НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Радка Банялиева, Музей на авиацията - Крумово: И през 2019 година няма да бъде осъществена идеята за преместването на музея в Пловдив

Радка Банялиева, Музей на авиацията - Крумово: И през 2019 година няма да бъде осъществена идеята за преместването на музея в Пловдив

16 Октомври 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. И през 2019 година няма да бъде осъществена идеята за преместването на Музея на авиацията в Пловдив. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус”-Пловдив директорът на музея Радка Банялиева. „Едва ли ще се случи, тъй като има нужда от дълъг подготвителен период, както и от възможността да се направи предварително проектиране за това, което ще се случи на предоставения терен. Така, че за 2019 година ние няма да може да бъдем на новото място”, каза Радка Банялиева. Тя съобщи обаче, че заедно с колегите от Националния военноисторически музей са подготвили един интересен проект, при който ще бъдат показани различни възможности за интерпретация на ново пространство. „Това е, което се подготвя за 2019 година”, заяви Банялиева. По думите и, догодина се навършват и 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов, за което се подготвят още от тази година. „Смятам, че на нашите посетители ще им бъде интересно всичко, което ще им покажем”, каза лаконично Банялиева.
По думите на Банялиева музеят може да стане по-привлекателен и по-достъпен с преместването му в Пловдив. Там ще има много повече място, за да бъдат показани в целостта си отделните експонати от външната експозиция, за да бъдат възприемани възможно най-добре. А същевременно с това ще има и голямо пространство, в което да разказват много по-подробно историята на българската авиация. „Това е към което се стремим, за да покажем голяма част от богатия фонд, който притежаваме. Естествено, че тогава ще имаме и възможност да използваме различни нови технологии, които да бъдат много по-привлекателни за младите хора”, добави Радка Банялиева. Според нея Музеят на авиацията съчетава възможността и за учене, и за развлечение. И това му дава един плюс сред останалите музеи. Там човек може да получи много информация и да научи неизвестни за него факти.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радка Банялиева, Музей на авиацията в Крумово: Увеличава се броят на посетителите в музея през последните години

Радка Банялиева, Музей на авиацията в Крумово: Увеличава се броят на посетителите в музея през последните години

16 Октомври 2018 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Увеличава се броят на посетителите в Музея на авиацията в село Крумово през последните години. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус”-Пловдив директорът на музея Радка Банялиева. „Ние имаме групи от цяла България – Кърджали, Смолян, Кюстендил, Добрич, Варна, Бургас, София и Пловдив и сме доволни, че ставаме притегателно място за младите хора”, каза още Банялиева. През последните години има повишен интерес към музея от детските градини. „Имаме деца от трета, четвърта група, това са малки деца, които може би за първи път стъпват в музея и са много щастливи от това, което виждат”, добави Банялиева.
„Беседите, които подготвяме за тях, са съобразени с възрастта и възможностите им и сме щастливи, както казват учителките, че седмици наред те разказват това, което са видели”, отбеляза още Радка Банялиева. Според нея военната история, като част от общата история, започва все повече да вълнува младите хора, което е хубаво, защото връщането към корените дава възможност на човек да опознае какъв е, откъде е тръгнал и да му даде сили да стигне до дотам, докъдето желае. Според Банялиева, военната история наистина се радва на много фенове, които търсят и най-малките детайли за нещата, които са се случили преди десетки години. „Това е похвално, така се открива истината и така историята може да бъде обективна, което е важно”, заяви Радка Банялиева.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радка Банялиева: Нови експонати, свързани с част от историята и живота на български пилоти от ВВС, са показани в Музея на авиацията в Крумово

Радка Банялиева: Нови експонати, свързани с част от историята и живота на български пилоти от ВВС, са показани в Музея на авиацията в Крумово

16 Октомври 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Нови експонати, свързани с част от историята и живота на български пилоти от Военновъздушните сили (ВВС) са показани в Музея на авиацията в село Крумово, по повод празника на авиацията и на ВВС. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус”-Пловдив директорът на музея Радка Банялиева. „Получихме два нови албума, свързани с живота на Любен Кондаков. Освен това получихме снимки и документи, свързани с живота на Александър Аладжов, който до преди няколко месеца беше най-възрастният пилот в Пловдив”, отбеляза Банялиева. Тя добави, че са получили още униформи, лични вещи, много снимки и много документи, свързани с дейността на Константин Кирилов, Стефан Стоянов и други. По думите на Радка Банялиева фондът на музея се обогатява с всяка изминала година.
„Нашият музей възпитава в патриотизъм, в това, което трябва да възпитава и семейството, и училището”, заяви директорът на Музея на авиацията в Крумово. По думите й там е представена историята на българската авиация, с нейните възходи и падения, обективна - такава, каквато е. Тя показва силата и възможностите на българския войник да преодолява трудностите, неговата честност, сила, увереност. „Това, което забелязвам сред нашите посетители, е колко много те се задържат пред витрините и колко много от текстовете, които сме представили те четат”, добави Банялиева. В книгата за посетители в музея те отразяват своите виждания за експозициите и своите преживявания. „Доволни сме, че музеят заема своето престижно място сред това, което те са видели и че оценяват нашия труд”, добави Ракда Банялиева.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.