НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

БАБХ: Искането на оставки на ръководството и експерти от Агенцията няма да помогнат за справянето с Африканската чума по свинете

БАБХ: Искането на оставки на ръководството и експерти от Агенцията няма да помогнат за справянето с Африканската чума по свинете

22 Октомври 2018 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Искането на оставки на ръководството и експерти от Агенцията няма да помогнат за справянето с африканската чума по свинете. Това се посочва в позиция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в отговор на интервю на заместник-председателя на ПП АБВ доц. Христо Михайлов за Агенция „Фокус“ относно Африканската чума по свинете. От Агенцията посочват, че Африканската чума по свинете е опасно, силно заразно, бързо разпространяващо се заболяване сред домашните и дивите свине. Заплахата се поражда и от факта, че вирусът на Африканската чума по свинете е изключително устойчив – това не е вирус, който лесно може да се пребори и много фактори имат роля за навлизането и разпространението му на дадена територия. По тази причина предприетите мерки за контрол са разностранни, обхващащи всички ключови аспекти и фактори от епидемиологията на заболяването. Контролът, включващ клиничен и лабораторен надзор сред популацията домашни и диви свине се извършва в страната съобразно одобрени от Европейската комисия програми за контрол на заболяването, хармонизирани с европейското и националното законодателство, стратегията на Европейския съюз (ЕС) и най-добрите практики за борба със заболяването в Европа.
От БАБХ отбелязват, че в последните две седмици в Агенцията са извършени 3 одита по различни направления, а по отношение на мерките за Африканската чума по свинете, от юли тази година има 2 посещения на експерти от Европейската комисия и предстои още един одит до края на 2018 г. БАБХ следи за епизоотичната обстановка и разпространението на заболяването Африканската чума по свинете в Европа от самото начало на появата му в Грузия. Още преди навлизането на болестта в страните от ЕС през 2014 г., Агенцията започна дейности за повишаване подготвеността на експертите от БАБХ. Също така Агенцията участва активно в международни проекти за Африканска чума по свинете още от 2012 г.
Работата на БАБХ с ловците стана по-интензивна преди старта на груповия отстрел през 2016 г. Въпреки спокойната тогава епизоотична ситуация по отношение на заболяването, призивът на БАБХ за увеличаване на отстрела на дива свиня не бе чут и взет под внимание нито през 2016 г., нито през 2017 г. Към момента ситуацията е коренно различна – България вече е сред държавите с огнище на африканската чума по свинете
, се посочва в позицията.
От БАБХ допълват, че с усложняването на епизоотичната обстановка в Румъния са стартирали редица допълнителни мерки за превенция и контрол на заболяването срещу разпространението му в страната. Най-общо това са: засилени мерки на биосигурност в свинефермите; намаляне броя на свине отглеждани в стопанства без биосигурност (заден двор); засилено ветеринарномедицинско наблюдение с клинични прегледи и взимане на проби за лабораторен контрол в свинефермите и особено в тези, намиращи се в рисковите зони на страната; контрол и управление на популация диви свине; биосигурност при обработката на трупове на диви свине; изграждане на ограда по сухопътната граница с Румъния; граничен контрол и забрана за вкарване в страната на свинско месо и продукти от него чрез личния багаж на пътници и др.
„Тъй като в интервюто на зам.-председателя на ПП АБВ се визира основно отстрела на диви свине, редно е да се подчертае, че посещението на ловеца в природата е не просто разходка и гърмене по животни, а наблюдение на дивата фауна и прилагане на дейности свързани с нейното опазване. Ловците са „очите на ветеринарния лекар“, те играят ключова роля и имат отговорности в опазване здравето на животните в природата. Порочните практики, неспазването на указанията, свързани с контрола на заболяванията опорочава и рискува здравето на животните (и хората), и допринася за разпространението на заболявания.
Мерките, които следва да се спазват при отстрел, методите за унищожаване на отпадни от лова продукти и предоставянето на проби за лабораторен контрол, както за трихинелоза, така и за Африканската чума по свинете, не са административни мерки, а са здравни хигиенни норми и се прилагат във всички страни на Европейския съюз, особено в засегнатите от Африканската чума по свинете. Това са минимални мерки срещу разпространение на заболявания в природата, опазване здравето на хората и популацията на дивата фауна, в случая тази на дивата свиня", посочват от БАБХ.
Те поясняват, че местата (ямите) за унищожаване на страничните животински продукти (СЖП) са само едната опция пред ловците. Ако съответната дружинка счита, че това ги затруднява неимоверно, отпадните продукти при първичната обработка на отстреляните свине могат да се предават за унищожаване (на екарисаж или инсинератор). Българската агенция по безопасност на храните категорично не толерира замърсяването на околната среда със СЖП, особено при потенциалната опасност за заразяването ѝ с такова упорито заболяване. Преди всичко, това е отговорност на самата ловна дружинка, заявяват от БАБХ.
От Агенцията уточняват, че процедурата по изпращането на проби от ловци тази година е същата както предходната. „Разликата е в това, че се унифицира начина за комлектоване на пробите – целта бе ловците да не се натоварват с изпращане на допълнителна проба (за Африканската чума по свинете). Пробата следва да се изпраща до лабораториите за изпитване за трихинелоза в страната – нещо, което не се е променило (придвижването на пробата до лабораторията за Африканската чума по свинете не е задължение на ловците). В този процес ветеринарните лекари нямат участие – изследването е задължение на самите ловци, а също и заплащенето на изследването. Пробата може да се достави както по куриер, така и до лабораторията персонално. Именно заради унифицираното комплектоване на пробата, тази година се въведе драстично намаление на цената за изследването за трихинелоза в лабораториите на БАБХ с оглед засилване надзора върху Африканската чума по свинете и финансово облекчение за ловците", обясняват от БАБХ и добавят, че изказвания, които подменят фактите и внушават, че ловците са хора, чиято единствена цел е да изхранят себе си и семействата си, са изключително спекулативни и обществено безотговорни, и пречат на разбирането на проблема със заболяването от хората. „Да не се спазват правилата и мерките, прилагани и в другите държави, може само да подпомогне разпространението и да попречи на овладяването на ситуацията", категорични са от Агенцията.
БАБХ подчертава, че за превенцията и контрола на заболяването се изисква съдействие и работа в тясно сътрудничество на всички ресорни и компетентни институции и лица – ветеринарни, горски и гранични власти, органите на реда, фермери, ловци.
„Коментари и провокативни изказвания като „Да вървят по дяволите и Агенцията и нейните инструкции“ са недопустими, а призиви за действия като укриване и нерегистриране на отстрел и непредоставяне на проби – наказуеми. Те категорично опорочават всички усилия и стратегиите за контрол на заболяванията сред животните, включително и тези, които са опасни и за хората", заявяват от Агенцията по безопасност на храните. Те добавят, че наличието на отрицателни проби в надзора, проведен до този момент, не е индикатор за несвършена работа от страна на БАБХ, а е показател за отсъствие на вируса на Африканската чума по свинете в популацията диви свине.
За ограничаване на пораженията и справяне с африканската чума по свинете искането на оставки на ръководството и експерти на БАБХ няма да помогнат. Необходими са и от полза за обществото стриктно спазване на ветеринарномедицинските мерки за превенция на Африканската чума по свинете и компетентно, отговорно и разбираемо говорене по темата и за опустошителните икономически загуби, които заболяването може да причини, и как да се опази страната от разпространение на Африканската чума по свинете, посочват още от Агенцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Христо Михайлов, АБВ: В резултат на безумните инструкции на БАБХ българските ловци крият отстрела на дива свиня

Доц. Христо Михайлов, АБВ: В резултат на безумните инструкции на БАБХ българските ловци крият отстрела на дива свиня

21 Октомври 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
София. В резултат на безумните инструкции на БАБХ българските ловци крият отстрела на дива свиня. Това каза заместник-председателят на ПП АБВ доц. Христо Михайлов в интервю за Агенция „Фокус“ за африканската чума по свинете.
„Последният уикенд на септември, бяха предоставени за изследване, съгласно данните на изследванията, 1100 проби. От тях нямаше нито една положителна. През месец октомври предоставянето на проби за анализ на диви свине и трихинелоза прогресивно взе да намалява като брой. Това се дължи основно на факта, че българският ловец не желае да спазва тези изисквания и указания, които в крайна сметка не водят до нищо добро и положително, тъй като съгласно тези указания трябва да се правят ями за първична обработка, да се вземат проби, да се загробват, да се съхраняват труповете на застреляните животни във фризери. Тези фризери някои от ловците закупиха, други не. След като мине една седмица и излязат пробите, ловците трябва да размразяват тези трупове и да разделят месото. Създаде се безсмислена ситуация. Българският ловец вдигна ръце и каза: „Да вървят по дяволите и Агенцията и нейните инструкции““, коментира още доц. Михайлов. Той прогнозира, че тази година ще има между една четвърт и една трета отбелязан по-нисък отстрел на дива свиня, защото отчетността ще бъде по-ниска. „Този проблем поражда изключително голямата опасност, която констатираме в последните дни и седмици. При наличие на поява на вируса на африканската чума по свинете, в резултат на това поведение на българския ловец, предизвикано и провокирано от безумните указания на БАБХ, той ще спре въобще да отчита отстрела. Създава се предпоставка, ако някоя от свинете е носител на вируса, да се разпространи бързо вирусът“, каза още той.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.