НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Експерти на БАБХ участваха в 40-та международна конференция бизнес среща с изложба – Птицевъдство 2018

Експерти на БАБХ участваха в 40-та международна конференция бизнес среща с изложба – Птицевъдство 2018

17 Октомври 2018 | 15:41 | Агенция "Фокус"
София. Заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Петя Петкова и експерти от Агенцията, участваха в 40-та международна конференция бизнес среща с изложба – Птицевъдство 2018. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. В рамките на форума те представиха темата за актуалната циркулация и развитието на заболяването Инфлуенца по птиците в България и Европа.
По време на дискусията с представители на птицевъдния бизнес и експерти в областта, заместник-изпълнителният директор на БАБХ подчерта, че епидемиологичната ситуация през последните години и свободното движение на хора и стоки, сериозно увеличава риска от навлизане на заболявания от други европейски страни, като всяка криза уврежда виталността на българското производство и ограничава пазарите ни. „На този етап е важно да се работи в посока за прекъсване възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация птици в страната, за което от значение са запазване биосигурността на фермите, повишаване на наздора, ликвидирането на огнищата, хуманното отношение към птиците и адекватното хранене“, заяви още д-р Петя Петкова.
Д-р Александра Митева, началник-отдел „Хуманно отношение към животните“ в дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ на БАБХ, представи развитието на епидемиологичната обстановка и разпространението на заболяването Инфлуенца по птиците в България. Тя постави специален фокус върху бъдещите мерки за превенция и овладяване на заболяването, които са предприети от началото на 2018 г. до днес, сред които засилен лабораторен контрол във всички ферми за птици и наблюдение и скрининг на популацията домашни птици, изпълнявани по изискванията на Европейската комисия. Тя разясни и какви са действията, които ще бъдат предприемани занапред с цел подобряване с епизоотична ситуация
В програмата на събитието е включена и темата за циркулацията на Инфлуенца А вируси по птици от щамовете H5N6 и H5N8 в Европа, и какво можем да очакваме за сезона 2018/2019 г., по която говори проф. Георги Георгиев от „Център за оценка на риска по хранителна верига“ към БАБХ.
В изданието на международната конференция тази година са включени теми, свързани с най-важните проблеми на българското птицевъдство и птицепреработвателна промишленост, като актуалната циркулация на Инфлуенца А вируси по птици от щамовете H5N6 и H5N8. Във форума участват представители на птицевъдния бизнес, специалисти и научни работници по птицевъдство, експерти от институции.
Събитието се организира от Съюза на птицевъдите в България и с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите, Българската агенция по безопасност на храните и Българска стопанска камара.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.