НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Protothema (Гърция): Сорос е финансирал кметството на Солун, бежански центрове, скопски организации и гей-парада в Атина

Protothema (Гърция): Сорос е финансирал кметството на Солун, бежански центрове, скопски организации и гей-парада в Атина

26 Октомври 2018 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Атина. Фондация „Отворено общество“ на милиардера Джордж Сорос е дало стотици хиляди долари за финансирането на организации в Гърция и Македония, пише електронното издание на вестник Protothema, като се позовава на официална информация от уебсайта на въпросната Фондация.
Сред получилите финансиране от организацията на печално известният американец са центрове за бежанци и мигранти, община Солун, скопски организации и организаторите на гей парада в Атина, сочат данните от уебсайта на „Отворено общество“.
Както отбелязва вестникът, сред агентите на Сорос в Гърция са хора, действащи в сферата на недвижимите имоти. Друг сътрудник на милиардера е добре познат лобист, който от време на време организира кръгли маси в Атина и САЩ за Гърция, дълговата криза и гръцките банки. На тези срещи, както се посочва в материала, се канят международни инвеститори, които притежават дялове от гръцки банки.
Protothema припомня, че Сорос печели милиарди от спекулации около британския паунд през 1992 година и оттогава независимо финансира политиката на отворени граници чрез дарения към държави, организации, бежанци, мигранти и малцинства.
Финансирането на процеса на отворени граници включва разходите за бежанците и е една от централните политика на институцията, която беше изгонена от Унгария именно заради това.
В базата данни на „Отворено общество“ могат да се открият 237 дарения, които засягат гръцкия народ, според изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

То Вима (Гърция): Гръцкото правителство декларира, че има мнозинство в парламента и без „Независимите гърци“

То Вима (Гърция): Гръцкото правителство декларира, че има мнозинство в парламента и без „Независимите гърци“

23 Октомври 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Атина. От месеци анализаторите и медиите се чудят дали правителството на Гърция ще оцелее след евентуално излизане на младшия коалиционен партньор Панос Каменос и неговата партия „Независимите гърци“ (АНЕЛ), дали и кога споразумението за името ще влезе в гръцкия парламент за ратификация, коментира електронното издание на гръцкия вестник "То Вима".
Изданието отбелязва, че самият Каменос е отговорил на въпроса на 16 октомври, по време на срещата на кабинета, когато обеща да не предизвиква падане на правителството, когато „Нова Демокрация“ внесе вот на недоверие в парламента. В безпрецедентен ход, премиерът Алексис Ципрас поиска всички министри да го уверят, че няма да свалят правителството заради споразумението от Преспа.
В понеделник членът на кабинета и говорител на правителството Димитрис Цанакопулос обяви в интервю пред радио Real FM, че СИРИЗА е намерила нужните гласове в парламента, за да довърши четиригодишния си мандат, който изтича през октомври 2019 година. „Това е въпрос, който министър-председателят и неговия коалиционен партньор, с когото аз имам честни и много открити отношения, сътрудничество и чести контакти, ще решат през март“, заяви Цанакопулос, като отбеляза също, че Камеонос е обещал да не взима страната на лидера на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис в случай на вот на недоверие, за да не дестабилизира страната“.
Що се отнася до публикациите в медиите във връзка с оставката на бившия външен министър Никос Коцияс, Цанакопулос оцени, че те са неточни и заяви, че Ципрас и Коцияс поддържат близки отношения и са на абсолютно едно и също мнение за Преспанския договор, чието прилагане се придвижва и в светлината на това запазването на правителството е ключово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Гласуването в македонския парламент беше долнопробна манипулация, организирана по каноните на „съвременната европейска демокрация“

МВнР на Русия: Гласуването в македонския парламент беше долнопробна манипулация, организирана по каноните на „съвременната европейска демокрация“

22 Октомври 2018 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Москва. При гласуването в Македония за започване на процедура по внасянето на поправки в Конституцията за смяна на името и присъединяване към НАТО бяха нарушени всички правила и Москва смята случилото се за долнопробна манипулация, заявиха в понеделник от руското Министерство на външните работи, предава РИА Новости.
„Обърнахме внимание на проведеното на 19 октомври гласуване в парламента на Република Македония по въпроса за внасяне на необходимите за смяната на името и влизането на страната в НАТО конституционни промени. Всичко беше организирано по каноните на ‚съвременната европейска демокрация‘“, се казва в коментара на руското външнополитическо ведомство.
В изявлението се отбелязва, че необходимите осем гласа за получаване на квалифицирано мнозинство са „осигурени чрез шантаж, заплахи и подкупване на опозиционни депутати“.
„Трима от тях – по чиста случайност – са освободени от арест точно в този ден, на двама други, обвиняеми по дела в спецпрокуратурата, е обещана свобода, а на останалите са направени корупционни финансови предложения в замяна на „правилно гласуване“. Депутати са заключвани в кабинети, взимали са им мобилните телефони – очевидно, в духа на европейската демократическа практика. Заслужава да се отбележи и че посланикът на САЩ се е намирал в сградата на парламента до самия край на заседанието, което не оставя никакви съмнения за това кой е ръководил този процес“, заявяват още от Министерството на външните работи на Русия.
„Разглеждаме случилото се, като очевидно нарушение на всички норми – както от гледна точка на закона, така и в морално-нравствен план. Подобни долнопробни манипулации не могат да се разглеждат като проява на волята на депутатите. Мнението на две трети от македонците, които не подкрепиха Преспанското споразумение на провалилия се референдум от 30 септември т.г., беше грубо игнорирано. Решението на спора между Атина и Скопие трябва да се базира на правна основа и широка подкрепа от народа, а не да разделя обществото“, подчертават в закючение от руското дипломатическо ведомство .

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алфа ТВ“ (Македония): Депутати от партията на Панос Каменос ще подкрепят ратификацията на Преспанския договор

„Алфа ТВ“ (Македония): Депутати от партията на Панос Каменос ще подкрепят ратификацията на Преспанския договор

22 Октомври 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Атина. Промяната на името на Македония предизвика разкол в партията на гръцкия министър на отбраната Панос Каменос „Независимите „гърци“ (АНЕЛ). Младшият партньор в правителството на премиера Алексис Ципрас губи контрола над своите съпартийци, като в медиите се появи информация, че трима от тях имат намерение да подкрепят Договора от Преспа. На състоялия се в неделя вечерта национален конгрес на партията в Солун, министърът е бил ядосан на трима депутати – Теренс Куик (помощник-министър на външните работи), Елена Контура (министър на туризма) и Папахристопулос (депутат в парламента). Медиите пишат, че Каменос им е казал, че хората, станали министри по негова инициатива, нямат право да го предават, предава македонският телевизионен канал „Алфа ТВ“.
В понеделник заместник-председателят на АНЕЛ Скуридис е поискал от тримата народни представители да напуснат партията, ако смятат да подкрепят Ципрас за ратификацията на договора с Македония, отбелязва изданието.
В същото време анализите на по-голямата част от гръцките медии предвиждат предсрочни парламентарни избори през май, но не изключват възможността да има вот още през месец март, след като споразумението със Скопие мине през парламента.
Сред журналистическите кръгове в страната все повече се спекулира, че правителството на СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) е колос на глинени крака след оставката на външния министър Никос Коцияс, който беше основно действащо лице при разрешаването на спора за името между Македония и Гърция. Бившият външен министър е написал писмо от 9 страници на премиера Алексис Ципрас, в които е изложил причините за оттеглянето си, но то, поне засега, е недостъпно за обществеността, след отказа на министър-председателя да изпълни искането на Коцияс документът да бъде публикуван.
От „Нова Демокрация“ призоваха за публикуване на въпросното писмо и посочиха, че причината това да не се случи са заплахите между Ципрас, Коцияс и Каменос.
Позицията на основната опозиционна партия в Гърция е твърда – тя няма да подкрепи Договора от Преспа и ще се стреми да предизвика предсрочни избори преди договорът да стигне до парламента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“24 Вести“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ свика заседание на ЦК в понеделник вечерта

“24 Вести“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ свика заседание на ЦК в понеделник вечерта

22 Октомври 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Централният комитет на ВМРО-ДПМНЕ ще се събере на заседание в понеделник вечерта, като от опозицията анонсираха, че на него ще обсъдят политическите събития в Македония и това, което се случи в петък вечерта в македонския парламент, съобщава скопското електронно издание „24 Вести“.
Преди заседанието, както отбелязва изданието, влиятелни фигури на ВМРО-ДПМНЕ изразиха подкрепата си към председателя Християн Мицковски, въпреки че осем от народните представители на фракцията гласуваха срещу нея и осигуриха нужните гласове за инициирането на конституционните промени, произтичащи от договора за името с Гърция.
Депутатът от основната опозиционна партия Владко Джорчев през „Туитър“ изрази подкрепата си за Мицковски, а освен това написа, че за ВМРО никога не е имало лесни времена.
Друг изтъкнат функционер на партията, Илия Димовски, предупреди, че няма да участва в нови битки и калкулации във ВМРО-ДПМНЕ.
Бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УБК) на Македония и бивш високопоставен деец на ВМРО-ДПМНЕ, Сашо Миялков предупреди, че не е време за създаване на разделения и призова за обединение, което, по неговите думи, е по-нужно от всякога.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вътрешният министър на Македония: Има реални заплахи към депутати и техните семейства

Вътрешният министър на Македония: Има реални заплахи към депутати и техните семейства

22 Октомври 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Има реални закани към депутатите и особено към онези, които гласуваха за иницииране на конституционните промени и те ще бъдат охранявани до момента, когато тази оценка се промени, заяви министърът на вътрешните работи на Македония Оливер Спасовски, цитиран от електронното издание Радио „Свободна Европа“ в македонската му редакция.
Министърът подчерта, че е назначена охрана на всички гласували за започване на процеса по изменение на Конституцията, за които е преценено, че съществува реална заплаха към и техните семейства, както и за унищожаване на тяхното имущество.
Спасовски добави, че заплахите идват, включително и от група, близка до инициативата „Бойкотирам“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“То Вима“ (Гърция): Посланикът на САЩ да отговори предизвиква ли "управляема дестабилизация" на Балканите

“То Вима“ (Гърция): Посланикът на САЩ да отговори предизвиква ли "управляема дестабилизация" на Балканите

22 Октомври 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Атина. В Гърция, министърът на отбраната Панос Каменос, който е и лидер на младшия партньор в управляващата коалиция „Независимите гърци“ (АНЕЛ), беше първият, който обяви, че македонските депутати са подкупени, за да гласуват „за“ иницииране на конституционните промени, произтичащи от договора за името между Атина и Скопие. Всъщност, коментира онлайн изданието на опозиционния гръцки вестник „То Вима“, той индиректно, но съвсем ясно обвини САЩ, че са налели много пари, чрез своите дипломати в региона, за да осигурят квалифицирано мнозинство в парламента с гласовете на народни представители от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, а целта, според изданието, е да бъде спасено Преспанското споразумение.
Вестникът смята, че македонският премиер Зоран Заев сам не би могъл да подкупи толкова депутати, защото не разполага с такива средства и е трябвало „чуждестранен играч“ да осигури „работен капитал“.
„То Вима“ смята, че разпространяващите се в Македония твърдения изглеждат достоверни и припомня „горчивия исторически опит на Гърция с подобни интервенции“, а именно влиянието и властта на американския посланик Джон Пурофой по време на гражданската война в страната през 40-те години на XX век, когато, както пише изданието, той е имал по-голяма власт от правителството, масовото излизане на депутати от управляващият „Съюз на центристите“ през 1965 година, когато се твърди, че посолството на САЩ в Атина е подозирано в раздаване на подкупи на народните представители „апостати“.
Във връзка с горепосоченото, вестникът призовава дипломатическият представител на Вашингтон в Гърция Джефри Пайет да отговори, защото е дипломат, който, по всичко излгежда, както се посочва в материала, „явно е човек за специални мисии“ в хода на „Новата Студена война“, особено като се отчете предишната му месторабота в Украйна, където задачата му, според вестникът, е била да предизвика влошаване в руско-украинските отношения с всички средства.
Авторът на материала отбелязва, че в него не става въпрос само за плащанията на медии, или дейността на различни организации от „гражданското общество“, които, както пише изданието, действат като „фронтове“ на американските разузнавателни служби, нито за активизацията на различни „контакти“ на тези служби в региона, защото тези неща винаги се случват и ще продължат да се случват.
В тази публикация, пише автора, става въпрос за откровена намеса във вътрешните работи на страна и то в решаваща, демократична парламентарна процедура, която следва един референдум с ниска избирателна активност, която за „То Вима“ е ясно доказателство, че преспанския договор няма подкрепата на мнозинството от македонските граждани.
Вестникът смята, че ако обвиненията се окажат истина, ситуацията е опасна, защото подкупването на депутати и официални лица срещу волята на народа в крайна сметка се обръща срещу извършителя като бумеранг. Освен това то създава повече проблеми, отколкото предполагаемо разрешава. Подобни действия водят до дълбоки политически кризи, тъй като загубата на баланса между правителството и хората може да е експлозивно.
Всяка вътрешна политика, която дестабилизира Македония, е по-опасна от това да се изчака няколко месеца за приемането на страната в НАТО, продължава „То Вима“, като обяснява, че ако Скопие влезе в поредна политическа криза може да се стигне до много опасни последици, предвид все още пресните спомени от гражданската война и в период, когато се разпространяват идеи за промяна на границите на Балканите.
Вестникът предупреждава, че опасностите засягат не само Македония и нейната вътрешнополитическа ситуация, но и сигурността и стабилността в региона, които могат да струват много скъпо на Гърция, но не и на „политическите плановици“ в далечния Вашингтон.
На базата на гореизброеното, опозиционният вестник призовава Джефри Пайет да даде отговори. Посланикът на САЩ трябва да разясни какво се случва и да разкрие истинската задача на „мисията си“ в Гърция.
„То Вима“ призовава дипломатическия представител на Вашингтон да даде гаранции, че не предизвиква „управляема дестабилизация“, което представлява циничен евфемизъм, както обяснява авторът, за ситуации, в които определена сила дестабилизира цял регион, за да увеличи влиянието си в него.
Изданието смята, че са отправени конкретни обвинения, на които не може да не бъде отговорено, защото това ще хвърли сянка върху решенията и изборите, но и ще предизвика заплаха за взривяване на постигнатите баланси.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Благодаря на всички депутати за решението, децата ще се гордеят с вас

Зоран Заев: Благодаря на всички депутати за решението, децата ще се гордеят с вас

22 Октомври 2018 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. В петък 80 македонски депутати гласуваха за иницииране на конституционни промени за промяна на името на страната, а премиерът Зоран Заев отново, този път чрез „Туитър“, благодари на всички, които са били „за“, предава македонският „Фокус“.
„Искрено благодаря на всички депутати за историческото решение, което взеха в парламента. Децата на Македония ще се гордеят с всички вас. Всички ще бъдем горди с нашите депутати“, написа Заев.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция):Скопие хвърли „горещия картоф“ на Атина – график на предстоящите събития

Protothema (Гърция):Скопие хвърли „горещия картоф“ на Атина – график на предстоящите събития

22 Октомври 2018 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Атина. След победата на македонския премиер Зоран Заев в парламента на страната, „горещият картоф“ се прехвърля в Гърция – Договора за името трябва да влезе в народното събрание на страната най-късно през януари, пише онлайн изданието на вестник Protothema. Всички си задават въпроса, какво ще направи председателят на коалиционния партньор „Независимите гърци“ Панос Каменос, когато „Нова Демокрация“ (НД) внесе вот на недоверие.
Гръцкият ежедневник отбелязва, че опитите на Заев да намери нужните 80 депутати за иницииране на конституционните промени е бил белязан от задкулисни процеси, конфликти, забавяния, сделки, обвинения за даване на подкупи и много още. Но фактът остава, че това подейства, като устремен напред река, не само за бъдещето на Македония, но и за политическия пейзаж в Гърция.
Преждевременното приемане на предложението за промяна на македонската конституция от 80 народни представители отбелязва началото на края на политическото съжителство между Алексис Ципрас и Панос Каменос, коментира изданието и посочва, че няма как за дълго да цари мир между коалиционните партньори, когато Панос Каменос отчаяно се опитва да възвърне контрола върху партията си, чиито депутати му обръщат гръб и показват предпочитание да сътрудничат със СИРИЗА (Съюзът на радикалната левица).
Факт е обаче, че дори и Панос Каменос да е обещавал многократно да не гласува за вот на недоверие, когато „Нова Демокрация“ го поиска, не се знае какво ще направи той, предвид тежката ситуация на АНЕЛ. Още повече, че става въпрос за политическото оцеляване на военния министър, което го прави още по-непредсказуем, пише „Прототема“.
Заради натиска от международните играчи, Зоран Заев няма да губи време, сигурни са в гръцкото издание. Той ще премине бързо през процедурите и конституционните промени ще бъдат завършени през декември, а може би дори и в края на ноември. Изданието смята, че това ще усложни още повече нещата в Атина. Иронията в случая е, че в навечерието на гласуването в Скопие, Ципрас жертва Никос Коцияс, за да запази единството с младшия коалиционен партньор, отбелязва изданието.
В своята презентация пред Националния съвет на АНЕЛ, Панос Каменос заяви: „Ще сътрудничим и ще останем в правителството до последно“. В същото време обаче той даде сигнали, за това, което може да последва, като разкритикува някои „нечестни мъже“ в редиците на своята партия, пише вестникът.
Според „Прототема“ е ясно, че след победата на Заев в Македония, „горещият картоф“ се прехвърля в Гърция. Ако графикът бъде спазен, което според изданието е сигурно, споразумението трябва да бъде ратифицирано от гръцкия парламент не по-късно от януари. На практика това означава, че премиерът ще успее да го прокара, разчитайки на гласовете на депутатите от „То Потами“ (Реката) и някои народни представители от АНЕЛ, които, според вестникът, най-вероятно ще бъдат Папахристопулос и Контурас.
Същината на въпроса е, какво ще направи Панос Каменос и депутатите, които го напуснат, когато „Нова Демокрация“ внесе вот на недоверие. Предвид това, че той е минал в опозиция, както смята изданието, основавайки се на изявленията му, въпросът е дали ще предпочете да се противопостави открито, или ще се въздържи. С други думи, ще предотврати ли падането на правителството, или ще използва депутатските гласове, с които разполага, за да подкрепи опита на Кириакос Мицотакис да постигне 151?
В заключение „Прототема“ предполага, че основната цел на премиера Ципрас в момента е да запази правителството живо до март, когато се очаква да обяви тройни избори през май (парламентарни, европейски и местни). При всички положения обаче, правителството ще плава в бурни води през идните месеци.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА (Македония): Лидерът на ДСИ Али Ахмети изпрати благодарствено писмо на Никос Коцияс

МИА (Македония): Лидерът на ДСИ Али Ахмети изпрати благодарствено писмо на Никос Коцияс

22 Октомври 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на най-голямата албанска партия в Македония – „Демократичния съюз за интеграция“, Али Ахмети изпрати писмо до доскорошния външен министър на Гърция Никос Коцияс, в което изразява разочарованието си от неговата оставка и му благодари за показаната всеотдайност при затварянето на спорните въпроси със съседите, предава македонската държавна агенция МИА.
„Приех с разочарование новината за Вашата оставка от Министерството на външните работи на Гърция, след като четири години работихме заедно за европейските ценности, добросъседството и мира, стабилността и сигурността в региона. Нашето сътрудничество беше естествено, защото ни обединяват нашите геостратегически и геополитически убеждения, не само за нашите страни, но и за региона и света, като цяло, волята за решаване на въпросите между Скопие и Атина, както и сътрудничеството в отношенията с Албания и Косово“, е написал Ахмети. По-нататък лидерът на ДСИ изразява признателността си към Коцияс за неговия принос в усилията за „пълна интеграция на Югоизточна Европа в НАТО и ЕС“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Iefimerida (Гърция): Ето какво пише в писмото, с което Никос Коцияс подаде оставка: виновен е Панос Каменос

Iefimerida (Гърция): Ето какво пише в писмото, с което Никос Коцияс подаде оставка: виновен е Панос Каменос

22 Октомври 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Атина. Обвинения срещу гръцкия министър на отбраната Панос Каменос за изказванията му пред военния министър на САЩ Джеймс Матис, съдържа писмото, с което бившият министър на външните работи Никос Коцияс подаде оставка миналата седмица, пише електронното издание на вестник Iefimerida, като се позовава на публикации в гръцките медии.
Изданието припомня, че Коцияс призова премиера Алексис Ципрас да публикува неговото писмо, което е дълго девет страници, във връзка с несъответстващи изказвания от представители на кабинета по отношение на неговата оставка. Министър-председателят обаче отказа да публикува документа, защото бил „строго поверителен“.
По информация на вестник Ethnos, бившият министър е обяснил, че причините, които са го накарали да се оттегли са политически, а не лични, докато според твърденията на официални лица от кабинета, Коцияс е подал оставка по лични причини.
В посланието се прави кратък обзор на мандата на външното министерство и провежданата от него „многостранна външна политика“. Значителна част от писмото е посветена на Преспанския договор с Македония и геостратегическите цели, които са преследвани в Източното Средиземноморие и Балканите.

Въпреки това, в документа, според „Етнос“, е отделено специално внимание на председателя на „Независимите гърци“ (АНЕЛ), които са младши партньор в управляващата коалиция, Панос Каменос и най-вече на неговото последно пътуване в САЩ.
„Външната политика се определя от министър-председателя и министъра на външните работи, след което се одобрява от Министерски съвет и не може да има никаква автономия и двойни линии, особено по въпроси от голяма важност за страната“, пише Коцияс. Изявленията на военния министър за „Балканския съюз“ изглежда са били капката, която е преляла чашата, тъй като бившият министър смята, че те „заплашват външната политика на страната“, а освен това „предложенията трябва да се правят или от премиера, или от министъра на външните работи. Всичко друго е опасно за държавата и региона“.
Запознати източници съобщават за изданието, че „пътуванията в САЩ и особено на военния министър трябва да бъда част от правителствената политика. Иначе така се изпращат грешни послания към постоянно променящата се и опасна геостратегическа среда в региона, докато трябва да има стабилност в полтиката.
По-нататък, Коцияс казва, че Министерството на отбраната се занимава с прилагането на геостратегическата политика, а не с изготвянето й. Стратегията, предложена от Каменос на неговия американски колега Джеймс Матис, не е правилна, отбелязва бившият външен министър, като Iefimerida отбелязва, че явно той е добре запознат с плана на военния министър.
Според „Етнос“, Коцияс е имал намерение да подаде писмена оставка в четвъртък, но изказването на Димитрис Цанакопулос, говорителят на кабинета, че „правителственият влак се движи напред и всеки, който се чувства неудобно, трябва да слезе“ е ускорило събитията. „Ако беше някой друг представител на правителството, нямаше да бъде взето на сериозно. Но Цанакопулос направлява правителството и, както се оказва, има някои, които успяха да слязат от влака и не са заклещени на седалките“, са заявили пред изданието източници, които са добре запознати със ситуацията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Никос Коцияс намекна, че Гърция е готова да разшири териториалните си води от 6 на 12 морски мили на запад.

Kathimerini: Никос Коцияс намекна, че Гърция е готова да разшири териториалните си води от 6 на 12 морски мили на запад.

21 Октомври 2018 | 04:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи Никос Коциас, който се оттегли внезапно миналата седмица след сблъсък с министъра на отбраната Панос Каменос, обяви едно последно политическо решение в събота, заявявайки, че Гърция е готова да разшири териториалните си води в западния си фланг от 6 до 12 морски мили, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Коцияс обяви решението си по време на церемонията на предаванена поста си на министър-председателя Алексис Ципрас, който сега ръководи външнополитическите въпроси. Стъпката се отнася за морския регион, простиращ се от островите Диапония, група от малки острови в Йонийско море, до остров Антикитера, разположен между Пелопонес и Крит.
Това е "важна политика - разширяването на суверенитета на страната за първи път от 70 години, откакто [Гърция] придоби Додеканезите [острови]", каза министърът на отбраната и добави, че са изготвени необходимите президентски укази. Този ход ще улесни очертаването на изключителните икономически зони на Италия и Албания, каза той.
В отговор на този ход, опозицията Нова демокрация заяви, че това решение показва, че правителството няма сериозност.
"Много важно обявяване на външната политика на страната, като селективното разширяване на нейните териториални води, се извършва небрежно и по частичен начин по повод церемонията по смяна на министрите в Министерството на външните работи", каза външният министър в сянката Йоргос Кумуцакос в декларация. "Това отново потвърждава липсата на сериозност и чувство за отговорност от правителството", добави той.
Кумуцакос каза, че Коцияс ще бъде запомнен за "вредната" сделка от Преспа и "отстъпките за македонската етническа принадлежност и език" към Бивша югославска република Македония.
Коцияс от своя страна каза, че е "горд и щастлив" от споразумението. Що се отнася до твърденията за лошо управление на таен фонд в министерството, вече бившият министър ги отхвърли като "недостойни".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Няма възможност да се използват  незаконно тайните фондове на Министерство на външните работи

Алексис Ципрас: Няма възможност да се използват незаконно тайните фондове на Министерство на външните работи

20 Октомври 2018 | 21:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Няма възможност да се използват незаконно тайните фондове на Министерство на външните работи, заяви гръцкият премиер и външен министър Алексис Ципрас, цитиран от Македонската информационна агенция (МИА)
Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви днес, че вече не съществува възможност за "нелогична употреба на специалните фондове" в Министерството на външните работи на Гърция и че вече няма случаи пари "да излизат наляво и дясно в черни торби, като през 2011 година“.
„Искам още веднъж да повторя, че няма да позволя на никого да навреди на авторитета на външната политика и на Гърция, заяви гръцкият премиер във връзка с публикуваната информация и подробности в медиите за злоупотреби с тайните фондове от гръцкото външно министерство, добавяйки, че дискусията, която се води в "опозиционни медии", има за цел да навреди както на правителството, така и на страната.
Както съобщи кореспондента на МИА от Атина, в речите по време на приемането на поста министър на външните работи досегашния министър Никос Коцияс и наследникът му премиера Ципрас подчертаха приетия от тяхното правителство закон за тайните фондове и казаха, че са сложили ред в сравнение с предишните години.
„ Всяка страна, която уважава себе си, трябва да има външна политика, която да я подкрепя. Съответно, са необходими специални средства, освен ако някой не е съгласен с това. Но не във вида и мащаба, както в миналото и не без институционалната рамка за контрол. Постигнахме това, каза Ципрас.
Гръцкият премиер същевременно призова всички политически сили в страната, и по-специално се обърна към лидера на опозиционната Нова демокрация, да посети някой от неговите два офиса, за да го информира, както той каза, "евро по евро" за тайните фондове.
„Нямаме какво да крием от политическите сили в страната, за това как с прозрачност и честност управляваме парите на гръцките данъкоплатци, за да укрепим нашата външна политика, нещо, което не беше така в продължение на много години в миналото, подчерта Ципрас.
Никос Коцияс от своя страна обясни процеса в съответствие със закона за контрол на секретните фондове, съобщи кореспондентът на МИА.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle (Македония): Алексис Ципрас пое официално поста на външен министър

Deutsche Welle (Македония): Алексис Ципрас пое официално поста на външен министър

20 Октомври 2018 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият премиер Алексис Ципрас пое официално поста на външен министър, пише македонската редакция на Deutsche Welle.
"Това е исторически и символичен ден (...), ден на радост, който доказва динамичната роля на Гърция като фактор за стабилизиране на Балканите и в Югоизточна Европа", заяви на церемонията по встъпване в длъжност в Министерството на външните работи гръцкия премиер Алексис Ципрас. Той оцени гласуването в парламента в Македония като "историческо" , което проправя пътя за изпълнението на споразумението между двете страни. После съседната страна може да се присъедини към международни организации, обясни Ципрас, визирайки ЕС и НАТО.
Ципрас пое поста на министър на външните работи, след като Никос Коцияс подаде оставка след спорове с министъра на отбраната Панос Каменос, пише Deutsche Welle.
Гръцката опозиция днес отново заяви на министър-председателя Ципрас, че ще преговаря отново с Македония за разрешаване на спора за името, ако правителството не успее да ратифицира споразумението за Преспа. Съветникът на ръководителя на "Нова демокрация", Кириакос Мицотакис, Макариус Лазаридис, каза за гръцкото радио "Параполитика", че партията няма да гласува за ратифициране на Договора от Перспа. "Ако договорът не бъде ратифициран в Гърция, ние като правителство ще започнем нови преговори със Скопие, от нулата", казва Лазаридис и добави, че настоящият договор между Скопие и Атина е лош, защото признава макеоднския език и идентичност, която, както казва, не е приемана от нито едно гръцко правителство.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Ципрас отхвърли идеята за публикуване на писмото с оставката на Коцияс, няма намерение да призовава за вот на доверие

Kathimerini: Ципрас отхвърли идеята за публикуване на писмото с оставката на Коцияс, няма намерение да призовава за вот на доверие

19 Октомври 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Премиерът на Гърция Алексис Ципрас няма намерение да публикува оставката, изпратена в сряда от бившия министър на външните работи Никос Коцияс, тъй като за него въпросът е „приключен“, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Говорейки пред репортери след среща на лидерите на Европейския съюз в Брюксел, Ципрас заяви, че ще прочете писмото, което е оставено на бюрото му с маркер „строго поверително", веднага щом се завърне в Атина, но няма намерение да направи съдържанието му публично достояние.
Коментарите му са във връзка с предизвикателството, което Коцияс отправи към правителството в Атина, като го подкани да публикува писмото му. Реакцията му бе във връзка с изявление на говорителя на правителството Димитрис Цанакопулос, който заяви, че оставката на външния министър е „напълно непонятна".
„Въпросът, доколкото ме засяга, е приключен. Никос Коцияс оставя зад гърба си велико наследство във външното министерство и повдигна летвата... много високо за останалата част от нас", заяви Ципрас.
Ципрас попадна под засилена критика, че е приел оставката на Коцияс, вместо да се изправи пред коалиционния си партньор и министър на отбраната Панос Каменос, който се отклони от правителствената външнополитическа линия по време на посещение във Вашингтон по-рано тази седмица по отношение на споразумението за името.
В отговор на въпрос за новата пукнатина в правителството, ръководено от левицата, Ципрас заяви също, че няма намерение да призовава за вот на доверие в парламента. Той добави, че възнамерява да поеме ролята на външен министър „толкова дълго, колкото е необходимо", за да завърши прилагането на споразумението за името с Македония (в източника - Бивша югославска република Македония).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Няма да позволя на никого да застраши стабилния ход на държавата

Алексис Ципрас: Няма да позволя на никого да застраши стабилния ход на държавата

19 Октомври 2018 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Атина. Медиите в Гърция предадоха последното изявление на премиера на Алексис Ципрас пред националната телевизия, в което уверява, че няма да приеме никакви отклонения или лични стратегии, които противоречат на националната политика на Атика, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Няма да позволя на никого да застраши стабилния ход на държавата, която се стреми към изход от кризата", подчерта Ципрас в изявление за националната телевизия.
Напрежението в Атина се повиши след скандал между външния министър Никос Коцияс и министъра на отбраната Панос Каменос. В резултат от него първият дипломат на Атина подаде оставка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс към гръцкото правителство: Публикувайте писмото ми с мотивите за оставката, в него обяснявам защо се оттеглям

Никос Коцияс към гръцкото правителство: Публикувайте писмото ми с мотивите за оставката, в него обяснявам защо се оттеглям

19 Октомври 2018 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Атина. Никос Коцияс призова правителството на премиера Алексис Ципрас да публикува писмото му, в което обяснява защо е взел решение да се оттегли от поста министър на външните работи на Гърция, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini, като припомня, че първият дипломат на южната ни съседка подаде оставка след скандал с председателя на младшия коалиционен партньор на СИРИЗА – Панос Каменос от „Независими гърци“.
„Те трябва да публикуват моето писмо за оставка. В деветте страници обяснявам точно защо се оттеглих", заяви Коцияс в отговор на коментарите на говорителя на правителството Димитрис Цанакопулос, който заяви, че ходът на външния министър е „напълно неразбираем ".
Коцияс подчерта, че Каменос, който е и министър на отбраната, не е обсъждал външната политика по време на пътуването си до Вашингтон миналата седмица. Именно в САЩ той представи своята алтернатива на споразумението за името на Македония, срещу което се противопоставя неговата малка националистическа партия.
„Първата роля по тези въпроси е на на министър-председателя, а втората - на външния министър", подчерта Коцияс, чиято оставка бе предизвикана от горчив спор с Каменос на заседание на кабинета, след като лидерът на „Независими гърци“ се върна от САЩ.
Коцияс отхвърли обвиненията на Каменос, че Министерството на външните работи „прикрива“ редица „поверителни разходи", заявявайки, че за подобно нещо не би могло да става въпрос.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кабинетът на Алексис Ципрас: „Нова демокрация“ да каже за какво харчеше средствата от тайните фондове, докато беше на власт

Кабинетът на Алексис Ципрас: „Нова демокрация“ да каже за какво харчеше средствата от тайните фондове, докато беше на власт

18 Октомври 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Атина. Вместо да подхожда популистки, „Нова демокрация“ трябва да разясни за какво е похарчила средствата от тайните фондове, докато бе на власт. Това гласи отговорът от кабинета на гръцкия премиер Алексис Ципрас по повод обвиненията на опозиционната партия за начина на изразходване на парите от тайните фондове на външното министерство, предава скопската електронна медия A1 On.
С съобщението гръцкото правителство обяснява, че за втора поредна година парламентът разполага с подробна информация за средствата на Министерството на външните работи.
„От 2017 г., по инициатива на (досегашният ръководител на дипломацията) Никос Коцияс и гръцкото правителство, парламентът бе подробно информиран за използването на специалните фондове на Министерството на външните работи. „Нова демокрация“, вместо да подхожда популистки, би било добре да ни каже къде похарчи конкретните средства в периоди, когато е била на власт, когато външните министри бяха напълно без контрол“, се казва в разпространения от кабинета на Ципрас текст.
Най-голямата опозиционна партия в южната ни съседка поиска от правителството да обяви всички данни, с които разполага за използването на тайни фондове.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЕТА (Македония): Драмата с Никос Коцияс отново разпали огъня на „черните пари“ и тайните фондове за името

МЕТА (Македония): Драмата с Никос Коцияс отново разпали огъня на „черните пари“ и тайните фондове за името

18 Октомври 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Атина. Опитът на гръцкия премиер Алексис Ципрас да разреши раздорите в своя кабинет на заседанието във вторник тласна ситуацията в най-лошата възможна посока, след като остра кавга между министъра на отбраната Панос Каменос и министъра на външните работи Никос Коцияс доведе до оставката на последния, коментира македонската агенция МЕТА.
Според гръцките вестници по време на скандала са споменати черните фондове на гръцкото Министерство на външните работи. Но „черни пари“, или тайни фондове, имат и Министерството на отбраната, както и други ведомства.
Министрите могат да разполагат със средствата, както преценят за добре без да се отчитат за това на който и да е, отбелязва агенцията. С тези пари могат да се финансират лица или организации с цел защитаване на националната сигурност, получаване на информация за други страни, даване на хонорари за чуждестранни журналисти и за различни други тайни мисии.
Засега гръцкият парламент има контрол единствено върху фонда на МВнР, въз основан а закона, предложен от Никос Коцияс в началото на миналата година.
В периода 1989 – 1993 година, припомня МЕТА, се пишеше, че от тайните фондове на гръцкото външно ведомство, оглавявано тогава от Андонис Самарас, гръцките журналисти са получили 130 милиона долара, за да наложат идеята за „гръцкия характер на Македония“!
„Всички средства са в черни найлонови торбички, като черните чували за боклук. Там никога няма проверка, винаги плащанията бяха в брой. Парите са главно за пропаганда за името на Македония, но вместо да отидат в чужбина, тази пропаганда е насочена вътре в напшата страна“, заяви лидерът на опозицията Кириакос Мицотакис и призова случаят да бъде разяснен пред комисия.
По подобие на днешната ситуация, през 1992 година тогавашният премиер Константинос Мицотакис отстрани Самарас от поста външен министър и пое функциите му.
Разследването завърши без разкрития. Самарас призна публично, че са изплатени големи суми на издатели, журналисти, а дори и на местните власти, като добави, че всички пари са използвани за „цели от национален интерес“.
На заседанието на кабинета във вторник, министърът на отбраната Каменос не само, че е нападнал остро своя колега Коцияс за злоупотреба с фондовете, но и го обвинил, че е взел 50 милиона евро от милиардера Джордж Сорос, за да „прокара“ Преспанския договор. Също така военният министър е обвинил и вестник „Ефимерида тон синдактон“ („Ефсин“), че също взима пари от Сорос.
Както пише „Ефимерида“, Коцияс отдавна е обект на нападки от Каменос, който се позовавал на журналистически статии, че Джордж Сорос, за да прокара договора за името, финансира политици, бизнесмени и журналисти. В интервю за държавната медия ЕРТ министърът на отбраната обвинил вестника, че получава финансиране от въпросния американски милиардер, за да очерня неговия образ и да пише позитивно за Договора от Преспа. „Ефсин“ отговори с първа страница със снимка на Каменос и текст „Твърдоглав бозайник“ и „Прикрит и неморален, той продължава борбата срещу независимите медии“.
След посещението си във Вашингтон, Каменос предложи отбранително споразумение между Гърция, Македония, Албания и, може би, Сърбия, като алтернатива на договора за името, но след сериозните обвинения, на заседанието на кабинета във вторник Коцияс решил да му отговори директно, без преди това да се консултира с премиера Ципрас.
Както пише „Ефимерида“, външният министър нападнал този на отбраната за планът „Б“ по отношение на Скопие, определяйки го като опасен за правителството и Гърция, като освен това е поискал да се поставят под контрол тайните пари на всички министерства. Коцияс е заявил, че през 2016 година е формирал комисия, която да контролира „черните фондове“ на МВнР и е призовал Каменос да направи същото в своето ведомство.
Военният министър избухнал и викал толкова силно, че присъстващите се шокирали, а кавгата траяла 10 минути, Лидерът на „Независимите гърци“ (АНЕЛ) обвинил Коцияс, че „прокарва Договора от Преспа с 50 милиона долара, взето от Сорос, че е участвал в машинации с визи и че е злоупотребявал с тайните фондове на МВнР“...
Гръцкият премиер не е взел страна и се е опитал да помири двамата, казвайки им, че скандалите между тях трябва да бъдат прекратени веднъж завинаги. Тогава Коцияс, обиюден от нападките на Каменос и разочарован от това, че не е бил защитен от Ципрас, напуснал заседанието и отишъл в своето ведомство.
Според „Ефсин“, Коцияс се ядосал, че министър-председателят е представил скандала като личен конфликт между двамата министри.
Малко след това, за изненада на всички, той отишъл в кабинета на гръцкия президент Прокопис Павлопулос, информирал го, че ще подаде оставка и говорил за правните последици от решението му за Преспанското споразумение.
„Ефимерида“ пише, че на заседанието на кабинета във вторник Ципрас не очаквал, че двамата министри ще разкрият толкова много подробности за тайните фондове и че ще говорят за финансиране на членове от кабинета от Джордж Сорос. Твърди се, че премиерът се ядосал на Коцияс, че изобщо е засегнал темата за тайните фондове.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„1 ТВ“ (Македония): Гръцките медии хвърлят светлина върху оставката на Никос Коцияс

„1 ТВ“ (Македония): Гръцките медии хвърлят светлина върху оставката на Никос Коцияс

18 Октомври 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Атина. Обвиненията от Панос Каменос към Никос Коцияс за лошо управление на тайните фондове, изглежда, е било това, което е преляло чашата и е тласнало вече бившия министър на външните работи на Гърция да си подаде оставката. Гръцките медии анализират подробно причините за напускането на Коцияс и според тях конфронтацията на заседанието на кабинета във вторник за фондовете и договора с Македония е била само последната капка, коментира скопският телевизионен канал „1 ТВ“.
Според медиите в южната ни съседка, между ръководителя на дипломацията и премиера са се появили различни виждания по определени теми в периода, когато са се обтегнали руско-гръцките отношения.
Както предава кореспондентът на МИА от Атина, оставката на Коцияс продължава да е главната тема в страната и медиите са се впуснали да търсят причините за нея.
„Ципрас пожертва Коцияс“, „Плати грешният министър“, „Зависимост от Каменос“, „Послание на Ципрас до няколко страни: Няма да ви толерирам“, са част от заглавията в гръцките вестници и електронни издания.
Според телевизия „Антена“, Коцияс смятал, че Ципрас не му е оказал подкрепа на правителственото заседание, не е заел неговата страна в кавгата с Каменос, независимо от политическата цена на бившия външен министър като подписник на Договора от Преспа, а това несе е случило и когато последният е бил нападнат лично с писмата с куршуми, земята с кръв и други подобни.
Вестник „Катимерини“, позовавайки се на сътрудници на Коцияс, пише, че той се е обидил от нападките на Каменос, „че е човек на Сорос и че краде от фондовете“. По време на заседанието на кабинета, според същите източници, допълнителни обиди от министъра на отбраната към министъра на външните работи е предизвикало предложение от Коцияс закона за контрола на тайните фондове да важи за всички министерства , по същия начин, както и за външното ведомство.
Конкретно, Коцияс е искал да поеме инициативата депутатите да гласуват закон, с който парламента да отговаря за контрола на тайните средства от всички министерства. Към днешна дата въз основа на законодателни разпоредби се контролира само фонда на външното министерство и то въз основа на Закона, предложен от самия Коцияс в началото на 2017 година.
Гръцката телевизия „Скай“, както и други медии в Гърция, коментират, че отношенията между външния министър и Ципрас са се охладили покрай кризата в руско-гръцките отношения. Тогава, както твърди телевизията, е имало съществени различия и различни възприятия по определени въпроси. Не че Ципрас не е бил съгласен с експулсирането на руски дипломати, но не е одобрявал начина, по който е бил разглеждан въпроса. Премиерът дори обмислял да замине на посещение в Москва (7 декември) сам, без Никос Коцияс.
„Скай“, позовавайки се на своя информация, съобщава, че преди една година е имало още една оставка на външния министър, която тогава не е приета от министър-председателя.
Това, което се опитват да предвидят гръцките медии е какви ще бъдат следващите ходове на Коцияс, който не е член на управляващата СИРИЗА (Съюз на радикалната левица), а е лидер на Движението за идеи и действия „Прато“, от което има трима депутати в народното събрание.
В светлината на оставката движението свика извънредно заседание на политическия си секретариат в четвъртък, а в понеделник бившият външен министър, като лидер на Прато, ще изнесе реч на остров Крит.
Също така остава загадка дали предаването на поста от Коцияс на Ципрас ще се състои в Министерството на външните работи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Заев ободрил Ципрас по телефона след оставката на Коцияс

„Фактор“ (Македония): Заев ободрил Ципрас по телефона след оставката на Коцияс

18 Октомври 2018 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев е ободрил гръцкия си колега Алексис Ципрас по време на телефонен разговор в сряда, след оставката на външния министър Никос Коцияс, чийто подпис стои под споразумението за името между Атина и Скопие, съобщава скопското електронно издание „Фактор“.
В разговора между лидерите, Заев е подкрепил Ципрас и е изразил своето възхищение от смелостта и упоритостта му, а освен това те са се съгласили, че общите предизвикателства и трудности по пътя към прилагане на споразумението са по-големи, отколкото тези по време на преговорите миналата година.
Македонският премиер е подсетил гръцкия си колега, че историята се кове от смели лидери чрез смели дела, както и че двете страни имат цел да създадат Балканите на 21-и век, в който да има мир, сътрудничество и солидарност между двата народа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Държавният департамент благодари на Коцияс за „отдадената служба“ и потвърди подкрепата си за Преспанския договор

Kathimerini (Гърция): Държавният департамент благодари на Коцияс за „отдадената служба“ и потвърди подкрепата си за Преспанския договор

18 Октомври 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент на САЩ благодари на бившия гръцки външен министър Никос Коцияс за „отдадената служба“, приноса му за подобряването на гръцко-американските отношения, както и за ролята му при постигането на „историческото“ споразумение за името с Македония, след като министърът си подаде оставката в сряда, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В съобщението от външното ведомство на САЩ се потвърждава и силната подкрепа за договора между Атина и Скопие за разрешаване на десетилетния спор.
„САЩ подкрепят силно пълното прилагане на споразумението, което ще позволи на Македония да заеме полагащото й се място в НАТО и Европейския съюз като Република Северна Македония“, е заявил представител на Държавния департамент пред гръцката държавна агенция АНА-МПА.
„Докато в македонския парламент продължава обсъждането на конституционните промени, ние призоваваме лидерите да се освободят от тесните партийни интереси и да се възползват от възможността да осигурят по-свето бъдеще за своята страна“, е добавил той.
„Катимерини“ припомня, че Коцияс си подаде оставката в сряда, един ден след напрегнато заседание на кабинета, по време на което той влезе в конфронтация с министъра на отбраната Панос Каменос именно по повод договора за името, като последният се противопоставя твърдо на споразумението.
Премиерът Алексис Ципрас пое функциите на външен министър, за да осигури успешното финализиране на сделката.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Албанският външен министър благодари на Никос Коцияс за „искреното сътрудничество“

Kathimerini (Гърция): Албанският външен министър благодари на Никос Коцияс за „искреното сътрудничество“

18 Октомври 2018 | 09:05 | Агенция "Фокус"
Тирана. Министърът на външните работи на Албания Дитмир Бушати благодари на бившия си гръцки колега Никос Коцияс за неговите усилия за разрешаване на дългогодишните двустранни проблеми след бурната оставка на гръцкия министър от кабинета на Алексис Ципрас, пише онлайн изданието на вестник Kathimerini.
„Има малко приятни неща в тази професия, но най-ценните от тях идват от искреното сътрудничество и духа на колегиалност. Благодаря Ви, Никос Коцияс, за вашите усилия да отворим заедно нова страница на сътрудничество, доверие и добросъседски отношения между нашите страни“, написа Бушати в „Туитър“.
„Катимерини“ припомня, че Атина и Тирана обсъждаха демаркацията на Изключителните икономически зони (ИИЗ) на двете страни и правата на етническите гърци в Албания.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Ципрас: ‘Няма да толерирам двойнствени разговори и стратегии, обслужващи егоистични интереси’

Kathimerini: Ципрас: ‘Няма да толерирам двойнствени разговори и стратегии, обслужващи егоистични интереси’

18 Октомври 2018 | 00:50 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият премиер Алексис Ципрас в сряда е обявил, че след оставката на Никос Коциас ще поеме Министерството на външните работи, за да гарантира успешен финал на сделката по Договора от Преспа, съобщава вестник ‘Kathimerini’.
Пред журналисти той е помолил македонските парламентаристи да подкрепят конституционалните изменения, които обсъждат, r е добавил, че Гърция няма да допусне балканската държава да стане член на нито една международна организация под името „Република Македония“.
Премиерът е благодарил на Коциас „ за неговия ценен принос през всички тези години в надграждане на геополитическата роля на страната“, след което добавил, че „няма да толерира двойнствени разговори и стратегии, които обслужват егоистични интереси.”
Коциас подаде оставка в сряда, ден след разгорещеното заседание на кабинета, по време на което влезе в сблъсък с военния министър Панос Каменос заради Преспанския договор. Каменос се противопоставя на сделката.
От свои източници вестник „Катимерини“ научи, че Коциас се е разсърдил задето Ципрас не го е подкрепил при атаките на Каменос, който също е малък коалиционен партньор. Според същите източници по време на правителственото заседание във вторник Каменос е обвинил Коциас в лошо управление на тайни фондове на външното министерство и че е човек на американския милиардер Джордж Сорос.
Доверени лица, близки на външния министър, твърдят, че той е бил „силно раздразнен“ от тези твърдения.
В туит след като подаде оставка, Коциас написа, че Ципрас и няколко министри „са решили кой с кого да продължава“, след което е перифразирал стих от гръцкия поет Динос Християнопулос: “Те направиха всичко възможно, за да ме погребат, но забравиха, че аз съм семе.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис: Ципрас е слаб премиер в цинична коалиция

Председателят на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис: Ципрас е слаб премиер в цинична коалиция

17 Октомври 2018 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Оставката на Никос Коцияс от поста външен министър доказва, че Алексис Ципрас е и слаб премиер, и човек, който може да бъде изнуден, заяви председателят на основната гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“ (НД) Кириакос Мицотакис в сряда, цитиран от държавната агенция АНА-МПА.
По време на предварителните изявления преди срещата на Европейската народна партия (ЕНП), лидерът на НД заяви, че гръцкият министър-председател е освободил голям поддръжник на договора за името с Македония, за да запази в кабинета военния министър Панос Каменос (председател на младши коалиционния партньор „Независимите гърци“ (АНЕЛ), отявлен противник на споразумението от Преспа, което бе подписано именно от Коцияс.
„Преди няколко дни описах правителството на Ципрас и Каменос като цинична управляваща коалиция и се страхувам, че днешните събития доказаха, че съм прав“, заяви Мицотакис.
Повече от ясно е, че Ципрас „не само е слаб премиер, но е и податлив на изнудване. И колкото по-рано свърши тази комедия, толкова по-добре за страната“, подчерта председателят на НД, като увери, че в резултат от следващите избори ще бъде формирано стабилно правителство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фофи Генимата, председател на ПАСОК и „Движение за промяна“: Оставката на Коцияс потвърждава, че в правителството тлее криза

Фофи Генимата, председател на ПАСОК и „Движение за промяна“: Оставката на Коцияс потвърждава, че в правителството тлее криза

17 Октомври 2018 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на ПАСОК и „Движение за промяна“ Фофи Генимата коментира оставката на министъра на външните работи на Гърция Никос Коцияс. Според нея, тя „потвърждава кризата, която тлее в правителството, предава скопското електронно издание „МКД“.
„Ципрас направи избор Той се движи към бездната ръка под ръка с господин Каменос“, заяви Генимата пред журналистите, като добави, че „те няма да повлекат със себе си страната“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Няма да толерирам извъртания и обслужване на лични интереси

Алексис Ципрас: Няма да толерирам извъртания и обслужване на лични интереси

17 Октомври 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви в сряда, че поема Министерството на външните работи след оставката на Никос Коцияс, за да осигури успешното прилагане на споразумението за името с Македония, пише онлайн изданието на Kathimerini.
В изказване пред журналистите в своята резиденция Максимос, премиерът призова политическите сили в Македония да подкрепят конституционните промени след завършването на дебата, който се провежда в момента в парламента на страната и добави, че Гърция няма да допусне членството на Скопие в международните институции под името „Република Македония“.
Ципрас благодари на Коцияс за „безценния му принос през всички тези години за повишаването на геополитическата роля на страната“.
Министър-председателят обаче добави, че „няма да толерира извъртания и обслужване на лични интереси“.
„Катимерини“ припомня, че Коцияс си подаде оставката като Министър на външните работи в сряда един ден след напрегната среща на кабинета, по време на която той е влязъл в конфронтация с министъра на отбраната Панос Каменос относно Преспанското споразумение. Лидерът на младшия коалиционен партньор „Независимите гърци“ (АНЕЛ) е против договора със Скопие.
Съгласно твърденията на източници на изданието, Коцияс се е почувствал предаден, след като Ципрас не го е подкрепил в спора с Каменос. Според твърденията, по време на заседанието на кабинета във вторник, министърът на отбраната е обвинил външния министър в неразумно управление на тайните средства на ведомството му и в това, че е човек на американския милиардер Джордж Сорос.
Източници, близки до Коцияс, са разкрили, че той се е почувствал „дълбоко оскърбен“ от нападките.
В „туит“ след оставката, Коцияс посочи, че Ципрас и още няколко министри са „решили с кого да бъдат“, след което цитира гръцкия поет Динос Кристианопулос: „Те направиха всичко възможно, за да ме погребат – Но забравиха, че аз съм семе“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Алексис Ципрас е „решен“ да запази договора за името с Македония

AFP: Алексис Ципрас е „решен“ да запази договора за името с Македония

17 Октомври 2018 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Атина. Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви в сряда, че е „решен“ да запази договора за името с Македония, независимо от оставката на външния министър Никос Коцияс, предава AFP.
„Решен съм да направя каквото мога, за да запазя успешния завършек на спора за името чрез историческия договор от Преспа“, заяви гръцкият министър-председател пред журналистите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Никос Коцияс подаде оставка от поста министър на външните работи на Гърция

AFP: Никос Коцияс подаде оставка от поста министър на външните работи на Гърция

17 Октомври 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс подаде оставка, предава AFP, като уточнява, че оттеглянето му бе предшествано от разгорещен спор за договора за името на Македония.
„Министър-председателят Алексис Ципрас прие оставката на външния министър“, се казва в изявление на кабинета на гръцкия премиер. Уточнява се, че именно Ципрас ще поеме временно функциите на външен министър.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Никос Коцияс е заплашил с оставка, твърдят медии

A1 On (Македония): Никос Коцияс е заплашил с оставка, твърдят медии

17 Октомври 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Атина. По данни на гръцките средства за масова информация след заседанието от вторник на правителството в Атина министърът на външните работи Никос Коцияс е заплашил да се подаде оставката. Причината е липса на достатъчно подкрепа от страна на премиера Алексис Ципрас в спора на Коцияс с министъра на отбраната и лидер на партията „Независими гърци“ Панос Каменос, съобщава скопската електронна медия A1 On.
Разногласията между двамата министри Каменос и Коцияс са прераснали в жлъчен спор по време на вчерашното заседание. Ябълката на раздора, както и по-рано, е бил договорът за името на Македония. Атмосферата обаче е била нажежена и от коментарите на Каменос за тайните фондове на гръцкото външно министерство.
„Според информацията, министърът на външните работи обмисля дори възможността за подаване на оставка, тъй като смята, че в конфронтацията с министъра на отбраната, няма достатъчно подкрепа от Алексис Ципрас“, пише гръцкият вестник „Та неа", цитиран от скопската медия.
Както съобщи кореспондента на МИА от Атина, същата информация са обявили и редица други гръцки медии. Изданията в южната ни съседка са поместили скандала между двамата министри на първите страници на водещите ежедневници. Темата е била основна и в новинарските емисии на гръцките телевизии.

Част от медиите в Гърция публикуваха и откъси от разговора между Каменос и Коцияс. Според информационния портал Inn, разговорът е преминал по следния начин:

Каменос: Запазвам мнението си за името на БЮРМ. Няма да се присъединя към правителствения опит за натиск.
Коцияс: Стремите се да направите външната политика тежест на правителството и на страната, за да служите на своите политически и лични стремежи!
Каменос: Имаше потвърждение от външното министерство, че въпросът за Скопие ще влезе в парламента след изборите ...
Коцияс: Няма такова нещо. Стъпките, които бяха предприети, бяха одобрени от министър-председателя и от компетентните органи. Може да сте пропуснали някои правителствени сесии.
Каменос: Изяснихме нашата позиция. Тя не е фалшива като на Мицотакис. Моята оценка е, че споразумението няма да влезе в парламента, защото процесът в Скопие няма да бъде финализиран. Във всеки случай, ние няма да се идентифицираме с „Нова демокрация“, която се опитва да свали правителството.
Ципрас: Споразумението е на правителството, а не външното министерство.
Според част от медиите в Гърция, разногласията и враждата между Каменос и Коцияс са продължили около фондовете в гръцкото външно министерство.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитрис Цанакопулос: Всеки, който не е съгласен с правилата на правителството, може да слезе от влака

Димитрис Цанакопулос: Всеки, който не е съгласен с правилата на правителството, може да слезе от влака

17 Октомври 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Атина. Един ден след като министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс и министърът на отбраната Панос Каменос, който е начело на младшия коалиционен партньор „Независими гърци“ (ANEL), се сблъскаха по въпроса за договора за името на Македония. На заседание на кабинета, говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос призова в сряда официални лица, които не са съгласни с правителствената политика, да си подадат оставката, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Посланието, изпратено от премиера, беше силно и ясно: правителственият влак се движи напред... и той ще достигне целта си. Всеки, който не иска да стигне до тази дестинация, и всеки, който се чувства неудобно по време на пътуването, може да слезе от влака", заяви Цанакопулос пред Alpha TV.
Евентуалната оставка няма да окаже въздействие върху правителството, което е изцяло съсредоточено върху усилията за възстановяване на икономическия растеж и подкрепа на социалните групи, засегнати най-силно от кризата, увери говорителят на управляващите в Атина.
Във вторник Каменос, който предложи алтернатива на Преспанското споразумение по време на официално посещение във Вашингтон миналата седмица, бе разкритикуван от Коцияс. Според източници първият дипломат на Атина обвинява Каменос в подкопаване на Ципрас и страната, подчертавайки, че не е негова работа да прави външна политика. Според медийните доклади на свой ред лидерът на „Независими гърци“ е отговорил, че има право да изразява мнението си.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Никос Коцияс е обсъдил с гръцкия президент ситуацията с договора за името на Македония

Kathimerini: Никос Коцияс е обсъдил с гръцкия президент ситуацията с договора за името на Македония

17 Октомври 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс е бил приет за среща с държавния глава на страната Прокопис Павлопулос, на която са обсъдили ситуацията с договора за името на Македония, постигнат през юни тази година, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Източници от Президентството в Атина потвърдиха провеждането на срещата, но не представиха по-подробна информация за хода на дискусията между двамата политици.
В рамките на заседание на кабинета в четвъртък, Коцияс обвини министъра на отбраната Панос Каменос в подкопаване на позициите на правителството по отношение на договора с Македония. Лидерът на „Независими гърци“ си навлече гнева на коалиционния си партньор СИРИЗА заради алтернативния план на споразумението, представен в рамките на посещението му във Вашингтон.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 ANA-MPA: Гръцкият министър на отбраната ще посети Mосква на 29 октомври

ANA-MPA: Гръцкият министър на отбраната ще посети Mосква на 29 октомври

16 Октомври 2018 | 20:54 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната Панос Каменос ще направи официално посещение в Русия на 29 октомври, предава гръцката държавна информационна агенция ANA-MPA.
Визитата ще се осъществи две седмици след посещението му в САЩ където се срещна с високопоставени представители на американската администрация, сред които министърът на отбраната Джеймс Матис.
Каменос ще обсъди въпроса за поддържането на руските въоръжения, придобити от гръцките въоръжени сили.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас се очаква да направи официално посещение в Москва месец по-късно.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): От гръцкото правителство идват сигнали за изглаждане на различията по договора със Скопие

Kathimerini (Гърция): От гръцкото правителство идват сигнали за изглаждане на различията по договора със Скопие

16 Октомври 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и председателят на младшия коалиционен партньор в правителството „Независимите гърци“ (АНЕЛ) Панос Каменос, който е и министър на отбраната, в понеделник обядваха заедно в Клуба на офицерите от военновъздушните сили в Атина, в опит да изгладят различията в правителството по отношение на споразумението за името с Македония, което във вторник ще бъде обсъждано в парламента в Скопие преди ключовото гласуване за конституционните промени, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В понеделник официални лица от правителството са обяснили, че двамата мъже в крайна сметка са преодолели различията си, а в същото време Reuters цитира правителствени източници от Атина, които са заявили, че е осигурена подкрепа за Преспанския договор от независими и опозиционни депутати, с което са намекнали, че Ципрас не зависи от АНЕЛ, отбелязва изданието.
Ципрас, продължава „Катимерини“, ще председателства заседание на кабинета във вторник, когато, както твърдят източници, правителството ще иска да изпрати послание за единство. Но, премиерът иска също да изпрати много ясно послание – и до Каменос, и до македонския премиер Зоран Заев, че няма алтернатива на договора за името.
В коментар пред държавната телевизия в понеделник, Каменос разкри, че министър-председателят е знаел за идеята му за алтернативния план, но не я е одобрил.
Вестникът отбелязва, че лидерът на основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис е нападнал правителството за пореден път, определяйки го като „циничен властови съюз“, в който единственият интерес на партньорите е да управляват държавата.
Докато партньорите в гръцкото правителство се опитват да преодолеят различията си по споразумението за името, посочва още „Катимерини“, в Македония Заев се опитва да привлече опозиционни депутати да го подкрепят в парламента.
Дебатът за договора в Скопие започва във вторник и може да продължи 10 дни преди да се гласува за конституционните промени, свързани с него.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: „Независими гърци“ отново заплаши да напусне правителството, ако договорът за името бъде внесен в парламента

Kathimerini: „Независими гърци“ отново заплаши да напусне правителството, ако договорът за името бъде внесен в парламента

15 Октомври 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на младшия партньор на СИРИЗА „Независими гърци“, Панос Каменос, отново отправи заплахи да напусне правителството на премиера Алексис Ципрас, ако договорът за името на Македония бъде внесен за обсъждане в парламента в Атина, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Ципрас и Каменос обединиха усилията си през 2015 г. с ясната цел да извадят Гърция от дълговата криза и да се борят с корупцията, която тласна страната на ръба на несъстоятелност.
Но новата сделка на правителството на Ципрас с Македония, разтърси медения месец на коалицията след излизането на страната от спасителния план през август тази година. Така вниманието бе изцяло насочено към противоречията вътре в управляващата коалиция.
„Няма да гласувам за тази сделка, ако тя бъде внесена в парламента", увери министърът на отбраната Каменос. „Ако парламентарното мнозинство вземе решение за развод, така ще бъде", подчерта лидерът на „Независими гърци“, добавяйки, че личните му отношения с Ципрас остават „хармонични".
Гръцките националисти се противопоставиха на споразумението за името, което Атина и Скопие постигнаха през юни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Панос Каменос твърди, че е „в пълна хармония“ с гръцкия премиер

Kathimerini: Панос Каменос твърди, че е „в пълна хармония“ с гръцкия премиер

15 Октомври 2018 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Атина. Лидерът на младшия партньор в коалиционното правителство на Алексис Ципрас и министър на отбраната Панос Каменнос предположи, че министър-председателят е бил информиран за намерението му да представи алтернативен план на споразумението за името, подписано с Македония през юни, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Говорейки пред държавния телевизионен оператор ЕРТ, Каменос, който се противопоставя на Преспанското споразумение, заяви, че е „в пълна хармония" с коалиционния си партньор СИРИЗА.
Неговите коментари идват в резултат на критиките, че се опитва да прокара собствената си външнополитическа програма на националистическата партия, след като представи на американски представители по време на посещение в САЩ миналата седмица алтернативен план на договора за името, един вид съюз на Западните Балкани.
„Ние и премиерът винаги сме във комуникация", увери Каменос, два дни след като Ципрас отрече наличието на алтернативен план за споразумението за името.
Каменос отхвърли твърденията за руска намеса в референдума в Македония, като заяви, че Джордж Сорос е раздавал „милиарди" на „необвързани организации" в страната, за което „никой не говори".
Той обвини унгарско-американския инвеститор, че е нарекъл Гърция „страшилището" на Балканите.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Ураганът „Каменос“ разтресе гръцката политическа сцена

„Телма“ (Македония): Ураганът „Каменос“ разтресе гръцката политическа сцена

12 Октомври 2018 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Атина. Ураганът „Каменос“ разтресе гръцката политическа сцена, пише на интернет страницата на македонският телевизионен канал “Телма“.
Ураганът Панос Каменос разтърси управляващата коалиция в Гърция. План Б на гръцкия министър на отбраната за замяна на Договора от Преспа с междудържавни сигурност договори в региона, но и за откриване на три нови американски военни бази в Гърция, предизвика остра реакция от представителите на управляващата СИРИЗА. Предложението на Каменос представено на помощник държавният секретар на САЩ, Уес Мичъл преди три дни, СИРИЗА оценяват като "неразбираемо" и смятат, че министърът на отбраната е излязъл извън своите правомощия. Коментирайки решението на Каменос, гръцкият министър на външните работи Никос Коцияс направи изявление.
"Министър Каменос не би трябвало да говори много, за да се чува, когато говори," е краткият коментар на Коцияс.
За част от представителите на управляващата СИРИЗА пък планът на Каменос е причина партията да прекрати сътрудничеството с Независими гърци, чийто лидер е министърът на отбраната.
Според медиите в Гърция, Каменос се е извинил на Ципрас, с обяснението, че той не е имал намeрение да създаде проблем и че всички негови изявления са били дадени в контекста на дискусиите, без да са предтавени в официален вид. Каменос пък в социалната мрежа „Туитър“ пише, че не е разговарял с Ципрас, защото не се е променило нищо от уговореното и че като партньор в правителството, е дал предложение, което задължава само него и че американските бази вече съществуват.
Междувременно гръцки медии предават позицията на Държавния департамент на САЩ, след изявленията на Каменос, като се посочва, че САЩ приветстват резултата от референдума в Македония, на който гражданите са изразили подкрепа за НАТО и ЕС с приемането на Договора от Преспа и че твърдо подкрепят пълното прилагане на Договора, което ще позволи на Македония да получи правно положение в НАТО и ЕС като Република Северна Македония.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Гражданите търсят стабилност, а освен членство в НАТО и ЕС, няма друга алтернатива

Зоран Заев: Гражданите търсят стабилност, а освен членство в НАТО и ЕС, няма друга алтернатива

12 Октомври 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев посочи, че членство в ЕС и НАТО ще бъде от голяма полза за страната, а гражданите ще получат стабилност, сигурност и икономически просперитет, предава скопската електронна медия „Фокус“.
„Гражданите търсят стабилност, сигурност и икономически просперитет. Единственият път към тези цели е членството в НАТО и ЕС. Другата алтернатива няма и не може да има“, написа Заев в своя профил в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Напрежението в коалицията продължава

Kathimerini: Напрежението в коалицията продължава

12 Октомври 2018 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Атина. Напрежението между двата коалиционни партньора в гръцкото правителство продължава, въпреки опита на лидера на „Независими гърци“ Панос Каменос да прокара спорно предложение за алтернативен план на договора за името с Македония, пише Ставрос Папантониу в материал за електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Каменос отправи предложение за Балкански отбранителен съюз по време на срещата си в Държавния департамент на САЩ с помощник-държавния секретар по европейските и евразийски въпроси Уес Мичъл във вторник.
Лидерът на по-малкия коалиционен партньор обаче настоя, че не е застанал против правителствената линия, заявявайки че е обсъдил с „ приятели и съюзници едно алтернативно и реалистично решение“. Той добави, че не е имал намерение да взема независими от правителството решения.
Източници от офиса на гръцкия премиер Алексис Ципрас взеха отношение към факта, че Каменос едностранно е поел инициативата да предложи алтернативен план, докато договорът за името с Македония е в процес на ратификация.
Освен това, неговите коментари се виждат като подривни на целта на правителството да насърчи ролята на Гърция като стълб на стабилност в региона, особено във време на политически катаклизъм в Македония, където премиерът Зоран Заев е въвлечен във вътрешна борба за спечелване на подкрепа за договора за името.
Още повече, правителствените представители смятат, че предложението на Каменос не е в една линия с „националната стратегия“ на Гърция, тъй като позволява на Македония да вярва, че има възможности за алтернативи, макар и споразумението, подписано край езерото Преспа през юни, да осигурява ключовото гръцко искане за промяна на името на балканската държава.
Разривът в коалицията беше още по-утежнен от факта, че Каменос, който яростно се противопоставя на споразумението, не е спазил договорката си с Ципрас да не всява смут по въпроса до месец март.
Според източници, Ципрас ще се срещне с Каменос, след връщането му от САЩ в неделя.
Гръцкият премиер се опита да вкара хумористична нотка в кризата, заявявайки пред журналисти в четвъртък, че има „ураган в САЩ, но той не се казва Панос, а Майкъл“.
Междувременно, лидерът на опозиционната „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис заяви, че кризата в коалицията се отразява лошо върху страната.
„Във време, в което най-важното нещо за държавата трябва да бъде възстановяването на нейната легитимност във всяка област, правителството разиграва сцени като театрална група“, заяви Мицотакис в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Радио Свободна Европа“ (Македония): Продължава заседанието на комисията по конституционните въпроси в македонския парламент

„Радио Свободна Европа“ (Македония): Продължава заседанието на комисията по конституционните въпроси в македонския парламент

12 Октомври 2018 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. В петък следобед продължава работата на комисията по конституционни въпроси на парламента на Македония по предложението за пристъпване към изменение на конституцията, предава „Радио Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Заседанието на комисията започна в сряда, а разискванията по предложението за пристъпване към изменение на конституцията, съгласно член 196 от правилника, може да трае най-много десет работни дни.
Член на комисията по конституционни въпроси и депутат в течение на дебата могат да говорят няколко пъти за общо 20 минути, докато координатор на парламентарна група може да говори 30 минути.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат М“: Зоран Заев е убеден в осигуряването на квалифицирано мнозинство за конституционните помени

„Алсат М“: Зоран Заев е убеден в осигуряването на квалифицирано мнозинство за конституционните помени

12 Октомври 2018 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев е убеден в осигуряването на квалифицирано мнозинство за конституционните промени, пише македонското електронно издание “Алсат М“.
Премиерът Зоран Заев увери, че депутатите от опозицията са разбрали необходимостта от подкрепа на конституционните промени, но те не го показват поради заплахи. Той насърчи депутатите от опозицията да подкрепят конституционните промени.
Премиерът не каза кой заплашва депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, но каза, че всички подобни опити ще се провалят.
Преговорите за убеждаване на опозицията да подкрепи конституционните промени ще продължат заедно с продължаването на работата в парламента и ще се провеждат в рамките на парламентарните групи.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: Заев няма подкрепата на гражданите за политиката си

ВМРО-ДПМНЕ: Заев няма подкрепата на гражданите за политиката си

11 Октомври 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скопската електронна медия A1 On привежда поредно изявление от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, в което партията на Християн Мицковски твърди, че министър-председателят Зоран Заев (СДСМ) няма необходимата подкрепа на гражданите за политиката, която води.
„Зоран Заев не трябва да пита какво правим сега, а да уважава волята на народа. Самият той призна, че решението, което постави на референдум, не е подкрепено от гражданите и поради това трябва да се поклони на македонския народ и да се отклони от намеренията за изтриване на името, идентичността, историята, традицията и културата.
Вместо да пита, Заев трябва да носи отговорност за милионите евро, изразходвани за референдума, на който хората му казаха, че не подкрепят антидържавната му политика.
Всъщност, капитулацията, която Заев се опитва да вкара в сила, съдържа същите гаранции, които бяха посочени и във временното споразумение от 1995 г. Всички видяхме доколко тези гаранции бяха спазени от гръцката страна и дали Гърция не препятства членството на Македония в НАТО.
Кариерата на Зоран Заев е по-важна от националните и държавните интереси. Той на всяка цена се опитва да прокара споразумението с Гърция. Хората бяха повече от ясни. СДСМ не иска да уважи волята на 1.2 милиона граждани, които чрез въздържанието си дадоха повече от ясен отговор, че не са съгласни с промяната на името, идентичността, езика и историята на Македония.
Зоран Заев и СДСМ трябва да осъзнаят, че само хората и никой друг нямат право да решават за Република Македония и че същите тези хора решиха да не променят името на държавата и националната идентичност.
Циркът в Събранието от страна на Зоран Заев и инициативата за промяна на Конституцията на Република Македония с цел промяна на конституционното име на страната вече са добре известни на гражданите. Заев продължава да потъпква хората си, да го подценява и да го отрича. Единственият мотив за това е, че той иска да прикрие всички престъпления, извършени от това правителство. Допълнителна тежест е, че е обещал нещо, което не може да изпълни и затова не само се е отказал от народа, но е против ясно изразената му воля.
С капитулацията от Преспа, СДСМ и Зоран Заев бавно изпълняват всички гръцки искания от 1992 г. насам, които бяха отправени от правителството на Мицотакис, макар че тогава Македония получи положително становище от комисията „Бадинтер“.
Приемайки повторно промените на чл. 3 и чл. 49 на Конституцията и на нейната преамбюла, Република Македония всъщност напълно признава, че Гърция с право се е противопоставила на тези конституционни разпоредби. Заев няма подкрепата на гражданите за политиката си.
Той се страхува от справедливи и демократични избори, на които хората ще го изпратят в политическа пенсия и ще прекратят злополучната му политическа кариера, а Македония ще спечели", се казва в изявлението на ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Битка в Гърция за договора за името: Кумуцакос нападна Коцияс, Ципрас защитава Заев

„Денешен“ (Македония): Битка в Гърция за договора за името: Кумуцакос нападна Коцияс, Ципрас защитава Заев

11 Октомври 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Опозиционната „Нова демокрация“ реагира на план „Б“, който министърът на външните работи на Гърция Панос Каменос представи на срещата с помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл, отбелязва електронното издание на македонския вестник „Денешен“ .
Отговорният за външна политика в основната гръцка опозиционна партия Георгиос Кумуцакос коментира в социалната мрежа „Туитър“, че Гърция е „единствената държава на планетата с двама министри на външните работи", като заяви, че „политическата и дипломатическа шизофрения на правителството по въпроса със Скопие, не само продължава, но сега се изнася и в чужбина". В тази връзка Кумуцакос настоя за обяснение от страна на първия дипломат на Атина Никос Коцияс.
„След като изрази убеждение, че Договорът от Преспа няма да бъде ратифициран в парламента в БЮРМ, Каменос изглежда е представил алтернативен план, който постига същите геополитически цели с Договора от Преспа, но без да засяга въпроса с името. По-специално, гръцкият министър на отбраната е предложил споразумение за отбрана между Гърция, БЮРМ, Албания и България, а по-късно и със Сърбия, с цел да се създаде ос за стабилността на северната граница на страната. Според него по този начин ще спре руското проникване на Балканите и ще се гарантира стабилността в БЮРМ", пише Кумуцакос в писмото до гръцкия външен министър.
След това Кумуцакос отправя към Коцияс четири въпроса, сред които: „Знае ли той за съществуването на алтернативен план, който да замени споразумението за името?". Ако отговорът е положителен, тогава Кумуцакос иска обяснение кой е одобрил този план и „дали това е обществена промяна на гръцката външна политика на Балканите и в спора за името". Коцияс е попитан и дали вярва, че предложението на Каменос помага да се подготви добре посещението на премиера Алексис Ципрас в Русия през декември.
„Кой ръководи външната политика на страната? Министър на отбраната или ти?", пита Кумуцакос в писмото.
След информацията за предполагаем план „Б“, представен от Каменос във Вашингтон, източници от кабинета на Ципрас коментират, че гръцкото правителство остава посветено на Договора от Преспа и подкрепя усилията на македонския премиер за прилагането му.
„Гръцкото правителство остава ангажирано с Договора от Преспа. Зачита конституционните процеси в съседната страна и подкрепя усилията на Заев да изпълни предпоставките, за да влезе в сила споразумението“, коментират от източници от кабинета на гръцкия премиер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Американски шпиони и тайна дипломация разкриват руските подривни действия за референдума в Македония

The New York Times: Американски шпиони и тайна дипломация разкриват руските подривни действия за референдума в Македония

11 Октомври 2018 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият бизнесмен и собственик на футболния отбор ПАОК Иван Савидис изглежда е бил във фокуса на усилията на Русия да повлияе на референдума в Македония за името, твърди The New York Times, като посочва, че целта на Кремъл е била да осуети влизането на Скопие в НАТО и Европейския съюз.
От години Иван Савидис е човекът на Кремъл в Гърция, категорични са от редакцията на вестника. Гръцко-руският милиардер, който е бивш депутат в руската Дума и е собственик на ПАОК, Савидис се движи безпроблемно между спортните светове на двете страни. Той има пръст във всичко в Солун, където живее и е добре известен играч в често раздирания от скандали свят на гръцките и руските олигарси, коментира изданието.
Всичко това го прави интересен за американските разузнавателни агенции. Официални лица от САЩ казват, че са засекли комуникации през юни, показващи, че Савидис работи за руските интереси за подкопаване на споразумението между Гърция и Македония, което би проправило пътя за присъединяване на Македония към НАТО, пише NYTimes, като припомня, че Гърция отдавна се противопоставя на влизането на Скопие в Алианса, а Москва, която гледа на разширяването на НАТО като на смъртоносна заплаха на своята граница, е била решена да предотврати успеха на референдума за името.
За да си отмъстят, от американците предприеха необичайно агресивен ход, продължава вестникът: Те предадоха информацията на лявото гръцко правителство на Алексис Ципрас и то отговори, като изгони двама руски дипломати от Атина и обяви за персона нон грата още двама.
„Ню Йорк Таймс“ отбелязва, че това все още прави американските разузнавачи и дипломати щастливи. Независимо, че референдумът в Македония, както пише изданието, не даде ясни резултати, може би още тази седмица, македонският парламент трябва да реши дали иска да се присъедини към НАТО, а американците смятат, че разкриването на Савидис и изгонването на дипломатите е рядка победа и частичен реванш за руските дезинформационни кампании в САЩ и Европа.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Македония се превръща във фронт на противопоставянето между Запада и Изтока

EA Daily: Македония се превръща във фронт на противопоставянето между Запада и Изтока

11 Октомври 2018 | 03:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Резултатът от състоялия се на 30 септември референдум в Македония не само е вот на недоверие към политиката, провеждана от правителството на премиера Зоран Заев, но и, преди всичко, акт на съпротивление срещу опитите за промяна на името на страната, тъй като тези действия дълбоко оскърбяват националната идентичност на македонския народ и са в разрез с международното право, заяви пред руското онлайн издание EA Daily македонският политолог Мария Цветановска – Третякова. Материалът е представен без редакторска намеса.
От 1991 година Гърция оспорва правото на Македония да използва своето име, тъй като така се казва и една от северните гръцки провинции. През юни тази година Скопие и Атина подписаха т.нар. Преспански договор, съгласно който Македония в бъдеще ще се казва „Република Северна Македония“. Но президентът на страната Георги Иванов отказа да подпише закона за ратификация на споразумението. За да влезе договорът в сила, трябваше да се проведе референдум, който се състоя на 30 септември. Официалните резултати показаха, че на него гласуваха само една трета от имащите право на глас.
„Както знаем, през 1991 година македонците вече се изказаха на референдума за отделяне от бившата Югославия и определиха своето име съгласно конституцията от 1991 година – Република Македония“, напомни Цветановска – Третякова.
Въпреки това, подчерта тя, резултатите от гласуването на 30 септември не бива да бъдат тълкувани като нежелание на македонските избиратели да станат част от ЕС и НАТО. „Влизането на Македония в НАТО и ЕС е стратегическа цел практически на всяко правителство и всички политически сили в продължение на 27-те години независимост. Тази политика се ползва с широка подкрепа от обществеността“, добави тя.
По мнението на експерта, на референдума македонците са дали отговор на тези условия, които са били поставени на Македония в противоречие на международното право, Както напомни Цветановска – Третякова, Скопие в миналото вече е трябвало да изпълнява специално изискване при приемането в ООН: то бе наложено на страната в резултат от „истеричната“ дипломатическа война, която Гърция е провела в началото на 90-те. „Република Македония бе приета в ООН не под своето конституционно име, а под наименованието „Бивша югославска република Македония“. Тогава бе допуснато първото нарушение на международното право спрямо нея. На една суверенна държава, желаеща да стане част от голямото семейство на международните суверенни държави, е поставено допълнително условие от самата ООН, касаещо се до условието за влизане, извън тези, които са предвидени в Устава“, напомни експертът.
Както смята Мария Цветановска – Третякова, днес се наблюдава вторият опит за налагане на допълнителни условия на Македония. Този опит се предприема в благоприятна за подобни действия международна обстановка, свързана с противопоставянето по линия Изток-Запад, обяснява тя. „През последните три години Македония, за съжаление, плавно се превръща в един вид политически фронт на това противопоставяне“, заяви тя.
По думите на политолога, днес вече е ясно, че действащото правителство, след като обяви проведения референдум за успешен, ще прокарва своя план „Б“, т.е. ратификацията на договора между Скопие и Атина в македонския парламент.
„Разбира се, при това ще станем свидетели на използването на политиката на шантаж, натиск или даже политически подкуп, за да могат да бъдат събрани девет гласа от на депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и да се прокара необходимата реформа на конституцията“, отбеляза Цветановска – Третякова.
При това експертът обърна внимание на това, че в спорния договор, който няма нищо общо с нормите на международното право, е скрито едно условие, което може да даде причини на Атина да продължи да блокира влизането в Скопие в евроатлантическите структури. Става дума за провала на референдума, подчерта тя.
„Засега почти никой не обръща внимание, но в точка 2 от договора се казва: Гърция ще подкрепи Македония в стремежа й да стане част от евроатлантическото семейство при две условия. Първото е положителен резултат от референдума, а второто – внасяне на поправки в македонската конституция. Ако промените бъдат направени, това не променя факта, че де факто и де юре референдумът се е провалил. От тази гледна точка Гърция има юридически основания да поставя препятствия пред интеграцията на Македония в ЕС и НАТО и в бъдеще. И в Македония днес почти никой не обръща внимание на това. Но е ясно, че намеренията на Гърция са съвсем искрени, тя ще продължава да гони своята линия и за нея това е удобна юридическа уловка, на която може да се основава“, отбеляза Цветановска –Третякова.
По прогнозите на експерта, на Македония й предстои период на турбулентност и страната може да се сблъска с радикализация на определени сили, тъй като САЩ и някои западни лидери вече признаха резултатите от референдума.
„Тази политика е безотговорна и неискрена и тя не способства стабилизирането на ситуацията в Македония и в региона, като цяло. Обрат ще настъпи само ако западните държави решат, че въпросът за името на страната трябва да се върне в правово русло. Ако те действително искат да видят Македония в НАТО и ако тя действително им е нужна стратегически, те са длъжни да я приемат под конституционното й име. Въпреки че и това е спорно. Според мен, става дума за политическият имидж, който Западът иска да запази“, заяви Цветановска Третякова.
Експертът отбеляза също, че предишното македонско правителство, на мястото на което след дълга политическа криза дойде кабинетът на Зоран Заев, също е било готово да присъедини към името „Македония“ определението „Северна“, но само в контекста на двустранните комуникации с Гърция. „Това, което се прави в момента, не е нищо по-различно от налагане на волята на една суверенна държава на друга. И по-точно, не само на Македония, а на всички 140 страни, които вече са я признали под нейното конституционно име „Република Македония“, заключи Мария Цветановска - Третякова.
С мнението на своята македонска колега за това, че следващият ход на властите в Скопие ще бъде засилване на натиска над депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, с цел да бъдат осигурени необходимото количество гласове в македонския парламент за ратификация на споразумението с Гърция, се съгласи сътрудникът на Института за европейски изследвания (Белград) Стеван Гаич. „Все едно не е имало никакъв референдум. А ако не успеят и в това, те ще заплашват опозиционните депутати с наказателно преследване“, предположи Гаич.
Както подчерта сръбският експерт, в конституцията на Македония е обозначено пределно ясно – в съответствие с член 73, решението, взето на референдума, носи задължителен характер. „Ако всичко беше по закона, то това би бил краят на евроатлантическия път на Македония. Отчитайки факта, че въпросът, освен смяната на името, съдържаше и формулировка относно влизането на страната в НАТО и ЕС. Но тъй като в лицето на Алианса имаме работа с лицемерни бандити, към момента вече е ясно, че става дума за насилие над правото, демокрацията и свободното волеизявление на гражданите“, заяви Гаич.
От думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Македония до януари 2019 година трябва да получи покана за влизане в НАТО, става ясно, че „или с кука, или с измама, те ще вкарат в Алианса“ тази балканска страна, отбеляза той.
Ако натискът над депутатите от ВМРО-ДПМНЕ не доведе до очаквания резултат, в Македония ще се проведат предсрочни парламентарни избори, продължи Стеван Гаич. „В случай, че те бъдат проведени очаквам поражение на партията на Зоран Заев Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ). Освен това очаквам, че на изборите ще бъдат допуснати много нарушения“, допусна той.
Както смята сръбският експерт, проблемът с името на Македония, по повод на който населението гласува на референдума, всъщност не е главният за Брюксел. „За тях главното е всички балкански страни, които още не са в състава на НАТО, спешно да бъдат присъединени“, посочва той. Затова Гаич съветва да се разглежда провеждането на референдума в Македония във връзка с дискусията около „разграничението“ в Косово между сърбите и албанците. „ако Сърбия фактически признае Косово, то може да се обедини с Албания, която вече е член на НАТО. Тогава Сърбия ще се окаже в пълно обкръжение от страни-членки на НАТО и сръбските власти в този случай биха могли да заявят, че са длъжни да преразгледат политиката си на неутралитет. Абсолютно същото би могло да се случи и в Република Сръбска“, поясни своята гледна точка Гаич.
Както отбеляза сръбският политолог, въпросът за Балканите е изключително важен за конфронтацията Русия – НАТО, защото Алианса разглежда Балканите като пробойна в своята система за сигурност. Тази пробойна НАТО се опитва да запълни, създавайки фронт срещу Сурия, продължи експертът. Затова се оказва натиск върху Швеция и Финландия, които са членки на ЕС, но не са в НАТО, също да влязат в организацията, разказа той, като подчерта, че европейската структура на сигурността би претърпяла сериозни промени, ако тези планове се реализират.
„Любимата идея на хърватския президент Колинда Грабар-Китарович е т.нар. „инициатива за три морета“ – Балтийско, Адриатическо и Черно, също има за цел укрепването на „санитарния кордон“ срещу Русия“, заяви Гаич.
Завръщайки се на темата за референдума в Македония, експертът изказа мнение, че НАТО и ЕС там са претърпели колосално поражение. „Въпреки визитите на германския канцлер Ангела Меркел и други, македонският народ не излезе на референдум. Въпреки това, ЕС и неговите марионетки, като Зоран Заев, продължават да игнорират резултатите от референдума и преследват своите интереси“, заключи Стеван Гаич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek Reporter: Гръцкото правителство реагира на предложенията на Каменос за името на Македония и американските бази

Greek Reporter: Гръцкото правителство реагира на предложенията на Каменос за името на Македония и американските бази

11 Октомври 2018 | 00:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкото правителство реагира остро на предложенията на военния министър на страната Панос Каменос към неговия американски колега Джеймс Матис за създаване на балканска отбранителна зона като План „Б“ на приемането на Македония в НАТО, предава базираният в САЩ портал Greek Reporter.
Докато беше във Вашингтон на официална визита, Каменос предложи на Матис споразумение за колективна отбрана между Гърция, Македония, Албания, България и Сърбия на по-късен етап, за да бъде изградена ос на стабилност на Балканите, отбелязва изданието. В същото време министърът на отбраната на Гърция предложи и изграждането на нови три американски военни бази в страната, като конкретните му предложения за градове, които да ги приемат, бяха за Волос, Лариса и Александруполис.
В рамките на срещата си с помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл пък Каменос заяви, че референдумът в Македония за името е показал, че мнозинството от гражданите не подкрепят споразумението от Преспа, което, по неговите думи, е фактор, който ще увековечи иредентизма.
Освен това военният министър на Гърция изрази увереност, че правителството на Македония няма да успее да прокара конституционните промени, произтичащи от договора. В тази връзка той предложи План „Б“, чрез който да бъдат постигнати геополитическите цели на договора от Преспа, без да бъде засяган въпроса за името, който може да бъде отложен.
„Гръцкото правителство продължава да е обвързано с договора от Преспа, то уважава конституционните процеси в съседната страна и подкрепя усилията на Заев за изпълняване на условията по договора, чрез които той да влезе в сила“, коментира правителствени източници, според 24/7 News 88,6 радио.
Заместник-външният министър Йоргос Катругалос се изказа пред същата радиостанция в стяда, като заяви, че предложението за алтернативният договор за отбрана на НАТО на Балканите с участието на Македония не е обсъждан във външното министерство и няма официална алтернатива на договора от Преспа. Той посочи още, че подобна алтернатива не е обсъждана и от правителствения съвет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Джеймс Матис изтъкна ролята на Гърция при разрешаването на спора за името с Македония

Kathimerini (Гърция): Джеймс Матис изтъкна ролята на Гърция при разрешаването на спора за името с Македония

10 Октомври 2018 | 22:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис изтъкна важността на договора от Преспа за разрешаване на спора за името между Атина и Скопие и приветства усилията на Гърция за спиране на руската намеса в процеса по време на срещата си със своя гръцки колега Панос Каменос в Пентагона, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Матис отбеляза подкрепата на гръцкия премиер Алексис Ципрас за пътя на Македония към членство в НАТО.
„Разрешаването на този дългогодишен спор изискваше смелост от всички. Тази стъпка напред засилва сигурността на Балканите и на нашия съюз – НАТО“, заяви военният министър на САЩ пред журналистите.
„Аплодираме желязната отдаденост на Гърция за защита на демократическите ценности чрез изгонването на руски дипломати, които искаха да навредят на суверенния процес около споразумението за името. Правейки това, Гърция даде ясно да се разбере, че родината на демокрацията няма да толерира безразсъдни нарушения и неуважение на международните норми и вашия суверенитет“, добави той.
Матис заяви още, че САЩ признават ключовата роля на Атина за поддържането на регионалната сигурност в този труден регион.
„Ние оценяваме вашата перспектива за предизвикателствата, пред които е изправен южният фланг на НАТО и вашето лидерство в насърчаването на стабилността на Балканите“, каза той на Каменос и похвали големите инвестиции на Гърция в своята отбрана, които надвишават изискванията на НАТО за отделяне на 2% от брутния вътрешен продукт за военни разходи.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Зоран Заев призова за консенсус около конституционните промени, опозицията не ги приема

„Телма“ (Македония): Зоран Заев призова за консенсус около конституционните промени, опозицията не ги приема

10 Октомври 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев призова решението за конституционни промени, с които да се приеме договорът от Преспа, да бъде взето от всички, с подкрепа и от властта, и от опозицията, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Това се случи по време на заседание на комисията за конституционни въпроси в парламента, където завърши изслушване по предложението за пристъпване към промени на конституцията.
Заев призова за единство и консенсус в процеса.
„Ако и ВМРО-ДПМНЕ е ЗА, нека да вземем решенията. Имаме държава призната от всички. Имаме призната идентичност“, заяви той.
Македонският премиер подчерта, че успешен референдум означава и мнозинство, и консенсус, и че в този случай трябва да се вземе предвид изразената воля на излезлите над 600 000 граждани.
„Трябва да вземем решения. Шансът няма да се повтори. И Мицковски, и Иванов знаят, че за всеки телефонен разговор в процеса на постигането на договора, съм ги информирал. Някой трябваше да вземе решение и аз го направих. Поемете и вие отговорност и нека да гарантираме бъдещето на държавата“, призова Заев.
Депутатите на ВМРО-ДПМНЕ присъстваха на заседанието на комисията за конституционни въпроси, но заявиха, че няма да гласуват за изменения в конституцията, тъй като парламентът няма мандат да застане против волята на гражданите, които на референдума са отхвърлили договора от Преспа.
Заседанието на комисията за конституционни въпроси ще продължи в петък на обяд, пояснява „Телма“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Зоран Заев поиска от депутатите да подкрепят конституционните промени, опозицията му отговори, че няма да има мнозинство от две трети

„24 Вести“ (Македония): Зоран Заев поиска от депутатите да подкрепят конституционните промени, опозицията му отговори, че няма да има мнозинство от две трети

10 Октомври 2018 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. В пълна зала, с аплодисменти и диаметрално противоположни позиции – властта и опозицията са на нож относно конституционните промени, с които договорът от Преспа трябва да бъде приложен, предава скопският телевизионен канал „24 Вести“.
Премиерът на Македония Зоран Заев обоснова предложението си за приемане на измененията, което съдържа четири поправки и заяви, че в него няма нищо спорно. Той очаква подкрепа от депутатите и те да гласуват по собствено убеждение и без натиск.
„Този въпрос не е лесен, но тук се вижда лидерството. Интеграцията на Македония в НАТО и ЕС не може да бъде спряна от каквато и да е закана и опит за сплашване, подкуп или нещо друго. Сега е времето всички, които са за НАТО и ЕС, да подкрепят промените и заедно да придвижим Македония напред“, заяви Заев.
Депутатите нямат мандат за промяна на конституционното име и няма да се осигурят 80 депутатски гласа, заяви бившият говорител и настоящ депутат от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Трайко Веляновски, който твърди, че процесът около договора с Гърция е противоконституционен и че една тясна политическа група не може да решава от името на гражданите.
„Говоря като депутат, че нямаме мандат, нито намерение да участваме в опита за промяна на конституцията, който противоречи на решението на народа от референдума“, заяви Веляновски.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев към депутатите: Вашето решение ще изпрати БЮРМ в историята

Зоран Заев към депутатите: Вашето решение ще изпрати БЮРМ в историята

10 Октомври 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев се обърна към членовете на Комисията по конституционни въпроси с пояснения за предложението на правителството за промени в Основния закон, като призова всички да гласуват „за“, предава скопската информационна агенция „Макфакс“.
„В духа на прозрачността, предложения за промени в Конституцията са достъпни за всички. Общото заключение и обществените реакции са, че в тях няма нищо спорно. Академичната общественост оцени, че всичко е в съответствие с интересите на Македония и международните стандарти. Ясно е, че промените заслужават подкрепа от всички народни представители с цел членството в ЕС и НАТО, и по-добрия живот. Парламентът е институцията, която трябва да вземе решение в интерес на гражданите. Депутатите трябва да вземат решение според собствените си убеждения и без натиск от никого. Вашето решение ще изпрати в историята Бившата югославска република Македония", бяха думите, с които Заев се обърна към депутатите.
Той повтори четирите предложения за изменения - добавянето на прилагателното „северна" към, преамбюла, териториалните гаранции и грижите за малцинствата в други страни. В крайна сметка той отново призова всички да се обединят около националните интереси на страната, подчертава агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.