НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Помпео е уверен, че втората среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се състои скоро

ТАСС: Помпео е уверен, че втората среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се състои скоро

4 Януари 2019 | 05:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео е уверен, че Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се срещнат за втори път в най-скоро време, предава TACC.
„Предстои още много работа. Но съм уверен, че в скоро време ще има възможност президентът Тръмп и Ким Чен-ун да се срещнат отново“, заяви държавният секретар.
Той поясни, че по време на втората среща на върха е малко вероятно всички въпроси, свързани с денуклеаризацията на Корейския полуостров, да бъдат договорени. „Не искам да говоря конкретно за нашата стратегия за преговорите, но е достатъчно да се каже, че сме определили условията, при които можем да постигнем реален напредък, когато президентът Тръмп и председателят Ким Чен-ун се срещнат и премахнат заплахата за САЩ и целия света“, каза Помпео.
На 12 юни миналата година в Сингапур се проведе първата среща на върха в историята между САЩ и Северна Корея. След това Тръмп и Ким Чен-ун направиха съвместно изявление. В него Пхенян обяви, че е готов за пълна денуклеаризация, а Съединените щати обещаха да дадат гаранции за сигурността на Северна Корея. Намеренията на страните в окончателното комюнике на срещата в Сингапур не бяха уточнени.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тръмп заяви, че е готов за нова среща с Ким Чен-ун

ТАСС: Тръмп заяви, че е готов за нова среща с Ким Чен-ун

2 Януари 2019 | 03:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че с нетърпения очаква да се срещне в председателя на Държавния съвет на Корейската народно-демократична република (КНДР) Ким Чен-ун, съобщи ТАСС.
Това свое послание той е написал в страницата си в Туитър: „Аз с нетърпение чакам да се срещна с председателя Ким,който толкова добре разбира че Северна Корея притежава огромен икономически потенциал“, е заявил Тръмп, докато коментира съобщението на Ким Чен-ун за желанието му да се срещне отново с американския президент.
На 2 юли в Сингапур се състоя първата в историята среща на толкова високо равнище между САЩ и КНДР. Според съвместното изявление след нея Пхенян обяви готовност да започне пълна денуклеаризация на Корейския полуостров, а САЩ в отговор се задължиха да гарантират сигурността на Северна Корея. До този момент обаче това послание от Сингапур към международната общност няма конкретни измерения.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Южнокорейският президент настоява за облекчаване на санкциите срещу Северна Корея

VOA: Южнокорейският президент настоява за облекчаване на санкциите срещу Северна Корея

16 Октомври 2018 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Сеул. Южнокорейският президент Мун Джей-ин настоява за облекчаване на санкциите срещу Северна Корея, пише на своята интернет страница радио The Voice of America.
Северна и Южна Корея проведoха разговори на високо равнище в силно укрепената демилитаризирана зона в понеделник.
На срещата бяха обсъдени споразуменията, подписани по време на неотдавнашната среща на високо равнище в Пхенян, като президентът на Южна Корея Мун Джей-ин призова международната общност да възнагради севернокорейския лидер Ким Чен-ун за усилията му да се откаже от ядрената енергия. Въпреки твърденията на Мун, експертите остават предпазливи, че е постигнат истински напредък в областта на денуклеаризацията.
Министърът на обединението Чо Мьон-йон ръководи петчленната южнокорейска делегация в граничното селище Панминджон. Южнокорейската делегации бе посрещната от Ри Сон-гуон, председател на Комитета за мирно обединение на страната, който оглавява делегацията на Севера.
Северно и южнокорейските лидери постигнаха съгласие през септември по време на третата междукорейска среща на върха да засилят трансграничното сътрудничество и да популяризират различни програми, за да доведат ерата на мира на полуострова без ядрени оръжия.
На сесията в понеделник двете страни се съгласиха да започнат съвместен проект за модернизиране и свързване на железопътните и автомобилните им пътища преди края на годината. Екипите ще започнат да проверяват транспортните връзки в средата на октомври и в началото на ноември. Те също така се споразумяха да обсъдят възможно най-скоро въпроси, свързани със севернокорейската художествена трупа, която се представи на юг. Освен това, те се съгласиха да проведат преговори с Червения кръст в планинския курорт Кумганг в Северна Корея през ноември за семействата, разделени от войната.
Други проекти, предложени от Мун, могат да бъдат проблем, заяви старши научен сътрудник за Североизточна Азия във фондация "Херитидж", Брус Клинджър.
Според него южнокорейският президент изглежда "нетърпелив" да предостави "дълъг и все по-голям списък с икономически ползи и икономически обещания на Северна Корея".
"Всички те биха били нарушения на санкциите на [Обединените нации] или на [Съединените щати]", каза Клинджър.
Той добави, че във Вашингтон има нарастваща загриженост относно "желанието на Мун да подобри отношенията между двете Кореи, без да има съизмерим напредък в денуклеаризацията на Северна Корея".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външният министър на Северна Корея заяви, че Пхенян се стреми да изгради връзки с Москва през 2019 година

ТАСС: Външният министър на Северна Корея заяви, че Пхенян се стреми да изгради връзки с Москва през 2019 година

13 Октомври 2018 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Северна Корея се стреми да разшири още повече двустранните си връзки с Русия през 2019 година, заяви министърът на външните работи на страната Ли Йон-хо по време на тържествен прием по случай 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между СССР и Северна Корея, който се проведе в петък вечерта в Пхенян, предава ТАСС.
„Корейската страна е настроена за по-нататъшно развитие на двустранните отношения през новата 2019 година, когато ще се отбележи 70-ата годишнина от завършването на Споразумението за икономическо и културно сътрудничество, така че традициите на приятелство и добросъседство да се предават от поколение на поколение“, заяви той.
Севернокорейският външен министър също отбеляза, че в Пхенян високо ценят подкрепата от страна на руското правителство за искрените намерения на Северна Корея да постигне мир и стабилност на Корейския полуостров. „Усилията на правителството на Северна Корея са насочени към освобождаването на Корейския полуостров от ядрени оръжия и ядрен шантаж“, подчерта Ли Йон-хо.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Северна Корея възнамерява да премахне всички свои ядрени оръжия, заяви Мун Дже-ин

Reuters: Северна Корея възнамерява да премахне всички свои ядрени оръжия, заяви Мун Дже-ин

12 Октомври 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Сеул. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун възнамерява да премахне всички свои ядрени оръжия, материали и съоръжения, за да постигне „пълна“ денуклеаризация, заяви президентът на Южна Корея Мун Дже-ун, предава Reuters.
Мун подчерта решителността на Ким за отказ от ядрените и ракетни програми и фокусиране върху икономиката, стига сигурността на режима да бъде гарантирана.
„Пълна денуклеаризация означава, че той възнамерява да започне със спирането на допълнителните ядрени и ракетни тестове и след това да демонтира съоръженията, които произвеждат ядрените бомби и развиват ракетите, както и да премахне всички съществуващи ядрени оръжия и материали“, заяви Мун, според текст на интервюто му за „BBC“, публикувано от неговия офис.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: САЩ забраняват пътуванията на хуманитарни работници до Северна Корея

The Wall Street Journal: САЩ забраняват пътуванията на хуманитарни работници до Северна Корея

12 Октомври 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ забраняват пътуванията на хуманитарни работници до Северна Корея, пише авторитетното американско издание The Wall Street Journal.
Според източниците на изданието държавният секретар Майкъл Помпео е взел решение да окаже допълнителен натиск върху Пхенян, докато Съединените щати продължават да настояват Северна Корея да предприеме стъпки за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.
Както напомня вестникът, миналата година Вашингтон наложи забрана за пътуване на американски граждани в Северна Корея, като посочи риска от евентуално задържане на американците от властите в комунистическата държава. В същото време забраната предвиждаше разрешение за пътуване с хуманитарна цел. В миналото Вашингтон многократно е одобрявал такива искания от американски граждани, но сега ситуацията се е променила, съобщи вестникът.
През последните няколко седмици Държавният департамент отхвърли исканията за специални чуждестранни паспорти на служители на най-малко пет нетърговски американски хуманитарни организации, се казва в публикацията. В същото време, както неназован източник каза във вестника, случаи на издаване на такива паспорти в миналото вече не могат да бъдат гаранция за одобрение на пътуване до Северна Корея в бъдеще. Източникът отбеляза, че както се опасяват Съединените щати, Пхенян може по някакъв начин да използва получената хуманитарна помощ за разработването на своята програма за ядрени ракети.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Сеул няма да отмени санкциите срещу Пхенян без разрешението на САЩ. Те не правят нищо без наше позволение

Доналд Тръмп: Сеул няма да отмени санкциите срещу Пхенян без разрешението на САЩ. Те не правят нищо без наше позволение

11 Октомври 2018 | 05:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че Южна Корея няма да вдигне санкциите срещу Северна Корея без разрешението на САЩ, след като южнокорейският външен министър намекна, че някои от едностранните санкции на Сеул са в процес на преразглеждани, предава Reuters.
Попитан относно информацията, че Южна Корея обмисля отмяната на някои от санкциите срещу Пхенян, Тръмп заяви: „Няма да го направят без нашето одобрение. Те не правят нищо без нашето одобрение“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се състои вероятно след междинните избори в имението Мар-а-Лаго във Флорида

Sputnik: Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се състои вероятно след междинните избори в имението Мар-а-Лаго във Флорида

10 Октомври 2018 | 07:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се състои вероятно след междинните избори в имението Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, предава руската агенция Sputnik
Американският президент Доналд Тръмп заяви във вторник, че е доволен от начина, по който се развиват преговорите със Северна Корея, като добави, че би искал бъдещата среща на високо равнище с Ким Чен-ун да се проведе в президентското имение Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида. Президентът на САЩ вече е приемал там министър-председателя на Япония Шиндзо Абе и китайския президент Си Дзинпин.
"Смятам, че скоростта е невероятна", каза Тръмп пред репортери във вторник в Белия дом, коментирайки колко бързо се развиват двустранните връзки, според електронното издание Politico. - Няма ядрени опити, няма ракети и имаме много добри отношения с Ким. Харесвам го, той ме харесва.
Той добави, че срещата ще се проведе след междинните избори в САЩ на 6 ноември.
"Ще бъде след междинните избори. Просто не мога да си тръгна (преди това)", каза Тръмп във вторник, според Reuters.
След посещение миналата седмица на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, Северна Корея се съгласи да позволи на чужди ядрени инспектори да посетят полигона за ядрени опити Пунгихери, където Пхенян тестваше ядреното си оръжие, за да докаже, че спорните експериментални основания са били премахнати безвъзвратно. Северна Корея обаче все още настоява, че ще се откаже напълно от ядреното оръжие само след значителни отстъпки от САЩ - което очевидно означава изтегляне на американските сили от Корейския полуостров.
Самият Помпео похвали динамиката на двустранните отношения във вторник, като изрази благодарност за сътрудничеството на Ким.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун  ще се състои след междинните избори в САЩ

Reuters: Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се състои след междинните избори в САЩ

10 Октомври 2018 | 01:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се състои след междинните избори в САЩ, заяви пред журналисти американският президент , предава Reuters.
Говорейки пред съпровождащите го журналисти, докато летеше към Айова за политическо мероприятие, Тръмп заяви: "Ще бъде след изборите. Просто не мога да тръгна сега.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: САЩ и Северна Корея разглеждат две три възможни места за срещата на върха

Доналд Тръмп: САЩ и Северна Корея разглеждат две три възможни места за срещата на върха

9 Октомври 2018 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ и Северна Корея разглеждат две три възможни места за срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и председателят на Северна Корея Ким Чен-ун, предава ТАСС.
Това заяви американският президент Доналд Тръмп в Овалния кабинет на Белия Дом във връзка с обявлението за оставката на посланика на САЩ при ООН Ники Хейли.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ким Чен-ун покани папата в Северна Корея

ТАСС: Ким Чен-ун покани папата в Северна Корея

9 Октомври 2018 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е поканил римския папа Франциск да посети Пхенян, предава ТАСС, като се позовава на съобщение от представителя на южнокорейската президентска администрация Ким Ий Гьом.
„В хода на планираното пътуване до Европа президентът Мун Дже-ин трябва да предаде на римския папа покана да посети Северна Корея от името на Ким Чен-ун“, съобщи той.
По неговите думи, лидерът на Северна Корея по време на двустранната среща, проведена в Пхенян на 18-20 септември, казал на Мун Дже-ин, че би искал да покани Франциск да посети страната му.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Южна Корея и САЩ ще проведат преговори по въпроса за ядреното разоръжаване

РИА Новости: Южна Корея и САЩ ще проведат преговори по въпроса за ядреното разоръжаване

9 Октомври 2018 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Сеул. Южнокорейският министър по въпросите на националното обединение Чо Мьон-гьон възнамерява да посети САЩ през следващите месеци, за да обсъди задълженията на Северна Корея за ядрено разоръжаване и междукорейските мирни преговори, съобщава агенция „Yonhap“, като се позовава на източник в министерството, предава РИА Новости.
Според информацията южнокорейският министър ще проведе среща с американски представители във Вашингтон между 13 и 17 ноември.
„Детайли относно графика се обсъждат. Сега се прилагат всички усилия за организация на визитата в средата на ноември, въпреки че всичко може да се промени в зависимост от втората среща на върха между САЩ и Северна Корея, както и междукорейските събития“, се казва в информацията.
Съобщава се, че основната тема на разговорите ще бъде „насърчаване на разбирането на севернокорейския въпрос в политическия и частния сектор на САЩ“. Според информациите на „Yonhap“, в хода на посещението си Чо Мьон-гьон възнамерява също да присъства на Корейския глобален форум, който ще се проведе в града на 15 ноември и там да се срещне с корейски граждани.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.