НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Politico: Пентагонът представи доклад за застрашени американски военни обекти поради промените на климата

Politico: Пентагонът представи доклад за застрашени американски военни обекти поради промените на климата

19 Януари 2019 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Пентагонът представи доклад за застрашени американски военни обекти поради промените на климата, съобщава електронното издание на американското списание Politico.
Наводненията, сушата и горските пожари, причинени от изменението на климата, представляват пряка заплаха за две трети от американските военни съоръжения в страната. Съответната информация е изложена в доклада на Министерството на отбраната на САЩ, който беше изпратен до Конгреса.
Документът разглежда рисковете за най-малко 79 обекта, от които 53 са периодично повреждани от наводнения, 43 са засегнати от суша и 36 са редовно застрашавани от горски пожари. Шест от тях са застрашени от превръщане в пустиня на терена, на който се намират, а два обекта са изправени пред ефекта на топене на вечната замръзналост. В същото време експертите на Министерството на отбраната прогнозират, че в бъдеще още 60 обекта могат да бъдат наводнени, 48 може да бъдат засегнати от суша и 43 от горски пожари.
Авторите на този документ съобщават, че той не разглежда в пълна степен заплахите, защото ситуацията е анализирана в момента и е направена прогноза само за следващите 20 години. В документа също така се посочва, че изменението на климата е "катализатор на заплахата", който може да повлияе на приоритетите на Пентагона.
В него се казва, че Министерството на отбраната вече е започнало да предприема мерки за укрепване на военните бази, като взема предвид последиците от изменението на климата, включително при проектирането и изграждането на нови съоръжения. Демократите в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, които вече се запознаха с подготвения документ, изразиха разочарование от информацията, съдържаща се в него. Те се оплакват, че в документа не се посочва дори колко пари са необходими, за да се подготвят обектите, като се вземат предвид съществуващите заплахи. „Въпреки че докладът за климата признава, че почти всички военни съоръжения са уязвими от последиците от изменението на климата и дава конкретни примери за такива въздействия, той дори не описва как да се премахнат съществуващите уязвимости“, коментираха конгресмените.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп посети районите, засегнати от урагана „Майкъл“

AFP: Доналд Тръмп посети районите, засегнати от урагана „Майкъл“

15 Октомври 2018 | 23:39 | Агенция "Фокус"
Маями. Президентът Доналд Тръмп в понеделник обиколи районите на Флорида, опустошени от урагана Майкъл миналата седмица, и срещна част от хилядите хора, които все още се борят да оцелеят без течаща вода или електричество, предава AFP.
Президентът прелетя хеликоптер над Мексико бийч, един от градовете, пострадали най-много от бурята от категория 4, огледа изкоренени дървета, редици от повредени домове, някои от които сринати до основите, съборени водонапорни кули камиони, обърнати и разпръснати като детски играчки, пише агенцията.
"Това е невероятно, силата на бурята", каза Тръмп в телевизионен репортаж. "Някой каза, че е като много широко, изключително широко торнадо. Това наистина е нещо такова. Това беше по-силно от всички досега видени бури,“ заяви Тръмп.
Майкъл удари западното крайбрежие на Флорида в сряда, с ветрове от 250 километра в час, като премина на север през няколко щата на югоизточния бряг на Съединените щати, причинявайки смъртта на поне 17 души.
Тръмп беше придружаван от съпругата му Мелания и републиканския губернатор на щата Рик Скот и Кърстьен Нилсен, министър на вътрешната сигурност, докато огледа повредени домове и стопански обекти.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Жертвите на урагана „Майкъл“ станаха 13

AFP: Жертвите на урагана „Майкъл“ станаха 13

13 Октомври 2018 | 01:02 | Агенция "Фокус"
Маями. Жертвите на урагана „Майкъл“ станаха 13, предава AFP.
Жертвите на урагана „Майкъл“ станаха най-малко 13 в петък, като има опасения, че ще нарастват, тъй като спасителните екипи продължават да разчистват разрушенията.
"Мексико бийч е опустошен", каза губернаторът на Флорида Рик Скот за града, където „Майкъл“ влезе на сушата като буря от четвърта категория сряда.
"Това е като бомба", каза Скот, когато той обиколи града с население около 1000 души в Мексиканския залив. „Това е като военна зона“.
Спасителните екипи използват помощта на военните в Мексико бийч в петък в търсене на жертви, които могат да бъдат затиснати под развалините и камарите от отломкки.
Президентът Доналд Тръмп междувременно заяви, че планира да посети Флорида и Джорджия следващата седмица.
"Хората нямат представа колко жестоко ураганът „Майкъл“ е ударил прекрасния щат Джорджия", коментира Тръмп. "Ще отида във Флорида и в Джорджия в началото на следващата седмица. Работим много усилено във всяка област и във всеки щат, които са засегнати - и ние сме с вас!"
„Майкъл“ е най-интензивният ураган, удрял северозападната част на Флорида, откакто се води статистика от 1851 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Броят на загиналите от урагана „Майкъл“ в САЩ достигна до 11 души

AFP: Броят на загиналите от урагана „Майкъл“ в САЩ достигна до 11 души

12 Октомври 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Вирджиния. Броят на загиналите от урагана „Майкъл“ достигна до 11 души, след като пет души са били намерени мъртви, в следствие на отломки от бурята, преминали през американския щат Вирджиния, заявиха местните власти, предава AFP.
„Актуализирана информация за бурята, преминаваща през Вирджиния към 07:00 часа. Петима са загиналите заради „Майкъл“. 520 000 души са без електричество. 1 200 пътища са затворени. Пет очаквани торнада“, съобщава департамента за управление на спешни случаи във Вирджиния чрез съобщение в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ураганът "Майкъл" е нанесъл "катастрофални" щети на американската военна база "Тиндал" във Флорида

ТАСС: Ураганът "Майкъл" е нанесъл "катастрофални" щети на американската военна база "Тиндал" във Флорида

12 Октомври 2018 | 06:13 | Агенция "Фокус"
Маями. ТАСС: Ураганът "Майкъл" е нанесъл "катастрофални"щети на американската военна база "Тиндал" във Флорида, пише на страницата на военния обект в социалната мрежа „Фейсбук“, цитирана от TACC.
По-рано почти целият персонал на базата "Тиндал", разположенa близо до град Панама Сити, е бил евакуиран поради приближаването на урагана. Както се казва в информацията, персоналът на специализираните служби, занимаващи се с елиминирането на последиците от бедствието, и ръководството на базата са се запознали със състоянието на обекта от въздуха, отбелязвайки, че е претърпял "широкомащабни катастрофални щети".
Както беше отбелязано, всички домове в базата, където живее персоналът и членовете на семействата им, са били подложени на значителни щети. "Зоната на стоянките и зоните за техническо обслужване на самолетите са опустошени", се казва в изявлението. "Всички сгради са получили сериозни щети". В допълнение, ураганът "напълно е унищожил " пристанището на базата и сградите, разположени там. Базата остава затворена до второ нареждане.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Екипи претърсват разрушенията за пострадали от урагана „Майкъл“

AFP: Екипи претърсват разрушенията за пострадали от урагана „Майкъл“

12 Октомври 2018 | 04:30 | Агенция "Фокус"
Маями. Спасителни екипи оглеждат разрушенията, търсейки жертви на урагана Майкъл, чудовищна буря от четвърта категория, която причини огромни щети в северозападната част на Флорида и доведе до смъртта на най-малко шест души в три щата, предава AFP.
В Мексико Бийч, крайбрежен град, където ураганът е навлязъл на сушата, къщите са разрушени, лодки са били изхвърлени в дворове и улиците са били обсипани с дървета и скъсани електропроводи.
Губернаторът на Флорида Рик Скот каза, че бурята е причинила "невероятно опустошение" и приоритет за момента е търсене на оцелели, които не успяха да се съобразят с нарежданията за евакуация .
"Много съм загрижен за нашите съграждани, които не са се евакуирали и просто се надявам, че няма да има много загинали", каза Скот пред телевизия ABC, цитирана от агенцията.
Американската армия съобщи, че повече от 2 000 войници от Националната гвардия на Флорида са работили по операциите по издирване.
Има 6 потвърдени смъртни случая, свързани с бурята досега - четири във Флорида, един в Джорджия и един в Северна Каролина.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ураганът „Майкъл“ предизвика смъртта на един човек във Флорида

AFP: Ураганът „Майкъл“ предизвика смъртта на един човек във Флорида

11 Октомври 2018 | 02:35 | Агенция "Фокус"
Панама сити. Ураганът „Майкъл“ предизвика смъртта на един човек във Флорида, съобщиха местните власти, предава AFP.
Има един свързан с урагана смъртен случай, заяви представител на местните власти, като уточни, че това се е случило при падане на дърво.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ураганът „Майкъл“ удари територията на Флорида

AFP: Ураганът „Майкъл“ удари територията на Флорида

10 Октомври 2018 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Флорида. Ураганът „Майкъл“ е ударил територията на Флорида в 13:00 часа местно време (20:00 часа българско), заявиха от Националния център за урагани на САЩ, описвайки го като „потенциално катастрофална“ буря от четвърта категория, носеща ветрове със скорост от 250 километра в час, предава AFP.
„Ураганът Майкъл достигна територията северозападно от Мексико Бийч, Флорида“, се казва в най-новото съобщение на центъра за урагани.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Властите във Флорида предупреждават за „смъртоносния“ ураган „Майкъл“

Politico: Властите във Флорида предупреждават за „смъртоносния“ ураган „Майкъл“

10 Октомври 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Флорида. Губернаторът на Флорида Рик Скот предупреди онези, които не се вслушаха в предупрежденията за евакуация, че ураганът „Майкъл“ може да създаде смъртоносни условия в американския щат, където бурята се очаква да удари по-късно през деня, пише американското електронно издание Politico.
„За тези, които избраха да не се евакуират от нашите брегове, вече е твърде късно“, заяви Скот. „Близо четири метра буреносни вълни, водата ще се покачи и ще покрие вашите покриви. Нямаше шанс да оцелеете след това“.
„Майкъл“ беше повишен в ураган от категория четири през нощта, само часове преди очакваното му връхлитане върху бреговата линия на Флорида. Бурята идва седмици, след друг значителен ураган – „Флорънс“, който удари атлантическия бряг на страната и по-конкретно Северна и Южна Каролина.
Президентът Доналд Тръмп издаде заповед за въвеждане на извънредно положение във Флорида заради „Майкъл“ и Рик Скот заяви, че е повикал близо 2 500 членове на Националната гвардия, както и повече от 1 000 спасителни работници, които да посрещнат бурята.
Въпреки това губернаторът на Флорида заяви, че тези, които са останали по домовете си въпреки заповедите за евакуация, „няма да оцелеят“, ако излязат навън по време на бурята и че „вече е твърде късно да се евакуират бреговете“.
Заповедите за евакуация са издадени предимно край бреговете на залива на американския щат, въпреки че редица хора са ги игнорирали, което е често срещано в райони застрашени от урагани, поясни Скот. Бурята най-вероятно ще удари и големи градове като Талахаси. Вероятно е да се създадат и торнада в източната част на щата, каза още той.
„Не излизайте по средата на това. Няма да оцелеете. Смъртоносно е“, предупреди губернаторът.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ураганът „Майкъл“ набира сила по пътя към Флорида

AFP: Ураганът „Майкъл“ набира сила по пътя към Флорида

9 Октомври 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Маями. Ураганът „Майкъл“ вече е буря от 2 степен и се движи към източното крайбрежие на Флорида в северната част на Мексиканския залив, предава AFP.
Очаква се „Майкъл“ да стане голяма буря от 3 категория преди да се приземи на брега на САЩ в неделя и да предизвика „живото застрашаващи“ пориви на вятъра и обилни валежи, съобщават от Националния център за урагани на САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.