще гласуваме и втория закон за хората с увреждания, а вицепремиерът Валери Симеонов още го няма

Филип Попов, БСП: Ще гласуваме и втория закон за хората с увреждания, а вицепремиерът Валери Симеонов още го няма

26 Октомври 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Вече ще гласуваме и втория закон за хората с увреждания, а вицепремиерът Валери Симеонов още го няма. Това каза секретарят на ПГ на БСП Филип Кутев в дебатите по гласуването на Законопроекта за личната помощ на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Моля да обясните какво се случва, направихте ли връзка с него, нещо по-важно ли има“, коментира той. „Сигурен съм, че председателят на парламента Цвета Караянчева е изпълнила обещанието си да го покани“, посочи Филип Попов. „Ще се постарая да разбера какво се случва“, допълни зам.-председателят на НС Емил Христов.
В началото на пленарния ден, преди гласуването на Законопроекта за хората с увреждания, от БСП настояха ресорният вицепремиер да присъства в парламента.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Изпълнили сме в пълен обем ангажиментите си към майките на деца с увреждания, в пъти повече отколкото през управление на БСП

Премиерът Бойко Борисов: Изпълнили сме в пълен обем ангажиментите си към майките на деца с увреждания, в пъти повече отколкото през управление на БСП

26 Октомври 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Сливен. Изпълнили сме в пълен обем ангажиментите си към майките на деца с увреждания, в пъти повече отколкото през управление на БСП. Това каза пред журналисти на полигона „Ново село“ край Сливен премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В парламента приеха първия закон, върви вторият за хората с увреждания. Видяхте в бюджета – 150 млн. повече. Което сме поели като ангажимент, в срок се прави. Вчера в МС в ресорите направихме промени. Между първо и второ четене ще се предложи социалният министър отново да си отговаря. Искахме миналата сряда, когато приемахме и нямаше още този скандал, да е по-високо нивото, да се върши повече работа. Мисля, че и сега всички трябва да са спокойни“, коментира Борисов. Във връзка с протестите срещу вицепремиера Валери Симеонов, премиерът заяви, че в рамките на демокрацията не може да каже на никой да не протестира. „Това, което поехме като ангажимент в МС и парламента е изпълнено в пълен обем в пъти повече, отколкото по време на управление на БСП. Толкова мога да кажа на тези хора“, каза още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие единодушно Закона за хората с увреждания на първо четене

Парламентът прие единодушно Закона за хората с увреждания на първо четене

26 Октомври 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие Закона за хората с увреждания на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 174 народни представители.
Правителството предлага създаване на Държавна агенция за хората с увреждания, която да започне да функционира от 1 януари 2021 г. Държавната агенция ще бъде правоприемник на Агенцията за хората с увреждания. Целта е единната структура да координира изпълнението на цялостната държавна политика за правата на хората с увреждания.
През закона ще се създаде и Съвет за наблюдение с 4-годишен мандат, който да гарантира защитата на правата на хората с увреждания. Съветът ще провежда консултации с представителните организации на и за хора с увреждания.
Законът въвежда нов вид оценка, която да отчита индивидуалните потребности на хората с увреждания. Оценката ще се прави от специализирани отдели към дирекции „Социално подпомагане".
На законово ниво се предвижда получаване на месечна финансова подкрепа на база на линията на бедност, а не на база гарантиран минимален доход, както досега. Месечната финансова подкрепа ще бъде отпусната от 1 януари 2019 г. и ще се определя в зависимост от степента и вида на увреждането, както и от и потребностите. От 1 януари 2020 година ще се предоставят и медицински изделия.
Въвежда се „квота на работната сила“ в публичната и в частната сфера. Квотният принцип ще се отнася за работодатели с персонал от 50 и повече работници и служители. Неспазването на квотните задължения ще води до изплащане на компенсации. Регламентира се нова форма на заетост – защитената заетост за хора с трайни и множество увреждания, осъществявана в центрове. Предвижда се разработване и изпълнение на Национална програма в подкрепа на работодателите. КНСБ подкрепят промените, ССИ се въздържа от подкрепа, а представителите на АИКБ, БТПП, БСК и КТ „Подкрепа“ не ги подкрепят.
Предвидено е зачитане за осигурителен стаж при пенсиониране за времето, през което са полагани грижи за лице с трайно намалена работоспособност или степен на увреждане над 90%, както и за дете, което се нуждае постоянно от чужда помощ.
Ще бъде създадена информационна система за хората с увреждания, която ще служи за наблюдение и анализ на социално-икономическия статус на хората.Информационната система ще поддържа профил на всеки.
Регламентира се финансова подкрепа за национално представителните организации на и за хората с увреждания, осигурена под формата на субсидия от държавния бюджет, както н контрол по отношение на изпълнението на субсидираните от държавата дейности.
При приблизително запазване на броя на хората с увреждания с най-малко 50% трайно намалена работоспособност, които са около 490 хил. души средногодишно, ще се изискват около 332 милиона лева за следващата година. В сравнение с 2018 година ще бъдат необходими допълнително около 133 милиона лв.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Приемането на Закон за хората с увреждания е първата стъпка към положителната промяна, която се очаква

Министър Бисер Петков: Приемането на Закон за хората с увреждания е първата стъпка към положителната промяна, която се очаква

26 Октомври 2018 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Приемането на Закон за хората с увреждания е първата стъпка към положителната промяна за тях, която всички искаме и те очакват. Това каза социалният министър Бисер Петков преди гласуването на Законопроекта на хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Следващите стъпки са приемането на Законопроектите за личната помощ и за социалните услуги. Те в пакет би трябвало да решат голяма част от проблемите на хората с увреждания“, заяви той. „В изказванията в зала бяха посочени някои недостатъци на законопроекта, той не е съвършен. Мисля, че дискусията между двете четения ще даде възможност част от тях да бъдат коригирани“, каза още Бисер Петков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Докато няма оставка на вицепремиера Валери Симеонов, няма да има консенсус за хората с увреждания

Корнелия Нинова, БСП: Докато няма оставка на вицепремиера Валери Симеонов, няма да има консенсус за хората с увреждания

26 Октомври 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Докато няма оставка на вицепремиера Валери Симеонов, няма да имате консенсус по отношението към хората с увреждания. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в дебатите по Законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Протестите пред МС са всеки ден. Това ли е работата, която сте свършили. Ние не ви даваме оценка, те ви я дават, когато всеки ден са под прозорците на парламента“, се обърна тя към управляващите. „Това означава или несвършена работа, или показано отношение. Ако днес полагаме усилия да сложим начало на една реформа и да свършим работа, сте им длъжници“, посочи Корнелия Нинова. „Показахте унизително и нечовешко отношение към тези хора, днес „се биете в гърдите“, че работите и търсите консенсус“, заяви тя.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП няма политически мотиви и минава към лични нападки - за това са в това състояние

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП няма политически мотиви и минава към лични нападки - за това са в това състояние

26 Октомври 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Когато някой няма политически мотиви, минава към лични нападки. Това е същността на БСП и за това са в това състояние. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в дебатите по Законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато се отвличаха хора в България, управляваше БСП. Когато имаше поръчкови убийства и не се разкриваха, управляваше БСП“, обяви той. „Аз успях да го направя тогава с екипа си в МВР“, заяви Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Цветан Цветанов да върне парите, които дължи на държавата

Антон Кутев, БСП: Цветан Цветанов да върне парите, които дължи на държавата

26 Октомври 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. Цветан Цветанов да върне парите, които дължи на държавата. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев в дебатите по Законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Аз нямам проблеми с имоти, вие имате“, се обърна той към Цветан Цветанов. „Ако ще говорим за парламентаризъм, вие имате да връщате пари на държавата. Според имотната декларация имате пари да ги върнете“, заяви Антон Кутев. „Призоваваме ви след като върнете парите, да назовете поне 4 проблема в държавата и да ги решите“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нека политиката за хората с увреждания да не се прави от една политическа сила, а от 44-тото Народно събрание

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нека политиката за хората с увреждания да не се прави от една политическа сила, а от 44-тото Народно събрание

26 Октомври 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. Нека политиката за хората с увреждания да не се прави от една политическа сила, а от 44-тото Народно събрание. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в дебатите по Законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дебатът преди изказването на Антон Кутев вървеше много конструктивно“, коментира той. „Молбата ми към БСП е да престанат да внасят омраза и напрежение“, посочи Цветан Цветанов. „Направете го, някъде другаде. Може би имате лични проблеми, всеки има, но не ги изразява в парламента“, се обърна той към БСП. „Благодаря за високата оценка за усилията на социалното министерство и на работните групи по законопроекта“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Експлоатацията на страданието е престъпление по всички конвенции

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Експлоатацията на страданието е престъпление по всички конвенции

26 Октомври 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Експлоатацията на страданието е престъпление по всички конвенции, които третират правата на личността. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ и председател на правна комисия Данаил Кирилов в дебатите по Законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако искате резултат, не преекспонирайте. Останете на базата на разумния диалог“, призова той депутатите от БСП. „Представете си, че говорите не пред този състав на НС, а пред Емилия Масларова или пред Сергей Станишев. Искам да кажете твърденията и изискванията си пред тях“, коментира Данаил Кирилов по повод изказването на зам.-председателя на ПГ на БСП Антон Кутев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Протестите направиха политиката за хората с увреждания приоритет за правителството

Антон Кутев, БСП: Протестите направиха политиката за хората с увреждания приоритет за правителството

26 Октомври 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Протестите направиха политиката за хората с увреждания приоритет за правителството. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев в дебатите по Законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Драма има. Валери Симеонов не може да го оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания“, заяви той. „Идеята, че няма драма е погрешна. Драма има и тя е сериозна. Подбрали сте абсолютно неподходящ човек“, коментира Антон Кутев. „Гражданският натиск беше основателен и смислен. Ако не беше той, резултатът нямаше да го има“, обяви той. „Законът за хората с увреждания няма да свърши цялата работа, но ще свърши някаква работа“, каза още Антон Кутев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ГЕРБ ще предложи социалният министър да продължи да оглавява Националния съвет за интеграция на хората с увреждания

ПГ на ГЕРБ ще предложи социалният министър да продължи да оглавява Националния съвет за интеграция на хората с увреждания

26 Октомври 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. Ние от ГЕРБ ще направим предложение между двете четения министърът на труда и социалната политика да продължи да оглавява Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на социална комисия Светлана Ангелова в дебатите по Законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма драма, ние сме на първо четене на закона. До влизането в сила председател на Националния съвет е социалния министър“, обясни тя. „Законопроектът измина един труден път. В продължение на месеци се проведоха многочасови срещи и обсъждания“, коментира Светлана Ангелова. „Имаше протести и недоволни, имаше напрежение. Внушаваха се спекулации, че правителството не иска да има нов закон, че няма да можем да се справим и законопроекта няма да бъде приет преди бюджета“, посочи тя. „Правителството не бяга от ангажиментите си към хората с увреждания. Тази политика винаги е била приоритет“, заяви Светлана Ангелова. „Правителството отпусна 150 млн. лева за хората с увреждания, което е с 56% повече от бюджета за 2018 година“, припомни депутатът от ГЕРБ. „Целта на закона е да предложи цялостна нова правна рамка за уреждане на обществените отношения за гарантиране на правата на хората с увреждания“, обяви Светлана Ангелова и уточни, че в законопроекта са приети значителна част от предложенията на протестиращите майки на деца с увреждания.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Толя Стоицова, НБУ: Еволюцията на протестите е психологически естествена, всяка малка победа води до по-големи желания

Проф. Толя Стоицова, НБУ: Еволюцията на протестите е психологически естествена, всяка малка победа води до по-големи желания

26 Октомври 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. Еволюцията на протестите е психологически естествена, всяка малка победа води до по-големи желания. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Толя Стоицова, преподавател по социална и медийна психология в Нов български университет. „За разлика от техническите и технологичните сфери, социалното общество се развива най-бавно“, обясни тя. Според нея това може да намери реално отражение в протести за абсурдни неща. По думите й регулатори на социалното общество са медиите, като те трябва не само да информират, но и да ориентират в информационния поток. „За целта е нужна трибуна за специалисти, които на елементарен език да обяснят хода на обществените процеси“, каза още проф. Стоицова. „Аз съм далеч от мисълта, че българинът не разбира какво се случва около него, както някои го упрекват. Няма такова нещо, просто хората не знаят и не могат да знаят всичко. Затова е нужно да бъдат насочвани, за да взимат по-коректни и адекватни решения дали да протестират или не. Нямам никаква критика към медиите по отношение на това как те разширяват нашите сетива и дават възможност да знаем къде какво се случва не само в рамките на нашата държава, но и по целия свят. Но информационната функция, за която говоря, е различна от познавателната функция“, коментира проф. Толя Стоицова. Тя добави, че натрупването на множество негативни факти от социална гледна точка, изразяващи се в недоволство в различни точки по света, създава отлични условия за популизъм. „Той обещава, но не изпълнява, тъй като за да вземеш, първо трябва да дадеш“, допълни тя. „В недалечното минало народът повярва, че държавата ни „може да бъде оправена за 800 дни“, но не опита да разсъждава дали това е практически възможно“, уточни проф. Стоицова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът удължи работното си време до гласуването на законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ

Парламентът удължи работното си време до гласуването на законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ

26 Октомври 2018 | 09:10 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът удължи работното си време до гласуването на законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 154 народни представители, а двама се въздържаха.
Законопроектите бяха изготвени след протестите на майки на деца с увреждания. В Законопроекта за хората с увреждания правителството предлага създаването на Държавната агенция за хората с увреждания. През закона ще се създаде и Съвет за наблюдение с 4-годишен мандат, който да гарантира защитата на правата на хората с увреждания. Законопроектът въвежда нов подход за социално приобщаване чрез оценка, която да отчита индивидуалните потребности на хората с увреждания.
Законопроектите за личната помощ са с вносители БСП и „Воля“. Предлага се хората с увреждания да избират асистентите си, да договарят условията и да прекратяват договорите. Личната помощ да се предоставя въз основа на индивидуална оценка на потребностите. Ако законът се приеме, ще бъде необходим ресурс в размер на над 105 млн. лева.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа на първо четене Законопроекта за хората с увреждания

Парламентът ще разгледа на първо четене Законопроекта за хората с увреждания

26 Октомври 2018 | 07:31 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа на първо четене Законопроекта за хората с увреждания с вносител Министерски съвет. Това се посочва в програмата за работа на Народното събрание. Правителството предлага създаването на Държавната агенция за хората с увреждания. Новосъздадената агенция ще започне да функционира от 1 януари 2021 г. Държавната агенция ще бъде правоприемник на Агенцията за хората с увреждания. През закона ще се създаде и Съвет за наблюдение с 4-годишен мандат, който да гарантира защитата на правата на хората с увреждания. Законопроектът въвежда нов подход за социално приобщаване чрез оценка, която да отчита индивидуалните потребности на хората с увреждания. На законово ниво се предвижда получаване на месечна финансова подкрепа, която ще се изчислява на базата на линията на бедност, а не на база гарантиран минимален доход, както досега. Месечната финансова подкрепа ще бъде отпусната от 1 януари 2019 г. Ще се предоставят и помощи за медицински изделия. Въвежда се „квота на работната сила“ в публичната и в частната сфера. Квотният принцип ще се отнася за работодатели с численост на персонала от 50 и повече работници и служители. Предвидено е зачитане за осигурителен стаж при пенсиониране за времето, през което са полагани грижи за лице с увреждане.
Народните представители ще разгледат на първо четене и Законопроекти за личната помощ с вносители БСП и „Воля“. Предлага се хората с увреждания да избират асистентите си, да договарят условията и да прекратяват договорите. Личната помощ да се предоставя въз основа на индивидуална оценка на потребностите. Ако законът се приеме, ще бъде необходим ресурс в размер на над 105 млн. лева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Възстановено е движението в района на кръстовището между булевардите „Мария Луиза" и „Тодор Александров”

София: Възстановено е движението в района на кръстовището между булевардите „Мария Луиза" и „Тодор Александров”

25 Октомври 2018 | 19:28 | Агенция "Фокус"
София. Възстановено е движението в района на кръстовището между булевардите „Мария Луиза" и „Тодор Александров”. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Всеки момент ще бъде възстановено и нормалното движение на трамваите от линии 4 и 10.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майките на деца с увреждания протестират четвърта вечер

Майките на деца с увреждания протестират четвърта вечер

25 Октомври 2018 | 19:17 | Агенция "Фокус"
София. За четвърта поредна вечер майките на деца с увреждания и граждани се събраха пред министерския съвет с искане за оставката на Валери Сименов, предаде БНР.
Протестиращите майки обявиха, че протестните им действия ще продължат, докато вицепремиерът не се оттегли от поста.
Майките блокираха движението в района на площад „Независимост“.
Протестните прояви преминаха към гражданско неподчинение. В момента протестиращите блокират кръстовището към булевардите „Княгиня Мария Луиза“ и „Тодор Александров“, развяват черни знамена и скандират - „Всеки ден ще е така до победата“.
Протестиращите заявиха, че извинението не е решение и че техните прояви ще продължат до подаването на оставка.
Те ще протестират всеки ден, включително събота и неделя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Затруднено е движението в района на кръстовището между булевардите „Мария Луиза" и „Тодор Александров” заради провеждането на протест

София: Затруднено е движението в района на кръстовището между булевардите „Мария Луиза" и „Тодор Александров” заради провеждането на протест

25 Октомври 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
София. Временно е затруднено движението в района на кръстовището между булевардите „Мария Луиза” и „Тодор Александров” заради провеждането на протест. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Трамваите, които се движат по линии 4 и 10, са отклонени по бул. „Христо Ботев”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Протест под наслов „Системата ни убива всички“ се провежда в града

Сливен: Протест под наслов „Системата ни убива всички“ се провежда в града

25 Октомври 2018 | 18:02 | Агенция "Фокус"
Сливен. Протест под наслов „Системата ни убива всички“ се провежда в Сливен, предаде репортер на Радио „Фокус“-Сливен. Протестът ще премине под формата на шествие от Кръговото кръстовище в кв. „Българка“, по главните улици на града. Шестието ще завърши в 19.00 часа с голямо българско хоро пред сградата на Общината.
„Родители сме! Но и някои все още да не са, са част от народа! Сега една част от народа има нужда от нашата подадена ръка, от това да покажем, че сме тук, че ни има и, че сме съприастни с болката им! Коя е онази част ли? Ами онази част са онези „кресливи жени“, но с наяве болни деца! Те имат нужда от нас и ние ще им покажем нашата съпричасност!“, пише в страницата на организаторите на събитието в социалната мрежа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Това кой да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания може да претърпи промени

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Това кой да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания може да претърпи промени

25 Октомври 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. Смятам, че няма никаква драма и след консултации и обсъждане, текстът може да претърпи промени. Това каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на социална комисия и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова по повод текста в законопроекта за хората с увреждания, според който ресорният вицепремиер оглавява Националния съвет за интеграция, който в момента е Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Между първо и второ четене проектозаконът за хората с увреждания ще претърпи промени. Ще обсъдим предложението кой да оглави съвета“, обясни тя. „Ясно е, че има напрежение, след консултации текстът може да бъде преработен“, коментира Светлана Ангелова. „Никой от национално представителните организации на и за хората с увреждания от присъстващите в социална комисия вчера, от протестиращите майки, от синдикати, от работодатели не е коментирал този текст“, уточни тя. „Предложението е продиктувано от това, че съгласно Конвенцията за права на хората с увреждания координацията на политиките трябва да се осъществи на по-високо ниво“, поясни Светлана Ангелова и допълни, че политиката за хората с увреждания е хоризонтална и засяга всички ресори - здравеопазване, регионална и социална политика. „Досега председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания е министърът на труда и социалната политика, а трябва да бъде по-високо ниво“, обясни депутатът. „В предложението е визирано не името Валери Симеонов, а ресорният вицепремиер“, каза още Светлана Ангелова.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Нотев, „Атака“: Вчера е имало среща между лидерите в малката коалиция

Явор Нотев, „Атака“: Вчера е имало среща между лидерите в малката коалиция

25 Октомври 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Моята информация, че е имало среща само между лидерите в малката коалиция. Така беше организирана и така се е провела в късния следобед вчера. Това каза пред журналисти зам.-председателят на парламента и член на „Атака“ Явор Нотев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Официално съобщение и резултат от тази среща все още на мен не са ми известни“, обясни той.
По повод текста в законопроекта за хората с увреждания, според който ресорният вицепремиер оглавява Националния съвет за интеграция, който в момента е Валери Симеонов, Явор Нотев коментира: „Въпросът е дискусионен, нека да изчакаме решението“. Попитан подходящ ли е Валери Симеонов да оглавява съвета, той посочи: „Това е въпрос и на лична преценка. Бих казал, че в определената ситуация подобно предложение съдържа известна провокация към общественото настроение“. „Не ми се струва удачно да се приема такъв риск, както от вносителите, така и от поддръжниците, а може би и като избор на вицепремиера Симеонов. Това е мое мнение“, каза още Явор Нотев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Няма как Валери Симеонов да не си подаде оставката, рано или късно ще му се случи

Антон Кутев, БСП: Няма как Валери Симеонов да не си подаде оставката, рано или късно ще му се случи

25 Октомври 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. Няма как Валери Симеонов да не си подаде оставката, рано или късно ще му се случи, скоро. Това каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Реагираме политически постоянно. Валери Симеонов не може да бъде вицепремиер и няма да остане“, обяви той. „Вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания звучи почти като виц“, коментира Антон Кутев. „Истината е, че Законът за хората с увреждания е писан доста преди да избухне скандалът с Валери Симеонов“, уточни той. „Самият закон не ми изглежда лош. Идеята да се качи нивото от министър на вицепремиер е добра. Проблемът е, че в този случай вицепремиерът е нелепо избран, лоша кандидатура на лошо място“, заяви Антон Кутев. Според него проблемът не е в закона, а в човека. „Предложението може да бъде променено. Моята позиция е, че не трябва да бъде променяно, защото не е лошо“, обясни депутатът. По думите му политиката за хората с увреждания не е работа само на социалното министерство, а и на здравно, регионално и образователно. Попитан може ли премиерът Бойко Борисов да отговаря за новия съвет за хората с увреждания, Антон Кутев поясни: „Вероятно премиерът не може да върши тази техническа работа, но че трябва да носи политическата отговорност е безспорно. Назначението на вицепремиера е лично негова работа“. „Валери Симеонов не може да отговаря не само за тази дейност. Не може да ръководи и съвета, който се занимава с интеграцията на малцинствата. И в двата случая става въпрос за комична ситуация“, обяви зам.-председателят на ПГ на БСП. В отговор на въпрос ако не Валери Симеонов кой може да отговаря за съвета, Кутев коментира: „Това е работа на Бойко Борисов, той е премиер, надявам се не за дълго“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Адемов, ДПС: Предложението вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания е скандално

Хасан Адемов, ДПС: Предложението вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания е скандално

25 Октомври 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. Ясно е, че предложението вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания е скандално. Това каза пред журналисти в парламента председателят на социална комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Между първо и второ четене ще предложим министърът на труда и социалната политика да е този, който да оглави Съвета“, заяви той. „Независимо от мотивите и кой е предложил текста, предложението в Закона за хората с увреждания е на Министерски съвет“, коментира Хасан Адемов. „В Закона за интеграция на хората е записано, че в Правилника му се определя кой да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Записано е, че министърът на труда и социалната политика е председател, а ротационен председател е от национално представените организации на и за хората с увреждания“, обясни депутатът от ДПС. „Във вида, в който е предложено, зам.-министър председател да бъде начело на Националния съвет, при ситуацията, в която се намираме, е скандално“, обяви Хасан Адемов. „Всичко по въпроса беше казано в декларацията на председателя на ПГ на ДПС вчера. Ако има някакви допълнителни новини, ще ги чуете утре след заседанието на Централния съвет“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов се извини на майките на деца с увреждания, протестите продължават (ОБЗОР)

Вицепремиерът Валери Симеонов се извини на майките на деца с увреждания, протестите продължават (ОБЗОР)

25 Октомври 2018 | 01:52 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Валери Симеонов се извини на майките на деца с увреждания след извънреден Коалиционен съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в Министерския съвет. Симеонов подчерта, че по никакъв начин не е целял да обиди, когото и да било. По думите му на проведения коалиционен съвет при министър-председателя е бил обсъден въпросът, свързан с медийната кампания по повод негово изявление и ежедневните протести пред Министерския съвет. Симеонов обясни, че в тази връзка по настояване на коалиционния съвет той поднася своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от неговото изказване в интервю пред телевизия СКАТ, където заявява, че законът за лица с увреждания е започнат като „опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“. Извинението си Симеонов поднесе минути, след като в телевизионно интервю заяви, че няма да се извини, тъй като от него се иска не извинение, а оставката.
Извинението на Симеонов се превърна в основна тема сред народните представители.
Извинението на вицепремиера бе сред основните обсъждани теми в парламента. От ПГ на „БСП за България“ поискаха изслушване на Симеонов в парламента, но предложението беше отхвърлено.
ДПС настояха за оставката на вицепремиера, тъй като извиненията не вършили работа. Председателят на Парламентарната група Мустафа Карадайъ коментира, че Симеонов трябва час по-скоро да си отиде, защото той е воденичен камък на шията и на ГЕРБ, и на страната.
Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев заяви, че са необходими нови избори и смяна на модела на управление.
От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че БСП не са алтернатива. По думите му в правителството няма задкулисие, а всичко излиза наяве.
Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки поиска оставките на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Той обърна внимание, че Каракачанов е защитил Симеонов.
Пред журналисти зам.-председателят на парламента Явор Нотев и член на "Атака" заяви, че оценката на партията за изявлението на вицепремиера Валери Симеонов остава непроменена. По думите му извинението е ново обстоятелство, което ще бъде обсъдено във връзка с отношенията в коалицията и решенията за по-нататъшни действия.
Въпреки поднесеното от вицепремиера Валери Симеонов извинение в 17.30 часа пред Министерския съвет отново се събраха около 100-150 протестиращи с искане за неговата оставка. Малко преди 19.00 часа протестиращите тръгнаха от Министерския съвет към Орлов мост“ и движението по бул. „Цар Освободител“ беше затворено в пространството от Министерския съвет до ул. „Георги С. Раковски“, където се намира централата на НФСБ. Те се заканиха да продължат с протестите до подаването на оставка от страна на Валери Симеонов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов се извини на майките на деца с увреждания, протестите продължават (ОБЗОР)

Вицепремиерът Валери Симеонов се извини на майките на деца с увреждания, протестите продължават (ОБЗОР)

24 Октомври 2018 | 20:20 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Валери Симеонов се извини на майките на деца с увреждания след извънреден Коалиционен съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в Министерския съвет. Симеонов подчерта, че по никакъв начин не е целял да обиди, когото и да било. По думите му на проведения коалиционен съвет при министър-председателя е бил обсъден въпросът, свързан с медийната кампания по повод негово изявление и ежедневните протести пред Министерския съвет. Симеонов обясни, че в тази връзка по настояване на коалиционния съвет той поднася своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от неговото изказване в интервю пред телевизия СКАТ, където заявява, че законът за лица с увреждания е започнат като „опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“. Извинението си Симеонов поднесе минути, след като в телевизионно интервю заяви, че няма да се извини, тъй като от него се иска не извинение, а оставката.
Извинението на Симеонов се превърна в основна тема сред народните представители.
Извинението на вицепремиера бе сред основните обсъждани теми в парламента. От ПГ на „БСП за България“ поискаха изслушване на Симеонов в парламента, но предложението беше отхвърлено.
ДПС настояха за оставката на вицепремиера, тъй като извиненията не вършили работа. Председателят на Парламентарната група Мустафа Карадайъ коментира, че Симеонов трябва час по-скоро да си отиде, защото той е воденичен камък на шията и на ГЕРБ, и на страната.
Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев заяви, че са необходими нови избори и смяна на модела на управление.
От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че БСП не са алтернатива. По думите му в правителството няма задкулисие, а всичко излиза наяве.
Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки поиска оставките на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Той обърна внимание, че Каракачанов е защитил Симеонов.
Пред журналисти зам.-председателят на парламента Явор Нотев и член на "Атака" заяви, че оценката на партията за изявлението на вицепремиера Валери Симеонов остава непроменена. По думите му извинението е ново обстоятелство, което ще бъде обсъдено във връзка с отношенията в коалицията и решенията за по-нататъшни действия.
Въпреки поднесеното от вицепремиера Валери Симеонов извинение в 17.30 часа пред Министерския съвет отново се събраха около 100-150 протестиращи с искане за неговата оставка. Малко преди 19.00 часа протестиращите тръгнаха от Министерския съвет към Орлов мост“ и движението по бул. „Цар Освободител“ беше затворено в пространството от Министерския съвет до ул. „Георги С. Раковски“, където се намира централата на НФСБ. Те се заканиха да продължат с протестите до подаването на оставка от страна на Валери Симеонов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Компаниите от аутомотив индустрията: Призоваваме правителството и протестиращите социални групи да достигнат до консенсус, без да застрашават политическата и икономическа стабилност на държавата

Компаниите от аутомотив индустрията: Призоваваме правителството и протестиращите социални групи да достигнат до консенсус, без да застрашават политическата и икономическа стабилност на държавата

24 Октомври 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
София. С оглед на социалното напрежение през последната седмица призоваваме българското правителство и протестиращите социални групи да достигнат до консенсус без да застрашават политическата и икономическа стабилност на държавата. Това се посочва в становище на Аутомотив Клъстер България.
„С тревога наблюдаваме ескалацията на напрежението през последните месеци между изпълнителната и законодателната власт от една страна и исканията на майки на деца с увреждания от друга. Това напрежение се изостри особено през последните дни следствие на разменени реплики между заместник министър-председателя по икономическа и демографска политика Валери Симеонов и майки от гореспоменатата група.
Както българските, така и чуждестранните компании от аутомотив индустрията са изключително социално отговорни и поставят акцент върху екологичната и социалната устойчивост на нашия бизнес. Като такива, ние изразяваме разбиране и подкрепа към исканията на майките на деца с увреждания, както и тревога относно остротата на разменените думи. Въпреки това, смятаме за особено опасно този проблем да ескалира до оставка на ресорния икономически вицепремиер и потенциален разпад на управляващата коалиция“, се посочва в становището.
От него става ясно, че ресорният вицепремиер Валери Симеонов се е отнасял с изключително разбиране и е оказвал съществена помощ на аутомотив индустрията по отношение предизвикателствата в пазара на труда, административната среда и промените в данъчно-осигурителната тежест. „Приветстваме неговата ангажираност и критика към неочакваното увеличение на максималния осигурителен праг, което е пореден пример за липса на предвидимост в бизнес средата у нас. Подобни политики поставят под въпрос устойчивостта на стопанската среда и поставят под риск не само финансовите планове и разчети на аутомотив индустрията, но и възможността да разширим своите инвестиции, заетост и производствен капацитет“, коментират компаниите от аутомотив индустрията.
Те апелираме към изпълнителната власт, майките на деца с увреждания и лидерите на политическите партии в България да свалят създалото се напрежение, да акцентират върху приемането на постигнатия законодателен консенсус в полза и подкрепа на най-уязвимите членове на нашето общество и да осигурят нужната на бизнеса икономическа и политическа стабилност без подаване на оставки. „Като обединител на аутомотив компаниите се присъединяваме напълно към изказаната позиция от председателите на работодателските организации, че справедливото преразпределение на бюджетни средства може да бъде постигнато само и единствено след като този ресурс бъде изработен от реалната икономика, за което тя има нужда от подходяща икономическа, политическа и социална обстановка, характеризиращи се със спокойствие, предвидимост и разумно ниво либерализация на административната среда“, се посочва още в становището.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Диана Маркова, учител и майка на дете с увреждане от Варна: Извиненията на Валери Симеонов няма да спрат желанието ни за оставката му

Диана Маркова, учител и майка на дете с увреждане от Варна: Извиненията на Валери Симеонов няма да спрат желанието ни за оставката му

24 Октомври 2018 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Варна. Извиненията на Валери Симеонов не прозвучаха искрено. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Диана Маркова, учител и майка на дете с увреждане. Искането за оставката на вицепремиера остава, каза още тя. „Изключително недемократично и непрофесионално изказване от него, точно когато Законът за хората с увреждания се внася в Народното събрание. Не мога да разбера защо постоянно се повтарят фразите „крещящите майки“ и „уж болните деца“ в медиите“, сподели още Диана Маркова. Тя не може да повярва, че Валери Симеонов е говорил пред цяла група хора по толкова деликатна тема по този грозен и арогантен начин с цел притискане по най-болното място на майките. „Този човек няма място във високата политика“, допълни още Диана Маркова. Протестът продължава и тази вечер пред сградата на Община Варна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Нормално е ресорният вицепремиер да бъде председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, както е и на НСТС

Министър Бисер Петков: Нормално е ресорният вицепремиер да бъде председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, както е и на НСТС

24 Октомври 2018 | 17:35 | Агенция "Фокус"
София. Нормално е ресорният вицепремиер, както е председател на Съвета за тристранно сътрудничество, да бъде председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Бисер Петков във връзка с текстовете на Закона за хората с увреждания, в които се посочва, че ресорният вицепремиер трябва да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министърът уточни, че се говори за бъдеще време и че това е мярка, която не е за този кабинет, а занапред.
На въпрос дали мисли, че ще върви работата в този съвет предвид настроенията срещу него, Бисер Петков отговори: „Предвидено е в тази втора глава от законопроекта за хората с увреждания да се реализира на практика хоризонталния характер на политиките на хората с увреждания. Една от мерките е да се повиши нивото на ръководството на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Съгласно действащото законодателство министърът на труда и социалната политика е председател на този съвет. Останалите министерства, които имат ангажименти за провеждане на тази политика, са представени от заместник-министър. Нормално е и това е предложението ресорният вицепремиер, както е председател на националния съвет за тристранно сътрудничество, да бъде председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания“.
„Аз съм удовлетворен, че Комисията по труда и социалната политика подкрепи с консенсус двата законопроекта. Това е признание за няколкомесечен труд на един голям екип от хора, които се ангажираха с подготовка на тези два законопроекта, които целят да подобрят положението на хората с увреждания“, заяви министърът по повод приетите от комисията Закон за хората с увреждания и Закон за личната помощ. По думите му обаче проблемите няма да се решат с магическа пръчка. „Нормално е да има критики. Това, че гласуването беше единодушно в подкрепа от народните представители, не отменя критиките“, каза той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Ясна е позицията ни за идеята Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Ясна е позицията ни за идеята Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания

24 Октомври 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
София. Позицията на ДПС по този въпрос е ясна. Това каза пред журналисти д-р Хасан Адемов, председател на Комисията по социална политика във връзка с текстовете на Закона за хората с увреждания, в които се посочва, че ресорният вицепремиер трябва да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали този текст няма да провокира напрежение сред хората, д-р Адемов обясни: „Това е въпрос, който е извън компетенциите на народните представители. Мисля, че отговорът на този въпрос, се налага от само себе си". "Нашата позиция по този въпрос е ясна, така че няма смисъл да коментирам“, допълни д-р Адемов. Той уточни, че е доволен от постигнатия консенсус по пакета от закони за хората с увреждания.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Социална комисия прие на първо четене Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

Социална комисия прие на първо четене Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

24 Октомври 2018 | 16:58 | Агенция "Фокус"
София. Социална комисия прие на първо четене Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. И двата законопроекта бяха приети единодушно с 21 гласа "за", без "против" и "въздържали се". Предстои двата законопроекта да бъдат разгледани на първо четене и от пленарна зала. Те са заложени в дневния ред на депутатите като точка първа и втора за петък.
В рамките на заседанието освен министър Бисер Петков, членовете на Социална комисия и омбудсмана Мая Манолова, присъстваха работодателски и синдикални организации, както и представители на хората с увреждания. Протестиращите майки изразиха становище, че двата закона предлагат един цялостно нов подход към хората с увреждания и са стъпка напред, но според тях обаче само с това няма да се направи цялостната реформа.
Законът за хората с увреждания е внесен от Министерски съвет. Стратегическата цел, която се постига с проекта, е предоставяне от държавата на необходимата и адекватна социално-икономическа подкрепа за хората с увреждания, чрез която да бъдат максимално приобщени в обществото. С предлаганата нормативна уредба се гарантира равноправното и пълноценното упражняване на правата на хората с увреждания. Със закона се дефинират по нов начин областите и средствата за подкрепа за социално приобщаване и се въвеждат принципи, които определят личния избор, независимост, равнопоставеност, достъпност, пълноценно и ефективно участие в обществения живот на хората с увреждания и техните семейства.Със закона се създава Национален съвет за интеграция на хората с увреждания, като е предвидено ръководство му да се осъществява от ресорния вицепремиер. Със законопроекта се предвижда създаването на нова структура към Министерския съвет със статут на държавна агенция. Предвижда се Държавната агенция за хората с увреждания да осъществява дейности, свързани с изготвяне на индивидуалната оценка на потребностите и координиране на политиката за правата на хората с увреждания. Целта е единната структура да координира изпълнението на цялостната държавна политика за правата на хората с увреждания. Новосъздадената държавна агенция ще има водеща роля при координацията между отделните институции и организации и ще започне да функционира от 1 януари 2021 г.
Законът за личната помощ е разработен от екипа на омбудсмана Мая Манолова и е внесен от ПГ на „БСП за България“ и ПГ на „Воля“. Целта на закона е чрез осигуряване на лична помощ да се подпомогнат лицата с увреждания да упражняват основните си права, да имат възможности за избор, независим живот, активно включване и участие в общността и достъп до различни услуги и дейности, като по този начин се разрешат описаните по-горе проблеми с действащите социални услуги „личен и социален асистент“ и се отговори на изискванията на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Проектът регламентира механизма лична помощ, чрез който се осигурява устойчивост на личната помощ и нейното финансиране; предоставяне на лична помощ въз основа на реална индивидуална оценка на потребностите и единни критерии за включване в механизма, които са определени на нормативно ниво, както и гъвкавост на дейностите и предоставяне на възможност на нуждаещия се да избира кой ще му бъде асистент.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Голямата задача е между първо и второ четене да постигнем синхрон между Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

Министър Бисер Петков: Голямата задача е между първо и второ четене да постигнем синхрон между Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

24 Октомври 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. Голямата задача е между първо и второ четене да постигнем синхрон между Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ.Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в края на обсъжданията на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ на заседание на Комисия по труда, социалната и демографската политика, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че крайният резултат не е съвършен, но е стъпка в правилната посока.
По думите му е важно да има стиковане в разпоредбите на проектите. „Ние предложихме и благодаря на председателя на Комисията да представим проекта на Закона за социалните услуги, за да можете, вие уважаеми народни представители, да имате представа и от третия законопроект и на тази база да можем да търсим по-голямо решаване на проблемите на хората с увреждания. В законопроекта за социалните услуги са всъщност механизмите и възможностите за подкрепа“, допълни още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Протестите на майките на деца с увреждания в града продължават

Бургас: Протестите на майките на деца с увреждания в града продължават

24 Октомври 2018 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Бургас. Протестите на майките на деца с увреждания продължават. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Гергана Маврова, един от организаторите на протеста и майка на дете с увреждане. Протестът ще се проведе отново на пл. „Атанас Сиреков“ от 17.30 часа.
„Ние излязохме на протест, за да искаме промяна в системата и реформа“, добави Маврова. Според нея обнадеждаващото е, че в тяхна подкрепа идват и млади хора, и майки със здрави деца, които са съпричастни с проблемите им, а това означава, че обществото не е безпристрастно. Относно извинението на вицепремиера Валери Симеонов, Маврова коментира, че то не е искрено, но в случая не е важна оставката, а да се подобрят условията за живот на хората с увреждания в страната.
Деница ДИМИТРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Законите за хората с увреждания са стъпка в правилна посока

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Законите за хората с увреждания са стъпка в правилна посока

24 Октомври 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
София. Законите за хората с увреждания са стъпка в правилна посока. Това каза председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов по време на обсъждането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Основната цел на политиките за хората с увреждания са да изпълним препоръките на конвенцията на ООН за тяхната защита, а от друга страна да дадем възможност на всички хора с увреждания да преодолеят препятствията и абсолютно всички трудности, които им пречат да се интегрират адекватно в обществото“, допълни още д-р Адемов.
Той съобщи, че се очаква следващата сряда министър Бисер Петков да представи готовия проект на Закона за социалните с услуги в комисията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Калин Поповски, „Обединени патриоти“: Надявам се с приемането на Закона за хората с увреждания да спадне общественото напрежение

Д-р Калин Поповски, „Обединени патриоти“: Надявам се с приемането на Закона за хората с увреждания да спадне общественото напрежение

24 Октомври 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се с приемането на Закона за хората с увреждания да спадне общественото напрежение. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ д-р Калин Поповски по време на заседание на Комисия по труда, социалната и демографската политика, на което се обсъждат Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Двата закона са много тежки, много големи. Знаете колко работни групи, колко консултации. За това не може да виним администрацията на министър Петков, че ги е забавил. Има обективни реалности, които наложиха да ги гледаме в късната есен“, зави той.
Той изрази надежда да падне общественото напрежение. Поповски обърна внимание и на средствата за хора с увреждания в бюджета за 2019, които според него също би трябвало да намалят общественото напрежение. „Наистина си мисля за тези хора. Правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ отдавна е помислило и в разходната част на бюджета тези пари са предвидени“, допълни още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Ще подкрепим Закона за хората с увреждания, защото смятам, че сме стъпили на правилната писта за решаване на проблемите им

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Ще подкрепим Закона за хората с увреждания, защото смятам, че сме стъпили на правилната писта за решаване на проблемите им

24 Октомври 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим Закона за хората с увреждания, защото смятам, че сме стъпили на правилната писта за решаване на проблемите на тези хора. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова по време на обсъждането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ПГ на ГЕРБ ще подкрепи закона за хората с увреждания. Не защото това е проект на закон на Министерски съвет. Ние ще гласуваме "за" и ще подкрепим точно този вариант, защото в него голяма част от исканията на протестиращите майки на деца с увреждания са намерили израз“, заяви Ангелова. По думите ѝ ГЕРБ ще го подкрепи, защото той е приет и подкрепен от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.
Според нея всички обвинения към управляващите са се оказали неоснователни, тъй като днес се обсъждат двата обещани законопроекта. Тя подчерта, че е необходима реформа за хората с увреждания. Ангелова уточни, че ГЕРБ ще подкрепи и Закона за личната помощ. „Да, той има своите несъвършенства, но се надявам с общи усилия да изчистим текстовете и действително да имаме два работещи закона за хората с увреждания, които ще бъдат в подкрепа на тази група“, допълни депутатът от ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков: С колегите от БСП ще подкрепим на първо четене Закона за хората с увреждания, но не означава, че няма да отправим сериозни критики

Георги Гьоков: С колегите от БСП ще подкрепим на първо четене Закона за хората с увреждания, но не означава, че няма да отправим сериозни критики

24 Октомври 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. С колегите от БСП ще подкрепим на първо четене Закона за хората с увреждания, но не означава, че няма да отправим сериозни критики. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на обсъждането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него някои от проблемите на хората с увреждания ще останат същите дори и след приемане на този закон. „Аз и представителите на ПГ на „БСП за България“ в Комисията по труда и социалната политика ще подкрепим законопроекта на Закона за хората с увреждания. Това не означава, че няма да отправим сериозни критики. От ПГ на „БСП за България“ оценяваме усилията, които са положени от всички страни. Наясно сме, че се работеше под сериозен обществен и функционален начин“, поясни Гьоков. Той изрази надежда този нов закон да стане основа за интеграцията на хората с увреждания. Според него всички трябва да са наясно, че не само законодателни пречки, но и липса на достатъчни финансови средства, също са проблем.
По думите му липсва финансова обосновка на предвидените в проекта дейности. По отношение на Закона за личната помощ, Гьоков уточни, че няма как БСП да не го подкрепя. "Радвам се, че има консенсус в парламента", каза още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: В Закона за хората с увреждания не отстъпихме от жалоните на реформата, ще бдим между четенията нито една от  малките ни победи да не бъде отстранена

Омбудсманът Мая Манолова: В Закона за хората с увреждания не отстъпихме от жалоните на реформата, ще бдим между четенията нито една от малките ни победи да не бъде отстранена

24 Октомври 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. В Закона за хората с увреждания не отстъпихме от жалоните на реформата, ще бдим между четенията нито една от малките ни победи да не бъде отстранена. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на обсъждането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нека да използвам възможността да изразя своето становище и по проекта на Закона за хората с увреждания, защото заедно с моя екип активно участвахме в неговото изработване. Нека да кажа, че ние подкрепяме този проект, който беше представен днес от министъра на труда и социалната политика“, заяви още Манолова. По думите й протестиращите майки са работили сериозно и динамично. „Имахме разправии, скандали, обиди, сълзи, но в крайна сметка се обединихме около този проект, който е представен днес“, обясни омбудсманът. По думите й този проект не е идеален, нито съвършен. „Има много пропуски, които надявам се, част от тях могат да бъдат коригирани между първо и второ четене“, заяви още Манолова. Тя обясни, че основният проблем е свързан с медицинската експертиза. "Моето огромно притеснение при изготвянето на този проект, изобщо на пакета от закони, беше какво ще се случи на 1 януари и дали огромните очаквания и надежди, които хората с увреждания имат към правеното от нас законодателство ще се сбъднат. Благодарение на нашата обща работа, наистина ще успеем да покажем, че реформата в тези политики започва", допълни още тя. По отношение на Закона за личната помощ, Манолова поясни, че той е кауза на много организации. "Нека да е ясно, че той е жизнено важен за хората с най-тежки увреждания, за техните семейства, ще им осигури спокойствие", допълни тя. По думите й той създава устойчивост в предоставянето на лична помощ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Единодушно парламентарната здравна комисия прие на първо четене Законопроекта на хората с увреждания

Единодушно парламентарната здравна комисия прие на първо четене Законопроекта на хората с увреждания

24 Октомври 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по здравеопазване прие единодушно на първо четене Законопроекта на хората с увреждания с вносител Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Промените са внесени в парламента на 18 октомври. Според кабинета необходимостта от нов закон идва от това, че действащият Закон за интеграция на хората с увреждания е допълван и изменян над 30 пъти и е изчерпал потенциала си. Правителството предлага създаването на Държавната агенция за хората с увреждания към Министерски съвет. Новосъздадената държавна агенция ще има водеща роля при координацията между отделните институции и организации и ще започне да функционира от 1 януари 2021 г. Държавната агенция ще бъде правоприемник на Агенцията за хората с увреждания. В новата агенция ще работят екипи, които да извършват индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания. Ще се пренасочват служители от Агенцията за социално подпомагане.
През закона ще се създаде и Съвет за наблюдение, който да гарантира защитата на правата на хората с увреждания. В него ще участват- двама представители, определени от омбудсмана, двама представители, определени от председателя на Комисията за защита от дискриминация; четирима представители на организациите на и за хората с увреждания, определени от тях; един представител на академичната общност, определен от Българската академия на науките. Членовете му трябва да бъдат определени в 3-месечен срок от влизането в сила на закона, а в шестмесечен срок Съветът за наблюдение да приеме правилник за дейността си.
Законопроектът въвежда нов подход за социално приобщаване чрез оценка, която да отчита индивидуалните потребности на хората с увреждания. Оценката ще се извършва от специализирани отдели в дирекции „Социално подпомагане“.
На законово ниво се предвижда получаване на месечна финансова подкрепа от хората с увреждания. Тя ще се изчислява на базата на линията на бедност, а не на база гарантиран минимален доход, както досега. Месечната финансова подкрепа ще бъде отпусната от 1 януари 2019 г. Всички издадени и влезли в сила месечни добави ще се трансформират. В случай че трансформираната месечна финансова подкрепа е в по-малък размер от досегашната, ще се отпуска по-благоприятната.
Ще се предоставят и целеви помощи съобразно вида на увреждането и потребностите на оценяваното лице. Помощите ще се отпускат за помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия (ПСПСМИ), покупка и/или приспособяване на лично моторно превозно средство, приспособяване на жилище, балнеолечение и/или рехабилитационни услуги и наем на общинско жилище.
В рамките на законопроекта се въвежда „квота на работната сила“, която да гарантира и увеличи заетостта на хората с трайни увреждания в обичайна работна среда. Законовите разпореждания се отнасят за публичната и за частната сфера. Неспазването на квотните задължения ще води до изплащане на компенсационни вноски от работодателите. Квотният принцип ще се отнася за работодатели с численост на персонала от 50 и повече работници и служители. С отделна разпоредба се предвиждат преференции за всеки работодател, който създаде производствено звено или сектор, в който работят 5 и повече хора с увреждания.
Със законопроекта е предвидено зачитане за осигурителен стаж при пенсиониране на времето, през което са полагани грижи за лице с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто, както и за дете с определена чужда помощ, което се нуждае постоянно от чужда помощ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Законопроектът за хората с увреждания е много добре структуриран, ясен и съобразен с международните стандарти

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Законопроектът за хората с увреждания е много добре структуриран, ясен и съобразен с международните стандарти

24 Октомври 2018 | 14:55 | Агенция "Фокус"
София. Законопроектът за хората с увреждания е много добре структуриран, ясен и съобразен с международните стандарти в сферата. Това каза на извънредно заседание на парламентарната здравна комисия председателят ѝ д-р Даниела Дариткова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Според разбиранията ми същността на реформата е реалната интеграция на хората с увреждания“, заяви тя. „Много е важно регламентирането и приемането на Националната програма за ранната диагностика и генетични заболявания“, обърна внимание тя и уточни, че това ще бъде крачка напред в диагностиката. „Важен ангажимент е и обезпечаването на бременните неосигурени жени“, каза още д-р Дариткова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Колев, „Обединени патриоти“: Не бива да противопоставяме хората на увреждания с работодателите и обратното

Георги Колев, „Обединени патриоти“: Не бива да противопоставяме хората на увреждания с работодателите и обратното

24 Октомври 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. Не бива да противопоставяме хората с увреждания на работодателите и обратното. Това каза на извънредно заседание на парламентарната здравна комисия зам.-председателят й Георги Колев в дебатите по гласуването на Законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да се дадат предложения, в които работодателите и синдикатите да получат стимули при назначаването на хората с увреждания“, посочи той и допълни, че в закона трябва да бъдат намалени санкциите за работодателите, ако не назначават хора с увреждания.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Михайлов, БСП: Законопроектът за хората с увреждания е положителен финал на усилия, които заслужават адмирации

Георги Михайлов, БСП: Законопроектът за хората с увреждания е положителен финал на усилия, които заслужават адмирации

24 Октомври 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. Законопроектът за хората с увреждания е положителен финал на усилия, които заслужават адмирации. Това каза на извънредно заседание на парламентарната здравна комисия депутатът от ПГ на БСП Георги Михайлов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва много внимателно да се прецизират съставът и представителството на Съвета за наблюдение на хората с увреждания“, обяви той. „Рискуваме да има изкривявания в начина на разглеждане на проблемите на хората с увреждания“, уточни Георги Михайлов. „Ще внесем, консултирайки се с организациите, конкретни текстове, за да не се допускат проблеми със смисъла на закона в частта за трудовата заетост“, заяви депутатът от БСП. „Тази ранима част на обществото заслужава вниманието на всички нас“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.