НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посети ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Смилян

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посети ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Смилян

16 Октомври 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Смолян. Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов посети санираното ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в смолянското село Смилян. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Училището се състои от три корпуса – физкултурен салон, нова и стара сграда. Постигнатата цел на проекта е обновяване на училището чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност, за да се осигурят по-добри условия на учебния процес. Стойността на проекта е 250 000 лв., като средствата са отпуснати от Министерството на образованието и науката.
В Смилян Цветанов бе посрещнат от кмета на селото Чавдар Червенков, директора на училището Лиляна Балийска и преподаватели. Техни гости бяха също депутатът д-р Красимир Събев, областният управител Недялко Славов, началникът на РУО в Смолян Мария Семерджиева и зам.-кметовете на общината Марияна Цекова и Венера Аръчкова.
„Смилян е живо населено място. Има много деца, които в момента спортуват, но техните учители казват, че са изключително активни в усвояването на знания. Разбираме, че всички, които са били извън образователната система, предимно от ромски произход, 100% са вече в училище. И важната следваща стъпка е след 7-ми клас те да продължават своето образование, което е една добра предпоставка за тяхната лична и професионална реализация в бъдеще“, подчерта Цветанов. Той посочи, че резултатите от инвестициите в сферата на образованието са доказателство, че това е правилният път.
„Преди малко бяхме в Природо-математическата гимназия в Смолян, където се строи спортна зала, сега в Смилян виждаме училището след ремонт. Това показва отношение на държавата и местната власт към образованието. Виждаме и изключително добре подготвен състав от учители. Изключително добро впечатление прави, че учителите са млади и местни. И доколкото знам в Смолянска област изобщо няма деца, отпаднали от образователната система. Всички са обхванати, а това е доказателство как се реализира приоритет №1 за българското правителство“, изтъкна зам.-председателят на ГЕРБ. Според него трябва с позитивизъм да се приемат наистина добрите постижения, а където има проблем, е нужна градивност и търсене на алтернативни решения.
„Пазя вестник отпреди 3-4 години. И ние сме много щастливи, че на тези страници вече ще пише „Обещано-изпълнено“. Осем пъти броих цифрите. Всичко съвпада. Запазила съм си вестника, защото това, което казахте в читалището, се изпълни. Тогава аз станах и казах, че се усеща подкрепата на местната и държавната власт. Мога да кажа за всичко, което се вижда и което не се вижда като подкрепа, която сме получавали“, заяви Балийска. Тя каза, че е майка на дете с увреждане от 19 години. „Първите средства, които получихме, бяха 48 лева и им се радвахме, но когато получих по моята сметка 950 лева, беше нещо невероятно за семейство с такова дете“, допълни тя.
По думите на директорката местните хора виждат подобрената среда за образование, усещат и сигурността, че училището им ще го има, а това дава увереност на младите да създават поколение. „И наистина имаме семейства с по две и три деца. Сега децата в училището са 121, догодина ще бъдат 130. В момента работим по два проекта - "Твоят час" и "По-добро бъдеще чрез включващо образование", който е в партньорство с община Смолян. Вторият е за обхват на децата от ромски произход, които тук са обхванати на 100%. Няма отпаднали от системата и най-важното - продължават образованието си след седми клас. Децата са ни в училище, защото родителите им имат работа. Ние всъщност не само обучаваме децата, а до някаква степен ги опазваме да не са на улицата“, посочи Балийска.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов посети строящата се спортна зала към Природо-математическата гимназия в Смолян

Цветан Цветанов посети строящата се спортна зала към Природо-математическата гимназия в Смолян

16 Октомври 2018 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Смолян. Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов посети строящата се спортна зала към Природо-математическата гимназия в Смолян. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. На обекта Цветан Цветанов, депутатът д-р Красимир Събев и областният управител Недялко Славов бяха посрещнати от директора на гимназията Мария Илиева и шефа на фирмата-изпълнител Спиро Чавдаров. На огледа присъстваха също шефът на РУО – Смолян Мария Семерджиева, зам.-кметовете на общината Марияна Цекова и Венера Аръчкова и председателят на Общинския съвет Данчо Киряков.
По думите на Цветанов най-важно е когато всички работят заедно и има стабилност. „Трябва да се намалява колкото се може политическото напрежение, защото всеки народен представител иска с нещо да помогне и да е съпричастен към това, което се случва, а не да пречи. А ние даже не искаме да ни помагат, поне да не ни пречат“, посочи той. Според председателя на ПГ на ГЕРБ в Смолян нещата са се променили много в последните години. „Повече от 40 години сте мечтали за спортна зала. Всеки директор за това се е борил и ето че сега се случва. За всеки родител е важно, когато децата му отиват в училище да попадат в добра среда, за да са удовлетворени и те, и самите деца“, каза Цветанов.
„Правим цяла спортна зала и ремонт на основната сграда на училището. Парите са малко, но не сме спестили никакви материали. Правим всичко показно – с най-качествените материали. Много тежка конструкция, много сложна, но такава спортна зала едва ли ще има втора“, заяви пред Цветанов шефът на фирмата изпълнител Спиро Чавдаров.
По думите на директора на ПМГ това е така, защото фирмата си е местна и има специално отношение към това, което прави в града си. Мария Илиева благодари на община Смолян, че е направила такъв ценен подарък на гимназията.
„Благодарим и на възложителя, и на изпълнителя, и на държавата за тази страхотна инвестиция, която е толкова дългоочаквана. Била е мечта за много директори и сега тя се сбъдва пред очите ни. Вътре се радваме на едно страхотно оборудване – интерактивни дъски, нови компютри. Тук върви обучение по информатика и информационни технологии и всичко това ни е добре дошло. Така че благодарностите са огромни“, каза директорът на гимназията.
„Нашият град коренно промени облика си през последните години. Построиха се спортни зали, плувен басейн, спортни площадки. Случват се все по-хубави неща“, обобщи Спиро Чавдаров.
Новата спортна зала в гимназията ще бъде с разгъната застроена площ 1544 кв. м. с игрища за баскетбол, тенис на корт и волейбол. Ще й бъде изградена топла връзка, игрална зала и обслужващ блок. Вложението в залата, заедно с планирания основен ремонт на математическата гимназия, е на стойност 3 277 204 лв. с ДДС. Обектът се финансира от ОП „Региони в растеж“, спечелен от община Смолян.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посети новоизградения Център по инвазивна кардиология в Смолянската болница, в който вече са извършени над 350 манипулации

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посети новоизградения Център по инвазивна кардиология в Смолянската болница, в който вече са извършени над 350 манипулации

16 Октомври 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Смолян. Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов посети новоизградения Център по инвазивна кардиология и анестезиологията в Смолянската болница, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Той заяви, че за болницата, правителството с добрите резултати във финансов план, е успяло да отпусне целево 1 млн. лв. за направата на инвазивна лаборатория и в момента в Смолян може да се спаси човешки живот. От своя страна началникът на Кардиологичното отделение д-р Нина Шехова изрази благодарността си към правителството и помощта на народният представител д-р Даниела Дариткова за направената инвестиция. „Тъй като област Смолян е на колела доскоро се налагаше да превозваме пациентите с остър коронарен синдром до Пловдив. А от откриването на лабораторията през лятото досега, тук на място над 350 души са спасени и не се инвалидизират“, посочи д-р Шехова.
Цветанов отбеляза, че тази мечта на лекарите от Смолян е станала реалност благодарение най-вече на д-р Дариткова, която е сериозен авторитет в средите на здравеопазването и действително успява да постига този баланс и консенсус с всички политически сили, когато дебатира темата за здравеопазването. „Имате уникален шанс, че имате депутати, които са действащи доктори и знаят какви са проблемите на здравеопазването и как трябва да се решават“, подчерта Цветанов визирайки д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев. Той поздрави и д-р Илиев, който се е върнал в родния си град Смолян след години успешна работа в престижни болници в страната, за да работи в кардиологично отделение на болницата в Смолян и да спасява човешки животи.
Д-р Дариткова отбеляза, че за последните 8 години инвестициите в областната болница в Смолян са над 10 млн. лв. Те са в резултат на финансиране с европейски средства, собствени средства и средства от МЗ и правителството. „Една болница, която е средище на здравеопазването в Смолянска област е подновена и снабдена с най-добрата апаратура благодарение на тези инвестиции“, посочи д-р Дариткова. Тя подчерта, че ще става още по-приятно, тъй като предстои в болницата ще се реализира проекта за ново спешно отделение. „Надявам се след успешното финализиране на проекта, който сега е на етап закупуване на линейки, а на следващ етап ще се започнат строително-монтажните работи, ние да имаме наистина една завършена структура на болницата, с всички възможни звена представени в нея и се надяваме така да привлечем и много млади специалисти, които да работят в нея“, добави д-р Дариткова.
Цветан Цветанов подчерта и заслугата на местната власт Смолянската болница и инфраструктурата около нея да изглеждат по този начин. Той припомни как идвайки тук преди 2-3 години подходът към болницата е бил прашна улица, която е била без асфалт и бордюри, а сега е много приятно. В Международния ден анестезиолозите, той поздрави д-р Красимир Събев, който освен народен представител е и анестезиолог в Смолянската болница и посети ОАИЛ, за да поздрави и екипът на отделението с професионалният им празник.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Кметът на Широка лъка поиска съдействие от Цветан Цветанов за създаване на Център за надарени деца

Смолян: Кметът на Широка лъка поиска съдействие от Цветан Цветанов за създаване на Център за надарени деца

16 Октомври 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Смолян. Със съдействие за изграждане на Център за надарени деца в Широка лъка се ангажира председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов днес. Идеята пред него и народния представител д-р Красимир Събев бе представена от кмета Васил Седянков и днешните будители в родопското село – директорите на музикалното и на основното училище. Подобен модел вече е съществувал в Широка лъка преди години, като сега искат да го надградят. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
По време на посещението на Цветанов в Широка лъка стана ясно, че деца от Смолян, Кърджали, Хасково, Благоевград, които са останали сираци или са в многодетни, социално слаби семейства, са идвали в Широка лъка, учели са основно образование в местното училище, като паралелно със задължителните часове били обучавани да свирят на няколко музикални инструмента, да танцуват или да пеят. Щом завършели основното си образование, те кандидатствали и учели в Музикалното училище и впоследствие се реализирали успешно в живота.
Една от целите за създаването на Център за надарени деца е да се осигури подкрепа както за основното, така и за средното училище. Инфраструктурната подготовка вече я има. Крило от сегашния Дом за деца, лишени от родителска грижа, е реконструирано. Направени са три мезонета с печки, със самостоятелни помещения, занималня, кухни и т.н. Остава да се намери формулата за осъществяване на тази идея, която се подкрепя от жителите на селото. Предстои тя да бъде представена пред министъра на труда и социалната политика.
Ангажимент и за енергийната ефективност и отоплителната система на Националното училище за фолклорно изкуство пое Цветан Цветанов. Той проведе разговор с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, чийто съвет бе да подготвят проект за кандидатстване по програмите към енергийното министерство.
„Ние всички бяхме впечатлени от таланта на децата от Музикалното училище от четирикратното им участие в съпътстващата културна програма на Българското европредседателство. Със своя талант те заредиха с позитивна енергия всички наши гости и ние като домакини бяхме горди от успешното им и завладяващо представяне“, посочи Цветан Цветанов. Той подчерта, че ще търси трайно решение на проблемите, които са му поставени от кмета на Широка лъка и директорите на училищата.
По думите на кмета Седянков с реализирането на няколкото проекта Широка лъка отново ще стане духовен и просветен център.
С постановление на Министерския съвет от 7 август т.г. на община Смолян бе отпусната сумата от 760 846 лв. за реставрация и адаптация на старото училище „Св. Пантелеймон“ в двора на църквата. Наскоро патриарх Неофит и митрополити от Светия синод посетиха селото, за да отбележат 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан, който е роден в Широка лъка. Честването бе организирано от Пловдивската митрополия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ще посети област Смолян

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ще посети област Смолян

16 Октомври 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Смолян. Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще посети област Смолян. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
В 9.00 часа Цветанов ще бъде в село Широка лъка, където ще се срещне с кмета Васил Седянков и местни жители.
В 10.40 часа председателят на ПГ на ГЕРБ ще разгледа новоизградения Център по инвазивна кардиология на МБАЛ „Братан Шукеров“ – Смолян.
В 11.30 часа той ще посети Природо-математическата гимназия в Смолян, където се строи нова спортна зала.
В 13.00 часа заместник-председателят на ГЕРБ ще бъде в смолянското село Смилян, където ще разгледа обновеното ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", санираното с целеви средства от МОН.
Два часа по-късно Цветан Цветанов ще разговаря с жителите на Рудозем в центъра на града.
В 16.30 часа председателят на ПГ на ГЕРБ ще открие новоизградената многофункционална спортна площадка в златоградското село Страцево.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.