НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Telegraph: Борис Джонсън приветства предложението на Доналд Туск за търговско споразумение като „страхотна възможност“

The Telegraph: Борис Джонсън приветства предложението на Доналд Туск за търговско споразумение като „страхотна възможност“

5 Октомври 2018 | 04:39 | Агенция "Фокус"
Лондон. Европейският съюз е готов да предложи на Великобритания подобие на търговско споразумение за Брекзит тип „Канада плюс“, заяви Доналд Туск след решение, което беше описано като „страхотна възможност“ от основния му критик Борис Джонсън, пише британският вестник The Telegraph.
Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, също така настоя правителството на британския премиер Тереза Мей да „запретне ръкавите си“ и да реши въпроса за ирландската граница, за да завърши споразумението за Брекзит.
Коментарите му поставят под натиск Тереза Мей да промени стратегията си и да започне разговори за споразумение „Канада-плюс“ преди ключовата среща на върха на лидерите от ЕС след близо 10 дена.
Евроскептичните консервативни депутати, като Борис Джонсън, подкрепят едно по-разхлабено споразумение за свободна търговия тип „Канада-плюс“.
След като се срещна с ирландския премиер Лео Варадкар в Брюксел, Туск заяви: „От самото начало предложението на ЕС беше споразумение тип „Канада+++“ – много по-съществено по отношение на сътрудничеството в търговията, вътрешната сигурност и външната политика. Това е истинска мярка за уважение. И тази оферта е все още валидна“.
Източници от Даунинг стрийт посочват, че офертата на Туск важи само за главната територия на Великобритания, без Северна Ирландия, която ще остане в митническия съюз поради нуждата от запазване на мека граница с Ирландия след Брекзит.
Но коментарите на Туск бяха приветствани от Борис Джонсън и той заяви: „Предложението „Канада+++“ на (Доналд) Туск показва, че има един страхотен път напред, който може да разреши проблема с ирландската граница и да предложи свободна търговия основана на партньорство, което работи добре и за двете страни на Ла Манша. Но първата стъпка за постигането на взаимно изгодно споразумение „СуперКанада“ е премахването на резервния план за ирландската граница, така че да няма никаква заплаха за Обединеното кралство“.
Джейкъб Рийс-Мог, председателят на Европейската изследователска група на консервативните депутати заяви: „Това са отлични новини. Това означава, че предизвикателството за правителството е единствено решаване на въпроса с ирландската граница – който е политически такъв. Това би обединило Консервативната партия, ще бъде добро споразумение за страната, ще допринесе за Брекзит и е наистина много трудно да се види защо правителството не прегръща тази възможност“.
Дейвид Дейвис, бившият министър по въпросите за Брекзит, който подаде оставката си заради плана „Чекърс“ на Тереза Мей, заяви: „Това показва ясно, че твърденията на Даунинг стрийт, че „няма никаква алтернатива на Чекърс“ са грешни. Можем лесно да променим стратегията си към Канада+++ и да стигнем до решение, което е добро за Великобритания, приемливо за парламента и възможно за договаряне с Брюксел“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Times: Борис Джонсън нарече абсурдно предложението на Тереза Мей Великобритания да събира мита от името на ЕС

The Sunday Times: Борис Джонсън нарече абсурдно предложението на Тереза Мей Великобритания да събира мита от името на ЕС

30 Септември 2018 | 02:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън нарече абсурдно предложението на Тереза Мей Великобритания да събира мита от името на ЕС, пише неделното издание на авторитетния британски вестник The Times.
Предложението на правителство на Тереза Мей за събирането на задълженията на Великобритания и ЕС по отношение на продукти от името един на друг, след Брекзит е "пълен абсурд". Такава оценка даде на предложението на настоящия кабинет бившия британски външен министър Борис Джонсън в интервю за вестника, излизащ в деня на откриването на годишната конференция на управляващата Консервативна партия в Бирмингам.
Това твърдение е поредна атака на бившия министър по плана, одобрен от правителството за изграждане на бъдещи отношения между Лондон и Брюксел. Заради одобрението на плана “Чекърс“ Джонсън, на когото много приписват премиерски амбиции, подаде оставка през юли, защото счита, че този документ е откровена отстъпка на ЕС и не отразява волята на мнозинството от британските избиратели, които подкрепиха Брекзит на национален референдум през 2016 г.
Същият брой публикува интервю с Тереза Мей, в която министър-председателят обвини критиците на плана „Чекърс“, твърдейки, че те "играят политически игри" с бъдещето на Великобритания и подкопават националните интереси на страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington Post: Водещ британски консерватор смята, че Саджид Джавид би бил добър избор за премиер

Huffington Post: Водещ британски консерватор смята, че Саджид Джавид би бил добър избор за премиер

29 Септември 2018 | 04:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Саджид Джавид ще бъде "състрадателен" и "компетентен" министър-председател в случай на отстраняване на Тереза Мей, каза ръководителят на Консервативната асоциация на общините, пише британското издание Huffington Post.
В интервю за вестника лорд Гари Портър подкрепи вътрешния министър за високия пост, като добави, че "произлязъл от средите на Консервативната партия той бързо е вдигнал акциите си“.
Представителят на кметствата на консерваторите, който работи в тясно сътрудничество с Джавид по време на своя мандат като секретар на общностите, заяви, че вътрешният министър има предимство пред Борис Джонсън, друг потенциален кандидат в надпреварата за премиерския стол.
Изказването му идва на фона на нарастващото недоволство сред Торите за плана „Чекърс“ на Мей, когато партията се готви за годишната си конференция в Бирмингам следващата седмица.
Хвалейки Джавид за справянето му с скандала "Уиндърш" и последвалата критика срещу подхода на правителството към "враждебна среда" към мигрантите, Портър каза: "Него го е грижа за това, което прави…Видяхме, че когато се захвана с работата на вътрешен министър, той влезе и оправи нещата доста бързо, въпреки че премиерът е старият титуляр на неговия пост (Тереза Мей беше вътрешен министър в правителството на Джеймс Камерън –б. ред).
Той добави: "Той със сигурност е много по-състрадателен от някои от хората, които биха могли да управляват страната".
Сравнявайки Джавид с бившия външен министър Джонсън, той каза: "Той има повече съпричастност, отколкото някои други, които са в списъка.“

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Evening Standard: Борис Джонсън отказва да изключи лидерски амбиции преди конференцията на Торите

Evening Standard: Борис Джонсън отказва да изключи лидерски амбиции преди конференцията на Торите

29 Септември 2018 | 04:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън отказва да изключи лидерски амбиции преди конференцията на Консервативната партия, пише лондонският Evening Standard.
Бившият външен министър бе попитан дали би могъл да направи това в интервю пред BBC. В предаването той каза, че министър-председателят е "забележителен човек" и че ще продължи да управлява "толкова дълго, колкото смята, че е необходимо".
Борис Джонсън, който се очаква да произнесе реч на конференцията във вторник, беше помолен многократно да каже дали ще се кандидатира срещу нея.
Той каза: "Министър-председателят ще продължи, както тя самата каза на нас и както тя каза на страната, тя е забележителна личност, тя ще продължи ( да управлява) толкова дълго, колкото смята, че е необходимо.“
По-късно обаче добави: "Но най-важното за мен е да предотвратя това, което според мен би било политическо и икономическо бедствие за тази страна, която трябва да се съгласи да излезе от ЕС, но все още да бъде управлявана от ЕС, какъв е смисълът, какво ще направим?- Мисля, че все още има време да промени курса си“.
Коментарите му идват след като той написа дълга статия в петък, в която направи яростна атака срещу нейната стратегия за Брекзит.
След като многократно е бил помолен от ВВС, Джонсън отказва да изключи гласуване срещу сделка, основана на плана на премиера от „Чекърс" в парламента, дори ако това означаваше свалянето на правителството.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Борис Джонсън иска планът на Тереза Мей да бъде изоставен за сметка на споразумение тип „Супер Канада“

The Times: Борис Джонсън иска планът на Тереза Мей да бъде изоставен за сметка на споразумение тип „Супер Канада“

28 Септември 2018 | 03:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият външен министър и член на Консервативната партия Борис Джонсън за пореден път призова британския премиер Тереза Мей да се откаже от плана си „Чекърс в полза на това, което той описва като търговско споразумение тип „Супер Канада“, пише британският вестник The Times.
Джонсън описа плана на Тереза Мей като „морално и интелектуално унижение“, което би „излъгало електората“ в дълго есе в „The Daily Telegraph“, вестникът за който той работи като колумнист.
Той повтори аргумента си, че въпросът за ирландската граница може да бъде разрешен чрез технологиите и критикува „безгръбначните“ британски преговарящи, водени от Оли Робинс.
Въпреки това, най-новият салют на Джонсън, пуснат точно навреме за началото на конференцията на неговата партия в Бирмингам в неделя, не включва призив за оставка към Тереза Мей.
Докато преговорите за Брекзит наближават своя край, той пише: „Не става въпрос единствено за това, че трябва да решим какъв вид отношения искаме с ЕС. Трябва да решим кои сме ние – дали наистина вярваме в значението на нашите демократични институции.“
„Трябва да решим дали имаме смелостта да изпълним инструкциите на хората – да напуснем ЕС и да се върнем контрола върху нашите закони и нашите животи“.
„Следващите няколко седмици са критични. Ако продължим по сегашния път, ще предадем векове на прогрес, опасявам се“, твърди Джонсън.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Ангела Меркел е отказала да се ръкува с британския премиер

The Daily Express: Ангела Меркел е отказала да се ръкува с британския премиер

21 Септември 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел се е държала „пренебрежително“ към министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей, отбелязва британският вестник The Daily Express.
Изданието привежда като аргумент в подкрепа на твърдението си епизод от неформалната среща на държавните и правителствени лидери на ЕС в австрийския град. Меркел се е приближила към група политици, сред които е била и Мей. Британският премиер е протегнала ръка за поздрав към германския канцлер, но Меркел е игнорирала жеста й и се е насочила към президента на Литва Далия Грибаускайте.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Еманюел Макрон нарече „лъжци“ водещите застъпници на Брекзит

Politico: Еманюел Макрон нарече „лъжци“ водещите застъпници на Брекзит

21 Септември 2018 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон нарече водещите застъпници за излизането на Великобритания от структурите на Общността „лъжци“, които са избягали от дълга си след гласуването на референдума, отбелязва Politico в европейската си редакция.
Говорейки пред пресата след срещата на върха на държавните и правителствени лидери на ЕС в австрийския град Залцбург, Макрон подчерта, че „Брекзит е изборът на британския народ, избор, направен от онези, които предсказаха лесни решения... те са лъжци, които избягаха още на следващия ден".
Съгласно думите му, Брекзит доказва, че „не е толкова лесно да се излезе от ЕС, не и без разходи, не и без последствия“.
„[Главният преговарящ на ЕС] Мишел Барние ни представи много подробности по много убедителен начин за това как ирландският защитен механизъм ще работи ... като зачита гражданите и компаниите, като същевременно защитава границите и целостта на единния пазар".
Макрон изля студена вода на плана на британския министър-председател Тереза Мей, като каза, че той „не е приемлив".
„Това беше добра и смела крачка от премиера [Мей]. Но всички се съгласихме, че предложенията в сегашното им състояние не са приемливи, особено от икономическата гледна точка“, поясни френският президент.
На същата среща на високо равнище президентът на Европейския съвет Доналд Туск също отхвърли плана на Лондон, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Presse: Срещата на върха в Залцбург завърши с двучасова конфронтация между протестиращи и полиция

Die Presse: Срещата на върха в Залцбург завърши с двучасова конфронтация между протестиращи и полиция

21 Септември 2018 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Виена. Неформалната среща на върха на държавните и правителствени лидери на страните от Европейския съюз, която се проведе в периода 19-20 септември в австрийския град Залцбург, завърши с двучасова конфронтация между протестиращи и полиция, отбелязва електронното издание на водещия национален ежедневник Die Presse.
След края на срещата в Залцбург бе организиран протест, в резултат на който една от най-оживените улици в града бе блокирана от демонстранти, седнали на платното. Съгласно разпространената информация, когато полицейските служители са пристигнали на място, за да освободят улицата, към шепата участници в акцията са се присъединили около 200 души. Правоохранителните органи са инициирали диалог, но в крайна сметка се е стигнало до противопоставяне с демонстрантите. Срещу тях е употребен лютив спрей. Арестувани са двама души. Не се привеждат данни за пострадали.
От редакцията поясняват, че в крайна сметка демонстрантите са се разотишли спокойно и не се е стигнало до ескалация на напрежението.
Междувременно полицията в Залцбург представи предварителен доклад за работата си по време на двудневния форум на европейските лидер. Съгласно представената от властите информация, по време на срещата на ЕС не са регистрирани сериозни инциденти. Съобщава се единствено за задействането на екип от сапьори, които е трябвало да проверят изоставена на покрив раница.
В небето над Залцбург са забелязани три безпилотни летателни средства, въпреки изричната забрана за навлизане във въздушното пространство над града. Два от дроновете са били обезвредени от полицията, третият е бил изтеглен назад. Не е ясно кой ги е пуснал.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Ангела Меркел разкри причината за отхвърлянето на плана за Брекзит на Тереза Мей

The Daily Express: Ангела Меркел разкри причината за отхвърлянето на плана за Брекзит на Тереза Мей

21 Септември 2018 | 04:39 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Канцлерът на Германия Ангела Меркел нанесе съкрушителен удар върху лидерството на британския премиер Тереза Мей, казвайки ѝ че Европа трябва да види „съществен прогрес“ преди да сключи споразумение за Брекзит – ефективно изхвърляйки широкообсъждания план на министър-председателя от „Чекърс“, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.
Говорейки пред журналисти по време на пресконференция след разговорите с другите лидери на Европейския съюз, Меркел заяви, че е ясно, че „имаме нужда от съществен прогрес по Брекзит до октомври“.
По време на пресконференцията германският канцлер фокусира вниманието си върху единния пазар, определяйки го като точка на засечка в преговорите за Брекзит, докато игнорираше проблема с ирландската граница.
Меркел заяви: „Е, накрая ще трябва да се съгласим върху всички точки – поне върху всички тези, които са изложени в споразумението за излизане и в документа за бъдещите отношения. Брекзит не може да се случи без да подхождаме един друг, но има също така и няколко стандарта и един от тях е, че не можеш да си част от единния пазар, ако не си част от нас.“
Въпреки това германският канцлер заключи, че ЕС желае „да продължи разговорите в много добра атмосфера.“ Тя добави, че Брекзит трябва да бъде завършен до ноември – или Великобритания ще рискува да напусне Блока без споразумение.
Меркел спомена и че лидерите в ЕС са имали проблеми със заплахата за единния пазар. „Ако има притеснения относно предложението, които сме поставили на преден план, тогава нека разберем какви са тези притеснения.“


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Унижението в Залцбург остави Тереза Мей с кръстени ръце пред вариантите за Брекзит

The Guardian: Унижението в Залцбург остави Тереза Мей с кръстени ръце пред вариантите за Брекзит

21 Септември 2018 | 04:13 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Малко повече от седмица преди Консервативната партия да се събере в Бирмингам за своята ежегодна конференция, неформалната среща на върха в Залцбург трябваше да бъде политическата загряваща обиколка за британския премиер Тереза Мей, пише Хедър Стюърт в анализ за британския вестник The Guardian, който Агенция „Фокус“ представя без редакторска намеса.
На Даунинг стрийт не очакваха ентусиазирано посрещане на плана от „Чекърс“ от страната европейските лидери, но след серията от внимателни намеси на Мишел Барние, надеждата беше, че те ще създадат политическото пространство за нея, за да запази капризната си партия на борда – и да остави сериозните преговори за октомври.
Вместо това, френският президент Еманюел Макрон избра момента да се представи като шампиона на единството на ЕС в лицето на популистката напаст на Брекзит; Доналд Туск заяви, че ключовите аспекти от съкровения за Мей план от „Чекърс“ са неработещи; и несръчната намеса за ирландската граница, докато Мей сравняваше плана на ЕС с „издълбаване“ на Великобритания, подчерта пропастта между двете страни.
Докато и двете фракции в гражданската война в Консервативната партия се смееха на нейното унижение, сега тя е изправена пред остро политическо предизвикателство.
На теория поне, Тереза Мей има три общи избора.
Първо, тя може да се поддаде на гласовитото лоби за „изхвърляне на Чекърс“ от дясната страна на партията ѝ и да обяви, че непримиримостта на ЕС означава, че дълбокото и специално партньорство, за което тя дълго време се застъпваше, не подлежи на договаряне – и вместо това ще се насочи към много по-освободено, в стил Канада, споразумение.
Хенри Нюман, директор на мозъчния тръст „Open Europe“ и бивш съветник на Майкъл Гоув, застъпи това виждане в четвъртък, заявявайки, че „тя трябва да използва този неуспех, за да рестартира своята политика за Брекзит, да отвори вратите за цялата си партия и да се опита да коригира разделенията, които се получиха след плана от Чекърс“.
Председателят на Европейската изследователска група Джейкъб Рийс-Мог заяви: „Мисля, че правителството трябва да се върне към споразумението за свободна търговия, което беше предложено от ЕС и да обмисли предложението на ЕИГ за границата в Северна Ирландия“.
Едно по-разредено, подобно на канадското, споразумение би разкрило собствените си предизвикателства, тъй като не би могло да реши проблема с границата и никога няма да получи подкрепата на Лейбъристката партия, но поне ще влезе в рамките на съществуващите модели на ЕС.
Второ, Тереза Мей може да направи завой в обратната посока, към нещо, което прилича повече на сделка тип-Норвегия, с надеждата да получи подкрепата на повече центристки депутати и да реши притесненията на ЕС относно целостта на единния пазар.
Муйтаба Рахман, от политическата консултантска „Eurasia Group“, заяви: „Винаги имаше едно чувство, че ЕС е сложил Великобритания в кривата и че тя ще доведе до норвежкия тип споразумение“.
Лейбъристкият министър за Брекзит в сянка Киър Стармър оспори, че динамиката в партията на Тереза Мей прави почти невъзможно за нея да промени посоката.
„Струва ми се, че тя се е вкарала в невъзможна позиция“, заяви той. „Всеки разумен премиер ще се опита да запълни пропастта между нейната позиция и тази на ЕС, но тя не може да стори това заради собственото си дясно крило. Опашката на ЕИГ дразни кучето“.
Третият избор за Тереза Мей, който тя вече репетира по време на неловката пресконференция в четвъртък, е да се изтърси от критиките на своите колеги от ЕС в Залцбург като преговорна тактика – и да се хване здраво за плана от „Чекърс“.
И двете страни вече тактично приеха, че политическата декларация, която ще придружи споразумението за излизане между Великобритания и ЕС, ще бъде широкообхватен документ, който ще обхване спектър от финални споразумения.
Един източник от британското правителство заяви, че „политическата декларация може да бъде всички неща за всички хора“. Филип Хамънд наскоро нарече документа „глава на условията“ и вече привържениците на оставането и тези на напускането в парламента започват да разбират, че, до някаква степен, истинската битка за Брекзит може да бъде отложена за след края на март догодина.
Това означава, че от перспективата на 27-те страни-членки на ЕС, Брекзит не стои и не пада заради приемливостта на „Чекърс“ – резервният план за Северна Ирландия е този, който е от ключово значение.
Решаването на ирландската главоблъсканица е достатъчно трудно само по себе си. Упованието на Тереза Мей върху Демократическата юнионистка партия за мнозинство и нейното лично убеждение, че не трябва да се подписва под нищо, което може да заплаши съюза (Обединеното кралство), я прави несклонна към компромис. Но това не означава задължително, че трябва да „изхвърли Чекърс“.
Политически, обаче, Мей е лично асоциирана със сложната постройка на споразумението от Чекърс“, заради което тя изгуби двама министри. Тя ще трябва да каже на партията си къде стои.
Докато Мей се връща в Лондон, за да ближе раните си, има ценна малка любов, която тя изгуби и в двете крила на дълбоко разделената ѝ партия – и е далеч от ясно дали ще получи още време, за да се опита да сключи сделка.
Консерваторът-бунтовник Анна Соубри заяви: „На моите избиратели, 52 процента от които гласуваха за напускане, им писна от това. Това, което те искат, са политици които да ги водят и насърчават и това е, което фундаментално им липсва“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Унижение за Тереза Мей, след като ЕС отхвърли плана й за Брекзит

The Times: Унижение за Тереза Мей, след като ЕС отхвърли плана й за Брекзит

21 Септември 2018 | 03:24 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей се бори за спасяване на своята стратегия за Брекзит и е изправена пред нов бунт в своята Консервативна партия, след като бе унижена от европейските лидери в четвъртък в Залцбург, пише британският вестник The Times.
В засада, която изненада неприятно британските представители, председателят на Европейския съвет Доналд Туск отхвърли предложения от „Чекърс“ на Тереза Мей като неприложими, след лична среща с националните лидери.
Президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди британския премиер, че трябва да излезе с „нови предложения“, ако иска да спаси варианта за сключване на споразумение.
Отказа, който получи на срещата в Залцбург, предизвиква криза в правителството, а някои министри от кабинета ѝ вече обмислят да опитат да накарат Тереза Мей да се откаже от плана си от „Чекърс“ в рамките на няколко дни.
Вътрешният министър Саджид Джавид, председателят на Камарата на представителите Андреа Лидсъм, министърът на международното развитие Пени Мордонт и министърът на труда и социалната политика Естър МакВей са сред тези, които вярват, че споразумение, подобно на това на Канада с ЕС, би било по-предпочетено от настоящето предложение на правителството.
„Тя трябва да се откаже от плана от Чекърс“, заяви един от министрите ѝ.
Проевропейски депутат от Консервативната партия пък смята, че вътрешното „доверие“ на британския премиер е понесло сериозни щети. „Въпросът е как ще успее да оцелее след това? Това дава коз в ръката на привържениците на Брекзит и поставя под въпрос нейното лидерство по начин, който не беше на дневен ред преди 48 часа“.
Дейвид Дейвис, бившият министър по въпросите за Брекзит, се очаква да публикува свой алтернативен план за споразумение за свободна търговия преди партийната конференция на Консервативната партия през този месец.
Ники Морган, председател на комисията по финанси, заяви: „Планът от Чекърс беше в затруднено положение от известно време. Всички се надявахме, че тя ще получи поне ангажираност, ако не споразумение, в Залцбург“.
Тереза Мей търсеше думи на успокоение от лидерите на ЕС относно нейната визия за Брекзит, но вместо това беше предупредена, че трябва да намери решение за Ирландската граница в рамките на три седмици или рискува да стигне до варианта Брекзит без споразумение.
Доналд Туск заяви: „Всички споделиха виждането, че докато има позитивни елементи в плана от Чекърс, предложената рамка на икономическо сътрудничество не би сработила“.
Според плана от Чекърс Великобритания ще продължи да следва правилата на ЕС по отношение на стоките, но не и на услугите. Според предложените митнически споразумения Великобритания ще събира митата на ЕС, за да избегне твърда ирландска граница.
От Даунинг стрийт признаха, че Тереза Мей е била хваната на тясно. Дори в личните си срещи с Туск, той не ѝ е дал никакви признаци за нивото на критики, които ще отправи по време на общата среща. „Може би това е било маневра, която да ни накара да се придвижим напред“, заяви висшестоящ правителствен източник. „Но това е грешка, защото ние нямаме политическото пространство или склонноста да се променим“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Планът за Брекзит на Тереза Мей е неприемлив

Еманюел Макрон: Планът за Брекзит на Тереза Мей е неприемлив

20 Септември 2018 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в четвъртък, че предложенията на британския премиер Тереза Мей за икономическите отношения с ЕС след Брекзит са „неприемливи“, защото не се вписват в единния пазар, предава AFP.
„Днес е часът на истината“, заяви Макрон на пресконференция след срещата на върха на ЕС. Той посочи, че останалите 27 страни-членки на Съюза чакат „нови предложения от Великобритания през октомври“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск: Търговският план на Тереза Мей за Брекзит няма да стане

Доналд Туск: Търговският план на Тереза Мей за Брекзит няма да стане

20 Септември 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди в четвъртък след разговора си с британския премиер Тереза Мей, че планът на Великобритания за търговските отношения след излизането на страната от Европейския съюз, просто „няма да стане“, предава AFP.
След два дни преговори в австрийския град Залцбург, Туск заяви пред репортерите, че лидерите са на мнение, че планът на Мей ще подкопае единния пазар на ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Извънредната среща на върха за Брекзит ще се проведе на 17-18 ноември

ТАСС: Извънредната среща на върха за Брекзит ще се проведе на 17-18 ноември

20 Септември 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще насрочи извънредната среща на върха, посветена на преговорите за излизането на Великобритания от структурите на Общността, за 17-18 ноември. Това заяви пред кореспондент на TACC източник от делегацията на една от страните от ЕС, в кулоарите на неформалния форум в Залцбург.
„Очаква се Туск да насрочи извънредната среща на върха за 17-18 ноември“, разкри източникът на агенцията, без да привежда допълнителни подробности.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер за срещата на върха в Залцбург: Не е постигнат прогрес по въпроса за мигрантската криза

Жан-Клод Юнкер за срещата на върха в Залцбург: Не е постигнат прогрес по въпроса за мигрантската криза

20 Септември 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Залцбург. На неформалната среща на високо ранище на държавните и правителствени лидери на страните от Европейския съюз, която се провежда в Залцбург, не е постигнат прогрес по въпроса за мигрантската криза. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при пристигането си за началото на втория ден от дискусиите в австрийския град, предава руската информационна агенция ТАСС.
„Няма конкретен прогрес [по миграцията], но мисля, че още тази година ще успеем да приближим позициите си по въпроса за външните граници [на ЕС]“, отбеляза Юнкер в отговор на въпроса за резултатите от разговорите за миграцията.
Новата мигрантска криза в ЕС е свързана с бързото увеличение на броя на търсещите убежище на териториите на Италия, Испания и Гърция. Европейските механизми за преразпределение на мигрантите сред останалите държави-членки на Общността и връщането обратно в страните им на произход продължават да работят крайно неефективно, коментира агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard: Тереза Мей помоли европейските си парньори за последно танго

Der Standard: Тереза Мей помоли европейските си парньори за последно танго

20 Септември 2018 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Залцбург. В рамките на неформалната среща на държавните и правителствени лидери на страните от Европейския съюз, която се провежда в Залцбург, отново бе подхваната темата за по-ефективна политика за борба с нелегалната миграция. Поради натиска на времето обаче, темата за Брекзит отново бе в центъра, коментират в редакцията на австрийския национален ежедневник Die Presse във водеща статия, озаглавена „Тереза Мей помоли европейските си партньори за последно танго“.
От неофициална среща на върха на ЕС като тази в Залцбург „не се очакват резултати или решения“. Участниците в нев искат да разговарят за дългосрочните перспективи в спокойна рамка – открито, без натиск – особено по онези въпроси, които карат гражданите на европейските страни да си гризат ноктите, подчертава изданието.
И все пак Лондон отново привлича вниманието на всички – макар вече да бе обявено, че темата за излизането на Великобритания от структурите на Общността ще бъде предмет на обсъждане на специална среща на върха през ноември. Брекзит ще бъде в центъра на събитието и през втория ден на срещата в Залцбург. Червеният килим този път ще бъде опънат пред Музикалната консерватория, където ще бъде организирана дискусия за бъдещето на ЕС без Великобритания.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: ЕС търси сътрудничеството на Кайро по въпроса за миграцията

FAZ: ЕС търси сътрудничеството на Кайро по въпроса за миграцията

20 Септември 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Египет е изразил готовност да се консултира с Европейския съюз относно „задълбочаване на сътрудничеството“ по въпроса за миграцията. Това стана ясно след продължителните дебати в рамките на неформалната среща на държавните и правителствени лидери на страните-членки на Общността, която се провежда в австрийския град Залцбург, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Източник от Брюксел разкри пред редакцията, че идеята за сътрудничество с Кайро е подкрепена от 28-те страни от ЕС. Въпреки това председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не е бил доволен от разискванията.
В края на юни канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и нейните колеги взеха решение да работят за създаването на приемни центрове за спасени мигранти, които да бъдат разположени на територията на страните от Северна Африка, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата на върха в Залцбург и предстоящите преговори за Брекзит отразени в британския печат (Агенция "Фокус")

Срещата на върха в Залцбург и предстоящите преговори за Брекзит отразени в британския печат (Агенция "Фокус")

20 Септември 2018 | 05:01 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Европейските лидери са били разделени нощта преди критичната среща на върха в Залцбург, която ще определи бъдещето на плановете за Брекзит на британския министър-председател Тереза Мей, пише британският вестник The Times.
Някои страни от Европейския съюз оказват натиск за това лидерите да се съгласят на британските предложения, които те виждат като „позитивна“ стъпка към постигането на споразумение.
Тази група, която е предвождана от Холандия и Белгия и подкрепена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, има конкурент в лицето на Европейската комисия и лидерите на Франция и Германия, за които се смята че не са склонни да направят отстъпките, които британската страна иска.
Лидерите на ЕС ще се срещнат в четвъртък следобед без Тереза Мей, за да обсъдят отговора си на предложението от „Чекърс“. Великобритания се надява, че те ще се съгласят на преформулиране на преговорния мандат на ЕС преди срещата на върха през ноември, която се вижда като решаваща. Разширяването на мандата за преговори би позволило на ЕС да омекоти позицията си по отношение на митническия съюз и частичното членство в единния пазар и да се приближи повече към плановете на Мей.
Доналд Туск намекна за нов подход, описвайки предложението от „Чекърс“ като „позитивна еволюция“, която показва „воля за минимизиране на негативните ефекти от Брекзит“. Той ограничи критиките си до това, че някои от „предложенията трябва да бъдат преработени или предоговорени“.
Неговата позиция беше в ярък контраст с тази на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който предупреди че Брюксел и Великобритания са „твърде далеч“ от споразумение. Коментарите на Туск са в противоречие и с тези на главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, който категорично отхвърли британските предложения за митниците, „общата книга с правила“ за индустриалните стоки и мерките за избягване на твърда ирландска граница.
Късно в сряда, по време на вечеря на всичките 28 лидера, Тереза Мей заяви, че докато Великобритания и Евросъюза няма „да се съгласят върху всяка подробност“, то е жизненоважно да се „отговори мило“ на компромисите, която тя вече е направила.
***

Залцбург. Британският премиер Тереза Мей е направила опит да заплаши лидерите на Европейския съюз по време на вечеря, като част от специалната среща на върха в Залцбург, казвайки им че Великобритания няма да отложи Брекзит, подтиквайки европейските лидери да предупредят, че двете страни остават твърде далеч по отношение на търговията и ирландската граница, въпреки месеците на преговори, пише британският вестник The Guardian.
Мей е заявила пред своите колеги, „че Великобритания ще напусне на 29 март догодина“ и като резултат от това „тежестта пада върху всички нас да сключим това споразумение“ до края на извънредната среща на върха, за която ЕС потвърди, че ще се проведе по средата на ноември.
Вечерята в Залцбург беше първият повод от обявяването на плана от „Чекърс“, в която Тереза Мей имаше възможността да се обърне към другите 27 лидери на страните от ЕС, вместо да се обърне към техния главен преговарящ, Мишел Барние. „Всички виждаме, че времето е малко, но удължаването или отлагането на тези преговори не е вариант“, заяви тя.
Но при започването на срещата на върха, председателят на Европейската комисия Жан-Клюд Юнкер заяви, че споразумението остава „твърде далеч“, докато председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че предложенията на Великобритания за ирландската граница и бъдещите търговски отношения с ЕС трябва да бъдат „преработени и предоговорени“. Туск добави, че „няколко сценария са все още възможни“ – ясен сигнал, че вариантът за излизане без споразумение все още е възможен.
По време на срещата Тереза Мей отхвърли и предложенията, представени от Барние, пред своите колеги от ЕС, за преразгледания резервен план за ирландската граница, защото ЕС все още настоява за митнически проверки в Ирландско море, ако двете страни не могат да сключат споразумение за свободна търговия след Брекзит.
„Идеята, че трябва да одобря законното разделяне на Обединеното кралство в две митнически територии не е сериозна“, заяви Мей след вечеря с шницели и плодова салата в австрийския град. Дългият дебат относно миграцията остави малка възможност за британския премиер да изложи вижданията си относно преговорите за Брекзит. Един източник е заявил, че тя е говорила между пет и десет минути.
Лидерите на ЕС ще разгледат темата за Брекзит в четвъртък по време на обяд, където ще обсъдят въпроса без присъствието на британския лидер.
***

Залцбург. Британският премиер Тереза Мей се очаква да направи нов огромен компромис в преговорите за Брекзит в опит да намери изход от задънената улица относно проблема с ирландската граница, пише британският вестник The Independent.
Под предложенията, които ще бъдат представени от британското правителство, Великобритания се очаква да приеме някои проверки между Северна Ирландия и Великобритания.
Плановете вероятно ще предизвикат гневни реакции от привържениците на Брекзит и Демократичната юнионистка партия (ДЮП), на която министър-председателят разчита за мнозинство в Камарата на представителите. От ДЮП твърдо заявиха, че няма да приемат каквито и да е проверки или различно третиране за Северна Ирландия.
Отстъпките идват, след като Мей е изнесла остра реч по време на вечеря пред лидерите на ЕС в Залцбург, в която е казала, че предложението на Европейската комисия, „че трябва да одобря законното разделяне на Обединеното кралство в две митнически територии, не е сериозно“.
Но внимателно формулираното нападение на Мей върху „резервния вариант“ на ЕС, особено оставя вратата отворена за регулярни проверки на пристанищата в Ирландско море, които технически са различни, но подобни на митнически проверки.
Промяната, комбинирана с други ходове на ЕС за „дедраматизация“ на собствения си резервен план, означава че вече има реална възможност двете страни да се срещнат по средата – което ще им позволи да предотвратят твърдата граница с Ирландия и да избегнат Брекзит без споразумение.
Висшестоящ представител на британското правителство, говорейки в кулоарите на срещата на върха в Залцбург, заяви че правителството ще представи нови предложения за собствения си резервен план и даде знаци, че редовните проверки в Ирландско море вече са на масата за преговорите.
„Вече има проверки, които се провеждат (между Северна Ирландия и Великобритания) във връзка с някои селскостопански продукти“, заяви представителят.
„Колкото до ирландския резервен план, ние представихме наше предложение по отношение на митническия резервен вариант. Имахме дискусии по тази тема с ЕС от няколко месеца насам. Винаги сме казвали, че трябва да представим по-нататъшни предложения във връзка с редовните аспекти на резервния план. Това ще се случи“, добави той.
Правителственият представител настоя, че митническите проверки на пристанищата ще подкопаят икономическата и конституционна цялост на Великобритания и няма да бъдат извлечени от причините защо правителството също не е обмислило редовните проверки.
***

Залцбург. Британският премиер Тереза Мей обвини кмета на Лондон Садик Хан за това, че „ни върна в начална позиция“, като е подкрепил втори референдум за Брекзит, след като пристигна в Зацбург, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.
Говорейки с журналисти преди неформалната среща на върха в Залцбург, Мей изтъкна лейбъристкия кмет на Лондон за това, че е подкрепил перспективата за втори вот за Брекзит.
Тя преповтори позицията, че „това правителство никога няма да приеме втори референдум“ по време на пламенна тирада, насочена срещу нейната опозиция.
Мей заяви: „Има видни лейбъристки членове, като кмета на Лондон, които сега се опитват да ни върнат в начална позиция и подкрепят втори референдум и отлагат датата за Брекзит. Искам да бъда абсолютно ясна: това правителство никога няма да приеме втори референдум. Британският народ гласува да напусне Европейския съюз и ние ще го напуснем на 29 март, 2019 година“.
Тя добави: „Сега призовавам лейбъристкото ръководство да отхвърли идеята за втори референдум и да престане да осуетява процеса на Брекзит. Това вече е въпрос на доверие в британските политици, които трябва да изпълнят волята на народа.“
***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Срещата в Залцбург: Гърция ще подкрепи плана на ЕС за Фронтекс

Kathimerini: Срещата в Залцбург: Гърция ще подкрепи плана на ЕС за Фронтекс

19 Септември 2018 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Атина/Залцбург. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас ще подкрепи плана на Брюксел за разширяване на обхвата и правомощията на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс), съобщава електронното издание на вестник Kathimerini. В рамките на неформалната среща на държавните и правителствени лидери на страните от Общността, която се провежда в австрийския град Залцбург, Ципрас ще призове колегите си към справедливо разпределение на тежестта от миграцията.
Планът, представен миналата седмица от еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос, предвижда увеличение на бюджета на Фронтекс до близо 11,3 милиарда евро в периода между 2021 г. и 2027 г. Броят на оперативния персонал трябва да нарасне от 1 300 на 10 000 души до 2020 г.
Според източници от правителството, Ципрас също така ще отбележи необходимостта от усъвършенстване на агенцията на ЕС в областта на убежището с цел ускоряване на процедурите за кандидатстване и подобряване на политиката на ЕС за връщане на отхвърлените мигранти. Очаква се той да призове за преразглеждане на европейската система за предоставяне на убежище, за да бъдат създадени ефективни механизми за законна миграция от трети държави и преходни схеми за презаселване, особено за кризи като тази в Сирия.
Що се отнася до разговорите за Брекзит, Ципрас ще заяви, че трябва да се избягва сценарият без сделка, тъй като той ще има сериозни последици за Европа, бизнеса и обикновените граждани.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антонио Таяни за германския вестник Die Welt: Пропуснахме твърде много възможности

Антонио Таяни за германския вестник Die Welt: Пропуснахме твърде много възможности

19 Септември 2018 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Залцбург. По повод неформалната среща на правителствените и държавни лидери на страните от Европейския съюз, председателят на ЕП Антонио Таяни коментира необходимостта от взимане на конкретно решение за реформа в областта на убежището. „Пропуснахме твърде много възможности“, призна италианският политик пред германския национален ежедневник Die Welt.
Таяни бе категоричен – „застоят“ в реформата, отговорни за който са част от страните от ЕС, насърчава популизма и опасното разделение. „Призовавам всички държавни глави и правителствени ръководители на ЕС да обсъдят въпроса за споразумение в Залцбург. Имахме твърде много възможности, които пропуснахме“, категоричен бе председателят на ЕП.
В Залцбург ще бъде дискутиран и въпросът за укрепване на Европейската гранична агенция – Фронтекс, а също и планираното откриване на центрове за бежанци в страните от Западните Балкани. Съществува голямо разногласие между държавите-членки на ЕС по този въпрос. Всъщност, наскоро проведената среща на министрите на вътрешните работи във Виена трябваше да даде първите осезаеми резултати от разговорите. Вместо това обаче доведе до отварянето на нови окопи, коментира изданието.
През юни Съветът на ЕС се договори за нови инструменти за управление на миграцията, включващи оказване на помощ на страните от Африка и откриване на центрове за бежанци на Балканския полуостров, припомня Die Welt.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Срещата на върха в Залцбург едва ли ще покаже солидарност сред страните от ЕС

New Europe: Срещата на върха в Залцбург едва ли ще покаже солидарност сред страните от ЕС

19 Септември 2018 | 09:37 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Двудневната среща на върха на правителствените и държавни лидери на Общността, която ще бъде открита в австрийския град Залцбург, едва ли покаже солидарност между страните от Европейския съюз, коментира електронното издание New Europe.
Едва ли може да се очаква пробив в преговорите в Австрия – лидерите на страните от ЕС вече гледат напред към срещите, насрочени за октомври и ноември. Тогава следва да бъдат чути конкретни предложения относно Брекзит, когато главният преговарящ на Брюксел Мишел Барние трябва да получи нови указания относно разрешаването на търговските въпроси с Лондон.
Официален представител на ЕС разкри, че британският премиер Тереза Май ще коментира Брекзит в сряда вечерта. „Ако вземем графика на сериозно, то през октомври трябва да се върнем с позицията на ЕС на хартия, съставена въз основа на обсъжданията в Залцбург", подчерта източник на изданието. За целта обаче следва лидерите на ЕС да развият „общо разбиране“ за това какво трябва да съдържа въпросната политическа декларация. От тях се очаква да напомнят, че без споразумение за статута на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия няма да има споразумение за оттегляне и търговска сделка.
Декларацията за търговията най-вероятно ще отразява противоположните възгледи на Барние и френския президент Еманюел Макрон, които настояват за подробна пътна карта. Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск и някои от лидерите на Блока биха били по-доволни да видят по-неясна декларация, за да дадат възможност на Обединеното кралство да приспособи позицията си към тази, която ще бъде по-близка до избягването на икономическа „катастрофа".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Presse: Срещата в Залцбург заплашва да се превърне в поредния повод за илюстрация на продължаващата политическа криза в ЕС

Die Presse: Срещата в Залцбург заплашва да се превърне в поредния повод за илюстрация на продължаващата политическа криза в ЕС

19 Септември 2018 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Правителствените и държавни лидери на страните от Европейския съюз се събират на двудневна неформална среща в Залцбург – събитие, организирано в рамките на австрийското председателство на Съвета на ЕС, отбелязват в редакцията на виенския ежедневник Die Presse.
Срещата в Залцбург обаче заплашва да се превърне в поредния повод за илюстрация на продължаващата политическа криза в Общността. Миграция, сигурност, Брекзит: по нито една от трите основни теми, включени в дневния ред на разговорите, няма да бъде постигнат консенсус.
Половин година преди крайния срок за официалното отделяне на Великобритания от структурите на Общността, преговорите между Брюксел и Лондон вървят толкова зле, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди в писмо, че сценарият за провал в постигането на споразумение „все още е напълно възможен“.
Обсъжданията на проблема с Брекзит ще бъдат отложени за специално свикана среща на върха в средата на ноември. Другите два основни въпроса – миграцията и сигурността, изискват своевременни решения. Такива обаче едва ли ще бъдат постигнати с оглед противоположните интереси на правиелствата на държавите-членки на Общността, коментира изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Споразумението на Тереза Мей с ЕС може да бъде „отменено“ след Брекзит, твърди британски министър

Sputnik: Споразумението на Тереза Мей с ЕС може да бъде „отменено“ след Брекзит, твърди британски министър

16 Септември 2018 | 22:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър на околната среда, храните и земеделието Майкъл Гоув заяви, че парламентът може просто да „отмени“ споразумението за Брекзит от „Чекърс“ на британския премиер Тереза Мей, веднъж щом Великобритания напусне Европейския съюз, предава Sputnik.
Планът на Мей от „Чекърс“ (официалната резиденция на британския министър-председател) разпали опозиция дори сред членовете на управляващата Консервативна партия откакто беше приет, което предизвика оставките на Борис Джонсън и Дейвид Дейвис през юли, заради несъгласието им с плана.
Според Гоув планът е окончателен, но може да бъде променен в бъдеще. „Подходът на плана от Чекърс е правилният за момента, защото трябва да гарантираме, че ще уважим вота (на гражданите) и ще се възползваме от възможностите на това да сме извън Европейския съюз“, заяви Гоув пред „BBC“, добавяйки че „един бъдещ министър-председател винаги може да реши да промени отношенията между Великобритания и Европейския съюз“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Борис Джонсън заяви, че подкрепя Тереза Мей, но е против нейния план за Брекзит

Reuters: Борис Джонсън заяви, че подкрепя Тереза Мей, но е против нейния план за Брекзит

15 Септември 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият министър на външните работи на Великобритания Борис Джонсън заяви, че подкрепя министър-председателя Тереза Мей, но не и нейните предложения как да се осъществи излизането на страната от Европейския съюз, предава Reuters.
„Не става дума за нейното водачество, а за нейната политика. Аз не я предизвиквам. Но съм против плана от „Чекърс“, заяви Джонсън, коментирайки Тереза Мей и нейния план за излизането от ЕС.
Джонсън подаде оставка от поста външен министър след предложението на министър-председателя. Според него този план ще подчини Великобритания на решенията на Брюксел.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Борис Джонсън призова евроскептиците да не искат отстраняването на Тереза Мей от премиерския пост

Daily Express: Борис Джонсън призова евроскептиците да не искат отстраняването на Тереза Мей от премиерския пост

15 Септември 2018 | 03:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън призова евроскептиците да не искат отстраняването на Тереза Мей от премиерския пост, но и да не позволяват приемането на плана й за споразумение с ЕС за Брекзит, пише британският ежедневник Daily Express.
Борис Джонсън най-сетне наруши мълчанието си, след като привържениците на твърд Брекзит открито обсъдиха свалянето на Тереза Мей Май по-рано тази седмица.
Говорейки в Американския институт по предприемачество във Вашингтон, бившият външен министър каза, че планът на Тереза Май трябва да бъде спрян, но тя трябва да остане министър-председател.
На въпроса дали има послание към 50-те евроскептични депутати, които се срещнаха по-рано тази седмица, за да обсъдят „преврат“ срещу премиера той каза: "Не става въпрос за ръководството. Не става дума за промяна на министър-председателя --става въпрос за отхвърляне на плана от Чекърс (извънградската резиденция на премиера, където в началото на юли целият състав на кабинета прие план за споразумение с ЕС за Брекзит –бел.ред.)“.
Водещият кандидат, който евроскептиците предвиждат да смени премиера Тереза Мей, призова за завръщане към ценностите от времето на Маргарет Тачър .

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.